Studiestart Velkommen på dit nye studium. Studiestart. Velkommen på dit nye studium

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Studiestart Velkommen på dit nye studium. Studiestart. Velkommen på dit nye studium"

Transkript

1 Studiestart Velkommen på dit nye studium Studiestart Velkommen på dit nye studium

2 Studiestart 02 Velkommen på dit nye studium Pagineringstekst Det at starte på en videregående uddannelse på Metropol er ofte forbundet med forventninger. Forventninger om en kommende profession og ikke mindst forventninger til en ny fase i dit liv, som studerende. Studietiden er præget af spændende møder med nye mennesker og ofte venner for livet, tid til fordybelse, faglige udfordringer samt nye tanke- og handlemåder. Din nye identitet som studerende på Metropol, starter med introaktiviteter, socialt samvær med dine nye medstuderende, nye fag og undervisere. De fleste oplever den første studietid som en spændende og positiv periode, men også en periode, der kan være præget af forvirring, frustration og mange nye indtryk. Der vil måske dukke spørgsmål op som: er jeg god nok? og vil jeg nogensinde komme til at forstå det her fag? Det er helt naturligt at få disse tanker, når man skal tilegne sig ny viden. Det forventes ikke, at du kan det hele på forhånd. Det ligger i din rolle som studerende, at du netop er her for at lære. Du er nemlig en af de heldige, der er blevet optaget på Metropol, fordi du er kvalificeret til det. På Metropol vil du gennem din studietid blive udstyret med et solidt teoretisk fundament, der vil ruste dig til din fremtidige profession. En teoretisk viden suppleret med praktiske færdigheder en kombination, der giver sammenhæng og forbereder dig til en glidende overgang til et spændende arbejdsliv i praksis. God fornøjelse!

3 Indhold Din nye rolle som studerende...4 Studiets forventninger til dig...5 Studieordning retningslinjer...5 Studiemiljø...6 Lav en studiedagbog...7 Hvordan studerer du bedst?...8 Gruppearbejde gode råd om gruppearbejde...11 Besøg IntraPol Balance i studielivet Læsning...14 Notater...16 Informationssøgning...18 Litteratur og links

4 Din nye rolle som studerende 04 Som studerende på Metropol, forventes det at Pagineringstekst du bevæger dig fra at læse lektier til at studere. Du har selv ansvar for at tilegne dig fagspecifik viden, og det forventes, at du selv prioriterer dine faglige interessefelter på studiet. du bevæger dig fra emneorienteret til problemorienteret undervisning, hvor du arbejder med specifik professionel viden i en konkret praksissammenhæng. du bevæger dig fra at vide, mene og tale om, til at argumentere fagligt med udgangspunkt i fagspecifikke metoder og viden fra teori og praksis. du selv planlægger og prioriterer din tid i forhold til at skabe balance mellem studieforberedelse, fritidsarbejde, venner og familie. du deltager aktivt i undervisningen og udviser engagement og initiativ i forhold til dit studium. Ord, du skal vænne dig til: Min analyse viser... Jeg fremsætter dokumentation for... Jeg konkluderer på baggrund af... Ny forskning viser... Jeg tilslutter mig...

5 Studiets forventninger til dig selvstændighed, disciplin og selvkontrol - Uddannelsen kontrollerer dig kun til dine eksamener, så det er dit eget ansvar at få læst, reflekteret og afprøvet din kunnen. 05 at du selv orienterer dig i hvilke krav, studieordningen stiller til din læring. at du selv har styr på tilmeldinger til eksaminer, afleveringsdatoer, samt dagligt tjekker beskeder på IntraPol. at du søger hjælp på biblioteket i forbindelse med litteratursøgning og opgaveskrivning. at du forholder dig kritisk og analyserende til litteraturen og undervisningen, samt orienterer dig i de forskellige indfaldsvinkler, der er indenfor dit fagområde. Studieordning - retningslinjer Når du skal have overblik over dit studium, er studieordningen det bedste sted at starte. Her kan du se opbygningen af hvert semester/modul, finde læringsmål for alle fag, og oplysninger om eksamener, prøveformer og bedømmelser. Studieordningen er et godt sted at orientere dig omkring dit nye studium og få indblik i, hvilke kompetencer det forventes, at du tilegner dig. Du finder din studieordning på IntraPol. IntraPol Her finder du dit skema, dine litteraturlister, får beskeder fra dine undervisere og administrationen, og kan selv kommunikere med dine medstuderende. Få adgang til IntraPol på: Du logger på med dit studienummer og adgangskoden er de sidste 4 cifre i dit cpr. nr.

6 Studiemiljø Find din studievejleder på IntraPol 06 Pagineringstekst Hvis du vil være en del af fællesskabet, er det vigtigt at du deltager aktiv i de arrangementer, der er på dit studium, så du får skabt et netværk på uddannelsen. Det handler både om at komme til undervisningen og deltage i de faglige og sociale aktiviteter, der foregår. Du kan f.eks.: etablere dig i læsegrupper det er en god motivationsfaktor i din forberedelse, og det kan hjælpe dig til forstå og bearbejde svært stof. Desuden er det god træning i at formidle og diskutere din viden. deltage i sociale aktiviteter, fx, fredagscafé/bar, fritidsaktiviteter og andre sociale arrangementer. deltage i, eller tage initiativ til faglige sammenkomster, f.eks. invitere oplægsholdere, afholde bogcafé eller filmklub med fagrelevante film. deltage i uddannelsens råd og udvalg, hvor du kan få indflydelse på dit studies indhold og forløb. Nogle er meget aktive både socialt og fagligt og bruger rigtig meget tid på deres studium. Det er selvfølgelig ikke et krav, at man skal bruge al sin tid på studiet, hvis man har mange andre forpligtelser i sit liv. Men det at have nogen at dele studiets udfordringer og sejre med, gør studiet mere vedkommende og i sidste ende nemmere at gennemføre. Hvis du møder udfordringer Oplever du usikkerhed eller udfordringer i forbindelse med undervisningen eller det faglige indhold, du ikke selv kan løse, så tag det op med dine medstuderende og din underviser det er vigtigt at handle på det. Oplever du problemer i dit private liv, på grund af krise, tristhed, stress, eksamensangst eller andre personlige udfordringer, så kontakt studievejledningen her kan du få hjælp. Lær din studieprofil at kende Du er nu startet på rejsen mod din profession, hvor der er mange veje til målet og ikke én bestemt måde, der er den rigtige. Derfor er det vigtigt, at du finder den måde at studere på, der passer til dig. Det kan være en stor hjælp at gøre dig klart, hvilke målsætninger du har, og hvilken læringsstil, der virker for dig det fører ofte til bedre selvtillid, og hjælper dig til at blive mere afklaret og fokuseret.

7 Lav en studiedagbog, hvor du noterer følgende: Hvad er din motivation for at være her? 07 Hvilke drømme har du om dit fremtidige liv med din profession? Skriv jævnligt dine mål ned brug fx indholdsbeskrivelserne i studieordningen og noter disse læringsmål. Skriv ned, når du oplever udfordringer i undervisningen, eller oplever situationer, du finder svære og udfordrende, samt de måder, du håndterer dem på. Afprøv forskellige studieteknikker og noter, hvilke der motiverer dig og gør din læring aktiv og hvilke, der blokerer din læring. Noter, hvordan du når dine mål og hvilke erfaringer, der er gode at bruge en anden gang.

8 Hvordan studerer du bedst? 08 Der er mange faktorer, der kan have indflydelse på din læringsproces. Pagineringstekst Ved at se på hvilke elementer, der spiller ind på din læring, kan du skabe de bedste forudsætninger for dig selv. Brug evt. disse hjælpespørgsmål i dine overvejelser. De miljømæssige elementer: Lærer du bedst med eller uden lyd, lys? Skal der helst være koldt eller varmt i lokalet? Foretrækker du at sidde ved dit skrivebord eller at ligge på sofaen, når du studerer? Eller er det lige meget? De emotionelle elementer: Er du god til at motivere dig selv, når du skal lære noget vanskeligt? Er du vedholdende? Føler du stort ansvar for dit arbejde? Har du behov for struktur, når du arbejder? De sociologiske elementer: Arbejder du bedst alene eller sammen med andre? Arbejder du bedst i grupper, du selv har valgt, eller i grupper som underviseren har valgt? Arbejder du bedst på egen hånd, eller når din underviser eller en anden er i nærheden? Eller har du behov for en blanding? De fysiologiske elementer: Er det vigtigt for dig hele tiden at have mad og drikke indenfor rækkevidde, når du skal lære noget nyt og svært? Arbejder du bedst på bestemte tidspunkter af dagen? Skal du helst bevæge dig, mens du arbejder? Er det vigtigt for dig at huske at holde regelmæssige pauser? De psykologiske elementer: Hvordan arbejder du bedst med en opgave: Er du analytiker kan du lide at arbejde med en opgave trin-for-trin? Er du holist foretrækker du fra starten, at du kan se formålet med opgaven og se dens helhed? Er du impulsiv kaster du dig bare ud i det og tager det som det kommer? Er du refleksiv foretrækker du at sidde at tænke opgaven igennem, inden du går i gang? De perceptuelle elementer: Lærer du bedst ved at høre, se, røre, bevæge dig eller via dialog? Og det du ser, skal det helst være i grafik eller i billeder? Eller forstår du bedre hvis du arbejder med cases?

9 09 Læringsmodel Building Excellence af Dunn og Rindle / bearbejdet på dansk af Ole Lauridsen. Hentet fra

10 Gruppearbejde 10 Pagineringstekst På studiet kommer du til at samarbejde på tværs af alder og faglig baggrund, værdier og erfaringer. Det er med til at udvikle dine samarbejdskompetencer, og du lærer at anskue tingene fra forskellige perspektiver og gå aktivt ind i diskussioner med dine medstuderende. Det er en god øvelse i at argumentere for dine værdier og holdninger. Det er vigtigt, at du udviser respekt for, at dine medstuderende lærer på en anden måde end du gør og har andre holdninger end dig. Ligeledes er det vigtigt at I tager udgangspunkt i, at skabe de bedste rammer for at alle har det godt i gruppearbejdet. Denne forventningsafstemning kan I f.eks. tage i gruppen ved at udfylde en samarbejdskontrakt denne kan downloades på IntraPol under Grupper. Mere om gruppearbejde IntraPol se under grupper Problemorienteret projektarbejde en værktøjsbog, af Poul Bitsch Olsen & Kaare Pedersen Studiehåndbogen kap. 6, af Peter Stray Jørgensen og Lotte Rienecker

11 10 gode råd om gruppearbejde 1. Tag ansvar i gruppen: Kom til aftalt tid, og vær forberedt. Du har også ansvar for, hvordan gruppen fungerer, ligesom dine gruppemedlemmer har. 2. Hold fokus på både produkt og proces: Det er ikke kun slutproduktet, der er vigtig, også processen, I kommer frem til målet med, er lærerig. Undgå derfor at blive frustreret, hvis du ikke synes arbejdet skrider fremad, sådan som du ønsker Lav fælles regler og overhold dem: Start med at forventningsafstemme i gruppen: hvor ofte vil I mødes, hvor lange skal møderne være, hvor meget vil du have ud af samarbejdet? Og hvad er ambitionsniveauet? Lav evt. en fælles kontrakt, som alle skriver under på. 4. Fastsæt roller i fællesskab: I en gruppe er man dygtig til forskellige ting. Vær tydelig på, hvad i er gode til og lav evt. en sekretærfunktion eller en mødelederfunktion ved jeres møder, så der kommer styr på møderne og aftalerne. 5. Klar kommunikation: Tal åbent med hinanden, sæt både ord på de ting, der fungerer godt og de ting, der ikke fungerer. De andre kan ikke gætte, hvad du tænker. 6. Styrk hinandens selvtillid hav fokus på hinandens styrker: Det er nemt at falde ind i rollen, hvor man ser hinandens fejl frem for styrker. Bevar fokus på, hvilken styrker du og dine gruppemedlemmer har, og husk at rose hinanden, selvom det kan være udfordrende til tider. 7. Sørg for at alle bliver hørt: Nogle har tendens til at dominere mere end andre i en gruppe. Når der skal tages beslutninger, så vær opmærksomme på at alle får taletid - tag evt. en runde, hvor alle bliver hørt. 8. Diskuter problemerne: Hvis I er uenige, så tal med hinanden i en ordentlig tone. Det hjælper ikke at råbe af hinanden eller skælde ud. Tag udgangspunkt i, hvordan du oplever situationen, frem for at anklage af et andet gruppemedlem. 9. Skab en positiv atmosfære: Hvis I er trygge ved hinanden, er det nemmere at udfordre hinanden og lære nyt. Sørg for at skabe en hyggelig stemning, når I arbejder sammen og at fejre, når I har opnået et vigtigt mål. 10. Søg hjælp, hvis det hele sejler: Studievejledningen på din uddannelse står klar til at hjælpe dig og din gruppe, så hvis det hele går i hårdknude så kontakt dem.

12 Besøg IntraPol 12 En pol er et fast holdepunkt, noget at udstikke en kurs efter. En pol angiver retning. IntraPol hjælper dig med at navigere undervejs på din uddannelse. På IntraPol finder du: Studieredskaber fx Læseteknik Notatteknik Teknikker til mundtlig og skriftlig formidling Memoteknik Eksamensteknik Links til de bedste APPs og websteder til dit studieliv Hjælp til at få gruppearbejdet på skinner finde og udvælge litteratur engagere dig socialt i dit studium komme på udlandsophold finde din studievejleder klage over eksamen MetropolGuider På Metropol er der som en ekstra service til de studerende MetropolGuider. En MetropolGuide er en studerende, der er ansat af Metropol til at hjælpe andre studerende med at kende til husets mange forskellige muligheder, systemer, idrætsforening, studie- og brugerråd samt sociale aktiviteter mm. Således står der MetropolGuider klar til at hjælpe dig godt i gang som studerende på Metropol alle hverdage (enten formiddag eller eftermiddag). Hej... Hvad kan jeg hjælpe dig med? I dag er der MetropolGuider på Metropol Tagensvej 86 samt Sigurdsgade 26, begge 2200 Kbh. N. Fra februar 2014 vil du også have adgang til MetropolGuider som studerende på Metropol Pustervig, City og Kronprinsesse Sofies Vej på Frederiksberg. Du kan se mere om MetropolGuiderne på deres respektive IntraPol grupper.

13 Balance i studielivet Det er vigtigt, at skabe balance imellem studiet og dit øvrige liv. Overvej, om dine ambitioner er realistiske i forhold til, hvor mange timer, du har til rådighed til henholdsvis, studium, arbejde, fritidsaktiviteter, venner og familie. 13 Dit studium er et fuldtidsstudie, der inkluderer: Undervisning og forelæsning samt øvelser hertil Forberedelse til undervisning fx læsning, skrive/løse opgaver Forberede og gå til vejledning Litteratursøgning via biblioteket og på internettet Gruppearbejde Planlægning Skab overblik over din undervisning, opgaver, læsebyrde, jobaktiviteter og dine sociale og familiemæssige aftaler. Lav fx ugeplaner, hvor du plotter aktiviteterne ind, og planlæg tidspunkter for, hvornår du læser og hvornår, du holder fri. Når du prioriterer, forpligter dine valg. Det betyder, at du nogen gange må sige nej til andre aktiviteter, fx fritidsjob, familiesammenkomster, miniferier, byture. Gør det med god samvittighed! Eksempel: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Formiddag Frokost Eftermiddag 8-11 Læser hjemme Instruktorforløb Arbejde Undervisning 9-16 Læsesal 8-11 Læser hjemme 9-14 Læsesal Undervisning Frokost med læsegruppe Læsegruppe Aften Madklub Arbejde Volleyball Lave skriveøvelse til mandag færdig 9-11 Rette skriveøvelser med læsegruppen Undervisning 14 Fredagsbar

14 Læsning 14 Der er meget relevant læsestof på din uddannelse, så du skal ikke forvente, at du kan nå at læse alt lige grundigt. Der er forskellige teknikker og måder at gå til udvælgelsen af litteratur og læsningen på. Det er vigtigt, at du vælger den metode, der fungerer bedst for dig. Her er et par gode råd om hvordan du læser. Gør formålet med læsningen klart ved at overveje følgende: Hvad læser jeg til? en undervisningsgang, mundtlig eller skriftlig eksamen, projektarbejde eller generelt pensum? Hvad står der i studieordningen om kursets formål, lærings og vidensmål og eksamenskrav? Hvad signalerer undervisningsplanen, hvilken vinkling, sammenhæng eller vægtning ligges der op til? Spørg altid underviseren om teksterne til næste gang. Læseteknik Læsegrupper Brug dine medstuderende, af Julie Isager & Christina Juul Jensen

15 Her er et par læseteknikker: 15 Læs indledning og konklusion først. Her står de vigtigste pointer i teksten, og du kan derudfra vurdere, hvor meget, det er relevant for dig at læse. Orienter dig i bogens indholdsfortegnelse og underoverskrifter, så får du et overblik over temaerne i bogen. Læs dig ind på temaerne i undervisningen. Start med de generelle brede tekster og bevæg dig så frem til de mere specifikke. Prioriter, hvad der er vigtigst at få læst og start med det. Varier din læsestrategi. Skift mellem overblikslæsning, skimning, og normallæsning inden for samme tekst og husk at holde pauser. Tip: Læs mere om læseteknikker på IntraPol

16 Notater 16 Pagineringstekst Der er mange måder at tage notater på. Du kan gøre det i hånden eller på computer, i form af mindmaps, bruge linje eller emneopdeling, eller du har måske din helt egen notatteknik. Prøv dig frem og find ud af, hvad der virker for dig. Der er ikke nogen metode, der er mere rigtig end andre. Hvorfor skal du tage notater? For at hjælpe din hukommelse til at huske det, du har læst. For at du er forberedt og har et hjælpemiddel, når du skal til eksamen. For at du kan huske, hvad I aftalte i gruppen under projektarbejde Hvad skal jeg notere? det, du hører. det, du læser. det, du ser. Læs mere om notatteknik og få tips til konkrete metoder: Visuel Mind Mapping af Kirsten Andersen og Claus Bekker Jensen Notatteknik for universitetsstuderende af Peter Stray Jørgensen

17 17 Gode råd til notatskrivning: Skriv kun de vigtigste ord og forklaringer direkte af fra bogen eller undervisningen. Brug dine egne ord og skriv dine egne meninger og kommentarer. Skriv aldrig noget ned, du ikke forstår. Skriv i stedet spørgsmål til det, du ikke forstår. Få svar på spørgsmål, du har noteret i undervisningen.

18 18 Pagineringstekst Informationssøgning drejer sig både om at finde den nyeste forskning, rapporter fra praksis, specifik fagteoretisk viden og de rette kilder i forhold til det fagområde, du arbejder med. Du vil, i forbindelse med studiestarten, få en introduktion til informationssøgning på Metropols biblioteker, hvor bibliotekarerne står klar til at hjælpe dig med fx: Søge litteratur & information. finde information om udarbejdelse af problemformuleringer og eksempler på fx bacheloropgaver. finde information om strukturering af tekster, synopser, opgaver og præsentationer. finde information om krav og arbejdsmetoder, fx metodelitteratur. finde information om faglig argumentation, analysemetoder og kritisk tænkning.

19 Litteratur og links Studiehåndbogen, af Peter Stray Jørgensen og Lotte Rienecker Den gode præsentation, af Linda Greve Videregående læsning, af Elbro, Carsten & Per Nielsen. Eksamensteknik. Målrettet koncentreret effektiv, af H.P, Hansen Kunsten at studere en håndbog i studieteknik, af Harboe & Ravn. 19 Links IntraPol Her kan du finder svar på alt fra hvem din studievejleder er, til hvordan du bliver bedre til at formidle. Pjecer om fx stress og perfektionisme, eksamen m.m. findes på Studenterrådgivningens hjemmeside: - under menupunkt Publikationer

20 Professionshøjskolen Metropol Tagensvej København N Telefon info@phmetropol.dk cvr/se-nr Udgivet efterår 2013, studieservice

Studiestart på Metropol. Velkommen på dit nye studie

Studiestart på Metropol. Velkommen på dit nye studie Studiestart på Metropol Velkommen på dit nye studie Velkommen på Metropol 2 Pagineringstekst Det at starte på en videregående uddannelse på Metropol er ofte forbundet med forventninger, om en kommende

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen Metropol. Brug folderen til at få overblik over din uddannelse og de mange tilbud på Professionshøjskolen Metropol.

Sygeplejerskeuddannelsen Metropol. Brug folderen til at få overblik over din uddannelse og de mange tilbud på Professionshøjskolen Metropol. 1 Studiefolder Sygeplejerskeuddannelsen Metropol Brug folderen til at få overblik over din uddannelse og de mange tilbud på Professionshøjskolen Metropol. 2 Kære læser Hvis du læser denne folder i papirudgaven

Læs mere

6 råd om Effektiv Opgaveproces. Dias 1 Enhedens navn Sted og dato

6 råd om Effektiv Opgaveproces. Dias 1 Enhedens navn Sted og dato 6 råd om Effektiv Opgaveproces Dias 1 Enhedens navn Sted og dato Store opgaver er spændende! Fordybelse koncentreret forløb uden noget ved siden af Bliver klogere på faget og processen Faglig udfordring

Læs mere

INDHOLD. DEL 1 Ind på uddannelsen kom i gang... 15. DEL 2 Fra ungdomsuddannelse til videregående uddannelse. hvad er det nye?...

INDHOLD. DEL 1 Ind på uddannelsen kom i gang... 15. DEL 2 Fra ungdomsuddannelse til videregående uddannelse. hvad er det nye?... INDHOLD Brug bogen godt forord til 2. udgave... 5 DEL 1 Ind på uddannelsen kom i gang... 15 Studiestart... 17 Det er fedt at studere!... 17 Fra gymnasiet til videregående uddannelser profession studerende...

Læs mere

Tips og Tricks Program til eksamen. Nanna Berglund d. 19.05.16

Tips og Tricks Program til eksamen. Nanna Berglund d. 19.05.16 Tips og Tricks Program til eksamen Nanna Berglund d. 19.05.16 Præsentation Inden eksamen Struktur Læsning Mundtlig eksamen Under eksamen Dit oplæg Rollefordeling Skriftlig eksamen Nervøs? Efter eksamen

Læs mere

Opgaveskrivning. - 6 råd til en god skriveproces. www.samf.ku.dk/pcs. v/ Christina Juul Jensen Pædagogisk Center Samfundsvidenskab

Opgaveskrivning. - 6 råd til en god skriveproces. www.samf.ku.dk/pcs. v/ Christina Juul Jensen Pædagogisk Center Samfundsvidenskab Opgaveskrivning - 6 råd til en god skriveproces v/ Christina Juul Jensen Pædagogisk Center Samfundsvidenskab www.samf.ku.dk/pcs Råd 1: Opgavens opstart Skriv om noget du kender Læs i studieordningen, hvad

Læs mere

Udarbejdelse af synopsis: 21. april 8. maj Mundtlig årsprøve: Maj/juni 2015

Udarbejdelse af synopsis: 21. april 8. maj Mundtlig årsprøve: Maj/juni 2015 Kære elev i 2g. AT7 er en forsmag på næste års AT-eksamen. Du skal derfor udarbejde en synopsis og til mundtlig årsprøve i AT. På de næste sider får du den nødvendige generelle information. Med venlig

Læs mere

Et velovervejet projekt

Et velovervejet projekt Et velovervejet projekt ECTS-point: 3 1/3 Valgfaget afholdes: University College Nordjylland Selma Lagerløfs Vej 2 9220 Aalborg Ø Periode for afvikling af valgfaget: (angivelse af ugenumre) Uge: 8-9/37-38

Læs mere

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet AARHUS UNIVERSITET INGENIØRHØJSKOLEN Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Håndbog for mentorer og mentees Mentorskabet er en gensidigt inspirerende relation, hvor mentor oftest

Læs mere

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Alle bestemmelser, der er bindende for undervisningen og prøverne i de gymnasiale uddannelser, findes i uddannelseslovene og de tilhørende

Læs mere

HUSK AT MELDE DIG IND I FACEBOOKGRUPPEN: Tysk2013. Her kan du se blive venner med dine nye medstuderende og os

HUSK AT MELDE DIG IND I FACEBOOKGRUPPEN: Tysk2013. Her kan du se blive venner med dine nye medstuderende og os Velkommen, nye tyskstuderende! Tiden nærmer sig, hvor du skal begynde på tyskstudiet ved Københavns Universitet. Lige nu har du sikkert en masse spørgsmål, og vi vil her og naturligvis også i introdagene

Læs mere

Informationsvidenskab

Informationsvidenskab Informationsvidenskab PROGRAM FOR STUDIESTARTEN 2015 INFORMATIONSVIDENSKAB INSTITUT FOR KOMMUNIKATION OG KULTUR ARTS AARHUS UNIVERSITET 2 PROGRAM FOR STUDIESTARTEN 2015 VELKOMMEN PÅ INFORMATIONSVIDENSKAB!

Læs mere

Praktikhåndbog 2.års praktik Pædagoguddannelsen Slagelse UCSJ

Praktikhåndbog 2.års praktik Pædagoguddannelsen Slagelse UCSJ Indhold Praktikdokument 2. års praktik... 2 Praktikdokumentet er opbygget på følgende måde:... 3 Praktikopgaver:... 3 Studiedage:... 4 Læringsmål ( 15 i uddannelsesbkg.nr 220 af 13/03/2007 )... 5 Foreløbige

Læs mere

Velkommen til bostedet Welschsvej

Velkommen til bostedet Welschsvej Velkommen til bostedet Welschsvej Hus 13-15 Hus 17 Sportsvej 1 Indholdsfortegnelse S.3 Velkommen S.4 Praktikstedet S.5 Værdigrundlag S.6 Din arbejdsplan for de første fire uger S.7 Vores forventninger

Læs mere

DRAMATURGI PROGRAM FOR STUDIESTARTEN 2015 DRAMATURGI INSTITUT FOR KOMMUNIKATION OG KULTUR ARTS AARHUS UNIVERSITET

DRAMATURGI PROGRAM FOR STUDIESTARTEN 2015 DRAMATURGI INSTITUT FOR KOMMUNIKATION OG KULTUR ARTS AARHUS UNIVERSITET DRAMATURGI PROGRAM FOR STUDIESTARTEN 2015 DRAMATURGI INSTITUT FOR KOMMUNIKATION OG KULTUR ARTS AARHUS UNIVERSITET 2 VELKOMMEN TIL DRAMATURGI! Du kan nu se frem til din kommende tid som dramaturgistuderende

Læs mere

SRO på MG, åpril-måj 2014

SRO på MG, åpril-måj 2014 SRO på MG, åpril-måj 2014 Kære 2.g er Du skal i maj 2014 påbegynde arbejdet med din studieretnings-opgave, den såkaldte SRO. Her kommer lidt information om opgaven og opgaveperioden. Dine studieforberedende

Læs mere

1) Status på din kompetenceudvikling i forhold til uddannelsens krav, forventninger, muligheder, rammer m.m.

1) Status på din kompetenceudvikling i forhold til uddannelsens krav, forventninger, muligheder, rammer m.m. Januar 2008/lkr SUS 8 Forberedelsesskema til 8. semester NB: Skemaet skal i udfyldt stand sendes til din SUS-dialogpartner (Annie, Nana, Mogens, Magne, Ulla ellerlone) senest 2 hverdage før aftalt samtaletidspunkt!

Læs mere

Brug dine medstuderende gruppearbejde i fokus. Ved Ida Jensen, Studievejledningen

Brug dine medstuderende gruppearbejde i fokus. Ved Ida Jensen, Studievejledningen Brug dine medstuderende gruppearbejde i fokus Ved Ida Jensen, Studievejledningen Dagens program 09.00: Velkomst og introduktion til studieteknikpakken. Oplæg om optimering og brug af studiegruppe på en

Læs mere

Lynkursus i analyse. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig akademisk fremstilling.

Lynkursus i analyse. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig akademisk fremstilling. Stine Heger, cand.mag. skrivecenter.dpu.dk Om de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig

Læs mere

Studiestart 2015. Velkommen til Syddansk Universitet campus Kolding

Studiestart 2015. Velkommen til Syddansk Universitet campus Kolding Studiestart 2015 Velkommen til Syddansk Universitet campus Kolding Program 09.00 Velkomst v. leder af Studieservice Ann Marie Sindt Lauridsen 09.05 Tale v. campusleder Per Krogh Hansen 09.15 Musikalsk

Læs mere

Kasper Boye Midtvejsevaluering - Slutevaluering, fordele og ulemper Oplæg om evaluering og eksamen

Kasper Boye Midtvejsevaluering - Slutevaluering, fordele og ulemper Oplæg om evaluering og eksamen Kasper Boye Midtvejsevaluering - Slutevaluering, fordele og ulemper Oplæg om evaluering og eksamen Disposition 1. Midtvejsevalueringen 2. Slutevalueringen 3. Eksamen 1. Midtvejsevalueringen Form 1. Studerende:

Læs mere

Uge 7 9 Grundfag: PÆD - Undervisningsplan F14-3

Uge 7 9 Grundfag: PÆD - Undervisningsplan F14-3 Uge 7 9 Grundfag: PÆD - Undervisningsplan F14-3 Mål for læringsudbytte i pædagogik 1. semester: Den pædagogiske relation med fokus på det personlige vs. det professionelle Målene for dit læringsudbytte

Læs mere

SKOLESTART 2016 Klar, parat... start! www.albertslund.dk/børn

SKOLESTART 2016 Klar, parat... start! www.albertslund.dk/børn SKOLESTART 2016 Klar, parat... start! www.albertslund.dk/børn Skolestart 1 Kære børn og forældre At begynde i skolen er en stor begivenhed i et barns og en families liv. De fleste børn ser frem til dagen

Læs mere

S o l r ø d G y m n a s i u m

S o l r ø d G y m n a s i u m S o l r ø d G y m n a s i u m HF Velkommen til HF på Solrød Gymnasium På HF-uddannelsen får du en almen, gymnasial uddannelse, som vi på Solrød Gymnasium har valgt at tone. Det gør vi igennem fagpakker,

Læs mere

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Resultat Spørgeskemaundersøgelse -Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen -en undersøgelse blandt elever på. 1.-10. klassetrin 1 Min

Læs mere

Generelle retningslinjer for interne og eksterne prøver ved SIR

Generelle retningslinjer for interne og eksterne prøver ved SIR VIA University College Dato: 12. november 2014 Journalnr.: U0272-7-01-1-13 Generelle retningslinjer for interne og eksterne prøver ved SIR - Gældende for studerende ved Sygeplejerskeuddannelsen i Randers

Læs mere

Supervision. Supervision- program. Formål med undervisningen 22-05-2016

Supervision. Supervision- program. Formål med undervisningen 22-05-2016 Supervision Supervision- program Tjek in- forventninger Introduktion til Supervision- formål Introduktion og demonstration af Vinduesmodellen i Plenum Gruppearbejde/ Workshops med kursisternes egne videoer

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Hvordan er resultatrapporten bygget op? Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Rapporten giver jer en oversigt over resultaterne

Læs mere

Projektskrivning - tips og tricks til projektskrivning

Projektskrivning - tips og tricks til projektskrivning Projektskrivning - tips og tricks til projektskrivning Program Generelt om projektskrivning Struktur på opgaven Lidt om kapitlerne i opgaven Skrivetips GENERELT OM PROJEKTSKRIVNING Generelt om projektskrivning

Læs mere

Studiegrupper. Vejledende retningslinjer K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET

Studiegrupper. Vejledende retningslinjer K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET I N S T I T U T F O R E N G E L S K, G E R M A N S K O G R O M A N S K Studiegrupper Vejledende retningslinjer Indhold Studiegrupper 3 Hvorfor skal du arbejde i grupper på universitetet? 3 Hvad bliver

Læs mere

Introduktion til mundtlig eksamen: projekt med mundtlig fremlæggelse

Introduktion til mundtlig eksamen: projekt med mundtlig fremlæggelse Introduktion til mundtlig eksamen: projekt med mundtlig fremlæggelse Agenda: Procedure for mundtlig eksamen med mundtlig fremlæggelse af projekt De kritiske spørgsmål Mundtlig eksamen i praksis mundtlig

Læs mere

En af lærerne siger: Det handler meget om at have adgang til forskellige oplysninger, og det har computere og interaktive tavler bragt med sig

En af lærerne siger: Det handler meget om at have adgang til forskellige oplysninger, og det har computere og interaktive tavler bragt med sig Kap 5: Læringsaktivitet: Udvikling af professionsfaglighed Case-spil til læreruddannelsen Case 1: Skal internettet ind og bogen ud? Lærerne på Centralskolen har teammøde. De taler med hinanden om, hvordan

Læs mere

5 TRIN TIL FORBEDRING AF DIT FOKUS

5 TRIN TIL FORBEDRING AF DIT FOKUS 5 TRIN TIL FORBEDRING AF DIT FOKUS Indledning Tak fordi du har valg at downloade guiden 5 trin til forbedring af dit fokus. Jeg går ud fra, at du har downloadet denne guide, fordi du har et ønske om at

Læs mere

Vejledning til at skrive bachelorafhandling på HA(jur.)

Vejledning til at skrive bachelorafhandling på HA(jur.) Oktober 2014 Vejledning til at skrive bachelorafhandling på HA(jur.) På 6. semester på HA(jur.)-studiet skal I skrive bachelorafhandling. Det er den største opgave, I skal skrive på jeres bachelorstudie,

Læs mere

Fagdidaktisk kursus i dansk uge 48 hold b

Fagdidaktisk kursus i dansk uge 48 hold b Fagdidaktisk kursus i dansk uge 48 hold b Kære kursusdeltager! I dette dokument finder du: Program for kurset Praktiske oplysninger Adresser På materialeplatformen (BlackBoard) for fagdidaktik i dansk

Læs mere

At lære i fællesskab Om CL i praksis. Center for frivilligt socialt arbejde Uddannelseskonference 2013

At lære i fællesskab Om CL i praksis. Center for frivilligt socialt arbejde Uddannelseskonference 2013 At lære i fællesskab Om CL i praksis Center for frivilligt socialt arbejde Uddannelseskonference 2013 Fortæl mig det, og jeg glemmer lær mig det, og jeg husker inddrag mig, og jeg lærer Benjamin Franklin

Læs mere

Kom godt fra start. - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen. Dorthe Holm

Kom godt fra start. - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen. Dorthe Holm Kom godt fra start - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen Dorthe Holm Tekst: Dorthe Holm, pædagogisk vejleder, børnehaveklasseleder v/ Centerklasserne Højvangskolen, d.holm@pc.dk

Læs mere

Studiestart med itslearning. for studerende ved radiografuddannelsen, UCN

Studiestart med itslearning. for studerende ved radiografuddannelsen, UCN for studerende ved radiografuddannelsen, UCN 11. januar 2013 INDHOLD Velkommen til studiestart med itslearning... 3 Login på itslearning... 4 Undervisningsplaner, forberedelse og litteratur... 7 Opgaver,

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse 2010

Tilfredshedsundersøgelse 2010 Tilfredshedsundersøgelse 2010 [Institutionsnavn] Spørgeskema Sådan udfylder du spørgeskemaet Du bedes besvare spørgeskemaet med udgangspunkt i de oplevelser og erfaringer, du har som studerende på [Institutionsnavn].

Læs mere

STUDIEPLAN FOR UDDANNELSEN TIL RIDEPÆDAGOG VED PÆDAGOGUDDANNELSEN NYKØBING F.

STUDIEPLAN FOR UDDANNELSEN TIL RIDEPÆDAGOG VED PÆDAGOGUDDANNELSEN NYKØBING F. STUDIEPLAN FOR UDDANNELSEN TIL RIDEPÆDAGOG VED PÆDAGOGUDDANNELSEN NYKØBING F. Indhold Indledning... 3 Velkommen til Pædagoguddannelsen med speciale i ridning.... 3 Optagelseskrav... 3 Optagelseskrav for

Læs mere

Mål for læringsudbytte Deltagelse i IIS-undervisningen skal gøre, at du ved afslutningen af første studieår har tilegnet dig:

Mål for læringsudbytte Deltagelse i IIS-undervisningen skal gøre, at du ved afslutningen af første studieår har tilegnet dig: Uge 7 9 Grundfag: IIS - Undervisningsplan F14-4 Læringsmål: Mål for læringsudbytte Deltagelse i IIS-undervisningen skal gøre, at du ved afslutningen af første studieår har tilegnet dig: Viden om: begreber

Læs mere

Pædagogisk kursus for instruktorer 2014 1. gang. Gry Sandholm Jensen gsjensen@tdm.au.dk

Pædagogisk kursus for instruktorer 2014 1. gang. Gry Sandholm Jensen gsjensen@tdm.au.dk Pædagogisk kursus for instruktorer 2014 1. gang Gry Sandholm Jensen gsjensen@tdm.au.dk Præsentationsrunde Dit navn? Hvor kommer du fra? Har du undervist før? 2 Program gang 1-3 1. Mandag d. 20. januar

Læs mere

Kursustilbud AOF-NORD

Kursustilbud AOF-NORD Kursustilbud AOF-NORD 2011 Nu hvor du står i en situation, hvor du måske skal til at tænke nyt og endelig har tid til at gøre noget for dig selv, så prøv at se om et af vore kurser kunne være lige det

Læs mere

STUDIETAKTIK. Hvordan lærer MAN Hvordan lærer JEG Hvordan lærer JEG BEDST - på medicin

STUDIETAKTIK. Hvordan lærer MAN Hvordan lærer JEG Hvordan lærer JEG BEDST - på medicin STUDIETAKTIK STUDIETAKTIK Hvordan lærer MAN Hvordan lærer JEG Hvordan lærer JEG BEDST - på medicin KOGNITION - hvordan lærer MAN KOGNITION Psykiske processer, som omfatter perception, tænkning og læring

Læs mere

Et kompetencekatalog med øvelser. Et kompetencekatalog med øvelser

Et kompetencekatalog med øvelser. Et kompetencekatalog med øvelser Et kompetencekatalog med øvelser Et kompetencekatalog med øvelser Knæk studiekoden! Et kompetencekatalog med øvelser Af Hanne Heimbürger 1. e-udgave, 2009 ISBN 978-87-625-0310-6 2008 Gyldendalske Boghandel,

Læs mere

Studiestart med Canvas. for studerende ved radiografuddannelsen, UCN

Studiestart med Canvas. for studerende ved radiografuddannelsen, UCN for studerende ved radiografuddannelsen, UCN INDHOLD Velkommen til studiestart med Canvas... 3 Login på Canvas... 4 Undervisningsplaner, forberedelse og litteratur... 8 Opgaver, som skal løses... 8 Opgave:

Læs mere

GUIDE. til ugens vigtigste møde. Mødet med dig selv som eneste deltager. www.birgittefeldborg.dk

GUIDE. til ugens vigtigste møde. Mødet med dig selv som eneste deltager. www.birgittefeldborg.dk GUIDE til ugens vigtigste møde Mødet med dig selv som eneste deltager www.birgittefeldborg.dk TA K F O R DI DU HAR VALGT AT DOWNLOADE GUIDEN TIL UGENS VIGTIGSTE MØDE MØDET MED DIG SELV SOM ENESTE DELTAGER.

Læs mere

Håndbog for pædagogstuderende

Håndbog for pædagogstuderende Erik Jappe Håndbog for pædagogstuderende 9. udgave Frydenlund Håndbog for pædagogstuderende Erik Jappe Håndbog for pædagogstuderende 9. udgave Frydenlund Håndbog for pædagogstuderende 9. udgave, 1. oplag,

Læs mere

Uge 7 9 Grundfag: DKK - Undervisningsplan F14-6

Uge 7 9 Grundfag: DKK - Undervisningsplan F14-6 Uge 7 9 Grundfag: DKK - Undervisningsplan F14-6 Kære studerende I denne plan kan I få et overblik over DKK faget på 1. semester samt de tre første blokke (1 blok er 2 lektioner) om studiemetodik. Den sidste

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse 2013

Tilfredshedsundersøgelse 2013 Tilfredshedsundersøgelse 2013 [Institutionsnavn] Spørgeskema Erhvervsakademier Sådan udfylder du spørgeskemaet Du bedes besvare spørgeskemaet med udgangspunkt i de oplevelser og erfaringer, du har som

Læs mere

Læringsaktiviteter. Læringsaktivitet: Fortid og fremtid

Læringsaktiviteter. Læringsaktivitet: Fortid og fremtid Læringsaktiviteter Læringsaktivitet: Fortid og fremtid Elevrettet beskrivelse: EUD & EUX grundforløb 1: Under læringsaktiviteten Fortid og Fremtid vil du tilegne dig grundlæggende viden om samfundets teknologiske

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt?

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Kan man tale om at der findes stærke og svage elever? Eller handler det i højere grad om hvordan de undervisningsrammer vi tilbyder eleven er til fordel for

Læs mere

Tema: ETISK KONTRAKT. Bilag - Læreroplæg og opgave til etisk kontrakt Master til etisk kontrakt Etisk kontrakt eksempel 1 Etisk kontrakt eksempel 2

Tema: ETISK KONTRAKT. Bilag - Læreroplæg og opgave til etisk kontrakt Master til etisk kontrakt Etisk kontrakt eksempel 1 Etisk kontrakt eksempel 2 Tema: ETISK KONTRAKT Formål En etisk kontrakt er en kontraktform, der kan anvendes i forbindelse med elevernes projekt/gruppearbejde. Ved hjælp af en sådan kontrakt kan man lade eleverne forpligte sig

Læs mere

Fra ide til problemformulering

Fra ide til problemformulering Fra ide til problemformulering INTRODUKTION TILVALGFAGET: Velkommen til modul 13. Som I kan se, er der skemalagt timer samtlige dage og også mange tider uden underviser. Dette er gjort med vilje og skal

Læs mere

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede.

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede. Med afsæt i din passion og dit mål formulerer du tre nøglebudskaber. Skriv de tre budskaber ned, som er lette at huske, og som er essensen af det, du gerne vil formidle til de involverede. Du må maks.

Læs mere

GODE RÅD TIL SPECIALEPROCESSEN

GODE RÅD TIL SPECIALEPROCESSEN 5 trin i en god specialeproces: Den rigtige indstilling Tidlig start på forberedelsesfasen Planlægning af processen Gode arbejdsvaner Passende start på jobsøgningen Der er ingen universel løsning på, hvordan

Læs mere

Jeg synes egentlig, jeg har godt styr på det med at søge - jeg vil bare gerne vide, om jeg har fået det hele med!

Jeg synes egentlig, jeg har godt styr på det med at søge - jeg vil bare gerne vide, om jeg har fået det hele med! Jeg synes egentlig, jeg har godt styr på det med at søge - jeg vil bare gerne vide, om jeg har fået det hele med! Lær at søge smart! Sådan finder du din litteratur Informationssøgningen til din opgave

Læs mere

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi 10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi -følg guiden trin for trin og kom i mål 1. Find ud af, hvor du befinder dig At kende sit udgangspunkt er en vigtig forudsætning for at igangsætte en succesfuld

Læs mere

Fra ide til problemformulering

Fra ide til problemformulering Fra ide til problemformulering INTRODUKTION TILVALGFAGET: Velkommen til modul 13. Som I kan se, er der skemalagt samtlige dage og også mange tider uden underviser. Dette er gjort med vilje og skal forstås

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

5. Vores Skole bruger verden hver dag

5. Vores Skole bruger verden hver dag 5. Vores Skole bruger verden hver dag Skoler og virksomheder kan få mere ud af hinanden Skoler og virksomheder kan indgå både dybere og længerevarende samarbejder, der kan være med til at forberede eleverne

Læs mere

Projektstyring og projektledelse - Fællessemetsret E 2010

Projektstyring og projektledelse - Fællessemetsret E 2010 1: Hvilket studium er du optaget på: Respondenter Procent politik, administration og samfundsfag 23 10,0% erhvervsjura 25 10,9% erhvervsøkonomi 36 15,7% historie 17 7,4% Jura 25 10,9% samfundsøkonomi 10

Læs mere

PBL på Socialrådgiveruddannelsen

PBL på Socialrådgiveruddannelsen 25-10-2018, AAU/MAN PBL på Dette papir beskriver guidelines for Problembaseret Læring på. Papiret er udarbejdet og godkendt af studienævnet d. 24. oktober 2018 og er gældende, men tages løbende op til

Læs mere

Pædagogisk læreruddannelse. på Tech College Aalborg

Pædagogisk læreruddannelse. på Tech College Aalborg Pædagogisk læreruddannelse på Tech College Aalborg Indhold Velkommen til din nye pædagogiske rejse... 2 Hvad er en pædagogisk diplomuddannelse (PD)?... 2 Formålet med uddannelsen.... 2 PD er en gevinst

Læs mere

Sammenskrivning af semesterevalueringen E09 Journalist- og fotojournalistlinjen

Sammenskrivning af semesterevalueringen E09 Journalist- og fotojournalistlinjen Sammenskrivning af semesterevalueringen E09 Journalist- og fotojournalistlinjen Evalueringerne er gennemført fra december 2009 til starten af februar 2010, afhængtigt af, hvornår pågældende semester sluttede.

Læs mere

Studieteknik og hurtiglæsning, Det Grønlandske Hus. v. Thomas Phillipsen Konsulent (cand.psych.) Perspektivgruppen

Studieteknik og hurtiglæsning, Det Grønlandske Hus. v. Thomas Phillipsen Konsulent (cand.psych.) Perspektivgruppen Studieteknik og hurtiglæsning, Det Grønlandske Hus v. Thomas Phillipsen Konsulent (cand.psych.) Perspektivgruppen RAMMESÆTNING Thomas Phillipsen Erhvervspsykolog (cand.psych.) Tidligere sergent i Militærpolitiet

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 4. årgang M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 24 Er du glad for din skole? Ja, altid Ja, for det meste

Læs mere

Opsamling på Temadag 17. december 2014

Opsamling på Temadag 17. december 2014 Opsamling på Temadag 17. december 2014 Indledning Dette dokument er et forsøg på at indfange essensen af de emner, som de mange post-its beskriver under hvert af de fem temaer fra handlingsplanen. Dokumentet

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 7. februar 2013 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Klassen og kammeraterne, Underspørgsmål til klassen og kammeraterne - om regler, Mobning,

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Gode råd om at drikke lidt mindre

Gode råd om at drikke lidt mindre 4525/Gode råd om at drikke 21/08/02 13:16 Side 1 (1,1) Yderligere hjælp I nogle tilfælde er det ikke nok at arbejde med problemet selv. Der er så mulighed for at henvende dig et sted, hvor man har professionel

Læs mere

Mini guides til eksamen

Mini guides til eksamen Mini guides til eksamen Indhold PRÆSENTATIONSTEKNIK FORBEREDELSE NERVØSITET KONCENTRATION MINDSET KOMMUNIKATION 5 6 Præsentationsteknik Husk følgende 7 gode råd om Præsentationsteknik under eksamen: Fødder:

Læs mere

Evaluering af fag og undervisningsforløb

Evaluering af fag og undervisningsforløb Evaluering af fag og undervisningsforløb Spørgeskema til studerende Evaluering af: For hold: Skemaet bedes afleveret senest: Hvorfor evaluere? Evaluering anses for at være vigtig for at vi kan forbedre

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 Hold: 5A, 5B, 5C, 5D, 6A, 6B, 6D, 7A, 7B, 7C, 8A, 8B, 8C, 8D, 9A, 9B, 9C, Læs 1, Læs 2 Køn: M, K Ikke viste hold: 6C Resultater i antal og

Læs mere

Kære filosofistuderende anno 2016!

Kære filosofistuderende anno 2016! Kære filosofistuderende anno 2016! Velkommen på Filosofistudiet! I denne ruspjece finder du de relevante informationer om dit skema for Rus-ugen, vigtige telefonnumre og alle de praktiske oplysninger,

Læs mere

Karakterbogen. Tietgen Business College. KVU uddannelser. Akademiernes trivselsundersøgelse 2008. Udarbejdet af ASPEKT R&D

Karakterbogen. Tietgen Business College. KVU uddannelser. Akademiernes trivselsundersøgelse 2008. Udarbejdet af ASPEKT R&D Karakterbogen Tietgen Business College KVU uddannelser Akademiernes trivselsundersøgelse 28 Udarbejdet af ASPEKT R&D Karakterbogen Akademiernes trivselsundersøgelse 28 Tietgen Business College, KVU Læsevejledning

Læs mere

Mastermodulet, F14. Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af mastermodul Hvordan vurderer du tilrettelæggelsen af mastermodul?

Mastermodulet, F14. Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af mastermodul Hvordan vurderer du tilrettelæggelsen af mastermodul? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af mastermodul Hvordan vurderer du tilrettelæggelsen af mastermodul? Hvordan vurderer du mastermodulets relevans for dig? 1 Hvordan vurderer du mastermodulets

Læs mere

Den effektive sælger - MBK A/S

Den effektive sælger - MBK A/S Vil du have træning, så du bliver endnu bedre til at sælge til nye kunder? Vil du være bedre til at sælge mere til dine nuværende kunder? Vil du være bedre til at få tilfredse kunder og skabe gensalg?

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

teknikker til mødeformen

teknikker til mødeformen teknikker til mødeformen input får først værdi når det sættes ift. dit eget univers Learning Lab Denmarks forskning i mere lærende møder har vist at når man giver deltagerne mulighed for at fordøje oplæg,

Læs mere

Bilag Læringsstile og feedback i naturfagsundervisningen 2012

Bilag Læringsstile og feedback i naturfagsundervisningen 2012 Bilag Læringsstile og feedback i naturfagsundervisningen 2012 Bilag 1: Center for innovativ lærings perceptuelle elementer: perceptuelle præferencer Bilag 2: CPH-West introduktion til eleverne ved start

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2008 Hold: Køn: Ikke viste hold: 4A, 4B, 4C, 5A, 5B, 5C, 6B, 6C, 7A, 7C, 8A, 8B, 8C M, K 6A Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Er

Læs mere

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i Sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Hold BoSF13 foråret 2016 Revideret 5/2 2016 Indhold Tema: Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag

Læs mere

Fra ide til problemformulering

Fra ide til problemformulering Fra ide til problemformulering INTRODUKTION TILVALGFAGET: Velkommen til modul 13. Som I kan se, er der skemalagt samtlige dage og også mange tider uden underviser. Dette er gjort med vilje og skal forstås

Læs mere

Relationwise Oversigt Excelpræsentation NAVN Studieevaluering, PS forår 2013 PUBLICERET 26-05-2013 09:29:31 BESKRIVELSE. Påbegyndt 14 Afsluttede 14

Relationwise Oversigt Excelpræsentation NAVN Studieevaluering, PS forår 2013 PUBLICERET 26-05-2013 09:29:31 BESKRIVELSE. Påbegyndt 14 Afsluttede 14 Relationwise Oversigt Excelpræsentation NAVN Studieevaluering, PS forår 23 FORFATTER Erling Andersen PUBLICERET 26-5-23 9:29:3 BESKRIVELSE Påbegyndt 4 Afsluttede 4 Hvordan vil du karakterisere dit samlede

Læs mere

Projektstyring og projektledelse E

Projektstyring og projektledelse E 1: Hvilket studium er du optaget på: politik, administration og samfundsfag 25 14,9% erhvervsjura 16 9,5% erhvervsøkonomi 25 14,9% historie 10 6,0% Jura 28 16,7% samfundsøkonomi 7 4,2% socialrådgivning

Læs mere

hf - EP Vejledning til eksamensprojekt

hf - EP Vejledning til eksamensprojekt hf - EP Vejledning til eksamensprojekt 2016 Voksenuddannelsescenter Frederiksberg Falstersvej 3-5, 2000 F Lindevangs Allé 8-12, 2000 F tlf. 3815 8500 Huskeliste: Gå-i-gang-møde om eksamensprojektet: i

Læs mere

Skole Hjem Nr. 189 December 2006

Skole Hjem Nr. 189 December 2006 Skole Hjem Nr. 189 December 2006 1 Afsked Det er ikke første gang og bliver måske heller ikke sidste gang i dette skoleår, at vi i Kontakt må skrive om afsked. Det skyldes hovedsagelig, at flere nu har

Læs mere

Karakterbogen. Tietgen Business College. KVU uddannelser. Akademiernes trivselsundersøgelse 2007. Udarbejdet af ASPEKT R&D

Karakterbogen. Tietgen Business College. KVU uddannelser. Akademiernes trivselsundersøgelse 2007. Udarbejdet af ASPEKT R&D Karakterbogen Tietgen Business College KVU uddannelser Akademiernes trivselsundersøgelse 2007 Udarbejdet af ASPEKT R&D Læsevejledning Karakterbogen eller indekseringen har til formål at gøre det relativt

Læs mere

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG INDEN I TAGER AF STED, SÅ HUSK: Undersøg, hvornår der er pause op uddannelsesstedet, og hvornår I kan regne med, at der er mange mennesker at tale med. Ring evt. til skolen

Læs mere

Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk

Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk Til forældre til elever der skal op i Prøveform B - også kaldet synopseprøven. Her er lidt information om prøven, opgivelser og forberedelser. Der findes

Læs mere

Evalueringsrapport. Sygeplejerskeuddannelsen. Fag evaluering - kommunikation Hold SOB13 Januar 2015. Med kvalitative svar.

Evalueringsrapport. Sygeplejerskeuddannelsen. Fag evaluering - kommunikation Hold SOB13 Januar 2015. Med kvalitative svar. Evalueringsrapport Sygeplejerskeuddannelsen Fag evaluering - kommunikation Hold SOB13 Januar 2015 Med kvalitative svar. Spørgsmål til mål og indhold for faget. I hvilket omfang mener du, at du har opnået

Læs mere

hk ungdom hovedstaden kursus katalog

hk ungdom hovedstaden kursus katalog 2014 hk ungdom hovedstaden kursus katalog 2014 Få styr på din gæld d. 28. januar 2014 fra kl. 18.00-20.00 Gæld og manglende styr på økonomien er et stigende problem. Flere og flere bliver registreret i

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 23. november 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Klassen og kammeraterne, Underspørgsmål til klassen og kammeraterne om regler, Mobning,

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 23. november 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Klassen og kammeraterne, Underspørgsmål til klassen og kammeraterne om regler, Mobning,

Læs mere

Retningslinjer og alkoholpolitik for rusugen på Arts, Aarhus Universitet

Retningslinjer og alkoholpolitik for rusugen på Arts, Aarhus Universitet Retningslinjer og alkoholpolitik for rusugen på Arts, Aarhus Universitet Baggrund Med fusionen af tre tidligere fakulteter til Arts er der opstået behov for at skabe en fælles ramme med fælles retningslinjer

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 9. september 2010 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Klassen og kammeraterne, Underspørgsmål til klassen og kammeraterne om regler, Mobning,

Læs mere

www.eva.dk Motivation i praksis Oplæg på Produktionsskolernes årsmøde 28. april 2016 Ved Områdechef Camilla Hutters

www.eva.dk Motivation i praksis Oplæg på Produktionsskolernes årsmøde 28. april 2016 Ved Områdechef Camilla Hutters www.eva.dk Motivation i praksis Oplæg på Produktionsskolernes årsmøde 28. april 2016 Ved Områdechef Camilla Hutters Hvad er EVA? EVA s formål er at udforske og udvikle kvaliteten inden for ungdomsuddannelserne

Læs mere

Effektiv Jobsøgning. Frederik Iuel DJØFs Karriere- og Kompetencecenter

Effektiv Jobsøgning. Frederik Iuel DJØFs Karriere- og Kompetencecenter Effektiv Jobsøgning Frederik Iuel DJØFs Karriere- og Kompetencecenter Dagens program... Dagens Program CV et Hvordan vinkler du din baggrund til at besvare virksomhedens krav? Ansøgningen Hvad kan du tilbyde

Læs mere