Tør du kysse skrubtudsen? : Naturvejledning for brugere af psykiatrien

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tør du kysse skrubtudsen? : Naturvejledning for brugere af psykiatrien"

Transkript

1 Tør du kysse skrubtudsen? : Naturvejledning for brugere af psykiatrien Af naturvejleder, socialpædagog og psykoterapeut Benny Jensen, Psykiatrisk Informationscenter. Psykisk syge får både selvværd og et indblik i egen identitet af at færdes i naturen og det betyder at deltagerne får det bedre i hverdagen, viser erfaringerne fra projektet Tør du kysse skrubtudsen. Her har mennesker med psykiske lidelser som angst, depression, skizofreni og ADHD bl.a. mulighed for at deltage i forskellige naturtilbud. Tør du kysse skrubtudsen blev startet i 2002 i Vejle Amt som et tilbud til sindslidende og handicappede. I dag dækker vi hele Region Syddanmark og målgruppen er pga. det større område indsnævret til mennesker med psykiske lidelser. I 2013 blev der afholdt 128 ture med 1845 brugere, studerende og ansatte i psykiatrien.

2 2 Aktiviteter i 'Tør du kysse skrubtudsen' er: åbne offentlige naturture kurser og foredrag om natur og kost naturvejledning for psykiatriske tilbud i region og kommune Formålet med naturturene er, at deltagerne får: mod på at gå på opdagelse i naturen for at få større forståelse af sig selv mere fat i sig selv til gavn for sundhed, trivsel og livskvalitet motion i naturen - afprøve alle muskler og sanserne Sådan griber jeg det an Det er væresteder, socialpsykiatriske centre og sygehusene, der kontakter mig for undervisning eller turaftaler. Første gang møder jeg altid op der, hvor brugerne bor eller er og så laver vi en aftale eller flere om en begivenhedsrig oplevelse i naturen.

3 3 Lokalområderne skal prioriteres højt og den naturvejledning jeg har bedst erfaring med, er der, hvor det er brugernes ønsker, der bliver opfyldt. Det er ofte brugerne selv, der kommer med forslag til, hvor vi skal hen og hvad vi skal fokusere på. En tur for denne målgruppe handler om at lære at gå på opdagelse, ikke kun i naturen, men også i sig selv. De forskellige redskaber, som jeg kan medbringe, er med til at give brugerne en større forståelse af sig selv, større handlekraft og livskvalitet. En naturoplevelse skal understøtte glæde, sundhed og trivsel uanset hvem man er. Der er ikke nogen begrænsninger for antal af deltagere pr. tur. Enkeltpersoner eller små grupper vil brede oplevelserne som ringe i vandet til andre, dog skal der være personale med på alle ture. Vigtige samarbejdspartnere Naturvejledningen i PsykInfo samarbejder med regionens psykiatriske tilbud, kommunernes psykiatri samt bruger- og pårørendeforeningerne i Region Syddanmark. Vi mødes for erfaringsudveksling og formulerer nye målbeskrivelser til sundhedspolitikken i kommunerne. Også de ansatte i psykiatrien lærer at bruge naturen som et pædagogisk/terapeutisk redskab sammen med brugerne. Naturvejledning i psykiatrien arbejder målrettet med brugere, hvis fælles erfaringer med psykiske sygdomme ofte kan være præget af mangel på initiativ, energiløshed og ensomhed. Aktiviteterne udfolder sig i spændingsfeltet; natur, kultur og sanseoplevelser. Turene tager hensyn til deltagernes individuelle behov for overskuelighed og tryghed. Naturvejledningen træner aktivt og udfordrer den enkelte i at blive fortrolig med at færdes i naturen, bruge sin krop og sanser, samt i samværet med andre mennesker. På turene lærer de professionelle at bruge naturen som et pædagogisk/terapeutisk redskab også i det daglige arbejde.

