Denne case henvender sig til kommunale miljømedarbejdere, der arbejder med godkendelse af og tilsyn med virksomheder.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Denne case henvender sig til kommunale miljømedarbejdere, der arbejder med godkendelse af og tilsyn med virksomheder."

Transkript

1 Case med Kommunerne Denne case henvender sig til kommunale miljømedarbejdere, der arbejder med godkendelse af og tilsyn med virksomheder. Målet med casen er at illustrere følgende for de tilsynsførende kommuner: Relevant indhold i eksponeringsscenarier (ES) Virksomhedernes forpligtelser i forbindelse med modtagelsen af et ES Anvendelse af information fra ES ved miljøgodkendelse og udledningstilladelse På baggrund af casen udarbejdes en artikel, som det er hensigten at bringe i publikationen Teknik og Miljø. Nærværende case er udarbejdet som del af projektet REACH og CLP finansieret af Miljøstyrelsen under Virksomhedsordningen Projektet er udført af DHI i samarbejde med Operate A/S, DI, Dansk Erhverv og KL. Udarbejdelse af casen er sket i samarbejde med virksomheden JUTLANDIA Terminal A/S og Esbjerg Kommune.

2 En virksomheds virkelighed - introduktion Den europæiske kemikalielovgivning, REACH, har stor betydning for virksomheder, der arbejder med kemiske stoffer og produkter. Centralt for REACH er informationerne, som skal videresendes i varekæden, og som omhandler sikker anvendelse både i forhold til sundheden og i forhold til det ydre miljø. Fremover vil virksomhederne få nye sikkerhedsoplysninger fra deres leverandører med anvisninger til sikker håndtering af kemiske stoffer og produkter ved konkrete anvendelser. Oplysningerne kommer med sikkerhedsdatabladet i et bilag som hedder et eksponeringsscenarium, ES. Heri beskrives hvilke forhold, der skal være til stede ved anvendelse af kemiske stoffer og produkter for at sikre tilstrækkelig kontrol, herunder hvilke foranstaltninger der begrænser eksponeringen i arbejdsmiljøet og frigivelsen til det ydre miljø. Virksomhederne skal identificere og gennemføre passende foranstaltninger for en tilfredsstillende håndtering af de risici, der er angivet i eksponeringsscenariet og i sikkerhedsdatabladet. En virksomhed, der arbejder med kemiske stoffer og har udledninger af spildevand, vil i mange tilfælde være underlagt kravet om en miljøgodkendelse og en tilslutningstilladelse til det kommunale spildevandssystem. Heri ligger der vilkår som virksomheden skal overholde f.eks. for drift, indretning, udledning, affald, brug af renere teknologi osv. Virksomheden JUTLANDIA Terminal A/S beskæftiger sig med oplagring og håndtering af mange forskellige kemikalier som led i deres aktiviteter som er servicering af vindmølleindustrien og olieindustrien. F.eks. går 90 % af alle produktionskemikalier til den danske oliesektor gennem JUTLANDIA Terminal i Esbjerg. JUTLANDIA Terminal fungerer som base for aktiviteter i Esbjerg Havn og på Nordsøen, og råder over pakhuse og udendørs opbevaring, herunder faciliteter for prøvehåndtering, blanding og opbevaring af kemikalier. Virksomheden er beliggende på havnen i Esbjerg, hvor lastning, pakning og blanding af kemikalier foregår. Fig. Illustration af en virksomheds virkelighed.

3 JUTLANDIA Terminal er miljøgodkendt efter Miljøbeskyttelseslovens 33 til oplag og håndtering af kemiske produkter under forudsætninger og vilkår for drift og indretning, støj, luft, affald og risiko. Idet aktiviteterne ikke giver anledning til udledning til kloak, og alt spild opsamles, er der ikke opsat vilkår vedrørende udledning til kloaksystemet eller til vandmiljøet. JUTLANDIA Terminal er samtidig omfattet af risikobekendtgørelsen med accept af virksomhedens sikkerhedsdokumentation fra Esbjerg Kommune. Fra leverandørerne af kemikalier, som JUTLANDIA Terminal håndterer, modtages sikkerhedsdatablade, som for en række kemikalier også forventes at være vedhæftet eksponeringsscenarier fremover. Indtil videre har JUTLANDIA Terminal kun modtaget eksponeringsscenarium for ét kemisk stof, 2- Ethylhexanol, som er et stof, der typisk anvendes til adskillelse af emulsioner i olieindustrien. JUTLANDIA Terminal modtager det koncentrerede produkt fra leverandøren, hvorefter det overføres og blandes i produktionskemikalierne, som leveres videre til kunden.

4 Implementering af eksponeringsscenarier Et eksponeringsscenarium beskriver, hvordan et kemisk stof eller produkt skal håndteres, så det er sikkert både for mennesker og miljø. Baggrunden for dette er en risikovurdering, som er foretaget i forbindelse med registreringen af stoffet. Et eksponeringsscenarium omfatter en konkret anvendelse og angiver anbefalinger til anvendelsesbetingelser og risikohåndteringsmæssige foranstaltninger for denne anvendelse. Der er ikke et bestemt format for eksponeringsscenarier som for sikkerhedsdatabladene, så det er op til hver enkelt leverandør at bestemme, hvilket format han vil anvende til at formidle anbefalingerne om sikker anvendelse. Et eksponeringsscenarium er typisk opbygget af 4 dele: 1. Titel, som angiver hvilken anvendelse samt hvilken brugergruppe eksponeringsscenariet gælder for 2. Kontrol af eksponeringen for miljø og arbejdsmiljø, der beskriver anvendelsesbetingelser og risikohåndteringsmæssige foranstaltninger 3. Eksponeringsvurderinger, der beskriver den pågældende eksponering ved de givne betingelser 4. Vejledning til brugere nedstrøms i varekæden (dowstream brugere). JUTLANDIA Terminal har modtaget et sikkerhedsdatablad for 2-Ethylhexanol fra sin leverandør. Et fyldestgørende dokument på i alt 32 sider bestående af i alt 12 eksponeringsscenarier er vedhæftet sikkerhedsdatabladet. De 12 eksponeringsscenarier dækker hele stoffets livscyklus lige fra produktion til slutbrug hos en erhvervsmæssig bruger eller en privat forbruger. Bilaget til sikkerhedsdatabladet indeholder en indholdsfortegnelse, hvilket gør det nemmere at få et overblik over hvilke eksponeringsscenarier, der er udarbejdet.

5 Hvad skal JUTLANDIA Terminal gøre? Det første JUTLANDIA Terminal skal gøre, er at udpege de eksponeringsscenarier, der beskriver deres aktiviteter ud af de 12 eksponeringsscenarier. JUTLANDIA Terminal skal overholde betingelserne beskrevet i eksponeringsscenarierne for deres aktiviteter. I tjek af overholdelse af eksponeringsscenarierne har JUTLANDIA Terminal behov for at opstille egne anvendelsesforhold og sammenligne dem med de forhold, der er beskrevet i eksponeringsscenarierne. I JUTLANDIA Terminals tjek af overholdelse af eksponeringsscenariet indgår: 1. Sammenlign titel på anvendelse samt procestrin og aktiviteter 2. Sammenlign egne anvendelsesbetingelser og risikohåndteringsforanstaltninger relateret til miljøeksponering med dem i ES 3. Sammenlign egne anvendelsesbetingelser og risikohåndteringsforanstaltninger relateret til eksponeringer i arbejdsmiljøet med dem i ES. Det kan være en hjælp at opstille egne anvendelsesforhold og anvendelsesforhold i eksponeringsscenariet i en tabel, når overholdelse af eksponeringsscenariet skal tjekkes. Kortfattet beskrivelse af JUTLANIA Terminals håndtering af stoffet: 2-Ethylhexanol leveres til JUTLANDIA Terminal i 1 m 3 palletanke, og bliver tilsat produktionskemikalier, som efterfølgende bliver transporteret til Nordsøen i offshore transporttanke (indeholdende 2-4 m³). 2- Ethylhexanol bliver pumpet fra palletank til transporttank via slange. Al omhældning/pumpning foregår udendørs under overvågning og udførelse af uddannet personel. I forhold til området, hvor 2-Ethylhexanol håndteres, sker omhældningen på et dedikeret område med et lukket drænsystem, så evt. udslip kan opsamles. Inden 2-Ethylhexanol bliver håndteret, udarbejder JUTLANDIA Terminal en arbejdspladsbrugsanvisning (APB), personellet bliver uddannet, og stoffet indarbejdes i virksomhedens beredskabsplan, så alle involverede ved, hvad der skal foretages, hvis et uheld sker. Som eksempel på JUTLANDIA Terminals tjek af overholdelse af et eksponeringsscenarium er ES 2 for overførsel af stof her beskrevet og gennemgået med hensyn til de anvendelsesforhold, som JUTLANDIA Terminal skal være opmærksom på. 1. Titel på anvendelse samt procestrin og aktiviteter Ved gennemgang af eksponeringsscenariernes titler udpeger JUTLANDIA Terminal to eksponeringsscenarier til at dække deres aktiviteter. Aktiviteterne er beskrevet i følgende to eksponeringsscenarier for industriel håndtering: ES 2: Overførsel af stof:

6 og ES 3: Formulering af stof: JUTLANDIA Terminal anvender ikke selv stoffet men foretager oplagring, overførsel samt blanding med andre kemikalier. Aktiviteterne er derfor dækket af de to eksponeringsscenarier, også selvom stoffet længere nede i varekæden anvendes f.eks. ved olie og gas boringer. 2. Anvendelsesforhold relateret til miljøeksponering I indledningen er der angivet hvilke modeller, der er anvendt ved beregning af eksponeringen ved de pågældende betingelser. Oplysningerne er vigtige, hvis en downstreambruger selv skal foretage beregning af eksponeringen ved andre betingelser end dem, der er angivet i eksponeringsscenariet. Af produktkarakteriseringen fremgår det at ES 2 gælder for en væske med et damptryk under 100 Pa, og at koncentrationen i produktet ikke har betydning her. Anvendelsesbetingelserne foreskriver, at anvendelsen kan foregå kontinuert enten indendørs eller udendørs under normale temperatur- og trykforhold. Miljøfaktorer, som er bestemt af omgivelserne, er flow hastigheden i recipienten. Denne er angivet som den værdi, der er anvendt ved beregning af eksponeringen. Herudover fremgår det, at der ikke er krav om tekniske foranstaltninger eller lokale rensningsforanstaltninger for at undgå eller reducere udledning.

7 Afsnit om kommunalt renseanlæg foreskriver forhold vedrørende flow for udledning, effektivitet samt slambehandling. Herudover fremgår det at affald skal håndteres og bortskaffes efter de lokale regler. I forhold til kontrol af eksponering til miljøet, har JUTLANDIA Terminal kun afkast til luft og ikke udledning til vandigt miljø. Derfor kan der ses bort fra betingelser opstillet i eksponeringsscenariet for udledning til vandigt miljø. I forhold til luft afkast er der ikke angivet krav om rensning. 2. Anvendelsesforhold relateret til eksponeringer i arbejdsmiljøet Også her er der i indledningen angivet hvilke modeller, der er anvendt ved beregning af eksponeringen ved de pågældende betingelser. Af produktkarakteriseringen fremgår det, at ES 2 gælder for det rene stof i væskeform med et damptryk under 100 Pa. Mængden i anvendelse har ikke betydning for eksponeringen, mens varighed og frekvens for

8 anvendelsen er hhv. 8 timer om dagen og fem dage om ugen. Det fremgår, at der forekommer eksponering til hænderne, og der er angivet hvilke faktorer, der er anvendt i beregningen af eksponeringen. I de tekniske anvendelsesbetingelser er der beskrevet, hvilke risikohåndteringsmæssige foranstaltninger, der skal anvendes ved håndtering af stoffet. Tekst i blåt er anbefalinger udover dem, der er krævet for sikker anvendelse. Det fremgår, at der ved overførsel fra en beholder til en anden skal foregå i et lukket system, være indesluttet eller forsynet med ventilation. Ventilation med en effektivitet på 90 % er krævet ved overførsel af stof i et ikke-dertil indrettet system. Det samme gælder for udtag af prøve. Håndtering i laboratoriet skal foregå i stinkskab eller under udsug. Påfyldning af tromler eller små beholdere skal foregå ved hjælp af et dertil indrettet system under lokalt udsug. Ved rengøring af beholdere skal der benyttes åndedrætsværn ved indgang i disse. Systemer skal udtømmes og skylles før åbning og vedligeholdelse. Stoffets skal opbevares i en lukket beholder. Herudover er der givet anbefalinger vedrørende general ventilation på arbejdspladsen samt god praksis i forbindelse med håndtering af stoffet. Der er anbefalinger om at anvende passende handsker (EN374) og beskyttelsesdragt, hvor der kan forekomme direkte kontakt med stoffet samt briller ved risiko for sprøjt.

9 Sidst i eksponeringsscenariet fremgår det, at risikoen er tilstrækkeligt kontrolleret ved implementering af de beskrevne risikohåndteringsforanstaltninger. Herudover er nævnt at skalering, som er beregning af eksponeringen ved andre forhold end angivet i eksponeringsscenariet, kan benyttes og at brugeren skal sikre at risikoen er på mindst samme niveau som i eksponeringsscenariet. I ES 2 indgår der ikke at afsnit vedrørende eksponeringsvurdering med angivelse af den estimerede eksponering ved de pågældende anvendelsesforhold. Nuleffekt værdier for miljøet og arbejdsmiljøet fremgår af stoffets sikkerhedsdatablad. Ved at anvende de beskrevne anvendelsesforhold for den konkrete anvendelse er eksponeringen ifølge eksponeringsscenariet lavere end disse nuleffekt niveauer og koncentrationer, og risici er derved tilstrækkeligt kontrolleret. Det er altid muligt at anvende andre anvendelsesbetingelser, hvis de mindst omfatter de betingelser, der er beskrevet i det modtagne eksponeringsscenarium.

10 Kommunernes tilsyn efter REACH Det er Arbejdstilsynet, der har tilsynspligt med sikkerhedsdatablade og eksponeringsscenarier og med den måde, hvorpå kemikalierne bruges på arbejdspladsen. Det er kommunen, der bl.a. udsteder og fastlægger vilkår i en miljøgodkendelse og i tilslutningstilladelser. Som myndighed på området er det også Kommunen, der har tilsynspligten. Dog er det ved visse listevirksomheder, de decentrale miljøcentre, Århus, Odense og Roskilde, der har tilsynspligten. Staten har tilsynspligt med de største og mest komplicerede virksomheder. Kommunernes pligt til at føre miljøtilsyn hos virksomheder er uændret efter indførelsen af REACH. Når kommunerne fører miljøtilsyn hos virksomhederne, bør de dog være opmærksomme på, at virksomhederne skal overholde eksponeringsscenariernes krav herunder følge anvisninger på, hvordan påvirkning af det ydre miljø undgås. Miljøkrav og vilkår, som kommunen stiller f.eks. for udledning til luft, spildevandsrensningsanlæg eller for direkte udledning til vandmiljøet, skal også overholdes af virksomhederne. Mens virksomhederne modtager eksponeringsscenarier, som gælder for de enkelte stoffer eller blandinger, skal kommunen i deres miljøtilladelser og udledningstilladelser tage hensyn til de samlede produktionsforhold og udledningen derfra. Kommunens tilsyn hos JUTLANDIA Terminal omfatter kontrol af drift og indretning, og overholdelse af vilkår om støj, luft, affald og risiko, som er beskrevet i miljøgodkendelsen. Kommunerne har derfor fokus på de vilkår og forhold, der er beskrevet i miljøgodkendelsen og ikke på kravene i eksponeringsscenarierne. Her er kortfattet beskrevet hvilke parametre, Kommunen vil lægge vægt på, baseret på de parametre, der er bekrevet i miljøgodkendelsen. Her er udplukket de vilkår, som er relevante for overførsel af stoffer herunder opbevaring og rengøring svarende til de aktiviteter, der er omfattet af ES 2. Drift og indretning: Stationære tanke skal være mærket med tankens maximale indhold samt medie. Tanke med flydende medie skal anbringes på belægning, der hindrer gennemtrængning af væske og med opkant. Tanke og rørforbindelser med flydende indhold skal underkastes eftersyn hvert 6. år og nedgravede rørforbindelser skal trykprøves hvert 5. år. Styrke og tæthed skal dokumenteres i en attest. Der skal foretages regelmæssig vedligeholdelse af anlægget. På anlægget skal der forefindes en komplet samling af datablade over produkter, som opbevares og håndteres på anlægget. Oversigt over foregående års produkter med klassificering skal indsendes til tilsynsmyndigheden. Der skal føres driftsjournal over bl.a. eftersyn og vedligeholdelse af tanke, beredskabsøvelse, produceret mængder affald fordelt på typer samt oplysninger om hvortil affladet bortskaffes.

11 Luft: Affald: Risiko: Terminalens drift må ikke give anledning til lugt- eller støvgener. Kemikalieaffald skal opbevares på fast belægning og med opkant, der sikre mod forurening af jord og grundvand. Affald skal bortskaffes i overensstemmelse med Esbjerg Kommunes anvisninger. Der skal løbende foretages revision af terminalens beredskabsplan, så den er i overensstemmelse med de faktiske forhold. Der skal foretages information og træning af personale i forbindelse med procedurer beskrevet i terminales beredskabsplan. Udover de her nævnte vilkår er der opsat vilkår vedrørende specifikke stofgrupper og specifikke anlæg på terminalen, som ikke er relevante for denne case. I forhold til eksponeringer til miljøet er der i miljøgodkendelsen opstillet vilkår for at undgå udledning af forurenet vand bl.a. ved krav vedrørende belægning og opkant, systematisk kontrol af tanke og rørføringer og regelmæssig vedligeholdelse. Idet miljøgodkendelsen tager hensyn til alle JUTLANDIA Terminals aktiviteter, er vilkårene ikke nødvendigvis sammenfaldende med de krav, der stilles i eksponeringsscenarier for stoffer, som JUTLANDIA Terminal håndterer. Dette vilkår er eksempelvis strengere end de betingelser, der anbefales i ES2 vedrørende udledning af 2-Ethylhexanol til spildevand. I forhold til luftafkast er der ikke angivet krav om rensning hverken i miljøgodkendelsen eller i ES2. Dog kan dette være nødvendigt for at overholde vilkår i miljøgodkendelsen vedrørende støv og lugtfri emission. Der er overensstemmelse mellem miljøgodkendelsen og eksponeringsscenariet for 2-Ethylhexanol i forhold til bortskaffelse af affald. I henhold til miljøgodkendelsen skal der foretages foranstaltninger mod forurening af jord og grundvand ved opbevaring af affald. Eksemplet her viser, at en virksomhed som JUTLANDIA Terminal, der har implementeret foranstaltninger for at undgå udledning til spildevand i forbindelse med deres miljøgodkendelse, ikke har problemer med at overholde eksponeringerne til miljøet, som beskrevet i eksponeringsscenariet for stoffet 2-Ethylhexanol. Dette behøver ikke altid være tilfældet, idet der udover vilkår i miljøgodkendelsen kan være opsat miljøkvalitetskriterier for udledning til vandmiljøet som konkrete koncentrationsværdier, der ikke må overskrides. Det vurderes dog, at i langt de fleste tilfælde vil virksomheden kunne overholde både de modtagne eksponeringsscenarier, miljøgodkendelser og miljøkvalitetskriterier, uden at der vil være modstridende krav.

12 Anvend informationer fra eksponeringsscenarierne På sigt vil informationerne, som virksomhederne modtager i eksponeringsscenarierne, sammen med oplysninger om spildevandets generelle egenskaber og lokale forhold kunne indgå i grundlaget for kommunernes fastlæggelse af vilkår for emission og udledning f.eks. gennem leverandørens angivelse af sikre niveauer. Sikkert niveau for anvendelse af et stof angives i eksponeringsscenarierne eller i sikkerhedsdatabladet som estimerede nuleffekt-koncentrationsværdier - Predicted No Effect Concentrations (PNEC) for miljøet gældende for spildevand, ferskvand, havvand, sediment og jord og som estimerede nuleffekt-niveau Derived No Effect Level (DNEL) for arbejdsmiljøet gældende for akutte og kroniske effekter på lokalt og systemisk niveau. Disse nuleffekt værdier for miljøet kan indgå som grundlag for fastlæggelse af vilkår, når kommunerne skal udarbejde miljøgodkendelser eller fastlægge miljøkvalitetskriterier for de pågældende stoffer anvendt hos en virksomhed under hensyntagen til lokale recipientforhold. For stoffet 2-Ethylhexanol er nuleffekt værdier for miljøet angivet som følgende: PNEC STP 10 mg/l PNEC freshwater 0,017 mg/l PNEC intermittent 0,17 mg/l PNEC marine water 0,0017 mg/l PNEC oral 55 mg/kg food PNEC sediment (FW) 0,28 mg/kg dw PNEC sediment (MW) 0,028 mg/kg dw PNEC soil 0,047 mg/kg Efter registrering af et stof i REACH frembringes ligeledes toksikologiske samt økotoksikologiske oplysninger, der kommunikeres i sikkerhedsdatabladet. Herudover vil kommunerne ligeledes have mulighed for at inddrage leverandørens anbefaleringer til sikker anvendelse og kontrol af risici f.eks. ved anvendelse af de opstillede betingelser for udledning til kommunalt renseanlæg i deres fastlæggelse af vilkår. Vha. kemikaliestyring hos en virksomhed kan oplysningerne strukturers og virksomheden få overblik over stoffer og blandinger og deres egenskaber. Virksomhederne har derved bedre mulighed for at vurdere om

13 de anvender de mindst forurenende stoffer, og med kemikaliestyringen har de et godt redskab i deres arbejde med substitution af farlige kemikalier.

REACH Brug af eksponeringsscenarier

REACH Brug af eksponeringsscenarier Virksomhedsordningen 2011 REACH & CLP REACH Brug af eksponeringsscenarier Kommunernes Industrinetværk Odense 18. april 2012 Anne Rathmann Pedersen Miljø og Toksikologi, DHI arp@dhigroup.com Virksomhedsordningen

Læs mere

farligt affald forskrift for opbevaring og håndtering af farligt affald og kemikalier

farligt affald forskrift for opbevaring og håndtering af farligt affald og kemikalier farligt affald forskrift for opbevaring og håndtering af farligt affald og kemikalier 1 1. Forskriftens område 1.1 Forskriften er gældende for alle virksomheder og landbrug i Guldborgsund Kommune, der

Læs mere

REACH i kommunen styr på kemikalierne

REACH i kommunen styr på kemikalierne REACH i kommunen styr på kemikalierne REACH står for: Registration (registrering); af de enkelte kemiske stoffer Evaluation (vurdering); af de kemiske stoffers egenskaber og effekter Authorisation (godkendelse);

Læs mere

BARDAHL EASY GASKET. Dampe kan forårsage irritation af åndedrætsvejene. Irriterer huden. Kan forårsage øjenirritation.

BARDAHL EASY GASKET. Dampe kan forårsage irritation af åndedrætsvejene. Irriterer huden. Kan forårsage øjenirritation. Udfærdigelsesdato: 20.12.2010 Revisionsdato: 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: Produktkode: 77101/77102 PR-nr.: Under anmeldelse Relevante identificerede

Læs mere

REACH Sådan bruger du et eksponeringsscenarie

REACH Sådan bruger du et eksponeringsscenarie REACH Sådan bruger du et eksponeringsscenarie Som slutbruger Bruger I rengøringsmidler, smøremidler, malinger eller andre kemiske stoffer eller blandinger på virksomheden? Hvis svaret er ja, er din virksomhed

Læs mere

Afsnit 4. H 201: Udendørs motorsportsbaner og knallertbaner samt køretekniske anlæg. Dette afsnit omfatter udendørs motorsportsbaner og knallertbaner.

Afsnit 4. H 201: Udendørs motorsportsbaner og knallertbaner samt køretekniske anlæg. Dette afsnit omfatter udendørs motorsportsbaner og knallertbaner. Afsnit 4. H 201: Udendørs motorsportsbaner og knallertbaner samt køretekniske anlæg. 4.1. Anvendelsesområde Dette afsnit omfatter udendørs motorsportsbaner og knallertbaner. 4.2. Beskrivelse af de væsentligste

Læs mere

Bøgeskovvej 7 3490 Kvistgård

Bøgeskovvej 7 3490 Kvistgård SIKKERHEDSDATABLAD 4514 Enviro Sulfaminsyre 1. Identifikation af stoffet/ materialet og leverandøren. Leverandør: SAMSON-ENVIRO ApS Bøgeskovvej 7 3490 Kvistgård CVR.Nr: 31327164 Telefon: 49 13 97 00 Fax.:

Læs mere

Tilsynsrapport til offentliggørelse J.nr. MST-1272-00979 Ref. kalar Dato: 03. november 2015

Tilsynsrapport til offentliggørelse J.nr. MST-1272-00979 Ref. kalar Dato: 03. november 2015 Tilsynsrapport til offentliggørelse Virksomheder J.nr. MST-1272-00979 Ref. kalar Dato: 03. november 2015 Tilsynsrapport Virksomhedens navn Virksomhedens adresse CVR nummer 31080258 Virksomhedstype Tidspunkt

Læs mere

BARDAHL WHEEL CLEANER

BARDAHL WHEEL CLEANER Udfærdigelsesdato: 13.09.2011 Revisionsdato: 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: Produktkode: 60200 PR-nr.: Under anmeldelse Relevante identificerede

Læs mere

SHELLAK, FILTRERET REN

SHELLAK, FILTRERET REN Udstedelsesdato: 29.08.2007 Revisionsdato: 29.04.2012 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: Shellak, filtreret ren PR-nr.: Under anmeldelse Relevante

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Lubcon Turmosynth VG 2,10,15,32,46,68,100,150,220,460,680,1000,1500

Sikkerhedsdatablad. Lubcon Turmosynth VG 2,10,15,32,46,68,100,150,220,460,680,1000,1500 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 14-05-2009 Revision: 14-05-2009 / HBN Erstatter den:

Læs mere

Retningslinjer for Opbevaring af farlige stoffer

Retningslinjer for Opbevaring af farlige stoffer Retningslinjer for Opbevaring af farlige stoffer Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen, Miljøområdet Baggrund for retningslinjer For at undgå forureninger med farlige stoffer, bør man opbevare

Læs mere

CUT-MAX METAL CUTTING COMPOUND

CUT-MAX METAL CUTTING COMPOUND Udstedelsesdato: 15.05.2007 Revisionsdato: 18.03.2012 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: PR-nr.: Ikke anmeldepligtig Relevante identificerede anvendelser

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 200-543-5

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 200-543-5 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 1065464 Udarbejdelsesdato: 31-10-2005 Udarbejdet den: 15-07-2010 / LBN Anvendelse: Renser sølv

Læs mere

1. Meddelelse af Spildevandstilladelse

1. Meddelelse af Spildevandstilladelse Natur og Miljø Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 ROHDEN A/S Rohdenvej 4 7140 Stouby 1. Meddelelse af Spildevandstilladelse Hedensted Kommune meddeler hermed Rohden Gods A/S tilladelse til afledning af

Læs mere

1. GES 16: Produktion af nikkelholdige produkter (elektronik) 2. Anvendelsesforhold og risikohåndteringsforanstaltninger

1. GES 16: Produktion af nikkelholdige produkter (elektronik) 2. Anvendelsesforhold og risikohåndteringsforanstaltninger 1. GES 16: Livscyklus Kort friteksttitel Slutanvendelse DU af Ni-metal Systematisk titel baseret på Use Descriptor SU: SU 16 Fremstilling af computere, elektroniske og optiske produkter, elektrisk udstyr

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Palisanderolie Varenr. 6/3006

Sikkerhedsdatablad. Palisanderolie Varenr. 6/3006 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 1052460 Revision: 15-07-2010 / LBN Anvendelse: Renser og giver såvel olieret som matlakeret palisandertræ

Læs mere

Kampagnetilsynskatalog for Struer Kommune for 2017

Kampagnetilsynskatalog for Struer Kommune for 2017 Kampagnetilsynskatalog for Struer Kommune for 2017 Beskrivelse af krav til at udføre tilsynskampagner Kommunerne skal udføre 2 årlige tilsynskampagner med industrivirksomheder og/eller husdyrbrug som målgrupper.

Læs mere

Revision: 22 Oktober 2015 SIKKERHEDSDATABLAD

Revision: 22 Oktober 2015 SIKKERHEDSDATABLAD Revision: 22 Oktober 2015 SIKKERHEDSDATABLAD PUNKT 1 Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1 Produktidentifikator - Produktnavn: Vibe Textilfarve Sort - PR-nummer: 1152322

Læs mere

Sikkerhedsdatablad UTP HA 6315-G. 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden. 2. Fareidentifikation

Sikkerhedsdatablad UTP HA 6315-G. 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden. 2. Fareidentifikation Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Udarbejdelsesdato: 30-04-2008 Revision: 30-04-2008 / HBN Erstatter den: Anvendelse: Flammesprøjtepulver

Læs mere

Del 3 Identificerede anvendelser Eksponeringsvurdering Risikokarakterisering Værktøjer og vejledning

Del 3 Identificerede anvendelser Eksponeringsvurdering Risikokarakterisering Værktøjer og vejledning Webinar for ledende registranter Kemikaliesikkerhedsvurdering (CSA) og kemikaliesikkerhedsrapport (CSR) - II Del 3 Identificerede anvendelser Eksponeringsvurdering Risikokarakterisering Værktøjer og vejledning

Læs mere

TILSYNSPLAN FOR INDUSTRI 2013

TILSYNSPLAN FOR INDUSTRI 2013 TILSYNSPLAN FOR INDUSTRI 2013 I maj 2013 er en ny tilsynsbekendtgørelse trådt i kraft med krav om, at alle kommuner skal udarbejde en tilsynsplan for miljøtilsyn med virksomheder herunder landbrug. Tilsynsplanen

Læs mere

PUNKT 3: SAMMENSÆTNING AF/OPLYSNING OM INDHOLDSSTOFFER

PUNKT 3: SAMMENSÆTNING AF/OPLYSNING OM INDHOLDSSTOFFER Udarbejdet: 12012015 PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1.1 Produktidentifikator Produktnavn: 1.2 Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen

Læs mere

Håndtering af ES-information i SDS

Håndtering af ES-information i SDS Håndtering af ES-information i SDS REACH overensstemmelsescheck for håndtering af modtagne kemikalier og deres sikkerhedsdatablade til virksomheden. Anbefalinger til kommunikation af sikkerhedsdatablade

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. DEPAC 125 Industrial Degreaser 1. NAVNET PÅ PRODUKTET OG VIRKSOMHEDEN

SIKKERHEDSDATABLAD. DEPAC 125 Industrial Degreaser 1. NAVNET PÅ PRODUKTET OG VIRKSOMHEDEN 1. NAVNET PÅ PRODUKTET OG VIRKSOMHEDEN HANDELSNAVN Leverandør Distributør DEPAC DEPAC 125 Affedtningsmiddel til industrielt brug DEPAC Dichtungstechnik GmbH Alfenzstrasse 9, A-6700 Bludenz Tlf +43 5552

Læs mere

PUNKT 3: SAMMENSÆTNING AF/OPLYSNING OM INDHOLDSSTOFFER

PUNKT 3: SAMMENSÆTNING AF/OPLYSNING OM INDHOLDSSTOFFER Udarbejdet: 05092015 PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1.1 Produktidentifikator Produktnavn: 1.2 Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad)

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 17-10-2006 Udarbejdet den: 17-10-2006 / HBN Anvendelse:

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Produktet skal ikke klassificeres som farligt efter Miljøministeriets regler for klassificering og mærkning.

Sikkerhedsdatablad. Produktet skal ikke klassificeres som farligt efter Miljøministeriets regler for klassificering og mærkning. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 28-11-2007 Revision: 28-11-2007 / HBN Erstatter den:

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD Træsæbe Natur

SIKKERHEDSDATABLAD Træsæbe Natur Træsæbe Natur Side 1 af 6 SIKKERHEDSDATABLAD Træsæbe Natur SDS i overensstemmelse med EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 1907/2006 om registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsninger

Læs mere

PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN

PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN Udarbejdet: 05052015 PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1.1 Produktidentifikator Produktnavn: 1.2 Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Produktet skal ikke klassificeres som farligt efter Miljøministeriets regler for klassificering og mærkning.

Sikkerhedsdatablad. Produktet skal ikke klassificeres som farligt efter Miljøministeriets regler for klassificering og mærkning. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 26-11-2007 Revision: 26-11-2007 / HBN Erstatter den:

Læs mere

PUNKT 3: SAMMENSÆTNING AF/OPLYSNING OM INDHOLDSSTOFFER

PUNKT 3: SAMMENSÆTNING AF/OPLYSNING OM INDHOLDSSTOFFER Udarbejdet: 11122015 PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1.1 Produktidentifikator Produktnavn: 1.2 Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD 111-30-8 203-856-5 23% glutaraldehyd T, C, N R34, R50, R23/25, R42/43 alkyldimethylbenzylammoni umchlorid

SIKKERHEDSDATABLAD 111-30-8 203-856-5 23% glutaraldehyd T, C, N R34, R50, R23/25, R42/43 alkyldimethylbenzylammoni umchlorid Bio Komplet Plus 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: Side 1/5 da Produktnavn: Bio Komplet Plus Leverandør: Trinol A/S Havnegade 20 9400 Nørresundby Telefon: +45 9632 0064

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31 SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 197/26/EF, Artikel 31 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn 1.2. Relevante identificerede anvendelser

Læs mere

VÆG OG FACADERENS. S-sætninger: 2- Opbevares utilgængeligt for børn 26- Kommer stoffet i øjnene, skylles straks grundigt med vand og læge kontaktes

VÆG OG FACADERENS. S-sætninger: 2- Opbevares utilgængeligt for børn 26- Kommer stoffet i øjnene, skylles straks grundigt med vand og læge kontaktes Udstedelsesdato: 29.08.2007 Revisionsdato: 29.04.2012 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: Væg og facaderens PR-nr.: Under anmeldelse Relevante identificerede

Læs mere

1. Titel GES 7 Integreret stål- og jernfremstilling

1. Titel GES 7 Integreret stål- og jernfremstilling 1. Titel GES 7 Integreret stål- og jernfremstilling Livscyklus Kort friteksttitel Formulering DU af Ni-metal Integreret stål- og jernfremstilling Systematisk titel baseret på Use Descriptor SU: SU14: Fremstilling

Læs mere

Stalosan A 2014-11-24 SIKKERHEDSDATABLAD. 1. Identifikation af stoffet/præparatet og af virksomheden

Stalosan A 2014-11-24 SIKKERHEDSDATABLAD. 1. Identifikation af stoffet/præparatet og af virksomheden 20141124 SIKKERHEDSDATABLAD 1. Identifikation af stoffet/præparatet og af virksomheden 1.1. Produktidentifikator Stalosan A 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser,

Læs mere

LINOLIEBASERET VÆGMALING, udendørs

LINOLIEBASERET VÆGMALING, udendørs Udstedelsesdato: 31.07.2009 Revisionsdato: 23.08.2010 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: Linoliebaseret vægmaling, udendørs PR-nr.: Ikke anmeldepligtig

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Varenummer: 03-924 005. Produktregistreringsnummer: 1507445. Rensemiddel til sæder, tæpper o.lign.

SIKKERHEDSDATABLAD. Varenummer: 03-924 005. Produktregistreringsnummer: 1507445. Rensemiddel til sæder, tæpper o.lign. SIKKERHEDSDATABLAD Produktnavn: Tekstil Rens. Varenummer: 03-924 005. Produktregistreringsnummer: 1507445. Anvendelse: Rensemiddel til sæder, tæpper o.lign. Dato: 29. 05. 2002. Rev. dato: 14. 10. 2002.

Læs mere

PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN

PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN Udarbejdet: 11082015 PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1.1 Produktidentifikator Produktnavn: 1.2 Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen

Læs mere

Side 1 af 5. 2. Fareidentifikation: Klassificering af stoffet/blandingen:

Side 1 af 5. 2. Fareidentifikation: Klassificering af stoffet/blandingen: Udfærdigelsesdato: 02.12.2010 Revisionsdato: 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: Produktkode: 51100 PR-nr.: Under anmeldelse. Relevante identificerede

Læs mere

KURSER PÅ MILJØ- OG KEMIKALIEOMRÅDET. Miljø REACH Sikkerhed Kemikalier

KURSER PÅ MILJØ- OG KEMIKALIEOMRÅDET. Miljø REACH Sikkerhed Kemikalier KURSER PÅ MILJØ- OG KEMIKALIEOMRÅDET Miljø REACH Sikkerhed Kemikalier KURSER INTRODUKTION TIL REACH REACH er navnet på EU s kemikalielovgivningspakke, der trådte i kraft i 2007. Alle kemikalier (fx maling

Læs mere

Sikkerhedsdatablad i hht. 1907/2006/EF

Sikkerhedsdatablad i hht. 1907/2006/EF 1. IDENTIFIKATION AF PRODUKTET OG AF LEVERANDØR. Produktets navn og nummer: Pindstrup 4-1-5 Gødning PR-nr: Ikke anmeldelsespligtig. Markedsførende virksomhed: Sirena-soap ApS Adresse: Bygmestervej 7, 9560

Læs mere

Tilsynsrapport til offentliggørelse

Tilsynsrapport til offentliggørelse Tilsynsrapport til offentliggørelse Virksomheder J.nr. MST-1270-00022 Ref. amj/ulsee Dato: 28-08-2014 Tilsynsrapport Virksomhedens navn Virksomhedens adresse H.J. Hansen Hadsund A/S Hobrovej 103, 9560

Læs mere

Forskrift for opbevaring af olie og kemikalier

Forskrift for opbevaring af olie og kemikalier Forskrift for opbevaring af olie og kemikalier -herunder råvarer, halvfabrikata, færdigvarer og affald Teknik og Miljø Hjørring Kommune Indledning Dette er en forskrift til dig, der opbevarer olie og kemikalier

Læs mere

SACHTOKLAR PRODUKTTYPE DEKLARATION ANVENDELSE EGENSKABER KARAKTERISTIK BRUGSANVISNING OG DOSERING. PRODUKTDATA Vægtfylde 1,2-1,3 kg/l LAGRING

SACHTOKLAR PRODUKTTYPE DEKLARATION ANVENDELSE EGENSKABER KARAKTERISTIK BRUGSANVISNING OG DOSERING. PRODUKTDATA Vægtfylde 1,2-1,3 kg/l LAGRING Side 1/1 Databladsnr.: 1774 Printdato: 20. jun 2007. PRODUKTTYPE DEKLARATION ANVENDELSE EGENSKABER KARAKTERISTIK BRUGSANVISNING OG DOSERING Flokkuleringsmiddel 5-15% aluminiumhydroxidchlorid. er et flokkuleringsmiddel,

Læs mere

BARDAHL HÅNDRENS. Side 1 af 5. 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: BARDAHL HÅNDRENS

BARDAHL HÅNDRENS. Side 1 af 5. 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: BARDAHL HÅNDRENS Udfærdigelsesdato: 18.12.2010 Revisionsdato: 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: Produktkode: 60300 PR-nr.: Ikke anmeldepligtig Relevante identificerede

Læs mere

BARDAHL SUPERLIM. Side 1 af 5

BARDAHL SUPERLIM. Side 1 af 5 Udfærdigelsesdato: 27.12.2010 Revisionsdato: 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: Produktkode: 98001 PR-nr.: Under anmeldelse Relevante identificerede

Læs mere

Tilsynsrapport til offentliggørelse J.nr. MST-1272-00630 Ref. jeppj/tiska Den 27. november 2014

Tilsynsrapport til offentliggørelse J.nr. MST-1272-00630 Ref. jeppj/tiska Den 27. november 2014 Tilsynsrapport til offentliggørelse Virksomheder J.nr. MST-1272-00630 Ref. jeppj/tiska Den 27. november 2014 Tilsynsrapport Virksomhedens navn Virksomhedens adresse Novo Nordisk A/S CVR nummer 24256790

Læs mere

Zenith Dental Leverandørdatablad Agerskov d. 20.10.2014

Zenith Dental Leverandørdatablad Agerskov d. 20.10.2014 Zenith Dental Leverandørdatablad Agerskov d. 20.10.2014 Calcipast + I Midlertidig rodfyldningsmateriale med iodoform Datablad er lavet i henhold til EU regulation (EC) nr. 1907/2006 af EU Parlamentet og

Læs mere

LUGTFJERNER M. CITRUS

LUGTFJERNER M. CITRUS Udstedelsesdato: 28.01.2012 Revisionsdato: 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: PR-nr.: Lugtfjerner m. Citrus Ikke anmeldepligtig Relevante identificerede

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. I henhold til 2001/58/EF

Sikkerhedsdatablad. I henhold til 2001/58/EF 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Revideret den: 13-06-2002/ JRØ Anvendelse: Anvendes til pudsning af fundamenter, kælderhalse og trapper m.v., som lægnings- og fugemørtel

Læs mere

Stofklassificering. Ingen R10 T, R23C,R34. 1) Giftig og miljøfarlig stof/ C+R34 ætsende / R50 Meget giftig for vandlevende organismer.

Stofklassificering. Ingen R10 T, R23C,R34. 1) Giftig og miljøfarlig stof/ C+R34 ætsende / R50 Meget giftig for vandlevende organismer. Revultex MR - Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/materiale Revultex LR Kemisk beskrivelse: Centrifugeret natur-cis 1,4 polyisoprenlatex konserveret VIB.nr. RE 00 EU-mærkning (EU-nr.): 1. 232-689-0

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD CMT

SIKKERHEDSDATABLAD CMT PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser,

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Hud Fjern straks forurenet tøj. Vask huden med vand og sæbe. Søg læge ved vedvarende ubehag og vis dette sikkerhedsdatablad.

Sikkerhedsdatablad. Hud Fjern straks forurenet tøj. Vask huden med vand og sæbe. Søg læge ved vedvarende ubehag og vis dette sikkerhedsdatablad. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Revideret den: 02-06-2003 / JR Anvendelse: Bindemiddel til fremstilling af mørtel, puds og beton. Leverandør: Borup

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Natronlud. Udledning af større mængder til vandmiljøet kan forårsage ændringer i ph-værdien. natriumhydroxid C R35 1

SIKKERHEDSDATABLAD. Natronlud. Udledning af større mængder til vandmiljøet kan forårsage ændringer i ph-værdien. natriumhydroxid C R35 1 Natronlud 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: da Produktnavn: Varetype: Natronlud 27,65% Leverandør: Clean Care A/S Indkildevej 2C 9210 Aalborg SØ Telefon: Telefax: Ansvarlig

Læs mere

Sikkerhed i laboratoriet. Center for Undervisningsmidler Maj-Britt Berndtsson. 2. september 2014

Sikkerhed i laboratoriet. Center for Undervisningsmidler Maj-Britt Berndtsson. 2. september 2014 Sikkerhed i laboratoriet Center for Undervisningsmidler Maj-Britt Berndtsson 1. september 2014 Cand.pæd. kemi Maj-Britt Berndtsson Program 1. Praktiske øvelser af arbejdsmæssig karakter 2. Arbejdsstedets

Læs mere

PUNKT 3: SAMMENSÆTNING AF/OPLYSNING OM INDHOLDSSTOFFER

PUNKT 3: SAMMENSÆTNING AF/OPLYSNING OM INDHOLDSSTOFFER Udarbejdet: 08092014 PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1.1 Produktidentifikator Produktnavn: 1.2 Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Olie til Skifer & Klinker

Sikkerhedsdatablad. Olie til Skifer & Klinker Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 1691860 Revideret den: 22-06-2007 / JST Anvendelse: Anvendes til behandling af klinker, teglfliser

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 215-181-3 215-185-5. 1-5 5-10 Se punkt 16 for ordlyd af R-sætninger

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 215-181-3 215-185-5. 1-5 5-10 Se punkt 16 for ordlyd af R-sætninger Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 1688573 Revideret den: 22-06-2007 / JST Anvendelse: Rensning af afløb. 2. Fareidentifikation

Læs mere

1. Meddelelse af Spildevandstilladelse

1. Meddelelse af Spildevandstilladelse BØGBALLE MASKINSTATION A/S Uldum Hedevej 18 7171 Uldum Sendt via digitalpost Natur og Miljø Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Daniel Kvist Sørensen Dir: 79755676 Mob: e-mail: Daniel.Sorensen @Hedensted.dk

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD MALKE DES. Udledning af større mængder til vandmiljøet kan forårsage ændringer i ph-værdien.

SIKKERHEDSDATABLAD MALKE DES. Udledning af større mængder til vandmiljøet kan forårsage ændringer i ph-værdien. da 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: Produktnavn: Leverandør: ApS Platinvej 21 6000 Kolding Telefon: +45 76 34 84 00 Telefax: +45 75 50 43 70 Ansvarlig for sikkerhedsdatablad:

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning. Einecs nr.: CAS-nr.: w/w%: Komponenter: Klassificering: 266-257-8 66215-27-8 2 Cyromazin

Leverandørbrugsanvisning. Einecs nr.: CAS-nr.: w/w%: Komponenter: Klassificering: 266-257-8 66215-27-8 2 Cyromazin 1. Identifikation af Stoffet/materialet og leverandøren Varenavn: Reg. Nr.: Leverandør: Anvendelse: Neporex Tanaco Danmark A/S, Glentevej 11 DK 6705 Esbjerg ø, Tlf.: 75 144800 Fax: 75 143184 Anvendes til

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD AFKALK

SIKKERHEDSDATABLAD AFKALK da 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: Produktnavn: Leverandør: ITW ApS Platinvej 21 6000 Kolding Telefon: +45 76 34 84 00 Telefax: +45 75 50 43 70 Ansvarlig for sikkerhedsdatablad:

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Indtagelse Fremkald ikke opkastning. Skyl munden grundigt og drik meget vand. Søg læge. Vis lægen dette sikkerhedsdatablad.

Sikkerhedsdatablad. Indtagelse Fremkald ikke opkastning. Skyl munden grundigt og drik meget vand. Søg læge. Vis lægen dette sikkerhedsdatablad. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PRnummer: Udarbejdelsesdato: 15112007 Revision: 15112007 / HBN Erstatter den: 02122004 Anvendelse: Rustløsner,

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006

SIKKERHEDSDATABLAD. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 SIKKERHEDSDATABLAD Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden: Produktnavn: V705D Produktregisternummer: 2170848

Læs mere

World Headquarters Hach Company Date Printed 1/24/09. Loveland, CO USA 80539 (970) 669-3050 SIKKERHEDSDATABLADE

World Headquarters Hach Company Date Printed 1/24/09. Loveland, CO USA 80539 (970) 669-3050 SIKKERHEDSDATABLADE Page 1 SIKKERHEDSDATABLADE 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/PRÆPARATET OG AF VIRKSOMHEDEN Produktnavn: Lachat-kolonne til bromid Katalognummer: 50246 HACH LANGE GmbH Nødtelefonnumre: Willstätterstrasse 11

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Olie til Gulvafslibning

Sikkerhedsdatablad. Olie til Gulvafslibning Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Revideret den: 02-06-2003 / JR Anvendelse: Anvendes som "kølemiddel" ved gulvafslibning. Leverandør: Borup Kemi I/S

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Produktnavn: Anvendelse: 163000 VIDEOJET CLEANING SOLUTION

Læs mere

BT Maskinfabrik v. Brian Thomsen Riskærvej 12 9352 Dybvad. Att: Brian Thomsen [info@btmaskinteknik.dk]

BT Maskinfabrik v. Brian Thomsen Riskærvej 12 9352 Dybvad. Att: Brian Thomsen [info@btmaskinteknik.dk] Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn BT Maskinfabrik v. Brian Thomsen Riskærvej 12 9352 Dybvad Tel.: +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk CVR-nr. 29189498 Att:

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD Feedtech Silage F400 FT1018 I henhold til EF-direktiv 2006/1907/EF

SIKKERHEDSDATABLAD Feedtech Silage F400 FT1018 I henhold til EF-direktiv 2006/1907/EF SIKKERHEDSDATABLAD Feedtech Silage F400 I henhold til EF-direktiv 2006/1907/EF Forberedelse dato: 24-sep-2012 Revisionsdato Revisions Nummer: 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN

Læs mere

Forskrift om opbevaring af olier og kemikalier i Esbjerg og Fanø kommuner Produkter, affald m.v. Teknik & Miljø Esbjerg Kommune

Forskrift om opbevaring af olier og kemikalier i Esbjerg og Fanø kommuner Produkter, affald m.v. Teknik & Miljø Esbjerg Kommune Forskrift om opbevaring af olier og kemikalier i Esbjerg og Fanø kommuner Produkter, affald m.v. Teknik & Miljø Esbjerg Kommune Forskrift om opbevaring af olier og kemikalier i Esbjerg og Fanø Kommuner.

Læs mere

Revision: 22 Oktober 2015 SIKKERHEDSDATABLAD

Revision: 22 Oktober 2015 SIKKERHEDSDATABLAD Revision: 22 Oktober 2015 SIKKERHEDSDATABLAD PUNKT 1 Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1 Produktidentifikator - Produktnavn: Vibe Textilimprægnering - Produktkode: 80074100

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. 1/7 Revision: PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN. Cat. No. 40700023, 40700024, 40700055

SIKKERHEDSDATABLAD. 1/7 Revision: PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN. Cat. No. 40700023, 40700024, 40700055 1/7 PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1.1. Produktidentifikator Emballage: Cat. No. 40700023, 40700024, 40700055 1 l; 5 l; 10 l 1.2. Relevante identificerede anvendelser

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Natriumhydroxid-opløsning (4%) 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden

Sikkerhedsdatablad. Natriumhydroxid-opløsning (4%) 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: - Leverandør: Udarbejdet den: 26-01-2010 / HSV SSI Diagnostica Herredsvejen 2 Anvendelse: Kemikalie

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. PP Grundrengøring 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden.

Sikkerhedsdatablad. PP Grundrengøring 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 2103741 Leverandør: Udarbejdet den: 01-09-2008 / IRE PP Mester Maling A/S Islevdalvej 185 Anvendelse:

Læs mere

Oprettet: 22. august 2012 Revideret: - Erstatter: - Datablad nr.: 200180 - Version nr.: 1.0 Printet d. 23. august 2012.

Oprettet: 22. august 2012 Revideret: - Erstatter: - Datablad nr.: 200180 - Version nr.: 1.0 Printet d. 23. august 2012. Super Clear dk 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN Oplysninger om produktet Handelsnavn: Super Clear Stoffets/præparatets anvendelse: Kemikalie til forskellige anvendelser

Læs mere

Information til Clean Cares kunder, konsulenter og interne vedr. REACH og Clp.

Information til Clean Cares kunder, konsulenter og interne vedr. REACH og Clp. Information til Clean Cares kunder, konsulenter og interne vedr. REACH og Clp. Den 28. november 2008 vedtog Europaparlamentet, efter mere end 15 års indledende arbejde i FN, direktiv nr. EU 1272/2008 omhandlende

Læs mere

Tilsynsrapport til offentliggørelse J.nr.MST- 1272-00048 Ref. MARIP/ulsee Dato: 03.april 2014

Tilsynsrapport til offentliggørelse J.nr.MST- 1272-00048 Ref. MARIP/ulsee Dato: 03.april 2014 Tilsynsrapport til offentliggørelse Virksomheder J.nr.MST- 1272-00048 Ref. MARIP/ulsee Dato: 03.april 2014 Tilsynsrapport Virksomhedens navn Virksomhedens adresse Renosyd i/s Norgesvej 13, 8660 Skanderborg

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Varenummer: 03-921 410, 415. Produktregistreringsnummer: 1515154. Rensemiddel til ruder og emaljerede overflader.

SIKKERHEDSDATABLAD. Varenummer: 03-921 410, 415. Produktregistreringsnummer: 1515154. Rensemiddel til ruder og emaljerede overflader. SIKKERHEDSDATABLAD Produktnavn: Ruderens. Varenummer: 03-921 410, 415. Produktregistreringsnummer: 1515154. Anvendelse: Rensemiddel til ruder og emaljerede overflader. Dato: 16. 07. 2002. Rev. dato: 14.

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Kaustisk Soda

Sikkerhedsdatablad. Kaustisk Soda Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 1691721 Revideret den: 22-06-2007 / JST Anvendelse: Rensning af afløb og afsyring af møbler.

Læs mere

Holstebro Kommune. Teknik og Miljø 2012. Brugervejledning for Olieudskiller i. Holstebro Kommune

Holstebro Kommune. Teknik og Miljø 2012. Brugervejledning for Olieudskiller i. Holstebro Kommune Holstebro Kommune Teknik og Miljø 2012 Brugervejledning for Olieudskiller i Holstebro Kommune Holstebro Kommune Denne pjece handler om olieudskiller. Holstebro Kommune vil i løbet af de næste par år, have

Læs mere

AUDITTEKNIKKER I MILJØTILSYNET

AUDITTEKNIKKER I MILJØTILSYNET Notat Envina AUDITTEKNIKKER I MILJØTILSYNET 7. maj 2014 Projekt nr. 217134 Dokument nr. 1211121254 Version 1 Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af Indhold 1.1 CASE SCENARIE VIRKSOMHEDER - RENSERIET

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser, der frarådes

SIKKERHEDSDATABLAD. 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser, der frarådes Side: 1 Kompileringsdato: 10/10/2014 Revision: 05/02/2016 Version: 6 Punkt 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn: 1.2. Relevante identificerede

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006

SIKKERHEDSDATABLAD. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 SIKKERHEDSDATABLAD Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden: Produktnavn: V461D Produktregisternummer: 2170880

Læs mere

Erhverv J.nr. MST-1230-00066 Ref. Riksb Den 21. maj 2015. Til høringsparterne

Erhverv J.nr. MST-1230-00066 Ref. Riksb Den 21. maj 2015. Til høringsparterne Til høringsparterne Erhverv J.nr. MST-1230-00066 Ref. Riksb Den 21. maj 2015 Høring over udkast 5 bekendtgørelser, til 5 bekendtgørelser, der følger der op implementerer på lov om lov nr. xx om anmeldeordning

Læs mere

AFKALKER TIL KAFFEMASKINER

AFKALKER TIL KAFFEMASKINER da LEVERANDØRBRUGSANVISNING FLYDENDE Revisionsdato: 30. Nov. 2005 erstatter: 5. Dec. 2002 Databladsnr.: 1504 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG LEVERANDØREN: Produktnavn: Varetype: FLYDENDE Leverandør:

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser, der frarådes

SIKKERHEDSDATABLAD. 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser, der frarådes Side: 1 Kompileringsdato: 15/05/2015 Revision: 03/02/2016 Version: 7 Punkt 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn: 1.2. Relevante identificerede

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Bayer Environmental Science Nørgaardsvej 32 2800 Kgs. Lyngby

Sikkerhedsdatablad. Bayer Environmental Science Nørgaardsvej 32 2800 Kgs. Lyngby Revisionsdato: 9. juli 2009 3. version Side 1 af 5 1. Navnet på produktet og virksomheden Produktnavn: Produkttype:. Insektmiddel. Må kun anvendes til bekæmpelse af gåsebillelarver på græsarealer, der

Læs mere

Produktnavn: Super Cube Anvendelse: Flokkuleringsmiddel.

Produktnavn: Super Cube Anvendelse: Flokkuleringsmiddel. Version 1.0, september 2012 Produktnavn: Super Cube Anvendelse: Flokkuleringsmiddel. Beskrivelse Fast terning som koagulerer opslæmmede partikler, der er for små til at blive opfanget ved normal filtrering.

Læs mere

Teknik & Miljø Esbjerg Kommune

Teknik & Miljø Esbjerg Kommune Forskrift om opbevaring af olier og kemikalier i Esbjerg og Fanø kommuner 4. udgave, juli 2013 Grafisk produktion: Kommunikation, Esbjerg Kommune Teknik & Miljø. Industrimiljø Torvegade 74. 6700 Esbjerg

Læs mere

PUNKT 3: SAMMENSÆTNING AF/OPLYSNING OM INDHOLDSSTOFFER

PUNKT 3: SAMMENSÆTNING AF/OPLYSNING OM INDHOLDSSTOFFER SYNTHV 0W30 Udarbejdet: 02022015 PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1.1 Produktidentifikator Produktnavn: Varenummer: SYNTHV 0W30 ARD010044 1.2 Relevante identificerede

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad)

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) Lubcon Turmogearoil VG EP ISO 22, 32, 46, 68, 100, 150, 220, 320, 460, 680 Serien 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig

Læs mere

Sikkerhedsdatablad ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31

Sikkerhedsdatablad ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31 Side 1/6 1 Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Produktidentifikator Artikelnummer: 4101 Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser,

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser, der frarådes Anbefalede anvendelser:

Sikkerhedsdatablad. 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser, der frarådes Anbefalede anvendelser: Sikkerhedsdatablad Udstedelsesdato: 11-03-2011 Version: PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn: Tollhouse Pool Klar Varenummer:

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD SANIVA S-AFKALK / SANIVA S-AFKALKER

SIKKERHEDSDATABLAD SANIVA S-AFKALK / SANIVA S-AFKALKER SANIVA S-AFKALK / SANIVA S-AFKALKER Side 1 af 7 SIKKERHEDSDATABLAD SANIVA S-AFKALK / SANIVA S- AFKALKER PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Udgivet dato 21.12.2012

Læs mere

Opbevaring af farlige stoffer

Opbevaring af farlige stoffer Opbevaring af farlige stoffer Undgå uheld og forureninger Virksomheden bør altid ved opbevaring af farlige stoffer forsøge at reducere risikoen for uheld med efterfølgende forureninger. Ved at følge de

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31 SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 197/26/EF, Artikel 31 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn 1.2. Relevante identificerede anvendelser

Læs mere

Opbevaring af olier og kemikalier. Vejledning

Opbevaring af olier og kemikalier. Vejledning Opbevaring af olier og kemikalier Vejledning Indledning Ved opbevaring af olie og kemikalier er der risiko for forurening af jord, grundvand, søer og vandløb samt utilsigtet tilledning til kloaksystemer.

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 201-116-6 202-859-9 229-962-1

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 201-116-6 202-859-9 229-962-1 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Under anmeldelse Udarbejdet den: 12-05-2009 / LFJ Anvendelse: Hærder. Anvendes sammen med Flexovoss

Læs mere