Tema om mus og pegeredskaber

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tema om mus og pegeredskaber"

Transkript

1 Tema om mus og pegeredskaber Om arbejdsmiljøforhold ved arbejde med computermus og andre pegeredskaber

2 Tema om computermus På disse sider sætter BAR Kontor fokus på arbejdsmiljøet, når du arbejder med computermus eller andre pegeredskaber. Computerarbejde og derved også arbejde med computermus bliver fortsat mere udbredt. Det er især intensivt computerarbejde, som kan være ensidigt belastende og give gener og smerter. På disse sider kan du læse mere om, hvordan du forebygger gener og smerter og om årsagerne til dem. Du får ligeledes en gennemgang af forskellige typer computermus og andre pegeredskaber, så du får et overblik over de valg- og variationsmuligheder, der er. Sådan forebygger du Generelle råd Instruktion Arbejdsteknik Indretning Planlægning APV-arbejdet Brug tastatur Brug af bærbar Gener og smerter Eksempler på computermus Yderligere information FAKTABOKS Arbejdsgiveren har ifølge arbejdsmiljølovgivningen ansvar for arbejdsmiljøet, herunder: Arbejdsgiveren skal sørge for, at arbejdet foregår sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Det betyder, at både arbejdet og indretningen af arbejdspladsen skal være tilrettelagt, så medarbejderen undgår gener og smerter De ansatte skal oplæres og instrueres i god arbejdsteknik og hensigtsmæssige arbejdsmetoder I APV-arbejdet skal virksomheden/arbejdsmiljøorganisationen vurdere, om arbejdet med computermus forårsager gener og smerte, og hvordan dette i så fald kan forebygges Arbejdet skal tilrettelægges, så medarbejdere ikke arbejder ved computeren hele dagen. Hvis dette ikke er muligt, skal arbejdet afbrydes af pauser

3 Generelle råd Sådan forebygger du? Der er flere måder at forebygge gener på. Du kan variere arbejdet, indrette arbejdspladsen hensigtsmæssigt og organisere arbejdet optimalt. Brug disse råd, når I skal forebygge gener og smerter i forbindelse med arbejde med computermus: Det er vigtigt, at den enkelte tager ansvar og benytter sig af de variationsmuligheder, der er tilgængelige kroppen siger ikke altid selv fra. Arbejdsgiveren skal i samarbejde med medarbejderen/sikkerheds organisatioen sørge for, at der er variation i arbejdet, så der ikke opstår gener og smerter ved arbejdet med computermus. Vær særligt opmærksom på de ansatte der: Har intensivt tastearbejde eller intensivt arbejde med computermus Ikke har mulighed for uden videre at holde pauser i arbejdet Hvis der er computerarbejde, som giver anledning til gener og smerter, skal dette fremgå af APV'en og tages op i arbejdsmiljøorganisationen Hvad kan du gøre? I mange typer kontorjobs kan du variere skærmarbejdet med andet arbejde. Tænk derfor over, hvilke opgaver du kan udføre væk fra computeren. Disse råd er enkle, men gode at bruge: Prøv såvidt muligt at variere mellem computerarbejde og andet arbejde, fx kopiering Bevæg dig hyppigt og lav øvelser Print dine dokumenter ud og gå væk fra computeren for at læse dem Gå hen til din kollega og giv en mundtlig besked i stedet for at sende en Stil papirkurven så du er nød til at rejse dig for at smide affald ud Sørg for at I skiftes til at gå på posthuset, hente forsyninger til mødet eller andet Hvis du ikke har mulighed for at afbryde dit arbejde ved computeren med andre opgaver i løbet af dagen, skal du holde pauser.

4 Instruktion Lær at bruge redskaberne rigtigt Medarbejderne får det bedste udgangspunkt for at forebygge gener og smerter, hvis de får informationer om arbejdsstillinger og lærer at bruge computermusen og andre pegeredskaber korrekt. Det har stor betydning at variere brugen af disse redskaber og bruge genvejstaster. Det er også vigtigt at give medarbejderne den nødvendige instruktion i, hvordan de kan bruge software og genvejstaster. Arbejdsgiveren har ansvaret for, at medarbejderne bliver instrueret og kan udføre arbejdet uden risiko for sikkerhed og sundhed. Arbejdsmiljøorganisationen skal kontrollere, at instruktionen finder sted og er fyldestgørende. Medarbejderne skal medvirke til, at instruktionen virker efter hensigten. Nogle leverandører tilbyder denne instruktion, men det er stadig arbejdsgiverens ansvar. Lær og brug genvejstaster fra eksempelvis hjemmesiden:

5 Arbejdsteknik Gode råd om arbejde med computermus Prøv forskellige computermus og andre pegeredskaber det er individuelt, hvad der fungerer bedst for den enkelte. Der er mange forskellige typer af computermus og andre pegeredskaber, fx trackball, mousetrapper og pen. De er udformet forskelligt med hensyn til, hvordan du skal bruge hånden og fingrene. Hånden har bedst af at arbejde i den traditionelle skrivestilling. Men uanset hvilket pegeredskab, du benytter, er rådene nedenfor vigtige. Se gennemgangen af forskellige computermus og andre pegeredskaber. Gode råd når du arbejder med computermus: Find det pegeredskab, der passer bedst til dig og dine arbejdsopgaver Placer computermusen eller pegeredskabet, så din underarm er understøttet, din overarm hænger ned langs kroppen, og skulderen er afslappet, når du arbejder Placer computermusen midt foran tastaturet og ikke ved siden af. Derved reducerer du vrid i skulder og albue Undgå at "knække" for meget i håndleddet Slap af i fingerne, når du ikke klikker Tag hånden væk fra computermusen, når du ikke bruger den Skift mellem brug af højre og venstre hånd Stræk, bøj og ryst din hænder og arme ind imellem Begræns brugen af dobbeltklik, da det belaster underarmen meget. Du kan indstille en af computermusens taster til at fungere som "dobbeltklik", så det kun er nødvendigt at klikke én gang Sørg for at computermusen virker optimalt - rengør den og skift batterier Brug genvejstaster, så du mindsker brugen af computermus/pegeredskaber Lyt til din krops signaler - brug variationsmuligheder, hvis du oplever gener og smerter.

6 Indretning Sådan indretter du din arbejdsplads Indretningen af din computerarbejdsplads har stor betydning for at forebygge gener og smerter i forbindelse med arbejde med computermusen. Det er samtidig vigtigt, at du selv har indflydelse på indretningen. Gode råd til indretning af computerarbejdspladsen: Sørg for tilstrækkelig plads til computermusen eller pegeredskabet, så dine underarme har støtte Det er vigtigt, at de nødvendige redskaber er til rådighed, og at disse er indstillet korrekt Indstil bord, stol og skærm, så de passer til dig Der skal være en god belysning Placer og indstil skærmen hensigtsmæssigt Der skal være tilstrækkelig plads omkring din computerarbejdsplads til gode arbejdsstillinger og muligheder for variation Benyt kun tastaturets højdeindstilling som en variationsmulighed (da du skal undgå knæk i håndleddet) Læs yderligere i BAR Kontors vejledninger: Arbejde ved computer og Godt lys på kontoret.