4 4 Menneskets samspil med naturen Menneskets biologiske mekanismer påvirkes i naturens rum og jeg oplever hver gang hvordan deltagerne genopdager deres henslumrede sanser i et trængt sind. Menneskets samspil med naturen tager normalt udgangspunkt i det lokale område, men kan også afprøves i fjernere egnsdele, hvor brugernes ønsker skal være i højsæde og turde gå på opdagelse ikke kun i naturen, men også i sig selv og omsætte det til sund undren. Mange sindslidelser er kendetegnet ved, at man mere eller mindre taber drivkraften. Man bliver tung og indesluttet. Hver gang naturvejledningen bryder sådan en cirkel, vil det være en lille sejr for livsglæden, sundheden og højne selvværdsfølelsen. Kulturhistorien er et grundfundament og naturen som terapeut til at finde sin jeg identitet er stærke arbejdsmetoder og redskaberne er mangeartede. Et eksempel er billeder i naturen som stimulerer os sanseligt og understøtter kroppens evner til selvhelbredelse, Der er slet ingen tvivl om, at naturoplevelser har en betydelig virkning på helbredet. Man kan simpelthen måle hjerterytmen ændrer sig og stress niveauet falder, når man ser smukke billeder af landskabet. Det er en af konklusionerne i et nyt nordisk forskningsprojekt udarbejdet af professor ved Universitetet for miljø- og biovidenskab i Norge Gary Fry og forsker Roger Ulrich s studie fra 1984.Resultaterne af denne undersøgelse bruger jeg i mit daglige arbejde, med henvisning til Skov og landskab. Natur og Grønne områder forebygger stress. Forfattere Karsten B. Hansen & Thomas Sick Nielsen. Menneskets samspil med naturen betyder at vores biologiske mekanismer påvirkes og henslumrede sanser repareres i det trængte sind. Jeg deler sansegenoptræningen op i 2 kategorier: 1. Sansestimulation: Sansestimulationen starter ved den valgte strand ved opbygningen af vores faste base/lejr. Vi sidder og kikker på alle de forskellige billeder naturen viser os, lydene og duftene.

5 5 2. Sansemotion: Sansemotionen starter i det øjeblik vi rejser os og rører ved alt det vi ser, at turde gå på opdagelse i det forskellige landskabets forandringer fra gang til gang og her starter naturvejledningen med de spørgsmål som brugerne stiller. Under hele forløbet tager jeg billeder, som bliver lavet til transparenter, som vi ser og gennemgår og kun fokuserer på det, som brugerne er gode til for at højne selvværdsfølelsen og det bliver til en overraskende refleksion over deres egen deltagelse. Kulturen som medspiller Jeg tager ofte udgangspunkt i kulturhistorien som et springbræt til at skabe en bevidsthed om, hvem man selv er. De fleste mennesker ved i forvejen en masse, men man kan gå og glemme tingene, især hvis man bliver syg. Ved at gå på opdagelse dukker det op igen, og da det ofte er mennesker, der tidligere har haft mange ressourcer, overtager de ofte rollen som formidleren. Mit udgangspunkt er at Naturen helbreder og behandler. Man behøver ikke vide noget om den for at få noget ud af det Det vigtigste for mig er at deltagerne får det bedre og selv om der er penge at spare for hver psykiatribruger, der kommer ud af det psykiatriske system, så handler det for mig ikke om penge, men om alle menneskers ret til at trives.

6 6 En personlig beretning Allan Tepas er bruger af psykiatrien i Kolding. Han har skrevet sin egen beretning om skizofreni og naturvejledning som kan læses på Psykiatrisk Informationscenters hjemmeside under "Natur & Psyke", årsrapport 2007 (www.psykinfo.dk). Allan Tepas i et natur og sanserum Allan skriver bl.a.: "Jeg sammenligner det med, at jeg, inden jeg kom i behandling, så var jeg en kanariefugl mellem to hule hænder. Da jeg kom i kognitiv behandling og var på et bosted, så var jeg en kanariefugl i et lille bur. Nu, da jeg er godt på vej og har de rigtige mennesker, at støtte mig til, så er jeg nu i en voliere. Jeg er stadig indenfor nogle rammer, men er så meget mere fri og der er hele tiden muligheden for, at jeg får endnu mere plads at flyve rundt på. For én, som jeg, er det efterhånden blevet noget af en befrielse at være derude i naturen. Jeg sætter meget mere pris på den. Dét, at komme væk fra hjemmet alene bevæbnet med en madpakke, noget kaffe og noget vand og måske en varm sweater i efteråret det er så utroligt livsbekræftende." Psykiatrisk Informationscenter er et center, hvis formål er at formidle viden om psykiske lidelser, behand-ling og tilbud til sindslidende og deres netværk dvs. familie, pårørende, venner, kollegaer, professionelle, studerende og andre involverede. Centrets opgave er på en let tilgængelig, fleksibel, faglig og velkvalificeret måde at medvirke til, at området bliver mere overskueligt, så den enkelte ikke oven i det at ha en sindslidelse, også skal slås med manglende viden, men derimod får information om handle- og støttemuligheder.

7 7 Yderligere info kontakt: Naturvejleder Benny Jensen Psykiatrisk Informationscenter Teglgårdsparken Middelfart Mob eller mail. Klik også ind på under Natur & Psyke hvor du finder mere om projektet samt en samling af artikler og rapporter om emnet (brug navigationen i venstre side).

alkoholbehandlingscenter og bosted damtoft consult

alkoholbehandlingscenter og bosted damtoft consult alkoholbehandlingscenter og bosted damtoft consult en dokumentation af indsatsen damtoft consult ApS 2008 Nørbygård, Nørbyvej 4 7730 Hanstholm Telefon: 99 17 25 00 Telefax: 99 17 25 25 Email: noerbygaard@thisted.dk

Læs mere

Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell

Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell RINGKJØBING AMT ROSKILDE AMT KØBENHAVNS KOMMUNE Forord Københavns Kommune, Ringkjøbing Amt og Roskilde Amt har videreudviklet

Læs mere

Et godt sted at tage hen

Et godt sted at tage hen Et godt sted at tage hen Fire kernepunkter for jer, der snart skal huse et akuttilbud for borgere i psykisk krise. R e f u g i e G r u p p e n R e f u g i e G r u p p e n Refugiegruppen er en arbejdsgruppe

Læs mere

Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed

Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed Af Nina B. Schriver og Eva Skytte At naturen kan øge vores sundhed og livskvalitet er de fleste enige om. Men hvis man vil arbejde

Læs mere

Vidensgrundlag. Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta. September 2012. En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg

Vidensgrundlag. Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta. September 2012. En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg Vidensgrundlag September 2012 Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg Udgiver: Udarbejdet af: Grafisk kommunikation & design: Forlag: Tryk:

Læs mere

Liv i sundhed. Information til dig, der er tilknyttet socialpsykiatrien eller psykoseteamet.

Liv i sundhed. Information til dig, der er tilknyttet socialpsykiatrien eller psykoseteamet. Liv i sundhed Information til dig, der er tilknyttet socialpsykiatrien eller psykoseteamet. 2 Liv i sundhed - Sundere vaner for sindslidende Silkeborg Kommunes socialpsykiatri og Region Midtjyllands psykoseteam

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Mindfulness hos familierådgivningen i Ikast Brande kommune - 20 socialrådgivere og 5 HK - Hanne Nørskov er leder af Familierådgivningen. Indhold.

Mindfulness hos familierådgivningen i Ikast Brande kommune - 20 socialrådgivere og 5 HK - Hanne Nørskov er leder af Familierådgivningen. Indhold. Mindfulness hos familierådgivningen i Ikast Brande kommune - 20 socialrådgivere og 5 HK - Hanne Nørskov er leder af Familierådgivningen Indhold. 1. Indledning v. Hanne Nørskov 2. Målinger opsummeret 3.

Læs mere

Shared Care i psykiatrien. Evaluering af Shared Care projektet v/sara Lea Rosenmeier

Shared Care i psykiatrien. Evaluering af Shared Care projektet v/sara Lea Rosenmeier Shared Care i psykiatrien Evaluering af Shared Care projektet v/sara Lea Rosenmeier Succeskriterier for Shared Care projektet Bedre behandling for brugere af psykiatrien med en kronisk sygdom Sammenhængende

Læs mere

Velkommen til Rundhøjskolen

Velkommen til Rundhøjskolen Velkommen til Rundhøjskolen Kære forældre Vi byder med denne folder velkommen til Rundhøjskolen, og vi ønsker hermed at tegne et billede af, hvad Rundhøjskolen er for en skole. Vi er den stærke lokale

Læs mere

Når ønsket er et helt normalt liv Evaluering af Den Sociale Udviklingsfond et socialpædagogisk tilbud til unge og voksne

Når ønsket er et helt normalt liv Evaluering af Den Sociale Udviklingsfond et socialpædagogisk tilbud til unge og voksne Når ønsket er et helt normalt liv Evaluering af Den Sociale Udviklingsfond et socialpædagogisk tilbud til unge og voksne Denne rapport omfatter et sammendrag (s. 4-17) og en hovedrapport (s. 18-66). Sammendraget

Læs mere

Tanker om fremtiden TEMA 4-13

Tanker om fremtiden TEMA 4-13 DepressionsForeningens medlemsblad Nr. 3-2013 Alt for mange venter alt for længe med at søge hjælp Vi skal turde tale om det, der er svært. Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykolog Forening s.

Læs mere

Politik for voksne med særlige behov

Politik for voksne med særlige behov Holbæk Kommunes Politik for voksne med særlige behov Indhold Forord... side 3 Centrale udfordringer... side 4 Menneskesyn... side 6 Udviklingsområder Sammenhæng i indsatsen... side 8 Livskvalitet i fællesskabet...

