Gør en positiv forskel

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gør en positiv forskel"

Transkript

1 Undgå skader Du kan selv gøre meget for at skabe tryghed for dig og din familie. Her er en række gode råd, der gør det lettere for dig at forebygge skader og undgå uheld både derhjemme, i trafikken og på ferien.

2 Gør en positiv forskel For de fleste af os hører dét at få en forsikringsskade heldigvis til sjældenhederne. Men er uheldet ude, er det godt at have et forsikringsselskab, der kan træde til med den nødvendige rådgivning og den rette støtte. Som tryghedsleverandør ønsker vi dog at gå skridtet videre, for selv ikke den bedste forsikringserstatning kan måle sig med, at skaden aldrig var sket. Derfor har vi samlet en række gode råd, der gør det lettere at forebygge nogle af de skader, du kan være uheldig at opleve. Med brochurens råd og anbefalinger kan du gøre en positiv forskel ikke bare for dig selv og din familie du kan også være med til at begrænse skader i trafikken, på ferien, i haven og alle de andre steder, du færdes. Har du spørgsmål, eller ønsker du et godt råd, er du naturligvis velkommen til at kontakte os på Så skal vi gøre vores til, at du også fremover kan skabe tryghed for dig selv og dem, du holder af.

3 Indhold Brand.... Du kan begrænse eller helt undgå brand ved at sikre, at dine stikkontakter og ledninger er i god stand, og ved at slukke for vaskemaskine og tørretumbler inden du går i seng eller forlader hjemmet. Vand... Undgå vandskader ved jævnligt at vedligeholde og rense tagrender og afløb samt sørge for god og tryg opbevaring af alle dine ting. Storm.... Du ved som regel, når en storm er på vej ind over landet. Brug den viden til at sikre dit hus og din have og dermed undgå skader. Indbrud... Hvis du tænker på din bolig, som en tyv ville gøre det, kan du få øjnene op for de ting, der gør det let at trænge ind i huset og derefter ændre dem. Tyveri.... Tøm altid bilen og lås cyklen godt fast. Det er bare nogle af de få gode vaner, du kan tillægge dig, hvis du vil undgå, at din bil eller cykel bliver stjålet. Indeklima... Luft godt ud og brug emhætten og tørretumbleren, så er du allerede godt på vej til at skabe et godt indeklima og undgå fugt i boligen. Hjemmet... Varme gryder i køkkenet og løse tæpper i gangen er bare nogle af de ting, du bør være opmærksom på, når du skal skabe et trygt hjem for hele familien. Haven... Med lidt forberedelse og et godt overblik kan arbejde og leg sagtens finde sted i haven, uden at det fører til skader. Gør trampolinen sikker, og kend de værktøjer, du arbejder med. Trafikken... Tag hensyn til dine medtrafikanter og sørg for, at du selv er synlig i trafikken. Vær ekstra opmærksom på ældre og børn. Vinter.... Vil du sikre din bolig mod vinterskader, skal du først og fremmest fjerne store mængder sne fra taget og holde tagrender og nedløbsrør fri for skidt og blade. Trafikken Før ferien.... Glæd dig til din ferie og husk både det gule sundhedskort og det blå EU-sundhedskort. Tjek også at passet ikke er udløbet, og at du har de anbefalede vaccinationer. På ferien... Lad dyre smykker og ure blive hjemme og brug kreditkort i stedet for at have en masse kontanter på dig. Så er du bedre sikret mod tyveri og kan nyde ferien i fulde drag.

4 Brand Der er meget, du og din familie kan gøre for at begrænse eller helt undgå brand i jeres hjem. Generelt handler det om at bruge jeres sunde fornuft, så I ikke ender blandt dem, der hvert år mister livet eller kommer voldsomt til skade i en brand. Eller blandt dem, der får ødelagt deres hjem og mister alt, hvad de ejer og har. Røgalarmer Sæt røgalarmer op i loftet i alle stuer og værelser, så de kan høres over hele huset. Alarmerne skal sidde mindst en halv meter fra væggen. Vi anbefaler optiske røgalarmer. Tjek jævnligt batteriet og selve røgalarmen, så du er sikker på, at den virker. Send eventuelt en sms med teksten Batteri start til 1969 så minder vi dig om, hvornår du skal tjekke dine røgalarmer. Sund fornuft, opmærksomhed og overblik er væsentlige faktorer, når I skal sikre jer bedst mod brand i hverdagen. For eksempel er det vigtigt, at I kender hjemmets flugtveje. Det er også en god idé jævnligt at holde brandøvelse, så I alle ved, hvad I skal gøre i tilfælde af brand. Allerbedst er det naturligvis, hvis branden aldrig opstår, og også det kan I være med til at sikre. I den forbindelse har vi på tegningen samlet en række gode råd om indretning, udstyr og tekniske foranstaltninger. Få flere gode råd på tryghedsraadgiveren.dk, trygfonden.dk og dbi-net.dk. Brandtæppe Hav et brandtæppe i køkken, soveværelse eller andre udsatte steder, så du kan reagere med det samme. Opstår der fx ild i en gryde, kan du hurtigt kaste brandtæppet over og kvæle ilden. Hårde hvidevarer Sluk altid for vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine, inden du går i seng eller forlader hjemmet, da de udvikler stærk varme, som i værste fald kan føre til brand. Gør fnugfilteret i tørretumbleren rent, og rens jævnligt filteret i emhætter og andre ventilatorer. Elektriske apparater Træk stikket ud til dine elektriske apparater som fx kaffemaskine, blender og el-kedel, når du ikke bruger dem. Sluk altid for strømmen til tv et på kontakten på væggen. Sørg for luft omkring tv et og undgå at placere det i et trangt skab.

5 Brandslukningsudstyr Hav altid en skum- eller pulverslukker i hjemmet og placer den, så den er let at få fat på for alle husets beboere. Kontroller jævnligt trykket i skum- eller pulverslukkeren, og få den kontrolleret af et godkendt firma mindst hvert 5. år. Udstyret bør dog ikke være ældre end 10 år. El-installationer, stikkontakter og forlængerledninger Undgå at koble flere apparater til forlængerledninger eller stikdåser, end de er beregnet til. Se ofte alle stikkontakter og forlængerledninger efter. Er de løse, brune eller varme, bør du undersøge dem nærmere eller skifte dem ud. Brand Lamper og pærer Brug aldrig en stærkere pære, end lampen er beregnet til. Overlad monteringen af lamper til en fagkyndig eller en autoriseret installatør. Levende lys Forlad aldrig et rum med levende lys. Placér tændte lys i god afstand til brandbart materiale, og brug ikke-brandbare lysestager og dekorationer. Stil fyrfadslys i en lysestage eller på et ikke brandbart fad. Hav vand, brandtæppe, pulver- eller skumslukker i nærheden, når du tænder juledekorationer eller lys på juletræet. Flugtveje Kend boligens flugtveje, og hold jævnligt brandøvelse. Begræns tilførslen af ilt til en brand ved at lukke døre og vinduer, og kravl i sikkerhed med hovedet tæt ved gulvet. Gå ikke ud på en trappe fuld af røg, men benyt en anden flugtvej, eller bliv inde til brandvæsenet hjælper dig ud. Har du altan, så gå ud på den og hold døren lukket. Brug ikke elevatoren, hvis du bor i højhus. Pejs og brændeovn Fyr kun op i pejs og brændeovn med passende mængde tørt brænde, og sørg for at have et godt træk. Hold altid øje med pejsen og husk gnistfanger. Tøm asken også fra askebægeret et sikkert sted fx i en særlig stålspand. Selvantændelige klude Klude, der har været brugt til at give møbler eller køkkenbordet olie, kan være selvantændelige, og du må ikke smide dem i skraldespanden. Smid i stedet kluden i pejsen eller brændeovnen under opsyn, eller kom den i et gammelt syltetøjsglas med låg på, så du kan bruge den igen, næste gang du skal oliere bordet. Rygning Forlad aldrig en tændt cigaret, cigar eller pibe, og ryg aldrig i sengen eller andre steder, hvor du kan falde i søvn. Rygning i sengen er en af de hyppigste årsager til brand i private hjem så vær opmærksom på dine og resten af familiens rygevaner. Komfur Sluk komfur og kogeplader, hvis du ikke befinder dig i nærheden også selvom du er i gang med at lave mad.

6 Vand Vejrliget har ændret sig de senere år, og for mange mennesker kan det derfor være nyttigt at se på hjemmet med lidt andre øjne. Måske har du en kælder, et udhus eller en garage, som du bør sikre bedre mod vandskader. Eller måske skal du overveje, om dine yndlingsting er opbevaret et sted, der selv ved kraftigt regnvejr er tørt og godt. Loftsrum Isolér rør i loftsrum og andre kolde rum, så du undgår frostskader i løbet af vinteren. De ekstreme vejrsituationer med skybrud og voldsomt regnvejr har været årsag til enorme skader i mange boliger, og alt for mange har desværre erfaret, hvor store ødelæggelser og voldsomme gener, en oversvømmelse kan føre med sig. Med forberedelse kan du begrænse mange af de skader, der typisk opstår i forbindelse med vand i huset. På tegningen har vi samlet en række gode råd, der kan gøre din bolig mere modstandsdygtig over for vand. Du kan få flere gode råd på tryghedsraadgiveren.dk. Terræn Sørg for, at der er fald på græsplæne, terrasse og indkørsel, så vand kan løbe væk fra huset.

7 Sommerhuset I sommerhuset gælder selvfølgelig de samme råd som i helårshuset. Sørg derudover for, at der er rigelig varme året rundt, så du undgår frosne og sprængte vandrør. Luk alternativt for vandet, og tøm alle rør og kummer, inden vinteren sætter ind. Vand Tagrender og nedløb Sørg for, at tagrender og nedløb er rensede og klar til at lede vandet den rigtige vej. Udendørs afløb og riste skal holdes rene og fri for affald og blade. Vandskadealarm Installér en vandskadealarm. Har du utætte rør, løbende vandhaner eller utætheder på andre vandinstallationer, vil alarmen afsløre det. En vandskadealarm giver dig desuden rabat på din villa- og fritidshusforsikring. Kontakt os på , hvis du vil høre mere. Udendørs vandhane Luk for vandforsyningen til den udendørs vandhane i vinterhalvåret. Kælderen Opbevar ikke ting i kælderen, der har stor betydning for dig, og som kan tage skade af vand. Løft så meget som muligt væk fra kældergulvet, og opbevar dine ting på borde, i plastikbeholdere eller på reoler, der kan tåle vand. Undgå tæpper, gipsvægge og trægulve i kælderen. Varmesystemet Sørg for, at der er cirkulation og varme på varmesystemet året rundt. Det gælder også rum, du ikke umiddelbart opholder dig i. Tjek jævnligt trykket på varmesystemet. Falder det drastisk eller gentagne gange, selvom du har fyldt vand på, kan det være tegn på en utæthed. Dræn og kloakker Tjek jævnligt dræn og kloakker, så du sikrer dig, at de fungerer og ikke er stoppede. Installér eventuelt en ekstra pumpe i din pumpebrønd, eller installér et højtvandslukke.

8 Storm De fleste af os tænker på stormvejr som et efterårsfænomen, men en storm kan ramme landet hele året. Heldigvis giver vejrudsigterne os som regel mulighed for at forberede os, så vi kan begrænse skader og uheld. Du vil derfor ofte have tid til at sætte havetrampolinen væk, lukke drivhusets vinduer og i det hele taget sikre, at både hus og have er klar til en ordentlig gang blæst. På dmi.dk kan du holde øje med lokale stormvarsler, og her på tegningen kan du se, hvordan du kan sikre dit hus og dine ting bedst muligt, inden stormen rammer. Få flere gode råd om, hvordan du kan forebygge stormskader, på tryg.dk under Forebyg skade. Drivhus Luk døre og vinduer til drivhuset, så vinden får sværere ved at få fat.

9 Træer Beskær løbende store, udsatte træer i din have, eller fæld dem i yderste konsekvens, hvis de kan være til fare i en storm. Fjern knækkede grene, der hænger løst. Løse tagsten Vedligehold din bolig, så der ikke er løse tagsten eller andre dele, der kan rive sig løs under en storm. Luk vinduer Luk døre og vinduer, og vær særligt opmærksom på at få lukket alle ovenlysvinduer. Storm Ombygning Er du ved at bygge om, bør du sikre dig, at bygningen er tilstrækkeligt afdækket, og at dækningsmaterialet er korrekt anbragt og fastgjort. Trampolin Fastgør havetrampolinen forsvarligt, så den ikke bliver taget af vinden. Fjern eventuelt selve trampolinen, så kun stativet er tilbage, eller vend trampolinen på hovedet, så vinden ikke kan komme ind under den. Haven Flyt grill, havemøbler, parasol, blomsterkrukker eller andre haveting ind i et skur eller helt ind i huset. Tjek og vedligehold løbende drivhus, legehus, flagstang, plankeværk og lignende, så tingene altid er i forsvarlig stand.

10 Indbrud Med omtanke og viden kan du gøre en hel del for at sikre dig mod indbrud. For selvom tyve ofte er opfindsomme, når de skal skaffe sig adgang til private boliger, kan du med ganske få tiltag gøre deres liv temmelig besværligt forhåbentlig endda så besværligt, at de ender med at opgive forsøget. Nabohjælp Lav en aftale med naboerne om at holde øje med hinandens huse både i det daglige, og hvis du er væk i længere tid. Er naboen på ferie, kan du fx fylde skrald i hans affaldsbeholder, tømme postkassen, slå græsset eller sætte fodspor i sneen, så tyven får indtryk af, at der er nogen hjemme. Se på naboor.dk, hvordan I kan hjælpe hinanden via sms. Ud over at sikre din egen bolig, bør du være kritisk over for de varer, du får tilbudt usandsynligt billigt på internettet eller i Den Blå Avis. Er du usikker på, hvor en vare stammer fra, bør du ikke købe den. Ved at gøre det svært for tyven at komme af med sine tyvekoster, kan du selv være med til at begrænse indbrudstyveri. Læs mere på taenkoverprisen.dk. På tegningen finder du en række gode råd, der kan være med til at forhindre indbrud. Du kan også få mere information om forebyggelse af indbrud på tryghedsraadgiveren.dk, stopindbrud.dk og dkr.dk. Værktøj og udstyr Lås stiger og værktøj inde, så tyven ikke finder redskaber på grunden, de kan anvende til at bryde ind i huset med.

11 Tyverialarm Installér en tyverialarm det kan ofte være det, der gør, at tyven går uden om dit hus. Og selvom alarmer ikke er en garanti mod indbrud, vil de ofte stresse og genere tyven, så han hurtigt forsvinder igen. Har du tyverialarm, giver vi dig rabat på din indboforsikring. Kontakt os på , hvis du vil høre mere. Døre og vinduer Sørg for, at dørlåse og vindueshasper i hele huset er i ordentlig kvalitet og stand. Lås altid alle yderdøre, og luk alle vinduer, inden du forlader hjemmet også selvom du kun er væk i få minutter. Få låsene kodet om, hvis du flytter til ny bolig. Skift vridelåse ud med nøglelåse, så tyven ikke kan komme ud af dørene, hvis han er kommet ind gennem vinduet. Elektronik Fastmontér tv og musikanlæg på væggen, så udstyret er besværligt at flytte. Placér computere og andet elektronisk udstyr, så det ikke er synligt udefra. Indbrud Mærkning Få dine værdigenstande mærket, så det bliver sværere for tyven at sælge dem. Du kan låne mærkningsudstyr på flere politistationer. Læs eventuelt mere om mærkning på stopindbrud.dk. Særligt værdifulde ting Gem altid de ting, der har størst værdi for dig, eller tag dem med, når du forlader huset. Installér eventuelt en indbrudssikker boks til smykker og sølvtøj, eller få tingene opbevaret i en bankboks. Lys ud og inde Installer sensorstyret udendørslys, som gør det svært at nærme sig dit hus uden at vække opsigt. Benyt tænd-og-slukure til at signalere liv, når du ikke er hjemme. Sørg for, at der tændes og slukkes i forskellige rum på forskellige tidspunkter. Kældervinduer Sæt trådnet og gitter for kældervinduerne. Blokér dem eventuelt med et vinkeljern, hvis du ikke skal kunne bruge vinduet som flugtvej i tilfælde af brand.

12 Tyveri Det er ikke nødvendigvis svært at sikre sig mod cykel- eller biltyveri. Det kræver blot, at du ved, hvad du skal gøre, og husker at gøre det. Selv små ting kan nemlig få betydning for, om din bil eller cykel bliver stjålet. Pas på din pung og taske Hold din taske lukket, og hold den tæt ind til kroppen. Læg aldrig din pung øverst i indkøbsposen eller tasken, og lad den heller ikke være i baglommen. Med lidt omtanke og gode vaner i hverdagen kan du altså gøre det betydeligt sværere for tyven at få fingrene i din cykel eller bil. Dermed slipper du forhåbentlig for at blive en af de næsten danskere, der hvert år får stjålet deres cykel. Eller en af de stadig flere bilister, der oplever, at deres bil forsvinder eller bliver udsat for tyveri. På tegningen kan du se, hvad du kan gøre for at undgå tyveri. Du kan få flere gode råd på tryghedsraadgiveren.dk og stopindbrud.dk. Cykellås Lås altid din cykel med en godkendt lås og også gerne med en kædelås om hjul og stel. Lås den fast til et cykelstativ eller et skilt, og lås den også, når du stiller den hjemme hos dig selv, i en cykelkælder, i garagen eller i haveskuret. Ny cykel Tænk over, om du behøver at lade en ny cykel stå alene ved stationen, eller om du kan køre dertil på en ældre model. Vælger du den nye cykel, kan du sikre den med en ekstra lås og låse den fast til selve cykelstativet.

13 Idrætshaller og omklædningsrum Lås altid dine ting inde i et skab. Hvis der ikke er skabe, så tag altid dine værdifulde ting og dit dyre tøj med ind i træningsrummet i en taske. Lad dine dyre smykker og dit ur blive hjemme. Råb op Råb op, hvis du ser, at en anden er ved at blive bestjålet. Parkér sikkert Risikoen, for at din motorcykel eller knallert bliver stjålet, stiger betydeligt, når du parkerer den et afsides sted. Vælg derfor befærdede steder. Og stil kun din knallert ved togstationer og busstoppesteder, hvis det er absolut nødvendigt, for her er der særlig stor risiko for tyveri. Fjern løst udstyr Frist ikke tyven. Tag dine værdigenstande og din styrthjem med dig, når du forlader motorcyklen eller knallerten. Lås løse genstande inde i motorcyklens side- og topbokse. Mærk løse dele Lån en elektrisk gravørpen hos politiet, og mærk motorcyklens ekstraudstyr. Når dit udstyr er mærket, er det vanskeligt for tyven at sælge tyvekosterne. Samtidig er det lettere for politiet at finde frem til dig, hvis de finder tyvekosterne. Tyveri Indkøb og gaver Lad aldrig gaver eller andre indkøb ligge i bilen, når du forlader den. Lås benzindækslet Brug et benzindæksel med lås og lås det. Så bliver det mere besværligt for tyven, når han skal tanke, og han undlader måske helt at stjæle din motorcykel eller knallert. Elektronisk udstyr Tag altid gps, mobiltelefon, ipod og lignende elektronisk udstyr med dig, når du forlader bilen. Fjern også diverse holdere til udstyret eller gem dem helt væk, så du ikke risikerer at friste tyven. Indbrud i bilen Tøm bilen, før tyven gør det. Lad aldrig værdigenstande, tasker, jakker eller andet, der kunne friste en indbrudstyv, blive i bilen. Tænk over, at tyven måske ikke udefra kan se, at din helt tomme vindjakke eller sportstasken i bunden af bilen er værdiløs.

14 Indeklima Mens de fleste af os godt ved, at vi skal lufte ud og undgå fugt i boligen, tænker vi måske sjældent over, hvor stor betydning det har, om vi hænger vasketøjet til tørre indenfor eller tænder ild i pejsen. Men et sundt indeklima er vigtigt for hele familien. For er der først kommet fugt i hjemmet, kan det desværre medføre skader på huset og risiko for jeres helbred. På tegningen finder du en række gode råd, der kan være med til at sikre dig og din familie et godt og sundt indeklima. Køkken Læg låg på gryderne, når du laver mad, og hav altid emhætten tændt. Har du ingen emhætte, kan du i stedet åbne vinduet. Vasketøj Undgå at tørre tøj i stuer og værelser, og hæng altid kun tøj op, der er centrifugeret det begrænser fugtigheden og forkorter tørretiden. Hæng helst tøjet op udenfor eller i et ventileret kælderrum. Brug tørretumbleren, når det er muligt. Kælder Undgå trægulve og træbeklædning på væggene i kælderen. Træ er modtageligt for fugt, hvilket kan forværre indeklimaet.

15 Døre og vinduer Sørg for, at fuger omkring døre og vinduer er tætte, og at sålbænken er vandafvisende. Badeværelse Tænd ventilatoren og åbn vinduet, når du er i bad. Lad også vinduet være åbent efter badet, så du får luftet godt ud. Isolering Sørg for den rette isolering, hvis du bor i hus. Både for lidt og for meget isolering kan være skadeligt for indeklimaet. Søg rådgivning hos en ekspert eller fagmand, hvis du er i tvivl. Udluftning Luft ud i hele huset tre gange dagligt i 5-10 minutter kraftigt med gennemtræk. Byggeri Brug de rette byggematerialer, hvis du skal bygge om eller bygge til. Fx er organisk materiale som gips og træ ikke egnet i badeværelser og bryggerser, da det holder på fugten. Søg rådgivning hos en ekspert eller fagmand, hvis du er i tvivl. Indeklima Radiatorer og anden varme Hav varme på i alle rum hele året også selvom du ikke benytter hele huset. Sover du bedst i et køligt rum, kan du skrue ned for varmen og lufte godt ud, inden du går i seng.

16 Hjemmet For de fleste mennesker er hjemmet en tryg base. Men selvfølgelig kan der ske skader, selv under trygge kår. Mere end 60 % af alle ulykker, som børn i alderen 0-6 år kommer ud for, sker derhjemme. Men også mange voksne er uheldige fx i køkkenet, og flere end ældre kommer hvert år på skadestuen på grund af en faldulykke. Med en lille indsats kan du forebygge, at du selv eller en anden i din familie kommer til skade. På tegningen har vi samlet en række gode råd, der kan være med til at sikre hverdagen for både børn og voksne. Du kan få flere gode råd på foerstehjaelp.dk/undgaa. Små børn i hjemmet Lad kun børn lege med legetøj, der passer alderen. Smådele kan være farlige, hvis barnet putter dem i munden. Forlad aldrig dit barn, når det ligger på puslebordet eller er i bad. Lær generelt barnet at færdes sikkert i huset, og sæt eventuelt gitter for trapper, pejs og brændeovn eller andet, som barnet ikke må komme i nærheden af. Løse ledninger Lad aldrig ledninger ligge løst på gulvet, hvor du og resten af familien går.

17 Medicin og kemikalier Opbevar medicin og kemikalier, så børn ikke kan få fat på dem. Også vaskepulver, skyllemiddel, rengøringsmiddel og lignende kan være giftigt, og skal derfor holdes væk fra børnene. Tændstikker og tobak Sørg for, at tændstikker og lightere er gemt væk, så børnene ikke kan få fat på dem. Ryg aldrig i sengen eller andre steder, hvor du risikerer at falde i søvn. Køkkengrej værktøj Sørg for, at børn ikke kan få fat på skarpe, spidse eller på anden måde farlige redskaber. Gem køkkenknive og værktøj væk, eller lås det inde. Hårde hvidevarer Brug så vidt muligt komfurets bagerste kogeplader, og lad aldrig håndtag fra gryder og pander rage ud over kanten. Sørg for, at ovn, vaskemaskine, tørretumbler og lignende er børnesikrede og kun kan åbnes ved brug af to hænder. Hjemmet Madlavning Vær generelt opmærksom på varme ting, når du laver mad, og vær forsigtig med skarpe køkkenknive og andre køkkenmaskiner. Hæld aldrig vand på en brændende frituregryde. Kvæl i stedet ilden ved at lægge et brandtæppe eller et låg over gryden.

18 Haven For mange børn og voksne er haven et yndet sted at koble af eller nyde et aktivt liv. Men uanset om du er til havearbejde eller familielege, bør du overveje, om haven er et sikkert sted at være. Gynger, klatrestativer og rutsjebaner Sørg for blødt underlag under gynger og klatrestativer, og tjek jævnligt, at reb, skruer og træværk er i ordentlig stand. Pas på med at lade barnet køre ned ad rutsjebanen med hovedet først. For haven er faktisk også et sted, hvor mange kommer til skade. Nogle fordi de knokler for hårdt på med havearbejdet, andre fordi en sjov leg eller en hyggelig aktivitet udvikler sig i en uheldig retning. Heldigvis er der masser af ting, du kan gøre for at passe på dig selv og dine nærmeste. På tegningen har vi samlet en række råd, så du og din familie kan være tryg i din have. Planter Lær børnene, at ikke alt må puttes i munden. Visse planter og bær kan være giftige og er derfor farlige for børnene. Vand i haven Hold øje med børnene, når de er i haven. Selv få centimeter vand kan være nok til, at et barn drukner, hvis det falder uheldigt.

19 Brændestablen Lær børnene, at de ikke må klatre på brændestabler eller på andre ustabile overflader som fx en bunke sten eller fliser. Tagarbejde Vælg ordentligt fodtøj hvis du skal op på taget. Forkert fodtøj kan få dig til at glide og falde. Træd kun op på stiger, der er solide og står godt fast. Få eventuelt en anden person til at holde stigen, når du kravler op og ned. Haveredskaber Sørg for at spidse og skarpe haveredskaber og værktøj er gemt væk eller låst inde, når du ikke bruger dem, så børnene ikke kan få fat på dem. Trampolin Hold øje med børnene, når de hopper på trampolin, og lad dem altid hoppe hver for sig. Sæt net omkring trampolinen, så børnene ikke falder ud over kanten. Havearbejde Kend de maskiner du bruger til havearbejde, så du ikke kommer til skade, når du tænder dem. Bruger du kædesav til at beskære træer og buske, så husk hjelm med visir, sikkerhedsbukser og sikkerhedssko. Beskyttelsesudstyr Børn på cykel, løbehjul, rulleskøjter eller lignende skal benytte sikkerhedsudstyr som cykelhjelm, albue-, knæ- og håndledsbeskyttere. Advarsels- eller sikkerhedsveste øger desuden barnets sikkerhed i trafikken. Haven

20 Trafikken Mange af os bevæger os ud i trafikken hver eneste dag uden at spekulere meget over det. Alligevel kan det være en god idé at sætte fokus på trafiksikkerheden. For selvom antallet af ulykker i trafikken heldigvis er faldet de seneste år, er der desværre stadig for mange, der kommer galt af sted på veje og cykelstier. For dem, som uheldet rammer, er det ofte forbundet med store gener, mulige kvæstelser eller ligefrem sorg. Der er derfor god grund til fortsat at kæmpe for større sikkerhed i trafikken. På tegningen kan du se, hvor du kan sætte ind, hvis du vil gøre trafikken mere sikker. Du kan også få flere informationer på sikkertrafik.dk. Ældre og børn i trafikken Vær ekstra opmærksom på ældre og børn i trafikken. Sæt farten ned, når du nærmer dig områder med mange cyklister og fodgængere. Tag hensyn til børn, der endnu ikke er helt trygge i trafikken, og udvis forsigtighed, når du kører i nærheden af skoler og fritidsklubber. Vær opmærksom på bilens blinde vinkler, især når du drejer til højre. Træthed og pauser Kør ikke bil, hvis du er træt eller udkørt. Hold som minimum en pause hver anden time, hvis du skal køre langt, så du kan strække ben og få lidt frisk luft. Motorcykler Vær opmærksom på de mange motorcykler, der ofte kommer på vejene i forårsmånederne.

21 Højresving Vær specielt opmærksom på trafikanter, der skal svinge til højre. Ved højresving kan bilisten ikke altid se dig, hvis du fx er på cykel, knallert eller motorcykel. I stedet for at stole på lyssignaler eller køre frem fordi du har ret til det, bør du først køre, når du har fået øjenkontakt med bilisten eller vente, til bilisten er helt væk. Mobiltelefon Brug aldrig håndholdt telefon, når du kører, og begræns i det hele taget mobiltelefonsnak under kørslen, da det svækker din koncentration. Overhold loven Kør altid efter forholdene, og overhold hastighedsbegrænsningen. Er det glat, eller har det sneet, bør du være ekstra opmærksom. Også i regnvejr kan køreforholdene ændre sig. Kør derfor altid hjemmefra i god tid. Hjelme og veste Brug altid cykel- eller styrthjelm. Børn bør også bruge trafikeller sikkerhedsvest, så de er lettere at få øje på i trafikken. Cykellygter og reflekser Husk dine cykellygter og sørg for, at de lovpligtige reflekser på hjul eller dæk er i orden. Sikre transportmidler Sørg for at dit transportmiddel, hvad enten det er en cykel, knallert, bil eller motorcykel, altid er i ordentlig og lovlig stand. Det gælder særligt bremser, dæk og lygter. Overblik Vis hensyn og vær koncentreret, hver gang du bevæger dig ud i trafikken. Trafikken Alkohol og narkotika Hold dig fra trafikken, hvis du er påvirket af alkohol eller narkotika. Det kan være ulovligt, og du udsætter dig selv og dine medtrafikanter for stor fare. Samtidig risikerer du, at din forsikring ikke dækker skader, hvis du har været påvirket under kørslen.

22 Vinter Sne, frost og vintervejr kan give masser af gode oplevelser især hvis du har fri og ikke behøver at bevæge dig ud i trafikken. Men skal du ud at køre, kan lidt forberedelse være med til at sikre dig en tryg tur husk fx vinterdæk! Har du hus eller sommerhus, kan du også med fordel forberede dig på årstiden, så du slipper for besvær med frost- og sneskader. På tegningen har vi samlet en række gode råd om, hvordan både huset og bilen bliver klar til vintervejret. Vis hensyn i trafikken Kør forsigtigt, vis hensyn og hold god afstand, når du kører om vinteren. Vejbanen kan være pletvist isglat, uden at du kan se det, og snedriver kan komme pludseligt. Vær opmærksom på at din og andres bremselængde kan være længere end normalt. Vinterdæk Sæt vinterdæk på bilen i god tid, inden det bliver frostvejr som tommefingerregel når temperaturen konstant er under 7 grader. Med Tryg Vejhjælp kan du få skiftet dæk på et af vores værksteder. Hør mere om Tryg Vejhjælp på

23 Taget Vær opmærksom på store mængder sne på taget, og læs eventuelt Erhvervs- og Byggestyrelsens vejledning, Hvordan rydder jeg mit tag for sne, som du finder på ebst.dk. Som kunde i Tryg kan du få rabat på snerydning hos én af vores samarbejdspartnere. Kontakt os på for mere information. Fygesne på loftet Tjek jævnligt dit loft for fygesne, så du undgår vandskader, når det bliver tøvejr. Tagrender og nedløbsrør Hold tagrender og nedløbsrør rene og fri for skidt og blade. Tilstoppede eller frosne nedløbsrør kan forvolde skade på murværk og andre bygningsdele. Istapper Fjern eventuelle istapper, så de ikke falder ned og forvolder skade på andre eller på huset. Sommerhuset Sørg for god varme i sommerhuset året rundt, eller luk helt af for vandet, og tøm alle rør og kummer, inden frosten sætter ind. Udendørs vandhane Luk for vandforsyningen til den udendørs vandhane. Fortove Pas på når du færdes på glatte fortove og stier. Husk også selv at rydde sne og fjerne is foran dit hus og sørg for, at der er saltet eller gruset. Vinter

24 Før ferien Forventningens glæde hører med til dét at planlægge en ferie med gode oplevelser. Men har du prøvet at rejse før, ved du sikkert også, hvor meget planlægning der skal til, inden glæderne for alvor bliver indfriet. Rejsepapirer Hav styr på alle dine rejsepapirer. Medbring kopi af pas, visum og lignende dokumenter, eller gem dem på din telefon med vores mobil app, så du har overblik, hvis originalerne forsvinder. Giv en kopi af din rejseplan til et familiemedlem i Danmark, så du er til at få fat på under rejsen. På tegningen har vi samlet en række gode råd, som du kan bruge til at skabe overblik over de ting, du får brug for i forbindelse med en rejse. Nogle af dem afhænger af din rejseform, mens andre er mere generelle. Tilsammen giver de dig et godt overblik, så du trygt kan tage afsted vel vidende, at du er godt forberedt. Du kan også få flere gode råd på sundhed.dk, badesikkerhed.dk og tryghedsraadgiveren.dk. Kronisk sygdom Undersøg om luftfugtighed, varme og lignende kan indvirke på en eventuel kronisk sygdom. Medbring altid information om din sygdom på engelsk. På kan du høre mere om, hvad vores rejseforsikringer dækker, hvis du bliver syg på rejsen. Sundheds- og årsrejsekort Husk at medbringe det gule sundhedskort og det blå EUsundhedskort. Hvis du har rejseforsikring hos os, kan du få et årsrejsekort med vigtige telefonnumre. Godt helbred Vær ekstra opmærksom på din helbredstilstand, når du skal på ferie. Konsultér derfor din læge, inden du tager afsted, hvis du er det mindste i tvivl. Briller og kontaktlinser Medbring et ekstra sæt briller eller kontaktlinser, og læg dem i forskellige tasker, så du har et sæt, hvis bagagen bliver forsinket.

25 Billetter, pas og visum Kontrollér at alle dokumenter indeholder korrekte navne, rejsedatoer, udløbsdatoer og destinationer, inden du tager afsted. Vær opmærksom på, at børn, uanset alder, skal have eget pas. Bilferie Medbring kørekort, det røde og det grønne kort samt bilens originale registreringsattest, hvis du kører i bil på ferie. Lejer du bil eller motorcykel uden for EU, anbefaler vi, at du medbringer internationalt kørekort. Husk også sikkerhedsveste til alle, det er et lovkrav i nogle lande. Sms-varsling Få en sms hvis der fx er strejker, smittefare, uro, terror eller naturkatastrofer i det område, du rejser i. Tilmeld dig smsvarsling med vores mobil app eller send en sms med teksten rejse til Mobilt apotek Medbring medicin og lignende til de mest almindelige sygdomme og skader fx hovedpinepiller, transportsygepiller, diarrépiller, solcreme, creme til behandling af solskoldning eller betændelse, myggespray, plaster eller andet. Medicin og pillepas Medbringer du medicin på rejsen, skal du i nogle tilfælde have udstedt et pillepas. Det gælder især medicin med euforiserende stoffer. Som tommefingerregel skal du bruge pillepas, hvis medicinen er mærket med en advarselstrekant. Læs mere om pillepas på sundhed.dk. Graviditet En normalt forløbende graviditet er ingen hindring for at tage på ferie. Følg flyselskabernes retningslinjer, der typisk tillader, at du flyver til og med 35. graviditetsuge. Bevæg dig ombord på flyet helst 10 minutter hver time. Tal med din læge, hvis du skal til rejsemål, der kræver vaccination eller anden medicin. Vaccination Sørg for at få de rette vaccinationer, inden du rejser. Tal med din læge om det eller få mere information på Statens Serum Institut, ssi.dk. Aktiv ferie Undersøg om din ulykkesforsikring dækker, hvis du skal dykke, paraglide, rafte eller deltage i andre fysisk krævende aktiviteter. Nogle aktiviteter kræver en udvidet forsikring. Kontakt os på , hvis du ønsker mere information. Før ferien

26 På ferien Forhåbentlig har du masser af dejlige minder og gode oplevelser i hukommelsen, når du ser tilbage på dine ferier. Og sådan skulle det også gerne være. Men kommer du ud for et uheld, bliver syg eller får brug for hjælp under din ferie, er det godt at vide, hvordan du bedst griber situationen an. Med et par gode råd kan du sikre dig, at du slipper lettest gennem situationen også når du er uden for landets grænser. På tegningen har vi samlet en række gode råd, det kan være en fordel at kende til, når du er på ferie. Du kan også få flere gode råd på sundhed.dk, badesikkerhed.dk og tryghedsraadgiveren.dk. Badeudstyr Luftmadrasser, badedyr og lignende bør kun bruges til at lege med i vandkanten eller poolen. Læg dig aldrig til at sove eller solbade på dem, da du risikerer at drive til havs. Tyveri Undgå at have for mange kontanter på dig, og brug så vidt muligt kreditkort. Fordel kontanter flere steder og eventuelt mellem flere rejsende. Lad dyre smykker og ure blive hjemme, og opbevar dem eventuelt i en bankboks, mens du er væk. Brug hotellets safety-boks, og lås altid døren til dit hotelværelse også når du selv er der.

27 Svømning og udspring Svøm kun langs kysten, og hold øje med hinanden. Vær opmærksom på understrøm og hestehuller. Tag aldrig hovedspring, hvis du ikke kender havbunden eller bassindybden. Pas på vandscootere, speedbåde og lignende, når du svømmer i havet. Solskoldning Brug solcreme med høj faktor faktor 20 eller højere og hold dig fra direkte sol midt på dagen. Smør dig ofte ind, eller tag en tynd trøje på, som kan skærme for solen. Vær specielt opmærksom på børn, der ofte får meget sol, når de bader eller leger på stranden. Badeferie hold øje! Bad kun ved stranden, når forholdene er til det, og du ikke er alene. Hold altid børn under opsyn, og lad dem aldrig gå længere ud end til navlen. Sygdom Kontakt vores døgnåbne alarmcentral på , hvis du bliver syg på rejsen og har forsikring hos os. Husk at medbringe det gule sundhedskort, det blå EU-sundhedskort og vores årsrejsekort med vigtige telefonnumre. Leje af bil, motorcykel mv. Køb forsikring hos udlejeren, hvis du lejer bil, motorcykel, jetski eller vandscooter. Benyt et stort, internationalt bureau, eller lej gennem dit rejsebureau. Vær opmærksom på forsikringens indhold, betingelser og selvrisiko. Kontrollér udstyret for skader, inden du lejer det. Drikkevand Drik kun vand fra hanen, hvis du ved, det er forsvarligt. Er du i tvivl, så hold dig til flaskevand. Rejser du til sydens sol, så husk at få rigeligt væske gerne vand. Vær varsom med alkohol, da det påvirker stærkere i varmen. På ferien

28 TRY Tryg

Gør en positiv forskel

Gør en positiv forskel Undgå skader Du kan selv gøre meget for at skabe tryghed for dig og din familie. Her er en række gode råd, der gør det lettere for dig at forebygge skader og undgå uheld både derhjemme, i trafikken og

Læs mere

Små passagerer på cyklen

Små passagerer på cyklen Små passagerer på cyklen Vi cykler i Danmark. Mere end i de fleste andre lande tramper vi rundt i pedalerne hver dag. Børn og voksne, på små og store cykler, og små børn som passagerer på voksnes cykler

Læs mere

Bestyrelsens forslag til ny husorden

Bestyrelsens forslag til ny husorden Bestyrelsens forslag til ny husorden Generelt er forslaget til ny husorden en justering af den nuværende suppleret med tilføjelse af regler vedr. dørtelefon og adgangskontrol samt tørring af tøj, som blev

Læs mere

Ta de gode vaner med i sommerhuset

Ta de gode vaner med i sommerhuset Ta de gode vaner med i sommerhuset - og få en mindre elregning Brug brændeovn i stedet for elvarme Tjek temperaturen på varmtvandsbeholderen Se flere gode råd inde i folderen Gode elvaner er meget værd

Læs mere

A/B Udbygård. Husorden

A/B Udbygård. Husorden A/B Udbygård Husorden 2016 Indhold Forord... 1 Affald... 2 Altaner... 2 Beboerlokalet... 3 Cykler, ladcykler, barnevogne mv.... 3 Forhaverne og gården... 3 Husdyr... 3 Kældre og loft, samt trappeopgange...

Læs mere

Husk, at du kan risikere at miste din bolig, hvis du ikke overholder husorden.

Husk, at du kan risikere at miste din bolig, hvis du ikke overholder husorden. Leveregler for godt naboskab Vi bor mange mennesker i Afd. 1006 Karré 6. Vi har forskellige interesser og måder at indrette vores liv på. For at kunne trives sammen har vi tre simple leveregler: 1. Vi

Læs mere

TRAMPOLINTELT [LÆS FØR BRUG!!!] Tak, fordi du har valgt at købe vores produkt

TRAMPOLINTELT [LÆS FØR BRUG!!!] Tak, fordi du har valgt at købe vores produkt TRAMPOLINTELT READ THIS FIRST!!! [LÆS FØR BRUG!!!] Tak, fordi du har valgt at købe vores produkt I TILFÆLDE AF MANGLENDE ELLER ØDELAGTE DELE BEDES DU KONTAKTE DIN BUTIK FOR AT FÅ HJÆLP. 03/07 DELLISTE

Læs mere

PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre

PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN Opgaver til dig og dine forældre Det her er Arthur. Han er 6 år og lige begyndt i skole. Han har trænet skolevejen sammen med sin mor og far. Men der er stadig meget, han ikke

Læs mere

Omdeling af aviser og tryksager Sikkerhed Lov og ret Gode råd

Omdeling af aviser og tryksager Sikkerhed Lov og ret Gode råd Omdeling af aviser og tryksager Sikkerhed Lov og ret Gode råd Læs pjecen sammen med dine forældre Pas godt på dig selv! Husk - der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning Undgå at blive våd af

Læs mere

Legetøj Personalet sørger for at legetøjet i vuggestuen er tilladt for børn under 3 år.

Legetøj Personalet sørger for at legetøjet i vuggestuen er tilladt for børn under 3 år. Sikkerhedspolitik for institutionen Georgs Æske Denne Børne-sikkerhedspolitik udstikker retningslinjer for, hvordan vi ruster os bedst muligt til at tage vare på børnenes sikkerhed i forskellige sammenhænge.

Læs mere

10 gode råd om færdsel

10 gode råd om færdsel 10 gode råd om færdsel 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Træn skolevejen med jeres barn både før og efter skolestart Vælg den skolevej der er sikrest ikke kortest Opstil få og enkle regler for færdsel i trafikken Lær

Læs mere

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN.

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN. VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN. Vi vil gerne byde dig og din familie velkommen til Kildebækkens Børnehave. Børnehaven er opdelt i 2 stuer, som hedder henholdsvis, Skovhulen og Havhulen. Børnehaven

Læs mere

90104 -BØRGLUMPARKEN HUSORDEN

90104 -BØRGLUMPARKEN HUSORDEN 90104 -BØRGLUMPARKEN HUSORDEN GODE RÅD OG ANVISNINGER Vi lever ret tæt sammen i en boligafdeling og vi er forskellige. Det kan være spændende og udviklende, samt give et varmt menneskeligt fællesskab.

Læs mere

Solbeskyttelse. de seneste år skyldes overdreven solbadning. Pas på solen. Den voldsomme stigning i hud- og modermærkekræft

Solbeskyttelse. de seneste år skyldes overdreven solbadning. Pas på solen. Den voldsomme stigning i hud- og modermærkekræft Solbeskyttelse Pas på solen. Den voldsomme stigning i hud- og modermærkekræft de seneste år skyldes overdreven solbadning og brug af solarium. Men der er andet end solcreme, der kan beskytte din hud. Nyd

Læs mere

GENERELT ANTENNER/PARABOLER BARNEVOGNE, CYKLER, KNAL- LERTER M.M. BIL- KNALLERTKØRSEL M.V. AFFALD DØRSKILTE ALTANER FODRING AF FUGLE M.V.

GENERELT ANTENNER/PARABOLER BARNEVOGNE, CYKLER, KNAL- LERTER M.M. BIL- KNALLERTKØRSEL M.V. AFFALD DØRSKILTE ALTANER FODRING AF FUGLE M.V. «Bruger_Initial» Indholdsfortegnelse GENERELT... 3 AFFALD... 3 ALTANER... 3 ANTENNER/PARABOLER... 3 BARNEVOGNE, CYKLER, KNALLERTER M.M.... 3 BIL-, KNALLERTKØRSEL M. V.... 3 DØRSKILTE... 3 FODRING AF FUGLE

Læs mere

Lær om trafik. Opgaver til dig. Navn Klasse

Lær om trafik. Opgaver til dig. Navn Klasse Lær om trafik Opgaver til dig Navn Klasse Hej, jeg hedder Hugo. Jeg er 6 år og er lige begyndt i skole. Jeg har trænet skolevejen sammen med min mor og far. Men der er stadig meget, jeg ikke er helt sikker

Læs mere

fsb bellahøj husorden for bellahøj

fsb bellahøj husorden for bellahøj fsb bellahøj husorden for bellahøj Rådhuspladsen 59 1550 København V tel 3313 2144 fax 3314 1260 www.fsb.dk februar 2014 HUSORDEN FOR BELLAHØJ Afdelingsbestyrelsen og ejendomskontoret byder dig velkommen

Læs mere

Husorden. Sidst, men ikke mindst påtal selv eventuelle overtrædelser af husordenen over for dine medbeboere, det kommer man som regel længst med.

Husorden. Sidst, men ikke mindst påtal selv eventuelle overtrædelser af husordenen over for dine medbeboere, det kommer man som regel længst med. Husorden Det er vigtigt, at du læser denne husorden omhyggeligt igennem, da gentagne overtrædelser vil kunne medføre en opsigelse eller ophævelse af dit lejemål. Er du/i forældre, vil det være af stor

Læs mere

SUPERJUMPER. Trampolin. Brugermanual PRO-LINE TEPL14

SUPERJUMPER. Trampolin. Brugermanual PRO-LINE TEPL14 SUPERJUMPER Trampolin PRO-LINE TEPL14 Brugermanual 2 Indhold Brugermanual: Dansk ----------------------------------------------------- Side 3~6 Samlevejledning TEPL14 -----------------------------------------------------

Læs mere

GUMMIBÅD FISHMAN. Instruktions manual

GUMMIBÅD FISHMAN. Instruktions manual GUMMIBÅD FISHMAN Instruktions manual Vigtige sikkerhedsretningslinjer for brug af gummibåden. Læs og forstå disse retningslinjer, før båden tages i brug. ISO 6185-1 Båd Type I/II Båden er konstrueret til

Læs mere

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR I denne brugsanvisning kan høreapparat, renseudstyr og lignende se anderledes ud end det, du har. Ret til ændringer forbeholdes. Høreapparater, tilbehør

Læs mere

Inspiration til en bedre nats søvn Sov bedre

Inspiration til en bedre nats søvn Sov bedre Sov bedre Kolding Kommune Senior- og Socialforvaltningen Hvorfor sover vi? Vi sover for at få energi til at være vågne. Hvordan bruger du pjecen? I denne pjece finder du tips til at få vaner, som kan give

Læs mere

Husorden 1-1036 Midgård

Husorden 1-1036 Midgård Husorden 1-1036 Midgård Vedtaget af Organisationsbestyrelsen den 11. december 2014 Et godt klima skaber trivsel En boligafdeling kan sammenlignes med et minisamfund, hvor beboerne er mere eller mindre

Læs mere

Gentofte og fjernvarmen

Gentofte og fjernvarmen Gentofte KOMMUNE og fjernvarmen Undervisningsmodul 3 Fra skraldespand til radiator Varmen kommer fra vores affald Nede under jorden i Gentofte Kommune ligger der en masse rør. I de rør løber der varmt

Læs mere

Alminde-Viuf Fællesskoles trafikpolitik 2011.

Alminde-Viuf Fællesskoles trafikpolitik 2011. Alminde-Viuf Fællesskoles trafikpolitik 2011. Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at elever, deres forældre og lærere kan færdes sikkert omkring skolen i og uden for skoletiden. PÅ

Læs mere

Sikkerhed på tjenesterejsen. Vejledning og opmærksomhedspunkter

Sikkerhed på tjenesterejsen. Vejledning og opmærksomhedspunkter Januar 2012 Sikkerhed på tjenesterejsen Vejledning og opmærksomhedspunkter Indledning På tjenesterejser til risikofyldte destinationer kan den rejsende træffe en række foranstaltninger, som kan reducere

Læs mere

50 TON PRESSER Installation, drift & vedligeholdelsesmanual

50 TON PRESSER Installation, drift & vedligeholdelsesmanual 50 TON PRESSER Installation, drift & vedligeholdelsesmanual Vare nr. 10054001 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Brugerens data... 3 Installations data... 4 Montagevejledning... 5 Før første brug... 5 Betjeningsvejledningen...

Læs mere

Luk op for en trådløs verden fuld af nye muligheder

Luk op for en trådløs verden fuld af nye muligheder Luk op for en trådløs verden fuld af nye muligheder Frihed til at placere dine afbrydere, hvor du vil LK IHC Wireless er en trådløs produktserie, der giver dig frihed til at ændre din nuværende el-installation

Læs mere

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Resultat Spørgeskemaundersøgelse -Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen -en undersøgelse blandt elever på. 1.-10. klassetrin 1 Min

Læs mere

Velkommen til. Afd. 22, Abildvej 20 A - O. Arbejdernes Andels- Boligforening Varde. Husorden

Velkommen til. Afd. 22, Abildvej 20 A - O. Arbejdernes Andels- Boligforening Varde. Husorden Velkommen til Afd. 22, Abildvej 20 A - O Arbejdernes Andels- Boligforening Varde Husorden En boligforening med mange beboere kan sammenlignes med et miniaturesamfund. Vi bliver mere eller mindre afhængige

Læs mere

Nabohjælp. Det Kriminalpræventive Råd

Nabohjælp. Det Kriminalpræventive Råd Nabohjælp Det Kriminalpræventive Råd Gode naboer Gode - trygge naboer naboer - trygge naboer Mange mennesker føler, at naboernes opsyn med deres bolig giver en ekstra tryghed. Blot ved en lille ekstra

Læs mere

Børn og passiv rygning

Børn og passiv rygning Børn og passiv rygning Det er svært at holde op med at ryge, men hvis du har børn og ryger i hjemmet, er dit barn udsat for passiv rygning. Denne brochure er måske dit første skridt mod et røgfrit liv

Læs mere

Nemme. at smøre ind. og fedter ikke MATAS. made by

Nemme. at smøre ind. og fedter ikke MATAS. made by Nemme at smøre ind og fedter ikke made by MATAS Nyd solen med 100% OMTANKE Matas SolStriber er både skånsomme og nemme at smøre ind. De indeholder hverken parabener, MI, phthalater eller farvestoffer,

Læs mere

Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund?

Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT 01 Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 02 Mig og mine vaner fakta Sund kost er vigtig for vores velbefindende og generelle

Læs mere

Tvis Skoles trafikpolitik

Tvis Skoles trafikpolitik Tvis Skole har vedtaget følgende overordnede trafikpolitik, der er udgangspunkt for skolens samlede arbejde med trafiksikkerhed: Tvis Skoles trafikpolitik Skolen vil på enhver måde medvirke til at forebygge

Læs mere

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Der er et ordsprog, der lyder: Åndedræt er liv, og det kan ikke siges bedre. Du trækker vejret for at leve, og din livskvalitet bliver påvirket af,

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

FORHOLDSREGLER OG ALMENE PÅBUD

FORHOLDSREGLER OG ALMENE PÅBUD FORHOLDSREGLER OG ALMENE PÅBUD DANISH Dette apparat må udelukkende anvendes til at opbevare fødevarer, enhver anden anvendelse regnes for at være farlig og fabrikanten kan ikke drages til ansvar for eventuelle

Læs mere

Daginstitutionen. - en informationspjece til forældre. Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard

Daginstitutionen. - en informationspjece til forældre. Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard Daginstitutionen - en informationspjece til forældre Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard HVAD ER EN DAGINSTITUTION? 2 DERFOR ER DET VIGTIGT AT GÅ I DAGINSTITUTION? 3 HVERDAGEN I DAGINSTITUTIONEN 3 SAMLING

Læs mere

Instruktion havkajak

Instruktion havkajak Instruktion havkajak Discipliner for havkajak 24-04-2009 Fredericia Roklub Per Jørgensen Side 2: Side 3: Side 4: Side 5: Side 6: Side 7: Side 8: Side 9: Side 10: Side 12: Side 14: Side 15: Skadesforebyggende

Læs mere

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Salmer: Indgangssalme: DDS 749: I østen stiger solen op Salme før prædikenen: DDS 70: Du kom til vor runde jord Salme efter prædikenen: DDS 478: Vi kommer

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement

Vedligeholdelsesreglement Vedligeholdelsesreglement Vedligeholdelsesreglement Om hvordan du skal vedligeholde og renholde din bolig Hvad og hvor ofte skal du vedligeholde? Hvordan er boligen, når du flytter ind? Hvordan er reglerne

Læs mere

HUSORDEN. Søholm Boligselskab ApS

HUSORDEN. Søholm Boligselskab ApS HUSORDEN Søholm Boligselskab ApS 1. INDLEDNING ikke et "nej-reglement" En husorden kan let blive opfattet som et nej-reglement. Det er ikke tanken bag denne husorden. Alle skal kunne fungere sammen, og

Læs mere

Husorden. For. Emil Pipers Have. Lyngby Boligselskab. Lyngby Boligselskab 4306-8 Emil Pipers Have Godkendt på afdelingsmødet den 13.

Husorden. For. Emil Pipers Have. Lyngby Boligselskab. Lyngby Boligselskab 4306-8 Emil Pipers Have Godkendt på afdelingsmødet den 13. For Emil Pipers Have Lyngby Boligselskab E-mail: kab@kab-bolig.dk - Hjemmeside: www.kab-bolig.dk Side 1 af 9 GENERELT En boligafdeling med mange beboere kan sammenlignes med et miniaturesamfund. Man bliver

Læs mere

OVERDREV NEWS. Ejerforeningen Sundby Overdrev Årgang 2015 nr. 1 Den 14. februar 2015

OVERDREV NEWS. Ejerforeningen Sundby Overdrev Årgang 2015 nr. 1 Den 14. februar 2015 Ejerforeningen Sundby Overdrev Årgang 2015 nr. 1 Den 14. februar 2015 Dødsfald Fhv. flymekaniker Per Køncke Petersen, Fælleddiget 77, sov ind den 9. februar 2015 efter lang tids sygdom. Han blev 71 år.

Læs mere

Blå Energi ved Nordborg Spejderne. Det blev det til:

Blå Energi ved Nordborg Spejderne. Det blev det til: Blå Energi ved Nordborg Spejderne Ide oplæg: Leder: - Udgangs punkt var at lave mad på en nemmer og mere brænde besparende måde - - - Træ pille komfur og så får vi også en ovn Trop: - Vil gerne have mobilen

Læs mere

Husorden for ejendommen Dronningens Tværgade 5, 1302 København K - udarbejdet juni 2015

Husorden for ejendommen Dronningens Tværgade 5, 1302 København K - udarbejdet juni 2015 Husorden for ejendommen Dronningens Tværgade 5, 1302 København K - udarbejdet juni 2015 Husorden for ejendommen Dronningens Tværgade 5, 1302 København K - udarbejdet juni 2015 Alle ejere og lejere er forpligtet

Læs mere

Puerto Blanquillo Frigiliana en kort vejledning til jeres ophold

Puerto Blanquillo Frigiliana en kort vejledning til jeres ophold Puerto Blanquillo Frigiliana en kort vejledning til jeres ophold Adresse Lejlighedens adresse er Calle d. Claudio Guillen Cahen, nr. 12, Vivienda 5, 29788 Frigiliana. Stedet er meget let at finde - se

Læs mere

Andelsboligforeningen Vanløsegaard Samlet regelsæt

Andelsboligforeningen Vanløsegaard Samlet regelsæt Andelsboligforeningen Vanløsegaard Samlet regelsæt Regler for tildeling af lejligheder Husorden Regelsæt Brandsikring Lejlighedssammenlægning REGLER FOR TILDELING AF LEJLIGHEDER I ANDELSBOLIGFORENINGEN

Læs mere

Lærervejledning til filmen

Lærervejledning til filmen Drengen der ikke kunne blive bange Lærervejledning til filmen Drengen der ikke kunne blive bange Indhold I. Filmens handling II. Om det gamle folkeeventyr III. De tre prøver i trafikken IV. Fakta om cykelulykker

Læs mere

Brugsanvisning. Flishugger, 13 HK benzin Varenr.: 90 35 973. Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg.

Brugsanvisning. Flishugger, 13 HK benzin Varenr.: 90 35 973. Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg. Brugsanvisning Flishugger, 13 HK benzin Varenr.: 90 35 973 Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg.dk Tillykke med dit produkt fra P. Lindberg! Inden installering

Læs mere

Indflytning & vedligeholdelse

Indflytning & vedligeholdelse Kære lejer. Velkommen til din nye bolig. Forholdet mellem udlejer og lejer er reguleret af lejelovgivningen og af de forhold, der er aftalt i din lejekontrakt. Lovgivningen på området er imidlertid indviklet,

Læs mere

HUSORDEN NB Woltershus

HUSORDEN NB Woltershus HUSORDEN NB Woltershus Husordenen gælder alle lejere og andelshavere. Den enkelte lejer/andelshaver har ansvaret for, at husstanden og gæster overholder husordenen. Samme ansvar gælder i forbindelse med

Læs mere

Indhold Advarsler og bortvisning

Indhold Advarsler og bortvisning Retningslinjer for Risskov Efterskole Indhold Advarsler og bortvisning 1 Alkohol og rusmidler 2 Computer mm 2 Cykel 2 Fritidsarbejde 2 Gæster 2 Meddelelsesbogen 3 Mobiltelefon 3 Måltider 3 Rengøring 4

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Praktiske oplysninger

Praktiske oplysninger Praktiske oplysninger Vilvorde Roskilde Tekniske Skole Skolehjem Skolehjem Skolehjem Praktiske oplysninger Vi byder dig med denne folder velkommen til Roskilde Tekniske Skoles skolehjem, Ledreborg Allé

Læs mere

VELKOMMEN TIL PEARL. Pearl er en ny måde at fjerne uønsket hår på. Det er en anderledes metode end de traditionelle, du allerede kender.

VELKOMMEN TIL PEARL. Pearl er en ny måde at fjerne uønsket hår på. Det er en anderledes metode end de traditionelle, du allerede kender. 1 VELKOMMEN TIL PEARL DK Pearl er en ny måde at fjerne uønsket hår på. Det er en anderledes metode end de traditionelle, du allerede kender. Indtil du har vænnet dig til at bruge produktet, kan det i starten

Læs mere

BørneHuset Troldehøj Forældrefolderen

BørneHuset Troldehøj Forældrefolderen BørneHuset Troldehøj Forældrefolderen 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Velkommen i Troldehøj... 4 Hverdagen i Troldehøj... 5 Kort om Troldehøj... 6 Åbningstid... 7 Indkøring af nye børn...

Læs mere

Om støj og godt naboskab

Om støj og godt naboskab Om støj og godt naboskab Støj er et stigende problem i boligområderne i Hørsholm Kommune. Det gælder både støj fra trafikken på skinnerne, motorvejene og fra de mange andre store veje, der krydser kommunen.

Læs mere

dækninger Forsikringsguide 2015 Et overblik til dig, der er tillidsvalgt

dækninger Forsikringsguide 2015 Et overblik til dig, der er tillidsvalgt Medlemsrabat og særlige dækninger Forsikringsguide 2015 Et overblik til dig, der er tillidsvalgt Forsikringsguide 2015 Kære tillidsvalgte Kære tillidsvalgte Du er hver dag med til at hjælpe dine kolleger,

Læs mere

ISS Sikker Kørsel håndbog 1. din vej til sikker kørsel

ISS Sikker Kørsel håndbog 1. din vej til sikker kørsel ISS Sikker Kørsel håndbog din vej til sikker kørsel ISS Sikker Kørsel håndbog 1 2 ISS Sikker Kørsel håndbog Me & You Baggrund Sikker kørsel er en af ISS sikkerhedsregler. ISS forventer, at hver eneste

Læs mere

AZENO Buffalo SAMLEMANUAL Tillykke med din nye flotte Azeno el bil

AZENO Buffalo SAMLEMANUAL Tillykke med din nye flotte Azeno el bil AZENO Buffalo SAMLEMANUAL Tillykke med din nye flotte Azeno el bil ZENO Buffalo 12v samle Manual Start med at sætte baghjulsakslen på plads. Sæt derefter de 2 motorer fast. Sæt derefter de små sorte rør

Læs mere

[Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år. For dig, der har været faldet og er over 65 år

[Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år. For dig, der har været faldet og er over 65 år [Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år For dig, der har været faldet og er over 65 år FAKTA OM FALD HVERT ÅR: falder 300.000 mennesker over 65 år i Danmark

Læs mere

Cykel vedligeholdelse

Cykel vedligeholdelse Cykel vedligeholdelse Introduktion Du sidder nu med en guide til, hvordan du kan passe og pleje din cykel, så den ikke tager skade af det hårde danske vejr. Guiden her er hurtigt læst, og vil helt sikkert

Læs mere

NYT Sæk og container ud til skel. Affaldshåndbog 2016. boliger

NYT Sæk og container ud til skel. Affaldshåndbog 2016. boliger NYT Sæk og container ud til skel Affaldshåndbog 2016 boliger Indhold Meget mere genbrug side 2 Kontakt os når DU har tid side 3 Velkommen på genbrugspladsen side 4 og 5 Storskrald side 6 Papir, karton,

Læs mere

5 nemme trin. Den enkle løsning mod dårligt skorstenstræk. - sådan tænder du op

5 nemme trin. Den enkle løsning mod dårligt skorstenstræk. - sådan tænder du op Den enkle løsning mod dårligt skorstenstræk Ved at installere en exodraft-røgsuger skaber du optimalt træk i skorstenen uanset vind og vejr, og opnår tilmed: Bedre forbrænding og brændselsøkonomi Sundere

Læs mere

Sundhedsplejen Rene hænder gi r raske venner

Sundhedsplejen Rene hænder gi r raske venner Sundhedsplejen Rene hænder gi r raske venner Allerød Kommune Sundhedsplejen Bjarkesvej 2 3450 Allerød www.alleroed.dk/sundhedsplejen ALLERØD KOMMUNE KÆRE FORÆLDRE Undersøgelser viser et meget tydeligt

Læs mere

ADMINISTRATIONEN. Administrationen finder du på Nygårds Plads 27, 1., 2605 Brøndby. Du kan henvende dig personligt eller telefonisk i tidsrummet:

ADMINISTRATIONEN. Administrationen finder du på Nygårds Plads 27, 1., 2605 Brøndby. Du kan henvende dig personligt eller telefonisk i tidsrummet: Kontor- / telefontid ADMINISTRATIONEN Administrationen finder du på Nygårds Plads 27, 1., 2605 Brøndby Du kan henvende dig personligt eller telefonisk i tidsrummet: Tlf.: Mandag til torsdag Kl. 10.00 15.00

Læs mere

Samvirkende Boligselskaber 3035-8 Bellahøj III Godkendt på afdelingsmødet den 16. oktober 2012 Husorden Administration: Husorden

Samvirkende Boligselskaber 3035-8 Bellahøj III Godkendt på afdelingsmødet den 16. oktober 2012 Husorden Administration: Husorden For Bellahøj III Samvirkende Boligselskaber E-mail: kab@kab-bolig.dk - Hjemmeside: www.kab-bolig.dk Side 1 af 6 GENERELT En boligafdeling med mange beboere kan sammenlignes med et miniaturesamfund. I bliver

Læs mere

HUSORDEN FOR A/B FÆLLESVIRKE. November 2013

HUSORDEN FOR A/B FÆLLESVIRKE. November 2013 HUSORDEN FOR A/B FÆLLESVIRKE November 2013 Beboerne har pligt til at være bekendt med og overholde foreningens vedtægter og husorden. Eventuelle uoverensstemmelser bør søges løst mellem de enkelte beboere.

Læs mere

Årsberetning for HPII 2013/2014

Årsberetning for HPII 2013/2014 Årsberetning for HPII 2013/2014 Så gik der endnu et år og det er blevet tid til en årsberetning fra bestyrelsen. Handler Vi har haft en del handler i år. 53a, 54, 58b, 77a, 83 og 89a, så Eilif har haft

Læs mere

Mål for trafikpolitikken

Mål for trafikpolitikken Side 1 af 6 Mål for trafikpolitikken Det er trafikpolitikkens mål at skabe sikre og trygge rammer for skolevejene omkring Rødding Skole ved: at så mange børn som muligt cykler eller går til skole, så vi

Læs mere

Bilag 1. Generalforsamling A/B Lykkehøj 28. april 2015 Velkommen til A/B Lykkehøjs generalforsamling 2015. Særlig velkomst til de nye andelshavere som er kommet til i det forgangne år. Vi har inviteret

Læs mere

Instruktionsmanual for TEK-ZW1005

Instruktionsmanual for TEK-ZW1005 Instruktionsmanual for TEK-ZW1005 Forsigtig: Læs venligst denne manual før du bruger produktet. Sikkerhedsadvarsel 1. Sørg for at bruge apparatet i overensstemmelse med hvad der står i denne manual, og

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

Hellerup Skoles trafikpolitik

Hellerup Skoles trafikpolitik Hellerup Skoles trafikpolitik Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at børn, deres forældre og lærere kan færdes sikkert omkring skolen i og uden for skoletiden. Også på længere sigt,

Læs mere

Gasgrill - Model Midi Brugermanual

Gasgrill - Model Midi Brugermanual 1. udgave: 12. marts 2010 2010 Gasgrill - Model Midi Brugermanual Vigtigt: Læs disse instruktioner nøje for at få kendskab til gasgrillen inden brug. Gem denne manual til fremtidig brug. 1 Stykliste Tjek

Læs mere

Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening

Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Dansk Skovforening 1 Hvad er klima? Vejret, ved du altid, hvordan er. Bare se ud ad vinduet. Klimaet er, hvordan vejret opfører sig over længere tid, f.eks. over

Læs mere

Gigant havetrampolin. Trampolincenter.dk. Brugsvejledning. - En del af PE-Redskaber A/S

Gigant havetrampolin. Trampolincenter.dk. Brugsvejledning. - En del af PE-Redskaber A/S Gigant havetrampolin Brugsvejledning Trampolincenter.dk - En del af PE-Redskaber A/S Vigtig information før brug af trampolinen ADVARSEL: VED BRUG AF DENNE TRAMPOLIN ER DER, VED LANDING PÅ RYG, NAKKE

Læs mere

Velkommen til Fredensgård Den 1. august 2015 skal du starte i vuggestuen, og vi glæder os rigtig meget til at møde dig og din familie.

Velkommen til Fredensgård Den 1. august 2015 skal du starte i vuggestuen, og vi glæder os rigtig meget til at møde dig og din familie. Kære Velkommen til Fredensgård Den 1. august 2015 skal du starte i vuggestuen, og vi glæder os rigtig meget til at møde dig og din familie. Vi vil gerne have besøg af jer, inden du starter. Så kan I se

Læs mere

Husorden for T13 - Silergården

Husorden for T13 - Silergården Formålet med denne husorden er at sikre, at alle lejere kender de regler, der er vedtaget på beboermødet, så alle ved, hvordan man tager hensyn til de omkringboende, og hvordan de skal tage hensyn til

Læs mere

HUSORDEN REGLER OG RETNINGSLINIER FOR AFDELING 007 MERN GAMLE SKOLE

HUSORDEN REGLER OG RETNINGSLINIER FOR AFDELING 007 MERN GAMLE SKOLE HUSORDEN REGLER OG RETNINGSLINIER FOR AFDELING 007 MERN GAMLE SKOLE INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 3 GENERELT HUSDYRHOLD... 3 FORSIKRINGER... 3 ANTENNER... 4 SKILTNING... 4 I LEJLIGHEDEN KØLESKABE,

Læs mere

Instruktioner for Kænguru Slyngen

Instruktioner for Kænguru Slyngen Instruktioner for Kænguru Slyngen På ryggen Ammestilling Den fleksible allround slynge med mange muligheder Nem at tage af og på nemt at skifte stilling! Der er ikke noget dejligere end at bære sit barn!

Læs mere

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud.

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Wennemoes Bolig På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Ingen bolig passer til vores liv, hele livet. Vi bor alene, vi flytter

Læs mere

På vej - Trafikpolitik på Blåbjerg Friskole

På vej - Trafikpolitik på Blåbjerg Friskole På vej - Trafikpolitik på Blåbjerg Friskole Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at elever, deres forældre og lærere kan færdes sikkert omkring skolen i og uden for skoletiden. Også

Læs mere

Denne brugervejledning er et redskab til alle, som skal hjælpe børn, der bruger NF-Walker som et stå og ganghjælpemiddel.

Denne brugervejledning er et redskab til alle, som skal hjælpe børn, der bruger NF-Walker som et stå og ganghjælpemiddel. Information 2 Denne brugervejledning er et redskab til alle, som skal hjælpe børn, der bruger NF-Walker som et stå og ganghjælpemiddel. Man skal på forhånd have modtaget en oplæring omkring nedenstående

Læs mere

Retningslinjer og procedurer for risikofyldte aktiviteter på Vivild Gymnastik- og Idrætsefterskole

Retningslinjer og procedurer for risikofyldte aktiviteter på Vivild Gymnastik- og Idrætsefterskole Retningslinjer og procedurer for risikofyldte aktiviteter på Vivild Gymnastik- og Idrætsefterskole Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Indledning... 1 Alarmberedskab ved ulykker... 1 Instruktion

Læs mere

ZappBug Room. Brugermanual. VIGTIGT: Læs manualen før brug

ZappBug Room. Brugermanual. VIGTIGT: Læs manualen før brug ZappBug Room Brugermanual VIGTIGT: Læs manualen før brug Tanaco Danmark A/S Glentevej 11 6705 Esbjerg Ø tlf.: +45 75144800 tanaco@tanaco.dk www.tanaco.dk1 Vigtig sikkerhedsinformation Alle sikkerhedsforskrifter

Læs mere

HUSORDEN FOR AB-ISTEDGADE 106-108

HUSORDEN FOR AB-ISTEDGADE 106-108 LEJLIGHEDER:... 2 RO OG ORDEN... 2 MUSIK O. LIGN.... 2 FEST... 2 EL-APPARATER... 2 STØJ... 2 TÆPPEBANKNING... 2 ANTENNER... 2 WC... 2 HUSDYR... 3 FORANDRINGER... 3 SKADER... 3 FORSIKRING... 3 FRAFLYTNING...

Læs mere

Verdens bedste job med børn og troperejser

Verdens bedste job med børn og troperejser Verdens bedste job med børn og troperejser Vil du passe Felix 4,5 år og August 1,5 år og vil du med på et par længere rejser til Thailand, Malta og Dubai med alt betalt. Når vi er i Danmark, får du ofte

Læs mere

ADVARSELSSYMBOLER TIL SIKKERHEDEN

ADVARSELSSYMBOLER TIL SIKKERHEDEN ADVARSELSSYMBOLER TIL SIKKERHEDEN Dette symbol bliver brugt for at gøre opmærksom på sikkerhedsforskrifterne. VÆR OPMÆRKSOM PÅ DETTE TEGN : det henviser til vigtige sikkerhedsbestemmelser. Det betyder

Læs mere

Normalhusorden for en almen boligafdeling - et led i bestræbelserne for at skabe et godt boligmiljø

Normalhusorden for en almen boligafdeling - et led i bestræbelserne for at skabe et godt boligmiljø Normalhusorden for en almen boligafdeling - et led i bestræbelserne for at skabe et godt boligmiljø AAB Silkeborgs øverste myndighed, repræsentantskabet, har vedtaget denne normalhusorden i erkendelse

Læs mere

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen LÆS OM: I vores første udgave af avisen fortæller børn, hvad en avis er. Børn fortæller om hvordan det er at være i dagplejen, Børnehaven Lystruplund, Børnehaven Hasselhøj, Minihøj, Hurlumhejhuset og Møllehuset

Læs mere

Retningslinjer og vejledning. for Hobro Boligforening

Retningslinjer og vejledning. for Hobro Boligforening Retningslinjer og vejledning for Hobro Boligforening Retningslinier og vejledning Retningslinier og vejledning i forbindelse med vedligeholdelse, forbedringer, ændringer og moderniseringer af boligforeningens

Læs mere

Trafikpolitik Gl. Lindholm Skole

Trafikpolitik Gl. Lindholm Skole Trafikpolitik Gl. Lindholm Skole Indholdsfortegnelse Gl. Lindholm Skole Forord Side 4 Skolevejsanalyse. 5 Den trafiksikre skolevej.. 6 Skolens trafikpolitik.. 7 På vej.. 8 Undervisning. 11 Rollemodel..

Læs mere

Gør både dig og dit hus glad

Gør både dig og dit hus glad Vejledning i placering og montage af SolarMagic Juni 2011 www.solarmagic.dk Denne vejledning viser, hvordan SolarMagic kan placeres og monteres på huset, så der opnås størst mulig effekt af anlægget. Det

Læs mere

Beskyt dig mod indbrud...

Beskyt dig mod indbrud... Beskyt dig mod indbrud... Det Kriminalpræventive Råd Polititorvet 14 1780 København V 45 15 36 50 dkr@dkr.dk www.dkr.dk Januar 2015 Kopiering tilladt med angivelse af kilde. Fotos: Frederik Johs, Skovdal

Læs mere

Beretning Generalforsamling den 23-01-2015

Beretning Generalforsamling den 23-01-2015 Beretning Generalforsamling den 23-01-2015 Velkommen til den årlige generalforsamling. Sang nummer? Jeg vil starte med at ønske tillykke til Erik Scherdetzki med 40 år og optagelse som æresmedlem, Morten

Læs mere

Skoleledelsen og lærerne i indskolingen i samarbejde med færdselskontaktlærer. Vi appellerer til forældre og medarbejdere om at overholde fartgrænsen.

Skoleledelsen og lærerne i indskolingen i samarbejde med færdselskontaktlærer. Vi appellerer til forældre og medarbejdere om at overholde fartgrænsen. TRAFIKPOLITIKejsskolens trafikpolitik Baggrunden for en trafikpolitik på Hærvejsskolen er: I forbindelse med etableringen af Hærvejsskolen på to matrikler kan vi konstatere, at der er kommet mere trafik

Læs mere

HUSORDEN FOR AFD. 12 HOULKÆRVÆNGET

HUSORDEN FOR AFD. 12 HOULKÆRVÆNGET HUSORDEN FOR AFD. 12 HOULKÆRVÆNGET I en almen boligafdeling lever mange mennesker forholdsvis tæt sammen. Det er derfor nødvendigt at efterleve visse retningslinier og regler for ikke at genere hinanden.

Læs mere