Dag 2 Væske - dit helbred

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dag 2 Væske - dit helbred"

Transkript

1 Velkommen til Herbal Centers vægttabskursus Dag 2 Væske - dit helbred Her får du et spørgsmål, som du har hørt mange gange før: "Hvor mange glas vand drikker du om dagen?" To, tre, fire - eller flere? Du har hørt det så ofte før, fordi det er et meget vigtigt spørgsmål, som får dig til at tænke over, hvor meget vand du drikker, og om du bør drikke mere! I bund og grund er det vigtigt, at man spiser en velafbalanceret kost, dyrker regelmæssig motion, får nok hvile og afslapning, griner og har det sjovt, hvis man ønsker at leve et sundt og godt liv. Væskeindtagelse er en af de mest basale og vigtige faktorer her i livet. Hvis du ønsker et godt helbred på langt sigt, så læs videre. Vi vil fremlægge alle de nødvendige beviser, som tilskynder dig til at drikke den mængde vand, eksperterne anbefaler: 6-8 store glas hver dag! Du har brug for et friskt tilskud hver dag, fordi Mellem % af kroppen består af vand. Det eneste, som kroppen har mere brug for end vand, er ilt. Læs nedenstående! Det vil fremme forståelsen for, hvor vigtigt det er at drikke meget vand: Vand støtter kroppens fordøjelse, optagelse og udskillelse af med den mad, du spiser. Vand renser tarme og nyrer for affaldsstoffer. Vand er med til at regulere kropstemperaturen døgnet rundt. Det smører led og membraner. Blod fungerer som kroppens transportsystem. Det fører konstant næringsstoffer rundt i kroppen. Blod består af ca. 92% vand. Kropsvæsker og fordøjelsesvæsker består næsten kun af vand (fordøjelsessystemet producerer ca. 1,7 liter spyt om dagen!) Alle disse vigtige funktioner forudsætter, at kroppen får mellem 11/2-2 liter vand om dagen for at kunne fungere optimalt. Den daglige mængde afhænger også af din fysiske størrelse, spisevaner, hvor aktiv din livsstil er og endog vejrforholdene! Nedenstående liste fortæller, hvordan kroppen mister væske: Kroppen mister 1,7 liter væske hver dag, når vi ånder ud, sveder og udskiller affaldsstoffer (urin og afføring). Når det er varmt, sveder vi mere. Man har derfor brug for mere væske, så kroppen kan regulere Kropstemperaturen og forblive afkølet. Når det er koldt, mister kroppen tillige fugt gennem vejrtrækningen. For hver time vi dyrker fysiske aktiviteter, har kroppen brug for 1-3 ekstra glas vand. Centralvarme virker udtørrende. Man må derfor sørge for at drikke mere eller skrue ned for varmen.

2 Vand er kroppens livskraft. Uden vand ville vi bogstaveligt talt tørre ud! Vidste du det? Vand virker som en naturlig appetitdæmper. Væskemangel kan få dig til spise for meget, fordi hjernen ikke kan skelne mellem følelsen af sult og tørst. Så når du tror, du er sulten, kan det meget vel skyldes, at kroppen har brug for væske i stedet. Drik et stort glas vand før hvert måltid. I de fleste tilfælde vil du sikkert opdage, at dette stiller det, du troede var sult. Får du vand nok? På nuværende tidspunkt ved du formentlig, at rigtig mange konstant er lettere dehydrerede! Sukker din krop efter vand? Og hvordan ved du det? Du kan selv checke - se nedenfor. Vi har fundet de mest almindelige symptomer, lige fra de mere uskyldige til de mere alvorlige symptomer: Hovedpine - En af vands vigtigste funktioner er at rense kroppen for affaldsstoffer. Hjernen består af 75 % vand, så selv moderat dehydrering kan give hovedpine. Dårlig koncentrationsevne/træthed Hvis kroppen er fyldt med giftstoffer og ikke får nok vand til at skille sig af med dem, føler man sig mindre energisk, fordi kroppen kæmper med giftstofferne. Forstoppelse - Vand fremmer transporten af tarmindhold. Det vil sige, at en passende mængde vand hjælper kroppen med selve udskillelsesprocessen og giver regelmæssighed. Reduceret urinmængde/mørk urin Nyrerne renser blodet for affaldsstoffer. Nyrerne genbruger ca. 180 liter væske hver dag! Denne proces afhænger af et passende friskt tilskud, ellers reduceres urinmængden, ligesom affaldsstofferne bliver mere koncentrerede, hvilket giver en mørkere urin. Belægning på tungen/dårlig ånde - Hvis ikke der passerer væske nok gennem munden, som kan rense den for madrester, dannes der for mange bakterier i mund, svælg og på tungen som en hvid film eller belægning. Tør mund - Spyt smører munden. Dehydrering begrænser mængden af spyt. Mere alvorlige tegn på dehydrering: Muskelkramper - Det forekommer, når musklerne ikke gennemstrømmes af nok blod på grund af iltmangel, fordi kroppen ikke får tilstrækkeligt med væske. Huden - Hvis huden ikke forsynes med nok væske, mister den sin elasticitet. Du kan selv teste hudens elasticitet ved at løfte op i huden på din hånd. Den skal gerne trække sig tilbage med det samme, når du slipper.

