Instruktørmateriale til husholdning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Instruktørmateriale til husholdning"

Transkript

1 Instruktørmateriale til husholdning

2 Instruktørmateriale til husholdning er skrevet af 4H-forlagets husholdningsgruppe; Bodil Nielsen, Kirsten Nielsen, Anne Grethe Nielsen og Anne Marie Abildgaard. Redaktion: Susanne Lindø. Illustration: Bodil Nielsen. Udgivet på: 4H-forlaget LANDSKONTORET FOR UNGDOMSARBEJDE Udkærsvej 15, Skejby 8200 Århus N Copyright Århus, januar 1990.

3 INDHOLD SIDE Hvad er 4H husholdning?...3 Enkeltmandsopgaver...4 Gruppeopgaver...6 Særlige aktiviteter...8 Madplan...10 Valg af opskrifter...14 Hvad skal vi lave første gang?...17 Tilberedningsmetoder og male-/opgaveark til kopiering...18 Svar til tilberedningsark...27 Ernæring og male/opgaveark til kopiering...28 Svar til ernæringsark...43 Lidt om 4H's opbygning og hvem der tager sig af hvad...44 Instruktøruddannelser...45 Arbejdsformer og opgavehæfter...46 Gratis opskrifter...47 Bogliste...48

4 HVAD ER 4H HUSHOLDNING? 14H er husholdning enten madlavning eller bagning - eller begge dele. 4H's grundidé er "at lære ved at udføre". Det betyder, at du ikke skal undervise, men vejlede deltagerne. For at få det til at fungere i praksis, er der selvfølgelig nogle ting, du skal planlægge. Der er nogle ting, du skal vide og nogle oplysninger, du er nødt til at give deltagerne, inden de skal i gang med arbejdet. Dette materiale skulle gerne være en hjælp på vejen. Det fjerde H står for helbred. Derfor skal du lægge vægt på sund mad fortrinsvis vælge ernæringsrigtige opskrifter - for at give deltagerne gode og sunde vaner. Deltagerne vil uden tvivl foreslå noget, der ikke er så sundt - og det skal de også have lov at lave ind imellem. Så kan du benytte lejligheden til at snakke om, hvad vi helst skal spise dagligt, og hvad vi kan spise en gang imellem (se side 10 og 28). Det drejer sig ikke kun om at arbejde med en opgave. Det er også vigtigt at have det hyggeligt, mens man spiser maden. Snak med deltagerne om det og få dem til at dække et pænt bord og anrette maden pænt. Så bliver spisesituationen hyggelig. God fornøjelse!

5 ENKELTMANDSOPGAVER Måske skal du instruere enkeltmandsopgaver i 4H husholdning. De enkelte deltagere arbejder med deres opgaver hjemme - de har selv ansvaret for, at opgaverne bliver gennemført. Alligevel vil deltagerne få brug for vejledning, som du kan give ved at besøge dem nogle gange i løbet af sæsonen. Hvis det er muligt, kan du også samle deltagerne til en række møder i løbet af sæsonen og så give vejledning her. Under alle omstændigheder vil deltagerne, der har enkeltmandsopgaver, få brug for her-og-nu-hjælp, når de laver mad eller bager. Hvordan får de den hjælp? Snak med forældrene og deltagerne, om det er muligt, at de arbejder 2-4 sammen på skift hos hinanden. Så vil de kunne hjælpe hinanden, og forældrene kan måske bedre overkomme at være til stede på skift. 4H-børn vil gerne være sammen. Overvej hvordan det kan lade sig gøre. F.eks.: - Introduktionsmøde. - Tilmeldingsmøde. - Fælles opgaveløsning i løbet af sæsonen. - Afslutning. Hvad enten du skal på besøg hos de enkelte deltagere, eller I skal mødes alle sammen, er det en god idé, at du har tænkt lidt over, hvordan det skal foregå. På de følgende sider er der nogle forslag til en plan for forskellige møder. TILMELDINGSMØDE - Tag opgavehæfter og evt. pjecer med. - Hæng evt. plakater op. - Fortæl om 4H og om husholdningsopgaverne. - Giv evt. børnene en lille "smagsprøve" - en lille opgave. - Tag imod tilmelding og indbetaling. - Udlever opgavehæfter. - Aftal næste møde. DET FØRSTE BESØG HOS DELTAGERNE Fortæl hvem du er, og hvad du laver til daglig. Få deltagerne til at fortælle lidt om sig selv, og hvad de har lavet i husholdning før. Hvis deltagerne ikke har fået et arbejdshæfte, så aftal hvilket det skal være. Du kan have nogle hæfter med, så deltagerne kan se, hvilke muligheder der er. Hvis deltagerantallet er begrænset, kan det måske lade sig gøre at have så mange med, at alle deltagerne kan få et opgavehæfte med det samme. Fortæl om hvordan man laver en scrapbog. Få en aftale med forældrene om, at der investeres i et ringbind eller lign. Hvis deltagerne allerede har en mappe, så se på den og snak om det, der er lavet. Aftal med deltagerne, hvad de skal lave til næste gang, I ses, og snak med forældrene om hjælp til opgaverne. Aftal nyt møde.

6 HUSK VED HVERT BESØG HOS DELTAGEREN: At gennemgå mappen så langt, som deltageren er nået og hjælp, hvis der er spørgsmål, som deltageren ikke kan klare. At inspirere deltageren til at komme videre med mappen. At stille spørgsmål til de emner, der er behandlet i hæftet. Knyt de enkelte opskrifter sammen med ernærings- eller tilberedningsteori. At se på og snakke med deltageren om maden, hvis han/hun har lavet noget, til du skal komme. At deltageren får lov at vise et eller andet. F.eks. hvordan man dækker et pænt bord. At fortælle om eventuelle arrangementer, der kan have deltagerens/familiens interesse. At det er deltageren, det drejer sig om - og ikke forældrene. FAST PROGRAM FOR FÆLLESMØDER: Syng en sang. En eller to læser noget op af det, de har skrevet i deres opgavehæfte. Repetér hvad I talte om sidst. Er der en opgave i mappen, som den enkelte ikke kan klare, så få de andre 4H'ere til at hjælpe med at løse opgaven. Lav et par opgaver sammen (du kan bruge opgaveforslagene under tilberedningsmetoder og ernæring senere i dette hæfte). Aftal en opgave som skal klares til næste gang I ses. Fortæl om kommende 4H-aktiviteter. Aftal næste møde.

7 GRUPPEOPGAVER 4H husholdning kan tilrettelægges som gruppeopgave i skolekøkkenet. Det kræver planlægning og tilrettelæggelse fra din side, men så giver det også deltagerne mulighed for samvær og samarbejde. Samtidig kan de børn, som har udearbejdende forældre, lettere deltage. Det er desværre ikke alle forældre, der kan eller har tid til at vejlede deres børn. Det er en god idé at alliere sig med en hjælpeinstruktør, f.eks. en juniorleder. Men da det er dig, der er instruktøren, skal du hver gang forberede "undervisningen" grundigt. Afprøv altid selv nye opskrifter, inden du bruger dem på holdet - du skal have en god fornemmelse af, hvor lang tid det tager, og om der er pauser undervejs. Gennemgå dagens emne og eventuelle opgaver hjemmefra og forbered så meget som muligt af papirarbejdet, inden timerne starter. Du kan arbejde ud fra arkene om ernæring på side her i hæftet og så vælge opskrifter, som passer til arkene og på den måde komme ind på ernæring. Du kan også lave en madplan for hele forløbet, enten alene eller sammen med deltagerne. Her skal I også tage hensyn til det ernæringsmæssige. Husk at alle opskrifter, som du udleverer, skal være skrevet, så de er nemme at forstå. Brug den samme måleenhed, f.eks. dl, da det ikke er alle steder, som er forsynet med en vægt. Lav på forhånd en opdeling i grupper og husk at blande piger og drenge, store og små. Det kan være en idé at lade grupperne skifte fra gang til gang. DET FØRSTE MØDE Det første møde med en gruppe børn er meget vigtigt. Start med at byde børnene velkommen og fortæl om 4H og 4H's principper (at lære ved at udføre). Syng evt. en 4H-sang. Klubben har sikkert sangbøger, og hvis det er muligt, så sørg altid for at have dem med dig. Børn elsker at synge. Fortæl hvad du hedder og hvad du laver til daglig - fortæl gerne om, hvad du selv synes er sjovt ved at lave mad. Lad børnene præsentere sig selv og lad dem fortælle om deres egne erfaringer med madlavning, og hvorfor de har meldt sig netop til dit kursus. Her skal du have spørgsmål parat, hvis barnet går i stå. Når præsentationen er overstået, kan du fortælle om kurset, tid, sted og form, men ikke alt for detaljeret. Spørg børnene hvad de gerne vil lære, og hvordan de vil lære det. Du kan få flere ideer til, hvad I skal lave første gang, ved at læse i afsnittet på side 17.

8 PROGRAMMET TIL HVER GANG SKAL INDEHOLDE: Hvad skal vi lave i dag? Hvornår holder vi pause? Inddeling i hold. Måske er det nødvendigt at gennemgå hvert holds opskrifter, mens I sidder samlet. Tilberedning. Hav et øje på hver finger og hjælp dem, der har brug for det. Fortæl om ting, der går galt, hvorfor. Pause. Når maden f.eks. er i ovnen, kan I trække frisk luft eller løse dagens opgave. Borddækning og servering. Spisning og hyggeligt samvær. Er maden vellykket? Oprydning. Samling til sidst. Hav nogle kontrolspørgsmål klar eller løs dagens opgave. Fortæl kort om næste gangs emne og opskrifter. RÅD OG VINK. Der er stor forskel på deltagerne i en 4H-husholdningsgruppe. Yderpunkterne kan være de superaktive børn overfor de passive og usikre. For at tilgodese alle deltagere, må du hjælpe holdet med at finde en gylden middelvej. Det er vigtigt, at de mest aktive deltagere ikke får lov at styre gruppen. De skal heller ikke have lov til at påtage sig de mest spændende opgaver hver gang. Du kan bede de aktive om at lave en ekstra opgave, f.eks. bage flute, finde ting der er blevet væk, komme med opskrifter, lægge bagepapir på pladerne, sætte overskydende mad tilbage i depotet osv. Samtidig er det vigtigt, at de usikre deltagere får opgaver, der ikke giver dem store nederlag. Vær til stede med tålmodig vejledning. De passive (dovne) deltagere SKAL derimod pålægges pligter. Eksempelvis hvis de ikke vil hjælpe med opvasken, skal de tage den alene næste gang. Husk at skrive ned, hvad du deler ud af "surt og sødt" - OG HUSK DET. Børn husker godt. Lad være med at give gyldne løfter, hvis der ikke er konsekvens bagved. Og husk at en konflikt ikke bliver løst ved at blive udskudt eller "glemt". Det er også vigtigt, at du husker, at alle ikke er lige hurtige, lige øvede - eller lige motiverede. Hvis alle bliver stillet overfor opgaver og krav, der passer til deres niveau, vil du få det hyggeligt som 4H-leder.

9 SÆRLIGE AKTIVITETER For at skabe kontakt med forældre og de øvrige 4H-medlemmer kan det være en god idé at lave nogle fællesarrangementer. Har I husholdning som gruppeopgave, er det nærliggende som et led i opgaven at invitere gæster til nogle af gangene. De inviterede 4H-medlemmer kan blot komme og spise med, eller de kan komme og deltage i f.eks.: - Blomsterdekorationer. - Servietfoldning. - Borddækning. - Anvendelse af havens produkter. - Påskeklip. - Julehygge. - Fastelavn. Til afslutning kan I invitere forældre, søskende og evt. de øvrige 4H-ledere og instruktører. Har du husholdning som enkeltmandsopgave, vil der også være brug for at holde fællesarrangementer for alle deltagerne. Det kan være en idé at samle dem til instruktion om opgaven. Måske kan du låne skolekøkkenet, eller I kan være i et privat køkken, hvis der ikke er så mange deltagere. Du kan også holde et fællesarrangement i skolekøkkenet, hvor deltagerne kan hygge sig sammen om en af aktiviteterne nævnt ovenfor. Før den fælles afslutning og udstilling vil det være en god idé at samle deltagerne. Her kan du fortælle om, hvad der skal foregå og give dem gode ideer til at lave deres udstilling. Deltagerne kan også øve sig på nogle af opskrifterne eller stille spørgsmål og fa hjælp til at gøre opgavehæftet færdigt. Ide - liste - appetitvækkere. For at vække deltagernes interesse for at lave mad og lære produkterne bedre at kende, kan du bruge nogle af disse små ideer. De er også velegnede som indledning til snak med deltagerne om, hvad vi spiser - om ernæring (se side 28). Forsøg med gær: 3 ens glas med hver 5 g gær. Gæren i det ene glas røres ud i l dl koldt mælk gæren i det andet glas røres ud i l dl lunken mælk gæren i det tredje glas røres ud i l dl kogende mælk - Alt sammen i begyndelsen af mødet. De tre glas skal så blot have lov at stå. Efter nogen tid vil gæren begynde at virke, og alle vil kunne se i hvilket glas, gæren har det bedst. Ægs alder: Gem et æg en måneds tid. Slå det ud på en underkop. På en anden underkop slås et frisk æg ud. Lad deltagerne fortælle, hvilket der er ældst, og hvordan de kan se det.

10 FEDTSTOFS EVNE TIL AT OPLØSES (EMULGERINGSEVNE): a. Køb homogeniseret og ikke-homogeniseret sødmælk. Hæld et glas af hvert op og lad det stå et par timer. Se forskellen. b. Bland ingredienserne til to gange olieeddike-marinade. Den ene røres godt, og den anden rystes kraftigt, så fedtpartiklerne slås i stykker. Stil dem ved siden af hinanden og se, hvor hurtigt olien igen udskilles og flyder ovenpå. Hvis der er rystet kraftigt nok, vil der være forskel på, hvor hurtigt olien udskilles. Det vil dog skille, for fedtmolekylerne kan ikke knuses helt ved at ryste, som f.eks. ved homogenisering. OPVARMNING AF KÆRNEMÆLK Kærnemælk varmes uden omrøring ved svag varme. Se hvordan tørstoffet (ostestoffet) i mælken udskilles fra vallen. FLERE GODE IDEER Sulfo - en opgave 1. Når du vasker op, hvor meget sulfo bruger du pr. 5 l vand? 1 tsk. 1 spsk. 1/2 dl 2. Hvis du vasker op fire gange om dagen, hvor meget sulfo bruger du så om året til opvask? Kartoffel Skræl og riv en stor kartoffel og kom den i et syltetøjsglas. tilsæt vand og sæt låg på ryst glasset godt. Lad det hele stå og bundfældes. Kartoffelmelet vil ligge på bunden. Kvark af surmælk Kom ymer, ylette eller A-38 i et kaffefilter og lad vallen dryppe af. Nu kan I: - røre vallen i kvarken igen - bruge kvarken i en middagsret - lave smøreost ved at tilsætte salt, peber og purløg, eller findelt ananas.

11 MADPLAN Det kan være spændende at drage deltagerne ind i planlægningen af, hvad I skal lave i løbet af en sæson. Hvis deltagerne får lov at komme med forslag til opskrifter, så prøv om du kan bruge noget af det sammen med dine egne forslag. På de næste sider finder du to skemaer. Det ene kan du udlevere til deltagerne første gang I mødes. Så kan de udfylde det til næste gang. Eller du kan bruge skemaet 2. gang I mødes, og i fællesskab kan I udfylde det med opskrifter, I har medbragt. Det andet skema kan bruges til at lave en oversigt over, hvad I skal lave i løbet af sæsonen. På side 13 er et forslag til en madplan - i skitseform - til ti gange. Hvis det er første gang, du skal arrangere 4H-husholdning, kan det måske være en støtte. Planen er lagt, så deltagerne far afprøvet forskellige tilberedningsmetoder hver gang.

