Lavet af: Lisbeth Hansen (226248)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lavet af: Lisbeth Hansen (226248)"

Transkript

1 Aben Abelone Lavet af: Lisbeth Hansen (226248)

2 Indholdsfortegnelse: INDLEDNING HISTORIEN OM ABEN ABELONE VÆRKSTED Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MEDIE Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MUSIK: Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 NATUR Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 DRAMA: Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2

3 Indledning: Jeg har valgt at lave min storyline til aldersgruppen 0-3 år. Jeg har valgt mange billeder i min storyline og valgt at gentage dem igennem historien dette for at gøre det genkendeligt for børnene. Min storyline kan køre over et år i dagplejen, da jeg har valgt at lave nogle indledende aktiviteter til dem jeg har nævnt her og kan evt. også udbygges med nogle flere efter årstiden. Det vil for mig være historien, der skal være det gennemgående i forløbet. Mange af aktiviteterne er gode at lave i legestuen, da der her er både flere børn og voksne, men meget af det kan også laves hjemme, hvor der kun 4-5 børn og mig. Jeg håber med min storyline at have givet ideer til andre, der arbejder med de 0-3 årige.

4 Aben Abelone: Aben Abelone bor med sin mor og far abemor Anita og abefar Anton og sin babylillesøster Abeline ude i en lille skov tæt på byen Abesholm. Her har de bygget en dejlig hule det er deres lille hus. Hulen hedder Abebo. Far Mor Abeline Abebo

5 Abelone har sit eget værelse i hulen, hvor hun har en rigtig prinsesseseng, et lille bord og lidt abelegetøj. Uden for hulen er der en dejlig have, hvor der vokser mange blomster. Abelone har også en lille sandkasse, hvor hun leger at hun laver mad til sin mor, far og lillesøster.

6 Abelone og hendes mor og far kan rigtig godt lide at bo ude i skoven. De synes det er meget bedre end da de boede i en zoologisk have. I skoven har de meget mere plads, og der kommer ikke nogen og kikker på dem hele tiden

7 Det bedste Abelone ved er at lege ude i skoven. Hun elsker at hoppe rundt i de store træer i skoven og svinge sig fra gren til gren. Hun driller tit de mennesker, der går tur i skoven.

8 Når hun sidder oppe i træerne kaster hun tit små kviste og blade ned i hovedet på børnene. Børnene bliver lidt forskrækkede og kikker op i træerne for at se, hvor kvistene og bladene kommer fra, men børnene kan ikke se Abelone, hun gemmer sig hurtigt bag en stor gren, så de ikke kan se hende.

9 Abelone har en rigtig god ven ude i skoven, det er Magnus Egern. De leger sammen næsten, hver eneste dag. Sommetider er Magnus Egern også med til at drille børnene, der går tur i skoven.

10 Andre gange går Abelone og Magnus ned til en lille sø i skoven, hvor de fanger fisk eller kikker på de forskellige dyr og fugle, der er nede ved søen. Abelone og Magnus har tit madpakker med ned til søen når de fisker. De kan næsten lege ved søen en hel dag.

11 De fisk de fanger tager Abelone med hjem til sin mor, så kan hun lave fiskefrikadeller. Fiskefrikadeller er Abelones livret, lige efter bananer.

12 Magnus Egern kan ikke lide fisk, han vil hellere spise nødder og solsikkekerner. Magnus elsker nødder. Han vil gerne spise nødder både til morgenmad, frokost og aftensmad, men det må han ikke for sin mor.

13 Om efteråret hjælper Abelone Magnus med at samle nødder i skoven, så hans familie har mad nok til hele vinteren.

14 Abelone og Magnus går sommetider på besøg ved en dagplejer, der bor i Abesholm. Her leger de udenfor med de små børn. Nogen gange leger de gemmeleg og andre gange spiller de på en instrumentvæg som dagplejeren og børnene har lavet.

15 Børnene i dagplejen har sået solsikkefrø og plantet de små planter i haven, nu er solsikkerne blevet kæmpestore. En dag får Magnus Egern et stort solsikkehoved af børnene, med hjem til sin familie.

16 Magnus Egerns mor bliver meget glad, da Magnus kommer hjem med solsikkerne. Nu vil hun bage nogle nøddebrød med solsikkekerner det er Magnus livret. Uhm, nøddebrød

17 Abelone og Magnus synes de er rigtig heldige, at de kan lege sammen ude i skoven, hver eneste dag. En dag spørger de Abelones far om de ikke må låne hans kamera. De vil gerne tage en masse billeder af dyrene nede ved søen og rundt i skoven.

18 Så vil de lave et vendespil og en bog med alle billederne og vise det til alle børnene og dagplejeren i Abesholm næste gang de kommer på besøg hos dem. Abelone og Magnus får lov til at låne kameraet, så nu tager de på tur for at tage en masse billeder.

19 Hvorfor er fantasi vigtig for børn: Fantasien er vigtig for børn (og voksne), da fantasien er nødvendig for al udvikling, er en kilde til livskvalitet, kan mindske kedsomhed, kan bruges til at bearbejde sorg og angst og giver os ideer til, hvordan vi kan løse de opgaver og problemer vi som mennesker støder ind i vi må tænke kreativt. Fantasi er vigtig for al leg og læring, både når børn leger alene og sammen med andre. Fantasien starter allerede, når det lille barn leger borte tit på puslebordet og er med til at give barnet erfaringer.

20 Børns fantasi er fundamentet for at de kan udvikle deres kreativitet. Ved at tilbyde børn aktiviteter som at tegne, male, lege med ler/trylledej, synge, spille og danse, giver vi dem mulighed for at udtrykke deres fantasi gennem kreativiteten og samtidig bruge deres sanser. Vi skal som pædagogisk personale på en anerkendende og motiverende måde give børnene udfordringer med en tilpas sværhedsgrad så de får lyst til at udvikle æstetiske produkter og går i flow i deres arbejde. Det er ikke så vigtigt, hvordan det færdige produkt ser ud, det er processen, der er den vigtige del.

21 Værksted. Aktivitet 1. Hule af trylledej. Motivationshistorie: Kan I huske, hvad det er Abelone bor i sammen med sin mor, far og lillesøster ude i skoven? Ja, det er rigtigt. Det er en hule. I dag skal vi hjælpe hinanden med at lave en hule af trylledej. Først skal vi lave dejen og så skal vi trille dejen til lange grene og sætte grenene på trådnet. Bagefter skal hulen bages i ovnen. Jeg har lavet en hule som vi kan kikke lidt efter.

22 Det skal vi bruge: Mel Fint salt, Varmt vand, Olie, Grøn frugtfarve, Ståltråd Skål Kagerulle, Udstiksforme, ovn, Brun maling Limpistol

23 Opskrift: 2 kopper mel 1 kop fint salt 1 kop varmt vand 1 spiseskefuld olie Det hele æltes sammen, Lad dejen hvile i min. en halv time. Lad børnene være med til at blande dejen. Det er en god motorik øvelse. Dejen opbevares i en plastpose eller bøtte, indtil den skal bruges.

24 Den voksne, skal forme en skabelon af hulen i ståltråd Børnene og den voksne hjælper hinanden med at trille lange slanger, der skal bruges som grene til hulen Når der er grene nok på hulen, skal den bages i ovnen ved 100 gr i 4 timer.

25 Her er der æltet grøn frugtfarve ind i trylledejen. Nu er vi klar til at rulle ud og lave blade Dejen rulles ud i ca. ½ cm tykkelse. Brug udstiksforme til at trykke blade ud med Så er bladene klar til at komme i ovnen

26 Nu er hulen og bladene bagt. Nu skal hulen males. Bladene kan man evt. male lidt streger på. Nu skal bladene limes på hulen med en limpistol. Det skal den voksne gøre. Nu er hulen færdig. Den kan bruges til at lege i dagplejen med eller som ide til en hule vi kan bygge i skoven

27 Værksted. Aktivitet 2. Fyrfadsstager af ler. Motivationshistorie: Abelones mor har snart fødselsdag og Abelone vil så gerne give hende en gave som hun bliver rigtig glad for. Abelones mor har fortalt, at hun ønsker sig nogle lysestager til stuen. Hun synes det er hyggeligt med lys i stuen. Jeg synes vi skal lave nogle små lysestager til fyrfadslys af ler. Kunne det ikke være spændende at lege med ler og så også lave lysestager?

28 Det skal vi bruge: Ler Kagerulle Underlag til at rulle på Udstiksforme Engangskrus Maling

29 Start med at ælte leret godt. Derefter rulles det ud i ca. ½ cm tykkelse Tryk formen ned i leret Tag det udtrykte ler, rul det evt. lidt tyndere

30 Hæng leret over et glas og lad det tørre Mal lysestagerne Sæt fyrfadslys i når stagerne er tørre

31 Hvorfor skal vi bruge digitale medier i dagplejen? Da vi lever i et digitaliseret højteknologisk kommunikationsog videnssamfund og faktisk al kommunikation mellem det offentlige og den enkelte borger foregår digitalt med e- post, er det vigtigt at vi allerede mens børnene er små gør dem fortrolige med brugen af de digitale medier. Vi skal som pædagogisk personale bl.a. lære børnene at bruge kamera, computer og digitale spil. Barnet får ud over legeværdien i brugen af digitale medier, flere færdigheder og kompetencer (bl.a. sociale, sproglige, motoriske, tekniske mm).

32 Der findes mange apps til lærerige spil og aktiviteter for små børn. Det er både farve-, musik-, vende-, dyrespil osv. Disse spil er interaktive spil, der spiller med barnet. Vi kan bruge mange af disse apps til arbejdet med læreplanstemaerne. Der findes mange digitale aktiviteter, vi kan bruge som supplement til vore andre aktiviteter

33 Medie. Aktivitet 1. Vendespil med dyr. Motivationshistorie: Kan I huske, at vi i historien hørte at Abelone og Magnus lånte Abelones fars kamera? I dag synes jeg vi skal tage ipaden og gå i Parken og tage billeder af forskellige fugle og dyr. Vi kan evt. også tage billeder af de dyr vi møder på vej derop. Når vi så kommer hjem, skal vi lave et vendespil på ipaden som vi kan spille sammen. Vil I hjælpe mig med at tage nogle billeder?

34 Det skal vi bruge: En ipad eller anden tablet En app, der hedder Huskefotospil

35 Download app en Huskefotospil på en Ipad. Tag nogle billeder med Ipaden Gå ind i camerarullen og rediger de billeder I vil bruge Åben fotospil Lav et nyt sæt Tryk på et tomt kort og vælg Hent billede fra camerarulle Sæt det ønskede antal billeder ind.

36 Indtal evt. lyd til billederne Vælg det spil I vil spille Vælg, hvor mange kort der skal være i spillet. Der kan laves mange forskellige spil på denne måde

37 Medie. Aktivitet 2. Photostory fra en tur i Parken. Motivationshistorie: Den anden dag, hvor vi var i Parken tog vi en masse billeder både af dyrene vi så og af jer, hvor I legede. Kan I huske da I fandt de store grene til en hule? I dag skal vi hjælpe hinanden med at lave en Photostory på computeren med billederne og noget om dyrene vi så. Når den er færdig kan vi sende den til mor og far, så kan de også se den. Vil I være med?

38 Det skal vi bruge: Programmet Photo Story 3 Vejledning til brug af Photo Story e/photostory%20-%20skolekonsulenterne.pdf Billeder Computer med internetadgang

39 Sådan laver man en photostory: Opret ny fortælling Importer og rediger billeder Evt. titel til billede Indtal lyd. Tilpas billede Tilføj baggrundsmusik Gem

40 Hvad betyder musik for børn: Sang, musik og rim og remser har stor indvirkning på barnets sproglige udvikling. Når vi ofte gentager sange, lærer børnene ordene og kan lidt efter lidt synge med. Fagter med sange giver både sproglig og motorisk træning. At spille på instrumenter og sige rim og remser er med til at give barnet lydrytmer. Når vi arbejder med musik bruger vi mange sanser, bl.a. se, føle, høre og muskel/led sansen.

41 Musik er bl.a. med til at udvikle sproglige, sociale og motoriske kompetencer. Musik giver børn æstetiske oplevelser, når der både leges med rytme, tonernes variation i højde og styrke og instrumenternes forskellige lyde. Musik har en effekt på alle. Noget musik taler til kroppen, noget til vore følelser og andet kan have en lindrende/afstressende effekt.

42 Musik, aktivitet 1, sang med fagter. Motivationshistorie I historien om Abelone har vi hørt en hel masse om alt det, hun går og laver i løbet af dagen. Kan I huske, hvad det er hun laver?? Ja, det er rigtigt. Hun hopper rundt i træerne og driller børnene, der går tur. Hun fisker også nede ved søen sammen med Magnus Egern og hun elsker fiskefrikadeller. Jeg har lavet en sang om Abelone. I sangen skal vi synge og lege vi er Abelone, vil I være med til det?

43 Mel. Bjørnen sover Aben hopper, aben hopper Rundt i træer i skoven Hun vil gerne drille, men det må hun ikke Aben hopper, aben hopper Rundt i træer i skoven Aben fisker, aben fisker I den lille skovsø, Hun får fisk på krogen, dejlig mad det giver Aben fisker, aben fisker I den lille skovsø Fagter: Lav en abe, hoppe Dril, vis pegefinger ryste på hoved Lav en abe, hoppe Vis man fisker Vis en svømmende fisk Vis man fisker

44 Aben spiser, aben spiser Fiskefrikadeller Det er hendes livret, uhm de smager dejligt Aben spiser, aben spiser Fiskefrikadeller Aben sover, aben sover, I sin gode seng, Drømmer om Magnus Egern og alt det de leger Aben sover, aben sover I sin gode seng. Fagter: Lad som man spiser, Slik sig om munden og rør på maven. Lad som man spiser, Hænderne på kinden Tegn en seng Se drømmende ud Hænderne på kinden Tegn en seng

45 Musik, aktivitet 2, Musik og sang. Motivationshistorie: I dag skal vi spille på de instrumenter trommer og rasler, vi hjalp hinanden med at lave den anden dag. Kan I huske da vi lavede rasleæggene fik vi beskidte og klistrede fingre? Først skal vi spille rigtig højt på instrumenterne så det kan høres helt op til Lotte og måske helt ud i skoven til Abelone og Magnus Egern. Bagefter skal vi synge samtidig med at vi spiller. Lad os finde instrumenterne.

46 Det skal vi bruge: Trommer Rasler

47 Vejledning til aktiviteten: Alle børn vælger et instrument. Så spilles der frit lidt tid, så børnene får lov at mærke, hvad lige netop deres instrument kan. Så synger vi sangen, og børnene gør det deres instrument skal, når det bliver nævnt i sangen. Vi synger sangen to gange, derefter skifter vi instrument og synger/spiller sangen to gange igen. Vi slutter af med at hvert barn på skift skal vise de andre børn, hvordan lyden er på netop deres instrument.

48 Mel.: Mester Jacob Hør nu aben Hør nu aben, Hør, hvor den kan rasle Hør, hvor den kan rasle Rasle, rasle, rasle Rasle, rasle, rasle Hør nu aben, Hør nu aben, Hør, hvor den kan tromme Hør, hvor den kan tromme Trom, trom, trom Trom, trom, trom Dem med rasler spiller Dem med trommer spiller

49 Hvad er det i naturen, der er så godt for børn? ALT!!! Naturen giver børnene muligheder for motorisk udvikling. Bl.a. varierende terræn, væltede træstammer, forskellige underlag giver stimulation af mange muskelgrupper. I naturen er der plads og højt til loftet, dette giver tit færre konflikter og mindre sygdom. Børnene får mange sanseoplevelser i naturen når vi følger årets gang. Børnene skal føle, se, høre, lugte og smage på naturen.

50 Børnene lærer (fra jord til bord) ved selv at dyrke forskellige afgrøder. Vi kan på markerne fortælle dem om dyr og tale om fødekæden. Når børn er i naturen udvikler de sig personligt, udvikler sprog, sociale kompetencer, stimulerer og udvikler krop og bevægelse For at nå dette kræves der fantasi, kreativitet og motiverede og engagerede voksne.

51 Natur. Aktivitet 1. Så solsikker og følge væksten. Motivationshistorie: Kan I huske, at Magnus fik et stort solsikkehoved med hjem fra dagplejeren og børnene? I dag skal vi også prøve at så solsikkefrø, så skal vi vente på de vokser op og senere planter vi dem ud ude i haven. I kan også få planter med hjem som I kan plante hjemme hos mor og far. Vil I med ud og finde noget jord, nogle frø og nogle potter til at så i?

52 Det skal vi bruge: Urtepotter/glas (glas, så vi kan se solsikkernes rødder) Jord Solsikkefrø Vand

53 Først putter vi jord ned i hvert glas/urtepotte. Derefter putter vi nogle solsikkefrø i hver urtepotte (Det er ikke sikkert, at alle frø bliver til noget)

54 Så skal jorden vandes. Urtepotterne stilles lunt og så venter vi bare på at solsikkerne kommer op. Når solsikkeplanterne har fået en vis størrelse plantes de ud i haven. (både i dagplejen og hjemme).

55 Natur, aktivitet 2. Lave fuglemad med solsikker Motivationshistorie: Kan I huske den anden dag, hvor vi var i skoven og samle kogler? Der var nogle af koglerne der var spist af. Jeg har fundet billeder af dyr, der spiser kogler, vi kan kikke på. Det er ikke alle dyr/fugle, der spiser kogler. Om vinteren er det svært for mange fugle at finde mad, så jeg synes vi skal lave mad til fuglene af vores solsikkefrø, kogler og noget fedt. Vil I hjælpe mig?

56 Vejledning til aktiviteten: Vi har taget nogle hoveder fra vores solsikker og pillet frøene ud. Vi har været en tur i skoven og samlet forskellige kogler. Vi har samlet både hele kogler og kogler som dyrene har spist af. Der er lavet laminerede kort med rødgran og kogler fra rødgranen, hvor der er vist, hvordan de forskellige dyr spiser af koglerne. Vi får en snak om, hvad de forskellige dyr spiser og hvem der har spist af de enkelte kogler. Vi taler om at ikke alle dyr kan nøjes med kogler, så nu skal vi hjælpe fuglene og lave noget mad til dem.

57 Det skal vi bruge: Laminerede kort Solsikkefrø Kogler Palmin Engangsbægre Tyndt ståltråd

58 Smelt palmin i en gryde Vikl ståltråd rundt om koglerne Sæt koglen ned i kruset og put solsikkefrø ned omkring koglen

59 Hæld det afkølede fedt ned over kogle og solsikkefrø. Fyld evt. flere frø i Lad det hele stå indtil fedtet er stivnet igen Nu er maden klar til at vi kan hænge det ud til fuglene.

60 Hvorfor er det godt for børn at lege? Den første leg børn starter med er grundlegen borte tit, her får barnet hurtigt erfaring med at den voksne kommer igen. Når børn leger udvikler de fantasi og kreativitet, de opfinder en fantasiven eller påtager sig roller som mor, far osv. Ved dramalege får de måske pålagt en rolle, hvor det kræver fantasi at kunne sætte sig ind i denne rolle. Rolleleg/dramaleg er vigtig for børns fantasi og fremadrettet udvikling.

61 Når barnet leger styrkes både den motoriske, den sproglige, den sociale kompetence og den alsidige personlige udvikling. Når børn leger giver det dem erfaringer, de øver sig i at være sammen med andre og begynder at kunne forstå enkle regler og aftaler. Børn kopierer, hvad andre børn og voksne gør, og forsøger at efterligne i rollelege.

62 Drama. Aktivitet 1. Fange egernhaler. Motivationshistorie: Ude i skoven, hvor Abelone og Magnus Egern bor, bor der også en ræv. Kan I huske vi så den på et billede nede fra søen? Ræven synes egernets hale er så dejlig blød, så han vil gerne fange den, men egernet er hurtig og prøver at løbe væk fra ræven alt, hvad han kan. Jeg har nogle bløde egernhaler her og nogle ører til ræven, så kan vi også lege legen. Er der en der vil være ræv?.

63 Vejledning til legen: Der vælges et barn, der skal være ræv, de andre børn skal være egern. Ræven får ører på, de andre børn skal have sat haler i buksekanten/lommen. Ræven skal nu prøve at fange alle egernhalerne. Legen kan leges indtil alle har prøvet at være ræv. Variation af legen: 1. Man kan vælge at undlade ræven og lade alle have egernhaler. Det gælder så om at fange hinandens haler. 2. Vi har haler af crepepapir i gul/rød/grøn/blå eller andre farver. Hvert barn får 3 haler på. Så gælder det om først at fange de gule haler, derefter de røde osv.

64 Det skal vi bruge:: Ræveører til den, der skal være ræv. Haler til alle børn. Her er hallerne fingerstrikket. De kan evt. også laves af crepepapir, eller være i flere farver for at gøre legen mere udfordrende.

65 Sådan leges legen: Først får ræven ører på Så får egernet hale på Nu skal ræven fange alle egernhalerne. Derefter findes der en ny ræv.

66 Drama, aktivitet 2, Samle nødder til Magnus Egern Motivationshistorie: Nu er det snart vinter og Abelone og Magnus Egern samler nødder ude i skoven til Magnus Egerns familie, men de synes ikke der er så mange nødder i skoven i år. Så de har sendt et brev til os, hvor de skriver om vi ikke kan hjælpe dem med at finde nogle flere nødder. Skal vi ikke prøve at se om vi kan hjælpe hinanden med at finde mange nødder til dem?

67 Vejledning til legen: Inden legen begynder fortæller/spørger den pædagogiske assistent børnene om, hvordan egernet hopper, hvad det spiser og hvor det bor. Vi prøver alle at hoppe/gå som et egern. Vi prøver også at gå som om vi er en abe, hvordan ser aben ud, hvor bor den, hvad spiser den. Når legen går i gang skal børnene være abe eller egern mens de samler nødder op. Nødderne er fordelt rundt i rummet, børnene skal samle en nød op af gangen og gå/hoppe hen og lægge den i spanden der passer til, indtil alle nødder er samlet. Legen kan leges så længe der er interesse for det.

68 Det skal vi bruge: Forskellige nødder Spande med billeder af de forskellige nødder

69 Er det mon den rigtige spand? Så er vi klar til at samle nødder. Nu er der samlet mange nødder

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Stjernemanden Arthur Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Indholdsfortegnelse Stjernemanden Arthur Historie Værksted Fokus spørgsmål Trylledej Dekoration Musik Fokus spørgsmål Arthur skal en

Læs mere

Betinas dagpleje. Kontakt oplysninger: Betina Daugaard Hansen Dansebjergvej 5 6622 Bække Tlf.: 75389470

Betinas dagpleje. Kontakt oplysninger: Betina Daugaard Hansen Dansebjergvej 5 6622 Bække Tlf.: 75389470 Betina s dagpleje Betinas dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Betina Daugaard Hansen Dansebjergvej 5 6622 Bække Tlf.: 75389470 Betina Daugaard Hansen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R Storyline af Helle Bennedsen INDHOLDSFORTEGNELSE Historien: Grisen Arthur Værksted Modellervoks, Klodser. Natur Bladkranse, Bålmad. Medier Fotografering

Læs mere

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN Tale-hørekonsulenterne PPR Brønderslev Tal med dit barn Børn lærer sprog, når de er sammen med vigtige personer i deres liv, især

Læs mere

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager Aktivitet 2 Lav trolde - lysestager Motivation Trolde bor i skoven, og de har derfor ikke strøm så de kan få lys. De bruger stearinlys. I dag skal vi farve vores egne flotte trolde lysestager. I bestemmer

Læs mere

OPSKRIFTER & INSPIRATION TIL HJEMMELAVET FUGLE-MUSEMAD

OPSKRIFTER & INSPIRATION TIL HJEMMELAVET FUGLE-MUSEMAD OPSKRIFTER & INSPIRATION TIL HJEMMELAVET FUGLE-MUSEMAD Snart er vinter & kulde over os, og det bliver sværere for dyrene at finde føde. Men i Nyrup Hegn har vi heldigvis Skovnissen, som gør alt for at

Læs mere

Susannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Susanne Grundvad Nielsen Ladelundvej 33 6650 Brørup Mobil: 21136850

Susannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Susanne Grundvad Nielsen Ladelundvej 33 6650 Brørup Mobil: 21136850 Susanne s dagpleje Susannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Susanne Grundvad Nielsen Ladelundvej 33 6650 Brørup Mobil: 21136850 Susanne Grundvad Nielsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

Lindas dagpleje. Kontakt oplysninger: Linda Krogh Anlægsvej 8, Andst 6600 Vejen Tlf.: 21751073. Linda Krogh Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen

Lindas dagpleje. Kontakt oplysninger: Linda Krogh Anlægsvej 8, Andst 6600 Vejen Tlf.: 21751073. Linda Krogh Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen Linda s dagpleje Lindas dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Linda Krogh Anlægsvej 8, Andst 6600 Vejen Tlf.: 21751073 Linda Krogh Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor i min

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham.

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 9 Det store, store træ Ugens tekst og referencer: Matt 13,31-32. Christ s Object Lessons, side 76-79. Huskevers: Voks i Jesu nåde (2 Pet 3,18) Hovedformålet er, at børnene

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Historie. Motivationshistorier. Aktiviteter. Frem. Tilbage. Hjem

Indholdsfortegnelse. Historie. Motivationshistorier. Aktiviteter. Frem. Tilbage. Hjem Indholdsfortegnelse. Historie Motivationshistorier Aktiviteter Frem Tilbage Hjem Den lille drypstenstrold. Storyline-målgruppe 3-6 år. Skrevet af; Tina Redder Den lille drypstenstrold. Der var engang,

Læs mere

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster. www.mortenmusik.dk! +45-28 40 66 95 " morten@mortenmusik.

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster. www.mortenmusik.dk! +45-28 40 66 95  morten@mortenmusik. Smag for leg Tekster Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard www.mortenmusik.dk! +45-28 40 66 95 " morten@mortenmusik.dk Indhold Smag for leg!... s. 3 Friske Frede Fersken!... s. 4 Frugtsangen!...

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING Glentereden er en institution med få to sprogede børn Give børnene mulighed for at udvikle deres sprog. Gentager hvad børnene siger højtlæsning. Går ture og snakke om, hvad

Læs mere

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her?

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Du er her i dette hus, fordi dine voksne har problemer, og det hjælper vi med at løse. Her i dette

Læs mere

Leg med vokallyde og sproglige begreber

Leg med vokallyde og sproglige begreber Leg med vokallyde og sproglige begreber Af Bodil Hessellund Med vokaltæppet kan man fordybe sig i aktiviteter rettet mod de fire sproglige dimensioner fra Undervisningsministeriets sprogvurdering. Ved

Læs mere

Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen

Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen Kirsebærbakken 3, 4572 Nr. Asmindrup 26216884/59311033 Jeg vil gerne give børnene en tryg og rolig hverdag i dagpleje. Der er altid tid til knus, kram og trøst.

Læs mere

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen Kaninen pixeline Af Kit G. Laugesen indledning Storyline er en lille historie om kaninen pixeline som godt kan lide farver. Målgruppe er dagpleje/vuggestuebørn i alder 1-3år,da jeg selv er dagpleje er

Læs mere

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang.

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang. Børn i bevægelse Legekoncept med 14 sjove lege Legene stimulerer børns motoriske udvikling og kan gøre bevægelse til det lette valg i hverdagen for professionelle, der arbejder med udvikling af børns motorik.

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2015 april 2016 Med udgangspunkt i vores værdi og arbejdsgrundlag har vi beskrevet, hvad vi vil lægge vægt

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Dortes dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Dorte Guldberg Nielsen Byagervej 30 6650 Brørup Tlf. 61 36 16 96

Dortes dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Dorte Guldberg Nielsen Byagervej 30 6650 Brørup Tlf. 61 36 16 96 Dorte s dagpleje Dortes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Dorte Guldberg Nielsen Byagervej 30 6650 Brørup Tlf. 61 36 16 96 Dorte Guldberg Nielsen Redigeret af Maria Moesgaard Kære forældre. Velkommen

Læs mere

Kostpolitik. Dokumentnavn: Folder Dokument #: 2115084 Forfatter: DL9YJS

Kostpolitik. Dokumentnavn: Folder Dokument #: 2115084 Forfatter: DL9YJS 1 Kostpolitik 1 Forord: Tønder kommunes overordnede kostpolitik danner grundlag for børnehavens kostpolitik. 2 Målsætningen: Vi vil sikre sunde og glade børn i Tønder Kommune. Tønder Kommune forventer

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23: Min krop. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23: Min krop. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Min krop side 1 Uge 23: Min krop Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Min krop side 1 HIPPY HippHopp uge_23_guidevejl_min_krop.indd 1 06/07/10 10.44 Denne vejledning

Læs mere

Bamsen Benny. Af Dorte S. Thomsen

Bamsen Benny. Af Dorte S. Thomsen Bamsen Benny Af Dorte S. Thomsen Indledning Story linen er en historie om Bamsen Benny. Min målgruppe er børn i dagplejen/vuggestuen, alder ½ - 3 år, og da jeg er ansat som dagplejer, er det mit udgangspunkt.

Læs mere

Læreplanstemaer: Vi har opsat følgende mål som vi stræber efter. Den personlige alsidige udvikling:

Læreplanstemaer: Vi har opsat følgende mål som vi stræber efter. Den personlige alsidige udvikling: Læreplanstemaer: Vi har opsat følgende mål som vi stræber efter. Den personlige alsidige udvikling: Alle børn har en tro på at de kan lære noget Alle børn har en bevidsthed om at ved at øve sig kan de

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Kunst med melklister

Kunst med melklister Kunst med melklister Hvornår: Torsdag d. 6. og 13. juni 2013 Deltagere: Alle dagplejere og børn i gr.l Hvorfor: Vi har alle erfaret at de fleste børn er vilde med at røre ved noget der er klisteret og

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner Indledning Dette er de pædagogiske læreplaner for børnehaveafdelingerne på Egholmgård. I 2004 blev det besluttet at børnehaverne skulle arbejde med børnene udfra pædagogiske

Læs mere

Daginstitutionen. - en informationspjece til forældre. Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard

Daginstitutionen. - en informationspjece til forældre. Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard Daginstitutionen - en informationspjece til forældre Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard HVAD ER EN DAGINSTITUTION? 2 DERFOR ER DET VIGTIGT AT GÅ I DAGINSTITUTION? 3 HVERDAGEN I DAGINSTITUTIONEN 3 SAMLING

Læs mere

Hvordan har du det i børnehaven?

Hvordan har du det i børnehaven? Børnehaven 44 børn 1. Kan du lide at gå i børnehave? Hvordan har du det i børnehaven? 44 børn svarer ja = 100 % 2. Har du det godt i din børnehave? 43 børn svarer ja og et barn nej =97,72 % 3. Hvad er

Læs mere

Inspirationsmateriale til arbejde med sproglig udvikling

Inspirationsmateriale til arbejde med sproglig udvikling Inspirationsmateriale til arbejde med sproglig udvikling Strategier for dagplejeren/ de voksne: Alt hvad vi siger og gør er med til at stimulere barnet i dets udvikling. Med brug af nogle simple strategier,

Læs mere

Cirkus Alfredo. En storyline for dagplejebørn. Af Anne9e Plovst. Gå >l indhold

Cirkus Alfredo. En storyline for dagplejebørn. Af Anne9e Plovst. Gå >l indhold Cirkus Alfredo En storyline for dagplejebørn. Af Anne9e Plovst Gå >l indhold Alfredo er pauseklovn i cirkus. Cirkusdirektøren hedder Manfred og han har et stort skæg og en meget høj hat. Der er mange ar>ster

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige:

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige: Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: Kravler op og ned af stole/borde osv. Spiser selv: bruger kniv, gaffel, fingre, drikker

Læs mere

Pædagogisk udgangspunkt

Pædagogisk udgangspunkt Pædagogisk udgangspunkt Børnehaven er bygget til at være funktionsopdelt eller værkstedsopdelt, hvilket helt konkret betyder, at vi har forskellige rum med forskellige aktiviteter. Vi har valgt at fokusere

Læs mere

Berits dagpleje. Kontakt oplysninger: Berit Skovlund Poulsen Birkevænget 19, Askov 6600 Vejen Tlf.: 60957188

Berits dagpleje. Kontakt oplysninger: Berit Skovlund Poulsen Birkevænget 19, Askov 6600 Vejen Tlf.: 60957188 Berit s dagpleje Berits dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Berit Skovlund Poulsen Birkevænget 19, Askov 6600 Vejen Tlf.: 60957188 Berit Skovlund Poulsen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE.

Læs mere

Drengen der mødte det uhyggelige træ.

Drengen der mødte det uhyggelige træ. Drengen der mødte det uhyggelige træ. 3-6 årige Storyline lavet af Panerak Tobiassen Indholds fortegnelse Drengen der mødte det uhyggelige træ Værksted: Fokus spørgsmål Motivation + Aktivitet 1 Motivation

Læs mere

Velkommen hos. natur. Mettes dagpleje

Velkommen hos. natur. Mettes dagpleje Velkommen hos natur Mettes dagpleje Pænt Goddag Hej, jeg hedder Mette Marie Bruun. Jeg er fra 1980, er uddannet maler i 2001 og pædagog med speciale i børn og natur i 2007. Jeg er gift med Ricco, sammen

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Jeg glæder mig til at bo på Sedenhuse

Jeg glæder mig til at bo på Sedenhuse Jeg glæder mig til at bo på Sedenhuse Interview med seks af de unge der skal flytte på Sedenhuse i november. Af Ole Dan Jensen og Stig Sørensen, fagkonsulenter i H&P, juni 2009. Gitte Nø., David, Nynne,

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse

Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse Introduktion Ideen med Bamse på klassebesøg er, at eleverne i fællesskab med en slags maskot arbejder med emner, der har relation til det brede positive sundhedsbegreb.

Læs mere

Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling?

Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling? Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling? Få svarene her. Forældrefolder Langmark Kære Forældre Vi vil med denne folder give inspiration til, hvad du kan gøre for at støtte dit barn i at udvikle

Læs mere

Hvem ka? Gud ka! -1. Betty Baxters liv og omvendelse.

Hvem ka? Gud ka! -1. Betty Baxters liv og omvendelse. Hvem ka? Gud ka! -1 Betty Baxters liv og omvendelse. Mål: I denne undervisning kommer vi ind på frelsens budskab. Vi vil skabe plads til, at børn kan åbne deres hjerte op for Jesus, som Betty Baxter gjorde.

Læs mere

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN.

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN. ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN. Sociale mål: At hver elev oplever glæde og tryghed ved at gå på skolen. At eleverne for tryghed til lærerne og hinanden. At hver enkelt elev har mod på, og lyst til, at fortælle

Læs mere

Profil Årstids Dagplejer i Vamdrup Øst. Mig og min familie

Profil Årstids Dagplejer i Vamdrup Øst. Mig og min familie Profil Årstids Dagplejer i Vamdrup Øst Mig og min familie Mit navn er Lene Brun Munkholm, jeg er født i 1974 og har boet i Vamdrup siden 1992. Jeg bor sammen med min mand Sandi, som er fængselsbetjent

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

forord I dagplejen får alle børn en god start

forord I dagplejen får alle børn en god start Små skridt Denne bog tilhører: forord I dagplejen får alle børn en god start Denne bog er til jeres barn, der nu er startet i dagplejen. Den vil blive fyldt med billeder, tegninger og små historier om

Læs mere

Red Hill Special School

Red Hill Special School Red Hill Special School 72 Waterworks Road Red Hill QLD 4059 Email: admin@redhillspecs.eq.edu.au Område: Børn og unge med nedsat funktionsevne 1. Rejsebrev fra Brisbane, Australien Så er der allerede gået

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Lottes dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Lotte Andersen Hustedvej 4 6650 Brørup. Lotte Andersen Redigeret af Maria Moesgaard

Lottes dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Lotte Andersen Hustedvej 4 6650 Brørup. Lotte Andersen Redigeret af Maria Moesgaard Lotte s dagpleje Lottes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lotte Andersen Hustedvej 4 6650 Brørup Lotte Andersen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor i min dagpleje. Jeg glæder

Læs mere

Anitas dagpleje. Kontakt oplysninger: Anita Dalby Schneider Dich Dalgårdsvej 128 6600 Vejen Tlf.: 25573389

Anitas dagpleje. Kontakt oplysninger: Anita Dalby Schneider Dich Dalgårdsvej 128 6600 Vejen Tlf.: 25573389 Anita s dagpleje Anitas dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Anita Dalby Schneider Dich Dalgårdsvej 128 6600 Vejen Tlf.: 25573389 Anita Dalby Schneider Dich Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE.

Læs mere

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen LÆS OM: I vores første udgave af avisen fortæller børn, hvad en avis er. Børn fortæller om hvordan det er at være i dagplejen, Børnehaven Lystruplund, Børnehaven Hasselhøj, Minihøj, Hurlumhejhuset og Møllehuset

Læs mere

Nede i køkkenet er mor ved at lave morgenmad. Godmorgen, råber Sille og er allerede på vej ud i haven. Hov, hov, griner mor, ikke så hurtigt, du skal

Nede i køkkenet er mor ved at lave morgenmad. Godmorgen, råber Sille og er allerede på vej ud i haven. Hov, hov, griner mor, ikke så hurtigt, du skal I dag er en god dag. Det kan Sille mærke lige så snart, hun vågner. Solen skinner nemlig, og hvis der er noget, Sille kan lide, så er det solskinsvejr. Så kan man nemlig komme ud og lege, og man kan blive

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer udfolde sig som en stærk og alsidig

Læs mere

Personlige kompetencer. Natur. Sprog. Trivselssamtale. ved barnets 2½ år. Sociale. Krop & bevægelse. Kultur

Personlige kompetencer. Natur. Sprog. Trivselssamtale. ved barnets 2½ år. Sociale. Krop & bevægelse. Kultur Personlige kompetencer Natur Sociale kompetencer Trivselssamtale ved barnets 2½ år Sprog Krop & bevægelse Kultur 12 Dagplejen Dagplejens telefontider: Mandag - torsdag kl. 12.00-14.00 Torsdag tillige kl.

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, en planche, ugeplanerne, dokumentationsmapperne samt Barnet bog, der alt sammen er placeret i vores fællesrum, hvori

Læs mere

Bevægelsesdagplejer Dorthea Marie Rønnov Hansen kaldenavn: Dorthe Højvang Nord 63 6580 Vamdrup Tlf: 21600192 + 75583409

Bevægelsesdagplejer Dorthea Marie Rønnov Hansen kaldenavn: Dorthe Højvang Nord 63 6580 Vamdrup Tlf: 21600192 + 75583409 Bevægelsesdagplejer Dorthea Marie Rønnov Hansen kaldenavn: Dorthe Højvang Nord 63 6580 Vamdrup Tlf: 21600192 + 75583409 Kontakt mig gerne for uforpligtende besøg. Velkommen til min dagpleje. Mine åbningstider:

Læs mere

Velkommen I Dagplejen

Velkommen I Dagplejen Velkommen I Dagplejen Dorrith Glibstrup Skovvejen 23 6064 Jordrup Mobil nr. 4016 9267 Åbningstider: Man-tors 6.45-16.30 Fredag 6.45-15.45 Jeg hedder Dorrith Glibstrup og er født i 1962. Jeg har været dagplejer

Læs mere

Side 1 af 11. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 18. december 2012

Side 1 af 11. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 18. december 2012 Resultatudtrækket er foretaget 18. december 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i fritidshjemmet, Drilleri og mobning, Uddybende om drilleri/mobning, Uddybende

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

NYHEDSBREVET. for barnet kan risikere i leg at hænge fast og blive kvalt.

NYHEDSBREVET. for barnet kan risikere i leg at hænge fast og blive kvalt. NYHEDSBREVET NR. 3 SEPTEMBER 2010 AF FORÆLDREBESTYRELSEN I DAGPLEJEN FOR HADERSLEV KOMMUNE INDHOLD: NYT FRA FORÆLDREBESTYRELSEN INFO FRA DAGPLEJEN STAFETTEN EKSPERTERNE OPSKRIFT NYT FRA FORÆLDREBESTYRELSEN

Læs mere

Der kan være aktiviteter, hvor der er tilmelding (kan være bindende) og andre aktiviteter, hvor man bare kan deltage, når man har lyst.

Der kan være aktiviteter, hvor der er tilmelding (kan være bindende) og andre aktiviteter, hvor man bare kan deltage, når man har lyst. SFO aktiviteter og Værksteder Nogle af aktiviteterne kører som en fast aktivitet hver uge. Andre følger årstiden eller er knyttet til faste traditioner som jul, fastelavn Hop & Rock osv. Nogle af aktiviteter

Læs mere

Med Alfine i naturen. Flokkens traditioner. Indledningsceremoni og sange. Mødet foregår indendørs. En kurv til Alfines ting.

Med Alfine i naturen. Flokkens traditioner. Indledningsceremoni og sange. Mødet foregår indendørs. En kurv til Alfines ting. X X X Mål og formål Tid Aldersgren Spirene skal kende forskel på sund og usund mad, kunne sortere og bortskaffe affald og gå på opdagelse i naturen og kunne fordybe sig i de ting der sker omkring dem.

Læs mere

Side 1 af 11. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 18. december 2012

Side 1 af 11. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 18. december 2012 Resultatudtrækket er foretaget 18. december 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i fritidshjemmet, Drilleri og mobning, Uddybende om drilleri/mobning, Uddybende

Læs mere

Det er en dejlig dag i Paradisparken, og solen skinner. Magnus er tidligt oppe og har fuld fart på. Han har fået en ny spændende ide: Han vil tælle

Det er en dejlig dag i Paradisparken, og solen skinner. Magnus er tidligt oppe og har fuld fart på. Han har fået en ny spændende ide: Han vil tælle Region Hovedstaden Det er en dejlig dag i Paradisparken, og solen skinner. Magnus er tidligt oppe og har fuld fart på. Han har fået en ny spændende ide: Han vil tælle alting. Myggen er taget med, selv

Læs mere

Navn Susanne Olesen Lisette Lindblad Maria Mølholm Hansen. Mailadresse suole@esbjergkommune.dk mbno@esbjergkommune.dk mamh@esbjergkommune.

Navn Susanne Olesen Lisette Lindblad Maria Mølholm Hansen. Mailadresse suole@esbjergkommune.dk mbno@esbjergkommune.dk mamh@esbjergkommune. 3-Stammen 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 5 Science - Dagtilbuddets opgave

Læs mere

Velkommen i. Tegnet af Lindagil de splittergale tagnere

Velkommen i. Tegnet af Lindagil de splittergale tagnere 16 Velkommen i 16 Tegnet af Lindagil de splittergale tagnere Voldum Børnehave 2 15 Østervænget 1 8370 Hadsten Hej Vi vil gerne byde dig velkommen i Voldum Børnehave, vi glæder os meget til du starter her

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

Annes dagpleje. Kontakt oplysninger: Anne Kibsgaard Morbærvej Vejen Tlf.: Anne Kibsgaard Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen

Annes dagpleje. Kontakt oplysninger: Anne Kibsgaard Morbærvej Vejen Tlf.: Anne Kibsgaard Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen Anne s dagpleje Annes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Anne Kibsgaard Morbærvej 45 6600 Vejen Tlf.: 40893753 Anne Kibsgaard Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor i min

Læs mere

Lad det vokse -1. Du høster, hvad du sår.

Lad det vokse -1. Du høster, hvad du sår. Lad det vokse -1 Du høster, hvad du sår. Mål: Børnene lærer om forudsætninger for vækst. Børnene lærer hvilke ting, der kan stå vækst i vejen; de indser, at man høster det, man sår - både i det naturlige

Læs mere

Det er jeg også, siger Bill. Jeg er så sul-ten, at jeg kunne æde en ko, siger han.

Det er jeg også, siger Bill. Jeg er så sul-ten, at jeg kunne æde en ko, siger han. Bill og Bob er to pen-ta-ce-ra-tops. Bill og Bob er på vej ind i en skov. De vil søge føde i den skov. Jeg er sul-ten, siger Bob. Det er jeg også, siger Bill. Jeg er så sul-ten, at jeg kunne æde en ko,

Læs mere

Beskrivelse og materialeliste for løbsledelsen:

Beskrivelse og materialeliste for løbsledelsen: Beskrivelse og materialeliste for løbsledelsen: Start: Hvert hold får sin egen farve, så vi kan kende holdene fra hinanden. Holdets farve males på kinderne af deltagerne og alles næser males røde med sminke-

Læs mere

Årsplan Røde Kors Børnehus i Vuggestuen August 2015 til Juli 2016 Aktiviteter Hele året. Aktiviteter hele året. Turdagen: Vi går tur i nærmiljøet når vind og vejr mm. tillader det. Børnene får trænet deres

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Jeg er glad for at gå i skole. Jeg føler mig tryg i klassen

Jeg er glad for at gå i skole. Jeg føler mig tryg i klassen Jeg er glad for at gå i skole 1% 0% 14% 52% 33% Jeg føler mig tryg i klassen 3% 0% 46% 10% 41% Jeg kan lide mine kammerater i klassen 0% 0% 9% 40% 51% Mine venner kan lide mig, som den jeg er 1% 45% 46%

Læs mere

Læringsmål og indikatorer

Læringsmål og indikatorer Personalets arbejdshæfte - Børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale

Læs mere

Vuggeriet og Lysegrøn gruppe

Vuggeriet og Lysegrøn gruppe Vuggeriet og Lysegrøn gruppe Faktaoplysninger: Børnetal og stuer: Vuggestuen i Tusenfryd er delt op i stuer. Der er plads til ca. 12 børn på hver stue. Alt efter antal af børn i afdelingen er barnet tilknyttet

Læs mere

Min morfar Min supermand

Min morfar Min supermand Dedikeret til min farmor og min far. Skrevet af Lilian Rask Andersen 2012. Manuskript doneret til Kræftens Bekæmpelse, i et håb om at bogen kan hjælpe familier og pårørende til at tale og græde sammen

Læs mere

Digital leg og gode apps i Dagplejen

Digital leg og gode apps i Dagplejen Digital leg og gode apps i Dagplejen Idéer til lege og apps med ipad for 0-3 årige Denne pjece er vores bud på digitale lege og gode apps, til de 0-3 årige. Du finder her inspiration til at komme igang

Læs mere

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin Trine Bjerre & Kirsten Ruth Oskar i Legeland Forlaget Den lille Delfin Oskar i Legeland af Trine Bjerre & Kirsten Ruth 2014 1. udgave, 1. oplag isbn-13: 978-87-996221-3-9 Tekst & Lay-out: Trine Bjerre

Læs mere

Vedrørende: anmodning om godkendelse af den private børnehave Solsikken, som integreret institution.

Vedrørende: anmodning om godkendelse af den private børnehave Solsikken, som integreret institution. Hedensted d. 17.5.-16 Til udvalget for læring! Vedrørende: anmodning om godkendelse af den private børnehave Solsikken, som integreret institution. Hermed anmodes om godkendelse af, at Solsikken ændrer

Læs mere

INDHOLD HVAD ER MOTORIK? 4 HVAD ER MOTORISK LEG? 4 HVORFOR LEGE MOTORIK? 5 HVORDAN BRUGER JEG MOTORIKSKEMAET? 6 MOTORIKSKEMA FOR BØRN PÅ 1½ ÅR 7

INDHOLD HVAD ER MOTORIK? 4 HVAD ER MOTORISK LEG? 4 HVORFOR LEGE MOTORIK? 5 HVORDAN BRUGER JEG MOTORIKSKEMAET? 6 MOTORIKSKEMA FOR BØRN PÅ 1½ ÅR 7 til 1½ og 3½ år INDLEDNING Dette motorikhæfte er ment som en rettesnor for, hvad man kan forvente, at børn på 1½ år og 3½ år kan motorisk. Hæftet kan give dig en god fornemmelse for hvilke af børnene i

Læs mere

Nyhedsbrev Alme Skoles SFO februar 2016.02.21

Nyhedsbrev Alme Skoles SFO februar 2016.02.21 Nyhedsbrev Alme Skoles SFO februar 2016.02.21 Kære forældre Håber I alle har nydt en uges vinterferie sammen med familie eller venner. Vi glæder os til at tage imod jeres børn på mandag, til nye aktiviteter

Læs mere

Resume af projektbeskrivelse Kroppen på Toppen -i børnehøjde

Resume af projektbeskrivelse Kroppen på Toppen -i børnehøjde Resume af projektbeskrivelse Kroppen på Toppen -i børnehøjde Projektet går ud på at alle børn (0-6 årige) i Aalborg Kommunes institutioner skal have Kroppen på Toppen ved at få mere fysisk aktivitet, flere

Læs mere

Midtdjurs Friskole, Ramtenvej 14D, 8581 Nimtofte. E-mail: mdsf@midtdjursfriskole.dk Skole: 86398137 SFO: 86398044

Midtdjurs Friskole, Ramtenvej 14D, 8581 Nimtofte. E-mail: mdsf@midtdjursfriskole.dk Skole: 86398137 SFO: 86398044 UGEBREV nr. 23 uge 05 Årgang 6 Temauge I næste uge har vi temauge om farver. I må læse under lærernes indlæg, hvad der skal ske i løbet af ugen, men her er lidt praktiske informationer. Mandag er normal

Læs mere

Dagplejerne i Ravsted Børneunivers har i gennemsnit en erfaring på 18 år

Dagplejerne i Ravsted Børneunivers har i gennemsnit en erfaring på 18 år Dagplejen Dagplejerne i Ravsted Børneunivers har i gennemsnit en erfaring på 18 år I dagplejen har vi fleksible åbningstider, der aftales med den enkelte dagplejer. Vi har barnevogne og dyner til rådighed,

Læs mere

Grovmotorik. Jorden er giftig

Grovmotorik. Jorden er giftig Fra 5 år Grovmotorik Gå på forskellige måder på tæer/hæle/m. lange skridt/små trin forlæns/sidelæns/sidelæns Gå balance på en streg, kantsten, træstamme m.v. Stå på ét ben statueleg stå trold Løbe på forskellige

Læs mere

Personlige kompetencer. Natur. Sprog. Trivselssamtale. Sociale Krop & bevægelse. Kultur

Personlige kompetencer. Natur. Sprog. Trivselssamtale. Sociale Krop & bevægelse. Kultur Personlige kompetencer Natur Sprog Trivselssamtale Sociale kompetencer Krop & bevægelse Kultur 2 Overgang fra dagpleje til børnehus Trivsels samtale For at sikre barnet en god overgang til børnehus, tilbyder

Læs mere

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Trolderim

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Trolderim Dialogisk læsning - Lotte Salling Trolderim DIALOG OG AKTIV DELTAGELSE I OPLÆSNINGEN Samtaleideer og sprogaktiviteter til bogen Trolderim af Lotte Salling. For børn i indskolingsalderen. RIMORD: Eksempel:

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2008 0.kl., 1.kl., 2.kl., 3.kl. M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 12 Er du glad for at gå i skole? 57 / 65.52%

Læs mere

Resultater i antal og procent. Generel tilfredshed. Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2008. Ikke viste hold: 0.a, 0.b, 1.c, 2.b, 2.c.

Resultater i antal og procent. Generel tilfredshed. Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2008. Ikke viste hold: 0.a, 0.b, 1.c, 2.b, 2.c. Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2008 Hold: 0.c, 1.a, 1.b, 2.a, 3.a, 3.b, 3.c Køn: M, K Ikke viste hold: 0.a, 0.b, 1.c, 2.b, 2.c Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2009 0kl, 1kl, 2kl, 3kl M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 12 Er du glad for at gå i skole? 27 / 65.85% 13 / 31.71%,

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2010 Børnehaveklasse 2010, 1. klasse 2010, 2. klasse 2010, 3. klasse 2010, 4. klasse 2010 M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2009 2A, 2C M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 12 Er du glad for at gå i skole? 39 / 82.98% 7 / 14.89%, ikke rigtigt

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2008 Indskolingen M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 12 Er du glad for at gå i skole?, ikke rigtigt Hvordan har

Læs mere