Undersøgelse af kommunernes omstillinger til en tidlig og forebyggende indsat på børn, unge og familieområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undersøgelse af kommunernes omstillinger til en tidlig og forebyggende indsat på børn, unge og familieområdet"

Transkript

1 Notat Dato 29. april 2019 MEG Side 1 af 6 Undersøgelse af kommunernes omstillinger til en tidlig og forebyggende indsat på børn, unge og familieområdet Dansk Socialrådgiverforening (DS) ved gennem kontakt til vores medlemmerne, via projektet i Socialstyrelsen og gennem dialog med området, at der omstilles i kommunerne i disse år. Sveriges-modellen, der blev til et partnerskabsprojekt i Herning, Haderslev og Hvidovre kommuner, har i mange kommuner været inspirationskilde til en omlægning af arbejdet med børn, unge og familier. En omlægning, der betyder, at man gerne vil arbejde mere forebyggende man vil sætte tidligere ind med hjælp og gerne opdage behov hos familier og børn tidligere. En omlægning hvor man gerne vil arbejde med at opnå resultater for familierne gennem fokus på ressourcer og beskyttelsesfaktorer i børnenes liv. Dette via fokus på læring, på børns og familiers egne ønsker og ressourcer, på børn og familiers netværk og på de personer, der findes i deres hverdagslivsarenaer. En omstilling der forudsætter en mere sammenhængende og helhedsorienteret tilgang til børn og familier. På denne baggrund var det et ønske fra DS, at få en mere landsdækkende viden om omfanget af de kommunale omstillinger til - det vi har valgt at kalde - en tidlig og forebyggende indsats på børn, unge og familieområdet. Derfor henvendte vi os i marts 2019 til samtlige kommuner i Danmark med et kort spørgeskema. Vi spurgte ind til omstillingen og måden at arbejde på i omstillingen. Og vi har spurgt til omfanget af familiehuse og tilgangen til familierne. I den nedenstående beskriver vi lidt mere detaljeret, hvad kommunerne har svaret. Men den helt overordnede konklusion er, at det er massivt mange kommuner, der enten har omstillet eller er ved at omstille til en tidlig og helhedsorienteret indsats. Det er også en konklusion, at omstillingen i flere kommuner er vanskelig eller at omstilling skal have tid. Der er mange medlemmer medarbejdere og ledere - der oplever et pres. Mange forbyggende tiltag har endnu ikke givet resultater og omstillinger er vanskelige. Det er eksempler på nogle af de forklaringer, der bliver givet.

2 Side 2 af 6 Metode Vi har elektronisk sendt et spørgeskema til to af DS medlemmer i hver kommune i den forvaltning, hvor indsatsen for udsatte børn, unge og familier besluttes. Udsøgningen af forvaltningen er sket med udgangspunkt i en viden om kommens organisering (organisationsdiagrammer fra hjemmesider) og DS s registreringer i medlemssystemet. Hovedreglen er, at mailen er sendt til ét medlem i forvaltningen, som er registreret som TR, og ét medlems, der er registreret i en lederposition. I de få tilfælde, hvor der enten ikke har været et medlem registreret som TR eller et medlem registreret som leder, er mailen sendt til et tilfældigt medlem i forvaltningen. Vi har i alt modtaget 79 besvarelser. Besvarelserne dækker 65 kommuner. 13 kommuner har givet 2 besvarelser og en enkelt kommune havde givet tre besvarelser (medlemmer i denne kommune havde bedt om, at vi sendte til 4 navngivne medlemmer) Når det gælder de kvantitative data i undersøgelsen, har vi sikret, at kommunerne alene er repræsenteret ved en enkel besvarelse. Processen frem til de 65 kommunebesvarelser er sket ved en kvalitativ vurdering og sammenlægning af de to kommunebesvarelser. Hvis den ene har svaret ja og den anden har svaret ved ikke - så er besvarelsen blevet ja. Hvis der har været forskel i faktisk og passende sagstal - så er besvarelsen landet på et gennemsnit. I de kvalitative data har vi ikke sorteret i besvarelserne, her kan samme kommune således godt være repræsenteret ved to besvarelser. Omlægning til en tidlig og forbyggende indsats I en vurdering af om kommunen har omlagt til en tidlig og forebyggende indsats har vi dels spurgt til har din kommune omlagt / er ved at omlægge indsatsen overfor børn, unge og familier til en tidlig og forebyggende indsats? Dels har vi suppleret med spørgsmål til nogle lidt mere konkrete elementer i omstillingen. Elementer som synes 1 at karakterisere omstillingen til en tidlig og forebyggende indsats. Resultaterne ser således ud: 90 % af kommunerne har omlagt til en tidlig og forebyggende indsats for børn, unge og familier. 63 af 65 kommuner har svaret på om de har omlagt deres indsats. 57 siger at de har, 6 at de ikke har. 1 Elementer som er identificeret af Socialstyrelsens og Implement i forbindelse med med Partnerskabsprojektet.

3 Side 3 af 6 95 % af kommunerne har en fremskudt indsats, hvor almenområdet (dagtilbud og skole) har adgang til socialfaglig rådgivning. 60 kommuner siger at de tilbyder en fremskudt indsat, 3 siger at de ikke gør. 76 % af kommunerne svarer, at de har fælles opsporings- og refleksionsmodeller / fælles værdigrundlag eller mind-set i tilgangen til udsatte børn på social-, skole- og dagtilbudsområdet. 55 kommuner har svaret på spørgsmålet. 13 kommuner har svaret nej, mens 42 kommuner har svaret ja. 77 % af kommunerne har tværgående styring og ledelse (i en eller anden form) på tværs af det almene og sociale område i forhold til børn og unge. 56 kommuner har svaret på spørgsmålet. 43 kommuner svarer bekræftende på dette. 13 kommuner svarer nej. 78 % af kommunerne har etableret nye tilbud til en mere tidlig og forebyggende indsats. 59 kommuner besvaret spørgsmålet, om der er etableret nye tilbud i forbindelse med den tidlige og forebyggende indsat. 46 svarer ja til dette. 13 svarer nej til dette spørgsmål. Måden at arbejde på Vi har spurgt hvilken betydning den kommunale omstilling til en tidlig og forebyggende indsats har haft på måden at arbejde på. Vi har fået 51 besvarelser på dette spørgsmål. Heraf beskriver 39 besvarelser, hvordan der er sket en ændring af måde at arbejde på. Følgende elementer bliver beskrevet fra de kommuner der har omstillet: Der er mere tid til arbejdet, der opbygges relationer til børn, unge og familier via hyppigere kontakt / opfølgning. Der er mere inddragelse af børn, unge og familier. Man kommer tidligere ind i familien i forhold til problemerne, der er mere kvalificerede underretninger og det er muligt at handle / iværksætte tidligere. Der sker en større grad af koordinering af indsatser fra forskellige omkring familien fælles sprog og kendskab. Dette kan være systematiseret ved programmer eller ved en koordinator. Der arbejdes meget tværfagligt, og der er mere kontakt til samarbejdspartnere. Der er større flow i sagerne, der arbejdes mere med mål og indsatser iværksættes hurtigere. Der arbejdes (som socialrådgiver) mere i det almene område, dels ved støtte til de fagprofessionelle i det almene og ved at indsatserne er integreret i det almene. Der arbejdes mere med hjemmebasserede indsatser og med inddragelse af ressourcer hos familie og netværk.

4 Side 4 af 6 12 besvarelser giver udtryk for, at omstillingen endnu ikke har haft virkning på måden, der arbejdes på. Eller at der er elementer (tid og sagstal), som gør det vanskeligt at arbejde svarende til det, der var ønsket i omstillingen. Heraf er to besvarelser ret kritiske i forhold til den manglende sammenhæng mellem omstilling og ressourcer. Antallet af sager Det er en vigtig del af den tidlige og forebyggende indsats, at der arbejdes tættere på familien, med hyppigere opfølgning og en mere inddragende proces. Derfor har vi i undersøgelsen også spurgt til om socialrådgivernes sagstal er nedsat i forbindelse med omstillingen til en tidlig og forebyggende indsats. Med en sag menes en børnesag. Det er afgørende for muligheden for at udføre god tidlig forebyggende indsats, herunder god kontakt med barnet og barnets familie, at socialrådgiverne ikke har ansvar for for mange børnesager. Nedsatte sagstal grundet omstilling 67 % af kommunerne svarer, at antallet af sager er sat ned. 60 kommuner har svaret på om sagstallet er nedsat. 40 svarer at dette er sket. 20 svarer at sagstallet ikke er nedsat. Vi har bedt kommunerne uafhængigt af de øvrige besvarelser 2 om at oplyse, hvad det gennemsnitlige sagstal er pr. rådgiver. Dette spørgsmål har 51 unikke kommuner besvaret. Sagstallet varierer fra 23 sager pr. medarbejder til 50 sager pr. medarbejder i gennemsnit. Det gennemsnitlige sagstal er 32 sager. Det vil sige at hver socialrådgiver har i snit 32 børnesager på sit bord. Der er en klar sammenhæng mellem omfanget af den kommunale omstilling på de forskellige parametre og sagstal. Forstået således at sagstallet er lavere i de kommuner, som har omstillet. Der er dog også 5 kommuner som har lavet en fuld omstilling 3 og som fortsat har et højt sagstal 4. Et voldsomt arbejdspres også i nogle af de kommuner, der har omstillet Vi har i spurgt til arbejdsmiljøet i de kommuner, der har omstillet til en tidlig og forebyggende indsats. Lidt mere end hver fjerde svarer, at der er sket forbedringer af arbejdsmiljøet. Omkring halvdelen siger, at der enten ikke er sket ændringer, eller at det er vanskeligt at vurdere på nuværende tidspunkt. Den sidste fjerdedel svarer at arbejdsmiljøet er meget presset. Den væsentligste årsag, der gives til dette, er et meget stort arbejdspres med mange sager. Hvilket også bekræftedes ved, at besvarelserne fra de kommuner, som ikke har sat antallet af sager ned i forbindelse med 2 Disse besvarelser er altså også fra de 10 % af kommunerne som ikke har omstillet 3 De har svaret ja til samtlige spørgsmål om omstilling om en tidlig og forebyggende indsats. 4 Højere end 30 sager pr. medarbejder.

5 Side 5 af 6 omlægningen, står for hovedparten af tilbagemeldingerne om dårligt arbejdsmiljø. Dette resultat tyder tillige på, at omstillingsprocesser i sig selv kan være belastende at være i. Men forklaringen kan også være, at der ikke er taget nok hensyn til trivsel og psykisk arbejdsmiljø i den indførte omstilling. Familiehuse Langt de fleste - 84 % - kommuner oplyser, at de har et eller flere familiehuse i kommune. 53 kommuner svarer, at de har et eller flere familiehus, 10 svarer nej på det spørgsmål. Vi har ikke på forhånd defineret hvad et familiehus er, men har spurgt til, hvilke opgaver huset har, og hvilken adgang familierne har til huset. 52 besvarelser har givet en beskrivelse til dette spørgsmål. En tredjedel (17) af besvarelserne beskriver en indsats i familiehusene, som har karakter af behandling / foranstaltning. Og hvor adgangen til familiehuset forudsætter en forudgående visitation. Et eksempel på et sådant familiehus er: Børnehus som har aflastning til børn. Børnene kommer flere eftermiddagen om ugen, spiser aftensmad, hjælp til lektier, særlig voksenkontakt og kommer hjem til forældrene kl. 19. Familiehus med 11.3 tilbud og forløb. Begge tilbud skal familier visiteres til gennem sagsbehandler. (nogen 11 tilbud kan der visiteres til uden om sagsbehandler, men der er ikke selvvisitation til borgere) 2 beskrivelser giver indtryk af at familiehuset alene er et åbent rådgivningstilbud til familier. F.eks.: De udbyder familiekurser og familierne kan tilmelde sig disse udenom myndighedsrådgiverne Mens 2/3 (34) af besvarelserne beskriver indsatser og adgangen til familiehusene som en blanding af indsatser / behandling med visitation og et åbent tilbud til familier. Det være sig et åbent tilbud om rådgivning, forældre kurser til kommende forældre, facilitering af mødregrupper mv. Et par eksempler fra beskrivelserne: Rådgivningsforløb - åbent anonymt og parrådgivning - direkte borgerhenvendelse. Rådgivningsforløb - henvist forebyggende 11.3 / Henvist: / Gravid/ spædgrupper / Ungegrupper / Skilsmisse rådgivning - af og til grupper / Angst grupper - cool kids / Familiebehandling / Praktisk pæd støtte / Intensiv Familiestøtte Opgaverne familiehuset løfter er: Mødregruppe, sårbare mødregruppe, gruppe familiebehandling, individuel familiebehandling, kontaktperson,