Læs mere

Ungdomsliv med behandling Unge med sindslidelse

Ungdomsliv med behandling Unge med sindslidelse 4 4 Unge med sindslidelse Socialt Udviklingscenter SUS Unge med sindslidelse 2 Unge med sindslidelse oplysning og samarbejde Socialt Udviklingscenter SUS, Videnscenter for Socialpsykiatri, PsykiatriFonden

Læs mere

Virksomhedsbeskrivelse for. SUF Nord Enggården. September 2014

Virksomhedsbeskrivelse for. SUF Nord Enggården. September 2014 Virksomhedsbeskrivelse for SUF Nord Enggården September 2014 Udarbejdet af Enggårdens leder Dorthe Drivsholm i samarbejde med Enggårdens personalegruppe Indledning Denne virksomhedsbeskrivelse er udarbejdet

Læs mere

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR Har du spørgsmål om kræft? Er der noget, du er i tvivl om i forbindelse med sygdommen eller livets videre forløb? Savner du nogen, der ved besked,

Læs mere

100% I SPIL TALENT. Tag på kursus/efteruddannelse via kompetencefonden. Dansk Supermarked Gå efter det bedste tilbud

100% I SPIL TALENT. Tag på kursus/efteruddannelse via kompetencefonden. Dansk Supermarked Gå efter det bedste tilbud Produktkendskab og fag-/ områdespecifikke kurser Kunne du godt tænke dig at lære produkterne i din afdeling bedre at kende for at give kunderne en bedre vejledning? Er der opgaver i dit daglige arbejde,

Læs mere

Børn for alt i verden

Børn for alt i verden Børn for alt i verden Børnene er Danmarks fremtid. Hvis vi vil sikre vores demokrati, løfte vores sociale ansvar og styrke vores konkurrenceevne, er børnene nøglen. De skal udrustes med selvtillid, kreativitet

Læs mere

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Til forældre og unge Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er skizofreni? 05 Hvorfor får nogle børn og unge

Læs mere

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Med mennesket i centrum - Fire værdier, der skal drive vores arbejde i Region Hovedstadens Psykiatri Kære medarbejder og ledere Her er vores nye værdigrundlag,

Læs mere

Børn med psykisk syge forældre God praksis

Børn med psykisk syge forældre God praksis Jeg sørgede for, at ingen opdagede, hvor syg mor var. Og jeg passede på, at ingen lagde mærke til, hvordan jeg havde det. Men inderst inde var alt kaos i min familie. Og i mig. www.barn-i-fokus.dk Børn

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING Af Ivan Christensen, Anne Sørensen & Christoffer Zeuthen Socialt Udviklingscenter SUS 1 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 KORT OM SOCIAL COACHING, FUNDAMENTET

Læs mere

Har du været udsat for vold på din arbejds plads? Har en af dine kolleger?

Har du været udsat for vold på din arbejds plads? Har en af dine kolleger? Pjecen kan fås hos: Socialt Udviklingscenter SUS Nørre Farimagsgade 13 1364 København K Tlf.: 33 93 44 50 www.sus.dk Har du været udsat for vold på din arbejds plads? Har en af dine kolleger? Rundt om

Læs mere

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version Sundheden frem i hverdagen Sundhedsstrategi Kort version Forord Vi taler om det. Vi bliver bombarderet med det. Vi gør det eller vi får dårlig samvittighed over ikke at gøre det. Sundhed er blevet en vigtig

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

Ung & Sund. Ung & Sund 10 kommuners sundhedsfremmende initiativer for unge på kanten af uddannelse og arbejde. www.sst.

Ung & Sund. Ung & Sund 10 kommuners sundhedsfremmende initiativer for unge på kanten af uddannelse og arbejde. www.sst. www.sst.dk/ungogsund Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S Telefon 77 22 74 00 Telefax 77 22 74 11 sst@sst.dk Omslag_FINAL.indd 1 Ung & Sund Ung & Sund 10 kommuners sundhedsfremmende initiativer

Læs mere

Når sundheden skal frem Holbæk Kommunes Sundhedspolitik

Når sundheden skal frem Holbæk Kommunes Sundhedspolitik Når sundheden skal frem Holbæk Kommunes Sundhedspolitik 1 Sundheden skal frem i Holbæk Kommune Sundhed er med til at skabe livskvalitet. Når du er sund og rask, kan du bedre leve dit liv fuldt ud. Du kan

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere