Rekrutteringsudfordringer i servicebranchen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rekrutteringsudfordringer i servicebranchen"

Transkript

1 Karen Hjortkær Petersen JUNI 2019 Rekrutteringsudfordringer i servicebranchen Inden for de kommende 10 til 15 år kan der være udsigt til, at branchen mister medarbejdere med en teknisk og praktisk forståelse. Det skyldes, at mange af branchens faglærte medarbejdere i gruppen 50+ har en teknisk uddannelse. Servicebranchen har historisk set primært fastholdt medarbejdere i alderen 30+, mens medarbejdere i alderen 18 til 24 år ikke ser ud til at blive i branchen. Samtidig kan branchen blive ramt af en generel tendens på arbejdsmarkedet til at flere og flere tager videregående uddannelser. Statistisk portræt af branchens medarbejdere som fundament for kampagne 1. Indkredsning af branchens medarbejdere og rekrutteringsudfordringer Som grundlag for fremtidige aktiviteter har DI Service søgt at tegne et portræt af branchens medarbejdere og undersøgt, hvilke rekrutteringsudfordringer branchen med en vis sandsynlighed går i møde. Derfor tegnes der i dette notat et portræt af branchens medarbejdere, ligesom følgende spørgsmål søges besvarede: Hvor stor er rekrutteringsudfordringen på sigt? Er der særlige grupper, der skal satses på (unge, ældre, ufaglærte, faglærte osv.)? Hvilke jobfunktioner er der særligt mangel på? Tal fra Danmarks Statistik og PensionDanmark For at svare på disse spørgsmål anvendes data fra Danmarks Statistiks forskeradgang og fra PensionDanmark. Tallene fra PensionDanmark beskriver de medarbejdere, der er ansat på en overenskomst inden for serviceområdet, der administreres af PensionDanmark. Tallene fra PensionDanmark er inddraget, fordi de viser udviklingen i medarbejderskaren hos de servicevirksomheder, der har tiltrådt en overenskomst hos enten Dansk Industri eller Dansk Erhverv.

2 2 2. Hvem er branchens medarbejdere i dag? Flest faglærte og ufaglærte 2.1 Uddannelsesniveau og alder I 4. kvartal 2018 var godt lønmodtagere beskæftigede i den private servicesektor. 1 Flertallet af medarbejderne i servicebranchen er ufaglærte eller faglærte. Samlet set er 36 pct. af medarbejderne ufaglærte. 36 pct. af medarbejderne er faglærte, mens der i den resterende andel er flest medarbejdere med en mellemlang videregående uddannelse. 2 Tabel 1: Uddannelsesniveau hos branchens medarbejdere Ingen EKU EUD KVU MVU LVU Den operationelle servicebranche Alle beskæftigede Anm.: EKU=erhvervskompetencegivende uddannelse; EUD=erhvervsfaglige praktik og hovedforløb; KVU=kort videregående uddannelse; MVU= mellemlang videregående uddannelse; LVU=lang videregående uddannelse. Ud af de godt 2,4 millioner årige, som var i beskæftigelse, er udeladt godt personer med ukendt uddannelsesbaggrund. Kilde: Servicebranchens Årsrapport Jævn aldersfordeling samt mange med udenlandsk oprindelse Aldersfordelingen på medarbejderne i branchen er generelt jævn fra 25-årsalderen til 54-årsalderen. Der er dog en svag tendens til, at der er lidt flere yngre i alderen år (14 pct.) og færre personer over 55 år. Denne aldersfordeling flugter stort set med hele arbejdsmarkedet. Godt hver fjerde af branchens medarbejdere er af udenlandsk oprindelse. En del af de vestlige og ikke-vestlige indvandrere, kan være 1 DI og Danmarks Statistik 2 Servicebranchens årsrapport 2019, maj 2019, link:

3 3 repræsenteret i gruppen af ufaglærte. 3 Det er dog uvist, hvor mange. Desuden har en tidligere analyse vist, at servicebranchen er god til at åbne døren for personer på kanten af arbejdsmarkedet % Tabel 2: Beskæftigelse efter uddannelsesniveau og alder i servicebranchen 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% år år år år år år år år år 67+ Ufaglært Faglært Videregående Kilde: Den registerbaserede arbejdsstyrkestatistik (RAS), Danmarks Statistik Branchens faglærte er over 40 år Andelen af faglærte i servicebranchen var i 2016 højest blandt medarbejdere over 40 år. Sammenligner man servicebranchen med det øvrige private arbejdsmarked, kan man se en relativ høj andel af ufaglærte i servicebranchen, ligesom der er lidt flere faglærte i alle aldersgrupper på det øvrige private arbejdsmarked. 3 Kilde: Servicebranchens Årsrapport Mere end hver 5. medarbejder i servicebranchen kommer fra offentlig forsørgelse, DI analyse, november 2018, link:

4 4 100% Tabel 3: Beskæftigelse efter uddannelsesniveau og alder på det øvrige private arbejdsmarked 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% år år år år år år år år år 67+ Ufaglært Faglært Videregående Kilde: Den registerbaserede arbejdsstyrkestatistik (RAS), Danmarks Statistik Den forholdsvis høje alder blandt servicebranchens faglærte kan være udtryk for, at den faglærte arbejdskraft i branchen kommer med en erhvervsuddannelse fra andre brancher. Flest medarbejdere med en baggrund inden for kontor, handel samt social- og sundhed Servicebranchens virksomheder benytter sig af medarbejdere med forskelligartede erhvervsuddannelser i baggagen. De mest udbredte enkeltuddannelser i branchen findes inden for detailhandel, kontor samt social- og sundhed. Sammenlignet med det øvrige private arbejdsmarked er andelen af medarbejdere med social- og sundhedsuddannelsen høj i servicebranchen. Det skyldes sandsynligvis, at opgørelsen ikke omfatter det offentlige arbejdsmarked. Desuden er andelen af medarbejdere med erhvervsuddannelser inden for gastronomi høj sammenlignet med andelen på det øvrige private arbejdsmarked. Det gælder til en vis grad også medarbejdere med uddannelser inden for det tekniske og mekaniske område samt byggeri. Derudover relativt få med branchespecifikke uddannelser Andelen af medarbejdere med branchespecifikke uddannelser er lav. Eksempelvis er 0,6 pct. af branchens medarbejdere uddannet som serviceassistent, mens det tilsvarende tal for det øvrige private arbejdsmarked er 0,06 pct. Dette kan skyldes, at uddannelsen er relativt ny sammenlignet med nogle af de øvrige uddannelser.

5 5 Stor mangfoldighed af uddannelser hos branchens medarbejdere Generelt er servicebranchen karakteriseret ved at have en medarbejdere med mange forskellige typer erhvervsuddannelser. Det skyldes sandsynligvis, at branchen består af en række forskellige underbrancher eller segmenter med forskellige behov for arbejdskraft. I tabel 4 ses en oversigt over de 20 mest udbredte erhvervsuddannelsesfaglige baggrunde i branchen sammenlignet med det øvrige private arbejdsmarked. Der er ikke foretaget en lignende sammenligning mellem servicebranchen og andre brancher, f.eks. fremstilling eller transport. Tabel 4: Andelen af top 20-uddannelsesbaggrunde i servicebranchen sammenlignet med andelen på det private arbejdsmarked (i pct) Detailhandelsuddannelser Social- og sundhedsuddannelsen Kontoruddannelser Cykel-, auto- og skibsmekanikere mv. Gastronomuddannelser Tømrer mv. Elektriker Smedeuddannelser Landbrugsuddannelser Ernæringsassistenter Handelsuddannelser Redderuddannelser Industritekniker og cnc-tekniker Maskinteknik og produktion, andre uddannelser Sundhed, omsorg og pædagogik i øvrigt Merkantile uddannelser uden nærmere angivelse Slagter mv. VVS-teknik Murer Bager og konditor 0,0 2,0 4,0 6,0 8,0 10,0 12,0 14,0 16,0 Andel på det øvrige private arbejdsmarked Andel i servicebranchen Kilde: Den registerbaserede arbejdsstyrkestatistik (RAS), Danmarks Statistik 2016.

6 6 Nogle faglærte finder beskæftigelse uden for deres fag Servicebranchen fastholder de lidt ældre medarbejdere Oversigten viser medarbejdernes højeste, fuldførte uddannelse. Den viser ikke, om medarbejderne anvender uddannelsen og kompetencerne i den jobfunktion, som de udfører i dag ligesom den heller ikke viser, om de faglærte arbejder i deres fags hovedbranche. 2.2 Fastholdelse af medarbejdere i servicebranchen Zoomes der ind på medarbejderne i den overenskomstdækkede del af branchen, lader det til, at sandsynligheden for, at medarbejderne bliver i branchen, stiger i takt med deres alder. Nedenstående figur viser fastholdelsesprocenten inden for de forskellige aldersgrupper efter en længere årrække. De tager udgangspunkt i to bestande af medarbejdere, som PensionDanmark har fulgt i perioderne 2000 til 2018 og perioden 2010 til Sammenholdes fastholdelsesprocenten for de to perioder, ses en øget tendens til, at medarbejderne bliver i branchen, når de når en vis alder. Godt en fjerdedel af de medarbejdere, der var år i 2010, er fortsat i branchen i Det ser desuden ud til, at branchen historisk har haft en smule sværere ved at fastholde de yngre medarbejdere. Tabel 5: Fastholdelsesprocenter over en 8-årig periode. Fastholdelse af branchens medarbejdere i andele inden for hver alderskategori Alder i 2010 Alder i år år år år år år år år år år år år år år Kilde: PensionDanmark PensionDanmark har også undersøgt, hvor de medarbejdere i branchen, som havde pensionsindbetalinger i marts 2019, kommer fra. Denne undersøgelse viser, at sandsynligheden for, at medarbejderne kommer fra en anden virksomhed i servicebranchen, stiger jo ældre de er. Det kan skyldes flere faktorer eksempelvis netværk i branchen, tilegning af branchespecifikke kompetencer og virksomhedernes fastholdelse af medarbejderne.

7 7 En lille andel af branchens medarbejdere kommer fra byggeriet Samlet set kommer kun 6 pct. af 2019-gruppen af medarbejdere fra byggeriet. På nuværende tidspunkt er der travlt i byggeriet, og derfor kan dette billede have ændret sig over tid. Der kan muligvis være et potentiale i at rekruttere faglærte i byggeriet. Den største andel af 2019-gruppen, i alt 45 pct., kommer fra brancher, der er ukendte for PensionDanmark. Det kan skyldes, at der er tale om udenlandske medarbejdere, ledige eller personer fra uorganiserede virksomheder. Derudover viser tal fra PensionDanmark, at over halvdelen af branchens medarbejdere arbejder i de af branchens virksomheder, der har over 500 ansatte. Medarbejdere i gruppen 30+ bliver i højere grad i branchen Mange faglærte og ufaglærte i branchen Udsigt til færre faglærte og ufaglærte frem mod Opsummering: De ældre medarbejdere bliver og få af dem har en branchespecifik uddannelse Branchens medarbejdere er lidt yngre sammenlignet med det øvrige private erhvervsliv, men det lader ikke til, at de unge medarbejdere bliver så længe i branchen. Sandsynligheden for, at medarbejderne bliver i branchen, stiger i takt med, at de bliver ældre. Branchens virksomheder anvender primært ufaglært eller faglært arbejdskraft. Blandt branchens faglærte er der mange, der har en erhvervsuddannelse inden for detailhandel, kontor samt social- og sundhed. Der er også en relativt høj andel medarbejdere med en uddannelse inden for gastronomi. Endelig er der til en vis grad også medarbejdere med uddannelser inden for det tekniske og mekaniske område samt byggeriet. Der er til gengæld få medarbejdere med branchespecifikke erhvervsuddannelser, hvorfor der kan være et potentiale i at uddanne medarbejdere inden for branchens egne uddannelser. 3. Hvilke medarbejdere vil mangle i fremtiden? Ifølge DI s fremskrivning vil der være færre faglærte og ufaglærte, mens der vil være flere med en videregående uddannelse på hele det danske arbejdsmarked frem mod Derfor er der udsigt til, at de to grupper af medarbejdere, som servicebranchen primært beskæftiger, bliver mindre.

8 8

9 9 Misforhold mellem udbud og beskæftigelse i fremtiden Særlig mangel på faglærte inden for de tekniske og mekaniske områder Servicebranchen har mange medarbejdere med tekniske uddannelser i gruppen 50+ Det giver sandsynligvis en mangel på medarbejdere i tekniske jobfunktioner DI offentliggjorde i 2015 en fremskrivning 5 af udbuddet af faglært arbejdskraft sammenholdt med en fremskrivning af den beregnede beskæftigelse i Ifølge den vil udbuddet af faglærte falde hurtigere end den forventede beskæftigelse for gruppen. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har udarbejdet en analyse med en lignende konklusion. 6 Det store fald i udbuddet skyldes primært, at de ældre generationer med mange faglærte går på pension, mens de yngre generationer ikke i lige så høj grad tager en erhvervsuddannelse. Det er især faglærte med en teknisk baggrund, f.eks. elektrikere og faglærte med viden om mekanik, som danske virksomheder vil komme til at mangle, hvis den nuværende udvikling med hensyn til uddannelsesmønster og beskæftigelse fortsætter. Som vist i tabel 2 og 3 er en del af servicebranchens faglærte medarbejdere over 40 år. I servicebranchen vil der desuden være en del medarbejdere på 50 år og derover med uddannelser inden for det tekniske område, der forlader arbejdsmarkedet inden for de kommende 10 til 15 år. Blandt medarbejdere med uddannelser inden for det tekniske område eller byggeriet, var mellem 35 og 51 pct. af branchens medarbejdere 50 år eller ældre i 2017, jf. tabel 8 på næste side. Tallene viser som nævnt ikke, hvorvidt disse medarbejdere bruger deres uddannelsesbaggrund i de jobfunktioner, som de udfører hos virksomhederne i servicebranchen. Det er dog sandsynligt, at flere af dem har en god teknisk forståelse, og at de har hænderne skruet rigtigt på. Derfor kan der opstå mangel på medarbejdere til de tekniske jobfunktioner. I tabel 8 på næste side ses en oversigt over andelen af beskæftigede i alderen 50+ fordelt på forskellige grupper af erhvervsuddannede i sammenligning med det øvrige private arbejdsmarked. 5 Virksomhederne vil mangle faglærte om 10 år, DI Indsigt, september Link: - Fremskrivninger er altid forbundet med stor usikkerhed, hvorfor ovenstående skal tolkes med en vis forsigtighed. Arbejdsmarkedet vil med stor sandsynlighed tilpasse sig. 6 Danmark kommer til at mangle faglærte, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, marts Link:

10 10 Tabel 8: Generelt højere andel af beskæftigede over 50 år blandt erhvervsuddannede i branchen Andelen af beskæftigede på over 50 år i servicebranchen og det øvrige private arbejdsmarked, 2017 Uddannelsgruppe 3097 Erhvervsfaglige uddannelser uden nærmere angivelse 3090 Andre erhvervsfaglige uddannelser 3065 Transport og logistikområdet (TBT) 3055 Teknologiområdet, maskinteknik og produktion (TBT) 3050 Teknologiområdet, cykel-, auto- og skibsmekanik mv. (TBT) 3045 Teknologiområdet, grafisk teknik og medieproduktion (TBT) 3040 Teknologiområdet, strøm og elektronik mv. (TBT) 3035 Byggeriområdet (TBT) 3030 Oplevelsesområdet (FJO) 3025 Jordbrug og natur (FJO) 3020 Fødevarer mv. (FJO) 3015 Kontor, handel og forretningsservice (KHF) 3010 Omsorg, sundhed og pædagogik (OSP) Kilde: DI på grundlag af udtræk fra forskerordningen Title Øvrige private arbejdsmarked Service 4. Opsummering Denne gennemgang af branchens historiske og nuværende sammensætning af medarbejdere viser, at servicebranchens virksomheder fastholder mere end hver fjerde medarbejder i alderen 30+, og at branchen både har behov for ufaglærte og faglærte med en praktisk og teknisk forståelse. Samtidig var mellem 35 og 51 pct. af branchens medarbejdere med uddannelser inden for det tekniske område eller byggeriet 50 år eller ældre i 2017.

11 Da færre og færre ifølge prognoserne vælger en erhvervsuddannelse i fremtiden, er der grund til at være opmærksom på at uddanne faglærte - eventuelt inden for de branchespecifikke uddannelser - så branchen ikke også i fremtiden mangler kvalificeret arbejdskraft. 11

Arbejdskraftudfordringer i fødevareindustrien

Arbejdskraftudfordringer i fødevareindustrien Thomas Michael Klintefelt, chefkonsulent, Mette Louise Pedersen, konsulent og Peter Bernt Jensen, konsulent thok@di.dk, melp@di.dk, pebj@di.dk MAJ 2017 Arbejdskraftudfordringer i fødevareindustrien I fødevareindustrien

Læs mere

Fremskrivning af behov for faglærte. Thomas Klintefelt

Fremskrivning af behov for faglærte. Thomas Klintefelt Fremskrivning af behov for faglærte Thomas Klintefelt DI s fremskrivning af faglærte Udbud Beskæftigelse (efterspørgsel) Mangel 2 12 Hovedområder og 64 grupper af faglærte i fremskrivningen H3010 Omsorg,

Læs mere

Færre faglærte udfordrer fødevarebranchen

Færre faglærte udfordrer fødevarebranchen Mette Louise Pedersen, chefkonsulent og Peter Bernt Jensen, konsulent melp@di.dk, 3377 4845; pebj@di.dk, 3377 3421 SEPTEMBER 2018 Færre faglærte udfordrer fødevarebranchen Fødevarebranchen er udfordret

Læs mere

Hver anden ung går i fars eller mors fodspor

Hver anden ung går i fars eller mors fodspor Hver anden ung går i fars eller mors fodspor Knap hver anden 3-årige har en uddannelse, der er på samme niveau som mors eller fars uddannelse. Især de erhvervsfaglige uddannelser går i arv. Mere end 7

Læs mere

Iværksættertrangen er stærkest på de erhvervsrettede uddannelser

Iværksættertrangen er stærkest på de erhvervsrettede uddannelser ANALYSE Iværksættertrangen er stærkest på de erhvervsrettede uddannelser Der er væsentlige forskelle på, hvor mange der bliver iværksættere, på tværs af forskellige ungdomsuddannelsesvalg. Det er langt

Læs mere

Medarbejderne i DI s vandvirksomheder alder og uddannelse

Medarbejderne i DI s vandvirksomheder alder og uddannelse Thomas Klintefelt thok@di.dk, 3377 3367 MARTS 19 Medarbejderne i DI s vandvirksomheder alder og uddannelse Der er 1. beskæftigede i DI s vandvirksomheder. Relativt mange har videregående uddannelser. En

Læs mere

Overgang til videregående uddannelse blandt faglærte

Overgang til videregående uddannelse blandt faglærte Overgang til videregående uddannelse blandt faglærte AE har undersøgt, hvor mange nyuddannede faglærte, der går i gang med en videregående uddannelse inden for fem år efter, at de afsluttede deres erhvervsuddannelse.

Læs mere

Teknik og sundhed hitter blandt ikkevestlige indvandrere

Teknik og sundhed hitter blandt ikkevestlige indvandrere Teknik og sundhed hitter blandt ikkevestlige indvandrere Hver tiende nyuddannet har i dag ikkevestlige baggrund. Ser vi på deres valg af uddannelse, er det især de tekniske og sundhedsfaglige uddannelser,

Læs mere

De fleste faglærte starter med at arbejde inden for det kerneområde, hvor de er uddannet eller typisk er beskæftiget

De fleste faglærte starter med at arbejde inden for det kerneområde, hvor de er uddannet eller typisk er beskæftiget Faglærtes mobilitet Af NIHB@kl.dk Medarbejdernes kompetencer er centrale for en virksomheds muligheder for at udvikle sig, og i disse år stiger beskæftigelsen, og virksomhederne kappes i stigende grad

Læs mere

NORDJYLLAND DE KOMMENDE ÅR BRUG FOR FAGLÆRTE

NORDJYLLAND DE KOMMENDE ÅR BRUG FOR FAGLÆRTE NORDJYLLAND DE KOMMENDE ÅR BRUG FOR FAGLÆRTE Beskæftigelsesregion Nordjylland, november 2010 BRUG FOR FLERE FAG- LÆRTE Der skal uddannes mange flere faglærte for at fylde pladserne ud efter dem, der forlader

Læs mere

personer under 65 år har mindst 40 år bag sig på arbejdsmarkedet

personer under 65 år har mindst 40 år bag sig på arbejdsmarkedet Thomas Klintefelt, seniorchefkonsulent thok@di.dk, 3377 3367 FEBRUAR 219 4. personer under 65 år har mindst 4 år bag sig på arbejdsmarkedet Der er 4. personer mellem 55 og 64 år, som har været mindst 4

Læs mere

Markant flere offentligt ansatte med en lang videregående

Markant flere offentligt ansatte med en lang videregående 20. februar 2017 2017:3 Markant flere offentligt ansatte med en lang videregående uddannelse Af Lars Peter Smed Christensen, Michael Drescher og Mathilde Lund Holm Siden foråret 2010 er antallet af offentligt

Læs mere

Hvordan får vi alle med?

Hvordan får vi alle med? Hvordan får vi alle med? Fokus er på risikoen for frafald hos de unge som ikke alene er frafald på baggrund af et forkert valg men også er et frafald på baggrund af et svært liv. Hvorfor falder de unge

Læs mere

Uddannelse blandt energibeskæftigede

Uddannelse blandt energibeskæftigede Sune Thorvildsen og Astrid Gram Nielsen sunt@di.dk og asgn@di.dk APRIL 19 Uddannelse blandt energibeskæftigede I Energiindustriens virksomheder er der relativt mange medarbejdere med en videregående uddannelse.

Læs mere

Danskerne kører længere for at komme på arbejde

Danskerne kører længere for at komme på arbejde Danskerne kører længere for at komme på arbejde Danske lønmodtagere pendler længere end tidligere for at komme på arbejde. I gennemsnit pendler danske lønmodtagere km. mellem hjemmet og arbejdspladsen.

Læs mere

Beskæftigelsen i fødevareindustrien

Beskæftigelsen i fødevareindustrien DI Den 3. januar 214 Beskæftigelsen i fødevareindustrien 1. Sammenfatning I dette notat beskrives udviklingen i beskæftigelsen i fødevareindustrien. Notatets hovedkonklusioner er følgende: Faldet under

Læs mere

Over hver femte ung uden uddannelse er ledig

Over hver femte ung uden uddannelse er ledig Over hver femte ung uden uddannelse er ledig I løbet af den økonomiske krise er ledigheden steget for alle aldersgrupper, men med en klar tendens til, at den er steget mest for de unge. De nyeste tal viser,

Læs mere

Mønsterbrydere vælger erhvervsuddannelserne

Mønsterbrydere vælger erhvervsuddannelserne Mønsterbrydere vælger erhvervsuddannelserne I dag har knap 6 ud af 10 unge med ufaglærte forældre en uddannelse som 25-årig. Halvdelen af de unge mønsterbrydere er blevet det gennem en erhvervsuddannelse.

Læs mere

Ufaglærte og unge har størst risiko for at blive arbejdsløse

Ufaglærte og unge har størst risiko for at blive arbejdsløse Ufaglærte og unge har størst risiko for at blive arbejdsløse Det er forholdsvis stor forskel på ledigheden mellem de forskellige uddannelsesgrupper i Danmark. Ledigheden er næsten pct. blandt ufaglærte,

Læs mere

Forskel i levetid og tilbagetrækningsalder

Forskel i levetid og tilbagetrækningsalder Thomas Klintefelt, seniorchefkonsulent thok@di.dk, 3377 3367 MAJ 2019 Forskel i levetid og tilbagetrækningsalder Forskellen i levetid mellem ufaglærte og akademikere reduceres betydeligt, når man ser på

Læs mere

Byggeriet uddanner også til andre brancher

Byggeriet uddanner også til andre brancher Byggeriet uddanner også til andre brancher En fjerdedel af alle lærlinge på erhvervsuddannelserne uddannes inden for bygge og anlægsområdet det svarer til, at 17. lærlinge i øjeblikket er i gang med at

Læs mere

Tusindvis af nyuddannede går direkte ud i længere ledighed

Tusindvis af nyuddannede går direkte ud i længere ledighed Tusindvis af nyuddannede går direkte ud i længere ledighed 13,3 procent af alle nyuddannede fra 15 gik direkte ud i mindst måneders ledighed. Det er lidt færre end tidligere. Faldet er dog svagt, og andelen

Læs mere

Andelen af lønmodtagere med lang anciennitet falder

Andelen af lønmodtagere med lang anciennitet falder Andelen af lønmodtagere med lang anciennitet falder Andelen af private lønmodtagere med over eller års anciennitet på deres arbejdsplads er faldende. Tendensen til, at en mindre procentdel har samme arbejde

Læs mere

Partnerskabsaftale vedr. erhvervsuddannelserne i Skive Parter:

Partnerskabsaftale vedr. erhvervsuddannelserne i Skive Parter: erhvervsuddannelserne i Skive 2018-2021 Parter: Indhold Baggrund...3 Aftale...3 Mål...4 Erhvervsuddannelser...4 Erhvervsskoler...4 Styregruppe...5 Aftaleperiode...5 Samarbejdsform...5 Dato og underskrift:...6

Læs mere

Beskæftigelse i procesindustrien

Beskæftigelse i procesindustrien Thomas Klintefelt, chefkonsulent thok@di.dk, 3377 3367 APRIL 218 Beskæftigelse i procesindustrien Beskæftigelsen i procesindustrien er steget i de seneste at beskæftigelsen stiger. Sammenfatning I perioden

Læs mere

Ufaglærte arbejdere har betalt en høj pris for krisen

Ufaglærte arbejdere har betalt en høj pris for krisen Ufaglærte arbejdere har betalt en høj pris for krisen De mindst uddannede har betalt en stor del af kriseregningen. De ufaglærte med grundskolen som højest fuldførte uddannelse har den højeste ledighed

Læs mere

Titusindvis af ufaglærte og faglærte job er forsvundet

Titusindvis af ufaglærte og faglærte job er forsvundet Titusindvis af ufaglærte og faglærte job er forsvundet Krisen på det danske arbejdsmarked har ramt alle grupper, og stort set alle brancher har oplevet markante beskæftigelsesfald. Beskæftigelsen er faldet

Læs mere

Det bornholmske arbejdsmarked. 30. marts Videnscafé.

Det bornholmske arbejdsmarked. 30. marts Videnscafé. Det bornholmske arbejdsmarked 30. marts 2017. Videnscafé. Det bornholmske arbejdsmarked Udvikling i beskæftigelsen 21.000 20.500 20.000 19.500 19.000 18.500 18.000 17.500 17.000 16.500 16.000 1996 1997

Læs mere

B E H O V F O R K VA L I F I C E R E T A R B E J D S K R A F T I N O R D J Y L L A N D M A J

B E H O V F O R K VA L I F I C E R E T A R B E J D S K R A F T I N O R D J Y L L A N D M A J BEHOV FOR KVALIFICERET ARBEJDSKRAFT I NORDJYLLAND M AJ 2 0 1 8 STORE FORVENTNINGER I DE PRIVATE VIRKSOMHEDER 10.000 flere job på private arbejdspladser frem mod 2025. Offentlige arbejdspladser vil derimod

Læs mere

Ældre faglærte oplever smerter på arbejdet

Ældre faglærte oplever smerter på arbejdet Ældre faglærte oplever smerter på arbejdet Mens hver fjerde lønmodtager er begrænset på arbejdet pga. smerter, er omkring hver. lønmodtager hårdt ramt af smerter. Det er især faglærte og ufaglærte, der

Læs mere

- Målgruppeanalyse af HAKL s målgrupper

- Målgruppeanalyse af HAKL s målgrupper 1 Sammenfatning AMU-systemet spiller en væsentlig rolle gennem udbud af efteruddannelse, for at udvikle og udbygge arbejdsmarkedsrelaterede kompetencer hos primært ufaglærte og faglærte på arbejdsmarkedet

Læs mere

Stigende arbejdsstyrke, men færre faglærte i København

Stigende arbejdsstyrke, men færre faglærte i København Stigende arbejdsstyrke, men færre faglærte i København Hvem er københavnerne? I denne analyse er der udarbejdet en karakteristik af københavnerne, hvor der bl.a. er set på befolkningsudvikling, familietyper,

Læs mere

STOR FORSKEL PÅ RIG OG FATTIG I DANMARK

STOR FORSKEL PÅ RIG OG FATTIG I DANMARK 7. februar 2008 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 FORDELIG OG LEVEVILKÅR Resumé: STOR FORSKEL PÅ RIG OG FATTIG I DANMARK Der er stor forskel på toppen og bunden i Danmark. Mens toppen, den gyldne

Læs mere

ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID

ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID 16. oktober 28 ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID Hovedudfordringen de kommende par år bliver ikke generel mangel på arbejdskraft i den private sektor, men nærmere mangel på job. Opgørelser

Læs mere

Bornholms vækstbarometer

Bornholms vækstbarometer Bornholms vækstbarometer Udviklingen - + Finanskrisescenarium 2016 baseret på data fra SAMK / LINE modellen Bornholms Vækstforum Marts 2009 Indhold Indledning... 3 Forbehold... 3 Beskæftigelsen... 4 Ledighedstal...

Læs mere

AMK-Øst 16-11-2015. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK-Øst 16-11-2015. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK-Øst 16-11-2015 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland November 2015 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-2. kvartal 2015

Læs mere

Jylland og Fyn trækker det halve af joblokomotivet de kommende år

Jylland og Fyn trækker det halve af joblokomotivet de kommende år Jylland og Fyn trækker det halve af joblokomotivet de kommende år Frem mod 219 forventer AE, at beskæftigelsen stiger med ca. 68. personer. Geografisk er det især København og Østjylland, der driver joblokomotivet,

Læs mere

Hvilke erhvervsuddannelseselever finder en praktikplads hos en virksomhed, og hvilke gør ikke?

Hvilke erhvervsuddannelseselever finder en praktikplads hos en virksomhed, og hvilke gør ikke? 21. maj 219 219:6 Hvilke erhvervsuddannelseselever finder en praktikplads hos en virksomhed, og hvilke gør ikke? Af Kasper Marc Rose Nielsen, Mikkel Jonasson Pedersen, Nikolaj Kær Schrøder Larsen, Kamilla

Læs mere

Hver 8. unge dansker er hverken i job eller uddannelse

Hver 8. unge dansker er hverken i job eller uddannelse Hver. unge dansker er hverken i job eller uddannelse Ser man på arbejdsstyrkens uddannelsesniveau, er der markante forskelle mellem Danmark og Tyskland. I den tyske arbejdsstyrke er det omkring hver 7.

Læs mere

Historisk høj ledighed for de nyuddannede faglærte

Historisk høj ledighed for de nyuddannede faglærte Historisk høj ledighed for de nyuddannede faglærte Nyuddannedes overgang til arbejdsmarkedet er blevet mere vanskelig det seneste år. Hver syvende, der færdiggjorde en erhvervskompetencegivende uddannelse

Læs mere

Beskæftigelsen i fødevareindustrien

Beskæftigelsen i fødevareindustrien DI Den 19. august 2015 Beskæftigelsen i fødevareindustrien 1. Sammenfatning I dette notat beskrives udviklingen i beskæftigelsen i fødevareindustrien. Notatets hovedkonklusioner er følgende: Faldet under

Læs mere

Karakterkrav fælder hver sjette pædagog og socialrådgiver

Karakterkrav fælder hver sjette pædagog og socialrådgiver Karakterkrav fælder hver sjette pædagog og socialrådgiver Tusindvis af studerende på erhvervsakademierne og landets professionsuddannelser med en gymnasial uddannelse i bagagen, ville blive afskåret fra

Læs mere

Studenterhuen giver ingen jobgaranti

Studenterhuen giver ingen jobgaranti Studenterhuen giver ingen jobgaranti Uddannelse er et utroligt vigtigt parameter for, hvordan man klarer sig i livet. Analysen viser, at de unge der afslutter en gymnasial uddannelse, men som ikke kommer

Læs mere

Arbejdsmarkedstilknytning blandt vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere

Arbejdsmarkedstilknytning blandt vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere Analysen er udarbejdet for IDA Arbejdsmarkedstilknytning blandt vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere I 215 er der ca. 89. med en IDA-uddannelse i befolkningen. For at få et større datavolumen

Læs mere

Danskerne trækker sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet

Danskerne trækker sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet Danskerne trækker sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet I de seneste godt 10 år er der sket en forholdsvis markant stigning i erhvervsdeltagelsen blandt de ældre i aldersgruppen -64 år. Særligt bemærkelsesværdigt

Læs mere

Procesindustrien Marts Beskæftigelse og rekruttering på det procesindustrielle område

Procesindustrien Marts Beskæftigelse og rekruttering på det procesindustrielle område Procesindustrien Marts 2008 Beskæftigelse og rekruttering på det procesindustrielle område Krisen har ændret billedet......nu handler det om at ruste sig til fremtiden I lyset af den aktuelle økonomiske

Læs mere

Hver 10. dansker over 40 år er på førtidspension

Hver 10. dansker over 40 år er på førtidspension Hver 10. dansker over 40 år er på førtidspension Der er i dag ca. 237.000 personer i Danmark, som lever på førtidspension. Ud af disse er ca. 200.000 over 40 år. Sætter man dette tal i forhold til antallet

Læs mere

Sværest at finde praktikpladser inden for de store fag

Sværest at finde praktikpladser inden for de store fag Sværest at finde praktikpladser inden for de store fag Manglen på praktikpladser er massiv på de store fag. Næsten en tredjedel af antallet af elever, der mangler en praktikplads i en virksomhed, er inden

Læs mere

Beskæftigelsesfremgang i rådgiverbranchen

Beskæftigelsesfremgang i rådgiverbranchen Pernille Langgaard-Lauridsen pel@di.dk, 3377 4611 Sofie Laurentzius Nielsen soln@di.dk, 3377 3173 JULI 2018 Beskæftigelsesfremgang i rådgiverbranchen Beskæftigelsen i rådgiverbranchen voksede til godt

Læs mere

De højtuddannede er kommet bedst igennem krisen

De højtuddannede er kommet bedst igennem krisen Kortlægning af beskæftigelsesudviklingen under krisen De højtuddannede er kommet bedst igennem krisen Der har tidligere i debatten været fokus på, at højtuddannede skulle være blevet særlig hårdt ramt

Læs mere

Nøgletal for arbejdsmarkedet i RAR-Hovedstaden. AMK Øst 19. juni 2015

Nøgletal for arbejdsmarkedet i RAR-Hovedstaden. AMK Øst 19. juni 2015 Nøgletal for arbejdsmarkedet i RAR-Hovedstaden AMK Øst 19. juni 2015 Juni 2015 1 Udvikling i beskæftigelsen og rekrutteringssituationen på arbejdsmarkedet Fig. 1. Udvikling i fuldtidsbeskæftigelsen for

Læs mere

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK-Øst 19-01- 2016 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland Januar 2016 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-3. kvartal 2015

Læs mere

Ledighed: De unge er hårdest ramt af krisen

Ledighed: De unge er hårdest ramt af krisen Ledighed: De unge er hårdest ramt af krisen Samlet er der i dag knap. arbejdsløse unge under 3 år. Samtidig er der næsten lige så mange unge såkaldt ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere, som

Læs mere

Mere end hver femte ung uden uddannelse er arbejdsløs

Mere end hver femte ung uden uddannelse er arbejdsløs Mere end hver femte ung uden uddannelse er arbejdsløs I løbet af den økonomiske krise har ledigheden ramt de unge hdt. Blandt de 1-9-ige er ledigheden over fordoblet, hvor arbejdsløsheden for de unge er

Læs mere

Hver 3. faglærte kan matche lønnen for bachelorer

Hver 3. faglærte kan matche lønnen for bachelorer Indkomster og uddannelse Hver 3. faglærte kan matche lønnen for bachelorer En videregående uddannelse slår normalt ud i en højere indkomst, men sådan er det ikke altid. En del faglærte tjener lige så godt

Læs mere

Uddannelse kan sikre en øget integration af indvandrere

Uddannelse kan sikre en øget integration af indvandrere Uddannelse kan sikre en øget integration af indvandrere Tal fra Undervisningsministeriet viser, at udsigterne for indvandrernes uddannelsesniveau er knap så positive, som de har været tidligere. Markant

Læs mere

Piger bryder den sociale arv drengene gør det modsatte

Piger bryder den sociale arv drengene gør det modsatte Piger bryder den sociale arv drengene gør det modsatte Pigerne er generelt bedre end drengene til at bryde den sociale arv. Og mens pigerne er blevet bedre til at bryde den sociale arv i løbet af de seneste

Læs mere

Indvandrere og efterkommere bliver i højere grad mønsterbrydere

Indvandrere og efterkommere bliver i højere grad mønsterbrydere Indvandrere og efterkommere bliver i højere grad mønsterbrydere Siden 14 har flere unge med ufaglærte forældre fået en uddannelse. Stigningen skyldes især, at flere indvandrere og efterkommere med ufaglærte

Læs mere

Flere unge med udenlandsk baggrund er uddannet inden for teknik og sundhed

Flere unge med udenlandsk baggrund er uddannet inden for teknik og sundhed Flere unge med udenlandsk baggrund er uddannet inden for teknik og sundhed AE har undersøgt, hvilke lange videregående uddannelser unge vælger efter gymnasiet. Blandt 30-34-årige med indvandrer- eller

Læs mere

Ufaglærtes fravær fra arbejdsmarkedet koster millioner

Ufaglærtes fravær fra arbejdsmarkedet koster millioner Ufaglærtes fravær fra arbejdsmarkedet koster millioner Ufaglærte mister en stor del af deres livsindkomst på grund af fravær fra arbejdsmarkedet. I gennemsnit er ufaglærte fraværende i en tredjedel af

Læs mere

Mercantec. Trepartsaftalen og Praktikpladsgaranti v. Marianne Bukh Villesen Uddannelses- og markedschef Mercantec Håndværkertræf 2017

Mercantec. Trepartsaftalen og Praktikpladsgaranti v. Marianne Bukh Villesen Uddannelses- og markedschef Mercantec Håndværkertræf 2017 Trepartsaftalen og Praktikpladsgaranti v. Marianne Bukh Villesen Uddannelses- og markedschef Mercantec Håndværkertræf 2017 1 20 Mercantec Stadig for få, der vil være faglærte efter reform Andel elever,

Læs mere

Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene

Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene I dag bor der over en million enlige i Danmark. Udviklingen siden viser, at andelen af singler blandt de --årige er steget fra knap procent til knap

Læs mere

Analyse. Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne. 26. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen

Analyse. Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne. 26. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen Analyse 26. august 21 Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne Af Kristian Thor Jakobsen Ligestillingen i forhold til køn og uddannelse har gennemgået markant udvikling de seneste

Læs mere

VÆKST I UFAGLÆRTE JOB I 2006 MEN DE BESÆTTES AF UNGE

VÆKST I UFAGLÆRTE JOB I 2006 MEN DE BESÆTTES AF UNGE 8. oktober 27 af Kristine Juul Pedersen VÆKST I UFAGLÆRTE JOB I 26 MEN DE BESÆTTES AF UNGE Resumé: UNDER UDDANNELSE Umiddelbart ser det ud som om, den gunstige udvikling har gavnet bredt på arbejdsmarkedet,

Læs mere

Uddannelse går i arv fra forældre til børn

Uddannelse går i arv fra forældre til børn Uddannelse går i arv fra forældre til børn Der er en meget stærk sammenhæng mellem forældrenes uddannelse og den uddannelse, deres børn får. Jo højere et uddannelsesniveau ens forældre har, jo mindre er

Læs mere

HVEM ER GF1 ELEVERNE?

HVEM ER GF1 ELEVERNE? HVEM ER GF1 ELEVERNE? Statistik 2014-2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.1 DET NYE GRUNDFORLØB 1... 2 1.2 FÆRRE ELEVER PÅ GF1... 4 1.3 DRENGENE DOMINERER GF1... 5 1.4 10. KLASSE TOPPER... 6 1.5 HOVEDSTADEN LEVERER

Læs mere

KERNEARBEJDSKRAFTEN FORLADER DET OFFENTLIGE

KERNEARBEJDSKRAFTEN FORLADER DET OFFENTLIGE 17. marts 2008 af Kristine J. Pedersen direkte tlf. 33557727 og Jes Vilhelmsen direkte tlf. 33557721 Resumé: KERNEARBEJDSKRAFTEN FORLADER DET OFFENTLIGE Fra 2005 til 2006 var der flere beskæftigede, der

Læs mere

- Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Vestjylland

- Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Vestjylland - Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Vestjylland Opdateret april 2019 Forord Beskæftigelsesområdet er omfattende og har stor betydning. Mange borgere er i kontakt med beskæftigelsessystemet,

Læs mere

Sundhed i de sociale klasser

Sundhed i de sociale klasser Denne analyse er en del af baggrundsanalyserne til bogen Det danske klassesamfund et socialt Danmarksportræt. I denne analyse er der fokus på sundhedstilstanden i de sociale klasser. Der er stor forskel

Læs mere

En akademiker tjener det dobbelte af en ufaglært gennem livet

En akademiker tjener det dobbelte af en ufaglært gennem livet En akademiker tjener det dobbelte af en ufaglært gennem livet Der er meget at vinde ved at tage en uddannelse. Med uddannelse følger højere indkomst og bedre arbejdstilknytning, end hvis man forbliver

Læs mere

- Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Nordjylland

- Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Nordjylland - Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Nordjylland Opdateret september 2018 Forord Beskæftigelsesområdet er omfattende og har stor betydning. Mange borgere er i kontakt med beskæftigelsessystemet,

Læs mere

Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere

Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere Mangel på uddannet arbejdskraft Analyse udarbejdet i samarbejde med Dansk Metal Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere Frem mod 22 forventes en stigende mangel på uddannet arbejdskraft.

Læs mere

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 1. kvartal 2016 VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 1. kvartal 2016 87 23 VI udvikler Redegørelsen sammenfatter oplysninger om de erhvervs- og beskæftigelsesmæssige

Læs mere

HVEM ER GF1 ELEVERNE?

HVEM ER GF1 ELEVERNE? HVEM ER GF1 ELEVERNE? Statistik 2014-2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.1 DET NYE GRUNDFORLØB... 2 1.2 FÆRRE ELEVER... 4 1.3 DRENGENE DOMINERER... 5 1.4 10. KLASSE TOPPER... 6 1.5 FÆRREST GF1-ELEVER I NORDJYLLAND...

Læs mere

Faglærte opretter flest virksomheder og skaber flest job

Faglærte opretter flest virksomheder og skaber flest job Faglærte opretter flest virksomheder og skaber flest job Iværksætteri er ofte blevet sat på dagsordenen som nøglen til vækst og beskæftigelse. Faglærte iværksættere står bag godt 4 pct. af de nyoprettede

Læs mere

Etnicitet, uddannelse og beskæftigelse

Etnicitet, uddannelse og beskæftigelse Resumé Vejene gennem uddannelsessystemet kan være mange og forskelligartede. Forskellige befolkningsgrupper er karakteriseret ved at have forskellige veje. Dette notat belyser en række parametre på uddannelsesvejen,

Læs mere

Virksomheder og arbejdskraft i Danmark

Virksomheder og arbejdskraft i Danmark Virksomheder og arbejdskraft i Danmark Denne analyse ser nærmere på den værdi, virksomhederne skaber i forskellige dele af landet, og deres produktivitet. Analysen understøtter en positiv fortælling om

Læs mere

Bygge og anlægsbranchen på Bornholm

Bygge og anlægsbranchen på Bornholm Bygge og anlægsbranchen på Bornholm 26. maj 2014 Formål med undersøgelse: At fremskaffe faktuel viden om sektoren Kort og godt hvordan står det til med bygge- og anlægsområdet på Bornholm? Hvorledes er

Læs mere

- Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Østjylland

- Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Østjylland - Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Østjylland Opdateret i november 2018 Forord Beskæftigelsesområdet er omfattende og har stor betydning. Mange borgere er i kontakt med beskæftigelsessystemet,

Læs mere

5. Fremtidens udbud af erhvervsuddannede

5. Fremtidens udbud af erhvervsuddannede 5. Fremtidens udbud af erhvervsuddannede 5.1 Sammenfatning 191 5.2 Tab af erhvervsuddannet arbejdskraft 192 5.3 Arbejdsstyrken 29-24 21 5.4 Flere erhvervsuddannede men hvordan? 24 5.5 Langt til 95 pct.-målet

Læs mere

Sværest at finde praktikplads på Sjælland

Sværest at finde praktikplads på Sjælland Sværest at finde praktikplads på Sjælland I oktober manglede mere end. elever en praktikplads i en virksomhed. Lidt over halvdelen af de unge er dog i skolepraktik, hvilket betyder at de kan fortsætte

Læs mere

Hver 5. nyuddannet er ramt af ledighed i månedsvis

Hver 5. nyuddannet er ramt af ledighed i månedsvis Hver. nyuddannet er ramt af ledighed i månedsvis Helt nye tal viser, at det ikke er blevet lettere for nyuddannede at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Hver femte nyuddannet fra 12 er gået direkte ud

Læs mere

ARBEJDSSTYRKE & UDDANNELSE UDVIKLING

ARBEJDSSTYRKE & UDDANNELSE UDVIKLING ARBEJDSSTYRKE & UDDANNELSE UDVIKLING Oktober 2003 ARBEJDSSTYRKE & UDDANNELSE 1 2 3 4 Sammenfatning... side 2 Faldende arbejdsstyrke... side 8 Forsinkelse før studiestart... side 19 Indvandreres uddannelse

Læs mere

Faglærte studenter klarer sig godt

Faglærte studenter klarer sig godt Faglærte studenter klarer sig godt AE har for Danske Gymnasier og Gymnasieskolernes Lærerforening undersøgt, hvor mange nyuddannede faglærte, der har en studentereksamen med sig, og hvordan de klarer sig

Læs mere

Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Vestjylland

Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Vestjylland Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Vestjylland September 2017 Forord Beskæftigelsesområdet er omfattende og har stor betydning. Mange borgere er i kontakt med beskæftigelsessystemet, og der er en vifte af

Læs mere

Highlights for foder- og fødevareingredienssektoren:

Highlights for foder- og fødevareingredienssektoren: Økonomisk analyse 1. juni 2018 Axelborg, Axeltorv 3 19 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Den danske foder- og fødevareingredienssektor Den danske foder- og fødevareingredienssektor

Læs mere

Højeste beskæftigelse i byggebranchen i Aalborg siden 2008

Højeste beskæftigelse i byggebranchen i Aalborg siden 2008 Højeste beskæftigelse i byggebranchen i Aalborg siden 2008 Beskæftigelsen inden for bygge og anlæg faldt fra 2008 til 2011, hvorefter byggebeskæftigelsen i Aalborg siden har været stigende. Udvikling i

Læs mere

Nyuddannede faglærte og LVU er hårdest ramt af ledighed

Nyuddannede faglærte og LVU er hårdest ramt af ledighed Nyuddannede faglærte og LVU er hårdest ramt af ledighed Blandt de personer, der afsluttede en erhvervskompetencegivende uddannelse i 009 var godt 10 procent ledige et år efter afsluttet uddannelse. Niveauet

Læs mere

Beskrivelse af arbejdsmarkedet i Ribe Amt 2006

Beskrivelse af arbejdsmarkedet i Ribe Amt 2006 Beskrivelse af arbejdsmarkedet i Ribe Amt 2006 Indhold Efterspørgslen efter arbejdskraft Udbudet af arbejdskraft Balancen på arbejdsmarkedet Efterspørgslen efter ufaglærte Efterspørgslen efter arbejdskraft

Læs mere

De lavest uddannede har betalt den højeste pris for krisen

De lavest uddannede har betalt den højeste pris for krisen De lavest uddannede har betalt den højeste pris for krisen I dette notat foretages en detaljeret kortlægning af de lediges uddannelsesniveau og udviklingen i løbet af krisen. På det overordnede niveau

Læs mere

Praktikpladsmangel koster både samfundet og de unge dyrt

Praktikpladsmangel koster både samfundet og de unge dyrt 10.000 unge mangler en praktikplads omkostningerne er betydelige Praktikpladsmangel koster både samfundet og de unge dyrt Næsten 10.000 unge står nu uden en praktikplads i en virksomhed. Hovedparten har

Læs mere

Større dødelighed blandt efterlønsmodtagere

Større dødelighed blandt efterlønsmodtagere Større dødelighed blandt efterlønsmodtagere Der er forholdsvis stor forskel på levetiden for efterlønnere sammenlignet med personer, der fortsætter i beskæftigelse. Mænd, der går på efterløn som 6-årig,

Læs mere

Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Nordjylland

Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Nordjylland Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Nordjylland Opdateret maj 2018 Forord Beskæftigelsesområdet er omfattende og har stor betydning. Mange borgere er i kontakt med beskæftigelsessystemet, og der er en vifte

Læs mere

Familieforhold for de sociale klasser

Familieforhold for de sociale klasser Familieforhold for de sociale klasser Denne analyse er en del af baggrundsanalyserne til bogen Det danske klassesamfund et socialt Danmarksportræt. I analysen er der fokus på herkomst-, køns- og aldersfordelingen

Læs mere

ARBEJDSMARKEDSANALYSE FOR RAR FYNS OMRÅDE. Oplæg på RAR-møde den 28. januar 2016 v/ Niels Kristoffersen, mploy

ARBEJDSMARKEDSANALYSE FOR RAR FYNS OMRÅDE. Oplæg på RAR-møde den 28. januar 2016 v/ Niels Kristoffersen, mploy 1 ARBEJDSMARKEDSANALYSE FOR RAR FYNS OMRÅDE Oplæg på RAR-møde den 28. januar 2016 v/ Niels Kristoffersen, mploy INDHOLD I MIT OPLÆG 2 Kort om formålet med og rammer for analysen Hovedresultater fra analysen

Læs mere

Arbejdsmarkedet i Næstved Kommune

Arbejdsmarkedet i Næstved Kommune Arbejdsmarkedet i Næstved Kommune Neden for er en beskrivelse af arbejdsmarkedet i Ny Næstved Kommune (Fladså, Holmegaard, Suså, Fuglebjerg og Næstved kommuner). Ny Næstved Kommune betegnes efterfølgende

Læs mere

Halvdelen af den danske jobfremgang

Halvdelen af den danske jobfremgang Halvdelen af den danske jobfremgang er deltidsjob Fra starten af 13 har der været fremgang på det danske arbejdsmarked. Målt i hoveder er lønmodtagerbeskæftigelsen steget markant mere end opgjort i fuldtidspersoner.

Læs mere

Bilag: Arbejdsstyrken i Vendsyssel

Bilag: Arbejdsstyrken i Vendsyssel Bilag: Arbejdsstyrken i I dette bilag opsummeres de væsentligste resultater fra arbejdsstyrkeanalysen for arbejdskraftområde. 1. Udvikling i arbejdsstyrken i har 93.800 personer i arbejdsstyrken i 2011,

Læs mere

Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Nordjylland

Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Nordjylland Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Nordjylland Opdateret februar 2018 Forord Beskæftigelsesområdet er omfattende og har stor betydning. Mange borgere er i kontakt med beskæftigelsessystemet, og der er en

Læs mere

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 2. kvartal VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 2. kvartal 87% 23% VI udvikler Redegørelsen sammenfatter oplysninger om de erhvervs- og beskæftigelsesmæssige udviklingstendenser

Læs mere