DEPRESSION DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DEPRESSION DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet."

Transkript

1 Depression

2 DEPRESSION Alle mennesker oplever kortvarige skift i deres humør. Det er helt normalt. Ved en depression derimod påvirkes både psyken og kroppen, og humøret svarer ikke til det, man normalt oplever. Depression er en alvorlig og langvarig sygdom, som nedsætter livskvaliteten meget, men den kan behandles. Hver sjette dansker vil på et tidspunkt få en depression. Kvinderne rammes dobbelt så hyppigt som mænd. Du kan desuden være mere eller mindre sårbar over for at få en depression. Sårbarheden kan skyldes både arv og de påvirkninger, du får gennem livet. En depression påvirker livet både socialt og arbejdsmæssigt, og der er en forhøjet risiko for selvmord. Har du mistanke om, at du har en depression, er det derfor vigtigt at søge professionel hjælp. Det er også vigtigt, at depressionen behandles tidligt i forløbet, dels fordi det kan afkorte sygdomsperioden, dels fordi langvarig depression øger risikoen for, at den næste depression bliver mere alvorlig, måske endda kronisk. Hos ældre kan depression forveksles med demens.

3 FÅ STILLET DIAGNOSEN Hvis du lider af depression, er det vigtigt at søge professionel hjælp, men det er ikke let at tage sig sammen og selv gøre noget for at få det bedre. En af de største barrierer for behandling af sygdommen er at indse, at du har brug for hjælp. Mange fortæller således deres læge om andre skavanker som søvnproblemer og træthed, men ikke om depressionen. De tidlige tegn på en depression er individuelle. Men får du et tilbagefald, vil du måske kunne genkende symptomerne fra sidst. Det er vigtigt, at du registrerer symptomerne på din depression så tidligt som muligt. På den måde kan du hurtigt komme i behandling eller få justeret dosis, hvis du allerede er i behandling med forebyggende medicin. Når du får en depression, rammes dine pårørende også. For at komme så godt som muligt igennem en periode med depression sammen er det derfor vigtigt at være åben om sygdommen. Pårørende er en vigtig støtte, og de kan for eksempel hjælpe dig ved at holde fast i, at depressionen går over på et tidspunkt, og være opmærksom på, om du har destruktive tanker, så du kommer til læge i tide. SØG LÆGE Det er vigtigt, at du taler med din læge: hvis du har mistanke om, at du har en depression hvis du har en depression og overvejer at tage mindre medicin eller stoppe helt med medicinen hvis du føler, at din tilstand bliver værre.

4 BEHANDLING Med den rigtige behandling vil mange med depression opleve en mærkbar bedring i løbet af et par måneder. Valg af behandling afhænger af, hvor alvorlig din depression er. De lettere former behandles ofte med samtaleterapi. Det kan være med din læge eller med en speciel samtaleterapeut. Moderat depression behandles med samtaleterapi og hvor det ikke hjælper, med medicin. Ved svær depression behandles med samtaleterapi og medicin. Det er vigtigt, at du sammen med medicinen får oplysning, støtte og vejledning om sygdommen. Du kan få forskellige typer medicin mod depression. Disse midler kaldes antidepressiv medicin. Medicinen kan afhjælpe de symptomer, du har. Desuden kan den forebygge, at du i fremtiden får nye perioder med depression. Medicinen påvirker et eller flere af de signalstoffer i hjernen, som er med til at regulere din sindstilstand. Antidepressiv medicin begynder at virke i løbet af to-seks uger og vil give en bedre livskvalitet igennem perioden med depression. Hvis det er første gang, du har en depression, der kræver medicin, vil lægen ofte vælge medicin, som tilhører gruppen SSRI (selektive serotoningenoptagshæmmere). Det er præparater med for eksempel citalopram, fluoxetin og sertralin. GODT AT HUSKE... Medicin Har du svært ved at huske din medicin, kan du tilmelde dig gratis huske-sms på apoteket.dk. Spørg personalet på apoteket, hvordan du skal tage din medicin. Læs på indlægssedlen, hvordan din medicin skal opbevares. Er du i fast behandling, kan du opleve, at din medicin skifter navn. Indhold og virkning er uændrede.

5 SSRI virker ved at øge mængden af signalstoffet serotonin i hjernen. Medicinen virker både mod depression og angst. Bivirkninger ved SSRI ses især i de første uger af behandlingen. Det kan være kvalme, hovedpine, angst og uro. Af andre bivirkninger kan ses mundtørhed, øget svedtendens, svimmelhed, søvnbesvær og/eller hæmning af sexlivet (lyst, evne og formåen). Depressionen i sig selv kan dog også hæmme sexlivet. Der findes flere andre typer antidepressiv medicin, som bruges i de tilfælde, hvor SSRI ikke er tilstrækkeligt eller giver uacceptable bivirkninger. Det er vigtigt at vide, at det tager tid, før den positive virkning af medicinen sætter ind. Det kan kræve tålmodighed at gennemføre de første ugers behandling, hvor bivirkningerne, der er værst i starten, måske er det eneste, du mærker. Medicinen helbreder ikke depressionen, men mindsker symptomerne. Hvis du stopper med at tage medicinen for tidligt, vender symptomerne tilbage, fordi depressionen endnu er der. En tommelfingerregel siger, at du skal fortsætte mindst et halvt til et helt år med behandlingen, efter at du er blevet symptomfri.... OG SPØRG APOTEKET, HVIS DU ER I TVIVL MEDICIN- TILSKUD Medicin Undlad at ændre i din medicin uden aftale med lægen. Husk at tjekke, om din medicin er trafikfarlig. Det står på indlægssedlen. Apoteket beregner automatisk dit medicintilskud. Fortæl altid personalet på apoteket, hvis du tager flere forskellige slags medicin eller kosttilskud.

6 GODE RÅD OM DEPRESSION OG ANTIDEPRESSIV MEDICIN: Tag din medicin, som lægen har anbefalet. Bedring opleves først efter to til seks uger giv medicinen tid til at virke. Vær indstillet på, at du typisk skal tage medicinen i mindst et halvt til et år efter, at du er blevet symptomfri. De fleste bivirkninger forsvinder efter et par uger hold ud! Fortsæt med medicinen, selv om der er bedring medicinen fjerner blot symptomerne, men helbreder ikke depressionen. Medicinen kan tages med eller uden mad, som man ønsker det. Medicinen er ikke vanedannende. Fortsæt regelmæssige besøg hos lægen. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål om din sygdom eller din medicin. Lev sundt: Dyrk motion, spis sundt, og få din nattesøvn. Undgå for meget alkohol og sovemedicin. Hav et godt socialt liv. Sørg for at få lys.

7 PAS PÅ MED NATURLÆGEMIDLER Naturlægemidler med perikon, også kaldet perikum, anvendes mod nedtrykthed, modløshed og tristhed. Hvis du har en alvorlig depression, skal du have medicin på recept og ikke perikon. Undgå at bruge perikonpræparater sammen med medicin på recept uden aftale med lægen. Perikon kan påvirke virkningen af megen anden medicin uheldigt også antidepressive medicin.

8 VARENR.: /12 PÅ APOTEKET På apoteket kan du få hjælp til og rådgivning om alle typer medicin. Alt personale er faguddannet og kan blandt andet svare på spørgsmål om recept- og håndkøbsmedicin, bivirkninger og medicin til børn og fortælle hvad du skal være opmærksom på, hvis du for eksempel tager flere forskellige typer medicin samtidig. Apoteket er stedet, hvor du køber din medicin uanset om du går ned på det fysiske apotek, eller du e-handler over nettet. Apotekets e-handel foregår i apoteket.dk s webshop. Læs mere på apoteket.dk, eller spørg på apoteket.

HOVEDPINE HOVEDPINE. Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine.

