Forord. Du vil finde links til hjemmesider og artikler, hvor du finder flere oplysninger.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forord. Du vil finde links til hjemmesider og artikler, hvor du finder flere oplysninger."

Transkript

1 5 Forord Formålet med denne bog er at overbevise dig om, at der ofte er naturlige og medicinfri løsninger på tilstande som depression, nedtrykthed og modløshed. Jeg vil ikke forsøge at gøre mig klog på alle de diagnoser, lægemidler og terapiformer, der findes, men blot videregive de grundlæggende forbedringer i kost, livsstil og livsbetingelser, som jeg så ofte har set hjælpe mennesker med depressioner eller depressionslignende symptomer. Du vil finde links til hjemmesider og artikler, hvor du finder flere oplysninger. Lidt om min baggrund på side 120, hvor du også kan læse lidt om mine andre bøger, hjemmesider og nyhedsbreve.

2 6

3 7 Indholdsfortegnelse Forord 5 Depression en folkesygdom 9 Deprimeret? 12 Fysisk sygdom kan være årsag 14 Forstyrrelser i kroppens kemi påvirker humør og psyke 15 Stress og frustration kan gøre dig nedtrykt eller modløs 18 God søvn 20 Bedre humør med sundere kost 23 Vitaminmangel kan gøre dig nedtrykt 26 Få nok sol og lys 30 Stimulanser 33 Frisk luft 36 Motion mod depression 38 Terapi 41 Kemi til sjælen 47 Nedtrapning af medicin 52 En naturlig løsning 54 Supplerende tekster 76 Depressioner og overvægt 110 Referencer 113 Om forfatteren 120

4 8

5 9 Depression en folkesygdom Omkring danskere har lige nu en depression, og ca. 15% af den danske befolkning vil på et eller andet tidspunkt i livet få en depression. (kilde: psykiatrifonden.dk) Verdenssundhedsorganisationen (WHO) forudser, at der i 2030 vil være flere mennesker med depression end af nogen anden sygdom. Det er godt for firmaer, der sælger antidepressiv medicin. Men er det muligt at klare eller gennemleve en depression uden at ty til medicin, der giver risiko for bivirkninger og afhængighed? I langt flere tilfælde, end du måske er klar over, vil forbedringer i kost, livsstil og livsbetingelser gøre så stor forskel, at medicin og eventuel anden behandling bliver unødvendig. Er du deprimeret vil bestemte ændringer i dit liv og din livsstil give gode muligheder for, at du får det bedre eller helt slipper for depression og nedtrykthed.

6 10 Eftersom du ønsker at tage ansvar for dig selv, dine nærmeste og verden omkring dig, kan du nok heller ikke undgå at blive mere eller mindre nedtrykt, når tingene går skævt, når livets skuffelser rammer dig eller dine nærmeste. I nogle situationer er en periode med dårligt humør og nedtrykthed en naturlig reaktion på de nederlag, som nu engang også er en del af livet. Det er hverken sygeligt eller unormalt. Men hvis dårligt humør eller nedtrykthed varer ved, eller begynder at blive til næsten kronisk modløshed, er det på høje tid, at gøre noget ekstra for at komme på fode igen. Det er også vigtigt, at du snakker med din læge om det. En del mennesker føler sig deprimerede, uden de rigtig ved hvorfor. I mange tilfælde er der ingen umiddelbar forklaring eller indlysende grund til en depression. Personen oplever en længerevarende og ofte uforklarligt tungsind, udpræget træthed, håbløshed, modløshed, meningsløshed. Uanset om du ved, hvorfor du er deprimeret, eller ej, vil du sandsynligvis få meget ud af at forbedre din livsstil og foretage andre ændringer, som foreslået i denne bog. Lider du af svær depression eller er under lægebehandling gennemfører du alle større eller vigtige ændringer i samråd med din læge. Der er en tendens til at overse, at faktorer, der har at gøre med kost og livsstil, kan udløse tristhed eller depression hos nogle mennesker. Derfor denne bog. Mangelfuld kost, vedvarende stress, vitaminmangel, dårlig søvn, mangel på lys, et overforbrug af stimulanser og et svækket helbred er eksempler på faktorer, der hos nogle mennesker kan give symptomer på depression og psykiske sygdomme.

7 11 På nettet... Hjemmesiden giver opdaterede kommentarer mv. om denne bog under depressioner.dk/ bogen.html Flere sider på nettet om depressioner er mistænkt for eller er beviselig helt eller delvist sponsoreret af medicinindustrien. Det er ikke tilfældet med depressioner.dk På depressionsforeningen.dk har du mulighed for at oprette en anonym profil, deltage i debat og meget mere. DepressionsForeningen er en patientforening, der tilbyder netværk, støtte og sammenhold til blandt andet deprimerede og pårørende til deprimerede.

8 12 Deprimeret? Jeg vil ikke i denne bog komme ind på de forskellige definitioner af og meninger om, hvad der er en depression, og hvad der ikke er. Hvis du føler dig deprimeret, nedtrykt, trist eller modløs mere eller oftere, end du bryder dig om er bogen skrevet til dig. Du skal dog være opmærksom på, at en depression kan være en alvorlig sag, og hvis du tit eller næsten hele tiden føler dig nedtrykt, skal du først og fremmest søge hjælp hos din læge og gennemføre de ændringer, du læser om på disse sider, i samråd med din læge. Lægen kan ikke måle en depression ved hjælp af undersøgelser, scanninger, blodprøver o.l. men bestemmer ud fra det, du fortæller ham og hans egen vurdering, hvilken diagnose og evt. behandling, han mener er bedst. Der kan altså være usikkerhed og en vis grad af gætteri, når lægen stiller en diagnose og anbefaler en behandling.

9 13 Nogle læger er dygtige til at vurdere og vælge den bedste behandling, andre er knap så gode. Eftersom der ikke findes hverken blodprøver eller andre objektive diagnosemetoder er diagnoser på depressioner og mange andre psykiske sygdomme baseret på lægens skøn, og det er ikke altid let for den almindelige læge at vurdere, diagnostisere eller behandle psykiske sygdomme. Det stiller store krav til en læge, som ofte i forvejen har al for lidt tid til den enkelte patient. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom og forholder dig kritisk til alle diagnoser og behandlinger, som lægen eller andre foreslår. Føler du, at lægen muligvis giver dig en forkert diagnose eller behandling, fortæller du det til lægen. Sørg for, at I er enige. Og husk, at du altid kan skifte læge, hvis du er meget utilfreds. Desværre ved de fleste læger og andre fagfolk endnu alt for lidt om, i hvor stor udstrækning en sund livsstil og evt. bedre livsbetingelser kan hjælpe deprimerede, og der er god grund til at være på vagt overfor ukritisk ordinering af medicin. I de fleste tilfælde vil din læge acceptere, at du prøver at få det bedre ved at ændre dine kostvaner, motionsvaner, søvnvaner mv. uden at tage medicin, blot du selv er indstillet på det, og er klar til at yde en indsats. Hvis du og din læge mener, at det er nødvendigt med medicin, så sørg alligevel for også at gennemføre de ændringer, som er beskrevet på disse sider gerne og om nødvendigt med hjælp og opbakning fra din læge og andre.

10 14 Fysisk sygdom kan være årsag Mange fysiske sygdomme giver også symptomer, som kan minde om depression, men enhver alvorlig eller langvarig fysisk sygdom øger i sig selv risikoen for at få en depression. Langt oftere, end mange er klar over, skyldes symptomer på depression, at der er noget galt rent fysisk. Vær derfor sikker på, at lægen undersøger dig grundigt, tager blodprøver, sender dig til yderligere undersøgelser hos specialister eller på anden måde gør alt, hvad han kan, for at finde eventuelle fysiske problemer/sygdomme eller mangeltilstande, der kan ligge til grund for depressive symptomer. Alt for ofte overses eller undervurderes fysiske sygdomme som årsag eller medvirkende årsag til en depression. Jeg har ofte set, hvordan både lette og svære depressioner helt forsvinder, når fx ernæringsmæssige og helbredsmæssige problemer bliver løst efter omfattende ændringer i kost og livsstil.

11 15 Forstyrrelser i kroppens kemi påvirker humør og psyke Vi lever i et kemisk orienteret samfund, og i større eller mindre grad lider vi alle under det. Visse miljøgifte påvirker kroppens hormoner. Hormoner er specielle kemiske stoffer, der virker som sendebude, der via blodet styrer og igangsætter livsvigtige funktioner. Hormonelle forstyrrelser kan give meget ubehagelige symptomer og sygdomsfornemmelser. En del af disse forstyrrelser kan give symptomer, der fejlagtigt kan tolkes som psykiske. Både de skadelige stoffer, som indtages (medicin, narkotika, alkohol, tobak mv.), og de kemiske stoffer, der fremstilles af kroppen selv (fx under stress), kan svække og forstyrre dens indre kemi og forvolde adskillige fysiologiske og mentale problemer.

12 16 Ikke kun fysiske sygdomme, men også medicinsk behandling af sygdomme kan i nogle tilfælde udløse eller medvirke til depression, angst eller andre psykiske sygdomme eller symptomer. Det kan fx gælde visse former for hjertemedicin, de såkaldte betablokkere, men også en lang række andre medikamenter kan have bivirkninger i form af depression eller depressionslignende symptomer. Kroppens kemi samspillet imellem de forskellige hormoner og andre substanser i kroppen har en afgørende indflydelse på kroppens tilstand, og kan let påvirke psyken. Især hos særligt følsomme personer kan en kaotisk biokemisk tilstand i kroppen give symptomer på depression eller andre psykiske sygdomme. Nogle eksempler: Kroppens egen produktion af hormoner kan være forstyrret på grund af usund livsstil eller sygdomme. Hormonforstyrrende stoffer fra miljøet påvirker kroppens hormonbalance. Kroppens lager eller tilførsel af vitaminer, mineraler eller andre næringsstoffer er for lille eller ude af balance. Vitaminmangel (og mangel på andre næringsstoffer) kan give flere af de symptomer, der kendetegner en depression. Kostens indhold af skadelige stoffer er for høj i forhold til kroppens evne til at uskadeliggøre og udskille dem. Fx ved indtagelse af medicin, alkohol, narkotika, stimulanser, junkmad eller alle andre fremmedartede substanser, som kroppen ikke er beregnet til at klare i større mængder. Langvarig stress. En vedvarende og måske undertrykt stresstilstand er ofte den grundlæggende årsag til biokemiske

13 17 forstyrrelser, sygdomme og depressioner. Sygdomme, der påvirker de hormonelle kirtler, blodsukkerniveauet eller på anden måde forstyrrer kroppens kemi. Regelmæssig indtagelse af meget sukker og søde sager, forårsager overproduktion af hormonet insulin og kan give dårligt humør eller endog medvirke til depressioner hos nogle mennesker.

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Fakta & Depression LANDSINDSATSEN MOD DEPRESSION I KØBENHAVNS AMT. Psykiatrisk Center Gentofte Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Tlf.

Fakta & Depression LANDSINDSATSEN MOD DEPRESSION I KØBENHAVNS AMT. Psykiatrisk Center Gentofte Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Tlf. Psykiatrisk Center Gentofte Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Tlf. 39 77 76 00 Psykiatrisk Center Ballerup Ballerup Boulevard 2 2750 Ballerup Tlf. 44 88 44 03 Psykoterapeutisk Center Stolpegård Stolpegårdvej

Læs mere

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Til forældre og unge Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er skizofreni? 05 Hvorfor får nogle børn og unge

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

Forebyg stress af Bjarne Toftegård

Forebyg stress af Bjarne Toftegård Forebyg stress af Bjarne Toftegård Hej, jeg hedder Bjarne Toftegård. Jeg hjælper mennesker med at forebygge stress, så de får et bedre arbejdsliv, et bedre familieliv og et bedre helbred. At forebygge

Læs mere

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende DepressionsForeningen INDLEDNING 3 Indhold Om depression og bipolar lidelse....3 Depression Sådan opleves

Læs mere

Landsforeningen Voksenmobning Nej Tak! betegner TERM-modellen som SYSTEMMOBNING, som man kan læse mere om på vores hjemmeside under Download på:

Landsforeningen Voksenmobning Nej Tak! betegner TERM-modellen som SYSTEMMOBNING, som man kan læse mere om på vores hjemmeside under Download på: betegner TERM-modellen som SYSTEMMOBNING, som man kan læse mere om på vores hjemmeside under Download på: www.voksenmobningnejtak.dk Migrænikerforbundet har venligst givet os lov til at videreformidle

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

En tablet daglig mod forhøjet risiko

En tablet daglig mod forhøjet risiko En tablet daglig mod forhøjet risiko Af: Dorte Glintborg, Institut for Rationel Farmakoterapi, Sundhedsstyrelsen. Der kommer flere og flere lægemidler på markedet, som ikke skal helbrede men forebygge

Læs mere

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er symptomerne på depression hos

Læs mere

Sådan gør du DINE DRØMME TIL VIRKELIGHED

Sådan gør du DINE DRØMME TIL VIRKELIGHED Anja Nielsen og Anita Christensen Sådan gør du DINE DRØMME TIL VIRKELIGHED Hjertevarm, inspirerende og lærerig bog fra Cert. konsulent i ernæring og sundhed Anja Nielsen og tidligere tredobbelt verdensmester

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

stress og forebyggelse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

stress og forebyggelse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros stress og forebyggelse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros stress og forebyggelse person- og godstransport stress Forord Denne værktøjskasse er skrevet til ledere og ansatte, der arbejder

Læs mere

Forebyggelse og håndtering af sygefravær. Information om udbygning af 1-5-14 WEBUDGAVE HR-AFDELINGEN

Forebyggelse og håndtering af sygefravær. Information om udbygning af 1-5-14 WEBUDGAVE HR-AFDELINGEN Forebyggelse og håndtering af sygefravær Information om udbygning af 1-5-14 HR-AFDELINGEN BAGGRUND Horsens Kommune prioriterer sunde arbejdspladser. Med sunde arbejdspladser forstår vi et godt fysisk og

Læs mere

Når vi rammes af en voldsom hændelse

Når vi rammes af en voldsom hændelse Når vi rammes af en voldsom hændelse Håndbogen er udarbejdet som hjælp til dig, din famile og kollegaer. Når vi rammes af en voldsom hændelse En traumatisk hændelse er enhver begivenhed, der kan anses

Læs mere

Bianca Solveig Stjerne UDDRAG. et godt liv med kronisk Sygdom. Dansk Psykologisk Forlag

Bianca Solveig Stjerne UDDRAG. et godt liv med kronisk Sygdom. Dansk Psykologisk Forlag et godt liv med kronisk Sygdom Bianca Solveig Stjerne Dansk Psykologisk Forlag et godt liv med kronisk sygdom Bianca Solveig Stjerne et godt liv med kronisk Sygdom Dansk Psykologisk Forlag Bianca Solveig

Læs mere

SIDE 2 UNG MED EPILEPSI

SIDE 2 UNG MED EPILEPSI UNG MED EPILEPSI Ung med epilepsi er skrevet af neuropsykolog Karin Nørgaard og sygeplejerske Dorthe Møller Schmidt, Epilepsiklinikken i Glostrup i samarbejde med Dansk Epilepsiforening. Afsnittet Dansk

Læs mere

Forord. Bagerst i pjecen er der en liste over nyttige adresser og telefonnumre.

Forord. Bagerst i pjecen er der en liste over nyttige adresser og telefonnumre. FOKUS PÅ LIVET Forord Denne pjece er lavet til dig der er hiv-smittet, og giver dig er overblik over nogle af de centrale emner du som hiv-smittet skal forholde dig til. Selvom pjecen henvender sig til

Læs mere

Værd at vide om depression

Værd at vide om depression Værd at vide om depression Til depressionsramte, pårørende, venner, kollegaer og andre interesserede Landsforeningen SIND arbejder for sundhedsfremme gennem trivsel, forebyggelse, helbredelse og recovery

Læs mere

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Værd at vide om atrieflimren 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Indhold 3 Hvad er atrieflimren? 4 Er atrieflimren farligt? 6 Hvorfor kan jeg få en blodprop i hjernen, når jeg har en sygdom i hjertet?

Læs mere

Angstforeningen MEDICINSK BEHANDLING AF ANGST. Angstforeningen. Information til patienter og pårørende

Angstforeningen MEDICINSK BEHANDLING AF ANGST. Angstforeningen. Information til patienter og pårørende MEDICINSK BEHANDLING AF ANGST Udarbejdet af: Marie Särs Andersen, cand.interpret., rådgiver og informationsmedarbejder i Sygekassernes Helsefond Information til patienter og pårørende Udvikling af angst

Læs mere

Generaliseret angst. Oplysning til patienter og pårørende om

Generaliseret angst. Oplysning til patienter og pårørende om Oplysning til patienter og pårørende om Generaliseret angst Udarbejdet af: Christer Allgulander, docent, Karolinska Institutet, Sverige Professor Lars Kessing, speciallæge i psykiatri, Danmark Redigeret

Læs mere

STRESS 1 DRÅBE KAN VÆRE NOK TIL AT DIT GLAS FLYDER OVER

STRESS 1 DRÅBE KAN VÆRE NOK TIL AT DIT GLAS FLYDER OVER STRESS Stress er blevet et stort problem for os og for vores trivsel i hverdagen. Stressforeningen i Danmark melder, at der hver dag er 35.000 danskere, der er sygemeldt pga. stress, og at ca. 430.000

Læs mere

SYMPTOMER OG BEHANDLING

SYMPTOMER OG BEHANDLING Blodtryk BLODTRYK Blodtryk er et udtryk for blodets tryk på blodårernes vægge. Blodtrykket afhænger af, hvor stor en kraft hjertet pumper blodet rundt med, og hvor stor modstand blodet møder ved kontakt

Læs mere

Der mangler forskning på området, og

Der mangler forskning på området, og Kronik Velkommen til ledighedsstress Helle Alsted Denne kronik sætter fokus på et stort, men desværre særdeles overset problem i vores samfund, nemlig ledighedsstress. Min hensigt er at sætte problematikken

Læs mere

?Ëc Uf dv_uvd fu :_dezefe W`c >Z]ZeÌcadj\`]`XZ #!!(

?Ëc Uf dv_uvd fu :_dezefe W`c >Z]ZeÌcadj\`]`XZ #!!( Indhold Forord.......................... 2 Udsendelsen betyder nye oplevelser......... 3 Hverdagen ændrer sig.................. 3 Den fremmede kultur.................. 3 Klima..........................

Læs mere

Hvordan håndtere arbejdsliv, stress og relationer i en travl hverdag?

Hvordan håndtere arbejdsliv, stress og relationer i en travl hverdag? Hvordan håndtere arbejdsliv, stress og relationer i en travl hverdag? V. autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen Undervisningsaften i Søften/Foldby d.19. marts 2015 1 Kl. 18-19.15: Aftenens forløb

Læs mere

Håndbog i trivsel og stresshåndtering for medarbejdere og ledere. Bobby Zachariae

Håndbog i trivsel og stresshåndtering for medarbejdere og ledere. Bobby Zachariae Håndbog i trivsel og stresshåndtering for medarbejdere og ledere Bobby Zachariae INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 4 LÆSEVEJLEDNING... 5 DEL 1: STRESS, STRESS-SYMPTOMER

Læs mere