6 Side 6 af 6 angst behandling til børn og unge, vredeshåndtering til unge, NADA. Familiehuset løfter stort set den opgave sagsbehandler ønsker. Sagsbehandler indstiller til den opgave der ønskes udført. Der er flere steder, blandt andre i Familiehuset, hvor der er anonym familierådgivning, hvor familierne kan komme og tale med en professionel om problemer i familien. Anonym familierådgivning kan indstille til et kortvarigt forløb i Familiehuset udenom 50 og handleplan. Dette kan modtagelsen i afdelingen også. 5 af besvarelserne beskriver, at der i familiehuset også kan ske en anbringelse af enten et barn og/eller unge eller af en familie. Særligt fokus på tilgang til forældrene 78 % af kommunerne svarer, at de har en særligt fokus på tilgangen til forældrene. 48 besvarelser har beskrevet, hvordan de har et særligt fokus på forældrene og barnets familie og netværk. Og mange beskriver, hvordan dette er en tilgang de tiltagende har taget på sig. 12 beskrivelser nævner, at de benytter særlige metoder / programmer til forældrearbejdet. Men mest af alt beskrives det, hvordan fokus på samarbejde, inddragelse, anerkendelse, støtte til forældre via netværk mv. præger tilgangen til forældrene. Nogle eksempler: Anerkendende, ressource fokus og inddragende løsningsfokuseret tilgang Vi har igennem de sidste 5 år arbejdet løsningsfokuseret med familien i centrum og tror på at familierne er eksperter på eget liv Vi har øget vores fokus på at vores støtte til barnet og familien skal aktivere dem i eget liv, vi forsøger at sikre at familierne ved hvorfor der er behov for støtte og hvornår målet er opnået. En større grad af inddragelse og åbenhed i sagsbehandlingen. Vores Familiehus starter FIT mhp. at få barnet og familierne inddraget i eget støtte og eget liv. Inddragelse - inddragelse inddragelse

Oplæg til proces for en struktureret og helhedsorienteret forebyggende indsats på børneområdet. Oplæg Lisbeth Rindom, 1.

Oplæg til proces for en struktureret og helhedsorienteret forebyggende indsats på børneområdet. Oplæg Lisbeth Rindom, 1. Oplæg til proces for en struktureret og helhedsorienteret forebyggende indsats på børneområdet Oplæg Lisbeth Rindom, 1. november 2017 Mål med det tidlige, tværfaglige samarbejde omkring børn med særlige

Læs mere

Emne: Kolding Kommunes ansvar over for børn, unge og deres familie med behov for særlig støtte

Emne: Kolding Kommunes ansvar over for børn, unge og deres familie med behov for særlig støtte Notatark Emne: Kolding Kommunes ansvar over for børn, unge og deres familie med behov for særlig støtte 8. februar 2018 - Sagsnr. 18/2869 - Løbenr. 29817/18 I Kolding kommune er ansvaret for sagsbehandling

Læs mere

KORA Temamøde 21. maj Stinne Højer Mathiasen Programleder - Hernings Sverigesprogram

KORA Temamøde 21. maj Stinne Højer Mathiasen Programleder - Hernings Sverigesprogram KORA Temamøde 21. maj 2015 Stinne Højer Mathiasen Programleder - Hernings Sverigesprogram Fakta og organisation Herning Kommune: 86.864 indbyggere pr. 1. januar 2015 Børn og unge Center for udvikling og

Læs mere

Fælles Børn - Fælles Indsats

Fælles Børn - Fælles Indsats Fælles Børn - Fælles Indsats PIXIUDGAVE TIL FAGPROFESSIONELLE Faglig Strategi 2018-2022 Børne- og Familieområdet Opgaveløsningen i Fælles Børn - Fælles Indsats hører under Lov om Social Service. Derudover

Læs mere

Undersøgelse af sagstal på børne-familieområdet blandt socialrådgivere og socialrådgiverledere

Undersøgelse af sagstal på børne-familieområdet blandt socialrådgivere og socialrådgiverledere Undersøgelse af sagstal på børne-familieområdet blandt socialrådgivere og socialrådgiverledere December 2014 Indhold Introduktion...2 1. Indledende bemærkninger og opsummering af resultaterne...3 1.1.

Læs mere

NOTAT: Bilag vedrørende omstilling af myndighedsarbejde og indsatser for udsatte børn og unge

NOTAT: Bilag vedrørende omstilling af myndighedsarbejde og indsatser for udsatte børn og unge Børn og Unge Sagsnr. 302754 Brevid. 2827080 Ref. PIWI Dir. tlf. 46 31 59 62 piawi@roskilde.dk NOTAT: Bilag vedrørende omstilling af myndighedsarbejde og indsatser for udsatte børn og unge 31. maj 2018

Læs mere

Notat om et tidligere og tættere tværprofessionelt distriktssamarbejde

Notat om et tidligere og tættere tværprofessionelt distriktssamarbejde Notat Sagsnr.: 00.00.00-G01-78-17 Dato: 04-04-2018 Titel: Notat om et tidligere og tættere tværprofessionelt distriktssamarbejde Sagsbehandler: Kirstine Andersen Indhold En tidlig indsats og et stærkt

Læs mere

Omstilling til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats. 15. januar 2018

Omstilling til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats. 15. januar 2018 Omstilling til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats 15. januar 2018 Inspirationsmateriale til nye kommuner Erfarings- og praksisorienteret inspirationsmateriale Introduktion til centrale

Læs mere

Status på Herningmodellen Herunder Socialstyrelsens evaluering af omlægningen af praksis i Partnerskabsperioden

Status på Herningmodellen Herunder Socialstyrelsens evaluering af omlægningen af praksis i Partnerskabsperioden Status på Herningmodellen Herunder Socialstyrelsens evaluering af omlægningen af praksis i Partnerskabsperioden 2015-2017 Børne- og Familieudvalget 20. juni 2018 Publikationen Film om omlægning til en

Læs mere

Investering i tidlig og sammenhængende indsats til udsatte børn er god forebyggelse og en økonomisk gevinst

Investering i tidlig og sammenhængende indsats til udsatte børn er god forebyggelse og en økonomisk gevinst Notat Dato 24. maj 2017 HEN Side 1 af 6 Investering i tidlig og sammenhængende indsats til udsatte børn er god forebyggelse og en økonomisk gevinst Alle vinder ved, at kommunerne omstiller indsatsen til

Læs mere

lige MULIGHEDER En tidligere forebyggende og mere effektiv indsats PIXI

lige MULIGHEDER En tidligere forebyggende og mere effektiv indsats PIXI lige MULIGHEDER En tidligere forebyggende og mere effektiv indsats PIXI Hvidovre Kommune har, som en del af et partnerskabsprojekt med Socialstyrelsen, gennemført et lokalt udviklingsarbejde. Det lokale

Læs mere

Standarder for sagsbehandlingen

Standarder for sagsbehandlingen Familieafdelingen Standarder for sagsbehandlingen Indledning Standarder for sagsbehandlingen er en del af den sammenhængende børnepolitik. I henhold til Servicelovens 138 skal den politiske målsætning

Læs mere

Byrådet i Køge Kommune har den 30. april 2019 godkendt Udvalget for det specialiserede børne- og voksenområdes rapport Strategier for indsatsen.

Byrådet i Køge Kommune har den 30. april 2019 godkendt Udvalget for det specialiserede børne- og voksenområdes rapport Strategier for indsatsen. NOTAT Børne- og Uddannelsesforvaltningen Familieafdelingen Plan for implementering af Strategier for indsatsen fra Udvalget for det specialiserede børne- og voksenområde (17,-4-udvalg) Byrådet i Køge Kommune

Læs mere

Undersøgelse af sagstal på børnehandicapområdet blandt socialrådgivere og socialrådgiverledere

Undersøgelse af sagstal på børnehandicapområdet blandt socialrådgivere og socialrådgiverledere Undersøgelse af sagstal på børnehandicapområdet blandt socialrådgivere og socialrådgiverledere December 2014 Indhold Introduktion...2 1. Indledende bemærkninger og opsummering af resultaterne...3 1.1 Hovedresultater

Læs mere

Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015. Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej

Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015. Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015 Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej Stinne Højer Mathiasen, Programleder Trine Nanfeldt, Teamleder Se også:

Læs mere

Lige Muligheder Resultater fra omlægningen til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats

Lige Muligheder Resultater fra omlægningen til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats Lige Muligheder Resultater fra omlægningen til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats Centerchef for Børn og Familier, Charlotte Ibsen Hvidovre Kommune den 6. marts 2018 Animationsfilm om konceptet

Læs mere

Flest mulige børn og unge skal have deres trivsel og udvikling sikret i den nære og almene indsats.

Flest mulige børn og unge skal have deres trivsel og udvikling sikret i den nære og almene indsats. Sagsnr. 00.00.00-A00-5-16 Cpr. Nr. Dato 8-5-2016 Navn Sagsbehandler Thomas Carlsen Forslag til Distriktsprojekt i 2017-2019 Næstved Kommune gennemfører i 2017-2019 et projekt i et skoledistrikt med fokus

Læs mere

Rapport Ledelsestilsynet Børne og Familie rådgivningen Indledning. Sagsantal. Underretningsstatistik. Igangværende undersøgelser.

Rapport Ledelsestilsynet Børne og Familie rådgivningen Indledning. Sagsantal. Underretningsstatistik. Igangværende undersøgelser. Rapport Ledelsestilsynet Børne og Familie rådgivningen. 2017 Indledning. Sagsantal Underretningsstatistik. Igangværende undersøgelser Forebyggende sstatistik. Bilag INDLEDNING Ledelsestilsynet for Familieafdelingen

Læs mere

Afprøvningen af Tættere på familien finansieres ved omkonvertering. (konto 5) til Handicapcentret for Børns administrationsbudget

Afprøvningen af Tættere på familien finansieres ved omkonvertering. (konto 5) til Handicapcentret for Børns administrationsbudget Indstilling Til Fra Dato Aarhus Byråd via Magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse Klik her for at angive en dato. på handicapområdet for børn 1. Resume I byrådsindstilling Styrkelse af handicapområdet

Læs mere

Svendborg Kommune. Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen. Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde.

Svendborg Kommune. Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen. Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde. Svendborg Kommune Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde. Børn, Unge, Kultur og Fritid Familie og Uddannelse Centrumpladsen 7, 1. sal 5700 Svendborg

Læs mere

Indsatsen på børneområdet skal være sammenhængende og forebyggende

Indsatsen på børneområdet skal være sammenhængende og forebyggende Side 1 af 5 Indsatsen på børneområdet skal være sammenhængende og forebyggende En grundlæggende omlægning Dansk Socialrådgiverforening (DS) har i en arbejdsgruppe i 2014 arbejdet med, hvordan børneområdet

Læs mere

Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år

Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år Lovgrundlag: Servicelovens 52,3,9, jfr. 52a, stk. 1 punkt 2 og 3. Rammer for projektet: Familier med børn i alderen 0 3 år. Forankring: i Børnefamiliehuset. Formål:

Læs mere

STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE. Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast)

STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE. Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast) STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast) Revideret 2016 Indhold Indledning...2 Målgruppe...2 Indsatser på dagtilbudsområdet...3

Læs mere

Børn - og Familieafdelingen Kort og godt om organisationsstrukturen i Børn og Familieafdelingen.

Børn - og Familieafdelingen Kort og godt om organisationsstrukturen i Børn og Familieafdelingen. Børn - og Familieafdelingen Kort og godt om organisationsstrukturen i Børn og Familieafdelingen. Kort og godt om afdelingen Børn- og Familieafdelingen består af rådgivnings- og behandlingstilbud inden

Læs mere

Selvevaluering. Selvevalueringen er et led i Task Forcens screening og analyse af kommunens organisering og sagsbehandling på børne- og ungeområdet.

Selvevaluering. Selvevalueringen er et led i Task Forcens screening og analyse af kommunens organisering og sagsbehandling på børne- og ungeområdet. Selvevaluering Som grundlag for samarbejdet mellem kommunen og Social- og Integrationsministeriets Task Force på børne- og ungeområdet, vil vi bede jer beskrive og vurdere jeres praksis på børne- og ungeområdet

Læs mere

Børne- og skoleudvalget

Børne- og skoleudvalget Børne- og skoleudvalget Mandag den 12. januar 2015 CBUs Administration CBU CBU s Administration: FrontTeamet Sagsbehandlere 8 heraf 2 i vagt i Rådmandshaven Forebyggende rådgivere 2 på skolerne Teamchef

Læs mere

Forvaltningens strategi (Udviklingsplan for Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge) er centreret omkring tre overordnede målsætninger:

Forvaltningens strategi (Udviklingsplan for Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge) er centreret omkring tre overordnede målsætninger: Notat - Social & Myndighed Velfærdsforvaltningen fremsender status på det specialiserede børne- ungeområde i Social & Myndighed. For yderligere informationer se ledelsesinformationsmaterialet, som er offentliggjort

Læs mere

Notat: Ny støttemodel på socialområdet Kvalitetsstandard for bostøtte og åben råd og vejledningsforløb til borgere i eget hjem.

Notat: Ny støttemodel på socialområdet Kvalitetsstandard for bostøtte og åben råd og vejledningsforløb til borgere i eget hjem. 24. januar 2017 Høringssvar fra Myndighed, Center for særlig social indsats Notat: Ny støttemodel på socialområdet 2016. Kvalitetsstandard for bostøtte og åben råd og vejledningsforløb til borgere i eget

Læs mere

Opfølgning på Mønsterbryderudvalgets initiativ med socialrådgivere i daginstitutionerne pr. 1. april 2016

Opfølgning på Mønsterbryderudvalgets initiativ med socialrådgivere i daginstitutionerne pr. 1. april 2016 Notat Opfølgning på Mønsterbryderudvalgets initiativ med socialrådgivere i daginstitutionerne pr. 1. april 2016 Frederiksberg Kommune har i forlængelse af budgetforhandlingerne i efteråret 2014 truffet

Læs mere

Indsatskatalog, Forebyggelse og Tidlig Indsats

Indsatskatalog, Forebyggelse og Tidlig Indsats Åben anonym rådgivning for børn, unge og deres familier - 11 Alle børn, unge, familier og/eller deres netværk i Norddjurs Kommune. Kvalitetsmål At barnet, den unge og familien inddrages som ligeværdige

Læs mere

Hjørring Kommunes Indsats- og Anbringelsespolitik

Hjørring Kommunes Indsats- og Anbringelsespolitik Hjørring Kommunes Indsats- og Anbringelsespolitik 2016-2018 Lovgivningsmæssig baggrund Januar 2006 trådte Anbringelsesreformen i kraft. Anbringelsesreformen havde fokus på at styrke det faglige grundlag

Læs mere

Forebyggelse, udvikling og omstilling

Forebyggelse, udvikling og omstilling December 2010 HEN Fremtidens børne- og familieindsats: Forebyggelse, udvikling og omstilling Resume Indsatsen over for udsatte børn og unge og deres familier skal styrkes på en række punkter, for at sikre

Læs mere

Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 2 Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau.

Læs mere

Det tværgående samarbejde -Udvikling af mødefora og forældresamarbejde

Det tværgående samarbejde -Udvikling af mødefora og forældresamarbejde Status for handleplan for det specialiserede børne-familieområde August 2019 Kommunalbestyrelsen har i april 2019 tiltrådt indstillingen om en handleplan for det specialiserede børne-familieområde. Handleplanen

Læs mere

Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau

Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau Børne- og Skoleudvalget tiltrådte den 11.1.2017, at der udarbejdes et notat om konsekvenserne, såfremt udgifterne

Læs mere

Anbefalinger til ny forebyggelsesstrategi

Anbefalinger til ny forebyggelsesstrategi Anbefalinger til ny forebyggelsesstrategi 12. juni 2018 Børne- og Uddannelsesudvalget 12. juni 2018 Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 13. Juni 2018 Velfærds- og Sundhedsudvalget Fra 2014 til i dag

Læs mere

Introduktion til Familiegruppearbejdet. Familiegruppen Centrum Badehusvej

Introduktion til Familiegruppearbejdet. Familiegruppen Centrum Badehusvej Introduktion til Familiegruppearbejdet Familiegruppen Centrum Badehusvej 11 16.02.18 Familiegruppernes rammer De politiske fastsatte mål og rammer: o Lovgivning (primært Serviceloven) instruktion (en myndighedsafdeling)

Læs mere

Indsatser der understøtter. Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner

Indsatser der understøtter. Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Indsatser der understøtter Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner 28. april 2016 Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner - Procedurer der understøtter

Læs mere

Rådgivningskatalog. Omlægning til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats

Rådgivningskatalog. Omlægning til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats Omlægning til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats Indledning...3 Forud for rådgivningsdagen...5 Efter rådgivningsdagen...5 1.Styringsgrundlag...6 2. Forandringsteori...7 3. Erfaringer med

Læs mere

Forebyggelsesstrategi Faaborg-Midtfyn Kommune

Forebyggelsesstrategi Faaborg-Midtfyn Kommune Faaborg-Midtfyn Kommune Strategiens fundament Projektets overordnede formål: At forebygge anbringelser udenfor hjemmet At forebygge eksklusion fra normalområdet At sikre en sammenhængende indsats Den sammenhængende

Læs mere

RÅDGIVNINGSAFDELINGEN I HOLSTEBRO KOMMUNE

RÅDGIVNINGSAFDELINGEN I HOLSTEBRO KOMMUNE Martin Helfer, Leder af Børn og Ungeklinikken: RÅDGIVNINGSAFDELINGEN I HOLSTEBRO KOMMUNE 22-03-2013 1 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Spiren Familiesektionen Sundhedsplejen Østervang Tandplejen Børn

Læs mere

Indsatsen på børne- og ungeområdet - Sverige-modellen i Fanø Kommune

Indsatsen på børne- og ungeområdet - Sverige-modellen i Fanø Kommune Indsatsen på børne- og ungeområdet - Sverige-modellen i Fanø Kommune Ledelsesresumé En tidlig forebyggende indsats, er ikke kun en økonomisk investering, men også en investering i mennesker (Skandia, 2015).

Læs mere

Indstilling. Afprøvning af "Tættere på familien" Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4.

Indstilling. Afprøvning af Tættere på familien Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. december 2015 1. Resume I byrådsindstilling Styrkelse af handicapområdet for børn, tiltrådt af byrådet den 9. september

Læs mere

Omstillingsgruppen. Familieindsats og forebyggelse

Omstillingsgruppen. Familieindsats og forebyggelse Holbæk Kommune Slutdokument Omstillingsgruppen Familieindsats og forebyggelse Februar 2016 LÆRING OG TRIVSEL Indhold Baggrund og formål... 2 Involvering af familierne... 3 Omstillingsmøderne... 3 Udfordringerne

Læs mere

Udviklingsplan for styrkelse af praksis på overgrebsområdet i Fanø Kommune

Udviklingsplan for styrkelse af praksis på overgrebsområdet i Fanø Kommune Udviklingsplan for styrkelse af praksis på overgrebsområdet i Fanø Kommune Indhold Baggrund... 2 Indledning... 2 Mål og aktiviteter, implementering af beredskabsplanen.... 4 Mål 1. Beredskabsplanen skal

Læs mere

STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE

STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken 2016-2020 Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Indsatser i daginstitutionerne

Læs mere

Center for Børn og Familier. Centerchef Charlotte Ibsen

Center for Børn og Familier. Centerchef Charlotte Ibsen Center for Børn og Familier Centerchef Charlotte Ibsen Center for Børn og Familier 30 dagtilbud Sundhedsplejen Tandplejen Familierådgivningen Hvidovre Ungecenter Poppelgården Familiecenter Behandlingshjemmet

Læs mere

SÅDAN ER VI ORGANISERET

SÅDAN ER VI ORGANISERET SÅDAN ER VI ORGANISERET SÅDAN ER VI ORGANISERET I dette kapitel vil vi kort introducere dig for organiseringen af det tværfaglige samarbejde i Børneog Familieforvaltningen i Jammerbugt Kommune. Du vil

Læs mere

Handleplan for børnefamilieområdet. Marts 2019

Handleplan for børnefamilieområdet. Marts 2019 Handleplan for børnefamilieområdet Marts 2019 To rapporter En evaluering udført af KL s konsulentvirksomhed KLK, af sammenhængen mellem de tre styringscentre politisk-strategisk, økonomiskfinansiel og

Læs mere

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 Værdier og målsætninger... 4 Fokusområder... 6 1. Tidlig indsats... 7 2. Inklusion og fleksibilitet...

Læs mere

PPR DE BORGERRETTEDE VISIONER. 1. Medbestemmelse. Side 1 af 8. Konkrete mål Igangværende: PPR har valgt to mål i forhold til medbestemmelse:

PPR DE BORGERRETTEDE VISIONER. 1. Medbestemmelse. Side 1 af 8. Konkrete mål Igangværende: PPR har valgt to mål i forhold til medbestemmelse: DE BORGERRETTEDE VISIONER 1. Medbestemmelse PPR har valgt to mål i forhold til medbestemmelse: PPR vil udbrede arbejdet med er, og indarbejde det som en fast metode i det forebyggende arbejde med børn

Læs mere

DS undersøgelse Sociale investeringers effekt og udbredelse

DS undersøgelse Sociale investeringers effekt og udbredelse Notat Dato 21. maj 2015 MEB Side 1 af 3 DS undersøgelse Sociale investeringers effekt og udbredelse Dansk Socialrådgiverforening (DS) har foretaget en undersøgelse af kommunernes sociale investeringer.

Læs mere

Bilag 4: Kvalitetstilsynsskabelon Skabelon for kvalitetstilsyn børn og unge med særlige behov. Barnets CPR: Forældremyndighedsindehaver:

Bilag 4: Kvalitetstilsynsskabelon Skabelon for kvalitetstilsyn børn og unge med særlige behov. Barnets CPR: Forældremyndighedsindehaver: Skabelon for kvalitetstilsyn børn og unge med særlige behov Barnets CPR: Forældremyndighedsindehaver: Sagsbehandler: Distrikt: Skoledistrikt: Aktuelle foranstaltninger Sæt X Pris pr.mdr Varighed Konsulentbistand

Læs mere

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 1. Kvartal 2018

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 1. Kvartal 2018 Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden 1. Kvartal 2018 Formål med Ledelsestilsynet Ledelsestilsynet fungerer som løbende opfølgning på lovmedholdelighed, faglig kvalitet og god dokumentation og

Læs mere

Pejlemærker for samarbejdet med familien herunder Randers-trappen

Pejlemærker for samarbejdet med familien herunder Randers-trappen Vedrørende: Notat om serviceniveauet for børn og unge med behov for støtte Sagsnavn: Serviceniveau på forebyggelses- og anbringelsesområdet for børn og unge med behov for støtte Sagsnummer: 27.24.00-G01-1-14

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 955 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Samråd SUU alm. del spm AÆ og BP Samrådsspørgsmål AÆ Ministrene

Læs mere

Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir

Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 73 Offentligt Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Anledning Dato / tid Talens varighed SUU samråd spm. AC, AD

Læs mere

UDVIKLINGSSTRATEGIEN I SAMSPIL MED BORGERNE SKABER VI DEN BEDST MULIGE TRIVSEL OG UDVIKLING HOS BØRN, UNGE OG FAMILIER FAMILIEAFDELINGEN

UDVIKLINGSSTRATEGIEN I SAMSPIL MED BORGERNE SKABER VI DEN BEDST MULIGE TRIVSEL OG UDVIKLING HOS BØRN, UNGE OG FAMILIER FAMILIEAFDELINGEN UDVIKLINGSSTRATEGIEN I SAMSPIL MED BORGERNE SKABER VI DEN BEDST MULIGE TRIVSEL OG UDVIKLING HOS BØRN, UNGE OG FAMILIER FAMILIEAFDELINGEN HVAD HAR VI ARBEJDET MED DE BORGERRETTEDE VISIONER EN TIDLIG OG

Læs mere

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år 13 18 (23) år Lovgrundlag: Servicelovens 52,3,9, jfr. 52a, stk. 1 punkt 2 og 3. Rammer for projektet: Formål: Familier med børn i alderen 3 12 år - forankret i

Læs mere

Implementering af mindset og nye arbejdsgange

Implementering af mindset og nye arbejdsgange Implementering af mindset og nye arbejdsgange Læring fra midtvejsevaluering af omlægningen til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats i partnerskabskommunerne 12. juni 2017 Implementeringserfaringer

Læs mere

Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov

Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Bilag til Børne- og Ungepolitikken Indhold 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Indledning

Læs mere

Kvalitetsstandard Børn og Familie Februar Kvalitetsstandard

Kvalitetsstandard Børn og Familie Februar Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard 11 Generelt om 11 Servicelovens 11 spænder over en bred vifte af forebyggende indsatser over for børn/unge og deres familier lige fra åben og anonym rådgivning til en konkret indsats

Læs mere

Indsats- og Anbringelsespolitik

Indsats- og Anbringelsespolitik Indsats- og Anbringelsespolitik Retning for arbejdet med udsatte børn og unge i Hjørring Kommune 2016-2018 INDLEDNING LOVGIVNINGSMÆSSIG BAGGRUND INDHOLD Indledning... 2 Lovgivningsmæssig baggrund... 3

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig rådgiver og kontaktperson for børn og unge på handicapområdet

Kvalitetsstandard for personlig rådgiver og kontaktperson for børn og unge på handicapområdet Kvalitetsstandard for personlig rådgiver og kontaktperson for børn og unge på handicapområdet Område Lovgrundlag: Forebyggelse ift. børn og unge med nedsat funktionsevne Tildeling af en personlig rådgiver

Læs mere

Fremskudt Indsats. Familie og Forebyggelse samt Tværgående Enhed for Læring

Fremskudt Indsats. Familie og Forebyggelse samt Tværgående Enhed for Læring Fremskudt Indsats Familie og Forebyggelse samt Tværgående Enhed for Læring Baggrund: Baggrunden for den fremskudte indsats er i høj grad at finde i Horsens Kommunes politiske udspil vedr. børn og unge

Læs mere

Fællesskabsmodellen. Notatet viser overordnet set tre tendenser, som BDO s investeringscase ikke tog højde for:

Fællesskabsmodellen. Notatet viser overordnet set tre tendenser, som BDO s investeringscase ikke tog højde for: Sagsnr.: 27.00.00-A00-5-18 Fællesskabsmodellen Indledning Med indførelse af Fællesskabsmodellen i februar 2017 i Ballerup var der ønske om en række kvalitetsmæssige effekter for børn og unge, bl.a.: Færre

Læs mere

Møde i Udvalg for dagtilbud og familier

Møde i Udvalg for dagtilbud og familier Møde i Udvalg for dagtilbud og familier Åben Referat Dato: Tirsdag den 5. februar 2019 Tidspunkt: 18:30 Sted: Afbud: Rådhuset Bryllupssalen Berit Torm (Venstre) Furesø Kommune Møde i Udvalg for dagtilbud

Læs mere

NOTAT: Anbefalinger og beslutningsoplæg på det specialiserede socialområde for børn og unge

NOTAT: Anbefalinger og beslutningsoplæg på det specialiserede socialområde for børn og unge Skole og Børn Sekretariatet Sagsnr. 313600 Brevid. 3121839 Ref. MAUF Dir. tlf. 46315211 martinuf@roskilde.dk NOTAT: Anbefalinger og beslutningsoplæg på det specialiserede socialområde for børn og unge

Læs mere

De elementer af tids- og handleplanen, der er afhængige af en opnormering af sagsbehandlere påpeges under de enkelte punkter.

De elementer af tids- og handleplanen, der er afhængige af en opnormering af sagsbehandlere påpeges under de enkelte punkter. Bilag 1: Tids- og handleplan Dette bilag beskriver en tids- og handleplan for en implementering af en Svendborg-model. Tidsog handleplanen tager udgangspunkt i en kortlægning og analyse af Center for Børn,

Læs mere

Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner

Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner Socialforvaltningen NOTAT Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner Baggrund for projektet Et af fokusområderne i SOF s strategi for udviklingen af arbejdet med udsatte børn, unge og deres

Læs mere

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 3. Kvartal 2017

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 3. Kvartal 2017 Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden 3. Kvartal 2017 Formål med Ledelsestilsynet Ledelsestilsynet fungerer som løbende opfølgning på lovmedholdelighed, faglig kvalitet og god dokumentation og

Læs mere

Undersøgelse om økonomi og faglighed i børnesager 2011

Undersøgelse om økonomi og faglighed i børnesager 2011 Undersøgelse om økonomi og faglighed i børnesager 2011 Dansk Socialrådgiverforening, november 2011 1 Forord af Bettina Post, formand for Dansk Socialrådgiverforening Det ville være rart, hvis der var uanede

Læs mere

Tilbudsoversigt Familieområdet

Tilbudsoversigt Familieområdet 1 Tilbudsoversigt Familieområdet Forord Det er Byrådets ønske at udsatte børn og unge opnår samme muligheder for personlig udvikling, sundhed og et selvstændigt voksenliv som andre børn. Velfærd og Sundhed

Læs mere

Socialafdelingen Familiegrupperne

Socialafdelingen Familiegrupperne Socialafdelingen Familiegrupperne Socialchef 521 årsværk 13 Sekretariat Den Centrale Visitation og Familieplejen 23 Familiegruppe Øst Familiegruppe Nord Familiegruppe Centrum Familiegruppe Sydvest Specialgruppen

Læs mere

Randers Krisecenter Aftalemål Januar 2019

Randers Krisecenter Aftalemål Januar 2019 Randers Krisecenter Aftalemål 2019-20 Januar 2019 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål

Læs mere

Serviceniveauer og kvalitetsstandarder for familier, børn og unge i Allerød Kommune Råd og vejledning, undersøgelse og behandling

Serviceniveauer og kvalitetsstandarder for familier, børn og unge i Allerød Kommune Råd og vejledning, undersøgelse og behandling Serviceniveauer og kvalitetsstandarder for familier, børn og unge i Allerød Kommune Råd og vejledning, undersøgelse og behandling Vedtaget af Børneudvalget den 11. januar 2011 Allerød Kommune Familier

Læs mere

Udsatte børn og unge- Fremtiden er deres

Udsatte børn og unge- Fremtiden er deres Udsatte børn og unge- Fremtiden er deres Kontorchef Tina Wahl, KL s Center for Social og Sundhed Dansk Socialrådgiverforenings konference 16. april Kvalitet i sagsbehandlingen Udsatte børn og unge Fremtiden

Læs mere

Eksempel på KØBENHAVNS KOMMUNES SOCIALE STRATEGI STRATEGI FOR UDSATTE BORGERE OG BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV

Eksempel på KØBENHAVNS KOMMUNES SOCIALE STRATEGI STRATEGI FOR UDSATTE BORGERE OG BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen NOTAT Bilag 1 Eksempel på KØBENHAVNS KOMMUNES SOCIALE STRATEGI STRATEGI FOR UDSATTE BORGERE OG BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV [Stjernen med konkrete pejlemærker afventer

Læs mere

Kommunernes perspektiver på centrale udfordringer på voksensocialområdet

Kommunernes perspektiver på centrale udfordringer på voksensocialområdet Sammenfatning Kommunernes perspektiver på centrale udfordringer på voksensocialområdet Katrine Iversen, Didde Cramer Jensen, Mathias Ruge og Mads Thau Sammenfatning - Kommunernes perspektiver på centrale

Læs mere

National satsning på familieorienteret alkoholbehandling i Danmark. Barn och unga i familjer med missbruk

National satsning på familieorienteret alkoholbehandling i Danmark. Barn och unga i familjer med missbruk National satsning på familieorienteret alkoholbehandling i Danmark Barn och unga i familjer med missbruk Stockholm d. 2.12.13 Kirsten Mundt, projektleder Sundhedsstyrelsen Ill. Pia Thaulov National satsning

Læs mere

Familierådgivningerne brugerundersøgelse. Sammenfatning af resultater

Familierådgivningerne brugerundersøgelse. Sammenfatning af resultater Familierådgivningerne brugerundersøgelse Sammenfatning af resultater Hvordan er undersøgelsen lavet? Undersøgelsen er gennemført i alle familierådgivninger i hele kommunen i perioden 15. februar til 15.

Læs mere

3. Analyse og prioritering. Fokus på trivsel og det psykiske arbejdsmiljø. 4. Handleplan og opfølgning

3. Analyse og prioritering. Fokus på trivsel og det psykiske arbejdsmiljø. 4. Handleplan og opfølgning Mere information Trivselsundersøgelsen er udviklet som en del af et projekt om arbejdsmiljø i skovbranchen. Den er gratis og kan bruges af alle virksomheder i skovbranchen. 12 Fokus på trivsel og det psykiske

Læs mere

Tilbudsoversigt. Familie og Forebyggelse

Tilbudsoversigt. Familie og Forebyggelse Tilbudsoversigt Familie og Forebyggelse Forord Det er Byrådets ønske at sikre, at udsatte børn og unge kan opnå samme muligheder for personlig udvikling, sundhed og et selvstændigt voksenliv. Velfærd og

Læs mere

Evaluering af sammenlægning af Børne- og Familiecenter og Unge- og Familiecenter

Evaluering af sammenlægning af Børne- og Familiecenter og Unge- og Familiecenter Social og Sundhed Sagsnr. 205111 Brevid. 1417478 Evaluering af sammenlægning af Børne- og Familiecenter og Unge- og Familiecenter 27. marts 2012 Baggrund Byrådet besluttede den 30. marts 2011 at samle

Læs mere

Tilbudsoversigt - Familie og Forebyggelse

Tilbudsoversigt - Familie og Forebyggelse Tilbudsoversigt - Familie og Forebyggelse C 2015 VELFÆRD OG SUNDHED Tilbudsoversigt Familie og Forebyggelse Forord Det er Byrådets ønske at sikre, at udsatte børn og unge kan opnå samme muligheder for

Læs mere

Årsrapport for Familieafdelingen Allerød Kommune Januar 2018

Årsrapport for Familieafdelingen Allerød Kommune Januar 2018 Årsrapport for Familieafdelingen Allerød Kommune 2018. Januar 2018 1 Indledning Ledelsestilsynet, som udarbejdes i Familieafdelingen i Allerød kommune, forlægges for Børne- og skoleudvalget ½ årligt. Det

Læs mere

Tidlig forebyggende indsats Private passere

Tidlig forebyggende indsats Private passere Tidlig forebyggende indsats Private passere Udviklingen i antal private passere i perioden 2012-2017 100 80 60 40 20 0 Privatpassere 90 86 67 59 96 97 Børn hos private passere 500 448 455 410 400 367 314

Læs mere

Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG

Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG 1 EKSEMPEL 03 INDHOLD 04 INDLEDNING 05 SOCIALFAGLIGE OG METODISKE OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER I DEN BØRNEFAGLIGE UNDERSØGELSE

Læs mere

Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015.

Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015. Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015. Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Fælles værdier giver fælles retning, og styrer måden vi tænker og handler på 3 3. Fælles overordnede

Læs mere

Overgang fra barn til voksen. På tværs i Furesø Kommune

Overgang fra barn til voksen. På tværs i Furesø Kommune Overgang fra barn til voksen På tværs i Furesø Kommune Forslag til forbedringer fra fyraftensmødet Der er mange fagprofessionelle involveret i hvert forløb Der er behov for styrket koordinering og samarbejde

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME 30.33

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME 30.33 Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter aktiviteter omkring indsatser på almenområdet i skoler,

Læs mere

Børnefamilier med særlige behov. Effektivisering Side Service Anlæg Investering. Nr. Titel Indhold

Børnefamilier med særlige behov. Effektivisering Side Service Anlæg Investering. Nr. Titel Indhold Børnefamilier med særlige behov BU01 BU02 sforslag - Peer-to-Peer familier i familiebehandling sforslag - Udvikling og implementering af Fritidsliv med Mentor Forslaget omfatter brug af Peer-to-Peer familier

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget SOU Alm.del Bilag 250 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget SOU Alm.del Bilag 250 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del Bilag 250 Offentligt Resultat/effektbaseret fokus og styring i arbejdet med børn og unge i udsatte positioner. Kolding Kommune har allerede fuldt implementeret

Læs mere

Præsentation af Task Forcens analyse Halsnæs Kommune

Præsentation af Task Forcens analyse Halsnæs Kommune Præsentation af Task Forcens analyse Halsnæs Kommune Onsdag den 25. september 2013 Dagsorden for præsentationen 1. Præsentation af Task Forcen 2. Analysens opbygning 3. Præsentation af resultaterne af

Læs mere

Dansk Socialrådgiverforenings vejledende sagstal 2016

Dansk Socialrådgiverforenings vejledende sagstal 2016 Dansk Socialrådgiverforenings vejledende sagstal 2016 Hvorfor er vejledende sagstal nødvendige Dansk Socialrådgiverforenings vejledende sagstal kan ses som en hjælp til at strukturere og normere arbejdspladsen

Læs mere

Notat MHF/november Den svenske model

Notat MHF/november Den svenske model Den svenske model Definition af den svenske model Der er ikke en vedtaget definition på den svenske model. Noget, der dog går igen om modellen er, at den indeholder et større brug af plejefamilier (herunder

Læs mere

Dansk Socialrådgiverforenings vejledende sagstal 2015

Dansk Socialrådgiverforenings vejledende sagstal 2015 Dansk Socialrådgiverforenings vejledende sagstal 2015 Hvorfor er vejledende sagstal nødvendige Dansk Socialrådgiverforenings vejledende sagstal kan ses som en hjælp til at strukturere og normere arbejdspladsen

Læs mere

Pressemøde den 31. maj 2016

Pressemøde den 31. maj 2016 Pressemøde den 31. maj 2016 Martha Lund Olsen Naalakkersuisoq for Departementet for Familie, Ligestilling, Sociale Anliggender og Justitsvæsen Martha Lund Olsen / Præsentation af ny lov og redegørelse

Læs mere

Emne: Evaluering af Skole- og dagtilbudsrådgiverordningen

Emne: Evaluering af Skole- og dagtilbudsrådgiverordningen Notatark Emne: Evaluering af Skole- og dagtilbudsrådgiverordningen 12. juni 2019 Indhold Emne: Evaluering af Skole- og dagtilbudsrådgiverordningen...1 Opsummering...2 Indledning og baggrund...4 Metodisk

Læs mere