12 SKEMA 1 OPSKRIFTSFORSLAG A. Bagværk Rørt dej Pisket dej Fed gærdej Mager gærdej Mørdej B. Middagsretter Fjerkræ Svinekød Oksekød Fisk Vegetar C. Småretter Rørt dej Pisket dej Fed gærdej Mager gærdej Mørdej

13 SKEMA 2 MADPLAN Dato Hovedret Småret Bagværk

14 SKEMA 2 MADPLAN Mødegang Hovedret Småret Bagværk 1. Råsalat Gærdej, se side Stegning i gryde-/- sammenkogt ret 3. Fars farsbrød m. kartofler i ovn Jævning med kartoffel - frugtgrød Råsalat. Stivning m. husblas/citron eller ymerfromage Grovflutes Rørt kagedej små formkager Rørt kagedej - bradepandekage 4. Panering/fiskefilet eller karbonader m. kogte kartofler Jævning m. melsovs eller stuvede grønsager. Råsalat Pisket dej lagkagebunde 5. Kogning af kød suppe på kylling eller irsk stuvning Kogning af mælk, budding eller kærnemælkssuppe Pisket dej roulade 6. Pandestegning lever, fiskefrikadeller/bøf. Smørdampede grønsager Råsalat Is til næste gang Mørdej frugttærte 7. Fars/boller i karry eller tomatsovs m. ris/spaghetti Råsalat Pandekager m. is Afbagt dej vandbakkelser Kogning af fisk til gratin/forret Afbagt dej, gratin Stegning i gryde gullasch eller milionbøf m. kartoffelmos 10. Stegning i ovn Kyllingelår Stivning m. husblas forret eller dessert Råsalat Råsalat stivning m. husblas/trifli Mørdej småkager Rørt kagedej banankage Gærdej flutes

15 VALG AF OPSKRIFTER Opskrifterne skal passe i sværhedsgrad til deltagerne. Du kan bruge 4H's opskrifter som grundlæggende materiale, men både du og deltagerne vil også få lyst til at prøve andre opskrifter. Når du skal til at udvælge opskrifter, vil du finde nogle, der er lige til at gå i gang med, mens andre skal ændres lidt. Opskrifter er der nok af - i aviser, blade, kogebøger og reklamefoldere. Du skal lægge mærke til, om forklaringerne er grundige nok, om ingredienserne er nøjagtig angivet, og om de indeholder specialiteter, som er vanskelige at skaffe. Er de dyre? Er de nødvendige? ÆNDRING AF INGREDIENSLISTEN 1. Er der specielle produkter? - Er de nødvendige for rettens karakter og det madlavningstekniske, eller kan de udelades/erstattes af andet? 2. Er mængderne præcise? - Angivelser i dl i stedet for gram er nemmere at arbejde med. 3. Hvordan passer portionerne? - Ingredienserne bør angives i de mængder, som deltagerne skal bruge. 4. Står ingredienserne i den rækkefølge, de skal bruges? - Det er en fordel. Er alle ingredienser nævnt? Også tilbehør - det er især en fordel i forbindelse med indkøbene. ÆNDRING AF FORKLARING 1. Er den fyldestgørende? Er alt forklaret, så deltagerne forstår det? 2. Er den i naturlig rækkefølge? - Punktform er mest overskueligt. 3. Er der tale om en grundlæggende madlavningsmetode eller en variant/sammenblanding (se side 18).

16 HENSYN TIL ERNÆRING OG PRIS 1. Hvis der er meget sukker, fedtstof, fløde el.lign. kan du måske skære mængden af disse ned, uden at retten ændrer karakter. Hvis ikke det kan lade sig gøre, må du gøre deltagerne opmærksomme på kun at lave sådanne retter sjældent og/eller i mindre portioner. Læs om ernæring i temahæftet "4H - Sjovt og sundt året rundt" Du skal især være opmærksom på firmaopskrifter. Firmaer laver opskrifter for at sælge bestemte produkter. Derfor kan der være anvendt ekstra meget af de pågældende produkter. 3. I nogle af opskrifterne vil der ofte stå firmanavne, f.eks. Gluten mel eller Alfa margarine. Det kan du tage let og blot forklare deltagerne, at det er ligegyldigt, hvilket mærke man bruger. Fuldkornsmel kan dog være forskellig i formalingsgraden fra de forskellige møllerier. 4. Hvis du ønsker, at deltagerne skal lave en dyr ret, kan det især i gruppeopgaver være rimeligt at strække portionerne til flere. Det drejer sig JO om, at deltagerne lærer at lave maden - ikke om at de bliver mætte. Muligheden for at variere maden kan ellers blive meget begrænset. Et godt råd til sidst: Afprøv selv opskrifterne! OMBYTNING AF INGREDIENSER Når du har købt sunde og ernæringsrigtige levnedsmidler er det også vigtigt, at du i madlavningen sørger for at bevare det sunde ved levnedsmidlerne og ikke tilsætter alt for meget fedt eller sukker. Ved at undgå for meget fedt og sukker bliver retterne både sundere og billigere. Sund mad er også billig mad. Du kan lave retterne sundere og billigere ved at: - koge frem for at stege - spare på fedt og sukker, ved f.eks. at vælge de magre mælkeprodukter og evt. skære ned på sukkermængderne - undgå panering af f.eks. karbonader - anvende grove meltyper - anvende grove, danske grøntsager Hvis du har en opskrift, hvor der står, at du skal bruge smør, kan du i de fleste tilfælde erstatte smør med margarine og ofte med olie, f.eks. majsolie eller solsikkeolie. Piskefløde i saucer kan du erstatte med kaffefløde, sødmælk eller letmælk. Jo mindre energi der er i det, du erstatter med, des sundere bliver den færdige ret. Skal du bage brød eller lave tærtebund til f.eks. en porretærte er det en god idé at erstatte noget af hvedemelet med f.eks. grahamsmel, ca. en tredjedel af den samlede melmængde kan godt være grahamsmel.

