DEKOMMISSIONERINGEN AF DE NUKLEARE ANLÆG PÅ RISØ

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DEKOMMISSIONERINGEN AF DE NUKLEARE ANLÆG PÅ RISØ"

Transkript

1 DEKOMMISSIONERINGEN AF DE NUKLEARE ANLÆG PÅ RISØ

2 HVEM ER VI? Dansk Dekommissionering [DD] er ansvarlig for afviklingen af de nukleare anlæg på Risø. Vi er en selvstændig, statslig virksomhed under Uddannelses- og Forskningsministeriet. Vi blev oprettet i september 2003 på grundlag af folketingsbeslutning B48. HVAD ER VORES OPGAVE? Det overordnede mål er greenfield, hvilket indebærer, at niveauet for de tilbageværende radioaktive stoffer i bygninger og på de tilstødende landområder skal bringes ned under fastsatte frigivelsesniveauer. Dansk Reaktor 2 (DR2) set fra hovedvejen langs Roskilde Fjord. Reaktoren er fuldt dekommissioneret. RISØS OPRETTELSE I 1950 ERNE De nukleare anlæg blev opført mellem i forbindelse med etableringen af Forskningscenter Risø, hvis primære opgave var at bane vejen for en fredelig udnyttelse af kernekraft i Danmark. Anlæggene bestod af tre reaktorer samt Hot Cells, Teknologihallen og Behandlingsstationen. RISØS NEDLUKNING I 2000 I 2000 besluttede Forskningscenter Risøs bestyrelse at lukke de resterende nukleare anlæg på nær Behandlingsstationen. Begrundelsen var, at det videnskabelige udbytte ikke længere stod mål med de omkostninger, der var forbundet med den fortsatte drift af forsøgsreaktor DR 3. HVAD BETYDER DEKOMMISSIONERING? Dekommissionering af nukleare anlæg dækker over at bryde anlæggene ned og rense dem, så de restriktioner, der har været i relation til stråling og radioaktive stoffer, kan ophæves. Dekommissioneringen af Risø-anlæggene er en af de største miljøopgaver nogensinde i Danmark, og projektet har en tidsramme på år. Hele dekommissioneringen skønnes at ville koste omkring 1 milliard DKK (2003-kroner).

3 SIKKERHED FØRST DD skal med afviklingen af de nukleare anlæg løse en udfordrende opgave, som ikke tidligere er blevet løst i Danmark. Sikkerheden er i højsædet i alle faser af projektet, og vi følger hver dag en række sikkerhedsforanstaltninger, som lever op til høje internationale standarder. Dette sker for at sikre medarbejdere, befolkning og nærmiljø. DD har samlet et hold af højt kvalificerede medarbejdere, som skal udføre opgaven i samarbejde med myndigheder og udenlandske eksperter. En del af vore medarbejdere har tidligere været ansat hos Forskningscenter Risø, og de har tilført stor erfaring og ekspertise vedrørende de nukleare anlæg. Blandt andre har vi et hold af specialiserede helsefysikere og helseassistenter, som kontrollerer, at medarbejdere ikke udsættes for unødige strålingsdoser, og at befolkningen og omegnsmiljøet ikke udsættes for radioaktive stoffer. Vore helsefysikere og helseassistenter overvåger hele tiden anlæg og nærmiljø og udfører daglige rutinemålinger og laboratorieanalyser. Arbejdsprocesser, der involverer stråling, planlægges udførligt. Alt materiale, der forlader Risø-området, gennemgår forinden en kontrolmåling eller en akkrediteret frigivelsesmåling. KVALITETSSIKRING Dansk Dekommissionerings kvalitetsledelsessystem er certificeret efter DS/EN ISO 9001: 2008-standarden. Frigivelsesfunktionen (se også Affaldshåndtering ) er tilsvarende akkrediteret efter standarden DS/EN ISO/IEC Vi udarbejder årligt en Drifts- og Afviklingsrapport til de nukleare tilsynsmyndigheder (Statens Institut for Strålebeskyttelse og Beredskabsstyrelsen). Desuden udarbejder vi en arbejdsmiljøredegørelse, som kan findes på vores hjemmeside.

4 OVERSIGT OVER VORE PROJEKTER DR 1 Dansk Reaktor 1 var en laveffektreaktor (max 2 kw), og den indeholdt væsentligt mindre mængder af radioaktive stoffer end reaktorerne DR 2 og DR 3. Reaktoren blev indviet i 1957 og lukket ned i DR 1 (foto til venstre) er fuldt dekommissioneret, og i 2006 blev reaktorbygningen og det omkringliggende område frigivet til brug uden restriktioner. DR 2 Dansk Reaktor 2 var en 5 MW letvandsreaktor af pooltypen, dvs. åben opadtil, så man kunne se ned til reaktorkernen gennem syv meter vand, som fungerede som kølemiddel, moderator og strålingsafskærmning. DR 2 blev taget i drift i 1959 og blev brugt til fysikforskning og produktion af radioaktive isotoper. DR 2 blev lukket ned og forseglet (safe enclosure) i DR 2 (foto til højre) er fuldt dekommissioneret, og slutrapporten blev godkendt i Vi bruger foreløbig reaktorhallen til at håndtere radioaktivt affald fra de øvrige projekter, så den bliver først endeligt frigivet senere. DR 3 Dansk Reaktor 3 var en tungtvandsreaktor med en termisk effekt på 10 MW. DR 3 blev taget i brug i 1960 og har været brugt til neutronfysisk grundforskning, materialeforskning og fremstilling af radioaktive isotoper. DR 3 har desuden været brugt til neutronbestråling ( dotering ) af silicium til halvlederindustrien. DR 3 blev lukket ned i Vi har været i gang med at dekommissionere DR 3 siden 2005, og for tiden arbejder vi på at nedbryde selve reaktorblokken og de indre dele.