7 Planlægning Sådan planlægger og tilrettelægger du arbejdet Det handler om at variere arbejdet samt arbejdsstillingerne foran skærmen og med computermusen. Gode råd til, hvordan du opnår variation i arbejdet: Det er vigtigt at begrænse intensivt og længerevarende arbejde med computermus Der skal være mulighed for at afbryde det intensive computerarbejde med andet arbejde, eller mulighed for at fordele det intensive computerarbejde jævnt hen over arbejdsdagen Hvis du ikke kan variere computerarbejdet med andet arbejde, så skal du have pauser Arbejdet skal foregå i et passende tempo Medarbejderne og/eller arbejdsmiljøorganisationen skal inddrages, når I indretter arbejdspladsen og tilrettelægger arbejdet Krav i arbejdet og arbejdsmæssige ressourcer skal afstemmes i forhold til hinanden Køb brugervenligt software Køb så vidt muligt software, der giver mulighed for at bruge genvejstaster frem for computermus. Når I køber brugervenligt software, er I også med til at påvirke softwareudviklingen i en mere arbejdsmiljøvenlig retning. Drøft emnet på arbejdsmiljø- og afdelingsmøder.

8 APV-arbejdet Hvad med APVen? En arbejdspladsvurdering (APV) er det lovpligtige værktøj, som er med til at give overblik over virksomhedens arbejdsmiljø også med hensyn til skærmarbejde. Når I kortlægger skærmarbejdet får både ledelse, medarbejdere og arbejdsmiljøorganisation et indblik i omfanget og konsekvensen af arbejde med computermus på virksomheden. Tag rådene i dette tema med i drøftelserne af, hvordan I kan forebygge gener og smerter ved arbejde med computermus. I kan desuden med stort udbytte anvende BAR Kontors vejledninger med tilhørende tjeklister til APV-arbejdet, se vejledningerne: Tid til APV Arbejde ved computer

9 Brug af tastatur Gode råd når du arbejder med tastatur Det er vigtigt at variere mellem tastatur, computermus og eventuelt andre pegeredskaber. Hvis du bruger tallene meget på tastaturet, kan du få et tastatur (numerisk tastatur), hvor denne del er adskilt. På den måde får du flere variationsmuligheder. Det er ofte musklerne i skulderen og i underarmens overside, der rammes af gener og smerter ved computerarbejde. Undersøgelser viser, at der ikke er forskel på belastningen i disse muskler, uanset om du bruger computermus eller tastatur. Derimod er det mere belastende for nakkens muskler og for musklerne i underarmens underside, når du bruger computermus i forhold til, når du bruger tastatur. Gode råd når du arbejder med tastatur: Placer tastatur et stykke inde på bordet, så din underarm er understøttet, dine overarme hænger ned langs kroppen, og skulderne er afslappet, når du arbejder med tastaturet Varier tatstaturets indstillinger og placering på bordet Sørg for at have en fornuftig håndstilling, som ikke er fastlåst Undgå at bøje/"knække" for meget i håndleddet - "knæk" bremser blodtilførslen. Brug derfor kun tastaturets højdeindstilling som en variationsmulighed Løft fingerne mindst muligt - undgå fx at sidde med fingerne parat til at taste, når du ikke skriver Stræk, bøj og ryst dine hænder og arme ind imellem Brug så vidt muligt genvejstaster Du kan mindske håndledsknæk og højden på fingerløftene med en håndrodsstøtte. Det er vigtigt at sørge for, at den støtter håndroden og ikke håndleddet. For hvis du støtter håndleddet, kan du få gener af tryk på nerver og kar.

10 Brug af bærbar Hvad med bærbar computer? Den bærbare computer i sig selv er ikke hensigtsmæssig som fast arbejdsredskab på kontoret. Den giver ofte uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og kan være dårlig for øjnene, fordi der er fast computermus og tastatur, og computerskærmen er lille. Du bør derfor primært bruge en bærbar computer, når du er på farten eller ude af kontoret. Bruger du en bærbar computer regelmæssigt og mere end to timer dagligt på din arbejdsplads, skal computeren opfylde de samme krav til indretning, som gælder for en stationær computer. Du kan fx bruge den, hvis du kobler en ekstra mus og et tastatur på, så de er adskilt fra skærmen på den bærbare computer. En anden mulighed er at sætte den bærbare computer i en dockingstation, som har tilkoblet skærm, tastatur og mus, så den fungerer ligesom en stationær computer. (se i øvrigt BAR Kontors vejledning: Arbejde ved computer). Tænk også på dine arbejdsstillinger og arbejdsmetoder, når du arbejder ved den bærbare computer.

11 Gener og smerter Gener og smerter og deres årsager Ømhed i skulder, nakke og arm er velkendte symptomer for mange, som arbejder med computermus. Det er vigtigt selv at være opmærksom på kroppens signaler om, at den bliver brugt uhensigtsmæssigt. Generne er et advarselssignal fra kroppen. Generne vil sandsynligvis vare ved eller forværres, hvis du ikke gør noget. Omvendt kan generne forsvinde, hvis påvirkningen ophører. Men har du først haft besvær en gang, er du mere modtagelig for at få det igen. Derfor er det væsentligt at forebygge, at generne opstår, eller reagere på de første tegn på gener. Der kan opstå gener og smerter ved belastninger med computermus. Hvis du oplever, at generne forsvinder eller aftager, når du ikke arbejder foran computeren, er det sandsynligt, at generne er relateret til arbejdet med computermus. Gener og smerter i hånd og arm skyldes irritation af senerne. Længerevarende irritation af senerne kan føre til fx karpaltunnelsyndrom, tennisalbue, seneskedehindebetændelse i håndled, samt snurren og føleforstyrrelser. Gener og smerter i nakke og skulder er fx træthed, ømhed og muskelinfiltrationer. Generne kan også resultere i hovedpine eller snurren og føleforstyrrelser i armene. Det er forskelligt, hvilke gener og smerter den enkelte oplever. Årsagerne til gener og smerter er komplekse. De kan inddeles i tre overordnede grupper: Fysiologiske Fysiske og Organisatoriske årsager

12 Fysiologiske årsager til gener og smerter: Uændret aktivitet trods muskelsmerter Det er muligt at opretholde en høj produktivitet ved computerarbejde, selv om du føler smerter eller træthed i musklerne. Det er imidlertid en dårlig idé, fordi smerter og gener netop opstår, når kroppen er belastet udover det forsvarlige. Gentagne små bevægelser Når du arbejder med computermus eller computerarbejde generelt gentager din arm og skulder mange små bevægelser, selv om arm og skulder i virkeligheden er beregnet til store armbevægelser. Disse små bevægelser medfører, at skuldrene fikseres og du kommer til at spænde. Din nakke bliver fikseret, fordi du hele tiden skal holde øje med skærmbilledet. Ved dobbeltklik belaster du den underarmsmuskel, som løfter pegefingeren, så muskelfibrene spidsbelastes. Fastlåste arbejdsstillinger Under spændende arbejdsopgaver kan du nemt komme til at sidde i den samme stilling i lang tid. Sidder du i samme stilling hver dag i lange perioder, kan det belaste kroppen forkert. Du kan fx komme til at spænde unødigt i nakke og/eller skuldre. Ved høje sensoriske krav (høje krav til præcision, opmærksomhed og syn) kommer du nemmere til at spænde, fordi du koncentrerer dig om at ramme præcist med pegeredskabet. Gentagne eller længerevarende bøjninger eller drejninger af håndled Når du holder på musen, har du tendens til at bøje din hånd bagud. På den måde strækkes senerne i håndleddet, hvilket kan give irritation. Senerne bliver hævede og kan trykke på nerverne, så fingrene kommer til at sove. Du kan også opleve ømhed i håndleddet. Tryk på håndroden og håndled Håndredskaber kan trykke på håndled og give irriterede sener og lukke for blodtilførslen.

13 Fysiske årsager til gener og smerter: Uhensigtsmæssig indretning af arbejdspladsen Mange kontorvirksomheder investerer i dag i ergonomiske forbedringer. Men det nytter ikke at have en god computermus eller et andet pegeredskab, hvis arbejdsbordet ikke er indstillet i den højde, som passer til dig. Uhensigtsmæssig indstilling af computermus og andre pegeredskaber Årsagen til gener og smerter kan være, at computermusen eller pegeredskabet ikke er indstillet til dig. Derved kan du komme til at spænde ubevidst i dine muskler, fordi du skal koncentrere dig meget om at ramme. Arbejdspladsens omgivelser Det arbejdsmiljø, som omgiver skærmarbejdspladsen, har også betydning. Det kan fx dreje sig om belysning eller indeklima. Dårlig belysning kan medføre, at du skal koncentrere dig mere om at se markøren på skærmen, og det bliver derfor sværere at styre computermusen præcist. Derved kan du komme til at spænde i skuldre og/eller nakke, ligesom det kan ske, hvis du sidder i træk.

14 Organisatoriske årsager til gener og smerter: Tid og intensitet Jo længere tid du bruger, og jo mere intensivt dit arbejde med computermus er, des større er risikoen for gener og smerter ved arbejdet. Manglende indflydelse på indretning af egen arbejdsplads Det øger risikoen for smerter, hvis medarbejderen oplever, at arbejdspladsen og arbejdsredskaberne er uhensigtsmæssigt indrettet. Undersøgelser viser, at det er uhyre vigtigt, at medarbejderen selv er med til at indrette arbejdspladsen faktisk har det en større betydning end en ergonomisk korrekt indrettet arbejdsplads. Det er dog stadig vigtigt at lytte til råd om ergonomi og sundhed. Tidspres og stress Arbejde under stort tidspres kan betyde, at du ignorerer kroppens signaler og glemmer at variere arbejdsstillinger. Derved kommer alle gentagne små bevægelser, fastlåste arbejdsstillinger og uændret aktivitet trods muskelsmerter til at få betydning. Arbejdsopgaver af meget ensidigt gentagende karakter Hvis arbejdsopgaverne er meget ensidige, vil du typisk gentage de samme bevægelser over arbejdsdagen, og det kan give gener og smerter.

15 Eksempler på computermus og pegeredskaber Det er individuelt hvilke computermus og pegeredskaber, som fungerer beds for den enkelte. Nedenfor er vist en række af de redskaber som eksisterer på markedet, samt en kort beskrivelse af dem. Mus med rullebånd Med dette redskab styrer du markøren ved hjælp af et rullebånd. Det betyder, at du holder hænderne inde foran kroppen og derved reducerer vrid i arm- og håndled. Redskabet har programmerbare knapper og indbygget scrollfunktion i rullebåndet. Du kan tilpasse redskabet i højden, så det passer til tastaturet. Du kan bruge musen, uanset om du er højre- og venstrehåndet. Mus med rullestang Med dette redskab styrer du markøren med en rullestang. Det betyder, at du holder hænderne inde foran kroppen og derved reducerer vrid i arm- og håndled. Redskabet har programmerbare knapper og et scrollhjul med klikfunktion. Du kan også vælge en model med større håndledsstøtte. For at få den bedste ergonomi bør du vælge redskaber med lav højde på mus og håndledsstøtte. Du kan bruge musen, uanset om du er højre- og venstrehåndet. Lille mus med rullestang Dette redskab er en lille udgave af mus med rullestang og er mest egnet sammen med en bærbar computer. Du styrer markøren med en rullestang, og du kan placere det lille redskab frit i forhold til tastaturet. Præcisionen er mindre, og der er færre funktioner end på de større rullestangsredskaber. Du kan bruge musen, uanset om du er højre- og venstrehåndet. Museplade med pen Med dette redskab styrer du markøren ved hjælp af en pen på en plade. Pen og plade kan være et godt supplement til en traditionel mus for at skabe variation. Pennen sikrer, at din hånd arbejder i den traditionelle skrivestilling. Redskabet er fx velegnet til grafisk arbejde. På pennen og pladen er der flere programmerbare knapper. Universel mus Denne type mus er universel, så du kan bruge den samme mus med både højre og venstre hånd. Hvis du er opmærksom på det, kan du variere musen fra hånd til hånd i dit daglige arbejde og derved minimere belastningen. Den viste mus er trådløs og har et scrollepanel, der kan scrolle i fire retninger.

16 Asymmetrisk mus En asymmetrisk mus har et lettere drejet design, som for nogle vil ligge bedre i hånden end en universel mus. Musen kan fås med genvejstaster. Du kan finde musemodeller i flere størrelser og højder og til både højre og venstre hånd. Vertikal mus Denne type mus adskiller sig fra mere traditionelle mus, fordi hånden får en mere opretstående stilling nærmest som når du giver hånd til goddag. Musen er asymmetrisk, og fås til både højre og venstre hånd. To i en mus med kugle Denne mus giver dig mulighed for at skifte mellem forskellige arbejdsstillinger. Du kan bruge redskabet som en traditionel mus, en kuglemus på bordet, eller du kan fjerne et dæksel og sætte musen på hånden. Herved kan du bruge musen uafhængigt af skrivebordet. Universel trackball Denne mus fungerer til både til højre og venstre hånd. I stedet for at flytte selve musen bruger du kuglen på musen til at styre markøren. Hånden ligger stille på musen, hvilket reducerer arm- og håndledsbevægelser. Vær dog også opmærksom på, at brugen af musen kan blive meget ensidig. Derfor bør du kombinere dette værktøj med andre computermus eller pegeredskaber. Trackball med genvejstaster Denne type mus er asymmetrisk og har genvejstaster, som du kan betjene med tommelfingeren. I stedet for at flytte selve musen bruger du kuglen på musen til at styre markøren. Hånden ligger stille på musen, hvilket reducerer arm- og håndledsbevægelser. Vær dog også opmærksom på, at brugen af musen kan blive meget ensidig. Derfor bør du kombinere dette værktøj med andre computermus eller pegeredskaber.

17 Yderligere information BAR Kontor, - Tid til APV, vejledning - Arbejde ved computer, vejledning - Faktaark om computermus Arbejdstilsynet, - Bekendtgørelse om arbejde ved skærmterminaler, nr af 15. december Bekendtgørelse om arbejdets udførelse, nr. 559 af 17. juni At-vejledning om Arbejdsrelateret muskel- og skeletbesvær,d.3.4, maj At-vejledning Skærmarbejde, D.2.3, november 2006 Andet: - BAR FOKA, - Arbejdsskadestyrelsen, - Arbejdsmiljøbutikken, - Videncenter for Arbejdsmiljø, - Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, - Branchearbejdsmiljørådenes webportal, Organisationerne i BAR Kontor: - Dansk Erhverv, - DI Organisation for erhvervslivet, - Lederne, - HK/Privat, - HK/Handel, - PROSA,

ARBEJDE VED COMPUTER SÅDAN SIKRER I GOD INDRETNING OG VARIATION I ARBEJDSSTILLINGER VED COMPUTERARBEJDE

ARBEJDE VED COMPUTER SÅDAN SIKRER I GOD INDRETNING OG VARIATION I ARBEJDSSTILLINGER VED COMPUTERARBEJDE BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM arbejde ved computer ARBEJDE VED COMPUTER SÅDAN SIKRER I GOD INDRETNING OG VARIATION I ARBEJDSSTILLINGER VED COMPUTERARBEJDE INDHOLD 4 FORORD 5 ARBEJDSMILJØFORHOLD VED

Læs mere

ARBEJDE VED SKÆRME BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDE VED SKÆRME PÅ KONTORARBEJDSPLADSER. BAR Privat Kontor og Administration

ARBEJDE VED SKÆRME BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDE VED SKÆRME PÅ KONTORARBEJDSPLADSER. BAR Privat Kontor og Administration ARBEJDE VED SKÆRME BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDE VED SKÆRME PÅ KONTORARBEJDSPLADSER BAR Privat Kontor og Administration 02 ARBEJDE VED SKÆRME FORORD "Arbejde ved skærme" henvender sig til medarbejdere,

Læs mere

Branchevejledning om ARBEJDE VED SKÆRME. på kontorarbejdspladser. Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration

Branchevejledning om ARBEJDE VED SKÆRME. på kontorarbejdspladser. Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration Branchevejledning om ARBEJDE VED SKÆRME på kontorarbejdspladser Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration FORORD Med baggrund i den danske arbejdsmiljølovgivning er der oprettet 11 branchearbejdsmiljøråd

Læs mere

Ergonomi på kontorarbejdspladser

Ergonomi på kontorarbejdspladser Ergonomi på kontorarbejdspladser Hvad er ergonomi Bio-psyko-social Gennemgang af hele arbejdssituationen Se med nye øjne på indretning af arbejdspladsen Udnyttelse af teknologien, hvor den findes Se kritisk

Læs mere

Hvordan kan overbelastningsskader som følge af computerarbejde undgås?

Hvordan kan overbelastningsskader som følge af computerarbejde undgås? Hvordan kan overbelastningsskader som følge af computerarbejde undgås? Af Kenneth Marloth Henze, cand. mag., idrætskonsulent ved Politiskolen, Fysisk Afsnit. Der er flere undersøgelser, der tyder på, at

Læs mere

tommelfingerregler til indretning af kontorarbejdspladser indretning arbejdsplads

tommelfingerregler til indretning af kontorarbejdspladser indretning arbejdsplads indretning arbejdsplads tommelfingerregler til indretning af kontorarbejdspladser En god ergonomisk arbejdsplads er nødvendig for at skabe et sundt arbejdsmiljø, for den enkelte medarbejder. Et sundt arbejdsmiljø

Læs mere

Museskader. Hvad kan du gøre for at undgå dem? Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100

Museskader. Hvad kan du gøre for at undgå dem? Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100 Museskader Hvad kan du gøre for at undgå dem? Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100 www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Hvad kan du gøre for at undgå museskader? Museskader

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.3. Skærmarbejde

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.3. Skærmarbejde At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.3 Skærmarbejde Juni 2009 Erstatter november 2006 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes.

Læs mere

Er dit arbejde farligt? KROP FYSIK. Skærmarbejde

Er dit arbejde farligt? KROP FYSIK. Skærmarbejde Er dit arbejde farligt? KROP & FYSIK Skærmarbejde 1 Vi sidder der bag skærmen Hvem sidder der bag skærmen? spurgte Jeppe Aakjær i 1905 i sangen om Jens Vejmand. Jeppe Aakjær tænkte selvfølgelig ikke på

Læs mere

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Indhold Ansvar ifølge Det Naturvidenskabelige Fakultets graviditets politik... 2 Registrering... 2 Ergonomi... 3 Arbejdsstillinger...

Læs mere

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Skærmarbejde

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Skærmarbejde Danske Fysioterapeuter www.krop&fysik.dk Skærmarbejde 2 www.krop-fysik.dk Vi sidder der bag skærmen Hvem sidder der bag skærmen?, spurgte Jeppe Aakjær i 1905 i sangen om Jens Vejmand. Jeppe Aakjær tænkte

Læs mere

MUSESKADER. Trillium Instituttet. Trillium Instituttet Vesterbro 18 9000 Aalborg Telefon 22110915 Mail: adm@trillium.dk

MUSESKADER. Trillium Instituttet. Trillium Instituttet Vesterbro 18 9000 Aalborg Telefon 22110915 Mail: adm@trillium.dk MUSESKADER Trillium Instituttet 2012 Trillium Instituttet Vesterbro 18 9000 Aalborg Telefon 22110915 Mail: adm@trillium.dk Hvad er museskader? Museskader er besvær i bevægeapparatet som følge af computerarbejde.

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.3.4. Arbejdsrelateret muskel- og skeletbesvær

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.3.4. Arbejdsrelateret muskel- og skeletbesvær At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.3.4 Arbejdsrelateret muskel- og skeletbesvær Maj 2005 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes.

Læs mere

Den ergonomiske arbejdsplads

Den ergonomiske arbejdsplads Den ergonomiske arbejdsplads 1 Den ergonomiske arbejdsplads Stå og sid, overarmene ind til kroppen, skærmen i korrekt højde, hold pause og stræk benene. Der er meget man skal tænke på for at kroppen skal

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING

ARBEJDSPLADSVURDERING ARBEJDSPLADSVURDERING Kortlægning KORTLÆGNING AABENRAA FRISKOLE 27. NOVEMBER 2014 Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Sid godt foran. computeren. Find den rigtige position foran skærmen

Guide. Foto: Scanpix. Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Sid godt foran. computeren. Find den rigtige position foran skærmen Foto: Scanpix Guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sid godt foran computeren Find den rigtige position foran skærmen 2 PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 København

Læs mere

Køreplanen er tænkt som en hjælp og vejledning til dig som møde leder til at styre dialogen frem mod nogle konkrete aftaler.

Køreplanen er tænkt som en hjælp og vejledning til dig som møde leder til at styre dialogen frem mod nogle konkrete aftaler. KØREPLAN TIL DIALOG OM GOD FYSISK TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN Forberedelse 1. Vælg på forhånd, hvilket af de fem temaer der skal danne udgangspunkt for mødet. Vælg, om du vil holde et kort møde i plenum

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV!

BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV! BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV! INDHOLD 4 FORORD 6 HVAD ER APV? HVORFOR LAVE APV? KORT OM KRAVENE TIL APV 8 ARBEJDSMILJØFORHOLD I APV FYSISKE OG ERGONOMISKE FORHOLD

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV!

BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV! BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV! INDHOLD 4 FORORD 6 HVAD ER APV? HVORFOR LAVE APV? KORT OM KRAVENE TIL APV 8 ARBEJDSMILJØFORHOLD I APV FYSISKE OG ERGONOMISKE FORHOLD

Læs mere

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED

TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED Tjekliste til TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og

Læs mere

STØJ OG AKUSTIK PÅ KONTORET

STØJ OG AKUSTIK PÅ KONTORET STØJ OG AKUSTIK PÅ KONTORET BRANCHEVEJLEDNING OM STØJ, AKUSTIK OG ARBEJDSMILJØ PÅ KONTORER BAR Privat Kontor og Administration 02 STØJ OG AKUSTIK PÅ KONTORET FORORD "Støj og akustik på kontoret" henvender

Læs mere

Arbejdspladsvurdering

Arbejdspladsvurdering Arbejdspladsvurdering Alle virksomheder skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering. En såkaldt APV. Det fremgår af arbejdsmiljøloven. Den skriftlige APV skal revideres senest hvert 3. år. APV skal

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde

Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

Indretning af arbejdsplads med storskærme til klinisk logistik

Indretning af arbejdsplads med storskærme til klinisk logistik Indretning af arbejdsplads med storskærme til klinisk logistik Retningslinjer og vejledning December 2014 Koncern HR, Fysisk Arbejdsmiljø Regionshuset Horsens Emil Møllers Gade 41, 8700 Horsens www.fa.rm.dk

Læs mere

RENGØRING. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

RENGØRING. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Tjekliste til RENGØRING Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV en er

Læs mere

Mus, trackball, joystick og mousetrapper

Mus, trackball, joystick og mousetrapper Jadea forhandler handicapvenligt/alternativt betjeningsudstyr og løser individuelle opgaver for børn og unge. En individuel løsning kan indeholde valg og afprøvning af produkter, herunder hjælpemidler

Læs mere

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret.

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Af Lars L. Andersen Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Læs mere

Kontormaskiner og arbejdsmiljø

Kontormaskiner og arbejdsmiljø EN BAR KONTOR VEJLEDNING OM Kontormaskiner og arbejdsmiljø HVORDAN I VÆLGER OG PLACERER KONTORMASKINER, SÅ I SKABER ET SUNDT OG SIKKERT ARBEJDSMILJØ! INDHOLD 5 INDLEDNING 6 KONTORMASKINER OG ARBEJDSMILJØ

Læs mere

arbejdspladsvurdering

arbejdspladsvurdering GODE RÅD OM... arbejdspladsvurdering SIDE 1 indhold 3 APV er et lovkrav for alle arbejdsgivere med ansatte 3 Årligt møde om arbejdsmiljøarbejdet 3 Hvad er arbejdsmiljø? 4 Hvad skal man undersøge? 4 APV

Læs mere

Indretning af skærmarbejdspladser i Region Midtjylland

Indretning af skærmarbejdspladser i Region Midtjylland Indretning af skærmarbejdspladser i Region Midtjylland Vejledning Januar 2014 Koncern HR, Fysisk Arbejdsmiljø Udgivet af: Koncern HR, Fysisk Arbejdsmiljø - januar 2014 Forsidefoto: Kontakt: Koncern HR,

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Undervisning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

AKON Arbejdsmiljøkonsulenterne AS - Tlf.: 96 44 40 08 - www.akon.dk

AKON Arbejdsmiljøkonsulenterne AS - Tlf.: 96 44 40 08 - www.akon.dk Gør det ondt? -- kan vi undgå muskel- og skeletbesvær? -v. Pia Jakobsen Program Forebyggelse af MSB i tre led Den bio-psyko-sociale model Egenindsats Virksomhedens indsats Drøftelser undervejs Ondt i kroppen

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Nr. 35 Undervisning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

10 gode råd om dit arbejdsmiljø, når du sidder i kassen

10 gode råd om dit arbejdsmiljø, når du sidder i kassen Du bør tænke på dit eget arbejdsmiljø, og hvordan du kan tage vare på dig selv i dagligdagen. Uanset om du er nyansat eller har været kasseassistent i længere tid, er det altid en god idé med jævne mellemrum

Læs mere

Arbejdsteknik. Arbejdsteknik. Daglig erhvervsrengøring

Arbejdsteknik. Arbejdsteknik. Daglig erhvervsrengøring Arbejdsteknik Daglig erhvervsrengøring 1 Forord At udføre erhvervsrengøring kræver uddannelse dette undervisningsmateriale er udarbejdet som grundbogsmateriale til kurset Daglig erhvervsrengøring. Arbejdsteknik

Læs mere

Arbejdspladsmiljøvurderingen (APV) for Center for Børn og Undervisning (CBU) er gennemført af to omgang i maj mdr. 2010.

Arbejdspladsmiljøvurderingen (APV) for Center for Børn og Undervisning (CBU) er gennemført af to omgang i maj mdr. 2010. Center for Børn og Undervisning APV 2010 August 2010 Metode Metoden til gennemførelsen af APV undersøgelsen er drøftet og vedtaget i CBU s MEDudvalg den 16.3.2010 Arbejdspladsmiljøvurderingen (APV) for

Læs mere

arbejde over skulderhøjde

arbejde over skulderhøjde Branchearbejdsmiljørådet (BAR) for transport og engros medvirker ved løsning af sikkerheds- og sundhedsspørgsmål inden for transport og engroshandel og understøtter arbejdsmiljøindsatsen på branche- og

Læs mere

I I N D U S T R I E N

I I N D U S T R I E N I INDUSTRIEN I INDUSTRIEN INDHOLD Forord 3 Den gode nyhed 6 5 ømme punkter 10 Det nytter at forebygge 16 Den onde og den gode spiral 20 Balance mellem job og krop 28 Dansk Industri www.di.dk Tlf. 3377

Læs mere

APV arbejdspladsvurdering.

APV arbejdspladsvurdering. APV arbejdspladsvurdering. Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en APV.

Læs mere

INDEKLIMA PÅ KONTORET SÅDAN SIKRER I ET GODT INDEKLIMA PÅ KONTORET

INDEKLIMA PÅ KONTORET SÅDAN SIKRER I ET GODT INDEKLIMA PÅ KONTORET BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM INDEKLIMA PÅ KONTORER INDEKLIMA PÅ KONTORET SÅDAN SIKRER I ET GODT INDEKLIMA PÅ KONTORET INDHOLD 5 FORORD 7 HVAD ER INDEKLIMA? 8 HVEM TAGER SIG AF INDEKLIMAET? 11 TÆNK

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDSPLADSVURDERING PÅ KONTORARBEJDSPLADSER. APV i sigte? KORTLÆGNING OPFØLGNING VURDERING SYGEFRAVÆR HANDLINGSPLAN

BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDSPLADSVURDERING PÅ KONTORARBEJDSPLADSER. APV i sigte? KORTLÆGNING OPFØLGNING VURDERING SYGEFRAVÆR HANDLINGSPLAN BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDSPLADSVURDERING PÅ KONTORARBEJDSPLADSER APV i sigte? KORTLÆGNING OPFØLGNING VURDERING HANDLINGSPLAN SYGEFRAVÆR OVERBLIK ELLER MYLDER? 1 2 3 7 7 8 10 11 11 11 12 13 14 15 15 17

Læs mere

Introdag om arbejdsmiljø

Introdag om arbejdsmiljø Introdag om arbejdsmiljø Eftermiddagens program 13:30 16:15 Arbejdsmiljø Når dit hjem er en arbejdsplads Arbejdsmiljøets love og regler Pligter og ansvar Arbejdsgiver Arbejdsleder Arbejdstager Ca. 15:00

Læs mere

Indhold. Forord 3. Den gode nyhed 6 job og Krop 2 udgave, 1 oplag 2012 Videncenter for Arbejdsmiljø. 5 ømme punkter 10. Det nytter at forebygge 16

Indhold. Forord 3. Den gode nyhed 6 job og Krop 2 udgave, 1 oplag 2012 Videncenter for Arbejdsmiljø. 5 ømme punkter 10. Det nytter at forebygge 16 Denne lommebog fortæller kort og godt, hvordan arbejdspladserne kan forebygge og håndtere smerter i muskler og led via en samlet og fælles indsats Rigtig mange medarbejdere og ledere får ondt i ryg, nakke

Læs mere

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken...

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken... INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET Ondt i nakken... Det er meget almindeligt at have ondt i nakken... Nakkesmerter skal behandles aktivt Det er meget almindeligt at have ondt i nakken, og det kan give meget

Læs mere

FORFLYTNINGSTEKNIK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

FORFLYTNINGSTEKNIK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning FORFLYTNINGSTEKNIK i ambulance og sygetransport Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Denne branchevejledning er udarbejdet af brancheudvalget for brand- og redning under BAR

Læs mere

ER DU DEN NYE ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT

ER DU DEN NYE ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT ER DU DEN NYE ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT - DERFOR ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT At være arbejdsmiljørepræsentant forpligter. Som tillidsvalgt er man valgt til at være kollegernes talsmand.

Læs mere

Branchevejledning om DISTANCEARBEJDE OG ARBEJDSMILJØ

Branchevejledning om DISTANCEARBEJDE OG ARBEJDSMILJØ Branchevejledning om DISTANCEARBEJDE OG ARBEJDSMILJØ på kontorarbejdspladser Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration Indledende INFORMATIONER Med baggrund i den danske arbejdsmiljølovgivning

Læs mere

INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL

INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk Efter en

Læs mere

Informationsmateriale til patienter med gigt. Regionshospitalet Silkeborg

Informationsmateriale til patienter med gigt. Regionshospitalet Silkeborg Informationsmateriale til patienter med gigt Regionshospitalet Silkeborg I det følgende informationsmateriale kan du læse lidt om, hvordan du kan bruge kroppen så hensigtsmæssigt som muligt, så du tager

Læs mere

Korrekte arbejdsstillinger og løft

Korrekte arbejdsstillinger og løft Korrekte arbejdsstillinger og løft Indholdet i denne pjece er baseret på lovgivningen, men indholdet udtrykker ikke hele lovgivningen. Hvis der er behov for at vide præcist hvad lovgivningen i alle detaljer

Læs mere

Arbejdspladsvurdering i finanssektoren

Arbejdspladsvurdering i finanssektoren Vejledning om Arbejdspladsvurdering i finanssektoren FA, Finansforbundet og DFL er gået sammen om at lave denne vejledning om arbejdspladsvurdering (APV) i den finansielle sektor. Det overordnede formål

Læs mere

16 ØVELSER DER STYRKER DIG

16 ØVELSER DER STYRKER DIG 16 ØVELSER DER STYRKER DIG STRÆK DIG STÆRK - NÅR DU HAR 5 MINUTTER - I PAUSER PÅ ARBEJDET OG I FRITIDEN Øvelserne på disse ark kan ved lidt træning mindske smerter i nakke-, skulder- og armmusklerne. De

Læs mere

Staunings Plads 1-3 1790 København V. Tlf.: 46 97 26 26 www.foa.dk

Staunings Plads 1-3 1790 København V. Tlf.: 46 97 26 26 www.foa.dk Arbejdspladsvurdering (APV) er et vigtigt redskab når det handler om at forebygge dårligt arbejdsmiljø og der eksisterer rigtig mange pjecer om emnet. Med denne pjece vil vi gerne sætte fokus på hvorfor

Læs mere

APV-Spørgeramme til Ledelse LA FA. Ergonomisk arbejdsmiljø LA FA 1 Arbejder du jævnligt i ubekvemme arbejdsstillinger? 1,5 2,6

APV-Spørgeramme til Ledelse LA FA. Ergonomisk arbejdsmiljø LA FA 1 Arbejder du jævnligt i ubekvemme arbejdsstillinger? 1,5 2,6 APV på VUF 2015 Ledelse s. 1 Undervisning s. 3 Administration s. 6 Bygningsdrift s. 8 Arbejdsmiljøgruppen bedes nu i dialog med de enkelte af de i alt 8 teams - tage stilling til følgende spørgsmål i hvert

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Køkkener Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Undervisning EUD, HHX og HTX Arbejdspladsvurdering APV

Undervisning EUD, HHX og HTX Arbejdspladsvurdering APV Bilag 4.13 Hensigten med at udarbejde en APV er at fokusere på forhold i virksomheden, der kan forbedres. Hvis de nævnte forhold ikke er e, sættes X i feltet Ikke. Hvis et forhold er i orden, sættes X

Læs mere

Bekendtgørelse om arbejde ved skærmterminaler på offshoreanlæg i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviter m.v. 1

Bekendtgørelse om arbejde ved skærmterminaler på offshoreanlæg i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviter m.v. 1 Bekendtgørelse om arbejde ved skærmterminaler på offshoreanlæg i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviter m.v. 1 Bek. nr. 397 af 15. maj 2008 med senere ændringer ikke autoriseret sammenskrivning.

Læs mere

Om PC-Pausen Indstil program Indstil Extras Kontakt

Om PC-Pausen Indstil program Indstil Extras Kontakt 1. Skuldre/nakke 2. Skuldre/arme 3. Brystmuskler/ryg Pauser 5. Ryg/ben/biceps 6. Skuldre/nakke 7. Skuldre/arme 8. Skuldre/bryst/triceps 9. Lår/hofte 10. Fødder 11. Hænder 12. Øjenøvelser Indstil program

Læs mere

Gør det færdigt! God ergonomi kræver en plan

Gør det færdigt! God ergonomi kræver en plan Gør det færdigt! God ergonomi kræver en plan Udgiver: Grafisk BAR 2 Redaktion: Hanne Mølgaard, Alectia, Tine Vorting, MAX Kommunikation, Grafisk BAR Fotos: Sonja Iskov og Grafisk BAR Layout: Michael Svendsen,

Læs mere

Produktionsskolen i Nordjylland Afd. Lemvig

Produktionsskolen i Nordjylland Afd. Lemvig Produktionsskolen i Nordjylland Afd. Lemvig ULYKKER Generelt Hvor er du i følgende udsagn? u U Eventuelle ulykker undersøges, så man kan forhindre, at samme ulykke sker igen Jeg er instrueret og oplært

Læs mere

Lærerarbejdspladser et praktisk værktøj

Lærerarbejdspladser et praktisk værktøj August 2014 Okt/nov 2014 Tilpasning til de nye forhold - hvad kan kredsen og arbejdsmiljørepræsentanten gøre hvornår? Arbejd for at få en retningslinje jf. MEDaftalen om, at Arbejdstilsynets vejledninger

Læs mere

Skærmarbejde og helbred. - en interview-undersøgelse blandt HK-medlemmer

Skærmarbejde og helbred. - en interview-undersøgelse blandt HK-medlemmer Skærmarbejde og helbred - en interview-undersøgelse blandt HK-medlemmer Indhold Indledning - Vores bange anelser blev bekræftet 3 Gener ved skærmarbejde 4 Så ondt gør det 5 Medicin, behandling og sygefravær

Læs mere

Radio, tv, teater og koncertvirksomhed

Radio, tv, teater og koncertvirksomhed Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Radio, tv, teater og koncertvirksomhed Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Dental ergonomi. Kroppen

Dental ergonomi. Kroppen Dental ergonomi METTE KREBS Normalt er det tandlægen, der spørger patienten, hvordan det går med tænderne. Men hvordan går det med tandlægerne? Inden for de sidste par år har undersøgelser fra både Dansk

Læs mere

GODT LYS PÅ KONTORET BRANCHEVEJLEDNING OM BELYSNING OG ARBEJDSMILJØ PÅ KONTORER. BAR Privat Kontor og Administration

GODT LYS PÅ KONTORET BRANCHEVEJLEDNING OM BELYSNING OG ARBEJDSMILJØ PÅ KONTORER. BAR Privat Kontor og Administration GODT LYS PÅ KONTORET BRANCHEVEJLEDNING OM BELYSNING OG ARBEJDSMILJØ PÅ KONTORER BAR Privat Kontor og Administration 02 GODT LYS PÅ KONTORET 4 5 6 10 13 14 16 17 18 19 BELYSNING OG ARBEJDSMILJØ PÅ KONTORER

Læs mere

Spørgsmål til APV og Trivsel 2013

Spørgsmål til APV og Trivsel 2013 Bilag 4: Spørgsmål til APV og Trivsel 2013 Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Spørgsmålene omhandler emner indenfor 6 kategorier: Samarbejde Krav i arbejdet Arbejdets organisering Personlige arbejdsforhold

Læs mere

Helt i orden. Bør Forbedres. 3. Er temperaturen behagelig? 5 6 OM SOMMEREN KAN DET VÆRE MEGET VARMT DET TRÆKKER DET KAN BLIVE 26 28 GRADER OM SOMMEREN

Helt i orden. Bør Forbedres. 3. Er temperaturen behagelig? 5 6 OM SOMMEREN KAN DET VÆRE MEGET VARMT DET TRÆKKER DET KAN BLIVE 26 28 GRADER OM SOMMEREN APV CENTER FOR BØRN OG UNDERVISNING ISHØJ KOMMUNE JUNI 2013 RESULTATER AF SPØRGESKEMAUNDERSØGELSEN. DER ER UD AF 15 BESVARELSER 80 % OG FORSLAG TIL HANDLINGSPLAN. Fysiske forhold Forslag til handlinger

Læs mere

EN BAR KONTOR VEJLEDNING OM KONTORMASKINER OG ARBEJDSMILJØ

EN BAR KONTOR VEJLEDNING OM KONTORMASKINER OG ARBEJDSMILJØ EN BAR KONTOR VEJLEDNING OM KONTORMASKINER OG ARBEJDSMILJØ INDHOLD 02 03 04 06 09 10 11 INDLEDNING KONTORMASKINER OG ARBEJDSMILJØ VARMEAFGIVELSE STØJ OZON FORMALDEHYD OG ANDRE KEMISKE STOFFER STØV OG PARTIKLER

Læs mere

KONTOR. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

KONTOR. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Tjekliste til KONTOR Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV en er virksomhedens

Læs mere

Løfteteknik i Agerskov Børnehus

Løfteteknik i Agerskov Børnehus 1 Løfteteknik i Agerskov Børnehus Løfteteknik i Agerskov Børnehus Introduktion til medarbejder i Agerskov Børnehus---------------------------------------------------------------side 3 Indledning for personalet------------------------------------------------------------------------------------------------side

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING

ARBEJDSPLADSVURDERING ARBEJDSPLADSVURDERING SÅDAN KAN SYGEFRAVÆR INDDRAGES I DENNE FOLDER FÅR I AT VIDE, HVAD DER SKAL GØRES, OG I FÅR INSPIRATION TIL, HVAD DER KAN GØRES SYGEFRAVÆR ET EKSTRA ELEMENT I ARBEJDSPLADSVURDERINGEN

Læs mere

DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN

DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN Baggrundsbeskrivelse DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN Introduktion Det psykiske arbejdsmiljø er det, der bestemmer, om man kan lide at gå på arbejde. Derfor er det et vigtigt emne både

Læs mere

HAR I STYR PÅ MILJØET? ARBEJDS

HAR I STYR PÅ MILJØET? ARBEJDS HAR I STYR PÅ MILJØET? ARBEJDS PASSER I PÅ RYGGEN? HAR I DET GODT OG TRIVES I? I 2015 øger Arbejdstilsynet tilsynsindsatsen over for de dansker bagerbutikker, det gælder derfor om at tjekke op på, om I

Læs mere

Du kan vente. dig i butikken. Når du venter dig. En pjece om gravides arbejdsmiljø. www.barhandel.dk

Du kan vente. dig i butikken. Når du venter dig. En pjece om gravides arbejdsmiljø. www.barhandel.dk Når du venter dig Når du er gravid, er et af de første spørgsmål, der melder sig, om du kan blive på jobbet i butikken. Svaret er, at du faktisk kan udføre de fleste af dine normale opgaver, mens du er

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Branchevejledningen er udgivet af: 1. udgave 2002

Branchevejledningen er udgivet af: 1. udgave 2002 Virksomhedens og sikkerhedsorganisationens arbejdsmiljøopgaver Denne branchevejledning henvender sig til kontor- og administrative virksomheder, der har oprettet en sikkerhedsorganisation, og ønsker uddybende

Læs mere

Produktionsskolen i Nordjylland_-APV 2011 - Total

Produktionsskolen i Nordjylland_-APV 2011 - Total Produktionsskolen i Nordjylland_-APV 0 - Total ULYKKER Generelt Hvor er du i følgende udsagn? U Eventuelle ulykker undersøges, så man kan forhindre, at samme ulykke sker igen Jeg er instrueret og oplært

Læs mere

MURER- OG STUKKATØR VIRKSOMHEDER

MURER- OG STUKKATØR VIRKSOMHEDER Tjekliste til MURER- OG STUKKATØR VIRKSOMHEDER Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og

Læs mere

Kortlægningsskema Tillæg til APV kontor. Arbejdspladsvurdering for Lager

Kortlægningsskema Tillæg til APV kontor. Arbejdspladsvurdering for Lager Kortlægningsskema Tillæg til APV kontor Arbejdspladsvurdering for Lager Hvordan bruges APV skemaerne En APV skal omfatte alle aktiviteter i virksomheden. Derfor skal et autoværksted som minimum benytte

Læs mere

visualisering & Styrk dit immunforsvar 2 effektive øvelser

visualisering & Styrk dit immunforsvar 2 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Styrk dit immunforsvar 2 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n te IMMUNFORSVARET Immunforsvaret er

Læs mere

At-VEJLEDNING. Støj. D.6.1 Marts 2002. Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995

At-VEJLEDNING. Støj. D.6.1 Marts 2002. Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995 At-VEJLEDNING D.6.1 Marts 2002 Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995 Støj 2. udgave april 2004 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.15. Arbejdspladsens indretning og inventar

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.15. Arbejdspladsens indretning og inventar At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.15 Arbejdspladsens indretning og inventar November 2008 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.14 af december 1998 og nr. 4.10.2 af november 1985 2 Hvad er en At-vejledning?

Læs mere

Fordelingssekretariatets arbejdspladsvurdering 2013

Fordelingssekretariatets arbejdspladsvurdering 2013 Fordelingssekretariatets arbejdspladsvurding 2013 A. Indeklima Ja Nej 1. Bliv d jævnligt ryddet op på dit kontor, så d kan gøres rent? 9 1 2. Er rengøringsstandarden tilfredsstillende? 10 3. Er rumtempaturen

Læs mere

ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ

ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ BrandFARM Reklamebureau Vestergade 58T 8000 Aarhus Tlf. 86 76 09 44 www.brandfarm.dk ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ ENSIDIGT, GENTAGET ARBEJDE Ja Nej Er der personer, der udfører intensivt skærmarbejde i det

Læs mere

TEMA Speciallægepraksis og almen lægepraksis. Selv i en lille praksis kan et dårligt arbejdsmiljø være et stort problem

TEMA Speciallægepraksis og almen lægepraksis. Selv i en lille praksis kan et dårligt arbejdsmiljø være et stort problem TEMA Speciallægepraksis og almen lægepraksis Selv i en lille praksis kan et dårligt arbejdsmiljø være et stort problem 2 Selv i en lille praksis kan et dårligt arbejdsmiljø være et stort problem Sætter

Læs mere

Rengøring og vedligeholdelse

Rengøring og vedligeholdelse Rengøring og vedligeholdelse Vejledning om rengøring og vedligeholdelse på faste arbejdssteder. Samt projekterendes ansvar i forhold til rengøring og vedligeholdelse af bygninger. At-vejledning A.1.4 December

Læs mere

http://bfc.apvkvik.dk/apv/undersøgelse-start/undersøgelse?surveyid=17&print=1

http://bfc.apvkvik.dk/apv/undersøgelse-start/undersøgelse?surveyid=17&print=1 Side 1 af 15 Forside APV 2010 APV Handlingsplaner Kontakt Risiko for ulykker Ulykker undgås bedst gennem planlægning af arbejdet, så de farlige situationer ikke opstår. Ligesom uddannelse, faste rutiner

Læs mere

jeg kører lastbil Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

jeg kører lastbil Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros jeg kører lastbil Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Forord Forord Denne branchevejledning er udarbejdet af Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros og er en del af indsatsen for

Læs mere

Arbejdstilsynets screening

Arbejdstilsynets screening Gode råd om Arbejdstilsynets screening Har I styr på arbejdsmiljøet i jeres virksomhed? Udgivet af Dansk Handel & Service Arbejdstilsynets screening 2005 Ny arbejdsmiljøreform den 1. januar 2005 Den 1.

Læs mere

Hvad er ergonomi? = arbejde. = viden. Mennesket og teknikken. Det vil i denne sammenhæng sige: At studere fiskeren og hans arbejde.

Hvad er ergonomi? = arbejde. = viden. Mennesket og teknikken. Det vil i denne sammenhæng sige: At studere fiskeren og hans arbejde. Hvad er ergonomi? Ergonomi er at tilpasse arbejdsstillinger og arbejdsmetoder til den enkelte fiskers forudsætninger, behov, muligheder og begrænsninger. Det vil i denne sammenhæng sige: At studere fiskeren

Læs mere

Gravides arbejdsmiljø i detailhandlen. Du kan vente dig i butikken

Gravides arbejdsmiljø i detailhandlen. Du kan vente dig i butikken Gravides arbejdsmiljø i detailhandlen Du kan vente dig i butikken 1 Tillykke med din graviditet! Når du er gravid, sker der utrolig mange ting i din krop. Derfor dukker der naturligvis en masse spørgsmål

Læs mere

Arbejdsmiljø i folkeskolen

Arbejdsmiljø i folkeskolen Arbejdsmiljø i folkeskolen fakta og opmærksomhedsfelter Til HR/personaleafdelingen, Skoleforvaltningen og Skoleledelsen 1 Indhold De fysiske rammer og arbejdsmiljø... 2 Hjemmearbejdspladser?... 3 Kontorarbejdspladser?...

Læs mere

Branchevejledning. Ergonomi i tandplejen

Branchevejledning. Ergonomi i tandplejen Branchevejledning Ergonomi i tandplejen 2 Indhold Indledning 3 Arbejdet på klinikken 4 Tilrettelæggelse og udførelse af arbejdet 6 Indretning af arbejdspladsen 10 Arbejdspladsvurdering 15 Her kan du få

Læs mere

Politi, beredskab og fængsler

Politi, beredskab og fængsler Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Nr. 21 Politi, beredskab og fængsler Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Arbejdsmiljøpolitik for SOF

Arbejdsmiljøpolitik for SOF Arbejdsmiljøpolitik for SOF Indledning og baggrund Socialforvaltningens arbejdsmiljøpolitik skal medvirke til at forvaltningen er en attraktiv arbejdsplads, der har medarbejdernes sundhed og trivsel og

Læs mere