DNV i funktionen som egenkontrol

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DNV i funktionen som egenkontrol"

Transkript

1 DNV i funktionen som egenkontrol

2 INDEX DNV kort fortalt Dansk lovgivning og egenkontrolprincippet Verifikationstjenester i Danmark Verifikationstjenester offshore

3 DNV kort fortalt Global Organisation DNV er en international organisation med et netværk af 300 kontorer spredt over alle kontinenter i 100 lande. Af de medarbejdere, arbejder tæt på de ved nøglelokaliteter i Europa, 600 arbejder i Amerika og næsten medarbejdere arbejder i Asien og Australien. Forretningsområder For bedre at kunne yde vores kunder service er DNVs netværk organiseret i 4 hoved forretningsområder: DNV Maritim DNV Certificering DNV Technology Services DNV Konsulenttjenester Selvstændige forretningsenheder DNV har derudover 2 selvstændige forretningsenheder; DNV Software og DNV Petroleum Services. Virksomhedsenheder I tillæg til virksomhedsenhederne som yder assistance/support til DNV s organisation, er der også DNV Research, som er involveret i et antal projekter med eksterne partnere, samt DNV Innovation, som er et forretningsinvesteringsfirma.

4 Internationalt netværk Europa 4000 Asien og mellemøsten 1000 Amerika 600 Afrika 40 Australien og New Zealand medarbejdere på verdensplan

5 DNV Danmark DNV har virket i Danmark siden sin oprettelse i Fra 1910 har DNV haft egen repræsentation i Danmark. Der blev oprettet en fast besigtigelsesstation for Veritas i København med distrikt omfattende Danmark og det sydlige Sverige samt tyske havne. DNV har syv kontorer i Danmark, Grønland og Færøerne og har i alt 125 ansatte. DNV har siden 1864 arbejdet med håndtering af risiko. I starten drejede det sig om tjenester og kompetence vedrørende sikkerhed til søs. I dag drejer det sig om tjenester og kompetencer til håndtering af den lange række af risici, som virksomheder i dagens nye virkelige er udsat for. DNV s målsætning er at sikre liv, værdier og miljø. DNV s vision er at være den ledende leverandør af kompetencer og tjenester til håndtering af risiko. DNV s tjenester omfatter klassifikation, certificering og verifikation, hvor DNV giver en uafhængig vurdering af, om en omfattende organisation, produkt eller person opfylder en række krav. Disse krav er defineret enten af DNV, i en international eller national standard eller direkte i forbindelse med den pågældende vurdering. DNV s kernekompetence er at identificere, beskrive og rådgive om håndtering af risici idenfor ledelsesmæssige, teknologiske og operationelle problemstillinger. DNV s aktiviteter i Danmark: Maritim Olie og gas Vindenergi Bygnings sikkerhed Certificering Rådgivning

6 DNV Technology Services DNV Technology Region Nordic Countries hvor DNV Technology Services Danmark hører under, udfører følgende hovedtjenester: - Sundhed, sikkerhed og miljø (Sverige) - Kvalifikation af teknologi på dybt vand (Norge) - Verifikation (Norge, Danmark, Sverige) - Klassifikation (Norge) - Asset Operations, onshore og offshore (Norge, Danmark, Sverige) DNV Technology Services Danmark: Vor primære tjeneste har siden etableringen af de første danske Olie og gas felter været verifikation af offshore installationer Med tilhørende rørledninger. I dette arbejde er vores uafhængighed nøglen, vi er en selvejende institution, der leverer vore tjenester uden at være under indflydelse gennem ejerskab, kommercielle forbindelser eller på anden måde. I tillæg til dette arbejde har vi haft stadig flere aktiviteter på land bl.a. i forbindelse med større bygge- og anlægsopgaver samt senest indenfor trykbærende anlæg.

7 DNV Technology Services DNV har i Danmark været engageret i offshore branchen siden begyndelsen af 80 erne DNV Surveyor på Gorm feltet i starten af 80 erne Udbygningsprojekter og inservice kontrakter i Danmark med Mærsk Olie og Gas AS, DONG, Amerada Hess og Statoil. Undtagelser for udbygningsprojekter er Rolf, Harald, Svend, Roar, Syd Arne og Siri. Inservice kontrakt etableret efterfølgende.

8 Dansk lovgivning og egenkontrolprincippet Bekendtgørelse nr. 711 af , Bekendtgørelse om sikkerhed m.v. på havanlæg : Bekendtgørelse nr. 364 af , Bekendtgørelse om Energistyrelsens opgaver Energistyrelsens Retningslinier for design m.v. af faste havanlæg af juli 1992 Energistyrelsens Vejledning om egenkontrolordninger på faste havanlæg af september 1990

9 Dansk lovgivning og egenkontrolprincippet Bekendgørelse nr. 711 af , Bekendtgørelse om sikkerhed m.v. på havanlæg : 14. For faste havanlæg skal der etableres et egenkontrolsystem, der sikrer og dokumenterer, at havanlægget projekteres og bygges i overensstemmelse med sikkerheds-, sundheds- og miljømæssige krav fastsat i eller i medfør af gældende love og forskrifter. Stk. 2. For faste havanlæg skal der endvidere foreligge et egenkontrolsystem eller anden lignende ordning, der sikrer og dokumenterer at havanlægget, dets tilstand, brug og arbejdets udførelse i øvrigt er i overensstemmelse med sikkerheds-, sundheds- og miljømæssige krav fastsat i eller i medfør af gældende love og forskrifter. Stk. 3. Certifikater udstedt af et af tilsynsmyndigheden anerkendt klassifikationsselskab, kan delvist træde i stedet for den i stk. 1-2 foreskrevne ordning.

10 Dansk lovgivning og egenkontrolprincippet Bekendtgørelse nr. 364 af , Bekendtgørelse om Energistyrelsens opgaver : Havanlæg 5. Lov nr. 292 af 10. juni 1981 om visse havanlæg: 1) Meddelelse af godkendelse efter lovens 6, stk. 3, af bemandings- og organisationsplaner for havanlæg. 2) Meddelelse efter samråd med Søfartsstyrelsen af påbud efter lovens 8, stk. 1, om, hvilke rednings- eller bekæmpelsesforanstaltninger ejeren eller brugeren af et havanlæg skal iværksætte. 3) Bestemmelse efter lovens 8, stk. 2, om beredskabet, herunder hvilket mandskab eller materiel ejeren eller brugeren skal have til rådighed i tilfælde af uheld på anlægget. 4) Udøvelse af tilsyn efter lovens 9, stk. 1, med, at havanlægsloven, og regler udstedt eller opretholdt i medfør heraf, overholdes. 5) Udøvelse af de beføjelser, som tillægges Energistyrelsen i regler udstedt i medfør af loven.

11 Dansk lovgivning og egenkontrolprincippet Energistyrelsens Retningslinier for design m.v. af faste havanlæg af juli 1992: Afsnit Anvendelsesområder: Retningslinierne omfatter ikke specifikationer, der ligger indenfor andre myndigheders område herunder udformningen af: - Helikopterdæk og redningsmidler i forbindelse med dette. Disse godkendes af Luftfartsdirektoratet. - Redningsmidler, der godkendes af Søfartsstyrelsen - Navigationshjælpemidler, der godkendes af Farvandsdirektoratet. - Radiokommunikationsudstyr, der godkendes af Telecom.

12 Dansk lovgivning og egenkontrolprincippet Energistyrelsens Retningslinier for design m.v. af faste havanlæg af juli 1992: Afsnit 1 2. Afvigelse fra retningslinierne: Det vil være muligt at anvende andre sammenhængende regelsæt, såsom de certificerende selskabers regler for klassifikation af faste offshore installationer, i stedet for større eller mindre dele af nærværende retningslinier. I så fald skal der senest i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse eller ændringstilladelse forelægges en oversigt over uoverensstemmelser mellem det valgte regelsæt og de foreliggende retningslinier, samt begrundelse for ønsket om fravigelse.

13 Dansk lovgivning og egenkontrolprincippet Energistyrelsens Retningslinier for design m.v. af faste havanlæg af juli 1992: Afsnit 1 4. Kontrolordninger: Energiministeriets bekendtgørelse nr. 711 af 16. November 1987 on sikkerhed m.v. på havanlæg stiller i 14 krav om et egenkontrolsystem, der sikrer og dokumenterer, at havanlægget projekteres og bygges i overensstemmelse med sikkerheds-, sundheds- og miljømæssige krav fastsat i eller i medfør af gældende love og forskrifter. Energistyrelsen har i Vejledning om egenkontrolordninger på faste havanlæg beskrevet, hvorledes dette krav kan opfyldes.

14 Dansk lovgivning og egenkontrolprincippet Energistyrelsens Vejledning om egenkontrolordninger på faste havanlæg af september 1990: Afsnit 1. Indledning: En uafhængig kontrolenhed kan være et klassifikationsselskab, et uafhængigt institut eller konsulent, et selskab, eller en enhed der ikke selv har udført arbejdet inden for operatørens organisation eller inden for de projekterings-, bygnings- eller installationsarbejdudførende entreprenørers organisation. Klassifikationsselskaber, institutter, konsulenter eller selskaber skal kunne accepteres af Energistyrelsen. Operatøren kan også, på bestemte områder, delvis lade certifikater udstedt af klassifikationsselskaber, som er anerkendt af tilsynsmyndigheden, udgøre den nødvendige dokumentation for udført egenkontrol.

15 Dansk lovgivning og egenkontrolprincippet Energistyrelsens Vejledning om egenkontrolordninger på faste havanlæg af september 1990: Projekteringsfasen (designverifikation) - afsnit 6 Byggefasen (fabrikationssurvey) - afsnit 7 Installationsfasen (offshoresurvey) - afsnit 8 Offshore Inspection Release Note i praksis en forudsætning i ibrugtagningstilladelser (bkg og 21) fra Energistyrelsen. Audit på Egenkontrollen af operatør og Energistyrelsen - afsnit 4.

16 Dansk lovgivning og egenkontrolprincippet Bekendtgørelse nr. 364 af , Bekendtgørelse om Energistyrelsens opgaver : Havanlæg 5. Lov nr. 292 af 10. juni 1981 om visse havanlæg: Stk. 2. Delegationen omfatter ikke beføjelser vedrørende faste havanlægs redningsmidler og udsættelsesarrangementer samt flytbare havanlægs konstruktion, styrke, flydeevne, indretning og udstyr af maritim karakter. Disse beføjelser udøves i medfør af bekendtgørelse nr. 419 af 15. juni 1989 af Søfartsstyrelsen.

17

18 Verifikationstjenester i Danmark Definition: Generel verifikation Tjekke overensstemmelse mod kunde definerede krav Certificering Tjekke overensstemmelse mod tekniske krav fra myndigheder Autoriseret eller generel Klassifikation Verifikation i henhold til DNV regler, f.eks. DNV s verifikationsmetoder og godkendte standarder Certificering af materiale og komponenter (CMC) Verifikation i henhold til DNV regler for sikkerhed af kritisk og/eller nøglefunktionsudstyr 3. parts rolle Risikobaseret verifikation Verifikation baseret på risikoposition, mod aftalte godkendelses kriterier Scope kan indeholde funktionalitet, schedule osv. I relation til sikkerhed Dynamisk, ikke foreskrevet

19 Verifikationstjenester i Danmark DNV i funktionen som egenkontrol betyder at vi som uafhængig 3. part og accepteret selskab leverer en række verifikationstjenester der kan siges at være en kombination af certificering og af generel verifikation Verifikationen kan omfatte procesanlæg, struktur, belastninger, geoteknik, materialer, rørledninger og maritime operationer samt interaktioner imellem disse.

20 Verifikationstjenester i Danmark Verifikationsgrundlag: Danske love og bekendtgørelser (ca. 85 pt). Energistyrelsens Retningslinier for design m.v. af faste havanlæg af juli 1992, herunder referencedokumenter: - Internationale og nationale standarder (API, ASME, IEC m.v.). - DNV regler (f.eks. for rørledninger) - Specifikation for Fire and Gas Detection Systems for Offshore Installations, Elektronikcentralen, Operatør specifikationer

21 Verifikationstjenester i Danmark Nuværende hovedaktiviteter: Mærsk Olie og Gas AS, inservicekontrakt. DONG, Siri inservice-rammeaftale. Amerada Hess ApS, Syd Arne inservicekontrakt. Nini/Cecilie Development Stine Development Dan FG Development Øvrige aktiviteter: Certificering af mobilt borerelateret udstyr. Certificering af containere og løfteudstyr. Certificering af trykbærende udstyr (PED). Industritjenester på det lokale marked.

22 Verifikationstjenester i Danmark Project Information Manual (PIM) PIM en er et centralt dokument der beskriver hvordan projekter og inservice aktiviteter dækkes. Dette dokument bruges som en instruktion til DNV medarbejdere der udfører certificeringsopgaver i.f.m. offshoreaktiviteter for at sikre at alle aktiviteter håndteres således at krav og specifikationer fremsat i kontrakterne opfyldes. DNV har kontrakter med operatører der ønsker at få et Certificate of Compliance for nye installationer samt at vedligeholde disse certifikater eller få en årlig opdatering af et Statement of Compliance udstedt af DNV. Basis for disse aktiviteter er dansk lovgivning herunder primært Energistyrelsens Retningslinier for design af faste havanlæg, rev. A juli 1992.

23 Verifikationstjenester offshore Design verifikation Steel Jacket, Piles and Appurtenances Concrete Substructure Topsides Structure and Bridges Topside Facilities Pipeline and Risers Facility Safety Evaluation

24 Verifikationstjenester offshore Fremstillingsinspektion (onshore survey) Steel for jacket and piles Tubulars for jacket, piles and appurtenances Steel jacket, piles and appurtenances Concrete substructure Topsides decks and facilities Linepipe, risers, riser bends and flexible lines Coating of linepipe, risers and riser bends Concrete coating of linepipe

25 Verifikationstjenester offshore Installationsinspektion (offshore survey) Installation of steel jacket, piles and appurtenances Installation of concrete substructure Installation of topsides deck and modules Laying and trenching of pipelines Setting, tie-in and lowering of risers Rock dumping/back filling Hook-up and commissioning of topside facilities Final pigging and testing of pipelines and risers

26 Verifikationstjenester offshore Leverandør relaterede tjenester (procurement) Designverifikation og fremstillingstilsyn Pressure Vessel Skid Mounted Assemblies Special Class I Equipment (Rotating Machinery, Turbines, Generators, Compressors) Firewater Pump Unit and Emergency Generator Systems Cranes Electrical Systems and Instrumentation Fire & Gas Equipment/Panels ESD Equipment/Panels Wellhead Panels In-Line Components (SPP s, Valves, Pumps etc.) Umbilical Line

27 Verifikationstjenester i Danmark DNV s verifikation ekskluderer typisk: Procestekniske forhold og evalueringer. DNV forudsætter at procesdata udleveres på forlangende i forbindelse med verifikation af processikring. Livbåde, hejsearrangementer, redningsmidler m.v. med hensyn til disses godkendelse. Dette er dækket af Søfartsstyrelsen som angivet af Energistyrelsen. Flyvezoner for helikopter, helikopterdæk og redningsmidler til dette. Dette er dækket af Luftfartsdirektoratet som angivet af Energistyrelsen. Miljømæssige påvirkninger og belastninger. Produktions og operationelle retningslinier og procedurer, med undtagelsen af tilfælde hvor det måtte være en antagelse i risikovurderingen eller andet dokument at verifikation finder sted. Forhold omkring arbejdsmiljø og personlige værnemidler, herunder Retningslinier for sikkerhed m.v. for de ansatte på faste havanlæg afsnit 2 og 3. Operationel sikkerhed for installationen, udskibnings- og transportaktiviteter og Warranty surveys.

28 Verifikationstjenester i Danmark Eksisterende installationer: Verifikation af udskiftninger, reparation og modifikationer (RMR): - Designverifikation - Fabrikationssurvey - Installations- og afprøvningssurvey (inkl. OIRN) Årlige inspektioner dækkende: - Vedligeholdelsesaktiviteter for proces- og hjælpeudstyr - Inspektion af struktur over og under vand - Inspektion af rørledninger og stigrør Udstede og afklare Recommendations og Memoranda. Re-certificering hvert 5. år Øvrige verifikationsopgaver, f.eks: - Tekniske specifikationer - QA/QC manualer

29 Sikre liv, værdier og miljø Stiftet 1864

Tilsyn med olie- og gas aktiviteterne på dansk område

Tilsyn med olie- og gas aktiviteterne på dansk område Tilsyn med olie- og gas aktiviteterne på dansk område Energiindvindingsområdet Havanlægsenheden www.ens.dk Anne Højer Simonsen Olie-gas aktiviteterne i tal Produktionsanlæg: 10 bemandede, 11 ubemandede,

Læs mere

Aftale om samarbejde mellem Søfartsstyrelsen og Energistyrelsen om varetagelse af kompetenceområder efter offshoresikkerhedsloven m.v.

Aftale om samarbejde mellem Søfartsstyrelsen og Energistyrelsen om varetagelse af kompetenceområder efter offshoresikkerhedsloven m.v. Aftale om samarbejde mellem og om varetagelse af kompetenceområder efter offshoresikkerhedsloven m.v. 1. Indledning. Denne aftale indgås mellem og på den måde, at den praktiske udmøntning af aftalen varetages

Læs mere

Tirsdag, den 15. maj 2007 Ilulissat Offshore Center Danmark og dansk offshore

Tirsdag, den 15. maj 2007 Ilulissat Offshore Center Danmark og dansk offshore Tirsdag, den 15. maj 2007 Ilulissat Offshore Center Danmark og dansk offshore 1 Offshore Center Danmark Program 1. Offshore Center Danmark - Baggrund og arbejde 2. Offshore sektoren og dens betydning for

Læs mere

Nettilslutning af vindmøller i Danmark

Nettilslutning af vindmøller i Danmark Nettilslutning af vindmøller i Danmark - et studie af godkendelsesproceduren for type- og projektgodkendelse af vindmøller i Danmark Præsentation af specialkursus v. Peter Hansen Stud.polyt., s041944 Rejseby

Læs mere

Seminar: Automation & Overvågningssystemer. Torsdag den 2. juni 2005 i Musikhuset

Seminar: Automation & Overvågningssystemer. Torsdag den 2. juni 2005 i Musikhuset 1 Seminar: Automation & Overvågningssystemer Torsdag den 2. juni 2005 i Musikhuset Offshore Center Danmark Dagens Program Automation & Overvågningssystemer Offshore Seminar på Musikhuset i Esbjerg Torsdag,

Læs mere

Energistyrelsens redegørelse om gennemgang af sikkerhedsredegørelserne for olie- og gasanlæggene i den danske del af Nordsøen

Energistyrelsens redegørelse om gennemgang af sikkerhedsredegørelserne for olie- og gasanlæggene i den danske del af Nordsøen Energistyrelsens redegørelse om gennemgang af sikkerhedsredegørelserne for olie- og gasanlæggene i den danske del af Nordsøen Februar 2004 Indholdsoversigt 1. Resume 3 2. Introduktion 3 3. Grundlag og

Læs mere

Introduktion Til Functional Safety

Introduktion Til Functional Safety Introduktion Til Functional Safety Functional safety er beskrevet i standarderne IEC 61508 IEC 65511 Hele denne præsentation vil tage udgangspunkt i principperne for denne standard. Det skal bemærkes at

Læs mere

Offshorebranchen fremtidens og mulighedernes marked Seminar på KursusCenter Vest Torsdag d.23 marts 2006

Offshorebranchen fremtidens og mulighedernes marked Seminar på KursusCenter Vest Torsdag d.23 marts 2006 Offshorebranchen fremtidens og mulighedernes marked Seminar på KursusCenter Vest Torsdag d.23 marts 2006 Velkomst: Status og perspektiver for dansk offshore - vurderet af Peter Blach fra kompetence centeret

Læs mere

Indbrudsalarmanlæg (AIA) Kravspecifikation. Forsikring & Pension Januar 2016. Certificering af AIA-virksomheder

Indbrudsalarmanlæg (AIA) Kravspecifikation. Forsikring & Pension Januar 2016. Certificering af AIA-virksomheder Forsikring & Pension Januar 2016 Indbrudsalarmanlæg (AIA) Kravspecifikation Certificering af AIA-virksomheder Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Tlf. 41 91 91 91 www.forsikringogpension.dk

Læs mere

Underbilag 14 C: Afprøvningsforskrifter til prøver og tests

Underbilag 14 C: Afprøvningsforskrifter til prøver og tests Underbilag 14 C: Afprøvningsforskrifter til prøver tests Udbud om levering, installation, implementering, support, drift vedligehold af Borgeradministrativt System (BAS) Indhold underbilag 14 C Afprøvningsforskrifter

Læs mere

Jammerbugt Kommune. Periodisk audit, P2. Ledelsessystemcertificering. Kvalitetsstyring - iht. Lov 506 af 07.06.2006 og Bek. 1258 af 15.12.

Jammerbugt Kommune. Periodisk audit, P2. Ledelsessystemcertificering. Kvalitetsstyring - iht. Lov 506 af 07.06.2006 og Bek. 1258 af 15.12. Ledelsessystemcertificering Kvalitetsstyring - iht. Lov 506 af 07.06.2006 og Bek. 1258 af 15.12.2011 Audit 22. oktober 2014 Certificeringens dækningsområde DNV teamleader: Auditteam: Sagsbehandling på

Læs mere

Intertek Compliance Services REACH import af artikler. Erfaringer med Leverandører fra lande uden for EU Torben Nørlem Intertek Sundhed og Miljø

Intertek Compliance Services REACH import af artikler. Erfaringer med Leverandører fra lande uden for EU Torben Nørlem Intertek Sundhed og Miljø Intertek Compliance Services REACH import af artikler Erfaringer med Leverandører fra lande uden for EU Torben Nørlem Intertek Sundhed og Miljø MST DHI REACH konference 2012 1 Valued Quality. Delivered.

Læs mere

Transport- og energiministerens redegørelse til Det Energipolitiske Udvalg i henhold til 6, stk. 1, i lov om anvendelse af Danmarks undergrund

Transport- og energiministerens redegørelse til Det Energipolitiske Udvalg i henhold til 6, stk. 1, i lov om anvendelse af Danmarks undergrund Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 168 Offentligt 9. marts 2006 J.nr. 011102/11021-0019 Ref.: ld/sbo Side 1/6 6. udbudsrunde Transport- og energiministerens redegørelse til Det Energipolitiske

Læs mere

Bekendtgørelsens (651 af 26.juni 2008) krav til vedligeholdelse og service er primært i 15, 16 og bilag 5

Bekendtgørelsens (651 af 26.juni 2008) krav til vedligeholdelse og service er primært i 15, 16 og bilag 5 Bekendtgørelsens (651 af 26.juni 2008) krav til vedligeholdelse og service er primært i 15, 16 og bilag 5 Mølleejeren: har pligt til at sikre, at vindmøllen er vedligeholdt og serviceret af en certificeret

Læs mere

Privat leverandør af høreapparater

Privat leverandør af høreapparater Privat leverandør af høreapparater Krav til at opnå og vedligeholde godkendelsen som privat leverandør af høreapparater September 2010 DELTA Side 1 af 7. Indhold Indhold.2 Indledning...3 Inden klinikken

Læs mere

Oplæg til fremtidig dansk. Teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling og opstilling af vindmøller

Oplæg til fremtidig dansk. Teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling og opstilling af vindmøller 10. juli 2007 Oplæg til fremtidig dansk Teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling og opstilling af vindmøller Baggrund Den nuværende danske godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling

Læs mere

Undergrundsloven - operatørskab

Undergrundsloven - operatørskab Undergrundsloven - operatørskab 12. juni 2012 14/06/2012 1 Programmet Reception Operatørskab iht. undergrundsloven (Bo Sandroos) Ca. 15 min. Praktiske erfaringer ifm. operatørskab i DK (Søren Lundgren

Læs mere

Temadag om husstandsmøller

Temadag om husstandsmøller Temadag om husstandsmøller Typegodkendte husstandsmøller på det danske marked Fredag den 18. september 2015 i Fredericia Peggy Friis Energistyrelsens Godkendelsessekretariat for Vindmøller (EGV) DTU Vindenergi

Læs mere

9. oktober 2012. 40 Nr. 983. Bilag B

9. oktober 2012. 40 Nr. 983. Bilag B 9. oktober 2012. 40 Nr. 983. Bilag B Moduler for overensstemmelsesvurdering EF-TYPEAFPRØVNING (modul B) 1. Et bemyndiget organ konstaterer og attesterer, at et prøveeksemplar, som er repræsentativt for

Læs mere

Certificeringsbestemmelser (CMC)

Certificeringsbestemmelser (CMC) Certificeringsbestemmelser (CMC) 20. februar 2014 CMC Denmark INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1. Baggrund... 1 2. CMC-betegnelse... 1 3. Certificeret konsulent... 1 4. Opnåelse af certifikat... 2 5. Opretholdelse

Læs mere

LinkGRC GOD SKIK FOR INFORMATIONSSIKKERHEDSPOLITIK GOD SKIK FOR INFORMATIONSSIKKERHEDSPOLITIK

LinkGRC GOD SKIK FOR INFORMATIONSSIKKERHEDSPOLITIK GOD SKIK FOR INFORMATIONSSIKKERHEDSPOLITIK GOD SKIK FOR INFORMATIONSSIKKERHEDSPOLITIK LinkGRC A Nordic leader in all aspects of Governance, Risk and Compliance Virksomhedens informationssikkerhedspolitik er i sin enkelhed et modsvar til en virksomheds

Læs mere

Kvalitetshåndbog. for. Kurt Jensen Maskinfabrik A/S

Kvalitetshåndbog. for. Kurt Jensen Maskinfabrik A/S Kvalitetshåndbog for Kurt Jensen Maskinfabrik A/S Side 1 af 9 0. Indholdsfortegnelse Kvalitetshåndbog 0. Indholdsfortegnelse 1 1. Forord og virksomhedsdata 2 2. Organisationsplan 5 3. Kvalitetsmålsætning

Læs mere

Godkendelse af husstandsmøller

Godkendelse af husstandsmøller Godkendelse af husstandsmøller Temadag om mini- og husstandsmøller Fredag den 14. september 2012 i Messe C i Fredericia Peggy Friis DTU Vindenergi Energistyrelsens Godkendelsessekretariat Energistyrelsens

Læs mere

Installation af solvarmeanlæg, VE direktivet. Leon Buhl Teknologisk institut Energi & Klima

Installation af solvarmeanlæg, VE direktivet. Leon Buhl Teknologisk institut Energi & Klima Installation af solvarmeanlæg, VE direktivet og KSO ordningen Leon Buhl Teknologisk institut Energi & Klima KSO ordningen 2011 Hovedoversigt for indlæg Hvad er KSO ordningen i dag Status for ordningen

Læs mere

Semco Maritime - Vækst under vanskelige vilkår. Offshoredag 2009 Vice President Hans-Peter Jørgensen

Semco Maritime - Vækst under vanskelige vilkår. Offshoredag 2009 Vice President Hans-Peter Jørgensen Semco Maritime - Vækst under vanskelige vilkår Offshoredag 2009 Vice President Hans-Peter Jørgensen Agenda Semco Maritime forretningen Vækst via internationalisering Fremtidig vækststrategi Konsekvenser

Læs mere

Tips til færre ulykker på arbejdspladsen

Tips til færre ulykker på arbejdspladsen Tips til færre ulykker på arbejdspladsen Indledning Ulykker kan have store konsekvenser. Det gælder ikke mindst for dem, der bliver ramt, men også for familien, virksomheden og hele samfundet. I værste

Læs mere

Sekretariatets kommentarer til scenariebeskrivelserne

Sekretariatets kommentarer til scenariebeskrivelserne Sekretariatets kommentarer til scenariebeskrivelserne Bilag 4 Denne kommentar er opbygget med først kort et indledende afsnit. Dernæst følger de 4 scenarier hver for sig det betyder, at nogle af kommentarerne

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om udstyr i skibe 1)

Lovtidende A. Bekendtgørelse om udstyr i skibe 1) Lovtidende A Bekendtgørelse om udstyr i skibe 1) I medfør af 3, stk. 1, nr. 1 og nr. 6, 4, stk. 1, og 32, stk. 8, i lov om sikkerhed til søs, jf. lovbekendtgørelse nr. 72 af 17. januar 2014, som sat i

Læs mere

Medarbejderes muligheder ved opstart af egen virksomhed

Medarbejderes muligheder ved opstart af egen virksomhed Medarbejderes muligheder ved opstart af egen virksomhed Flere levedygtige opstartsvirksomheder fra DTU DTU ønsker, at der etableres nye levedygtige virksomheder baseret på viden og teknologi fra DTU. Det

Læs mere

Forslag. Fremsat den 30. oktober 2014 af klima-, energi- og bygningsministeren Rasmus Helveg Petersen. til

Forslag. Fremsat den 30. oktober 2014 af klima-, energi- og bygningsministeren Rasmus Helveg Petersen. til 2014/1 LSF 49 (Gældende) Udskriftsdato: 27. juni 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin. Energistyrelsen, j.nr. 1013/1024-0017 Fremsat den

Læs mere

Strategisk udvikling af SMV 29.01.2008

Strategisk udvikling af SMV 29.01.2008 Strategisk udvikling af SMV 29.01.2008 Strategier mhp. på øget kundefokus og kundeudvikling 29.01.2008 Strategisk udvikling af SMV er 1 Dagsorden Opfølgning Markedsudviklingsmuligheder Med nogle kommentarer

Læs mere

Regler vedr. brug af varmtvandskedler

Regler vedr. brug af varmtvandskedler Regler vedr. brug af varmtvandskedler Bo Ransfort Marine Engineer Inspector Pressure equipment Direct: +45 43 26 70 00 Mobile: +45 22 69 73 58 4. marts 2011 Bekendtgørelser 4 væsentlige bekendtgørelser:

Læs mere

Afgørelse om accept af sikkerhedsdokument for Solae Denmark A/S, Sydhavnsgade 7, 8000 Århus C

Afgørelse om accept af sikkerhedsdokument for Solae Denmark A/S, Sydhavnsgade 7, 8000 Århus C Solae Denmark A/S Sydhavnsgade 7 8000 Århus C Sendt pr. mail til: MLinnema@solae.com Plan- og virksomhedsområdet J.nr. AAR-432-00206 Ref. benjo/haskr Den 12. december 2008 Afgørelse om accept af sikkerhedsdokument

Læs mere

Prækvalifikation af underleverandører rer og Leverandørstyring. rstyring

Prækvalifikation af underleverandører rer og Leverandørstyring. rstyring Prækvalifikation af underleverandører rer og Leverandørstyring rstyring Ekspertise baseret påp global erfaring Semco Maritime er en førende entreprenør og ingeniørvirksomhed, der arbejder både offshore

Læs mere

#split# Aftale agtes indgået med ansøger, som vurderes at være bedst kvalificeret ud fra følgende udvælgelses kriterier og vægtning:

#split# Aftale agtes indgået med ansøger, som vurderes at være bedst kvalificeret ud fra følgende udvælgelses kriterier og vægtning: #split# Plan og Miljø Dato: 27. marts 2015 Sags. nr.: 88.12.00-P19-1-15 Sagsbeh.: Jørgen W. Pedersen Lokaltlf.: +4599455513 Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Telefon 9945 4545 Fax 9945 4500 raadhus@99454545.dk

Læs mere

MILJØ REDEGØRELSE 2014-2015

MILJØ REDEGØRELSE 2014-2015 MILJØ REDEGØRELSE 2014-2015 Vores papirarbejde er i orden - også når det handler om miljøet Johnsen Graphic Solutions A/S har gennem mere end 20 år ført en dokumenteret og målrettet miljøpolitik til gavn

Læs mere

Tillæg 1 Byggesagsbehandling til Samarbejdsaftale mellem Brand & Redning Sønderjylland og Haderslev, Aabenraa og Tønder Kommuner.

Tillæg 1 Byggesagsbehandling til Samarbejdsaftale mellem Brand & Redning Sønderjylland og Haderslev, Aabenraa og Tønder Kommuner. Tillæg 1 Byggesagsbehandling til Samarbejdsaftale mellem Brand & Redning Sønderjylland og Haderslev, Aabenraa og Tønder Kommuner. 1.1 Parter og myndighedsforhold Denne aftale omhandler samarbejdet mellem

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2006/95/EF. af 12. december 2006

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2006/95/EF. af 12. december 2006 L 374/10 DA Den Europæiske Unions Tidende 27.12.2006 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2006/95/EF af 12. december 2006 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om elektrisk materiel bestemt til

Læs mere

Navit sp/f. Del A Gennemførelse

Navit sp/f. Del A Gennemførelse Den Internationale Kode for Sikker Drift af Skibe og Forebyggelse af Forurening (International Safety Management-koden (ISM-koden)) Med rettelser gældende pr. 1. juli 2010 Del A Gennemførelse 1. Generelt

Læs mere

Et holdbart samarbejde

Et holdbart samarbejde Et holdbart samarbejde Off-shore Marine Industri Food - I Hele Europa Underleverandører af stålkonstruktioner og engineering Beregning Konstruktion Produktion Dokumentation KAMI der består af KAMI STÅL

Læs mere

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt. Export( 2011)

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt. Export( 2011) Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt Export( 2011) Eksporteret licens AfMICHAEL STENVEI Offentliggjort 29.02.12 kl. 16:40 Danskproduceret vindstrøm satte rekord i

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (6) Denne forordning bør omfatte anvendelsen af en flyvedataoverførselsprotokol

(EØS-relevant tekst) (6) Denne forordning bør omfatte anvendelsen af en flyvedataoverførselsprotokol 8.6.2007 Den Europæiske Unions Tidende L 146/7 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 633/2007 af 7. juni 2007 om krav til anvendelse af en flyvedataoverførselsprotokol med henblik på anmeldelse, samordning

Læs mere

Version 8 100214. Kravspecifikation. Certificering af leverandørvirksomheder der yder sikringsrådgivning. Side 1 af 8

Version 8 100214. Kravspecifikation. Certificering af leverandørvirksomheder der yder sikringsrådgivning. Side 1 af 8 Version 8 100214 Kravspecifikation Certificering af leverandørvirksomheder der yder sikringsrådgivning Side 1 af 8 Indledning Rådgivning er et vigtigt element i enhver sikringsopgave. Denne Kravspecifikation

Læs mere

AFTALE VEDRØRENDE BRIDGEWALKING PÅ LILLEBÆLTSBROEN AF 1935

AFTALE VEDRØRENDE BRIDGEWALKING PÅ LILLEBÆLTSBROEN AF 1935 AFTALE VEDRØRENDE BRIDGEWALKING PÅ LILLEBÆLTSBROEN AF 1935 1 Parter 1.1 Nærværende aftale er indgået mellem undertegnede Banedanmark CVR 18 63 22 76 Amerika Plads 15 København Ø (herefter benævnt Banedanmark)

Læs mere

Indretning trykbærende udstyr

Indretning trykbærende udstyr Indretning trykbærende udstyr Nyt PED Aerosoler Nyt simpelt SPVD Transportabelt Regler TPED Tidligere regler Off-shore Nyt (ikke PED), ombygning og reparation Nyindretning - Stationært Direktivet om indretning

Læs mere

FSC-certificering af skove i Danmark. Indhold

FSC-certificering af skove i Danmark. Indhold FSC-certificering af skove i Danmark Indhold Certificering af skove... 1 Hvad er fordelene ved certificering?... 2 FSC's principper og kriterier for ansvarlige skovforvaltning... 3 FSC's 10 grundprincipper...

Læs mere

Intro 2 Dækningsprøve 3 Testsystem 4 Specialrapporter 5 Radioer 6 Kontaktinfo 8

Intro 2 Dækningsprøve 3 Testsystem 4 Specialrapporter 5 Radioer 6 Kontaktinfo 8 Servicekatalog 2014 I dette servicekatalog håber vi, at du vil lade dig inspirere af de forskellige serviceydelser indenfor tekniske løsninger og tests som Dansk Beredskabskommunikation (DBK) tilbyder.

Læs mere

Knæk Ulykkes kurven - allerede når du planlægger byggeriet!

Knæk Ulykkes kurven - allerede når du planlægger byggeriet! Knæk Ulykkes kurven - allerede når du planlægger byggeriet! Arbejdstilsynet, juni 2014 ved Hasse Mortensen, tilsynschef, TC Øst Kim Bennedsen, Tilsynsførende i TC Syd Anne Mette Wilhelmsen, tilsynsførende

Læs mere

Gulvet Husets vigtigste bygningsdel. Indlæg til FSTA s årsmøde

Gulvet Husets vigtigste bygningsdel. Indlæg til FSTA s årsmøde Gulvet Husets vigtigste bygningsdel Indlæg til FSTA s årsmøde Agenda Præsentation af Gulvbranchen Forventninger til gulv Funktionsanalyse og checklister Forventningsafstemning Vurdering af gulve Kvalitetssikring

Læs mere

Platform Vedligehold Syd Arne

Platform Vedligehold Syd Arne Platform Vedligehold Syd Arne Offshore Center Danmark Jan Højer 24 February, 2005 MISSION VI ER HER FOR AT PRODUCERE OLIE OG GAS FRA SYD ARNE 2 BETINGELSERNE Sikkerhed og sundhed har høj prioritet Høj

Læs mere

Fundament. JKF er grundlagt i 1957 i Als af smedemester Louis Nielsen, og her ligger hovedfabrikken, som er moderselskab for JKF Gruppen.

Fundament. JKF er grundlagt i 1957 i Als af smedemester Louis Nielsen, og her ligger hovedfabrikken, som er moderselskab for JKF Gruppen. M Fundament JKF er grundlagt i 1957 i Als af smedemester Louis Nielsen, her ligger hovedfabrikken, som er moderselskab for JKF Gruppen. Virksomheden hed oprindeligt Jysk Knæ & Pladerørsfabrik et navn der

Læs mere

ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence

ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence HVORFOR 2015 REVISIONEN? I en verden hvor de økonomiske, teknologiske og miljømæssige udfordringer

Læs mere

Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU

Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vivian Kvist Johannsen Skov & Landskab

Læs mere

Kloakmestrenes TV-Inspektion

Kloakmestrenes TV-Inspektion Kravspecifikationer Rev.12 / 16. september - 2013 Certificeringsordningen Kloakmestrenes TV-Inspektion Til brug for certificering af virksomheder, der udfører TV inspektion af kloakledninger, indenfor

Læs mere

EKJ deltager aktivt i Københavns Miljønetværk, som er et frivilligt forum for virksomheder, der ønsker at arbejde aktivt med miljøforbedringer.

EKJ deltager aktivt i Københavns Miljønetværk, som er et frivilligt forum for virksomheder, der ønsker at arbejde aktivt med miljøforbedringer. EKJ rådgivende ingeniører as blev stiftet i 1961, og er i dag en af Københavns største rådgivende virksomheder. Fra EKJ s domicil på hjørnet af Fredensgade og Blegdamsvej ydes rådgivning vedrørende planlægning,

Læs mere

Redningsmidler vedligehold og udvikling

Redningsmidler vedligehold og udvikling Redningsmidler vedligehold og udvikling Søren Enemark Jensen Skibsinspektør Søfartsstyrelsen Hans-Henrik Madsen Global service direktør - VIKING MSC Circ.1206 Hvorfor er MSC Cirkulære 1206 blevet til?

Læs mere

Kvalitative brandsikringsanlæg sikrer ensartet sikkerhedsniveau

Kvalitative brandsikringsanlæg sikrer ensartet sikkerhedsniveau Kvalitative brandsikringsanlæg sikrer ensartet sikkerhedsniveau Retningslinje 001-006 Konference, 24-09-2014 Anders Frost-Jensen, DBI Dias 1 / 24-09-2014 / AFJ / Møde Præskriptive krav Funktions- krav

Læs mere

Certificering Service og vedligehold

Certificering Service og vedligehold Certificering Service og vedligehold Normal og udvidet certificering af vindmølleservice og vedligeholdelsesvirksomheder Erik M. Christiansen 28 Januar 2009 Normal certificering Omfatter verifikation af:

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 257 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 257 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 257 Offentligt G R UND- OG NÆ RHEDS NOT AT Den 7. februar 2013 Departementet: Ref. Stkj/svfri Sagsnummer: KOMMISSIONENS HENSTILLING om minimumsprincipper for efterforskning

Læs mere

Måleteknisk Meddelelse 202. Kontrol af vandmålere i forbindelse med klager

Måleteknisk Meddelelse 202. Kontrol af vandmålere i forbindelse med klager Måleteknisk Meddelelse 202 Kontrol af vandmålere i forbindelse med klager Måleteknisk meddelelse 202 Ved en klage, bør det generelt undersøges om: Måleren står stille, når der ikke er noget forbrug Et

Læs mere

ENERGISTYRELSENS VEJLEDNINGER OM SIKKERHEDS- OG SUNDHEDSMÆSSIGE FORHOLD PÅ OFFSHOREANLÆG M.V. LEDELSESSYSTEMER FOR SIKKERHED OG SUNDHED

ENERGISTYRELSENS VEJLEDNINGER OM SIKKERHEDS- OG SUNDHEDSMÆSSIGE FORHOLD PÅ OFFSHOREANLÆG M.V. LEDELSESSYSTEMER FOR SIKKERHED OG SUNDHED ENERGISTYRELSENS VEJLEDNINGER OM SIKKERHEDS- OG SUNDHEDSMÆSSIGE FORHOLD PÅ OFFSHOREANLÆG M.V. LEDELSESSYSTEMER FOR SIKKERHED OG SUNDHED REV. 0 August 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE DOKUMENTKONTROL... 4 1 INDLEDNING...

Læs mere

MLC 2006 Implementering. Tim Engell Pedersen H.S.E.Q. Manager / DPA, herning shipping a.s.

MLC 2006 Implementering. Tim Engell Pedersen H.S.E.Q. Manager / DPA, herning shipping a.s. MLC 2006 Implementering Tim Engell Pedersen H.S.E.Q. Manager / DPA, herning shipping a.s. Agenda Regelsættet Regeleksempler Implementering Udfordringer Status MLC 2006 Formål Yderligere sikring af søfarendes

Læs mere

MÅLETEKNISK VEJLEDNING (MV nr. 02.46-07, udg. 4)

MÅLETEKNISK VEJLEDNING (MV nr. 02.46-07, udg. 4) . MÅLETEKNISK VEJLEDNING (MV nr. 02.46-07, udg. 4) Retningslinjer for målesystemer, der er overensstemmelseserklærede i henhold til EU-direktivet om måleinstrumenter (MID), før og efter installation i

Læs mere

3 Grundejerens forpligtelser

3 Grundejerens forpligtelser Gribskov Kommune Regulativ for tømningsordning for samletanke 1 Formål Tømningsordningen indføres primært af miljømæssige hensyn, for at sikre at samletanke i Gribskov Kommune bliver kontrolleret og tømt

Læs mere

Tilsynsrapport til offentliggørelse

Tilsynsrapport til offentliggørelse Tilsynsrapport til offentliggørelse Virksomheder J.nr. MST-1272-01615 Ref. chccl/hechr/subjo Dato: 25.02.2016 Tilsynsrapport Virksomhedens navn Virksomhedens adresse A/S Dansk Shell CVR nummer 10373816

Læs mere

Samlet Funktion Køn Anciennitet Alder

Samlet Funktion Køn Anciennitet Alder Samlet Funktion Køn Anciennitet Alder Løn - hvor enig er du i følgende synspunkter: Lokalt aftalte løntillæg skal udgøre en større del af den samlede løn? ikke- TR % over Antal 44 TR 5 K 14 U 10 ÅR 16

Læs mere

Offshore vind et møde mellem produktion, konstruktion og den maritime verden

Offshore vind et møde mellem produktion, konstruktion og den maritime verden Kort præsentation: EHS specialist i SWP Salgs support og EHS gennemgang af tender materiale Direkte projekt support på tyske og engelske projekter Koordinator på et hollandsk turn key projekt Afsluttende

Læs mere

Energistyrelsens Offshoreaktiviteter

Energistyrelsens Offshoreaktiviteter Energistyrelsens Offshoreaktiviteter NFLB Vinterkonference 2009 København Mohamed El Halimi mha@ens.dk Energy Resources and Technology Offshore Safety Unit www.ens.dk DEA Organisation Indvinding og energiteknologi

Læs mere

Bekendtgørelse om vilkår for betjening af radioanlæg i maritime radiotjenester på Færøerne (udstedelse og regelfastsættelse for certifikater)

Bekendtgørelse om vilkår for betjening af radioanlæg i maritime radiotjenester på Færøerne (udstedelse og regelfastsættelse for certifikater) Nr. 1080 7. december 2000 Bekendtgørelse om vilkår for betjening af radioanlæg i maritime radiotjenester på Færøerne (udstedelse og regelfastsættelse for certifikater) I medfør af 3 i lov nr. 210 af 6.

Læs mere

Undersøgelse af danske institutters og firmaers muligheder for at servicere danske virksomheder inden for typeprøvning af legale måleinstrumenter

Undersøgelse af danske institutters og firmaers muligheder for at servicere danske virksomheder inden for typeprøvning af legale måleinstrumenter Undersøgelse af danske institutters og firmaers muligheder for at servicere danske virksomheder inden for typeprøvning af legale måleinstrumenter Rapport nr.: CLM 014A/2003 19. september 2003 DELTA Dansk

Læs mere

Uddannelse af personale til evakueringsassistent

Uddannelse af personale til evakueringsassistent DSB Risk Management Uddannelsesstandard Sølvgade 40 Ustd nr. 9-15 1349 Kbh. K Uddannelse af personale til evakueringsassistent 1. Indledning Denne standard er udarbejdet som følge af bekendtgørelsen om

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget for Andragender 27.6.2014 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende 0238/2012 af Svend D. Adler, tysk statsborger, om opførelse af erhvervet som landskabsarkitekt

Læs mere

Boreteknologi og vandrette boringer

Boreteknologi og vandrette boringer 1 Sub-soil konference. Tirsdag den 6. februar 2007 Boreteknologi og vandrette boringer Ved Allan Christensen Offshore Center Danmark Program Generel rundtur i olie/gas brøndteknikken 1. De danske koncessioner

Læs mere

Februar 2002. Vejledning. Særlige. sikringsforanstaltninger. mod brand i erhvervs- og industrivirksomheder. Forsikring & Pension

Februar 2002. Vejledning. Særlige. sikringsforanstaltninger. mod brand i erhvervs- og industrivirksomheder. Forsikring & Pension Februar 2002 Særlige Vejledning sikringsforanstaltninger mod brand i erhvervs- og industrivirksomheder Forsikring & Pension Indholdsfortegnelse 000 Indledning 3 10 Alment 3 100 Forskrifter og regler 6

Læs mere

Ændringshistorik TB for DRV i henhold til EN 1279, 1. udgave, juni 2014 rev. 1, januar 2016 Dansk

Ændringshistorik TB for DRV i henhold til EN 1279, 1. udgave, juni 2014 rev. 1, januar 2016 Dansk Opdateret 010714 Opdateret januar 2016 Tekniske bestemmelser for Rude Verifikation, DRV, i henhold til EN 1279. 1. udgave, juni 2012 Tekniske bestemmelser for Rude Verifikation, DRV, i henhold til EN 1279.

Læs mere

ETA-Danmark Sikkerhedsbranchen DBI 24 oktober 2013

ETA-Danmark Sikkerhedsbranchen DBI 24 oktober 2013 ETA-Danmark Sikkerhedsbranchen DBI 24 oktober 2013 ETA-Danmark A/S er et datterselskab af Dansk Standard ETA-Danmark A/S er akkrediteret af som Teknisk vurderingsorgan i henhold til Byggevareforordningen

Læs mere

Ejerforeningen Godthåbs Have

Ejerforeningen Godthåbs Have Ejerforeningen Godthåbs Have Aksel Møllers Have 2-30, Godthåbsvej 35-41 www.godthaabshave.dk E-mail:ghh@live.dk Frederiksberg, 8.6. 2013 Til Miljøudvalget i Frederiksberg Kommune Sag: Metroarbejdsplads

Læs mere

Kvalitetshåndbog. for. Åbybro Maskinfabrik A/S Limfjordsgade 61, Gjøl DK-9440 Aabybro

Kvalitetshåndbog. for. Åbybro Maskinfabrik A/S Limfjordsgade 61, Gjøl DK-9440 Aabybro Kvalitetshåndbogen Side 1 af 6 Kvalitetshåndbog for Åbybro Maskinfabrik A/S Limfjordsgade 61, Gjøl DK-9440 Aabybro Kvalitetshåndbogen Side 2 af 6 1. Om Åbybro Maskinfabrik A/S Åbybro Maskinfabrik A/S i

Læs mere

Ledelsens evaluering 2010

Ledelsens evaluering 2010 Ledelsens evaluering 2010 1. Indledning Ishøj Kommune har siden Kvalitetsstyringsloven med tilhørende bekendtgørelse (Lov nr. 506 af 7. juni 2006 og bek. nr. 661 af 14. juni 2006) ikrafttræden i 2006,

Læs mere

Tilladelser og forhåndstilsagn for mobile ikkeproduktionsanlæg ved offshore olieog gasaktiviteter

Tilladelser og forhåndstilsagn for mobile ikkeproduktionsanlæg ved offshore olieog gasaktiviteter Tilladelser og forhåndstilsagn for mobile ikkeproduktionsanlæg ved offshore olieog gasaktiviteter De vigtigste regler om ansøgning om tilladelse til drift og om tilladelse til ændringer af mobile ikkeproduktionsanlæg

Læs mere

Randers Kommune, Kultur og Borgerservice 22. august 2008 Udbud af grønne plejeopgaver Idrætsanlæg Betingelser Side 1 af 9

Randers Kommune, Kultur og Borgerservice 22. august 2008 Udbud af grønne plejeopgaver Idrætsanlæg Betingelser Side 1 af 9 Betingelser Side 1 af 9 Betingelser Indholdsfortegnelse Grundlaget for tjenesteyderens tilbud og arbejdets udførelse... 2 Almindelige bestemmelser... 2 Randers Kommunes udbud... 2 Tjenesteyderens tilbud...

Læs mere

DANAKs strategi 2015-2020

DANAKs strategi 2015-2020 DANAKs strategi 2015-2020 DANAKs mission At sikre troværdig dokumentation for overholdelse af kravspecifikationer gennem akkreditering. DANAKs vision At øge værdien af akkrediterede ydelser. Den Danske

Læs mere

Årets Gaskonference den 1. november 2017 Fremtidens Gasforsyning

Årets Gaskonference den 1. november 2017 Fremtidens Gasforsyning Årets Gaskonference den 1. november 2017 Fremtidens Gasforsyning Kl. 15.35 Baltic Pipe En ny forbindelse fra Norge til Polen Sofie Leweson, projektleder, Energinet 17/00926-18 / NSN 72 BALTIC PIPE EN NY

Læs mere

Studieprøven. Skriftlig fremstilling. Skriftlig del. November-december 2015. Opgave 1: Uddannelse og løn. Opgave 2: Verdens nye middelklasse

Studieprøven. Skriftlig fremstilling. Skriftlig del. November-december 2015. Opgave 1: Uddannelse og løn. Opgave 2: Verdens nye middelklasse Studieprøven November-december 2015 Skriftlig del Skriftlig fremstilling Opgave 1: Uddannelse og løn Opgave 2: Verdens nye middelklasse Opgave 3: Sygefravær Du skal besvare én af opgaverne. Hjælpemidler:

Læs mere

Fra viden til værdi. Foto: Lars Bahl

Fra viden til værdi. Foto: Lars Bahl Fra viden til værdi Foto: Lars Bahl Fra viden til værdi I Danmark er der ni almennyttige Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS-institutter), der til sammen udgør det danske GTS-net. GTS-nettet

Læs mere

PRESSEORIENTERING FYRVÆRKERI I DANMARK FYRVÆRKERIBRANCHEFORENINGEN, DECEMBER 2014

PRESSEORIENTERING FYRVÆRKERI I DANMARK FYRVÆRKERIBRANCHEFORENINGEN, DECEMBER 2014 PRESSEORIENTERING FYRVÆRKERI I DANMARK FYRVÆRKERIBRANCHEFORENINGEN, DECEMBER 2014 FYRVÆRKERIBRANCHEFORENINGEN Brancheforeningen består p.t. af 9 virksomheder, der importerer nytårsfyrværkeri og 7 virksomheder,

Læs mere

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2003/94/EF

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2003/94/EF L 262/22 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2003/94/EF af 8. oktober 2003 om principper og retningslinjer for god fremstillingspraksis for humanmedicinske lægemidler og testpræparater til human brug (EØS-relevant

Læs mere

Årlig statusrapport 2015

Årlig statusrapport 2015 Årlig statusrapport 2015 Vattenfall Vindkraft A/S Dokument nr. 18400802 06. september 2016 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger... 1 2. Præsentation af Vattenfall Vindkraft A/S... 1 3. Miljøpolitik

Læs mere

VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT

VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT KSO ordningen 2012 Leon Buhl Teknologisk institut Energi & klima KSO-ordningen 2012 Status for ordningen Aktiviteter inden for ordningen VE direktivet Godkendte solvarmeanlæg

Læs mere

Børnehus Syd. Samarbejdsaftale mellem Odense Kommune og Assens Kommune omkring Børnehus Syd

Børnehus Syd. Samarbejdsaftale mellem Odense Kommune og Assens Kommune omkring Børnehus Syd Børnehus Syd Samarbejdsaftale mellem Odense Kommune og Assens Kommune omkring Børnehus Syd Formål Det overordnede formål med børnehusene er at bidrage til at sikre en koordineret og skånsom tværfaglig

Læs mere

Nyt om ISO-standarder ISO 14001:2015 ISO 9001:2015 ISO 45001:2016. Jan Støttrup Andersen. Lidt om mig:

Nyt om ISO-standarder ISO 14001:2015 ISO 9001:2015 ISO 45001:2016. Jan Støttrup Andersen. Lidt om mig: Velkommen til Nyt om ISO-standarder ISO 14001:2015 ISO 9001:2015 ISO 45001:2016 1 Lidt om mig: Jan Støttrup Andersen Force Technology; Audit og Forretningsudvikling Konsulent indenfor ledelsessystemer

Læs mere

Programpræciseringsdokument (PPD) (Programme Definition) - Vejledning

Programpræciseringsdokument (PPD) (Programme Definition) - Vejledning Programpræciseringsdokument (PPD) (Programme Definition) - Vejledning Januar 2014 Indhold 1. CENTRALE BEGREBER... 1 2. HVAD ER PROGRAMPRÆCISERINGSDOKUMENT (PROGRAMME DEFINITION)... 1 3. FORMÅLET MED PROGRAMPRÆCISERINGSDOKUMENTET...

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om offentlige forskningsinstitutioners kommercielle aktiviteter og samarbejde med fonde

Bekendtgørelse af lov om offentlige forskningsinstitutioners kommercielle aktiviteter og samarbejde med fonde LBK nr 580 af 01/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 15. juni 2016 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., j.nr. 14/006467 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Nordic Startup Manager Skanderborg, 29. april 2015

Nordic Startup Manager Skanderborg, 29. april 2015 Nordic Startup Manager Skanderborg, 29. april 2015 En af de store dealbreakers i screening processen er når teamet er ufuldstændigt Introduction Initial Screening Due Diligence Negotiating Screening kriterier

Læs mere

Netplan A/S. Periodisk audit, P1. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2008. 2013-aug-30 til 2013-aug-30. Certificeringens dækningsområde

Netplan A/S. Periodisk audit, P1. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2008. 2013-aug-30 til 2013-aug-30. Certificeringens dækningsområde Ledelsessystemcertificering 2013-aug-30 til 2013-aug-30 Certificeringens dækningsområde DNV teamleader: Auditteam: Rådgivning indenfor IT- og telenetværk Jesper Halmind Jesper Halmind Projektnr.:PRJC-300259-2011-MSC-DNK

Læs mere

Konference : Region Syddanmarks kompetencecentre og -netværk. Offshore Center Danmark Præsentation - Onsdag d.8 december 2004

Konference : Region Syddanmarks kompetencecentre og -netværk. Offshore Center Danmark Præsentation - Onsdag d.8 december 2004 1 Konference : Region Syddanmarks kompetencecentre og -netværk Offshore Center Danmark Præsentation - Onsdag d.8 december 2004 Præsentation 1. Offshore Center Danmark (OCD) Branchen Historie Formål og

Læs mere

Årlig inspektion af legepladsredskaber iht. DS/EN 1176 og DS/EN 1177

Årlig inspektion af legepladsredskaber iht. DS/EN 1176 og DS/EN 1177 Inspektionsdato: 12. November - 2008 Side 1 af 23 Legepladsinspektør: Henrik Carlson Certifikat fra: TÜV SÜD Akademie Certifikat nr. 0735#310752747 Gyldig til 28/2 2009 Henrik Carlson ApS Ternevej 14 7430

Læs mere

Information om akkreditering til

Information om akkreditering til Information om akkreditering til Certificering af produkter personer og ledelsessystemer Inspektion Miljøverifikation (EMAS) CO 2 -verifikation Akkrediteringsforløbet trin for trin XX 2016 DANAK Dyregårdsvej

Læs mere

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand I medfør af 28, stk. 2, 31, stk. 1, og 31 A, stk. 1, i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1185 af 14. oktober 2010,

Læs mere

Vedlagt er et for-projektoplæg til oprettelsen og udviklingen af Nordsjællands Maritime Klynge.

Vedlagt er et for-projektoplæg til oprettelsen og udviklingen af Nordsjællands Maritime Klynge. København, d. 19. november, 2014 Kære Byråd v/borgmesteren i Halsnæs, Gribskov og Helsingør kommune. Ansøgning om støtte i 1 år, til at udvikle projektet: Nordsjællands Maritime Klynge (Maritime Cluster

Læs mere