Indhold. Forord Økonomi og personale Uddannelse Forskeruddannelse Forskning Universiteter og samfund

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indhold. Forord Økonomi og personale Uddannelse Forskeruddannelse Forskning Universiteter og samfund"

Transkript

1

2 2 Indhold Forord Økonomi og personale Uddannelse Forskeruddannelse Forskning Universiteter og samfund Udgivet af: Danske Universiteter Fiolstræde 44, 1. th København K Oplag: Redaktion: Inie Nør Madsen ISBN: November 2011 Forside og bagside: Jan Oksbøl Callesen Denne publikation kan ved tydelig kildeangivelse frit kopieres.

3 3 Forord Danske Universiteter er klar med sin årlige statistikpublikation om universitetssektoren i Danmark. Publikationen er baseret på offentligt tilgængelige tal fra en række publikationer og databaser og skal skabe åbenhed omkring sektorens aktiviteter, resultater og vilkår. Vi håber, at publikationen kan medvirke til at skabe en informeret debat omkring sektoren. Mange oplysninger i publikationen er hentet fra Universiteternes Statistiske Beredskab, som årligt opdateres af Danske Universiteters sekretariat på baggrund af indberetninger fra de otte universiteter. Dette materiale kan hentes fra Danske Universiteters hjemmeside Oplysningerne er i vidt omfang suppleret af andre danske kilder, fx tal fra Universitets- og Bygningsstyrelsen, Forsknings- og Innovationsstyrelsen samt Styrelsen for International Uddannelse. Dertil er der hentet statistik fra Akademikernes Centralorganisation, UNI-C og Danmarks Statistik. Endelig er de danske tal suppleret af internationale statistikker. Da de danske universiteter i stigende grad orienterer sig internationalt, er det også relevant at belyse universiteternes uddannelses- og forskningsaktiviteter fra et internationalt perspektiv. Jeg håber, at I får glæde af publikationen. Hvis den giver anledning til spørgsmål eller kommentarer, er I altid velkomne til at kontakte Danske Universiteters sekretariat. God læselyst! Jens Oddershede Talsmand for Danske Universiteter

4 4 Økonomi og personale Universiteternes indtægter er fra 2007 til 2010 vokset fra 20,6 mia. kr. til 23,8 mia. kr., opgjort i faste priser. Dette er en stigning på 15 %. Væksten skyldes i hovedsagen Globaliseringsaftalen fra 2006, som gav flere midler til forskning, særligt med henblik på at øge optaget på universiteternes ph.d.- uddannelsesprogrammer. En stor del af universiteternes indtægter hentes fra offentlige kilder. De fleste midler tildeles i konkurrence eller med politiske bindinger, fx som taxameterbevillinger eller i form af midler fra forskningsrådssystemet. Fra 2009 til 2010 var det særligt de eksterne forskningsmidler, der voksede. Disse indtægter hentes fra forskningsaktiviteter i samarbejde med private virksomheder og fonde samt fra bevillinger fra det danske forskningsrådssystem, EU s forskningsprogrammer og andre internationale kilder. Midlerne søges typisk i åben konkurrence. På den internationale front klarer universiteterne sig stadigt bedre. I 2010 trak universiteterne 10 % flere forskningsmidler hjem fra EU og andre udenlandske kilder, end det var tilfældet i De danske universiteter orienterer sig således mere internationalt, hvilket også fremgår af de følgende afsnit om universiteternes personale, uddannelser og forskningsaktiviteter. Figur 1. Universiteternes indtægter i mio. kr., opgjort i faste priser (2010) Uddannelse Forskning Eksterne forskningsmidler Myndighedsbetjening Øvrige tilskud & indtægter Kilde: Universiteternes Statistiske Beredskab

5 5 Figur 2. Universiteternes omkostninger i mio. kr., opgjort i faste priser (2010) Kilde: Universiteternes Statistiske Beredskab Universiteternes omkostninger er vokset fra 20,2 mia. kr. i 2007 til 23,3 mia. i 2010, opgjort i faste priser. Langt størstedelen af universiteternes bevillinger anvendes til kerneydelserne inden for forskning og uddannelse, og fra 2007 til 2010 er der særligt sket en markant stigning i omkostningerne til forskning. Denne stigning afspejler i høj grad de øgede indtægter til forskning via Globaliseringspuljen. Men man kan ikke sætte direkte lighedstegn mellem omkostningerne på det enkelte formål og indtægterne til samme, bl.a. fordi bygningsomkostninger opgøres separat på omkostningssiden, mens der ikke modtages separate tilskud til bygningsdrift på indtægtssiden.

6 6 Universiteternes ansatte opdeles i tre kategorier: VIP: Fuldtidsansat videnskabeligt personale, fx forskere ansat med henblik på at varetage opgaver inden for forskning og/eller uddannelse DVIP: Deltidsansat videnskabeligt personale, fx undervisningsassistenter eller eksterne lektorer TAP: Teknisk og administrativt personale, fx laboranter, administrative medarbejdere og universitetsledelse I takt med at universiteterne har øget aktiviteterne inden for forskning og uddannelse, er der også blevet flere ansatte på universiteterne. Det samlede antal årsværk er således steget fra ansatte i 2007 til ansatte i 2010, hvilket er en stigning på 17 %. Personaleudvidelsen er særligt sket inden for videnskabeligt ansatte, idet andelen af fuldtidsansatte videnskabelige medarbejdere i forhold til det samlede årsværk er steget med 2,1 procentpoint fra 2001 til Figur 3. Universiteternes årsværk fordelt på VIP, DVIP og TAP, % 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% TAP DVIP VIP Kilde: Universiteternes Statistiske Beredskab

7 7 Figur 4. Universiteternes årsværk fordelt i ansættelsestyper og opgaver, Videnformidling og myndighedsbetjening Bygninger samt generel ledelse og administration Uddannelse Forskning VIP og DVIP TAP Kilde: Universiteternes Statistiske Beredskab, 2010 Universiteternes videnskabelige personale er næsten udelukkende beskæftiget med opgaver inden for forskning og uddannelse. Disse opgøres til 96 % af det videnskabelige årsværk. De sidste 4 % henføres til videnformidling og forskningsbaseret myndighedsbetjening. TAP erne arbejder også i stort omfang med aktiviteter inden for forskning og uddannelse. 64 % af TAP-årsværkene kan henføres til disse formål. De fleste tekniske og administrative medarbejdere er således direkte med til at understøtte kerneopgaverne inden for forskning og uddannelse.

8 8 Tabel 1: Andel udenlandske nyansættelser på professor-, lektor- og adjunktniveau i Professor Lektor Adjunkt I alt Humaniora 20% 15% 20% 18% Samfundsvidenskab 26% 21% 29% 26% Naturvidenskab 13% 32% 57% 44% Jordbrugs- og veterinærvidenskab 19% 19% 37% 28% Sundhedsvidenskab 11% 22% 33% 22% Teknisk videnskab 24% 43% 56% 48% I alt 19% 26% 43% 33% Kilde: UNI-C En forskerstab i vækst, 2011 Hvis man ser på VIP erne alene, er der sket en øget internationalisering af universiteternes personale. Således havde 33 % af de nyansatte forskere i perioden udenlandsk statsborgerskab. Da ansættelserne på adjunktniveau står for størstedelen af de udenlandske nyansættelser, kan det forventes, at det samlede antal forskere med udenlandsk statsborgerskab vil vokse over årene.

9 9 Uddannelse Optaget på universiteternes bacheloruddannelser slog igen i 2011 alle rekorder. I første runde blev knap nye studerende optaget på en videregående uddannelse på et af de otte universiteter, heri inkluderet universiteternes professionsbacheloruddannelser. Med det store optag stod universiteterne for over 46 % af det samlede optag gennem Den Koordinerede Tilmelding. Tallene bekræfter, at en universitetsuddannelse ikke blot er et attraktivt studievalg for de unge ansøgere, men også en tilgængelig mulighed for flere og flere studerende. Figur 5. Førsterundeoptag på universiteternes bacheloruddannelser fordelt på hovedområder, Sundhedsvidenskab Teknisk videnskab Naturvidenskab Humaniora Samfundsvidenskab Kilde: Beregninger på tal fra Den Koordinerede Tilmelding (inkl. universiteternes professionsbacheloruddannelser)

10 10 Den nye regering har sat som mål, at 60 % af en ungdomsårsgang skal gennemføre en videregående uddannelse. Samtidig har regeringen sat en målsætning om, at en fjerdedel af en ungdomsårgang skal tage en lang videregående uddannelse. De seneste tal fra Børne- og Undervisningsministeriets profilmodel viser, at universiteterne er godt på vej til at indfri deres del af målsætningen. I 2009 blev det anslået, at 20,7 % af årets 9.-klasseelever vil have gennemført en lang videregående uddannelse 25 år efter folkeskolens afgangseksamen. Til sammenligning var tallet i 1990 på 11,1 %, jf. tallene i figur 6. De mellemlange (MVU) og de lange videregående uddannelser (LVU) ligger nu næsten side om side, markant over andelen, der forventes at tage en kort videregående uddannelse (KVU). Med rekordoptagene i 2010 og 2011 må det forventes, at de kommende prognoser vil vise, at Danmark nærmer sig målet om, at 25 procent af en ungdomsårgang skal have en lang videregående uddannelse. Men målet er ikke nået endnu og så godt som alle studiepladser er optaget i Derfor vil der være behov for finansiering af en kapacitetsudvidelse, hvis optaget skal øges. Figur 6. Forventet uddannelsesniveau 25 år efter endt 9.klasse, % 20% 15% 10% KVU MVU LVU 5% 0% Kilde: UNI-C s beregninger for Børne- og Undervisningsministeriets profilmodel. De studerende, som forventes at få en universitetsbachelorgrad som højeste niveau, indgår i andelen for mellemlange videregående uddannelser.

11 11 Figur 7. Andel af de årige og årige med en mellemlang eller lang videregående uddannelse, % 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% årige årige Norge Holland Korea Storbritannien Danmark Finland Polen Australien Sverige Island USA Japan New Zealand Schweiz Canada Israel Irland OECD gennemsnit Kilde: OECD, Education at a Glance 2011 (kun lande over OECD s gennemsnit er medtaget i tabellen). Tallene i figur 7 er opgjort på en anden måde end i profilmodellen. I figur 7 har OECD opgjort det realiserede uddannelsesniveau for en given aldersgruppe og ikke det forventede uddannelsesniveau som i profilmodellen. Danske unge i alderen år er blandt de unge i verden, der er bedst uddannet. Faktisk har over 36 % af de danske unge i alderen år en mellemlang eller lang videregående uddannelse, hvilket er markant over OECD s gennemsnit på 28 % for samme aldersgruppe. Der er dog stadig et stykke vej op til det stærkeste land i feltet, nemlig Norge, hvor 45 % af de unge har taget en mellemlang eller lang videregående uddannelse. Danske unge er også markant bedre uddannede end deres forældres generation. Således har blot 20 % af de årige en mellemlang eller lang videregående uddannelse, hvilket er betydeligt lavere end i mange andre lande. Det kan således konstateres, at det øgede optag på universitetsuddannelserne afspejler sig i et stigende uddannelsesniveau i den danske befolkning.

12 12 Figur 8. Gennemførelse for studerende ved mellemlange og lange videregående uddannelser, % 90% 80% 70% 60% 50% 40% Japan Portugal Korea Danmark UK Australien Spanien Belgien Schweiz Finland Holland Island OECD's gennemsnit Tjekkiet Tyskland Frankrig Østrig Norge Slovakiet Polen Mexico USA New Zealand Sverige Kilde: OECD, Education at a Glance 2010 (type 5a) Universiteternes optag på bacheloruddannelserne skal gerne føre til, at de studerende efterfølgende gennemfører disse uddannelser eller i det mindste vejledes til en anden uddannelse, der passer bedre til deres ønsker og behov. Faktisk er Danmark blandt de lande i verden, der er bedst til at sikre, at en optaget studerende ender med at få en uddannelse, omend det kan være en anden end den, han/hun begyndte på. Når man ser på den totale gennemførelse i Danmark på de mellemlange og lange videregående uddannelser, var gennemførelsesprocenten i 2008 på 82 % ifølge tal fra OECD. På dette punkt overgås Danmark kun af Korea, Portugal og Japan.

13 13 Universitetsuddannelserne er planlagt, så det er muligt at bestå dem på normeret tid. Det vil typisk sige 3 år for en bachelor og 2 år for en kandidat. Det er relevant for samfundet, at gennemførelsestiderne holder sig tæt på de normerede studietider, da arbejdsmarkedet efterspørger nye kompetencer og kvalificeret arbejdskraft. Beregninger fra UBST viser, at 61 % af de optagne bachelorstuderende gennemførte deres uddannelse inden for normeret tid plus et år i For kandidatstuderende var tallet 59 %. Selvom der fortsat er plads til forbedring, så dækker tallene over en markant fremgang i gennemførelsesprocenterne på hhv. 9 og 18 procentpoint fra 2005 til 2010, jf. figur 9. Figur 9. Gennemførelse inden for normeret tid plus et år, % 60% 55% 50% Bachelorer i alt Kandidater i alt 45% 40% Kilde: UBST s beregninger på baggrund af Universiteternes Statistiske Beredskab. Studerende, der har skiftet hovedområde undervejs i deres studier eller færdiggjort deres uddannelse ved et andet universitet, fremgår ikke som gennemførte i figur 9, selvom de har gennemført deres uddannelse inden for normeret tid plus et år.

14 14 Figur 10. Andel nyuddannede universitets- og professionsbachelorer under 30 år, % 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% Slovakiet Polen Australien UK Danmark Holland New Zealand Finland Norge Canada Portugal Tjekkiet Island Italien Israel Sverige Spanien Tyskland Ungarn Østrig Slovenien Schweiz Mexico Andel under 30 år Kilde: OECD, Education at a Glance 2011 (type 5a first degree) De danske studerende får ofte skyld for at starte deres uddannelse for sent, og gennemsnitsalderen for studiestartere på de danske bacheloruddannelser er da også 1 ½ år højere end OECD s gennemsnit. Andelen af unge studiestartere udgør dog en stor og voksende del af optaget. Knap 65 procent af studiestarterne på universiteternes bacheloruddannelser var under 22 år i 2011 ifølge tal fra Den Koordinerede Tilmelding. Når det kommer til de studerendes alder ved færdiggørelse, viser tal fra OECD ret overraskende, at de danske studerende er forholdsvis unge, når de afslutter deres bachelorgrad, når man sammenligner med bachelorstuderende i de øvrige OECD-lande. Over 39 procent af de nyuddannede bachelorer var i 2009 under 30 år, hvilket er knap otte procentpoint højere end OECDgennemsnittet på godt 31 procent. Kun fire lande har en højere andel af nyuddannede bachelorer under 30 år.

15 15 Ser man på de nyuddannede dimittenders fordeling på hovedområderne, bliver der uddannet flest studerende inden for samfundsvidenskab og humaniora på de danske universiteter. I international sammenhæng er Danmark imidlertid blandt de lande, der uddanner flest studerende inden for de våde områder (sundhedsvidenskab samt teknik og naturvidenskab), kun overgået af Sverige, Finland og Portugal. I 2009 kom næsten halvdelen af de danske dimittender fra en uddannelse inden for de våde områder. Dette skyldes særligt sundhedsvidenskab, idet den danske andel af dimittender inden for de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser ligger lavt i forhold til de øvrige OECD-lande. Figur 11. Nyuddannede dimittender fordelt på hovedområder, % 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Sverige Finland Portugal Danmark Korea Spanien Norge Slovakiet Belgien Tyskland Frankrig UK Østrig Schweiz Tjekkiet New Irland Mexico Japan Chile Holland Australi Canada Estland Israel Island Ungarn Tyrkiet USA Polen Slovenien ØVRIG HUM SAMF TEK/NAT SUND Kilde: OECD, Education at a Glance 2011 (type 5a og 6: mellemlange og lange videregående uddannelser samt ph.d.-uddannelser)

16 16 Figur 12. Ind- og udgående studentermobilitet for universiteterne, Udgående mobilitet Indgående mobilitet - Kilde: Styrelsen for International Uddannelse, Mobilitetsstatistik for de videregående uddannelser 2009/2010 I perioden 2000 til 2010 har studentermobiliteten i Danmark været støt stigende. Den største vækst er sket i antallet af internationale studerende, der tager et studieophold på et dansk universitet, men siden 2005 har der været en næsten parallel udvikling for den indgående og udgående mobilitet. Hvis man fraregner de lande, der kan lokke med et internationalt hovedsprog, er Danmark ifølge OECD s seneste tal blandt de lande, som tiltrækker flest internationale studerende i forhold til den samlede studenterbestand. Danske universitetsstuderende søger i højere grad til udlandet i løbet af deres studietid. Fra 2007 til 2010 tog omkring 39 % flere studerende ud på et studieophold ifølge tal fra Danske Universiteters Statistiske Beredskab. Et konservativt estimat fra Styrelsen for International Uddannelse anslår, at over en fjerdedel af en dansk universitetsårgang har været på et studieophold i udlandet i løbet af deres studietid. Når man medregner den studentermobilitet, som ikke udløser internationaliseringstilskud, er tallet formodentlig nærmere 1/3 af en universitetsårgang.

17 17 Figur 13. Internationale studerende på en hel uddannelse i Danmark, Kandidatstuderende Bachelorstuderende / / / / /2010 Kilde: Styrelsen for International Uddannelse, Mobilitetsstatistik for de videregående uddannelser 2009/2010 (internationale studerende er defineret som udenlandske statsborgere, der ved studiestart maksimalt har boet et år i Danmark). I perioden 2006 til 2010 er antallet af internationale studerende indskrevet på en hel uddannelse i Danmark steget markant. Den største relative stigning er sket i antallet af internationale bachelorstuderende, men det er stadig på kandidatuddannelserne, der er indskrevet flest internationale studerende. De internationale studerende udgør et godt grundlag for rekruttering af internationale kompetencer til de danske virksomheder. Det er dog afgørende, at en stor del af de internationale studerende fastholdes i efterfølgende beskæftigelse, hvis man skal få den fulde gavn af dette potentiale..

18 18 Styrelsen for International Uddannelse har gennemført en analyse på internationale dimittender fra årgangene , der viser, at internationale dimittender i stigende grad bosætter sig i Danmark efter afslutningen af deres uddannelse. 54 % af de internationale dimittender fra 2007 opholdt sig fortsat i Danmark et år efter uddannelsens afslutning. For dimittenderne fra 2003 var dette tal 46 %. Gennemsnitligt opholder halvdelen af de internationale dimittender sig i Danmark et år efter afslutningen af deres uddannelse. 44 procent bor i Danmark to år efter uddannelsens afslutning, mens 39 procent fortsat opholder sig i Danmark tre år efter afslutningen af deres uddannelse. Andelen af internationale dimittender, der vælger at bosætte sig i Danmark, skal gerne blive endnu højere. Der er derfor fokus på, hvordan man kan fastholde de internationale studerende i Danmark og hjælpe dem ind på det danske arbejdsmarked. Tabel 2. Internationale dimittender som bliver i Danmark efter afsluttet uddannelse, årgang År for afslutning af uddannelse Gennemsnit Efter 1 år 46 % 47 % 51 % 51 % 54 % 50 % Efter 2 år 41 % 42 % 45 % 46 % 44 % Efter 3 år 38% 38% 39% 39% Kilde: Styrelsen for International Uddannelse, Internationale dimittenders efterfølgende beskæftigelse i Danmark (2011)

19 19 Forskeruddannelse Med Globaliseringsaftalen i 2006 blev det aftalt at øge investeringerne i ph.d.-uddannelse i Danmark og således løfte nytilgangen af ph.d.- studerende fra ca i 2006 til i 2010 og fremefter. Som det fremgår af tabellen nedenfor, blev målsætningen opfyldt i Nytilgangen var her på ph.d.- studerende. Universiteterne står for langt størstedelen af disse studerende, idet der i 2010 blev nyindskrevet studerende på universiteternes ph.d.- uddannelser, jf. tal fra Det Statistiske Beredskab. Tilsvarende er der sket en stigning i antal tildelte ph.d.-grader på cirka 56 procent i perioden Denne stigning afspejler i høj grad udviklingen op til 2007, idet det typisk tager minimum 3 år at gennemføre en ph.d.- uddannelse. Fra 2011 og fremefter kan man forvente en endnu større stigning i antal tildelte ph.d.-grader, i takt med at de studerende optaget efter ph.d.-løftet bliver færdige med deres ph.d.-uddannelse. Figur 14. Tilgang af ph.d.-studerende og tildelte ph.d.-grader, Tilgang af ph.d.-studerende Tildelte ph.d.-grader Kilde: Danmarks Statistik (omfatter også ph.d.-studerende ved Kulturministeriets uddannelser)

20 Figur 15. Tildelte ph.d.-grader fordelt på hovedområde, Humaniora Samfundsvidenskab Sundhedsvidenskab Teknik og naturvidenskab Kilde: Universiteternes Statistiske Beredskab, Når man ser på fordelingen af tildelte ph.d.-grader mellem hovedområderne, er halvdelen af de tildelte grader inden for teknik og naturvidenskab. Det næststørste hovedområde er sundhedsvidenskab, som står for over en fjerdedel af graderne. Dette er i tråd med hensigten om særligt at prioritere de våde områder i den styrkede ph.d.- indsats. Hensigten med ph.d.-løftet er at styrke den offentlige og private forskning. Investeringerne i ph.d.-uddannelserne skal derfor gerne resultere i efterfølgende beskæftigelse for de færdige ph.d.-kandidater. Universitets- og Bygningsstyrelsen (UBST) har opgjort beskæftigelsesfrekvensen for de færdiguddannede ph.d.-kandidater. Beskæftigelsen har været nogenlunde stabil gennem de sidste ti år, omend med et svagt fald på 1 procentpoint. Figur 16. Beskæftigelsesfrekvens for ph.d.-kandidaterne i perioden Humaniora Naturvidenskab Samfundsvidenskab Sundhedsvidenskab Teknisk videnskab I alt Kilde: UBST s notat om ph.d.-uddannelsen

21 21 Tallene viser, at stadig flere ph.d.- studerende på de danske universiteter kommer fra udlandet. Siden 2001 er antallet af internationale ph.d.-studerende i Danmark næsten tredoblet. De fleste internationale ph.d.-studerende i Danmark studerer inden for de tekniske og naturvidenskabelige videnskaber, som samlet står for omkring 3/4 af de internationale ph.d.- studerende. Dygtige internationale ph.d.-studerende underbygger det faglige niveau på universiteternes forskeruddannelsesprogrammer og styrker den danske forskning. Men ligesom det er tilfældet for de internationale studerende på hele uddannelser i Danmark, skal de internationale ph.d.-studerende gerne fortsætte deres karriere i Danmark. Det er derfor nødvendigt at sikre fastholdelsen af de internationale ph.d.- studerende efter afslutningen af deres ph.d.-uddannelse. Figur 17. Internationale ph.d.-studerende i Danmark, Antal ph.d.- studerende Kilde: Styrelsen for International Uddannelse, Mobilitetsstatistik for de videregående uddannelser 2009/2010

22 22 Forskning Med globaliseringsaftalen blev der vedtaget en målsætning om, at de offentlige investeringer i forskning og udvikling skulle udgøre mindst 1 procent af BNP og de private investeringer mindst 2 procent af BNP senest i Som følge af globaliseringsaftalen - og i overensstemmelse med målsætningen - er der derfor de sidste år blevet investeret markant flere penge i forskning og udvikling. Ifølge tallene fra OECD investerede Danmark 3,02 procent af BNP i forskning og udvikling i Til sammenligning var tallet i ,18 procent. Målsætningen for de nationale investeringer i forskning blev altså opfyldt i Men i en tid med faldende BNP skal der en større andel af BNP i spil for at fastholde niveauet i forskningsinvesteringerne. Figur 18. Investeringer i forskning og udvikling i procent af BNP, 1999 og ,50 4,00 3,50 3,00 2,50 2,00 1,50 1,00 0,50 0,00 Israel Finland Sverige Korea Japan Danmark Schweiz USA Tyskland Østrig Island OECD Australien Frankrig Belgien Canada Slovenien UK Holland Irland Norge Kina Luxembourg Portugal Tjekkiet Estland Spanien Italien Rusland New Zealand Ungarn Kilde: OECD Science, Technology and Industry Scoreboard 2011 (lande, der investerer mere end 1 procent af BNP, er med i figuren).