5 Hot Cells er en række sammenhængende betonceller, som har været benyttet til undersøgelser af bestrålet reaktorbrændsel og emballering af radioaktive kilder til bestrålingsanlæg. Hot Cells var i drift fra 1964 til I 1993 blev betoncellerne forseglet. Vi gik i gang med at dekommissionere Hot Cells i Det er et af vores mest komplicerede projekter, og vi tager mange forholdsregler for at sikre medarbejdere og miljø. Projektet omfatter bl.a. sandblæsning af betoncellernes indre overflader, hvor små radioaktive partikler har sat sig fast på borde, gulve og vægge. Dele af Teknologihallen har været brugt til fremstillingen af brændselselementer til reaktor DR 3 ved brug af beriget uranpulver. Produktionen ophørte i 2000, da reaktoren lukkede. Dekommissioneringen er planlagt til og omfatter rengøring eller demontering af en del inventar og udstyr. Efterfølgende vil hallen blive kontrolmålt for at sikre, at frigivelsesniveauerne er overholdt. Behandlingsstationen modtager og behandler alt radioaktivt affald i Danmark, fra fx. hospitaler og laboratorier, samt fra DTU Nutech og vore egne projekter. Da Behandlingsstationen skal bruges i forbindelse med dekommissioneringen, bliver den det sidste af de seks nukleare anlæg, der skal dekommissioneres. Teknologihallen: Her blev uranpulver valset ud til brændselselementer til DR3-reaktoren. Vi forventer, at der på et senere tidspunkt vil blive etableret en ny modtagestation til fremtidigt radioaktivt affald. Etablering og udformning af en sådan modtagestation vil afhænge af den langsigtede løsning for affaldet, der allerede er genereret.

6 HVORDAN GRIBER VI OPGAVEN AN? Dekommissioneringen af de nukleare anlæg er et kompliceret projekt både teknisk og miljømæssigt, og det kræver omfattende planlægning. Efter mange års drift indeholder dele af anlæggene radioaktivt materiale i større eller mindre grad. Det kræver derfor grundige indledende undersøgelser, nøje planlægning af arbejdsprocesserne samt specialudstyr og særlige faciliteter at udføre arbejdet. Som udgangspunkt for planlægningen af dekommissioneringen kortlægger vi indholdet af radioaktive stoffer i de enkelte anlæg. Hvor store mængder er der? I hvilken form? Og hvor i anlægget befinder det sig? Hvor meget beskyttelse vil nedbrydningen kræve? Det indledende arbejde omfatter blandt andet analyser af boreprøver, her fra DR3-reaktoren. AKTSTYKKE Før vi kan sætte et dekommissioneringsprojekt i gang, skal vi udfærdige en projektbeskrivelse, som skal godkendes af de nukleare tilsynsmyndigheder (Statens Institut for Strålebeskyttelse og Beredskabsstyrelsen). Derefter skal Folketingets Finansudvalg godkende projektets budget ved forelæggelse af et såkaldt aktstykke. Som afslutning på hvert projekt skriver vi slutrapport og søger om frigivelse af området hos myndighederne, når vi har udført frigivelsesmålinger på bygninger og landområder.

7 AFFALDSHÅNDTERING Under nedbrydningen af de nukleare anlæg betragter vi alt affald som radioaktivt. Efter grundige målinger, prøveudtagninger mv. sorterer vi affaldsdelene i radioaktivt og formodet ikke-radioaktivt affald. Nedbrydningen producerer store mængder ikke-radioaktive materialer samt materialer med et lavt indhold af radioaktive isotoper. Vi kontrollerer niveauerne ved målinger med følsomt udstyr i vores Frigivelseslaboratorium og på de nukleare anlæg ved målinger med følsomt udstyr på emner og affald, der kun er radioaktivt forurenet på overfladen. Det ikke-radioaktive affald bliver genbrugt eller deponeret som konventionelt affald eksempelvis som almindeligt jernskrot. Radioaktivt affald, der kun er overfladeforurenet, bliver renset. En af metoderne til rensning foregår i en kabine, der kan glas- og sandblæse overfladeforurening væk. Kabinen er udformet således, at den kan betjenes udefra via en handskeboks. Hvis affaldsemnet er stort, tungt eller svært at håndtere gennem handskeboksen, kan man også håndtere det inde i kabinen iført en beskyttende heldragt. Det radioaktive affald bliver karakteriseret på vores Aktivitetslaboratorium, så vi kan dokumentere indholdet af radioaktive isotoper. Desuden dokumenteres konventionelle data som vægt og materialetype. Vi sætter stregkoder på alle affaldsemner og beholdere. Vi registrerer alle dele i vores affaldsdokumentationssystem ADS, hvor vi desuden lagrer alle relevante oplysninger om affaldet. LANGSIGTET LØSNING Siden 2003 har vi deltaget i processen med at finde egnede områder, undersøge depotkoncepter og udarbejde sikkerhedsanalyser for et dansk slutdepot. Parallelt bidrager vi til at undersøge mulige alternativer, som Sundhedsministeriet og Folketinget ønsker afklaret. I 2012 blev det politisk besluttet at undersøge to alternative muligheder parallelt med den fortsatte proces frem mod et slutdepot: enten et mellemlager, hvor affaldet kan lagres i år, eller eksport af alt det danske affald. Det er Folketinget, der træffer den endelige beslutning om, hvad der skal ske med Danmarks radioaktive affald.

8 Dansk Dekommissionering Tlf Frederiksborgvej 399 Fax Postboks Roskilde

Dekommissioneringen af de nukleare anlæg på Risø. Udgivet januar 2010

Dekommissioneringen af de nukleare anlæg på Risø. Udgivet januar 2010 Dekommissioneringen af de nukleare anlæg på Risø Udgivet januar 2010 Vejen til greenfield Dekommissionering betyder at tage ud af drift. Ved nukleare anlæg dækker det over nedbrydning og rensning af anlæggene,

Læs mere

Baggrund for minihøringen

Baggrund for minihøringen Baggrund for minihøringen Kaare Ulbak Statens Institut for Strålehygiejne Minihøring om etablering af et slutdepot for radioaktivt affald Axelborg, 14. juni 2005 Risø-halvøen med nukleare anlæg DR 2 DR

Læs mere

DD-72(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2014

DD-72(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2014 DD-72(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2014 Dansk Dekommissionering, Roskilde marts 2015 Indholdsfortegnelse: Forord 5 Kort om DD 5 Strategiske mål for sikkerheden 6 Arbejdsmiljøorganisationen 6 Rammer for

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 DD-58 (DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2011 Dansk Dekommissionering, Roskilde Marts 2012 Indholdsfortegnelse: Forord... 5 Kort om DD... 5 Strategiske mål for sikkerheden... 6 Arbejdsmiljøorganisationen...

Læs mere

DD-92(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2017

DD-92(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2017 DD-92(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2017 Dansk Dekommissionering Roskilde, marts 2018 Indholdsfortegnelse: Forord... 5 Kort om DD... 5 Strategiske mål for sikkerheden... 6 Arbejdsmiljøorganisationen...

