REFERAT. Referat fra andet følgegruppemøde for brancheorganisationer vedr. Roadmap afholdt d. 17. december Fremmødte

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "REFERAT. Referat fra andet følgegruppemøde for brancheorganisationer vedr. Roadmap afholdt d. 17. december 2013. Fremmødte"

Transkript

1 REFERAT Referat fra andet følgegruppemøde for brancheorganisationer vedr. Roadmap afholdt d. 17. december 2013 Dato J. nr. 22. december Fremmødte Torben Lund Kudsk, Forenede Danske Motorejere Ove Holm, Dansk Transport og Logistik Tom Elmer Christensen, Danske Havne Per Henriksen, Brancheforening for Dansk Luftfart (BDL) Jørn-Henrik Carstens, ITD- Brancheorganisation for den danske vejgodstransport Michael Branner, Danske busvognmænd Søren Englund, Trafikselskaberne i Danmark Kjeld Hougaard Jensen, Fagligt Fælles Forbund Rune Noack, DI transport Jesper Højte Stenbæk, Dansk Erhverv Lisa Bjergbakke, Energistyrelsen Morten Pedersen, Energistyrelsen Tine Lund Jensen, Transportministeriet Karoline Lolk, Transportministeriet Sara Vincentzen, Transportministeriet Emil Hausgaard, Transportministeriet

2 Indledning Indledningsvist bød Tine Lund Jensen velkommen til det andet møde i følgegruppen, da Søren Wille desværre ikke kunne være til stede. Side 2/9 Tine Lund Jensen fortalte at punkt 4 og 5 på dagsordenen vil blive slået sammen til et samlet punkt. Opsamling fra følgegruppens møde med Klima-, Energi- og Bygningsministeren og departementschef Jacob Heinsen d. 29. oktober Tine Lund Jensen takkede for et godt møde, og Transportministeren havde bedt Tine Lund Jensen beklage, at hun desværre ikke kunne være til stede på dette møde. Der var ingen bemærkninger fra følgegruppens medlemmer som opfølgning på dette møde. Hovedkonklusioner fra efterårets temaarrangementer Til dette punkt blev der holdt 5 oplæg med hovedkonklusioner fra de 5 afholdte temaarrangementer, og efter hvert oplæg havde følgegruppens medlemmer mulighed for at komme med bemærkninger eller spørgsmål. Temaarrangement om teknologier og drivmidler Oplæg v/torben Lund Kudsk. I oplægget blev det nævnt, at temaarrangementet viste at der skal arbejdes indenfor mange forskellige spor, når man taler udvikling af køretøjsteknologier og alternative drivmidler. Det er fx ikke tilstrækkeligt kun at fokusere på el og brint, hvis 2050 målsætningen skal nås. Derudover blev det pointeret, at det i sidste ende er en politisk opgave at sikre teknologier og alternative drivmidler, da det handler om at frembringe de rette afgiftsstrukturer og rammevilkår. Endvidere blev det fortalt, at bilproducenterne arbejder hen mod at øge udbuddet af hybridbiler. Ift. udviklingen af batterier til elbiler, er det vigtigt at væbne sig med tålmodighed, da det kan komme til at tage en del tid, før disse er endeligt klar til bred kommercialisering. Det forventes, at brint vil spille en væsentlig rolle, og at det vil få et markedsgennembrud i , men at det vil kræve investeringer i infrastrukturen, da der bl.a. skal anlægges et landsdækkende net af tankstationer. Ift. at udbrede gas vil dette også kræve et net af tankstationer, men for at disse kan løbe rundt, vil det kræve et meget stort salg af gas på hver enkelt station. For lastvogne forventes det at både flydende og komprimeret gas, el og biobrændstoffer vil komme til at have potentiale.

3 I forhold til biobrændstoffer, er det vigtigt at skelne mellem low blend og high blend. Low blend kan anvendes til nuværende privatbiler, hvorimod high blend kræver udskiftning af bilparken. Det forventes, at biobrændstoffer vil kunne dække 10 % -40 % af behovet for brændstof i transportsektoren, men der mangler rammebetingelser for at kunne sætte udviklingen i gang. Herudover vil omlægning af afgifter også være nødvendige. Side 3/9 Der var ingen bemærkninger til oplægget fra de øvrige deltagere. For mere information om dette temaarrangement henvises til materialet herfra, som kan ses på Transportministeriets hjemmeside. Temaarrangement om grøn vækst Oplæg v/tom Elmer Christensen. Tom Elmer Christensen bemærkede, at der til dette arrangement ikke kom nogen ny og revolutionerende viden, men at det var interessant at få sat allerede kendt viden i perspektiv. Til dette temarrangement var et af hovedemnerne, at man i Danmark ikke er god nok til at omdanne viden til eksport. Dette kan sikres gennem øget sammenhæng mellem videns udviklere, herunder universiteter og den private sektor. Elektrificering og biobrændstoffer blev gentagne gange nævnt som løsninger. Et andet tema var, at man skal sørge for at nedbryde den silotænkning, der på nuværende tidspunkt eksisterer, bl.a. mellem ministerier. Ved oplæg fra Novozymes blev det forklaret, at der vil være mulighed for sikring af en betydelig mængde jobs, ifb. med anlæggelse af biobrændstof-værker, herunder både byggejobs samt permanente jobs. Samtidig kan man også sikre jobs i ophavslandet for disse værker. Ved oplæg fra Wuxus blev det forklaret, at man gennem it-logistiksystemer potentielt kan effektivisere godstransporten for lastbiler med %. Det blev bemærket, at det er vigtigt man holder sig til de naturlige forudsætninger, der er i Danmark. Dette har også vist sig historisk at være det optimale, ift. at skabe vækst. Der var ingen bemærkninger til oplægget fra de øvrige deltagere. For yderligere informationer om dette temaarrangement henvises til materialet herfra, som kan ses på Transportministeriets hjemmeside. Temaarrangement om kollektiv trafik og cyklisme Oplæg v/sara Vincentzen.

4 Sara Vincentzen forklarede, at det overordnede tema til dette arrangement var, hvordan man får flyttet mennesker fra biler over til den kollektive transport samt cykler. Der var ca. 60 deltagere til arrangementet, fra bl.a. kommuner, myndigheder, trafikselskaber, forskningsinstitutioner og en række forskellige organisationer. Der var to indledende oplæg, 5 inspirationsoplæg, herefter gruppearbejde og en opsamlende debat. Side 4/9 I det første indledende oplæg ved Transportministeriet blev der fortalt om arbejdet med den nationale cykelstrategi, og problemstillingerne det arbejde har afdækket. En af hovedpointerne var, at man ikke kan tale om one size fits all, da der er store forskelle på tværs af landet. Trafikstyrelsen fortalte herefter om de projekter og investeringer der er på vej i den kollektive trafik, herunder TogfondDK og implementeringen af timemodellen, anlæggelse af letbaner og en række andre projekter. Der blev herefter afholdt oplæg om, hvad man kan gøre for at gøre den kollektive trafik og cyklen mere attraktiv ift. bilen. Der var repræsentanter fra fem transportformer. FDM pegede på, at bilen udgør langt den største del af persontransportarbejdet, og det vil den blive ved med i fremtiden på grund af en række forskellige forhold. Det blev pointeret, at det er svært at se reelle alternativer til bilen på landet, hvor de kollektive tilbud ikke er så tilgængelige. Det blev også pointeret, at hvis husstanden først har anskaffet sig en bil, er der ikke noget økonomisk incitament til at lade den stå. Arriva fortalte om et forsøgsprojekt i samarbejde mellem Arriva og Midttrafik som skulle gøre det trygt og enkelt for kunderne at gennemføre en samlet rejse med både bus og tog. Projektet førte til flere passagerer. Metroselskabet fortalte at de rejsende gerne vil benytte kollektiv transport, men at der er behov for til- og fra-bringer løsninger (cykler, parkeringspladser mm.). Derudover pointerede han vigtigheden af stationsnærhedsprincippet i byplanlægningen. Cyklistforbundet fortalte om en række tiltag som vil kunne fremme cyklen: Cykelparkering, cykelmedtagning, bycykler, el-cykler, firmacykler. Derudover blev det pointeret, at det er vigtigt at staten tager medansvar for dette, hvis det for alvor skal rykke. Movia fortalte om deres +way koncept, som handler om at sammentænke den kollektive trafik med byrummet. Der er flere +way projekter i gang, og det forventes at kunne føre til stigning i passagertal og øget indtjening.

