KREATIVE IDEER TIL ANDERLEDES OVERNATNINGSFORMER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KREATIVE IDEER TIL ANDERLEDES OVERNATNINGSFORMER"

Transkript

1 KREATIVE IDEER TIL ANDERLEDES OVERNATNINGSFORMER NOTAT : IDÉKATALOG. september Kuben Management Advance/

2 Indholdsfortegnelse Indledning... Telte mobile hostels... Kunstnerkoloni... 4 Madoplevelser... 6 Stjernekiggeri - Astro Bed & Breakfast... 8 Kæledyr på ferie... 9 Fonden Skagen Helse... Læsø Historiepark overnatning i tanghuse... Alternativ camping... Overnatning for lystfiskere og jægere... Kvalitetsløft, udvidelse og merudlejning i feriehusene... 5 Hærvejsherberger... 6 Herregårdsferie... 7 Designer Bed & Breakfast... 8 Lyset som designmantra i nyt hotelbyggeri - hoteludvidelser... Overnatning på Skagen Havn... Bedre udnyttelse af faciliteter til træningsophold... Oplevelsesovernatning i bunker... Campinghytter lysets land design... 4 Klassisk badehotel Husbåde... 6 Videreudvikling af Skagen Odde Naturcenter... 7 Lystbådehavne... 8 Overnatning i træer og naturområder... 9 Overnatning i cementrør...

3 Side Indledning Det overordnede formål med den udbudte opgave er gennem et udviklingsarbejde at frembringe et katalog over kreative ideer til nye og anderledes overnatningsformer for turister forskellige steder i Toppen af Danmark. Bruttolisten i nærværende dokument er udarbejdet med henblik på, at der efterfølgende skal peges på 5 forslag, som skal gøres til genstand for yderligere bearbejdning. Vurdering På de næste par sider gennemgås bruttolisten over mulige overnatningsmuligheder. Figurerne ved hvert forslag viser vores vurdering af det enkelte forslag ud fra, i hvor høj grad forslaget opfylder en række forskellige hensyn. Vurderingen illustreres i flere dimensioner på en skala fra, hvor er i lav grad, er i nogen grad, og er i høj grad. De hensyn eller parametre, forslagene vurderes ud fra, er (i uprioriteret rækkefølge): Helårsturisme Et vigtigt mål for Toppen af Danmark er at skabe en turisme, der i større grad er helårsbaseret. Flere gæster uden for højsæsonen betyder øget omsætning for både turismeerhvervet og øvrige erhverv, ligesom turistvirksomhederne bliver mindre sårbare over for udsving i højsæsonen. Natur+ Naturen er feriedestinationen Toppen af Danmarks styrke og absolutte hovedprodukt. Samtidig er naturen også udfordringen i udviklingen af helårsturisme. Uden for sommermånederne er naturen ikke tilstrækkelig som selvstændigt turistprodukt. Naturen skal kobles med oplevelses- og aktivitetstilbud af høj kvalitet. Naturen plus kunsthåndværk eksempelvis. Lysets Land Lysets Land er et stærkt brand, der har rod i såvel de mange lyse timer om sommeren, og i historien om kunstnerne, der for år siden lod sig inspirere af det særlige lys over Skagen. Toppen af Danmark ønsker at styrke sit brand, Lysets Land. Gæsterne skal kunne forstå brandet, når de er i Toppen af Danmark. Lysets Land skal være synligt. Brandet tilgodeses i alle udviklingsopgaver. Nye kundegrupper Toppen af Danmarks målgrupper er i dag fortrinsvis børnefamilier og best agers. Toppen af Danmark ønsker, at fokus på de nuværende markeder og målgrupper fastholdes fremover, men udviklingen til helårsturisme, hvor udbuddet af turismeoplevelser udvides,

4 Side lægger op til, at der tænkes i såvel nye markeder og målgrupper samt i differentiering af markeder og målgrupper på årstider og temaer. Økonomisk volumen Forslagets formåen omsætningsmæssigt. Funding Muligheder for ekstern finansiering fra private investorer, fonde, offentlige puljer m.v. Brand extension Forslagets potentiale til at kan skabe økonomiske og imagemæssigt fordelagtige samspil med andre aktører på destinationen, både i turismen og udenfor. Samspil Muligheder for øvrige samspil med omgivelserne. Kataloget er udarbejdet efteråret med støtte fra:

5 Side Telte mobile hostels Skanderborg Festival har i samarbejde med ølproducenten Royal Unibrew udviklet Can Sleep dåsen, som har været en kæmpe succes siden introduktionen i 5. Can Sleep er et godt eksempel på, hvordan virksomheder, på en sjov og innovativ måde, kan nå sine kunder, uden at være fysisk bundet til et bestemt sted.. Helårsturisme. Natur+. Lysets Land Virksomheder i Toppen af Danmark kan i samarbejde med etablerede eller nye operatører på tilsvarende vis skabe et brand og en overnatningsform, der er nem at flytte, uden at der gås på kompromis med komforten. F.eks. kan der arbejdes med at skabe en mobil teltby (Tent City, City of Light) med lyset som gennemgående tema. Teltbyen kan f.eks. være en alternativ overnatningsform i forbindelse med lokale aktiviteter og arrangementer såsom sportsstævner (Dana Cup Hjørring, Skaw Cup m.v.). Etablerede og nye operatører, campingpladser. Can Sleep: =46&id=5&id4= Virksomhed: Virksomhed:

6 Side 4 Kunstnerkoloni Skagen er kendt for kunstnerne. Både guldaldermalerne og nutidige kunstnere har udnyttet lyset på toppen af Danmark, og de bidrager til både image og oplevelser. Museums- og galleribesøg indgår i mange turisters aktiviteter, og nogle kaster sig selv ud i arbejdet med pensler og lærred.. Helårsturisme. Natur+. Lysets Land Udbygning af alternative overnatningsformer kan lægge sig op af dette attraktive og gennemgående tema. Kunstnerkolonien kan være en ansamling af ferieboliger, som med arkitektur, beliggenhed og indhold signalerer den kunstneriske tilknytning. Arkitektonisk kan der arbejdes med lyset i bygningerne. Ateliervinduer skal fange lyset og give gode rumoplevelser; både for dem, som vil bruge lokalerne til egne kunstneriske udfoldelser, og for dem, som blot nyder rum med godt lys. Dagslys er vigtigt, men man kan også arbejde med elektrisk belysning, som understøtter og udvider oplevelseselementet. Hotelkæde, timeshare. Aalborg Universitet: Roblon: Martin Gruppen: Skagen Havn: Skagens Byjubilæum: Kunsten kan inkluderes i rummenes udsmykning, f.eks. med temaer, der lægger sig op ad kendte kunstneres profil. Der kan skabes plads og udstyr til at arbejde kunstnerisk arbejdsbord, staffeli, osv. i robuste rammer, og udearealerne skal også være med til at invitere til kunstnerisk udfoldelse.

7 Side 5 Udformningen af en kunstnerkoloni i et skæringsfelt mellem traditioner og det moderne kan ske i et samarbejde med Aalborg Universitets Institut for arkitektur og design, og man kan inkorporere smarthouse -elementer for at øge oplevelsesværdien. Lokale firmaer som Roblon og Martin Gruppen kan måske gøres interesserede i at bruge stedet som showcase. Ferieboligerne kan eksempelvis bestå i en udvidelse af højskole, kursusejendom eller andre institutioner, som i forvejen arbejder med kunst, f.eks. udbyder kurser. Alternativt kan der sikres en beliggenhed i et kunstnerisk minefelt såsom havnen i Skagen, hvor der er mange gæster, og hvor der er et aktivt galleriliv og events og andre begivenheder. I Skagen er der i forvejen et aktivt community omkring kunst. Det er vigtigt at understøtte dette med muligheder for at bo godt, herunder for at skabe en aktivitet off-season.

8 Side 6 Madoplevelser Mad er en væsentlig ingrediens i enhver ferie, og i stigende grad er mad omdrejningspunkt for oplevelser.. Helårsturisme. Natur+ Der er i Nordjylland iværksat forskellige initiativer og netværk med fokus på fødevarer, herunder Smagen af Nordjylland, Nordjysk Naturkød, Perikum - Smagen på Nordjylland, Fiskens Hus Danmark, producentnetværk m.v. Fødevarer er en prioritet i Hjørrings erhvervsstrategi. Der er ligeledes mange restauranter og fødevarevirksomheder med interessante specialprodukter, og de nordjyske uddannelsesinstitutioner har fokus på mad.. Lysets Land Der kan finde en stærkere kobling sted mellem mad og overnatning. Det kan eksempelvis ske i forbindelse med bondegårdsferier og oplevelser på landet. Landbrugsbedrifternes introduktion af besøgsaktiviteter er i stigning, og der er stor efterspørgsel efter madvarer og oplevelser med en historie og knyttet til en bestemt lokalitet. Dog er der et uudnyttet potentiale til at gøre mere ud af sammenhængene mellem overnatning og mad på de gårde og herregårde, som i forvejen arbejder med turisme. Denne sammenhæng kan dyrkes på følgende måder: - Indretning af ferielejligheder med velfungerende og veludrustede køkkener, hvor der lægges op til at man arbejder med de råvarer, som hentes uden for døren. - Indretning med kursuskøkkener, hvor der kan afholdes madlavningskurser, teambuilding, aktiviteter for familier med overvægtsproblemer osv., og hvor kursisterne kan tilberede større mængder af fødevarer, som de har sanket i området: tørre svampe og frugt, sylte marmelade og saft, krydre snaps, ryge kød, osv. - Muligheder for at afholde konkurrencer, begivenheder og andet.

9 Side 7 Der er et stort overskud af landbrugsbygninger, som ikke længere anvendes til det oprindelige formål. Nogle af dem kan genanvendes til ferieboliger. Det kræver en attraktiv indretning, men også en sammenhæng med omgivelserne for at skabe udsigter og adgang til frugthaver, grønsagsmarker, krydderhaver osv. som en del af oplevelsen. Interessant eller temastyret indretning er ofte en vigtig ingrediens i markedsføringen. Landbrugsbedrifter. Fødevarenetværk: Fødevarenetværk: Fødevarenetværk: Bondegårdsferie: Gård i området: Gård i området: Kokkeskole: Nyt liv til gamle gårde:

10 Side 8 Stjernekiggeri - Astro Bed & Breakfast Turister har mange forskellige interesser, og mange er nysgerrige for at sætte ind i og prøve noget nyt under deres ferie. Stjernekiggeri optager mange, men det er de færreste steder, hvor der er gode muligheder for det. Astronomi og astrologi kan ses som beslægtede felter, om end der appelleres til forskellige grupper.. Helårsturisme. Natur+. Lysets Land Stjernekiggeri finder bedst sted ude på landet, langt fra byområder. Det er en aktivitet, som også kun lader sig dyrke uden for hovedsæsonen, dvs. oktober-april. Lyset og mørket er modpoler, men på samme tid supplerende temaer. I andre lande findes der Bed & Breakfasts, som har specialiseret sig i stjernekiggeri. De har bygget et observatorium med en god kikkert. Observatoriet er også et udsigtspunkt i dagtimerne. Huset kan indrettes med inspiration fra astronomien, og der kan være faciliteter for interessegrupper, foreninger m.v. Soverum kan laves med stjernehimmel. Kunstnerisk udsmykning kan være inspireret af planeter og stjerner. En sådan specialisering forhindrer ikke nødvendigvis andre brugere af Bed & Breakfast. Privat investor. Forening: Forening: Oplevelser: Ferier: Eksempel på B&B:

11 Side 9 Kæledyr på ferie Ferietid er familietid, og for mange er kæledyret et vigtigt medlem af familien. Tanken om familiens firbenede medlem, der henslæber ferien på en dyrepension, kan være med til at dæmpe ferieglæden hos mange kæledyrsejere ikke mindst blandt børnene. Den allerbedste løsning på dét problem er at tage kæledyret med på ferie.. Helårsturisme. Natur+. Lysets Land Erfaringer fra udlandet viser, at der er stigende interesse for feriedestinationer og overnatningsformer, der ikke bare tillader kæledyr, men som har specialiseret sig i ophold for kæledyr og deres ejere. En overnatningsform kan være hotelophold, der er særlig rettet mod kæledyrets sundhed, sikkerhed og komfort. En anden kan være faciliteter, der på en ny og spændende måde har kæledyr som omdrejningspunkt, f.eks. i den arkitektoniske udformning og indretning. Hotel(kæder), B&B, campingpladser, nye investorer. Operatør: Operatør: Regler: For udenlandske gæster gælder der visse regler for rejse med kæledyr til Danmark.

12 Side Fonden Skagen Helse En bred gruppe af aktører i Frederikshavn Kommune har sat sig som mål at skabe et tredje erhvervsben i Skagen omkring helse og wellness. Der er i forvejen en række faciliteter, som understøtter byen som rammen om forebyggelse og rehabilitering, f.eks. ryg- og gigtcentret under Sygehus Vendsyssel. Flere hoteller har wellnessfaciliteter. Man har længe arbejdet på at øge tilgængeligheden for personer med handicap.. Helårsturisme. Natur+. Lysets Land Fonden Skagen Helse er meget aktiv i forhold til at fremme forskellige begivenheder, f.eks. maratonløn og træf. Det skaber en omsætning og aktivitet for byens overnatningsfaciliteter. Man arbejder også på at tiltrække speciallægefunktioner og second opinion seancer, som ligeledes trækker aktivitet til byen; også uden for sæsonen. Der er et stort ønske om at skabe et privathospital i det tidligere Skagen Sygehus, og det arbejdes der på. Men der kan være behov for at skabe overnatningsfaciliteter med en sundhedsprofil, som ikke har karakter af hospitaler. Eksempelvis ferieboliger, som er indrettet med henblik på personer, som har behov for at overvinde stress og udbrændthed eller rekreere sig efter kræftbehandling. De almindelige hoteller dækker ikke dette behov. Indretning af sådanne faciliteter kan trække på en række arkitektur-, design- og landskabsprincipper. Det handler om byggematerialer uden giftstoffer, Feng Shui og andre former for spirituel indretning og farvesætning, dagslysterapi, sansehaver, New Age rum, veldesignede motionsrum, udsigter, vand, udfordringer til fysisk aktivitet i rum og omgivelser, naturlig ventilation, kunst osv. Et gennemført helseovernatningssted kan være rammen om mange begivenheder. Privat investor. Det konkursramte Diget Højskole har en god lokalisering, og med ombygninger kan den genanvendes til formålet. Fonden Skagen Helse: Tilgængelighed: Sundt byggeri: Maxi-projektet om it i sundhed:

13 Side Læsø Historiepark overnatning i tanghuse Læsø Historieparkfond vil etablere og drive Læsø Historiepark og tilknyttede aktiviteter. Visionen er at formidle geologi, natur og kulturhistorie og samspillet med mennesket med udgangspunkt i de særlige forhold, der er gældende på Læsø. Målet er at skabe gode arbejdspladser og medvirke til øget bosætning på Læsø.. Helårsturisme. Natur+. Lysets Land Et særligt kulturelt træk ved Læsø, som også ønskes udnyttet i forbindelse med etableringen af Læsø Historiepark, er de karakteristiske og unikke tanghuse, der vidner om en tid, hvor man i mangel af tømmer har taget andre og lokale byggematerialer i brug. Med kun få tanghuse tilbage kræver det en stor indsats at bevare dem for eftertiden. Enkelte tanghuse udlejes i dag som feriebolig, og en nænsom udvidelse af denne aktivitet kan skabe grundlag for en helt særlig overnatningsform. Konceptet skal ses i tæt tilknytning til den kommende historiepark og andre institutioner på Læsø, som beskæftiger sig med tanghusene, f.eks. Læsø Museum. Udviklingen af konceptet forudsætter tæt dialog med Kulturarvstyrelsen, lokale planlægningsmyndigheder m.v. Støttemuligheder fra Realdania, eksisterende operatører, privat investor. Myndighed: Fond: Tangtag: Operatør:

14 Side Alternativ camping Faciliteter og aktiviteter, der er langt fra traditionelle campingpladsers og langt fra den almindelige hverdag vinder frem blandt campingfolket. Folk, især børnefamilierne, kører i et højt gear i deres hverdag, og det bliver de ved med i ferien.. Helårsturisme. Natur+. Lysets Land Det nye campingfolk har afløst hr. og fru camping, for hvem det var nok at sidde og høre græsset gro. Luksuslivet finder man i den nye wellness campingtrend, wellcamp, hvor tilbuddene lyder på healing, spa, ansigtsbehandlinger og massage. Andre går dog i den modsatte retning. F.eks. er retro-camping blevet hot. Her gælder det om at bumme rundt med en vogn på slæb og arbejde sig hen mod det originale campingliv med den simple levevis. Alternativ kan man booke en retrovogn på pladsen. Der kan med fordel indgås samarbejder med lokale virksomheder (designere, producenter m.v.) om udformning og indret af vogne. Eksisterende operatører, nye investorer. Operatør: Virksomhed: Organisation:

15 Side Overnatning for lystfiskere og jægere Der er en stor interesse for at færdes i naturen for lystfiskere og jægere. I dag er der primært tale om endagsudflugter. Der er dog en stigende lystfiskerturisme, hvor man kommer længere væk og bliver i området i flere dage.. Helårsturisme. Natur+. Lysets Land Lystfiskere har tradition for at overnatte relativt primitivt på campingpladser, i hytter og sommerhuse. Der mangler generelt overnatningsmuligheder af bedre kvalitet, som understøtter sporten, og som dermed også bidrager til at få flere lystfiskere til området. Eksperter inden for dette område fremhæver, at faciliteterne har stor betydning, men kun hvis fiskeressourcen også er af god kvalitet og tilstrækkelig. Det sætter fokus på samarbejde med offentlige myndigheder, som forvalter vandløb, miljø og natur, således som et er sket i forbindelse med havørredprojektet på Fyn. Eksisterende operatører inden for området, nye investorer. Forening: alitetsmaerketlystfiskerferie.htm Forening: Havørred Fyn:

16 Side 4 Overnatningsmuligheder, som appellerer til lystfiskere og jægere kan indeholde følgende: - Kvalitetsovernatning - Muligheder for tilberedning af fisk - Temaindretning udstoppede dyr på væggene, loghytte-udformning osv. - Opbevaring af grej - Rensning og nedfrysning af fisk - Kursusfaciliteter - Vask og tørring af tøj - Salg af gear. Der mangler kvalitetsstemplede overnatningssteder i Nordjylland i forhold til lystfiskernes behov. I Hirsthals er der en voksende aktivitet for lystfiskere, særligt kuttere som tager lystfiskere med på havet. Uggerby Å og forskellige steder ved kysten giver muligheder for fiskeri. Hertil kommer Put-and-take ressourcer. En genetablering af Gårdbogård Sø kan i givet fald give nye fiskemuligheder.

17 Side 5 Kvalitetsløft, udvidelse og merudlejning i feriehusene Sommerhusene er den absolut største overnatningsressource i Toppen af Danmark, og det er et produkt, som er populært både for ejere og for de lejere. Sommerhusene har mange kvaliteter, og de giver en stor fleksibilitet og robusthed, fordi de ejes af privatpersoner. Der ligger en uudnyttet overnatningskapacitet. Området har tilmed fået udlagt ekstra kapacitet i kystnærhedszonen.. Helårsturisme. Natur+. Lysets Land Samtidig er der brug for, at sommerhusproduktet kvalitetsmæssigt opgraderes, så det til stadighed er attraktivt for både ejernes ferieanvendelse og til udlejning. Nogle af sommerhusområderne i området har store æstetiske og historiske kvaliteter f.eks. i Skagen og Lønstrup og der er behov for både at bevare og udvikle med stor nænsomhed. En aktivering og udvikling kan bestå i følgende: - Arkitektrådgivning i pilotområder, hvor der er megen ledig kapacitet/udviklingen gået i stå, og hvor der trænger til en opgradering landskabsmæssigt og arkitektonisk. - Styrkelse af den kommunale infrastruktur, herunder sammenhænge med stisystemer og naturområder. - Visioner, handlingsplaner og dynamik i grundejerforeningerne, og assistance til at aktivere ejernes egne ressourcer. - Kampagner for at få flere huse på udlejningsmarkedet. Private grundejere, kommuner, udlejningsbureauer. Støttemuligheder i Realdanias kampagne. Eksempel fra Ringkøbing-Skjern: Landsplandirektiv om nye sommerhusområder: 4D4-85CF-8AD8B56A9AA/947/LPD_NJyll.pdf

18 Side 6 Hærvejsherberger Hærvejen er ved at blive en etableret turistattraktion. Den historiske vej nordover fra Viborg danner en naturlig forlængelse mod Sverige og Norge, og er nu inkluderet i den Regionale Udviklingsplan for Region Nord. Der er to hovedalternativer:. Helårsturisme. Natur+. Lysets Land - Kongevejen: Den gamle Kongevej fra Viborg til Frederikshavn. - Kirkeruten: En alfarvej forbundet af landsbykirker fra Aalborg til Frederikshavn. I takt med etableringen vil det være nødvendigt at etablere overnatningskapacitet. En organisation arbejder med at skabe, certificere og markedsføre primitive og billige herberger. Herbergerne er et specielt koncept med billig og primitiv overnatning og et fællesskab, inspireret af faciliteterne på Caminoen. Konceptet er velegnet til omdannelse af overflødige landbrugsbygninger langs ruten. Private ejere af ejendomme. Om Hærvejen: International organisation: Nogle hærvejsbrugere ønsker overnatningsmuligheder af højere standard, og også dette behov skal tilgodeses. Der er muligheder for at udvikle Hærvejen til en naturbaseret og spirituel attraktion og kan også give overnatningsstederne inspiration til indretning, aktiviteter og faciliteter.

19 Side 7 Herregårdsferie Herregårdene er rige på historier, og de er attraktive at besøge. En del slotte og herregårde i Danmark tilbyder overnatning. Målgruppen er ofte erhvervsturisme, hvor større grupper lejer stedet til kurser, teambuilding, eller til bryllups- og andre fester.. Helårsturisme. Natur+. Lysets Land Der er bestræbelser på at genopfinde herregården, så den igen kan blive en kulturel og økonomisk dynamo på landet. Realdania har arbejdet med at udvikle eksempler på revitalisering af herregårdenes unikke bygninger som ramme om forretningsmæssig innovation og udvikling i landdistrikterne og at god bygningsbevaring og nytænkende, bæredygtige forretningsmodeller går hånd i hånd. Udvikling af potentialerne på herregårdene handler ikke blot om at stille overnatningsfaciliteter til rådighed, men også om at knytte sammen med temaer, som passer til herregårdenes image. Det kan være samspil lystfiskeri/jagt, pragthaver og havebrug, ridning, mad- og gourmetoplevelser, bygningsrestaurering og historiske emner, religiøse emner osv. Det er også appellerende med genfærd og andre spændende historier. Private ejere, muligt tilskud til istandsættelse af fredede bygninger fra Kulturarvstyrelsen. Fond: Organisation: I Toppen af Danmark findes en række herregårde, hvor der formentlig er uudnyttede potentialer for herregårdsferie. En ibrugtagning af dette afhænger i høj grad af ejernes interesse for at arbejde med turisme og udvikle en forretning i dette felt. Der ligger særlige potentialer, hvis herregården er beliggende i naturskønne omgivelser eller tæt ved områder, hvor man påtænker naturgenopretning eller andre aktiviteter af interesse for offentligheden.

20 Side 8 Designer Bed & Breakfast Bed & Breakfast er et nicheprodukt, som er populært pga. af fordelagtige priser, fleksibilitet og en tæt kontakt med en værtsfamilie.. Helårsturisme. Natur+ Denne overnatningsform etableres ofte af ejere af ejendomme, hvor der er noget plads tilovers: en udbygning, en overetage eller en omdannet stald. B&B er en mulighed for at skabe en ekstra indkomst.. Lysets Land Markedsføringen af B&B sker blandt andet gennem turistbureauer, men også gennem private forbindelser og skiltning ved vejen. Toppen af Danmark har i øjeblikket 8 tilbud af denne type. Ligesom andre overnatningsformer er der brug for, at B&B udvikles og kvalitetsforbedres og tilpasses omgivelserne. Flere udbydere kan måske komme på banen og se en fordel i at indrette værelser som B&B. I et stadig mere krævende marked er ikke længere tilstrækkeligt at genbruge ældre møbler og inventar. Enkelte ejere af ejendomme, Realdanias kampagne om kvalitet i kystbyernes turisme. Forening: Forening: Operatør: Operatør: m_detail//index.php

21 Side 9 Også B&B kan tænkes som et oplevelsesprodukt, f.eks. på følgende måder: - Konsekvent stilmæssigt tema, f.eks. dansk design med lys som ingrediens, engelsk herresæde med tunge møbler og kaminild, væksthus og haveorientering, klassisk badehotelstil, historisk tema, interessetema m.v. - B&B indrettet i bygninger landsbybygninger, f.eks. nedlagte mejerier, posthuse, stationer, møllebygninger, siloer m.v. med en bevarelse af en tematisk vinkel. - Havekrog / lysthus, hvor gæsterne kan opholde sig, evt. grille. - Stemningsfuldt landkøkken, hvor morgenmaden serveres ved hvidskuret langbord, servering med hjemmelavede produkter osv. - Kvalitetsbadeværelser, helst private. - Servering af personligt tilpassede velkomstdrinks, toiletvarer, morgenmadsprodukter m.v. - Tilbud til børn, f.eks. legetøj. - Muligheder for at lege cykler, sportsudstyr osv. - Musik i design og lyddesign. - Kunst, f.eks. valgfri kunst på værelserne. - Brug og genbrug af naturens materialer. - Tøj og støvler til udendørs aktiviteter.

22 Side Lyset som designmantra i nyt hotelbyggeri - hoteludvidelser Hotelkæderne arbejder i stigende grad med at gøre hotelbyggerier mere spændende. I Toppen af Danmark er det især udfordringen at indarbejde lyset som et tema i forbindelse med nye hotelbyggerier og renoveringer og udvidelser af eksisterende hoteller.. Helårsturisme. Natur+. Lysets Land Lyset som designelement kan understøtte regionens markedsføring og give hoteller selv en ekstra markedsføringsværdi. Der kan arbejdes med både dagslys og kunstig belysning. Optimalt brug af dagslys i alle rum er med til både at sikre et velbefindende for gæsterne, men er også et led i at spare energi og dermed omkostninger. Mange arkitekter arbejder også med dagslyset som et vigtigt arkitektonisk udtryk, hvor samspillet mellem lys og skygge er med til at give rum og bygning karakter. Danske vinduesproducenter er arkitekterne og bygherrernes alliancepartner, hvor blandt andet Velux hører til blandt de innovative af slagsen. Kunstig belysning er også en udfordring. Hotellerne står over for en kreativ brug af led-lys og andre moderne lyskilder som mere energivenlig bud på en belysning. Men lokale firmaer som Martingruppen og Roblon har også andet at byde på i forhold til belysning. Med deres produkter kan man arbejde mere med at skifte karakter i rum afhængig af anvendelsen og at anvende lys som et led i en udsmykning. Lightvision Innovationscenter er et nu afsluttet projekt med det formål at skabe rammer og konditioner for etablering af en lys-klynge i Frederikshavn. Projektet er bl.a. synliggjort via afholdelse af internationale lysfestivaler i Frederikshavn i 6 og 8. Der kan bygges videre på aktiviteter og etablerede kontakter. Ejere af eksisterede hoteller, hotelkæder, nye investorer, producenter af lys. Virksomhed: Virksomhed: Virksomhed:

23 Side Overnatning på Skagen Havn Skagen Havn er for nylig udvidet betydeligt. Det giver nye muligheder for eksisterende havnerelaterede virksomheder. Det betyder også, at havnen bedre kan anløbes af krydstogtskibe, og det er en turisme, som man gerne vil satse på.. Helårsturisme. Natur+. Lysets Land Det er muligt, at udvidelsen vil betyde en omlokalisering af havnerelaterede virksomheder og dermed en frigivelse af arealer, som kan anvendes til andre formål. Havnen er stemningsfuld som en arbejdende virksomhed. Men den rummer også vigtige potentialer for turismen i det omfang, det kan forenes med en erhvervshavns behov. Det er ligeledes et spørgsmål, om det er muligt samtidig at skabe en bedre forbindelse mellem by og hav. Havnens vigtige attraktion er Bindesbøllhusene. Det er muligt at bruge designet eller elementer heraf som tema for eventuelle ferielejligheder. Der er en skipperskole under opførelse. Også i forbindelse med denne kan der være brug for overnatningsfaciliteter, hvis lokalisering på havnen kan vurderes. Elevværelser kan udnyttes til turismeovernatninger om sommeren, hvor der ikke er undervisning. Ejere af eksisterede hoteller, hotelkæder, nye investorer. Virksomhed: Skole: Arkitekturcenter: =665 Hele det maritime område er omfattet af en meget aktiv design og merchandise, f.eks. Helly Hansen brandet. Der kan være mulighed for samarbejder med eksisterende producenter og forhandlere.

24 Side Bedre udnyttelse af faciliteter til træningsophold Flere lokale operatører har i dag overnatningsmuligheder i forbindelse med lejrskoleophold og træningsophold for danske og udenlandske sportsgrupper, herunder Hirtshals og Løkken idrætscentre. Sidstnævnte har desuden lavet aftaler med private sommerhusudlejere om fri benyttelse af anlæggets svømme- og idrætsfaciliteter. På nuværende tidspunkt tilbyder områdets idrætscentre dog ikke overnatning til turister, herunder børnefamilier.. Helårsturisme. Natur+. Lysets Land Gennem en opgradering og tilpasning af de eksisterende faciliteter, herunder udvidelser/tilføjelser, og via målrettet markedsføring vil det være muligt for idrætscentrene at kunne tage imod nye kundegrupper. Både børnefamilier og best agers efterspørger ferietilbud, der indeholder mulighed for fysisk aktivitet. Udover egne faciliteter kunne idrætscentrene være udgangspunkt for aktiviteter og bevægelse i den omkringliggende natur, f.eks. mountainbiking, alm. cykling, stavgang/vandreture, og motions- eller orienteringsløb, gerne kombineret med it-produkter, f.eks. geocatching. Forbilledet kunne være Club La Santa på Lanzarote, der er førende inden for aktiv ferie med over 4 lejligheder og forskellige sportsfaciliteter. Club La Santa henvender sig til såvel børnefamilier og øvrige, der nyder sport og har en aktiv livsstil, som til professionelle. Eksisterende idrætscentre, nye investorer. Fond: Idrætscenter: Kultur-, konference og sportscenter:

KREATIVE IDEER TIL ANDERLEDES OVERNATNINGSFORMER

KREATIVE IDEER TIL ANDERLEDES OVERNATNINGSFORMER KREATIVE IDEER TIL ANDERLEDES OVERNATNINGSFORMER NOTAT 2: UDDYBNING AF UDVALGTE IDEER 19. december Kuben Management Advance/1 Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Læsevejledning... 2 Metode... 3 Marketing...

Læs mere

Vendsyssel Udviklingsråd Februar 2008

Vendsyssel Udviklingsråd Februar 2008 Skagen Tversted Hirtshals Aalbæk Strandby KYSTBYPLAN Vendsyssel Udviklingsråd Februar 2008 Lønstrup Løkken Frederikshavn Sæby Læsø Indhold 1 Baggrund... 1 2 Overblik over de tværgående anbefalinger...

Læs mere

Gammel Strandvej 1 9000 Aalborg Med støtte fra Tlf.: 22 46 08 85 / 61 14 13 23

Gammel Strandvej 1 9000 Aalborg Med støtte fra Tlf.: 22 46 08 85 / 61 14 13 23 Rapporten er udarbejdet af Udarbejdet for Gammel Strandvej 1 9000 Aalborg Med støtte fra Tlf.: 22 46 08 85 / 61 14 13 23 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund... 1 2. Fremgangsmåde... 1 3. Målgruppe... 3 3.1.

Læs mere

Kommuneplan 2013-2025 Kerteminde Kommune. Hovedstruktur

Kommuneplan 2013-2025 Kerteminde Kommune. Hovedstruktur Kommuneplan 2013-2025 Kerteminde Kommune Hovedstruktur Kerteminde Kommune Miljø- & Kulturforvaltningen Plan & Byg Tlf. 65 15 15 15 www.kerteminde.dk plan-byg@kerteminde.dk INDHOLD VISION & INDSATSOMRÅDER...

Læs mere

Idékatalog - Forslag til Værftshallernes fremtid

Idékatalog - Forslag til Værftshallernes fremtid Idékatalog - Forslag til Værftshallernes fremtid Opsamling på indkomne forslag til drøftelse i Byrådet. 1 Indhold Læsevejledning s. 3 Hvad kan Helsingør få ud af Værftshallerne? s. 5 Hvad kan Værftshallerne

Læs mere

Potentialeplan for. Udarbejdet af Dansk Bygningsarv Juni 2014

Potentialeplan for. Udarbejdet af Dansk Bygningsarv Juni 2014 Potentialeplan for Udarbejdet af Dansk Bygningsarv Juni 2014 1 INDHOLD Indhold Side Baggrund og formål Metode Sammenfatning Strategi: Vision Styrende principper Model over strategi Målgrupper Indsatsområder

Læs mere

helhedsplan parallelopdrag FOLKEMØDET & ALLINGE PROGRAM FOR april 2015 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE REALDANIA

helhedsplan parallelopdrag FOLKEMØDET & ALLINGE PROGRAM FOR april 2015 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE REALDANIA helhedsplan FOLKEMØDET & ALLINGE PROGRAM FOR parallelopdrag april 2015 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE REALDANIA PARALLELOPDRAG Parallelopdraget er udbudt af Bornholms Regionskommune i samarbejde med Realdania

Læs mere

LISELEJE BYDER VELKOMMEN. Potentialeplan for Liseleje AB SO LUTLA NDS KAB. nyt billede. Den danske riviera

LISELEJE BYDER VELKOMMEN. Potentialeplan for Liseleje AB SO LUTLA NDS KAB. nyt billede. Den danske riviera LISELEJE BYDER VELKOMMEN Potentialeplan for Liseleje AB SO LUTLA NDS KAB nyt billede Den danske riviera LISEleje LISEleje LISELEJE BYDER VELKOMMEN Udarbejdet for VisitNordsjælland, 2013-2014. Redaktion:

Læs mere

Stendrup & Partners. Turisme- og potentialeplan for besøgsøkonomisk vækst i Blåvand og Henne Strand

Stendrup & Partners. Turisme- og potentialeplan for besøgsøkonomisk vækst i Blåvand og Henne Strand Stendrup & Partners Turisme- og potentialeplan for besøgsøkonomisk vækst i Blåvand og Henne Strand Titel: Turisme- og potentialeplan for besøgsøkonomisk vækst i Blåvand og Henne Strand Udarbejdet for:

Læs mere

Arkitekturpolitik Mennesker i centrum

Arkitekturpolitik Mennesker i centrum Arkitekturpolitik Mennesker i centrum Februar 2014 Regeringen Februar 2014 ARKITEKTURPOLITIK MENNESKER I CENTRUM kum.dk INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING ARKITEKTUR FOR MENNESKER SIDE 6 1. MØDET MED ARKITEKTUREN

Læs mere

Toppen af Danmark. Nyhedsbrev - september 2010. Formanden har ordet. Lysets Land. Nye markedsføringstiltag. Naturen+ siden sidst

Toppen af Danmark. Nyhedsbrev - september 2010. Formanden har ordet. Lysets Land. Nye markedsføringstiltag. Naturen+ siden sidst Nyhedsbrev - september 2010 Toppen af Danmark Formanden har ordet Lysets Land Nye markedsføringstiltag Naturen+ siden sidst Vækst via Netværk - Lysets Land 2020 Nyt fra turistbureauerne Formanden har ordet...

Læs mere

DEN DANSKE RIVIERA HUMLEBÆK-NIVÅ POTENTIALEPLAN FOR HUMLEBÆK - DET KULTURELLE FYRTÅRN

DEN DANSKE RIVIERA HUMLEBÆK-NIVÅ POTENTIALEPLAN FOR HUMLEBÆK - DET KULTURELLE FYRTÅRN DEN DANSKE RIVIERA HUMLEBÆK-NIVÅ POTENTIALEPLAN FOR HUMLEBÆK - DET KULTURELLE FYRTÅRN POTENTIALEPLAN FOR NIVÅ - BØRNEFAMILIERNES BADEBY AB SO LUTLA NDS KAB HUMLEBÆK-NIVÅ HUMLEBÆK - DET KULTURELLE FYRTÅRN

Læs mere

DEN DANSKE RIVIERA NYT BILLEDE DEN DANSKE RIVIERA - VISION. Tillæg til potentialeplaner for Liseleje-Tisvildeleje-Gilleleje-Hornbæk-Humlebæk/Nivå

DEN DANSKE RIVIERA NYT BILLEDE DEN DANSKE RIVIERA - VISION. Tillæg til potentialeplaner for Liseleje-Tisvildeleje-Gilleleje-Hornbæk-Humlebæk/Nivå DEN DANSKE RIVIERA DEN DANSKE RIVIERA - VISION Tillæg til potentialeplaner for Liseleje-Tisvildeleje-Gilleleje-Hornbæk-Humlebæk/Nivå AB SO LUTLA NDS KAB NYT BILLEDE VISION DEN DANSKE RIVIERA - VISION Udarbejdet

Læs mere

Skriftlig beretning 2012

Skriftlig beretning 2012 Skriftlig beretning 2012 Destinationsselskabet Toppen af Danmark A/S 2 SKRIFTLIG BERETNING 2012 Toppen af Danmark er Lysets Land. Lys er liv, og lys giver energi og godt humør. I Lysets Land har vi flere

Læs mere

Indhold. Forord. 1. Baggrund og formål. 2. Metode. 3. Turisme i Midtjylland. 4. Turisme på Samsø. 5. Markedsundersøgelse

Indhold. Forord. 1. Baggrund og formål. 2. Metode. 3. Turisme i Midtjylland. 4. Turisme på Samsø. 5. Markedsundersøgelse Indhold Forord 1. Baggrund og formål 2. Metode 3. Turisme i Midtjylland 4. Turisme på Samsø 5. Markedsundersøgelse 5.1 Interessenters vurdering af potentiale 5.2 Erhvervsturisme 5.3 Ferieturisme 6. Konkurrentanalyse

Læs mere

Analyse af turismen på Nordfyn

Analyse af turismen på Nordfyn Analyse af turismen på Nordfyn Denne analyse er udarbejdet for Nordfyns Kommune som en del af K-ANT -projektet. December 2013 Analyse af turismen på Nordfyn Udarbejdet af Seismonaut side 2 Turisme i skuldersæsonen

Læs mere

MARKEDSANALYSE HOTEL GILLELEJE

MARKEDSANALYSE HOTEL GILLELEJE MARKEDSANALYSE HOTEL GILLELEJE HOTELANALYSE GILLELEJE, 2015 - side 1 - Jour. > 528 Date > 14.04.2015 Ref. > JA/SSL ANALYSE AF HOTELMARKEDET GILLELEJE REKVIRENT Virksomhed > Gribskov Kommune Kontakt Person

Læs mere

Danmark i arbejde Vækstplan for dansk turisme

Danmark i arbejde Vækstplan for dansk turisme Danmark i arbejde Vækstplan for dansk turisme Januar 2014 Danmark i arbejde Vækstplan for dansk turisme Januar 2014 INDHOLD SAMMENFATNING... 7 DANSK TURISME OG OPLEVELSESØKONOMI I DAG... 10 DANSK TURISME

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Fonden Midtjysk Turismes strategiske udviklingsplan og aktiviteter 2008-2010

Bilag. Region Midtjylland. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Fonden Midtjysk Turismes strategiske udviklingsplan og aktiviteter 2008-2010 Region Midtjylland Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Fonden Midtjysk Turismes strategiske udviklingsplan og aktiviteter 2008-2010 Bilag til Regionsrådets møde den 24. oktober 2007 Punkt nr. 6

Læs mere

Slagelse Kommuneplan 2009-2020 Hovedstruktur

Slagelse Kommuneplan 2009-2020 Hovedstruktur Slagelse Kommuneplan 2009-2020 Hovedstruktur Hvad er en kommuneplan? Kommuneplanen er den overordnede plan, hvor borgere, offentlige og private virksomheder, investorer og mange flere kan orientere sig

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forslag til Faaborg-Midtfyn Kommunes fritidsstrategi. Vedtaget på Kultur- og Fritidsudvalgets møde d. 21. maj 2008.

Indholdsfortegnelse. Forslag til Faaborg-Midtfyn Kommunes fritidsstrategi. Vedtaget på Kultur- og Fritidsudvalgets møde d. 21. maj 2008. Forslag til Faaborg-Midtfyn Kommunes fritidsstrategi Vedtaget på Kultur- og Fritidsudvalgets møde d. 21. maj 2008. Indholdsfortegnelse Forord...2 Fokus og afgrænsning...4 Processen bag fritidsstrategiens

Læs mere

Agersø Handlingsplan Fokus på fremtiden

Agersø Handlingsplan Fokus på fremtiden Agersø Handlingsplan Fokus på fremtiden 2011-20 Handlingsplanen ved Agersø Beboerforening er støttet af Slagelse Kommune og Småøernes Aktionsgruppe med midler fra EU og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug

Læs mere

Indkomne bemærkninger til oplægget til helhedsplan for Bønnerup Havn.

Indkomne bemærkninger til oplægget til helhedsplan for Bønnerup Havn. Indkomne bemærkninger til oplægget til helhedsplan for Bønnerup Havn. Indholdsfortegnelse til bilagsmappe: 1. Referat fra borgermødet på Feriehotel Kattegat den 17. januar 2009 2. Afrapportering fra de

Læs mere

Potentialer for erhvervsudvikling i turismebranchen på småøerne

Potentialer for erhvervsudvikling i turismebranchen på småøerne 24. juli 2012 Potentialer for erhvervsudvikling i turismebranchen på småøerne Finansieret af Region Syddanmark og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter som led i forprojektet Småøturisme: oplevelseserhverv

Læs mere

TIMELINE FORUNDERSØGELSE & PROJEKTUDVIKLING

TIMELINE FORUNDERSØGELSE & PROJEKTUDVIKLING November 2012 TIMELINE FORUNDERSØGELSE & PROJEKTUDVIKLING TimeLine revitalisering af halvanden kilometer lukket landevej med fokus på bevægelse, oplevelser og forbindelser. 1 INDHOLD s. 3 Introduktion

Læs mere

Aalborg Universitet. Ny by ved Store Rørbæk Vestergaard, Hedvig; Ærø, Thorkild; Lyduch, Andreas. Publication date: 2006

Aalborg Universitet. Ny by ved Store Rørbæk Vestergaard, Hedvig; Ærø, Thorkild; Lyduch, Andreas. Publication date: 2006 Aalborg Universitet Ny by ved Store Rørbæk Vestergaard, Hedvig; Ærø, Thorkild; Lyduch, Andreas Publication date: 2006 Document Version Forlagets endelige version (ofte forlagets pdf) Link to publication

Læs mere

VÆKST I TURISTERHVERVET

VÆKST I TURISTERHVERVET Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 344 Offentligt Turisterhvervets Samarbejdsforum VÆKST I TURISTERHVERVET 18. JULI 2008 KOLOFON Forfatter: Kunde: Dato: 18. juli 2008 Kontakt: Claus Frelle-Petersen, Martin

Læs mere

Bymiljøets betydning for virksomheders værdiskabelse

Bymiljøets betydning for virksomheders værdiskabelse Bymiljøets betydning for virksomheders værdiskabelse 1 - mødet med bymiljøet! Kan bymiljøets udformning stimulere økonomisk vækst? Hvordan kan bymiljøer bidrage til værdiskabelse og netværk mellem mennesker

Læs mere

UDVIKLING GENNEM AFVIKLING. Udviklingsplan for området omkring Vilsted Sø

UDVIKLING GENNEM AFVIKLING. Udviklingsplan for området omkring Vilsted Sø UDVIKLING GENNEM AFVIKLING Udviklingsplan for området omkring Vilsted Sø April 2012 1 INDHOLD VILSTED SØ...4 OVERLADE...6 VILSTED...10 RANUM...14 BORGERNE omkring Vilsted Sø...20 BORGERNE Hvad mener de

Læs mere

13 forretningsmodeller i dansk kystturisme

13 forretningsmodeller i dansk kystturisme 13 forretningsmodeller i dansk kystturisme 13 FORRETNINGSMODELLER I DANSK KYSTTURISME Undersøgelsen er del af projekt Oplevelsesbaseret Kystturisme ERDFK-12-0030 Forsidefoto: Ole Akhøj, VisitDenmark Mediacenter

Læs mere