17 Har du lavet en frugttærte til dessert og der i opskriften foreslås, at den serveres med flødeskum, 38 % eller 18 % creme fraiche, kan du erstatte med 9% syrnet fløde, der har samme konsistens som creme fraiche, men ikke så fed som denne. Du kan også vælge at lave en dejlig, mager dessert-creme af A-38, acidophilus, tykmælk eller ymer, hvor du kan tilsætte lidt sukker, vanillesukker og citronsaft. Mejeriprodukter som kvark og hytteost er også velegnede til dressinger og dessertcremer. De kan røres op med letmælk, tykmælk eller tilsvarende, smages til med karry eller paprika eller kardemomme til dessert-cremer. Til både bagning og i farsretter kan du lave dine egne opskrifter på sunde grovboller og frikadeller ved at tilsætte f.eks. revne gulerødder eller havregryn. Når det gælder fedtstof kan du erstatte smør med margarine i samme mængde, men vælger du at erstatte med olie, må du huske på, at olie er 100 % ren fedtstof, hvorimod margarine indeholder ca. 83 % fedt og omkring 14 % vand, herudover er der salt og lidt protein, l dl olie vejer 90 g og erstatter ca. 110 g smør eller margarine Rent praktisk kan vi sige, at knap l dl olie svarer til 100 g smør eller margarine. Fedtstoffer KJ i 100 g Majsolie 3800 Solsikkeolie 3800 Margarine, stege 3116 Smør 3040 Som du kan se, er der mindre energi i 100 g smør end i 100 g olie eller margarine. Når det anbefales at erstatte smør med margarine eller olie skyldes det, at de vegetabilske fedtsyrer, der er i margarine og især i olie er sundere for kroppen, da de omsættes hurtigere og bedre end fedtsyrerne i smør. Men først og fremmest gælder det om at skære ned på det totale forbrug af fedtstoffer.

18 HVAD SKAL VI LAVE FØRSTE GANG? Det, der skal laves første gang, skal være nemt og ikke for tidskrævende. I skal jo også have tid til så meget andet denne gang (se side 4 og 6). FORSLAG: 1. En bollefigur: almindelige gærboller, helst uden sukker, sættes lidt tæt på pladen i facon som en mand, kone eller andet. Hovedet laves af en stor bolle, der trykkes ligeså flad som de små. Man kan servere en blandet salat, evt. med æggebåde og pølseskiver til. 2. En lille bollefigur pr. person. Brug almindelig gærdej. Til hver trilles en lille bolle og to pølser, der anbringes på pladen som vist på tegningen ved siden af. 3. Små flutes, der smøres som landgangsbrød med forskellige slags pålæg og salater. 4. Pitabrød med salatfyld og hytteost, skinketern el.lign. 5. Pandekager med kødfyld og salat. 6. Pizza eller pirok. DRIKKE: Kakao, mælkedrikke, frugtpunch eller æblete.

19 TILBEREDNINGSMETODER Der findes forskellige metoder at tilberede maden på. Der er nogle grundlæggende metoder, som man bruger mest. I nogle opskrifter er fremgangsmåden en blanding af to eller flere metoder, og i enkelte er fremgangsmåden helt speciel uden at være en egentlig metode. Du skal forsøge at tilrettelægge din plan, så deltagerne prøver de mest almindelige metoder i løbet af en sæson eller to. De grundlæggende tilberedningsmetoder er: Kogning af kød/suppe. Kogning af mælk/grød. Stegning på pande. Stegning i gryde. Stegning i ovn. Røring af fars. Panering. Jævning med hvedemel. Jævning med kartoffelmel. Jævning med smørbolle. Stivning med husblas. Gærdej. Rørt kagedej. Pisket dej. Mørdej. Afbagt dej/dej til vandbakkelser. Flere af metoderne er der tegninger og forklaringer til på de følgende sider. De kan kopieres til deltagerne. Siderne indeholder også små opgaver, som deltagerne kan løse, evt. i fællesskab. Sidste side er tænkt som forklaring på illustrationerne i billedbage- og billedmadbøgerne. De kan desuden bruges, hvis du selv skal lave billedforklaringer til dine opskrifter.

20 ARBEJDSGANG VED MADLAVNING 1. Pisk æg og sukker til æggesnaps Skriv rækkefølgen op. 2. Rør kærnemælken i 3. Smag til med citronsaft 4. Server med kammerjunkere, cornflakes eller tvebakker I hvilken rækkefølge vil du arbejde? sæt numre på kasserne!

21 PANDESTEGNING SÅDAN STEGER MAN KØD Brun fedtstof 5. Brun kødet på den ene side 6. Skru ned for varmen, steg halvt færdigt Skru op for varmen Hvorfor skal fedtstoffet være stegeklart Vend kødet og brun den anden side. Dæmp varmen og steg færdig. Tilsæt krydderier. Hvorfor krydrer man til sidst?

22 RØRING AF FARS Hvor længe må hakket kød opbevares i køleskab? Find forskellige retter med fars i en kogebog og skriv dem her:

23 PANERING - SÅDAN PANERER MAN 1:Vend i æg, mælk eller en blanding af begge dele. 2: Vend derpå i mel eller rasp. 3: Lægges på panden når fedtstoffet er stegeklart. HVAD EGNER SIG TIL PANERING? Sæt kryds Fiskefiletter Frikadeller Koteletter Oksesteg Karbonader Stribet flæsk Hvordan skal fedtstoffet se ud, når det er stegeklart?

24 JÆVNEMETODER Meljævning 1. To dele kold væske hældes i en jævneryster, derefter en del mel rystes til den er klumpfri. 2. Meljævningen hældes i kogende væske/ret under omrøring. 3. Væsken/retten skal småkoge i ca. 5 min. så melsmagen er væk. Kartoffelmeljævning 1. To dele kold væske røres sammen med en del kartoffelmel 2. Væsken der skal jævnes bringes i kog. 3. Tag gryden af varmen. Rør jævningen i. Kartoffelmeljævning må aldrig koge så bliver den lang. Smørbolle 1. Rør en del mel sammen med ½ del fedtstof. 2. Bring retten i kog Tilsæt smørbollen og rør til den er opløst. 3. Småkog i ca. 5 min.

25 HUSBLAS - sådan laver man fromage. Udblød husblassen i koldt vand i ca. 5 min. Rør æggeblommer godt med sukker og tilsæt smagsstof. Pisk æggehviden. Pisk fløden Tag den udblødte husblas op og smelt i vandbad. Husblassen afkøles til den er håndvarm Hæld den i en tynd stråle i æggemassen under omrøring. Når æggemassen er let stivnet, tilsættes flødeskum og stiftpiskede hvider, Bland det forsigtig sammen. PRØV at hælde kogende vand over husblas, som har stået i blød i koldt vand. Hvad sker der? GENTAG forsøget, men med husblas der ikke har stået i blød. Hvad sker der?

26 RØRT FORMKAGE Sådan rører man formkage 1. Rør blødgjort fedtstof og sukker let og luftigt. 2. Tilsæt æggene et af gangen og rør godt. 3. Rør melet, hævemiddel og tørre krydderier forsigtigt sammen med evt. væske. Stor kageform ^^ Små kageforme Hvordan mærker man om en formkage er gennembagt? Hvilket hævemiddel bruges til formkager?

27 FREMGANGSMÅDER Skæres i skiver Skæres i tern Rives Hakkes Piskes Røres Prikkes Pensles Deles Formes Låg på Skrælles Skrubbes Rulles Æltes

28 SVAR TIL TILBEREDNINGSARK S. 19: Numre på tegningerne: 3, 5, l, 4, 2. Rækkefølge: - læs opskriften - følg arbejdsgangen - find redskaber - find varer - lav koldskål S. 20: Fedtstoffet skal være stegeklar, fordi: - vandet i fedtstoffet skal være fordampet - produktet får skorpe (kødets porer lukkes) Man krydrer til sidst for ikke at trække saften ud af kødet. S. 21: Hakket kød kan opbevares i køleskabet til næste dag. Farsretter, fx frikadeller, farsbrød, forloren hare. S. 22: Fiskefiletter, koteletter, karbonader og stribet flæsk egner sig til panering. Fedtstoffet er stegeklar, når det er bruset af og let gyldent. S. 24: Husblas, som har stået i blød i koldt vand smelter, når man hælder kogende vand over. Husblas, der ikke har stået i blød, bliver en sej klump. S. 25: Formkager er bagt, når der ikke hænger dej ved en strikkepind (som stikkes i kagen). Bagepulver bruges sædvanligvis til formkage.

29 ERNÆRING OG MALE/OPGAVEARK (TIL KOPIERING) Som nævnt i første afsnit, står det fjerde H for helbred. Det drejer sig om vores sundhed, og især i husholdning må vi være opmærksomme på dette. Du kan gennemgå de enkelte næringsstoffer i rækkefølge i løbet af sæsonen. Eller du kan udlevere de sider, der passer til den mad, der laves gang for gang. Siderne om ernæring er et tilbud til dig. Du kan bruge det eller lade være, men 4H håber, at du vil være med til at give deltagerne sunde madvaner. Du kan gøre noget for at maden bliver sundere: - når du planlægger - når du køber ind - når du tilbereder maden - når du spiser Når du planlægger skal du huske at sætte grønsager, råsalater og brød på planen. Husk også at vælge kogte retter eller retter i ovn i stedet for stegte. Når du køber ind skal du vælge varer med et lavt fedt- og sukkerindhold og et højt fiberindhold. Vælg plantefedtstoffer frem for almindelig margarine. Køb flere grønsager og mindre kød - det er både billigere og sundere. Når du tilbereder maden eller deltagerne gør det, kan I f.eks. spare på fedtstoffet til at stege i og sukkeret i desserten. I bagværk kan I bruge mindre fedtstof og sukker plus mere groft mel. Når du spiser, bør du vælge mange grønsager, lidt kød og næsten ingen sovs, hvis det da ikke er en mager sovs. Husk at grønsagerne på tallerkenen ikke skal erstatte kartoflerne, men derimod noget kød. 100 g kød pr. person dagligt er passende. I det hele taget er det en god praktisk regel at følge de 5 kostråd fra Statens Husholdningsråd - Spis magert - Spar på sukkeret - Spis groft - Spis varieret - Spis ikke for meget Hvor meget af de enkelte fødevarer, vi skal spise, fremgår af kostcirklen - mængderne passer til de fleste voksne og halvstore børn. Kan man spise mere, skal det helst være fra gruppen: brød og kartofler. Mindre børn kan nøjes med lidt mindre. I bøger og pjecer kan du (se boglisten) læse mere om ernæring. Det grundlæggende om de enkelte næringsstoffer findes på de følgende sider. De er lavet, så de kan kopieres til deltagerne. Siderne indeholder også små opgaver, som deltagerne kan løse, evt. i fællesskab.

30 ENERGI Kraftværket bruger kul og olie til EL ENERGI Mennesket bruger mad og drikke til ENERGI ENERGI kan omdannes til VARME ENERGI kan omdannes til ARBEJDE ENERGI kan indbygges i nye CELLER ENERGI kan (hvis der ikke er brug for den nu) omdannes og gemmes som FEDT

31 JOULE ENERGI måles i JOULE 1000 JOULES = l kilojoule (l KJ) En stor del af vores føde består af: KULHYDRATER FEDTSTOFFER PROTEINER Disse stoffer omdannes i organismen til ENERGI De kaldes derfor energigivende stoffer. Eksempel: Bøf med løg næringsindhold i 100 g. ENERGI = 610 KJ. ENERGI KAN Udnyttes til arbejde Afgives som varme Indbygges i nye celler Afsættes som fedtstoffer Når vi spiser 100 g bøf med løg, tilfører vi kroppen denne mængde ENERGI 1: Hvad hedder de energigivende stoffer? 2: Hvad hedder måleenheden for energi? 3: Hvor stor energimængde er der i 100 g bøf med løg? 4: Hvornår tror du, energien bliver afsat som fedtdepoter?

32 KULHYDRAT Vi får ku lhydrater fra: Der er energigivende stof i: UDFYLD SKEMAET + -? Brunsviger Kartofler Slik Lagkage Gulerod Rugbrød Marmelade Havregryn Knækbrød

33 FIBRE = KULHYDRATER GIVER INGEN ENERGI, MEN ER MOTION FOR TÆNDER, MAVE OG TARM. VI FÅR FIBRE FRA KORN, GRØNSAGER OG FRUGT Hvor er der flest FIBRE? 1 X 2 1 Hvedemel X Knækkede hvedekerner 2 Cornflakes 1 Porrer X Æbler 2 Appelsinjuice 1 Hvide ris X Brune ris 2 Spaghetti

34 PROTEIN = byggestof til legemet MUSKLER, HÅR, HUD, NEGLE OG INDRE ORGANER. Mad fra dyreriget er rige på proteiner. Disse madvarer er DYRE. Mad fra planteriget er ikke så rige på proteiner. Disse madvarer er IKKE dyre. DYR PLANTER PROTEINER Giv eksempler på, hvordan du kan få mad med proteiner dagen igennem! MORGEN: FROKOST: MIDDAG:

mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide

mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide kære forælder På de følgende sider prøver vi at give korte svar på nogle af de spørgsmål, som du og tusindvis af andre forældre stiller hver

Læs mere

Indhold. Introduktion til materialet Å 1. 1. Ideer til planlægning af måltider Å 2. 2. Dagens måltider Å 6

Indhold. Introduktion til materialet Å 1. 1. Ideer til planlægning af måltider Å 2. 2. Dagens måltider Å 6 Mad i dagplejen Indhold Introduktion til materialet Å 1 1. Ideer til planlægning af måltider Å 2 2. Dagens måltider Å 6 3. Lav frokost efter de 8 kostråd ernæringsanbefalinger til dagplejen Å 10 4. Madplaner

Læs mere

SMAGENS DAG. Sundhedens Smag

SMAGENS DAG. Sundhedens Smag SMAGENS DAG SOS for smagsløgene! Sidste Onsdag i September Materiale til Smagens Dag 2007 Udarbejdet af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Petersen Juni 2007 Indhold Indholdsfortegnelse.. 2 Del 1:

Læs mere

Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune

Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune Håndbog om sunde skolekantiner et tiltag i Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik Håndbogen om sunde skolekantiner er forankret i Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik, hvor

Læs mere

Fra pizza til popcorn

Fra pizza til popcorn Fra pizza til popcorn - en kogebog til børn og unge, der vil spise sundt Fra pizza til popcorn - en kogebog til børn og unge, der vil spise sundt Ernæringsenhedens kogebog til børn og unge 2008 Fra pizza

Læs mere

Lidt men godt. Finsencentrets kogebog

Lidt men godt. Finsencentrets kogebog Lidt men godt Finsencentrets kogebog Lidt men godt Finsencentrets kogebog Rigshospitalet 2005 Gert Almgren-Hansen / www.mados.dk (foto og layout) Christian Hovmann (opskrifter og vejledninger) Brug af

Læs mere

Krudtuglens første mad

Krudtuglens første mad Krudtuglens første mad fra 4 måneder til 1 år Hvad, hvornår og hvorfor økologisk... 2 3 Kære læser 4 Al begyndelse behøver ikke at være svær 6 Grød 8 Frugt 10 Grøntsager 12 Brød, ris & pasta 14 Kød, fisk

Læs mere

Mad til spædbørn & småbørn

Mad til spædbørn & småbørn Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 2012 Dvd indlagt Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 2012 Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 13. udgave, 1. oplag,

Læs mere

MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN. fra skemad til familiemad DVD INDLAGT

MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN. fra skemad til familiemad DVD INDLAGT MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN fra skemad til familiemad 2014 DVD INDLAGT MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN fra skemad til familiemad 2014 Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 15. udgave, 1. oplag,

Læs mere

Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft. Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre

Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft. Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre 2 INDLEDNING........................................ 4 TIDLIG LOKAL SYGDOM...............................

Læs mere

MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN. fra skemad til familiemad

MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN. fra skemad til familiemad MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN fra skemad til familiemad 2015 MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN fra skemad til familiemad 2015 Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 16. udgave, 1. oplag, 2015 Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse.

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Indhold Formålet med undervisningsmaterialet... 5 Undervisningsmaterialets indhold og opbygning... 5 De officielle kostråd... 6 Spis varieret,

Læs mere

Primitiv madlavning -i naturen

Primitiv madlavning -i naturen Primitiv madlavning -i naturen Gilwell projekt af Søren Bundgaard 2002 Mad i det fri Madlavning i det fri lægger op til en anderledes madoplevelse end i det traditionelle indendørs køkken. Det tager længere

Læs mere

Lækker mad til små munde Idekatalog til mad i dagplejen

Lækker mad til små munde Idekatalog til mad i dagplejen 2 Indholdsfortegnelse: INDLEDNING... 6 GÆRDEJE HVERDAG - INDLEDNING... 7 GRUNDOPSKRIFT (20-25 boller)... 8 MINIRUGBRØD (16 stk.)... 9 KARTOFFELBRØD (1 brød eller 10 boller)... 10 FIBERRUDER (12 stk.)...

Læs mere

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri. udgave Forlag Det Danske Spejderkorps Forlag 2004 Arsenalvej 0 436 København K Tlf. 32 64 00 50 Fax. 32 64 00 75 Email:

Læs mere

Dig og de 8 kostråd Opgavehæfte for 5.- 6. klasse

Dig og de 8 kostråd Opgavehæfte for 5.- 6. klasse Dig og de 8 kostråd Opgavehæfte for 5.- 6. klasse Dig og de 8 kostråd Har du nogensinde tænkt på din egen sundhed? Ved du egentlig, hvornår du er sund? Til at starte med kan du prøve at teste dig selv

Læs mere

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik 1 Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den

Læs mere

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Spis godt. Når kræft er en del af hverdagen

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Spis godt. Når kræft er en del af hverdagen Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse Spis godt Når kræft er en del af hverdagen Tekst og redaktion: Nanna Kathrine Riiber Opskrifter: Louisa Lorang Smoothies side 20-2: Jens Jepson Ernæringsfaglige kilder:

Læs mere

Ung på hjemmebane. - mad, motion og meget mere på den fede måde!

Ung på hjemmebane. - mad, motion og meget mere på den fede måde! Ung på hjemmebane - mad, motion og meget mere på den fede måde! Udgivet af: Social- og Sundhedsudvalget, Forvaltningen Sundhed og Handicap, afdelingen for Sundhedsfremme og Forebyggelse, Sønderborg Kommune,

Læs mere

Synk Let. Mad til dig med synkebesvær

Synk Let. Mad til dig med synkebesvær Synk Let Mad til dig med synkebesvær Synk Let Mad til dig med synkebesvær 4 5 Synk Let Mad til dig med synkebesvær Februar 2013 Udgiver / Center for Kræft og Sundhed København Københavns Kommune Nørre

Læs mere

Cøliaki og mad uden gluten

Cøliaki og mad uden gluten Cøliaki og mad uden gluten 2 Cøliaki og mad uden gluten Hvad er cøliaki? 3 Hvor findes gluten? 8 I køkkenet og på indkøb 11 Varedeklarationer 12 Kostråd 15 Ideer til dagens måltider 18 Hjemmebagt brød

Læs mere

Mad til lungepatienter

Mad til lungepatienter Mad til lungepatienter En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: www.facebook.com/lungeforeningen :: 1 Indhold Kend din vægt Kend din vægt...

Læs mere

Redaktion: Malene Østergaard Loft og Birthe Kyhn Layout: Ole Steen Pedersen, Pedersen & Pedersen, Aarhus

Redaktion: Malene Østergaard Loft og Birthe Kyhn Layout: Ole Steen Pedersen, Pedersen & Pedersen, Aarhus l rervejledning Redaktion: Malene Østergaard Loft og Birthe Kyhn Layout: Ole Steen Pedersen, Pedersen & Pedersen, Aarhus Tak til: Kirsten Marie Pedersen, Hanne Birkum og Mikkel Østergaard Troelsen. indhold

Læs mere

Mad- og Måltidspolitik for Humble Skoles integrerede institution 2014-2015

Mad- og Måltidspolitik for Humble Skoles integrerede institution 2014-2015 Mad- og Måltidspolitik for Humble Skoles integrerede institution 2014-2015 Side 1 Udarbejdet af Projekt Nærvær i Nærmiljøet, september 2014 i samarbejde med en gruppe af repræsentanter fra Humble skoles

Læs mere

KAREN NØRBY SUNDHEDSGUIDE

KAREN NØRBY SUNDHEDSGUIDE KAREN NØRBY SUNDHEDSGUIDE Depression ADHD Stress Gigt Knogler Hvorfor leve sundt? Fedt-junglen Hvidløg Økologi Sukker Kræsne børn Madpakker Immunforsvar Fordøjelsen Allergi 40 ARTIKLER OM SUNDHED, SYGDOMME

Læs mere

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb.

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb. Ernæring Det meste af det, der står i dette afsnit, er gældende for alle mennesker, dvs. at du også kan bruge det, når du skal vælge kostsammensætningen for dig selv og din familie. For børn under to år

Læs mere

Cøliaki og mad uden gluten

Cøliaki og mad uden gluten Cøliaki og mad uden gluten 2 HVAD ER CØLIAKI OG HVOR MANGE HAR SYGDOMMEN? 3 Hvor findes gluten? 8 Kostråd 11 ideer til dagens måltider 14 Hjemmebagt brød 16 I køkkenet og på indkøb 18 Varedeklarationer

Læs mere

"Mad kan sagtens være nemt og hurtigt" KOGEBOG FOR DIG PÅ SU. - med kød, fjerkræ og æg

Mad kan sagtens være nemt og hurtigt KOGEBOG FOR DIG PÅ SU. - med kød, fjerkræ og æg "Mad kan sagtens være nemt og hurtigt" KOGEBOG FOR DIG PÅ SU - med kød, fjerkræ og æg Hurtige og nemme opskrifter med kød, fjerkræ og æg Opskrifterne er fra voresmad.dk. Det er testede opskrifter, hvor

Læs mere

- til dig som har børn i 3-6 års alderen

- til dig som har børn i 3-6 års alderen - til dig som har børn i 3-6 års alderen En sund livsstil mad, bevægelse og opdragelse! En sund livsstil er godt for dig og dit barn Som forælder kan du gennem din opdragelse, hjælpe dit barn i en tidlig

Læs mere

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen Sund mad og fysisk aktivitet Sund mad og fysisk aktivitet Alfabeta, Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen 2006 Forlagsredaktion: Helene Deden Foto: Sundhedsstyrelsen,

Læs mere