De åndelige vækkelser i Vangsaa

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De åndelige vækkelser i Vangsaa"

Transkript

1 1 De åndelige vækkelser i Vangsaa af Edith Trab Skovdal, Esbjerg Når man taler om vækkelsernes opståen i sidste halvdel af 1800-tallet, tænker man især på den religiøse dimension. Imidlertid kan vækkelsernes frembrud også have sociale forklaringer, hvorfor vi vil starte med at se på, hvordan fiskerne og deres familier i Vangsaa levede på den tid. Der var stor forskel på de rige landboere på de fede morænebakker i Thy og kystboerne, der levede et elendigt liv med fattigdom, sult og druk. Når fiskeriet slog fejl, måtte fiskerne ty til fattigvæsenet eller søge op på landet for måske at sælge lidt fisk eller få noget sæsonarbejde. Men den store svøbe var fiskernes helt umådeholdne forbrug af brændevin. Hvor alvorligt, det var, forstår man til fulde, når man læser Thisted Amts tidende for den : En slem skik hersker som en fisker har meddelt os rundt om på havkysten og anretter overordentlig megen skade. Til at skildre det nævnte onde, skal vi i det væsentlige kun benytte mandens egne ord, der i al deres simpelhed taler tydelig nok: Når vi- ytrede han har været på havet, og med møje har fanget en del fisk, da modtages vi som regel af en del folk, der hver står med en fyldt brændevinsflaske i hånden. Det er lutter landboere, ikke sjældent velstående bønder, som vil kjøbe fisk, og som af gode grunde foretrækker at betale den i brændevin i stedet for med penge. For fiskerne, der kommer trætte og udasede fra søen, og som måske et øjeblik i forvejen har haft en kamp på liv og død for at komme i land, så der kunne være god grund for dem til at sende en tanke til Vorherre, er disse mennesker med deres brændevin lige så mange fristere, for hvilke de fleste af fiskerne giver efter, skønt de tit hårdt fortryder det bagefter. Et bådelag på 4-5 mand kommer i en fart af med en del af deres fisk og får til gengæld 2-3 eller flere flasker brændevin. Kort efter går de ravende omkring på stranden, og nogle kan have møje med at finde hjem. Hvem det går hårdest ud over, er kone og børn, men også fiskerne selv bliver rent ødelagte på den måde. Vi skal henstille til alle rettænkende mennesker at ophøre med denne fordærvelige tuskehandel, der jo nærmest går ud på at drikke fiskerne fulde for på en billig måde at komme i besiddelse af deres fisk. Tillige henledes D herrer Politimestres opmærksomhed på denne ulovlige brændevinshandel, som det vistnok må stå i deres magt at sætte en stopper for. Som det vil ses, kunne der være hårdt brug for en bevægelse, der kunne få fiskerne til at holde op med at drikke.

2 2 Denne bevægelse blev Indre Mission, der blandt andet forbød drikkeri. Men for en vækkelsesbevægelse som Indre Mission drejede det sig først og sidst om det religiøse liv. Man syntes, at der på den tid var for megen vanekristendom, og man forkyndte derfor ordet Bibelen for at få mennesker til at tage personlig stilling og komme til at tro. Man opfordrede til fordybelse i skrifterne og til, at hver enkelt vendte om og fulgte Jesus. Indre Mission var aktiv fra midt i 1800-tallet, og man etablerede sig med missionærer, der blev sendt rundt i landet for at samle folk til møder, hvor ordet blev forkyndt, og hvor man sang og bad. Det tiltrak især mennesker, hvis trang stod til en følelsesmæssig fordybelse i det religiøse liv. Men man kan også forstille sig, at fiskerne på vestkysten, der eksisterede på naturens præmisser og ofte måtte indstille sig på ulykker til havs, havde brug for en Gud at klynge sig til. En Gud, der ikke altid bønhørte én, som man havde tænkt sig, men som var med i alt, hvad der skete, og som efter døden lovede et evigt liv i Paradis hvis man altså i tide omvendte sig, bekendte sine synder og levede sit liv i lyset af Jesus. Således var det på vestkysten nok især drukneulykkerne, der banede vejen for Indre Mission. Vi har ulykken den ved Nørre Vorupør, hvor der druknede 8 fiskere og på deres gravsten på Vorupør gamle kirkegård står følgende: Syndens sold er døden, men Guds naadegave er et evigt liv i Kristus Jesus Vorherre. I Thy i de små fiskerbyer var det indremissionær JESPER NIELSEN, der fik overordentlig stor betydning for Indre Missions fremvækst. Han var en stor personlighed, velbegavet og en klar og personlig forkynder. Ved hans død skrev Indre Missions leder, Vilhelm Beck, at Jesper Nielsen havde været en af Indre Missions dygtigste og mest trofaste arbejdere. For helt at forstå, hvad der førte til vækkelserne i Vangsaa, vil vi se på et afsnit i bogen Kun god er Gud skildringer af menighedslivets opvågnen i Thy v/jens Thybo. (Lohses forlag, København 1923). Bogen er udgået fra forlaget tilhører nu Indre Missions Forskning i Fredericia). Vangsaa Tag engang imellem hen til Klitmøller, Jesper Nielsen! sagde venner på Vorupør til ham. Præsten der vil ikke have mig. Han er rejst. Vel, vil I så tage hen at faa ordnet et møde for mig i skolen, så skal jeg holdet det Jens Fink og den unge N.C.Trab tager derhen og får det ordnet. På vejen hjem tager Trab ind og besøger sin Moder, der bor i Vangsaa Klitter i en lille hytte, og det er ved denne lejlighed, at han vidnede så indtrængende for hende.

3 3 Moderen hører så uvilligt efter, hvad der gør, at den unge Trab faar taarer i øjnene, han må rive sig løs, og idet han gaar, tager han sin Mors haand i sin og siger: Ja, ja, Mor, du skal have din sjæl frelst, hvad det end skal koste, om det end skal koste mit liv. Det er i de tider, da de hellige Vorupørfiskere fisker i Kompagni. De bestemmer derfor selvfølgelig i fællesskab, hvor mange der hver dag skal gaa ud sådan også den 26. marts Havet er i stærkt oprør, men alligevel tager man den efter menneskelig mening meningsløse bestemmelse, at et bådlav på 7 mand skal gaa ud at sætte l60 sild, 160 meget daarlige sild på kroge! Det er egentlig ikke bestemmelsen, at den unge Trab, der, inden han gik til Havet, havde bøjet knæ sammen med Niels Morsings, skal med ud, men denne hjertensgode, hellige mand tilbyder at gaa i stedet for en ældre fisker. Da de er nær færdige, rejser Havet sig i vælde, - de prøver at komme i land, men kan ikke, da Vind og Strøm er dem imod, hvorfor de tager om til Klitmøller, hvor Jesper Nielsen holdt møde aftenen før og skal denne aften tale i Vangsaa. Trab glæder sig allerede til at mødes med Jesper og følges med ham til mødet, men ved Klitmøller giver redningsbaaden signal til, at de skal gaa til Hansted. I stedet for at give sig til at klynke over skuffelsen synger man kraftigt ud over det oprørte Hav: Lys efter mørke, fred efter strid, kraft efter svaghed osv. Ved Hansted er redningsbaaden ude, men ak, de vil ikke gaa i den, måske kunde de selv sætte ind og derved redde deres usle baad og en smule fisk. Man har kun 6 redningsbælter til 7 mand. Trab hjælper alle de andre fiskere bælterne på. Selv har han været i havsnød saa ofte, han er 7-aarig matros, og er en dygtig svømmer. Saa snart bælterne var paa, væltede en braadsø over dem, fylder først baaden og vælter den derefter. De 6 fiskes op af redningsmandskabet. Trab gaar bort, og ca. et døgn efter finder man ham helt omme ved Hjardemaal klitter, og man ser nu det aldeles enestaaende: en druknet mand med aabne øjne, hvori smilet er bevaret, og saa stærkt foldede hænder, at der skal 3 mand til at vriste dem fra hinanden. Han føres helt om til Vorupør, hvor begravelsen sker fra N. Morsings svigermoders hus, altsaa hvorfra han havde fisket, og der holder Jesper Nielsen en gribende prædiken. Fra Vangsaa er Moder Trab og brødrene kommet til begravelsen. De gaar under stærk indre bevægelse frem og tilbage, frem og tilbage, vrider hænderne og jamrer: Aa, det er min skyld, aa, det er min skyld, aa, aa, aa, saa meget skulde der til, før vi vilde høre, hvad han sagde til os. De hellige tager sig kærligt af de oprevne, forpinte sjæle, og det varer ikke saa længe, inden de fandt Fred i Jesu Blod, for deres vantro modstand fik tilgivelse-- - og blev ved Trabs skønne liv og død og begravelse Førstegrøden af livet i Vangsaa, hvor der før var aldeles dødt.

4 4 Nu begynder det at rykke i Vangsaa erne, en efter en lister ind i Guds Rige. Trabs Broder, P.C.Trab, er deres leder, han lader ingen gaa i ro, der er endog ild nok i ham til at gaa helt over til Klitmøller, og der holder han smaa møder. Peder Chr. Chr. Trab ( ) I Vangsaa er modstanden sej hos mange, f.eks. hos Karl Nystrup, Strandfogden, der havde en hellig hustru, som selvfølgelig elskede de hellige, om hun end måtte passe lidt på, og ikke vise det alt for tydeligt, hvilket fik Nystrup til at hade de hellige, han syntes jo, at hans hustru foretrak dem for ham, og han svor ofte højt og dyrt på, at man aldrig skulde faa ham til at give noget til et missionshus. Det ligger nu paa hans jord, og han sidder der selv saa ofte, han kan, og glæder sig i sin Frelser. Hvorledes det? Der kom en ung, hellig mand til kysten, der fik tag i de unge, næsten hver aften samledes man til bøn og sang, og det kaldte til opgør. En aften kommer Nystrup hjem fra Thisted og bliver ikke så lidt forbavset over at se stuerne oplyst og fyldt af ungdom, der sang til Frelserens pris. Det var for galt, det skulde stoppes straks. Og nu fulgte der en tordende tiltale til ungdommen..den var lang. Da det endelig sagtner af, gaar sønnen, Peter, stille hen og lægger sin haand på Faderens arm og siger stille: Du skulde omvende dig, Fader. Da blev der stille i Stuen. Og ud deraf gik en bøjet mand, en mand, som maatte blive så lille, at han maatte tigge, trygle, klynke om Naade hos Gud. Der gælder ingen slags storhed, kun Naade, Naade! og det er godt det samme. Nu kom der flere, og nu var det en Herlighed, at de kunne hjælpe hinanden i 1905 at faa bygget et Missionshus paa Karl Nystrups jord.

5 5 Mannakorn Selvom man således fik et missionshus til at holde møder i, samledes de omvendte ofte i private hjem, hvor man sang og bad og læste op af de hellige skrifter og af andagtsbøger, uddelt af missionærerne. Desuden havde man mannakorn bittesmå sedler med trykte skriftsteder. Man lagde sedlerne med bagsiden op og hver af mødedeltagerne tog en. Skriftstedet blev læst op og kunne være en særlig hilsen til den, der havde taget det pågældende mannakorn. (Betegnelsen mannakorn stammer fra beretningen i 2.mos. 16,15: Det er det brød, Herren har givet Eder til føde!. Her er der tale om, at Herren mættede israeliterne med manna, da de var på flugt fra Ægypten). Men missionsfolkene kunne også være meget stejle og fordømmende overfor dem, der ikke var omvendt og ikke tilhørte de helliges samfund. De var f.eks. i strid med præsten i Vang, pastor Dinesen (præst fra 1887 til 1930). Dinesen søgte forgæves væk fra Vang, da han stod fremmed overfor Indre Mission, som han nærmest var modstander af. På den baggrund forstår man bedre en artikel i Thisted Amts Avis 1895 nr. 16, idet der sandsynligvis er tale om, at missionsfolkene ikke ville komme i kirken og slet ikke til en begravelse af en strandvasker, om hvem man ikke vidste, om han var omvendt. I artiklen står der: Ærede Læsere! Da vi jo ere søfolk og fiskere og ikke vide, hvor eller hvornaar vor sidste time kommer, så ville vi tillade os at gjøre en lille bemærkning om det inddrevne og ukjendte lig ved Vangsaa. Først ville vi hjertelig takke hr. pastor Dinesen for den smukke og rørende tale ved graven og ligeledes strandfoged P. Hansen for hans opofrelse og ubetalte tjenstvillighed, hvormed han har hædret den afdøde, og tillige tak til de faa, der ledsagede ham til hans sidste hvilested.

6 6 Da jo ingen af os i denne livsstilling ved, hvor vi skulle lande og jordes, synes vi, da det ikke var havvejr, at de fleste eller i alle tilfælde nogle flere kunde have fulgt afdøde til det sidste hvilested. Da vi jo nok selv hver især ville synes om at blive fulgt til vort sidste hvilested i tilfælde, at vi som lig skulde lande paa fremmed kyst. Desuden se vi i bladene, hvor stor deltagelse, der i lignende tilfælde bliver og er bleven beviist langs kysten. Vangsaa, den 18.de Januar (M & C?) Som det anes, havde missionsfolkene et anstrengt forhold til mennesker, der ikke var omvendt, og man tog også skarp afstand fra druk, utugt, kortspil og dans, ligesom man ikke måtte tage på fiskeri en søndag eller andre helligdage, selv om det var havvejr. Det gav dem det image, at de var meget fordømmende, hvilket man kan læse om i Hans Kirks Fiskerne. Derfor kan det undre, at noget så ugudeligt som overtro blev fastholdt. Man vedblev at tro på forvarsler og gengangere, og der var mange ting, der absolut måtte undgås: 13 ved bordet betyder, at en af selskabet dør, inden året er omme. En hvid borddug måtte ikke blive liggende natten over. Det betød, at der ville ske en drukneulykke, og liget blive lagt på bordet. For at undgå at en udtalelse skulle gå i opfyldelse sagde man: 7,9,13 og bankede under bordet. osv. osv. Der er mange historier om gengangere og om forvarsler. Nedenfor fortælles om en drukneulykke i 1907, hvor en 46-årig familiefar drukner. Hans søn Niels der sejlede på langfart - var i vinteren 1906/07 hjemme på besøg og sov i samme værelse som faderen. Niels vågnede ved, at han hørte en dommer lyd, som var der nogen, der slog løs på væggen. Han kaldte på faderen: Far, hører du ikke, der er nogen, der banker på væggen. Nej, for nogen tosse-streger sagde hans far, læg dig nu ned igen. Få dage efter druknede faderen, og da de skulle have kisten ind i huset, var døren for smal, så de måtte hugge hul i væggen, så døråbningen blev bredere. Da hørte Niels igen den lyd, som han havde hørt nogle nætter forinden. Men tilbage til missionen. Som nævnt blev Missionshuset bygget i 1905, og det blev indviet den 9/ af pastor N.P.Madsen, Vorupør. Nedenfor har vi udtog fra fra Thisted Amtstidende fra 1907, der fortæller om to fiskere, der er druknet. Heldigvis drev deres lig drevet i land, og deres begravelse foregår først fra missionshuset og siden fra kirken.

7 7 Thisted Amts Tidende 5. februar 1907 Druknede fiskere. To fiskere fra Vangsaa er i Eftermiddags druknede, idet deres Baad under Landsætningen kæntrede på Revlen. De druknedes Navne er Mads Trab og Peter Poulsen, den sidste er søn af Strandfoged Carl Nystrup, den første var gift og har flere børn. Der var fem Fiskere i Baaden, men de tre reddedes i meget forkommen Tilstand. Thisted Amts Tidende for 6. februar 1907 I Gaar Eftermiddags, da Fiskerne fra Vangsaa var på Havet, begyndte det pludseligt at blæse stærkt op, hvorfor Fiskerbaadene skyndte sig at naa Land. En af Baadene, der førtes af Mads Trab, indhentedes imidlertid af en stor Braadsø, som kastede den om på Siden og fyldte den med Vand. Dette skete ca. 500 favne udenfor Revlen, altsaa helt ude i rum Sø. Mærkværdigt nok kæntrede Baaden ikke. De fire af Mandskabet var saa heldige ikke at komme bort fra Baaden, hvorimod Mads Trab kom til at ligge et Stykke udenfor den. Ikke længe efter kom Martin Hansens og Kristian Andersens Baadelag til stedet, hvor Ulykken var sket. De skyldte sig at ile deres betrængte Kammerater til Hjælp. Ved Hjælp af udkastede Liner lykkedes det at redde de tre, men voldsomme Anstrengelser kostede det at faa de forkomne Fiskere ind i Baadene. Værst var det med Otto Nystrup, for i det øjeblik, man fik fat på ham, fik han Krampe. Det lykkedes ikke at faa forbindelse med den fjerde, Peder Poulsen. Mads Trab kunne man se, men i det øjeblik, Baadene kom ud til ham, gik han til Bunds, og de saa ham ikke mere. Saa nær kom de til ham, at Folkene i den ene Baad begyndte at gribe efter ham. Beklageligt var det, at ingen af de Forulykkede havde redningsbælterne på i Ulykkesøjeblikket. Kristian Odder og Otto Nystrup var ved Landingen meget forkomne, og der var alvorlig Fare for den sidstes Liv. Lægen blev øjeblikkelig hentet. Mads Trab efterlader sig Hustru og fem Børn, de tre ukonfirmerede, i meget trange Kaar. Ved Budskabet om Mads Trabs død faldt hans i Forvejen svagelige Hustru i Krampe. Den anden af de Forulykkede var Søn af Strandfoged Carl Nystrup. Han var ugift og ca. 21 Aar gl. Det var begge to brave Fiskere og gode Kammerater, hvis pludselige død under Kampen med det lunefulde Hav dybt beklages af alle, der kendte dem. Hen imod Aften drev Baaden, en fuldstændig ny Motorbaad, i land. Det sidste Baadelag (Hans Hansens) turde ikke lande, men tyede nordpaa til Klitmøller og landede der. Ved Vorupør var Faresignalet ikke engang hejst, det takker Fiskerne den kun halvfærdige Mole for. Ifølge en i Dag modtagen Meddelelse fra Vangsaa er alle tre reddede i dag komne nogenlunde til kræfter efter det frygtelig kolde Bad. De er nu ude over enhver fare. Thisted Amts Tidende 7. februar 1907

8 8 Om Ulykken ved Vangsaa i Tirsdags skrives yderligere til os: Det er første Gang i Mands Minde, at en Fiskerbaad her på Kysten er kommet galt afsted i en løs Braadsø saa langt ude, og den sørgelige Begivenhed har ogsaa af den Grund vakt stor Opmærksomhed blandt Fiskerne. Efter hvad nu meddeles os, trillede Baaden rundt, men den rejste sig straks igen paa ret køl og blev liggende saaledes, idet den bares oppe af Luftkasserne.En af de reddede er bleven saa stærkt forslaaet under Ulykken, at han næppe vil undgaa varigt Men deraf. Baaden er, skønt den laa i Havstokken hele Natten, mindre beskadiget end fra først antaget. 8. februar 1907 Ilanddrevet Lig. Liget af den forulykkede Vangsaa-Fisker Mads Trab er drevet i Land ved Bøgestedrende. 11. Februar 1907 Ulykken ved Vangsaa. Liget af Strandfoged Carl Nystrups Søn er i Nat drevet i Land lidt nord for Vangsaa Landingsplads. 12. Febr Annonce i Thisted Amts Tidende Min elskede mand, vore Børns trofaste Fader, Mads Trab, samt vor kære Søn, Peter Nystrup, der den 5te ds. Forulykkede på havet, og hvis Lig senere er ilanddrevne, begraves fra de respektive hjem søndag den 17de ds. Kl. 1 eftm., hvilket sorgens Budskab herved bringes til Slægt og Venners kundskab. Vangsaa pr. Thisted den 12te Februar l907 Helvig Trab Carl Nystrup og hustru.

9 9 Mads Chr.Trab ( ) 18. februar 1907 BEGRAVELSE VED VANGSAA Allerede tidlig paa Formiddagen begyndte Folk at strømme til Vangsaa. De kom i Skarevis fra alle kanter, fra Nord og Syd og inde fra Landet, man skønnede, at der var noget særligt på Færde, noget usædvanligt for den ellers saa stille By. Rundt om paa Flagstængerne vajede Flagene paa halv Stang, men var det underligt, at der var Røre? Det var jo Dagen, da de to forulykkede Fiskere hvis Lig heldigvis var drevet ind skulde stedes til Hvile. Ved saadanne Lejligheder mærker man, hvorledes alle Fiskere føler sig bundne sammen, vistnok mere end Folk i Almindelighed inde i Landet. De vil saa gerne være med til at vise deres Kammerater den sidste Ære. Men at der er saadanne særlige Baand mellem Fiskerne, er egentlig ganske naturligt. De ligger jo saa tit Side om Side derude, ogsaa i Farens Stund. De slap i Land, de andre blev der, - og de fra Nabobyerne var jo ogsaa derude paa det samme Hav, det store Hav, det dybe Hav, hvor nogle faa Mil til Siderne ikke gør saa meget, man var i samme Fare paa samme Vand samme Dag. Se, dette binder sammen, thi man forstaar hinanden og forstaas af de andre, derfor kan man ogsaa vente at se Fiskerstanden talrigt repræsenteret ved saadan en lejlighed som den i Vangsaa i Dag, og det var den. Der hviler de to hver i sit Hjem hvor man nu forbereder sig til at tage Afsked med dem. Næste Gang bliver det Paa Gensyn. Ja, Gud ske Lov! Da Kisterne var lukkede og bragt ud, blev de ført hen til Missionshuset, hvor de afdøde særlig havde hørt hjemme. Herinde blev Kisterne anbragt foran Talerstolen, medens det store Følge bænkedes rundt om i Salen. Efter at man havde sunget Salmen: Jeg lever og ved hvorlænge fuldtrøst talte lærer Munk Poulsen over Ordene i Jobs Bog l. kap. 21. Vers: Herren gav, Herren

10 10 tog, Herrens Navn være lovet. Han dvælede ved Ordene hver for sig, lagde Forsamlingen på Sinde: Herren gav, ret at faa lært at skønne på det og takke for det, mens vi har det, men ogsaa lære at forstaa, at Intet kan vi tage, alt kan vi faa af Gud. Med al vor Tænken, al vor Spekuleren, al vor Energi osv. formaar vi dog intet at tage, uden hvad Gud vil give os, derfor gælder det om at lære i Sandhed at tage det af hans Haand. Men kunde vi end sige Herren Gav, saa kneb det tit, naar vi skulde til at sige: Herren tog. Det var saa svært, og dog er det saa vigtigt, thi aldrig faar vi sagt det tredje: Herrens Navn være lovet! uden at vi bliver saa stille, at det ligesom faar lagt sig til Bunds i det ofte urolige Hjerte, dette: Herren tog. Kan du blot, du saarede Sjæl, rigtig faa fat i dette, at det er Herren, der har taget, da vil det læge Saaret og dæmpe Savnet, - fylde det tomme Rum. Han dvælede dernæst ved Grunden til, at Herren tog alt fra Job, at det var for derigennem at blive forherliget, for derigennem at faa Lejlighed til at vise sin Magt i det skrøbelige Menneske. Hvor meget Gud vilde sige os med denne alvorlige Begivenhed her, turde han ikke sige, men eet var han ikke i Tvivl om, nemlig at Gud vilde have sit Navn forherliget her i Vangsaa. Gud vilde også her vise, at han kan hjælpe Mennesker til at bære selv det tunge. Han skal læge Saaret, lad ham faa lov dertil, lad ham blive forherliget ogsaa herigennem. Efter at Taleren endnu havde lagt alle Tilhørerne på Sinde, at det gælder om at høre Alvorskaldet, som ogsaa herigennem har lydt til enhver, som endnu ikke har sin Sag i Orden med Gud her mindes vi om, at Et lidet Aandefang kan ende al vor Gang derfor bered dig, mens du endnu har Tid! sang man Salmen: Herrens Venner ingensinde. Vi blev her Vidner til et gribende Syn, mens man endnu sang Slutningen af Salmen, traadte Enken med fire af sine Børn hen til den afdødes Kiste, knælede ned og bad, da Sangen sluttede, en gribende Bøn. Hun takkede Gud for alt, hvad han havde givet hende i den afdøde, takkede for alt, hvad han i ham havde skænket hende og Børnene, hun bad om, at Gud ville bevare, ledsage og skærme hende og Børnene nu og fremdeles, at de engang maatte samles hjemme hos Gud med ham, de her tog Afsked Med. Derefter traadte Carl Nystrup hen, knælede ved sin Søns Kiste og takkede Gud for Sønnen, for alt, hvad han havde vist Hjemmet af Kærlighed ved at finde ham og frelse hans Sjæl, saa han nu kunde sige hans Støv Farvel i sikker Forvisning om at mødes med ham derhjemme sammen med sine øvrige kære. Der var sikkert ikke mange tørre øjne i Missionshuset under denne Scene, man mærkede her livets Virkelighed, Mennesker, der fuldt og fast troede på Gensynet. Sørgende Mennesker, men dog med et levende Haab. Derefter bares Kisterne ud og sattes paa Vognene, Ligtoget satte sig i Bevægelse. Op imod 20 vogne og flere Hundrede Mennesker for at afslutte paa Vang Kirkegaard. I Kirken, som var stuvende fuld, talte Pastor Dinesen over Ordet i Hebr. 4 Kap. 9 Vers: Altsaa er der en Sabbatshvile tilbage for Guds Folk. Han talte om de afdøde, talte til Enken hvem han opfordrede Forsamlingen til ogsaa at støtte til Kammeraterne, der saa nær var gaaet samme vej, til dem, der var med til at redde de andre, om at huske, at de her var Redskaber i Guds Haand, og endelig til alle om at huske, at der ogsaa til hver af os var en Grav tilrede. Efter at endnu en Salme var sunget, bares Kisterne ud og sænkedes i Graven.

11 11 Pastor Dinesen forrettede Jordpaakastelsen, endnu en Salme, og Følget skiltes. Paa Kisterne var en mængde Kranse, deriblandt flere signerede, blandt andet fra Sømandsforeningen i Thisted, Fiskeriforeningen i Thisted, Venner i Klitmøller, unge i Vorupør, ældre i Vorupør osv. Det vil sikkert længe mindes i Vangsaa. I bogen Kun god er Gud v/jens Thybo er den samme begivenhed omtalt som følger: Den 5. febr er det stille Havvejr, og Fiskerne er ude. Paa en underlig Maade gaar Trabs anden Broder, Mads, og Peter Nystrup bort. At Mads var i Himlen, tvivlede ingen om. men Peter? Han var jo saa ung. Var han virkelig i Himlen? Det spørgsmaal rugede saa sært over Forældrenes Hjerter, standsede dem saa ofte ved arbejdet og trak dem ned til havet. Om de dog måtte faa ham at se som Lig! Mads drev ind efter 2 Døgns Forløb. Peter kom stadigvæk ikke. Da begyndte to beklemte Hjerter at bede, og Venner ogsaa paa Vorupør og uden Forældrenes Tilskyndelse bad med dem, at Peters Lig maatte komme, komme saadan, at det kunde styrke Forældrene i Troen paa, at han var i Himlen. Da drømte Karl Nystrup, at han staar nede ved Havet. Alt er saa stille. Da glider en Baad ind, hvis Rand er guldbelagt og stærkt belyst. I Bagstavnen sidder Peter, smilende ser han mod Land, og Mads sidder i Forstavnen og siger ind mod Nystrup: Nu er vi på den Kyst, hvor ingen Bølge kan naa os. Det hjalp, og faa Dage efter drev Peters Lig i Land, den 13. februar Nu var de trøstet, de to gamle Forældre, og Vennerne havde en fælles Bønhørelse mere at glædes over. Det binder saa godt sammen. I årene herefter blev missionshuset i Vangsaa flittigt brugt af det lille samfund.

12 12 Egnens indremissionærer kom ofte til Vangsaa, og der var søndagsskole, sømandskreds, ungdomsafdeling osv. Men indbyggerne i Vangsaa blev færre, da mange af fiskerne valgte at flytte til Vorupør, hvor der var bedre landingsforhold i kraft af en ny mole. Endvidere aftog tilslutningen til Indre Mission, så ca blev missionshuset nedlagt. Selve huset blev solgt til privat bebyggelse den 31/ I forbindelse med nedlæggelsen købte Petrine Trab (Datter af Mads Trab, der druknede i 1907) et billede, der havde haft sin plads i missionshuset siden indvielsen. Billedet ses på forsiden af dette hæfte og forestiller Jesus, der banker på din dør. Døren åbnes indefra, så det er op til dig selv, om du vil lukke op. Billedet er nu tilbage i missionshuset, idet det er tilbageleveret af Mads Trabs barnebarn, Edith Trab Skovdal, Esbjerg, der har udarbejdet dette hæfte om vækkelserne i Vangsaa. Esbjerg, april 2005.

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Bededag 1. maj 2015. Tema: Omvendelse. Salmer: 496, 598, 313; 508, 512. Evangelium: Matt. 3,1-10

Bededag 1. maj 2015. Tema: Omvendelse. Salmer: 496, 598, 313; 508, 512. Evangelium: Matt. 3,1-10 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Omvendelse Salmer: 496, 598, 313; 508, 512 Evangelium: Matt. 3,1-10 Store Bededag blev indført i 1686 for at slå mange forskellige bods- og bededage sammen til én dag. Meningen

Læs mere

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos.

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 32,27 3. Herren din Gud går selv med dig, han lader dig ikke i

Læs mere

4. Søndag efter Hellig 3 Konger

4. Søndag efter Hellig 3 Konger En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække

Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Skærtorsdag d. 17. april 2014 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække Salmer DDS 458: Zion, pris din saliggører DDS 58: Jesus! Frelser og befrier

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke Salmer: 236 305 224 // 241 227 235 Maria Magdalene ved graven 1. Jeg har igennem årene mødt mange enker og enkemænd, men nok mest enker, som har fortalt

Læs mere

Prædiken til 3. S.e. Paaske

Prædiken til 3. S.e. Paaske En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække 1 Nollund Kirke Torsdag d. 5. maj 2016 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække Salmer DDS 267: Vær priset, Jesus Krist, Guds lam DDS 251: Jesus, himmelfaren

Læs mere

Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, Matt 25,31-46. 1. tekstrække. Urup Kirke. Søndag d. 24. november 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, Matt 25,31-46. 1. tekstrække. Urup Kirke. Søndag d. 24. november 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Urup Kirke. Søndag d. 24. november 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, Matt 25,31-46. 1. tekstrække Salmer DDS 732: Dybt hælder året i sin gang DDS 569: Ja, engang

Læs mere

Prædiken til 3. søndag i Fasten, Luk 11,14-28. 1. tekstrække.

Prædiken til 3. søndag i Fasten, Luk 11,14-28. 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 3. marts 2013 kl. 9.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag i Fasten, Luk 11,14-28. 1. tekstrække. Salmer DDS 736: Den mørke nat forgangen er Dåb: DDS 448,1-3 DDS 448,4-6

Læs mere

1. Søndag i Advent. En prædiken af. Kaj Munk

1. Søndag i Advent. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Prædiken til trinitatis søndag, Matt 28,16-20. 2. tekstrække

Prædiken til trinitatis søndag, Matt 28,16-20. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 15. juni 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til trinitatis søndag, Matt 28,16-20. 2. tekstrække Salmer DDS 356: Almagts Gud, velsignet vær DDS 289: Nu bede vi den Helligånd

Læs mere

Tiende Søndag efter Trinitatis

Tiende Søndag efter Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

For Grundtvigskirken. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

For Grundtvigskirken. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 26. januar 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække Salmer DDS 52: Du, Herre Krist, min frelser est Dåb: DDS 448:

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 21. februar 2016 2. søndag i Fasten Markus 9,14-29 Salmer: 754-201-582 580-588 --- Godmorgen I

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 21. februar 2016 2. søndag i Fasten Markus 9,14-29 Salmer: 754-201-582 580-588 --- Godmorgen I Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 21. februar 2016 2. søndag i Fasten Markus 9,14-29 Salmer: 754-201-582 580-588 Godmorgen I Slotskirken står vi op, når vi synger salmer, og vi sidder

Læs mere

Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014

Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014 Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014 Stine Munch Kære konfirmander. Kære forældre, bedsteforældre, søskende, og alle I andre fra familie og venner! I dag er det Store Bededag, det

Læs mere

Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis

Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis Høstprædiken - Prædiken til 14. S.e. Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse

Læs mere

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens.

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens. 3 s efter hellig tre konger 2014 DISCIPLENE BAD JESUS: GIV OS STØRRE TRO! Lukas 17,5-10. Livet er en lang dannelsesrejse. Som mennesker bevæger vi os, hver eneste dag, både fysisk og mentalt, gennem de

Læs mere

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang 108 - Lovet være du Jesus Krist 448 - Fyldt af glæde 71 Nu kom der bud fra englekor 115 - lad det klinge sødt i sky Nadververs 101 v. 3 af

Læs mere

Allehelgensdag. En prædiken af. Kaj Munk

Allehelgensdag. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum

6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum 6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum Joh. 15,26-16,4: At være vidne. Det er festdag i dag. Flaget er hejst. Det hvide kors på den røde baggrund. Opstandelsens hvide kors lyser på langfredagens

Læs mere

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45.

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Lindvig Osmundsen Bruger Side 1 05-10-2014 Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Der er en vej som vi alle går alene. Teksterne vi har fået til 16. søndag efter trinitatis

Læs mere

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12 Fra det gamle testamente: Luk retfærdighedens porte op, jeg vil gå ind og takke Herren! Her er Herrens port, her går de retfærdige ind! Jeg takker dig, for du svarede mig og blev min frelse. Den sten,

Læs mere

Når dåb finder sted ved en særlig dåbsgudstjeneste, kan forud for dåbssalmen indledes med præludium, indgangssalme og dåbstale.

Når dåb finder sted ved en særlig dåbsgudstjeneste, kan forud for dåbssalmen indledes med præludium, indgangssalme og dåbstale. Dåb Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække

Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 24. december 2015 kl. 16.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække Salmer DDS 94: Det kimer nu til julefest DDS 104: Et barn er født i Betlehem

Læs mere

nu er kriser nok ikke noget man behøver at anstrenge sig for at opsøge, skabe eller ligefrem opfinde sådan i det daglige

nu er kriser nok ikke noget man behøver at anstrenge sig for at opsøge, skabe eller ligefrem opfinde sådan i det daglige 1 Til sidst viste Jesus sig for de elleve selv, mens de sad til bords, og han bebrejdede dem deres vantro og hårdhjertethed, fordi de ikke havde troet dem, der havde set ham efter hans opstandelse. Så

Læs mere

Lidt om troen. Lidt. Du står med et hæfte i hånden, der gerne vil fortælle dig om: At være en kristen. Evigheden. Gud og dig Troen

Lidt om troen. Lidt. Du står med et hæfte i hånden, der gerne vil fortælle dig om: At være en kristen. Evigheden. Gud og dig Troen Lidt om troen Du står med et hæfte i hånden, der gerne vil fortælle dig om: Lidt At være en kristen Om Frelse Dåb Helligånden Livet som kristen Evigheden Jesus kommer igen Himmelen Evigheden Gud og dig

Læs mere

du tager deres (msk) ånd bort, og de dør du sender din ånd, og der skabes liv.

du tager deres (msk) ånd bort, og de dør du sender din ånd, og der skabes liv. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 20. maj 2013 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 294 * 289 * 280 * 292 * 287,2 * 298 Således er svaret på hvorledes. Således elskede

Læs mere

20. seftr Matt 22,1-14.Vigtigere end det vigtige

20. seftr Matt 22,1-14.Vigtigere end det vigtige 20. seftr Matt 22,1-14.Vigtigere end det vigtige Tonen er skarp i dag. Konflikten mellem Jødernes ledere og Jesus stiger i intensitet. Det er den sidste hektiske uge i Jerusalem. Jesus ved, hvordan det

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke (kirkekaffe) Tema: Barmhjertighed Salmer: 745, 696; 692, 372 722, 494, 685; 614, 671 Evangelium: Luk. 16,19-31 Gudsfrygt belønnes, og ugudelighed får sin straf.

Læs mere

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 Salmer: Vinderslev kl.9: 76-339/ 82-117 Hinge kl.10.30: 76-339- 77/ 82-87- 117 Tekst: Joh 3,25-36 Nu kom Johannes' disciple i diskussion med en

Læs mere

5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30.

5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. 5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: Hinge kl.9: 313-651/ 673-67 Vinderslev kl.10.30: 313-651- 301/ 673-484- 67 Tekst Joh 17,1-11: Sådan talte Jesus; og han så

Læs mere

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke Tema: Gud blev menneske for vores skyld Salmer: 751, 60; 157, 656 754, 658, 656; 157, 371 Evangelium: Joh. 5,1-15 B.E. Murillo (1670): Helbredelsen af den

Læs mere

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal.

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal. Side 1 af 6 Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013 Steen Frøjk Søvndal Salmer: DDS 403: Denne er dagen, som Herren har gjort DDS 448: Fyldt af glæde

Læs mere

19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14. Kan man se troen?

19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14. Kan man se troen? 1 19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14 Kan man se troen? 1. Vi synger to Martin Luther salmer i dag. Og det har sin anledning, som nok ingen umiddelbart tænker på. Og jeg havde måske også

Læs mere

3. Søndag i Advent. En prædiken af. Kaj Munk

3. Søndag i Advent. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Jørgen Moe. I Brønden og i. bokselskap.no 2011

Jørgen Moe. I Brønden og i. bokselskap.no 2011 Jørgen Moe I Brønden og i Tjernet bokselskap.no 2011 ISBN: 978-82-8319-099-1 (digital, bokselskap.no), 978-82-8319-100-4 (epub), 978-82-8319-101-1 (mobi) Dukken under Tjørnerosen. Der var en liden Pige,

Læs mere

Tale ved begravelsen af konstabel Benjamin Davi Sala Rasmussen i Brønshøj Kirke den 2. januar 2009.

Tale ved begravelsen af konstabel Benjamin Davi Sala Rasmussen i Brønshøj Kirke den 2. januar 2009. Feltpræst Kim Jacobsen: Tale ved begravelsen af konstabel Benjamin Davi Sala Rasmussen i Brønshøj Kirke den 2. januar 2009. Kære I der er til stede, kære kolleger, kære familie! I sidste uge kunne man

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus

Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus Rom.10.10: Thi med hjertet tror man til retfærdighed, og med munden bekender man til frelse. Rom.10.4: Thi Kristus er lovens ophør, så retfærdighed gives enhver,

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014 Kl. 10.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Hvile hos Jesus Salmer: 403, 380, 603; 277, 430 403, 666; 66, 431 Evangelium: Matt. 11,25-30 Jesus priser sin himmelske far, fordi han har åbenbaret

Læs mere

Prædiken-refleksion til langfredag, Københavns Domkirke, 2014.

Prædiken-refleksion til langfredag, Københavns Domkirke, 2014. Prædiken-refleksion til langfredag, Københavns Domkirke, 2014. Stine Munch Korsfæstelsen er så svær... Det var Guds mening, og alligevel menneskets utilstrækkelighed og dårskab der er skyld i det.. Som

Læs mere

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 1 24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 Åbningshilsen Vi er kommet i kirke på 24. søndag

Læs mere

Prædiken over Den fortabte Søn

Prædiken over Den fortabte Søn En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal 1 Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 736: Den mørke nat forgangen er (mel: Winding) Dåb DDS 448,1-3

Læs mere

2 På skedåg. 6.åpril. Vinderslev kirke kl.9. Hinge kirke kl.10.30.

2 På skedåg. 6.åpril. Vinderslev kirke kl.9. Hinge kirke kl.10.30. 2 På skedåg. 6.åpril. Vinderslev kirke kl.9. Hinge kirke kl.10.30. Salmer: Vinderslev kl.9: 234-219/ 244-240 Hinge kl.10.30: 234-219- 238/ 244-232- 240 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas:

Læs mere

Men også den tænker, som brugte det meste af sit korte voksenliv på at filosofere over, hvad det vil sige at være et menneske og leve i

Men også den tænker, som brugte det meste af sit korte voksenliv på at filosofere over, hvad det vil sige at være et menneske og leve i Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 5. maj 2013 kl. 10.00 5. søndag efter påske Johannes 16, 23b-28 Salmer: 408-218-674,1+2+7 367 588-722 Sandelig, sandelig siger jeg jer: Beder I Faderen

Læs mere

Prædiken til fastelavns søndag, 2. tekstrække

Prædiken til fastelavns søndag, 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 2. marts 2014 kl. 9.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til fastelavns søndag, 2. tekstrække Salmer DDS 10: Alt hvad, som fuglevinger fik DDS 645: Stille er min sjæl til Gud FS3

Læs mere

2. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 8. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 74/268/612/85//271/439/274/80 Uddelingssalme: se ovenfor: 274

2. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 8. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 74/268/612/85//271/439/274/80 Uddelingssalme: se ovenfor: 274 1 2. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 8. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 74/268/612/85//271/439/274/80 Uddelingssalme: se ovenfor: 274 Åbningshilsen Efter højmessen i dag er der frokost i Sognehuset,

Læs mere

I dag, 2. påskedag, vil jeg prøve at vende blikket og se på vores nederlag. Er der mon en sejr at hente også dér?

I dag, 2. påskedag, vil jeg prøve at vende blikket og se på vores nederlag. Er der mon en sejr at hente også dér? Prædiken til 2. påskedag 2014. Salme 16,5-11 - 1.Korinterbrev 15,12-20 - Johannesevangeliet 20,1-18 Er det mon sådan, at en sejr kan ligge gemt i nederlaget? Det har været temaet, som har klinget med i

Læs mere

I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud.

I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. Johannes 1:1 I ham var liv, og livet var menneskers lys. Johannes 4:4 1 Jeg er verdens lys. Den, der følger mig, skal aldrig vandre i mørket,

Læs mere

Forbemærkning: Mvh Torsten Dam-Jensen

Forbemærkning: Mvh Torsten Dam-Jensen Forbemærkning: Min udlægning til teksten til 5. søndag efter Trinitatis bringes i to udgaver. Den første udgave er den oprindelige. Den anden udgave Mark II er den, som faktisk blev holdt. Af forskellige

Læs mere

En ny Bibelhistorie. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

En ny Bibelhistorie. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Tale til sommerafslutning 2010

Tale til sommerafslutning 2010 Tale til sommerafslutning 2010 Velkommen på denne skønne sommerdag. Velkommen først og fremmest til 9. årgang, der er æresgæster i dag. Men selvfølgelig også til alle andre elever, til forældre og pårørende

Læs mere

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes:

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Salmer; 403, 221, 218/ 248, 234, 634 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Korsvar Om aftenen den samme dag,

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 29. maj 2016

1. søndag efter trinitatis 29. maj 2016 Kl. 9.00 Ravsted Kirke 745, 616; 680, 672 Kl. 10.00 Burkal 745, 680, 616; 534, 672 Tema: Rigdom Evangelium: Luk. 12,13-21 Rembrandt: Lignelsen om den rige mand (1627) "Spis, drik og vær glad!" Det var

Læs mere

Peder Palladius: Om Brudeoffer

Peder Palladius: Om Brudeoffer Peder Palladius visitatsbog Peder Palladius (1503-1560) var den første lutheranske biskop på Sjælland. I årene 1538-43 besøgte han samtlige kirker på Sjælland for at påse, hvordan den nye tro blev forvaltet,

Læs mere

1.søndag i advent I. Sct. Pauls kirke 30. november 2014 kl. 10.00. Salmer: 84/434/76,v.1-3/76,v.4-7//86/439/75/74

1.søndag i advent I. Sct. Pauls kirke 30. november 2014 kl. 10.00. Salmer: 84/434/76,v.1-3/76,v.4-7//86/439/75/74 1 1.søndag i advent I. Sct. Pauls kirke 30. november 2014 kl. 10.00. Salmer: 84/434/76,v.1-3/76,v.4-7//86/439/75/74 Åbningshilsen I dag skal vi tage afsked med vores kordegn som for sidste gang har ledt

Læs mere

JESUS 2.0 GUDSTJENESTE SABBAT

JESUS 2.0 GUDSTJENESTE SABBAT JESUS 2.0 GUDSTJENESTE SABBAT V37 JERUSALEM, JERUSALEM! DU, SOM SLÅR PROFETERNE IHJEL OG STENER DEM, DER ER SENDT TIL DIG. HVOR OFTE VILLE JEG IKKE SAMLE DINE BØRN, SOM EN HØNE SAMLER SINE KYLLINGER UNDER

Læs mere

Langfredag 3. april 2015

Langfredag 3. april 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Gudsforladt Salmer: 193, 191; 192, 196 Læsninger: Sl. 22,2-12; Matt. 27,46 Og ved den niende time råbte Jesus med høj røst:»elí, Elí! lemá sabaktáni?«det betyder:»min Gud,

Læs mere

Urup Kirke. Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Salmer.

Urup Kirke. Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Salmer. 1 Urup Kirke. Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh. 16,1-15, 1. tekstrække. Salmer. DDS 417 Herre Jesus, vi er her. DDS 294 Talsmand, som på jorderige

Læs mere

1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00

1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00 1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00 Salmer: Vinderslev kl.8.30: 745-680/ 534-668 Hinge kl.9.30: 745-616- 680/ 534-317- 668 Vium kl.11: 745-616- 680/ 534-317- 668

Læs mere

726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder,

726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder, 726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder, når Jesus siger: Når du derfor bringer din gave til alteret

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Bruden ankommer med sin far/sit vidne til kirken som den sidste på det fastsatte tidspunkt for vielsens begyndelse.

Bruden ankommer med sin far/sit vidne til kirken som den sidste på det fastsatte tidspunkt for vielsens begyndelse. Vielsesritualet Brudgommen ankommer med sit vidne (forlover) til kirken ca. 25 minutter før vielsen. De sætter sig ind i kirkens kor på stolene i højre side, brudgommen nærmest alteret. Bruden ankommer

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Matt 5,20-26

Evangeliet er læst fra kortrappen: Matt 5,20-26 1 6. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 12. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 736/434/436/306//493/439/726/397 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Vi er denne sommersøndag

Læs mere

Syvende Søndag efter Trinitatis

Syvende Søndag efter Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Luk 15,1-10

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Luk 15,1-10 1 3. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 16. juni 2013 kl. 10.00. Én konfirmation. Salmer: 402/12/436/289//492,v.1-3//v.4-6/439/725/15 Uddelingssalme: se ovenfor: 723 Åbningshilsen + I Faderens

Læs mere

Prædiken Bededag. Kl. 9.00 i Ans. Kl. 10.30 i Hinge. Kl. 19.00 i Vinderslev

Prædiken Bededag. Kl. 9.00 i Ans. Kl. 10.30 i Hinge. Kl. 19.00 i Vinderslev Prædiken Bededag. Kl. 9.00 i Ans. Kl. 10.30 i Hinge. Kl. 19.00 i Vinderslev Indgangssalme: DDS 4: Giv mig, Gud, en salmetunge Salme mellem læsninger: DDS 432 Herre Gud Fader i Himlen! (det lille litani)

Læs mere

Din tro har frelst dig!

Din tro har frelst dig! Din tro har frelst dig! Luk 17,11-19 14. søndag efter Trinitatis Salmer: 15-750-448-325-439/477-375 Alt står i Guds faderhånd, hvad han vil, det gør hans Ånd. I Jesu navn, amen! Sognepræst Tine Aarup Illum

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

Sognepræst Christian de Fine Licht 11. s. e. Trin. 31/8 2014 - Haderslev Domkirke 10.00 745 396 482 / 151 472 518 Dette hellige evangelium skriver

Sognepræst Christian de Fine Licht 11. s. e. Trin. 31/8 2014 - Haderslev Domkirke 10.00 745 396 482 / 151 472 518 Dette hellige evangelium skriver Sognepræst Christian de Fine Licht 11. s. e. Trin. 31/8 2014 - Haderslev Domkirke 10.00 745 396 482 / 151 472 518 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas (Luk 7,36-50): En af farisæerne indbød

Læs mere

Septuagesima 24. januar 2016

Septuagesima 24. januar 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Brug dine talenter! Salmer: 744, 263, 276; 714, 209,1 373 Evangelium: Matt. 25,14-30 "Godt, du gode og tro tjener" Gud har i dåben givet os nogle meget store gaver: genfødslen

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Vor Frue Kirke, København

Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Vor Frue Kirke, København Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Vor Frue Kirke, København Stine Munch Men han banede sig vej imellem dem og gik. Jesus lod sig ikke påvirke af, hvad andre mente, af, at det han gjorde og sagde faktisk

Læs mere

Prædiken til Alle Helgen Søndag

Prædiken til Alle Helgen Søndag Prædiken til Alle Helgen Søndag Salmer: Indgangssalme: DDS 732: Dybt hælder året i sin gang Salme mellem læsninger: DDS 571: Den store hvide flok vi se (mel.: Nebelong) Salme før prædikenen: DDS 573: Helgen

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække Salmer DDS 136: Dejlig er den himmel blå DDS 391: Dit ord, o Gud,

Læs mere

Blandt hedenold (Sigmunds vísa)

Blandt hedenold (Sigmunds vísa) Blandt hedenold (Sigmunds vísa) Blandt hedenold de Nordens gjæve helte, og Sigmund var den ædle Færøersmand. :/: Af alle dem, som spændte sværd ved bælte, i kampen ingen djærvere end han. :/: 2. Ved mangt

Læs mere

Kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab

Kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab Kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Der kan indledes med kimning eller ringning efter stedets skik. INDGANG (PRÆLUDIUM) INDGANGSSALME HILSEN

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til fastelavns søndag 2015.docx 15-02-2015. side 1. Prædiken til fastelavns søndag 2013. Tekst. Matt. 3, 13-17.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til fastelavns søndag 2015.docx 15-02-2015. side 1. Prædiken til fastelavns søndag 2013. Tekst. Matt. 3, 13-17. 15-02-2015. side 1 Prædiken til fastelavns søndag 2013. Tekst. Matt. 3, 13-17. Er vi en menneskehed overladt til os selv? Det spørgsmål kan sommetider ramme en med ensomhedsfølelse og afmagt. Ikke mindst

Læs mere

DÅB HØJMESSE. MED DÅB PRÆLUDIUM LOVPRISNING OG BØN INDGANGSBØN

DÅB HØJMESSE. MED DÅB PRÆLUDIUM LOVPRISNING OG BØN INDGANGSBØN HØJMESSE. MED DÅB DÅB PRÆLUDIUM INDGANGSBØN INDGANGSSALME HILSEN P: Herren være med jer! M: Og Herren være med dig! P: Lad os alle bede! INDLEDNINGSKOLLEKT LÆSNING DÅBSSALME LOVPRISNING OG BØN P: Lovet

Læs mere

Indledning til 17 20 åringers stævne i Thisted søndag d. 25. maj 1941

Indledning til 17 20 åringers stævne i Thisted søndag d. 25. maj 1941 1 Tale ved KFUM stævne i Thisted 1941 Af Aage Rosendal Nielsen Indledning til 17 20 åringers stævne i Thisted søndag d. 25. maj 1941 Emnet: Hvad får jeg ud af min Bibel? Bøn! Vi takker dig Gud vor Far,

Læs mere

Ruths Bog. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Ruths Bog. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Mindegudstjenesten i Askov

Mindegudstjenesten i Askov Kolding Folkeblad - Mandag den 23. December 1918 Mindegudstjenesten i Askov. ------- Det Møde, hvormed Askov Højskole plejer at indlede Juleferien, fik i Aar en dybt alvorlig og bevæget Karakter. Det blev

Læs mere

Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30

Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30 6. søndag efter trinitatis,

Læs mere

Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. Salmer

Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. Salmer 1 Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække Salmer DDS 712: Vær velkommen, Herrens år DDS 726: Guds godhed vil vi prise - -

Læs mere

Påskedag 16 Tekster: Salme 118,19-29 - 1.Peters brev 1,3-9 - Matthæusevangeliet 28,1-8

Påskedag 16 Tekster: Salme 118,19-29 - 1.Peters brev 1,3-9 - Matthæusevangeliet 28,1-8 Påskedag 16 Tekster: Salme 118,19-29 - 1.Peters brev 1,3-9 - Matthæusevangeliet 28,1-8 Vi kan slet ikke tænke os en påske uden påskeliljerne! Det er Grundtvigs skyld. ja, eller: først er det Guds skyld.

Læs mere

Pinsedag 24. maj 2015

Pinsedag 24. maj 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Åndsudgydelse og fred Salmer: 290, 287, 282; 291, 308 Evangelium: Joh. 14,22-31 Helligånden kan et menneske ikke lære at kende rent teoretisk, men kun på det personlige plan.

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Vielse (bryllup) Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992. Kirkelig vielse foretages af en præst i en kirke i nærværelse af mindst to vidner.

Vielse (bryllup) Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992. Kirkelig vielse foretages af en præst i en kirke i nærværelse af mindst to vidner. Vielse (bryllup) Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Kirkelig vielse foretages af en præst i en kirke i nærværelse af mindst to vidner. Forud for vielsen kan der kimes eller ringes efter stedets

Læs mere

9. søndag efter trinitatis 2. august 2015

9. søndag efter trinitatis 2. august 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke (dåb + kirkekaffe) Tema: God forvaltning Salmer: 749, 683, 448; 728, 375 Evangelium: Luk. 16,1-9 Sikke en svindler vi hører om i dag! Han har snydt sin herre, og nu hvor det er ved

Læs mere

Prædiken til 3. s. i advent kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 3. s. i advent kl. 10.00 i Engesvang 1 Prædiken til 3. s. i advent kl. 10.00 i Engesvang 78 - Blomster som en rosengård 86 - Hvorledes skal jeg møde 89 - Vi sidder i mørket, i dødsenglens skygge 80 - Tak og ære være Gud 439 O, du Guds lam

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Tekst: Es 45,5-12;1. kor 1,18-25; Mark 4,26-32 Og Jesus sagde:»med Guds rige er det ligesom

Læs mere

Salmerne til konfirmationerne i Lidemark kirke. Kr. Himmelfartsdag d. 5. maj 2016 kl. 9.30 og 11.30

Salmerne til konfirmationerne i Lidemark kirke. Kr. Himmelfartsdag d. 5. maj 2016 kl. 9.30 og 11.30 Salmerne til konfirmationerne i Lidemark kirke Kr. Himmelfartsdag d.. maj 06 kl. 9.0 og.0 Salme 70: Nu titte til hinanden de favre blomster små, de muntre fugle kalde på hverandre; nu alle jordens børn

Læs mere