5 Et af hovedbudskaberne var, at der skal tænkes i samlede løsninger, hvis det skal være konkurrencedygtigt overfor bilen. Hele rejsen, fra hjem til arbejde, skal tænkes som et samlet hele. Hertil kræves samarbejde mellem trafikselskaber (sammentænkning af køreplaner, billetformer og betalingsformer, fælles rejseinformation mm.), samt til- og fra-bringer løsninger (stationsparkeringspladser, cykelmedtagning, bycykler, firmacykler mm.). Side 5/9 Et andet budskab var, at der er behov for at tænke kollektiv trafik og cyklisme ind i den mere langsigtede planlægning og byudvikling. Bl.a. blev byfortætning, herunder stationsnærhed som planprincip nævnt som eksempel herpå. Andre eksempler var bindende planlægningsprincipper for anlæg af nye stationer (parkeringspladser, realtidsinformation mm.) og en infrastruktur som støtter op om kollektiv trafik og cyklisme (fx cykelsuperstier). Der var ingen kommentarer fra følgegruppens medlemmer til dette temaarrangement. For yderligere information om temaarrangementet henvises til materialet herfra, som kan ses på Transportministeriets hjemmeside. Temaarrangement om drivkræfter i trafikvæksten Oplæg v/sara Vincentzen. Sara Vincentzen berettede, at der blev afholdt en række oplæg fra forskere ved DTU omkring igangværende forskningsprojekter. Første oplæg omhandlede hvilke drivkræfter der har været i fortiden, og at man her ser at særligt BNP, befolkningstilvæksten og stigende brændstofpriser har været med til at drive udviklingen i trafikarbejdet. Herudover blev teknologiudviklingen også nævnt som væsentlig drivkræft både i de seneste år og ift. i fremtiden at kunne nedbringe CO2-udledningen. Andet oplæg handlede om scenarier for trafikudviklingen i fremtiden, hvor drivkræfterne er identificeret igennem Landstrafikmodellen. Her blev nævnt de samme drivkræfter som i første oplæg, men også at infrastrukturforbedringer har haft og fremadrettet vil have stor betydning. Tredje oplæg omhandlede en undersøgelse af unges valg af transport, og hvordan tanker om miljø/klima spiller ind på dette. Der ses i undersøgelsen et generelt positivt udgangspunkt for, at unge vil vælge en mere miljø- og klimavenlig transport. I undersøgelsen delte man unge op i tre forskellige grupper, alt efter deres synspunkter ift. anskaffelse af bil, hvilket vil kunne bruges til segmenterede kampagner og indsatser for grøn transport. Sidste oplæg omhandlede en tysk undersøgelse af ældres transportvaner, som viser, at transportbehovet ændrer sig, i takt med at man bliver ældre, og i særdeleshed når man går på pension. Sådanne undersøgelser kan ligeledes bruges til segmenterede kampagner, eksempelvis ift. delebiler, elcykler m.m.

6 I det efterfølgende gruppearbejde kom deltagerne frem til en række forskellige anbefalinger: Side 6/9 Øget fokus på fysisk planlægning kan reducere behovet for transport, ved bedre placering af eksempelvis skoler, indkøbsmuligheder, erhvervsliv, mm i forhold til kollektiv transport. Fokus på segmenteret adfærdspåvirkning, altså kampagner og indsatser der er rettet mod forskellige grupper af befolkningen, herunder unge, ældre, folk i arbejde, m.m. Hertil blev det nævnt, at kampagner for cykling eks. vil være mere effektive hvis de er rettet mod unge, fremfor ældre, mens delebiler kan rettes mod ældre. Fokus på at der er forskelle på tværs af landet. Man skal ikke implementere samme virkemidler over hele landet, da nogle vil fungere bedst i storbyer, mens andre vil være bedst i landdistrikter. Økonomiske virkemidler blev identificeret til at være effektive, eksempelvis sænkning af prisen på den kollektive trafik, og indførsel/omlægning af afgifter. Der var ingen yderligere kommentarer fra følgegruppens medlemmer til dette arrangement. For yderligere information om dette temaarrangement henvises til materialet herfra, som kan ses på Transportministeriets hjemmeside. Temaarrangement om erhvervstransporten Oplæg v/ove Holm. Ove Holm fortalte at emnet for arrangementet havde været transport af gods, og at det primært var vej- og bane-transport som var blevet drøftet ved arrangementet. Ved et oplæg fra Scania, som er leverandør af lastbilsteknik, blev det nævnt, at man i godstransporterhvervet (lastbiler) siden 1970 har formået at halvere CO2-udledningen, og at man vurderer, at det godt kan lade sig gøre at halvere dette én gang yderligere gennem effektivisering af energiforbruget og indførsel af alternative brændstoffer inden Indførsel af bioethanol vil fremadrettet også kunne spille en væsentlig rolle i lastbilsbranchen ift. at nedbringe CO2-udslippet, da ethanol kan produceres i store mængder. Der er dog en konkret udfordring i at både biodiesel, bioethanol og biogas er for dyrt og ikke konkurrencedygtigt endnu. Denne problemstilling kan eventuelt løses ved krav fra det offentlige.

7 I et oplæg ved transportformidler-virksomheden DSV blev det pointeret, at det vigtigste for kunderne er prisen, og at CSR ikke alene driver udviklingen. Hertil sætter meget få købere mål for, hvad transporten må have af effekt på klimaet. Dog skaber konkurrence på pris også et fokus på energieffektivisering og ressourceoptimering. Side 7/9 Ved oplægget fra DB Schenker Rail blev det fortalt, at det oplagte i forhold til godstransporten på bane vil være en elektrificering af banerne. Med Femernforbindelsen vil banerne også kunne blive mere konkurrencedygtige i forhold til godtransport på vej, men vi skal passe på at Danmark ikke bliver til et transitland. Endvidere blev det nævnt, at man gerne så en kombiterminal i Hirtshals anlagt, så yderligere godstransport kan foregå på bane. Dog ønsker DB Schenker Rail ikke selv at investere i dette, hvilket rejser spørgsmålet om, hvem der så skal gøre dette. Fjerde oplæg blev afholdt af Wuxus som fortalte om deres projekt, som allerede havde været vendt i forhold til temaarrangementet om grøn vækst. Hertil blev det nævnt, at de forventer international udrulning af deres IT-system i Sidste oplæg var ved IKEA, som er transportkøber. Det blev fortalt, at man i IKEA anser det som værende nødvendigt ift. fremtiden, at man allerede nu tænker bæredygtighed ind i transporten af varer, da der vil være et stadigt stigende fokus på dette. Man har i IKEA også taget tiltag ift. klima og miljø, bl.a. ved at udskifte EUR-paller med paller af pap, samt øge fyldningsgraden i lastbilerne der transporterer deres varer. Endvidere har IKEA oprettet en fond til indsamling af penge til yderligere effektivisering af deres transporter. Det blev afslutningsvist bemærket, at regulering i Danmark og EU har potentiale til både at fremme og hæmme udviklingen. Der var ingen bemærkninger til dette arrangement fra følgegruppens medlemmer. For yderligere information om dette temaarrangement henvises til materialet herfra, som kan ses på Transportministeriets hjemmeside. Præsentation af scenarietilgangen til projektet Præsentation af overordnet synopsis for roadmap, og orientering om igangværende aktiviteter i projektet Punkt 4 og punkt 5 på dagsordenen blev slået sammen til et samlet punkt. Tine Lund Jensen holdt et oplæg omkring den overordnede synopsis for roadmap, samt orientering om de igangværende aktiviteter i projektet. Se i øvrigt slides. Tine Lund Jensen pointerede i denne forbindelse, at der er tale om en foreløbig synopsis.

8 Per Henriksen spurgte ind til, hvor vidt der vil blive foretaget udregninger for de forskellige værktøjer. Hertil blev der svaret, at det er meningen, at roadmap en vil bestå af en kombination af konkrete virkemidler, der vil blive vurderet, og en overordnet proces for, hvordan der løbende kan arbejdes med indsatsen frem mod Side 8/9 Tom Elmer Christensen foreslog, at man også tænker en affaldshåndteringsstrategi ind, i forhold til at kunne øge mængden af biomasse herigennem. Samtidigt blev det bemærket, at der ved klyngedannelse er et stort potentiale. Jesper Højte Stenbæk bemærkede, at man bør overveje ikke at bruge meget store ressourcer at nå 100 % i mål i Danmark, hvis man i stedet kan satse på at hjælpe udlandet med at adressere samme problemstillinger, som vil give en større CO2-reduktion for de samme penge, og samtidig kan hjælpe dansk erhvervsliv til at eksportere grønne løsninger. Kjeld Hougaard Jensen spurgte, om man også overvejer at inkludere adfærdspåvirkning, eksempelvis træning af chauffører til at køre mere energieffektivt. Hertil svarede Tine Lund Jensen, at dette er inkluderet i værktøjskasserne. Torben Lund Kudsk advarede mod at der i arbejdet sættes lighedstegn mellem energieffektivisering og modalskift. Overflytning til kollektiv trafik vil ikke alene kunne løse situationen, og kan potentielt også blive meget dyrt. Derudover opfordrede han til, at man i rapporten skal være specifik, og ikke blot tænke i store linjer. Per Henriksen spurgte, om der også tænkes i prisrelationer mellem de forskellige drivmidler, og hvornår der nås en break-even mellem eksempelvis fossile brændstoffer og biobrændstoffer. Tine Lund Jensen svarede, at der også vil blive kigget på dette. Søren Englund bemærkede, at der ikke umiddelbart er noget revolutionerende ved dette arbejde, og efterspurgte noget mere nytænkning. Tine Lund Jensen svarede hertil, at der naturligvis skal være noget nytænkning, men at det også er vigtigt at være realistiske, og tage udgangspunkt i den viden, man har. Ove Holm bemærkede, at der bestemt også havde været meget nytænkende forslag i eksempelvis workshoppen om erhvervstransport, og nævnte som eksempel lastbiler, der i fremtiden kører på induktion. Herudover bemærkede Ove Holm, at de overordnede principper for roadmap en skal være godt forankret i rapporten. Tine Lund Jensen svarede hertil, at det er planen, at man ved virkemidlerne forklarer, hvordan de enkeltvis spiller ind på de overordnede principper, og at disse overordnet set vil være styrende for arbejdet. Torben Lund Kudsk pointerede, at der skal være overvejelser om, hvad man gør for at reducere mængden af brugen af fossile brændstoffer for persontransport, før man er i stand til at kunne elektrificere denne fuldt ud.

9 Jørn-Henrik Carstens bemærkede, at man på godssiden har gode traditioner i Skandinavien for at samarbejde, hvilket måske kan udnyttes med fordel i en roadmap, mens vi venter på at få hele EU med. Fx vedrørende modulvogntog og lastbiler med øget vægt. Side 9/9 Jesper Højte Stenbæk bemærkede, at vi i Danmark har ventet for længe med at udvikle en række styrkeområder, hvilket har resulteret i, at andre lande har overhalet os på disse. Endvidere forklarede Jesper Højte Stenbæk, at det er ift. at udnytte fossile brændstoffer bedre, man historisk set har udrettet mest reduktion af CO2. Tom Elmer Christensen efterspurgte delmål eks. i 2030 eller Hertil svarede Tine Lund Jensen, at der ikke vil være nogen sektorspecifikke målsætninger, men at der skal være konkrete pejlemærker for nødvendige beslutninger. Per Henriksen nævnte at det kan være nødvendigt at acceptere forskellige hybridformer, på grund af begrænsede VE-ressourcer. Morten Pedersen bemærkede, at det ikke kun er i Danmark, at vi har mål for 2050, men at andre lande også arbejder med målsætninger hertil. Herudover blev det bemærket, at dette ikke kun er en teknologidiskussion, men også en effektivitetsdiskussion, da det ikke vil være muligt at kunne omstille hele transportsektoren til vedvarende energi uden også at se på en reduktion af energiforbruget. Morten Pedersen forklarede, at proceselementet skal være en central del af en plan, der rækker så langt frem, herunder en skitse for hvornår der skal træffes beslutninger. Afsluttende kommentarer Tine Lund Jensen fortalte at der hurtigst muligt vil indkaldes til et ekstra møde i følgegruppen i 2014.

10 Roadmap for en fossilfri transportsektor DAGSORDEN 2. følgegruppemøde Dato J. nr. 9. december Dato og tid: Tirsdag d. 17. december kl Sted: Det Færøske Pakhus, Transportministeriet Adresse: Frederiksholms Kanal 25, 1220 København K Dagsorden 1. Velkomst ved afdelingschef Søren Wille, Transportministeriet 2. Opsamling fra følgegruppens møde med klima- energi og bygningsministeren og departementschef Jacob Heinsen d. 29. oktober. 3. Hovedkonklusioner fra efterårets temaarrangementer Temaarrangement om teknologier og drivmidler v/torben Lund Kudsk, FDM Temaarrangement om grøn vækst v/tom Elmer Christensen, Danske Havne Temaarrangement om kollektiv trafik og cyklisme v/sara Vincentzen, Transportministeriet Temaarrangement om drivkræfter i trafikvæksten v/sara Vincentzen, Transportministeriet Temaarrangement om erhvervstransport v/ove Holm, DTL 4. Præsentation af scenarietilgangen til projektet 5. Præsentation af overordnet synopsis for roadmap, og orientering om igangværende aktiviteter i projektet 6. Evt.

11 Roadmap for en fossilfri transportsektor DAGSORDEN 2. følgegruppemøde Dato J. nr. 28. november Dato og tid: Tirsdag d. 17. december kl Sted: Det Færøske Pakhus, Transportministeriet Adresse: Frederiksholms Kanal 25, 1220 København K Dagsorden 1. Velkomst ved afdelingschef Søren Wille, Transportministeriet 2. Opsamling fra følgegruppens møde med klima- energi og bygningsministeren og departementschef Jacob Heinsen d. 29. oktober. 3. Hovedkonklusioner fra efterårets temaarrangementer Temaarrangement om teknologier og drivmidler Temaarrangement om grøn vækst Temaarrangement om kollektiv trafik og cyklisme Temaarrangement om drivkræfter i trafikvæksten Temaarrangement om erhvervstransport 4. Præsentation af scenarietilgangen til projektet 5. Præsentation af overordnet synopsis for roadmap, og orientering om igangværende aktiviteter i projektet 6. Evt.

12 DELTAGERLISTE Andet følgegruppemøde Dato J. nr. 17. december Dato og tid: Tirsdag d. 17. december 2013 kl Sted: Det Færøske Pakhus, Transportministeriet Adresse: Frederiksholms Kanal 27 F, 1220 København K Deltagerliste Torben Lund Kudsk, Forenede Danske Motorejere Ove Holm, Dansk Transport og Logistik Tom Elmer Christensen, Danske Havne Per Henriksen, Brancheforening for Dansk Luftfart (BDL) Jørn-Henrik Carstens, ITD- Brancheorganisation for den danske vejgodstransport Michael Branner, Danske busvognmænd Søren Englund, Trafikselskaberne i Danmark Kjeld Hougaard Jensen, Fagligt Fælles Forbund Rune Noack, DI transport Jesper Højte Stenbæk, Dansk Erhverv Lisa Bjergbakke, Energistyrelsen Morten Pedersen, Energistyrelsen Tine Lund Jensen, Transportministeriet Karoline Lolk, Transportministeriet Sara Vincentzen, Transportministeriet Emil Hausgaard, Transportministeriet

13 Præsentation af overordnet synopsis for roadmap, og orientering om igangværende aktiviteter i projektet 2. møde i følgegruppen for brancheorganisationer 17. december 2013

14 Synopsis for roadmap (1/4) Rapport opdelt i 7 kapitler: 1: Indledning og sammenfatning 2: Danmarks klimaudfordring Regeringens klima- og energimålsætninger Status for DK s CO2-udledning Udvikling i CO2-udledning ift. målsætning Transportministeriet Side 2

15 Synopsis for roadmap (2/4) 3: CO2-udfordringen på transportområdet målsætninger og politik EU s klima- og energipolitik National klima- og energipolitik Udfordring: Kobling mellem velstand og mobilitet Internationalt perspektiv: Andre landes målsætninger 4: Transportens energiforbrug, herunder brug af VE, frem mod 2050 Estimering af energibehov og transportarbejde frem til 2050 Potentiale ved alternative brændstoffer Sammenhængen mellem transport- og energisystemet Transportministeriet Side 3

16 Synopsis for roadmap (3/4) 5: Initiativer og politiktiltag (værktøjskasse) Energibesparelse ved reduceret vækst i transportefterspørgslen Afgifter, fysisk planlægning og IT udvikling Energibesparelse ved effektivt transportsystem Overflytning til kollektiv trafik og gods på jernbane, samkørsel, ruteplanlægning og bedre kapacitetsudnyttelse Energibesparelse ved effektivisering af transportens energiforbrug Teknologisk udvikling, EU krav til energieffektive køretøjer, offentlige investeringer, og ITS Brug af alternative drivmidler Betragtning af erfaringer fra andre lande Transportministeriet Side 4

17 Synopsis for roadmap (4/4) 6: Grøn vækst i dansk erhvervsliv Stimulering af grøn vækst i erhvervslivet 7: Strategi/roadmap for udfasning af fossile brændstoffer i transportsektor Overordnede principper Tidsperspektiv: Hvornår kan hvad tages i brug? Hvad skal gøres for at sikre indfasning af nye teknologier? Plan for grøn vækst Koordinering med øvrige planer på energiområdet Plan for løbende opfølgning: opdatering af roadmap hvert 5. år som minimum Transportministeriet Side 5

18 Internationale erfaringer Formål: Viden om andre landes indsats for at reducere transportsektorens CO2-udslip Screening af 5-8 relevante lande, med henblik på: Målsætninger i sammenhæng med landenes samlede klimastrategier Redegørelse for særligt prioriterede teknologispor og transportrelaterede spor til opnåelse af CO2-reduktioner Beskrivelse af virkemidler (omkostninger, effekter mv.) Processuelle elementer i landenes strategier Transportministeriet Side 6

19 Grøn vækst Formål: Analyse af erhvervsmæssige potentialer ved en grøn omstilling af transportsektoren Analysen vil indeholde beskrivelser af: Eksisterende og potentielle styrkepositioner Forventede/mulige markedsudviklingspotentialer Sammenhængen mellem identificerede styrkepositioner og identificerede markedsmæssige potentialer Virkemidler og instrumenter der kan styrke dansk erhvervsliv Transportministeriet Side 7

Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i Folketingets Skatteudvalg den 31.

Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i Folketingets Skatteudvalg den 31. Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 84 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i

Læs mere

KORT OM: TEMAARRANGEMENTET OM TEKNOLOGIER OG DRIVMIDLER. Møde i Transportministeriet den 16. december 2013

KORT OM: TEMAARRANGEMENTET OM TEKNOLOGIER OG DRIVMIDLER. Møde i Transportministeriet den 16. december 2013 KORT OM: TEMAARRANGEMENTET OM TEKNOLOGIER OG DRIVMIDLER Møde i Transportministeriet den 16. december 2013 AGENDA Arrangementets temaer - hvad blev der snakket om Hovedkonklusionerne - særligt vigtige pointer

Læs mere

Betingelser for fremtidig massiv udrulning af elbiler

Betingelser for fremtidig massiv udrulning af elbiler Betingelser for fremtidig massiv udrulning af elbiler v/branchechef Lærke Flader, Dansk Energi TINV den 27. september 2010 2 Danmark har en ambitiøs klimamålsætning frem mod 2020 og 2050 ikke mindst for

Læs mere

REFERAT. Referat fra første følgegruppemøde for brancheorganisationer vedr. Roadmap afholdt tirsdag d. 17. september 2013.

REFERAT. Referat fra første følgegruppemøde for brancheorganisationer vedr. Roadmap afholdt tirsdag d. 17. september 2013. REFERAT Dato J. nr. 14. oktober 2013 2013-1896 Referat fra første følgegruppemøde for brancheorganisationer vedr. Roadmap afholdt tirsdag d. 17. september 2013. Fremmødte Rune Noack, DI transport Jesper

Læs mere

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne Transportministeriet Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne i Østjylland 30. april 2009 I Aftale om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009 mellem regeringen, Socialdemokraterne,

Læs mere

FRA MILJØ TIL MILLION

FRA MILJØ TIL MILLION Hvilke klimamål skal og kan nås for godstransportsektoren på kort og lang sigt? Hvilke virkemidler og teknologier kan der peges på? Hvorledes kan miljøstrategier understøtte indtjening og forretningsskabelse?

Læs mere

DANSK TRANSPORT UDEN KUL OG OLIE HVORDAN?

DANSK TRANSPORT UDEN KUL OG OLIE HVORDAN? DANSK TRANSPORT UDEN KUL OG OLIE HVORDAN? EN ANALYSE AF OG ET OPLÆG TIL DEBAT OM HVORDAN DANSK TRANSPORT BLIVER UAFHÆNGIG AF FOSSILE BRÆNDSLER INDEN 2050 Per Homann Jespersen ENSPAC, Roskilde Universitet

Læs mere

Dansk transport uden kul og olie Hvordan?

Dansk transport uden kul og olie Hvordan? Dansk transport uden kul og olie Hvordan? Et bud på, hvordan dansk transport bliver uafhængig af fossile brændsler inden 2050 Lars Klüver Teknologirådet lk@tekno.dk Transportens CO 2 2010-50 Fossilfri

Læs mere

CO2-reduktioner pa vej i transporten

CO2-reduktioner pa vej i transporten CO2-reduktioner pa vej i transporten Den danske regering har lanceret et ambitiøst reduktionsmål for Danmarks CO2-reduktioner i 2020 på 40 % i forhold til 1990. Energiaftalen fastlægger en række konkrete

Læs mere

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug Grøn Roadmap 2030 - Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug 1 Summer School 1 september 2016 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s Projektet støttet af Energifonden Med

Læs mere

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af:

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af: Udspil fra Danske Regioner 14-12-2007 Danmark har brug for en mobilitetsplan Danske Regioner opfordrer infrastrukturkommissionen til at anbefale, at der udarbejdes en mobilitetsplan efter hollandsk forbillede.

Læs mere

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Marts 2015 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Indledning I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

Status for arbejdet med roadmap for en fossilfri transportsektor

Status for arbejdet med roadmap for en fossilfri transportsektor Status for arbejdet med roadmap for en fossilfri transportsektor Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt - Martin Hellung-Larsen, Trafikstyrelsen, TØF konferencen om Kollektiv Trafik 6.-7. oktober

Læs mere

CO 2 -tiltag her og nu

CO 2 -tiltag her og nu CO 2 -tiltag her og nu Center for Grøn Transport v/civilingeniør Dorte Kubel TINV Alternative brændstoffer 26. Marts 2010 Program Om Center for Grøn Transport Puljer under Center for Grøn Transport Biodiesel

Læs mere

Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk. Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027

Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk. Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 30-11-2012 Sag nr. 12/1766 Dokumentnr. 46640/12 Johan Nielsen Tel. 35298174 E-mail: Jon@regioner.dk

Læs mere

En ny energiaftale og transportsektoren. Kontorchef Henrik Andersen

En ny energiaftale og transportsektoren. Kontorchef Henrik Andersen En ny energiaftale og transportsektoren Kontorchef Henrik Andersen Energipolitiske milepæle frem mod 2050 2020: Halvdelen af det traditionelle elforbrug er dækket af vind VE-andel i transport øges til

Læs mere

Navn på styrkeområde: Grøn logistik og fokus på viden herom.

Navn på styrkeområde: Grøn logistik og fokus på viden herom. Deltagere i gruppearbejde: Trine Gram (Hveiti), Ulrich Lopdrup (Energistyrelsen), Mads H.D. Christensen (Landbrug og fødevarer), Marianne Jakobsen (RUC), Emil Hausgaard (Transportministeriet), Karl Georg

Læs mere

Vi skal frem i bussen Jonas Permin Kommerciel Chef Arriva

Vi skal frem i bussen Jonas Permin Kommerciel Chef Arriva Vi skal frem i bussen Jonas Permin Kommerciel Chef Arriva Vejen til mere miljøvenlig kollektiv trafik Arriva pionerer nye energiformer i kollektiv trafik med miljøet på første række operation af biogas

Læs mere

Status og orientering Energi på Tværs

Status og orientering Energi på Tværs Status og orientering Energi på Tværs KTC 27.02.2015 Energi på Tværs skal At finde svar på, hvordan regionen bedst muligt kan bane vejen for en omstilling af energi- og transportsystemet: Udarbejde en

Læs mere

DB Schenker Rail Scandinavia A/S Administrerende direktør Stig Kyster-Hansen

DB Schenker Rail Scandinavia A/S Administrerende direktør Stig Kyster-Hansen DB Schenker Rail Scandinavia A/S Administrerende direktør Stig Kyster-Hansen Fremtidsmulighederne for containertransport i dansk og nordeuropæisk perspektiv 1. marts 2012 Om DB Schenker Rail Scandinavia

Læs mere

Grafikken nedenfor viser de kommunale køretøjstyper der er blevet undersøgt i forhold til egnetheden af forskellige bæredygtige teknologier.

Grafikken nedenfor viser de kommunale køretøjstyper der er blevet undersøgt i forhold til egnetheden af forskellige bæredygtige teknologier. Teknik- og Miljøforvaltningen NOTAT Bilag 2 31. juli 2007 Oversigt over projektforslagene For at identificere de bedst mulige projektforslag vedrørende anvendelse af renere teknologier og brændstoffer

Læs mere

Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011

Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011 Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011 En oversigt over E.ON Globalt En af verdens største privat investor ejede el og gas selskaber Ca. 85.000 ansatte skabte

Læs mere

Fra miljø til million - De politiske rammer for arbejdet med miljø og godstransport. Af Tine Lund Jensen, Kontorchef, Transportministeriet

Fra miljø til million - De politiske rammer for arbejdet med miljø og godstransport. Af Tine Lund Jensen, Kontorchef, Transportministeriet Fra miljø til million - De politiske rammer for arbejdet med miljø og godstransport Af Tine Lund Jensen, Kontorchef, Transport og økonomisk vækst følges ad Mobilitet er afgørende for det moderne samfund

Læs mere

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar TALEMANUSKRIPT Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar Indledning I er med til at gøre en forskel Udfordringen i transporten Tak fordi jeg måtte komme og være en del af den 4. Fossil Frie Thy

Læs mere

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET Selvforsyning, miljø, jobs og økonomi gennem en aktiv energipolitik. Socialdemokratiet kræver nye initiativer efter 5 spildte år. Danmark skal være selvforsynende med energi,

Læs mere

Muligheder på trafikområdet

Muligheder på trafikområdet Muligheder på trafikområdet Henrik Duer COWI 19 November 2007 1 Indhold 1. Forskellige muligheder for energibesparelser 2. Udviklingen 3. Teknologiske muligheder 4. Indpasning i energisystemet 2 Energiforbrug

Læs mere

Roadmap for en fossilfri transportsektor inden 2050. Trafikdage 2013 v/ Tine Lund Jensen, kontorchef, Transportministeriet

Roadmap for en fossilfri transportsektor inden 2050. Trafikdage 2013 v/ Tine Lund Jensen, kontorchef, Transportministeriet Roadmap for en fossilfri transportsektor inden 2050 Trafikdage 2013 v/ Tine Lund Jensen, kontorchef, Transportministeriet Roadmap for en fossilfri transportsektor Målsætning CO2 emissionerne i samfundet

Læs mere

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 Bidrag til elektrisk transport, vækst, CO 2 reduktion og fossil uafhængighed December 2011 endelig udgave KORT SAMMENFATNING BENZIN/DIESEL BATTERI/HYBRID BRINT

Læs mere

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Forsyning Vision: Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Bilag 6 Visionen er at al energiforsyning skal være baseret på vedvarende energikilder og at håndtering af spildevand og affald skal

Læs mere

Indsats i Borgmesterpagten

Indsats i Borgmesterpagten Indsats i Borgmesterpagten Transporten i Roskilde Transporten Kort notat om udledning af drivhusgasser fra transporten i Roskilde RUC, Oktober 2017 Side 1 Transporten Kort notat om udledning af drivhusgasser

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om klimatiltag via omstilling af transportsektorens energiforsyning

Forslag til folketingsbeslutning om klimatiltag via omstilling af transportsektorens energiforsyning 2015/1 BSF 159 (Gældende) Udskriftsdato: 22. februar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 1. april 2016 af Henning Hyllested (EL), Maria Reumert Gjerding (EL) og Søren Egge Rasmussen

Læs mere

Energibesparelser i transportkæder hvor ligger barriererne og hvad skal der til?

Energibesparelser i transportkæder hvor ligger barriererne og hvad skal der til? 24. september 2015 Netværk for Transport og Miljø Energibesparelser i transportkæder hvor ligger barriererne og hvad skal der til? Susanne Krawack Vi står foran enorme ressourceudfordringer Udfordring:

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd Via Magistraten. Teknik og Miljø. Trafik og Veje. Den 9. august 2010

Indstilling. Til Århus Byråd Via Magistraten. Teknik og Miljø. Trafik og Veje. Den 9. august 2010 Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Teknik og Miljø Den 9. august 2010 Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune Udarbejdelse af plan for langsigtede, kommunale investeringer i trafikinfrastruktur.

Læs mere

Tænketankens formål er at medvirke til et lavere udslip af drivhusgasser og en begrænsning af skadevirkningerne af den globale opvarmning.

Tænketankens formål er at medvirke til et lavere udslip af drivhusgasser og en begrænsning af skadevirkningerne af den globale opvarmning. Hvad vil CONCITO? Tænketankens formål er at medvirke til et lavere udslip af drivhusgasser og en begrænsning af skadevirkningerne af den globale opvarmning. CONCITOs vedtægter CONCITO Annual Climate Outlook

Læs mere

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler UDFORDRING: STORT PRES PÅ OLIE OG GASRESSOURCER mb/d 120 100 80 60 40 20 0 1990 2000 2010 2020 2030 Natural gas liquids Non conventional oil Crude

Læs mere

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler mb/d UDFORDRING: STORT PRES PÅ OLIE- OG GASRESSOURCER 120 100 80 60 40 20 0 1990 2000 2010 2020 2030 Natural gas liquids Non-conventional oil Crude

Læs mere

Klima og transport. Susanne Krawack

Klima og transport. Susanne Krawack Klima og transport Susanne Krawack To analyser 1. indfasning af forskellige alternative teknologier og trafikale virkemidler i transportsektoren - modelberegninger på klimakommissionens model 2. skatter

Læs mere

Bilers brændstofforbrug og CO2 udledning

Bilers brændstofforbrug og CO2 udledning Bilers brændstofforbrug og CO2 udledning Center for Grøn Transport Et center i centret Ulrich Lopdrup Problemet! Transportens CO 2 Vejtransportens CO 2 udledning står for mere end 20 % af EU s totale CO

Læs mere

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug Grøn Roadmap 2030 - Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug 1 Energinet.dk 6 oktober 2016 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s Projektet støttet af Energifonden Med det

Læs mere

E-mobilitet Køreplan 2020

E-mobilitet Køreplan 2020 E-mobilitet Køreplan 2020 Segmenteret markedstilgang er nøglen til effektiv udbredelse af elbiler Oktober, 2012 Det gælder ikke om at løse 2015 eller 2020 udfordringerne nu Det gælder om at løse udfordringerne

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

REFERAT. Referat fra første følgegruppemøde for de grønne organisationer vedr. Roadmap afholdt fredag d. 13. september 2013.

REFERAT. Referat fra første følgegruppemøde for de grønne organisationer vedr. Roadmap afholdt fredag d. 13. september 2013. REFERAT Dato J. nr. 14. oktober 2013 2013-1896 Referat fra første følgegruppemøde for de grønne organisationer vedr. Roadmap afholdt fredag d. 13. september 2013 Fremmødte: Lars Klüver, Teknologirådet

Læs mere

Annual Climate Outlook 2014 CONCITOs rådsmøde, 21. november 2014

Annual Climate Outlook 2014 CONCITOs rådsmøde, 21. november 2014 Annual Climate Outlook 2014 CONCITOs rådsmøde, 21. november 2014 Status Klimamål og emissioner Energiproduktion- og forbrug Transportsektoren Landbrug og arealanvendelse Drivhusgasudledning og klimamål

Læs mere

Københavns klimaplan 2015

Københavns klimaplan 2015 Københavns klimaplan 2015 Adm. direktør Hjalte Aaberg, Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune Københavns klimaprojekter i 2009 Virksomheder Borgere Klimavenlig transport Virtuelt borgermøde

Læs mere

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem 1 Centrale målsætninger i Energiaftalen 22-3-2012 2020: 50% vindenergi i elforbruget 2020: 40% reduktion af drivhusgasser set i forhold til 1990

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

I tilknytning til hvert af temaerne er der i samarbejde med regionens kommuner gennemført tilsvarende temamøder.

I tilknytning til hvert af temaerne er der i samarbejde med regionens kommuner gennemført tilsvarende temamøder. Dette notat indgår som ét af flere notater, der er udarbejdet af Region Midtjylland i forbindelse med forberedelse af arbejdet med strategisk energiplanlægning. Arbejdet hen imod den strategiske energiplanlægning

Læs mere

Regionsanalyse Sydjydernes trafikale trængsler

Regionsanalyse Sydjydernes trafikale trængsler January 20, 2010 Vækstkampagnen Danmark som udviklingsland DI lancerer i efteråret 2010 vækstkampagnen Danmark som udviklingsland. Det overordnede formål med kampagnen er skabe synlighed om Danmarks vækstudfordring.

Læs mere

Baggrundsnotat: "Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser"

Baggrundsnotat: Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser Baggrundsnotat: "Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser" Danmark skal reducere udledningen af CO2 fra transportsektoren Parisaftalen medfører, at Danmark frem mod 2030 gradvist skal reducere CO

Læs mere

Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013

Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 August 2014 3 Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 Forord Forord Trafikstyrelsen monitorerer udviklingen af nyregistrerede bilers energiegenskaber.

Læs mere

01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Målsætningtype: Fagområde Fagområde:

01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Målsætningtype: Fagområde Fagområde: Klimaindsats 01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Klima og energiarbejdet er drevet af et lokalt politisk ønske om, at arbejde for en bedre forsyningssikkerhed og at mindske sårbarheden

Læs mere

Transportaftalen lægger overordnet op til

Transportaftalen lægger overordnet op til Transportaftalen: En grøn transportpolitik Trafikkonference, Kollektiv Trafik Forum, 30. april 2009 ved kontorchef Tine Lund Jensen Transportaftalen lægger overordnet op til Mindre CO 2 Grønnere biltrafik

Læs mere

Gas til transportformål - DK status v. Energistyrelsen. IDA 29. september 2014 Ulrich Lopdrup Energistyrelsen

Gas til transportformål - DK status v. Energistyrelsen. IDA 29. september 2014 Ulrich Lopdrup Energistyrelsen Gas til transportformål - DK status v. Energistyrelsen IDA 29. september 2014 Ulrich Lopdrup Energistyrelsen Disposition Langt sigt! Hvorfor overhovedet gas i transport? Scenarieanalyserne Kort sigt! Rammerne

Læs mere

Godstransporten er livsnerven i et moderne samfund

Godstransporten er livsnerven i et moderne samfund Godstransporten er livsnerven i et moderne samfund - Transportformernes samarbejde v/cheføkonom Ove Holm Dansk Transport og Logistik Medlemmer 2.900 Lastbiler 17.000 Godslokomotiver 50 Ansatte 20.000 11-05-2010

Læs mere

Referat af mødet med branchepanelet for interoperabilitet og sikkerhed den 6. december 2011

Referat af mødet med branchepanelet for interoperabilitet og sikkerhed den 6. december 2011 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 0155 kax@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Dato 8. december 2011 Referat af mødet med branchepanelet for interoperabilitet og sikkerhed den

Læs mere

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland.

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland. Sag til K-17 19.april og KKR 11.juni 2013; Strategisk Energiplanlægning på tværs af kommunegrænser. Baggrund Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra

Læs mere

4. Drøftelse af initiativer på workshoppen 23. februar. Der blev på workshoppen genereret 28 projektideer, som blev samlet i 12 hovedgrupper.

4. Drøftelse af initiativer på workshoppen 23. februar. Der blev på workshoppen genereret 28 projektideer, som blev samlet i 12 hovedgrupper. 21. maj 2014 Bilag 6.2 Mobilitetsprojekter Referat af møde vedr. den nordjyske mobilitetsstrategi 12. maj 2015. Deltagere Christian Bjerg, Aalborg Kommune - chb-teknik@aalborg.dk 9931 2105 Christian Roslev,

Læs mere

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Gastekniske dage 18. maj 2009 Dorthe Vinther, Planlægningschef Energinet.dk 1 Indhold 1. Fremtidens energisystem rammebetingelser og karakteristika 2.

Læs mere

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune Dato 07.10.2013 Dok.nr. 142691/13 Sagsnr. 12/6001 Ref. Poul Sig Vadsholt Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune I den Strategiske Energiplan beskrives, at Byrådet ønsker en ren

Læs mere

Nærmere beskrivelser scenarier for regionens energiforsyning i 2025

Nærmere beskrivelser scenarier for regionens energiforsyning i 2025 Nærmere beskrivelser af scenarier for regionens energiforsyning i 2025 Perspektivplanen indeholder en række scenarieberegninger for regionens nuværende og fremtidige energiforsyning, der alle indeholder

Læs mere

DI og bilafgifter. Michael Carlsen, DI

DI og bilafgifter. Michael Carlsen, DI 04 05 10 DI og bilafgifter Michael Carlsen, DI Omlægning af bilafgifter: Hvad ville regeringen i dec. 2008? " Regeringen vil fremsætte lovforslag i folketingssamlingen 2009-10 med henblik på at indføre

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

Fremtidens godstransport. Workshop om fremtidens godstransport, Aalborg Universitet, den 25. august 2008

Fremtidens godstransport. Workshop om fremtidens godstransport, Aalborg Universitet, den 25. august 2008 Fremtidens godstransport Workshop om fremtidens godstransport, Aalborg Universitet, den 25. august 2008 Godstransportens betydning: Danmark - blandt de bedste til transport og logistik Godstransport forbinder

Læs mere

Klima- og miljøregnskab 2015

Klima- og miljøregnskab 2015 Klima- og miljøregnskab 2015 Status på vej mod 65% -reduktion Siden lanceringen af Nykredits klima- og miljøstrategi frem mod 2020 er vi i Nykredit nået knap halvdelen af vejen i forhold til den interne

Læs mere

Danmark som grøn vindernation

Danmark som grøn vindernation Danmark som grøn vindernation Danmark som grøn vindernation En gennemgribende omstilling af det danske samfund skal skabe en ny grøn revolution. Vi skal skabe et grønt samfund baseret på vedvarende energi,

Læs mere

ENERGISTRATEGI IDEKATALOG

ENERGISTRATEGI IDEKATALOG ENERGISTRATEGI IDEKATALOG 3 2 Herning Kommune, maj 2016 Idekatalog Mere vækst med energirigtige løsninger Ideerne i kataloget er samlet i forbindelse med den proces, der har ligget forud for den politiske

Læs mere

s Udfordringer for dansk klimapolitik Peter Birch Sørensen Formand for Klimarådet Oplæg på Miljøstrategisk årsmøde den 23.

s Udfordringer for dansk klimapolitik Peter Birch Sørensen Formand for Klimarådet Oplæg på Miljøstrategisk årsmøde den 23. s Udfordringer for dansk klimapolitik Peter Birch Sørensen Formand for Klimarådet Oplæg på Miljøstrategisk årsmøde den 23. november 2015 Præsentation af Klimarådet Klimarådet skal bidrage med uafhængig

Læs mere

Udkast, revideret 28/3-2014

Udkast, revideret 28/3-2014 28-03-2014 Udkast, revideret 28/3-2014 Scenarier til køreplan for udfasning af fossile brændstoffer metode og beskrivelse Som en del af køreplanen udvikles scenarier for udfasning af fossile brændsler

Læs mere

Bestyrelsens beretning ved DI Transports generalforsamling den 25. maj 2009 (ca. 20 minutter)

Bestyrelsens beretning ved DI Transports generalforsamling den 25. maj 2009 (ca. 20 minutter) Bestyrelsens beretning ved DI Transports generalforsamling den 25. maj 2009 (ca. 20 minutter) [Velkomst] Det er mig en glæde at byde velkommen til generalforsamlingen 2009. Jeg har tre hovedbudskaber:

Læs mere

Fremtidens Trafikudvikling - med fokus på persontransport. Susanne Krawack Trekantområdet

Fremtidens Trafikudvikling - med fokus på persontransport. Susanne Krawack Trekantområdet Fremtidens Trafikudvikling - med fokus på persontransport Susanne Krawack Trekantområdet Drivkræfterne bag. Trafikstigning Større forbrug Flere biler DK: 360 biler/1000 indb. S og D: 550 575 biler/ 1000

Læs mere

Brint til transport Planer & rammer 2012-2025

Brint til transport Planer & rammer 2012-2025 Brint til transport Planer & rammer 2012-2025 Oktober 2012 Planlægning af 2015+ markedsintroduktion Globale partnerskaber planlægger udrulning af biler og tankstationer Nordisk erklæring om markedsintroduktion

Læs mere

Passagervækst i den kollektive trafik. Merete Høj Kjeldsen De Økonomiske Råds Sekretariat 31. marts 2014

Passagervækst i den kollektive trafik. Merete Høj Kjeldsen De Økonomiske Råds Sekretariat 31. marts 2014 Passagervækst i den kollektive trafik Merete Høj Kjeldsen De Økonomiske Råds Sekretariat 31. marts 2014 De Økonomiske Råd Det Økonomiske Råd Det Miljøøkonomiske Råd Formandskabet De fire vismænd Sekretariatet

Læs mere

Noter fra møde den 6. juni 2013 om Fremtidens energisystem

Noter fra møde den 6. juni 2013 om Fremtidens energisystem 7. juni 2013/Endelig Noter fra møde den 6. juni 2013 om Fremtidens energisystem Mødet blev holdt den 6. juni 2013 i Viborg med deltagelse af energimedarbejdere fra 18 kommuner i regionen, Energinet.dk,

Læs mere

STRATEGIPLAN 2015 2020

STRATEGIPLAN 2015 2020 STRATEGIPLAN 2015 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2015 2020 2 Branchefællesskab for energibranchens virksomheder De sidste 40 år har den danske energiindustri omstillet sig fra at være afhængig af olie fra

Læs mere

En bæredygtig transportplan for Danmark

En bæredygtig transportplan for Danmark En bæredygtig transportplan for Danmark - et idékatalog fra Danmarks Naturfredningsforening En bæredygtig transportplan der omsættes til handling! Trafikarbejdet i Danmark er støt stigende og forårsager

Læs mere

Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion

Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion 1. Bioenergi i energipolitik Bioenergi udgør en del af den vedvarende energiforsyning,

Læs mere

Fremtidens danske energisystem

Fremtidens danske energisystem Fremtidens danske energisystem v. Helge Ørsted Pedersen Ea Energianalyse 25. november 2006 Ea Energianalyse a/s 1 Spotmarkedspriser på råolie $ pr. tønde 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 1970 '72 '74 '76 '78

Læs mere

NOTAT Energibalance, Virkemidler og Scenarier

NOTAT Energibalance, Virkemidler og Scenarier NOTAT Energibalance, Virkemidler og Scenarier Status for energibalance Frederiksberg Kommunes endelige energiforbrug udgjorde 5.775 TJ i 2011. Energiforbruget per indbygger i Frederiksberg Kommune var

Læs mere

Scenarier for et fossil-frit dansk transportsystem

Scenarier for et fossil-frit dansk transportsystem Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Hvilke brændstoffer skal drive morgendagens transportsystem? Ved Henrik Andersen, Energistyrelsen

Hvilke brændstoffer skal drive morgendagens transportsystem? Ved Henrik Andersen, Energistyrelsen Hvilke brændstoffer skal drive morgendagens transportsystem? Ved Henrik Andersen, Energistyrelsen Pct. Transportsektorens andele af CO 2 - udledning og energiforbrug 35 30 25 20 15 10 5-1980 1990 2000

Læs mere

Grøn omstilling af den kollektive bustrafik

Grøn omstilling af den kollektive bustrafik Grøn omstilling af den kollektive bustrafik TJØF Transportøkonomisk Forening Kollektiv Trafik Konference 2013 Chefkonsulent Niels-Anders Nielsen Center for biler og grøn Transport Priser Udviklingen i

Læs mere

Udvikling i nye bilers EUtypegodkendte

Udvikling i nye bilers EUtypegodkendte Udvikling i nye bilers EUtypegodkendte forbrug Oktober 2015 3 brændstofforbrug 2014 Forord Indhold Forord 4 Udvikling i nye solgte biler 5 Energiklasser Udvikling af CO 2 -udledningen for nyregistrerede

Læs mere

Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends

Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends SDU 31. maj 12 Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends På vej mod en vedvarende energi-region Syddanmark / Schleswig-Holstein Sune Thorvildsen, DI Energibranchen Dagsorden Energiaftale af 22. marts

Læs mere

Teknologirådets scenarier for det fremtidige danske energisystem

Teknologirådets scenarier for det fremtidige danske energisystem Teknologirådets scenarier for det fremtidige danske energisystem Baseret på resultater udarbejdet af projektets Arbejdsgruppe fremlagt af Poul Erik Morthorst, Risø - DTU Teknologirådets scenarier for energisystemet

Læs mere

Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport

Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport Indblik Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport Danmark har væsentlige styrker inden for energieffektivisering, der kan resultere i både mere eksport og jobskabelse.

Læs mere

Model til beregning af vej- og banetransportens CO 2 -emissioner

Model til beregning af vej- og banetransportens CO 2 -emissioner Model til beregning af vej- og banetransportens CO 2 -emissioner Ålborg Trafikdage 25. august 2008 Senior projektleder Eva Willumsen, COWI 1 Præsentationens formål og indhold Beskrive og illustrere CO

Læs mere

Budgetnotat CO2-neutral kollektiv bustrafik

Budgetnotat CO2-neutral kollektiv bustrafik Økonomi-forvaltningen BUDGETNOTAT Budgetnotat CO2-neutral kollektiv bustrafik Baggrund Københavns Kommune har målsætninger om CO2-neutralitet og ren luft. For busserne betyder det, at de i 2025 skal være

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verden står over for i dag. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Alternative drivmidler til transport - fokus på biobrændstoffer. Lisa Bjergbakke og Carsten Poulsen

Alternative drivmidler til transport - fokus på biobrændstoffer. Lisa Bjergbakke og Carsten Poulsen Alternative drivmidler til transport - fokus på biobrændstoffer Lisa Bjergbakke og Carsten Poulsen Målsætninger energi og transport Andelen af vedvarende energi i transportsektoren øges til 10 pct. i 2020

Læs mere

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler mb/d UDFORDRING: STORT PRES PÅ OLIE- OG GASRESSOURCER 120 100 80 60 40 20 0 1990 2000 2010 2020 2030 Natural gas liquids Non-conventional oil Crude

Læs mere

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt S AM L E N OT AT 8. november 2006 J.nr. Ref. SVF/PEN Energidelen af rådsmøde (Transport, Telekommunikation og Energi) den 23. november

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE Udviklings- og forsøgsprojekt: SMART MOBILITET Ændring af transportadfærd et billigt og miljøvenligt bidrag til at sikre mobilitet i Aarhus 1. ANSØGERE OG SAMARBEJDSPARTNERE

Læs mere

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025 1 of 7 Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg vusmidt@ru.rm.dk Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Læs mere

Trafik- og Mobilitetsplan for Esbjerg 2013-2030 ESBJERG TRAFIK OG MOBILITETSPLAN

Trafik- og Mobilitetsplan for Esbjerg 2013-2030 ESBJERG TRAFIK OG MOBILITETSPLAN Trafik- og Mobilitetsplan for Esbjerg 2013-2030 1 ESBJERG TRAFIK OG MOBILITETSPLAN Formål Formålet med Trafik- og Mobilitetsplanen er bl.a. at: Sikre mobiliteten i Esbjerg frem mod 2030 Gøre transporten

Læs mere

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region januar 2013 KKR MIDTJYLLAND Forslag til prioriteringer af statslige investeringer

Læs mere

INVITATION TIL SUMMER SCHOOL 2015

INVITATION TIL SUMMER SCHOOL 2015 INVITATION TIL SUMMER SCHOOL 2015 - For beslutningstagere i energi- og transportsektoren DATO: 19-20 August STED: Comwell Sorø inviteres til Energifondens Summer School fordi du er Du blandt dem, der har

Læs mere

NOTAT 2009/6-8A Jnr. 08.004.086 /IL Den 13. november 2009. Projektbeskrivelse/ projektforslag på basis af forprojekt: BÆREDYGTIG TRANSPORT I DANMARK

NOTAT 2009/6-8A Jnr. 08.004.086 /IL Den 13. november 2009. Projektbeskrivelse/ projektforslag på basis af forprojekt: BÆREDYGTIG TRANSPORT I DANMARK NOTAT 2009/6-8A Jnr. 08.004.086 /IL Den 13. november 2009 Projektbeskrivelse/ projektforslag på basis af forprojekt: BÆREDYGTIG TRANSPORT I DANMARK Teknologirådets bestyrelse besluttede i august 2009 at

Læs mere

Mobilitetsplaner Et pilotprojekt

Mobilitetsplaner Et pilotprojekt Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Erhvervsmæssige potentialer ved grøn omstilling af transportsektoren Udarbejdet for Energistyrelsen 05.09.2014

Erhvervsmæssige potentialer ved grøn omstilling af transportsektoren Udarbejdet for Energistyrelsen 05.09.2014 Erhvervsmæssige potentialer ved grøn omstilling af transportsektoren Udarbejdet for Energistyrelsen 05.09.2014 Intro Formålet med analysen er, at undersøge om der er erhvervsmæssige områder i relation

Læs mere

Bilag A. Oplæg til analyse: Den energieffektive og intelligente bygning i det smarte energisystem

Bilag A. Oplæg til analyse: Den energieffektive og intelligente bygning i det smarte energisystem Bilag A Oplæg til analyse: Den energieffektive og intelligente bygning i det smarte energisystem Kontor/afdeling Center for Systemanalyse, Energieffektivisering og Global Rådgivning Dato Rev. 30. august

Læs mere