Læs mere

Knud Brodersen, Max Østergaard og Steen Carugati. 1 Velkomst og baggrund for høringen, v. Indenrigs- og Sundhedsministeriet og

Knud Brodersen, Max Østergaard og Steen Carugati. 1 Velkomst og baggrund for høringen, v. Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Referat Minihøring vedr. slutdepot for lav- og mellemaktivt affald i Danmark Axelborg d. 14. juni 2005. Tilstede: Indenrigs- og Sundhedsministeriet Statens Institut for Strålehygiejne Beredskabsstyrelsen

Læs mere

DD-83(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2016

DD-83(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2016 DD-83(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2016 Dansk Dekommissionering Roskilde, marts 2017 Indholdsfortegnelse: Forord... 5 Kort om DD... 5 Strategiske mål for sikkerheden... 6 Arbejdsmiljøorganisationen...

Læs mere

MELLEMLAGER NORD TYSK LAGER FOR RADIOAKTIVT AFFALD VED ØSTERSØEN. Besøg af de danske nukleare tilsynsmyndigheder

MELLEMLAGER NORD TYSK LAGER FOR RADIOAKTIVT AFFALD VED ØSTERSØEN. Besøg af de danske nukleare tilsynsmyndigheder Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0618, endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt MELLEMLAGER NORD TYSK LAGER FOR RADIOAKTIVT AFFALD VED ØSTERSØEN 2011 Besøg af de danske nukleare tilsynsmyndigheder Indhold

Læs mere

Slutdeponering af lav- og mellemradioaktivt affald. Roskilde Kommune og Veddelev Grundejerforening okt. 2013 Heidi Sjølin Thomsen

Slutdeponering af lav- og mellemradioaktivt affald. Roskilde Kommune og Veddelev Grundejerforening okt. 2013 Heidi Sjølin Thomsen Slutdeponering af lav- og mellemradioaktivt affald Roskilde Kommune og Veddelev Grundejerforening okt. 2013 Heidi Sjølin Thomsen Baggrund Ved vedtagelse af B48 (2003) gav folketinget samtykke til at regeringen

Læs mere

Hvorledes indføres og anvendes ISOkriterier. i forbindelse med dekommissionering i de forskellige nordiske lande.

Hvorledes indføres og anvendes ISOkriterier. i forbindelse med dekommissionering i de forskellige nordiske lande. Hvorledes indføres og anvendes ISOkriterier for kvalitets- og miljøcertificering i forbindelse med dekommissionering i de forskellige nordiske lande. Certificering? Akkreditering? Certificering Hverken

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2010

Arbejdsmiljøredegørelse 2010 DD-53 (DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Dansk Dekommissionering, Roskilde August 2011 Indholdsfortegnelse: Forord... 4 Kort om DD... 4 Strategiske mål for sikkerheden... 5 Arbejdsmiljøorganisationen...

Læs mere

Prøveudtagning i forbindelse med bestemmelse af fugt i materialer

Prøveudtagning i forbindelse med bestemmelse af fugt i materialer Prøveudtagning i forbindelse med bestemmelse af fugt i materialer Når du skal indsende prøver af materiale til analyse i Teknologisk Instituts fugtlaboratorium, er det vigtigt, at du har udtaget prøverne

Læs mere

International kernekraftstatus 2002

International kernekraftstatus 2002 Downloaded from orbit.dtu.dk on: Jan 29, 2016 International kernekraftstatus 2002 Lauritzen, Bent; Majborn, Benny; Nonbøl, Erik; Ølgaard, Povl Lebeck Publication date: 2003 Document Version Også kaldet

Læs mere

DD-79(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2015

DD-79(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2015 DD-79(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2015 Dansk Dekommissionering Roskilde, marts 2016 Indholdsfortegnelse: Forord... 5 Kort om DD... 5 Strategiske mål for sikkerheden... 6 Arbejdsmiljøorganisationen...

Læs mere

Den sikre vej til job. Ph.d.:

Den sikre vej til job. Ph.d.: Ph.d.: Den sikre vej til job En ny undersøgelse viser, at ph.d.er fra FARMA kun har sølle en procents arbejdsløshed, og 82 procent har den første ansættelse i hus inden en måned. er et godt eksempel på

Læs mere

Høringssvar strategisk miljøvurdering NOAH Friends of the Earth Denmark og VedvarendeEnergi

Høringssvar strategisk miljøvurdering NOAH Friends of the Earth Denmark og VedvarendeEnergi Høringssvar fra NOAH Friends of the Earth Denmark og VedvarendeEnergi vedrørende plan og miljøvurdering for etablering af et slutdepot for lav- og mellemradioaktivt affald Baggrunden for høringssvaret:

Læs mere

NATIONAL POLITIK OG PROGRAM FOR ANSVARLIG OG SIKKER HÅNDTERING AF BRUGT NUKLEART BRÆNDSEL OG RADIOAKTIVT AFFALD I DANMARK

NATIONAL POLITIK OG PROGRAM FOR ANSVARLIG OG SIKKER HÅNDTERING AF BRUGT NUKLEART BRÆNDSEL OG RADIOAKTIVT AFFALD I DANMARK AUGUST 2015 NATIONAL POLITIK OG PROGRAM FOR ANSVARLIG OG SIKKER HÅNDTERING AF BRUGT NUKLEART BRÆNDSEL OG RADIOAKTIVT AFFALD I DANMARK Meddelelse til Kommissionen i medfør af Rådets direktiv 2011/70/EURATOM

Læs mere

Regionplantillæg med VVM. Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg

Regionplantillæg med VVM. Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg Regionplantillæg med VVM Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg Marts 2003 Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg Regionplantillæg til Regionplan 2001 for Hovedstadsregionen Retningslinjer og VVM-redegørelse

Læs mere

Alternativer til dekommissionering af Risøs nukleare anlæg

Alternativer til dekommissionering af Risøs nukleare anlæg Per Hedemann Jensen 4. oktober 2001 Alternativer til dekommissionering af Risøs nukleare anlæg Risø Dekommissionering Forskningscenter Risø Oktober 2001 Alternativer til dekommissionering af Risøs nukleare

Læs mere

DD-55 (DA) Årsrapport 2011. Dansk Dekommissionering, Roskilde

DD-55 (DA) Årsrapport 2011. Dansk Dekommissionering, Roskilde DD-55 (DA) Årsrapport 2011 Dansk Dekommissionering, Roskilde 1 Indholdsfortegnelse: 1. Beretning 3 1.1 Præsentation af Dansk Dekommissionering 3 1.2. Årets faglige resultat 3 1.3. Årets økonomiske resultat

Læs mere

Baggrundsrapport. - til Dansk Dekommissionerings strategi for dekommissionering af de nukleare anlæg på Risø-området

Baggrundsrapport. - til Dansk Dekommissionerings strategi for dekommissionering af de nukleare anlæg på Risø-området Baggrundsrapport - til Dansk Dekommissionerings strategi for dekommissionering af de nukleare anlæg på Risø-området Indhold FORORD...6 1 INDLEDNING...7 2 DEKOMMISSIONERINGSSTRATEGI...7 2.1 GRUNDLÆGGENDE

Læs mere

DECEMBER 2017 DANSK DEKOMMISSIONERING LAGER LØSNING (30-50ÅR) TIL ALT RADIOAKTIVT AFFALD PÅ RISØ

DECEMBER 2017 DANSK DEKOMMISSIONERING LAGER LØSNING (30-50ÅR) TIL ALT RADIOAKTIVT AFFALD PÅ RISØ DECEMBER 2017 DANSK DEKOMMISSIONERING LAGER LØSNING (30-50ÅR) TIL ALT RADIOAKTIVT AFFALD PÅ RISØ ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Miljømæssige forskelle mellem tidsmæssige scenarier for dekommissionering af de nukleare anlæg på Risø-området

Miljømæssige forskelle mellem tidsmæssige scenarier for dekommissionering af de nukleare anlæg på Risø-området Per Hedemann Jensen 5. april 2002 Miljømæssige forskelle mellem tidsmæssige scenarier for dekommissionering af de nukleare anlæg på Risø-området Risø Dekommissionering Miljømæssige forskelle mellem tidsmæssige

Læs mere

Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg - vurdering af opgaver og omkostninger

Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg - vurdering af opgaver og omkostninger Risø-R-1251(DA) Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg - vurdering af opgaver og omkostninger Dansk sammenfatning Kurt Lauridsen Forskningscenter Risø Marts 2001 Resume Rapporten er en sammenfatning

Læs mere

VEJLEDNING OM RADIOAKTIVE STOFFER I SKROT

VEJLEDNING OM RADIOAKTIVE STOFFER I SKROT VEJLEDNING OM RADIOAKTIVE STOFFER I SKROT 2002 Indholdsfortegnelse Side 1. Indledning 1 2. Baggrundsoplysninger 1 2.1. Anvendelse af radioaktive kilder i Danmark 1 2.2. Kontrol med radioaktive kilder i

Læs mere

Den tværministerielle arbejdsgruppe vedrørende deponering af radioaktivt

Den tværministerielle arbejdsgruppe vedrørende deponering af radioaktivt Den tværministerielle arbejdsgruppe vedrørende deponering af radioaktivt affald: Uddannelses- og Forskningsministeriet Finansministeriet Sundheds- og Ældreministeriet Miljø- og Fødevareministeriet Energi-,

Læs mere

Åbent samråd i MPU alm. del den 28. april 2011 samrådsspørgsmål CK og CL af 23. februar 2011 stillet efter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S)

Åbent samråd i MPU alm. del den 28. april 2011 samrådsspørgsmål CK og CL af 23. februar 2011 stillet efter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S) Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 561 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 27. april 2011 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Åbent samråd i MPU alm. del den 28. april 2011 samrådsspørgsmål CK

Læs mere

SACHTOKLAR PRODUKTTYPE DEKLARATION ANVENDELSE EGENSKABER KARAKTERISTIK BRUGSANVISNING OG DOSERING. PRODUKTDATA Vægtfylde 1,2-1,3 kg/l LAGRING

SACHTOKLAR PRODUKTTYPE DEKLARATION ANVENDELSE EGENSKABER KARAKTERISTIK BRUGSANVISNING OG DOSERING. PRODUKTDATA Vægtfylde 1,2-1,3 kg/l LAGRING Side 1/1 Databladsnr.: 1774 Printdato: 20. jun 2007. PRODUKTTYPE DEKLARATION ANVENDELSE EGENSKABER KARAKTERISTIK BRUGSANVISNING OG DOSERING Flokkuleringsmiddel 5-15% aluminiumhydroxidchlorid. er et flokkuleringsmiddel,

Læs mere

Betingelser for Drift og Afvikling for Dansk Dekommissionering

Betingelser for Drift og Afvikling for Dansk Dekommissionering Forside 24.06.2014 Betingelser for Drift og Afvikling for Dansk Dekommissionering 3. revision 24.06.2014 Indholdsfortegnelse Side 1 af 1 Indholdsfortegnelse Kapitel 1: Regelgrundlag og omfang Kapitel 2:

Læs mere

Bekendtgørelse om undtagelsesregler fra lov om brug m.v. af radioaktive stoffer 1)

Bekendtgørelse om undtagelsesregler fra lov om brug m.v. af radioaktive stoffer 1) Bekendtgørelse nr. 192 af 2. april 2002 Bekendtgørelse om undtagelsesregler fra lov om brug m.v. af radioaktive stoffer 1) I medfør af 1, stk. 2, i lov nr. 94 af 31. marts 1953 om brug m.v. af radioaktive

Læs mere

Høring over udkast til lovforslag om regulering af elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere mv.

Høring over udkast til lovforslag om regulering af elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere mv. 19. januar 2016 Center for Primær Sundhed, Ældrepolitik og Jura e-mail: primsund@sum.dk c.c.: pkh@sum.dk Strandboulevarden 49 2100 København Ø Tlf +45 3525 7500 Fax +45 3525 7701 www.cancer.dk UNDER PROTEKTION

Læs mere

Slutdepot for radioaktivt affald i Danmark, juni 2005

Slutdepot for radioaktivt affald i Danmark, juni 2005 Slutdepot for radioaktivt affald i Danmark, juni 2005 Udgiver: Indenrigs- og Sundhedsministeriet 5. sundhedskontor Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Tryk: Salogruppen A/S ISBN trykt udgave: 87-7601-125-9

Læs mere

Vi er specialister i at afgifte farligt affald

Vi er specialister i at afgifte farligt affald for a cleaner tomorrow Vi er specialister i at afgifte farligt affald PART OF THE EKOKEM GROUP NORD a/s Lindholmvej 3 DK-5800 Nyborg Kundeservice Tel +45 8031 7100 Fax +45 8031 7300 Mandag til torsdag

Læs mere

vejledning til Ansøgningsskema

vejledning til Ansøgningsskema Side 1 af 2 Den vilde idé Beboere, beboergrupper og ildsjæle kan søge om støtte til en vild idé, som giver nye og inspirerende fælles faciliteter. vejledning til Ansøgningsskema Realdania-kampagnen DET

Læs mere

Besvarelse af Kommissionens spørgsmål til det danske nationale program

Besvarelse af Kommissionens spørgsmål til det danske nationale program Besvarelse af Kommissionens spørgsmål til det danske nationale program for håndtering af brugt nukleart brændsel og radioaktivt affald i henhold til artikel 13, stk. 1, i Rådets direktiv2011/70/euratom

Læs mere

Miljø ved uran-minedrift. Gert Asmund DCE -Aarhus Universitet - Roskilde

Miljø ved uran-minedrift. Gert Asmund DCE -Aarhus Universitet - Roskilde Miljø ved uran-minedrift Gert Asmund DCE -Aarhus Universitet - Roskilde Hvordan er minedrift efter uran forskellig fra andre miner? I princippet er metoder og problemstillinger (også miljømæssigt) de samme

Læs mere

Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om en langsigtet løsning for Danmarks radioaktive affald

Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om en langsigtet løsning for Danmarks radioaktive affald Uddannelses- og Forskningsudvalget 2017-18 B 90 Bilag 6 Offentligt Til beslutningsforslag nr. B 90 Folketinget 2017-18 Betænkning afgivet af Uddannelses- og Forskningsudvalget den 24. april 2018 Betænkning

Læs mere

FREMTIDENS PRODUKTION

FREMTIDENS PRODUKTION FREMTIDENS PRODUKTION DN mener, at Danmark i 2040 skal have en produktion, som ikke er til skade for natur og miljø og som i mange tilfælde derimod vil bidrage til et bedre miljø. Dette skal ske ved en

Læs mere

Stilrent. BETON er enkelt og. Aarhus Cementvarefabrik. Vi udnytter betonens kreative muligheder - og nyder de særlige udfordringer det giver

Stilrent. BETON er enkelt og. Aarhus Cementvarefabrik. Vi udnytter betonens kreative muligheder - og nyder de særlige udfordringer det giver Stilrent BETON er enkelt og Vi udnytter betonens kreative muligheder - og nyder de særlige udfordringer det giver Aarhus Cementvarefabrik Aarhus Cementvarefabrik - et naturligt valg Der er løbet meget

Læs mere

miljø- og klimaambassadører

miljø- og klimaambassadører Erfaringsudvekslingsog inspirationsmøder for miljø- og klimaambassadører Program 2016 Om groacademy side 1 Teknisk Servicepersonale Møde nr. 1 + møde nr. 2 side 2 Daginstitutionspersonale Møde nr. 1 +

Læs mere

Lukket forbrænding. Ren forbrænding. Hvorfor vælge et ILD-produkt? Ovnene i ILD-serien har en række funktioner, der gør valget let:

Lukket forbrænding. Ren forbrænding. Hvorfor vælge et ILD-produkt? Ovnene i ILD-serien har en række funktioner, der gør valget let: Hvorfor vælge et ILD-produkt? Lukket forbrænding Ren forbrænding Ovnene i ILD-serien har en række funktioner, der gør valget let: for sod og partikler bund af støbejern tilførsel af luft udefra. Luften

Læs mere

København Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD. Gældende fra d. Endnu ikke gældende

København Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD. Gældende fra d. Endnu ikke gældende København Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD Gældende fra d. Endnu ikke gældende 1 Formål m.v. 1 2 Lovgrundlag 1 3 Definitioner 1 4 Registrering af udenlandske virksomheder 2 5 Gebyrer 2 6 Klage m.v.

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD MALKE DES. Udledning af større mængder til vandmiljøet kan forårsage ændringer i ph-værdien.

SIKKERHEDSDATABLAD MALKE DES. Udledning af større mængder til vandmiljøet kan forårsage ændringer i ph-værdien. da 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: Produktnavn: Leverandør: ApS Platinvej 21 6000 Kolding Telefon: +45 76 34 84 00 Telefax: +45 75 50 43 70 Ansvarlig for sikkerhedsdatablad:

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning. en langsigtet løsning for Danmarks radioaktive affald

Forslag til folketingsbeslutning. en langsigtet løsning for Danmarks radioaktive affald Beslutningsforslag nr. B 90 Folketinget 2017-18 Fremsat den 14. marts 2018 af uddannelses- og forskningsministeren (Søren Pind) Forslag til folketingsbeslutning om en langsigtet løsning for Danmarks radioaktive

Læs mere

Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg - vurdering af opgaver og omkostninger

Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg - vurdering af opgaver og omkostninger Risø-R-1251(DA) Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg - vurdering af opgaver og omkostninger Dansk sammenfatning Kurt Lauridsen Forskningscenter Risø Marts 2001 Resume Rapporten er en sammenfatning

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 134 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 134 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 134 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning. for. Risø Demonstrationskilder

Leverandørbrugsanvisning. for. Risø Demonstrationskilder Leverandørbrugsanvisning for Risø Demonstrationskilder Forskningscenter Risø Hevesy Laboratoriet Frederiksborgvej 399 DK-4000 Roskilde 1. Introduktion Denne brugsanvisning gælder for alfa-, beta- og gammademonstrationskilder,

Læs mere

Rapport om Kontrol i 2008 for salmonella og campylobacter i dansk og importeret fersk kød

Rapport om Kontrol i 2008 for salmonella og campylobacter i dansk og importeret fersk kød Rapport om Kontrol i 2008 for salmonella og campylobacter i dansk og importeret fersk kød Marts 2009 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Virksomhedernes ansvar... 3 3. Case-by-case kontrollen...

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om københavnerne og kommunen Egen miljøindsats Vurdering af kommunens miljøindsats Holdningen til miljømål Økologi Miljøledelse Renhold Økologi Baggrund for data om økologiforbrug

Læs mere

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2003/94/EF

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2003/94/EF L 262/22 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2003/94/EF af 8. oktober 2003 om principper og retningslinjer for god fremstillingspraksis for humanmedicinske lægemidler og testpræparater til human brug (EØS-relevant

Læs mere

International kernekraftstatus 2002

International kernekraftstatus 2002 Risø-R-1401(DA) International kernekraftstatus 2002 Redigeret af B. Lauritzen, B. Majborn, E. Nonbøl og P.L. Ølgaard Forskningscenter Risø, Roskilde Marts 2003 Resumé Rapporten er den niende i en serie

Læs mere

Vurdering af EU-direktiverne 2011/70 og 2003/0022

Vurdering af EU-direktiverne 2011/70 og 2003/0022 Tlf. Fax www.kerteminde.dk Vurdering af EU-direktiverne 2011/70 og 2003/0022 Kerteminde Kommune, Miljø- og Kulturforvaltningen, har identificeret to EU-direktiver (Euratom) af betydning for sagen om slutdeponering

Læs mere

REFERAT. Vedrørende: Dialogmøde om ny ordning med genbrugsbeholdere for haveboliger. Dato: 20. juni 2012

REFERAT. Vedrørende: Dialogmøde om ny ordning med genbrugsbeholdere for haveboliger. Dato: 20. juni 2012 Vedrørende: Dialogmøde om ny ordning med genbrugsbeholdere for haveboliger Dato: 20. juni 2012 Sted: Teatersalen, Frihedens Idrætscenter, Hvidovrevej 446 Deltagere: Cirka 55 fremmødte borgere Repræsentanter

Læs mere

Betingelser for Drift for DTU Risø Campus Danmarks Tekniske Universitet

Betingelser for Drift for DTU Risø Campus Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 12 Betingelser for Drift for DTU Risø Campus Danmarks Tekniske Universitet Side 2 af 12 Indholdsfortegnelse Kapitel 1: Regelgrundlag og baggrund 3 Kapitel 2: Overordnede betingelser 4 Kapitel

Læs mere

DD-47 (DA) Årsrapport Dansk Dekommissionering, Roskilde

DD-47 (DA) Årsrapport Dansk Dekommissionering, Roskilde DD-47 (DA) Årsrapport 2010 Dansk Dekommissionering, Roskilde 1 Indholdsfortegnelse: 1. Beretning 3 1.1 Præsentation af Dansk Dekommissionering 3 1.2. Årets faglige resultat 3 1.3. Årets økonomiske resultat

Læs mere

Flexoduct Sugeskærme. til person & produkt beskyttelse

Flexoduct Sugeskærme. til person & produkt beskyttelse Flexoduct Sugeskærme til person & produkt beskyttelse JRV A/S er et moderne ventilationsfi rma, som tilbyder en bred vifte af ventilationsløsninger på basis af en stor og resultatorienteret erfaring og

Læs mere

GMO arbejde for AU Roskilde

GMO arbejde for AU Roskilde 1 Indhold Sikkerhedsregler for arbejde med GMO... 2 Reglerne gælder for mikroorganismer og planter samt øvrigt mikrobiologisk laboratoriearbejde i laboratorieområderne (B2.28-B2.49) samt klimarum (B0.02,

Læs mere

Elevers praktiske øvelser på de gymnasiale uddannelser

Elevers praktiske øvelser på de gymnasiale uddannelser Elevers praktiske øvelser på de gymnasiale uddannelser At-meddelelse Nr. 4.01.9 Januar 1999 Baggrund Lov om arbejdsmiljø. Arbejdsministeriets bekendtgørelse om arbejdets udførelse. Arbejdsministeriets

Læs mere

Vandet på. gennem 140 år. Indtil 1850 erne er Frederiksberg en landsby ved foden af Frederiksberg Slot. Af militære grunde er det nemlig forbudt

Vandet på. gennem 140 år. Indtil 1850 erne er Frederiksberg en landsby ved foden af Frederiksberg Slot. Af militære grunde er det nemlig forbudt Vandet på Frederiksberg gennem 140 år Indtil 1850 erne er Frederiksberg en landsby ved foden af Frederiksberg Slot. Hvis man oppe fra slottet kigger ind mod København, støder øjet ikke mod ret mange bygninger

Læs mere

DD-77 (DA) Årsrapport Dansk Dekommissionering, Roskilde

DD-77 (DA) Årsrapport Dansk Dekommissionering, Roskilde DD-77 (DA) Årsrapport 2016 Dansk Dekommissionering, Roskilde 1 Indholdsfortegnelse: 1. Påtegning 3 2. Beretning 4 2.1. Præsentation af Dansk Dekommissionering 4 2.2. Ledelsesberetning 4 Årets faglige resultat

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 200-543-5

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 200-543-5 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 1065464 Udarbejdelsesdato: 31-10-2005 Udarbejdet den: 15-07-2010 / LBN Anvendelse: Renser sølv

Læs mere

Sikkerhedsdatablad i h.t. forordning (EF) 1907/2006 (REACH) Trykkedato 26.01.2009 Revision 21.11.2008 (DK) Version 1.7 Rivolta W.A.P.

Sikkerhedsdatablad i h.t. forordning (EF) 1907/2006 (REACH) Trykkedato 26.01.2009 Revision 21.11.2008 (DK) Version 1.7 Rivolta W.A.P. 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN Handelsnavn Leverandør Natorp Industri ApS Ellegårdvej 18, DK-6400 Sonderborg Telefon 7442 0083, Fax 7442 4786 E-Mail mail@natorp-industri.dk

Læs mere

Kort om Eksponentielle Sammenhænge

Kort om Eksponentielle Sammenhænge Øvelser til hæftet Kort om Eksponentielle Sammenhænge 2011 Karsten Juul Dette hæfte indeholder bl.a. mange småspørgsmål der gør det nemmere for elever at arbejde effektivt på at få kendskab til emnet.

Læs mere

AMGROS REGIONERNES LÆGEMIDDELORGANISATION

AMGROS REGIONERNES LÆGEMIDDELORGANISATION AMGROS REGIONERNES LÆGEMIDDELORGANISATION Amgros indkøber lægemidler og høreapparater for det offentlige sundhedsvæsen. Vi følger aktivt med i, hvad der rører sig hos sygehusapoteker og øvrige samarbejdspartnere,

Læs mere

Slutrapport - Lavfrekvent støj fra decentrale elproduktionsenheder

Slutrapport - Lavfrekvent støj fra decentrale elproduktionsenheder Rapport 29. juni 2005 Dok. nr. 221539 Anonymiseret udgave af dok. nr. 220319 Tlf. 79 23 33 33 Vores ref. JIJ/asl Erstatter dok. nr. 220319 Sag nr. T013060 Side 1 af 16 Dok.ansvarlig: QA: Slutrapport -

Læs mere

BILAG 1 Oversigt over danske høringssvar. Side 1

BILAG 1 Oversigt over danske høringssvar. Side 1 BILAG 1 Oversigt over danske høringssvar. Side 1 BILAG 1 A - Ministerier 1 Kirkeministeriet 2 Økonomi- og Indenrigsministeriet B Styrelser 1 Beredskabsstyrelsen 2 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen 3 Vejdirektoratet

Læs mere

TOTALLØSNINGER INDEN FOR GENANVENDELSE

TOTALLØSNINGER INDEN FOR GENANVENDELSE TOTALLØSNINGER INDEN FOR GENANVENDELSE IF RECYCLING A/S Det er IF Recycling A/S vision at tilbyde totalløsninger inden for genanvendelse af affald og salg af råstoffer. Hos os er udvikling af nye muligheder

Læs mere

Notat. BUDOLFI PLADS, AALBORG Miljøscreening og -kortlægning af farlige stoffer med indhold af miljø- og arbejdsmiljøfarlige stoffer