23 23 Selvom OECD s tal viser, at Danmark er blandt de lande, som investerer mest i forskning, er det vigtigt at huske på, at hvis Danmark skal konkurrere med de førende forskningsregioner i verden, skal der ambitiøse målsætninger til. Hvis man ser på forskningstunge lande som Korea, Japan, USA og Tyskland, står disse lande tilsammen for næsten 70 procent af de totale investeringer i forskning og udvikling i OECD-regi. Men der er stor forskel på forskningsintensiteten regionerne imellem i disse lande, og de nationale tal viser kun en del af billedet. Hvis man meningsfyldt skal sammenligne et land på Danmarks størrelse med de førende forskningslande, hvis indbyggertal og BNP langt overgår Danmarks, skal man ned på regionsniveau. Her viser tallene fra OECD, at den førende forskningsregion i Korea investerede 4,8 procent af regionens BNP i forskning og udvikling i I Tyskland investerede den førende region i 2007 næsten dobbelt så meget i forskning og udvikling som det nationale niveau samme år. I USA var nogle stater helt oppe at investere omkring 5-7 procent af BNP i forskning og udvikling. Det er disse regioner, som Danmark skal konkurrere med, hvis Danmark vil placere sig som et førende forskningsland. Figur 19. Regional spredning i udvalgte landes investeringer i forskning og udvikling (% af regional BNP) DK 2007 Kilde: OECD Science, Technology and Industry Scoreboard 2011

24 24 Figur 20. Antal tilskudsfinansierede forskningsprojekter på universiteterne, Øvrige udenlandske kilder EU Danske private kilder Danske offentlige kilder Kilde: Universiteternes Statistiske Beredskab, En stadigt større del af universiteternes forskningsaktiviteter sker i samarbejde med eksterne samarbejdspartnere. Fra 2005 til 2010 er antallet af tilskudsfinansierede forskningsaktiviteter således steget fra knap til godt eksternt finansierede forskningsprojekter. Den største vækst relativt set er sket inden for øvrige udenlandske kilder, som er næsten tredoblet i den nævnte periode. De danske universiteter og forskere tilstrækker stadig flere midler fra EU s forskningsprogrammer. Danmark har med knap 25 % Nordens højeste succesrate for projektansøgninger til EU s 7. rammeprogram ifølge statistik fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen. Danmark er blandt de lande, der tiltrækker flest EU-midler, når tilskud sættes i forhold til indbyggertal. Danmark overgås her kun af Schweiz og Finland. Universiteterne har modtaget omkring 1,5 mia. kroner fra rammeprogrammet siden Figur 21. EU-tilskud fra 7. rammeprogram pr. capita (euro), Schweiz Finland Danmark Sverige Holland Belgien Norge Østrig Irland Israel UK Grækenland Tyskland Frankrig Italien Spanien Portugal Ungarn Tjekkiet Polen Kilde: Forsknings- og Innovationsstyrelsen: Danmarks deltagelse sammenlignet med andre landes

25 25 Figur 22. Antal videnskabelige publikationer per mio. indbyggere, Schweiz Sverige Danmark Island Finland Norge Holland Australien Canada New Zealand UK Belgien Østrig Irland USA Tyskland Frankrig Grækenland Spanien Italien Tjekkiet Portugal Sydkorea Luxembourg Japan Ungarn Slovakiet Polen Tyrkiet Rusland Brasilien Mexico Kina Indien Kilde: Forsknings- og Innovationsstyrelsen: Forskningsbarometret 2010 Når man skal måle outputtet af investeringerne i forskning og udvikling, anvender man ofte statistik for forskernes produktion af videnskabelige publikationer. I figur 22 er der anvendt tal fra National Science Indicators (NSI) som anført i Forsknings- og Innovationsstyrelsens Forskningsbarometer. De internationale tal viser, at de danske forskere er blandt de bedste til at publicere deres forskningsresultater, når man sætter antallet af danske publikationer i forhold til indbyggertallet. Danmark er i denne sammenhæng kun overgået af Schweiz og Sverige. Det er svært at måle kvaliteten af den danske forskning, da der ikke findes en sikker kvantitativ og ensartet indikator for god forskning. Citationsstatistik anvendes dog inden for flere fagområder til at angive forskningens relevans og gennemslagskraft. De danske publikationer og forskere har i denne sammenhæng en god gennemslagskraft. Faktisk ligger Danmark også her på en tredjeplads med gennemsnitlig 7,5 citationer per videnskabelig publikation. De danske forskere publicerer således mange videnskabelige artikler, som hyppigt citeres i andre videnskabelige publikationer. Figur 23. Antal citationer per videnskabelig publikation, ,0 8,0 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 Schweiz Island Danmark Holland USA Sverige UK Belgien Tyskland Østrig Finland Canada Kilde: Forsknings- og Innovationsstyrelsen: Forskningsbarometret 2010 Norge Frankrig Italien Irland Australien Spanien New Zealand Japan Ungarn Portugal Luxembourg Grækenland Tjekkiet Sydkorea Polen Mexico Slovakiet Kina Brasilien Indien Tyrkiet Rusland

26 26 Universiteter og samfund Figur 24 viser forholdet mellem beskæftigelsesraten og andelen af befolkningen med en videregående uddannelse. Her skal landene gerne placere sig i øverste højre hjørne som en markering af, at uddanelsessatsningerne matcher arbejdsmarkedets efterspørgsel efter uddannet arbejdskraft. Som det fremgår af figuren, har lande som Korea og Japan i mindre grad været i stand til at matche kandidaternes uddannelse med efterfølgende beskæftigelsesmuligheder. Når man ser på de danske tal i OECDsammenhæng, er beskæftigelsesraten for folk med videregående uddannelse over 87 procent. Det placerer Danmark i den gode ende af skalaen og et godt stykke over OECD s gennemsnit. Når det kommer til andelen af befolkningen med en videregående uddannelse, ville denne være betydeligt større, hvis man så på unge i alderen år alene. Danske unge er - som tidligere nævnt - bedre uddannede end deres forældres generation. Figur 24. Forholdet mellem beskæftigelse og videregående uddannelse for årige, 2009 Kilde: OECD, Education at a Glance 2011

27 27 Tallene i figur 24 viser samtidig, at en videregående uddannelse fortsat er en god forsikring mod arbejdsløshed, til trods for finanskrise. Internationalt er den gennemsnitlige beskæftigelsesrate 83,6 % på tværs af OECD-landene for folk med en videregående uddannelse. Til sammenligning er beskæftigelsesraten 74,2 % for folk med sekundær eller erhvervsuddannelse, mens den er 56 % for folk, som kun har grundskoleniveau, ifølge tal fra OECD. Når man ser på det danske arbejdsmarked for kandidaterne fra de lange videregående uddannelser, har akademikerledigheden over de seneste tre år ligget på knap 4 procent. Som for de øvrige uddannelsesgrupper har akademikernes beskæftigelsessituation været påvirket af finanskrisen, men alt i alt er akademikernes ledighed faldet markant fra 2004 til 2011, jf. figur 25. Der er altså fortsat et stort behov for højtuddannet arbejdskraft, og analyser viser, at universiteternes kandidater bidrager væsentligt til virksomhedernes produktivitet. Et nyligt studie fra DEA af produktivitet og videregående uddannelse (2010) viser, at sammenhængen mellem akademiske medarbejdere, produktivitet og vækst er så stærk, at hvis andelen af arbejdsstyrken med en lang videregående uddannelse øges med 1 procentpoint, så vil BNP stige med 1 %. Figur 25. Udvikling i ledighedsprocenten (forsikrede hos Akademikernes Centralorganisation), ,0% 7,0% 6,0% 5,0% 4,0% 3,0% 2,0% 1,0% 0,0% Kilde: AC s ledighedsstatistik, august 2011

28 28 Figur 26. Antal spin-out-virksomheder, licens-, salgs- og optionsaftaler, Licens- salgs- og optionsaftaler Spin-out-virksomheder Kilde: Forsknings- og Innovationsstyrelsen, kommercialisering af forskningsresultater (2011) Universiteterne fik i 2000 ansvaret for kommerciel udnyttelse af patenter baseret på universiteternes forskningsresultater. På baggrund af bl.a. disse patenter samarbejder universiteterne med virksomheder og investorer om at skabe nye produkter, bl.a. via licensaftaler og etablering af spin-outvirksomheder Fra 2000 til 2010 har universiteterne haft stor fremgang med kommercialiseringen af forskningen. Antallet af licens- salgs- og optionsaftaler er tidoblet, mens etableringen af spinout-virksomheder er seksdoblet var det næstbedste år i perioden, jf. figur 26.

29 29 Figur 27. Gennemsnitlig produktivitet per medarbejder FoU-aktive virksomheder i samarbejde med offentlig videninstitution FoU-aktive virksomheder uden samarbejde med offentlig videninstitution Virksomheder, der ikke er FoU-aktive Kilde: DAMVAD, Produktivitetseffekter af erhvervslivets investeringer i forskning, udvikling og innovation (2010) Samarbejde med erhvervslivet er med til at styrke universiteternes forskningsaktiviteter, bl.a. i kraft af tilførte ressourcer og inddragelse af viden fra det private erhvervsliv. Samtidig medvirker samarbejdet til, at universiteternes forskning bringes i spil i samfundet. Men ligesom forskningskvalitet vanskeligt lader sig måle med en kvantitativ indikator, er det også svært at opgøre forskningens samfundsværdi. Man kan dog beregne det økonomiske afkast af private investeringer i forskning og udvikling (FoU). En sådan beregning viser, at for hver ekstra krone en gennemsnitlig FoUaktiv virksomhed investerer i forskningsaktiviteter, stiger omsætningen gennemsnitligt med 1,66 kroner. Det vil sige 66 øre mere til bundlinjen. Når forskningsaktiviteterne sker i samarbejde med en offentlig videninstitution - som fx et af de otte universiteter - er produktiviteten omtrent 15 % højere ( kr. per medarbejder) end i sammenlignelige FoU-aktive virksomheder, der ikke samarbejder med et universitet, jf. figur 27.

30 30 En anden analyse bekræfter, at afkastet på virksomhedernes forskningsinvesteringer øges markant, når investeringerne sker i samarbejde med universiteterne. Samtidig estimeres det, at BNP vil stige med 1½ procent, hvis alle FoU-aktive virksomheder indleder et vidensamspil med en offentlig videninstution. Analyserne viser således, at forskningsbaserede virksomheder kan opnå en markant højere værditilvækst, når de samarbejder med universiteterne. Virksomhedernes øgede omsætning har igen en positiv effekt på den danske vækst. Disse erfaringer understreger, at det er vigtigt for de danske virksomheder at styrke investeringerne i forskning, hvis der skal sættes gang i den økonomiske vækst. Tabel 3. Potentiel effekt af at flere virksomheder indgår i vidensamspil med offentlige videninstitutioner Gennemsnitlig årlig effekt på værditilvæksten, hvis alle FoU-aktive virksomheder påbegynder et vidensamspil Stigning i BNP 21,6 mia. kr. 1,5 procent Kilde: DAMVAD, Økonomiske effekter af erhvervslivets forskningssamarbejde med offentlige videninstitutioner (2011)

31 31 Danske Universiteter er de otte danske universiteters interesseorganisation. På Danske Universiteters hjemmeside ( kan du bl.a. finde materialet fra Universiteternes Statistiske Beredskab, samt en elektronisk udgave af Tal om de danske universiteter Ved eventuelle spørgsmål er du velkommen til at rette henvendelse til Danske Universiteters sekretariat: Danske Universiteter Fiolstræde 44, 1. th København K Tel Fax dkuni@dkuni.dk Du kan læse mere om de otte danske universiteter på nedenstående hjemmesider: Københavns Universitet Aarhus Universitet Syddansk Universitet Roskilde Universitet Aalborg Universitet Danmarks Tekniske Universitet Copenhagen Business School IT-Universitetet i København

32 Danske Universiteter er de danske universiteters interesseorganisation. Organisationen fremmer universiteternes indbyrdes samarbejde og universitetssektorens synlighed og gennemslagskraft i indog udland. Danske Universiteter Fiolstræde 44 DK-1171 København K Januar 2011

Indhold Forord 3 Økonomi og personale 4 Forskning 10 Uddannelse 16 Studiemobilitet 26 Arbejdsmarkedet 30

Indhold Forord 3 Økonomi og personale 4 Forskning 10 Uddannelse 16 Studiemobilitet 26 Arbejdsmarkedet 30 2 Indhold Forord 3 Økonomi og personale 4 Forskning 10 Uddannelse 16 Studiemobilitet 26 Arbejdsmarkedet 30 Udgivet af: Danske Universiteter Fiolstræde 44, 1.th. 1171 København K www.dkuni.dk Oplag: 1.000

Læs mere

Tal om danske universiteter 2014

Tal om danske universiteter 2014 Tal om danske universiteter 2014 2 Indhold Forord 3 Uddannelse 4 Forskning 10 Arbejdsmarkedet 15 Studiemobilitet og internationalisering 19 Økonomi og personale 21 Udgivet af: Danske Universiteter Fiolstræde

Læs mere

Den danske universitetssektor - kort fortalt

Den danske universitetssektor - kort fortalt Den danske universitetssektor - kort fortalt 2010 Danske Universiteter Tryk: Prinfoshop, Hedensted Forside: Billede taget af Danske Universiteters sekretariat ISBN 978-87-90470-47-0 Denne publikation kan

Læs mere

Akademikernes arbejdsmarked

Akademikernes arbejdsmarked Akademikernes arbejdsmarked 2 3 Indhold Forord 1. Forord 3 2. Krisen kradser 4 3. Arbejdsmarkedets forandring 5 3.1 Stor stigning i udbuddet af akademikere på arbejdsmarkedet 6 4. I lavkonjunkturens skygge

Læs mere

40.000 33.500 33.400 30.000 23.600 20.000. Danmark Finland Norge Sverige

40.000 33.500 33.400 30.000 23.600 20.000. Danmark Finland Norge Sverige Notat: DANMARK HAR DOBBELT SÅ HØJ SU SOM SVERIGE, FINLAND OG NORGE 01-06-2016 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé Den danske SU er den højeste

Læs mere

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING 13. april 2005/MW af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 Resumé: DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING Danmark er på en niendeplads globalt, en fjerdeplads i Norden og på en tredjeplads

Læs mere

Denne publikation kan ved tydelig kildeangivelse frit kopieres.

Denne publikation kan ved tydelig kildeangivelse frit kopieres. 2010 Danske Universiteter Oplag: 1.000 Redaktion: Nikolaj Burmeister Tryk: Prinfoshop, Hedensted Forside: Forside stillet til rådighed af designer Jan Oksbøl Callesen ISBN 978-87-90470-45-6 Denne publikation

Læs mere

Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark?

Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark? Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark? v/ Stina Vrang Elias, Adm direktør i Tænketanken DEA 18.09.2013 Tænketanken DEA

Læs mere

Bilag om dansk forskeruddannelse 1

Bilag om dansk forskeruddannelse 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI BILAG 6 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 30. november 2005 Bilag om dansk forskeruddannelse

Læs mere

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2011. Indledende bemærkninger til beredskabet

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2011. Indledende bemærkninger til beredskabet 31. maj 2012 J.nr. 2010-5615-05 IM Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2011 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab har eksisteret siden 2005. Gennem

Læs mere

ATV-konference 2. november 2017 på Christiansborg Anders Bjarklev, rektor, DTU. 1 DTU det bli r til noget

ATV-konference 2. november 2017 på Christiansborg Anders Bjarklev, rektor, DTU. 1 DTU det bli r til noget ATV-konference 2. november 2017 på Christiansborg Anders Bjarklev, rektor, DTU 1 DTU det bli r til noget Leiden 2017 1 15 41 109 Norden På virksomhedssamarbejder i verden Europa Verden Antal studerende

Læs mere

Flere i arbejde giver milliarder til råderum

Flere i arbejde giver milliarder til råderum ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE april 1 Flere i arbejde giver milliarder til råderum Den seneste tid har der været meget fokus på, hvor stort et råderum der er i i lyset af tilstrømningen af flygtninge og indvandrere

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2011

Statistik om udlandspensionister 2011 N O T A T Statistik om udlandspensionister 2011 22. juni 2012 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 2 mia. kroner i 2011.

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 970 97 97 97 97 97 97 977 978 979 980 98 98 98 98 98 98 987 988 989 990 99 99 99 99 99 99 000 00 00 00 00 00 00 007 008 009 00 0 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 79. december 0 DET PRIVATE

Læs mere

lavtlønnede ligger marginalskatten i Danmark (43 pct.) på niveau med OECD-gennemsnittet 4.

lavtlønnede ligger marginalskatten i Danmark (43 pct.) på niveau med OECD-gennemsnittet 4. Danmark har den 3. højeste marginalskat i OECD for højtlønnede Marginalskatten for højtlønnede i Danmark er den 3. højeste i OECD. Med 63 pct. ligger marginalskatten 14 pct.point over gennemsnittet i OECD

Læs mere

Indhold. Forord Økonomi og personale Uddannelse Studiemobilitet Forskeruddannelse Forskning Arbejdsmarkedet

Indhold. Forord Økonomi og personale Uddannelse Studiemobilitet Forskeruddannelse Forskning Arbejdsmarkedet Rubrik 2 Indhold Forord Økonomi og personale Uddannelse Studiemobilitet Forskeruddannelse Forskning Arbejdsmarkedet 3 4 10 18 22 26 30 Udgivet af: Danske Universiteter Fiolstræde 44, 1. th. 1171 København

Læs mere

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Af cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 10. december 2013 bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Dette notat sammenligner marginalskatten

Læs mere

Universiteternes Statistiske Beredskab 2013

Universiteternes Statistiske Beredskab 2013 Universiteternes Statistiske Beredskab 2013 - Læsevejledning og definitionsmanual Indledning Formålet med Universiteternes Statistiske Beredskab er at give politikerne og offentligheden et klart billede

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER - DANMARK INDTAGER EN 17. PLADS

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER - DANMARK INDTAGER EN 17. PLADS DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER - DANMARK INDTAGER EN 17. PLADS Det danske private forbrug pr. indbygger ligger kun på en 17. plads i OECD, selvom vi er blandt verdens syv rigeste lande. Vores nationale

Læs mere

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK var det 7. rigeste land i verden for 40 år siden. I dag

Læs mere

Viceadm. direktør Kim Graugaard

Viceadm. direktør Kim Graugaard Viceadm. direktør Produktivitet er vejen til vækst 5 Værdiskabelse fordelt efter vækstårsag Gennemsnitlig årligt vækstbidrag, pct. Timeproduktivitet Gns. arbejdstid Beskæftigelse 4 3 2 1 0 1966-1979 1980-1994

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 1970 197 197 197 197 197 198 198 198 198 198 199 199 199 199 00 010 011 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 1 79. december 01 DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 1 I OECD EN NEDGANG

Læs mere

INTERNATIONALE STUDERENDE I DANMARK UDDANNES SKÆVT

INTERNATIONALE STUDERENDE I DANMARK UDDANNES SKÆVT Maj 2016 INTERNATIONALE STUDERENDE I DANMARK UDDANNES SKÆVT AF CHEFKONSULENT SARAH GADE HANSEN, SGA@DI.DK OG STUD.SCIENT.OECON RIKKE RHODE NISSEN, RIRN@DI.DK Antallet af internationale studerende i Danmark

Læs mere

Digital forskning fylder meget lidt

Digital forskning fylder meget lidt Jonas Orebo Pyndt, fagleder for forsknings- og innovationspolitik jopy@di.dk, 3377 4613 Mads Juul Sørensen, studentermedhjælper mjus@di.dk, 3377 3993 Digital forskning fylder meget lidt Digitaliseringen

Læs mere

Ph.d. Ph.d.-uddannelsen i tal udviklingen frem til og med 2013

Ph.d. Ph.d.-uddannelsen i tal udviklingen frem til og med 2013 Ph.d. Ph.d.-uddannelsen i tal udviklingen frem til og med 2013 I globaliseringsaftalen fra 2006 blev det besluttet at fordoble det årlige ph.d.-optag fra 2003 til 2010 1. Ved globaliseringsaftalens udløb

Læs mere

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Af cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 CEPOS Landgreven 3, 3. 1301 København K +45 33 45 60 30 www.cepos.dk 7. august 2013 bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat

Læs mere

Hvordan kan vi få mere for pengene på de videregående uddannelser?

Hvordan kan vi få mere for pengene på de videregående uddannelser? Bilag 2 Hvordan kan vi få mere for pengene på de videregående uddannelser? Disruptionrådets sekretariat November 217 Spørgsmål til drøftelse Ruster de videregående uddannelser godt nok til fremtidens konkurrence,

Læs mere

Akademikeres værdi for samfundet

Akademikeres værdi for samfundet Den 14. april 2016 ks/bv/nh/ Akademikeres værdi for samfundet Produktivitet Figur 1 Uddannelse er en god forretning for den enkelte og samfundet Akademikere bidrager igennem hele deres liv med 14,5 mio.

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 2.8 færre på efterløn i 4. kvartal 211. Færre personer

Læs mere

Tabel 1: Internationale studerende på hele uddannelser, tidligere kulturministerielle. 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 I alt

Tabel 1: Internationale studerende på hele uddannelser, tidligere kulturministerielle. 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 I alt Sekretariatet Bilag: Udenlandske studerende på danske uddannelser Den 6. juni 2012 Dok.nr. bba/sel Tabel 1: Internationale studerende på hele uddannelser, tidligere kulturministerielle område 2000 2001

Læs mere

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juli 2015 Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer I 2015 og 2016 er der bedste udsigter for eksporten af forbrugsvarer i mere end syv år. I de foregående år er det særligt

Læs mere

Vejledning til læseren

Vejledning til læseren OECD Regions at a Glance Summary in Danish OECD Regions at a Glance Sammendrag på dansk Hvorfor OECD Regions at A Glance? Vejledning til læseren I de seneste år er regionale udviklingsspørgsmål kommet

Læs mere

VL døgn Nationalbankdirektør Nils Bernstein

VL døgn Nationalbankdirektør Nils Bernstein VL døgn 1 Nationalbankdirektør Nils Bernstein 1. Aktuel krise. Lav vækst i produktiviteten 3. Uholdbare offentlige finanser V E L S T A N D 1 Velstand, Danmark og udlandet BNP pr. indbygger, købekraftskorrigeret

Læs mere

Indkomster. Indkomstfordelingen 2007 2009:2. 1. Indledning

Indkomster. Indkomstfordelingen 2007 2009:2. 1. Indledning Indkomster 2009:2 Indkomstfordelingen 2007 1. Indledning Revision af datagrundlag Revision af metode Begrænsninger i internationale sammenligninger I bestræbelserne på at få skabt et mere dækkende billede

Læs mere

Forskningsbarometer 2018

Forskningsbarometer 2018 Forskningsbarometer 2018 Årlig statistik og analyse om forskning og innovation Oktober, 2018 Udgivet af Forsidefoto Bredgade 40 1260 København K Tel.: 3544 6200 sfu@ufm.dk www.ufm.dk Shutterstock Publikationen

Læs mere

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder AF SEKRETARIATSCHEF NIKOLAI KLAUSEN OG ANALYSEKONSULENT JAKOB KÆSTEL MADSEN Beklædnings- og fodtøjseksport for 32,8 mia. kr.

Læs mere

Noter til universiteternes statistiske beredskab 2009

Noter til universiteternes statistiske beredskab 2009 Noter til universiteternes statistiske beredskab 2009 Indledende bemærkninger: I det statistiske beredskab 2009 indgår de tidligere sektorforskningsinstitutioner, der blev fusioneret med universiteterne

Læs mere

Analyse 1. april 2014

Analyse 1. april 2014 1. april 2014 Mange udenlandske akademikere er overkvalificeret til deres job Af Kristian Thor Jakobsen Analysen ser nærmere på, hvor mange akademikere med forskellig oprindelse der formelt set er overkvalificeret

Læs mere

Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder

Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder Organisation for erhvervslivet oktober 29 Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder AF KONSULENT TOM VILE JENSEN, TJN@DI.DK OG KONSULENT KIRSTEN ALKJÆRSIG, kna@di.dk Virksomhedernes vej ud af

Læs mere

Offentlig forskning 8

Offentlig forskning 8 Offentlig forskning skaber ny viden, der danner grundlag for en mere innovativ og effektiv privat og offentlig sektor. Offentlig forskning udgør samtidig fundamentet i den forskningsbaserede undervisningsindsats.

Læs mere

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved Pressemøde ved Adm. direktør Inspiration til udvikling 2 Krisen har været hård, men lavvæksten begyndte inden Pct. 5 4 3 2 1 Årlig BNP-vækst 0-1 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009-2 -3-4

Læs mere

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD Marts 2014 SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD AF KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK Danmark tilhører ikke længere den mest konkurrencedygtige tredjedel af OECD -landene. Danmark opnår

Læs mere

Sekretariatsnotat om ph.d. satsningen

Sekretariatsnotat om ph.d. satsningen Sekretariatsnotat om ph.d. satsningen 8. december 2015 J.nr. 14/3354/181 MZ Uddannelses og Forskningsministeriet (UFM) har besluttet et analysearbejde, som skal undersøge ph.d. satsningens betydning for

Læs mere

3. Det nye arbejdsmarked

3. Det nye arbejdsmarked 3. Det nye arbejdsmarked 3.1 Sammenfatning 87 3.2. Store brancheforskydninger de seneste 2 år 88 3.3 Stadig mange ufaglærte job i 93 3.1 Sammenfatning Gennem de seneste årtier er der sket markante forandringer

Læs mere

Begejstring skaber forandring

Begejstring skaber forandring DI og Industriens hus 04. jun. 13 Begejstring skaber forandring Lars DI Konkurrenceevne dagens debat Konkurrenceevne: Lønomkostninger, Produktivitet, Kursforhold 2000: 100 2008: 75 2013: 85 Overskud på

Læs mere

Bilag om international udvekslingsmobilitet på videregående uddannelser - Hvem tager ud, og hvem kommer ind 1

Bilag om international udvekslingsmobilitet på videregående uddannelser - Hvem tager ud, og hvem kommer ind 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI 22.11.2005 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om international udvekslingsmobilitet på

Læs mere

Bilag om udenlandske studerende på hele uddannelser i Danmark 1

Bilag om udenlandske studerende på hele uddannelser i Danmark 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI 22.11.2005 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om udenlandske studerende på hele uddannelser

Læs mere

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015.

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. NOTAT 3. juni 2016 Statistik om udlandspensionister 2015 Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. International Pension, Udbetaling Danmark,

Læs mere

ANALYSE. Cand.merc.aud.-uddannelsen i tal. www.fsr.dk. FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark.

ANALYSE. Cand.merc.aud.-uddannelsen i tal. www.fsr.dk. FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Cand.merc.aud.-uddannelsen i tal ANALYSE www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser fagligt og politisk.

Læs mere

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober Notat Oktober Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Martin Junge Oktober 21 Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser

Læs mere

Noter til universiteternes statistiske beredskab 2010

Noter til universiteternes statistiske beredskab 2010 14. februar 2011 J.nr. 2010-5615-05 IM Noter til universiteternes statistiske beredskab 2010 Indledende bemærkninger: Universiteternes statistiske beredskab er opdelt i to faser; studienøgletallene (tabel

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Tal om de danske universiteter 2017

Tal om de danske universiteter 2017 Tal om de danske universiteter 2017 UDDANNELSE STUDENTERMOBILITET ØKONOMI INTERNATIONALISERING PERSONALE ARBEJDSMARKED FORSKNING Tal om de danske universiteter 2017 UDGIVET AF DANSKE UNIVERSITETER FIOLSTRÆDE

Læs mere

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende Danmarks Statistik pegede for nyligt på, at den laveste indkomstgruppe (bund pct.) har oplevet et fald i de reale disponible indkomster de seneste år (fra -1). Det fremgik desuden, at de øvrige indkomstgrupper

Læs mere

Forskningsbarometer. Forskning og Innovation: Analyse og Evaluering 4/2016

Forskningsbarometer. Forskning og Innovation: Analyse og Evaluering 4/2016 Forskningsbarometer 216 Forskning og Innovation: Analyse og Evaluering 4/216 Udgivet af Styrelsen for Forskning og Innovation Bredgade 4 126 København K Telefon: 3544 62 E-mail: fi@fi.dk www.ufm.dk Foto

Læs mere

N OTAT. Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale

N OTAT. Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale N OTAT Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale Den 24. april 2015 Sags ID: SAG-2015-01692 Dok.ID: 1996755 Indtægter og udgifter/omkostninger, jf. kapitel 1 Fra 2007 til 2013 er universiteternes

Læs mere

PISA Problemløsning 2012: Kort opsummering af de væsentligste resultater

PISA Problemløsning 2012: Kort opsummering af de væsentligste resultater PISA Problemløsning 2012: Kort opsummering af de væsentligste resultater Dette notat indeholder en oversigt over hovedresultaterne fra PISA Problemløsning 2012. Notatet består af følgende afsnit: Fire

Læs mere

Bilag om studievalg - universitetsuddannelser 1

Bilag om studievalg - universitetsuddannelser 1 14. oktober 25 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI BILAG 3 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 - Fax 33 11 16 65 Bilag om studievalg - universitetsuddannelser

Læs mere

Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Summary in Danish. Dansk resumé

Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Summary in Danish. Dansk resumé Education at a Glance 2010: OECD Indicators Summary in Danish Education at a Glance 2010: OECD Indicators Dansk resumé På tværs af OECD-landene forsøger regeringer at finde løsninger, der gør uddannelse

Læs mere

Hvordan får vi Danmark op i gear?

Hvordan får vi Danmark op i gear? MainTech 2013 15. maj 13 Hvordan får vi Danmark op i gear? Kent Damsgaard Underdirektør, DI Kan du få 500 kr. ud af en femmer? 2 Danske virksomheder har globale styrker Blandt de bedste til at levere i

Læs mere

Denne publikation kan ved tydelig kildeangivelse frit kopieres.

Denne publikation kan ved tydelig kildeangivelse frit kopieres. 29 Danske Universiteter Oplag: 1. Redaktion: Daniel Madsen Tryk: Prinfoshop, Auning Forside: Foto stillet til rådighed af designer Jan Oksbøl Callesen ISBN 978-87-947-44-9 Denne publikation kan ved tydelig

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Marts 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: Januar

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: december 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Education at a Glance 2017 Opsummering af OECD s Education at a Glance 2017 i et dansk perspektiv. September 2017

Education at a Glance 2017 Opsummering af OECD s Education at a Glance 2017 i et dansk perspektiv. September 2017 Education at a Glance 217 Opsummering af OECD s Education at a Glance 217 i et dansk perspektiv September 217 Indhold 1. Indledning 3 1.1 Baggrund 3 1.2 Gruppering af uddannelser og anvendte begreber 3

Læs mere

Julehandlens betydning for detailhandlen

Julehandlens betydning for detailhandlen 18. december 2 Julehandlens betydning for detailhandlen Af Michael Drescher og Søren Kühl Andersen Julehandlen er i fuld gang, og for flere brancher er julehandlen den vigtigste periode i løbet af året.

Læs mere

Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser

Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser Bilag 5 Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser I dette notat undersøges forældrenes uddannelsesniveau for de, der påbegyndte en bacheloruddannelse

Læs mere

Tabel B og J er udgået Tabellerne er blevet erstattet af hhv. de formålsfordelte regnskaber og Den Bibliometriske Forskningsindikator.

Tabel B og J er udgået Tabellerne er blevet erstattet af hhv. de formålsfordelte regnskaber og Den Bibliometriske Forskningsindikator. 3. september 2014 J.nr. 14/9275/283 PDA Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2013 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab er en samling af statistik,

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: August 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2013

Statistik om udlandspensionister 2013 Statistik om udlandspensionister 2013 Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde 2,4 mia. kroner i 2013. I 2013 udbetalte IPOS (International Pension & Social

Læs mere

Kina kan blive Danmarks tredjestørste

Kina kan blive Danmarks tredjestørste Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Kina kan blive Danmarks tredjestørste eksportmarked AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK OG ØKONOMISK KONSULENT TINA HONORÉ KONGSØ, TKG@DI.DK

Læs mere

Analyse 29. januar 2014

Analyse 29. januar 2014 29. januar 2014 Ledighedsunderstøttelse af indvandrere fra nye EU-lande Af Neil Gallagher og Andreas Højbjerre Der har været en diskussion af, hvorvidt indvandrere fra de nye østeuropæiske EU-lande oftere

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: november 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2016 VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: marts 2016 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: Januar 2016

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Juli 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: Maj

Læs mere

Fremtidsscenarie: Hvis Danmark skal leve af viden, hvem skal så købe den af os?

Fremtidsscenarie: Hvis Danmark skal leve af viden, hvem skal så købe den af os? Fremtidsscenarie: Hvis Danmark skal leve af viden, hvem skal så købe den af os? SÆLG DIN VIDEN TIL NYE MARKEDER VÆKSTMØDE OM INTERNATIONALISERING AF VIDENVIRKSOMHEDER ONSDAG DEN 30. NOVEMBER V/ Axel Olesen,

Læs mere

Uden for EU/EØS ligger konventionslandene Australien, Canada og USA i top.

Uden for EU/EØS ligger konventionslandene Australien, Canada og USA i top. NOTAT Statistik om udlandspensionister 2010 7. juli 2011 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 1,9 mia. kroner i 2010.

Læs mere

OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer

OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer OECD s lange BNP-fremskrivninger har enorm vægt i den danske økonomiske debat. Den nyeste fremskrivning afslører, at OECD ikke har styr på de danske

Læs mere

Kvinder og mænd i videregående uddannelse 1

Kvinder og mænd i videregående uddannelse 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI BILAG 21 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Kvinder og mænd i videregående uddannelse 1 Resumé

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -december 2018 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: februar 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 2016

FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 2016 Finland Storbritannien EU-28 FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 216 31. maj 216 har et godt digitalt udgangspunkt har et godt digitalt udgangspunkt. Vi har en veludbygget digital infrastruktur (mobilnetværk,

Læs mere

Tal om de danske universiteter 2016

Tal om de danske universiteter 2016 Tal om de danske universiteter 2016 Tal om de danske universiteter 2016 Udgivet af Danske Universiteter Fiolstræde 44, 1. th. 1171 København K www.dkuni.dk Oplag: 1000 Redaktion: Sofie Engelbrecht, Sidsel

Læs mere

Noter til universiteternes statistiske beredskab 2008

Noter til universiteternes statistiske beredskab 2008 Noter til universiteternes statistiske beredskab 2008 Indledende bemærkninger: I det statistiske beredskab 2008 indgår de tidligere sektorforskningsinstitutioner, der blev fusioneret med universiteterne

Læs mere

EU, Danmark og det globale kapløb om viden

EU, Danmark og det globale kapløb om viden Organisation for erhvervslivet 14. april 29 EU, og det globale kapløb om viden AF CHEFKONSULENT CLAUS THOMSEN, CLT@DI.DK og KONSULENT TORSTEN ASBJØRN ANDERSEN, TNA@DI.DK Et konkurrencedygtigt kræver et

Læs mere

Stramme rammer klare prioriteter

Stramme rammer klare prioriteter Stramme rammer klare prioriteter Forslag til finanslov for 2016 September 2015 Udgangspunkt: Væk fra grænsen Strukturelt underskud (2016) Kasseeftersyn Finanslovforslag -0,7 pct. -0,4 pct. -0,5 pct. Budgetlovens

Læs mere

Bachelor eller kandidat? startløn og lønudvikling

Bachelor eller kandidat? startløn og lønudvikling December 2013 Bachelor eller kandidat? startløn og lønudvikling Dette faktaark samler og analyserer data om de universitetsuddannede bachelorer sammenlignet med universiteternes kandidater. Fokus for dette

Læs mere

Skat, konkurrenceevne og produktivitet

Skat, konkurrenceevne og produktivitet Skat, konkurrenceevne og DI Østjyllands erhvervstræf Aarhus 18. juni 2013 Sydkorea Polen Slovakiet Irland Tjekkiet Ungarn Island Grækenland Sverige USA Portugal Finland Japan Storbritannien Østrig Australien

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november 2018 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: januar 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2019 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Marts 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: Januar

Læs mere

INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2014

INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2014 INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2014 Udgiver Ankestyrelsen, August 2014 Kontakt: Ankestyrelsen Teglholmsgade 3, 2450 København SV Telefon 33 41 12 00 Hjemmeside www.ast.dk E-mail ast@ast.dk Redaktion:

Læs mere

Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale

Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2017 Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale Sverige er Danmarks næststørste eksportmarked. Sverige er et marked i vækst med gode muligheder

Læs mere

Tal om danske universiteter 2018

Tal om danske universiteter 2018 Tal om danske universiteter 2018 ØKONOMI UDDANNELSE STUDENTERMOBILITET INTERNATIONALISERING PERSONALE FORSKNING ARBEJDSMARKED Tal om danske universiteter 2018 KØBENHAVNS UNIVERSITET AARHUS UNIVERSITET

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Juli 2008 Turismen i Århus Kommune og Østjylland, 2007 I 2007 var der i Århus Kommune og i Østjylland henholdsvis 15 og 53 hoteller o.l. med mindst 40

Læs mere

7 Overnatningsprognose for Danmark 2014-2017 Marked 2011 2012 2013 2014* 2015* 2016* 2017* Udlandet 4,6% 0,5% -0,3% 2-4 % 1½ - 3½ % 1-3 % 1-3 % Danmark 2,5% 0,0% 0,9% 1-3 % ½ - 2½ % 0-2 % 0-2

Læs mere

1,2 5,4 2,9 1,4 0,1 0,6 2,3 3,7 5,0 4,3. Østrig. Finland. Kabelmodem mv.

1,2 5,4 2,9 1,4 0,1 0,6 2,3 3,7 5,0 4,3. Østrig. Finland. Kabelmodem mv. Figur 1.1 Udbredelse af hurtige adgangsveje oktober 2003 30 Pr. 0 indbyggere 25 20,3 15 5 0 14,9 7,5 9,7 7,6 6,5 1,,5 3,4 4,4 7, 6,7 5,6 3,4 4,5 5,7 5,1 4,4 2,9 3,0 1,2 5,4 2,9 1,4 0,1 0,6 2,3 3,7 5,0

Læs mere

Danmark taber videnkapløbet

Danmark taber videnkapløbet Organisation for erhvervslivet 10. december 2008 Danmark taber videnkapløbet AF CHEFKONSULENT CLAUS THOMSEN, CLT@DI.DK OG KONSULENT MADS ERIKSEN, MAER@DI.DK Danske virksomheder flytter mere og mere forskning

Læs mere

Matematik som drivkraft for produktivitet

Matematik som drivkraft for produktivitet Matematik som drivkraft for produktivitet Peter Birch Sørensen Økonomisk Institut, Københavns Universitet Formand for Produktivitetskommissionen Oplæg på konference om Fremtidens Matematik den 21. maj

Læs mere

Danmarks samlede resultater i PISA 2006

Danmarks samlede resultater i PISA 2006 s samlede resultater i PISA 2006 PISA har på skift ét af fagene læsning, matematik og naturfag som hovedområde. I 2000 var hovedområdet læsning, i 2003 var hovedområdet matematik, og i 2006 var hovedområdet

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar-december 2016 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: februar 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: december

Læs mere

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport Marts 2013 Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK OG KONSULENT NIS HØYRUP CHRISTENSEN, NHC@DI.DK Tyrkiet har udsigt til at blive det OECD-land, der har den største

Læs mere

Eksport af vandteknologi 2017

Eksport af vandteknologi 2017 Eksport af vandteknologi 2017 Orientering fra Miljøstyrelsen nr. 25 Maj 2018 Udgiver: Miljøstyrelsen ISBN: 978-87-93710-22-1 Miljøstyrelsen offentliggør rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter

Læs mere