3 Øjnene - Indsunkne øjne, mørk hud omkring øjnene og mørke rande under øjnene er tegn på alvorlig dehydrering. Du må ikke ignorere væskemangel - Jo mindre vand du drikker, des mere væske vil kroppen binde til senere brug. Resultatet er væskemangel, fordi de uvurderlige vanddepoter i kroppens celler får dem til at svulme op, hvilket giver et indtryk af, at du har taget på. Gør noget nu! Vælg drikkevarer med omhu. Visse drikkevarer virker vanddrivende Kaffe og almindelig te indeholder koffein, hvilket virker vanddrivende, og mængden af urin øges. Med andre ord er det en dehydrerende faktor. Jo mere du drikker, desto hurtigere passerer vandet gennem kroppens system. Drikkevarer med betegnelsen light indeholder kunstige sødestoffer i stedet for sukker. Disse sødestoffer sender tvetydige beskeder til hjernen om, at der er mad (energi) på vej til maven, men da sødestofferne ikke indeholder nogen kalorier, fyldes maven ikke med energi. Hjernen bliver derfor ved med at sende sultsignaler til maven, indtil maden endelig kommer. Dem, der jævnligt drikker light -sodavand, har derfor tendens til at spise for meget. Vi tror generelt, at frugtjuice er sundt, men faktum er, at det er sukkervand. Frugt er altid sundest, når det spises i hel, fiber- og næringsrig form. Hvis du drikker frugtjuice, kan du spæde det op med halvt vand for at reducere sukkerindholdet. Vær opmærksom på, at saftevand og lignende som regel indeholder sukker eller kunstige sødestoffer - check varedeklarationen. Fødevarer og deres vandindhold Prøv at forestille dig en vindrue i tørret form - en rosin. Størrelsesforskellen mellem en frisk og en tørret vindrue viser det oprindelige væskeindhold. Alle typer fødevarer indeholder forskellige mængder væske, men mange af de fødevarer, vi spiser, har et lavt væskeindhold, eller også går væsken tabt under tilberedningen eller forarbejdningen. Frisk frugt og friske grøntsager har et højt væskeindhold. Hvis du spiser masser af det hver dag, får du op til en liter væske på den måde. Væsken i frugt og grøntsager indeholder også en righoldig og sund blanding af let-optagelige mikronæringsstoffer. Hører du til dem, der sjældent drikker vand, fordi du ikke kan lide smagen? Så må du lære det - hele kroppen afhænger af det! Skab en livslang vandvane Det er lige så vigtigt, at kroppen får væske, før du dyrker sport. Spis også nogle kulhydrater, inden du dyrker sport. Det vil hjælpe kroppen med at holde på den væske, kroppen har brug for under sportsaktiviteterne.

4 Hver enhed kulhydrater, der lagres i kroppen som leversukker, indeholder også ni enheder vand, som frigøres sammen med leversukkeret for at forsyne musklerne med energi. Protein Drink Mix er et ideelt kulhydratholdigt måltid, som du kan indtage, før du dyrker motion. Bland en dobbeltportion med en halv liter mælk, og drik den 40 minutter før, du går i gang. Fås i fem smagsvarianter: Vanilje Nr Chokolade Nr Jordbær Nr Tropiske frugter Nr Cookies n Creme nr Cappuccino Nr Protein Drink Mix - En aktiv krop! Herbal Aloe Urtekoncentrat Denne lækre, forfriskende drik indeholder aloe vera- plantens saft i stabiliseret, koncentreret form samt kamilleplantens lindrende egenskaber. Herbalife anvender en metode, der bevarer plantens organiske ingredienser. Aloe indeholder vigtige enzymer, aminosyrer, vitaminer og mineraler, som alle er gavnlige for kroppens fordøjelsessystem. Desuden støtter de kroppens selvrensningsfunktion. Aloe - en god undskyldning for at drikke mere vand! Nr Herbal Aloe urtekoncentrat - Nu også med Mango Smag!! Målet er at drikke vand løbende hele dagen. Undgå at drikke for meget på én gang eller for hurtigt, for så ryger det bare gennem kroppen uden at gøre særlig stor gavn. De første par dage føler du måske, at du har brug for at besøge toilettet oftere end normalt, men det skyldes, at kroppen ikke er vant til at blive så godt hydreret og har brug for tid til at tilpasse sig. Du bør også begynde at mærke en reduktion i både vægt og omkreds, i takt med at kroppens ophobede væskedepoter bliver overflødige og gradvist giver slip på depoterne! Sådan når du at drikke 8 glas om dagen: Når du vågner - Kroppen mister væske, når du sover. Drik derfor et stort glas varmt vand, når du vågner. Prøv at drikke det med en citronskive, da den har en velkendt rensende funktion og giver smag. Morgenmad - Glem kaffen. Vælg en næringsrig Protein Drink Mix-shake i stedet. Der findes et utal af opskrifts ideer - prøv en lækker frugtsmoothie, som naturligt forsyner kroppen med væske samtidig med, at den forsyner kroppen med vigtige næringsstoffer. Hvis ikke du kan undvære din kaffe, så prøv et af vores mildere alternativer Instant Herbal-urtekoncentrat.

5 Formiddag - Drik et stort glas vand sammen med en forfriskende vandholdig frugt (f.eks. vindruer, kiwi, melon, jordbær) eller en grøntsagssnack. Frokost - Suppe er et godt valg - fyldt med knasende sprøde grøntsager. Drik et glas vand en halv time, før du skal spise (det er ideelt til dem, der er i gang med at regulere vægten, og hjælper med at give mæthedsfølelse). Eftermiddag - Drik endnu et stort glas vand, før du tager hjem. Nyd endnu et glas med Instant Herbal-urtekoncentrat for at få et forfriskende løft. Efter arbejde - Drik et glas vand, og spis nogle sprøde, friske grøntsager, mens du går og laver mad. Spis salat som tilbehør til aftensmaden. Aften - Undgå at drikke alkohol og koffeinholdige drikke sent om aftenen - det virker dehydrerende på kroppen, og du skal bare op om natten for at gå på toilettet. Prøv Herbal Aloe-urtekoncentrat i stedet - en perfekt, lindrende og lækker drik efter et måltid. Sengetid - Drik det sidste glas vand, og husk at skrue ned for centralvarmen. TIP: Hvis ikke du har en vandkøler/-automat på dit arbejde, så tag en 1 1/2 liters flaske med hver dag - så har du også nemmere ved at holde øje med, hvor meget vand du drikker. Med venlig hilsen Peter Netz Lassen WEB: Se mine kontakt oplysninger:

Naturlig mad hvad er det?

Naturlig mad hvad er det? Naturlig mad hvad er det? Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Vidste du at mangel på naturlig mad, øger din insulinproduktion og dermed fedtlagringen på maven? Vidste du at mangel på naturlig mad,

Læs mere

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Side 1 af 21 Indhold Indledning...3 Hvad er kulhydrat?...4 Hvad er protein?...5 Hvad er fedt?...6 Hvad med væske?...7 Timing af kost...8 Undervisningsmanual...10

Læs mere

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Sundhedsmappe Indflydelse på egen sundhed CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Min sundhedsmappe I denne mappe kan du samle dine ting om sundhed. Der er i forvejen sat noget ind, men

Læs mere

ET GODT HELBRED Lynguiden ET GODT HELBRED. Lynguiden. Banebrydende, visionært, intellligent! Helt naturligt!

ET GODT HELBRED Lynguiden ET GODT HELBRED. Lynguiden. Banebrydende, visionært, intellligent! Helt naturligt! ET GODT HELBRED Banebrydende, visionært, intellligent! Helt naturligt! Hilser denne bog velkommen. Fortæller hvad den almene folkeoplysning og politikere forsømmer. Noget, der burde være almen viden..

Læs mere

More Quality for your life.

More Quality for your life. More Quality for your life. LR Health & Beauty Systems ApS. 6230 Rødekro Udleveret af: 24 Salg af LR-produkter sker udelukkende gennem LR-partnere. LR Health & Beauty Systems tager forbehold for ændringer

Læs mere

For yderligere information eller prøver, kontakt venligst din stomisygeplejerske eller Kirstine Hardam A/S

For yderligere information eller prøver, kontakt venligst din stomisygeplejerske eller Kirstine Hardam A/S Brochuren er udgivet af Salts Healthcare, England og oversat til dansk. TILBEHØR OG HJÆLPEMIDLER TIL STOMI Salts Healthcare har et omfattende sortiment af stomibandager og en bred vifte af tilbehør, der

Læs mere

patientvejledning type 2-diabetes

patientvejledning type 2-diabetes patientvejledning type 2-diabetes En patientvejledning for dig! Med denne patientvejledning ønsker vi at give dig et godt indblik i type 2-diabetes Vejledningen er tænkt som et supplement til den information,

Læs mere

Fysisk aktivitet og vægt. Informationshæfte fra Nordic Sugar

Fysisk aktivitet og vægt. Informationshæfte fra Nordic Sugar Informationshæfte fra Nordic Sugar 2 er udarbejdet af Nordic Sugar. Copyright tilhører Nordic Sugar. Kopiering er tilladt med kildeangivelse. Tekst og indhold: Mannov og Nordic Sugar. Foto: Christina Bull.

Læs mere

WE BRING THE FUEL YOU BRING THE BODY

WE BRING THE FUEL YOU BRING THE BODY WE BRING THE FUEL YOU BRING THE BODY 1 INDHOLD I denne brochure får du først en introduktion til de tre væsentligste faktorer inden for sportsernæring; kulhydrat, væske og protein. Alle Maxims produkter

Læs mere

30 dages Hverdagsoverskud

30 dages Hverdagsoverskud 30 dages Hverdagsoverskud Maj / juni 2014 Overskudsmentor Eva Beierholm Bendtsen www.livs-appetit.dk www.overskudsmentor.dk info@livs-appetit.dk / info@overskudsmentor.dk 4540330298 Overskudsmentor Eva

Læs mere

Livet er en gave. din opgave! Livsstilshåndbog LIVET ER EN GAVE DIN OPGAVE! 1

Livet er en gave. din opgave! Livsstilshåndbog LIVET ER EN GAVE DIN OPGAVE! 1 Livet er en gave din opgave! Livsstilshåndbog 1 Livet er en gave din opgave! Livsstilshåndbog 1 Kolofon: Redaktion: LivsstilsGruppen, Jytte Lindskov Jacobsen & Anna Rask Lynge Det Grønlandske Sundhedsvæsen

Læs mere

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb.

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb. Ernæring Det meste af det, der står i dette afsnit, er gældende for alle mennesker, dvs. at du også kan bruge det, når du skal vælge kostsammensætningen for dig selv og din familie. For børn under to år

Læs mere

Om afstresning fokus på kroppen

Om afstresning fokus på kroppen Om afstresning fokus på kroppen Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter jeg fokus på

Læs mere

Hvor meget sukker spiser du og hvornår?

Hvor meget sukker spiser du og hvornår? Effektiv Slankeskole uge 5 Hvor meget sukker spiser du og hvornår? Her er et skema til at anskueliggøre, for dig selv, hvor meget sukker du spiser og hvor afhængig du er af det hvis du altså har en sød

Læs mere

Nå dine mål med det glykæmiske indeks

Nå dine mål med det glykæmiske indeks Nå dine mål med det glykæmiske indeks Af Fitnews.dk - torsdag 05. juli, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/na-dine-mal-med-det-glykaemiske-indeks/ Det glykæmiske indeks omtales tit i forbindelse med træning,

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider. Spis rigtig og bliv. gravid Guide, gode råd og fakta

Guide. Foto: Scanpix. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider. Spis rigtig og bliv. gravid Guide, gode råd og fakta Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Spis rigtig og bliv gravid Guide, gode råd og fakta Spis rigtig og bliv gravid INDHOLD: Spis rigtig og bliv let gravid...4

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

De 10 veje til vægttab hedder: 1. Slå autopiloten fra Skab medvind Drik færre kalorier Bevæg dig mere

De 10 veje til vægttab hedder: 1. Slå autopiloten fra Skab medvind Drik færre kalorier Bevæg dig mere 10 veje til vægttab Forudsætninger for, at de små skridt virker I bogen kan du se, hvad hvert et lille skridt teoretisk set vil føre til af vægttab i løbet af de første 12 måneder hvis du i øvrigt lever

Læs mere

fv1: Rygestopprocessen

fv1: Rygestopprocessen fv1: Rygestopprocessen Et endeligt rygestop er for de fleste rygere en stor udfordring. Det er de færreste, som klarer et rygestop uden problemer. For de fleste afhængige rygere er et rygestop en proces,

Læs mere

Marie Louise Kjølbye TIL BORDS MED PARKINSON

Marie Louise Kjølbye TIL BORDS MED PARKINSON Marie Louise Kjølbye TIL BORDS MED PARKINSON Til bords med Parkinson Parkinsonforeningen 2014. Tekst: Marie Louise Kjølbye, journalist, mag. art. Tak for uvurderlig bistand og ekspertråd fra klinisk diætist

Læs mere

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen Sund mad og fysisk aktivitet Sund mad og fysisk aktivitet Alfabeta, Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen 2006 Forlagsredaktion: Helene Deden Foto: Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Kom Igennem julen uden ti ekstra kg på sidebenene

Kom Igennem julen uden ti ekstra kg på sidebenene motivation. Typografi og ombrydning for tema For hvert eneste minut, du forsinker dit eftertræningsmåltid, forlænges din restitutionstid med op til en time! Venter du mere end to timer, går der 3-4 døgn,

Læs mere

For en bedre syre-base-balance som er godt for: Vægt Energi Afgiftning Ledsmerter Immunforsvaret Styrke og smidighed

For en bedre syre-base-balance som er godt for: Vægt Energi Afgiftning Ledsmerter Immunforsvaret Styrke og smidighed For en bedre syre-base-balance som er godt for: Vægt Energi Afgiftning Ledsmerter Immunforsvaret Styrke og smidighed Med en enkelt viden om syre-base balancen i krop og syre-base værdier i kosten, kan

Læs mere

7tips. til et overlegent energioverskud og mental skraphed

7tips. til et overlegent energioverskud og mental skraphed 7tips til et overlegent energioverskud og mental skraphed Kvaliteten af dit liv er lig med kvaliteten af dine celler Vi kan umuligt være sundere og gladere end vores mange millioner blodceller. Derfor

Læs mere

Tab to buksestørrelser på 6 uger

Tab to buksestørrelser på 6 uger Tab to buksestørrelser på 6 uger Der er ingen grund til at gå rundt om den varme grød længere. Få de smalle hofter tilbage med en 6-ugers kur, der giver dig synlige resultater og måske blod på tanden til

Læs mere

... En undervisningsavis fra. mad & motion. Opgaver på www.undervisningsavisen.dk

... En undervisningsavis fra. mad & motion. Opgaver på www.undervisningsavisen.dk En undervisningsavis fra og 2005 mad & motion Opgaver på www.undervisningsavisen.dk 2 M A D & M O T I O N Er du sund eller slap? Undervisningsavisen har spurgt elever fra 7.-10 klasse, hvad de mener om

Læs mere

Forårskure. Antinutrienter

Forårskure. Antinutrienter Forårskure Når foråret spirer frem, får vi naturligt lyst til at forny os på samme måde, som naturen fornyer sig ved at lade det nye vokse frem. Forårsrengøring, hvor vi renser ud i det gamle og får luftet

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

Guide. Hold dig skarp med hjernemad. sider. 10 kostråd til hjernen. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus.

Guide. Hold dig skarp med hjernemad. sider. 10 kostråd til hjernen. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Foto: Scanpix Guide Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 18 sider Hold dig skarp med hjernemad 10 kostråd til hjernen INDHOLD: Hold hjernen skarp Sådan holder du dig skarp med hjernemad...4-5

Læs mere

BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE?

BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE? FYSISK SUNDHED JANUAR 2010 BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE? Selv blandt danske forskere inden for folkesundhed kan der være forskellige holdninger til sundhed. Denne artikel er fremkommet

Læs mere