FØLESANSEN LEG MED - INDHOLDSFORTEGNELSE. AKTIVITETSKORT til grupper: (4 aktiviteter) AKTIVITETSKORT til enkeltbørn: (10 aktiviteter + en blank)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FØLESANSEN LEG MED - INDHOLDSFORTEGNELSE. AKTIVITETSKORT til grupper: (4 aktiviteter) AKTIVITETSKORT til enkeltbørn: (10 aktiviteter + en blank)"

Transkript

1 LEG MED FØLESANSEN - INDHOLDSFORTEGNELSE AKTIVITETSKORT til enkeltbørn: (10 aktiviteter + en blank) AKTIVITETSKORT til grupper: (4 aktiviteter) 1. Massage med bold 2. Pandekage 3. Sansetur 4. Leg med sand 5. Massage 6. Bage 7. Fodbad 8. Klappetur på kroppen 9. Musen 10. Maleriet 11. Blankt kort 1. Vaskehal 2. Trille-maskine 3. Find skatten 4. Gæt med fingrene

2 Illustrationer: Annette Carlsen

3 LEG MED FØLESANSEN - ENKELTBØRN MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring 1 LEG: I skal bruge: En bold det kan være en blød noppebold, en hårdere massagebold eller en tennisbold. Bolden skal trilles over barnets krop i et roligt tempo og med et behageligt tryk. Bevægelserne kan være bølgende frem og tilbage eller formet som små cirkler, der flytter sig på kroppen. Ofte er det rart at bruge denne rækkefølge i massagen: Ben, ryg, skuldre, arme - men prøv dig roligt frem. VARIATIONER: Både du og barnet har en bold. I kan nu eksperimentere med at trille og trykke bolden på jeres egne arme, bryst, mave og ben. Kan man trille andre steder på sin egen krop? Kan man rulle den under en fod, kan man ligge på maven og rulle på den? Forestil jer, at der er maling på bolden, og I skal farves over hele kroppen. Hvis I har lyst til mere, kan I prøve at bytte bold og starte forfra. Eller male med en anden farve?

4 Illustrationer: Annette Carlsen KOM GODT I GANG Fornem på barnets reaktion eller spørg, om det skal være hårdere eller blødere, hurtigere eller langsommere bevægelser. Måske kan barnet kun tolerere at få boldmassage på en enkelt kropsdel i starten. Måske kan det hjælpe, at barnet ændrer stilling eller at bolden bruges på en anden kropsdel. Arbejd roligt og med tiden hen imod, at barnet måske kan nyde berøring på hele kroppen.

5 LEG MED FØLESANSEN - ENKELTBØRN PANDEKAGE FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring LEG: I skal bruge: Et lagen. Fold lagenet ud på gulvet. Barnet lægger sig ned og bliver rullet ind lagenet/ ruller sig selv ind i lagenet. Du begynder at mærke, trykke og klappe venligt på den rullede pandekage. Leg at du tilbereder en pandekage. Hvad kan den? Kan den rulles? Trilles? Klappes jævn? Glattes eller andet? VARIATIONER: I kan lege burgerleg eller hot-dogleg. Find sammen på, hvad der skal puttes på burgeren eller hot-dog en. Ketchup har én type tryk, remulade en anden type tryk osv. Barnet kan få en klappetur på kroppen, mens barnet ligger under en dyne. 2

6 Illustrationer: Annette Carlsen KOM GODT I GANG Det skal være rart og gerne sjovt. I skal måske lege stille og kortvarigt de første gange, indtil barnet bliver fortrolig med legen. Med tiden kan I udvikle jeres helt egen leg med en fast rutine, der altid kan udvikle sig.

7 LEG MED FØLESANSEN - ENKELTBØRN SANSETUR FORMÅL: Forskellige sanseindtryk under fodsålerne 3 LEG: I skal bruge: Ærteposer, gummiskiver og balancehalvkugler. Læg de forskellige ting ud på gulvet eller græsplænen. I skal nu lege Jorden er giftig, hvor det går ud på at undgå at træde på gulvet. Læg tingene enten på række, i en cirkel eller spredt ud over gulvet. Gå roligt på dem enten med bare fødder eller i starten med strømper på. Prøv, om I kan gå på alle redskaberne. VARIATIONER: Find selv ting, man kan gå på hjemme hos jer, og som kan bruges til at udvide legen med. Gå på håndklæder, dørmåtter, træstykker, uldtæpper, plastiklåg osv.

8 Illustrationer: Annette Carlsen KOM GODT I GANG Lad barnet vælge ud, hvad det gerne vil gå på. I kan skiftes til at bestemme, hvad I skal mærke med fødderne. Det skal være rart og gerne sjovt. Måske vil barnet i starten ikke mærke alle redskaberne.

9 LEG MED FØLESANSEN - ENKELTBØRN LEG MED SAND FORMÅL: Tolerere at lege med forskellige materialer LEG: I skal bruge: En balje med sand eller en sandkasse. I skal have bare hænder og fødder; gerne også bare arme og ben. I skal nu skiftes til at gemme ting i sandet, som den anden skal finde. I kan også sammen bygge et landskab, hvori en figur kan lege, eller en bil kan køre. VARIATIONER: Leg på en strand med bare hænder og fødder. Er vejret godt, er det også godt med bare arme og ben. Begrav nogle ting og find dem igen. Kan man begrave sin hånd, sine fødder, sine ben? Bad, børst eller skyl sandet af kroppen, inden I skal have tøj på igen. Gør det roligt, og lad barnet hjælpe til med det på sin egen krop. 4

10 Illustrationer: Annette Carlsen KOM GODT I GANG Lad barnet vælge, hvordan det vil finde de gemte genstande. Er det først med fødderne eller først med hænderne. Det skal være rart og gerne sjovt.

11 LEG MED FØLESANSEN - ENKELTBØRN MASSAGE FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade og tolerere berøring LEG: I skal bruge: Massageposen (husk uparfumeret olie). Masser med rolige, men faste og glidende bevægelser. Hav altid mindst en hånd på barnet under massagen. Rækkefølge i massagen: Ben, ryg, hoved, skuldre, arme, bryst, mave - prøv dig roligt frem. Indled og afslut massagen med 2 faste strøg ned ad midten af barnets krop og 3-4 strøg ned ad barnets sider. VARIATIONER: Du kan udvikle massagen og bruge de forskellige rekvisitter i massageposen (Fjer, pensler, noppebold mm.) Jo yngre barnet er, jo kortere tid ad gangen. I starten skal du ikke forvente, at barnet kan rumme mere end ganske få minutter ad gangen. En hel baby/børnemassage tager, når barnet er tilvænnet, minutter. 5

12 Illustrationer: Annette Carlsen KOM GODT I GANG Rummet bør have en behagelig temperatur. Spørg altid barnet om lov, og fortæl det, hvad du gør. Det skal være en rar oplevelse. Få barnet til at fortælle, om det kilder, eller om det gør ondt. Sørg for, at du sidder/står godt og har god tid til aktiviteten. Tilbyd barnet noget at drikke bagefter.

13 LEG MED FØLESANSEN - ENKELTBØRN BAGE FORMÅL: Fornemme forskellige materialer og få erfaring med konsistenser som blødhed, fasthed og temperatur LEG: I skal lave en brød-dej. Prøv at røre ved de forskellige ingredienser. Nogle af dem kan man også smage på. Lad barnet stikke fingrene i dejen, der skal røres sammen. Måske kan man ælte den lidt med hænderne. Lad barnet være med til at tømme og vaske skålen, når dejen er færdig. Tør bordet af med en klud, når I er færdige og skyl den op i vasken. I kan selvfølgelig smage det, I har bagt både når brødet er lunt, og når det er blevet koldt. VARIATIONER: I kan lege bageri med modellervoks. Form flotte kager med modellervoksen I kan trille havregrynskugler. Barnet kan være med til at blande dejen. I kan lave sandkager i sandkassen. Hæld både varmt og koldt vand i sandet, så barnet oplever forskellige temperaturer i forskelligt materiale. 6

14 Illustrationer: Annette Carlsen KOM GODT I GANG Sørg for at have god tid og forbered bagningen, så barnet kan være med. Fjern alt i nærheden, der ikke kan tåle at blive brugt og vasket. Lad barnet sidde på bordet eller find en stabil skammel eller stol, som barnet kan stå på.

15 LEG MED FØLESANSEN - ENKELTBØRN FODBAD FORMÅL: Forskellige sanseindtryk og tolerere berøring på fødderne LEG: I skal bruge: En plastikbalje med behageligt varmt vand og lidt flydende sæbe. Læs evt. en god historie, mens I har fødderne i vand. Fødderne tørres godt - gå på et håndklæde og lav fodaftryk. Eller få fødderne nulret med håndklædet tør dem helt ind i mellem tæerne. Tag sikkert og roligt fat, ellers kildrer det, og barnet trækker fødderne til sig. Slut af med at smøre fødderne med creme og tage bløde strømper på. VARIATIONER: Man kan putte kastanjer, sten, små plastikbolde eller andet i vandet, som er behageligt at røre ved med fødderne. Man kan give sig selv fodmassage ved at træde på det eller bevæge det forsigtigt rundt i vandet. Man kan lave mudderbad til fødderne hæld sand eller gryn i vandet og dyp fødderne i badet. 7

16 Illustrationer: Annette Carlsen KOM GODT I GANG Skab en hyggelig og rolig stemning, hvor I forbereder fodbadet sammen. Det kan være rigtig hyggeligt at gøre det begge to samtidig. Stil baljen på et flisegulv eller på et sammenfoldet badehåndklæde, der kan suge vandet, når det skvulper over. Find en lav skammel eller stol, der passer, så barnet kan sidde godt og nå baljen med fødderne.

17 LEG MED FØLESANSEN - ENKELTBØRN KLAPPETUR PÅ KROPPEN FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade og tolerere berøring på hele kroppen LEG: Barnet skal sidde godt gerne med ryglæn. Giv en rolig klappe-tur rund på hele barnets krop (fødder, ben, mave, arme, hoved). Klap med begge hænder. Klap med en jævn rytme på hele kroppen. Syng evt en sang for barnet samtidig. VARIATIONER: I kan også lave en børste-tur. Leg at du børster barnet på hele kroppen. Brug begge hænder og lav børstebevægelser. Man kan lave en skrubbe-tur, hvor trykket fra den voksnes hænder går lidt dybere og barnet får en mere dybdegående stimulering. 8

18 Illustrationer: Annette Carlsen KOM GODT I GANG Fortæl barnet, hvad I skal. Sig hvor du starter og aftal evt hvor langt i skal tælle til mens du klapper/børster. Syng evt en sang, som indikerer varigheden. Slut med at klappe på barnet, når sangen slutter.

19 LEG MED FØLESANSEN - ENKELTBØRN MUSEN FORMÅL: At mærke hvor på kroppen man bliver berørt og dermed få kropskendskab LEG: I skal bruge: Ærteposer. Du viser barnet, at du gemmer en ærtepose inde i dit ærme. Bagefter skal barnet selv gemme sin ærtepose et sted. I kan udvide legen til, at barnet lukker øjnene. Du gemmer ærteposen et sted under barnets tøj og barnet skal bagefter finde ærteposen frem igen. VARIATIONER: I kan finde mindre ting, som i gemmer i ærmer, bukseben, på maven osv. I kan lave prikke-leg, hvor i skiftes til at prikke hinanden forsigtig et sted på kroppen. Den der bliver prikket skal have lukket øjne. Efter et prik, skal man udpege, hvor det var man blev prikket. 9

20 Illustrationer: Annette Carlsen KOM GODT I GANG Barnet skal have løst tøj på. I skal begge sidde på gulvet. Måske vil barnet ikke lukke øjnene de første mange gange, men legen giver alligevel barnet erfaring med at mærke efter på egen krop.

21 LEG MED FØLESANSEN - ENKELTBØRN MALERIET FORMÅL: At mærke hvor man går til (kroppens omrids) og deri få kropskendskab LEG: I skal bruge: En bold eller en stor ren pensel. Barnet ligger på ryggen på gulvet. Du triller en stor bold eller trækker en stor ren pensel rundt langs hele kroppen langs gulvet. Ud omkring fingre, arme osv. Helt op til hovedet og hele vejen rundt om håret. Vigtigt at komme hele vejen rundt, så barnet mærker hele kroppen. VARIATIONER: I kan også tegne rundt barnet. Barnet ligger på et stort stykke papir. Og den voksne tegner hele vejen rundt om barnet. Sammen kan i tegne navle, øjne osv. på tegningen. 10

22 Illustrationer: Annette Carlsen KOM GODT I GANG Barnet skal have tætsiddende tøj på, så det er nemmere at mærke, hvor bolden triller langs kroppen. Sæt gerne betegnelser på, hvor du triller forbi med bolden. Fx nu triller jeg ved albuen, nu er jeg ved din skulder osv. Hold tempoet nede, så barnet kan nå at mærke undervejs.

23 LEG MED FØLESANSEN - ENKELTBØRN FORMÅL: LEG: VARIATIONER: 11

24 KOM GODT I GANG Illustrationer: Annette Carlsen

25 LEG MED FØLESANSEN - GRUPPEKORT VASKEHAL FORMÅL: At mærke hvor på kroppen man bliver berørt og dermed få kropskendskab 1 LEG: I skal bruge: Et rullebræt/tæppe til at blive trukket på. Et barn lægger sig på bilen (rullebræt/tæppe), og de andre børn sidder i to rækker over for hinanden med plads til bilen imellem sig. Bilen kører frem mellem rækkerne og får først vand på sig (de andre børn leger, at de drypper vand på barnet), dernæst sæbe (de andre børn bevæger hænderne, som om de skummer med sæbe på barnet). Barnet kører hele vejen gennem vaskehallen på rullebræt/tæppe. VARIATIONER: Barnet, der kører gennem vaskehallen, kan evt. selv fortælle, hvad de andre børn må gøre om der skal meget vand eller lidt vand til. Meget sæbe eller lidt sæbe. Sæt flere ideer på legen er det busser, lastbiler, sportsvogne el. andet, der kører gennem vaskehallen.

26 Illustrationer: Annette Carlsen PÆDAGOGISK REFLEKSION: Er der forskel på, hvordan børnene kører igennem vaskehallen, og hvad er forskellen? Hvordan kan man guide børnene med ord? Kan børnene forberedes på legen på andre måder?

27 LEG MED FØLESANSEN - GRUPPEKORT TRILLE-MASKINE FORMÅL: At mærke sin krop og dermed få øget kropskendskab LEG: I skal bruge: Madrasser Børnene ligger helt tæt ved siden af hinanden på madrasser på gulvet. Den voksne lægger et tæppe eller en tynd madras hen over gruppen. Hovederne er uden for tæppet Et barn triller hen over de børn, der ligger under madrassen/tæppet. Børnene skiftes til at trille henover de andre. VARIATIONER: Børnene kan få en kæmpe (pilates) bold trillet hen over sig. Børnene kan få en trykketur af hinanden 2 og 2. Børnene kan trykke hinanden med store puder/hynder. 2

28 Illustrationer: Annette Carlsen PÆDAGOGISK REFLEKSION: Er I opmærksomme på børnenes reaktioner undervejs? Nogle kan måske ikke lide at ligge i midten men kan bedre klare en yderplads osv.? Hvad kan forskellig musik gøre ved legen?

29 LEG MED FØLESANSEN - GRUPPEKORT FIND SKATTEN FORMÅL: At stimulere fingrenes følesans 3 LEG: I skal bruge: En balje med ris/sand/bønner/ eller andet Den voksne har gemt brikker rundt i baljens indhold. Børnene skal finde puslespils-brikkerne, der er gemt i baljen. Børnene skiftes til at finde en ting ad gangen. VARIATIONER: Børnene kan finde sten, der er malet guld. Børnene kan finde legoklodser. Børnene kan finde dyr. Børnene kan finde XXXX (jeres ideer). Børn, der har lettere ubehag med at sætte fingrene ned i f.eks. sandet, kan af og til afhjælpes med at klappe og massere på hænderne, så de vækkes, inden de stikker hænderne ned i baljen.

30 Illustrationer: Annette Carlsen PÆDAGOGISK REFLEKSION: Hvordan er I opmærksomme på børnenes reaktion på at hænderne skal ned i baljen? Er der forskel på, hvem af børnene der prøver først og dermed viser vejen for de andre børn?

31 LEG MED FØLESANSEN - GRUPPEKORT GÆT MED FINGRENE FORMÅL: At stimulere fingrenes følesans LEG: I skal bruge: Kendte ting/legetøj fra institutionen (bil, klods, dukke, dyr, tusch osv.) Put tingene ned i stofpose/pudebetræk el. lign. Børnene må ikke se, hvad der kommer i. Børnene skal mærke uden på posen og i fællesskab finde ud af hvor mange ting der er i posen. VARIATIONER: Børnene kan skiftevis stikke hænderne ned i posen og mærke, uden at de må kigge ned i posen. Børnene kan skiftes til at finde nye ting rundt om i institutionen, som de putter i posen. Den voksne kan vælge et tema, som genstandene i posen omhandler. F.eks. dyr så børnene dermed får en guidning til at gætte. 4

32 Illustrationer: Annette Carlsen PÆDAGOGISK REFLEKSION: Hvad vil der ske, hvis I starter med at trykke en af figurerne frem i stofposen, så omridset kan ses tydeligere og herfra sætter ord på: jeg kan mærke nogle ben, jeg kan mærke en hale og lignende. Hvad gør det, at børnene har lukkede øjne eller åbne øjne? Er der stor forskel på kroppens reaktioner og oplevelse af udfordringerne?

MASSAGE MED BOLD FORMÅL:

MASSAGE MED BOLD FORMÅL: LEG MED FØLESANSEN MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring LEG: I skal bruge: En bold det kan være en blød noppebold, en hårdere massagebold eller en tennisbold. Bolden

Læs mere

FØLESANSEN VASKEHAL LEG MED. FORMÅL: At mærke hvor på kroppen man bliver berørt og dermed få kropskendskab LEG: VARIATIONER:

FØLESANSEN VASKEHAL LEG MED. FORMÅL: At mærke hvor på kroppen man bliver berørt og dermed få kropskendskab LEG: VARIATIONER: LEG MED FØLESANSEN VASKEHAL FORMÅL: At mærke hvor på kroppen man bliver berørt og dermed få kropskendskab LEG: I skal bruge: Et rullebræt/tæppe til at blive trukket på. Et barn lægger sig på bilen (rullebræt/tæppe),

Læs mere

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG:

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG: HOVEDET NED FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad LEG: Du bærer barnet foran dig. Barnet har maven mod din mave og benene rundt om din talje. Hold godt om barnets ryg, barnet kan evt.

Læs mere

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG:

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG: HOVEDET NED FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad LEG: Du bærer barnet foran dig. Barnet har maven mod din mave og benene rundt om din talje. Hold godt om barnets ryg, barnet kan evt.

Læs mere

MUSKEL-LEDSANSEN HOPPE-DANS LEG MED. FORMÅL: At bruge muskelkraft i benene VARIATIONER: LEG:

MUSKEL-LEDSANSEN HOPPE-DANS LEG MED. FORMÅL: At bruge muskelkraft i benene VARIATIONER: LEG: HOPPE-DANS FORMÅL: At bruge muskelkraft i benene LEG: Børnene skal fordele sig ud på gulvet Den voksne sætter musik på, og børnene hopper, mens musikken spiller. Når musikken stopper, skal børnene stå

Læs mere

LABYRINTSANSEN LEG MED - INDHOLDSFORTEGNELSE. AKTIVITETSKORT til enkeltbørn: (11 aktiviteter + en blank) AKTIVITETSKORT til grupper: (4 aktiviteter)

LABYRINTSANSEN LEG MED - INDHOLDSFORTEGNELSE. AKTIVITETSKORT til enkeltbørn: (11 aktiviteter + en blank) AKTIVITETSKORT til grupper: (4 aktiviteter) - INDHOLDSFORTEGNELSE AKTIVITETSKORT til enkeltbørn: (11 aktiviteter + en blank) 1. Hovedet ned 2. Hænge vasketøj op 3. Lege med bolde 4. Leg og hop på den store bold 5. Hoppe og tumle 6. Snurretoppen

Læs mere

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER:

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER: KAMPLEG FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: I skal bruge: 2 aquaorme I har begge en aquaorm i hånden, som I skal fægte med. Først kan det gælde om at ramme hinandens

Læs mere

KLUDDER-MOR. FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele. VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2

KLUDDER-MOR. FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele. VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2 KLUDDER-MOR FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2 Børnene står i en stor rundkreds med børn ikke må se på gruppen, mens

Læs mere

GRUNDBEVÆGELSER LEG MED INDHOLDSFORTEGNELSE

GRUNDBEVÆGELSER LEG MED INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE AKTIVITETSKORT til grupper: (10 aktiviteter) 1. Kludder-mor 2. Akrobatik 3. Balance-baser med boldkast 4. Boldtransport 5. Jungle-tur 6. Kongens efterfølger 7. Bil-bane 8. Bladkrans

Læs mere

Motorikstyrkende lege

Motorikstyrkende lege Motorikstyrkende lege Et inspirationshæfte fra Fællesrådgivningen for Børn og Unge, PPR side 1 Indhold Bage boller... 3 Lege med fokus på kropsbevidsthed... 3 Find to ens billeder... 3 Lege med fokus på

Læs mere

LABYRINTSANSEN SNURRETOPPE LEG MED. FORMÅL: At stimulere balancesansen og dermed øge tolerancen for at dreje rundt LEG: VARIATIONER:

LABYRINTSANSEN SNURRETOPPE LEG MED. FORMÅL: At stimulere balancesansen og dermed øge tolerancen for at dreje rundt LEG: VARIATIONER: SNURRETOPPE FORMÅL: At stimulere balancesansen og dermed øge tolerancen for at dreje rundt LEG: Børnene står med god plads rundt om sig på gulvet. Den voksne går hen og starter et af børnene ved at sige:

Læs mere

Kapitel 8. Personlig hygiejne

Kapitel 8. Personlig hygiejne Kapitel 8. Personlig hygiejne Underviseropgave 8.1. Fem poster i hygiejneløb Forklarende tekst, evt. mål Eleverne arbejder med praktiske opgaver i forbindelse med personlig hygiejne. Forberedelse Find

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Kapitel 8. Personlig pleje

Kapitel 8. Personlig pleje Kapitel 8. Personlig pleje Underviseropgave 8.3. Fem poster i hygiejneløb Forklarende tekst, evt. mål Eleverne arbejder med praktiske opgaver i forbindelse med personlig hygiejne. Forberedelse Find remedier

Læs mere

JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012

JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012 JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012 KROP OG BEVÆGELSE Efter en lang pause med temaugerne sommeren over, var det nu tid til vores femte temauge, som var læreplanspunktet Krop og bevægelse. MANDAG: Vi

Læs mere

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN Tale-hørekonsulenterne PPR Brønderslev Tal med dit barn Børn lærer sprog, når de er sammen med vigtige personer i deres liv, især

Læs mere

Følg den andens åndedræt. Følg åndedrættet** Rekv:

Følg den andens åndedræt. Følg åndedrættet** Rekv: At slå hinanden så man får varmen 077 To og to skiftes i til at slå hinanden over det hele. Begynd med din partners fødder, slå grundigt op ad hendes ben og derefter over hele hendes krop. Slå virkelig

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

7-års folder med tegninger. På de næste sider kan du læse højt for dit barn om, hvad der skal ske ved 7-års undersøgelsen i Odense Børnekohorte.

7-års folder med tegninger. På de næste sider kan du læse højt for dit barn om, hvad der skal ske ved 7-års undersøgelsen i Odense Børnekohorte. 7-års folder med tegninger På de næste sider kan du læse højt for dit barn om, hvad der skal ske ved 7-års undersøgelsen i Odense Børnekohorte. Hej med dig Når du kommer til undersøgelse hos os, bliver

Læs mere

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange.

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange. GLAD YOGA PROGRAM FOR UDVIKLINGSHÆMMEDE SIDDENDE HVILESTILLING: Sæt dig godt til rette på stolen, sid med benene lige ud for kroppen, løft overkroppen, ryggen bliver rank, skuldre og nakke slapper af,

Læs mere

Kendetegn på labyrintproblemer:

Kendetegn på labyrintproblemer: De 3 primære sanser Labyrintsansen: Denne sans er den ene af vores 3 primære sanser. Den udvikles tidligt i fosterlivet, og stimuleres ved moderens bevægelser. Det er derfor vigtigt, at bevæge sig aktivt

Læs mere

Guide til at hjælpe mennesker med demens med at bade.

Guide til at hjælpe mennesker med demens med at bade. Guide til at hjælpe mennesker med demens med at bade. Kilde: http://www.alz.org Oversat er Rikke Jensen www.rikkejensen.com Guide til bad med mennesker med demens At hjælpe mennesker med demens til at

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

SANGE TIL VERDEN vejledninger til dans og bevægelse FOR ENDEN AF ET EVENTYR

SANGE TIL VERDEN vejledninger til dans og bevægelse FOR ENDEN AF ET EVENTYR Vi tager ud på en rejse. FOR ENDEN AF ET EVENTYR Tegn en rute med START - 5 STOP - og land ved START igen, så ruten kan gentages. Ved hvert stop/station viser I et billede af noget, I synes vi skal værne

Læs mere

Grovmotoriske ideer:

Grovmotoriske ideer: Fra 3 5 år Grovmotoriske ideer: - tumle-lege på luftmadras og i puder/sækkestol. I starten gerne med hjælp. -legepladsaktiviteter: gynge, rutsche, kravle, - kravle på træstammer i skoven og færdes i ujævnt

Læs mere

Frilandsbørnehaven Enghøj

Frilandsbørnehaven Enghøj Sansemotorik Stimulering, af børns sanser, er en meget væsentlig faktor i barnets udvikling og indlæring. Her har vi samlet nogle ideer, som I forældre kan være opmærksomme på i dagligdagen. Hold øje med

Læs mere

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt).

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt). Lektion 5: Om Koncentration 10 min Tanker om tanker, ro og koncentration Eleverne deles i 3 grupper, hvor der sidder en Skulk/lærer med i hver gruppe. Læreren har evalueringsspørgsmål og skal få bragt

Læs mere

GRUNDBEVÆGELSER KROKODILLEN LEG MED. FORMÅL: Øve sig i at krybe fremad LEG: VARIATIONER:

GRUNDBEVÆGELSER KROKODILLEN LEG MED. FORMÅL: Øve sig i at krybe fremad LEG: VARIATIONER: KROKODILLEN FORMÅL: Øve sig i at krybe fremad LEG: Den voksne lægger sig på maven ved siden af barnet, der også ligger på maven. Placér en spændende ting (fx bold med lyd/lys, nøglebundt, glimmerpapir

Læs mere

Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe

Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Nogle gange går den grovmotoriske udvikling ikke helt som ventet. Børn udvikler sig forskelligt og nogle børn har brug for, at man stimulerer dem ekstra meget

Læs mere

BOLDMASSAGE STORE BOLDE

BOLDMASSAGE STORE BOLDE BOLDMASSAGE STORE BOLDE Bagsiden af kroppen Stor bold Skumgummi hård massagebold blød massagebold Fitness bold Badebolde Bolden skal på jordomrejse på kroppens yderside samlende Kroppens grænser 1 KROPSSTATUS

Læs mere

natur / teknik sjove forsøg med kroppen

natur / teknik sjove forsøg med kroppen Folde hånd og fod Papir, blyant og saks Prøv at folde hånd og fod Tag sko og strømper af Hold om fodsålen (undersiden af foden) og stik forsigtigt fingerspidserne ind mellem tæerne Prøv at slappe af i

Læs mere

Introduktion. Workshop. Afslutning

Introduktion. Workshop. Afslutning Workshophæfte til Memoratoriet: det rare sted Introduktion Workshop Afslutning 1 Workshop Introduktion Indholdet af hæftet dækker den del af spillet, som finder sted før og efter Memoratoriet. Det vil

Læs mere

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse:

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse: Kropsrejsen Læg dig på gulvet, så fladt som muligt. Lad arme og ben hvile på gulvet. Luk øjnene, hvis det føles behageligt. Ret opmærksomheden mod kroppens kontakt til underlaget. Ved hver kropsdel kan

Læs mere

Tørt sand og vådt sand.

Tørt sand og vådt sand. 1 2 Våd, vådere, vådest Målet med dette idékatalog er at inspirere til en række naturvidenskabelige og natur-sproglige aktiviteter for de helt små børn i dagpleje og vuggestue med udgangspunkt i elementet:

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Lege og aktiviteter der styrker motorikken

Lege og aktiviteter der styrker motorikken Lege og aktiviteter der styrker motorikken 1 Ideer til at styrke indskolingsbarnets motorik Jeres barn er nu startet i 0. klasse og er ca. 6 år gammelt. Det betyder at det som oftest kan: løbe, hoppe med

Læs mere

Den lille sol s rejse

Den lille sol s rejse Den lille sol s rejse - Kropsskanning Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen starter guide

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide Patientinformation www.koldingsygehus.dk Bevægeøvelser for ryg og lænd Mange kvinder får problemer med lænde- og bækkensmerter i graviditeten. Det

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder Primære sanser.5 Få pulsen op...8

Indholdsfortegnelse. Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder Primære sanser.5 Få pulsen op...8 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2013... 4 Primære sanser.5 Få pulsen op...8 2 Fatkaoplysninger Institutionens navn Tovværkets Børnegård Adresse Grådybet 75, 6700 Esbjerg Telefonnummer

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Mindfulness og Empati Kropsøvelser

Mindfulness og Empati Kropsøvelser Mindfulness og Empati Kropsøvelser Generelt Stå med en hoftebredde mellem fødderne. Fordel vægten mellem hæl, punktet under lilletåen og punktet under storetåen. Mærk forbindelsen mellem fod og gulv. Husk

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

Motorikdagplejen. En folder om Motorikdagplejen i Dagplejen Holstebro til forældre med børn indskrevet hos en Motorikdagplejer

Motorikdagplejen. En folder om Motorikdagplejen i Dagplejen Holstebro til forældre med børn indskrevet hos en Motorikdagplejer En folder om Motorikdagplejen i Dagplejen Holstebro til forældre med børn indskrevet hos en Motorikdagplejer Dagplejen Holstebro 2016 Motorikdagplejen Hvorfor Motorikdagplejen? Dagplejen Holstebro har

Læs mere

Snik og Snak Hulahop rundkreds

Snik og Snak Hulahop rundkreds Snik og Snak Eleverne går sammen i par. Hvert par bliver derefter enige om hvem der er Snik, og hvem der er Snak. Det er nu lærerens opgave at give forskellige kommandoer, der bestemmer hvad Snik og Snakskal

Læs mere

Kære dagplejere i Aalborg kommune

Kære dagplejere i Aalborg kommune Kære dagplejere i Aalborg kommune En lille sommerhilsen efter jeg har besøgt mange af jer ude i legestuerne og på legepladser, jeg har været ude og se hvad i laver af lege og aktiviteter og sat mine lege

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling. Brain breaks

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling. Brain breaks Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling Brain breaks Indholdsfortegnelse INTRODUKTION)...)2! SOCIALE)...)3! TÆL TIL 10)...)3! HVEM ER HVEM HAR SCHYYY )...)3! SVUISJ SPOING BANG)...)4! KOORDINATION)...)5!

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

Vi samler, udvikler, anvender og formidler viden om børn med høretab. Udrednin

Vi samler, udvikler, anvender og formidler viden om børn med høretab. Udrednin Vi samler, udvikler, anvender og formidler viden om børn med høretab Udrednin 0 Den motoriske udvikling Barnet bliver ikke født med en forståelse for verden eller sig selv. Med omgivelsernes kærlige og

Læs mere

Et udpluk af øvelser og meditationer fra gruppeforløbet Hjerterum

Et udpluk af øvelser og meditationer fra gruppeforløbet Hjerterum Hjerteåndedrættet 1) Ret opmærksomheden blidt mod midten af brystkassen på det fysiske hjerte. Læg gerne en hånd på hjertet. 2) Hold opmærksomheden på hjertet og træk vejret dybt og roligt samtidig med,

Læs mere

At ligge på maven. Sundhedstjenesten

At ligge på maven. Sundhedstjenesten Hver gang dit barn ligger på maven kan det ligge i længere og længere tid, før det græder. Efter nogle dage kan dit barn ligge lidt selv, inden du behøver at lægge dig ned til det, og efterhånden vil det

Læs mere

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem.

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 Elastik føres under stolesædet. Bøj og stræk albuerne skiftevis med hver arm. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. 1.3 1.4 Elastik føres under stolesædet.

Læs mere

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Det magiske spejl - At elske sig selv og bygge selvværd Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen

Læs mere

INSPIRATION TIL AKTIVITETER. Slaraffenland. Københavnerkirken 2017

INSPIRATION TIL AKTIVITETER. Slaraffenland. Københavnerkirken 2017 Dette skal være til inspiration for alle ledere i Slaraffenland, så man bl.a. kan få styrket fællesskabet i de forskellige Slaraffenlandsgrupper gennem leg og aktiviteter. Man kan tage aktiviteterne, som

Læs mere

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Krop og sanser. Hvilke børn: M, C, V og J. Alder: M (1,11 år), C (1,7 år), V (1,7 år) og J (1, 6 år)

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Krop og sanser. Hvilke børn: M, C, V og J. Alder: M (1,11 år), C (1,7 år), V (1,7 år) og J (1, 6 år) Emne: Krop og sanser Hvilke børn: M, C, V og J Alder: M (1,11 år), C (1,7 år), V (1,7 år) og J (1, 6 år) Periode: September og Oktober 2018 Voksne: Pia Før Baggrund for valg af emne. Hvad rører sig i børnegruppen,

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder Primære sanser.5 Få pulsen op...8. Science 12

Indholdsfortegnelse. Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder Primære sanser.5 Få pulsen op...8. Science 12 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2013... 4 Primære sanser.5 Få pulsen op...8 Sprog 10 Science 12 2 Fatkaoplysninger Institutionens navn Tovværkets Børnegård Adresse Grådybet 75,

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23: Min krop. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23: Min krop. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Min krop side 1 Uge 23: Min krop Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Min krop side 1 HIPPY HippHopp uge_23_guidevejl_min_krop.indd 1 06/07/10 10.44 Denne vejledning

Læs mere

SPECIALPÆDAGOGISK Børnemassage

SPECIALPÆDAGOGISK Børnemassage SPECIALPÆDAGOGISK Børnemassage Line Neess C DAGENS PROGRAM Sparring Flere teknikker Fodbade uden vand Hovedbundsmassage Sansebane Cirkelmassage Haser og achilles Oliemassage af underben og fødder Hvordan

Læs mere

FORDYBELSE OG MINDFULNESS

FORDYBELSE OG MINDFULNESS FORDYBELSE OG MINDFULNESS Temauge i Rønbjerg Ved AKT konsulent Karen Tange og psykolog Louise Hagn-Meincke Efteråret 2013 INDHOLD 1. Fokus 2. Baggrund 3. Forløb 4. Overordnet struktur 5. Program for dagene

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling vol. 2 Brain breaks Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 2 SOCIALE BODY TWIST... 3 GRUPPE-JONGELERING... 5 SEND DEN RUNDT... 6 KOORDINATION TÆL TIL ABC...

Læs mere

Fotoillustration seng-bad-lift

Fotoillustration seng-bad-lift Fotoillustration seng-bad-lift Seng-bad-lift -foto-illustration af badeproces for beboer på plejecenter Udarbejdet af Idé til Værdi i samarbejde med medarbejdere og borger på plejecenter, sommer 2012 1.

Læs mere

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang.

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang. Børn i bevægelse Legekoncept med 14 sjove lege Legene stimulerer børns motoriske udvikling og kan gøre bevægelse til det lette valg i hverdagen for professionelle, der arbejder med udvikling af børns motorik.

Læs mere

Tema i storebørnsgruppen: Lave billeder

Tema i storebørnsgruppen: Lave billeder Uge: 2 Lave billeder Sted: Børnehavens fysioterapi-rum at male med fine bevægelser på småt papir at give sig tid til aktiviteter at udvikle de kreative evner En god oplevelse, hvor børnene var koncentreret

Læs mere

Forslag til lege og aktiviteter Småbørn med høretab

Forslag til lege og aktiviteter Småbørn med høretab Forslag til lege og aktiviteter Småbørn med høretab Udarbejdet af Pia Solholt, psykolog Ninna Holst-Hansen, pædagogisk konsulent Birthe Hyldgaard Klausen, pædagogisk konsulent Tove Søby, pædagogisk konsulent

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1

ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1 ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1 VELKOMMEN... INDHOLD Kære læser Denne folder introducerer dig til stoleøvelser. Det eneste du skal bruge, er en stol uden armlæn. Folderen er udarbejdet

Læs mere

Udarbejdet af: Dato: Periode:marts-maj Evt. børnenes navne

Udarbejdet af: Dato: Periode:marts-maj Evt. børnenes navne Udarbejdet af: Dato: Periode:marts-maj Evt. børnenes navne Valg af Læringsmål: Læringsmål: Ud fra den overordnede læreplan se stjernen vælges et læringsmål. (0 til 2.år) Beskriv den aktuelle sammenhæng

Læs mere

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard Lykkekagen By Station Next Roden Author: Rikke Jessen Gammelgaard 1) EXT. - INT. VILLA - TIDLIG AFTEN En kasse med chinabokse kommer kørende hen ad en gade, på ladet af en knallert, og holder ud foran

Læs mere

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser.

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. SPROG bruger vi når vi vil meddele os til vores omgivelser Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. til at tænke med Det er vigtigt at holde sig for øje, at udvikling

Læs mere

ØVELSE 1 ØVELSE 2 ØVELSE 3

ØVELSE 1 ØVELSE 2 ØVELSE 3 ØVELSE 1 Vip kraftigt med begge fødder og ankler. Gør det minimum 20 gange hver vågen time. Øvelsen har bedst effekt, hvis du placerer fødderne over hjertehøjde. ØVELSE 2 Læg dig på ryggen med strakte

Læs mere

Stressfaktorer i forbindelse med sanseforstyrrelser

Stressfaktorer i forbindelse med sanseforstyrrelser Stressfaktorer i forbindelse med sanseforstyrrelser Du udfylder skemaet ved at give hver stressfaktor point fra 0 til 10 0 = Ingen stress (ikke generende) 5 = Medium stress (medium generende) 10 = Meget

Læs mere

Øvelser for sengeliggende gravide patienter

Øvelser for sengeliggende gravide patienter Du er gravid og skal være sengeliggende. Det er dog vigtigt for din krop, at muskulaturen bevæges dagligt. Du har derfor fået udleveret denne pjece med øvelser, som kan gøre det mere behageligt for dig

Læs mere

Fange haletudsens hale

Fange haletudsens hale Fange haletudsens hale Cirka 10 børn danner en cirkel som forstiller haletudsens store krop, og 3-4 børn danner haletudsen hale. Det vil sige at cirka 14 børn en haletudse. Derudover skal 3 børn holde

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Ved en operation for spinalstenose, fjerner man det knoglevæv, der trykker

Læs mere

BFO Rosenlund. fælleslege

BFO Rosenlund. fælleslege BFO Rosenlund fælleslege Indhold 1.Det gyldne skind... 2 2.Fangelege... 3 3.Stjæl æg... 4 4.Høvdingebold... 5 5.Katten efter musen... 5 6.Rundbold... 6 7.Fang fanen... 7 8.Jord... 8 9.Stik bold... 8 10.Alle

Læs mere

AFSPÆNDINGSØVELSER FOR PILOTER

AFSPÆNDINGSØVELSER FOR PILOTER AFSPÆNDINGSØVELSER FOR PILOTER Som pilot sidder du meget ned i løbet af en arbejdsdag. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at styrke og bevæge din krop, når det er muligt. Her er nogle gode øvelser,

Læs mere

Aktivitetsplan 2. halvår 2016 Hobro Vest

Aktivitetsplan 2. halvår 2016 Hobro Vest Aktivitetsplan 2. halvår 2016 Hobro Vest Uge 31 39 - Natur og Naturfænomener Temaet rummer rig mulighed for leg, læring og udvikling. Vi ønsker at give børnene forskellige naturoplevelser, som skaber grundlag

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Brændenældesuppe. Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred. Del 2: Forberedelse af øvrige ingredienser

Brændenældesuppe. Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred. Del 2: Forberedelse af øvrige ingredienser Brændenældesuppe Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred De små blade i toppen af brændenælderne samles ind (se billeder af planten). Tag en frostpose på hånden, når bladene plukkes.

Læs mere

Terapiafdelingen. Skulderalloplastik. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Terapiafdelingen. Skulderalloplastik. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Terapiafdelingen Skulderalloplastik Patientinformation www.koldingsygehus.dk Information: Du har fået et nyt skulderled og nu starter et genoptræningsforløb, der vil vare i cirka 3 mdr. Inden udskrivelsen

Læs mere

Kære forældre. Alle undersøgelser vil blive udført af en bioanalytiker.

Kære forældre. Alle undersøgelser vil blive udført af en bioanalytiker. Kære forældre Her følger lidt uddybende forklaring om, hvad I og jeres barn tilbydes ved 5 års undersøgelsen. Herefter er der en lille folder med tegninger, som vi håber vil give både dit barn og dig et

Læs mere

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige:

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige: Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: Kravler op og ned af stole/borde osv. Spiser selv: bruger kniv, gaffel, fingre, drikker

Læs mere

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik:

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: Musik og Spræl Klapstart D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: (klap skiftevis på lår og i hænder) G D A D :Goddaw sir vi til fødderne, knæene og mawsen: (klap det omtalte

Læs mere

Til børn og unge Workshop d. 6/ Nyborg Heldagsskole

Til børn og unge Workshop d. 6/ Nyborg Heldagsskole Til børn og unge Workshop d. 6/2-2016 Nyborg Heldagsskole INDEN DU GÅR I GANG 3 grundlæggende trin 1 - Keep it simple (start småt) Mindfulness skal være et positivt og roligt input i løbet af skoledagen,

Læs mere

GRUNDBEVÆGELSER KROKODILLEN LEG MED - GROVMOTORIK. FORMÅL: Øve sig i at krybe fremad LEG: VARIATIONER:

GRUNDBEVÆGELSER KROKODILLEN LEG MED - GROVMOTORIK. FORMÅL: Øve sig i at krybe fremad LEG: VARIATIONER: KROKODILLEN FORMÅL: Øve sig i at krybe fremad LEG: Den voksne lægger sig på maven ved siden af barnet, der også ligger på maven. Placér en spændende ting (fx bold med lyd/lys, nøglebundt, glimmerpapir

Læs mere

2-8 alt efter hvor mange voksne, der danser og synger med.

2-8 alt efter hvor mange voksne, der danser og synger med. Af Nanett Borre Aktiviteter med sang Titel Rekvisitter Underlag Antal deltagere Opmærksomhedspunkter En pose med hemmeligheder i form af motiver af dyr, kropsdele, hverdagsting eller andet. I den ene ende

Læs mere

Trille og Trolles. terningleg. Oversigt

Trille og Trolles. terningleg. Oversigt Trille og Trolles terningleg Før vi går i gang: Vi skal bruge 1 (stor) terning og en hulahopring, som placeres midt på gulvet. Vi udvælger 6 opgaver fra oversigten. Vi lægger de seks terningbrikker ud

Læs mere

BRUG BOLDEN. 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn

BRUG BOLDEN. 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn BRUG BOLDEN 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn I denne e-bog har jeg samlet 7 supernemme tips til, hvordan du kan bruge den store træningsbold. Du skulle gerne blive inspireret til

Læs mere

- en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra klasse

- en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra klasse - en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra 1.-3. klasse I TOTAL!DANS! er børn publikum, og samtidig frie til at bevæge sig og deltage fysisk aktivt i koreografien, mens den sker.

Læs mere

Lege og spil fra Burkina Faso

Lege og spil fra Burkina Faso Side 1/8 Fag/klassetrin: Idræt, 1.-4. Klasse Omfang: 0,5 til 2 lektioner pr. aktivitet. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: At eleverne får bevæget sig på varierede måder, hvor

Læs mere

Diabetes og fødder Som diabetiker er det vigtigt, at du holder ekstra øje med dine fødder.

Diabetes og fødder Som diabetiker er det vigtigt, at du holder ekstra øje med dine fødder. DIABETES OG FØDDER Diabetes og fødder Som diabetiker er det vigtigt, at du holder ekstra øje med dine fødder. Som person med diabetes har du øget risiko for at få: Nedsat følesans (neuropati) Nedsat blodforsyning

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER der har fået foretaget inforation i KNÆleddet

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Myldretid. Skyggen BALANCE OG KONTROL BALANCE OG KONTROL

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Myldretid. Skyggen BALANCE OG KONTROL BALANCE OG KONTROL Nr.10005 Alder: 7-70 år - Tid: 10 min. Nr.10004 Alder: 5-90 år - Tid: 5 min. Skyggen Bogstav kegler, hvor man så kan øve stavning. Myldretid Gruppeaktivitet, selv om man skal passe Tabeltræning - så man

Læs mere

din guide til hurtigt resultat

din guide til hurtigt resultat din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner side 2 Jeg har glædet mig så meget til at præsentere dette program. Det er første gang at EF- FEKT flow er på DVD, så det er første gang at

Læs mere