De nye danskere. - det nye potentiale. Er der plads til etniske minoriteter med handicap i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De nye danskere. - det nye potentiale. Er der plads til etniske minoriteter med handicap i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan?"

Transkript

1 De nye danskere - det nye potentiale Er der plads til etniske minoriteter med handicap i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan?

2 De nye danskere, det nye potentiale At give plads til mennesker med etnisk minoritetsbaggrund i organisationerne er at åbne op for nye kompetencer og oplevelser. Erfaringen fra flere af handicaporganisationerne viser, at kulturmødet mellem gamle og nye danskere kan danne grobund for spændende erfaringsudvekslinger og fælles oplevelser. Når mennesker med etnisk minoritetsbaggrund bliver medlemmer af handicaporganisationerne oplever de på nøjagtig samme vis som etniske danskere en social og faglig berigelse. Alligevel er der i dag alt for få mennesker med etnisk minoritetsbaggrund, der er medlemmer af handicaporganisationer, og det mener DSI-Ungdom er en skam. Der skal ikke så meget til Denne brochure giver inspiration til, hvordan I kan inddrage mennesker med etnisk minoritetsbaggrund i jeres organisation. For det meste er det ikke så meget, der skal til. Da Mina Mirjahan og Omid Azari blev medlemmer af Scleroseforeningen Når man er en kulturel minoritet med en kronisk sygdom, bliver man ofte yderligere en minoritet i minoriteten, men ikke i foreningerne. Da Mina fik sclerose, var vi begge to i krise, forklarer Minas mand Omid Azari. Det var godt, at vi kunne få hjælp i Scleroseforeningen. Det var rart at komme der, fordi de ikke gjorde

3 forskel på os, fordi vi er indvandrere og kommer fra Iran. Hvis man er syg og kommer i foreningen, så kigger de ikke på ens kulturelle baggrund. De ser i stedet på, at der er en syg i familien og undersøger, hvad de kan gøre. Pårørende gruppe også for etniske minoriteter I scleroseforeningen var Omid med til at starte pårørendegruppe. I gruppen lavede vi en info-brochure om pårørende-gruppen. I brochuren var der billeder af fire familier tre danske og en indvandrer- familie. Det var et bevidst valg at gøre indvandrere til en naturlig del af billedet på lige fod med de danske familier. Sådan noget er vigtigt for at synliggøre, at foreningen rummer både etniske danskere og danskere med minoritetsbaggrund. Det er vigtigt for at få indvandrerne med i foreningerne, så de ikke bliver yderligere isoleret. Jeg fik livsmodet tilbage I foreningen talte jeg med andre scleroseramte, fortæller Mina. Det hjalp mig til at forstå, at jeg ikke er den eneste, der er ramt af sclerose. Jeg talte også med psykologen i foreningen, der hjalp mig med at acceptere de hjælpemidler, jeg bruger. Nu generer det mig ikke længere at gå med stok i byen. Det var alt sammen med til at give mig livsmodet tilbage. Så begyndte jeg at arbejde med kunst, både keramik og maling. Det hjælper mig. Når jeg laver keramik, glemmer jeg næsten mine smerter.

4 Etniske minoriteters mangfoldighed Måske ser I mig som etnisk minoritet, men jeg er først og fremmest Mina. Etniske minoriteter i Danmark er ikke en homogen gruppe, men individer med vidt forskellig kulturel, social, religiøs og økonomisk baggrund. I arbejdet med at integrere mennesker med etnisk minoritetsbaggrund i handicaporganisationerne handler det om at se det enkelte nye medlem som et unikt og ligeværdigt individ, og ikke blot som en etnisk minoritet. Et første skridt er at stille spørgsmålstegn ved gængse forestillinger om mennesker med etnisk minoritetsbaggrund. En religion - mange fortolkninger Mange etniske minoriteter i Danmark er muslimer, men på vidt forskellige måder. Spørger man en læge med oprindelse i Iran og en bonde fra den Anatolske højslette, hvad islam betyder for dem, vil man få vidt forskellige svar - på samme vis, som hvis man spørger en indremissionsk fisker fra Thyborøn og en hverdagskristen marketingschef i København, hvad kristendommen betyder for dem. Min tro hjælper mig. Det at jeg er født med spastisk lammelse, ser jeg som en prøvelse, Allah har givet mig, mine forældre og min familie Mansoor Jeg er muslim, men det er ikke Gud, der hjælper mig med min sclerose. Medicinen hjælper, og jeg hjælper mig selv. Min optimisme har hjulpet mig. Mina Det er Allahs vilje, at min datter er født med downs syndrom. Vi kalder hende lille velsignelse, fordi hun giver os så meget. Hun fornemmer det, vi andre ikke ænser. Hun ser bag tingene - hvis jeg griner, men i virkeligheden er trist, kommer hun og giver mig et knus. Hun er en velsignelse for hele vores familie. Inam

5 Projekt Handicaporganisationer for alle også etniske minoriteter er skudt i gang, og vi vil gerne ha jer med Med projektet ønsker vi at bygge bro mellem etniske minoriteter med handicap og handicaporganisationerne. Formålet er at tilbyde mennesker med etnisk minoritetsbaggrund viden om deres muligheder i handicaporganisationerne samt udbygge den eksisterende viden i handicaporganisationerne om etniske minoriteter med handicap. Dialogmøder Vi ønsker at afholde dialogmøder med repræsentanter for de enkelte handicaporganisationer for at igangsætte en dialog og erfaringsudveksling om integration af etniske minoriteter i handicaporganisationerne. Jeres erfaring - et skridt på vejen til en vellykket inddragelse Vi er interesserede i at høre fra jer, hvis I har erfaringer og overvejelser omkring inddragelse af etniske minoriteter med handicap i jeres organisation, hvis I har medlemmer af anden etnisk oprindelse end dansk, og om jeres generelle holdninger og tanker om projektet. Vi kan tilbyde jer Råd, vejledning og sparring i forbindelse med videre førelse og opstart af inklusion af mennesker med etnisk minoritetsbaggrund i jeres organisation. Viden om etniske minoriteters mangfoldige syn på foreningsliv og funktionsnedsættelse. Kontakter til etniske minoritets foreninger. Dialogmøder, der gør en forskel. Information om puljer og støtteordninger.

6 Hvordan skaber I plads til etniske minoriteter i jeres organisation? Har I plads til mangfoldigheden i jeres organisation? Hvad gør man for at inkludere Mohammed, Fatima og Omar i foreningerne? Giv plads til mangfoldighed Gør ikke et stort problem ud af, at nogle bærer tørklæde, ikke spiser svinekød, drikker alkohol etc. Giv derimod udtryk for, at foreningen har plads til forskellighed, f.eks. religion, mad, klædedragt osv. Arbejd på, at hjemmeside og pjecer ikke kun omhandler etniske danskere, men også viser etniske minoriteters engagement i foreningen. (se f.eks. Synlighed Opsøg indvandrerforeninger, skoler og socialcentre og oplys om, at jeres organisation/forening er åben for at inkludere etniske minoriteter med handicap. Velkomst Tag højde for, at mange etniske minoriteter kommer fra kulturer med en mere formel omgangstone end den danske. En afslappet og uformel velkomst kan tolkes som et udtryk for uvilje og uhøflighed. Arranger derfor mere formelle velkomstmøder, hvor de nye medlemmer introduceres til foreningen. Klar formidling skaber tillid Vær opmærksom på, at mange mennesker med etnisk minoritetsbaggrund kun har begrænset viden om det danske foreningsliv. Forsøg at formulere organisationens aktiviteter, tid, sted, pris, samt formål og aktiviteter i et klart og konkret

7 sprog. Overvej at udskifte abstrakte begreber såsom livskvalitet med mere konkrete beskrivelser såsom deltagelse i foreningslivet giver netværk og sociale og faglige færdigheder i det danske samfund. Sprog Oversæt evt. en del af hjemmesiden til fremmedsprog. Anvend gerne billeder og video, der ofte taler klarere end det skrevne ord (se f.eks. Diabetesforeningens hjemmeside: dk, diabetes på fremmedsprog ). Mentorer og rollemodeller Anvend foreningsaktive minoritetsdanskere som rollemodeller/ambassadører i rekrutteringen og fastholdelsen af etniske minoriteter i foreningen (se f.eks. om brugen af ambassadører). Giv det nye medlem en mentor/kontaktperson, der kan indføre det nye medlem i foreningen. (se side/459 for information om mentor-ordninger). Inkluder familien Vær opmærksom på, at mange mennesker med etnisk minoritetsbaggrund kommer fra mere familie baserede kulturer end den danske. Overvej derfor, hvorvidt det nye medlems familie også kan inddrages i foreningens aktiviteter.

8 Puljer og støtteordninger Der findes hjælp og midler til at komme i gang Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) råder over Integrationspuljen og Initiativstøtten, hvor man kan søge støtte til integration af etniske minoriteter i foreningsarbejdet. Læs mere på og Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration råder løbende over satspuljemidler, som er målrettet forskellige temaer inden for de frivilliges arbejde med mennesker med minoritetsbaggrund. Ministeriet har ligeledes medarbejdere på ungdomsområdet, der kan holde oplæg, pege på ideer og skaffe samarbejdspartnere. Læs mere på Vil du vide mere? Handicaporganisationer for alle også etniske minoriteter er støttet af SATSpuljen og gennemføres af De Samvirkende Invalideorganisationers Ungdom. DSI-Ungdom ønsker med denne brochure at lægge op til, at man i den enkelte organisation deltager aktivt i inkludering af etniske minoriteter i handicaporganisationerne. De Samvirkende Invalideorganisationers Ungdom, Kløverprisvej 10B, 2650 Hvidovre, Tlf Du kan læse mere på projektets hjemmeside eller du kan kontakte projektkonsulent Benedikte Møller Kristensen: Tlf Mobil Mail: Du er også velkommen til at komme forbi og få en snak - men ring først for at aftale et tidspunkt. Foto: Kirsten Simonsen, Pia Hesse / Grafisk design: Design Inc. - Tlf:

Handicaporganisationer er også for. etniske minoriteter Skrevet af: Benedikte Møller Kristensen, SUMH

Handicaporganisationer er også for. etniske minoriteter Skrevet af: Benedikte Møller Kristensen, SUMH Handicaporganisationer er også for etniske minoriteter Skrevet af: Benedikte Møller Kristensen, SUMH Indholdsfortegnelse Introduktion... 5 Projektets baggrund... 7 Anbefalinger til handicaporganisationer,

Læs mere

Katja Jørgensen. Mange flere. - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde

Katja Jørgensen. Mange flere. - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde Katja Jørgensen Mange flere - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde Aalborg 2007 Mange flere - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde 1. udgave

Læs mere

ALLE KAN VÆRE MED I VORES FORENING! Gode råd og konkrete metoder til at sikre, at alle kan deltage

ALLE KAN VÆRE MED I VORES FORENING! Gode råd og konkrete metoder til at sikre, at alle kan deltage 1 ALLE KAN VÆRE MED I VORES FORENING! Gode råd og konkrete metoder til at sikre, at alle kan deltage INDHOLDSFORTEGNELSE 2 INDHOLD --- 3 Kan alle deltage og være med i foreningslivet? --- 4 Nogle væsentlige

Læs mere

Udvikling af etniske minoritetsforeninger

Udvikling af etniske minoritetsforeninger Udvikling af etniske minoritetsforeninger - En guide til frivilligkonsulenter Er denne guide noget for dig? Arbejder du med at understøtte udvikling af etniske minoritetsforeninger? Vil du have inspiration

Læs mere

Sådan opstarter du et ungdomsråd

Sådan opstarter du et ungdomsråd Sådan opstarter du et ungdomsråd Unge, sociale aktiviteter, indflydelse, fester og mulighed for at blive hørt af kommunen er essens af et ungdomsråd. Mangler I et sted at være, vil I gerne have flere penge

Læs mere

Nye tider nye foreningsformer? En pjece om ungdom og foreningsliv af Andy Højholdt & Jens Christian Nielsen, Center for Ungdomsforskning (CeFU)

Nye tider nye foreningsformer? En pjece om ungdom og foreningsliv af Andy Højholdt & Jens Christian Nielsen, Center for Ungdomsforskning (CeFU) Nye tider nye foreningsformer? En pjece om ungdom og foreningsliv af Andy Højholdt & Jens Christian Nielsen, Center for Ungdomsforskning (CeFU) 1 2 "Vi har en uskreven regel om, at man ikke behøver at

Læs mere

MANGFOLDIGHED I VORES INTERESSEPOLITISKE ARBEJDE. Gode råd og konkrete metoder til at repræsentere mangfoldigt

MANGFOLDIGHED I VORES INTERESSEPOLITISKE ARBEJDE. Gode råd og konkrete metoder til at repræsentere mangfoldigt 1 MANGFOLDIGHED I VORES INTERESSEPOLITISKE ARBEJDE Gode råd og konkrete metoder til at repræsentere mangfoldigt 2 INDHOLD INDHOLDSFORTEGNELSE 3 --- Blik for mangfoldighed i jeres interessepolitiske arbejde

Læs mere

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen & kvinder i to kulturer Mødre Døtre Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job Rollemodel på fuldtid Det er vigtigt at tale sammen Vejen til viden Biblioteket blev

Læs mere

(0) Udret mere bliv ikke kun flere. Header. Sideheader. En guide til et styrket og mere mangfoldigt foreningsliv. Header. Rubrik. Rubrik.

(0) Udret mere bliv ikke kun flere. Header. Sideheader. En guide til et styrket og mere mangfoldigt foreningsliv. Header. Rubrik. Rubrik. Header Udret mere bliv ikke kun flere En guide til et styrket og mere mangfoldigt foreningsliv Rubrik Header (0) Rubrik Citat Reference Sideheader Udret mere - bliv ikke kun flere En guide til et styrket

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud Den lille Prins og Ræven I Antoine de Saint-Exupérys eventyr om Den lille Prins, der forlader sin asteroide for at finde nogle venner på de andre planeter, møder

Læs mere

God introduktion gennem ung til ung -relationer på Social- og Sundhedsskolen, Herning

God introduktion gennem ung til ung -relationer på Social- og Sundhedsskolen, Herning God introduktion gennem ung til ung -relationer på Social- og Sundhedsskolen, Herning Social- og Sundhedsskolen, Herning har med midler fra HOLD FAST gennemført et udviklingsforløb, hvor man har afprøvet

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

ET SPØRGSMÅL OM ÆRE IDÉKATALOG

ET SPØRGSMÅL OM ÆRE IDÉKATALOG ET SPØRGSMÅL OM ÆRE IDÉKATALOG UNGES BUD PÅ AT MODVIRKE OG FOREBYGGE SOCIAL KONTROL OG ÆRESRELATEREDE KONFLIKTER 1 INDLEDNING 1. HVAD ER SOCIAL KONTROL OG ÆRESRELATEREDE KONFLIKTER? Dette idékatalog har

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog På www.hejsundhedsvæsen.dk kan du finde flere eksempler på, hvad du kan spørge om. Du kan også finde inspiration, videoer, redskaber og gode råd fra fra læger,

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

Kom godt i gang TAG DEL. - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk. vores samfund

Kom godt i gang TAG DEL. - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk. vores samfund Kom godt i gang - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk Denne manual er udformet til jer, som nu står foran at skulle bruge TAGDEL.dk som et værktøj til at inddrage jeres medlemmer, frivillige og andre

Læs mere

pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp

pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp Dansk Flygtningehjælp igangsatte i 2006 et toårigt Pigeklubprojekt, der skulle etablere 21 pigeklubber for teenagepiger med etnisk

Læs mere

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Indledning Hvert menneske har en historie, der er værd at høre. Dette undervisningsmateriale Brug

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

FOKUS PÅ SÅRBARE FAMILIER I UDSATTE BOLIGOMRÅDER. En kortlægning af problemstillinger og indsatser

FOKUS PÅ SÅRBARE FAMILIER I UDSATTE BOLIGOMRÅDER. En kortlægning af problemstillinger og indsatser FOKUS PÅ SÅRBARE FAMILIER I UDSATTE BOLIGOMRÅDER En kortlægning af problemstillinger og indsatser FOKUS PÅ SÅRBARE FAMILIER I UDSATTE BOLIGOMRÅDER En kortlægning af problemstillinger og indsatser Nana

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Medicinpædagogik - så meget mere end medicin

Medicinpædagogik - så meget mere end medicin P A R K V Æ N G E T Der sker noget særligt, når mennesker sætter sig sammen og begynder at tale med hinanden. Dét der før var andres påstande, bliver til nye måder at forstå og erkende hverdagen på. I

Læs mere

Konflikt- håndtering

Konflikt- håndtering Konflikthåndtering Forord 2 Denne pjece er fra BAR Kontor til medarbejdere og ledere i kontorog administrative virksomheder. Pjecen er en del af et større undervisningsmateriale, som du finder på BAR Kontors

Læs mere

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed KAPITEL 5 MÆND OG KVINDER ER FORSKELLIGE OGSÅ SOM JOBJÆGERE Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed sammen, som par. Citat fra mand

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt Susanne Ohrt og Lene Poulsen at være Pårørende til en parkinsonramt formål Parkinsonforeningen har udarbejdet denne pjece for at støtte pårørende, der ligesom den parkinsonramte er blevet kastet ud i en

Læs mere

Vi er ude. Gu er vi ej. PerlePosten. Bidrager. Unge får hjælp i livet Side 2. - Og der blev jeg muslim! Side 3. Side 2. Side 3

Vi er ude. Gu er vi ej. PerlePosten. Bidrager. Unge får hjælp i livet Side 2. - Og der blev jeg muslim! Side 3. Side 2. Side 3 PerlePosten Vi er ude Gu er vi ej Der er mange fordomme, om hvem der er med, og hvem der ikke er med i samfundet. Spørgsmålet er hvem der bidrager, og hvem der ikke bidager til samfundet. Vi elever fra

Læs mere

Det er svært at bestemme selv, når man aldrig har lært det

Det er svært at bestemme selv, når man aldrig har lært det Denne artikel er den første i en række om forskellige brugerorganisationers arbejde med brugerindflydelse. Artiklen er blevet til på baggrund af et interview med repræsentanter fra ULF. Artiklen handler

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere