T.E.D. Anti-Emboli Strømper

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "T.E.D. Anti-Emboli Strømper"

Transkript

1 T.E.D. Anti-Emboli Strømper Information til Detailhandlen

2 T.E.D. INFORMATION Denne T.E.D. mappe vil give dig den nødvendige information du behøver, for bedre at kunne rådgive kunder om hvorfor de skal benytte T.E.D. anti-emboli-strømper og hvilken model og størrelse de skal bruge. T.E.D. STRØMPER ordineres almindeligvis af kirurgiske og medicinske læger som profylakse med dyb venetrombose og pulmonal emboli. T.E.D strømper øger blodets gennemstømningshastighed i de dybe vener og modvirker stase. HVORNÅR SKAL MAN HELST BRUGE T.E.D. STRØMPER? 1. Når patienten bevæger sig så lidt, at muskelfunktionen er begrænset. Selv patienter, der stort set er oppegående, kan være truet af trombose. Husk også patienter i kørestol og patienter, der sidder i længere tid af gangen.. Når en patient opereres. T.E.D. strømper anvendes normalt præ-, per- og postoperativt, og brugen fortsættes dag og nat, til patienten er fuldt mobiliseret.. Under intensiv behandling, hvor patienten ligger stille. 4. Når plejehjemsbeboere er meget lidt aktive. Beboerne kan være udsat for blodpropper, når de er dårligt gående, sidder i kørestol, eller er sengeliggende i længere perioder. 5. Når lægen ordinerer støtte med aftagende kompression, d.v.s. 18 mm Hg ved anklen aftagende til 8 mm Hg på låret. Ofte blive strømperne brugt som støtte for oppegående med åreknuder eller tendens til ødem. Anvendelsen af T.E.D. strømper er langt nemmere og mere nøjagtig end elastiske bind - desuden er de behagelige for patienterne. 6. T.E.D. strømper bruges normalt parvis. Selv om patientens ene ben måske er mere truet af trombose end det andet, vil en forbedret gennemstrømning af blodet i de dybe vener i begge ben forhindre stase og derved reducere faren for blodprop. KONTRAINDIKATIONER Strømperne kan ikke anbefales til patienter med følgende gener : 1. Alle lokale tilstande i benene, hvor strømper kan genere, f.eks. :. Alvorlig arteriosclerose eller andre iskæmiske karsygdomme.. Massive benødemer eller lungeødem efter svigtende hjertefunktion med for stærk blodtilstrømning (kongestion). 4. Ekstrem ben deformitet. a) dermatitis, b) veneligatur (straks efter operation), c) ganggræn, d) nyligt fortaget hudtransplantation. T.E.D. Anti-embolistrømper fås i farvede modeller til Detailhandlen. Strømpen har samme kompressionsprofil, som den hvide hospitalsmodel.

3 ÅRSAGER TIL TROMBOSE Der er tre hovedårsager til trombose: - beskadigelse af karvæggen - ændringer i koagulationsmekanismen - nedsat strømningshastighed ( stase ) i karrene Patienter, der ikke bruger benmusklerne, er især udsat for stase. Målet er at forhindre koagulation af blodet i venerne, hvilket kan svække og for altid ødelægge veneklapperne og eventuelt føre til lungeemboli. Følgende kliniske faktorer angives at øge risikoen for postoperative tromboemboliske komplikationer: - overvægt - cancer - høj alder - hjertesygdomme (morbus cordis) - specifikke defekter i koagulationssystemet - immobilisation - tidligere tromboembolisk lidelse - p-pillebehandling - langvarig operation - varicer på underekstremiteterne - betydningen af de enkelte risiokofaktorer er omdiskuteret. De fleste mener dog, at høj alder er en væsentlig risikofaktor, hvilket er bagrunden for, at tromboseprofylakse især anvendes til patienter over 40 år. Der foreligger endnu ingen sikre metoder til præoperativt at udpege den enkelte patient, der vil udvikle trombose. GODE FOREBYGGELSESMETODER 1. Brug af T.E.D. strømper skaber den nødvendige kompression (forhindrer ophobning af blod i dybe vener). T.E.D. strømper er økonomiske i brug og nemme at anvende.. Fysiurgisk behandling er nødvendig for at behandle musklernes spænstighed, og en sådan behandling påvirker venegennem strømningen, så længe den står på. T.E.D. beskytter resten af tiden og anbefales ofte af fysioterapeuter til patienter, der bevæger sig meget lidt.. Benøvelser i sengen og tidlig mobilisering bør tilstræbes. Men T.E.D. strømper beskytter også, når patienten slapper af eller sover og brugen af disse er vigtig i behandling af patienter med hel eller delvis lammelse i benene. 4. Elevation af sengens fodende fremmer blodets tilbageløb fra de dybe vener hos den sengeliggende patient, men denne ene foranstaltning er ikke tilstrækkelig effektiv for alle patienter. T.E.D. strømper har ved kliniske undersøgelser vist sig at forøge gennemstrømningshastigheden i de dybe vener med mellem 75 % og 99,7 %. - ("Postoperativ tromboseprofylakse - en oversigt" af Peer Wille-Jørgensen & JensThorup, Nordisk Medicin, vol /198). Husk at udlevere T.E.D. Detailinformation til kunden. Denne kan downloades på eller fås tilsendt gratis ved henvendelse.

4 INFORMATION TIL PERSONALE T.E.D. anti-emboli strømper reducerer risikoen for blodpropper i de dybe vener (DVT) med op til 85%, svarende til effekten af f.eks. standard lavdosis heparin, ved bl.a. at: - øge det venøse tilbageløb i ben og bækken og reducere risikoen for venøs stase. - reducere risikoen for traumer i venerne ved at reducere dilatation af de komprimerede vener. - øge kroppens eget tromboseforsvar ved at øge veneblodets bevægelseshastighed. 8mmHg 10mmHg 8mmHg 14mmHg T.E.D. kompressions strømpe profil 18mmHg T.E.D. er et Covidien varemærke og er en forkortelse af Thrombo Embolic Deterrent, der betyder hindring af trombo emboli. Målt på Instron Flere hospitaler udleverer T.E.D. strømper til fortsat emboli-profylakse i hjemmet de første 0-90 postoperative dage. T.E.D. strømper er en særdeles effektiv og væsentlig del af forebyggelsen mod blodpropper i de dybe vener og det er vigtigt at kunden ved dette. Tilvænning kan være nødvendigt, når man ikke før har ligget i sengen med strømper på. Der kan gå et par dage med tilvænning. Lidt babypudder kan lindre. Det kan også hjælpe at få strømperne af en times tid i døgnet, f.eks. i forbindelse med den personlige hygiejne. Brug altid målebånd og find den rigtige størrelse i målskemaet. Brug evt. en større størrelse (lægomfang) indtil den rigtige størrelse kan fremskaffes. Brug T.E.D. skridtlange eller skridtlange m. bælte, hvor det er muligt - se målskemaet! De knælange strømper bruges, når det ikke er muligt at bruge skridt- eller skridtlange med bælte. Forklar kunden hvorfor T.E.D. strømperne bruges og hvordan de bruges korrekt. Husk at skriftlange strømper ikke nødvendigvis kan holdes oppe uden hofteholder. Ellers kan man vælge modellen med tilhørende bælte. T.E.D. kan bruges døgnet rundt, også i sengen om natten (1). Forklar kunden, at det er vigtigt at de skal observere tæer og fødder fortløbende, enten gennem inspektionshullet på de hvide strømper eller ved at tage strømperne af kortvarrigt, med henblik på tilstrækkelig blodcirkulation (temperatur, farve, kapilærrespons på storetåen). Bemærk at personer med diabetes (sukkersyge), kan have nedsat følsomhed i fødderne! (). Sig til kunden, at det tilskyndes at der laves aktive benøvelser i sengen. T.E.D. kan vaskes op til 0 gange i maskine på maks. 40 grader. Strømperne holder dog længere ved håndvask og hvis strømperne hænges til tørre. T.E.D. strømperne kan bruges alene eller sammen med andre forebyggende midler som medicinsk profylakse, Covidien Kendall SCD venepumpemaskine, benøvelser i sengen og tidlig mobilisering. (1) I tvivlstilfælde konsultér altid læge. () I tvivlstilfælde konsultér altid læge og observér patientens fødder og tæer oftere!

5 SKRIDTLANGE ELLER KNÆLANGE? På nær en enkelt eller to er alle nyere klinisk kontrollerede undersøgelser med Covidiens T.E.D. strømper foretaget med skridtlange T.E.D. og viser altså de skridtlange strømpers tromboseprofylaktiske effekt. Brugere af T.E.D. strømper har interesseret sig for, om der er forskel i den profylaktiske effekt mellem de skridtlange og de knælange typer og vi har derfor spurgt eksperter indenfor feltet og herunder naturligvis producenten Covidien. Svaret er, at der kun er set en enkelt klinisk kontrolleret undersøgelse, der sammenligner knælange overfor skridtlange strømper og at denne undersøgelse må betegnes som ikke egnet til en bedømmelse af forskelle i effekt mellem knælange og skridtlange strømper, da f.eks. antallet af patienter er alt for lille og den er behæftet med en stor "type " fejl. Indtil der fremkommer bedre og mere korrekt opsatte, sammenlignende, klinisk kontrollerede undersøgelser, anbefales det fortsat at bruge skridtlange T.E.D. strømper, dér hvor det overhovedet lader sig gøre og reservere de knælange strømper til de øvrige tilfælde. Det understreges samtidigt, at det selvfølgelig er langt bedre at bruge knælange fremfor ingenting! Covidiens knælange T.E.D. er beregnet til situationer, hvor det ikke lader sig gøre at bruge skridt- eller hoftelange T.E.D. Covidien gør opmærksom på, at nyere, klinisk forskning om venedilatation 1+ (udspilning af venekarrene) peger på en sammenhæng mellem overudspilning af venekarrene og dannelsen af dybe vene tromboser (DVT) hos operationspatienter. ( ) Desuden er der med skridtlange T.E.D. målt forøgelse i vene-flow på ca. 100% i benene og ca. 60% i bækkenet, (6) hvor lår- og ikke mindst bækkenvener kan give plads til at DVT kan udvikle sig til livstruende størrelser uden kliniske forvarsler! Disse forhold taler, efter Covidiens mening, til fordel for brugen af skridtlange T.E.D. strømper for at yde så stor en del af venesystemet beskyttelse mod dilatation og stase. Skridtlange strømper er ikke selvsiddende og bør holdes oppe af f.eks. hofteholder. Referencer : 1. Comerota AJ, Stewart GJ, Alburger PD, Smalley K, White JV: Operative Venodilation: A previously unsuspected factor in the cause of postoperative deep vein thrombosis. Surgery 1989:106:01-9. Coleridge-Smith PD, Hasty JH, Scurr JH: Venous stasis and vein lumen changes during surgery. B.J.Surg.1990:77: Scurr JH, PD Coleridge-Smith, JH Hasty: Regimen for improved effectiveness of intermittent pneumatic compresion in DVT prophylaxis. Surgery, November 1987: Caprini JA, JH Scurr, JH Hasty: Role of Compression Modalities in a Prophylactic Program for Deep Vein Thrombosis. Seminars in Thrombosis and Hemostasis - Supplement, Vol. 14, Symposium: Advances in the Prevention of DVT's. Birmingham sept Guest speakers: Nicolaides AN, Scurr JH, Jones A. 6. Mühe E, Bayer F: Elastische Binden oder Strümpfe zur Thromboseprophylaxe?, Klinikarzt 5,(1976), T.E.D. STRØMPER, DE ENESTE ANTI-EMBOLISME STRØMPER MED NIVEAU 1 KLINISKE BEVISER OG MERE END 70 KLINISKE STUDIER Konsensus grupper, der giver råd om DVT sygdomsbehandlinger, baserer deres råd på etablerede regler for bedømmelse af kliniske beviser; der er otte niveauer af beviser, af hvilke det højeste niveau er Niveau 1++. En veldesignet randomiseret kontrolleret test (RCT), højkvalitets meta-analyser eller systematiske gennemgange af RCTer vil blive bedømt med Niveau 1++ status. Grader af rekommenderinger relaterer til styrken af beviserne på hvilket kan dette høje forskningsniveau tænkes som GULD STANDARDEN på hvilken bevis-styret medicin bør baseres. T.E.D. Er den eneste anti-embolisme strømpe der har modtaget dette: Gradueret kompression T.E.D. er blevet vurderet i mange kliniske studier og dets 11

6 PÅTAGNING 1 4 Før hånden ind i strømpen og tag fat i hæl-delen. MÅLEGUIDE I de studier, der har bevist T.E.D. anti-embolistrømpernes kliniske effektivitet, er der anvendt strømper i skridtlængde. Vælg strømpen i skridtlængde, når det er muligt, medmindre knælængden passer bedre til patientens tilstand. Vend vrangen ud på strømpen. Anbring strømpen på foden. Anbring tåhullet, så det hænger under tæerne. Kontrollér, at patientens hæl er centreret i hældelen. 1 Mål låromkredsen Hvis låromkredsen er under 81 cm, vælges: Skridtlængde eller Skridtlængde med bælte Når lægdelen er ført på, skal strømpen drejes indad, hvor trykket brydes, så kilen placeres over arteria femoralis (mod lårets inderside). Stingskiftet i skridtlængdestrømpen skal være -5 cm under knæet. Toppen af knæstrømpen skal være -5 cm under knæet. Hvis låromkredsen er 81 cm eller mere, vælges : knælængde 1 Mål læggen, hvor den er størst Mål læggen, hvor den er størst Mål afstanden fra ballefolden til hælen Mål afstanden fra knæhasen til hælen Strømperne skal skiftes/vaskes hver anden eller tredje dag

7 Måleguide I de studier, der har bevist T.E.D. antiemboli strømpernes kliniske effektivitet, er der anvendt strømper i skridtlængde. Vælg strømpen i skridtlængde, når det er muligt, medmindre knælængden passer bedre til patientens tilstand. T.E.D. Anti-emboli strømper Målskema Skridtlængde 1 Låromkreds Lægomkreds Benlængde HVID BEIGE SORT Tå Farve Top 6,5cm 0,5cm SMALL 74cm KORT 071 BEI071 BLK071 74cm til 84cm MEDIUM 10 BEI10 BLK10 84cm eller mere LANG BEI BLK 1 6,5cm 0,5cm til 8cm MEDIUM 74cm KORT 10 BEI10 BLK10 74cm til 84cm MEDIUM 416 BEI416 BLK416 84cm eller mere LANG 549 BEI549 BLK549 6,5cm 8cm til 44,5cm 74cm KORT 64 BEI64 BLK64 74cm til 84cm MEDIUM 78 BEI78 BLK78 84cm eller mere LANG 856 BEI856 BLK856 6,5 til 81,cm 8cm til 44,5cm X- 74cm KORT cm til 84cm MEDIUM cm eller mere LANG 416 6,5 til 81,cm 44,5 til 54,6cm X- PLUS 74cm KORT cm til 84cm MEDIUM cm eller mere LANG 18 81, til 91,4cm 54,6 til 66cm XX- 74cm KORT 18 74cm til 84cm MEDIUM cm eller mere LANG 185 Skridtlængde er udviklet til sengeliggende patienter. Er patienten oppegående, bør der vælges skridtlængde m. bælte. Skridtlængde med bælte 1 Låromkreds Lægomkreds Benlængde HVID Best.nr BEIGE SORT Tå Farve Top 1 Mål låromkredsen Hvis låromkredsen er under 91.4cm, vælges: Skridtlængde eller Skridtlængde med bælte Hvis låromkredsen er 91.4cm eller mere, vælges: knælængde 6,5cm 6,5cm 6,5cm 5cm X-SMALL 5 til 0,5cm SMALL 0 til 8cm MEDIUM 71cm MEDIUM 71cm eller mere LANG cm MEDIUM 09 71cm eller mere LANG 64 7cm MEDIUM 144 7cm eller mere LANG 449 Mål læggen, hvor den er størst Mål læggen, hvor den er størst Mål afstanden fra gluteal- Mål afstanden fra fure/baldefolden til hælen knæhasen til hælen VIGTIGT : Det er vigtigt at udføre målingerne korrekt, så patienten får den rigtige kompression. Når du følger måleguiden, kan du vælge den rigtige strømpetype - og størrelse. KONTRAINDIKATIONER : Massiv ødem i ben eller lungeødem på grund af kongestiv hjerteinsufficiens, alvorlig ateriosklerose, ekstrem bendeformitet, lokal tilstand i benene, f.eks. dermatitis/gangræn/nylig hudgraft. 6,5cm 6,5 til 81,cm Knælængde Lægomkreds Lægstr. Benlængde 0,5cm 8 til 44,5cm 8 til 44,5cm SMALL 7 MEDIUM 1 75cm eller mere LANG 5 7cm MEDIUM 9 7cm eller mere LANG 995 HVID BEIGE SORT 41cm MEDIUM 7071 BEI7071 BLK cm og mere X-LANG 79 BEI79 BLK79 Tå Farve Top VASKEANVISNING : Normal vaskeprocedure ved 70 C. Anbefalet tørretemperatur 70 C og max. 80 C i 15-0 min. Klorholdige rensemidler må ikke benyttes. Antal vaske : maks. 0. Strømperne skal skiftes mindst hver./. Dag. Produktet er 100% latexfri. 0,5cm til 8cm 8cm til 44,5cm 44,5cm til 51cm 51cm til 58,4cm MEDIUM X- XX- 4cm MEDIUM 7115 BEI7115 BLK7115 4cm og mere X-LANG 46cm MEDIUM 46cm og mere X-LANG 46cm MEDIUM 46cm og mere X-LANG 7480 BEI7480 BLK BEI70 BLK BEI7594 BLK BEI7604 BLK BEI780 BLK780 46cm MEDIUM cm og mere X-LANG ,5cm til 66cm XXX- 46cm MEDIUM 46cm og mere X-LANG

8 T.E.D. STRØMPER KNÆLANGE T.E.D. STRØMPER BESTILLINGS DETALJER T.E.D. Strømper fås i tre forskellige modeller og i alt 8 forskellige størrelser : Knæ længde: Fås i seks vidder, hver med to længder. Skridtlange : Fås i tre længder, hver med seks vidder, der sikrer pasning til personer med lav højde og kraftig bygning. Skridtlange med bælte : Fås i fire vidder, hver med to længder. T.E.D. FOR DEN REKONVALESERENDE PATIENT Efter ophold på hospitalet kan man opretholde den samme høje grad af beskyttelse, som den hvide hospitalstrømpe gav, nu med valg mellem sort og beige farve med lukkede tæer. Spørg om produktkoden på kundens hospitalstrømper og tilføj dernæst BLK (sort) eller BEI (beige) foran strømpens kode eller se målskema på forrige side. Strømperne kan købes i Detailhandlen. For forhandlerliste kontaktes KENDAN A/S. Beskrivelse Antal/Kasse 7071 Small, Medium 1 par 79 Small, Lang 1 par 7115 Medium, Medium 1 par 7480 Medium, Lang 1 par 70 Large, Medium 1 par 7594 Large, Lang 1 par 7604 X-Large, Medium 1 par 780 X-Large, Lang 1 par NY 7470 XX-Large, Medium 1 par NY 7471 XX-Large, Lang 1 par NY 747 XXX-Large, Medium 1 par NY 747 XXX-Large, Lang 1 par SKRIDTLANGE Beskrivelse Antal/Kasse 06 X-Small, Medium 6 par 0 X-Small, Lang 6 par 071 Small, Kort 6 par 10 Small, Medium 6 par Small, Lang 6 par 10 Medium, Kort 6 par 416 Medium, Medium 6 par 549 Medium, Lang 6 par 64 Large, Kort 6 par 78 Large, Medium 6 par 856 Large, Lang 6 par 4010 X-Large, Kort 6 par 4114 X-Large, Medium 6 par 416 X-Large, Lang 6 par NY 180 X-Large PLUS, Kort 6 par NY 181 X-Large PLUS, Medium 6 par NY 18 X-Large PLUS, Lang 6 par NY 18 XX-Large, Kort 6 par NY 184 XX-Large, Medium 6 par NY 185 XX-Large, Lang 6 par SKRIDTLANGE MED BÆLTE Beskrivelse Antal/Kasse 09 Small, Medium 6 par 64 Small, Lang 6 par 144 Medium, Medium 6 par 449 Medium, Lang 6 par 1 Large, Medium 6 par 5 Large, Lang 6 par 9 X-Large, Medium 6 par 995 X-Large, Lang 6 par COVIDIEN, COVIDIEN med logo og andre brands mærket med er varemærker tilhørende Covidien AG eller et associeret selskab. 009 Covidien AG eller associeret selskab. Alle rettigheder forbeholdes. CJJ/KENDAN A/S, TED Detailinformation_01 Vassingerød Bygade Lynge Telefon Telefax info@kendan.dk

T.E.D. Anti-Emboli Strømper

T.E.D. Anti-Emboli Strømper T.E.D. Anti-Emboli Strømper Information til Detailhandlen www.kendan.dk T.E.D. INFORMATION Denne T.E.D. mappe vil give dig den nødvendige information du behøver, for bedre at kunne rådgive kunder om hvorfor

Læs mere

T.E.D. Anti-Emboli Strømper

T.E.D. Anti-Emboli Strømper T.E.D. Anti-Emboli Strømper Information til hospitaler www.kendan.dk T.E.D. INFORMATION Denne T.E.D. hospitalsmappe vil give dig den nødvendige information til at kunne anvende T.E.D. anti-emboli-strømper

Læs mere

Patientinformation. Veneblodprop i benet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Klinik Medicinsk Center

Patientinformation. Veneblodprop i benet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Klinik Medicinsk Center Patientinformation Veneblodprop i benet Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Klinik Medicinsk Center 2 Veneblodprop i benet De har lige fået besked om, at De har en veneblodprop /dyb årebetændelse

Læs mere

Produkterne i RelaxSan AE serie findes i tre kategorier.

Produkterne i RelaxSan AE serie findes i tre kategorier. RelaxSan er en komplet serie anti-emboli strømper specielt designet til at forebygge tromboseprofylakse samt til anvendelse i klinik og på hospital før, under og efter kirurgisk intervention. Produkterne

Læs mere

KOMPRESSIONS STRØMPER

KOMPRESSIONS STRØMPER KOMPRESSIONS STRØMPER TAG HÅND OM DINE BEN THERAPIES. HAND IN HAND. PROBLEMER MED VENERNE? Raske ben har vener med glatte og elastiske vægge, som er perfekte med hensyn til at tilpasse sig forandringer

Læs mere

KOMPRESSIONS- BEHANDLING

KOMPRESSIONS- BEHANDLING KOMPRESSIONS- BEHANDLING ALT DU BØR VIDE OM VENEPROBLEMER THERAPIES. HAND IN HAND. KÆRE KUNDE Blandt den voksne befolkning i den vestlige verden antages det, at 40 50 % af mændene og 50 55 % af kvinderne

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram efter Meniskfiksation

Patientvejledning. Træningsprogram efter Meniskfiksation Patientvejledning Træningsprogram efter Meniskfiksation Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig. Generelt Efter operationen kan knæet

Læs mere

OPERATION FOR SLIDGIGT I ANKELLEDDET

OPERATION FOR SLIDGIGT I ANKELLEDDET OPERATION FOR SLIDGIGT I ANKELLEDDET Hans Bekkevolds Allé 2B, 2900 Hellerup Telefon: 3977 7070 Telefax: 3977 7071 www.cfrhospitaler.dk De indledende undersøgelser på CFR Hospitaler har vist, at du har

Læs mere

NYT KORSBÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - BOOKING@SKOERPING.

NYT KORSBÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - BOOKING@SKOERPING. PATIENTINFORMATION NYT KORSBÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - BOOKING@SKOERPING.DK WWW.SKOERPING.DK VELKOMMEN TIL PRIVATHOSPITALET

Læs mere

Kompressionsstrømper. Vælg farve. Vejledning i brug af kompressionsstrømper. Nyremedicinsk Klinik/ Sårambulatoriet. Kvalitet Døgnet Rundt

Kompressionsstrømper. Vælg farve. Vejledning i brug af kompressionsstrømper. Nyremedicinsk Klinik/ Sårambulatoriet. Kvalitet Døgnet Rundt Patientinformation "Sår i Syd" Kompressionsstrømper Vejledning i brug af kompressionsstrømper Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Nyremedicinsk Klinik/ Sårambulatoriet 2 Hvorfor kompressionsstrømper? Din

Læs mere

guide Test af sider August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix

guide Test af sider August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Foto: Scanpix guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Test af 10 sider kompressionsstrømper Test af kompressionsstrømper Der er mange forskellige meninger om, hvorvidt kompressionsstrømper

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram efter Rekontruktion af forreste korsbånd (ACL)

Patientvejledning. Træningsprogram efter Rekontruktion af forreste korsbånd (ACL) Patientvejledning Træningsprogram efter Rekontruktion af forreste korsbånd (ACL) Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig. Generelt Lig

Læs mere

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt hofteled

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt hofteled Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt hofteled Du har fået indsat et kunstigt hofteled. Det er afgørende for resultatet af operationen, at du hurtigt kommer i gang med genoptræningen, så du

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud

Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud Du har fået indsat et halvt kunstigt hofteled. Det er afgørende for resultatet af operationen, at du hurtigt kommer i gang med

Læs mere

Stabiliserende rygoperation i lænderyggen uden skruefiksering

Stabiliserende rygoperation i lænderyggen uden skruefiksering Stabiliserende rygoperation i lænderyggen uden skruefiksering 2 Indholdsfortegnelse 1. Stabiliserende rygoperation... 4 2. Forundersøgelse... 4 3. Generel information... 5 3.1 Medicin... 5 4. Behandlingsdagen...

Læs mere

Fjernelse af løs hud på overarme eller lår

Fjernelse af løs hud på overarme eller lår Fjernelse af løs hud på overarme eller lår Personer med løs hud på området svarende til overarme eller lår kan afhjælpes med en operation, hvor overskydende hud med underliggende fedt fjernes. Årsagen

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram - knæ. Træningsprogram efter operation for løs knæskal

Patientvejledning. Træningsprogram - knæ. Træningsprogram efter operation for løs knæskal Patientvejledning Træningsprogram - knæ Træningsprogram efter operation for løs knæskal Dette træningsprogram vejleder dig i forhold til hvad du kan gøre, når du kommer hjem og indtil du starter i et træningsforløb

Læs mere

Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet

Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken Før operationen Du må ikke være syg eller have sår, udslæt,

Læs mere

Til patienter indlagt med Apopleksi

Til patienter indlagt med Apopleksi Til patienter indlagt med Apopleksi Medicinsk Afdeling, Dronninglund Sygehus Hvad er apopleksi? I langt de fleste tilfælde skyldes apopleksi en blodprop i hjernen. Der kan også være tale om en hjerneblødning,

Læs mere

OPERATION FOR HAMMERTÆER

OPERATION FOR HAMMERTÆER OPERATION FOR HAMMERTÆER Hans Bekkevolds Allé 2B, 2900 Hellerup Telefon: 3977 7070 Telefax: 3977 7071 www.cfrhospitaler.dk De indledende undersøgelser på CFR Hospitaler har vist, at du har hammertæer i

Læs mere

JOBST. Elvarex. Kompressionsbehandling. lymfødem i over 50 år. JOBST Elvarex til behandling af lymfødem et bredt sortiment, som giver et godt resultat

JOBST. Elvarex. Kompressionsbehandling. lymfødem i over 50 år. JOBST Elvarex til behandling af lymfødem et bredt sortiment, som giver et godt resultat JOBST Elvarex Kompressionsbehandling af lymfødem i over 50 år JOBST Elvarex til behandling af lymfødem et bredt sortiment, som giver et godt resultat BSN medical BSN medical AB, Uggledalsvägen 13, SE-427

Læs mere

Operation for bunden rygmarv (Tethered Cord)

Operation for bunden rygmarv (Tethered Cord) Aarhus Universitetshospital NK Tlf. +45 7846 3390 Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C www.auh.dk Operation for bunden rygmarv () Om rygmarven Nerverne i kroppen kan sammenlignes med ledninger, hvori der sendes

Læs mere

OPERATION VED HULFOD

OPERATION VED HULFOD OPERATION VED HULFOD Hans Bekkevolds Allé 2B, 2900 Hellerup Telefon: 3977 7070 Telefax: 3977 7071 www.cfrhospitaler.dk De indledende undersøgelser på CFR Hospitaler har vist, at du har hulfod i en grad,

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud En afgørende forudsætning for et godt resultat efter operationen er den efterfølgende indsats med træningen. Træning er ikke kun, når du træner

Læs mere

Operation for bunden rygmarv (Tethered Cord)

Operation for bunden rygmarv (Tethered Cord) (Tethered Cord) Om rygmarven Nerverne i kroppen kan sammenlignes med ledninger, hvori der sendes informationer mellem kroppen og hjernen. Nervernes hovedledning (rygmarven) strækker sig fra hjernen gennem

Læs mere

Træning til patienter med nyt hofteled

Træning til patienter med nyt hofteled Træning til patienter med nyt hofteled Før operationen Jo bedre fysisk form du er i før operationen, des hurtigere kommer du i gang med daglige gøremål efter operationen. Musklerne er ofte svage på grund

Læs mere

FYS. efter operation i lænderyggen

FYS. efter operation i lænderyggen Information fra fysioterapeuterne I det følgende kan du (i hovedtræk) læse gode råd og vejledninger i forhold til arbejde, fysiske aktiviteter og træning efter en operation i lænderyggen. Dagen efter operationen

Læs mere

kompressionsstrømper og -ærmer

kompressionsstrømper og -ærmer Værd at vide om kompressionsstrømper og -ærmer D A L ANSK ymfødem Produkter, måltagning og rettigheder Y F O orening Kompressionsstrømper og -ærmer yder tryk mod lymfødemet udefra. Lymfevæsken presses

Læs mere

Skulderledsskred (Skulderluksation).

Skulderledsskred (Skulderluksation). Skulderledsskred (Skulderluksation). Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Information til patienter Beskrivelse, operativ behandling og

Læs mere

Artroskopi af hofteled (Kikkertundersøgelse)

Artroskopi af hofteled (Kikkertundersøgelse) Artroskopi af hofteled (Kikkertundersøgelse) Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Information til patienter Vi byder Dem velkommen til

Læs mere

INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER. Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter

INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER. Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter Stockflethsvej 4, 2000 Frederiksberg Telefon: 38 21 54 75 FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER Udarbejdet af

Læs mere

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET Hans Bekkevolds Allé 2B, 2900 Hellerup Telefon: 39 77 70 70 Telefax: 39 77 70 71 www.cfrhospitaler.dk Du har fået tilbudt en kikkertundersøgelse af ankelleddet på CFR

Læs mere

Patientinformation. Rygbedøvelse. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk

Patientinformation. Rygbedøvelse. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Patientinformation Rygbedøvelse www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Rygbedøvelse Denne pjece indeholder information om faste- og medicinregler samt information om bedøvelse. Det er vigtigt, at du læser

Læs mere

Bilag III. Ændringer til relevante punkter i produktresuméet og indlægssedlen/indlægssedlerne

Bilag III. Ændringer til relevante punkter i produktresuméet og indlægssedlen/indlægssedlerne Bilag III Ændringer til relevante punkter i produktresuméet og indlægssedlen/indlægssedlerne 38 PRODUKTRESUME 39 Pkt. 4.1 Terapeutiske indikationer [De aktuelt godkendte indikationer slettes og erstattes

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER med REKONSTRUERET bageste KORSBÅND (PCL) Ophavsretten

Læs mere

Operation for stiv storetå

Operation for stiv storetå Patientinformation Operation for stiv storetå Kort om operation, praktiske råd og tiden efter Hallux rigidus: Kellers operation Ortopædkirurgisk Afdeling O OUH Svendborg Sygehus Forberedelse til operation

Læs mere

Lokalbedøvelse til brokoperation

Lokalbedøvelse til brokoperation Patientinformation Lokalbedøvelse til brokoperation www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Ambulatoriet 1 2 Lokalbedøvelse ved brokoperation Denne pjece indeholder information om faste- og medicinregler samt

Læs mere

Har du Diabetes så pas på dine fødder

Har du Diabetes så pas på dine fødder DIABETES & FØDDER Har du Diabetes så pas på dine fødder Diabetes mellitus er en kronisk sygdom. Der er mange følgesygdomme i forbindelse med diabetes, bl.a. bindevævsforandringer, neuropati (nedsat følesans)

Læs mere

Patientinformation. Skulderøvelser. Træningsprogram

Patientinformation. Skulderøvelser. Træningsprogram Patientinformation Skulderøvelser Træningsprogram Kvalitet Døgnet Rundt Terapiafdelingen Skulderøvelser UDLEVERET TIL: UDLEVERET AF: Tlf.nr.: 88 83 42 31 Formålet med øvelserne er: At øge bevægeligheden

Læs mere

Simple fysiske tests udført i akutmodtagelsen kan finde de svageste ældre

Simple fysiske tests udført i akutmodtagelsen kan finde de svageste ældre Simple fysiske tests udført i akutmodtagelsen kan finde de svageste ældre Ældre medicinsk patienter (+65 år) udgør den største patientgruppe på de medicinske afdelinger i Danmark. De er karakteriserede

Læs mere

Øvelsesprogram til knæ-opererede

Øvelsesprogram til knæ-opererede Patientinformation Øvelsesprogram til knæ-opererede www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Øvelsesprogram til knæ-opererede Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der er blevet opereret i knæet.

Læs mere

Behandling af brystkræft efter operation

Behandling af brystkræft efter operation Patientinformation DBCG 2015-b,t (Paclitaxel) Behandling af brystkræft efter operation Denne information supplerer vores mundtlige information om den behandling, vi anbefaler dig. Informationen er tænkt

Læs mere

Træningsprogram når du skal have et kunstigt hofteled med bevægerestriktioner

Træningsprogram når du skal have et kunstigt hofteled med bevægerestriktioner Træningsprogram når du skal have et kunstigt hofteled med bevægerestriktioner EFTER OPERATIONEN Efter operationen hjælper plejepersonalet dig op at sidde på sengekanten, samt op og stå og gå, hvis det

Læs mere

Operation for stiv storetå

Operation for stiv storetå Patientinformation Operation for stiv storetå Kort om operation, praktiske råd og tiden efter Artrodese af storetå Dagkirurgisk Operationsafsnit Ortopædkirurgisk Afdeling O Forberedelse til operation

Læs mere

Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled

Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled Du skal have et kunstigt hofteled. Derfor skal du til informationsdag på sygehuset, hvor du bliver vejledt og instrueret, så du

Læs mere

GENEREL VEJLEDNING OM PLASTIKKIRURGISK OPERATION PÅ TERAPEU- TISK / MEDICINSK ELLER KOSMETISK GRUNDLAG

GENEREL VEJLEDNING OM PLASTIKKIRURGISK OPERATION PÅ TERAPEU- TISK / MEDICINSK ELLER KOSMETISK GRUNDLAG GENEREL VEJLEDNING OM PLASTIKKIRURGISK OPERATION PÅ TERAPEU- TISK / MEDICINSK ELLER KOSMETISK GRUNDLAG Jægersborgs Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk

Læs mere

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Dette er et selvtræningsprogram beregnet til træning med henblik på at mindske dine smerter foran på knæet og under knæskallen. Desuden har øvelserne en

Læs mere

Hvis der skulle opstå spørgsmål undervejs, er du og dine pårørende altid velkommen til at spørge os.

Hvis der skulle opstå spørgsmål undervejs, er du og dine pårørende altid velkommen til at spørge os. Hjernehindeblødning Denne pjece er udarbejdet til dig, der har fået en hjernehindeblødning. Den skal give dig og dine pårørende den viden, I har brug for i forbindelse med din sygdom. Når du læser denne

Læs mere

Behandling af brystkræft efter operation

Behandling af brystkræft efter operation Patientinformation DBCG 2015-d (Docetaxel) Behandling af brystkræft efter operation Denne information supplerer vores mundtlige information om den behandling, vi anbefaler dig. Informationen er tænkt som

Læs mere

Deltager information

Deltager information READ, Bilag 10 Fortroligt Side 1 af 7 Deltager information Protokol DBCG 07-READ, dateret 15. oktober 2009. Et videnskabeligt forsøg med to forskellige kombinationer af kemoterapi til patienter med brystkræft.

Læs mere

Information om Lower Bodylift og Belt Lipectomi

Information om Lower Bodylift og Belt Lipectomi Information om Lower Bodylift og Belt Lipectomi Hvem henvender Lower Bodylift og Belt Lipectomi sig til? Gener Et stort vægttab medfører løshed af huden. Dette kan give fysiske, psykosociale og kosmetiske

Læs mere

Patientinformation. Strumaoperation. Operation på skjoldbruskkirtlen. Kvalitet døgnet rundt. Kirurgisk afdeling Brystcentret

Patientinformation. Strumaoperation. Operation på skjoldbruskkirtlen. Kvalitet døgnet rundt. Kirurgisk afdeling Brystcentret Patientinformation Strumaoperation Operation på skjoldbruskkirtlen Kvalitet døgnet rundt Kirurgisk afdeling Brystcentret Før operationen Efter henvisning er du blevet forundersøgt, og du er blevet enig

Læs mere

Hoftealloplastik. Ergoterapiens råd om, hvordan du klarer din hverdag, når du har fået en kunstig hofte. Ergoterapiens tlf. nr.

Hoftealloplastik. Ergoterapiens råd om, hvordan du klarer din hverdag, når du har fået en kunstig hofte. Ergoterapiens tlf. nr. Hoftealloplastik Ergoterapiens råd om, hvordan du klarer din hverdag, når du har fået en kunstig hofte Ergoterapiens tlf. nr. 96 17 61 35 Gode råd I denne pjece finder du en samling af gode råd til dig,

Læs mere

Patientvejledning. Åreknuder. Skumbehandling

Patientvejledning. Åreknuder. Skumbehandling Patientvejledning Åreknuder Skumbehandling Åreknuder (varicer) er udvidede, slyngede, synlige og følelige blodårer (vener) i underhuden på lår og underben. Hvis blodårerne / venerne har en diameter større

Læs mere

[Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år. For dig, der har været faldet og er over 65 år

[Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år. For dig, der har været faldet og er over 65 år [Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år For dig, der har været faldet og er over 65 år FAKTA OM FALD HVERT ÅR: falder 300.000 mennesker over 65 år i Danmark

Læs mere

Diane 35 grundlæggende version af patientkort og tjekliste til den ordinerende læge 2/11/2014

Diane 35 grundlæggende version af patientkort og tjekliste til den ordinerende læge 2/11/2014 Dette lægemiddel er underlagt supplerende overvågning. Dermed kan der hurtigt tilvejebringes nye oplysninger om sikkerheden. Du kan hjælpe ved at indberette alle de bivirkninger, du får. Se i indlægssedlen,

Læs mere

Videnskabelige konklusioner og begrundelse for konklusionerne

Videnskabelige konklusioner og begrundelse for konklusionerne Bilag IV Videnskabelige konklusioner og begrundelse for ændring af betingelserne for markedsføringstilladelserne samt detaljeret redegørelse for afvigelserne fra anbefalingen fra PRAC (Det Europæiske Lægemiddelagenturs

Læs mere

Skelen operation af børn

Skelen operation af børn Skelen operation af børn Information om skelen Ved skelen peger øjnene ikke i samme retning. At skele er ikke ualmindeligt, da ca. 5 % af danske børn skeler. Det kan være medfødt, eller opstå når som helst.

Læs mere

I god tid før operationen vil speciallægen undersøge dig og informere grundigt om indgrebet og det forventelige resultat.

I god tid før operationen vil speciallægen undersøge dig og informere grundigt om indgrebet og det forventelige resultat. Efterhånden som man bliver ældre, bliver musklerne og huden i ansigtet slappere, hvorved rynker og løs hud bliver mere synlige. Den løse hud ses oftest under hagen, op langs kæberanden samt over og under

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder

Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder i armhulen Du har fået fjernet lymfeknuder i din armhule. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter operationen.

Læs mere

Kliniske studier Modul 2

Kliniske studier Modul 2 Kliniske studier Modul 2 2. periode Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg Sengeafdelinger 1 Indhold i klinisk undervisning/læringssituationer: Læringsstiuationerne skal ses som inspiration, og ikke som områder

Læs mere

Patientinformation. Søvnambulatoriet. Informationspjece

Patientinformation. Søvnambulatoriet. Informationspjece Patientinformation Søvnambulatoriet Informationspjece Kvalitet Døgnet Rundt Øre- næse- halsafdeling - Sønderborg Kontaktpersonsordning i ØNH- afdeling Du vil blive tildelt en kontaktperson ved det 1. besøg

Læs mere

Operation for diskusprolaps/stenose i nakken

Operation for diskusprolaps/stenose i nakken Operation for diskusprolaps/stenose i nakken Vigtig information til dig og din pårørende før indlæggelse og operation på Neurokirurgisk Afdeling Hvad er en diskusprolaps? Mellem nakkehvirvlerne ligger

Læs mere

ELIPSE TRAINER JE-520

ELIPSE TRAINER JE-520 ELIPSE TRAINER JE-520 HN 11136 Brugervejledning Læs brugervejledning omhyggeligt før maskinen tages i brug. Gem brugervejledningen til senere brug. 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion og sikkerhedsanvisninger

Læs mere

Øvelsesprogram til rygopererede

Øvelsesprogram til rygopererede Patientinformation Øvelsesprogram til rygopererede - Stivgørende rygoperation www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram for dig, der er blevet opereret i ryggen. Træning

Læs mere

Indsættelse af kunstigt knæled

Indsættelse af kunstigt knæled Du skal have indsat et kunstigt knæled, en såkaldt knæledsprotese. Den hyppigste årsag til at indsætte en protese i knæet er slidgigt, men årsagen kan også være forkert stilling af knæet, løst knæ og dårlig

Læs mere

ved pludselige skader på knogler, muskler, sener, ledbånd eller hud. Hold den skadede legemsdel i ro Afkøl legemsdelen med koldt vand, is e.lign.

ved pludselige skader på knogler, muskler, sener, ledbånd eller hud. Hold den skadede legemsdel i ro Afkøl legemsdelen med koldt vand, is e.lign. Ledbåndsskader Førstehjælp ved pludselige skader på knogler, muskler, sener, ledbånd eller hud. Har du været udsat for et traume (slag, forstrækning, forstuvning) mod knogle, muskel, sene, ledbånd eller

Læs mere

1. Hvad er hammertå?... 4 2. Behandlingsdagen... 4 3. Udskrivelse... 5 4. Komplikationer... 5 5. Hjemme igen... 6 6. Efterbehandling...

1. Hvad er hammertå?... 4 2. Behandlingsdagen... 4 3. Udskrivelse... 5 4. Komplikationer... 5 5. Hjemme igen... 6 6. Efterbehandling... Hammertå 2 Indholdsfortegnelse 1. Hvad er hammertå?... 4 2. Behandlingsdagen... 4 2.1 Forberedelse til behandlingen... 4 2.2 Selve operationen... 4 2.3 Efter operationen... 5 3. Udskrivelse... 5 3.1 Hjemtransport...

Læs mere

Primær knæledsprotese

Primær knæledsprotese Patientinformation Primær knæledsprotese - Førstegangs ledudskiftning af knæ Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling Primær knæledsprotese (Førstegangs ledudskiftning af knæ). Vigtige oplysninger

Læs mere

Praktiksteds- beskrivelse

Praktiksteds- beskrivelse Praktiksteds- beskrivelse for social- og sundhedsassistentelever på Fælleskirurgisk afdeling 100 Sydvestjysk Sygehus Grindsted Engparken 1 7200 Grindsted Tlf.nr: 7918 9100 Indholdsfortegnelse: 1. Præsentation

Læs mere

INDSÆTTELSE AF KUNSTIGT KNÆLED

INDSÆTTELSE AF KUNSTIGT KNÆLED INDSÆTTELSE AF KUNSTIGT KNÆLED Knæleddet er et meget kompliceret led. Det er ikke et kugleled som skulder og hofte, det er heller ikke et hængselled som albue eller fingerled. Et knæled kan bedst sammenlignes

Læs mere

Sådan træner du efter knoglebrud i ankel eller

Sådan træner du efter knoglebrud i ankel eller Sådan træner du efter knoglebrud i ankel eller fod Når du har fået fjernet gips eller bandage efter dit knoglebrud, skal du i gang med at træne din fod og dit ben. Formålet med træningen er at: forebygge

Læs mere

Terapiafdelingen Optræning efter gynækologiske operationer Patientvejledning

Terapiafdelingen Optræning efter gynækologiske operationer Patientvejledning Terapiafdelingen Optræning efter gynækologiske operationer Patientvejledning www.koldingsygehus.dk Indhold Bækkenbunden side 3 Gener ved en svag bækkenbund side 3 Bughulen side 4 Venepumpe øvelser side

Læs mere

Behandling af venøse bensår

Behandling af venøse bensår Behandling af venøse bensår Værd at vide om venøs insufficiens Fra venøs insufficiens til venøse bensår Veneklapperne er en slags ventiler, der sørger for, at blodet, som skal pumpes tilbage til hjertet,

Læs mere

Smerter i underlivet. Patientinformation. Vælg farve. Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram. Familiecentret Gynækologisk klinik

Smerter i underlivet. Patientinformation. Vælg farve. Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram. Familiecentret Gynækologisk klinik Patientinformation Smerter i underlivet Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Indtast overskrift Smerter og spændinger

Læs mere

Information til patienter og pårørende. Øjenafsnit E. Om ophold på Patienthotellet. Patienthotellet ved Odense Universitetshospital

Information til patienter og pårørende. Øjenafsnit E. Om ophold på Patienthotellet. Patienthotellet ved Odense Universitetshospital Information til patienter og pårørende Øjenafsnit E Om ophold på Patienthotellet Patienthotellet ved Odense Universitetshospital Fra Patient til gæst Velkommen til Øjenafsnit E på Patienthotellet. Med

Læs mere

Personal Profile. For. john Hansen --------------------------------------

Personal Profile. For. john Hansen -------------------------------------- Personal Profile For john Hansen -------------------------------------- 26-10-2009 BodyAge john, din BodyAge er 63 sammenlignet med din kronologiske alder på 49 år. BodyAge er beregnet fra resultaterne

Læs mere

Forsnævring af rygmarvskanalen i lænden (Spinalstenose)

Forsnævring af rygmarvskanalen i lænden (Spinalstenose) i lænden (Spinalstenose) Aarhus Universitetshospital Neurokirurgisk Afdeling NK Tlf. 7846 3390 Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C www.auh.dk Med denne vejledning vil vi gerne give dig og dine pårørende nogle

Læs mere

Standard brugervejledning Blodtryksmåler

Standard brugervejledning Blodtryksmåler Standard brugervejledning Blodtryksmåler Tak fordi du har valgt at købe din blodtryksmåler hos os Kære kunde Ca. 1 mio. danskere har forhøjet blodtryk - betyder det noget? Ca. 50% af befolkningen kender

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix/Iris. September 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider FIND DE BEDSTE LØBESTRØMPER TEST AF LØBESTRØMPER

Guide. Foto: Scanpix/Iris. September 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider FIND DE BEDSTE LØBESTRØMPER TEST AF LØBESTRØMPER TEST AF LØBESTRØMPER Foto: Scanpix/Iris Guide September 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 20 sider FIND DE BEDSTE LØBESTRØMPER FIND DE BEDSTE LØBESTRØMPER INDHOLD: Vælg løbestrømper med

Læs mere

Skulderøvelser Træningsprogram

Skulderøvelser Træningsprogram Patientinformation Skulderøvelser Træningsprogram Kvalitet Døgnet Rundt Terapiafdelingen Skulderøvelser Udleveret til: Dato: Udleveret af: Tlf.: Du må påbegynde træningen med det samme Du må påbegynde

Læs mere

Seneindeklemning i skulderen

Seneindeklemning i skulderen Patientinformation Seneindeklemning i skulderen artroskopi og behandling Kvalitet Døgnet Rundt Ortopædkirurgisk Afdeling Før operationen Generelt om seneindeklemning Seneindeklemning i skulderen er en

Læs mere

Træning til patienter med nyt knæled

Træning til patienter med nyt knæled Træning til patienter med nyt knæled Før operationen: Jo bedre fysisk form du er i før operationen, des hurtigere kommer du i gang med daglige gøremål efter operationen. Musklerne er ofte svage på grund

Læs mere

Rygning og diabetes. følgesygdomme, diabetikere må slås med. Denne

Rygning og diabetes. følgesygdomme, diabetikere må slås med. Denne Rygning og diabetes Har du diabetes, er risikoen ved at ryge meget større end for andre. Rygning forværrer nemlig de mange følgesygdomme, diabetikere må slås med. Denne brochure er måske dit første skridt

Læs mere

Smertehåndtering og smertelindring under fødslen

Smertehåndtering og smertelindring under fødslen Pjece til gravide i Region Syddanmark Smertehåndtering og smertelindring under fødslen regionsyddanmark.dk Smertehåndtering og smertelindring under fødslen Måske har du allerede gjort dig nogle overvejelser

Læs mere

Overbevægelige led i hofte-knæ og fødder hos det 10-15 måneder gamle barn Sundhedstjenesten

Overbevægelige led i hofte-knæ og fødder hos det 10-15 måneder gamle barn Sundhedstjenesten Overbevægelige led i hofte-knæ og fødder hos det 10-15 måneder gamle barn Sundhedstjenesten Nogle børn har meget bløde led og kan ved test kategoriseres som værende hypermobile. Andre børn har kun overbevægelighed

Læs mere

A/D-SURCON lejringspuder

A/D-SURCON lejringspuder CE A/D-SURCON lejringspuder TIL UNDERSTØTTELSE I TERAPIEN / PROFYLAKSE Håndbog & lejrings- anvisning. August 2010, version 1 Surcon mappe afs. 9. 1 A/D-SURCON lejringspuder til understøttelse i terapien.

Læs mere

Sådan træner du skulderen, når du har fået en skulderprotese

Sådan træner du skulderen, når du har fået en skulderprotese Sådan træner du skulderen, når du har fået en skulderprotese Du er blevet opereret i skulderen og har fået en skulderprotese. Årsagen kan være gener efter et kompliceret brud, slidgigt eller andet, der

Læs mere

Bedøvelse til skulderoperation

Bedøvelse til skulderoperation Patientinformation Bedøvelse til skulderoperation www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Bedøvelse til skulderoperation Denne pjece indeholder information om faste- og medicinregler samt information om

Læs mere

3.1. Opgavesæt B. 1. januar - 30. juni 2014. Prøvetiden er 45 minutter til opgavesæt 1 15 minutters pause og 1 time og 15 minutter til opgavesæt 2

3.1. Opgavesæt B. 1. januar - 30. juni 2014. Prøvetiden er 45 minutter til opgavesæt 1 15 minutters pause og 1 time og 15 minutter til opgavesæt 2 3.1 Opgavesæt B FVU-Læsning Trin 3 Forberedende voksenundervisning 1. januar - 30. juni 2014 Prøvetiden er 45 minutter til opgavesæt 1 15 minutters pause og 1 time og 15 minutter til opgavesæt 2 Eksaminandens

Læs mere

Patientinformation. Fuld bedøvelse. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk

Patientinformation. Fuld bedøvelse. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Patientinformation Fuld bedøvelse www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Fuld bedøvelse Denne pjece indeholder information om faste- og medicinregler samt information om bedøvelse. Det er vigtigt, at du

Læs mere

Skumbehandling af åreknuder. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder

Skumbehandling af åreknuder. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Skumbehandling af åreknuder Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Indholdsfortegnelse Åreknuder... 3 Symptomer... 4 Behandling... 4 Dine forberedelser til skumbehandling...

Læs mere

Blære- og bækkenbundstræning

Blære- og bækkenbundstræning BET-0668- Blære- og bækkenbundstræning Til mænd Denne brochure er udarbejdet af Astellas Pharma i samarbejde med fysio- og uroterapeut Hanne Ryttergaard, Kontinensklinikken i Roskilde. ASTELLAS PHARMA,

Læs mere

PERSONLIG PLEJE & PRAKTISK HJÆLP SERVICEDEKLARATION

PERSONLIG PLEJE & PRAKTISK HJÆLP SERVICEDEKLARATION PERSONLIG PLEJE & PRAKTISK HJÆLP SERVICEDEKLARATION 1 2 TRYGHED FLEKSIBILITET ÅBENHED RESPEKT LIVSKVALITET PERSONLIG PLEJE & PRAKTISK HJÆLP MÅL Kommunalbestyrelsen ønsker: At yde en indsats, der opleves

Læs mere

Albue artroskopi. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk

Albue artroskopi. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk Albue artroskopi Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Artroskopi af albueled (kikkertundersøgelse) Ved en artroskopi vil man kunne finde

Læs mere

TRÆNING MED X-CARE BOLD

TRÆNING MED X-CARE BOLD TRÆNING MED BOLD TRÆNING MED BOLD Retningslinier for øvelserne. Sørg for at starte alle øvelser i den rigtige udgangsstilling. Hvis dette ikke er muligt, bør du vente med øvelsen. Start alle øvelserne

Læs mere

Anlæggelse af Perifert Venekateter

Anlæggelse af Perifert Venekateter Anlæggelse af Perifert Venekateter Indhold Håndhygiejne Indikationer / kontraindikationer PVK kanylens anatomi Venflonstørrelse, punktursted Anlæggelse og aseptisk teknik Observation, forbindingsskift

Læs mere

Patientinformation. Kræft i tyktarmen eller endetarmen

Patientinformation. Kræft i tyktarmen eller endetarmen Patientinformation Kræft i tyktarmen eller endetarmen Kvalitet døgnet rundt Kirurgisk afdeling Kræft i tyktarmen eller endetarmen Forberedelse til operation og smertebehandling: Operationen foretages af

Læs mere

Garantibevis www.sleepwave.dk

Garantibevis www.sleepwave.dk Garantibevis www.sleepwave.dk Tillykke med dit valg af ny SleepWave seng. Det kan du glæde dig over i mange år. Vi ønsker, du får stort udbytte af din seng. Vi har derfor samlet nogle vigtige informationer,

Læs mere

Operation for svulst i rygmarven

Operation for svulst i rygmarven Vigtig information til dig og din pårørende før indlæggelse og operation på Neurokirurgisk Afdeling Din sygdom. Undersøgelse og behandling Du har fået foretaget en MR skanning af rygsøjlen, der viser hvor

Læs mere