HOVEDPINE HOVEDPINE. Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine. Hovedpine HOVEDPINE Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine. Blandt dem, der har hovedpine, er de fleste kvinder specielt

Læs mere

SYMPTOMER OG BEHANDLING

SYMPTOMER OG BEHANDLING Blodtryk BLODTRYK Blodtryk er et udtryk for blodets tryk på blodårernes vægge. Blodtrykket afhænger af, hvor stor en kraft hjertet pumper blodet rundt med, og hvor stor modstand blodet møder ved kontakt

Læs mere

SLIDGIGT GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt.

SLIDGIGT GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt. Gigt SLIDGIGT Slidgigt er den hyppigste form for gigt. Omkring halvdelen af den voksne befolkning over 40 år har tegn på slidgigt i et eller flere led og alle får det, hvis de lever længe nok. Slidgigt

Læs mere

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer Svamp SVAMPEINFEKTIONER Svamp og svampesporer findes overalt også på mennesker men det er langtfra alle typer, der giver problemer. De seneste år er der dog konstateret et stadig stigende antal svampeinfektioner

Læs mere

Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler Vitaminer og mineraler VITAMINER OG MINERALER Vitaminer og mineraler er nødvendige for at holde alle kroppens funktioner i gang. Mangel på blot et enkelt vitamin eller mineral kan bringe kroppen ud af

Læs mere

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Værd at vide om atrieflimren 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Indhold 3 Hvad er atrieflimren? 4 Er atrieflimren farligt? 6 Hvorfor kan jeg få en blodprop i hjernen, når jeg har en sygdom i hjertet?

Læs mere

Fakta & Depression LANDSINDSATSEN MOD DEPRESSION I KØBENHAVNS AMT. Psykiatrisk Center Gentofte Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Tlf.

Fakta & Depression LANDSINDSATSEN MOD DEPRESSION I KØBENHAVNS AMT. Psykiatrisk Center Gentofte Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Tlf. Psykiatrisk Center Gentofte Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Tlf. 39 77 76 00 Psykiatrisk Center Ballerup Ballerup Boulevard 2 2750 Ballerup Tlf. 44 88 44 03 Psykoterapeutisk Center Stolpegård Stolpegårdvej

Læs mere

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er symptomerne på depression hos

Læs mere

SIDE 2 UNG MED EPILEPSI

SIDE 2 UNG MED EPILEPSI UNG MED EPILEPSI Ung med epilepsi er skrevet af neuropsykolog Karin Nørgaard og sygeplejerske Dorthe Møller Schmidt, Epilepsiklinikken i Glostrup i samarbejde med Dansk Epilepsiforening. Afsnittet Dansk

Læs mere

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende DepressionsForeningen INDLEDNING 3 Indhold Om depression og bipolar lidelse....3 Depression Sådan opleves

Læs mere

Oplysning om at være Pårørende til et menneske med angst

Oplysning om at være Pårørende til et menneske med angst Oplysning om at være Pårørende til et menneske med angst Indhold Forord............................. 3 De forskellige angstlidelser................. 4-5 Mette er pårørende.................... 6-7 Angsten

Læs mere

Angstforeningen MEDICINSK BEHANDLING AF ANGST. Angstforeningen. Information til patienter og pårørende

Angstforeningen MEDICINSK BEHANDLING AF ANGST. Angstforeningen. Information til patienter og pårørende MEDICINSK BEHANDLING AF ANGST Udarbejdet af: Marie Särs Andersen, cand.interpret., rådgiver og informationsmedarbejder i Sygekassernes Helsefond Information til patienter og pårørende Udvikling af angst

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Alkoholbehandling. Velkommen til Center for Alkoholbehandling

Alkoholbehandling. Velkommen til Center for Alkoholbehandling Alkoholbehandling Velkommen til Center for Alkoholbehandling Alkoholbehandling i Aarhus Center for Alkoholbehandling er Aarhus Kommunes behandlingstilbud til borgere, som ønsker hjælp til at ændre alkoholvaner.

