Tema om mus og pegeredskaber

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tema om mus og pegeredskaber"

Transkript

1 Tema om mus og pegeredskaber Om arbejdsmiljøforhold ved arbejde med computermus og andre pegeredskaber

2 Tema om computermus På disse sider sætter BAR Kontor fokus på arbejdsmiljøet, når du arbejder med computermus eller andre pegeredskaber. Computerarbejde og derved også arbejde med computermus bliver fortsat mere udbredt. Det er især intensivt computerarbejde, som kan være ensidigt belastende og give gener og smerter. På disse sider kan du læse mere om, hvordan du forebygger gener og smerter og om årsagerne til dem. Du får ligeledes en gennemgang af forskellige typer computermus og andre pegeredskaber, så du får et overblik over de valg- og variationsmuligheder, der er. Sådan forebygger du Generelle råd Instruktion Arbejdsteknik Indretning Planlægning APV-arbejdet Brug tastatur Brug af bærbar Gener og smerter Eksempler på computermus Yderligere information FAKTABOKS Arbejdsgiveren har ifølge arbejdsmiljølovgivningen ansvar for arbejdsmiljøet, herunder: Arbejdsgiveren skal sørge for, at arbejdet foregår sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Det betyder, at både arbejdet og indretningen af arbejdspladsen skal være tilrettelagt, så medarbejderen undgår gener og smerter De ansatte skal oplæres og instrueres i god arbejdsteknik og hensigtsmæssige arbejdsmetoder I APV-arbejdet skal virksomheden/arbejdsmiljøorganisationen vurdere, om arbejdet med computermus forårsager gener og smerte, og hvordan dette i så fald kan forebygges Arbejdet skal tilrettelægges, så medarbejdere ikke arbejder ved computeren hele dagen. Hvis dette ikke er muligt, skal arbejdet afbrydes af pauser

3 Generelle råd Sådan forebygger du? Der er flere måder at forebygge gener på. Du kan variere arbejdet, indrette arbejdspladsen hensigtsmæssigt og organisere arbejdet optimalt. Brug disse råd, når I skal forebygge gener og smerter i forbindelse med arbejde med computermus: Det er vigtigt, at den enkelte tager ansvar og benytter sig af de variationsmuligheder, der er tilgængelige kroppen siger ikke altid selv fra. Arbejdsgiveren skal i samarbejde med medarbejderen/sikkerheds organisatioen sørge for, at der er variation i arbejdet, så der ikke opstår gener og smerter ved arbejdet med computermus. Vær særligt opmærksom på de ansatte der: Har intensivt tastearbejde eller intensivt arbejde med computermus Ikke har mulighed for uden videre at holde pauser i arbejdet Hvis der er computerarbejde, som giver anledning til gener og smerter, skal dette fremgå af APV'en og tages op i arbejdsmiljøorganisationen Hvad kan du gøre? I mange typer kontorjobs kan du variere skærmarbejdet med andet arbejde. Tænk derfor over, hvilke opgaver du kan udføre væk fra computeren. Disse råd er enkle, men gode at bruge: Prøv såvidt muligt at variere mellem computerarbejde og andet arbejde, fx kopiering Bevæg dig hyppigt og lav øvelser Print dine dokumenter ud og gå væk fra computeren for at læse dem Gå hen til din kollega og giv en mundtlig besked i stedet for at sende en Stil papirkurven så du er nød til at rejse dig for at smide affald ud Sørg for at I skiftes til at gå på posthuset, hente forsyninger til mødet eller andet Hvis du ikke har mulighed for at afbryde dit arbejde ved computeren med andre opgaver i løbet af dagen, skal du holde pauser.

4 Instruktion Lær at bruge redskaberne rigtigt Medarbejderne får det bedste udgangspunkt for at forebygge gener og smerter, hvis de får informationer om arbejdsstillinger og lærer at bruge computermusen og andre pegeredskaber korrekt. Det har stor betydning at variere brugen af disse redskaber og bruge genvejstaster. Det er også vigtigt at give medarbejderne den nødvendige instruktion i, hvordan de kan bruge software og genvejstaster. Arbejdsgiveren har ansvaret for, at medarbejderne bliver instrueret og kan udføre arbejdet uden risiko for sikkerhed og sundhed. Arbejdsmiljøorganisationen skal kontrollere, at instruktionen finder sted og er fyldestgørende. Medarbejderne skal medvirke til, at instruktionen virker efter hensigten. Nogle leverandører tilbyder denne instruktion, men det er stadig arbejdsgiverens ansvar. Lær og brug genvejstaster fra eksempelvis hjemmesiden:

5 Arbejdsteknik Gode råd om arbejde med computermus Prøv forskellige computermus og andre pegeredskaber det er individuelt, hvad der fungerer bedst for den enkelte. Der er mange forskellige typer af computermus og andre pegeredskaber, fx trackball, mousetrapper og pen. De er udformet forskelligt med hensyn til, hvordan du skal bruge hånden og fingrene. Hånden har bedst af at arbejde i den traditionelle skrivestilling. Men uanset hvilket pegeredskab, du benytter, er rådene nedenfor vigtige. Se gennemgangen af forskellige computermus og andre pegeredskaber. Gode råd når du arbejder med computermus: Find det pegeredskab, der passer bedst til dig og dine arbejdsopgaver Placer computermusen eller pegeredskabet, så din underarm er understøttet, din overarm hænger ned langs kroppen, og skulderen er afslappet, når du arbejder Placer computermusen midt foran tastaturet og ikke ved siden af. Derved reducerer du vrid i skulder og albue Undgå at "knække" for meget i håndleddet Slap af i fingerne, når du ikke klikker Tag hånden væk fra computermusen, når du ikke bruger den Skift mellem brug af højre og venstre hånd Stræk, bøj og ryst din hænder og arme ind imellem Begræns brugen af dobbeltklik, da det belaster underarmen meget. Du kan indstille en af computermusens taster til at fungere som "dobbeltklik", så det kun er nødvendigt at klikke én gang Sørg for at computermusen virker optimalt - rengør den og skift batterier Brug genvejstaster, så du mindsker brugen af computermus/pegeredskaber Lyt til din krops signaler - brug variationsmuligheder, hvis du oplever gener og smerter.

6 Indretning Sådan indretter du din arbejdsplads Indretningen af din computerarbejdsplads har stor betydning for at forebygge gener og smerter i forbindelse med arbejde med computermusen. Det er samtidig vigtigt, at du selv har indflydelse på indretningen. Gode råd til indretning af computerarbejdspladsen: Sørg for tilstrækkelig plads til computermusen eller pegeredskabet, så dine underarme har støtte Det er vigtigt, at de nødvendige redskaber er til rådighed, og at disse er indstillet korrekt Indstil bord, stol og skærm, så de passer til dig Der skal være en god belysning Placer og indstil skærmen hensigtsmæssigt Der skal være tilstrækkelig plads omkring din computerarbejdsplads til gode arbejdsstillinger og muligheder for variation Benyt kun tastaturets højdeindstilling som en variationsmulighed (da du skal undgå knæk i håndleddet) Læs yderligere i BAR Kontors vejledninger: Arbejde ved computer og Godt lys på kontoret.

7 Planlægning Sådan planlægger og tilrettelægger du arbejdet Det handler om at variere arbejdet samt arbejdsstillingerne foran skærmen og med computermusen. Gode råd til, hvordan du opnår variation i arbejdet: Det er vigtigt at begrænse intensivt og længerevarende arbejde med computermus Der skal være mulighed for at afbryde det intensive computerarbejde med andet arbejde, eller mulighed for at fordele det intensive computerarbejde jævnt hen over arbejdsdagen Hvis du ikke kan variere computerarbejdet med andet arbejde, så skal du have pauser Arbejdet skal foregå i et passende tempo Medarbejderne og/eller arbejdsmiljøorganisationen skal inddrages, når I indretter arbejdspladsen og tilrettelægger arbejdet Krav i arbejdet og arbejdsmæssige ressourcer skal afstemmes i forhold til hinanden Køb brugervenligt software Køb så vidt muligt software, der giver mulighed for at bruge genvejstaster frem for computermus. Når I køber brugervenligt software, er I også med til at påvirke softwareudviklingen i en mere arbejdsmiljøvenlig retning. Drøft emnet på arbejdsmiljø- og afdelingsmøder.

8 APV-arbejdet Hvad med APVen? En arbejdspladsvurdering (APV) er det lovpligtige værktøj, som er med til at give overblik over virksomhedens arbejdsmiljø også med hensyn til skærmarbejde. Når I kortlægger skærmarbejdet får både ledelse, medarbejdere og arbejdsmiljøorganisation et indblik i omfanget og konsekvensen af arbejde med computermus på virksomheden. Tag rådene i dette tema med i drøftelserne af, hvordan I kan forebygge gener og smerter ved arbejde med computermus. I kan desuden med stort udbytte anvende BAR Kontors vejledninger med tilhørende tjeklister til APV-arbejdet, se vejledningerne: Tid til APV Arbejde ved computer

9 Brug af tastatur Gode råd når du arbejder med tastatur Det er vigtigt at variere mellem tastatur, computermus og eventuelt andre pegeredskaber. Hvis du bruger tallene meget på tastaturet, kan du få et tastatur (numerisk tastatur), hvor denne del er adskilt. På den måde får du flere variationsmuligheder. Det er ofte musklerne i skulderen og i underarmens overside, der rammes af gener og smerter ved computerarbejde. Undersøgelser viser, at der ikke er forskel på belastningen i disse muskler, uanset om du bruger computermus eller tastatur. Derimod er det mere belastende for nakkens muskler og for musklerne i underarmens underside, når du bruger computermus i forhold til, når du bruger tastatur. Gode råd når du arbejder med tastatur: Placer tastatur et stykke inde på bordet, så din underarm er understøttet, dine overarme hænger ned langs kroppen, og skulderne er afslappet, når du arbejder med tastaturet Varier tatstaturets indstillinger og placering på bordet Sørg for at have en fornuftig håndstilling, som ikke er fastlåst Undgå at bøje/"knække" for meget i håndleddet - "knæk" bremser blodtilførslen. Brug derfor kun tastaturets højdeindstilling som en variationsmulighed Løft fingerne mindst muligt - undgå fx at sidde med fingerne parat til at taste, når du ikke skriver Stræk, bøj og ryst dine hænder og arme ind imellem Brug så vidt muligt genvejstaster Du kan mindske håndledsknæk og højden på fingerløftene med en håndrodsstøtte. Det er vigtigt at sørge for, at den støtter håndroden og ikke håndleddet. For hvis du støtter håndleddet, kan du få gener af tryk på nerver og kar.

10 Brug af bærbar Hvad med bærbar computer? Den bærbare computer i sig selv er ikke hensigtsmæssig som fast arbejdsredskab på kontoret. Den giver ofte uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og kan være dårlig for øjnene, fordi der er fast computermus og tastatur, og computerskærmen er lille. Du bør derfor primært bruge en bærbar computer, når du er på farten eller ude af kontoret. Bruger du en bærbar computer regelmæssigt og mere end to timer dagligt på din arbejdsplads, skal computeren opfylde de samme krav til indretning, som gælder for en stationær computer. Du kan fx bruge den, hvis du kobler en ekstra mus og et tastatur på, så de er adskilt fra skærmen på den bærbare computer. En anden mulighed er at sætte den bærbare computer i en dockingstation, som har tilkoblet skærm, tastatur og mus, så den fungerer ligesom en stationær computer. (se i øvrigt BAR Kontors vejledning: Arbejde ved computer). Tænk også på dine arbejdsstillinger og arbejdsmetoder, når du arbejder ved den bærbare computer.

11 Gener og smerter Gener og smerter og deres årsager Ømhed i skulder, nakke og arm er velkendte symptomer for mange, som arbejder med computermus. Det er vigtigt selv at være opmærksom på kroppens signaler om, at den bliver brugt uhensigtsmæssigt. Generne er et advarselssignal fra kroppen. Generne vil sandsynligvis vare ved eller forværres, hvis du ikke gør noget. Omvendt kan generne forsvinde, hvis påvirkningen ophører. Men har du først haft besvær en gang, er du mere modtagelig for at få det igen. Derfor er det væsentligt at forebygge, at generne opstår, eller reagere på de første tegn på gener. Der kan opstå gener og smerter ved belastninger med computermus. Hvis du oplever, at generne forsvinder eller aftager, når du ikke arbejder foran computeren, er det sandsynligt, at generne er relateret til arbejdet med computermus. Gener og smerter i hånd og arm skyldes irritation af senerne. Længerevarende irritation af senerne kan føre til fx karpaltunnelsyndrom, tennisalbue, seneskedehindebetændelse i håndled, samt snurren og føleforstyrrelser. Gener og smerter i nakke og skulder er fx træthed, ømhed og muskelinfiltrationer. Generne kan også resultere i hovedpine eller snurren og føleforstyrrelser i armene. Det er forskelligt, hvilke gener og smerter den enkelte oplever. Årsagerne til gener og smerter er komplekse. De kan inddeles i tre overordnede grupper: Fysiologiske Fysiske og Organisatoriske årsager

12 Fysiologiske årsager til gener og smerter: Uændret aktivitet trods muskelsmerter Det er muligt at opretholde en høj produktivitet ved computerarbejde, selv om du føler smerter eller træthed i musklerne. Det er imidlertid en dårlig idé, fordi smerter og gener netop opstår, når kroppen er belastet udover det forsvarlige. Gentagne små bevægelser Når du arbejder med computermus eller computerarbejde generelt gentager din arm og skulder mange små bevægelser, selv om arm og skulder i virkeligheden er beregnet til store armbevægelser. Disse små bevægelser medfører, at skuldrene fikseres og du kommer til at spænde. Din nakke bliver fikseret, fordi du hele tiden skal holde øje med skærmbilledet. Ved dobbeltklik belaster du den underarmsmuskel, som løfter pegefingeren, så muskelfibrene spidsbelastes. Fastlåste arbejdsstillinger Under spændende arbejdsopgaver kan du nemt komme til at sidde i den samme stilling i lang tid. Sidder du i samme stilling hver dag i lange perioder, kan det belaste kroppen forkert. Du kan fx komme til at spænde unødigt i nakke og/eller skuldre. Ved høje sensoriske krav (høje krav til præcision, opmærksomhed og syn) kommer du nemmere til at spænde, fordi du koncentrerer dig om at ramme præcist med pegeredskabet. Gentagne eller længerevarende bøjninger eller drejninger af håndled Når du holder på musen, har du tendens til at bøje din hånd bagud. På den måde strækkes senerne i håndleddet, hvilket kan give irritation. Senerne bliver hævede og kan trykke på nerverne, så fingrene kommer til at sove. Du kan også opleve ømhed i håndleddet. Tryk på håndroden og håndled Håndredskaber kan trykke på håndled og give irriterede sener og lukke for blodtilførslen.

13 Fysiske årsager til gener og smerter: Uhensigtsmæssig indretning af arbejdspladsen Mange kontorvirksomheder investerer i dag i ergonomiske forbedringer. Men det nytter ikke at have en god computermus eller et andet pegeredskab, hvis arbejdsbordet ikke er indstillet i den højde, som passer til dig. Uhensigtsmæssig indstilling af computermus og andre pegeredskaber Årsagen til gener og smerter kan være, at computermusen eller pegeredskabet ikke er indstillet til dig. Derved kan du komme til at spænde ubevidst i dine muskler, fordi du skal koncentrere dig meget om at ramme. Arbejdspladsens omgivelser Det arbejdsmiljø, som omgiver skærmarbejdspladsen, har også betydning. Det kan fx dreje sig om belysning eller indeklima. Dårlig belysning kan medføre, at du skal koncentrere dig mere om at se markøren på skærmen, og det bliver derfor sværere at styre computermusen præcist. Derved kan du komme til at spænde i skuldre og/eller nakke, ligesom det kan ske, hvis du sidder i træk.

14 Organisatoriske årsager til gener og smerter: Tid og intensitet Jo længere tid du bruger, og jo mere intensivt dit arbejde med computermus er, des større er risikoen for gener og smerter ved arbejdet. Manglende indflydelse på indretning af egen arbejdsplads Det øger risikoen for smerter, hvis medarbejderen oplever, at arbejdspladsen og arbejdsredskaberne er uhensigtsmæssigt indrettet. Undersøgelser viser, at det er uhyre vigtigt, at medarbejderen selv er med til at indrette arbejdspladsen faktisk har det en større betydning end en ergonomisk korrekt indrettet arbejdsplads. Det er dog stadig vigtigt at lytte til råd om ergonomi og sundhed. Tidspres og stress Arbejde under stort tidspres kan betyde, at du ignorerer kroppens signaler og glemmer at variere arbejdsstillinger. Derved kommer alle gentagne små bevægelser, fastlåste arbejdsstillinger og uændret aktivitet trods muskelsmerter til at få betydning. Arbejdsopgaver af meget ensidigt gentagende karakter Hvis arbejdsopgaverne er meget ensidige, vil du typisk gentage de samme bevægelser over arbejdsdagen, og det kan give gener og smerter.

15 Eksempler på computermus og pegeredskaber Det er individuelt hvilke computermus og pegeredskaber, som fungerer beds for den enkelte. Nedenfor er vist en række af de redskaber som eksisterer på markedet, samt en kort beskrivelse af dem. Mus med rullebånd Med dette redskab styrer du markøren ved hjælp af et rullebånd. Det betyder, at du holder hænderne inde foran kroppen og derved reducerer vrid i arm- og håndled. Redskabet har programmerbare knapper og indbygget scrollfunktion i rullebåndet. Du kan tilpasse redskabet i højden, så det passer til tastaturet. Du kan bruge musen, uanset om du er højre- og venstrehåndet. Mus med rullestang Med dette redskab styrer du markøren med en rullestang. Det betyder, at du holder hænderne inde foran kroppen og derved reducerer vrid i arm- og håndled. Redskabet har programmerbare knapper og et scrollhjul med klikfunktion. Du kan også vælge en model med større håndledsstøtte. For at få den bedste ergonomi bør du vælge redskaber med lav højde på mus og håndledsstøtte. Du kan bruge musen, uanset om du er højre- og venstrehåndet. Lille mus med rullestang Dette redskab er en lille udgave af mus med rullestang og er mest egnet sammen med en bærbar computer. Du styrer markøren med en rullestang, og du kan placere det lille redskab frit i forhold til tastaturet. Præcisionen er mindre, og der er færre funktioner end på de større rullestangsredskaber. Du kan bruge musen, uanset om du er højre- og venstrehåndet. Museplade med pen Med dette redskab styrer du markøren ved hjælp af en pen på en plade. Pen og plade kan være et godt supplement til en traditionel mus for at skabe variation. Pennen sikrer, at din hånd arbejder i den traditionelle skrivestilling. Redskabet er fx velegnet til grafisk arbejde. På pennen og pladen er der flere programmerbare knapper. Universel mus Denne type mus er universel, så du kan bruge den samme mus med både højre og venstre hånd. Hvis du er opmærksom på det, kan du variere musen fra hånd til hånd i dit daglige arbejde og derved minimere belastningen. Den viste mus er trådløs og har et scrollepanel, der kan scrolle i fire retninger.

16 Asymmetrisk mus En asymmetrisk mus har et lettere drejet design, som for nogle vil ligge bedre i hånden end en universel mus. Musen kan fås med genvejstaster. Du kan finde musemodeller i flere størrelser og højder og til både højre og venstre hånd. Vertikal mus Denne type mus adskiller sig fra mere traditionelle mus, fordi hånden får en mere opretstående stilling nærmest som når du giver hånd til goddag. Musen er asymmetrisk, og fås til både højre og venstre hånd. To i en mus med kugle Denne mus giver dig mulighed for at skifte mellem forskellige arbejdsstillinger. Du kan bruge redskabet som en traditionel mus, en kuglemus på bordet, eller du kan fjerne et dæksel og sætte musen på hånden. Herved kan du bruge musen uafhængigt af skrivebordet. Universel trackball Denne mus fungerer til både til højre og venstre hånd. I stedet for at flytte selve musen bruger du kuglen på musen til at styre markøren. Hånden ligger stille på musen, hvilket reducerer arm- og håndledsbevægelser. Vær dog også opmærksom på, at brugen af musen kan blive meget ensidig. Derfor bør du kombinere dette værktøj med andre computermus eller pegeredskaber. Trackball med genvejstaster Denne type mus er asymmetrisk og har genvejstaster, som du kan betjene med tommelfingeren. I stedet for at flytte selve musen bruger du kuglen på musen til at styre markøren. Hånden ligger stille på musen, hvilket reducerer arm- og håndledsbevægelser. Vær dog også opmærksom på, at brugen af musen kan blive meget ensidig. Derfor bør du kombinere dette værktøj med andre computermus eller pegeredskaber.

17 Yderligere information BAR Kontor, - Tid til APV, vejledning - Arbejde ved computer, vejledning - Faktaark om computermus Arbejdstilsynet, - Bekendtgørelse om arbejde ved skærmterminaler, nr af 15. december Bekendtgørelse om arbejdets udførelse, nr. 559 af 17. juni At-vejledning om Arbejdsrelateret muskel- og skeletbesvær,d.3.4, maj At-vejledning Skærmarbejde, D.2.3, november 2006 Andet: - BAR FOKA, - Arbejdsskadestyrelsen, - Arbejdsmiljøbutikken, - Videncenter for Arbejdsmiljø, - Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, - Branchearbejdsmiljørådenes webportal, Organisationerne i BAR Kontor: - Dansk Erhverv, - DI Organisation for erhvervslivet, - Lederne, - HK/Privat, - HK/Handel, - PROSA,

ARBEJDE VED COMPUTER SÅDAN SIKRER I GOD INDRETNING OG VARIATION I ARBEJDSSTILLINGER VED COMPUTERARBEJDE

ARBEJDE VED COMPUTER SÅDAN SIKRER I GOD INDRETNING OG VARIATION I ARBEJDSSTILLINGER VED COMPUTERARBEJDE BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM arbejde ved computer ARBEJDE VED COMPUTER SÅDAN SIKRER I GOD INDRETNING OG VARIATION I ARBEJDSSTILLINGER VED COMPUTERARBEJDE INDHOLD 4 FORORD 5 ARBEJDSMILJØFORHOLD VED

Læs mere

ARBEJDE VED SKÆRME BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDE VED SKÆRME PÅ KONTORARBEJDSPLADSER. BAR Privat Kontor og Administration

ARBEJDE VED SKÆRME BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDE VED SKÆRME PÅ KONTORARBEJDSPLADSER. BAR Privat Kontor og Administration ARBEJDE VED SKÆRME BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDE VED SKÆRME PÅ KONTORARBEJDSPLADSER BAR Privat Kontor og Administration 02 ARBEJDE VED SKÆRME FORORD "Arbejde ved skærme" henvender sig til medarbejdere,

Læs mere

Branchevejledning om ARBEJDE VED SKÆRME. på kontorarbejdspladser. Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration

Branchevejledning om ARBEJDE VED SKÆRME. på kontorarbejdspladser. Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration Branchevejledning om ARBEJDE VED SKÆRME på kontorarbejdspladser Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration FORORD Med baggrund i den danske arbejdsmiljølovgivning er der oprettet 11 branchearbejdsmiljøråd

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV!

BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV! BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV! INDHOLD 4 FORORD 6 HVAD ER APV? HVORFOR LAVE APV? KORT OM KRAVENE TIL APV 8 ARBEJDSMILJØFORHOLD I APV FYSISKE OG ERGONOMISKE FORHOLD

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV!

BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV! BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV! INDHOLD 4 FORORD 6 HVAD ER APV? HVORFOR LAVE APV? KORT OM KRAVENE TIL APV 8 ARBEJDSMILJØFORHOLD I APV FYSISKE OG ERGONOMISKE FORHOLD

Læs mere

INDEKLIMA PÅ KONTORET SÅDAN SIKRER I ET GODT INDEKLIMA PÅ KONTORET

INDEKLIMA PÅ KONTORET SÅDAN SIKRER I ET GODT INDEKLIMA PÅ KONTORET BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM INDEKLIMA PÅ KONTORER INDEKLIMA PÅ KONTORET SÅDAN SIKRER I ET GODT INDEKLIMA PÅ KONTORET INDHOLD 5 FORORD 7 HVAD ER INDEKLIMA? 8 HVEM TAGER SIG AF INDEKLIMAET? 11 TÆNK

Læs mere

Indhold. Forord 3. Den gode nyhed 6 job og Krop 2 udgave, 1 oplag 2012 Videncenter for Arbejdsmiljø. 5 ømme punkter 10. Det nytter at forebygge 16

Indhold. Forord 3. Den gode nyhed 6 job og Krop 2 udgave, 1 oplag 2012 Videncenter for Arbejdsmiljø. 5 ømme punkter 10. Det nytter at forebygge 16 Denne lommebog fortæller kort og godt, hvordan arbejdspladserne kan forebygge og håndtere smerter i muskler og led via en samlet og fælles indsats Rigtig mange medarbejdere og ledere får ondt i ryg, nakke

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.15. Arbejdspladsens indretning og inventar

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.15. Arbejdspladsens indretning og inventar At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.15 Arbejdspladsens indretning og inventar November 2008 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.14 af december 1998 og nr. 4.10.2 af november 1985 2 Hvad er en At-vejledning?

Læs mere

I I N D U S T R I E N

I I N D U S T R I E N I INDUSTRIEN I INDUSTRIEN INDHOLD Forord 3 Den gode nyhed 6 5 ømme punkter 10 Det nytter at forebygge 16 Den onde og den gode spiral 20 Balance mellem job og krop 28 Dansk Industri www.di.dk Tlf. 3377

Læs mere

GODT LYS PÅ KONTORET BRANCHEVEJLEDNING OM BELYSNING OG ARBEJDSMILJØ PÅ KONTORER. BAR Privat Kontor og Administration

GODT LYS PÅ KONTORET BRANCHEVEJLEDNING OM BELYSNING OG ARBEJDSMILJØ PÅ KONTORER. BAR Privat Kontor og Administration GODT LYS PÅ KONTORET BRANCHEVEJLEDNING OM BELYSNING OG ARBEJDSMILJØ PÅ KONTORER BAR Privat Kontor og Administration 02 GODT LYS PÅ KONTORET 4 5 6 10 13 14 16 17 18 19 BELYSNING OG ARBEJDSMILJØ PÅ KONTORER

Læs mere

STØJ OG AKUSTIK PÅ KONTORET

STØJ OG AKUSTIK PÅ KONTORET STØJ OG AKUSTIK PÅ KONTORET BRANCHEVEJLEDNING OM STØJ, AKUSTIK OG ARBEJDSMILJØ PÅ KONTORER BAR Privat Kontor og Administration 02 STØJ OG AKUSTIK PÅ KONTORET FORORD "Støj og akustik på kontoret" henvender

Læs mere

Kontormaskiner og arbejdsmiljø

Kontormaskiner og arbejdsmiljø EN BAR KONTOR VEJLEDNING OM Kontormaskiner og arbejdsmiljø HVORDAN I VÆLGER OG PLACERER KONTORMASKINER, SÅ I SKABER ET SUNDT OG SIKKERT ARBEJDSMILJØ! INDHOLD 5 INDLEDNING 6 KONTORMASKINER OG ARBEJDSMILJØ

Læs mere

Kasseassistenters arbejdsmiljø. Branchevejledning til arbejdsgivere og sikkerhedsorganisation

Kasseassistenters arbejdsmiljø. Branchevejledning til arbejdsgivere og sikkerhedsorganisation Kasseassistenters arbejdsmiljø Branchevejledning til arbejdsgivere og sikkerhedsorganisation Forord På baggrund af den danske arbejdsmiljølovgivning er der oprettet 11 branchearbejdsmiljøråd (BAR) herunder

Læs mere

Godt arbejdsmiljø Fra a-å EN MINIGUIDE TIL ARBEJDSMILJØORGANISATIONEN

Godt arbejdsmiljø Fra a-å EN MINIGUIDE TIL ARBEJDSMILJØORGANISATIONEN Godt arbejdsmiljø Fra a-å EN MINIGUIDE TIL ARBEJDSMILJØORGANISATIONEN GODT ARBEJDSMILJØ FRA A-Å EN MINIGUIDE TIL ARBEJDSMILJØORGANISATIONEN Hvordan løfter I, uden at få ondt i ryggen? Hvordan forebygger

Læs mere

ARBEJDS MILJØ HÅNDBOG FOR CHAUFFØRER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

ARBEJDS MILJØ HÅNDBOG FOR CHAUFFØRER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros ARBEJDS MILJØ HÅNDBOG FOR CHAUFFØRER Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros FORORD Denne håndbog er skrevet til alle, der arbejder inden for transportområdet. Bogen handler om dine arbejdsforhold,

Læs mere

Den årlige arbejdsmiljødrøftelse som strategisk værktøj

Den årlige arbejdsmiljødrøftelse som strategisk værktøj som strategisk værktøj Hvordan virksomheder kan anvende den årlige arbejdsmiljødrøftelse til at skabe strategier for arbejdsmiljøarbejdet Industriens Branchearbejdsmiljøråd Publikationen er finansieret

Læs mere

EN BAR KONTOR VEJLEDNING OM KONTORMASKINER OG ARBEJDSMILJØ

EN BAR KONTOR VEJLEDNING OM KONTORMASKINER OG ARBEJDSMILJØ EN BAR KONTOR VEJLEDNING OM KONTORMASKINER OG ARBEJDSMILJØ INDHOLD 02 03 04 06 09 10 11 INDLEDNING KONTORMASKINER OG ARBEJDSMILJØ VARMEAFGIVELSE STØJ OZON FORMALDEHYD OG ANDRE KEMISKE STOFFER STØV OG PARTIKLER

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING TIL KONTORARBEJDSPLADSER OPSKRIFTER PÅ ARBEJDSGLÆDE GOD TRIVSEL - EN FÆLLES OPGAVE FOR ET GODT ARBEJDSMILJØ

BRANCHEVEJLEDNING TIL KONTORARBEJDSPLADSER OPSKRIFTER PÅ ARBEJDSGLÆDE GOD TRIVSEL - EN FÆLLES OPGAVE FOR ET GODT ARBEJDSMILJØ BRANCHEVEJLEDNING TIL KONTORARBEJDSPLADSER OPSKRIFTER PÅ ARBEJDSGLÆDE GOD TRIVSEL - EN FÆLLES OPGAVE FOR ET GODT ARBEJDSMILJØ _ 00 GOD TRIVSEL FORORD FORORD Med baggrund i den danske arbejdsmiljølovgivning,

Læs mere

Søren Noah 2008. www.noah2900.dk/hgweb

Søren Noah 2008. www.noah2900.dk/hgweb Søren Noah 2008 www.noah2900.dk/hgweb Arbejdsmiljø, arbejdsskader & fjernarbejde m. IT Vi har alle sammen hørt skrækkelige historier om folk, som p.g.a. stillesiddende arbejde med tastatur, mus og skærm

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING GODT ARBEJDSMILJØ I VASKERIER

BRANCHEVEJLEDNING GODT ARBEJDSMILJØ I VASKERIER BRANCHEVEJLEDNING GODT ARBEJDSMILJØ I VASKERIER GODT ARBEJDSMILJØ I VASKERIER 2012 Indholdsfortegenlse Forord 1 Indledning 2 Få overblik og et godt samarbejde om arbejdsmiljøet 3 Arbejdspladsvurderingen

Læs mere

Dagplejerens arbejdsmiljø

Dagplejerens arbejdsmiljø Branchevejledning for dagplejere 37 TEMA Branchevejledning Dagplejerens arbejdsmiljø Branchevejledning for dagplejere Branchevejledning for dagplejere Arbejdsmiljøsekretariatet Studiestræde 3, 2. sal 1455

Læs mere

TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN

TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM TRIVSEL PÅ KONTORER TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN INDHOLD 4 FORORD 8 HVAD ER TRIVSEL OG PSYKISK ARBEJDSMILJØ? 11 HVAD KAN I HVER ISÆR BIDRAGE

Læs mere

Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 10-34 ansatte

Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 10-34 ansatte BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSMILJØARBEJDET PÅ KONTORER IRKSOMHEDER MED 10-34 ANSATTE Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 10-34 ansatte - Opgaver, roller, uddannelse og organisering Et

Læs mere

Arbejdsmiljøarbejdet. På virksomheder med mindst 35 ansatte. - Opgaver, roller, uddannelse og organisering

Arbejdsmiljøarbejdet. På virksomheder med mindst 35 ansatte. - Opgaver, roller, uddannelse og organisering BRANCHEVEJLEDNING VIRKSOMHEDER FRA BAR KONTOR ARBEJDSMILJØARBEJDET MED MINDST PÅ KONTORER 35 ANSATTE Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med mindst 35 ansatte - Opgaver, roller, uddannelse og organisering

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Computeren

Indholdsfortegnelse. Computeren MTL Indholdsfortegnelse Computeren... 3 Computertyper... 3 Den stationære pc... 3 Den tynde klient... 4 Den bærbare... 4 Palmtop eller PDA... 5 Ydre enheder... 6 Pegeredskabet... 6 Tastatur... 7 Skærm...

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.3.1. Løft, træk og skub

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.3.1. Løft, træk og skub At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.3.1 Løft, træk og skub September 2005 Erstatter 2. udgave oktober 2004 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

ergonomiske arbejdsmiljøforhold ved arbejde på militærfly

ergonomiske arbejdsmiljøforhold ved arbejde på militærfly Vejledning om BRANCHEARBEJDSMILJØRÅDET FOR SERVICE- OG TJENESTEYDELSER ergonomiske arbejdsmiljøforhold ved arbejde på militærfly Forord Mennesker er skabt til at bevæge sig og til at skifte mellem arbejde

Læs mere

Arbejdsmiljøhåndbog Godt arbejds- miljø på teatre

Arbejdsmiljøhåndbog Godt arbejds- miljø på teatre Arbejdsmiljøhåndbog Godt arbejdsmiljø på teatre 1 Forord 4 2 Indledning 6 3 Samarbejde om et godt arbejdsmiljø 8 3.1 Arbejdsmiljøorganisationen (AMO) 8 3.2 Den årlige arbejdsmiljødrøftelse 9 3.3 Uddannelse

Læs mere

Sundere rengøringsjob. Arbejdsmiljø - en investering, der kan betale sig

Sundere rengøringsjob. Arbejdsmiljø - en investering, der kan betale sig Sundere rengøringsjob Arbejdsmiljø - en investering, der kan betale sig Indholdsfortegnelse Forord... 3 Velkomst... 4 Oplæring, instruktion og uddannelse... 6 Rengøringsmetoder... 10 Rengøringsprodukter...

Læs mere