Øjenbetændelse hos børn, skal det behandles med antibiotika?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Øjenbetændelse hos børn, skal det behandles med antibiotika?"

Transkript

1 Øjenbetændelse hos børn, skal det behandles med antibiotika? Forskningstræningsopgave af Pia Bach Olsen og Rie (Karen Marie) Bennedsgaard Hold 9 Afleveret Marts 2010 Vejleder: Merethe Kousgaard Andersen

2 FORORD... 3 BAGGRUND... 4 Diagnosen... 5 Mikrobiologi... 5 Dyrkning... 6 Smitterisiko... 7 Antibiotikavalg... 7 FORMÅL... 8 METODE... 8 RESULTATER... 9 Cochrane review(1)... 9 Rose et al 2005(8) The new zealand medical journal review: (6) Expert Opinion (4) DISKUSSION KONKLUSION REFERENCELISTE BILAG BILAG

3 FORORD Vi vil gerne sige tak til vores vejleder speciallæge i Almen medicin og phd. studerende Merethe Kousgaard Andersen for at have udvist tålmodighed med vores famlende forsøg på at nå målet. Desuden tak til vores familie og specielt til vores mænd. Opgaven er udarbejdet i enighed. Pia Bach Olsen har hovedansvar for baggrundsafsnittet. Rie Bennedsgaard har haft hovedansvar for diskussionsafsnit. De øvrige afsnit er udarbejdet i fællesskab.

4 BAGGRUND Der er et gammelt ordsprog som oprindeligt omhandler forkølelse men frit omfortolket lyder sådan: hvis du ikke behandler øjenbetændelse varer det en uge før du er rask, behandler du øjenbetændelse varer det syv dage. Spørgsmålet er imidlertid om det også er sandt. Det vurderes at ca. 1. procent af alle konsultationer i almen praksis i Danmark er relateret til øjensygdomme (ifølge Institut for Rationel Farmakoterapi). Konjunktivitis er en af de hyppigst konsulterede øjensygdomme. Man regner med at 1 ud af 8 børn har et tilfælde af akut konjunktivitis hvert år. De fleste tilfælde behandles med antibiotika øjendråber. Ifølge Institut for Rationel Farmakoterapi får hvert 3. danske vuggestuebarn hvert år en eller flere recepter på øjendråber mod øjenbetændelse som skyldes bakterier. I 2007 udgjorde udgifterne til øjendråber indeholdende antibiotika således 11.7 mio. kr. alene for de 0-4 årige, der dermed tegner sig for en fjerdedel af de samlede udgifter. Dertil skal tillægges udgifter til evt. tabt arbejdsfortjeneste, lægekonsultationer mm. Traditionelt er øjenbetændelse blevet behandlet med antibiotika ud fra en forventning om hurtigere helbredelse, reduceret forekomst af tilbagefald og forebyggelse af komplikationer som i værste fald kan true synet, det være sig orbital cellulitis, keratitis og panophtalmitis(1) De senere år har været argumenteret for en mere tilbageholdende tilgang til ordination af antibiotika mod konjunktivitis. Dette primært ud fra hensynet til samfundsøkonomi og resistensudvikling. Dette står i kontrast til det udbredte krav hos mange forældre om behandling, jf. risiko for tabt arbejdsfortjeneste, idet mange daginstitutioner ikke ønsker at modtage børn, som ikke er i relevant behandling. Det medfører så henvendelse til læge/vagtlæge med henblik på behandling, fordi forældre kaldes hjem fra arbejde for at hente deres barn i institution med besked om først at sende barnet i institution, når det er sat i behandling med øjendråber. Lægerne bliver derfor stillet i et klinisk dilemma. På den ene side er hensynet til at vælge den korrekte behandling, på den anden side forventning fra patienten om at afhjælpe en besværlig situation.

5 Diagnosen Både patienter og læger kender til fænomenet det røde, klæbrige øje. En undersøgelse har vist at 79 % af forældre til børn med konjunktivitis selv havde stillet diagnosen før de tog til lægen.(2) Patel et al har undersøgt muligheden for at opstille nogle kliniske guidelines, som kan gøre det nemmere at skelne mellem bakteriel og viral årsag til konjunktivitis.(3) Det fremgår at de vigtigste symptomer ved en bakteriel konjunktivitis er anamnestiske oplysninger om rødme af øjet samt klistrede og klæbrige øjenlåg og øjenvipper om morgenen. Ved objektiv undersøgelse vil desuden være fund af mukøs eller purulent udflåd samt klistrede og skorpebelagte øjenlåg og øjenvipper. Visus vil være normalt. Hvad der ydermere sandsynliggør en bakteriel årsag er manglen på vandigt sekret og brændende fornemmelse i øjnene. Vandigt udflåd og/eller svær rødme tyder på virus(4). Rietveld et al undersøgte og fandt at tre symptomer er centrale, nemlig klistrede øjne om morgenen, kløe og en forhistorie med øjenbetændelse.(5) Et studie har sammenlignet alment praktiserende læger og opthalmologer og har vist at praktiserende læger er nøjagtige og dygtige til at stille diagnosen (4). Til trods herfor har andre undersøgelser vist, at mange læger føler sig utrygge ved behandling af øjensygdomme. Differentialdiagnostisk skal først og fremmest overvejes allergisk konjunktivitis. Desuden skal man tænke på fremmedlegemer og keratitis. Drejer det sig om unilateralt rødt øje bør man også overveje infektioner i øjenlåg, keratitis, uveitis og sjældnere akut glaukom. Mere alvorlig øjensygdom skal overvejes ved unilateralt rødt øje, svære smerter, fotofobi, nedsat syn, tidligere traumer eller øjenkirurgi. Mikrobiologi Overordnet set har undersøgelser vist at forekomst af bakterielle konjunktivitter er hyppigere i vintermånederne og forårsmånederne, mens virale konjunktivitter ses mest om sommeren.(4)

6 Rose et al foretog en metaanalyse af studier af bakteriel ætiologi hos børn i almen praksis, hvor man foretog podninger af både syge og raske øjne og sammenlignede podesvarene. Kun tre sygdomsfremkaldende mikroorganismer var til stede i større omfang hos de syge end hos kontrollerne. Det drejede sig om haemophilus influenzae(60 %), streptococcus pneumoniae( 20%)og moraxella catarrrhalis(10%). (4) Sammenlignede man i alle aldre var også staphylococcus aureus og corynebacterium til stede i større omfang. Adenovirus og picornavirus fandtes hos godt 10 %. Hos 67 % fandt man mere end en sygdomsfremkaldende bakterie, hos 34 % fandt man både en virus og en bakterie. Andre studier i almen praksis har vist at mellem 33 og 78 % af øjenbetændelsestilfældene er af bakteriel oprindelse.(4). Viral konjunktivitis skyldes overvejende adenovirus, som er smitsom og skyld i mange af de epidemier som forekommer hos skolebørn. Infektion med adenovirus er en selvlimiterende tilstand.(1). Picornavirus er også en hyppig viral årsag(4). Virus er skyld i forskellige kliniske forløb fra mildt forløbende konjunktivitter til svære hæmoraiske forløb, bl.a. afhængig af virustypen. Adenovirus kan desuden afhængig af serotypen medføre alt fra milde til svære forløb.(4) Dyrkning Overordnet set er dyrkning i forbindelse med ukompliceret konjunktivitis ikke en realistisk mulighed pga. ventetiden på prøvesvaret. Undtaget er dog i tilfælde med mistanke om neonatal konjuntivitis, manglende behandlingsrespons, hos kontaktlinsebrugere, i tilfælde af epidemisk udbrud samt ved mistanke om sexuel overført sygdom.(6).her bør der som udgangspunkt altid foreligge et podningssvar inden behandling påbegyndes.

7 Smitterisiko Der er begrænset viden herom, men studier af udbrud af adenovirus tyder på, at smitterisikoen er lille til moderat. Middelinkubationstiden er 11 dage, og tilstanden smitsom i under to uger. Ingen data forefindes på bakteriel smitte.(4) De fleste tilfælde smitter ved hånd-hånd kontakt. Formentlig bidrager asymptomatiske bærere også til smitten eller personer med kun minimale symptomer.(6). Mange personer på små arealer øger naturligvis smitterisikoen. Ifølge Sundhedsstyrelsen overføres smitten ved direkte berøring og indirekte via genstande som håndklæder og legetøj. Der kan også ske smitte gennem luften med hoste eller nys.(bilag 1). Antibiotikavalg Afhænger af geografi. Afhængigt af om man befinder sig i USA, Australien eller Europa er der forskellige behandlingstraditioner. I Danmark bruges mest kloramfenikol og fucithalmic. Kloramfenikol bruges i mange lande og der er næsten ikke rapporteret om resistensproblemer. Der har tidligere været ytret bekymringer om bivirkninger i form af udvikling af aplastisk anæmi, men et senere studie har vist at risikoen er meget lille.(4). Fucithalmic har vist sig lige så effektivt som kloramfenikol. Der er rapporteret om begyndende resistens herfor specielt hvad angår staphylococcus aureus.(6) Tidligere var fucithalmic en del dyrere end kloramfenikol, men aktuelt ligger prisen på kroner for 5ml viskøse kloramfenikol øjendråber og kroner for 12 engangspipetter fucithalmic a 0.2 gr. Normann har sammenlignet effekten af kloramfenikol og fucithalmic og fandt ingen signifikant forskel. Dog var kompliance for fucithalmic bedre, jf. at kloramfenikol på det tidspunkt skulle gives 4-6 gange i døgnet og fucithalmic kun 2 gange.(7)

8 Rose et al konkluderer i deres review at der ikke forekommer signifikante forskelle mellem de forskellige antibiotika, som i undersøgelsen blev sammenlignet med placebo.(4) Bivirkningerne ved behandling med øjendråber er generelt milde og drejer sig hyppigst om allergi mod selve antibiotikaet eller tilsætningsstofferne.(4) FORMÅL Forskningsspørgsmålet lyder som følgende: Er der effekt af antibiotisk behandling af klinisk diagnosticeret øjenbetændelse? Og skal det behandles? METODE Studiedesign: Litteraturstudie ud fra nedenstående kriterier. Der er søgt i pubmed på henholdsvis engelsksproget og nordisk litteratur ud fra søgeordene child (1.mesh ord) og conjunctivitis bacterial (2. mesh ord) med begrænsninger i form af humans og alder 1mdr 12 år, samt fra tidsperioden 2003 til februar Abstracts blev derefter gennemlæst og de mest relevante artikler udvalgt. Dvs. primært artikler fra europæiske og amerikanske studier samt studier fra primærsektoren. Studier som primært sammenligner forskellige typer antibiotika er fravalgt. Ud fra referencelisterne er yderligere udvalgt enkelte artikler. Vi har i vores opgave valgt at koncentrere os om børn i alderen 1 mdr. til 12 år, idet det er denne gruppe som dels hyppigt får øjenbetændelse, dels medfører et pasningsproblem for forældrene. Primært ville vi gerne koncentrere os om børn fra 3 mdr. men af hensyn til søgekriterier på pubmed var det ikke muligt. Vi har fravalgt at beskæftige os med konjunktivitis hos nyfødte pga. den anderledes bakterieflora som primært stammer fra genitalier og pga. problemet hos nyfødte med uudviklede tårekanaler.(4).

9 Vi har endvidere fravalgt øjenbetændelse hos kontaktlinsebrugere pga. de specielle omstændigheder hos disse. Yderligere har vi fravalgt studier som kun beskæftiger sig med voksne. Alt vedr. trakom samt artikler fra 3.verdens lande er fravalgt. RESULTATER Med hovedvægt på et cochrane review fra 1999 (opdateret i 2009) og to andre reviews gennemgås problematikken omkring antibiotika og akut konjunktivitis. Specielt er der lagt vægt på Peter Roses studium fra 2005, idet hovedparten af artiklerne refererer hertil. Dette er et dobbelt blindet randomiseret placebokontrolleret studie med høj validitet. (8) Cochrane review(1) I Cochrane review som inkluderer 5 studier, hvor 1034 deltagere er randomiseret til antibiotisk behandling versus placebo, konkluderes at konjunktivitis symptomerne forsvandt hurtigere ved patienter som fik antibiotika. Fordelene ved antibiotisk behandling var dog marginale taget i betragtning, at sygdommen var selvlimiterende.(1) Cochrane reviewet bygger på 5 studier: Gigliotti et al 1984: 66 deltagere i alderen fra 1 mdr. til 18 år fra USA Leibowitz et al 1991: 177 deltagere med ukendt alder fra USA Miller et al 1992 : 284 voksne fra Mali, Marokko og USA. Ovenstående studier er fra sekundærsektoren og randomiseringen er ikke beskrevet. Rietveld et al 2005: 181 deltagere kun voksne. Rose et al 2005: 326 deltagere i alderen 6 mdr. til 12 år. De to studier som ligger sig mest op ad dansk almen praksis er Rietveld et al 2005 og Rose et al Patienter med en klinisk diagnose på infektiøs konjunktivitis blev indrulleret i studierne. I disse studier er brugt fucithalmic og kloramfenikol, som også er 1.

10 valgs antibiotika i DK. Dog er det problematisk at Rietveld et al fra 2005 udelukkende inkluderede voksne.(9) Rose et al 2005(8) Rose et al 2005 var et randomiseret dobbelt blindet studie udført i almen praksis i England med 326 børn i alderen fra 6 mdr. og op til 12 år. Alle havde en klinisk diagnostisk konjunktivitis stillet i en af de 12 praksis, som deltog i undersøgelsen i perioden oktober til april i årene Altså i de 3 vintersæsoner for at undgå den allergiske konjunktivitis. Ekskluderet fra studiet blev børn, som havde kendt allergi for kloramfenikol, som 48 timer forinden havde fået antibiotika, var immunosupprimeret eller havde periobitalt cellulitis. Efter inklusion i studiet blev alle børn set af en klinik sygeplejerske, og startdata blev indsamlet: dvs. vurdering af klinisk sværhedsgrad, rødme og injektion af konjunktiva. Desuden blev taget 2 prøver fra det værst inficerede øje, dels til bakteriel dyrkning og dels til virus PCR. Efterfølgende blev foretaget blok-randomisering af to identiske flasker, som indeholdt enten 0,5 % kloramfenikol eller destilleret vand. Begge flasker indeholdt desuden borsyre og borax, som er et antiseptisk middel. I det første døgn skulle forældrene dryppe hver anden time i barnets vågentid, derefter 4 gange dagligt indtil 2 dage efter symptom ophør. Opfølgning på 7.dagen hos klinik sygeplejersken med fornyet klinisk vurdering og prøveindsamling fra det syge øje. Efterfølgende 6 ugers kontrol. Antallet af børn med positiv bakteriekultur fra øjenpodningerne såvel i kloramfenikol som i placebogruppen var ens. Grupperne var identiske vedrørende alder, køn, klinisk sværhedsgrad, mængden af purulent sekretion, smerter og socialstatus. På dag 2 var tendensen at flere børn i kloramfenikol gruppen var klinisk raske i forhold til placebogruppen. Forskellen var 0,3 dag, hvilket svarer til 8 timers varighed.(se bilag 2). På 7. dagen fandtes 86 % af børnene i antibiotikagruppen klinisk raske sammenlignet med 79 % i placebogruppen. Forskellen er ikke signifikant. Number needed to treat for at opnå et rask barn mere på 7. dagen blev udregnet til Konklusion er således at antibiotikabehandling reducerer symptomvarigheden med 8 timer. Der er ingen reduktion i antallet af patogene bakterier. Understudier med podning

11 før og efter antibiotikabehandling har vist, at eradikation af bakterier ikke har betydning for de kliniske symptomer. I de to randomiserede grupper sås ingen forskel i recidiv eller bivirkninger, fraset et enkelt barn, som udviklede svært ødem af øjenlåg og ansigt efter kloramfenikol. Forfatterne konkluderer at raske børn med akut konjunktivitis ikke skal have udskrevet lokal antibiotika. Forældrene skal opfordres til kun at opsøge læge, hvis symptomerne på konjunktivitis persisterer mere end en uge eller andre alvorlige komplikationer opstår. The new zealand medical journal review: (6) Reviewet fra 2009 er baseret på følgende artikler: Patel et al (111 børn mellem 1 måned og 18 år.)(3) Cochrane review 2009 (jf. ovenstående) (1) Everitt et al (som er ekskluderet i cochrane review 2009) inkluderer børn og voksne.(2) Formålet er at undersøge evidensen for behandling af akut infektiøs konjunktivitis og anbefale retningslinjer til de new zealandske praktiserende læger. Metodologisk er søgt på relevant engelsksproget litteratur i medline og andre bibliografier og fundet frem til studier, som omhandler akut konjunktivitis publiceret de sidste ti år. Konklusion. Behandling med antibiotika reducerer de kliniske symptomer med ½-1½ dag. Umiddelbart ville man forvente at patienterne gerne vil behandles for at undgå en dags ubehag, men en kvalitativ undersøgelse nævnt i dette review viser, at de fleste patienter søger læge ud fra en forventning om, at behandling er nødvendig. Ved information om at konjunktivitis er en selvlimiterende tilstand, vælger de fleste patienter at se an. I øvrigt sås ingen alvorlige øjenkomplikationer ved afventende holdning, hvilket indikerer at alvorlige komplikationer som keratitis eller cellulitis er sjældne hos patienter med bakteriel konjunktivitis. Forfatterne i dette review anbefaler individualiseret behandling ud fra hensyn til symptomvarighed, sværhedsgrad af symptomer, podningssvar, epidemirisiko, kontakt til immunosupprimerede, samt tilbagevenden til arbejde, skole og daginstitution.

12 Expert Opinion (4) Peter Rose sammenligner I dette review fra 2007 i alt 35 studier. En del af disse studier er ekskluderet i Cochrane reviewet fra 2009, som må formodes at være guldstandard på området.(1) Formålet er belysning af behandlingsstrategier i almen praksis. Bl.a. med fokus på udbyttet af behandling med antibiotika, fordele og ulemper ved behandlingsvalg af antibiotika og resistensproblematik. De forskellige studier analyseres i 3 sektioner, de placebo kontrollerede for sig samt undersøgelser som sammenligner to eller flere antibiotika med placebo dels hos børn og voksne og dels kun hos børn. Det fremgår at i undersøgelser, hvor kun indgik børn, er fundet at give de samme resultater som undersøgelser, som involverer både børn og voksne. Resultater: Antibiotika øger symptomlindringen specielt de første 2 til 5 dage. Numbers needed to treat (NNT)=6. Fra dag seks-ti er fordelene ved behandling mindre. NNT således øget til 13. Dette svarer til symptomreduktion på en halv til halvanden dag. Antiobiotikavalget er ikke vigtigt, man anbefales at bruge det billigste. Den generelle anbefaling foreslår 3 muligheder. Pkt. 1 enten se an. Pkt. 2 behandle med antibiotika straks. Pkt. 3 symptomatisk behandling. Der er evidens for at se an eller helt udelade behandling grundet spontan symptomlindring. Patienterne tilskyndes at fjerne pus fra øjnene med vand og evt. tage smertestillende.

13 DISKUSSION De fleste studier vedrørende behandling af akut konjunktivitis er lavet i sekundærsektoren og kun et fåtal i primærsektoren. Ofte er de spredt over mange lægehuse og mange forskellige praktiserende læger, hvilket gør at resultaterne falder svagere ud end i sekundærsektoren. En svaghed ved vores litteraturstudie er manglen på dobbelt blindet randomiseret placebokontrollerede studier på børn, så konklusionerne drages primært ud fra et studie. (8). Men hvis vi tillader os at sammenligne med resultater på studier udført på voksne er der tilsvarende konklusioner.(9) Disse viser en marginal effekt af antibiotika med symptomreduktion på 0,3 dag (8 timer). Ved voksne er der et større antal virale infektioner end hos børn (10). Dette kan give en skævvridning af resultaterne, hvilket betyder at forskellen på de to grupper er mindre. Mht. Roses studie er det vigtigt at være opmærksom på, at der både i antibiotika og placebo gruppen er givet 1,5 % borsyre og 0,3 % borax. Begge stoffer virker antiseptisk og lettere bakteriostatisk. Det er således ikke ren placebo kontra ren antibiotika.(8) En yderligere svaghed ved Rose studiet er risikoen for selektionsbias, idet familielægen kunne have udvalgt børn med moderate symptomer til at indgå i studiet og fravalgt børn med kraftige symptomer ud fra forventning om større behandlingsbehov hos disse. Rose studiet belyser ikke hvorvidt smittespredning ved manglende antibiotisk behandling ændres, hvilket skribenterne selv diskuterer. (8) Vedrørende det new zealandske review er Patels studie lavet som et prospektivt studie i sekundærsektoren på et enkelt hospital(3). Desuden blev everitt et al studiet ekskluderet fra cochrane, idet det mangler randomisering (2). Mht. expert opinion er flere af artiklerne ekskluderet fra cochrane, ligesom det er en svaghed at kun tre af 35 artikler omhandler almen praksis. (4) Norsk øjenlæge Norman (akershus universitets hospital) fremfører det synspunkt, at mange børn med klinisk diagnosticeret konjunktivitis også har rhinitis, pga. forsnævring af ductus lacrimalis. Dette medfører en reduktion af drænagen af tårer fra den laveste del af den konjunktivale sæk og øger risikoen for ascenderende bakterier fra næsekaviteten.

14 Som forebyggelse af konjunktivititis foreslår Norman brug af detumescerende næsespray.(7) Den primære konjunktivitis formodes at være en del af en tilstand som påvirker de øvre luftveje. En stor del af disse børn vil således være forkølet, hoste pga. bronkieaffektion, have sekretorisk otitis media samt rødme af tonsiller og ganebuer. Vedrørende mellemørebetændelse er efterhånden sket et skred i befolkningens pres på de praktiserende læger, således at de ikke længere forlanger antibiotika, men i stedet for ser an og behandler børnene med smertestillende.(11). Man kunne ønske sig en lignende udvikling ved behandling af konjunktivitis. Som kontrast hertil kan nævnes, at det i England i 2005 blev besluttet at apotekerne kunne udlevere receptfri kloramfenikol øjendråber. Dette resulterede i en ganske betragtelig stigning i forbruget af kloramfenikol øjendråber (50 % ). Dette har muligvis medført en resistensøgning af E. coli i urinvejene. Den største bekymring vedrørende dette har dog ikke været resistensproblematikken, men derimod unødvendig og dyr overbehandling. (12) Dette er ikke et ønskeligt scenarium i Danmark. KONKLUSION Bakteriel konjunktivitis er en selvlimiterende infektion uden alvorlige følgevirkninger. Antibiotika kan reducere symptomvarigheden med 8 timer. (8) Aftørring og vask af øjet er anbefalet de første 3-4 dage og først ved vedvarende symptomer er der indikation for antibiotika. Rose et al anbefaler afventende holdning i op til en uge og kun behandle ved vedvarende symptomer eller udtalt forværring. (8) I praksis kan patienterne se an 2-3 dage i stedet for en uge. Ved konsultationen kan der uddeles en folder til at understøtte lægens forklaring. I Rose studiet er brugt et antiseptisk middel i form af borsyre og borax i placebogruppen. Dette er ikke på nuværende tidspunkt tilgængeligt i Danmark. Alternativt er saltvandsøjendråber en sufficient behandling de første tre dage, og børnene kan komme i institution.(8) Desuden er det meget vigtigt at informationen formidles videre til daginstitutioner, for om muligt at reducere det enorme behandlingspres fra institutionens side mod forældrene. En

15 af de vigtigste grunde til at forældre henvender sig til almen praksis er, at børnene skal være i behandling for at være i institutionen. Jævnfør skrivelse fra Sundhedsstyrrelsen (Bilag 1) må børn med øjenbetændelse komme i institution med mindre der er stærk pusflåd, lysskyhed eller påvirket almen tilstand. Det fremgår af denne at lette symptomer på øjenbetændelse ikke fordrer hverken behandling eller sygefravær. I mange institutioner overfortolkes disse anbefalinger og forældrene kontaktes vedrørende lægekonsultation. Kravet til institutioner i dag kan være bedre hygiejne og tilgængelig håndsprit til pædagogerne og dagplejemødre. Fra Sundhedsstyrelsens side ville det være ønskeligt med opdaterede retningslinjer årligt på internettet. (Sidste tilgængelige version på nettet er fra 2000). I forbindelse hermed desuden udlevering af oplysningsmateriale til børnehave og vuggestuer, praktiserende læger og vagtlæger. Det vil kræve en stor holdningsændring hos de praktiserende læger at implementere nye retningslinjer (5). Opfølgning af DSAM eller praksiskoordinatorer kunne være relevant. Som læger har vi et sundhedspædagogisk ansvar i forhold til hvilken sygdomsadfærd vi oplærer vores patienter i. Det er vigtigt med fælles holdninger og retningslinjer. Flere randomiserede studier i almen praksis af antibiotisk behandling af infektiøs konjunktivitis er nødvendig. Fokusområderne kunne være antibiotikas effekt på smittespredning samt kost-effektiviteten af antibiotika behandling.

16 REFERENCELISTE 1.Antibiotics versus placebo for acute bacterial conjunctivitis. Sheikh A, Hurwitz B. Cochrane Database Syst Rev Apr 19;(2):CD Review.PMID: [PubMed - indexed for MEDLINE 2. A randomised controlled trial of management strategies for acute infective conjunctivitis in general practice. Everitt HA, Little PS, Smith PW. BMJ Aug 12;333(7563):321. Epub 2006 Jul 17. Erratum in: BMJ Sep 2;333(7566):468. PMID: [PubMed - indexed for MEDLINE 3. Clinical features of bacterial conjunctivitis in children. Patel PB, Diaz MC, Bennett JE, Attia MW. Acad Emerg Med Jan;14(1):1-5. Epub 2006 Nov 21.PMID: [PubMed - indexed for MEDLINE 4. Management strategies for acute infective conjunctivitis in primary care: a systematic review. Rose P. Expert Opin Pharmacother Aug;8(12): Review.PMID: [PubMed - indexed for MEDLINE 5. Do general practitioners adhere to the guideline on infectious conjunctivitis? Results of the Second Dutch National Survey of General Practice. Rietveld RP, ter Riet G, Bindels PJ, Schellevis FG, van Weert HC. BMC Fam Pract Sep 16;8:54.PMID: [PubMed - indexed for MEDLINE 6. Acute infective conjunctivitis: evidence review and management advice for New Zealand practitioners. Oliver GF, Wilson GA, Everts RJ. N Z Med J Jul 3;122(1298): Review.PMID: [PubMed - indexed for MEDLINE] 7. Conjunctivitis in children. Normann EK. Lancet Jul 2-8;366(9479):6-7. No abstract available. PMID: [PubMed - indexed for MEDLINE]

17 8. Chloramphenicol treatment for acute infective conjunctivitis in children in primary care: a randomised double-blind placebo-controlled trial. Rose PW, Harnden A, Brueggemann AB, Perera R, Sheikh A, Crook D, Mant D. Lancet Jul 2-8;366(9479):37-43.PMID: [PubMed - indexed for MEDLINE] 9. The treatment of acute infectious conjunctivitis with fusidic acid. Rietveld RP, ter Riet G. Br J Gen Pract Mar;56(524):222. No abstract available. PMID: [PubMed - indexed for MEDLINE] 10. Bacterial conjunctivitis. Smith J. Clin Evid Dec;(12): Review. No abstract available. Update in: Clin Evid Dec;(14): PMID: [PubMed - indexed for MEDLINE] 11. Antibiotics for acute otitis media in children. Glasziou PP, Del Mar CB, Sanders SL, Hayem M. Cochrane Database Syst Rev. 2004;(1):CD Review.PMID: [PubMed - indexed for MEDLINE 12. Over the counter chloramphenicol eye drops. Scott G. BMJ Feb 26;340:c1016. doi: /bmj.c1016. No abstract available. PMID:

18 BILAG 1 Hvornår må barnet komme i institution? Anbefalinger i DK: Øjenbetændelse (conjunctivitis) Betændelse i øjets bindehinde. Bindehinden dækker "det hvide" af øjet og indsiden af øjenlåget. Smitteforhold Smitten overføres ved direkte berøring og indirekte via genstande som håndklæder og legetøj. Der kan også ske smitte gennem luften med hoste eller nys. Symptomer Symptomer på øjenbetændelse er tørhedsfornemmelse, svie og brænden i øjet, og undertiden lysskyhed og tåreflåd. Det hvide i øjet bliver rødt, og der samler sig pus i øjet. Hos forkølede børn kan man se en mildere øjenbetændelse i form af rødme, tåreflåd og lidt blakket pusdannelse i øjenkrogen ("gule klatter"), mest udtalt efter søvn. Dette skyldes tilstopning af tårekanalen på grund af hævede slimhinder. Børnene må gerne modtages i institution. En anden mildere form for øjenbetændelse skyldes nogle virus, der kun er lidt smitsomme. Symptomerne ved denne form for øjenbetændelse er ikke ret udtalte. Antibiotika har ingen virkning. Disse børn må gerne modtages i institution. De sværere former for øjenbetændelse kan enten være forårsaget af visse virus eller af bakterier. I disse tilfælde driver øjet med pus, og der er rødme og hævelse, både i det hvide af øjnene og på det indvendige af øjenlågene. Almentilstanden kan være påvirket. Denne form for øjenbetændelse er meget smitsom, og børnene må ikke møde i institution. Tilstanden kræver lægebehandling. Behandling Ved alle former for øjenbetændelse skal man være meget omhyggelig med oprensning af øjnene for ikke at sprede smitten fra det ene øje til det andet. Man bør vaske hænder grundigt før og efter behandling af øjnene. Vattet vædes med lunkent vand for at fjerne pusset. Man må ikke bruge det samme vat til begge øjne. Gule klatter i øjnene på grund af forkølelse og de lette virusinfektioner kræver ikke behandling, da de kun giver lette gener, og antibiotika er uvirksomt på disse virus. Oprensning af øjnene er tilstrækkelig for at mindske symptomerne. Barnet bør ses af læge, hvis symptomerne ikke er svundet i løbet af en uge. De sværere øjenbetændelser kræver lægebehandling. Det er meget vigtigt at overholde behandlingen, da lidelsen ellers kommer igen. Ved denne form for øjenbetændelse tager den behandlende læge stilling til, hvornår barnet må modtages i institution. Forholdsregler Smitte ved øjenbetændelse forebygges ved god hygiejne. Hyppig håndvask er vigtig. Man bør sikre sig, at øjenbetændelse ikke spredes via vaskeklude og håndklæder. Børn med øjenbetændelse må ikke komme i institutionen: hvis der er øjenbetændelse med stærkt pusflåd hvis der er øjenbetændelse og tydelig lysskyhed hvis der er øjenbetændelse og påvirket almentilstand. Et barn med de nævnte symptomer bør undersøges af læge.

19 BILAG 2

20

Akut rødt øje Peter Fahmy 2019

Akut rødt øje Peter Fahmy 2019 Akut rødt øje Peter Fahmy 2019 Grundregler Et rødt øje må gerne se dramatisk ud. Et rødt øje må godt være irriteret. Et rødt øje må ikke være smertefuldt. Nøgleordet er smerter! Oftest ikke svært at skelne

Læs mere

RASK ELLER SYG? Til forældre med et barn i dagtilbud i: Vuggestue Børnehave Integreret institution Dagpleje. Magistratens 1.

RASK ELLER SYG? Til forældre med et barn i dagtilbud i: Vuggestue Børnehave Integreret institution Dagpleje. Magistratens 1. RASK ELLER SYG? Til forældre med et barn i dagtilbud i: Vuggestue Børnehave Integreret institution Dagpleje Magistratens 1. afdeling Personalet i Århus Kommunes dagtilbud sikrer, at raske børn har gode

Læs mere

Diagnostik og valg af behandling ved bakteriel conjunktivitis.

Diagnostik og valg af behandling ved bakteriel conjunktivitis. Diagnostik og valg af behandling ved bakteriel conjunktivitis. Forskningstræningsopgave november 2013 marts 2014 Specialeuddannelsen i Almen medicin, Aarhus Universitet Af: Dorte Lei Kaltoft, Henriette

Læs mere

Er der evidens for lokal antibiotika behandling ved akut conjunctivitis? (Det klinisk røde øje)

Er der evidens for lokal antibiotika behandling ved akut conjunctivitis? (Det klinisk røde øje) Er der evidens for lokal antibiotika behandling ved akut conjunctivitis? (Det klinisk røde øje) 1 Indholdsfortegnelse Baggrund og formål 3 Metoder.4 Resultater...4 Diskussion.7 Konklusion.10 Referenceliste..11

Læs mere

Akut infektiøs konjunktivit Behandling med eller uden antibiotikum?

Akut infektiøs konjunktivit Behandling med eller uden antibiotikum? Øjensygdomme Akut infektiøs konjunktivit Behandling med eller uden antibiotikum? Af Anne Beiter Arreskov og Sverre Barfod Biografi Anne Beiter Arreskov er reservelæge på Medicinsk-hæmatologisk Afdeling,

Læs mere

Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn

Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn. Denne information er udarbejdet af personalet, vi har taget udgangspunkt i sundhedsstyrelsens vejledning:

Læs mere

Lyme Artrit (Borrelia Gigt)

Lyme Artrit (Borrelia Gigt) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Lyme Artrit (Borrelia Gigt) Version af 2016 1. HVAD ER LYME ARTRIT (BORRELIA GIGT) 1.1 Hvad er det? Borrelia gigt (Lyme borreliosis) er en af de sygdomme,

Læs mere

Håndtering af multisygdom i almen praksis

Håndtering af multisygdom i almen praksis 30/09/2017 1 19. møde i Dansk Forum for Sundhedstjenesteforskning Mandag 25. september 2017 Håndtering af multisygdom i almen praksis Marius Brostrøm Kousgaard Forskningsenheden for Almen Praksis i København

Læs mere

varskrivelse 131 praktiserende læg Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion Patientinformation

varskrivelse 131 praktiserende læg Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion Patientinformation Patientinformation Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion varskrivelse 131 praktiserende læg Et europæisk projekt for praktiserende læger LUFTVEJSINFEKTIONER I ALMEN PRAKS Virus eller

Læs mere

Klinisk vurdering af konjunktivit i almen praksis Stilles diagnose korrekt?

Klinisk vurdering af konjunktivit i almen praksis Stilles diagnose korrekt? Klinisk vurdering af konjunktivit i almen praksis Stilles diagnose korrekt? Diskussion af relevans af podning og antibiotika Forskningstræningsopgave Hold 42 Mark David Thomsen Maria Trøjelsgaard Nielsen

Læs mere

Hvor megen gavn får patienten af den medicinske behandling?

Hvor megen gavn får patienten af den medicinske behandling? Klaus Johansen RATIONEL FARMAKOTERAPI 1105 Hvor megen gavn får patienten af den medicinske behandling? Man kan fremover ikke nøjes med at meddele patienten, at kolesteroltallet er for højt, udskrive en

Læs mere

Allergivaccination i forbindelse med behandling af allergi og astma

Allergivaccination i forbindelse med behandling af allergi og astma Allergivaccination i forbindelse med behandling af allergi og astma 3. august 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Lidt om allergi og astma...3 2.1 Udredning af allergi og astma...3 2.2 Behandlingen

Læs mere

forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser

forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser INFEKTIONS- SYGDOMME S T A T E N S S E R U M I N S T I T U T forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser Statens Serum Institut Artillerivej 5 2300 København S TIL DEN GRAVIDE Tel.:

Læs mere

350.000 ældre bruger risikolægemidler medicingennemgang kan afdække problemer

350.000 ældre bruger risikolægemidler medicingennemgang kan afdække problemer Danmarks Apotekerforening Analyse 6. maj 215 35. ældre bruger risikolægemidler medicingennemgang kan afdække problemer 6 procent af de ældre, der fik en medicingennemgang, anvendte risikolægemidler, der

Læs mere

Sygepolitik for Børnehaven Spiren

Sygepolitik for Børnehaven Spiren Sygepolitik for Børnehaven Spiren Vi har nu udformet en ny sygepolitik i Spiren. Hensigten med at lave en sygepolitik er at give forældre og personale nogle overordnede retningslinjer. Sygepolitikken vil

Læs mere

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 402 Offentligt Notat Danske Fysioterapeuter Behandling af knæartrose med borgeren i centrum Dette notat indeholder forslag til, hvordan behandlingen

Læs mere

Møllevang januar Sygdomsfolder

Møllevang januar Sygdomsfolder Sygdomsfolder Møllevang januar 2018 Folderen er udarbejdet efter ønske fra forældre og personale i Møllevang og godkendt af Børnehuset Møllevangs forældrebestyrelse januar 2018. Vi ønsker et opslagsværk

Læs mere

COPSAC. Copenhagen Studies on Asthma in Childhood. Astma og immundefekt hos børn. Klaus Bønnelykke Læge, PhD

COPSAC. Copenhagen Studies on Asthma in Childhood. Astma og immundefekt hos børn. Klaus Bønnelykke Læge, PhD COPSAC Copenhagen Studies on Asthma in Childhood Astma og immundefekt hos børn Klaus Bønnelykke Læge, PhD Dansk BørneAstma Center, Gentofte Hospital Program Sammenhængen mellem astma og immundefekt Hvordan

Læs mere

Metronidazol til behandling af dientamoebiasis hos børn i Danmark - Et randomiseret, placebo-kontrolleret, dobbeltblindet klinisk studie

Metronidazol til behandling af dientamoebiasis hos børn i Danmark - Et randomiseret, placebo-kontrolleret, dobbeltblindet klinisk studie Deltagerinformation til forældre I er netop blevet spurgt om jeres barn må deltage i studiet: Metronidazol til behandling af dientamoebiasis hos børn i Danmark - Et randomiseret, placebo-kontrolleret,

Læs mere

Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin

Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin Flere indberettede bivirkninger end forventet Sundhedsstyrelsen har modtaget et stigende antal bivirkningsindberetninger

Læs mere

Diagnostiske centre i Danmark - Behovet set fra almen praksis

Diagnostiske centre i Danmark - Behovet set fra almen praksis Diagnostiske centre i Danmark - Behovet set fra almen praksis Mads Lind Ingeman & Peter Vedsted Mads Lind Ingeman Speciallæge i Almen Medicin, Ph.D.-studerende Center for Cancerdiagnostik i Praksis CaP

Læs mere

Fup og fakta om Antidepressiv medicin Lars Vedel Kessing, professor, speciallæge i psykiatri, Psykiatrisk Center København

Fup og fakta om Antidepressiv medicin Lars Vedel Kessing, professor, speciallæge i psykiatri, Psykiatrisk Center København Fup og fakta om Antidepressiv medicin Lars Vedel Kessing, professor, speciallæge i psykiatri, Psykiatrisk Center København Mediebomber om depression Læger overdiagnosticerer og overbehandler depression!

Læs mere

Arbejdsfastholdelse og sygefravær

Arbejdsfastholdelse og sygefravær Arbejdsfastholdelse og sygefravær Resultater fra udenlandske undersøgelser Mette Andersen Nexø NFA 2010 Dagens oplæg Tre konklusioner om arbejdsfastholdelse og sygefravær: Arbejdsrelaterede konsekvenser

Læs mere

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika Region Hovedstaden Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika November 2012 Din krop helbreder selv langt de fleste almindelige infektioner Kroppens eget immunforsvar er effektivt mod mange

Læs mere

Pjece om Børnevaccinationsprogrammet. Danmark

Pjece om Børnevaccinationsprogrammet. Danmark Pjece om Børnevaccinationsprogrammet i Danmark 1 Di-Te-Ki-Pol Hib OPV MFR Di-Te Børneundersøgelse 5 uger 3 mdr. 5 mdr. 12 mdr. 15 mdr 2 år 3 år 4 år 5 år 12 år Di-Te-Ki-Pol: Difteri-Stivkrampe-Kighoste-Polio

Læs mere

FAQ frequently asked questions

FAQ frequently asked questions FAQ frequently asked questions om MRSA; behandling, pleje og adfærd jf. Sundhedsstyrelsens MRSA-vejledning, 2012 Central Enhed for Infektionshygiejne (CEI) får tilbagevendende spørgsmål om MRSA. CEI har

Læs mere

Deltagerinformation 06-11-2009 INFORMATION TIL DELTAGERE

Deltagerinformation 06-11-2009 INFORMATION TIL DELTAGERE INFORMATION TIL DELTAGERE H1N1v vaccination af gravide kvinder. Et kohortestudie til karakterisering af den beskyttende effekt af Influenza A H1N1v vaccine hos gravide kvinder: Delstudium i ABC (Asthma

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Forsøgets titel: Effekten af kiropraktisk behandling af spædbørnskolik Vi vil spørge, om I vil give jeres samtykke til, at jeres barn deltager

Læs mere

Rekommandationer. Topikal behandling af impetigo. National Rekommandationsliste

Rekommandationer. Topikal behandling af impetigo. National Rekommandationsliste Side 1 af 7 National Rekommandationsliste Topikal behandling af impetigo Den Nationale Rekommandationsliste (NRL) udarbejdes af IRF i Sundhedsstyrelsen. NRL støtter alment praktiserende læger i valget

Læs mere

6. Børn i sundhedsvæsenet

6. Børn i sundhedsvæsenet Børn i sundhedsvæsenet 123 6. Børn i sundhedsvæsenet Sundhed afhænger af mange forhold En befolkningsgruppes helbredstilstand afhænger af mange forhold som livsstil, arbejdsmæssige og sociale forhold og

Læs mere

Brugere under 25 år af lægemidler med melatonin

Brugere under 25 år af lægemidler med melatonin Brugere under 25 år af lægemidler med melatonin Brugere under 25 år af lægemidler med melatonin Sundhedsstyrelsen, 2013. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Sundhedsstyrelsen Axel

Læs mere

TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN

TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN 1 X 2 1. Hvor mange børn under 18 år får kræft i Danmark om året? 750 200 85 SVAR: 200 børn (X) 2. Hvor mange børn om året er i behandling for kræft? 900-1000 500-600 300-400

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 5: Checkliste Andres et.al. SfR Checkliste 2: Randomiserede kontrollerede undersøgelser Forfatter, titel: Andres D et al.: Randomized double-blind trial of the effects of humidified compared with

Læs mere

Deltager information

Deltager information READ, Bilag 10 Fortroligt Side 1 af 7 Deltager information Protokol DBCG 07-READ, dateret 15. oktober 2009. Et videnskabeligt forsøg med to forskellige kombinationer af kemoterapi til patienter med brystkræft.

Læs mere

KMA - I Luftvejs-infektioner, diagnostik i almen praksis, ver. 1

KMA - I Luftvejs-infektioner, diagnostik i almen praksis, ver. 1 Side 1 af 5 Sygehus Lillebælt - Kl. Mikrobiologi, VS - 10 Registreringer og arkivering - 10. 1 Laboratorieinformationssystem Dokumentbrugere: SLB/Mikrobiolo Læseadgang: Alle Kl. Mikrobiologi, VS Udskrevet

Læs mere

Juvenil Spondylartrit/Enthesitis-relateret artrit (GIGT) (SPA-ERA)

Juvenil Spondylartrit/Enthesitis-relateret artrit (GIGT) (SPA-ERA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Juvenil Spondylartrit/Enthesitis-relateret artrit (GIGT) (SPA-ERA) Version af 2016 1. HVAD ER JUVENIL SPONDYLARTRIT/ENTHESITIS-RELATERET ARTRIT (GIGT) (SPA-ERA)?

Læs mere

Deltagerinformation 10-5-2010 INFORMATION TIL DELTAGERE

Deltagerinformation 10-5-2010 INFORMATION TIL DELTAGERE INFORMATION TIL DELTAGERE H1N1v vaccination af gravide kvinder. Et kohortestudie til karakterisering af den beskyttende effekt af Influenza A H1N1v vaccine hos gravide kvinder: Vi henvender os til dig

Læs mere

Henoch-Schönlein s Purpura

Henoch-Schönlein s Purpura www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Henoch-Schönlein s Purpura Version af 2016 1. HVAD ER HENOCH- SCHÖNLEIN S PURPURA? 1.1. Hvad er det? Henoch-Schönleins purpura (HSP) er en tilstand med inflammation

Læs mere

Årsrapport 2013. Utilsigtede hændelser i Almen Praksis

Årsrapport 2013. Utilsigtede hændelser i Almen Praksis Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Årsrapport 2013 Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Utilsigtede hændelser i Almen Praksis Dato 16-01-2014 Lene Bjerregård

Læs mere

Influenza A - fakta og orientering

Influenza A - fakta og orientering Side 1 af 5 Børn og Ungdom > Opgaveløsning > Sundhed Influenza A - fakta og orientering Sundhedsstyrelsen forventer flere influenza A-tilfælde i løbet af efteråret, men vurderer samtidig, at der generelt

Læs mere

MR- skanning forbedrer diagnostik af prostatakræft

MR- skanning forbedrer diagnostik af prostatakræft MR- skanning forbedrer diagnostik af prostatakræft MR-skanning er det bedste billedværktøj til at finde kræft i prostata og kommer til at spille en stor rolle i diagnostik og behandling af sygdommen i

Læs mere

FORKØLELSE FORKØLELSE

FORKØLELSE FORKØLELSE Forkølelse FORKØLELSE Forkølelse er en virussygdom i de øvre luftveje, som især rammer slimhinden i næsen, men også svælget og halsen. Den rammer folk i alle aldre, men børn bliver hyppigere forkølet end

Læs mere

Tarmsygdomme i klimastalden hvad fortæller sokkeprøverne os? DANVETs årsmøde 11. marts 2016 Fagdyrlæge Kirsten Jensen

Tarmsygdomme i klimastalden hvad fortæller sokkeprøverne os? DANVETs årsmøde 11. marts 2016 Fagdyrlæge Kirsten Jensen Tarmsygdomme i klimastalden hvad fortæller sokkeprøverne os? DANVETs årsmøde 11. marts 2016 Fagdyrlæge Kirsten Jensen Agenda Baggrunden for sokkeprøverne Hvorfor er de som de er? Sygdommene de diagnosticerer

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om rygning

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om rygning Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Indhold Hvad er rygning? Hvad betyder rygning for helbredet? Hvordan er danskernes rygevaner? Hvilke konsekvenser har rygning i Danmark? Danskerne

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om udvikling af retningslinjer for duftstoffer på sygehuse og i daginstitutioner

Forslag til folketingsbeslutning om udvikling af retningslinjer for duftstoffer på sygehuse og i daginstitutioner 2009/1 BSF 84 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 10. december 2009 af Pia Olsen Dyhr (SF), Jonas Dahl (SF) og Steen Gade (SF) Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

Astma. I denne pjece kan du læse om astma og om, hvad du selv kan gøre for at mindske dine astmasymptomer.

Astma. I denne pjece kan du læse om astma og om, hvad du selv kan gøre for at mindske dine astmasymptomer. Astma hos voksne I denne pjece kan du læse om astma og om, hvad du selv kan gøre for at mindske dine astmasymptomer. Målet er, at du kan leve frit, og gøre det du har lyst til. Astma-Allergi Danmark Universitetsparken

Læs mere

Svampeinfektion. Til nybagte mødre. Vælg farve. Vælg billede. Behandling af svampeinfektioner i forbindelse med amning. Neonatal- og barselsklinikken

Svampeinfektion. Til nybagte mødre. Vælg farve. Vælg billede. Behandling af svampeinfektioner i forbindelse med amning. Neonatal- og barselsklinikken Til nybagte mødre Svampeinfektion Behandling af svampeinfektioner i forbindelse med amning Vælg farve Vælg billede Kvalitet Døgnet Rundt Neonatal- og barselsklinikken 2 Svampeinfektion ved amning Forekomst

Læs mere

Velkommen. Slagelse Sygehus

Velkommen. Slagelse Sygehus Velkommen Slagelse Sygehus Indhold Velkommen til Slagelse Sygehus side 3 Til og fra sygehuset side 4 Praktiske informationer side 5 Når du skal behandles ambulant side 7 Oversigtskort over Slagelse Sygehus

Læs mere

Supplerende elektronisk beslutningsstøtte i det fælles medicinkort

Supplerende elektronisk beslutningsstøtte i det fælles medicinkort Supplerende elektronisk beslutningsstøtte i det fælles medicinkort Baggrund. Fejlmedicinering er et fokusområde for sundhedsmyndigheder og regioner, og der er et ønske fra den kliniske side om et bedre

Læs mere

Velkommen. Næstved Sygehus

Velkommen. Næstved Sygehus Velkommen Næstved Sygehus Indhold Velkommen til Næstved Sygehus side 3 Til og fra sygehuset side 4 Praktiske informationer side 5 Når du skal behandles ambulant side 7 Oversigtskort over Næstved Sygehus

Læs mere

National Rådgivningstjeneste for MRSA fra dyr

National Rådgivningstjeneste for MRSA fra dyr National Rådgivningstjeneste for MRSA fra dyr Tinna Ravnholt Urth Statens Serum Institut MRSA Methicillin Resistent Staphylococcus aureus STAFYLOKOKKER Stafylokokker er bakterier, der findes overalt De

Læs mere

Behandling med bendamustin

Behandling med bendamustin Vi anbefaler dig behandling med indholdsstoffet bendamustin mod din kræftsygdom. Denne pjece kan være en hjælp til at få overblik over den behandling, vi anbefaler. Dine pårørende kan også have glæde af

Læs mere

Har kliniske retningslinjer betydning for kvalitet af sygepleje - et systematisk litteraturstudie

Har kliniske retningslinjer betydning for kvalitet af sygepleje - et systematisk litteraturstudie Har kliniske retningslinjer betydning for kvalitet af sygepleje - et systematisk litteraturstudie Trine A. Horsbøl, cand. cur. Preben Ulrich Pedersen, lektor, phd. Center for Kliniske Retningslinjer Baggrund

Læs mere

Steen Hoffmann, SSI Jordemoderforeningen, den 8. januar 2015

Steen Hoffmann, SSI Jordemoderforeningen, den 8. januar 2015 SSI, Neonatal konjunktivit forårsaget af gonokokker eller Chlamydia trachomatis Steen Hoffmann Afd. for Mikrobiologi og Infektionskontrol, Statens Serum Institut Conjunctivitis neonatorum Purulent konjunktivit

Læs mere

JULI 2015 MERS (MIDDLE EAST RESPIRATORY SYNDROME) Information til rejsende

JULI 2015 MERS (MIDDLE EAST RESPIRATORY SYNDROME) Information til rejsende JULI 2015 MERS (MIDDLE EAST RESPIRATORY SYNDROME) Information til rejsende REJSERÅD HVIS DU REJSER TIL OMRÅDER MED UDBRUD AF MERS-COV- INFEKTION MERS-Coronavirus (MERS CoV) infektion er en virus sygdom

Læs mere

Gigtfeber og post-streptokok reaktiv artritis

Gigtfeber og post-streptokok reaktiv artritis www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Gigtfeber og post-streptokok reaktiv artritis Version af 2016 2. DIAGNOSE OG BEHANDLING 2.1 Hvordan diagnosticeres sygdommen? Der findes ikke nogen specifik

Læs mere

Oversigt over regionale initiativer præsenteret på møde i Det Nationale Antibiotikaråd den 21. april 2015

Oversigt over regionale initiativer præsenteret på møde i Det Nationale Antibiotikaråd den 21. april 2015 Det Nationale Antibiotikaråd NOTAT Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1500717 Dok nr.: 1697169 Dato: 27. maj 2015 Oversigt over regionale initiativer præsenteret på møde

Læs mere

Årsager til infektion Smittemåder og smitteveje. Hvordan undgås infektioner? Håndhygiejne. Hvornår må børn komme i dagpleje efter sygdom?

Årsager til infektion Smittemåder og smitteveje. Hvordan undgås infektioner? Håndhygiejne. Hvornår må børn komme i dagpleje efter sygdom? Årsager til infektion Smittemåder og smitteveje Hvordan undgås infektioner? Håndhygiejne Hvornår må børn komme i dagpleje efter sygdom? 2 Vi består alle af ca. 10 13 hudceller og 10 14 bakterier Vi mister

Læs mere

vejledning om ordination af antibiotika Til landets læger med flere

vejledning om ordination af antibiotika Til landets læger med flere vejledning om ordination af antibiotika 2012 Til landets læger med flere Vejledning om ordination af antibiotika Sundhedsstyrelsen, 2012. Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København S URL: http://www.sst.dk

Læs mere

Omkring 100.000 anvender medicin mod Grøn stær. det er over dobbelt så mange som forventet. Anna Horwitz. Miriam Kolko

Omkring 100.000 anvender medicin mod Grøn stær. det er over dobbelt så mange som forventet. Anna Horwitz. Miriam Kolko Anna Horwitz Læge, ph.d.-stud. Center for Sund Aldring Københavns Universitet Omkring 100.000 anvender medicin mod Grøn stær Miriam Kolko Overlæge, lektor, ph.d. Øjenafdelingen Roskilde Sygehus Medicinske

Læs mere

Statens Serum Institut. Tlf: 4171 4866 E-mail: mrsaidyr@ssi.dk

Statens Serum Institut. Tlf: 4171 4866 E-mail: mrsaidyr@ssi.dk National Rådgivningstjeneste for MRSA fra dyr Tinna Ravnholt Urth Statens Serum Institut Tlf: 4171 4866 E-mail: mrsaidyr@ssi.dk MRSA Methicillin Resistent Staphylococcus aureus STAFYLOKOKKER S. aureus

Læs mere

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME FEBRUAR 2015 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME Årsrapport 2014 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHAND- LING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

Læs mere

LUFTVEJSLIDELSER HOS GRISE I VÆKST. Charlotte Sonne Kristensen 2... SEGES P/S seges.dk

LUFTVEJSLIDELSER HOS GRISE I VÆKST. Charlotte Sonne Kristensen 2... SEGES P/S seges.dk LUFTVEJSLIDELSER HOS GRISE I VÆKST Charlotte Sonne Kristensen 2... 1 TEAM SUNDHED Charlotte Sonne Kristensen Dyrlæge,Ph.d. Dipl. ECPHM Axelborg Kjellerup Erika Busch Dyrlæge Master i dyrevelfærd Claus

Læs mere

National klinisk retningslinje for behandling af håndledsnære brud (distale radiusfrakturer)

National klinisk retningslinje for behandling af håndledsnære brud (distale radiusfrakturer) National klinisk retningslinje for behandling af håndledsnære brud (distale radiusfrakturer) Anette Skjold Sørensen Ergoterapeut Odense Universitetshospital DSF Håndterapi Kolding d. 21.10.14 Nationale

Læs mere

Monitorering af indlæggelse af nyfødte metodebeskrivelse

Monitorering af indlæggelse af nyfødte metodebeskrivelse SAL/CHHV 1. mar. 2016 Monitorering af indlæggelse af nyfødte metodebeskrivelse Baggrund Monitorering af indlæggelse af nyfødte omfatter opgørelser af indlæggelsesvarighed og genindlæggelser af nyfødte.

Læs mere

Hvornår er barnet rask/syg?

Hvornår er barnet rask/syg? Hvornår er barnet rask/syg? Dagtilbud og Sundhedstjenesten 2 Til forældre Vi ved at sygdom hos børn er belastende for både børn og forældre, og vi ved at små børns infektioner er påvist som årsag til ca.

Læs mere

Screeningsundersøgelse af den danske slagtekyllingebestand for IB stamme D388

Screeningsundersøgelse af den danske slagtekyllingebestand for IB stamme D388 Screeningsundersøgelse af den danske slagtekyllingebestand for IB stamme D388 En screeningsundersøgelse af danske slagtekyllingebesætninger i månederne januar til april 2007 har vist, at IB stammen D388

Læs mere

Behandling af brystkræft efter operation

Behandling af brystkræft efter operation Patientinformation DBCG 2015-d (Docetaxel) Behandling af brystkræft efter operation Denne information supplerer vores mundtlige information om den behandling, vi anbefaler dig. Informationen er tænkt som

Læs mere

Småbørn, Infektioner og Antibiotika

Småbørn, Infektioner og Antibiotika Forskningsenheden for Antibiotic Stewardship og Implementering, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Herlev og Gentofte Hospital Småbørn, Infektioner og Antibiotika - En bog med viden til forældre 1 Indledning

Læs mere

HYGIEJNE GAMMEL VIN PÅ NYE FLASKER

HYGIEJNE GAMMEL VIN PÅ NYE FLASKER HYGIEJNE GAMMEL VIN PÅ NYE FLASKER Jette Holt Hygiejnesygeplejerske, cand.pæd.pæd Central enhed for Infektionshygiejne Statens Serum Institut jho@ssi.dk INFEKTIONSHYGIEJNE OG SMITTE Smitte sker fx gennem

Læs mere

Forbrugsvariationsprojektet afsluttende afrapportering

Forbrugsvariationsprojektet afsluttende afrapportering Regionshuset Aarhus CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Koncern Kvalitet Forbrugsvariationsprojektet afsluttende afrapportering Olof Palmes Allé 15 DK-8200 Aarhus N Tel. +45 7841 0003 www.cfk.rm.dk

Læs mere

Infektioner og antibiotika blandt småbørn

Infektioner og antibiotika blandt småbørn Herlev og Gentofte Hospital Infektioner og antibiotika blandt småbørn En bog med viden til forældre Indledning Virus og bakterier Børn bliver syge, og mange forældre oplever, at deres barn nærmest altid

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro PAPA syndromet Version af 2016 1. HVAD ER PAPA 1.1 Hvad er det? PAPA er en forkortelse for Pyogen Artritis, Pyoderma gangrenosum og Akne. Det er en genetisk

Læs mere

Børnecancerfonden informerer. Forebyggelse af infektioner hos børn og unge med kræftsygdomme

Børnecancerfonden informerer. Forebyggelse af infektioner hos børn og unge med kræftsygdomme i Forebyggelse af infektioner hos børn og unge med kræftsygdomme Forebyggelse af infektioner hos børn og unge med kræftsygdomme 3 SMITTEVEJE OG -KILDER De bakterier og svampe, der fremkalder alvorlig sygdom

Læs mere

Antibiotika? kun når det er nødvendigt!

Antibiotika? kun når det er nødvendigt! Antibiotika? kun når det er nødvendigt! Brug af antibiotika kan føre til, at bakterierne bliver modstandsdygtige over for antibiotika. Det kan dermed blive sværere at få bugt med en ny infektion. Antibiotika

Læs mere

Medarbejdere i visitation, pleje-, trænings-, rengørings- og serviceområderne i Ældre og Omsorg. Målgruppe. At spredning af Norovirus forebygges

Medarbejdere i visitation, pleje-, trænings-, rengørings- og serviceområderne i Ældre og Omsorg. Målgruppe. At spredning af Norovirus forebygges BRØNDBY KOMMUNE Ældre og Omsorg Udarbejdet af: Udviklingssygeplejerske Hygiejnenetværksperson Susanne Parbst Marts 2012 Godkendt i Topledergruppen: April 2012 Ansvarlig: Hygiejnenetværksperson Brøndby

Læs mere

Retsudvalget 2009-10 REU alm. del Bilag 347 Offentligt

Retsudvalget 2009-10 REU alm. del Bilag 347 Offentligt Retsudvalget 2009-10 REU alm. del Bilag 347 Offentligt REDEGØRELSE Smitterisici mv. i forbindelse med piercing Ministeriet for Sundhed og forebyggelse har anmodet om bidrag til opfølgning på beslutningsforslag

Læs mere

Hygiejne set fra borgerens perspektiv: Giv lungesyge mennesker det bedste liv - lungerne kan trække!

Hygiejne set fra borgerens perspektiv: Giv lungesyge mennesker det bedste liv - lungerne kan trække! Konferencen Er hygiejnen hjemme? Rådet for bedre hygiejne, Christiansborg 10.sep. 2015 Hygiejne set fra borgerens perspektiv: Giv lungesyge mennesker det bedste liv - lungerne kan trække! Sundhedsfaglig

Læs mere

Postoperativ smertebehandling i hjemmet med en elastomerisk pumpe en medicinsk teknologivurdering Sammenfatning

Postoperativ smertebehandling i hjemmet med en elastomerisk pumpe en medicinsk teknologivurdering Sammenfatning Postoperativ smertebehandling i hjemmet med en elastomerisk pumpe en medicinsk teknologivurdering Sammenfatning 2008 Medicinsk Teknologivurdering puljeprojekter 2008; 8(2) Postoperativ smertebehandling

Læs mere

MRSA 398. - er der grund til at frygte denne bakterie? Margit Andreasen, dyrlæge, Ph.d., Key Opinion Leader Manager

MRSA 398. - er der grund til at frygte denne bakterie? Margit Andreasen, dyrlæge, Ph.d., Key Opinion Leader Manager MRSA 398 - er der grund til at frygte denne bakterie? Margit Andreasen, dyrlæge, Ph.d., Key Opinion Leader Manager MRSA - Methicillin Resistente Stap. Aureus En helt almindelig stafylokok bakterie Staphylococcus

Læs mere

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation Dags dato -- -- -- åå mm-dd Dit studieløbenummer --------------------- foreligger ikke Dine initialer : Din alder: år Er du mand

Læs mere

Isumaginninnermi Pisortaqarfik Socialdirektoratet

Isumaginninnermi Pisortaqarfik Socialdirektoratet Isumaginninnermi Pisortaqarfik Socialdirektoratet CIRKULÆRE OM FORHOLDSREGLER MOD SMITSOMME SYGDOMME I DAGPLEJEHJEM SAMT I DAG- OG DØGNINSTITUTIONER FOR BØRN. Nr. 188 1. I samråd med Landslægen i Grønland

Læs mere

Vejledning i udformning af kliniske guidelines i psykiatri

Vejledning i udformning af kliniske guidelines i psykiatri Vejledning i udformning af kliniske guidelines i psykiatri Titel Titel på guidelines skal være kortfattet, men alligevel tydeligt angive det emne der behandles, f.eks.: Medikamentel behandling af skizofreni

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER BILAG 4 Bilag 4 Evidenstabel Forfatter År Studietype Studiets Befolkningstype Intervention Resultat Kommentarer kvalitet Escalante et Gong, Shun et 2014 RCT, crossover 2014 Metaanalys e + 42 kvinder med

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Blau syndrom Version af 2016 1. HVAD ER BLAU SYNDROM/JUVENIL SARKOIDOSE 1.1 Hvad er det? Blau syndrom er en genetisk sygdom. Som patient lider man af en kombination

Læs mere

Patientinformation. Brystreduktion. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Brystreduktion. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling Patientinformation Brystreduktion Velkommen til Vejle Sygehus Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling 1 2 Information om brystreduktion Husk at du er velkommen til at tage en pårørende eller bekendt med til

Læs mere

Målepunkter vedr. urologi for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder

Målepunkter vedr. urologi for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder Målepunkter vedr. urologi for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder 6. oktober 2014 1. Krav til udstyr 1.1 Det blev undersøgt om behandlingsstedet var i besiddelse af det nødvendige apparatur,

Læs mere

Ti myter om influenza og forkølelse

Ti myter om influenza og forkølelse Ti myter om influenza og forkølelse Af: Malene Steen Nielsen Flagga, Cand.scient 25. oktober 2013 kl. 13:03 Myterne om influenza og forkølelse cirkulerer, ligesom sygdommene selv, lystigt rundt i vinterkulden.

Læs mere

Fri for laktose - Ernæringstrends Onsdag 4. marts 2015, kl. 19.00 21.30 Levnedsmiddelselskabet

Fri for laktose - Ernæringstrends Onsdag 4. marts 2015, kl. 19.00 21.30 Levnedsmiddelselskabet Fri for laktose - Ernæringstrends Onsdag 4. marts 2015, kl. 19.00 21.30 Levnedsmiddelselskabet Jeg tåler ikke mælk men er det proteinerne eller mælkesukkeret, der er skurken? Betina Hjorth, Rådgivningschef,

Læs mere

Plejepersonale og servicepersonale i Hvidovre Kommune Kira Schou Dahl og Jette Høimark. Målet er at inddæmme infektionen og forhindre spredning.

Plejepersonale og servicepersonale i Hvidovre Kommune Kira Schou Dahl og Jette Høimark. Målet er at inddæmme infektionen og forhindre spredning. MRSA Dokumenttype Målgruppe Udarbejdet af Godkendt af Godkendelsesdato Revision senest Revisionsansvarlig Målsætning Formål Hvad er MRSA Instruks Hvidovre Kommune Plejepersonale og servicepersonale i Hvidovre

Læs mere

Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft

Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft Alle danske kvinder mellem 23 og 65 år bliver tilbudt at deltage i forebyggende folkeundersøgelse (screening) for livmoderhalskræft. Man bliver automatisk

Læs mere

Indhold 2 VOS RØDT ØJE. Øjenforeningens mission: Hjælpe øjenpatienter til at forbedre eller bevare synet, så blindhed* undgås

Indhold 2 VOS RØDT ØJE. Øjenforeningens mission: Hjælpe øjenpatienter til at forbedre eller bevare synet, så blindhed* undgås Rødt øje Indhold 3 3 5 7 13 16 17 18 Rødt øje Øjet forsvarer sig Hvorfor bliver øjet rødt? Rødt øje fra øjets overflade 7 Øjenbetændelse 9 Øjenallergi 10 Fremmedlegeme, afskrabning på øjet, UV-lys og kemi

Læs mere

Vejledning til praktiserende læger om ny influenzavirus af ny subtype ( svineinfluenza )

Vejledning til praktiserende læger om ny influenzavirus af ny subtype ( svineinfluenza ) Vejledning til praktiserende læger om ny influenzavirus af ny subtype ( svineinfluenza ) APRIL 2009 Indhold Forord 3 1 Indledende vurdering af patienten 4 2 Hvem gør hvad? 4 3 Sygdomsdefinition af influenza

Læs mere

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2010

Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2010 Regional Koordinerende Enhed for MRSA Region Syddanmark ÅRSRAPPORT 2010 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse S. 1 Kontaktoplysninger S. 1 Definitioner og forkortelser S. 2 Baggrund S. 3 Førstegangs

Læs mere

Hvornår er barnet raskt, og hvornår er barnet sygt?

Hvornår er barnet raskt, og hvornår er barnet sygt? Til forældre og personale Hvornår er barnet raskt, og hvornår er barnet sygt? Hygiejnevejledning til forældre og personale - Dagtilbud Din indsats gør en forskel sammen skaber vi god hygiejne Indhold Din

Læs mere

MRSA. Status, smittemåder og. Robert Skov, overlæge. Statens Serum Institut

MRSA. Status, smittemåder og. Robert Skov, overlæge. Statens Serum Institut MRSA Status, smittemåder og begrænsning af smitte Robert Skov, overlæge Statens Serum Institut MRSA MRSA er S. aureus, der er resistente = modstandsdygtige overfor alle antibiotika i penicillinfamilien

Læs mere

Forebyggelse af lægemiddelrelaterede problemer gennem Apotekets Ældre Service. Et forsøgsprojekt på danske apoteker 1997-1999

Forebyggelse af lægemiddelrelaterede problemer gennem Apotekets Ældre Service. Et forsøgsprojekt på danske apoteker 1997-1999 Forebyggelse af lægemiddelrelaterede problemer gennem Apotekets Ældre Service Et forsøgsprojekt på danske apoteker 1997-1999 Pharmakon a/s Milnersvej 42 DK-3400 Hillerød Denmark Tel +45 4826 5000 Fax +45

Læs mere

Behandling af brystkræft efter operation

Behandling af brystkræft efter operation Patientinformation DBCG 2015-b,t (Paclitaxel) Behandling af brystkræft efter operation Denne information supplerer vores mundtlige information om den behandling, vi anbefaler dig. Informationen er tænkt

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om Stoffer

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om Stoffer Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Fakta om Stoffer Indhold Hvad er stoffer? Hvad betyder brug af stoffer for helbredet? Cannabis Hvordan er brugen af stoffer i Danmark? Hvilke

Læs mere

Optimer din behandlingsstrategi ved smågrisediarre. Ken Steen Pedersen, Fagdyrlæge, Europæisk specialist i svinesundhed og -sygdomme, Ph.

Optimer din behandlingsstrategi ved smågrisediarre. Ken Steen Pedersen, Fagdyrlæge, Europæisk specialist i svinesundhed og -sygdomme, Ph. Optimer din behandlingsstrategi ved smågrisediarre Ken Steen Pedersen, Fagdyrlæge, Europæisk specialist i svinesundhed og -sygdomme, Ph.d studerende Baggrund Behandling af diarre har betydning på flere

Læs mere