Notat. BUDOLFI PLADS, AALBORG Miljøscreening og -kortlægning af farlige stoffer med indhold af miljø- og arbejdsmiljøfarlige stoffer Notat BUDOLFI PLADS, AALBORG Miljøscreening -kortlægning af farlige stoffer med indhold af miljø- arbejdsmiljøfarlige stoffer 06. aug. 2013 Projekt nr. 214301 Dokument nr. 128111832 Version 2 Udarbejdet

Læs mere

HAVEHISTORISK SELSKAB

HAVEHISTORISK SELSKAB Beretning fra Havehistorisk Selskabs udflugt til Sydsjælland lørdag 6. juni 2015. Programmet for udflugten indeholdt - ud over oplysninger om planter og haver - også plads til supplement af vores kulturhistorisk

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. april 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. april 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. april 2016 (OR. en) 8241/16 RECH 108 ATO 25 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 5. april 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på

Læs mere

Manual 2016 INDHOLD: Foto Tinus Buu

Manual 2016 INDHOLD: Foto Tinus Buu Manual 2016 Foto Tinus Buu INDHOLD: 1. INDLEDNING... 2 2. KONKURRENCENS FORMAT... 2 3. FORBEREDELSE OG PLANLÆGNING... FEJL! BOGMÆRKE ER IKKE DEFINERET. 4. POINT... FEJL! BOGMÆRKE ER IKKE DEFINERET. 5.

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sygehuspolitik Sagsbeh.: SUMTK Sags nr.: 1303854 Dok. Nr.: 1278646 Dato: 15.

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sygehuspolitik Sagsbeh.: SUMTK Sags nr.: 1303854 Dok. Nr.: 1278646 Dato: 15. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sygehuspolitik Sagsbeh.: SUMTK Sags nr.: 1303854 Dok. Nr.: 1278646 Dato: 15. august 2013 Invitation til at afgive tilbud på Strategisk miljøvurdering for

Læs mere

Beholdere 200-450 l central- og FJernVarMe

Beholdere 200-450 l central- og FJernVarMe Creating hot water Beholdere 200-450 L central- og FJERNVARME 200 til 450 liter til central- og fjernvarme VA nr. 3.21/DK 16468 Farve: hvid Prøvetryk Drifttryk Varmtvandsbeholder 13 bar 10 bar Varmespiral

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD EDDIKESYRE 32% Udledning af større mængder til vandmiljøet kan forårsage ændringer i ph-værdien.

SIKKERHEDSDATABLAD EDDIKESYRE 32% Udledning af større mængder til vandmiljøet kan forårsage ændringer i ph-værdien. da 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: Produktnavn: Leverandør: ITW ApS Platinvej 21 6000 Kolding Telefon: +45 76 34 84 00 Telefax: +45 75 50 43 70 Ansvarlig for sikkerhedsdatablad:

Læs mere

Materialelære Materialernes farlige egenskaber. Erling Østergaard Daglig sikkerhedsleder Tandlægeskolen

Materialelære Materialernes farlige egenskaber. Erling Østergaard Daglig sikkerhedsleder Tandlægeskolen Materialelære Materialernes farlige egenskaber Erling Østergaard Daglig sikkerhedsleder Tandlægeskolen Farlige egenskaber, generelt Håndtering af materialer med farlige egenskaber: Undgå at komme i direkte

Læs mere

Bekendtgørelse om sikringsmæssige foranstaltninger for nukleart materiale og nukleare anlæg og udarbejdelse af sikringsplaner

Bekendtgørelse om sikringsmæssige foranstaltninger for nukleart materiale og nukleare anlæg og udarbejdelse af sikringsplaner BEK nr 1762 af 27/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Forsvarsministeriet Journalnummer: Forsvarsmin., Beredskabsstyrelsen, j.nr.2016/050435 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Natronlud. Udledning af større mængder til vandmiljøet kan forårsage ændringer i ph-værdien. natriumhydroxid C R35 1

SIKKERHEDSDATABLAD. Natronlud. Udledning af større mængder til vandmiljøet kan forårsage ændringer i ph-værdien. natriumhydroxid C R35 1 Natronlud 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: da Produktnavn: Varetype: Natronlud 27,65% Leverandør: Clean Care A/S Indkildevej 2C 9210 Aalborg SØ Telefon: Telefax: Ansvarlig

Læs mere

Drømmen om et kulturhus på landet

Drømmen om et kulturhus på landet Huset på Næsset Drømmen om et kulturhus på landet I Udby fik lokale ildsjæle idéen om at lave et gammelt elværk om til kulturhus og med et stort og langvarigt engagement er drømmen nu gjort til virkelighed.

Læs mere

Grøn økonomi, grøn omstilling og grøn vækst Kært barn, mange navne

Grøn økonomi, grøn omstilling og grøn vækst Kært barn, mange navne Grøn økonomi, grøn omstilling og grøn vækst Kært barn, mange navne Henrik Zobbe, Institutleder Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad)

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) Lubcon Turmogearoil VG EP ISO 22, 32, 46, 68, 100, 150, 220, 320, 460, 680 Serien 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig

Læs mere

Afsnit 4. H 201: Udendørs motorsportsbaner og knallertbaner samt køretekniske anlæg. Dette afsnit omfatter udendørs motorsportsbaner og knallertbaner.

Afsnit 4. H 201: Udendørs motorsportsbaner og knallertbaner samt køretekniske anlæg. Dette afsnit omfatter udendørs motorsportsbaner og knallertbaner. Afsnit 4. H 201: Udendørs motorsportsbaner og knallertbaner samt køretekniske anlæg. 4.1. Anvendelsesområde Dette afsnit omfatter udendørs motorsportsbaner og knallertbaner. 4.2. Beskrivelse af de væsentligste

Læs mere

2 hovedgrupper: energiråstoffer og mineralske råstoffer vand vigtigst

2 hovedgrupper: energiråstoffer og mineralske råstoffer vand vigtigst 2 hovedgrupper: energiråstoffer og mineralske råstoffer vand vigtigst GULD I SYDAFRIKA: 1. fugtigt og varmt langs kysten 2. Indre del, ligger højt 3. Stort område med industri guldminer: 50 grader og 3

Læs mere

Fusionsenergi Efterligning af stjernernes energikilde

Fusionsenergi Efterligning af stjernernes energikilde Fusionsenergi Efterligning af stjernernes energikilde Jesper Rasmussen DTU Fysik Med tak til Søren Korsholm, DTU Fysi UNF Fysik Camp 2015 Overblik Hvad er fusion? Hvilke fordele har det? Hvordan kan det

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad)

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 17-10-2006 Udarbejdet den: 17-10-2006 / HBN Anvendelse:

Læs mere

Prt 1. Projekt legetøj. Gr.3

Prt 1. Projekt legetøj. Gr.3 Prt 1. Projekt legetøj. Gr.3 Christina Hansen Caspar Hall Rene Møller Michael Gertsen Søren Kirstejn Jonas Bloch Riisgaard Lærere: Kim Apitz Christian lystager Arne Noer Jan Blaastrup Problemformulering

Læs mere

Side 1 / 7 Side 2 / 7 Side 3 / 7 Side 4 / 7 Side 5 / 7 Side 6 / 7 Side 7 / 7 Svendborg Kraftvarme Miljøberetning for 2012 1) Miljøpolitik Gældende for strategiplan 2010-20122012 og virksomhedsplan 2012-2013.

