SE vil gerne indledningsvist kvittere for muligheden for at kommentere på Erhvervs- og Vækstministeriet analyse af konkurrencen på bredåndsmarkedet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SE vil gerne indledningsvist kvittere for muligheden for at kommentere på Erhvervs- og Vækstministeriet analyse af konkurrencen på bredåndsmarkedet."

Transkript

1 Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade København K Sendt per mail til: postmar@erst.dk 19. januar 2015 Høringssvar vedr. konkurrenceredegørelsen SE vil gerne indledningsvist kvittere for muligheden for at kommentere på Erhvervs- og Vækstministeriet analyse af konkurrencen på bredåndsmarkedet. Generelle bemærkninger SE/Stofa byder denne analyse af konkurrencen velkommen. Der er tale om et arbejde, der med få undtagelser tydeligt bærer præg af en ambition om at bidrage med friske øjne på konkurrencesituationen, og således er der stor ros til, at man har involveret eksterne konsulenter, med friske ideer. Ikke alle er dog lige gode, og derfor følger der en række kommentarer nedenfor, men vigtigere er det alligevel, at der er tale om nye bidrag til at forstå konkurrenceforholdene. Behovet for en konkurrenceanalyse er da også tiltrængt. Danmark er 3. sidst i EU for så vidt alternative udbyderes markedsandel i forhold til TDC, hvilket er et klart signal om en uholdbar konkurrencesituation. Teleforliget siger da også, at der skal ske en vurdering af konkurrencen hver 2-3. år. Sidste konkurrenceanalyse var for 7 år siden. For SE/Stofa vidner dette også om, at man politisk holder fast i teleforlig som ikke bliver efterlevet. Konkrete bemærkninger Hovedrapporten Desværre kommer en ellers god analyse skævt fra start i afsnittet om udbredelse og tilgængelighed af bredbånd. Dette afsnit pærer præg af i modsætning til resten af rapporten at eksternes bidrag ikke inddrages og dermed kommer vigtige spadestik dybere. Der er snarere tale om en sædvanlig fremstilling af bredbåndsmarkedet. Et vigtigt eksempel: Der henvises til Kommissionens tal om, at Danmark har en høj samlet udbredelse af NGA-net. Men her udelades samme Kommissions tal om, at NGA-net i Danmark er usædvanligt koncentreret til byerne, og således ligger Danmark under EU-gennemsnittet for NGA-tilgængelighed i landdistrikterne, nærmere betegnet på en 19. plads i EU efter lande som Rumænien.

2 Højhastighedsbredbånd (FTTP, VDSL and Docsis 3.0 cable) tilgængelighed, % 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Total IT EL HR FR PL IE SK IS EU CZ ES ROBG AT SE FI SI EE DENOHU CY UK DK PT LV LU LT NL BEMT Source: Digital Agenda Scoreboard 2014 EU-Commission Dette faktum ændrer således ved analysens konklusion om, at den dårligere konkurrence på bredbånd ikke har effekter for så vidt tilgængeligheden af bredbånd. Det har den, og netop denne analyse skulle have dokumenteret dette. I forhold til det fremadrettede afsnit fra Innovation Lab er SE/Stofa enige i behovet for at undersøge konkurrencevilkårene mellem OTT-udbydere for at sikre en ligestilling, navnlig i forhold til udbydere placeret i andre lande såsom Netflix. Dette er helt centralt, idet der ikke er sikkerhed for, at udenlandsk baserede OTT-udbydere betaler de afgifter og skatter som indenlandsk baserede. Det hænger bl.a. sammen med forskellige niveauer i selskabsskat i forskellige lande, men også at regnskabspraksis ikke er internationalt konsistent, således at værdi generet i et bestemt land ikke nødvendigvis beskattes i samme land. Det er vigtigt at sikre ligeværdige konkurrencevilkår, herunder undersøge behovet for en dansk indsats på EU-plan. Afsnittet om forbrugeradfærd dokumenter tydeligt vigtigheden af tv for valg af bredbåndsforbindelse. Således er tv det 3. vigtigste kriterie for danskerne efter emner som stabilitet og pris, men før downloadhastigheder. Det er samtidig også bemærkelsesværdigt, at stabilitet er det primære for danskerne ved valg af bredbånd. Det bør give anledning til overvejelser om at opdatere telestatistikken, idet man her måler på de faktorer, der 5. og 6. vigtigst for danskerne, nemlig hastigheder, men ikke det der er vigtigst. Det er derfor helt åbenbart, at man i telestatistikken bør fokusere langt mere på kvalitetsaspekter, som stabilitet, responstid, IPv6-parathed osv. fremfor blot hastigheder og teknologi (som er 9. vigtigst i øvrigt). Det vidner også om, at bredbånd begynder at have karakter af kritisk infrastruktur som elektricitet, når stabilitet er vigtigere end hastighed. Se

3 bl.a. også her Præsident Obamas seneste initiativ, der skal sikre bedre og mere stabilt bredbånd til amerikanere og virksomheder i USA. Afsnittet kunne desuden perspektiveres i forhold til KFST s Forbrugerforholdsindeks 2014, hvor tv og telebranchen indtager de 3 sidste pladser i indekset i forhold til forbrugertillid. Afsnittet om markedsstrukturer adresserer det væsentligste problem for konkurrencen på bredbåndsmarkedet i Danmark, nemlig at kabel-tv-nettet ikke blev frasolgt i forbindelse med privatiseringen af TDC. Således sidder TDC på alle bredbåndsplatforme i Danmark ulig situationen i resten af EU. Dette aspekt tydeliggøres fint og grundigt i rapporten og konsekvenserne drages, nemlig TDC s ejerskab af kabel-tv-net har væsentlig betydning for konkurrenceforholdene og er en væsentlig barriere for at opnå en reel infrastrukturbaseret konkurrence. Og videre, at TDC s incitament til at investere i andre infrastrukturer reduceres, hvor de ejer kabel-tv. SE/Stofa kan bekræfte denne situation, idet det netop er dette billede vi oplever hver dag på markedet, og sætter pris på at det nu er dokumenteret officielt. Analysen gennemgår herefter den indsats som Erhvervsstyrelsen har gjort for at imødegå dette nu tydelige konkurrencemæssige problem. Fra SE/Stofa skal der lyde ros til den indsats der er gjort, navnlig i relation til åbningen af kabel-tv-nettet (om end primært med fokus på gensalg af den lille TV pakke), opdatering af LRAIC-modellen og prisklemmetilsynet, til at adressere kabel-tv-nettet. Men SE/Stofa hæfter sig ved, at Erhvervsstyrelsen samtidig tilkendegiver, at man er gået så langt man kan inden for de rammer, der politisk er udstukket. Det er en for os en klar konklusion om, at man nu fra politisk må komme med nogle værktøjer til at forbedre konkurrencen. At TDC har opkøbt DONG-nettet som defensivt opkøb dokumenteres ligeledes ved, at TDC primært har anvendt det tidligere DONG-ejede fibernet til at udbygge kobber- og kabel-tvnettene og ved at kundetilgangen er negativ i DONG-nettet fra i 2010 til i 2013, mens der i resten er landet er sket en stigning på mellem % på fiber pr. år i samme periode. Regeringens forslag om sektorspecifik fusionskontrol er således helt på sin plads og bekræftes fornemt af konkurrenceanalysen. Det er vigtigt, at undgå defensive opkøb på bredbåndsmarkedet. Afsnittet om koncentration beskriver klart en nærmest beskæmmende situation hvor TDC med sine 60 % af markedet har en markedsandel Der ifølge KFST indebærer konkurrenceproblemer Der er blandt de absolut højeste i EU Der gør telebranchen til den 3. mest koncentrerede branche i Danmark Den strukturelle årsag er TDC s ejerskab over kabel-tv-nettet. Her skal SE/Stofa kommentere, at mens rapporten lidt forsigtigt siger at det er nærliggende at antage at det er grunden, kunne man sagtens mere håndfast konkludere, at det er en af de væsentligste årsager til koncentrationen i branchen.

4 SE/Stofa har dog en række vigtige kommentarer til konsekvenserne af denne høje markedskoncentration. Som anført i starten, har man et fortegnet billede af bredbåndstilgængeligheden i Danmark. Ovenfor er der således redegjort for, at selvom Danmark har en samlet høj tilgængelighed af NGA, er den koncentreret omkring byerne, således at Danmark ligger på en 19. plads i EU for så vidt dækningen med NGA i landdistrikter. Der er således tale om, at der sker en underforsyning i mange landområder. Herudover skal det også bemærkes, at disse tal ikke er baseret på faktisk tilgængelighed, men teoretisk tilgængelighed. Det er således ikke udtryk for, at en kunde rent faktisk kan købe et abonnement, det er blot et udtryk for, at der ligger kabler inden for 30 meter af husstanden. Dette er også helt evident i DONG-nettet, hvor kunderne ikke ved, de inden for en radius af 30 m. har ret til at blive tilsluttet TDC s fibernet.. Dertil besværliggør TDC oplevelsen og dermed muligheden for at få fiber. Alene faldet i kunder i en periode, hvor det stiger i resten af landet dokumenterer dette meget klart. Begrænsning af udbud er en typisk monopolistisk adfærd og bør opregnes, som en af de klare konsekvenser af den høje koncentration. SE/Stofa er således ikke enig i, at den høje koncentration ikke har betydning for bredbåndsdækningen i Danmark. I næste afsnit vil vi konkludere det samme for så vidt investeringer. Endelig er der afsnittet om den fremtidige koncentration på markedet baseret bl.a. på Innovation Lab. Her forsøges at fremtrække en konklusion om, at i fremtiden vil store spillere som Google og Amazon blive infrastrukturudbydere i Danmark. Det er baseret på et endog meget spinkelt grundlag, mest Googles investeringer i fibernet i USA. Hertil skal blot henvises til Google selv, der gentagne gange har udtalt, at de ikke er infrastrukturudbyder. Når de har investeret i fiber i udvalgte byer, skyldes det er forsøg på, at motivere markedet til at se potentialet i høje båndbredder. De udtaler også selv, at en af deres største udfordringer er adgang til bedre vilkår på indkøb af TV og rettigheder. Afsnittet fremstår således både spekulativt og hvilende på et yderst spinkelt grundlag og bør derfor tages ud af hovedrapporten. Det gælder dels side 27, 72 og navnlig side 74, hvor det spekulative er ophøjet til en sandhed ved formuleringen at der i stigende grad vil være en række nye. Afsnittet om investeringer er et centralt afsnit i analysen. Konklusionen er for så vidt klar, at investeringerne i Danmark er den laveste i 10 år, og den eneste grund til at Danmark ligger nogenlunde til internationalt skyldes investeringerne fra energiselskaberne som udgør 154% af deres omsætning og således 10 gange så meget som de andre teleselskaber. Side 76 ses der på sammenhæng mellem investeringer i telebranchen og resten af den danske økonomi. Det skal bemærkes, at dette er vildledende idet alle brancher medtages, navnlig servicefag som frisør og kosmetikfagene. Det foreslås at sammenligningen tages ud eller afgrænses til kun at medtage de infrastrukturtunge brancher Til side 82 (og til hovedrapporten fra Incentive) skal det bemærkes, at finansieringsomkostninger uanset om den er intern (egenkapital) eller ekstern er det samme,

5 idet det altid vil være en markedsprisen, der er bestemmende. Det er direkte useriøst og og skal tages ud. Det skal bemærkes, at henvisningen på side 82 til kommunernes rolle i andre lande er interessant, og bør fylde mere i den danske kontekst i forhold til områder, hvor markedet ikke selv investerer. SE/Stofa støtter dette forslag. Til side 83 omkring infrastrukturdirektivet skal det bemærkes, at mens formålet med direktivet netop er som beskrevet, så er det ikke givet, at det også er konsekvensen. Det bør således tilføjes, at i dansk kontekst kan direktivet også føre til at investeringsincitamentet reduceres, hvis det viser sig, at den nemme adgang til ny passiv infrastruktur ikke i størst mulig omfang overlades til kommercielle aftaler fremfor obligatorisk adgang. Eller som minimum med klar respekt for de særlige forhold de enkelte selskaber har i deres investeringsmodeller. SE/Stofa støtter konklusionen på side 84 om betydningen af engrosprisen for investeringer. Til side 85 om efterspørgslen skal det bemærkes, at det er ejendommeligt at man kun måler efterspørgslen i forhold til hastigheder, når man samtidig på side 33 konkluderer, at andre faktorer er vigtigere end hastigheder for danskerne i deres valg af bredbånd. Faktisk er hastigheder kun vigtigste parameter. I stedet for kunne man korrelere i forhold til stabilitet (dvs. forbindelsernes responstid efter teknologi) eller tv som er vigtigere for danskerne. Til side 91 om usikkerhed, skal det foreslås, at man i telestatistikken medtager trafik på fast bredbånd som parameter, idet dette vil kunne øge kendskabet til udviklingen i trafik og dermed også behovet for investeringer. Det skal yderligere bemærkes, at ved omtalen af forudsigelighed i reguleringen, bør teleforliget nævnes som et godt eksempel på en regulatorisk ramme, som man fra politisk side ikke selv følger. Der kommer således mange overraskende initiativer i strid med teleforliget. Fx anvendelse af statsmidler på Bornholm, dækningskrav ved mobilauktioner, gratis kommunale wi-fi-tjenester for at nævne nogle stykker. SE/Stofa kommer ikke med kritik af initiativer i sig selv, men kritik af, at de ikke er hjemlet i teleforliget. Teleforliget er således et kerneeksempel på, at man fra politisk side ikke har fået skabt forudsigelighed i reguleringen. Det er i vores optik en af grundene til, at investeringerne fortsat falder år fra år. Rammerne er uforudsigelige og teleforliget efterleves ikke politisk. For så vidt konklusionen på afsnittet, så virker det som om, at den høje koncentration ikke har betydet ret meget for investeringsniveauet. Her er SE/Stofa ikke enige. Når der i rapporten henvises til, at billedet af investeringer er fornuftige i Danmark sammenlignet med udlandet, så skyldes det jo i stort omfang energiselskabernes investeringer. Her er det vigtigt at holde sig for øje, at motivationen bag disse investeringer både er en positiv business case, men også andre hensyn, herunder at tilgodese andelshavere. Det er i alle fald en væsentlig faktor for SE.

6 Derfor kan man ikke forvente, at det niveau man har nu for investeringer vil fortsætte. Hvis SE/Stofa skal investere i områder uden for eget forsyningsområde, vil det alene afhænge af en kommerciel vurdering, og dvs. det generelle investeringsklima i telesektoren. Det skal således bemærkes, at det forekommer at der bliver tegnet et for positivt billede af investeringerne og at disse vil fortsætte. Det er ikke korrekt. Det er nødvendigt at se på hvordan investeringerne kan fremmes forsat. Mao. her burde man lave et afsnit, hvor man fremadrettet så på forventede investeringer i branchen baseret på offentligt udmeldte planer. Afsnittet om bredbånd og tv er ligeledes centralt og en af kernårsagerne til den dårlige konkurrence på bredbåndsmarkedet. Først og fremmest er SE/Stofa enige i konklusionen om at tv er et centralt parameter for danskernes valg af bredbånd. Analysen fanger videre en af de primære problemstillinger ret godt på side 99 hvor det fremgår, at det faktum, at TDC med deres kabel-tv-net, som ikke blev udskilt ved privatiseringen, kan bruge det til at opnå klare indkøbsfordele ved indkøb af tv-rettigheder. Det bemærkes også, at denne fordel også bruges aktivt, når der introduceres nye kanaler til det danske marked. Her kan indkøbsfordelen forstærkes yderligere. SE/Stofa kan i den forbindelse ikke sige nej tak til en pris på ny kanal, da det vil betyde en signifikant konkurrencefordel for TDC, hvis de har kanaler SE/Stofa ikke har. Det er netop kombinationen af den store markedsandel på både bredbånd og tv, begge som konsekvens af privatiseringen, der har skabt den gordiske konkurrenceknude på tv- og bredbåndsmarkedet. SE/Stofa skal gentage en tidligere kommentar om, at i og med de to styrelser ikke har mandat til at løse dette problem, må det være et klart oplæg til et politisk initiativ. For så vidt afsnittet om sammenfatning side , henvises til tidligere kommentarer, som selvsagt også finder anvendelse på dette afsnit. Til afsnittet om mulige tiltag har SE/Stofa følgende kommentarer: Infrastrukturdirektivet: På trods af direktivets formål kan konsekvensen, som der ganske rigtigt er beskrevet, forringe grundlaget for de investeringer energiselskaber har gjort og nedsætte investeringsincitamentet for de fremtidige investeringer. Det afhænger helt af, om man ved gennemførslen i tilstrækkelig grad, giver mulighed for så frie kommercielle forhandlinger om adgang som muligt. I det omfang energiselskaberne desuden selv i vidt omfang får retten til at vurdere, hvorvidt en bestemt del af infrastrukturen, er disponibel, desto bedre vil det være for investeringerne. Ellers bliver konsekvensen færre investeringer og dårligere konkurrence på markedet. Dertil skal den uafhængige tvistløsningsmyndighed tage størst mulig højde for særlige lokale investeringsforhold, dvs. investeringsprofilen, investeringer i yderdistrikter mv. Fælles udnyttelse af den yderste del af fibernettet: Afsnittet synes at være primært af akademisk interesse, da det forekommer ikke at passe ret godt til det danske marked for øjeblikket. Faktisk virker tiltaget lidt tonedøvt oven på de forrige 100 siders gennemgang af konkurrenceproblemerne på markedet, som dette tiltag kun vil forværre. Det skyldes, og det

7 mangler analysen at nævne mere eksplicit, at det her middel er noget man bruger i Frankrig når der er flere fiberforbindelser i samme område, dvs. primært i byerne. Det er bestemt ikke den situation vi ser i Danmark med overlappende fibernet. Tværtimod. Fiberudbredelsen i Danmark er jo netop meget i landområder. Det forhold synes ikke afspejlet. At indføre dette vil skade investeringsincitamentet fuldstændigt for energiselskaberne og herved sænke investeringer og hermed konkurrencen. Fusionskontrol: Tiltaget om fusionskontrol ligger fuldstændig i forlængelse af analysen. Det er således fint dokumenteret, at TDC har foretaget opkøb også af defensive årsager, og derved skadende for konkurrencen, fx tydeligt dokumenteret ved nedgangen i antallet af kunder i DONG-nettet fra ca i 2010 til i 2013, mens fiberkunder steg % årligt i resten af landet i samme periode. Tiltaget om fusionskontrol er således en forudsætning for bedre konkurrence på markedet. SE/Stofa støtter fuldt ud gennemførslen af dette forslag. Bedre muligheder for finansiering: Det er helt åbenbart en god ide at kunne anvende realkreditfinansiering til bredbånd. Anlæg af fibernet er langsigtede investeringer og er på sigt gode investeringer, men kræver tålmodige penge. SE/Stofa støtter forslaget. TV-rettigheder: Netop tv-rettigheder er centralt i forhold til at løse konkurrenceproblemerne, som analysen da også fuldt ud har dokumenteret. SE/Stofa hæfter sig ved at: Erhvervsstyrelsen udtaler, at de dog ikke har mulighed for inden for rammerne i den nuværende telelov at tage initiativer der direkte regulerer adgangen til tvrettigheder. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udtaler, at konkurrencen langtfra er optimal og dette ikke kan løses ved hjælp af konkurrencelovgivningen. Tilbage står således et klart politisk problem. Der er tale om måske det vigtigste konkurrenceproblem på både tv- og bredbåndsmarkedet, og problemet er fuldt ud oplyst, men begge styrelser konkluderer, at de ikke kan løse det, inden for de givne rammer. SE/Stofa skal på den baggrund foreslå, at man fra politisk side sikrer de relevante redskaber til at sætte ind over for dette problem, som fremstår som det vigtigste i rapporten. OTT: SE/Stofa støtter en undersøgelse af konsekvenserne af nye udenlandsk baserede OTTaktører på det danske marked. Det væsentligste er at sikre ensartede konkurrencevilkår imellem udenlandsk baserede og danske aktører. Åben adgang til energiselskabernes net: SE/Stofa hæfter sig ved, at præmissen for forslaget er at en åbning skal baseres på energiselskabernes egne kommercielle overvejelser, hvilket læses som frivillig åbning, og dermed fuldstændig den situation vi er i idag. SE/Stofa har tidligere tilkendegivet en intention om at åbne fibernettet. Det der er relevant, er først at opnå en skala i markedet, før det bliver relevant med en åbning. Hvis der åbnes for tidligt vil det givetvis kunne skabe øget konkurrence på kort sigt, men vil på sigt hæmme investeringerne og dermed i sidste ende føre til mindre konkurrence. Det der er relevant for politisk hold er, at

8 enhver åbning fra energiselskaberne skal ske fuldstændigt frivilligt, hvis konkurrencen skal bevares på sigt. Funktionel separation: SE/Stofa skal bemærke, at denne type separation vil virke positivt for konkurrencen, og passer fint med EU-Kommissions seneste tankesæt om øget fokus på EoI. Det der yderligere taler for denne model, det er, at den faktisk kan lade sig gøre, selv om det jo er helt rigtigt at et frasalg af TDC s kabel-tv-nettet ville være meget bedre. Salg af kabel-tv: Det er indlysende korrekt, at det er hvad det danske marked trænger til, og samtidig ligeså hypotetisk, idet præmissen jo er et frivilligt frasalg. Aktive forbrugere: Det er meget fint, at der foreslås aktive forbrugere, men de skal jo også hjælpes på vej med oplysning, så der er noget aktivt at tage stilling til. I den kommende tjekditnet.dk og i telestatistikken er det primære fokus på hastigheder, mens det er stabilitet, pris og tv, der er de vigtigste parametre for danskerne. SE/Stofa skal foreslå, at man på tjekditnet.dk og i telestatistikken også måler på responstid, stabilitet (jitter), IPv6, tvmuligheder og andre kvalitets-parametre. Afsluttende SE/Stofa stiller sig naturligvis til rådighed for uddybning af ovenstående. Med venlig hilsen SE/Stofa Jes B. Christensen

Erhvervsstyrelsen. Sendt per mail til: postmar@erst.dk. 16. december 2015. Høringssvar vedr. markedsanalyser på engrosmarkederne

Erhvervsstyrelsen. Sendt per mail til: postmar@erst.dk. 16. december 2015. Høringssvar vedr. markedsanalyser på engrosmarkederne Erhvervsstyrelsen Sendt per mail til: postmar@erst.dk 16. december 2015 Høringssvar vedr. markedsanalyser på engrosmarkederne SE/Stofa skal hermed kvittere for høringen over Erhvervsstyrelsens markedsundersøgelser

Læs mere

Høringssvar på LRIAC model på fiber samt udkast til prisafgørelse på TDC fiber, kabel-tv net samt multicast

Høringssvar på LRIAC model på fiber samt udkast til prisafgørelse på TDC fiber, kabel-tv net samt multicast IT- og Telestyrelsen Att.: Markedskontoret Sendt pr. e-mail til mk@itst.dk Rosenørns Allé 9 DK 1970 Frederiksberg C Tlf: 35 300 400 Fax: 35 300 401 e-mail: de@danskenergi.dk www.danskenergi.dk Dok. ansvarlig:

Læs mere

om ENERGISElSKAbERNES fibernet

om ENERGISElSKAbERNES fibernet 6 punkterede MYTER om energiselskabernes fibernet 2 1 MYTE: Danskerne vil ikke have fibernet Fibernet er den hurtigst voksende bredbåndsteknologi i Danmark. Antallet af danskere der vælger fibernet, stiger

Læs mere

Behov for hurtigere bredbånd og øget bredbåndskonkurrence i Danmark

Behov for hurtigere bredbånd og øget bredbåndskonkurrence i Danmark Behov for hurtigere bredbånd og øget bredbåndskonkurrence i Danmark Simen Karlsen, Ph.d. Henrik Ballebye Okholm, Signe Rølmer 28. august 2013 Dansk Energi har bedt Copenhagen Economics undersøge konkurrencesituationen

Læs mere

Høringssvar på markedsafgrænsning og -analyse på bredbånd (marked 4 og 5)

Høringssvar på markedsafgrænsning og -analyse på bredbånd (marked 4 og 5) IT- og Telestyrelsen Markedskontoret Sendt pr. e-mail til mu@itst.dk Rosenørns Allé 9 DK 1970 Frederiksberg C Tlf: 35 300 400 Fax: 35 300 401 e-mail: de@danskenergi.dk www.danskenergi.dk Dok. ansvarlig:

Læs mere

Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø. Sendt til e-mail: postmar@erst.dk

Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø. Sendt til e-mail: postmar@erst.dk Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Sendt til e-mail: postmar@erst.dk Telia Danmark Filial af Telia Nättjänster Norden AB, Sverige Holmbladsgade 139 2300 København S

Læs mere

Delafgørelse over for TDC på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger

Delafgørelse over for TDC på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger Delafgørelse over for TDC på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger (marked 5) Forpligtelse om regnskabsmæssig opsplitning for så vidt angår bredbåndstilslutninger via TDC s kabel-tv-net UDKAST af 27.

Læs mere

Høring over analyse af konkurrencen på bredbåndsmarkedet

Høring over analyse af konkurrencen på bredbåndsmarkedet Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Mail: postmar@erst.dk Dok. ansvarlig: MOB Sekretær: ILA Sagsnr: s2015-003 Doknr: d2015-070-26.0 19. januar 2015 Høring over analyse af

Læs mere

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering 1. 13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering Konkurrence, forbrugerforhold og regulering På velfungerende markeder konkurrerer virksomhederne effektivt på alle parametre, og forbrugerne kan agere

Læs mere

Verifikation af miljøteknologi (ETV)

Verifikation af miljøteknologi (ETV) Verifikation af miljøteknologi (ETV) 20/02/2008-21/03/2008 Der er 371 svar ud af 371, der opfylder dine kriterier 0. DELTAGELSE Land DE - Tyskland 63 (17%) NL - Nederlandene 44 (11.9%) CZ - Tjekkiet 30

Læs mere

VELKOMMEN TIL INFORMATIONSMØDE om fibernet fra Energi Fyn

VELKOMMEN TIL INFORMATIONSMØDE om fibernet fra Energi Fyn VELKOMMEN TIL INFORMATIONSMØDE om fibernet fra Energi Fyn AGENDA Præsentation af Energi Fyn Hvad er fibernet? Hvorfor vælge fibernet? Waoo! Etablering og tilslutning Tidsplan Spørgsmål og bestilling 2

Læs mere

Høring over analyse om konkurrencen på bredbåndsmarkedet

Høring over analyse om konkurrencen på bredbåndsmarkedet Erhvervs- og Vækstministerie Slotsholmsgade 10-12 1216 København K. postmar@erst.dk København den 26. januar 2015 Høring over analyse om konkurrencen på bredbåndsmarkedet Generelle bemærkninger Dansk Erhverv

Læs mere

RES-e Regions / WP3 Første aktivitet: Analyse af RES-e i kommunerne

RES-e Regions / WP3 Første aktivitet: Analyse af RES-e i kommunerne RES-e Regions / WP3 Første aktivitet: Analyse af RES-e i kommunerne Introduktion Kommunernes energipolitiske kontekst, beføjelser og aktuelle situation beskrives indledningsvis for at give baggrund for

Læs mere

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.3.2017 COM(2017) 112 final ANNEXES 1 to 9 BILAG til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om medlemsstaternes anvendelse af Rådets direktiv 95/50/EF

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0627 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Protektionismen pakkes ind som krisehjælp

Protektionismen pakkes ind som krisehjælp Organisation for erhvervslivet 6. april 29 Protektionismen pakkes ind som krisehjælp AF KONSULENT RASMUS WENDT, RAW@DI.DK En række lande har iværksat protektionistiske foranstaltninger som led i bekæmpelsen

Læs mere

Telia Danmark Frederik.Siegumfeldt@teliasonera.com. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via e-mail

Telia Danmark Frederik.Siegumfeldt@teliasonera.com. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via e-mail Telia Danmark Frederik.Siegumfeldt@teliasonera.com TDC A/S regulering@tdc.dk 9. maj 2014 /andlon Fremsendes alene via e-mail Afgørelse af Telias klage vedrørende udveksling af oplysninger internt i TDC

Læs mere

Fremtidens bestyrelsesarbejde

Fremtidens bestyrelsesarbejde Fremtidens bestyrelsesarbejde Ifølge de adm. direktører i Danmarks 100 største selskaber involverer bestyrelserne sig i stigende grad i strategiarbejdet. Men formalia fylder for meget på bestyrelsesmøderne,

Læs mere

Faktaark. Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg. I. Information

Faktaark. Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg. I. Information Faktaark 20. august 2012 Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg Regeringens forbrugerpolitiske eftersyn indeholder 23 initiativer fordelt på fire hovedområder: - Information - Klagemuligheder

Læs mere

Vejledning til frivillige kæder

Vejledning til frivillige kæder Vejledning til frivillige kæder Journal nr. 3/1107-0200-0037/SEK/KB Rådsmødet den 31. august 2005 Baggrund 1. Den 1. juli 2005 blev gruppefritagelsen for horisontale aftaler om kædesamarbejde i detailhandelen

Læs mere

Asfaltindustrien Vejledende udtalelse om brancheforeningens statistikker og standardforbehold

Asfaltindustrien Vejledende udtalelse om brancheforeningens statistikker og standardforbehold Asfaltindustrien Adm. Direktør Anders Hundahl Lautrupvang 2 2750 Ballerup Dato: 25. juni 2013 Sag: BITE 13/02010 Sagsbehandler: /MAL Vejledende udtalelse om brancheforeningens statistikker og standardforbehold

Læs mere

EU venter flere i beskæftigelse frem mod 2030

EU venter flere i beskæftigelse frem mod 2030 2. marts 218 EU venter 3. flere i beskæftigelse frem mod 23 Ifølge en ny fremskrivning fra EU-kommissionen står dansk økonomi over for en fremgang i beskæftigelsen på næsten 3. personer frem mod 23. Det

Læs mere

Telia Danmark regulatory@telia.dk. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail

Telia Danmark regulatory@telia.dk. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail Telia Danmark regulatory@telia.dk TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om mulig diskriminerende adfærd i forbindelse med adgang til TDC's fibernet 1 Indledning Telia Danmark (herefter

Læs mere

Revision af konkurrencemarginmodellen og prisklemmeforpligtelsen

Revision af konkurrencemarginmodellen og prisklemmeforpligtelsen 13. september 2013 /chkjgi Revision af konkurrencemarginmodellen og prisklemmeforpligtelsen Erhvervsstyrelsen påbegynder i løbet af 2014 analyserne på engrosmarkederne for henholdsvis fysisk netværksinfrastrukturadgang

Læs mere

Bredbånd: Afstanden mellem EU-landene med den højeste og laveste dækning mindskes

Bredbånd: Afstanden mellem EU-landene med den højeste og laveste dækning mindskes IP/08/1831 Bruxelles, 28. november 2008 Bredbånd: Afstanden mellem EU-landene med den højeste og laveste dækning mindskes Bredbåndsdækningen i Europa vokser fortsat fra 18,2 % i juli 2007 til 21,7 % i

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland 25. marts 2008 Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland Næsten en ud af ti er utilfreds med udviklingsmulighederne hvor de bor Nogle virksomheder mangler arbejdskraft,

Læs mere

Præsentation af CEO Pernille Erenbjerg, TDC Group. 11. april 2016 kl. 09.15-09.35 Tele2016

Præsentation af CEO Pernille Erenbjerg, TDC Group. 11. april 2016 kl. 09.15-09.35 Tele2016 Præsentation af CEO Pernille Erenbjerg, TDC Group 11. april 2016 kl. 09.15-09.35 Tele2016 1 Agenda: Digital vækst hvad skal der til? 1. Danmark er i den digitale superliga 2. En branche under pres 3. Tid

Læs mere

Gørding Antenneforening

Gørding Antenneforening Informationsmøde Gørding Idræts- og Kulturcenter Onsdag 26. november 2014 Dagsorden: Velkommen Præsentation m. priser Pause m øl, vand brød. Spørgsmål Stofa En trussel eller nye muligheder? Vi skal som

Læs mere

Dagsorden og referat fra Korsør Antenneselskabs generalforsamling, torsdag den 19. november 2015 DAGSORDEN:

Dagsorden og referat fra Korsør Antenneselskabs generalforsamling, torsdag den 19. november 2015 DAGSORDEN: Dagsorden og referat fra Korsør Antenneselskabs generalforsamling, torsdag den 19. november 2015 DAGSORDEN: Generalforsamlingen Torsdag den 19. november 2015 kl. 19.00 1. Valg af dirigent. a. Godkendelse

Læs mere

Varde Antenneforening Beretning 2012-2013

Varde Antenneforening Beretning 2012-2013 Varde Antenneforening Beretning 2012-2013 Pr. 1. oktober 2013 havde Varde Antenneforening 8.983 medlemmer, hvilket er en tilbagegang på 108 medlemmer. Antenneforeningen har dermed en dækning på ca. 90%

Læs mere

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN Er jeres virksomhed klar til at skalere? Gennemgå fundament-kortene for at sikre, at jeres virksomhed har grundlaget i orden, før skaleringsprocessen går

Læs mere

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Njalsgade 72A 2300 København S

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Njalsgade 72A 2300 København S Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Njalsgade 72A 2300 København S Sendes pr. e-mail til star@star.dk, kfm@star.dk, asc@star.dk, mou@star.dk og sfn@star.dk. Deres ref. 2015-00002998 Den 21. april

Læs mere

Standard Eurobarometer 82. MENINGSMÅLING I EU Efterår 2014 NATIONAL RAPPORT DANMARK

Standard Eurobarometer 82. MENINGSMÅLING I EU Efterår 2014 NATIONAL RAPPORT DANMARK Standard Eurobarometer 82 MENINGSMÅLING I EU Efterår 2014 NATIONAL RAPPORT DANMARK Undersøgelsen er blevet bestilt og koordineret af den Europa Kommissionen, Generaldirektoratet for Kommunikation. Denne

Læs mere

0 20 40 60 80 100 Procent

0 20 40 60 80 100 Procent It-infrastruktur 9 1. It-infrastruktur Figur 1.1 Tilgængelighed af xdsl. Medio 2005 Holland* Luxembourg Korea* Belgien Schweiz* * Japan* New Zealand* Island Tyskland* 99,8 98,0 98,0 96,0 95,7 94,1 93,0

Læs mere

April 2010 Fur Bryghus Erhvervscase april 2010

April 2010 Fur Bryghus Erhvervscase april 2010 April 2010 Fur Bryghus Erhvervscase april 2010 10 Virksomhedsbeskrivelse Fur bryggeri er et mikrobryggeri, som blev stiftet i september 2004. Fur brygger specialøl. Da de kom inde på markedet var der 26

Læs mere

Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade København K januar 2015

Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade København K januar 2015 Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K E-mail: postmar@erst.dk 19. januar 2015 Vedr. høring over Erhvervs- og Vækstministeriets analyse om konkurrencen på bredbåndsmarkedet

Læs mere

Referat fra Repræsentantskabsmøde den 31. marts 2016

Referat fra Repræsentantskabsmøde den 31. marts 2016 Referat fra Repræsentantskabsmøde den 31. marts 2016 Til stede værende repræsentanter. Fra Himmerland afd. 19-20-23-40-52. Bohrparken, Pontoppidanstræde 1-62, Esbjergparken, Højlundsparken, Mjel, Rebildparken,

Læs mere

Afklaringsnotat udbud af hjemmehjælpsydelser i Horsens Kommune

Afklaringsnotat udbud af hjemmehjælpsydelser i Horsens Kommune NOTAT Afklaringsnotat udbud af hjemmehjælpsydelser i Horsens Kommune Horsens Kommune har kontaktet Udbudsportalen for bistand til afklaring af fordele og ulemper ved at konkurrenceudsætte hjemmehjælpsydelser

Læs mere

1999 2011 2020. Hvad har telebranchen opnået? Hvor er vi på vej hen?

1999 2011 2020. Hvad har telebranchen opnået? Hvor er vi på vej hen? 1999 2011 2020. Hvad har telebranchen opnået? Hvor er vi på vej hen? Præsentation TELE 2011, 16. marts 2011 Vicedirektør Finn Petersen IT- og Telestyrelsen Teleforliget - 8. september 1999 Grundlæggende

Læs mere

Aabybro Antennelaug, Generalforsamling mandag den 13. februar 2013.

Aabybro Antennelaug, Generalforsamling mandag den 13. februar 2013. Aabybro Antennelaug, Generalforsamling mandag den 13. februar 2013. Formandens beretning: Jeg vil gerne byde velkommen til den 39. ordinære generalforsamling i Aabybro Antennelaug. Konstituering: Efter

Læs mere

Digitalt salg skaber flere arbejdspladser

Digitalt salg skaber flere arbejdspladser Januar 2013 Digitalt salg skaber flere arbejdspladser AF KONSULENT JES LERCHE RATZER, JELR@DI.DK Mindre og mellemstore virksomheder, der anvender digitale salgskanaler skaber flere job. Alligevel udnytter

Læs mere

Vejledning. Vejledning om bekendtgørelse om priskontrolmetoder. 1. Indledning

Vejledning. Vejledning om bekendtgørelse om priskontrolmetoder. 1. Indledning Vejledning Februar 2012 Markedskontoret Vejledning om bekendtgørelse om priskontrolmetoder ERHVERVSSTYRELSEN 1. Indledning Denne vejledning beskriver, hvordan Erhvervsstyrelsen har til hensigt at anvende

Læs mere

Konvergens. Ofte stillede spørgsmål (FAQ) vedrørende den fælles praksis, version 2 CP4 Omfanget af beskyttelsen af varemærker i sort/hvid

Konvergens. Ofte stillede spørgsmål (FAQ) vedrørende den fælles praksis, version 2 CP4 Omfanget af beskyttelsen af varemærker i sort/hvid EN DA Konvergens Ofte stillede spørgsmål (FAQ) vedrørende den fælles praksis, version 2 CP4 Omfanget af beskyttelsen af varemærker i sort/hvid 1. Er den fælles praksis forskellig fra den tidligere praksis?

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt Europaudvalget Den økonomiske konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Note om forstærket samarbejde vedrørende

Læs mere

Evaluering af aftale om gennemsigtighed, initiativ 1 og 3

Evaluering af aftale om gennemsigtighed, initiativ 1 og 3 Notat om evaluering af aftale om gennemsigtighed, initiativ 1 og 3 Kontor/afdeling Center for Tele April 2016 J nr. 2016-1033 Evaluering af aftale om gennemsigtighed, initiativ 1 og 3 / Initiativ1 skal

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 L 43 Bilag 10. Offentligt. Udvalget for Landdistrikter og Øer 2014-15 ULØ Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31.

Skatteudvalget 2014-15 L 43 Bilag 10. Offentligt. Udvalget for Landdistrikter og Øer 2014-15 ULØ Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31. Skatteudvalget 2014-15 L 43 Bilag 10 Offentligt Udvalget for Landdistrikter og Øer 2014-15 ULØ Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt 1. december 2014 J.nr. 14-4868763 Til Folketinget Udvalget

Læs mere

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald Pressemeddelelse Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald Materialet er klausuleret til torsdag den 28. februar 2013 kl. 12 Vismændenes oplæg til mødet i Det Miljøøkonomiske

Læs mere

Tak for det udsendte regeringsudspil om den nye affaldssektor, som Reno Djurs I/S hermed ønsker at knytte nogle bemærkninger til.

Tak for det udsendte regeringsudspil om den nye affaldssektor, som Reno Djurs I/S hermed ønsker at knytte nogle bemærkninger til. Miljøstyrelsen Jord & Affald Strandgade 29 1401 København K!"#$%&$$$$ '(#$%&$$)) ***" " + " )",--$ Tak for det udsendte regeringsudspil om den nye affaldssektor, som Reno Djurs I/S hermed ønsker at knytte

Læs mere

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008.

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Lars-Emil Johansen Ordførertale, Siumut Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Sig nærmer tiden Næsten symbolsk for historiens forløb afgik tidligere folketingsmedlem og en af grundlæggerne for Grønlands

Læs mere

Regionsrådsformand, Carl Holst Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle. Forslag til fælles projekt om job til nyuddannede.

Regionsrådsformand, Carl Holst Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle. Forslag til fælles projekt om job til nyuddannede. Regionsrådsformand, Carl Holst Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Den 21. september 2010 Ref.: Medlems nr.: Sagsnr.: Forslag til fælles projekt om job til nyuddannede Kære Carl Jeg vil endnu engang

Læs mere

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.2.2017 COM(2017) 99 final ANNEXES 1 to 4 BILAG til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om nes anvendelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K./.

Læs mere

Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016

Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016 Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016 Ved Lotte Cederskjold, Politisk ordfører (S) (Det talte ord gælder) Indledning Aarhus er en dejlig by, og jeg er stolt af at være

Læs mere

Oplæg til workshop om funktionsudbud og tildeling

Oplæg til workshop om funktionsudbud og tildeling Oplæg til workshop om funktionsudbud og tildeling Victoria Concepts Husk figurer 14. april 2015 Victoria Concepts Tel +45 30 28 06 56 Skovbovænget 141 Email: fon@victoria.dk 2750 Ballerup Indhold 1 Indledning...

Læs mere

KONKURRENCESTYRELSEN

KONKURRENCESTYRELSEN KONKURRENCESTYRELSEN Konkurrenceredegørelse 2005 KAPITEL 5 Musik, film og konsolspil 5.1 RESUMÉ OG KONKLUSIONER Vi hører ofte spørgsmålene: Hvordan kan det være, at cd er er så dyre, og hvorfor er priserne

Læs mere

Kommissionen har den 1. december 2011 fremsendt et direktivforslag

Kommissionen har den 1. december 2011 fremsendt et direktivforslag Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0793 Bilag 1, KOM (2011) 0794 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 21. december 2011 Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Læs mere

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober Notat Oktober Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Martin Junge Oktober 21 Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 112 final - BILAG 1 til 9.

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 112 final - BILAG 1 til 9. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. marts 2017 (OR. en) 7057/17 ADD 1 TRANS 97 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 6. marts 2017 til: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne af generalsekretæren

Læs mere

17. Infrastruktur digitalisering og transport

17. Infrastruktur digitalisering og transport 17. 17. Infrastruktur digitalisering og transport Infrastruktur Infrastruktur er en samlet betegnelse for de netværk, der binder samfundet sammen. En velfungerende infrastruktur er et vigtigt fundament

Læs mere

Dansk Energis bemærkninger til analyse af engrosreguleringen af bredbåndsmarkedet

Dansk Energis bemærkninger til analyse af engrosreguleringen af bredbåndsmarkedet IT- og Telestyrelsen Markedskontoret Sendt pr. e-mail: mk@itst.dk Rosenørns Allé 9 DK 1970 Frederiksberg C Tlf: 35 300 400 Fax: 35 300 401 e-mail: de@danskenergi.dk www.danskenergi.dk Dok. ansvarlig: CHB

Læs mere

Spørgsmål og svar i forbindelse med det påtænkte ophør af aftale med Nordenergi Fibernet vedrørende udrulning af fibernet på Læsø.

Spørgsmål og svar i forbindelse med det påtænkte ophør af aftale med Nordenergi Fibernet vedrørende udrulning af fibernet på Læsø. Spørgsmål og svar i forbindelse med det påtænkte ophør af aftale med Nordenergi Fibernet vedrørende udrulning af fibernet på Læsø. Spørgsmål 1 - modtaget den 25. april 2017. Har man grundlag for at kunne

Læs mere

BLANKBÅNDSVEDERLAG BØR AFSKAFFES

BLANKBÅNDSVEDERLAG BØR AFSKAFFES GRAKOM ANALYSE 17.12.2015 BLANKBÅNDSVEDERLAG BØR AFSKAFFES Blankbåndsvederlaget er en anakronistisk og unødvendig afgift, hvis afskaffelse bør være en selvfølgelig konsekvens af regeringens ønske om at

Læs mere

Telesektoren: Kommissionen griber ind for at øge konkurrencen

Telesektoren: Kommissionen griber ind for at øge konkurrencen IP/09/710 Bruxelles, den 7. maj 2009 Telesektoren: Kommissionen griber ind for at øge konkurrencen Europa-Kommissionen fastlagde i dag klare retningslinjer til EU's telemyndigheder angående den omkostningsbaserede

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende selvmonitorering Velfærdsteknologi i Forfatter: Af Julie Bønnelycke, vid. assistent,

Læs mere

DI s høringssvar til udkast til forslag til en ny dansk udbudslov

DI s høringssvar til udkast til forslag til en ny dansk udbudslov 8. januar 2015 ANBR DI-2014-08011 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jakobsens Vej 35 2500 Valby Att. Signe Schmidt Brevet er sendt pr. e-mail til rzn@kfst.dk DI s høringssvar til udkast til forslag

Læs mere

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 34 Offentligt

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 34 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 34 Offentligt Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 22. februar 2016 Nye EU-forslag om

Læs mere

Konkurrencestyrelsens vurdering af mulighederne for at øge konkurrencen på markedet for kontorsoftware

Konkurrencestyrelsens vurdering af mulighederne for at øge konkurrencen på markedet for kontorsoftware 25-09-2009 TIF 4/0106-0200-0010 /FIB Konkurrencestyrelsens vurdering af mulighederne for at øge konkurrencen på markedet for kontorsoftware IT- og Telestyrelsen har anmodet Konkurrencestyrelsen om en udtalelse

Læs mere

eyjo IT Consulting AKB Afdeling 207, Ejendomskontoret Att.: Dion Madsen Urbansgade 2 2100 København Ø Østerbro d. 5. december 2005

eyjo IT Consulting AKB Afdeling 207, Ejendomskontoret Att.: Dion Madsen Urbansgade 2 2100 København Ø Østerbro d. 5. december 2005 AKB Afdeling 207, Ejendomskontoret Att.: Dion Madsen Urbansgade 2 2100 København Ø Østerbro d. 5. december 2005 Rådgivning i forbindelse med installation af bolignet. Ejendommen beliggende Urbansgade 2,

Læs mere

HVAD SKAL DANMARK LEVE AF?

HVAD SKAL DANMARK LEVE AF? HVAD SKAL DANMARK LEVE AF? Perspektiv, viden og inspiration til morgenkaffen Finanskrisen er blevet til en statsgældskrise er vi fanget i en lavvækstfælde? Professor Torben M. Andersen Aarhus Universitet

Læs mere

Hvis man påtænker udskiftning af stikledningen, så ring til antenneforeningen og få et godt tilbud.

Hvis man påtænker udskiftning af stikledningen, så ring til antenneforeningen og få et godt tilbud. Beretning 2011. Vi har igen haft et travlt år med meget arbejde i anlægget. Vi har udskiftet en hel del kabler på grund af gamle skader. Vi lægger kun de bedste kabler ned, så signalet bliver så optimalt

Læs mere

Dansk Erhverv har modtaget ovenstående forslag i høring og har følgende bemærkninger:

Dansk Erhverv har modtaget ovenstående forslag i høring og har følgende bemærkninger: Erhvervs- og Vækstministeriet samt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Sendt pr. mail til: lva@kfst.dk; tma@kfst.dk; lhm@evm.dk; intsekr@evm.dk 21. december 2011 Høring over EU-kommissionens forslag til

Læs mere

4 ud af 10 virksomheder mangler strategi for sikring af kompetencer

4 ud af 10 virksomheder mangler strategi for sikring af kompetencer 13. december 2010 4 ud af 10 virksomheder mangler strategi for sikring af kompetencer Strategisk kompetenceudvikling i virksomheden. 44 procent af de små og mellemstore virksomheder har ikke en strategi

Læs mere

EARLY WARNINGS ÅRSKONFERENCE DEN 5. NOVEMBER 2015

EARLY WARNINGS ÅRSKONFERENCE DEN 5. NOVEMBER 2015 EARLY WARNINGS ÅRSKONFERENCE DEN 5. NOVEMBER 2015 [DET TALTE ORD GÆLDER] Kære frivillige og konsulenter. Tak for invitationen til arrangementet i dag og muligheden for at give Jer nogle ord med på vejen

Læs mere

Høring om den fremtidige mediestøtte

Høring om den fremtidige mediestøtte Institution Gade By Att. Navn 9. marts 2011 Høring om den fremtidige mediestøtte Udvalget om den fremtidige offentlige mediestøtte er for øjeblikket i gang med at udarbejdet et grundlag for regeringens

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 2.12.2011 2011/0156(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse til Udvalget om

Læs mere

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 2. maj 2007 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGET. Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0090 Bilag 2 Offentligt

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 2. maj 2007 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGET. Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0090 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0090 Bilag 2 Offentligt Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 2. maj 2007 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGET Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets Forordning om ændring

Læs mere

Energiforbedringer i eksisterende bygninger

Energiforbedringer i eksisterende bygninger Energiforbedringer i eksisterende bygninger Elselskabernes indsats - Muligheder og barrierer Bygge- og Anlægssektorens miljøklub Fyn 24. Maj 2007 Konsulent Dorte Lindholm Dansk Energi Indhold Energispareaftalen

Læs mere

B E S L U T N I N G S R E F E R A T

B E S L U T N I N G S R E F E R A T B E S L U T N I N G S R E F E R A T AF ORDINÆR GENERALFORSAMLINGI NØRAGERSMINDE ANTENNEFORENING ONSDAG D. 22. MAJ 2007, NØRAGERSMINDECENTRET, LADEN. Formanden åbner generalforsamlingen, med en velkomst

Læs mere

Dokumentation: Fusionen mellem Danish Crown - Steff Houlberg

Dokumentation: Fusionen mellem Danish Crown - Steff Houlberg 1 af 5 21-08-2013 16:05 Dokumentation: Fusionen mellem Danish Crown - Steff Houlberg Konkurrencerådet godkendte i april 2002 fusionen mellem Danish Crown og Steff Houlberg[1] på betingelse af en række

Læs mere

Ejendomsdagene EJENDOMSDAGENE. - Risiko og rejsegilde

Ejendomsdagene EJENDOMSDAGENE. - Risiko og rejsegilde Ejendomsdagene - Risiko og rejsegilde Er du Platin-medlem af Estate More Club deltager du gratis på Ejendomsdagene 2016 - Læs mere om alle fordelene ved Estate More Club her - Risiko og rejsegilde Executive

Læs mere

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail. Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail. Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0 TDC A/S regulering@tdc.dk Dato 25. september 2013 /Jonas Østrup Fremsendes alene via mail Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0 Indledning TDC

Læs mere

Vil ledere være selvstændige? En analyse af danske lederes motiver og ønsker om at gå selvstændig

Vil ledere være selvstændige? En analyse af danske lederes motiver og ønsker om at gå selvstændig Vil ledere være e? En analyse af danske lederes motiver og ønsker om at gå Ledernes Hovedorganisation September 2007 Indledning I august 2007 lancerede regeringen programmet Mod nye mål Danmark 2015. Det

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål H fra Udvalget for Landdistrikter og Øer

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål H fra Udvalget for Landdistrikter og Øer Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12 (Omtryk - 02/02/2012 - Redigeret svar fra miljøministeren) ULØ alm. del, endeligt svar på spørgsmål 56 Offentligt J.nr. NST- 101-00584 Den 9.1.2012 Miljøministerens

Læs mere

Markedskommentar maj: Udsigt til amerikansk rentestigning øger markedstilliden!

Markedskommentar maj: Udsigt til amerikansk rentestigning øger markedstilliden! Nyhedsbrev Kbh. 2. jun. 2016 Markedskommentar maj: Udsigt til amerikansk rentestigning øger markedstilliden! Maj blev en god måned på aktiemarkederne godt hjulpet af fornuftige nøgletal og en bedre markedstillid

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 FLF Alm.del Bilag 141 Offentligt

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 FLF Alm.del Bilag 141 Offentligt Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 FLF Alm.del Bilag 141 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 6. februar 2015 Sagsnr.: 99 FVM 374./. Vedlagt fremsendes

Læs mere

Fattigdom i EU-landene

Fattigdom i EU-landene Fattigdom i EU-landene EU har en lang tradition for at sætte fokus på fattigdom og social eksklusion. Fattigdomsbilledet i EU-landene er meget forskelligt, det gælder udbredelsen og niveauet. En forklaring

Læs mere

Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport

Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport Indblik Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport Danmark har væsentlige styrker inden for energieffektivisering, der kan resultere i både mere eksport og jobskabelse.

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 2995 - Landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 2995 - Landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 2995 - Landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Samlenotat (Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, det Europæiske Økonomiske og Sociale

Læs mere

Høringssvar fra. Udkast til Forslag til Lov om elektroniske cigaretter m.v.

Høringssvar fra. Udkast til Forslag til Lov om elektroniske cigaretter m.v. Høringssvar fra Udkast til Forslag til Lov om elektroniske cigaretter m.v. Indhold Indledende kommentarer... 1 Problematisk definition af e-cigaretter... 2 Høje gebyrer vil ødelægge branchen... 3 Forbud

Læs mere

Høringssvar vedr. forslag til landstingsforordning om telekommunikation og teletjenester

Høringssvar vedr. forslag til landstingsforordning om telekommunikation og teletjenester Direktoratet for Boliger og Infrastruktur Postboks 909 3900 Nuuk 13. marts 2006 TTO Høringssvar vedr. forslag til landstingsforordning om telekommunikation og teletjenester Der henvises til Direktoratets

Læs mere

Boxer TV A/S Langebrogade 6 E Postbox 118 1004 København K. Att.: adm. direktør Steen Ulf Jensen

Boxer TV A/S Langebrogade 6 E Postbox 118 1004 København K. Att.: adm. direktør Steen Ulf Jensen Boxer TV A/S Langebrogade 6 E Postbox 118 1004 København K Att.: adm. direktør Steen Ulf Jensen Radio- og tv-nævnet 27. august 2013 Jette Fievé chefkonsulent, cand.jur. jfi@bibliotekogmedier.dk Direkte

Læs mere

Dette høringssvar vedrører alene TI og BFE s bemærkninger til emne nr. 3 om ændring og ophævelse af løbende aftaler om levering af digitalt indhold.

Dette høringssvar vedrører alene TI og BFE s bemærkninger til emne nr. 3 om ændring og ophævelse af løbende aftaler om levering af digitalt indhold. Justitsministeriet jm@jm.dk cfu@jm.dk 9. februar 2016 Høringssvar til høring om Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om visse aspekter af kontrakter om levering af digitalt

Læs mere

STATUS PÅ IMPLEMENTERINGEN AF DEN NYE OFFENTLIGHEDSLOV

STATUS PÅ IMPLEMENTERINGEN AF DEN NYE OFFENTLIGHEDSLOV STATUS PÅ IMPLEMENTERINGEN AF DEN NYE OFFENTLIGHEDSLOV FORENINGEN FOR KOMMUNAL- OG FORVALTNINGSRET I DANMARK Anders Valentiner-Branth 26. november 2015 KOMPLEKSITETEN ER FOR OVERVÆLDENDE side 2 Vores fornemmelse

Læs mere

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025 1 of 7 Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg vusmidt@ru.rm.dk Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Læs mere

Analyse af 1. halvårs 2012 finansieringsomkostninger for udvalgte pengeinstitutter (Banker i Danmark 05/10-2012) Lars Krull 05/10-2012

Analyse af 1. halvårs 2012 finansieringsomkostninger for udvalgte pengeinstitutter (Banker i Danmark 05/10-2012) Lars Krull 05/10-2012 Analyse af 1. halvårs 2012 finansieringsomkostninger for udvalgte pengeinstitutter (Banker i Danmark 05/10-2012) Lars Krull 05/10-2012 Mine analyser Når danske pengeinstitutter aflægger rapport om deres

Læs mere

Vil du anbefale os? Boganmeldelse. Tomas Lykke: - Kundeloyalitet i praksis

Vil du anbefale os? Boganmeldelse. Tomas Lykke: - Kundeloyalitet i praksis Boganmeldelse Tomas Lykke: Vil du anbefale os? - Kundeloyalitet i praksis Klaus Lund & Partnere ApS Bernstorff Slot Jægersborg Alle 93 DK-2820 Gentofte +45 70 26 29 99 kontakt@klauslund.dk Besøg os på

Læs mere

Sagsnr.: 2014/0008325 Dato: 4. september 2014. Udbredelse af bredbånd i Halsnæs Kommune data og teoretiske beregninger

Sagsnr.: 2014/0008325 Dato: 4. september 2014. Udbredelse af bredbånd i Halsnæs Kommune data og teoretiske beregninger Sagsnr.: 2014/0008325 Dato: 4. september 2014 Titel: Udbredelse af bredbånd i Halsnæs Kommune data og teoretiske beregninger Sagsbehandler: Signe Friis Direktionskonsulent Kort vedr. udbredelse af bredbånd

Læs mere

NOTAT. Økonomi- og Erhvervsministeriet har pr. 21. marts 2011 modtaget 33 høringssvar, hvoraf 8 har haft bemærkninger til forslaget.

NOTAT. Økonomi- og Erhvervsministeriet har pr. 21. marts 2011 modtaget 33 høringssvar, hvoraf 8 har haft bemærkninger til forslaget. NOTAT 23. marts 2011 11/00060-20 /cni-dep Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Vækstfonden (Ændring af Vækstfondens formål samt tilpasning af vækstkautionsordningen) 1. Indledning

Læs mere

9. KONKLUSION... 119

9. KONKLUSION... 119 9. KONKLUSION... 119 9.1 REFLEKSIONER OVER PROJEKTETS FUNDAMENT... 119 9.2 WWW-SØGEVÆRKTØJER... 119 9.3 EGNE ERFARINGER MED MARKEDSFØRING PÅ WWW... 120 9.4 UNDERSØGELSE AF VIRKSOMHEDERNES INTERNATIONALISERING

Læs mere