Madkemi-forsøg. Mad, kemi og biologi Torsdag d. 2. og tirsdag d. 7 oktober A.I. Holmsvej 97

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Madkemi-forsøg. Mad, kemi og biologi Torsdag d. 2. og tirsdag d. 7 oktober A.I. Holmsvej 97"

Transkript

1 Madkemi-forsøg Mad, kemi og biologi Torsdag d. 2. og tirsdag d. 7 oktober A.I. Holmsvej 97 Blodsukker Bakteriedyrkning Simpel forbrændingskonstatering Forbrænding hos mennesket Vand og kuldioxid Proteiner i spyt stiks/kvantitativ Spaltning af polysakkerider i munden stiks/ kvantitativ Fremstilling af kemiopløsninger Glucosetest (kvalitativ) Proteintest (kvalitativ) Stivelsestest (kvalitativ) Fedttest (kvalitativ) Regneark energiindhold Regneark energiforbrug Energiforbrug køleskab Energiforbrug kogning af madvare Forsker i gærceller Bestråling af fødevare htm Tilsætningsstoffer orside.htm Novel food E-nummer guiden

2 Blodsukker måling at teste indvirkningen af maden på blodsukkeret Materialer: Fingerprikker, blodsukkermåler, teststrimmel 1. Fastsæt målet med målingen ( Blodsukkerniveau før og efter indtagelse af føde, før efter indtagelse af god kontra dårlig morgenmad) I vores tilfælde 2 personer på fastende hjerte, herefter en havregryn, anden person winerbrød. Udviklingen følges hvert 30 minut 2. Fremgangsmåden er i forhold til jeres udstyr 3. noter måleresultater i skema 4. Indtegn resultater grafisk Person 1: Person 2: Tidspunkt T = 0 T = 15 T = 45 T = 75 T = 105 T = 135 T = 205 Person 1 (sund) Person 2 ( usund)

3 Bakteriedyrkning (Mad og holdbarhed) At konstatere bakteriers vækst under givende vilkår Materialer: medie, kogende vand, petriskåle (små tallerkner eller stanniol, madfilm, kan bruges til nød), sterile podepinde, tallerken, kniv. Det udstyr der skal bruges under forsøget og kan tåle kogende vand overhældes med dette, øvrigt udstyr aftørres med sprit. Vask hænder grundigt med sæbe. Skær mediet i det antal stykker der skal bruges og kom et stykke i hver petriskål. Tilfør nu fra forskellige steder bakterier ved berøre stedet med mediet eller stryge det med en podepind der har berørt det sted der skal testes for bakterier. Kom låg på og stil til dyrkning et passende sted Se til petriskålene dagligt eller hver anden dag og beskriv udviklingen. Vask grundigt hænder hver gang du har været i forbindelse med forsøget. Berør ikke bakterierne på pladen med dine fingre. Bakterierne kan give dig sygdomme med stort ubehag til følge. Dato start: Noter om udvikling mm.:

4 Ideer til bakteriedyrkning og forhold I forbindelse med madkemi er det relevant med bakterier fra toiletbesøg, forskellige steder i køkkenet, køleskabet, karklud, mm.. Bakteriepladerne kan stilles under forskellige fysiske forhold: lunt, i køleskab, i fryseren, varmebehandles, vakuum pakkes, bestråles af RISØ kilderne eller andre ideer. Bakteriepladerne kan tilføres forskellige medier der evt. vil hæmme bakterierne og deres udvikling. Bakterieplader der er kommet flydende agar på vendes på hovedet under bakteriedyrkningen, da bakterierne ellers kan drukne i kondensvand.

5 Simpel forbrændingkonstatering At konstatere kuldioxid i udåndingsluften Materialer: skraldepose, glasrør, cylinderglas, kalkvand 1. Et cylinderglas fyldes halvt op med kalkvand ca ml. 2. Fyld posen med almindelig luft. Snævre indgangen til posen til og sæt glasrøret heri. 3. Luften presses ud af posen ved at klemme på posen, så luften kommer ud via glasrørets spids der er stukket ned i kalkvandet. 4. Hvis vandet bliver gråt, påvises der CO 2 5. Gentag forsøget med den forskel at den luft der er kommet i posen er luft fra en person der har løbet eller udført fysiskt arbejde 1 ca. 2 minutter. (forsøg at opnå ens mængde luft begge gange Tegning: Noter:

6 Forbrændingsprodukter vand og kuldioxid At konstatere kuldioxid og vand i udåndingsluften Materialer: 2 stativer, 2 reagensglas, isterninger, mættet kalkvand, 2 propper med 2 huller, 2 vinkelglasrør, 2 stykker lige glasrør (der når næsten ned til bunden af reagensglassene), slanger der forbinder hver station. Tomt reagensglas med glasrør der når ned til bunden, vandet udenom skal være koldt, evt. med is, for et vandet i udåndingsluften kondensere Reagensglas med kalkvand, som udåndingsluften bobler igennem Pust her 1. genskab ovenstående opstilling 2. forsøgsperson udføre fysiskt arbejde i ca. 2 minutter 3. pust derefter i slangen 4. reagenglasset med kalkvand vil ret hurtigt blive gråt, det tager lidt tid før der kondensere noget vand i første reagensglas Noter:

7 Proteiner i spyt / oplagsnæring At konstatere spyttet indeholder proteiner (enzymer) Materialer: Teststiks, spyt, ren tallerken (eller andet). Rengør tallerknen Kom en spytklat derpå Protein-teststik 1. Åben beholder og udtag en stiks, uden at berøre testområdet. 2. Luk beholderen umiddelbart efter udtagning af stik. 3. Dyp teststrimlen så testområdet kommer helt ned i opløsningen ca. 1 sekundt. 4. Slå overskydende væske af på et stykke papir uden at testområdet berøre noget. 5. Vent i 30 sekunder. 6. aflæs resultat ved at sammenligne farve fra teststrimmel med skala på æsken. 7. Noter aflæsning i logbog/rapport. 8. Afslut aflæsningen af testen inden 1 minut efter teststik er dybbet, ventes der yderligere vil resultatet forandres og vil ikke være brugbart Proteinprøven (kvalitativ) kan ligeledes bruges til at konstatere protein i spyttet. Noter:

8 Spaltning af polysakkarider i munden at konstatere stivelsen nedbrydes i munden (fordøjelsen af maden er begyndt) Materialer: Kartoffelmel, majsmel, mel, eller anden polysakkarid, 2 reagensglas, reagensglasholder, spatel, spyt, glucoseteststik. Hæld ca. 1 spatelfuld af stivelse i et reagensglas Tilsæt 5ml vand og bland med spatlen Test for glucose (se nedenfor) Hæld lidt af stivelsesblandingen i munden og hold den der i ca. 3-4 minutter Herefter spyttet og væsken ud i næste reagensglas Test for glucose (se nedenfor) 1. Åben beholder og udtag en stiks, uden at berøre testområdet. 2. Luk beholderen umiddelbart efter udtagning af stik. 3. Dyp teststrimlen så testområdet kommer helt ned i opløsningen ca. 1 sekundt. 4. Slå overskydende væske af på et stykke papir uden at testområdet berøre noget. 5. Vent i 30 sekunder. 6. aflæs resultat ved at sammenligne farve fra teststrimmel med skala på æsken. 7. Noter aflæsning i logbog/rapport. Testen kan også udføres med glucosetest (kvalitativ) se senere Noter:

9 Fremstilling af testopløsninger Til forsøgene skal der bruges nogle opløsninger der selv kan laves. I stivelses forsøget bruges der ren I 2 der opløses i demineraliseret vand I forbindelse med glucose og protein konstatering, skal der bruges de samme 2 blandinger 1. 1 del (1M) NaOH til 2 dele vand 2. 2,5g Cu SO 4 til 100 ml demineraliseret vand

10 Glucosetest (Kvalitativ) at teste for glucose sødt kulhydrat i maden Materialer: CuSO 4 opløsning, 0.5 M NaOH, morter, bægerglas ½ fyldt med vand, 2 reagensglas, reagensglasstativ, bunsenbrænder, trefod, glasspatel, maden der skal testes. Sæt bægerglasset med vand til opvarmning på trefoden kom 2 ml 0.5 M NaOH og 6-7 dr. CuSO 4 opløsning i hvert reagensglas Mas i morteren den madvarer der skal testes for glucose og kom en spatelfuld i et af reagensglassene med testopløsninger, mix med glasspatlen. Det andet reagensglas er kontrolglas. Stil reagensglassene op i bægerglasset med det nu varme vand ( skal fremskynde reaktionen) Hvis der sker et farveskift til brun/gul/orange er der glucose i maden. Tegning: Noter:

11 Proteintest (Kvalitativ) OBS. Prøven er den samme som til glucose, farveskiftet sker tidligt under opvarmningen at teste for protein i maden Materialer: CuSO 4 opløsning, 0.5 M NaOH, morter, bægerglas ½ fyldt med vand, 2 reagensglas, reagensglasstativ, bunsenbrænder, trefod, glasspatel, maden der skal testes. Sæt bægerglasset med vand til opvarmning på trefoden kom 2 ml 0.5 M NaOH og 6-7 dr. CuSO 4 opløsning i hvert reagensglas Mas i morteren den madvarer der skal testes for protein og kom en spatelfuld i et af reagensglassene med testopløsninger, mix med glasspatlen. Det andet reagensglas er kontrolglas. Stil reagensglassene op i bægerglasset med det nu varme vand ( skal fremskynde reaktionen) Der sker tidligt et farveskift til mørkeblå/lilla/lyserød hvis der er protein i maden Tegning: Noter

12 Stivelsestest (Kvalitativ) At teste for stivelses Kulhydrater Materialer: Iod-opløsning, morter, bægerglas ½ fyldt med vand, 2 reagensglas, reagensglasstativ, bunsenbrænder, trefod, glasspatel, maden der skal testes. Sæt bægerglasset med vand til opvarmning på trefoden kom 6-7 dr. I 2 opløsning og 4 ml vand i hvert reagensglas Mas i morteren den madvarer der skal testes for stivelse og kom en spatelfuld i et af reagensglassene med testopløsninger, mix med glasspatlen. Det andet reagensglas er kontrolglas. Stil reagensglassene op i bægerglasset med det nu varme vand ( skal fremskynde reaktionen) Efter lidt tid sker der en farveændring til lilla hvis der er stivelse i maden. Tegning: Noter:

13 Fedttest (Kvalitativ) at teste om maden indeholder fedt Materialer: pentan, madvare, reagensglas med prop, filterpapir, morter, glasspartel Mad maden der skal testes i morteren og tag en spatelfuld og kom det i reagensglasset Tilsæt ca. 2 ml pentan i reagnsglasset og kom prop på og ryst det godt. (NB pentan fordamper let, må ikke komme i nærheden af ild) Hæld lidt af opløsningen ud på filterpapiret. Pentanen vil fordampe hurtigt og vil hvis der er fedt i maden, efterlade et skjold på filterpapiret. Noter:

14 Klik på et felt med musen så det er markeret som her. B 8 er feltet der er markeret, der kan nu skrives i det. Skriv en madvarer ris Marker feltet D 8 og skriv ris indhold af energi pr. 100 g Tryk derefter på enter Lave formel for felt i E 8 skal der laves en formel der udregner energien i en portion mad. Marker E 8 Stil curser i formelfelt Tryk = og lav en parates begynd Skriv derefter resten af formlen. Og tryk derefter enter Formlens opgaver er at bruge tallet fra D8 og dividere dette tal med 100 for at finde energiindholdet for et gram. Derefter ganges der med den portion der er afvejes. Efter formlen er skrevet på så at skrive 20 i feltet C8. Så beregnes energiindholdet i portionen En række med formel kan kopieres ved at markere området. Træk derefter ved at holde på + i hjørnet af feltet og træk ned af med musen. Overskriv ris og energiindhold feltet med andre tal fra andre madvare

15 Energiforbrug i forhold til mikroorganismers vækst at måle energforbrug i forhold til bakterievækst Materialer: energimåler, adgang til 2 eller flere køleskabe, hvor vi selv bestemmer temperaturen, bakterievækstmedie (evt. pakke brød), podepinde, petriskåle, termometre Klargør over et døgn justeringen af køleskab/køleskabe til en given temperatur, eks. 4grader, 8 grader. Klargør medierne og placer dem under de forskellige fysiske forhold der er mulighed for Iagttag udviklingen af mikroorganismer Dato for start: Udvilingen af mikroorganismer Temp. = Dato: Dato: Dato: Dato: Dato: Temp. = Temp. = Temp. = (Tilse forsøget ca. 2 dag) Noter:

16 Energiforbrug i forhold tilberedningsmtode at måle energiforbrug i forhold til kogemetode Materialer: energimåler, kogeplade til 230 V, 2 gryder m. låg, aviser, kartofler eller naturris. Samme mængde vand bringes til kogning i de 2 gryder Når de koger kommes 1 kartoffel i hver gryde Gryde 1 fortsætter på kogepladen for nedskruet varme og energimåleren startes Gryde 2 pakkes ind i aviser for at isolere Gryde 1 slukkes efter ca minutter og vandet hældes fra Gryde 2 pakkes ud efter ca. 30 minutter Sammenlign konsistensen af de 2 kartofler Noter:

17 Forsker i gærceller at se hvilke næringsstoffer der har en indvirkning på gærcellers aktivitet. Materialer: Gærpakke, forskellige kulhydrater (druesukker, sirup, honning, roesukker, rørsukker, kartoffelmel, majsmel, hvedemel, kødpølse, knuste nødder, rå æggeblomme, rå æggehvide, mm.), vand, antal balloner som der er næringsstoffer, vandbad, kogende vand, engangssprøjte eller præcist måleglas, sprittusch. 1. Klargør vandkar med så koldt vand fra hanen som muligt. 2. ½ pakke gær udrøres i 200 ml vand. (mere vand hvis der flere end 4 kulhydrattyper). 3. Afvej 10 gram af en kulhydrattype og bland det med 50 ml gærvand. 4. Kom blandingen i en ballon og bind knude. Skriv 1 på ballonen og noter i skema indholdet af ballon Læg ballonen i det kolde vandkar. Og fortsæt fra punkt 3 med næste kulhydrat type. 6. Når alle balloner er kommet i vandkaret, hæves temperaturen i vandkaret ved at hælde varmt vand i til den ønskede temperatur ( ο C ) 7. Noter i skemaet udviklingen over en time. Hvad kan der konkluderes om gærcellernes aktivitet i forhold næringsstof? Ballon 1 Ballon 2 Ballon 3 Ballon 4 Ballon 5 Ballon 6

18 Kommentarer til forsker i gærceller Aktiviteten hos gærcellerne kan måles som der forskel der er i vægten, der skal bare bruges der kan måle 0,1g eller 0,001g. Eksempel: 50 ml. Bægerglas med 20 ml gærvand i + det næringsstof der skal testes afvej den samlede masse efter 1. dag vejes glasset igen Forskellen i vægten er et udtryk for aktiviteten kuldioxiden kan opsamles i urinpose og derefter mængdebestemmes

19 Temperaturens indvirkning på gærcellers aktivitet at påvise at temperaturen har en indvirkning på gærcellers aktivitet. Materialer: Gærpakke, sukker, vand, termometer, 250 ml bægerglas, 3 balloner, isterninger, 3 temperaturbade, engangssprøjte eller et præcist måleglas.(millilitermål) Klargør vandkar/beholdere så de har 3 forskellige temperature ( koldt under 10 grader, tempereret omkring 20 grader, varmt omkring 40 grader). ½ pakke gær og 25 g sukker udrøres i 150 ml vand. Kom 50 ml af blandingen i hver af de 3 balloner og bind knude. Læg en ballon i hver af temperaturbadene. Noter i skemaet udviklingen over en time. Hvad kan der konkluderes om gærcellernes aktivitet i forhold til temperatur? En mere optimal temperatur kan findes ved at fortsætte med yderligere bade indenfor et indsnævret temperaturområde. Vandtemp. 1 ο C Vandtemp. 2 ο C Vandtemp. 3 ο C Tid Tid Tid Tid Tid Tid Tid

20

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Bygning af et glucosemolekyle... 2 Bygning af et poly- sakkarid.... 3 Påvisning af glukose (1)... 4 Påvisning af glucose (2)... 5 Påvisning af disakkarider....

Læs mere

Vandafstrømning på vejen

Vandafstrømning på vejen Øvelse V Version 1.5 Vandafstrømning på vejen Formål: At bremse vandet der hvor det rammer. Samt at styre hastigheden af vandet, og undersøge hvilke muligheder der er for at forsinke vandet, så mindst

Læs mere

Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver

Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver Enzymer, der er aktive under kolde forhold, har adskillige bioteknologiske anvendelsesmuligheder. Nye smarte og bæredygtige produkter kan nemlig blive udviklet

Læs mere

Forsøg 1. Kroppen i kemi. Mads K, Anja D, Thomas B, Tobias S, Finnur Á

Forsøg 1. Kroppen i kemi. Mads K, Anja D, Thomas B, Tobias S, Finnur Á Forsøg 1 Kroppen i kemi Mads K, Anja D, Thomas B, Tobias S, Finnur Á Indhold Forsøg 1... 0 Formål... 2 Materialer... 2 Metode... 2 Udførsel... 2 Data og Databehandling... 3 Fejkilder... 3 Konklusion...

Læs mere

Kemi Kulhydrater og protein

Kemi Kulhydrater og protein Kemi Kulhydrater og protein Formål: Formålet med forsøget er at vise hvordan man kan påvise protein, fedtstof, simple sukkerarter eller stivelse i forskellige fødevarer. Samtidig kan man få en fornemmelse

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen Porter til 20 liter,, ca. 5% alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en rigtig god mørk porter. Sættet indeholder følgende: 2 kg. Ekstra Dark tørret maltekstrakt fra Muntons 1 kg.

Læs mere

Er dit reaktionsskema afstemt? Dvs. undersøg for hvert grundstof, om der er lige mange atomer af grundstoffet før reaktionen som efter reaktionen.

Er dit reaktionsskema afstemt? Dvs. undersøg for hvert grundstof, om der er lige mange atomer af grundstoffet før reaktionen som efter reaktionen. 7.12 Bagning med hjortetaksalt I skal undersøge, hvilke egenskaber bagepulveret hjortetaksalt har. Hjortetaksalt bruges i bagværk som kiks, klejner, brunkager m.m. Saltet giver en sprødhed i bagværket.

Læs mere

Biologisk rensning Fjern sukker fra vand

Biologisk rensning Fjern sukker fra vand Øvelse B Biologisk rensning Fjern sukker fra Formål: På renseanlægget renses spildeet mekanisk, biologisk og kemisk. I den biologiske rensning på renseanlægget bruges bakterier og mikroorganismer til at

Læs mere

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12 Biogas by Page 1/12 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvad er biogas?... 3 Biogas er en form for vedvarende energi... 3 Forsøg med biogas:... 7 Materialer... 8 Forsøget trin for trin... 10 Spørgsmål:...

Læs mere

Det store energikørekort

Det store energikørekort Blik- og Rørarbejderforbundet - i forbund med fremtiden El- og Vvs-branchens Uddannelsessekretariat - Højnæsvej 71-2610 Rødovre - tlf.: 36 72 64 00 www.vvs-uddannelse.dk/folkeskole - E-mail: folkeskole@vvsu.dk

Læs mere

Madkemi Kulhydrater: er en gruppe af organiske stoffer der består af kul, hydrogen og oxygen (de sidste to i forholdet 2:1, ligesom H 2

Madkemi Kulhydrater: er en gruppe af organiske stoffer der består af kul, hydrogen og oxygen (de sidste to i forholdet 2:1, ligesom H 2 Madkemi Kulhydrater: er en gruppe af organiske stoffer der består af kul, hydrogen og oxygen (de sidste to i forholdet 2:1, ligesom H 2 O); derfor navnet kulhydrat (hydro: vand (græsk)). fælles for sukkermolekylerne

Læs mere

KOSMOS. 7.1 Spaltning af sukker. Materialer MADENS KEMI KEMISKE STOFFER I MADEN DISACCHARIDER

KOSMOS. 7.1 Spaltning af sukker. Materialer MADENS KEMI KEMISKE STOFFER I MADEN DISACCHARIDER KEMISKE STOFFER I MADEN DISACCHARIDER 7.1 Spaltning af sukker I skal undersøge, hvordan sukker spaltes ved kontakt med en syre. Almindelig hvidt sukker er et disaccharid. Det kan spaltes i to monosaccharider:

Læs mere

Byg molekyler af forskellige alkoholer, og tegn deres stregformler.

Byg molekyler af forskellige alkoholer, og tegn deres stregformler. Molekyler af alkohol Byg molekyler af forskellige alkoholer, og tegn deres stregformler. 3.1 7.1 - Molekylbyggesæt Byg alkohol-molekyler med 1, 2 og 3 C-atomer og 1 OH-gruppe. Tegn deres stregformler her,

Læs mere

Undersøgelse af forskellige probiotiske stammer

Undersøgelse af forskellige probiotiske stammer Undersøgelse af forskellige probiotiske stammer Formål Formålet med denne øvelse er: 1. At undersøge om varer med probiotika indeholder et tilstrækkeligt antal probiotiske bakterier, dvs. om antallet svarer

Læs mere

Ideer til halv-åbne opgaver

Ideer til halv-åbne opgaver Ideer til halv-åbne opgaver - for mere lukkede opgaver henvises til de angivne trykte læremidler samt til fx til opgaver hentet på EMU: http://tinyurl.com/emu-alkohol I filerne digitale kilder og trykte

Læs mere

Gæringsprocessen ved fremstillingen af alkohol tager udgangspunkt i glukose molekylet (C

Gæringsprocessen ved fremstillingen af alkohol tager udgangspunkt i glukose molekylet (C Molekyler af alkohol Byg molekylerne af forskellige alkoholer, og tegn deres stregformler Byg alkoholmolekyler med 1, 2 og 3 C atomer og 1 OH gruppe. Tegn deres stregformler her og skriv navnet ved. Byg

Læs mere

Øvelse 29. Studieportalen.dk Din online lektieguide Sara Hestehave Side 1 08-05-2007 Kemi Aflevering 2m KE2 Herning Gymnasium

Øvelse 29. Studieportalen.dk Din online lektieguide Sara Hestehave Side 1 08-05-2007 Kemi Aflevering 2m KE2 Herning Gymnasium Sara Hestehave Side 1 08-05-2007 Øvelse 29 Forsøget er lavet d. 6/4-2006 Forsøget er udført i samarbejde med; Jacob Haurum Rapporten er skrevet af Sara Hestehave Kristensen 2.x Sara Hestehave Side 2 08-05-2007

Læs mere

Forsøg 1 - Destillation af råolie.

Forsøg 1 - Destillation af råolie. Forsøg 1 - Destillation af råolie. Alkaner Materialeforbrug : 1. Reagensglas (stort, behøver ikke at være rent) 2. 3 almindelige reagensglas + propper (O hul) 3. Reagensglasstativ 4. Glasuld (en lille

Læs mere

Produktionen er stort set kun baseret på danske råvarer. Fabrikken håndterer årligt ca. 10.000 tons bær og frugt.

Produktionen er stort set kun baseret på danske råvarer. Fabrikken håndterer årligt ca. 10.000 tons bær og frugt. Orskov Foods Kontaktperson Bo Møller Andersen Tlf. 6325 5562 bma@orskovfoods.com Ørbæk Produktionen i Ørbæk består af 2 hovedprodukter: frosne bær og bærpuréer til industrikunder og frugt- og bærsaft,

Læs mere

Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand

Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand Øvelse E Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand Formål: På renseanlægget renses spildevandet mekanisk, biologisk og kemisk. I den biologiske rensning på renseanlægget benyttes mikroorganismer

Læs mere

DE FIRE ELEMENTER GOD TIL NATURFAG. Elevark. Et undervisningsforløb til natur/teknik 6. KLASSETRIN. Lær om grundstofferne. hydrogen, kulstof og jern

DE FIRE ELEMENTER GOD TIL NATURFAG. Elevark. Et undervisningsforløb til natur/teknik 6. KLASSETRIN. Lær om grundstofferne. hydrogen, kulstof og jern GOD TIL NATURFAG Elevark DE FIRE ELEMENTER Et undervisningsforløb til natur/teknik 6. KLASSETRIN Lær om grundstofferne oxygen, hydrogen, kulstof og jern Udviklet af Morten Margolinsky 2012 Redaktion: Erland

Læs mere

KEMI FOR DE YNGSTE GOD TIL NATURFAG. Elevark. Et undervisningsforløb til natur/teknik 1. - 3. KLASSETRIN. De allerførste oplevelser med naturfag

KEMI FOR DE YNGSTE GOD TIL NATURFAG. Elevark. Et undervisningsforløb til natur/teknik 1. - 3. KLASSETRIN. De allerførste oplevelser med naturfag GOD TIL NATURFAG Elevark KEMI FOR DE YNGSTE Et undervisningsforløb til natur/teknik 1. - 3. KLASSETRIN De allerførste oplevelser med naturfag Udviklet af Christian Petresch & Erland Andersen Redaktion:

Læs mere

Dette er en kladde til et genoptryk af Eksperimentel Genteknologi fra 1991. Ideer, rettelser og forslag modtages gerne. Kh Claudia.

Dette er en kladde til et genoptryk af Eksperimentel Genteknologi fra 1991. Ideer, rettelser og forslag modtages gerne. Kh Claudia. Transformation af E.coli K 12 Version 3. marts 2009 (C) Claudia Girnth-Diamba og Bjørn Fahnøe Dette er en kladde til et genoptryk af Eksperimentel Genteknologi fra 1991. Ideer, rettelser og forslag modtages

Læs mere

Information til forældre. Modermælkserstatning. Om flaskeernæring til spædbørn

Information til forældre. Modermælkserstatning. Om flaskeernæring til spædbørn Information til forældre Modermælkserstatning Om flaskeernæring til spædbørn Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling At give mad på flaske Hvorfor flaske? At skulle give sit barn modermælkserstatning

Læs mere

Æg bør tilberedes, så det er en kulinarisk fornøjelse at spise retter med æg!

Æg bør tilberedes, så det er en kulinarisk fornøjelse at spise retter med æg! Æggets dag 2015 Optimal tilberedning af æg Udarbejdet på baggrund af æggets kemi af Harold McGee, gennemtestede tilberedningsmetoder fra America s Test Kitchen og testet i et forbrugerkøkken af Grethe

Læs mere

Øvelsesvejledning. Baggrund. Materiale

Øvelsesvejledning. Baggrund. Materiale Turbo Budding & gel-styrke Øvelsesvejledning Baggrund Budding er en meget traditionel europæisk dessert, hvor mælk/fløde sættes til en gelé-agtig konsistens ofte sammen med noget smagsgivende som chokolade

Læs mere

Dette forudsætter, at alt stof i forvejen er opvarmet til smeltepunktet eller kogepunkt.

Dette forudsætter, at alt stof i forvejen er opvarmet til smeltepunktet eller kogepunkt. Projekt: Energi og nyttevirkning Temperaturskala Gennem næsten 400 år har man fastlagt temperaturskalaen ud fra isens smeltepunkt (=vands frysepunkt) og vands kogepunkt. De tre kendte, gamle temperaturskalaer

Læs mere

Forsøg til "Tropiske Havgræsser "

Forsøg til Tropiske Havgræsser Forsøg til "Tropiske Havgræsser " Kære Lærer Her er en række forsøg, du kan bruge i undervisningen til at understøtte de emner, I gennemgår i hæftet "Tropiske Havgræsser". Alle forsøgsvejledningerne indledes

Læs mere

FORSØG ØL verdens første svar på anvendt

FORSØG ØL verdens første svar på anvendt FORSØG ØL verdens første svar på anvendt bioteknologi Biotech Academy BioCentrum-DTU Søltofts Plads DTU - Bygning 221 2800 Kgs. Lyngby www.biotechacademy.dk bioteket@biocentrum.dtu.dk INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Kvantitativ bestemmelse af glukose

Kvantitativ bestemmelse af glukose Kvantitativ bestemmelse af glukose Baggrund: Det viser sig at en del af de sukkerarter, vi indtager med vores mad, er, hvad man i fagsproget kalder reducerende sukkerarter. Disse vil i en stærk basisk

Læs mere

Alle emner er illustreret med tegninger og korte tekster, som du kan redigere ud fra forholdene på din bedrift.

Alle emner er illustreret med tegninger og korte tekster, som du kan redigere ud fra forholdene på din bedrift. SOP-Kalve SOP-Kalve beskriver pasningen af kalve lige fra kælvning. Blandt emnerne er Mælk fra råmælksbanken Opvarmning og tildeling af råmælk Overgang til fast føde via sødmælk og fastfoder Sygdomstegn

Læs mere

Molekyler fra olie A1.1

Molekyler fra olie A1.1 Molekyler fra olie A1.1 Til opgave 2 o molekylebyggesæt ryl\ {\\ o\y"*t"?s I skal bruge de sorte kugler (C-atomer), som har fire huller, og de hvide kugler (H-atomer), som har 6t hul. w Husk, når du bygger

Læs mere

Generel procedure for Kejsbryg 20 Liter.

Generel procedure for Kejsbryg 20 Liter. Generel procedure for Kejsbryg 20 Liter. Kejsbryg Setup: Mæskeudstyr: 2 stk. Coleman køle bokse af 5 gallon, monteret med 50 cm silikoneslange og en aftapningsventil på den udvendige side. Indvendig en

Læs mere

Dyrkning af svampe fra ost

Dyrkning af svampe fra ost Dyrkning af svampe fra ost Forord Velkommen til øvelsen Dyrkning af svampe fra ost der hører til undervisningsmaterialet Svampe laver din ost. Øvelsen er udarbejdet af Julie Mahler Nilsson med uundværlig

Læs mere

Opgave 1.1 1 KemiForlaget

Opgave 1.1 1 KemiForlaget Opgave 1.1 Byg et monosaccharid Kulhydrat-molekylerne består af tre forskellige atomer : arbon, (sorte); ydrogen, (hvide), og Oxygen,O (røde). 1. Lav en ring af 5 -atomer og et O-atom. 2. Byg en gruppe

Læs mere

vand, varme & energi

vand, varme & energi vand, varme & energi 1 vand, varme & energi Indhold s introduktion TIL LÆREREN Dette er en vejledning til formidlingsaktiviteten Vand, varme og energi. Aktiviteten er målrettet 7. klassetrin. I vejledningen

Læs mere

Hvor kommer energien fra?

Hvor kommer energien fra? Hvor kommer energien fra? Energiomsætning i kroppen. Ved at arbejde med dette hæfte vil du få mulighed for: 1. At få en forståelse af omsætningen af energi i kroppen. 2. At opstille hypoteser og efterprøve

Læs mere

Ægs køkkentekniske egenskaber

Ægs køkkentekniske egenskaber Ægs køkkentekniske egenskaber Målet med undervisningen: Afprøvning af ægs køkkentekniske egenskaber Gruppestørrelse 2 Husk at tage billeder til Jeres portfolio og reflekter over arbejdsprocesserne, så

Læs mere

Kost efter en kæbeoperation - Flydende kost - Med gode opskrifter

Kost efter en kæbeoperation - Flydende kost - Med gode opskrifter Kost efter en kæbeoperation - Flydende kost - Med gode opskrifter Hvis du har fået lavet en operation på kæben enten planlagt eller på grund af brud på kæben skal du spise flydende kost i en periode for

Læs mere

Nybagt! Luftigt. Du behøver ikke stenovn, måneskin og spidsfindige ælteteknikker for at bage de brød, du drømmer om

Nybagt! Luftigt. Du behøver ikke stenovn, måneskin og spidsfindige ælteteknikker for at bage de brød, du drømmer om samvirke opskrifter Nybagt! Luftigt. Du behøver ikke stenovn, måneskin og spidsfindige ælteteknikker for at bage de brød, du drømmer om tekst: inger abildgaard opskrifter: mia irene kristensen, jacob damgaard

Læs mere

Kompost: Porøsitet Kompost: Vandholdende evne Kompost: Indhold af organisk stof Kompost: Bufferkapacitet

Kompost: Porøsitet Kompost: Vandholdende evne Kompost: Indhold af organisk stof Kompost: Bufferkapacitet Kompost: Porøsitet Kompost: Vandholdende evne Kompost: Indhold af organisk stof Kompost: Bufferkapacitet af Page 1/20 Indholdsfortegnelse Hvilken indflydelse har kompost på jordens egenskaber?... 3 Indledning:...

Læs mere

Kapitel 2: Fra miljøsynder til eftertragtet råstof

Kapitel 2: Fra miljøsynder til eftertragtet råstof Kapitel 2: Fra miljøsynder til eftertragtet råstof Eksperiment 2.1: Hvor meget CO 2 kan en cola frigive? 22 Eksperiment 2.2: Forbrændingsprodukter 25 Eksperiment 2.3: Vand uden brus 28 Eksperiment 2.4:

Læs mere

OSMOSE. Formålet med disse øvelser er altså at forstå: Hvad er osmose og hvorfor er det en meget vigtig biologisk proces.

OSMOSE. Formålet med disse øvelser er altså at forstå: Hvad er osmose og hvorfor er det en meget vigtig biologisk proces. OSMOSE I de følgende tre øvelser og efterfølgende opsamlingsspørgsmål skal I arbejde med princippet osmose, altså transport af vand mellem to forskellige koncentrationer af vand, som beskrevet i artikel

Læs mere

AFKØLING Forsøgskompendium

AFKØLING Forsøgskompendium AFKØLING Forsøgskompendium IBSE-forløb 2012 1 KULDEBLANDING Formålet med forsøget er at undersøge, hvorfor sneen smelter, når vi strøer salt. Og derefter at finde frysepunktet for forskellige væsker. Hvad

Læs mere

MANUAL TIL IS MASKINE

MANUAL TIL IS MASKINE MANUAL TIL IS MASKINE VIGTIGE SIKKERHEDSANVISNINGER Læs hele vejledningen grundigt før brug. Tag stikket ud af stikkontankten før montering, adskillelse, eller rengørelse af dele. Børn bør ikke bruge denne

Læs mere

Konkurrence mellem to bakteriearter

Konkurrence mellem to bakteriearter 1 Biologi-forsøg: Populationsbiologi/evolution Konkurrence mellem to bakteriearter Forsøget undersøger, hvordan en ydre miljøfaktor (temperatur) påvirker konkurrencen mellem to forskellige arter. I dette

Læs mere

Opskrifter. Opskrifter. Unge & elitesport. Unge & elitesport. Guacamole. Knækbrød. Smoothie. www.ernaeringsenheden.dk - fordi sund mad gør en forskel!

Opskrifter. Opskrifter. Unge & elitesport. Unge & elitesport. Guacamole. Knækbrød. Smoothie. www.ernaeringsenheden.dk - fordi sund mad gør en forskel! Sportsbolle Sportsdrik Smoothie Nøddemix Knækbrød Sportsbolle Snack fad Guacamole Ernæringsenheden Holstebro Elitesport 2011 Opskrifter Unge & elitesport Opskrifter Unge & elitesport Smoothie ½ liter Supergod

Læs mere

Elevforsøg i 10. klasse Alkohol

Elevforsøg i 10. klasse Alkohol Fysik/kemi Viborg private Realskole 2016-17 Elevforsøg i 10. klasse Alkohol Model af et alkohol-molekyle Formål At illustrere hvordan forskellige alkohol-molekyler er opbygget At bygge modeller af alkohol

Læs mere

Blå Energi ved Nordborg Spejderne. Det blev det til:

Blå Energi ved Nordborg Spejderne. Det blev det til: Blå Energi ved Nordborg Spejderne Ide oplæg: Leder: - Udgangs punkt var at lave mad på en nemmer og mere brænde besparende måde - - - Træ pille komfur og så får vi også en ovn Trop: - Vil gerne have mobilen

Læs mere

En tak til: Marielund, Kolding

En tak til: Marielund, Kolding Ananas Dessert 35 g æble 35 g ananas i tern 30 g hindbær 10 g akacie honning 5 g smør revet citronskal 1½ g citronsaft 20 g piskefløde kanel 2 g sukker Skræl og skær æblet i små stykker. Varm akacie honningen

Læs mere

AKTIVITET 4: OPBEVAR FØDEVARER KORREKT

AKTIVITET 4: OPBEVAR FØDEVARER KORREKT AKTIVITET 4: OPBEVAR FØDEVARER KORREKT Læringsmål Du kan fortælle, hvordan forskellige fødevarer skal opbevares. Du kan tjekke en fødevares friskhed ved at bruge dine sanser. Fødevarer skal opbevares korrekt

Læs mere

På skovtur med banan/tomatsandwich

På skovtur med banan/tomatsandwich På skovtur med banan/tomatsandwich Dejen bliver bedst hvis den får lov at hæve koldt et døgn 3 dl vand 5 gram tørgær 1 tsk. groft salt 1 spsk. agave sirup 150 gram durum 450 gram tippo 00 hvede (pizza

Læs mere

Sundere snacks - Inspiration

Sundere snacks - Inspiration Sundere snacks - Inspiration Dette inspirationskatalog med sunde snacks har til formål at inspirere børn og voksne til et sundere alternativ, når der skal hygges på skolens område. Inspirationen er hentet

Læs mere

Kære forældre. Madpakker

Kære forældre. Madpakker KOSTPOLITIK Kære forældre Vi har i bestyrelsen og personalegruppen besluttet, at vi i Børne- og Familiehuset har en kostpolitik. Denne indebærer, at børnene skal have en sund og ernæringsrigtig mad, den

Læs mere

Johnny B. Tinas opskriftsbog. - supplement til Tinas kogebog. version 1.0, januar 2016. Velsmagende mad på 20 minutter uden besvær.

Johnny B. Tinas opskriftsbog. - supplement til Tinas kogebog. version 1.0, januar 2016. Velsmagende mad på 20 minutter uden besvær. Johnny B Tinas opskriftsbog - supplement til Tinas kogebog version 1.0, januar 2016 Velsmagende mad på 20 minutter uden besvær. Jordbær-agurkesalat 6-8 jordbær 1/2 agurk 1 dl hvidvinseddike 2 dl vand 1dl

Læs mere

Gentofte og fjernvarmen

Gentofte og fjernvarmen Gentofte KOMMUNE og fjernvarmen Undervisningsmodul 3 Fra skraldespand til radiator Varmen kommer fra vores affald Nede under jorden i Gentofte Kommune ligger der en masse rør. I de rør løber der varmt

Læs mere

ysikrapport: Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide I gruppe med Morten Hedetoft, Kasper Merrild og Theis Hansen Afleveringsdato: 28/2/08

ysikrapport: Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide I gruppe med Morten Hedetoft, Kasper Merrild og Theis Hansen Afleveringsdato: 28/2/08 ysikrapport: Gay-Lussacs lov Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide I gruppe med Morten Hedetoft, Kasper Merrild og Theis Hansen Afleveringsdato: 28/2/08 J eg har længe gået med den idé, at der godt kunne være

Læs mere

KEEP CALM AND EAT CUPCAKES

KEEP CALM AND EAT CUPCAKES BY MARIA KEEP CALM AND EAT CUPCAKES 12 1 CHOKOLADE CUPCAKES RABARBER CUPCAKES 30 g kakaopulver 120 g god mørk chokolade 240 ml kogende vand 175 g mel 2 tsk. bagepulver ½ tsk. salt 113 g usaltet smør (stuetemp.)

Læs mere

Blik- og Rørarbejderforbundet - i forbund med fremtiden

Blik- og Rørarbejderforbundet - i forbund med fremtiden Blik- og Rørarbejderforbundet - i forbund med fremtiden VVS-branchens Uddannelsesnævn - Højnæsvej 71-2610 Rødovre - tlf.: 36 72 35 01 Web: www.vvs-uddannelse.dk/folkeskole - E-mail: folkeskole@vvsu.dk

Læs mere

MAD-SVIN-ERI. 1 sund 2 3 4 5 6 7 8 9 10 usund 1 GUS

MAD-SVIN-ERI. 1 sund 2 3 4 5 6 7 8 9 10 usund 1 GUS MAD-SVIN-ERI Hvad vi skal lave er nu er at vi skal være mad detektiver, vi skal undersøge hvor sund eller usund mad er. Du vil sikkert blive overrasket. 1. Hvad tror du er sund og usund mad? Du har nu

Læs mere

170005-08 Region Hovedstadens Elektive Laboratorium

170005-08 Region Hovedstadens Elektive Laboratorium 2.1 Prøvetagning Prøvetagning fra vene Blodprøvetagning, hvor kanyle og sikkerhedsholder samles umiddelbart inden prøvetagning Varenr. L33001 Varenavn: Kanyle uden holder, GRØN, lang nål Varenr. L33002

Læs mere

Let & Lækkert. 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet

Let & Lækkert. 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet Let & Lækkert 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet Nyd den rene søde smag i Hermesetas SteviaSweet. Steviol Glykosid som er et udtræk fra Steviaplanten produceres for Hermesetas

Læs mere

Udfordringen. Forstå udfordringen

Udfordringen. Forstå udfordringen n Forstå udfordringen Udfordringen Milliardæren Elon Musk, der udviklede Tesla-bilen, har en vision om, at der bor 1 mio. mennesker på Mars om 50-100 år. En vigtig forudsætning, for at det kan lade sig

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

Forslag til picnic. Skoletjenesten, Arbejdermuseet

Forslag til picnic. Skoletjenesten, Arbejdermuseet Forslag til picnic Skoletjenesten, Arbejdermuseet Hjemkundskabslærer Annie Møller Sjøgren og elever fra 6. klasse på Lundebjergskolen i Herlev deltager i udviklingen af undervisningsforløbet A taste of

Læs mere

Flaskeernæring til børn

Flaskeernæring til børn Information til forældre Flaskeernæring til børn H.C. Andersen Børnehospital Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Amning eller sutteflaske At skulle give sit barn modermælkserstatning på sutteflaske er for

Læs mere

PsykInfo. Brændende kærlighed (1 person)

PsykInfo. Brændende kærlighed (1 person) Brændende kærlighed Kartoffelmos 300 g kartoffel 75 g letmælk Salt / hvid peber Skræl kartoflerne og skær dem i små stykker. Kog kartoflerne møre og hæld kartoffelvandet væk. Mos kartoflerne. Varm mælken

Læs mere

Eriks Mad og Musik 28. november 2009

Eriks Mad og Musik 28. november 2009 Eriks Mad og Musik. november 009 Kalveost pænt stykke kalvebov stor svineskank En hel del grofthakkede løg Nelliker Peber Laurbærblade Allehånde Frokostret Der er ikke nogle egentlige mål man krydrer efter

Læs mere

Teori 10. KlasseCenter Vesthimmerland

Teori 10. KlasseCenter Vesthimmerland TEORETISKE MÅL FOR EMNET: Kendskab til organiske forbindelser Kende alkoholen ethanol samt enkelte andre simple alkoholer Vide, hvad der kendetegner en alkohol Vide, hvordan alkoholprocenter beregnes;

Læs mere

Kulhydrater består af grundstofferne C, H og O. Der findes tre former for kulhydrater. Monosakkarider, disakkarider og polysakkarider

Kulhydrater består af grundstofferne C, H og O. Der findes tre former for kulhydrater. Monosakkarider, disakkarider og polysakkarider Madkemi Mad giver os de dele vi skal bruge til at opbygge vores krop. Maden består af de kemiske stoffer vi skal bruge, når nye celler skal dannes. Hvis vi ikke spiser en varieret kost kan vi komme til

Læs mere

Brugervejledning til Bamix Gastro 200

Brugervejledning til Bamix Gastro 200 Brugervejledning til Bamix Gastro 200 - Cakevision - Peter Kofod og Albert E. Kraaer Således anvendes bamix Gastro 200 Anvend bamix Gastro direkte i gryden eller skålen. Det betyder mindre at rengøre,

Læs mere

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Smoothie på et øjeblik

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

På skovtur med banan/tomatsandwich

På skovtur med banan/tomatsandwich På skovtur med banan/tomatsandwich Dejen bliver bedst hvis den får lov at hæve koldt et døgn 3 dl vand 5 gram tørgær 1 tsk. groft salt 1 spsk. agave sirup 150 gram durum 450 gram tippo 00 hvede (pizza

Læs mere

Karameller, chokolade. Kandiseret klementin med chokolade. 1. Kog sukker og vand i en gryde.

Karameller, chokolade. Kandiseret klementin med chokolade. 1. Kog sukker og vand i en gryde. Kandiseret klementin med chokolade 1. Kog sukker og vand i en gryde. 2. Læg klementinerne i. Karameller, chokolade 1. Bland alle ingredienser i en tykbundet gryde og lad dem koge op under omrøring. 20

Læs mere

Inspiration fra Pharmakons køkken

Inspiration fra Pharmakons køkken Inspiration fra Pharmakons køkken I denne måned har kokketeamet valgt at lave inspiration over temaet chokolade og lavet 3 opskrifter på dessertchokolade. November 2013 Chokoladens historie Dyrkning af

Læs mere

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Fortini Multi Fibre

Læs mere

Stevia Nyt fra Diabetesforeningen Test din viden Måltidet - bl.a. indkøb og portionsstørrelser. Erfaringsudveksling undervejs

Stevia Nyt fra Diabetesforeningen Test din viden Måltidet - bl.a. indkøb og portionsstørrelser. Erfaringsudveksling undervejs Stevia Nyt fra Diabetesforeningen Test din viden Måltidet - bl.a. indkøb og portionsstørrelser Erfaringsudveksling undervejs Plante fra Sydamerika, Stevia rebaudiana Bertoni, dvs. naturligt forekommende

Læs mere

Tips og gode råd til opskrifterne

Tips og gode råd til opskrifterne Tips og gode råd til opskrifterne Som i de tidligere udgivelser i Maveglad mad-serien, har vi forsøgt at holde os til opskrifter med lettilgængelige fødevarer. Vi vælger så vidt muligt råvarer, der kan

Læs mere

MADKLASSEN 4 Dig og din mad SUKKER

MADKLASSEN 4 Dig og din mad SUKKER 4 N SE S A KL din mad D Dig og A M R E K K SU SUKKER MADKLASSEN 4 For ti år siden fik mange fredagsslik. I dag spiser næsten alle børn og unge slik eller en anden form for tilsat sukker hver dag. Dvs.

Læs mere

KREATIVT LYSVÆRKSTED

KREATIVT LYSVÆRKSTED KREATIVT LYSVÆRKSTED Leg med voks gennem form, farve og forskellige materialer, fra et enkelt dyppelys til et større kunstværk. Der er ikke bare 2-3 forskellige teknikker eller muligheder for at fremstille

Læs mere

Lokkemad. Nemme veje til mere energi i maden. 8 opskrifter på ny energi til dem, der spiser for lidt. Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe

Lokkemad. Nemme veje til mere energi i maden. 8 opskrifter på ny energi til dem, der spiser for lidt. Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe Nemme veje til mere energi i maden Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe Kom smør eller olie i grød og kartoffelmos Kom fløde og pasteuriserede æggeblommer i færdigkøbt koldskål Kom fløde i kakaomælk

Læs mere

Reparationskursus. I guld- og sølvsmedeteknikker

Reparationskursus. I guld- og sølvsmedeteknikker Reparationskursus I guld- og sølvsmedeteknikker 1 Kursus i mindre reparationer om trækning af perler med og uden knuder, montering af dupper og låse. Loddeprocesser ved mindre reparationsopgaver som f.eks.

Læs mere

Tjek at du selv har: JuleMåltidsKassen indeholder:

Tjek at du selv har: JuleMåltidsKassen indeholder: Sanne Venlov, Søren Ejlersen og Thomas Hess er kokkene bag JuleMåltidsKassen. Vi ønsker jer alle en rigtig glædelig jul! Skriv til info@aarstiderne.com, hvis du har spørgsmål eller kommentarer til kassen.

Læs mere

Egnen virksomhed - Carbon Capture

Egnen virksomhed - Carbon Capture Egnen virksomhed - Carbon Capture Emil Hansen Jonas Fardrup Hennecke Mathias Brodersen Simon Paw Dam Bodholt Indholdsfortegnelse: Forside Side 1 Indholdsfortegnelse: Side 2 Forord Side 3 Indledning Side

Læs mere

Gode råd. - til dig med sparsom appetit

Gode råd. - til dig med sparsom appetit Gode råd - til dig med sparsom appetit Appetit på mere April 2016 Gode råd til dig med sparsom appetit Jo ældre du bliver, jo vigtigere bliver maden. Maden giver din krop energi og byggesten, så den blandt

Læs mere

Gode ideer til turmad

Gode ideer til turmad Gode ideer til turmad Tørring af mad Tørret kød og grøntsager holder i længere tid, fylder mindre og vejer under det halve af friskt mad. Det er derfor oplagt til din vandretur. Og det er ganske let at

Læs mere

hæveprocessen hævning

hæveprocessen hævning korn, mel og malt Det korn og mel, jeg har brugt i tilblivelsen af bogen, er hovedsageligt økologisk mel, som er købt i supermarkeder og hos det økologiske landbrug Brinkholm i Karise. Det hænder, jeg

Læs mere

Indledning Formål... s. 3. Apperaturer... s. 3. Fremgangsmåde... s. 3. Forberedelse før observationer... s. 4. Nyttig viden om fotosyntesen... s.

Indledning Formål... s. 3. Apperaturer... s. 3. Fremgangsmåde... s. 3. Forberedelse før observationer... s. 4. Nyttig viden om fotosyntesen... s. 1 Indhold Indledning Formål... s. 3 Apperaturer... s. 3 Fremgangsmåde... s. 3 Forberedelse før observationer... s. 4 Nyttig viden om fotosyntesen... s. 4-5 Observationer... s. 6 Konklusion... s. 7 2 Indledning

Læs mere

Elevkopimateriale. Gitte Westerdahl og Helle Ramfeldt

Elevkopimateriale. Gitte Westerdahl og Helle Ramfeldt Elevkopimateriale Kartoflens historie s. 2 Fakta om kartoflen s. 3-5 Opskrift på grøn kartoffelmos s. 6 Mærkning af kartofler s. 7 Kogeforsøg s. 8 Opskrift på kartoffelkarrysuppe s. 9 Opskrift på kartoffelmuffins

Læs mere

Brugsvejledning for 7827.10 dialyseslange

Brugsvejledning for 7827.10 dialyseslange Brugsvejledning for 7827.10 dialyseslange 14.06.07 Aa 7827.10 1. Præsentation Dialyseslangen er 10 m lang og skal klippes i passende stykker og blødgøres med vand for at udføre forsøgene med osmose og

Læs mere

Produktion af biodiesel fra rapsolie ved en enzymatisk reaktion

Produktion af biodiesel fra rapsolie ved en enzymatisk reaktion Produktion af biodiesel fra rapsolie ved en enzymatisk reaktion produceres fra rapsolie som består af 95% triglycerider (TG), samt diglycerider (DG), monoglycerider (MG) og frie fedtsyrer (FA). Under reaktionen

Læs mere

Menu メニュー. Boeuf sauté Stroganoff med hjemmelavet pommes frites 自 家 製 フライドポテトとルブッフソテーストロガノフ

Menu メニュー. Boeuf sauté Stroganoff med hjemmelavet pommes frites 自 家 製 フライドポテトとルブッフソテーストロガノフ Menu メニュー Torsdag den 13. Marts 2014 木 曜 日 13 2014 年 3 月 Rejecocktail シュリンプカクテル Wienerschnitzel med dreng, brasekartofler og grønne ærter 少 年 は フライドポテトとグリーンピースと Boeuf sauté Stroganoff med hjemmelavet pommes

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Indholdsfortegnelse Sådan kan du påvise ilt (O 2 )... 2 Sådan kan du påvise CO 2... 3 Sådan kan du påvise SO 2... 4 Sådan kan røg renses for SO 2... 5 Sammenligning af indåndings- og udåndingsluft....

Læs mere

Mini-overflødighedshorn

Mini-overflødighedshorn Mini-overflødighedshorn 10 pers. (9 ringe) Ingredienser Kransekagemasse 150 g flormelis 30 g past. æggehvider 500 g ren, rå marcipan Sprøjteglasur 75 g sigtet flormelis ca. 30 g past. æggehvider Pynt 200

Læs mere

viden vækst balance 7 OPSKRIFTER med kødsovs opskrifter med kødsovs 1/13

viden vækst balance 7 OPSKRIFTER med kødsovs opskrifter med kødsovs 1/13 viden vækst balance 7 OPSKRIFTER med kødsovs 1/13 HALVE BAGTE KARTOFLER med kødsovs af SvinekøD 4 personer 1 løg 1 gulerod 200 g hakket svinekød, ca. 10 % 2. pil og hak løget. 3. Skyl guleroden. 4. Skræl

Læs mere

Solens energi kan tæmmes af nanoteknologi Side 34-37 i hæftet

Solens energi kan tæmmes af nanoteknologi Side 34-37 i hæftet SMÅ FORSØG Solens energi kan tæmmes af nanoteknologi Side 34-37 i hæftet Strøm og lys En lysdiode lyser med energien fra et batteri. Det let at få en almindelig rød lysdiode til at lyse med et 4,5 Volts

Læs mere

Forord Dette skal du bruge til aktiviteten (findes i aktivitetskassen) Forberedelse Dagens forløb Indledning (læreroplæg) (ca. 15 30 min.

Forord Dette skal du bruge til aktiviteten (findes i aktivitetskassen) Forberedelse Dagens forløb Indledning (læreroplæg) (ca. 15 30 min. CO 2 og kulstoffets kredsløb i naturen Lærervejledning Forord Kulstof er en af de væsentligste bestanddele i alt liv, og alle levende væsener indeholder kulstof. Det findes i en masse forskellige sammenhænge

Læs mere

Type 1-diabetes hos børn og unge

Type 1-diabetes hos børn og unge EN VEJLEDNING TIL PERSONALE I SKOLE OG DAGINSTITUTIONER I denne pjece kan I læse om type 1-diabetes hos børn og unge og få vejledning til, hvordan I håndterer barnets diabetes i hverdagen. TYPE 1-DIABETES

Læs mere