Læs mere

Er du klædt på til et bedre miljø?

Er du klædt på til et bedre miljø? Er du klædt på til et bedre miljø? MiljøForum Fyn - ellers er det om at komme ud af fjerene! 2 MiljøForum Fyn Miljø og klima står højt på den globale dagsorden, fordi det er blevet tydeligt, at måden,

Læs mere

SAMMEN FINDER VI LØSNINGEN. orlahansen.dk

SAMMEN FINDER VI LØSNINGEN. orlahansen.dk SAMMEN FINDER VI LØSNINGEN VI GØR DET KOMPLICEREDE ENKELT Hos Orla Hansen A/S er vi tiltrukket af vanskelige opgaver. Opgaver der kan udfordre os og opgaver der stiller krav til vores faglighed, kompetencer,

Læs mere

Spildevandstilladelse J. Christensens Maskinfabrik A/S

Spildevandstilladelse J. Christensens Maskinfabrik A/S SOLRØD KOMMUNE Teknisk Administration Spildevandstilladelse J. Christensens Maskinfabrik A/S J. Christensens Maskinfabrik A/S CVR nr.: 14047646 Industrivænget 11, 4622 Havdrup P nr.: 1000671177 Tilladelsesdato:

Læs mere

Den danske atomaffaldsproces må forbedres

Den danske atomaffaldsproces må forbedres Den danske atomaffaldsproces må forbedres Palle Bendsen, NOAH Friends of the Earth Denmark, Redaktør Hans Pedersen, VedvarendeEnergi, Direktør Johan Swahn, MKG - Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning,

Læs mere

Translyft SUPERLAV. løfteborde TUB 1000 X TUB 1000 TCB 1000 X

Translyft SUPERLAV. løfteborde TUB 1000 X TUB 1000 TCB 1000 X Translyft SUPERLAV løfteborde TUB 1000 X TUB 1000 TCB 1000 X NYHED Ekstra løftehøjde Med de nyudviklede superlave TUB 1000 X og TCB 1000 X har Translyft sat ny standard for løftehøjden på de superlave

Læs mere

DD-90 (DA) Årsrapport Dansk Dekommissionering, Roskilde

DD-90 (DA) Årsrapport Dansk Dekommissionering, Roskilde DD-90 (DA) Årsrapport 2017 Dansk Dekommissionering, Roskilde 1 Indholdsfortegnelse: 1. Påtegning 3 2. Beretning 4 2.1. Præsentation af Dansk Dekommissionering 4 2.2. Ledelsesberetning 4 Årets faglige resultat

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Produktet skal ikke klassificeres som farligt efter Miljøministeriets regler for klassificering og mærkning.

Sikkerhedsdatablad. Produktet skal ikke klassificeres som farligt efter Miljøministeriets regler for klassificering og mærkning. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 28-11-2007 Revision: 28-11-2007 / HBN Erstatter den:

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Hud Fjern straks forurenet tøj. Vask huden med vand og sæbe. Søg læge ved vedvarende ubehag og vis dette sikkerhedsdatablad.

Sikkerhedsdatablad. Hud Fjern straks forurenet tøj. Vask huden med vand og sæbe. Søg læge ved vedvarende ubehag og vis dette sikkerhedsdatablad. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Revideret den: 02-06-2003 / JR Anvendelse: Bindemiddel til fremstilling af mørtel, puds og beton. Leverandør: Borup

Læs mere

Afrapportering af samarbejdsprojekt mellem Håndarbejdets Fremme og Designmuseum Danmark Forår 2014 til sommer 2015.

Afrapportering af samarbejdsprojekt mellem Håndarbejdets Fremme og Designmuseum Danmark Forår 2014 til sommer 2015. Afrapportering af samarbejdsprojekt mellem Håndarbejdets Fremme og Designmuseum Danmark Forår 2014 til sommer 2015. I foråret 2014 indledtes et samarbejde mellem Håndarbejdets Fremme og Designmuseum Danmark.

Læs mere

NS15 BÆREDYGTIGHEDSRAPPORT

NS15 BÆREDYGTIGHEDSRAPPORT NS15 BÆREDYGTIGHEDSRAPPORT BÆREDYGTIGHEDSRAPPORT - NOVEMBER 2015 Et skarpt fokus på bæredygtighed er en grundlæggende præmis for alt arbejde med NorthSide, idet bæredygtighed er en kerneværdi i NorthSides

Læs mere

Skatteudvalget 2008-09 L 207 Svar på Spørgsmål 40 Offentligt

Skatteudvalget 2008-09 L 207 Svar på Spørgsmål 40 Offentligt Skatteudvalget 2008-09 L 207 Svar på Spørgsmål 40 Offentligt J.nr. 2009-231-0022 Dato: 18. maj 2009 Til Folketinget - Skatteudvalget L 207 - Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD SPRIT 93 VOL.- % ethanol F R11 1. Generelt: Medbring dette sikkerhedsdatablad ved henvendelse til læge/skadestue.

SIKKERHEDSDATABLAD SPRIT 93 VOL.- % ethanol F R11 1. Generelt: Medbring dette sikkerhedsdatablad ved henvendelse til læge/skadestue. da 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: Produktnavn: Leverandør: ITW ApS Platinvej 21 6000 Kolding Telefon: +45 76 34 84 00 Telefax: +45 75 50 43 70 Ansvarlig for sikkerhedsdatablad:

Læs mere

SANERING AF BLY OG PCB. - Nyt Sponge-Jet anlæg til miljøvenlig sanering

SANERING AF BLY OG PCB. - Nyt Sponge-Jet anlæg til miljøvenlig sanering SANERING AF BLY OG PCB - Nyt Sponge-Jet anlæg til miljøvenlig sanering Traditionel miljøsanering udgør en miljørisiko for omgivelserne Sponge-Jet anlægget er udviklet til miljøvenlig sanering af BLY og

Læs mere