LÆR AT FORSTÅ AUTISMESPEKTRUM FORSTYRRELSER OG ADHD KURSER OG FORLØB FOR BØRN, UNGE OG DERES NÆRMESTE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LÆR AT FORSTÅ AUTISMESPEKTRUM FORSTYRRELSER OG ADHD KURSER OG FORLØB FOR BØRN, UNGE OG DERES NÆRMESTE"

Transkript

1 LÆR AT FORSTÅ AUTISMESPEKTRUM FORSTYRRELSER OG ADHD KURSER OG FORLØB FOR BØRN, UNGE OG DERES NÆRMESTE

2 INDIVIDUELT FORLØB TIL BARNET/DEN UNGE OG FAMLIEN Vi tilbyder forløb, der tager udgangspunkt i barnets og familiens udfordringer. Omfanget af forløbet aftales med familien, og forløbet bygges op om relationerne i familien, som er bærende for udvikling. Det er vejledere med stor viden inden for autismespektrumforstyrrelser, der tilknyttes forløbene. Vi matcher vejleder efter opgavens omfang og indhold. Vejledning foregår oftest i eget hjem, men vi har også mulighed for at tilbyde lokaler i Aalborg/Vodskov. Metoderne som anvendes er bl.a. TEACCH, KAT Kassen, Sociale historier, Krop/følelser, neuropædagogik, low arousal tilgang, KRAP, konflikthåndtering m.m. Indhold I de individuelle forløb tager vi udgangspunkt i de henvendelsesskemaer, som vi modtager fra rådgiver. Forløbene kan være både korte og længerevarende forløb. Typisk er det samtaler med barnet/den unge eller forældre alt efter, hvad der søges rådgivning om. Der vil også være mulighed for, at vejlederen deltager i netværksmøder og andre lignende former for møder. Vejleder formidler viden om konkrete redskaber, udarbejdelse af materiale m.m. som tilpasses den enkeltes behov og niveau. Tilbagemelding efter forløbet Efter forløbet sender vejleder en kort beskrivelse af forløbet til rådgiver, herunder rådgivning om, hvad der kan arbejdes videre med i fremtiden.

3

4 Cool Kids - Lær at håndtere angst Vi tilbyder dette forløb, hvor vi anvender principperne bag Cool Kids til børn og unge, som foruden deres ASF-diagnose også har angst. Metoderne fra Cool Kids programmet er blevet tilpasset til vores målgruppe, så vi også tager højde for autismespektrumforstyrrelsen. Gennem forløbet rådgiver vejlederne forældre og børn eller unge ud fra individuelle behov. Der vil være hjemmeopgaver forbundet med forløbet.

5 DIAGNOSEFORLØB FOR BØRN OG UNGE Vi tilbyder et gruppeforløb på 5 x 2 timer, hvor målet er at give barnet/den unge en begyndende forståelse for sin egen diagnose. Gennem undervisningen arbejdes med redskaber, som børnene/de unge kan bruge for at gøre det nemmere at håndtere vanskelige situationer. Og for de børn/ unge, der har overskud til det, vil vi desuden give dem muligheder for at indgå i relation med de andre unge. Forløbet foregår i grupper for de børn/unge, der kan tale og samtidigt har et rimeligt alders svarende kognitivt udviklingsniveau - og i modsat fald gennemføres det som et individuelt forløb. Indhold Psykoedukation (diagnoseforståelse) med fokus på fællesnævnere, kompetencer og ressourcer - frem for dét der er svært. Dette fokus er vigtigt for at gøre emnet ufarligt og motivere barnet/den unge til at deltage. Vi kigger på, hvordan hjernen er opbygget, hvordan den virker samt hvordan det er at have en diagnose inden for autismespektret. Vi bruger visuelle støttesystemer til at præsentere forløbet for børnene/de unge. Systemerne bruges også i undervisningen og til de handlestrategier, som de får med sig videre. Systemerne tilpasses den enkeltes behov og niveau. Børnene/de unge hjælper hinanden med forskellige opgaver og får på den måde mulighed for at forstå, hvordan det kan være for andre at have en lignende diagnose. Ligeledes hører børnene/de unge om hinandens handle strategier og får mulighed for at tilegne sig, og træne, nye handlestrategier. Vi vil forsøge at skabe rum til, at børnene/de unge kan danne netværk omkring fælles interesser og dyrke de relationer, der kan opstå under forløbet. Tilbagemelding efter forløbet Efter forløbet sender vejleder en kort beskrivelse af forløbet til rådgiver, herunder rådgivning om hvad der kan arbejdes videre med i fremtiden. Forventet omfang højst ½ side.

6 FORLØB FOR FORÆLDRE Vi tilbyder et grundkursus for en gruppe forældre, der har et barn med autisme eller ADHD/ADD. Gennem for løbet udvikles en større forståelse for diagnoserne og vi arbejder med virksomme metoder, der passer til det enkelte barn eller den unge. For forældrene kan det være berigende at danne netværk med andre forældrepar i samme situation. Derfor er der rig lejlighed til dette gennem forløbet. Der er plads til 3-6 forældrepar på hvert forløb og der er opstart ca. 4 gange om året alt efter forespørgsel. Forløbet indeholder følgende: 2 kursusdage fra kl dag: Metoder og handlestrategier Vi underviser i pædagogiske tilgange og brug af visuelle støttesystemer. Herunder gennemgår vi blandt andet, hvilke metoder der virker i givne situationer, hvordan man bruger dem og hvorfor de har en effekt. Tilbagemelding efter forløbet Efter forløbet udarbejder vejleder en kort beskrivelse af fokuspunkter til rådgiver. Herunder om familiens deltagelse samt eventuelle opmærksomhedspunkter til fremtiden. Forventet omfang højst ½ side. 2 kursusdage fra kl dag: Forståelse ASF og ADHD/ADD En introduktion til autismespektrumforstyrrelser og ADHD/ADD ud fra en neuropædagogiske vinkel. Vi tegner desuden et billede af, hvilke sanseforstyrrelser, der kan være på spil og hvilken adfærd det typisk resulterer i.

7

8

9 FORLØB FOR SØSKENDE Vi tilbyder gruppeforløb for søskende à 5 x 2 timers varighed med opstart ca. 4 gange årligt alt efter forespørgsel. Formålet med forløbet er dels at give søskende et frirum til at sætte ord på tanker og følelser omkring det at have en bror eller søster med diagnose inden for autismespektret eller ADHD/ADD og dels at øge deres forståelse for de respektive diagnoser. Søskendegrupperne er aldersopdelt for at kunne tilrettelægge undervisningen, så det passer til børnenes niveau: klasse klasse 9. klasse og opefter Indhold Vi taler om, hvordan det er at have en bror eller søster med autisme eller ADHD/ADD. Ved at opleve at andre børn/unge har tilsvarende oplevelser, tanker, følelser, sorg eller frustration, så giver vi også disse børn/unge en mulighed for at føle sig set og forstået i en, til tider, kaotisk verden. I forløbet lærer vi desuden om diagnoserne og hvad det kan betyde for dagligdagen og for deres bror eller søsters fremtid. Vi præsenterer gruppen for de visuelle redskaber, der benyttes i arbejdet med børn/unge med diagnoser og giver eksempler på, hvorfor det er brugbare redskaber. Vi leger, ser film og læser bøger, som er med til at skabe tillid til børnene, hvilket skaber rum for en hyggeligt og afslappet samvær. Søskendegruppen får mulighed for at mødes og skabe positive relationer på tværs af gruppen, så de måske kan få gavn af at tale med hinanden om frustrationer og gode oplevelser til inspiration. Vi skaber et trygt rum, hvor der er plads til at tale om alt det, der er svært. Tilbagemelding efter forløbet Der gives en kort tilbagemelding om barnets deltagelse til forældrene samt eventuelle opmærksomhedspunkter fremadrettet.

10 FORLØB FOR FAMILIE, NABOER, VENNER OG ANDET BETYDNINGSFULDT NETVÆRK Er man i umiddelbar nærhed til et barn/en ung med autsimespektrumforstyrrelse eller ADHD/ADD, kan det give god mening at få en dybere forståelse for den diagnose, det pågældende barn/unge har. Vi tilbyder et forløb af en hel dags varighed (6 timer), hvor vi underviser ud fra det konkrete barn/ den unge, således at det nære netværk omkring barnet/den unge får indsigt og forståelse for diagnoserne samt konkrete redskaber, som er brugbare i hverdagen. Indhold Forløbet indeholder undervisning i triaden af dysfunktioner (hjernens opbygning og funktion), som forklaringsmodel for det pågældende barns/ unges diagnose. Vi har desuden et særligt fokus på vanskeligheder med opfattelse (perception). Vi introducerer til visuelle støttesystemer og fortæller om fordelene ved disse typer redskaber. Derudover giver vi konkrete eksempler på, hvordan barnet/den unge bedst kan støttes med visuelle støttesystemer. Forberedelse Inden undervisningen får man tilsendt et spørgeskema, som skal udfyldes inden forløbet. Det giver os en rimelig god beskrivelse af barnet/den unge, så vi kan målrette undervisningen. Tilbagemelding efter forløbet Der gives kun en tilbagemelding til deltagerne, såfremt der er særlige opmærksomhedspunkter til fremtiden.

11 Bedsteforældreforløb Et grundkursus i autismeforståelse og ADHD for bedsteforældre. Kurset består af 2 undervisningsdage à 6 timers varighed. Vi kigger på hjernens funktion, introducerer til visuelle støttesystemer og taler om, hvorfor det er så godt et redskab. Vi skaber en mulighed for at netværke med andre, som kender til de samme udfordringer, og deltagernes viden og erfaring vil være et bærende element på de to dage.

12 KURSUS FOR RÅDGIVERE OG MEDARBEJDERE Kursus for rådgivere Vi tilbyder et 2 dages kursus à 6 timers varighed med undervisning i ASF diagnosen og de udfordringer, der følger med. Vi kommer blandt andet ind på, hvordan hjernen virker med denne anderledes udvikling og anderledes kognitive læringsstil. Derudover arbejder vi i undervisningen med pædagogiske tilgange og støtte ved hjælp af visuelle støttesystemer. Kursus for medarbejdere Vi tilbyder et 4 dages kursus à 6 timers varighed for de medarbejdere, som arbejder med barnet, den unge eller den voksne borger. Undervisningen er tilrettelagt som en blanding mellem plenumundervisning og gruppearbejde. Der vil være mulighed for at arbejde med relevante problemstillinger eller cases fra hverdagen. Kursus for andre kommuner Desuden er det også muligt at anvende flere af vores tilbud i andre kommuner, hvor vi kommer ud til den pågældende kommune. På den måde sikrer vi en hurtigere og nemmere sagsgang. Eksempelvis undervisning af rådgivere og medarbejdere. Eller en vejlednings-/undervisningsdag hvor familier, bosiddende i den pågældende kommune, møder op. Kurset er en del af på vores interne moduluddannelse, som består af tre moduler: Autismeforståelse Neuropædagogik Visualisering (to dage)

13 HUSK... I KAN FÅ SPARRING PÅ KONKRETE SAGER, HVOR DER ER SÆRLIGE UDFORDRINGER. VEJLEDNINGEN FOREGÅR TYPISK OVER SKYPE OG VARER CA. 1 TIME.

14

15 SEKSUALVEJLEDNING Vi tilbyder, som en del af kravene i serviceloven, seksualvejledning til vores borgere. Tilbuddet er til unge og voksne med autismespektrumforstyrrelse eller ADHD/ADD - og deres forældre. Der tilbydes individuelle forløb med udgangspunkt i det, som vi vurderer er hensigtsmæssigt, og som giver mening for den enkelte borger. Seksualvejlederne har mange års erfaring med borgere med diagnoser, og har deres daglige virke i praksis. SPECIFIKKE KURSER Vi tilbyder eksempelvis kurser i: Konflikthåndtering Piger med autisme Sparring ift. kommunikation, fx i Jocbcenter Og meget andet.... Emnerne kan blandt andet være relateret til puberteten i kombination med borgerens diagnose, krænkende adfærd og overskridning af grænser, personlig hygiejne m.m.

16 TAKSTER, TILMELDING OG SPØRGSMÅL Alle forløb skal bevilliges gennem en rådgiver eller sagsbehandler. Dermed sker tilmelding ved, at en rådgiver udfylder et henvendelsesskema og sender det til en af de to kontaktpersoner nedenfor. Efter tilmelding indgås aftale om opstart, og der afregnes via EAN. Hent skema Har du spørgsmål eller skal vi undersøge mulighederne for at planlægge en kursusdag med tilpasset indhold er du naturligvis meget velkommen til at tage kontakt. Taksterne for forløb eller kurser, der udbydes i denne folder, kan tilsendes på opfordring. Jeanette Hurley jhur-aeh@aalborg.dk Ingeborg Thorup Bojer ingeborg@aalborg.dk FAGCENTER FOR AUTISME OG ADHD Rantzausgade 8, 2. sal 9000 Aalborg Telefon: Mail: autisme-post@aalborg.dk Webside: aalborg.dk

KURSUSTILBUD forår 2015

KURSUSTILBUD forår 2015 KURSUSTILBUD forår 2015 Om os Rådgivningsafdelingen Rådgivningsafdelingen er en afdeling under Autismecenter Nord-Bo. Vi udbyder autismefaglig rådgivning, supervision, vejledning og undervisning både internt

Læs mere

Special- rådgivningen

Special- rådgivningen Special- rådgivningen Råd- og vejledningsforløb til forældre til børn og unge med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne jf. serviceloven 11 stk. 7 og 8. Hvad er specialrådgivningen? Formålet med dette

Læs mere

KURSUSTILBUD 1. halvår 2016

KURSUSTILBUD 1. halvår 2016 KURSUSTILBUD 1. halvår 2016 Om os Rådgivningsafdelingen Rådgivningsafdelingen er en afdeling under Autismecenter Nord-Bo. Vi udbyder autismefaglig rådgivning, supervision, vejledning og undervisning både

Læs mere

Hvad er Specialrådgivningen?

Hvad er Specialrådgivningen? Specialrådgivningen Råd- og vejledningsforløb til forældre til børn og unge med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne jf. serviceloven 11 stk. 7 og 8. Hvad er Specialrådgivningen? Specialrådgivningen

Læs mere

Specialiseringsuddannelse i autisme 2017

Specialiseringsuddannelse i autisme 2017 Specialiseringsuddannelse i autisme 2017 Autismespecialisering henvender sig til fagpersoner, der ønsker at øge og udvikle deres faglige kompetencer og kvalifikationer inden for autismeområdet. På uddannelsen

Læs mere

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2018-2019 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

Forældreforløb

Forældreforløb Forældreforløb 2019-20 Forældreforløb Forældreforløbet henvender sig til forældre til børn og unge med autisme, der ønsker at øge og udvikle deres viden om autisme. Det vigtigste for forældre er, at deres

Læs mere

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2017-2018 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

Autisme Specialisering Aalborg

Autisme Specialisering Aalborg Autisme Specialisering 2019-2020 Aalborg AutismeSpecialisering AutismeSpecialisering henvender sig til fagpersoner, der ønsker at øge og udvikle deres faglige kompetencer og kvalifikationer inden for autismeområdet.

Læs mere

Autisme Specialisering 2018

Autisme Specialisering 2018 Autisme Specialisering 2018 AutismeSpecialisering AutismeSpecialisering henvender sig til fagpersoner, der ønsker at øge og udvikle deres faglige kompetencer og kvalifikationer inden for autismeområdet.

Læs mere

Forældreforløb i Molis

Forældreforløb i Molis i Molis et henvender sig til forældre til børn og unge med autisme, der ønsker at øge og udvikle deres viden om autisme. Det vigtigste for forældre er, at deres børn har det godt og oplever trivsel i deres

Læs mere

Autisme- Fordybelse for Forældre 2018

Autisme- Fordybelse for Forældre 2018 Autisme- Fordybelse for Forældre 2018 AutismeFordybelse for Forældre AutismeFordybelse har til formål, at du som forælder øger din viden om og forståelse for dit barn med autisme. Alle forældre ønsker,

Læs mere

Ydelseskatalog juli 2017

Ydelseskatalog juli 2017 Fagcenter for Autisme og ADHD Ydelseskatalog juli 2017 Fagcenter for Autisme og ADHD Rantzausgade 8, 2. sal 9000 Aalborg Tlf.: 9982 7488 www.aalborgkommune.dk autisme-post@aalborg.dk Kære læser Med dette

Læs mere

Med dette ydelseskatalog vil vi gerne invitere dig på tur i alle vore afdelinger.

Med dette ydelseskatalog vil vi gerne invitere dig på tur i alle vore afdelinger. Fagcenter for Autisme og ADHD Ydelseskatalog august 2019 Kære læser Med dette ydelseskatalog vil vi gerne invitere dig på tur i alle vore afdelinger. Vi har tilbud til børn, unge, voksne og ældre vi har

Læs mere

Autisme Specialisering 2020

Autisme Specialisering 2020 Autisme Specialisering 2020 AutismeSpecialisering AutismeSpecialisering henvender sig til fagpersoner, der ønsker at øge og udvikle deres faglige kompetencer og kvalifikationer inden for autismeområdet.

Læs mere

Autisme Specialisering 2019

Autisme Specialisering 2019 Autisme Specialisering 2019 AutismeSpecialisering AutismeSpecialisering henvender sig til fagpersoner, der ønsker at øge og udvikle sine faglige kompetencer og kvalifikationer inden for autismeområdet.

Læs mere

EN GOD HVERDAG MED ADHD

EN GOD HVERDAG MED ADHD EN GOD HVERDAG MED ADHD TILBUD OM RÅDGIVNING OG UNDERVISNING TIL FORÆLDRE, SOM HAR ET BARN MED ADHD. LÆRINGSCENTER BREJNING 01 Tilbud om rådgivning Har du et barn med ADHD og vil du gerne være bedre til

Læs mere

Autisme Specialisering i Molis

Autisme Specialisering i Molis Autisme Specialisering i Molis AutismeSpecialisering AutismeSpecialisering henvender sig til fagpersoner, der ønsker at øge og udvikle sine faglige kompetencer og kvalifikationer inden for autismeområdet.

Læs mere

Specialpædagogisk Netværk - indsatser efter SEL 11,3

Specialpædagogisk Netværk - indsatser efter SEL 11,3 Specialpædagogisk Netværk - indsatser efter SEL 11,3 Specialpædagogisk vejledning og rådgivning i hjemmet Den specialpædagogiske vejledning er et tilbud til forældre, der oplever bekymring og problemer

Læs mere

Supervision & radgivning

Supervision & radgivning Supervision & radgivning R å d g i v n i n g s a f d e l i n g e n supervision_16x16.indd 1 22/03/09 22:41:41 Radgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Rådgivningsafdelingen, der er en selvstændig afdeling

Læs mere

Autisme Specialisering

Autisme Specialisering Autisme Specialisering 2019-20 AutismeSpecialisering AutismeSpecialisering henvender sig til fagpersoner, der ønsker at øge og udvikle sine faglige kompetencer og kvalifikationer inden for autismeområdet.

Læs mere

Din guide til ADHD- og autismeindsatser

Din guide til ADHD- og autismeindsatser Din guide til ADHD- og autismeindsatser i Center for Børn og Forebyggelse Informationsaften for forældre til skolestarterbørn med særlige behov Rådgivningsforløb for forældre til børn med ADHD eller autismespektrumsforstyrrelse

Læs mere

KURSUSKATALOG. Autismecenter Fredensborg 2014/2015 1-0 -1011

KURSUSKATALOG. Autismecenter Fredensborg 2014/2015 1-0 -1011 KURSUSKATALOG Autismecenter Fredensborg 2014/2015 1-0 -1011 Autismecenter Fredensborg består af Ullerødskolen, specialbørnehaven Spiren og Kompetencecenteret. Ullerødskolen er en specialskole med et helhedstilbud

Læs mere

Rådgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk

Rådgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk Rådgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk Pandrup Grafisk 96 730 200 Rådgivningsafdelingen Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk

Læs mere

HARLØSE SKOLE 2013-2014 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE 2013-2014 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2013-2014 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

HARLØSE SKOLE 2014-2015 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE 2014-2015 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2014-2015 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

Forældrekursus Autismespektrumforstyrelse (ASF) Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Psykiatri og Social

Forældrekursus Autismespektrumforstyrelse (ASF) Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Psykiatri og Social Forældrekursus Autismespektrumforstyrelse (ASF) Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Psykiatri og Social Kursusforløbet Modul 1: Autismespektrumfo rstyrrelse (ASF) Modul 2: Kognitive forudsætninger og pædagogisk

Læs mere

Kurser 2014 www.autismecenter.dk

Kurser 2014 www.autismecenter.dk Kurser 2014 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 Autismecenter Storstrøm s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 6 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 7 Grundlæggende

Læs mere

Kurser 2016. www.autismecenter.dk

Kurser 2016. www.autismecenter.dk Kurser 2016 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 7 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 8 Grundlæggende viden om autisme og ADHD

Læs mere

KATALOG for specialiserede ydelser på autismeområdet, Region Sjælland

KATALOG for specialiserede ydelser på autismeområdet, Region Sjælland KATALOG for specialiserede ydelser på autismeområdet, Region Sjælland Enkeltydelserne i kataloget giver mulighed for at lave mere fleksible løsninger i komplicerede sager, hvor løsningen ikke nødvendigvis

Læs mere

SKOVBRYNET. - Et specialpædagogisk tilbud i Aarhus Kommune for børn 0-6 år

SKOVBRYNET. - Et specialpædagogisk tilbud i Aarhus Kommune for børn 0-6 år SKOVBRYNET - Et specialpædagogisk tilbud i Aarhus Kommune for børn 0-6 år 1 OM SPECIALDAGTILBUD SKOVBRYNET Specialdagtilbud Skovbrynet er et særligt tilbud i Aarhus Kommune for børn i alderen 0-6 år. Dagtilbuddet

Læs mere

Stepping Stones programmet

Stepping Stones programmet Stepping Stones programmet Et tilbud til forældre til et barn med handicap Hvem og hvad er Stepping Stones for? Hvis I er forældre til et barn med et handicap i alderen 2-12 år, så kan Stepping Stones

Læs mere

Indsatskatalog, Forebyggelse og Tidlig Indsats

Indsatskatalog, Forebyggelse og Tidlig Indsats Åben anonym rådgivning for børn, unge og deres familier - 11 Alle børn, unge, familier og/eller deres netværk i Norddjurs Kommune. Kvalitetsmål At barnet, den unge og familien inddrages som ligeværdige

Læs mere

Udviklingshæmning og Psykiatrisk Overbygning Erhvervspsykologisk Center

Udviklingshæmning og Psykiatrisk Overbygning Erhvervspsykologisk Center Kursus Katalog Udviklingshæmning og Psykiatrisk Overbygning Erhvervspsykologisk Center Emner 4 Udviklingshæmning 5 Autismespektrumforstyrrelser 6 Angst 7 OCD 8 Depression og Bipolar lidelse 9 Personlighedsforstyrrelser

Læs mere

Forældrenetværksgruppe

Forældrenetværksgruppe Der lægges vægt på at I selv søger sammen og danner netværk, så i har mulighed for at mødes og støtte hinanden, efter det aktuelle forløb. En netværksgruppe kan, bestå af 3-4 forældrepar som vælger hinanden

Læs mere

Målet er at opøve kursistens evne til at omsætte integrativ neuropædagogisk viden til pædagogisk praksis.

Målet er at opøve kursistens evne til at omsætte integrativ neuropædagogisk viden til pædagogisk praksis. - viden i fællesskab Efteruddannelse nr.: 19-01-S nr.: 19-02-H Efteruddannelse i integrativ neuropædagogik På denne efteruddannelse får du en grundlæggende viden om nervesystemets opbygning og funktion

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Lokal retningslinje for Standard 1.6 Faglige tilgange, metoder og resultater

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Lokal retningslinje for Standard 1.6 Faglige tilgange, metoder og resultater Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Lokal retningslinje for Standard 1.6 Faglige tilgange, metoder og resultater Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner

Læs mere

Kurser 2015. www.autismecenter.dk

Kurser 2015. www.autismecenter.dk Kurser 2015 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 7 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 8 Grundlæggende viden om autisme og ADHD

Læs mere

Derudover tilbyder vi Kursusklassen som er et særligt tilrettelagt kursus for enkeltintegrerede børn og unge med autisme.

Derudover tilbyder vi Kursusklassen som er et særligt tilrettelagt kursus for enkeltintegrerede børn og unge med autisme. Autismecenter Fredensborg består af Ullerødskolen og Kompetencecenteret. Ullerødskolen er en specialskole med et helhedstilbud for normaltbegavede elever med diagnoser indenfor autismespektret. Medarbejderne,

Læs mere

KATALOG for specialiserede ydelser på autismeområdet, Region Sjælland

KATALOG for specialiserede ydelser på autismeområdet, Region Sjælland KATALOG for specialiserede ydelser på autismeområdet, Region Sjælland Ydelseskataloget er et resultat af projektet; Behov for at arbejde med andre former for specialisering, som blev igangsat af styregruppen

Læs mere

Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune

Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune 2013-03-25 Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune Indholdsfortegnelse 1. Præsentation og grundlag 2. Erfaringer og kompetencer 3. Mål med eksterne ydelser 4. Det kan

Læs mere

Efteruddannelse i integrativ neuropædagogik

Efteruddannelse i integrativ neuropædagogik - viden i fællesskab Efteruddannelse nr.: 19-01-S Efteruddannelse i integrativ neuropædagogik På denne efteruddannelse får du en grundlæggende viden om nervesystemets opbygning og funktion samt en indføring

Læs mere

Kvalitetsstandard. Børne- og Ungerådgivningens forebyggende arbejde. Udarbejdet af: Forebyggelsesleder Jakob Vejlø Dato: 23.

Kvalitetsstandard. Børne- og Ungerådgivningens forebyggende arbejde. Udarbejdet af: Forebyggelsesleder Jakob Vejlø Dato: 23. Kvalitetsstandard Børne- Ungerådgivningens forebyggende arbejde Udarbejdet af: Forebyggelsesleder Jakob Vejlø Dato: 23. september 2013 1 Hvorfor er vi her, hvad arbejder vi med? Børne- Ungerådgivningens

Læs mere

Ungenetværkets indsatser efter SEL 11.3

Ungenetværkets indsatser efter SEL 11.3 Center for Børn og Unge Ungenetværket Næstved Kommune Farimagsvej 65 4700 Næstved Ungenetværkets indsatser efter SEL 11.3 Konsulentbistand efter 11.3 kan tilbydes i de tilfælde, hvor det må antages, at

Læs mere

Hvem er vi? Hvem er i? Weekendens program

Hvem er vi? Hvem er i? Weekendens program ADHD modul 1 Familiekursus for familier med børn med nydiagnosticeret ADHD Formålsbeskrivelse Formål forældre: Forældrene får grundlæggende viden om ADHD-diagnosen, familieliv, medicinering og redskaber

Læs mere

Tank Viden. Få kompetencer. Tænk videre...

Tank Viden. Få kompetencer. Tænk videre... PAMU-UDDANNELSER - DAGPLEJEN VEST - UDDANNELSER I ÅR 2018 Tank Viden. Få kompetencer. Tænk videre... ucsyd.dk Arbejdet som dagplejer Arbejdet som dagplejer, basis - 42918 Efter uddannelsen kan du med

Læs mere

Tina Nagina Juul Madsen

Tina Nagina Juul Madsen Tina Nagina Juul Madsen Fra: Stevns Kommune via Stevns Kommune Sendt: 12. august 2019 14:08 Til: }Kultur-fritid Emne: Fra Stevns.dk: Søg tilskud til din forening Vedhæftede filer: parasportdanmark.pdf

Læs mere

Mellerup Skolehjem. Et døgntilbud til børn og unge med handicap eller gennemgribende udviklingsforstyrrelser

Mellerup Skolehjem. Et døgntilbud til børn og unge med handicap eller gennemgribende udviklingsforstyrrelser Mellerup Skolehjem Et døgntilbud til børn og unge med handicap eller gennemgribende udviklingsforstyrrelser Region Midtjylland Center for Børn, Unge og Specialrådgivning Mellerup Skolehjem 2 MELLERUP SKOLEHJEM

Læs mere

Autismespektrumforstyrrelse. Go between. Fokus i mit oplæg

Autismespektrumforstyrrelse. Go between. Fokus i mit oplæg Autismespektrumforstyrrelse Go between Speciale i ASF og ADHD Rådgivning, vejledning og kurser Mentorordninger Supervision Huskurser og undervisning Viso leverandør mail: dh@dorthehoelck.dk mobil: 24657309

Læs mere

Temapakker fra PPR. Bestilling af en Temapakke. Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Temapakker fra PPR. Bestilling af en Temapakke. Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Bestilling af en Temapakke Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR, Pia Elisabeth Toft, mail pit@greve.dk, eller på telefon 43 97 84 44. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få

Læs mere

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen BYDELSMOR grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste DEL 4 Aktiviteter til grunduddannelsen INTRO til grunduddannelsen for Bydelsmødre 1 I introen

Læs mere

KRAP follow up kursus 8 dage på Brogaarden i Middelfart, forår 2016

KRAP follow up kursus 8 dage på Brogaarden i Middelfart, forår 2016 KRAP follow up kursus 8 dage på Brogaarden i Middelfart, forår 2016 Kognitiv, Ressourcefokuseret og Anerkendende Pædagogik for fagfolk, som arbejder med udsatte børn/unge eller med mennesker med særlige

Læs mere

Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje

Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje Redigeret efterår 2016 Pædagogisk tilsyn i dagplejen I dette hæfte kan du læse om; Kommunens tilsynsforpligtelse, hvilken pædagogisk tilgang vi lægger

Læs mere

Center for Høretab Rådgivning og Uddannelse

Center for Høretab Rådgivning og Uddannelse Center for Høretab Rådgivning og Uddannelse 2 Specialrådgivning til børn og unge med høretab på Center for Høretab 1. juli 2014 blev specialrådgivningen og udredningen af børn og unge med høretab på Center

Læs mere

Atlass familiekursus

Atlass familiekursus Atlass familiekursus Et tilbud til forældre til børn eller unge med anderledes forudsætninger og/eller atypisk udvikling. Et tilbud i CENTER FOR SPECIALPÆDAGOGISKE BØRNETILBUD FORORD Mennesker med anderledes

Læs mere

Efteruddannelse i integrativ neuropædagogik

Efteruddannelse i integrativ neuropædagogik - viden i fællesskab Efteruddannelse nr.: 20-03-S Efteruddannelse i integrativ neuropædagogik På denne efteruddannelse får du en grundlæggende viden om nervesystemets opbygning og funktion samt en indføring

Læs mere

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel.

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. Søndre Skole På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 84 44. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

Årsrapport for Enterne

Årsrapport for Enterne Årsrapport for Enterne 1. januar 2016 Det forstærkede samarbejde en overbygning på rammeaftalen Årsrapport for Botilbuddet Enterne Indhold 1. Opsamling og særlige opmærksomhedspunkter... 3 2. Formål med

Læs mere

Årsrapport for Enterne

Årsrapport for Enterne Årsrapport for Enterne 1. januar 2015 Det forstærkede samarbejde en overbygning på rammeaftalen Årsrapport for Botilbuddet Enterne Indhold 1. Opsamling og særlige opmærksomhedspunkter... 3 2. Formål med

Læs mere

Pædagogik med fokus på udvikling og livskvalitet

Pædagogik med fokus på udvikling og livskvalitet Opholdsstedet Sundbylillevej Pædagogik med fokus på udvikling og livskvalitet Team Cura Team Cura er et socialpædagogisk tilbud, som består af et tværfagligt samarbejde mellem psykologer, pædagoger og

Læs mere

Velkommen til Forældrekursus i Autismespektrumforstyrrelse (ASF) Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Psykiatri og Social

Velkommen til Forældrekursus i Autismespektrumforstyrrelse (ASF) Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Psykiatri og Social Velkommen til Forældrekursus i Autismespektrumforstyrrelse (ASF) Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Psykiatri og Social Formål At give forældre til børn/unge som har en Autismespektrumforstyrrelse (ASF)

Læs mere

Regionsfunktion for affektive lidelser (Autismepektumforstyrrelser)

Regionsfunktion for affektive lidelser (Autismepektumforstyrrelser) Børne- og ungdomspsykiatrien Regionsfunktion for affektive lidelser (Autismepektumforstyrrelser) Definition Aldersgruppe: Fra 4 år til 19+ år o Autismespektrum-forstyrrelser består af forstyrrelser indenfor

Læs mere

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Dr. Alexandrines Børnehave er en af de institutioner i Aarhus kommune som varetager opgaven med inklusion af børn med handicap. Med denne folder ønsker vi, at byde

Læs mere

Familieplejen. Kurser efterår 2019

Familieplejen. Kurser efterår 2019 Familieplejen Kurser efterår 2019 Når et plejebarn i puberteten skal finde sit ståsted i en digitaliseret verden Arbejde med plejebarn i puberteten For en del børn og unge kan vejen til voksenlivet være

Læs mere

A. Beskrivelse af praktikstedet

A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne

Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne - til gavn for hele familien I Lænke-ambulatorierne ønsker vi at yde en sammenhængende og helhedsorienteret indsats overfor personer med alkoholproblemer. Derfor

Læs mere

Kursuskatalog 2013-14 Langagerskolen. Indhold

Kursuskatalog 2013-14 Langagerskolen. Indhold Kursuskatalog 2013-14 Indhold Kom godt i gang som vejleder og supervisor... 2 Robusthed og psykisk overskud i arbejdslivet!... 3 At lære -at være -sammen med... 4 ipad og struktur/kommunikation... 5 Digitale

Læs mere

Videnscenteret. Vejen Kommune. Foreløbig folder

Videnscenteret. Vejen Kommune. Foreløbig folder Videnscenteret Vejen Kommune Foreløbig folder Specialpædagogisk sparring Boardmaker, Picto selektor og symbolskrivning Bombekursus Klasserumsledelse med fokus på den gode relation Vejen Kommune Vidensformidling

Læs mere

Når du har brug for autismefaglig ekspertise for at komme godt videre

Når du har brug for autismefaglig ekspertise for at komme godt videre Når du har brug for autismefaglig ekspertise for at komme godt videre Rådgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Lindholm Brygge 2-4 9400 Nørresundby Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk Pandrup Grafisk 96

Læs mere

Åbent KRAP kursus 8 dage i Middelfart med start i december 2015

Åbent KRAP kursus 8 dage i Middelfart med start i december 2015 Åbent KRAP kursus 8 dage i Middelfart med start i december 2015 Kognitiv, Ressourcefokuseret og Anerkendende Pædagogik for fagfolk, som arbejder med udsatte børn/unge eller med mennesker med særlige behov

Læs mere

Er det ADHD? - og hvad så?

Er det ADHD? - og hvad så? Er det ADHD? - og hvad så? Hvem er vi? Distriktssygeplejerske Anne Haahr Petersen Distriktssygeplejerske Charlotte K. Eliassen Tilknyttet ADHD-klinikken i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Klinik i Næstved,

Læs mere

Skanderborg Aktivitetscenters værdi-, metode og arbejdsgrundlag og vores organisationsplan samt en beskrivelse af de enkelte aktivitetsgrupper.

Skanderborg Aktivitetscenters værdi-, metode og arbejdsgrundlag og vores organisationsplan samt en beskrivelse af de enkelte aktivitetsgrupper. Butikken Adelgade 116 8660 Skanderborg Tlf. 23 45 75 22 Skanderborg Aktivitetscenters værdi-, metode og arbejdsgrundlag og vores organisationsplan samt en beskrivelse af de enkelte aktivitetsgrupper. Daglig

Læs mere

PUP Professionshøjskolernes uddannelse for Plejefamilier

PUP Professionshøjskolernes uddannelse for Plejefamilier P L EJEFAMILIERNES ANDSFORENING 2017 PUP Professionshøjskolernes uddannelse for Plejefamilier Professionshøjskolen UC SYD, Professionshøjskolen VIA samt Professionshøjskolen UCC Plejefamiliernes Landsforening

Læs mere

Roskilde Kommunes foreningskurser. Kurser for foreningsledere 2015-16. Arrangeret af Folkeoplysningsudvalget. www.roskilde.dk

Roskilde Kommunes foreningskurser. Kurser for foreningsledere 2015-16. Arrangeret af Folkeoplysningsudvalget. www.roskilde.dk Roskilde Kommunes foreningskurser Kurser for foreningsledere 2015-16 Arrangeret af Folkeoplysningsudvalget www.roskilde.dk 2 Velkommen til alle frivillige i Roskilde Kommune Roskilde kommune er nu klar

Læs mere

At der er foretaget en analyse af gengangere i reduceret skema, herunder inddragelse af fraværskonsulenterne.

At der er foretaget en analyse af gengangere i reduceret skema, herunder inddragelse af fraværskonsulenterne. Punkt 5. Orientering om analyse vedrørende elever i fortsat reduceret skema og som modtager ydelser efter Serviceloven, og evaluering af kendskabet til handlevejledningen for bekymrende fravær 2016-007738

Læs mere

ADHD-FORENINGEN UDBYDER NU FORÆLDREPROGRAMMET

ADHD-FORENINGEN UDBYDER NU FORÆLDREPROGRAMMET ADHD-FORENINGEN UDBYDER NU FORÆLDREPROGRAMMET SKANDERBORG HJALLERUP ROSKILDE KÆRLIGHED I KAOS (KIK) SKANDERBORG HJALLERUP ROSKILDE Kærlighed i Kaos (KiK) er et evidensbaseret forældretræningsprogram for

Læs mere

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Tema Organisering Grundoplysninger I skoleåret 2012-13 har vi på Viby Skole fem specialklasser. 3 klasser for elever med specifikke vanskeligheder

Læs mere

Tema aften for den Nord jyske kredsforening. Fagcenter for Autisme og ADHD Socialpædagog Maria Hansen

Tema aften for den Nord jyske kredsforening. Fagcenter for Autisme og ADHD Socialpædagog Maria Hansen Tema aften for den Nord jyske kredsforening Fagcenter for Autisme og ADHD Socialpædagog Maria Hansen Hvad er Autisme og ADHD - En neuro biologisk udfordring det sker i hjernen, vi ser det på adfærden -

Læs mere

Aflastning og anden pædagogisk støtte

Aflastning og anden pædagogisk støtte Aflastning og anden pædagogisk støtte Aflastning og anden pædagogisk støtte ASF- Teamet tilbyder forskellige former for aflastningsopgaver og anden pædagogisk støtte. Vi tilbyder midlertidig akutdækning,

Læs mere

Specialisering i autisme

Specialisering i autisme Specialisering i autisme Specialiseringsuddannelse i autisme Specialiseringsuddannelse i autisme henvender sig til fagpersoner, der ønsker at øge og udvikle deres faglige kompetencer og kvalifikationer

Læs mere

Atlass familie indsats

Atlass familie indsats Atlass familie indsats Kvalificeret og specialiseret handicapindsats med støtte til familierne og børnene Et tilbud i CENTER FOR SPECIALPÆDAGOGISKE BØRNETILBUD FORORD Mennesker med handicap og deres familier

Læs mere

KRAP follow up kursus 8 dage på Brogaarden i Middelfart, efteråret 2015

KRAP follow up kursus 8 dage på Brogaarden i Middelfart, efteråret 2015 KRAP follow up kursus 8 dage på Brogaarden i Middelfart, efteråret 2015 Kognitiv, Ressourcefokuseret og Anerkendende Pædagogik for fagfolk, som arbejder med udsatte børn/unge eller med mennesker med særlige

Læs mere

Overvejer du at gøre en forskel for børn, unge eller voksne, som har brug for støtte? Så er 6 ugers introduktion til specialpædagogisk/psykiatrisk

Overvejer du at gøre en forskel for børn, unge eller voksne, som har brug for støtte? Så er 6 ugers introduktion til specialpædagogisk/psykiatrisk Overvejer du at gøre en forskel for børn, unge eller voksne, som har brug for støtte? Så er 6 ugers introduktion til specialpædagogisk/psykiatrisk område noget for dig! Vi udbyder et forløb i Ringsted

Læs mere

Positiv Neuropædagogisk Efteruddannelse med særligt henblik på samarbejdet med mennesker med udviklingsforstyrrelser. Efterår 2020

Positiv Neuropædagogisk Efteruddannelse med særligt henblik på samarbejdet med mennesker med udviklingsforstyrrelser. Efterår 2020 Positiv Neuropædagogisk Efteruddannelse med særligt henblik på samarbejdet med mennesker med udviklingsforstyrrelser. Efterår 2020 Neuropædagogisk efteruddannelses forløb med praksiscertificering. Modul

Læs mere

Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb

Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb Generelt: Fysisk aktiv leg og bevægelse er fundamentale elementer i et barns udvikling. At skabe rum og motivation for alsidig fysisk aktiv leg er derfor noget

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende til børn og unge

Psykiatri. INFORMATION til pårørende til børn og unge Psykiatri INFORMATION til pårørende til børn og unge VELKOMMEN Som forælder til et barn eller en ung med psykisk sygdom har du et naturligt ansvar for din datter eller søn, og du er samtidig en betydningsfuld

Læs mere

ADHD KURSUS for familier med pre teenage og teenagebørn i alderen ca. 10 16 år med ADHD

ADHD KURSUS for familier med pre teenage og teenagebørn i alderen ca. 10 16 år med ADHD ADHD KURSUS for familier med pre teenage og teenagebørn i alderen ca. 10 16 år med ADHD Fredag 22. november 17.00 Ankomst og indkvartering i husene. Der er mulighed for at hilse på kursusledere og børneteam.

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 37 70 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

Ydelseskatalog MARTS 2015

Ydelseskatalog MARTS 2015 Fagcenter for Autisme og ADHD Ydelseskatalog MARTS 2015 Fagcenter for Autisme og ADHD Sofiendalsvej 92A, 1. sal 9200 Aalborg SV Tlf.: 9982 7488 www.aalborgkommune.dk autisme-post@aalborg.dk Kære læser

Læs mere

Kursus ADHD & AUTISME

Kursus ADHD & AUTISME Start i 2017 Kursus ADHD & AUTISME PI/SPS søger AMA midler (I så fald AMA ansøgningen bliver godkendt, så er det PI/SPS opgave at bestille billet og hotelovernatning for kursister, som ifølge AMA midler

Læs mere

Bog og sprog i dagligdagen. Projektbeskrivelse

Bog og sprog i dagligdagen. Projektbeskrivelse Bog og sprog i dagligdagen Side 1 af 5 Projektbeskrivelse MAGISTRATSAFDELINGEN FOR BØRN OG UNGE Pædagogisk Afdeling Aarhus Kommune Resume Forslag til kurser i 2018 for dagplejere i de 3 områder, der endnu

Læs mere

Lige lidt historie. Hvorfor gives diagnosen? Go between. Fokus i mit oplæg

Lige lidt historie. Hvorfor gives diagnosen? Go between. Fokus i mit oplæg Go between Speciale i ASF og ADHD Rådgivning, vejledning og kurser Mentorordninger Supervision Huskurser og undervisning Viso leverandør mail: dh@dorthehoelck.dk mobil: 24657309 Fokus i mit oplæg Oplæg

Læs mere

Forældreguide til Zippys Venner

Forældreguide til Zippys Venner Forældreguide til Indledning Selvom undervisningsmaterialet bruges i skolerne af særligt uddannede lærere, er forældrestøtte og -opbakning yderst vigtig. Denne forældreguide til forklarer principperne

Læs mere

Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD

Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD NOTAT Titel Fra: Til: Resumé: Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD Servicestyrelsen, fungerende chef i Handicapenheden Bente Meunier ADHD

Læs mere

Sådan tilmelder du dig peer-uddannelsen i region hovedstaden

Sådan tilmelder du dig peer-uddannelsen i region hovedstaden Sådan tilmelder du dig peer-uddannelsen i region hovedstaden Med dette skema tilmelder du dig Peer-uddannelsen i Region Hovedstaden. Uddannelsen består af en række obligatoriske og valgfri moduler. For

Læs mere

Disse og andre emner, vi selv bestemmer os for, tager vi fædre op i netværksgruppen. Her kan vi tale tvangsfrit og gå i dybden - hvis vi vil!

Disse og andre emner, vi selv bestemmer os for, tager vi fædre op i netværksgruppen. Her kan vi tale tvangsfrit og gå i dybden - hvis vi vil! Søndag, 30/6 Fælles oplæg Autisme og familien - 2 brødre - én diagnose v/teit og Tore Bang Heerup Oplægget fokuserer på hvordan det er at leve med autisme i familien. Som overskriften siger, handler oplægget

Læs mere

En pædagogisk model er til en vis grad en planlægningsmetode for medarbejderne med afsæt i den opgave de er blevet stillet.

En pædagogisk model er til en vis grad en planlægningsmetode for medarbejderne med afsæt i den opgave de er blevet stillet. Faglig indholdsmæssig tilgang til borgerne. I det fagligt indholdsmæssige arbejde med borgerne i Autismecenter Syd benytter medarbejderne sig af en række pædagogiske modeller, tilgange og metoder. I det

Læs mere

Aktivitetscenter. Aktivitetscenter Dyrehaven 10 D Pavillon Skanderborg Tlf

Aktivitetscenter. Aktivitetscenter Dyrehaven 10 D Pavillon Skanderborg Tlf Aktivitetscenter Dyrehaven 10 D Pavillon 4 8660 Skanderborg Tlf. 24 90 80 99 Skanderborg Aktivitetscenters værdi-, metode og arbejdsgrundlag og vores organisationsplan samt en beskrivelse af de enkelte

Læs mere