Pasningsvejledning for kaniner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pasningsvejledning for kaniner"

Transkript

1 Pasningsvejledning for kaniner Kaninen er et populært kæledyr, men den har langt fra samme status som en hund eller kat. Mange kaniner mistrives i dag, fordi man ikke har sat sig ind i, hvilke behov kaninen har og hvordan man stiller dem. Fodring For at din kanin skal komme til, at leve et langt og sundt liv, er det vigtigt at man fodrer den korrekt. Mange sygdomme hos kaniner opstår grundet forkert fodring. Så hvad skal du fodre din kanin med? Kaninen blev tidligere holdt udelukkende som produktionsdyr og dette har bidraget til måden, hvorpå man ofte holder kanin i dag Alene i små bure uden megen aktivitet og forkert fodring. For at ændre på disse forhold har jeg udarbejdet denne pasningsvejledning som er nem og overskuelig, selv for en ny kaninejer. Jeg ligger vægt på velfærd, kaninens behov, social adfærd, aktivitet, korrekt fodring og sundhed. Fakta om kaniner: Alder: 8-12 år, rekorden er 18 år Familie: Lagomorph (ikke gnaver) Vægt: 1-12 kg. (alt efter race) Aktivitet: Høj Pladskrævende: Ja Intelligent: Ja Tilbehør til kaniner: Vandskål, madskål, høhæk, toilet, huse/huler, tæpper, klosaks, børste. Hø I naturen lever kaninen hovedsageligt af græs. Det er det dens fordøjelsessystem er indrettet til. Dette erstattes med hø, når der ikke er frisk græs til rådighed. Mindst 80 % af kaninens foder skal bestå af hø eller græs. Høet skal være af en god kvalitet. Det må ikke støve eller lugte dårligt. Det skal have en grønlig farve og dufte friskt. Fibrene i høet sørger for, at kaninen har en sund fordøjelse og hjælper til, at slide tænderne korrekt. Halm har en dårlig foderværdi og er ikke noget kaninen behøver.

2 Grønt Grønt er vigtigt for kanins fordøjelse og det giver smag og variation i foderet. 75 % af det der tildeles skal være bladgrønt. Om sommeren kan man fodre med planter fra naturen. Mælkebøtte, vejbred, burresnerre, skvalderkål, fuglegræs er lige noget for en kanin. Om vinteren må man købe grønt fra butikkerne. Krølsalat, hovedsalt, rocula, bindsalat, radisetoppe, friske krydderurter og gulerodstoppe er gode eksempler. 25 % af grøntsagerne må bestå af mere sukkerholdige varianter. Her kan nævnes: Gulerod, peberfrugt, spinat, asparges, rødbede og selleri. Frugt betragtes som slik og skal kun gives i meget små mængder. 1 tsk. pr. kg. kanin pr. dag er passende. Yderligere kan man tildele friske grene. Birk, pil, bøg, hassel, æble og pære er gode sorter Om vinteren kan man tildele tørrede urter eller friske krydderurter. Kaninpiller Kaninen skal have rene piller og ikke gnaverblanding. Kaninfoder skal være basseret på græs og ikke på korn. Korn indeholder meget stivelse som kaninen har svært ved at fordøje og derfor sætter sig som fedt omkring organerne. Græs skal stå først på ingredienslisten og foderet skal overholde følgende værdier: Fibre: Min. 20 % Protein: % Fedt: Max 3 % Calcium: Max 1 % Meget lidt foder overholder disse værdier og er ofte basseret på korn. Jeg anbefaler Burgess Excel og Oxbow som begge er kvalitetsprodukter, der har sat kaninens behov i fokus. Det er meget vigtigt, at man vælger sit foder med omhu, da dårligt foder kan give fordøjelsesproblemer og tandproblemer og føre til yderligere sygdom. Hvad skal kaninen ikke have Brød, mælkeprodukter, yoghurtdrops (kaninen er laktoseintolerant), gnaverstænger, nødder, korn, majs og saltsten. Giftigt for kaninen Løg og løgplanter, tomatplanter og stilk, chokolade, bønner, citrusblade, sten og stilk fra æble og pære og grene fra stenfrugttæer. Der er også en lang række haveplanter som er giftige. Du kan finde en liste på hjemmesiden.

3 Obs. Man skal altid introducere nyt foder forsigtigt, da kaninen har en sart mave. Skift af foder bør ske over 10 dage. Vand Frisk vand skal altid være til rådighed, helst i en skål. Drikkeflasker samler bakterier, da de er svære at gøre ordentlig rene. Bolig En kanin er et aktivt og nysgerrigt dyr, som har brug for at kunne bevæge sig og blive stimulleret i dagligdagen. Et bur er altså aldrig nok. Kaninen skal have mulighed for at udøve aktivitet min. 10 timer om dagen. Med aktivitet menes der: Løbe, hoppe, springe, grave, snuse, undersøge og gnave. Man kan vælge at have kaninen indendørs eller udendørs. Indendørs Kanin kan bo indendørs som huskanin, fritgående eller delvis fritgående. Dette er en utrolig dejlig måde at holde kanin på og man vil opleve, at den bliver en del af familien. Man får et tæt forhold til sin kanin og man har nemmere ved at opdage evt. sygdom end hvis den bor ude. Fritgående: Kaninen har adgang til hele eller dele af huset og er ikke begrænset af et bur eller indelukke på noget tidspunkt. Delvis fritgående: Kaninen har det meste af tiden adgang til hele eller dele af huset og resten af tiden er den begrænset til en løbegård. Kaninen skal altid have adgang til en base, som er dens domæne. Her sættes maden, toilettet og tæpper som kanin kan sove på. Dette er et område hvor kaninen skal have mulighed for at trække sig tilbage og være i fred, hvis den vil. Den skal også have et eller flere huse den kan søge tryghed i. Kaniner er renlige dyr og kan lære at tisse i en bakke. En neutralisering vil gøre kaninen helt renlig, da man undgår afmærkning med urin og afføring. Opsæt høhækken over toilettet da det opfordrer kaninen til at bruge det. Toiletbakken skal være så stor, at kaninen kan sidde i den. En kattebakke er velegnet til formålet. Husk at kaninsikre din bolig ved, at gemme ledninger væk og sørge for, at den ikke kan komme til skade eller spise en giftig plante. Udendørs Man kan også vælge at holde kaninen i et udendørs anlæg enten hele året rundt eller kun om sommeren. Der skal være fri adgang til anlægget, så kaninen har mulighed for at bevæge sig. Om vinteren skal der altid være adgang til et frostsikkert isoleret hus hvor det ikke trækker. De udendørs bure man køber i butikkerne, er ikke nok. Om sommeren skal der være rigeligt adgang til skyggesteder, da kaniner ikke tåler den varme sol. Rigeligt med skjulesteder er vigtigt, da kaninen er et byttedyr og derfor har brug for steder hvor de føler sig i trygge og i sikkerhed for rovdyr. Aktivitet Kaninen er som før nævnt et aktivt dyr og det er vigtigt, at vi som ejere søger for at den kan få stillet sit behov. Kaninen er mest aktiv om morgenen og om aftenen. Et stillesiddende liv kan føre til fedme, gigt, knogleskørhed, ligge- /siddesår, muskeltab og maveproblemer.

4 Bevægelse er så stor en del af kaninens behov, at det skal tilgodeses bedst muligt. Et liv i et bur 0,5-1 m2, med 1-2 timers aktivitet dagligt er derfor slet ikke nok. Kaninen skal have mulighed for min. 10 timers aktivitet hver dag, hvor den kan løbe, hoppe, springe, grave, finde mad o.lign. Den skal have adgang til legetøj som kan stimulere den; papkasser, bolde, tunneller, klokker, gravekasse etc. Kaniner er sociale dyr Kaninen er ikke et flokdyr, men et kolonidyr. Det betyder dog ikke at den lever alene. Kaniner lever i naturen sammen med andre kaniner og aldrig alene. De har hver deres hule, men bruger meget tid sammen. Kaniner bør altid holdes minimum to sammen og aldrig alene. Territorial og hormonelt betinget adfærd er grunden til at kaniner slås. Ved at neutralisere begge parter opstår muligheden for, at din kanin kan komme til, at leve et socialt liv. Kaniner nyder utrolig godt af hinandens selskab og føler tryghed ved at være to eller flere. En neutralisering vil også forbygge livmoderkræft hos hunkaninen og fjerne eventuel aggressivitet og dominans for begge køn. Når to kaniner sættes sammen, er det vigtigt der er nok plads, at begge parter er neutraliserede og at det foregår på neutral grund. En hun og en han er normalt det nemmeste match. Du kan finde en guide på hjemmesiden til bonding/sammenføring af kaniner. Kaninen som kæledyr Kaninen bliver ofte misforstået som kæledyr. Mange tror den elsker at blive krammet, løftet og holdt om, men dette er ikke tilfældet. Kaniner er byttedyr der gør at de pr. instinkt er mere på vagt og nemmere at skræmme. Når du skal snakke og kæle med kaninen, kan du lægge dig på gulvet, så du kommer i højde med kaninen. På denne måde virker man mindre og ikke så farlig. Tving aldrig kaninen til at kæle, hvis den ikke vil. Kaninen skal få tillid, før den bliver rigtig tam. Giv kaninen mulighed for at opsøge dig i stedet for omvendt. Vær altid rolig omkring din kanin. Høje lyde og hurtige bevægelser skræmmer dem let. Børn bør altid observeres af en voksen, når de er sammen med kaninen. Andre tips om pasning Håndtering af kaninen Løft så lidt som muligt på din kanin. De har det bedst med at have alle fire ben på jorden. Skal man undersøge den eller klippe kløer, kan det være nødvendig at løft den op. Før din hånd ind under brystkassen på kaninen, hvor ribbenene sidder og den anden hånd placeres under enden. Løft kaninen op og hold den tæt ind til dig. Løft ALDRIG kaninen i ørene eller nakken da dette gør ondt på den. Lig aldrig kaninen på ryggen. Kaninen falder i en slags trance, men den slapper ikke af. Det kaldes tonisk immobilitet og er en slags choktilstand, som stresser kaninen. Klipning af kløer Kaninen skal have klippet kløer ca. én gang om måneden. Dette skal gøres med en speciel klosaks. Brug aldrig en negleklipper eller en saks, da det kan få kløerne til at flække. Tænder Kaninens tænder vokser hele livet og skal slides ved at den spiser hø.

5 Tandfejl og tandproblemer er et typisk problem for kaniner. Spiser din kanin ikke hø nok, skal du få tjekket tænderne hos dyrlægen. Kaniner har 6 fortænder, to i undermunden og fire i overmunden, yderligere har den 22 kindtænder. Kindtænderne er svære at se og kan kun undersøges af en dyrlæge, med et specielt stykke værktøj. Pelspleje Alle kaniner har brug for pelspleje, specielt når den fælder. Her kan man bruge en Furminator, som er en speciel kam, der fjerner det løse pels. Hvis kaninen får for mange hår i maven, når den slikker sig og gør sig ren, kan det give anledning til forstoppelse. Sygdom Hvordan ser man om kaninen er syg? Kaniner skjuler deres symptomer når de har det dårligt. Ændring i adfærd eller nedsat ædelyst, kan betyde at kaninen er syg. En kanin som ikke spiser, er et alvorligt problem. Kaniner tåler ikke at faste mere end 12 timer, så dette problem skal tilses af en dyrlæge med det samme. Vil du vide mere om kaniner? På hjemmesiden frikanin.dk finder du en masse oplysninger om morderne kaninhold, hvor velfærd er i fokus. Du kan læse meget mere om fodring, huskaniner, pasning og pleje, sygdomme og meget andet. Du kan få gode idéer til indretning af boligen og læse meget mere om social adfærd, naturlige behov og neutralisering. Hjemmesiden har også en gruppe tilknyttet på Facebook, hvor du kan stille spørgsmål og få gode råd om kaninhold. Pas godt på din kanin, den har kun dig. Denne pasningsvejledning er udarbejdet af Helle Molberg, som er indehaver af frikanin.dk. Vejledningen er basseret på faglig viden og nyere studier om kaniner.

En god start med din nye kat

En god start med din nye kat En god start med din nye kat Ny kat i hjemmet At få en kat i familien er dejligt for alle parter. Og der vil ikke gå lang tid, før den lille ny har indtaget sin plads i familien. Der er dog et par ting,

Læs mere

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND SKAL, SKAL IKKE? & HVAD BØR DU TÆNKE PÅ? INDHOLDSFORTEGNELSE Forord.... 4 Myte om internathunde... 5 Trin 1 Inden du tager på internat... 7 - Har du det der skal til?.

Læs mere

Pasningsvejledning for silkeaber

Pasningsvejledning for silkeaber Pasningsvejledning for silkeaber Formålet med denne pasningsvejledning er at sikre at, silkeaber holdes korrekt og at udbrede kendskabet til silkeabehold så flere får glæde ved at holde disse fantastiske

Læs mere

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND VEJLEDNING I HUNDEHOLD 1 FORORD Her finder du information om hunde og hundehold fra hunden er født til den går på pension. Det er ikke forsøgt at give

Læs mere

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Sundhedsmappe Indflydelse på egen sundhed CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Min sundhedsmappe I denne mappe kan du samle dine ting om sundhed. Der er i forvejen sat noget ind, men

Læs mere

Opdrætteren bør være åben og interesseret i at svare uddybende på dine spørgsmål.

Opdrætteren bør være åben og interesseret i at svare uddybende på dine spørgsmål. Hvalpen flytter ind Hvalpen flytter ind Når hvalpen skal flytte fra mor og kuldsøskende til sit nye hjem, er det en kæmpe omvæltning. På de følgende sider følger vejledning og gode råd til, hvordan du

Læs mere

Min personlige erfaring med Grå jaco

Min personlige erfaring med Grå jaco Min personlige erfaring med Grå jaco Når du får dit nye familiemedlem hjem, er det vigtigt at du udviser stor forsigtighed, og ikke laver for hurtige bevægelser når du er sammen med den. Det er først nu

Læs mere

Gode råd til kattens adfærd

Gode råd til kattens adfærd Gode råd til kattens adfærd Adfærdsproblemer hos katte Ind imellem udvikler kattens adfærd sig til at blive et problem for familien. Det kan være frustrerende, at katten pludselig bliver urenlig eller

Læs mere

MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS

MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS ØSTERBRO LÅNEHØNS Høns er en god idé! De er bæredygtige affaldskværne, de producerer friske æg hver dag, de laver den bedste gødning til dine planter, de er ret tamme, og

Læs mere

Ny protese. En del- eller en helprotese? Hvad er en delprotese? Kan det ses, at man har fået protese?

Ny protese. En del- eller en helprotese? Hvad er en delprotese? Kan det ses, at man har fået protese? NR. XX Ny protese En delprotese kan være en god løsning, når du har mistet én eller flere tænder. Hvis ingen af dine tænder kan bevares, er det i stedet en helprotese, der skal til. Denne brochure fortæller

Læs mere

Maj 2013 - årgang 32 - nr. 2

Maj 2013 - årgang 32 - nr. 2 Maj 2013 - årgang 32 - nr. 2 MEDLEMSSKAB - KATTEBLADET Alle med interesse i Kattehjemmets arbejde er velkomne som bidragsydere. Der tegnes ikke medlemsskab med et fast årligt kontingent, men det overlades

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

atelier dit hund barns Andrea McHugh Sådan hjælper du dine børn med at tage sig af deres hund

atelier dit hund barns Andrea McHugh Sådan hjælper du dine børn med at tage sig af deres hund dit barns hund atelier dit hund barns Andrea McHugh Sådan hjælper du dine børn med at tage sig af deres hund Fø rst udgivet i England 2007 af Hamlyn, a division of Octopus Publishing Group Ltd Copyright

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

SÅDAN PASSER DU DIN HUND GENEREL PASNINGSVEJLEDNING

SÅDAN PASSER DU DIN HUND GENEREL PASNINGSVEJLEDNING SÅDAN PASSER DU DIN HUND GENEREL PASNINGSVEJLEDNING Når du får din hund hjem For at give din hund den bedste start, har du naturligvis sørget for at have mindst 2 ugers ferie. Den første uge bruger hunden

Læs mere

Tidlig adfærdsmæssig udvikling 0-3 uger: 4-5 uger:

Tidlig adfærdsmæssig udvikling 0-3 uger: 4-5 uger: KATTENS ADFÆRD Nogle dyrearter fødes næsten færdige. De kan bevæge sig omkring og tage føde til sig kort tid efter fødslen. De har mest brug for deres mor til beskyttelse mod farer. Andre fødes totalt

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Hund og børn. Lær hunden børnesprog

Hund og børn. Lær hunden børnesprog Hund og børn Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogen specielt børneegnede racer, men nogle racer

Læs mere

Alene hjemme problemer (separationsangst)

Alene hjemme problemer (separationsangst) Alene hjemme problemer (separationsangst) 2 Alene hjemme problemer (separationsangst) Hunden er fra naturens side et flokdyr, og føler sig derfor mest tryg sammen med familien. Hvis hunden selv kunne vælge,

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Indflydelse på egen sundhed

Indflydelse på egen sundhed EN MAD OG DRIKKE FRITID ARBEJDE BEVÆGE Indflydelse på egen sundhed Kolofon Indflydelse på egen sundhed har fokus på at øge sundhed og trivsel for borgere med udviklingshæmning. Projektet har haft som mål,

Læs mere

Pasningsvejledning til ferskvandsakvariet

Pasningsvejledning til ferskvandsakvariet Pasningsvejledning til ferskvandsakvariet - af Karl-Henrik Arendt, www.akvariesiden.dk Læs vejledningen evt. før der købes akvarium, eller senest inden der købes fisk! Er det hele allerede købt, så kan

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Forårskure. Antinutrienter

Forårskure. Antinutrienter Forårskure Når foråret spirer frem, får vi naturligt lyst til at forny os på samme måde, som naturen fornyer sig ved at lade det nye vokse frem. Forårsrengøring, hvor vi renser ud i det gamle og får luftet

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Aktivering af katte. - den bedste start for dig og din kat

Aktivering af katte. - den bedste start for dig og din kat Aktivering af katte - den bedste start for dig og din kat 1 HVORDAN SER DIN KAT UD? IDEAL OVERVÆGTIG MEGET OVERVÆGTIG Oplever du at din kat leger mindre, sover mere, er trist og har kedelig pels overvægt

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere