O P M A N D S K E N D E L S E

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "O P M A N D S K E N D E L S E"

Transkript

1 O P M A N D S K E N D E L S E af 18. juni 2009 i Faglig voldgiftssag FV : Fællesudvalget for Musikundervisere inden for musikskoleområdet (FMM) (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Kommunernes Landsforening (KL) (advokat Christian K. Clasen)

2 2 INDLEDNING Denne sag mellem Fællesudvalget for musikundervisere inden for musikskoleområdet (FMM) og Kommunernes Landsforening (KL) angår spørgsmålet, om og eventuelt i hvilket omfang det kan pålægges musikskoleunderviserne at udføre skemalagt undervisning på andre dage end mandag - fredag. Tvisten angår blandt andet forståelsen af 13 i overenskomsten om løn- og ansættelsesvilkår for musikskolelærere mellem KL og FMM. Tvisten er opstået på baggrund af, at Odense Musikskole i sæsonen 2007/2008 udbød en musikgrundskole om lørdagen for børn i aldersgruppen 1-6 år. Undervisningen af samtlige hold foregik på lørdage og blev af kommunen anset for omfattet af undervisernes timeforpligtelse i henhold til overenskomsten. Tvisten blev drøftet på et mæglingsmøde den 2. juli 2007, hvor det konstateredes, at der ikke kunne opnås enighed mellem parterne. I referatet af mødet hedder det blandt andet: Repræsentanter for KL og Odense Kommune samt repræsentanter for FMM Parterne drøftede sagen vedr. Odenses Musikskoles udbud af musikundervisning om lørdagen for det kommende skoleår. FMM gør gældende, at Odense Kommune ikke er berettiget til ensidigt at placere undervisningsaktiviteter på lørdage og søn- og helligdage. Dette følger af, at der i overenskomst om løn- og ansættelsesvilkår for musikskolelærere er indbygget en forudsætning om, at den skemalagte undervisning skal placeres på ugens fem første hverdage (mandag fredag). Endvidere følger det af, at der i det almindelige overenskomstsystem er indbygget en forudsætning om, at lørdage og søn- og helligdage er fridage. KL afviste det af FMM anførte, idet det af overenskomst om løn- og ansættelsesvilkår for musikskolelærere ikke fremgår at der er hindringer for at tilrettelægge undervisning om lørdagen. Tvisten er af FMM ved klageskrift af 5. september 2007 blevet indbragt for denne faglige voldgiftsret, der har bestået af faglig sekretær Morten Ridder og juridisk konsulent H. C. Tjellesen, udpeget af FMM, kontorchef Marianne Brinch-Fischer og chefkonsulent Thorbjørn Christensen, udpeget af KL, og som opmand højesteretsdommer Per Sørensen. Sagen er forhandlet den 31. marts og 2. april 2009.

3 3 PÅSTANDE Klager, FMM, har nedlagt påstand om, at KL skal anerkende, at den i parternes overenskomst 13, stk. 1, anførte arbejdstid alene kan placeres på ugens dage fra mandag til fredag i det omfang, der er tale om skemalagt undervisning. Indklagede, KL, har påstået frifindelse. SAGEN Overenskomsten Det er FMM s opfattelse, at omfanget af musikskolelærernes undervisningsforpligtelse i henhold til overenskomsten er fastlagt med udgangspunkt i folkeskolelovens bestemmelser herom. Den første overenskomst for musikskolelærere blev indgået i 1983, og da lød folkeskolelovens 13, stk. 1, således: Afsnit I månedslønnede 2 Arbejdstid Stk. 1 Som fuldtidsbeskæftigede betragtes musikskolelærere med et pligtigt årligt løntimetal på 1080 løntimer (27 løntimer ugentligt i 40 uger). I overenskomstens 13 og 14 hedder det blandt andet: 13. Arbejdstid Stk. 1 Som fuldtidsbeskæftiget betragtes en musikskolelærer med et pligtigt årligt undervisningstimetal på 1000 undervisningstimer (25 undervisningstimer pr. uge i 40 uger). Stk. 4 Det i stk. 1 nævnte undervisningstimetal er fastsat under hensyntagen til, at det påhviler musikskolelærere ud over at tilrettelægge og forberede undervisning at varetage en række opgaver uden direkte forbindelse med undervisningen, herunder blandt andet:

4 4 a) kontakten mellem musikskolen og elevens hjem, b) deltagelse i lærermøder og kollegiale konferencer, c) medvirke ved indkøb af instrumenter og andet undervisningsmateriale, d) medvirke til gennemførelse af koncerter, e) medvirke ved løsning af forskellige sociale opgaver vedrørende eleverne, f) medvirke ved gennemførelsen af eventuelle koncertturneer, g) tid til den enkelte lærers øvetid. Stk. 10 Det ugentlige undervisningstimetal opgøres ved sammentælling af det ugentlige skematimetal og eventuelle timereduktioner i henhold til stk De beregnede timereduktioner af enhver art afrundes til nærmeste timetal med 2 decimaler. 14. Ulempeydelser For undervisningstimer, som efter forud godkendt skema læses i tiden kl , samt for delt tjeneste ydes natpenge og ydelser for delt tjeneste efter de for statens tjenestemænd gældende regler, jf. bestemmelserne i henholdsvis 1, stk. 1 og 6, og 3, stk. 1 og 2, i Finansministeriets cirkulære af 26. februar Som det også fremgår af referatet af mæglingsmødet den 2. juli 2007, er det FMM s opfattelse, at det følger af såvel overenskomsten som af parternes fælles forudsætning, at kommunerne ikke er berettiget til ensidigt at placere skemalagt undervisning på lørdage og søn- og helligdage. Det er heroverfor KL s opfattelse, at overenskomsten ikke er til hinder for en sådan placering. KL bestrider endvidere, at parterne har haft en sådan fælles forudsætning, idet der tværtimod gennem årene har været tradition for, at aktiviteterne der i vidt omfang varetages af deltidsansatte medarbejdere i tillæg til disses beskæftigelse andetsteds ligger uden for den almindelige skoletid som et fritidstilbud for børn og unge og også for voksne. I et udateret notat vedrørende blandt andet undervisningsårets længde i musikskolerne, betegnet KL s added value til overenskomsten som er afstemt med DMpF/FMM, hedder det blandt andet: Undervisningsårets længde / ugedage /planlægning 13, stk. 1 definerer en musikskolelærers fuldtidsbeskæftigelse som 1000 timer i form af 25 undervisningstimer pr. uge i 40 uger. De 40 uger beregnes som 5 x 40 dage = 200 dage, og der tælles frem eller tilbage fra undervisningsårets begyndelses- eller sluttidspunkt, idet ferie- og SH-dage ikke indgår i dagene. Herefter ligger undervisningsåret fast, og musikskolelærerne kan ikke pålægges undervisning ud over denne periode.

5 5 Metoden bevirker, at antallet af de forskellige ugedage varierer alt efter hvordan sh-dagene falder i et givet år. Mange musikskoler planlægger traditionel undervisning på den måde, at en given instrumental undervisning foregår på en bestemt ugedag. Dette forhold, sammenholdt med den måde, hvorpå undervisningsåret fastlægges på, bevirker, at det kan være vanskeligt at ramme 1000 undervisningstimer i det enkelte år. Nogle musikskolelærere vil nå et lavere timetal, og nogle vil nå et lidt højere timetal, men med denne planlægningsmetode vil det skulle tåles. Musikskolelærere med et samlet højere undervisningstimetal end 1000 vil således ikke være berettigede til overtidsbetaling, og musikskolelærere med et samlet lavere undervisningstimetal end 1000 vil ikke være forpligtede til at fortsætte deres eks. mandagsundervisning ud over undervisningsårets fastsatte længde. Det er musikskolelederens opgave at planlægge undervisningen, således at det samlede undervisningstimetal når så tæt på 1000 som muligt. Notatet fremkom efter et møde den 21. januar 2000 med deltagelse af repræsentanter fra KL og DMpF (Dansk Musikpædagogisk Forening). Forud for mødet havde DMpF udfærdiget et notat, hvori det blandt andet hedder: Notat vedr. længden af undervisningsåret i musikskolerne Af 11, stk. 1 i Overenskomst om løn- og ansættelsesvilkår for musikskolelærere (KL/FMM) fremgår, at en fuldtidsansat musikskolelærers årlige løntimetal udgør løntimer svarende til 25 løntimer ugentligt i 40 uger. Af bemærkningen til 5, stk. 4 fremgår, at der skal foretages en omregning af løntimetallet, hvis undervisningsåret er kortere end 40 uger. Af 14 fremgår, at en løntime omfatter en undervisningslektion på 45 minutter. Som det fremgår af bemærkningen til 5, stk. 4, er udgangspunktet for tilrettelæggelsen af arbejdet i musikskolerne, at undervisningsåret omfatter 40 uger. Dette har imidlertid ikke været genstand for en forhandling mellem overenskomstens parter, men må tilskrives, at man ved de første overenskomsters indgåelse har associeret til de i Folkeskolen gældende forhold. Her er det som bekendt ved lov fastsat, at et undervisningsår skal indeholde 200 undervisningsdage. Et undervisningsår på 40 uger omfatter således såvel i Folkeskolen som i musikskolen 200 undervisningsdage. Antallet af ugedage i undervisningsdage i de enkelte undervisningsår vil variere afhængig af den fastsatte begyndelsesdato og/eller den fastsatte slutdato. Typisk vil der være flest tirsdage, onsdage og torsdage, mens der vil være færre mandage og fredage. Det samlede antal undervisningsdage vil imidlertid altid udgøre 200. Det kan altså konstateres, at det grundlæggende princip er, at en månedslønnet musikskolelærer giver fremmøde og gennemfører den skemalagte undervisning på de dage, hvor musikskolen giver undervisning uanset antallet af ugedage i det på forhånd fastlagte undervisningsår. Et undervisningsårs længde defineres altså alene i forhold til det samlede

6 6 antal undervisningsdage og ikke i forhold til antallet af de enkelte ugedage i undervisningsåret. Tidligere drøftelser om forståelsen af overenskomsten Spørgsmålet om undervisning på lørdage har tidligere været drøftet dels mellem DMpF og nogle kommuner, dels mellem DMpF og KL. I 1990 opstod der således en sag, hvor Korsør kommunale Musikskole havde rejst spørgsmålet om betaling af godtgørelse på grund af pålagt tjeneste på lørdage og søn- og helligdage. I et brev af 25. september 1990 fra DMpF til KL hedder det: Ulempeydelser, Korsør kommunale Musikskole Vi har modtaget en henvendelse fra Korsør kommunale Musikskole vedr. udbetaling af godtgørelse p.g.a. pålagt tjeneste på lørdage søn- og helligdage jvf. overenskomsten mellem KL og FMM 15, og finansministriets cirkulære af Korsør kommune mener ikke der skal ydes en sådan godtgørelse, under henvisnig til at det ikke er direkte nævnt i overenskomsten. Vi har tidligere forhandlet en tilsvarende sag med FKKA om Albertslund kommune. Der var enighed mellem parterne om, at hele cirkulæret er gældende for området, og at der således skal udbetales godtgørelse for tjeneste på lørdage, søn- og helligdage. I et brev af 11. marts 1991 til DMpF svarede KL: Ansættelsesvilkår for musikskolelærere. Dansk Musikpædagogisk Forening har i skrivelse af 25. september 1990 meddelt, at Korsør Kommune har afvist at betale godtgørelse til musikskolelærere for tjeneste på lørdage, søn- og helligdage efter bestemmelserne i Finansministeriets cirkulære af 31. august Kommunernes Landsforening er af den opfattelse, at musikskolelærere udfører de i 11, stk. 2 anførte arbejdsopgaver på lørdage, søn- og helligdage uden særskilt vederlæggelse. Hvis kommunen pålægger musikskolelærere egentlige skemalagt undervisning på lørdage, samt på søn- og helligdage, betales der ulempeydelser efter statens regler. Der skal endvidere i forbindelse med andre arrangementer (koncerter, pædagogiske dage, særlige musikdage og lignende) ydes natpenge, såfremt tjenesten har været forud planlagt, og er godkendt af musikskolens leder, såfremt disse arrangementer ligger inden for tidsrummet kl Endvidere har spørgsmålet fremme i anledning af en sag i Thisted Kommune. I et brev af 13. januar 2005 til kommunens musikskole skrev DMpF blandt andet:

7 7 Vedr.: Arbejde på lørdage, søndage og helligdage. Med henvisning til mit brev af den 29. september 2004, dit svar af den 18. oktober 2004 og kontorchef Lars Møllers brev af den 11. november 2004 kan foreningen ikke anerkende din tolkning af mit oprindelige brev. I brevet af den 29. september 2004 kræver foreningen, at lønforholdene for tjeneste på lørdage og søndage bliver forhandlet med virkning fra undervisningsåret 2005/2006, såfremt Thisted kommunale Musikskole i en årrække har haft en kutyme om, at pålægge lærerne tjeneste på disse dage. Det er således foreningens opfattelse, at lørdage, søndage og helligdage almindeligvis er anerkendte fridage i henhold til overenskomsten, hvorfor tjeneste på disse dage i givet fald forinden skal være aftalt med den faglige organisation dvs. FFM c/o DMpF. Mit brev af den 29. september 2004 er derfor en opsigelse af en eventuel lokal kutyme om tjeneste på lørdage, søndage og helligdage, hvilket umiddelbart ikke berører den fælles forståelse herom mellem overenskomstparterne. Foreningen kan derfor ikke acceptere, at Thisted kommunale Musikskole alene i kraft af ledelsesretten anser sig for berettiget til frit at placere arbejdstiden på lørdage, søndage og helligdage. Derfor forudsætter foreningen, at der indgås en aftale om kompensationsfrihed og betaling herfor for så vidt Thisted kommunale Musikskole fra undervisningsåret ønsker at pålægge lærerne tjeneste på disse dage. I modsat fald vil foreningen betragte den pålagte tjeneste som brud på overenskomsten. Kommunen rejste derpå spørgsmålet over for KL, der den 2. maj 2006 svarede således: Fortolkning af musikskolelærernes overenskomst KL har modtaget Thisteds Kommunes brev af 15. marts vedrørende fortolkning af musikskolelæreroverenskomsten i relation til arbejde udført på lørdage, søn- og helligdage. Indledningsvist konstateres, at overenskomsten ikke er til hinder for arbejde på disse dage. For så vidt angår honoreringsdelen, må der sondres mellem opgavernes karakter, jfr. overenskomstens 13, stk. 1 og 4. KL er af den opfattelse, at 13, stk. 4 opgaver i rimeligt omfang kan udføres på lørdage, søn- og helligdage uden særskilt vederlæggelse. Såfremt musikskolen imidlertid pålægger en musikskoleleder at udføre egentligt skemalagt undervisning på disse dage, jfr. 13, stk. 1 vil det være KLs opfattelse, at der skal ydes en honorering herfor, hvilket eksempelvis kan ske med funktionstillæg efter aftale om lokal løndannelse for tandlæger, bibliotekarer og musikskoleledere/-lærere.

8 8 FMM har under denne sag oplyst, at forbundet ikke er blevet gjort bekendt med KL s svar til kommunen. Musikskolernes praksis Det er KL s opfattelse, at landsforeningens brev af 11. marts 1991 til DMpF viser, at musikskolerne med begge parters viden i en årrække har haft undervisning i weekenderne. Til yderligere illustration heraf har KL fremlagt oplysninger fra en række musikskoler landet over. Oplysningerne består i musikskolernes programmer, hjemmesider m.v. I tilknytning hertil har KL fremhævet, at placeringen af undervisningsaktiviteter på lørdage eller søndage meget ofte sker på lærernes eget initiativ, idet lærerne ikke har mulighed for at undervise på ugens første fem hverdage. FMM har bestridt, at de fremlagte oplysninger i relevant og reelt omfang belyser omfanget af aktiviteterne og deres faktiske gennemførelse. Praksis på andre overenskomstområder Til støtte for sit standpunkt har FMM blandt andet henvist til et protokollat af 20. april 2004 i en sag mellem Ingeniørforeningen i Danmark og Amtsrådsforeningen. Sagen angik en uoverensstemmelse om, hvorvidt arbejdstiden for ingeniører, der var ansat under overenskomsten mellem Amtsrådsforeningen og Ingeniørforeningen i Danmark, kunne placeres på lørdage, søndage og helligdage, således at arbejdstiden frit kunne placeres på disse dage, uden at der skulle ydes særskilt kompensation herfor. Under sagen var det Amtsrådsforeningens opfattelse, at amtskommunerne frit og uden varsel kunne placere arbejdstiden for overenskomstansatte ingeniører på lørdage og på søn- og helligdage alene med de begrænsninger, der fulgte af arbejdsmiljøloven. Ingeniørerne havde derfor ikke krav på kompensation for en sådan placering af arbejdstiden. Heroverfor var det Ingeniørforeningens standpunkt, at amtskommunerne ganske vist kunne placere arbejdstiden på lørdage og søn- og helligdage, men at dette alene kunne ske, hvor særlige driftsmæssige hensyn begrundede det, og i så fald med passende varsel og under ydelse af kompensation i form af frihed eller vederlag, der skulle fastsættes efter forhandling. I et protokollat, hvoraf resultatet af sagen fremgår, udtalte voldgiftsretten blandt andet: 4. Efter advokaternes procedure voteredes sagen. Der kan ikke gives Amtsrådsforeningen medhold i, at amtskommunerne alene i kraft af ledelsesretten er berettiget til frit at placere arbejdstiden på lørdage og søn- og helligdage. Dette følger af, at der i det almindelige overenskomstsystem er indbygget en forudsætning om, at lørdage og søn- og helligdage

9 9 ifølge en årelang fast praksis er fridage. Dette er da også i overensstemmelse med, hvad der må anses for almindeligt gældende på det øvrige arbejdsmarked. Der vil således ikke kunne gives Amtsrådsforeningen medhold i de selvstændige principale påstande. Der var herefter enighed mellem voldgiftsrettens medlemmer om at foreslå parterne at søge deres uoverensstemmelse løst ved forhandling efter følgende retningslinier: Amtskommunerne er i et vist, begrænset omfang berettiget til at placere arbejdstiden på en lørdag, en søndag eller en helligdag. Eksempelvis vil en sådan placering kunne ske enkelte gange om året, uden at der skal forhandles herom med den pågældende ansatte eller med Ingeniørforeningen. Omvendt vil en placering af arbejdstiden, der indebærer, at den ansatte regelmæssigt og med ikke ubetydelig intensitet skal arbejde på de pågældende dage, ikke kunne ske uden videre. Som eksempel herpå kan nævnes, at den ansatte skal arbejde på sådanne dage flere gange om måneden. Hvor grænsen mellem disse 2 ydertilfælde skal gå, må afhænge af forhandling mellem parterne. Ved en sådan forhandling må der tages hensyn til bl.a. stillingens karakter, og der må endvidere tages stilling til, om der skal gives varsel om en sådan omlægning af arbejdstiden og i givet fald med hvilken længde. Et passende varsel vil f.eks. kunne være 3 måneder. Såfremt ændringen er så indgribende, at den indebærer en væsentlig ændring af ansættelsesvilkårene, vil varslet eventuelt skulle svare til det individuelle opsigelsesvarsel. Desuden vil en placering, der går ud over, hvad arbejdsgiveren alene kan bestemme, indebære, at der skal forhandles om kompensation til den ansatte i form af frihed, vederlag eller lignende. FORKLARINGER Ole Helby Petersen har forklaret blandt andet, at han er formand for FMM. Han er uddannet på musikkonservatoriet og har en årrække undervist som musikskolelærer på blandt andet Ishøj og Rødovre musikskoler, ligesom han har været kursusleder for landsdækkende kursusaktiviteter. Musikskolerne startede oprindelig på privat initiativ, men op gennem 80 erne kom kommunerne mere ind i billedet, og i 1983 blev den første overenskomst indgået med KL. I dag har alle kommunerne pligt til at give tilskud til musikskolerne, hvad enten disse er egentlige kommunale skoler, eller de drives på privat basis. Nogle af skolerne har deres egen bygning, men for de fleste skolers vedkommende foregår undervisningen på skolerne. I almindelighed begynder undervisningen først efter den almindelige skoletids slutning ved 14-tiden, således at den mest intense del af undervisningen foregår mellem kl. 15 og 18. Han deltog ikke selv i forhandlingerne om

10 10 overenskomsten i 1983, der blev til på ryggen af folkeskoleloven. Baggrunden herfor var, at det typisk var skolefolk, der var de oprindelige primus motorer i udviklingen af skolerne. Dertil kom, at der var musikundervisning i Folkeskolen, der også indebar instrumentalundervisning. Der er 98 musikskoler landet over. Han har ikke på noget tidspunkt før denne sags opståen været i tvivl om, at KL havde samme forståelse af overenskomstens 13 som FMM. Den opfattelse blev bestyrket efter KL s udsendelse af notatet added value, hvori det blev fremhævet, at undervisningen sker mandag - fredag. Som det fremgår af blandt andet added value, er der 200 undervisningsdage om året, men således at der ikke altid bliver tale om nøjagtig timers undervisning. Det er efter hans opfattelse vigtigt at holde fast ved, at det eneste parameter for aflønningen af lærerne er de timer årligt. De 25 undervisningstimer pr. uge over 40 uger er en gennemsnitsnorm. Efter hans opfattelse er det også helt centralt, at det af added value fremgår, at ferie og SH-dage ikke indgår i dagene, og at undervisningsåret derefter ligger fast, idet musikskolelærerne ikke kan pålægges undervisning ud over denne periode. Antallet af uger på 40 ligger ikke nødvendigvis fast, idet man godt kan forestille sig, at der f.eks. kun er 36 uger. Man kan således ikke binde kommunerne op på en norm på 40 uger. Lørdage og søndage er aldrig blevet talt med i de 25 undervisningstimer ugentligt. Gennem alle årene har skolerne fulgt FMM s fortolkning af 13. Dette er også blevet meldt ud i skolernes brochurer, idet det altid har været mandag - fredag, der er talt med som skemadage. Da en stor del af lærerne er deltidsansatte og ikke fuldtidsansatte, er det netop nødvendigt at have et fast antal undervisningsdage og uger. Det er ikke nogen tilfældighed, at FMM s notat forud for mødet den 21. januar 2000 kun omtaler dagene mandag - fredag og ikke lørdag/søndag. Fremkomsten af notatet og KL s added value skabte visse dønninger blandt skolerne, fordi nogle af dem mente, at retningslinjerne lagde begrænsninger for deres tilrettelæggelse af undervisningen. Formuleringen af overenskomstens 14 om ulempeydelser blev præciseret, fordi den tidligere havde været noget kryptisk, men heller ikke i den forbindelse blev spørgsmålet om tillæg for arbejde i weekend bragt frem, for ham at se af den simple grund, at der ikke foregik undervisning i weekenderne. Administrationen af overenskomstens 13, stk. 4 også betegnet som gummiparagraffen har ikke givet anledning til problemer. Af bestemmelsen følger, at der naturligvis kan finde aktiviteter sted også uden for ugens fem første dage, der kræver lærernes deltagelse, uden at de får noget for det. Forudsætningen herfor er dog, at sådanne aktiviteter kun er af begrænset omfang og dermed ikke går ud over, hvad der har været forudsat ved formuleringen af bestemmelsen.

11 11 Han var ikke selv involveret i behandlingen af sagen vedrørende Korsør Musikskole i 1990/91, og han har derfor heller aldrig rigtigt hæftet sig ved formuleringen af KL s brev af 11. marts For ham at se giver brevet ikke rigtig nogen mening, fordi man ikke har været opmærksom på indholdet af overenskomsten. Han må dog medgive, at indholdet af KL s brev kunne tyde på, at foreningens sagsbehandlere ikke har opponeret mod, at der ikke var noget til hinder for skemalagt tjeneste på lørdage eller søndage. Sagen i Thisted i 2006 er blevet håndteret af den lokale tillidsrepræsentant, der kun har beføjelser med hensyn til den lokale løndannelse, f.eks. ved skønsmæssige fastsættelser af honorarer i tilfælde, der er omfattet af overenskomstens 13, stk. 4. Tillidsrepræsentanten har således ingen beføjelser med hensyn til forståelsen af overenskomsten. Han finder det dog bemærkelsesværdigt, at KL i slutningen af brevet af 2. maj 2006 selv giver udtryk for, at man ikke kan pålægge lærerne at udføre skemalagt undervisning på lørdage, uden at de aflønnes særskilt herfor. Hvad angår de eksempler på skoler, der har undervisning om lørdagen, og som KL har henvist til, er der efter hans opfattelse kun tre af kommunerne, som udtrykkeligt har villet pålægge lærerne at undervise på lørdage, nemlig Gentofte, Tårnby og Odense. For alle tre skolers vedkommende er der tale om småbørns undervisning musikalsk legestue. Denne form for aktivitet kendte man ikke, da overenskomsten blev indgået. Det vil efter hans opfattelse være en katastrofe, hvis KL får medhold i denne sag. I forvejen har lærerne en meget fragmenteret hverdag, idet deres undervisning ofte er spredt ud over formiddagen, eftermiddagen og aftenen. Dertil kommer de særlige arrangementer i form af koncerter og lignende, de skal deltage i. Det vil være mere eller mindre ødelæggende for lærernes privatliv, hvis de herudover skal kunne pålægges undervisning den sjette dag i ugen. Sagt på en anden måde har det gennem alle årene været en klar forudsætning for FMM, at en skemalagt undervisningsuge kun er på fem dage. Jesper Christensen har forklaret blandt andet, at han har været ansat som faglig sekretær i FMM siden Det var ham, der underskrev DMpF s brev af 13. januar 2005 til Thisted Musikskole. Den lokale leder af skolen fastholdt, at kommunen i en årrække havde pålagt lærerne at udføre tjeneste på lørdage, og skolen fastholdt dette standpunkt under drøftelserne. Problemet blev imidlertid løst, fordi Thisted ophørte med at have den pågældende undervisning. For ham at se skal udtrykket skemalagt undervisning forstås som en undervisning, der er fastlagt på forhånd og sker kontinuerligt uge efter uge. FMM er villige til i det enkelte tilfælde at drøfte, hvordan

12 12 eventuelle problemer skal løses, men forudsætningen herfor er, at der er tale om fleksibilitet og ikke fuldstændigt fast gennemgående undervisning. Efter modtagelsen af KL s oplysninger om praksis på en række skoler landet over kontaktede han selv musikskolelederne og tillidsrepræsentanterne, der for en betydelig dels vedkommende ikke kunne nikke genkendende til KL s fremstilling. En række af de skoler, KL oprindelig havde henvist til, er da også senere blevet trukket ud af listen. De ret få tilfælde, hvor der rent faktisk er undervisning på lørdage, må efter FMM s opfattelse betegnes som atypiske, og i hvert fald er de ikke repræsentative. I 2006 var der i alt fastlønnede og timelønnede musikskolelærere over hele landet. Også disse store tal illustrerer, at de tilfælde, KL har henvist til, udgør en meget begrænset del af den samlede undervisning. Henrik Boll har forklaret, at han siden 1995 har været tillidsrepræsentant på Hjørring Musikskole. Spørgsmålet, om lærerne kan pålægges skemalagt undervisning om lørdagen, har aldrig været et emne. Naturligvis forekommer der aktiviteter, der er omfattet af overenskomstens 13, stk. 4. Nogle af disse aktiviteter har man kendskab til i god til, mens andre dukker op i sidste øjeblik. Disse aktiviteter, typisk i form af koncerter, indgår ikke i skemaerne og anses ikke som undervisning, men som en del af forpligtelsen efter gummiparagraffen. Han har for en sikkerheds skyld talt med alle lærerne, der har småbørnsundervisning, og alle har oplyst, at de ikke har haft skemalagt undervisning på lørdage. Det går ikke bare at tage nogle timer ud af skemaet i løbet af ugens fem første dage og indlægge dem som undervisning om lørdagen, fordi der dermed kan opstå store huller i løbet af en dag, som er helt uproduktive for lærerne. Han er dog bekendt med, at musikstuderende gerne vil have undervisningstimer lagt på lørdage, men deres situation kan heller ikke sammenlignes med de fastansatte læreres. Poul Rosenbaum har forklaret, at han er konservatorie- og universitetsuddannet og siden 1980 har været musikskoleleder i Ishøj Kommune. Kommunens musikskole er ganske stor og tjener som forberedelsesskole til konservatoriet for både børn og voksne. Der er 45 lærere, der er ansat i forskelligt omfang. Skolen har en undervisningsuge på 36 timer. Hans forståelse af overenskomsten er, at han har ret til også at skemalægge undervisning i weekenderne, hvor der kan blive tale om særlig talentundervisning, udveksling med andre skoler og store arrangementer. Sådanne arrangementer planlægges så vidt muligt op til et år i forvejen og indlægges i den enkelte lærers årsnorm. Tilrettelæggelsen af den daglige arbejdstid sker i samråd med den enkelte lærer. Ishøj Musikskole har normalt ikke planlagt, det vil sige har fast undervisning på lørdage eller søndage. Antalmæssigt er det således et begrænset antal lørdage om året, der foregår aktiviteter på. Un-

13 13 dervisningen på talentlinjen omfatter typisk 5-8 lørdage hen over skoleåret, mens øvrige arrangementer foregår over enkelt weekends. Efter hans opfattelse er der ikke i musikskoleoverenskomsten noget til hinder for at afholde musikskoleaktiviteter på denne måde i weekends, og for at få musikskolerne til at fungere på den rigtige måde er det også nødvendigt at inddrage weekends en gang imellem. Men som nævnt drøfter han i god tid tilrettelæggelsen med musikskolelærerne, og der er indgået en lokalaftale, der sætter timetal på sådanne særlige aktiviteter. Olaf Nyeng har forklaret blandt andet, at han er uddannet trompetist og siden 1974 har været leder af Hjørring Musikskole. Foruden ham selv er der 29 lærere, der underviser over 40 uger i løbet af året. Gennem de sidste 12 år har der været småbørnsundervisning om lørdagen, og denne undervisning har været skemalagt fra skoleårets begyndelse. Herudover afholdes der ind imellem prøver og samspil om lørdagen. Den skemalagte undervisning om lørdagen er en del af lærernes ansættelsesvilkår. I de senere år er der blevet betalt for undervisning på lørdage i form af reduktion af timetallet. En sådan reduktion har været nødvendig, for at skolen har kunnet rekruttere lærere. Grunden til, at småbørnsundervisningen er lagt på lørdage, er, at disse børn er helt afhængige af de voksne med hensyn til transport og lignende. Ingen af lærerne har hidtil haft nogen indvendinger imod ordningen. Det sker også, at der med henblik på sammenspil bliver trukket timer sammen til nogle store prøver til koncerter, og sådanne timer indgår i skemalægningen. Hvis der derved sker en omlægning af timerne, sker det efter aftale med lærerne, idet de ikke på forhånd kan skemalægges ved årets begyndelse. Han har ikke drømt om at forelægge spørgsmålet, om undervisningstimer kan placeres på lørdage, for nogen. Den fremgangsmåde med hensyn til beregningen af de 200 dage, der fremgår af KL s added value til overenskomsten hvorefter der tælles frem eller tilbage fra undervisningsårets begyndelses- eller sluttidspunkt osv. går man ikke ind i i Hillerød. Forklaringen herpå er, at lærerne under alle omstændigheder underviser i mindre end de 40 uger, der udgør grundlaget for beregning af lønnen, og dermed får en højere løn end den, de ville få, hvis lønnen skulle svare til det faktiske antal timer, de underviser. Per Soelberg har forklaret, at han både før og efter, at han blev ansat som kontorchef i KL, har beskæftiget sig med musikskoleområdet. Sagen om indgåelse af en overenskomst lå således på hans bord, da han blev ansat i Først i 1983 lykkedes det at få overenskomsten færdiggjort, og han havde overenskomsten under sit forhandlingsområde frem til I begyndelsen blev overenskomsten forhandlet af DMpF, men siden gik forhandlingerne over til FMM. Det var først og fremmest organisationerne, der ønskede overenskomstdækning af musikskoleområdet, men på sin vis var også arbejdsgiversiden interesseret i at få en overenskomst. Organisationens mål-

14 14 sætning med indgåelsen af en overenskomst var at få en højere beskæftigelsesgrad blandt lærerne for dermed at gøre området mere professionelt. Indtil der blev lovgivet på området i 2006, var det mere eller mindre kommunerne, der havde det afgørende ord. Gennem årene har en eventuel sammenhæng med folkeskoleområdet aldrig været inddraget under drøftelserne, og set med arbejdsgiversidens øjne har musikskoleområdet da heller aldrig været et område, der har lænet sig op ad folkeskoleområdet. Stort set har 13 haft samme udformning gennem alle årene. Gummiparagraffen i stk. 4 kender man også fra skolepædagogernes overenskomst, der er indgået på nogenlunde samme tidspunkt som musikskoleoverenskomsten. Afgrænsningen i stk. 4 havde til formål på den ene side at undgå, at lærerne blev udnyttet af arbejdsgiverne, og på den anden side at undgå, at der blev tale om et tag-selv-bord. Da der dengang var færre musikskolelærere, og det drejede sig om at opnå en højere beskæftigelsesgrad, var det slet ikke inde i billedet, at man ikke skulle kunne sprede aktiviteterne hen over alle seks hverdage i ugen. Sammenspil kunne forekomme på lørdage, uanset om disse dage på forhånd var blevet skemalagt, eller om der var tale om et pludseligt opstået behov. Det er helt utvivlsomt, at FMM helt tilbage siden indgåelsen af overenskomsten har været fuldt bekendt med denne fremgangsmåde. Dengang var foreningen repræsenteret af Olaf Nyeng. Skemalagt undervisning som begreb er ikke blevet lagt ind i overenskomsten, men FMM s tankegang kan kun forstås, hvis man lægger tankegangen fra folkeskoleloven til grund. Der er imidlertid tale om to helt forskellige områder, og folkeskoleloven har aldrig dannet model for dette område. Gennem alle årene siden overenskomstens indgåelse har der været tale om et selvstændigt område, hvor stillingerne har haft en særlig karakter. Som han erindrer det, reagerede DMpF ikke på noget tidspunkt over den udlægning af overenskomsten, KL fremkom med i brevet af 11. marts Christian Larsen har forklaret, at han siden 2004 har været leder af Hjørrings Musiske Skole. Han er konservatorieuddannet og har undervist i Jylland siden Skolen har ca. 100 lærere. Weekendarbejde er en uundværlig, men ikke særlig omfattende, del af musikskolens aktiviteter. Af hensyn til lærernes familieliv forsøger man at undgå aktiviteter i weekenderne, men der er tilfælde, hvor det er nødvendigt at tage weekenderne i brug, f.eks. til koncerter og festivaler, øveweekends for de faste ensembler, prøver med større ad hoc ensembler, typisk i forbindelse med projektuger, workshops, der henvender sig til en større målgruppe, f.eks. regionalt, og aktiviteter, der særligt henvender sig til børnefamilier. Aktiviteterne i weekenderne lægges så vidt muligt ind i skemaet på forhånd, men behovet kan også opstå i løbet af året, fordi det typisk er i weekenderne, de særlige aktiviteter kan lægges. I Nordjylland har man et stort fælles orkester med 100 musikere, der samarbejder meget på tværs af kommunerne, og alle kører samme type projek-

15 15 ter, det vil sige afholder prøver på navnlig lørdage. Denne tilrettelæggelse af aktiviteterne sker i fuld overensstemmelse med de andre skoleledere i kommunerne i Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt og Aalborg. Det er ganske enkelt umuligt at samle eleverne på andre tidspunkter end i weekenderne, der derfor er helt uundværlige, også af hensyn til det pædagogiske indhold. Så vidt muligt sker tilrettelæggelsen efter forslag fra lærerne, men i tvivlstilfælde er det i sidste ende ham, der som leder foretager tilrettelæggelsen. De aktiviteter, der ikke kan anses for omfattet af overenskomstens 13, stk. 4, f.eks. hvor man rejser ud til festivaler, der heller ikke efter lærernes egen opfattelse må anses for omfattet af bestemmelsen, betales der særligt for, enten i form af reduktion af timer eller af økonomisk kompensation. I alle tilfælde sker det efter forhandling med lærerne. Nogle af lærerne har reelt en undervisningsuge på 5 dage, men dette gælder langt fra alle lærerne. De tal, der er angivet i KL s added value, er efter hans opfattelse alene hjælpetal med henblik på fastlæggelsen af årsnormen. Preben Renstrøm har forklaret, at han siden 1995 har været musikskoleleder i Brøndby. Det er en lille skole med lærere, der alle er ansat på deltid. De underviser ca. 180 instrumentalelever i obligatoriske sammenspil. En af lærerne underviser 4 lektioner 9 lørdage om året, der er indregnet i hendes årsnorm. Hun får hverken ulempe- eller funktionstillæg for undervisningen på disse lørdage, der er et led i hendes ansættelsesvilkår. Før hende har der været ansat to lærere på samme vilkår. Der har tidligere været to årlige strygerkoncerter, der indgik i årsnormen og derfor var skemalagt på forhånd. Derudover opstår der løbende behov for at afholde aktiviteter på lørdage. Det drøftes jævnligt, hvad man skal gøre for at fastholde eleverne, og det er netop de aktiviteter, der foretages uden om den faste undervisning, som eleverne finder det sjovt at deltage i. Tre lærere underviser fire elever på en særlig talentlinje. Undervisningen af disse elever, der anses for at være lokomotiver i musiklivet på skolen, sker blandt andet på lørdage og indlægges i årsnormen. Skemalægningen af aktiviteter på lørdage er for ham et led i hans ledelsesret, men det er selvfølgeligt, at han foretager tilrettelæggelsen efter drøftelse med lærerne. De aktiviteter, der efter en fælles vurdering falder uden for overenskomstens 13, stk. 4, bliver særskilt honoreret. Ingen af hans medarbejdere arbejder mere end tre dage om ugen, og undervisning på en sjette dag i ugen er derfor aldrig aktuel. Finn Elholm har forklaret, at han er konsulent i KL og i de sidste to år har haft musikskolerne som sit område. Forud for denne sag har han ved s til ca. 100 musikskoler over hele landet spurgt, om der forekommer undervisning på lørdage. Formålet hermed var ikke systematisk at

16 16 kortlægge omfanget af undervisningen på lørdage, men kun at få bekræftet, at sådan undervisning rent faktisk finder sted på en række skoler landet over. Steen Rasmussen har forklaret, at han siden 1995 har været forhandlingsleder i KL og herunder har haft skoler og musikskoler som sit område. Under forhandlingerne har han haft Per Soelberg som sparringspartner. Ligesom lærerne i folkeskolen har musikskolelærerne en egentlig undervisningsforpligtelse, benævnt konfrontationsforpligtelsen, og noget ved siden af. Det er vigtigt, at musikskolerne profilerer sig for at få kunder i butikken. De skal derfor ud at sælge varen, det vil sige undervisningen, der ydes mod en forholdsvis høj egenbetaling og foregår i elevernes fritid. Karakteristisk for musikskoleområdet er, at der ikke er særligt mange fuldtidsansatte undervisere. Spørgsmålet om arbejdstiden på lørdage eller søndage har aldrig været drøftet under overenskomstforhandlingerne. Emnet har været oppe at vende på kurser m.v., hvor Ole Helby Petersen har fremført, at forbundet ikke ønsker, at der skal være undervisningsforpligtelse på lørdage/søndage. KL s svar herpå har altid været, at det ikke står nogen steder, at man ikke kan have undervisning i weekends, herunder skemalagt undervisning. Der har været en ganske åben diskussion af spørgsmålet, og han er overrasket over, at det fra forbundets side nu fremføres, at spørgsmålet ikke tidligere har været klart fremme. Der har aldrig før været rejst konkrete sager om spørgsmålet. Ham bekendt er det ret normalt, at der honoreres for undervisning på lørdage etc. i form af f.eks. reduktion i antallet af undervisningstimer i løbet af ugen. Det er KL s opfattelse, at såvel skemalagt undervisning på lørdage som aktiviteter, der er omfattet af overenskomstens 13, stk. 4, kan være pålagt tjeneste. 13, stk. 4, knytter sig til 13, stk. 1, og omhandler udtømmende, hvad der falder ind under den almindelige undervisningstid. På mødet den 21. januar 2000, der resulterede i KL s added value, var det undervisningssæsonens længde og slet ikke det spørgsmål, denne sag drejer sig om, der var til drøftelse. Han forstår anførslen af dagene mandag - fredag i forbundets notat, der blev udarbejdet forud for mødet, som en henvisning til de almindeligt forekommende undervisningsdage i ugen. Det må i øvrigt erindres, at musikskolelærerne i overvejende omfang er ansat på deltid, og han deler derfor slet ikke Ole Helbys opfattelse af, at det ville få meget alvorlige konsekvenser for lærerne, hvis KL får medhold i denne sag. PARTERNES ARGUMENTER FMM har anført, at såvel formuleringen af overenskomstens bestemmelser om arbejdstid som KL s egen fortolkning af formuleringerne vedrørende sæsonlængden i det såkaldte added value dokument og den måde, hvorpå parternes aftaler er blevet administreret på, indebærer, at KL har

17 17 anerkendt, at skemalagt undervisning alene kan placeres på ugedagene mandag til fredag. Kun hvis der indgås anden særlig aftale i henhold til rammeaftale om arbejdstid, enten lokalt eller centralt, kan der ske en afvigelse herfra. Siden gennemførslen af overenskomsten i 1983 har det da også været forudsat mellem overenskomstens parter, at skemalagt undervisning kun kunne placeres på disse ugedage. Af added value fremgår således klart, at der kun regnes med en 5-dages arbejdsuge. Denne forståelse bestyrkes af indholdet af forbundets notat, der blev fremsendt til KL forud for mødet den 21. januar I øvrigt er det et almindeligt anerkendt arbejdsretligt princip, at lørdage og søn- og helligdage ikke indgår i den almindelige arbejdstid. Dette blev da også klart udtrykt i protokollatet af 20. april 2004 i sagen mellem Ingeniørforeningen i Danmark og Amtsrådsforeningen. Denne sag drejer sig alene om skemalagt undervisning og ikke om de aktiviteter, der er omfattet af gummiparagraffen i overenskomstens 13, stk. 4. Hvis der ikke holdes snor i systemet, vil lærerne således kunne pålægges det vil sige mod deres vilje at udføre undervisning på lørdage. Udtrykket skemalagt undervisning er ikke direkte nævnt i overenskomsten, men alle er enige om, at det er et kendt begreb, og at det sigter til de timer i form at 25 undervisningstimer pr. uge i 40 uger, jf. added value. Før indgåelsen af overenskomsten i 1983 var det helt naturligt at tage udgangspunkt i det, der var gældende på folkeskolens område, og dengang havde ingen en forestilling om, at skemalagt undervisning kunne lægges på lørdage. Grunden til, at der ikke i overenskomsten står noget om, hvordan det årlige timetal skal eller kan placeres, er, at man ikke har været i tvivl herom. Ellers havde man i overenskomsten udtrykkeligt anført, at timerne også kan placeres på lørdage etc. Hvis KL dengang havde været af en anden opfattelse end den, forbundet giver udtryk for under denne sag, skulle KL have givet klart udtryk for det. KL s standpunkt under denne sag gik også i 1983 klart imod den helt almindelige udvikling. Den måde, overenskomsten er blevet administreret på gennem årene, bestyrker i hvert fald rigtigheden af forbundets fortolkning. Det kan ikke af KL s brev af 11. marts 1991 til DMpF udledes, hvad der egentlig var KL s opfattelse, men i øvrigt fremgår det af brevet, at KL selv var af den opfattelse, at der skulle ydes særskilt betaling for undervisning på lørdage og søn- og helligdage. FMM har endvidere bestridt, at der skulle foreligge en kutyme eller andre fortolkningsbidrag, der har kunnet give forbundet anledning til at antage, at KL havde en anden opfattelse end forbundet. I øvrigt kan det ikke forpligte forbundet som overenskomstpart, at der måtte foreligge lokale kutymer eller sædvaner.

18 18 KL har anført, at FMM under denne sag ønsker at opnå et resultat, som man burde have opnået under overenskomstforhandlingerne. Det er FMM, der må bevise, at der kan indfortolkes de begrænsninger i overenskomsten, som man gør gældende under denne sag, og denne bevisbyrde er ikke løftet. Overenskomsten blev indført i 1983, og ved forståelsen af dens bestemmelser og af forudsætningerne herfor må der lægges afgørende vægt på Per Soelbergs forklaring om, at der både ved overenskomstens tilblivelse og senere alene blev fokuseret på at professionalisere musikskoleområdet og på at opnå fuldtidsbeskæftigelse for lærerne. Disse to mål kunne kun nås ved at give lærerne mulighed for at få så meget undervisning som muligt. Det var dermed også klart for begge parter, at undervisning på lørdage og søn- og helligdage indgik som en væsentlig del af skemalægningen. Dette bestyrkes også af forklaringen, der er afgivet af Olaf Nyeng, der dengang selv deltog i forhandlingerne på lærernes side. Af en række forklaringer under sagen fremgår da også, at det i praksis ville være umuligt at drive musikskolerne, hvis ikke man inddrog lørdagene etc. ved skemalægningen af undervisningen. Overenskomsten indeholder ikke en regulering af, hvornår og på hvilke ugedage undervisningen skal tilrettelægges, og siger intet om, at der ikke kan planlægges undervisning til lørdage etc. Hverken added value dokumentet eller andre tilkendegivelser fra KL har givet udtryk for noget andet standpunkt. Også på denne baggrund kan voldgiftsrettens udtalelse i protokollatet af 20. april 2004 i sagen mellem ingeniørerne og Amtsrådsforeningen der ikke kan sammenlignes med denne sag ikke tages til indtægt for FMM s standpunkt. Brevvekslingen i 1990/91 i sagen om Korsør Musikskole viser ligeledes, at DMpF vidste, at pålagt tjeneste forekom i praksis. Forbundet protesterede da heller ikke på noget tidspunkt over KL s svar af 11. marts 1991, hvori der fremkom en tilkendegivelse om betaling af ulempeydelser i tilfælde, hvor kommunen havde pålagt musikskolelærere egentlig skemalagt undervisning på lørdage og søn- og helligdage. FMM har udtrykt frygt for konsekvenserne, hvis KL får medhold i denne sag. Denne frygt er ubegrundet, da det i praksis ville være helt utænkeligt, at adgangen til at skemalægge undervisning på lørdage og søn- og helligdage skulle blive misbrugt. Snarere må FMM omvendt have en forståelse for, at dette område er af en ganske særlig karakter, hvor det drejer sig om at få kunder i butikken. OPMANDENS BEGRUNDELSE OG KONKLUSION Som bestemmelsen i overenskomstens 13, stk. 1, er formuleret, angiver den alene hvor mange timer om året en fuldtidsbeskæftiget musikskolelærer har undervisningspligt, og hvordan

19 19 timerne placeres over ugerne i løbet af året. Hverken af denne eller af nogen anden bestemmelse i overenskomsten kan udledes, hvornår og navnlig på hvilke ugedage undervisningen skal tilrettelægges, og overenskomsten indeholder således ikke noget om, at skolernes ledere kan eller ikke kan placere skemalagt undervisning på andre ugedage end mandag - fredag. Added value dokumentet fra januar 2000 indeholder bemærkninger om, hvordan de 40 ugers beskæftigelse med i alt op til undervisningstimer skal beregnes, og der er ikke holdepunkter for i dette dokument at indlægge, at undervisningen ikke kan skemalægges til lørdage eller søn- og helligdage. DMpF s notat af 21. januar 2000, der vedrører længden af undervisningsåret i musikskolerne, bestyrker denne forståelse af dokumentet, idet notatet lagde op til en forhandling mellem overenskomstens parter om, hvordan de 40 årlige undervisningsuger skulle tilrettelægges, jf. herved også bemærkningen om, at et undervisningsårs længde defineres altså alene i forhold til det samlede antal undervisningsdage og ikke i forhold til antallet af de enkelte ugedage i undervisningsåret. Det kan endvidere lægges til grund, at det spørgsmål, der skal tages stilling til under denne sag, ikke har været drøftet under overenskomstforhandlingerne i forbindelse med 1983-overenskomsten eller senere overenskomster. Af Per Soelbergs forklaring fremgår, at parterne ved indgåelsen af den første overenskomst i 1983 havde som fælles mål dels at professionalisere musikskoleområdet dels at opnå bedre beskæftigelsesmuligheder for musikskolelærerne. Af flere af musikskoleledernes forklaringer, herunder den der er afgivet af Olaf Nyeng, der i 1983 repræsenterede musikskolelærerne, fremgår endvidere, at det til opnåelsen af disse formål fra starten har været nødvendigt også at placere undervisning navnlig på lørdage og undertiden også på søn- eller helligdage, og at en sådan placering af undervisningen er sket i praksis, hvad enten der har været tale om aktiviteter, der er omfattet af overenskomstens 13, stk. 4, eller af egentlig skemalagt undervisning. Under brevvekslingen i 1990/91 vedrørende Korsør Musikskole var dette aspekt udtrykkeligt fremme. Af brevvekslingen fremgår, at også DMpF var fuldt bekendt med, at der forekom pålagt tjeneste på lørdage og søn- og helligdage. Set i lyset af KL s svar af 11. marts 1991, som forbundet ikke reagerede på, var spørgsmålet for forbundet således ikke, om der kunne pålægges skemalagt undervisning på lørdage etc., men om der skulle betales godtgørelse herfor. I vurderingen af sagen må tillige indgå, at stillingerne som musikskolelærere har en særlig karakter, der ikke kan sammenlignes med lærernes på folkeskoleområdet, idet undervisningen foregår i elevernes fritid, og det som forklaret af en række af vidnerne må anses som en forudsætning

20 20 for at kunne drive musikskolerne lødigt, at navnlig lørdage kan inddrages i undervisningen, hvad enten der er tale om konfrontationsundervisning eller prøver, sammenspil, koncerter eller lignende arrangementer. Det må efter det anførte lægges til grund, at det fra indførslen af overenskomsten i 1983 har været forudsat, at skemalagt undervisning i musikskolerne også kunne placeres på lørdage, og at der i større eller mindre omfang, afhængig af musikskolerne størrelse har været administreret i overensstemmelse hermed. Denne administration er i meget vidt omfang sket efter drøftelser med musikskolelærerne. Undertiden er det sket efter direkte ønske fra en lærer, og det er også forekommet, at undervisning på lørdage har været et vilkår ved ansættelsen. At denne sag først er opstået nu, må formentlig ses som udslag af, at ordningen ikke har været misbrugt af musikskolelederne. Af KL s brev af 11. marts 1991 til DMpF fremgår, at det også af KL har været forudsat, at egentlig skemalagt undervisning på lørdage skal betales særskilt. Der er ikke under denne sag taget stilling til, hvordan afgrænsningen mellem sådan undervisning og de aktiviteter, der er omfattet af overenskomstens 13, stk. 4, skal ske. Herefter tages KL s frifindelsespåstand til følge. T H I B E S T E M M E S: Kommunernes Landsforening frifindes. Hver part skal bære egne omkostninger og betale halvdelen af opmandens honorar og udgifter. København den 18. juni Per Sørensen [Indsættes ovenfor:

21 21 På baggrund af tidligere korrespondance er parterne uenige om den overenskomstmæssige hjemmel til at udbyde lørdagsundervisning ved Odense Musikskole. Det er FMM s opfattelse, at Odense kommune ikke har hjemmel til ensidigt at indføre lørdagsundervisning ved Odense Musikskole. Det er Odense kommunes opfattelse, at der ikke overenskomstmæssigt er hindringer for lørdagsundervisning og at lørdagsundervisning også vil blive udbudt i det kommende undervisningsår. ]

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM for Dansk Musikpædagogisk Forening, DMPF mod KL for Aarhus Kommune Tvisten

Læs mere

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0050) Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Kara/Noveren (advokat Christian K. Clasen) afsagt den 18. marts 2014 - 2 1. Indledning

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift

Opmandskendelse i Faglig Voldgift Opmandskendelse i Faglig Voldgift Finansforbundet (advokat Lars Dahl Gulmann) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening på egne vegne og for Comwell Klarskovgaard A/S (advokat Merete Preisler) afsagt den

Læs mere

Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod

Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod Kommunernes Landsforening for Roskilde Kommune og Odsherred Kommune (advokat Jørgen Vinding) Flere tjenestesteder 2

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund. mod SKAT

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund. mod SKAT PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund mod SKAT Tvisten Tvisten angår fortolkningen af en aftale mellem SKAT og bl.a. AC-Landsklubben om flekstid

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal. mod. TV 2 Danmark A/S

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal. mod. TV 2 Danmark A/S PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal mod TV 2 Danmark A/S Tvisten Tvisten angår fortolkningen af 12, stk. 4, i parternes overenskomst om en årlig ret til 3 dages selvvalgt

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i Faglig voldgiftssag FV 2010.0248: HK Privat for A (advokat Martin Juul Christensen) mod DI for G4S Security Services A/S (advokat Annette Fæster Petersen) Sagen angår spørgsmålet,

Læs mere

Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse af 17. december 2008 i faglig voldgift: CO-industri for 3F - Fagligt Fælles Forbund (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI - Organisation for erhvervslivet for Midtjysk Fornikling og

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst)

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) T I L K E N D E G I V E L S E af 25. januar 2015 i Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod GLS-A for Aldershvile Planteskole ApS (advokat

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A. mod

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A. mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A mod DI-Organisation for erhvervslivet for Skare Meat Packers K/S Tvisten Sagen angår spørgsmålet, om

Læs mere

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely)

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) Protokollat i faglig voldgift Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) (vedrørende fortolkningsproblemer i parternes aftalegrundlag) Den 7. november

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. august 2013. faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA. for. FOA Odense. (advokat Henrik Piil) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. august 2013. faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA. for. FOA Odense. (advokat Henrik Piil) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. august 2013 i faglig voldgiftssag (FV2012-0176): FOA for FOA Odense (advokat Henrik Piil) mod Kommunernes Landsforening (KL) for Odense Kommune (advokat Christian

Læs mere

PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 24. januar 2012. i faglig voldgiftssag 2011.0123: Fødevareforbundet, NNF

PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 24. januar 2012. i faglig voldgiftssag 2011.0123: Fødevareforbundet, NNF PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 24. januar 2012 i faglig voldgiftssag 2011.0123: Fødevareforbundet, NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod DI overenskomst I for Danish Crown, Sønderborg

Læs mere

K E N D E L S E FAGLIG VOLDGIFT FOA. mod. Kommunernes Landsforening. for. Aalborg Kommune

K E N D E L S E FAGLIG VOLDGIFT FOA. mod. Kommunernes Landsforening. for. Aalborg Kommune K E N D E L S E i FAGLIG VOLDGIFT FOA mod Kommunernes Landsforening for Aalborg Kommune Denne kendelse vedrører fortolkning af overenskomsten indgået mellem FOA og Kommunernes Landsforening (KL) for social

Læs mere

Årsberetning 2014. (Uddrag)

Årsberetning 2014. (Uddrag) Årsberetning 2014 (Uddrag) 6.3 Kompetencespørgsmål Arbejdsrettens og de faglige voldgiftsretters kompetence er fastlagt i henholdsvis 9 11 og 21-22 i lov nr. 106 af 26. februar 2008, der som oven for nævnt

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 29. marts 2016

TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 29. marts 2016 TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 29. marts 2016 i faglig voldgiftssag 2015.0139 CO-industri for Fagligt Fælles Forbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I ved DI for HKScan Denmark

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 25. februar 2013 i faglig voldgiftssag FV 2012.0139: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I v/di (AKT) for Nettbuss A/S (advokat Jacob

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 7. maj 2009 i Faglig voldgiftssag FV 2008.0221: CO-industri for Dansk Metal (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I ved DI organisation for erhvervslivet

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2013.0078)

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2013.0078) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2013.0078) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Ivan Bak) mod Dansk Byggeri for CRH A/S Betonelement, Hobro (afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten

Læs mere

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Opmandskendelse af 12. oktober 2011 i faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for Graff

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184): Fødevareforbundet NNF (Advokat Martin Juul Christensen) mod Dansk Industri for Danish Crown A/S, Herning (Chefkonsulent Jane Hedegaard) Voldgiftsretten

Læs mere

TILKENDEGIVELSE. i faglig voldgiftssag FV2015.0108. Danmarks Lærerforening for A (advokat Peter Breum) mod. Aabenraa Kommune (advokat Jørgen Vinding)

TILKENDEGIVELSE. i faglig voldgiftssag FV2015.0108. Danmarks Lærerforening for A (advokat Peter Breum) mod. Aabenraa Kommune (advokat Jørgen Vinding) TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 26. november 2015 i faglig voldgiftssag FV2015.0108 Danmarks Lærerforening for A (advokat Peter Breum) mod Aabenraa Kommune (advokat Jørgen Vinding) Tvisten Hovedspørgsmålet

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt onsdag den 24. juni 2015

TILKENDEGIVELSE meddelt onsdag den 24. juni 2015 TILKENDEGIVELSE meddelt onsdag den 24. juni 2015 i faglig voldgiftssag, FV2014.0169 HK Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod DI Overenskomst I ved DI for SAS Ground Handling Denmark A/S (advokat

Læs mere

bekræfter jeg hermed forløbet af den mundtlige forhandling mv. den 3. juli 2009 som følger:

bekræfter jeg hermed forløbet af den mundtlige forhandling mv. den 3. juli 2009 som følger: 1 Tilkendegivelse Som opmand i den faglige voldgiftssag: DI Overenskomst 1 v/di for Ferrosan A/S (advokat Sannie Skov Tvermoes) mod CO industri for Fagligt Fælles Forbund for fællestillidsrepræsentant

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): HK/Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (advokat Morten Ulrich) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

P R O T O K O L A T af 19. september faglig voldgiftssag: Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet

P R O T O K O L A T af 19. september faglig voldgiftssag: Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet P R O T O K O L A T af 19. september 2008 i faglig voldgiftssag: Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet (FMM) (advokat Anne Troelsen) mod Kommunernes Landsforening (KL) (advokat

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. maj 2015. faglig voldgiftssag (FV2014.0181): Dansk Journalistforbund. for

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. maj 2015. faglig voldgiftssag (FV2014.0181): Dansk Journalistforbund. for PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 12. maj 2015 i faglig voldgiftssag (FV2014.0181): Dansk Journalistforbund for Børsens Redaktionelle Medarbejderforening (advokat Liselotte Lindberg Olsen) mod Børsen

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer.

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. januar 2011 i faglig voldgiftssag FV2010.0092: CO-industri 3F Industrigruppen et antal medlemmer mod DI Overenskomst I Royal Unibrew A/S -------------------------------------

Læs mere

Kendelse af 7. februar 2014 i faglig voldgift FV 2013.0139:

Kendelse af 7. februar 2014 i faglig voldgift FV 2013.0139: Kendelse af 7. februar 2014 i faglig voldgift FV 2013.0139: Serviceforbundet, Landssammenslutningen for Rengøring og Service og 3F Privat Service, Hotel og Restauration for A (advokat Nicolai Westergaard)

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal. (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal. (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod Autobranchens Arbejdsgiverforening (ABAF) for Olsen Biler A/S (juridisk konsulent

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i faglig voldgiftssag FV 2011.0090: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver/ DTLs arbejdsgiverforening for Nykøbing Dag- & Industrirenovation

Læs mere

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt torsdag den 23. februar 2012

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt torsdag den 23. februar 2012 SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 23. februar 2012 i afskedigelsesnævnssag nr. FV2011.0110. Danmarks Lærerforening for A og B (advokat Peter Breum) mod Aabenraa Kommune (advokat Jørgen Vinding)

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 9. december 2013. faglig voldgiftssag (FV2013-0104): Dansk Sygeplejeråd. for A. (advokat Steen Hellmann) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 9. december 2013. faglig voldgiftssag (FV2013-0104): Dansk Sygeplejeråd. for A. (advokat Steen Hellmann) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 9. december 2013 i faglig voldgiftssag (FV2013-0104): Dansk Sygeplejeråd for A (advokat Steen Hellmann) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn for Region Midtjylland

Læs mere

94.21 O.11 38/2012 Side 1. Hovedaftale mellem KL og FMM - Fællesudvalget for musikundervisere inden for musikskoleområdet

94.21 O.11 38/2012 Side 1. Hovedaftale mellem KL og FMM - Fællesudvalget for musikundervisere inden for musikskoleområdet Side 1 Hovedaftale mellem KL og FMM - Fællesudvalget for musikundervisere inden for musikskoleområdet Indholdsfortegnelse Side Side 2 Kapitel 1. Hvem er omfattet... 3 1. Hvem er omfattet... 3 Kapitel 2.

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010 TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010 i faglig voldgiftssag 2010.0236 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Zoologisk Have (advokat Marie Louise

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i Faglig voldgiftsag (FV 2007.208): HK Danmark (advokat Peter Nisbeth) mod DI (advokat Henrik Uldal) G:\Faglig Voldgift Kendelser\PROTOKOLLAT FV 2007 208 HK mod HTS.doc 2 INDLEDNING

Læs mere

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje.

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. 20. maj 2008 Det fremgik endvidere af akterne at der mens plejefamilien havde A boende

Læs mere

Kendelse af 2. november 2015

Kendelse af 2. november 2015 Kendelse af 2. november 2015 i faglig voldgift nr. FV 2015.0097 Kristelig Fagforening (advokat Henning Friis Overgaard) mod Kristelig Arbejdsgiverforening (advokat Bjørn Carlsen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

Tilkendegivelse. meddelt den 29. oktober 2014. i faglig voldgiftssag, 2014.044. FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth)

Tilkendegivelse. meddelt den 29. oktober 2014. i faglig voldgiftssag, 2014.044. FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) Tilkendegivelse meddelt den 29. oktober 2014 i faglig voldgiftssag, 2014.044 FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) mod KL (advokat Christian K. Clasen) Tvisten Sagen drejer sig om, hvorvidt månedslønnede

Læs mere

3.4.18. Cirkulære om Overenskomst for lærere ved ergoterapeut- og fysioterapeutskolerne

3.4.18. Cirkulære om Overenskomst for lærere ved ergoterapeut- og fysioterapeutskolerne 3.4.18 1991 Cirkulære om Overenskomst for lærere ved ergoterapeut- og fysioterapeutskolerne 2 Indhold Side Overenskomstens område... 3 Ansættelse... 3 Løn... 3 Lønanciennitet... 4 Pension... 4 Lønberegning,

Læs mere

gældende for virksomheden Det Fælles Udgiverselskab A/S for samtlige af virksomhedens afdelinger og arbejdssteder.

gældende for virksomheden Det Fælles Udgiverselskab A/S for samtlige af virksomhedens afdelinger og arbejdssteder. Protokollat Funktionæroverenskomsten mellem DDFF og er fra 1. januar 2003 gældende for virksomheden Det Fælles Udgiverselskab A/S for samtlige af virksomhedens afdelinger og arbejdssteder. Denne tiltrædelse

Læs mere

OP M A N D S K E N D E L S E

OP M A N D S K E N D E L S E OP M A N D S K E N D E L S E af 16. juni 2008 i faglig voldgiftssag: 3F Transportgruppen (konsulent Evelyn Jørgensen) mod DI/Turistvognmændenes Arbejdsgiverforening (TA) for Todbjerg City A/S (advokat

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0061): 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Hjem-Is A/S (advokat Lars Overgaard)

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. maj 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Dansk Supermarked

Læs mere

Overenskomst mellem DFDS A/S og Dansk Metals Maritime Afdeling for Vikarer i skibe registreret i Dansk Internationalt Skibsregister (DIS)

Overenskomst mellem DFDS A/S og Dansk Metals Maritime Afdeling for Vikarer i skibe registreret i Dansk Internationalt Skibsregister (DIS) Overenskomst mellem DFDS A/S og Dansk Metals Maritime Afdeling for Vikarer i skibe registreret i Dansk Internationalt Skibsregister (DIS) Gældende for perioden 1. marts 2012 til 29. februar 2016 Nærværende

Læs mere

KENDELSE afsagt torsdag den 7. november 2013

KENDELSE afsagt torsdag den 7. november 2013 KENDELSE afsagt torsdag den 7. november 2013 i faglig voldgiftssag 2012.0114 Dansk Metal (advokat Nicolai Westergaard) mod TEKNIQ for Eltel Networks A/S (advokat Tina Lind Larsen) Tvisten Tvisten angår,

Læs mere

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV 2016.0193: CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal (procedør: advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/di for Martin Professional

Læs mere

Dette er et foreløbigt billede. Nyt billede indsættes senere. Arbejdstid. Lokalaftaler

Dette er et foreløbigt billede. Nyt billede indsættes senere. Arbejdstid. Lokalaftaler Dette er et foreløbigt billede. Nyt billede indsættes senere Arbejdstid Lokalaftaler Arbejdstid Lokalaftaler Indholdsfortegnelse Indledning Forhandlingskompetencer Arbejdstidsaftalen i kommunerne Arbejdstidsaftalen

Læs mere

PROTOKOLLAT. TILKENDEGIVELSE af 27. juni Faglig voldgiftssag FV Dansk Sygeplejeråd (advokat Steen Hellmann) mod

PROTOKOLLAT. TILKENDEGIVELSE af 27. juni Faglig voldgiftssag FV Dansk Sygeplejeråd (advokat Steen Hellmann) mod PROTOKOLLAT af TILKENDEGIVELSE af 27. juni 2018 i Faglig voldgiftssag FV 2018.0013 Dansk Sygeplejeråd (advokat Steen Hellmann) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn for Region Hovedstaden (advokat Morten

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 i sag nr. A2007.183: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

Dansk El-Forbund (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod Tekniq for Bravida Danmark A/S (konsulent Bent Lindgren)

Dansk El-Forbund (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod Tekniq for Bravida Danmark A/S (konsulent Bent Lindgren) Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 5. juni 2009 Dansk El-Forbund (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod Tekniq for Bravida Danmark A/S (konsulent Bent Lindgren) Uoverensstemmelsen angår, om der

Læs mere

Beskæftigelsesministeriets arbejdsretlige notater: alkohol- og narkotikatestning af ansatte

Beskæftigelsesministeriets arbejdsretlige notater: alkohol- og narkotikatestning af ansatte NOTAT 10. september 2009 Beskæftigelsesministeriets arbejdsretlige notater: alkohol- og narkotikatestning af ansatte Ministeriet modtager jævnligt forespørgsler omkring arbejdsgivers adgang til at kræve,

Læs mere

Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151:

Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151: Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151: CO-industri for HK/Privat og Teknisk Landsforbund for et antal medlemmer af disse forbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst 1 v/di

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 3F, Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod KL for Hillerød Kommune (advokat Christian K. Clasen) Uoverensstemmelsen angår fortolkning

Læs mere

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

DOMSTOLENS DOM 17. oktober 1989 *

DOMSTOLENS DOM 17. oktober 1989 * DOM AF 17. 10. 1989 SAG 109/88 DOMSTOLENS DOM 17. oktober 1989 * I sag 109/88, angående en anmodning, som den faglige voldgiftsret i medfør af EØF-Traktatens artikel 177 har indgivet til Domstolen for

Læs mere

1) at der ikke i virksomheden har været eller er en lokalaftale om aflønning for rejse og udearbejde, jf. Elektrikeroverenskomstens 14, stk.

1) at der ikke i virksomheden har været eller er en lokalaftale om aflønning for rejse og udearbejde, jf. Elektrikeroverenskomstens 14, stk. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2013.0026 Dansk El Forbund (advokat Jeppe Wahl Brink) mod Tekniq for Insta A/S, Næstved (konsulent Jesper Elan Ahrenst) Uoverensstemmelsen angår, om virksomheden

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund,

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund, PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016-0012): 3F Fagligt Fælles Forbund, Privat Service, Hotel og Restauration og Serviceforbundet (advokat Mads Bendix Skelbæk-Knudsen)

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010): Malerforbundet i Danmark (advokat Nicolai Westergaard) mod Danske Malermestre for E. Pihl & Søn A/S (advokat Tine B. Skyum) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/dansk Industri for Grundfos A/S (advokat Thomas Nielsen)

Læs mere

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV 2012-0112: Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Dansk Erhverv for Profil Optik Butikker A/S (advokat Katrin Seirup) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Kendelse. faglig voldgiftssag 2010.181. Fagligt Fælles Forbund. (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A. for. Graff Kristensen A/S

Kendelse. faglig voldgiftssag 2010.181. Fagligt Fælles Forbund. (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A. for. Graff Kristensen A/S Kendelse i faglig voldgiftssag 2010.181 Fagligt Fælles Forbund (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A for Graff Kristensen A/S (advokat Charlotte Strøm Petersen, GLS-A) Tvisten Tvisten vedrører i det væsentlige

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV )

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV 2016.0198) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Ulrik Mayland) mod Glarmesterlauget i Danmark for Schlæger A/S Skovlunde Byvej 18 2740 Skovlunde (konsulent Poul Henrik

Læs mere

Klager har nedlagt påstand om, at Frederiksberg Forsyning A/S skal betale

Klager har nedlagt påstand om, at Frederiksberg Forsyning A/S skal betale Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2015.0118 CO-industri Fagligt Fælles Forbund A og B (advokat Lidia Marie Chantal Bay) mod DI Overenskomst I v/ DI Frederiksberg Forsyning A/S (advokat Anders Fugmann)

Læs mere

Kendelse. 13. august 2015. faglig voldgift nr. FV2015.0004: Blik- og Rørarbejderforbundet. (advokat Ane Kristine Lorentzen) mod

Kendelse. 13. august 2015. faglig voldgift nr. FV2015.0004: Blik- og Rørarbejderforbundet. (advokat Ane Kristine Lorentzen) mod Kendelse af 13. august 2015 i faglig voldgift nr. FV2015.0004: Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Ane Kristine Lorentzen) mod TEKNIQ Installatørernes Organisation på egne vegne og for Halsnæs Smeden

Læs mere

Overenskomst mellem Bjørn-Færgen a.m.b.a. og Dansk Metal Maritime Afdeling.

Overenskomst mellem Bjørn-Færgen a.m.b.a. og Dansk Metal Maritime Afdeling. Nærværende overenskomst er omfattet af den til enhver gældende Sømandslov og omfatter al sejlads med færgeselskabets skibe. For fastansatte gælder funktionærlovens bestemmelser. Til brug for lønberegningen

Læs mere

Arbejdstidsregler. Socialpædagoger på døgninstitutioner m.v. ansat i Region Sjælland

Arbejdstidsregler. Socialpædagoger på døgninstitutioner m.v. ansat i Region Sjælland 1 Arbejdstidsregler Socialpædagoger på døgninstitutioner m.v. ansat i Region Sjælland Om de centrale arbejdstidsregler. Indhold: 1. Regelhenvisninger side 3 2. Hvad gælder for grundplanen side 4 3. Særligt

Læs mere

50.32 O.13 48/2013 Side 1. Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne

50.32 O.13 48/2013 Side 1. Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne Side 1 Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne Indholdsfortegnelse 1. Hvem er omfattet af reglerne... 3 2. Lokalaftaler... 3 3. Arbejdstid... 3 4. Deltid... 3 5. Opgaveoversigt... 3 6.

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( )

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( ) TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september 2016 i faglig voldgiftssag 2015.0194 (2015.0201) Fagligt Fælles Forbund (advokat Dennis Schnell-Lauritzen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Back Up Vikar

Læs mere

Kendelse af 4. november 2015 i faglig voldgift FV2015.0153: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod

Kendelse af 4. november 2015 i faglig voldgift FV2015.0153: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod Kendelse af 4. november 2015 i faglig voldgift FV2015.0153: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod Dansk Byggeri for Ambercon A/S (juridisk konsulent Lise Bernth) 2 1. Uoverensstemmelsen

Læs mere

KENDELSE. i voldgiftssagen. Håndbold Spiller Foreningen som mandatar for XX (direktør Annelise Vidø) Slagelse FH (advokat Jørgen Thusholdt)

KENDELSE. i voldgiftssagen. Håndbold Spiller Foreningen som mandatar for XX (direktør Annelise Vidø) Slagelse FH (advokat Jørgen Thusholdt) 1 KENDELSE afsagt af Håndboldens Voldgiftsret den 3. november 2009 i voldgiftssagen Håndbold Spiller Foreningen som mandatar for XX (direktør Annelise Vidø) mod Slagelse FH (advokat Jørgen Thusholdt) Tvisten

Læs mere

Arbejdstidsaftale for ansatte ved lokalbanerne

Arbejdstidsaftale for ansatte ved lokalbanerne Side 1 Arbejdstidsaftale for ansatte ved lokalbanerne KL Dansk Jernbaneforbund HK/KOMMUNAL HK Trafik og Jernbane Side 2 Indholdsfortegnelse Side Kapitel 1. Afgrænsning... 3 1. Hvem er omfattet...3 Kapitel

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET Den 10. oktober 2014 blev af Grønlands Landsret i sagen sagl.nr. C 263/13 (Retten i Grønlands sagl.nr. RIG-NUU-CS-0165-2013) SIK som mandatar for Appellanten

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. april 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri. for. (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. april 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri. for. (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 1. april 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri for A (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for Nordisk Wavin A/S (advokat Morten

Læs mere

Rammeaftale om deltidsarbejde. 04.83 42/2014 Side 1

Rammeaftale om deltidsarbejde. 04.83 42/2014 Side 1 Rammeaftale om deltidsarbejde KL Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte 04.83 Side 1 Side 2 Indholdsfortegnelse Side Bemærkninger til aftalen... 3 1 Formål... 3 2 Anvendelsesområde... 3 3 Definitioner...

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0137) Dansk Magisterforening for A og B. mod

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0137) Dansk Magisterforening for A og B. mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0137) Dansk Magisterforening for A og B mod Moderniseringsstyrelsen for Professionshøjskolen UCC Tvisten Tvisten angår spørgsmålet, om Professionshøjskolen

Læs mere

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål:

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål: Familie og arbejde At få børn, tage sig af dem og se dem trives er vigtigt, uanset om du er far eller mor. Traditionelt tager mødre langt det meste af orloven (cirka 90%), men også mange fædre ønsker frihed

Læs mere

Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne

Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne 1. Hvem er omfattet af reglerne? Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne Underbilag 2.1 Reglerne omfatter lærere og børnehaveklasseledere m.fl. i folkeskolen, ved voksenspecialundervisning,

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 13. marts 2018 i faglig voldgiftssag (FV2016.0124): Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I for Arriva Danmark A/S (advokat Sussi Skovgaard-Holm)

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i Faglig voldgiftssag FV 2009.195: Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark for A og B (faglig medarbejder Preben Birk) mod DI Overenskomst I v/di for Junckers Industrier A/S (chefkonsulent

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV ) Danmarks Kirketjenerforening. (advokat Noaman Azzouzi) mod.

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV ) Danmarks Kirketjenerforening. (advokat Noaman Azzouzi) mod. Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.186) Danmarks Kirketjenerforening (advokat Noaman Azzouzi) mod Kirkeministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Lene Damkjær Christensen) 1. Sagens

Læs mere

København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 K E N D E L S E

København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 K E N D E L S E København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 GYS/CSI/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X ApS v/direktør Y klaget over advokatfirmaet A og advokat B. Sagens tema: Klagen

Læs mere

Klager. J.nr. 2010-0176 li. København, den 14. april 2011 KENDELSE. ctr.

Klager. J.nr. 2010-0176 li. København, den 14. april 2011 KENDELSE. ctr. 1 København, den 14. april 2011 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Rie Jakobsen v/tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Nævnet har modtaget klagen den 20. juli 2010. Klagen

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. april 2013 blev der i sag 187-2012 XX v/advokat AA mod Ejendomsmægler MM v/advokat BB og Ejendomsmæglervirksomhed JJ ApS v/advokat BB afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 7. juli 2012 har XX

Læs mere

Tilkendegivelse. Som opmand i den faglige voldgiftssag FV2010.0147: DI Overenskomst 1 v/ DI. for. LM Glasfiber A/S, Kolding

Tilkendegivelse. Som opmand i den faglige voldgiftssag FV2010.0147: DI Overenskomst 1 v/ DI. for. LM Glasfiber A/S, Kolding Tilkendegivelse Som opmand i den faglige voldgiftssag FV2010.0147: DI Overenskomst 1 v/ DI LM Glasfiber A/S, Kolding (chefkonsulent, advokat Annette Fæster Petersen) mod CO industri Dansk Metal og 3F 43

Læs mere

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt onsdag den 11. april 2012

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt onsdag den 11. april 2012 SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE meddelt onsdag den 11. april 2012 i afskedigelsesnævnssag nr. FV2011.0136. LC Lederforum for A (advokat Peter Breum) mod Odder Kommune (advokat Jørgen Vinding) Tvisten Tvisten

Læs mere

SUNDHEDSKARTELLETS GUIDELINES FOR. FLEKSJOBBERES LØN- OG ANSÆTTELSESVILKÅR Juni 2013

SUNDHEDSKARTELLETS GUIDELINES FOR. FLEKSJOBBERES LØN- OG ANSÆTTELSESVILKÅR Juni 2013 SUNDHEDSKARTELLETS GUIDELINES FOR FLEKSJOBBERES LØN- OG ANSÆTTELSESVILKÅR Juni 2013 Nye regler for fleksjobbere pr. 1. januar 2013 Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, som gennemfører fleksjobreformen,

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. november 2013 i faglig voldgiftssag (FV2013-0129): 3F Transportgruppen for Havnegruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod APM Terminals Cargo Service A/S (advokat Marianne

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV Dansk Metal. mod. Djurs Smede Service ved Klaus Jensen

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV Dansk Metal. mod. Djurs Smede Service ved Klaus Jensen Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV 2008.088 Dansk Metal (juridisk konsulent Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Djurs Smede Service ved Klaus Jensen (advokat Jens Paulsen) G:\Faglig Voldgift

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 6. maj 2013 i faglig voldgiftssag FV 2012.0156: Fagligt Fælles Forbund (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Håndværk for Holm Tømrer- og Snedkerfirma A/S (Morten Frihagen)

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI for P. Taabbel & Co. Hanstholm A/S (advokat Lars Bruhn)

Læs mere

Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV : Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod

Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV : Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV 2017.0161: Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund mod DI Overenskomst I v/di for Beauvais Foods A/S Tvisten Tvisten angår

Læs mere

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift Protokollat af 28. juni 2011 i faglig voldgift PROSA, Forbundet af IT-Professionelle for PROSA/CSC-DK og PROSA/CSC-GIS (advokat Louis Beck Nielsen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for CSC Danmark A/S (advokat

Læs mere

TILKENDEGIVELSE. Faglig voldgiftssag FV Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod

TILKENDEGIVELSE. Faglig voldgiftssag FV Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod TILKENDEGIVELSE i Faglig voldgiftssag FV 2018.0112 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for Jydsk Tagteknik (Thorsten Wilstrup) 1.Tvisten Sagen angår

Læs mere

35.05.1 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN YNGRE LÆGER

35.05.1 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN YNGRE LÆGER Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN FORENINGEN AF SPECIALLÆGER YNGRE LÆGER A F T A L E vedrørende vederlag til læger for undervisnings- og foredragsvirksomhed for personalegrupper ved sygehuse m.v.

Læs mere

at virksomhedens praktiserede arbejdstider strider mod Maleroverenskomsten,

at virksomhedens praktiserede arbejdstider strider mod Maleroverenskomsten, Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2015.0221 Malerforbundet i Danmark (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod Danske Malermestre for Malermester Lakner ApS (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen)

Læs mere

Aftale om lønberegning/lønfradrag for månedslønnet

Aftale om lønberegning/lønfradrag for månedslønnet Aftale om lønberegning/lønfradrag for månedslønnet personale Kommunernes Landsforening eningen af Kommuner i Københavns Amt Amtsrådsforeningen i Danmark Københavns Kommune Frederiksberg Kommune Kommunale

Læs mere

T I L K E N D E L S E G I VE L S E

T I L K E N D E L S E G I VE L S E T I L K E N D E L S E G I VE L S E af 16. oktober 2009 i faglig voldgiftssag: FV 2009.67 CO-industri for 3F Fagligt Fælles Forbund for Kaj Rasmussen (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst

Læs mere