Læs mere

En tablet daglig mod forhøjet risiko

En tablet daglig mod forhøjet risiko En tablet daglig mod forhøjet risiko Af: Dorte Glintborg, Institut for Rationel Farmakoterapi, Sundhedsstyrelsen. Der kommer flere og flere lægemidler på markedet, som ikke skal helbrede men forebygge

Læs mere

Behandling af Crohn s sygdom og colitis ulcerosa med lægemidlet Prednisolon

Behandling af Crohn s sygdom og colitis ulcerosa med lægemidlet Prednisolon Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Behandling af Crohn s sygdom og colitis ulcerosa med lægemidlet Prednisolon Patientinformation April 2011 Forfatter: Gastro-medicinsk ambulatorium I Hillerød Hospital

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog På www.hejsundhedsvæsen.dk kan du finde flere eksempler på, hvad du kan spørge om. Du kan også finde inspiration, videoer, redskaber og gode råd fra fra læger,

Læs mere

Generaliseret angst. Oplysning til patienter og pårørende om

Generaliseret angst. Oplysning til patienter og pårørende om Oplysning til patienter og pårørende om Generaliseret angst Udarbejdet af: Christer Allgulander, docent, Karolinska Institutet, Sverige Professor Lars Kessing, speciallæge i psykiatri, Danmark Redigeret

Læs mere

Forord. Bagerst i pjecen er der en liste over nyttige adresser og telefonnumre.

Forord. Bagerst i pjecen er der en liste over nyttige adresser og telefonnumre. FOKUS PÅ LIVET Forord Denne pjece er lavet til dig der er hiv-smittet, og giver dig er overblik over nogle af de centrale emner du som hiv-smittet skal forholde dig til. Selvom pjecen henvender sig til

Læs mere

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Til forældre og unge Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er skizofreni? 05 Hvorfor får nogle børn og unge

Læs mere

ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI

ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI 1 Forord: - At leve med skizofreni Formålet med dette hæfte er at informere patienter med skizofreni og deres pårørende om sygdommen og dens behandling. Der er flere

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

Mere om MS (multipel sklerose)

Mere om MS (multipel sklerose) Mere om MS (multipel sklerose) EXT-11/2008-15 EX.1498 www.novartis.dk Mere om MS (multipel sklerose) Indhold Hvordan kommer jeg videre? 4 Hvad er MS? 5 Almindelige typer af MS 6 Attakvis MS (RRMS) 6 Sekundær-progressiv

Læs mere

Sådan håndterer jeg stress

Sådan håndterer jeg stress EN INFORMATIONS- FOLDER Fredericia Kommunes Sundhedsguide Sådan håndterer jeg stress 1 Baggrund I Fredericia Kommune vil vi gerne hjælpe dig til et sundere liv og et bedre helbred. Derfor har vi udarbejdet

Læs mere

Lewy Body demens og demens ved Parkinsons sygdom

Lewy Body demens og demens ved Parkinsons sygdom Lewy Body demens og demens ved Parkinsons sygdom Novartis Healthcare A/S, Lyngbyvej 172, DK-2100 København Ø Tlf. +45 39 16 84 00, Fax +45 39 16 84 01, E-mail skriv.til@novartis.com EXE-12/2009-42 EXE.1876

Læs mere

KRÆFT I TYK- OG ENDETARMEN

KRÆFT I TYK- OG ENDETARMEN KRÆFT I TYK- OG ENDETARMEN Kolofon Kræft i tyk- og endetarmen Udgiver: URL: Redaktion: Kræftens Bekæmpelse, Strandboulevarden 49, 2100 København Ø Sundhedsstyrelsen, Islands Brygge 67, 2300 København S

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Handleplan for bedre psykisk sundhed 2015-2018

Handleplan for bedre psykisk sundhed 2015-2018 Handleplan for bedre psykisk sundhed 2015-2018 Med Københavns sundhedspolitik ønsker vi, at københavnerne skal leve med bedre livskvalitet og have lige muligheder for et godt og langt liv. Mange københavnere

Læs mere

MEDICIN MED FORNUFT Dansk/Dansk Ordbog

MEDICIN MED FORNUFT Dansk/Dansk Ordbog MEDICIN MED FORNUFT Dansk/Dansk Ordbog A Abstinenser Symptomer, der opstår efter ophør af et stof, som kroppen er blevet afhængig af. Alkohol, tobak og sovepiller kan give afhængighed. Symptomerne kan

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere