S: Vil du starte med at fortælle din alder, hvad du laver, om du er gift og om du har børn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "S: Vil du starte med at fortælle din alder, hvad du laver, om du er gift og om du har børn"

Transkript

1 S = Silke L = Lone R = Randi (Moster) M = Mette B = Brian S: Vil du starte med at fortælle din alder, hvad du laver, om du er gift og om du har børn, jeg er 38 og jeg bor i X ude på landet, jeg er startet på en kontor elev på mandag, jeg er gift og har 3 børn, 2 med ham som jeg bor sammen med nu, og en fra et tidligere ægteskab. S: ok hvem af dine forældre var misbruger? L: det var min mor S: ok, det var alkohol ikke? det var det S: var det periodisk eller var det et permanent misbrug? L: det startede med at være lidt periodisk, synes jeg L: da jeg var helt lille havde jeg ikke indtryk af at hun var misbruger L: så lige som på et tidspunkt, kender du de der treo hovedpinepiller, der gik det fuldstændig amok, hun spiste 3 ruller treo om dagen, eller sådan noget, det var fuldstændig vildt altså, og så var det lige som om at det der alkohol det begyndte at komme ind i billedet, og ja!!!!. Det er lidt svært at svare på hvornår det startede, fordi det var jo normalt for mig at hun drak, jo L: Det blev værre og værre, og på et tidspunkt så mødte hun også en mand, så gik det hele i hus og helvede altså S: ok L: så kunne jeg jo godt se at det her ikke var normalt L: Så blev det hele tiden hun drak, ikke også S: hmm, det udviklede sig så bare mere og mere?, jeg synes at det blev værre og værre, har du nogle søskende?

2 L: nej, der er kun mig S: ok, så du var helt alene? S: så, ja, øh L: Jeg har først fået en uddannelse nu L: altså det er først nu jeg kan komme i gang med en uddannelse, er der nogen speciel årsag til det? men dengang jeg var ung og skulle have taget den uddannelse, der var det i orden hjemme ved os at jeg havde mere lyst til at gå i byen og feste igennem, det blev accepteret, der blev ikke stillet nogen krav om at jeg skulle have en uddannelse, der blev ikke stillet nogen krav om hvad jeg skulle, altså skolearbejde var ok, bare jeg selv følte jeg gjorde mit bedste, der blev ikke sådan stillet krav. L: så derfor var det måske nemmere jeg havde et fritidsjob hvor jeg kunne få en masse timer ikke også, så havde jeg jo penge til at gå i byen, det var jo fint S: har du så haft arbejde frem til nu?, ok så du har ikke været uden beskæftigelse? L: jo jo det har jeg også været, men det. Dengang jeg var helt ung der jeg har vel været en år der mødte jeg min ex-mand, øh vi gik en hel masse i byen og det var rigtigt sjovt. Jeg tog nogle kurser og sådan, på et tidspunkt fik vi, dengang jeg var år, der fik jeg mit første barn, så kunne jeg godt se at det her duede ikke. L: og så fik jeg et job, og var på Færch plast i næsten 10 år S: ok L: og så kunne min krop ikke blive ved med at holde til jobbet på X, jeg fik ondt i ryggen og sådan nogle ting, så stoppede jeg. Derefter gik jeg i gang med at tage en uddannelse. S: ok L: jeg har taget noget HF og noget, så det er ok L: jeg er så kommet videre med en elev stilling nu, ok, øh har dine bedste forældre et alkohol misbrug, eller er det startet hos din mor? L: nej det havde de ikke R: nej det havde de ikke, slet ikke, det var bandlyst

3 ok hahaha, hvornår opdagede du første gang problemet omkring alkohol misbruget? Hvor gammel var du ca. da du lige som bliver klar over at der er noget som det ikke skal være? L: jeg kunne jo godt se, at der var et problem, jeg kunne jo godt se at hjemme ved os var ikke lige som hjemme ved dem som jeg gik i skole med. L: Jeg ville ikke så gerne have nogen med hjem, fordi det var altid meget rodet hjemme hos os, og sådan. Det var meget pinligt. L: jeg var ikke sådan helt klar over hvad problemet var, men jeg kan helt tydeligt huske engang der har jeg vel været år gammel, der åbnede jeg et skab, og det her skab var et af overskabene, jeg kan faktisk ikke huske hvad jeg skulle kigge efter, for vi brugte det ikke til noget, det var fyldt med øl flasker. S: tomme flasker? L: Ja, kun tomme øl flasker, jeg står bare og kigger på alle de flasker, og tænker, jeg tror da min mor hun er alkoholiker, for der er der ikke nogen der drikker så mange øl. L: altså, det var første gang jeg tænkte, det her det er ikke normalt S: hvor gammel var du da? L: der har jeg været en år, så du har alligevel været bevidst om det, altså jeg var godt klar over at hjemme ved os, sådan var det ikke hjemme ved de andre S: uhmm, boede du alene sammen med din mor S: hvad var din reaktion på at se alle de her øl flasker? L: jeg gik direkte op under min dyne, og så lå jeg der og tuede, jeg synes simpelt hen at det var forfærdeligt., ja, du sagde ikke noget til din mor eller? L: nej, hun blev frygteligt vred hvis man nævnte det S: ok L: altså hun blev sur, hvad kalder man det, hun fik skyld med skyld på ikke også S: så du fik dårlig samvittighed? det gjorde jeg L: meget, altså jeg var godt klar over at hendes misbrug skulle vi ikke snakke om S: hvordan var rolle fordelingen i dit hjem, havde du flere pligter end dine jævnaldrende havde? Altså havde du voksenpligter?

4 L: øh, jeg ved ikke om jeg havde nogle voksne pligter, men det blev forventet at jeg opførte mig ordentligt. Da jeg var 14 ville min mor være ulandsfrivillig, også havde hun ide om at jeg kunne blive boende i lejligheden, mens hun kunne tage til Uganda eller sådan noget., haha L: Det blev forventet at jeg påførte mig meget voksent S: uhm, så du har ikke været barn på den måde? L: jo, da jeg var helt lille, inden alt der her startede, men jeg fik ret hurtigt at vide derhjemme du er jo meget moden af din alder S: uhm, hahaha så var du jo også nødt til at opføre dig modent, jeg var jo voksen i det, ja, hvordan havde du det i skolen? L: jeg havde det elendigt L: fordi min mor var jo enlig mor, og hun havde ufaglært job når hun havde job. Hun gik også i skole på SU, og det var ikke nemt, fordi jeg havde ikke det rigtige tøj og sådan, vi havde aldrig penge altså, det var somme tider sådan at, der skulle jo også være penge til de her øl, så vi havde jo ingen penge. Somme tider kunne jeg snige mig over i vaskekælderen og stjæle toiletpapir, for det var der simpelthen ikke penge til. Øh, jeg gik på X-skolen, det var jo der bankdirektørens datter og politimesterens datter gik, og de havde jo alt det der Lacoste tøj, det havde jeg jo ikke. L: så det var meget svært, altså, jeg synes jeg var udenfor, min mor var jo anderledes i forhold til de andre forældre. S: var du engageret i skolen, altså kunne du godt lide det faglige? L: jeg synes det var svært i skolen, indtil jeg kom i 6-7 klasse L: så synes jeg lige pludseligt, at så fangede det, indtil jeg kom i klasse, så blev jeg simpelthen så skoletræt, at så opgav jeg. L: derefter blev jeg bare væk det halve af tiden, og det fandt min mor jo ud af, nå det er også ok sagde min mor, så går vi hen og melder dig ud, og det gjorde vi så, og det var i 9. klasse? L: det var midt i 10. klasse, jeg havde kun været der en 1/3 af tiden L: jeg lavede alt muligt andet, hahaha S: hahahaha, ok, var du vellidt på skolen?

5 L: nej? L: måske ved mine lærere, for jeg lavede ikke ballade og sådan, eller mobbede nogen, jeg var bare aldrig rigtig med de andre, jeg var den der blev overset, en stille mus høhø, gik du i klub eller aftenskole eller ungdomsskole? L: om eftermiddagen gik jeg i sådan noget fritidsordning L: indtil 4. klasse, og jo jeg gik da til nogle fritids aktiviteter, men det var noget som jeg selv måtte finde ud af om jeg havde lyst til eller ej B: hvad sagde din mor til dig i 10. klasse da du begyndte at have et massivt fravær, hvad var hendes reaktion på det? L: hun sagde jeg kan da godt forstå du er skole træt, det er da også længe du har gået i skole, men du skal lave noget andet sagde hun, så tog jeg nogle flere timer i pølsevognen, derefter blev jeg meldt ud af skolen. B: ok, hvor var din far henne på det her tidspunkt? L: min far var ikke misbruger på nogen måde, men det opdragelse af mig det var min mors ansvar, det måtte hun klare, jeg var hos min far i weekenderne og sådan, men opdragelsen tog han ikke del i B: nej, ok L: vi hyggede os og tog i svømmehallen, men ikke opdragelse M: jeg tænkte på om du havde nogle tætte venner i folkeskolen? L. det havde jeg periodevis, og jeg havde også en veninde hvis mor lige pludseligt faldt i sådan et alkohol hul, jeg kan stadig huske at jeg synes det var så synd for hende, og neeej hvor jeg synes hendes mor var pinlig, indtil det gik op for mig at min jo også var alkoholiker. S: snakkede du med veninden om det? L: nej, man snakker ikke om det B: Hvad hed veninderne på skolen? L: der var en som hedder Lene og en som hedder Ann S: havde du nogle venner fra fritidsaktiviteterne, klubben osv. L: nej, ikke rigtig L: jeg havde nogen jeg talte med når jeg var der, men ikke ellers. Jeg havde en veninde som hedder Lotte, hun boede skråt neden under os i blokke, hendes mor var også enlig mor. Hende gik jeg til judo sammen med, men jeg synes det var svært at blive venner med nogen.

6 L: jeg følte mig usikker, følte jeg ikke var god nok S: uhm, havde din mors misbrug en indflydelse på din skolegang S: kan du forklare det? L: Hun var dårlig til at stille krav til mig, og jeg kunne forestille mig at det var der måske ikke så meget overskud til. S: uhm L: at fastholde mig i nogle ting, så det der med at du skal lave dine lektier, og får nogle rimelige karakterer, æhh det bliver der ikke stillet krav til, og det har haft en indflydelse på mig, der blev ikke stillet krav til at jeg skulle have en uddannelse. S: uhm L: det bøder jeg godt nok for nu L: det er godt nok træls nu ikke også L: så mine børn de får godt nok at vide at uddannelse er vigtig L: så er jeg ligeglad om de tager en uddannelse som skraldemand eller atomfysiker, de skal bare have en uddannelse L: øhh det træls for mig i dag at der ikke blev stillet nogen krav, og der blev heller ikke stillet nogle krav om at jeg ikke skulle fare om til fester hver weekend, altså sådan som jeg ser det skal man ikke feste så meget når man er 15 år S: uhm L: som jeg ser det skal man ikke som 15 årig fare ud og drikke hver torsdag, fredag og lørdag S: hahaha L: men det var lige som ok L: det måtte man gerne, så gjorde du selvfølgelig også det ja

7 L: Jeg var jo år, jeg synes jo det var fedt L: jeg var 13 år første gang jeg var på værtshus, fordi der havde jeg nogle venner nede, min mor sagde de passer nok godt på dig, så det må du gerne, så kan man jo lige så godt gøre det jo, øhh havde din mors misbrug også indflydelse på din fritid og fritidsaktiviteter? altså jeg tog jo ikke rigtig nogen med hjem, fordi jeg synes det var lidt pinligt, kan du forklare helt konkret hvad du mener?, du talte om judo, havde din mors misbrug en indflydelse på om du kom til judo? Eller om der blev betalt og sådan? L: om der blev betalt, det tror jeg nok hun gjorde, men jeg kan huske der var nogle skoleudflugter jeg ikke kom med på fordi det var der simpelt hen ikke penge til L: vi skulle til Holland med klassen engang, det tog jeg ikke med til, fordi det kostede 1000 kr., og det havde vi ikke L: jo så det havde det til en vis grad. L: men det var ikke sådan, at der slet ikke var penge til at jeg gik til noget, tror også nok min mor betalte for det jeg gik til, øhm i hvilket omfang havde venner, naboer og omgangskreds kendskab til din mors misbrug? L: jeg vil håbe det (ikke) var ret meget, for så vil jeg håbe de var kommet og hjulpet mig, så jeg tror ikke der var mange som vidste det. S: hvad med dig Randi, var du klar over det? R: ikke i det omfang som jeg hører her, men alligevel kan jeg godt genkende noget af det Lone siger, f.eks. hvis der var nogen som påtalte Lones mors misbrug blev Lones mor virkelig arrig, det skulle man bare ikke R: og på et tidspunkt, så er der en storesøster til mig og siger vi er nødt til at gøre noget her, for det er helt gal det her, men vi turde ikke fordi Lones mor ville blive tosset på os R: men jeg kan ikke huske om det blev til mere, men i havde en anelse om at der var noget galt? R: det var blevet for meget, det her, hvad med dine mors venner der var heller ikke nogen af dem som gjorde noget? L: mine mors venner var nogle mærkelige nogen ikke også

8 L: der var et tidspunkt der kom en mand som sagde hun var min mors kammerat, de havde mødtes på et eller andet værtshus, og havde aftalt at han skulle komme, det var også fint og jeg lukker manden ind, og han sidder inde i stuen indtil min mor kommer hjem, han var bare sur meget sur, min mor havde lovet ham et eller andet, eller om han havde opfattet at hun havde lovet ham noget. Han mener i hvert fald at nu skal de giftes og have børn, jeg sikker på der har været et eller andet problem, og jeg tør ikke at gå, jeg står og skal hjemmefra til et eller andet, men jeg tør ikke gå, ikke før han er gået for han er for han er virkelig sur, og tit var det sådanne mærkelige mennesker, altså som lavede mærkelige ting, som kom på mærkelige tidspunkter og sådan, men for mig var de jo ikke mærkelige, for mig var var de ikke mærkelige det var jo sådan de var., det var du blevet vant til?, sådan var folk, og min far drak ikke alkohol, og min opfattelse af ham var jo at han var lidt snerpet omkring alkohol, jeg mente det var ham som var unormal, altså for folk drak jo, sådan var det jo. S. uhm M: Var der nogen af din mors venner som kom forbi for at drikke hjemme hos jer det tror jeg da nok de gjorde, ja S: kan du beskrive hvordan din mors misbrug har haft en indvirkning på dine sociale relationer, sådan i skolen og sådan?, fordi jeg var godt klar over sådan det var hjemme hos os jo ikke var normalt, og jeg følte et enormt mindreværd, øhm. og følte jeg ikke var god nok, og det gjorde at jeg socialt har haft det rigtig svært i mange år, først efter jeg blev voksen fandt jeg ud af, jamen hov jeg kan da godt finde venner, der er faktisk nogen som kan lide mig. L: det tog mig mange år at finde ud af at jeg faktisk ikke er en forfærdelig person S: uhm L: jeg udviklede også en spise forstyrrelse da jeg ikke var så gammel, fordi jeg simpelthen var så træt af mig selv. S. kan du prøve at fortælle lidt mere om det? men jeg synes ikke jeg var tynd nok, hvis jeg blev tynd så blev alt godt S: uhm L: jeg fik jo også noget opmærksomhed fra min mor, altså når jeg var syg så fik jeg noget opmærksomhed, fik lov at gå til psykolog, der var nogen som havde fokus på mig L: og det var faktisk lidt dejligt, altså når jeg syntes at tingene blev for trælse holdt jeg bare op med at spise, så gik tingene i orden L: og jeg tænker også, måske det var derfor jeg ikke fik nogen uddannelse da jeg var yngre, for jeg skulle ikke spise noget

9 B: kan du huske om du da du var lille tænkte at din mor mere så egne behov, før dine behov, eller tænkte du slet ikke sådan L: nej, overhovedet ikke, det er først her efter at jeg er blevet voksen, jeg tænkte, jamen hov tingene behøvede ikke at være som de var B: ja, ok S: har din mor haft perioder med psykisk sygdom, eller langvarig fysisk sygdom? L: Ja, altså hun døde af lunge kræft, øh det var efter jeg blev voksen, og hun havde, da jeg var helt lille havde hun også lunge kræft, men kom over det L: psykisk sygdom, ikke diagnosticeret, men jeg tror at hun havde perioder med depression R: det tror jeg også ikke også, hun virkede sådan, øh var der nogen du lige som talte med overhovedet om din mors misbrug L. nej S: slet ikke? L: nej, det snakker man ikke om, det var altså helt udelukket?, æh havde du nogen sinde venner med hjem fra skole, det har du så fortalt at det havde du ikke L: ikke rigtig nej, som regel var vi hjemme ved dem S: du var med hjemme ved nogen af de andre børn? L: men det skulle være hjemme ved dem helst S. ja, hvad med at skulle sove hjemme ved andre gjorde du meget det?, da min bedstefar blev meget syg af kræft, bestemte min mor at hun ville flytte hjem til ham, øh for at hjælpe ham, jeg tror ikke hun havde forventet at det ville blive så lang en periode, men det blev alligevel til ca. 1.5 måned R: ja, ja L: der boede jeg så hos en veninde fra skolen af, jeg elskede den tid S: kan du beskrive den tid

10 de var lærere begge to, hendes forældre gymnasie lærere, og øh de havde 3 børn alle adopteret, de var sådan meget, der var styr på tingene, min veninde havde nogle pligter, f.eks. skulle hun stryge alle viskestykker og sådan noget, min veninde hadede det, men jeg synes simpelthen, nej det var da dejligt L: der var altid mad i køleskabet som ikke var for gammelt, det var jo lækkert M: hvorfor var det at du ikke havde venner med hjem? L: det var fordi, det var rodet og det var pinligt at tage nogen med hjem, og også fordi der på et tidspunkt var en periode hvor min moster boede hjemme ved os med sit lille barn, hun var blevet skilt, vi boede 4 mennesker på 60 m2 der var ikke plads, vi kunne ikke være der. Jeg synes det var pinligt at tage dem hjem til mig, for det så ikke sådan ud hjemme hos mig som hjemme ved de andre, og det havde jeg ikke lyst til. Jeg gjorde det engang, så kan jeg bare huske alle i klassen begyndte at snakke om mig, og de kom selvfølgelig ikke og fortalte mig det, men alligevel hørte jeg de sagde at det var ulækkert hjemme ved mig, det var ikke så sjovt. S: hende veninden du sov hjemme ved, brugte du dem, snakkede du med dem omkring misbruget L: nej ikke omkring misbruget S: talte du heller ikke med dem om hverdags ting, som du ikke brugte din mor så meget til L: jo, jo det gjorde jeg da, øh L: men aldrig om at der var noget galt derhjemme, for det snakker man ikke om, men havde du en fornemmelse om at de havde en mistanke? L: Det ved jeg ikke om de havde, hvis de havde var det i hvert fald ikke de sagde til mig L: men det er et godt spørgsmål, øh er der nogen fra dit netværk, familie eller omgangskreds, eller sådan noget som du vil kategorisere som en rollemodel for dig, da du var barn L: en rollemodel S: nogen du så op til eller L: uha, nej ikke sådan at jeg så op til nogen, men jeg havde nogle veninder som jeg synes var seje, men ikke sådan, jeg kan ikke huske der har været nogle voksne jeg så op til, heller ikke i klubben eller fra andre sportsgrene L: nej, øh har du i din opvækst har du der været i kontakt med en socialrådgiver, eller andre som har været inde over din situation eller din familie? L: det tror jeg der har da jeg var helt lille, der blev min mor meldt til børneværnet af min farmor

11 R: nå L: vidste du ikke det R: nej L: jo farmor hun meldte det, hvor de har været inde og kigge, der boede hun stadig sammen med min far L: øh, så de har ikke fundet noget, men ellers tror jeg ikke der har været nogen fra kommunen inde over S: hvornår blev dine forældre skilt, hvornår gik de fra hinanden? L: første gang da jeg var et år, og andet gang da jeg var 6 år S: ok, så du har haft din far til at bo hjemme sammen med jer indtil du var 6 år? L. ja indtil jeg var 6 år S: så det var altså herefter det begyndte at gå galt med din mor S: ok, ehm det gjorde så ingen forskel at socialrådgiveren eller børneværnet var med inde over? L: nej, da var jeg jo helt lille, der var problemerne ikke så store som de endte med at blive S: der boede dine forældre jo sammen S: hvad blev de meldt for? L: så vidt jeg kan forstå, for det var min far som har fortalt mig det, lå jeg meget for mig selv og græd, der var ingen som tog sig af mig L: men hun hende socialrådgiveren har åbenbart ikke kunne finde noget, for der skete rigtigt mere L: altså hun kom på det der besøg, og sådan S: ok, har din far haft en psykisk sygdom? L: nej, aldrig S: ok, ingenting L: nej S: lever din far endnu? M: har du stadig kontakt med ham?, det er Randi (mosters) kæreste hahaha

12 S: hahahaha så det har jeg hihi S: ehm er du vokset op i byen eller på landet? L: jeg er vokset op inde i Holstebro S: ok, var det i en boligblok eller villavej? L: det startede med en boligblok, så flyttede vi ud i sådan nogle rækkehuse på Xvej i Holstebro S: ok, og det er der du så har boet hele livet, er det et udsatte områder, vil du beskrive det som udsatte områder? L: de der boligblokke hvor vi boede er et udsat område, det tror jeg ikke Xvej er, det er ikke noget du har tænkt over i din opvækst L: nej, det det var ikke sådan noget jeg tænkte over, jeg kan huske dengang vi flyttede var der nogen som smadrede en dør det var noget værre noget, viceværten drak som et hul i jorden altså, men jeg har aldrig tænkt over det for det var jo der jeg boede sådan var det jo L: jeg kunne da godt se at nogle af de piger fra skolen, de havde bare et fedt hus, men de havde jo også mange penge S. ja, det var ikke noget du sådan tænkte over? L: jeg tænkte da at det kunne jeg godt tænke mig L: men det havde vi bare ikke penge til, og sådan var det jo S: har dine forældre en uddannelse, både din far og mor, har de en uddannelse? S: hvad er din mor uddannet som? L: bogbinder S: ok L: min mor holdt egentligt ret tideligt op med at være det R: ja, det gjorde hun L: hun var meget fagligt aktiv, og så blev hun fyret, og kunne ikke få et job igen, det ene med det andet, men det kunne hun ikke R: nej L: så fik hun sådan noget løst ufaglært noget, og gik fra det ene job til det andet, og jeg har altid fået at vide at arbejde var noget fanden havde skabt

13 S. ok L: kunne man komme til at gå på dagpenge så var det det man gjorde, ok men hun har så alligevel haft et arbejde L: jo jo S: også mens hun har haft det her misbrug?, hvad med din far men han har altid haft arbejde, jeg kan ikke huske at min far har været arbejdsløs nogen sinde, har han en uddannelse L: han er smed, elektro et eller andet R: ja L: han er reparatør ude på X plast R: ja S: ok, og du havde et fritidsjob L: Ja, det havde jeg, jeg arbejdede i en pølsevogn S: hvor gammel var du da du startede der L: mens jeg gik i skole S: hvor lang tid havde du det L: det havde jeg indtil jeg var 18 år S: ok, har det inden hun døde haft en betydning for din relation til din mor at du brød mønsteret med alkohol, for jeg fik jo nogle børn L: og min mor hun drak jo som et hul i jorden, og på et tidspunkt så blev det for meget det her L: så sagde jeg til hende, prøv at hør her hvis vi to skal have et forhold til hinanden, og du skal se mine børn så skal du ikke drikke når vi er her, du skal ikke ringe når du er fuld, hun kunne nemlig godt komme i tanke om at ringe når hun var fuld S: hahaha det er godt med dig, gå nu ind og sov den ud ikke også, det fik hun besked på for jeg ville ikke have noget med der alkohol at gøre, så det sagde jeg til hende, derefter havde vi ikke kontakt til hinanden i et halvt år, fordi hun havde drukket nogle gange når hun skulle passe mine børn, så der blev jeg sur

14 L: det her finder jeg mig ikke i, så derfor snakkede jeg ikke med hende i et halvt år, og sagde hvis vi fremover skulle have nogen form for relation, så skulle hun ikke drikke mens jeg var der, jamen om hun ikke bare kunne tage enkelt sagde hun, det gider jeg ikke at have sagde jeg til hende, du skal ikke drikke når jeg er der, så må du tage en sodavand, men du må drikke alle de øl du vil når jeg ikke er der S: uhm L: og det ved jeg at det gjorde hun også, men det skal siges til hendes ros at hun holdte det, hun drak aldrig når jeg var der, hun ringede aldrig fuld S: så hun havde alligevel taget det til sig, men hun brugte mange undskyldninger for at hun var påvirket, det kunne være medicinen der påvirkede hede, hun havde 1000 undskyldninger ikke også R: ja L: til sidst sagde jeg til hende at jeg ikke gad at høre mere om det R: ja B: den væsentlige faktor at du bryder mønteret i forhold til alkohol, er at du får børn det er fordi jeg får børn B: ok L. jeg får en datter da jeg er rimelig ung, mener jeg er 22 år da jeg får den første, og mine børn har aldrig set mig fuld, og det kommer de heller aldrig til det. Jeg drikker faktisk ikke alkohol, vel kun 2 gange om året, og så er det højt sat S. ehm, er det fordi du ikke bryder dig om at skulle drikke L: det er fordi jeg får det så dårligt dagen efter, ikke tømmermænd, men fordi jeg får det dårligt psykisk, jeg bliver ked af det føler mig ussel S. ja, er det i forhold til dine børn L: i forhold til alle L: jeg synes at jeg er en klovn når jeg drikker, men jeg tror såmænd ikke jeg er mere klovn end alle andre hahaha, jeg har somme tider spurgt dem som har set mig når jeg har drukket alkohol, opfører jeg mig åndsvagt, de siger nej det gør du ikke, men jeg får det dårligt med det, fordi jeg synes selv jeg opfører mig åndsvagt, og det har mine børn ikke behov for at se, øhm kan du fortælle om der er et eller andet i din opvækst som har været med til at gøre den forskel, så du er kommet dertil hvor du er kommet til i dag, altså er der en person hvor du tænker, eller begivenhed, at det her skal jeg ikke, nu fortalte du om at børnene var en faktor før, det er helt klart mine børn, de er den væsentligste årsag til at jeg ikke er endt et eller andet sted, for da jeg var ung var det ved at gå helt galt, jeg drak jo evig og altid L: så fandt jeg en mand som også drak hahaha, så kan det jo ikke blive værre vel hihi

15 S. nej L: jeg valgte at blive skilt fra ham, fordi mine børn skulle ikke vokse op i det der S. drak han til hverdag S: så du var faktisk lige ved at gentage mønsteret, så fik jeg jo mit første barn, og da hun var omkring 2-3 år, der valgte jeg simpelthen at sige det her vil jeg ikke, altså jeg har ikke drukket mens jeg har haft børn L: men han gjorde S: Ja L: jeg valgte at sige mine børn skal ikke vokse op i det her, øh det skal de bare ikke, så jeg gik min vej og fandt en mand som ikke drak S. ja, ehm har du haft psykiske problemer som voksen, jeg har haft en depression, og så har jeg haft den der spiseforstyrrelse, men det er mange år siden, hvor gammel var du da ligesom bliver helbredt eller hvad man skal sige for din spiseforstyrrelse L: jeg var omkring 12 år da jeg startede med at tage sådan nogle slankepiller, så er jeg vel 18 år da jeg begynder at få hjælp, det hjælper ret hurtigt, det er godt igen da jeg er 19 år eller sådan noget S. du har ikke haft angst L: nej ikke ud over at jeg har haft den der depression, har du taget antidepressive piller, i mange år L: fordi på den kvindelige side i vores familie der har de alle i vores familie haft en depression R: ja, jo L: jeg kom til en psykiater, fordi min læge han kunne simpelthen ikke få bugt med det, fordi det var voldsomt. Så siger ham psykiateren, at det skal jeg blive ved med at tage, helst resten af mit liv L: fordi det er simpelthen så arveligt, at risikoen for at det kommer tilbage hvis ikke man tager medicinen er stor S: tager du stadig medicinen L: nej, jeg holdt op med det fordi jeg blev mærkelig i hovedet af det hahaha S: hahahaha, hvordan kom din depression til udtryk

16 men jeg vidste ikke jeg havde en depression, jeg troede at jeg havde stress, altså fordi jeg var fuldstændig sur på mine børn, sur på min mand, sur på hele verden, sådan noget som sexlyst var simpelthen væk, S: uhm L: føj kravl over i din egen side af sengen ikke også, øh og jeg synes ikke jeg kunne magte noget, alt blev til en kæmpe opgave, så kom jeg til læge og så sagde han: tror du ikke du har en depression, nej det havde jeg ikke da, så tog vi en test og hvis man ikke scorer mange point har man ikke en depression og hvis man scorer højt så, og jeg scorede tårn højt på den der skala, så sagde lægen prøv lige og hør her vi sygemelder dig i 14 dage så ser vi lige hvad der sker, så sygemeldte han mig så hylede jeg i 14 dage, så gik jeg op til lægen og sagde grædende jeg har en depression, ja det har du sagde han S. ja haha L: så fik jeg noget hjælp ikke også det gik over igen M: er der andre end dig selv, du sagde kvinderne der har haft en depression L: Niels har jo også R: ja Niels havde også en meget svær depression L: min mors søskende og min kusiner har også haft S: de har alle haft en depression R: ja M: er der andre i familien som har haft andre psykiske sygdomme L: nej M: du sagde på et tidspunkt at du tit følte dig usikker, hvor du følte at du ikke rigtigt følte at du var god nok M: så nævnte du der gik mange år før det rigtigt ændrede sig M: men hvornår helt præcis og hvordan ændrede det hele sig til det bedre, hvor du følte du godt kunne og var god nok L: det gjorde det vel ved at jeg efterhånden kom ud på arbejdsmarkedet, kom væk fra skolen, kom væk fra den situation hvor man er afhængige af sine forældre, for jeg havde stor behov for min mor i mange år og var meget usikker, og brugte min mor meget, snakkede med hende hun var min veninde, hun var ikke min mor, lige netop det der har bevirket at det er jeg ikke for mine børn L: jeg vil gerne snakke med mine børn, men jeg er mor, det er mig som siger nej, og dengang jeg kom videre og ikke havde behov for min mor, så havde jeg jo brug for nogle veninder og jeg fik nogen, da gik det op for mig næ dog det kunne jeg jo også godt finde ud af

17 B: har din opvækst haft en indvirkning på hvor god du er til at skabe relationer til andre mennesker B: har du haft svært ved det det har jeg haft meget svært ved B: har det været fordi du var bange for at åbne op for dig selv, eller har der været nogle andre barrierer L: jeg har jo haft den overbevisning at folk ikke kunne lide mig B: ok, er det en udløber fra din opvækst, det tror jeg det er M: så fik du nogle gode veninder, da du blev ældre, jeg var voksen da jeg fik veninder, det har ramlet sammen med den tid hvor jeg fik børnene, da jeg fik børnene er simpelthen vendepunktet S: det er også der du begynder at få følelsen for at du selv er god nok S: du blev bekræftet fordi jeg fik jo det her barn, jeg kunne jo godt tage mig af hende, altså jeg var faktisk god til det S: uhm L: det gik op for (mig) at det her kunne jeg faktisk godt B: har du nære veninder i din omgangskreds, som du kan åbne dig op for, har du muligheder for det B: ok, er det også til familie du åbner dig op eller er det kun til veninder L: det er både og B: ok S: jeg tænkte på den første gang i ligesom snakker sammen om alt det her du har oplevet i din opvækst, hvor gammel er du der L: der er jeg gammel, for det er da ikke ret lang tid siden R: nej, det er det ikke L: det er efter min mor døde og det er 5 år siden, så det er efter hun er død R: ja S: og før der har i aldrig snakket om det L: nej R: nej

18 L: det var en enorm lettelse at tale med andre om det, fordi i min opvækst hjemme hos min mor blev hun sur hvis jeg nævnte noget om hendes misbrug, blev hun sur og sagde at jeg var hysterisk, snerpet og hvad hun ellers kunne finde på at sige. At få snakket med nogen som havde været tæt på som også havde kunnet se det bekræftede mig jo i at jeg havde ret, det var ikke mig der var sur og snerpet, der var faktisk et problem. S: uhm L: det var en enorm lettelse S: hvad med din far, har du senere hvor du blev ældre talt med ham om det, men ikke meget, men vi har snakket om det L: han siger at han godt var klar over de der treo, at der var et problem dengang, han kunne godt se det startede der, men han kunne ikke gøre så meget for de var jo ikke sammen, og min mor kunne blive rødglødende hvis man pillede i hendes misbrug, det var altså ikke for sjov da M: hvad med dine bedsteforældre, din farmor og din mormor L: nej, min mormor hun døde da jeg var 18 år M: ja, men var det ikke din farmor der ringede dengang du var lille L: jo, men min farmor blev ret hurtigt bims, eller sådan noget, hun fejlede et eller andet og boede på plejehjem de sidste mange år af hendes liv. Jeg kan ikke huske at hun har været normal, og hun døde også da jeg var forholdsvis ung, jeg var stadig barn der S: de her veninder som du har nu er det noget du taler med dem om, altså din opvækst S: er der nogen i din omgangskreds som også har oplevet noget lignende som du har, eller er du den eneste L: jeg kender ikke nogen som har oplevet det samme, nej det gør jeg ikke M: de kommer fra fine familier? L. jeg ved ikke om det er fine familier, men der har ikke været noget misbrug altså L: altså jeg har en veninde som har et problem med hendes far men det er fordi han er en skovl, men ikke fordi han drikker, det er pga. nogle andre ting nej L: så snakker vi lidt om det, altså S: er der nogen ting du har været igennem som barn, hvor du tænker at det ikke har været lort det hele, altså vi havde ingen penge, det hele har ikke været slemt altså, fordi min mor var fantastisk god til at finde alle de der gratis ting vi kunne gøre, så vi har gjort mange ting, det er ikke sådan at jeg bare sad hjemme i sofaen og gloede på at hun drak

19 L: hun har rent faktisk gjort mange ting, vi havde ikke råd til at komme til Mallorca, men vi kom da tit med jer Randi (moster) til Norge R: ja, vi var da meget sammen i Norge L: Og Randi (moster) jeg var da også på ferie nede ved jer R: ja det var du L: min var god til at sørge for. S: at der skete noget for dig, så det var ikke sådan at jeg var fuldstændig overladt til mig selv, der har også været gode ting L: altså, min mor var jo på mange måder en fantastisk person, jeg kunne ikke lide at hun drak, jeg kunne ikke lide at hun havde et misbrug, men det var hendes misbrug jeg ikke kunne lide, det var ikke min mor L: Fordi hun var jo på mange områder jo en fantastisk person altså, der var ikke noget hun ikke ville gøre for at hjælpe, men hun evnede det bare ikke altid M: opdagede du da du var barn at der var nogle fagpersoner altså lærere eller pædagoger som bekymrede sig for dig, eller som evt. gjorde noget ved det der var i hjemmet? L: nej M: nej, der var ikke nogle voksne? måske naboer? L: nej, fordi de var alle sammen meget gode til at kigge den anden vej, alle de der lærere. Jeg kan huske da vi skulle på den der skole udflugt, som jeg ikke kunne komme med på fordi det var der ikke penge til, der spurgte lærerne hvorfor vil du ikke med, jeg kunne ikke lide at sige det var fordi det var der ikke penge til, det synes jeg var pinligt L: jeg sagde, jeg har bare ikke lyst, og så blev jeg ikke spurgt mere til det L: så sådan var det B: jeg sidder og tænker på når du nu meldte afbud til skoleudflugten, var der andre afsavn du måtte lide fordi din mors stjal pengene, jeg tænker fik du det samme som de andre L: altså der var lange perioder hvor jeg f.eks. ikke havde madpakker med, jeg fik gerne nogle småpenge så kunne jeg lige købe lidt brød i brødboden, men jeg havde i perioder ikke sådan madpakke med B: Nej S: vi vil gerne lave et netværkskort med dig S: prikken i midten er dig

20 S: hvis personerne har været tæt på dig skal du placere dem tæt på midten, altså tæt på dig, ellers skal du placere dem væk fra dig L: ok S. hvis du sådan kan fortælle hvilken indflydelse de personer har haft på dig, ok det ved jeg sørme ikke, naboer havde jeg slet ikke noget med at gøre M: var der ikke hende der boede skråt under jer, som du også gik til judo sammen med. L: det var inden misbruget blev massivt B: du nævner også nogen som hedder Lene og Ann L: Lene og Ann, ja jamen de var ret tæt på synes jeg så de skal tæt på midten B: hvad med judo, har du nogle relationer derfra L: nej det har jeg ikke, det var noget jeg kom til, M: du havde ingen relation til instruktøren fra judo? L: nej det var sådan en gammel fed en som hed Albert S: hahahaha L: hahahaha nej ham havde jeg godt nok ingen relation til, jeg tror han vejede 300 kg. Ofte var de her fritidsinteresser var noget som jeg gjorde sammen med Ann, så det var dem, flere venner kom først senere S: der var ikke andre du kan nævne fra skolen L: nej, det er der faktisk ikke fordi, jeg var jo ligesom ikke med. Jeg har brugt timer på i frikvarteret på at sidde og læse i en bog, fordi hvis man sad der og læste så behøvede man ikke at snakke med nogen og så blev man ikke afvist, eller fik en eller anden træls kommentar, har der været nogen lærere i din skolegang som har været der for dig L: nej, de fik jo set om jeg lavede mine lektier, nej vent det passer ikke, der var en som hed Henry han var god, han var rigtig god, men han sporede sig aldrig ind på hvad problemet var, men han kunne godt se der var et problem tror jeg L: men jeg var jo også en skovl, for jeg ville jo ikke fortælle nogen om det, men han var alligevel mistænksom, han spurgte mig en gang imellem om alting var i orden, jeg svarede ja alt var fint, der var ingen problemer, og der er den igen misbruget det snakker vi ikke om B: så er der din moster hun skal tæt på mig, men der er den igen der var ikke nogen som skulle tale med min mor om hendes misbrug, for så blev hun jo sur.

21 R: jeg føler jo nu at det er helt vandvittigt L: I kunne jo heller ikke vide det Randi (moster), jeg sagde jo ingenting R: nej L: og i boede jo langt væk R: jo, men alligevel, det er bare vildt M: du sagde altså ingenting, gjorde du på ingen måder opmærksom på dit problem, med nogle små hints om at det ikke var helt rigtigt det som foregik derhjemme til nogen L: ikke til jeg kan huske, at jeg skulle have sagt eller gjort noget. Tror nok jeg fik sagt engang at der var mange fester hjemme ved os, også var der en lærer som sagde, nå men jeg har et glaspusteri, kan du ikke tage nogle flasker med til mig, jo det skulle jeg da nok sagde jeg. Jeg havde det sådan at når ikke der blev reageret på det, så holdt jeg op med det. Så følte jeg det skal der ikke snakkes om S: så du ville gerne stille en eller anden form for facade op, det var jo pinligt, og jeg var godt klar over at min mor godt kunne komme i problemer L: det havde jeg jo heller ikke lyst til B: forsøgte du ligesom at passe på din mor, fordi jeg kan huske der var engang jeg havde sagt noget til nogen, jeg kan ikke huske hvad det var, så sagde min mor til mig at det måtte jeg altså ikke gå og sige til nogen for jeg kunne altså blive fjernet hjemmefra, de kan komme og tage dig hvis det er, og så siger man ikke mere, fordi det er jo ikke så godt B: dine bedsteforældre forsvinder jo også ret hurtigt ud af billedet, så der har du jo ikke rigtigt haft nogen L: nej M: jeg tænkte på om du havde et sted som du følte var dit fristed, et sted hvor du kunne komme og være dig selv, evt. i dine venners hjem, hos Ann S: var hendes forældre også tæt på dig? L: jeg kunne godt tale med dem, men det var ikke dybe inderlige samtaler, jeg havde ikke så mange for vi er ikke en stor familie R: nej det er vi ikke L: min mor havde en dårlig relation til hendes ældre søskende, så de kom ikke så godt ud af det med hinanden L: for de påpeger ting, og det var ikke populært hos min mor, så dem så vi faktisk ikke rigtigt. Min far har en storebror som han ikke har kontakt til, så har der heller ikke været fætre og kusiner, du ligesom har været sammen med

22 L: dine drenge Randi (moster) havde vi jo meget med at gøre S: uhm R: jo, det er rigtigt L: så jo de var der jo, Kenneth og Jakob R: Kenneth og dig havde jo faktisk meget sammen det havde vi R: Dig og Kenneth har jo oplevet Norge sammen, der var Jakob jo slet ikke født R: der havde vi nogle gode ture, det havde vi R: ja L: nej det passer ikke, dengang havde min far kontakt til sin broder, og jeg har en kusine som hedder Maren, og hendes mor fik godt nok sagt nogen ting til min mor, men jeg kunne ikke bruge det til noget, for jeg havde en følelse af at hun ikke kunne lide mig L: hun kunne i hvert fald ikke lide min mor, og min mor kunne heller ikke lide hende, så alt der kom fra hende kom mig jo ikke til gavn L: det var jo fordi hun var snerpet og sur S: overtog du din mors holdninger, når mor sagde noget så var det sådan L: der var ikke noget at diskutere L: det var ikke fordi min mor sagde du skal mene det samme som mig, men det var en form for indoktrinering L: påvirkningen er så stor at det bliver som hun vil S. ja B: alle de personer du sætter ind i netværkskortet, det var ikke personer du fortalte om din mors misbrug L: nej B: det var altså dine børn som var den afgørende faktor for at du blev mønsterbryder

23 det er det M: vel også de veninder du fik da du fik børn L: jo jo, men de veninder fik jeg jo først efter jeg havde fået børn, eller i forbindelse med børnene. De veninder jeg havde inden jeg fik børn var alle gå i byen veninder, vi skulle jo i byen og feste, det var jo det vi lavede L: vi kunne slet ikke finde ud af at lave andet altså, så det blev sådan M: jeg tænkte på om du er blevet behandlet dårligt af nogle af de venner som din mor havde med hjem, måske har de skældt dig ud eller opført sig skræmmende, jeg tænkte på ham du fik lukket ind, der var en engang et par som min mor kom meget sammen med, jeg overtog jo ligesom min mors holdninger så de var jo så søde, de var jo nogle fantastiske mennesker de her, lige pludseligt så holdt det op, og min mor kom og sagde at hvis jeg mødte manden så skulle jeg gå væk, og du må ikke fortælle ham hvor vi bor, ikke snakke med ham, jeg forstod ingenting af det, så engang så kom han gående uden for vores vindue kan jeg huske, så vinkede jeg til ham så sagde min mor hvad laver du, jeg vinker da til Thomas sagde jeg, så gik min mor i panik fuldstændigt afsindig, hvad sker der lige sagde jeg til hende. Hun forklarede mig så at manden han havde voldtaget hende, men hun havde ikke meldt det fordi hun syntes det var synd for hans kone S. hvor gammel var du da L: der har jeg været år L: hun går i panik, og sagde nu ved han hvor vi bor, det var jo skrækkeligt, jeg kan også huske der engang var en forsikringsmand, kan ikke huske hvad han hedder mere, men da endte det med at jeg ikke måtte tage telefonen, fordi han ringede med sådan nogle sjofle beskeder, de opførte sig meget mærkeligt S. du må have tænkt at voksne mennesker var mærkelige det gjorde jeg, jeg synes virkelig folk var mærkelige, det var måske også derfor det har været så svært for mig at få venner, fordi jeg havde en opfattelse af at mennesker var mærkelige S: uhm L: man skulle passe meget på hele tiden, for når de kom tæt på så skete der altid noget L: de opførte sig helt mærkeligt ikke også S. så du tog afstand til mennesker

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 LO: Det er egentlig bare en udbygning af de spørgsmål, der var på spørgeskemaet. Det er bare

Læs mere

Red Barnets Venskabsfamilier - Dokumentation og evaluering 2008 Bilag 2.3: Interview med xxx Foretaget 26. november 2008 af Mille Buch-Andersen

Red Barnets Venskabsfamilier - Dokumentation og evaluering 2008 Bilag 2.3: Interview med xxx Foretaget 26. november 2008 af Mille Buch-Andersen xxx er 22 år og bor i Ringsted. Han er bror til yyy, som blev interviewet umiddelbart før xxx. De bor 5 minutters gang fra hinanden. xxx bor alene, hans kæreste er flyttet en måneds tid før. Jeg kontaktede

Læs mere

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara.

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara. Bilag 1. Transskription af interview. Interview gennemført d. 5. maj 2014, via Skype. Beskrivelse af interview med Clara Interviewet med Clara blev udført den 5. maj 2014, som et Skype-interview. Vi blev

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang 108 - Lovet være du Jesus Krist 448 - Fyldt af glæde 71 Nu kom der bud fra englekor 115 - lad det klinge sødt i sky Nadververs 101 v. 3 af

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

Søskendeproblematikken

Søskendeproblematikken Børneneuropsykolog Pia Stendevad Søskendeproblematikken - søskende til børn med epilepsi 1 Emner Tal med søskende Information til søskende Opmærksomhed til søskende Følelser hos søskende 2 Søskende positive

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

PERSONLIGE HISTORIER OM AT VÆRE SIG SELV - FOR 6.-7. KLASSETRIN

PERSONLIGE HISTORIER OM AT VÆRE SIG SELV - FOR 6.-7. KLASSETRIN PERSONLIGE HISTORIER OM AT VÆRE SIG SELV - FOR 6.-7. KLASSETRIN Uge Sex, Temamateriale 6. - 7. klasse 16 AT VÆRE DEN FØRSTE I PUBERTETEN Navn: Anne Beskæftigelse: Studerende på Business College Horsens

Læs mere

SEX-panel. Where the unrevealed is being revealed! Vores debattører for denne gang: Kirsten Berthelsen (19 år) 1. G Straight, har en kæreste

SEX-panel. Where the unrevealed is being revealed! Vores debattører for denne gang: Kirsten Berthelsen (19 år) 1. G Straight, har en kæreste SEX-panel Where the unrevealed is being revealed! Vores debattører for denne gang: Kirsten Berthelsen (19 år) 1. G Straight, har en kæreste Avaruna Mathæussen (17 år) 2. KLM2 Straight, single Kristian

Læs mere

Kvinden Med Barnet 1

Kvinden Med Barnet 1 Kvinden Med Barnet 1 Du blev født. Du voksede op. Du blev voksen, flyttede hjemmefra og så dig aldrig tilbage. Du fik dig en god uddannelse. Du blev forelsket, og I blev kærester. I var sammen i flere

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Bilag 10. Side 1 af 8

Bilag 10. Side 1 af 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 Transskribering af interview m. medarbejder 6, 17.april

Læs mere

Interview med Gunnar Eide

Interview med Gunnar Eide Interview med Gunnar Eide Gunnar Eide er Familieterapeut fra Kristianssand i Norge. Han har i mange år beskæftiget sig med børn som pårørende og gennemført gruppeforløb for børn. Hvordan taler jeg med

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv At kunne være sig selv Katja 13 år : altså jeg bliver lidt ked af det, fordi det er sådan lidt jeg synes at det er lidt frustrerende at skifte hele

Læs mere

Det er jo ikke sikkert, at han kan huske mit nummer, sagde Charlotte og trak plaiden op over sine ben. Han var lidt fuld. Lidt? Han væltede da rundt

Det er jo ikke sikkert, at han kan huske mit nummer, sagde Charlotte og trak plaiden op over sine ben. Han var lidt fuld. Lidt? Han væltede da rundt 6. december Den store 8-værelses lejlighed lå lige ved Strøget. Meget centralt og meget støjende i weekender, hvor fulde mennesker bar deres brandert hjem. De 230 kvadratmeter lå øverst i bygningen på

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

Dagbog fra Ramadan 2005

Dagbog fra Ramadan 2005 Dagbog fra Ramadan 2005 Af Astrid Fribo Så er det Ramadan, muslimernes fastemåned. Den måned, hvor muslimer over hele verden faster for at vise solidaritet med fattige og for at vise deres respekt for

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker Til min søn Milo. Må din verden blive fuld af eventyr. Der var engang en far og en mor. Faktisk var de slet ikke far og mor endnu,

Læs mere

Jeg besøger mormor og morfar

Jeg besøger mormor og morfar Jeg besøger mormor og morfar I dag er det søndag. Normalt kan jeg sove længe, for jeg skal selvfølgelig ikke i skole om søndagen. Men i dag står jeg alligevel tidligt op. Jeg skal nemlig besøge mormor

Læs mere

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Salmer: Indgangssalme: DDS 749: I østen stiger solen op Salme før prædikenen: DDS 70: Du kom til vor runde jord Salme efter prædikenen: DDS 478: Vi kommer

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

Kata: Vi tænkte, om du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. Du skal vide, at det vil være anonymt, og vi kommer til at skifte navn.

Kata: Vi tænkte, om du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. Du skal vide, at det vil være anonymt, og vi kommer til at skifte navn. Bilag 3 Interview med Mia. Mia er kærester med Martin og sammen har de datteren Mette. Kata: Jeg stiller spørgsmålene, og hedder Katariina Sofie: Jeg hedder Sofie, og jeg vil supplere Katariina. Kata:

Læs mere

Hvad ønsker mænd af sundhedsvæsenet. Mens Health Week 2016

Hvad ønsker mænd af sundhedsvæsenet. Mens Health Week 2016 Hvad ønsker mænd af sundhedsvæsenet Mens Health Week 2016 Det empiriske fundament Feltbesøg på fire virksomheder City Renovation, Alfa Laval, Arla og Stiholt Enkeltinterviews 22 informanter Ovenstående

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Hemmeligheden (Endelig gennemskrivning, januar 2012) 7.1, Helsinge Realskole (Jonathan T. Rasmussen & Caroline T. Pag) Opdiggtet historie.

Hemmeligheden (Endelig gennemskrivning, januar 2012) 7.1, Helsinge Realskole (Jonathan T. Rasmussen & Caroline T. Pag) Opdiggtet historie. Hemmeligheden (Endelig gennemskrivning, januar 2012) Af 7.1, Helsinge Realskole (Jonathan T. Rasmussen & Caroline T. Pag) Opdiggtet historie. SC. 1 INT. S VÆRELSE [PLEASEINSERT\PRERENDERUNICODE{ÂĂŞ}INTOPREAMBLE]

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

En lille familiesolstrålehistorie

En lille familiesolstrålehistorie Fra WWW.behinderte-eltern.de En lille familiesolstrålehistorie Også i Tyskland er det at være forælder med handicap både en uendelig glæde og et pokkers besvær. Katrin, der er spastiker, fortæller her

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Det svære liv i en sportstaske

Det svære liv i en sportstaske Det svære liv i en sportstaske Konference: "Når man skal dele ansvaret for et barn Christiansborg, den 31. marts 2011 Formand Peter Albæk, Børns Vilkår Hvordan deler man et barn? Svært at bo to steder

Læs mere

Personlige utopier. Af Annemarie Telling

Personlige utopier. Af Annemarie Telling Personlige utopier Hvorfor beskæftige sig med utopi? Hvorfor i alverden bruge tid på noget som alle fra starten ved er urealistisk? Hvorfor sætte sig og tage skyklapper på? Og lukke den konkrete tilværelse

Læs mere

Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1 Interviewsvar 5.1 Interviewspørgsmål 5.2 Interviewsvar 5.2 Interviewspørgsmål 5.3 Interviewsvar 5.

Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1 Interviewsvar 5.1 Interviewspørgsmål 5.2 Interviewsvar 5.2 Interviewspørgsmål 5.3 Interviewsvar 5. Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1: Hvad er arbejdsetik for dig? Interviewsvar 5.1: Jamen altså.. Etik så tænker jeg jo gerne i forhold til, ikke i forhold til personlig pleje, men i forhold

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Halvfemserne gik. Et tiår med muskelsvind hos familien Møller Jensen

Halvfemserne gik. Et tiår med muskelsvind hos familien Møller Jensen Artikel fra Muskelkraft nr. 4, 2000 Halvfemserne gik Et tiår med muskelsvind hos familien Møller Jensen Af Jørgen Jeppesen Ødsted ligner næsten sig selv med Brugsen på den ene side og mejeriet på den anden

Læs mere

Svanemærket Printet i Danmark 2011. ISBN: 1. udgave, 1. oplag 978-87-993288-1-9 (paperback) 978-87-993288-2-6 (PDF e-bog)

Svanemærket Printet i Danmark 2011. ISBN: 1. udgave, 1. oplag 978-87-993288-1-9 (paperback) 978-87-993288-2-6 (PDF e-bog) Copyright 2011 Dortea Berg-Jensen Forsidefoto: Mette Berg-Jensen Omslag: Sitara Bruns Tilrettelægning og fotos: Dortea Berg-Jensen Coverillustrationer: Sven Aage Berg Bogen er sat med New Baskerville Tryk:

Læs mere

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag H - Søren 00.06 Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.11 Søren: En ganske almindelig hverdag? 0014

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

DILEMMAKORT FORÆLDRE

DILEMMAKORT FORÆLDRE DILEMMAKORT FORÆLDRE Dilemma #1 Din søns hold er ude at spille kamp. Du står på sidelinjen og kigger på sammen med flere af de andre forældre. Caspers far står der også. Du bemærker, at han råber meget

Læs mere

HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE?

HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE? 8 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 1: HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE hvorfor er der nogen, der begynder at ryge, hvor mange gør det, og hvad gør rygning ved kroppen www.op-i-røg.dk

Læs mere

I blev gamle sammen, men det var fint, for I havde stadig hinanden. Så blev hun syg. Du passede hende, indtil hun døde. Og så var du pludselig alene.

I blev gamle sammen, men det var fint, for I havde stadig hinanden. Så blev hun syg. Du passede hende, indtil hun døde. Og så var du pludselig alene. Den Gamle Mand 1 Du blev født. Du voksede op. Du fik en uddannelse som lærer. Du fik en god stilling. Du blev gift. Du fik børn. Du holdt af dit arbejde. Du elskede rollen som ægtefælle og som far. Børnene

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE HVERDAGENS HELTE Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 4 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Interview med pædagog

Interview med pædagog Interview med pædagog Interviewer: J = Julie og M = Michelle Interview person: S = Søren 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Okay og du hedder Søren. S: Ja, jeg

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603 RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen inkl. SSP-del SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Ungeprofilundersøgelsen 2015 - Fredericia GRUNDLAG

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

MGP i Sussis klasse.

MGP i Sussis klasse. Side 1. MGP i Sussis klasse. Hans Chr. Hansen. Alrune. Side 2. 1. MGP i 2.b. Sussi har musik i skolen. Det har alle jo. Hun elsker de timer. De laver alt muligt i musik. De slår rytmer. De leger. De synger

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Når børnefamilier sættes ud. Forsker Helene Oldrup Afd. for børn og familie, SFI

Når børnefamilier sættes ud. Forsker Helene Oldrup Afd. for børn og familie, SFI Når børnefamilier sættes ud Forsker Helene Oldrup Afd. for børn og familie, SFI SFI Gå-hjem-møde 21. marts 2013 Forfattere: Helene Oldrup Anders Kamp Høst Alva Albæk Nielsen Bence Boje-Kovacs Undersøgelsen

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger

Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger Flere gange om året bliver jeg ringet op af nogen som er bekymrede over en spøgelsesagtig tilstedeværelse, sædvanligvis i deres hjem. Nogle af dem er ligesom

Læs mere

1. Steen: Og det her, det er mest for formalianerne til at starte med, men du skal vide, at du bliver optaget på bånd, og så skal jeg vide, hvad dit

1. Steen: Og det her, det er mest for formalianerne til at starte med, men du skal vide, at du bliver optaget på bånd, og så skal jeg vide, hvad dit 1. Steen: Og det her, det er mest for formalianerne til at starte med, men du skal vide, at du bliver optaget på bånd, og så skal jeg vide, hvad dit navn er hvad dit kunstner navn er, som det kaldes? 2.

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I 2012/2013 har vi i børnehavegrupperne haft fokus på børnenes sociale

Læs mere

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university I: Interviewer ST: Respondent

Læs mere

Aggression eller Misforståelser?

Aggression eller Misforståelser? Aggression eller Misforståelser? Min hund er pludselig blevet aggressiv! Min hund knurrede ad mig, og bed ud efter mig! Min hund gik til angreb på et barn! Dette er bare noget af det jeg syntes at kunne

Læs mere

Kapitel 1. Noget om årets gang

Kapitel 1. Noget om årets gang Kapitel 1 Noget om årets gang 1 4. Mennesker og måneder VOXPOP Er der en måned, du særlig godt kan lide, eller er der en, du ikke bryder dig om? Nina Ja... Jeg kan rigtig godt lide september. Efterårsmånederne

Læs mere

Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15

Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15 Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15 Salmer: 180 Hører til, I høje Himle 456 Vor Herre Jesus 179 Herren god (mel. Bøj, o Helligånd) 457 Du som gik foran os (Asger Pedersen) 438 Hellig 192.7 Du,

Læs mere

MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university.

MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university. Interviewer: I Respondent: MJ

Læs mere

FYRET FRA JOBBET HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KOMMER DU VIDERE?

FYRET FRA JOBBET HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KOMMER DU VIDERE? FYRET FRA JOBBET HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVORDAN KOMMER DU VIDERE? Jeg er blevet fyret! Jeg er blevet opsagt! Jeg er blevet afskediget! Det er ord, som er næsten

Læs mere

har kontakt til de andre elever fra efterskolen, og hvilke minder de har fra efterskoletiden?

har kontakt til de andre elever fra efterskolen, og hvilke minder de har fra efterskoletiden? Notat Til Efterskoleforeningen Fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) Tilbageblik på efterskoleopholdet Indledning I dette notat beskriver EVA hvordan et efterskoleophold kan påvirke unge med flygtninge-,

Læs mere

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer side 1 Ja Nej? 1 Jeg har bemærket, at når jeg er sammen med en meget følelsesbetonet person, er jeg overraskende rolig og upåvirket Somme tider oplever jeg følelser, der bringer mig ud af ligevægt og forvirrer

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Denne undersøgelse er lavet med alle skolens elever. Eleverne har siddet i deres kontaktgrupper og diskuteret

Læs mere

Erna Secilmis fra Tyrkiet føler sig forskelsbehandlet i forhold til danske handicapfamilier, der i hendes øjne kommer lettere til hjælpemidler

Erna Secilmis fra Tyrkiet føler sig forskelsbehandlet i forhold til danske handicapfamilier, der i hendes øjne kommer lettere til hjælpemidler Artikel fra Muskelkraft nr. 3, 2004 Sproget er en hæmsko Erna Secilmis fra Tyrkiet føler sig forskelsbehandlet i forhold til danske handicapfamilier, der i hendes øjne kommer lettere til hjælpemidler Af

Læs mere

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens.

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens. 3 s efter hellig tre konger 2014 DISCIPLENE BAD JESUS: GIV OS STØRRE TRO! Lukas 17,5-10. Livet er en lang dannelsesrejse. Som mennesker bevæger vi os, hver eneste dag, både fysisk og mentalt, gennem de

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere