Forældreguide til cykling landevej

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forældreguide til cykling landevej"

Transkript

1 Forældreguide til cykling landevej En guide der prøver at besvare alle de spørgsmål vi som forældre har mødt og stået uforstående overfor. Her er altså en guide fra forældre til forældre. Af: Børne- og Ungeudvalget (B&U) i Danmarks Cykle Union.

2 Indledning Som forældre til en cykelrytter, der lige er startet, kan der være spørgsmål om, hvad man skal gøre i forskellige situationer. Vi har som forældre selv siddet der og har prøvet det hele på egen krop. Det er ud fra den erfaring vi har gjort, at vi har skrevet denne lille forældreguide. Det virker måske nok lidt meget, hvis man vælger at printe den ud, men så slemt er det ikke. Under løbet er der rigtig mange, der står og kigger og meget gerne vil hjælpe. Inden vi valgte at sige, at guiden var slut, har vi sendt den rundt til 3 andre forældre, som er kommet med rettelser eller nye ting til den, og endelig er den blevet godkendt af DCU s Børne og Ungeudvalg. Op til, under og efter løbet Tilmelding til løb Når man vil tilmelde sig løb, foregår det vi Danmarks Cykle Unions medlemsportal. Medlemsportalen kan tilgås fra forsiden af DCU s officielle hjemmeside. Her går man ned nederst på siden og her finder man ikonet, der hedder DCU Medlemsportal (se vejledning næste side). Her skal du oprette en bruger til dit barn. Med brugeren kan du tilmelde dig cykelløb. Læs mere om medlemsportal via linket og under menupunktet Medlem, Nyt medlem Prisen for at deltage i et normalt løb er for Børne- 45 og ungdomsklasserne 60 kr. og for junior 70 kr for Jylland / Fyn og for Sjælland er det 55 kr. 70 kr. og 80 kr. Hvis ikke man har fået sig meldt til, så kan man ofte køre på eftertilmelding. Dette kan man gøre over hjemmesiden, eller man kan gøre det på dagen i målområdet, forudsat at der er plads i feltet.. Man skal dog være opmærksom på prisen i begge tilfælde er dobbelt. Hvad er det første, man gør i forbindelse med et cykelløb? Man går ind og tjekker løbsoplysninger via medlemsportalen. Her kan man læse alt om løbet og samtidig tilmelde sig. Nogen er medlem af en klub der tilmelder for en, og andre skal gøre det selv. Det er meget forskelligt fra klub til klub. Under løbsoplysninger kan man se, hvor løbet finder sted. Adresse for parkering, om der er nogen bestemte forholdsregler for løbet og om hvor der er omklædning og ikke mindst starttidspunkter for de klasser, der nu er med i det enkelte løb.

3 Løbsdagen Medlemsportal og Løbsoplysninger Når man har styr på løbsoplysninger, som er viden om rutens længde og beskrivelsen af ruten, er man klar til at tage til løb. Når man ankommer til målområdet, hvor der som regel også er parkering, kan det virke meget uoverskueligt. Der er ryttere, cykler og biler overalt, og er løbet i gang med andre klasser, er der også en speaker, der taler. Her skal man bare tage det med ro og orienterer sig i området. Først og fremmest skal man finde ud af, hvor der er indskrivning og start. For at have tiden til alt det der skal ske, anbefales det, at man kommer en time før start. Så er der tid til indskrivning og opvarmning. Indskrivning Ved indskrivningen skal rytteren selv op og sætte hans autograf på indskrivningslisten. Dette gælder i samlet start. Til enkeltstarter er der ikke indskrivning. Det er vigtigt at man tjekker klasse og nr. om det er rigtigt. Start Når starttidspunktet nærmer sig, skal rytteren køre til start, hvor der helt sikkert allerede vil stå andre ryttere fra det felt han / hun skal køre i. Her kan der være lidt skubben for at komme så langt frem som muligt. Det er dog ikke nødvendigt i børneklasserne, da der som oftest starter med en masterstart.

4 En masterstart er en start, hvor førerbilen kører langsomt til et bestemt sted, hvorefter han så trækker fra feltet, og dermed starter løbet. I den tid, hvor førerbilen kører master, er der tit tid nok til at komme frem og sidde. Når starten er gået er det den tid på dagen, hvor man som forældre kun kan vente. Alt efter hvilket felt ens barn kører i, vil de komme igennem målområdet et par gange. Her står man og venter og håber på, at det vil gå godt. Man vil meget hurtigt opleve, at der opstår et fint forhold mellem forældrene, og man står og snakker, og opstår der situationer vil man opleve, at man hjælper hinanden. Man vil også opleve, at rytterne meget hurtigt finder sammen, og når løbet er slut snakker, og hygger de sig meget sammen. Ved enkeltstart er man til start 10 minutter før, så cyklen kan komme igennem gearkontrol og evt. vejning og opmåling. Målgangen Når rytterne er kommet i mål, skal de lige have tid til at trille af, og der efter fanger man dem og spørger lige, hvordan det er gået. Hvis man har været så god, at man skal have præmie, så skal man lige finde ud af, hvornår der er præmieoverrækkelse. Der er ikke noget bestemt tidspunkt for, hvornår den finder sted, men er man i tvivl, kan man spørge i serveringsteltet eller i speakervognen. Ofte ved de det. Når alt det er overstået, er løbet slut, og man kan enten være i målområdet og se masser af cykelløb, eller man kan køre hjem. Det er rigtig fedt at vinde et cykelløb, men når man passerer mål, må man ikke række begge hænder i vejret, da det kan bringe de andre i fare, hvis man styrter af den grund. Præmieoverrækkelse Er man kommet i præmierækken, så er det vigtigt, at man kommer op og henter sin pokal eller præmie. Der er ikke noget mere kedeligt end et podie, der kun er halvt fyldt, fordi folk er kørt hjem. Der kan naturligvis være en grund til, at man ikke lige er til stede til præmieoverrækkelsen, men så meddeler man det lige i speakervognen, så de er opmærksomme på det ved selve ceremonien. Til Tour de Himmelfart i år, kom en far op til speakervognen, og sagde at de var nødt til at køre nu og misse præmieoverrækkelsen, da de skulle have været i kirken til bryllup for 15 minutter siden. Denne grund vil naturligvis være i orden, men normalt deltager man altid i præmieoverrækkelsen, hvis man skal have præmie.

5 Hvad gør jeg ved styrt? Når der er styrt ude på ruten, bliver rytterne som udgangspunkt bragt ind til målområdet, hvor der er samaritter, der tilser dem og renser de sår de måtte have fået. Det er ikke et krav at der skal være en der køre rundt på ruten, så spørg i dommervognen. Hører man, som forældre om styrt ude på ruten, kommer man ind i den værste tidslomme, man kan komme ind i, som forældre under et cykelløb. Man står inde i målområdet og venter. Når rytteren så kommer ind, er det vigtigt, at sameritterne får lov til at gøre deres arbejde, så her skal der ikke lige trøstes, pusse nusses eller andet. Man kan lige konstatere, at der ikke er sket noget alvorligt og så sætte sig til siden, så de kan arbejde. I over 90 % af alle de styrt, der er til et løb, er det ikke alvorlige skader, men hudafskrabninger, som kun gør ondt. Hvis det er nødvendigt, og du skal ud på ruten, så kør altid samme vej som rytterne - aldrig i mod, og vær meget opmærksom i spejlene, så du kan komme meget langt ind til siden, når der kommer et felt og helst helt væk fra vejen. En rigtig farlig ting at have på ruten ud over unge knægte, der lige har fået kørekort og tror de kan det hele, er forældre der muligvis har en rytter liggende derude. Så som udgangspunkt, har vi ikke noget at gøre på ruten, mens løbet kører. Holdledermøde Til mange af de store løb, som Tour de Himmelfart, Youth Tour, Randers Bikeweek og DM, er der holdledermøde. Til et holdledermøde kommer mange af de oplysninger man skal bruge for at køre løbet. Det er også her man får udleveret numre, hvis ikke de skal køre med deres eget. Det er typisk til DM, man skal køre med et andet nummer, og det er meget vigtigt at få hentet dem. Stiller man til start uden dem, kan man blive nægtet at starte. Hvis man har spørgsmål til arrangørerne eller kommisærene, så er det her man skal komme. Der er desværre ikke mødepligt til disse møder, men det er rigtig smart at komme eller sende en anden, eller have en aftale med en man ved skal til det, om at give de vigtigste oplysninger videre. Kan man overnatte til løb? Til mange af løbene er der mulighed for at overnatte med campingvogn i målområdet, men det er ofte uden strøm og toilet. Til gengæld kan det være rigtig hyggeligt, da der som regel er flere der overnatter det samme sted.

6 Sådan gør vi Danmark Klasseinddeling landevej Cykelsporten er som mange andre sportsgrene delt op i forskellige klasser. Børne- og ungdoms klasserne er delt på følgende måde. Det år man f.eks. fylder 11 skal man køre i U13. U11 9 og 10-årige U11P 9 og 10-årige piger U13 11 og 12-årige U13P 11 og 12-årige piger U15 13 og 14-årige U16P 13, 14 og 15-årige piger U17 15 og 16-årige U19 17 og 18-årige (også kaldet Junior) U19P 16, 17 og 18-årige piger (også kaldet Junior) Løb i Danmark Som forældre til en cykelrytter, får man lejlighed til at se rigtig mange dele af Danmark, hvis man vælger at ens søn eller datter skal deltage i alle løb hen over sæsonen. Det er på ingen måde et krav, at de skal det. Der er flere, der kun køre eksempelvis et løb i weekenden, andre vælger hver anden weekend osv. I Danmark starter sæsonen i april og slutter den sidste weekend i september. Det er her man lige siger farvel og tak for i år, til alle dem man er sammen med weekend efter weekend og ønsker dem en god vinter. I den periode sæsonen løber, er der løb hver weekend kun afbrudt af en kort pause i sommerferien. Hvis man vil have mere i ferien, er der mange løb i udlandet. Ud over de almindelige løb, er der 4 større løb. Det er følgende: Tour de Himmelfart. Et etapeløb over 5 etaper, i Kristi Himmelfartsferien. Det køres fra torsdag, fredag og lørdag. Løbet køres i Odder, og der er mulighed for at overnatte på skolen eller den campingplads, der er lavet i forbindelse med løbet. Youth Tour. Er et etapeløb over 5 etaper, der køres i forbindelse med Store Bededagsferien. Der køres fredag, lørdag og søndag. Løbet foregår i Greve, og der er mulighed for at overnatte på skolen. Dette gælder enten i et klasseværelse eller i campingvogn udenfor skolen.

7 Randers Bike Week. Et etapeløb over 5 etaper. I modsætning til de to andre, er dette et løb over fem dage, hvilket vil sige, at der kun køres en etape om dagen. I skrivende stund vides det ikke med sikkerhed, hvornår løbet køres i 2016, men højst sandsynligt sidst i sommerferien. DM. Er en weekend, hvor stort set alle ryttere i Danmark kommer og kæmper om at blive den bedste i Danmark, og dermed vinde titlen og DM trøjen og ikke mindst retten til at kalde sig Danmarksmester. Der køres i to discipliner. Den første dag er det enkeltstart om lørdagen og den næste er det samlet start om søndagen. For at deltage om søndagen skal man have været til start i enkeltstarten. DM køres ikke på noget fast tidspunkt eller noget bestemt sted. Det eneste der ligger fast er, at det skifter mellem distrikt Sjælland og distrikt Jylland. I lige år er det i Jylland og i ulige år er det på Sjælland. Når vi snakker om landevejscykling generelt er der 4 discipliner, der kan køres. Det er følgende: Samlet start Løb, som vi ser flest af i løbet af sæsonen. Det er det, der køres næsten hver weekend. Her starter rytterne samlet og kører som oftest ud på en rundstrækning, så man ser rytterne flere gange. Det kan være, at U11 kun køre en omgang, men resten kører som regel minimum 2. Det gør løbet tilskuervenligt. I samlet start er der point til 3. tredje rytter. Dvs. at er der 30 ryttere, udløser det præmier til de 10 første. Enkeltstart Enkeltstart er en af de hårdeste dicipliner, da man er helt alene om at gøre jobbet. Der er ikke lige nogen man kan ligge i læ af, og man må ligge og tage hele slæbet selv. Enkeltstarter er ud og hjem i mål. Man ser rytteren, når han flyver af sted, og når han ligger an til landing, når han har passeret målstregen. Point og præmie er det samme som i samlet start. Gearkontrol Det er typisk, inden enkeltstarten man stiller til gearkontrol, og man skal være i området af kontrollen 10 minutter, før man skal starte. I et etapeløb kan der også være gearkontrol af de 3 første over stregen på hver etape, samt nogen, som håndplukkes af kommisærene. Gadeløb Gadeløb er en disciplin, der som regel køres meget hurtigt på og samtidig med, at flere af gadeløbene er rimelig tekniske, så er det ikke altid en fryd for forældrene at se på. Det kan være rimelig nervepirrende, da de køres meget stærkt. Gadeløb køres ofte på tid og tager ikke så lang tid, som en samlet start.

8 De fleste gadeløb ligger sidst i sommerferien og lige efter sommerferien, da mange klubber bruger dem til at lave ekstra fokus på cykelsporten efter Tour de France. Kriterium: Hvis man tager samlet start og gadeløb og mixer det sammen, så har man et kriterium. Det er typisk en af etaperne i et etapeløb. Ny cykel Anskaffelse af cykel Hvis det er den første cykel, der skal investeres i, så lad være med at gå ud og køb en af de helt dyre carboncykler. En god aluminiumscykel kan sagtens gøre det i de mindste klasser, indtil man finder ud af om cykling er noget. Når cykel nr. 2 skal købes ved rytteren helt sikkert lige nøjagtigt, hvad det skal være. Blandt rytterne er der et mundheld, der siger at vi ikke skal gå ned på udstyr. Det tror jeg ikke, der er mange der gør, hvis man ser på det udstyr de kommer med. Hvor meget man skal købe, er der delte meninger om, men køb det I mener, er nødvendigt for at jeres barn kan køre løb. Man kan finde udmærkede begynder cykler fra kr. og op efter. Ny cykel Når cykel nr. 2, skal købes er der flere muligheder for et køb. Man kan tage til den lokale cykelforretning og snakke med dem om køb af cykel. Fordelen ved dette er, at man kan få den rette vejledning til mål på cyklen, kvaliteten af cyklen, og hvilken geargruppe der er på, og samtidig har man garantien på cyklen. Ulempen ved at købe ved den lokale cykelforretning, er at man køber helt nyt. Det kan sagtens svare sig, hvis ikke man higer efter det nye, at købe brugt. Hvis man eksempelvis kigger på Den Blå Avis eller på gruppen sælges/købes/byttes på facebook. Her er der rigtig mange gode cykler, som bestemt er til mange fornuftige priser. Her kan man virkelig få meget for pengene. Ulempen er naturligvis, at man ikke får den vejledning, man kan få ved forretningen, og samtidig har man ikke garantien. Når man køber ny cykel, er det vigtigt, at man får indstillet cyklen korrekt. Her kan det være en fordel tage til et bodyfit, så man får cyklen tilpasset rytteren. Der er flere ting, der muligvis skal rettes. Det kan i første omgang være sadelhøjden og længden fra sadel til styr, der skal stiles lidt på. Dernæst kan det være bredden på styret, der skal rettes. Det lyder måske hysterisk og betale penge for det, men det er vigtigt, at cyklen passer til rytteren, så ikke kroppen bliver overbelastet. Når de unge mennesker rigtig begynder at træne, sidder de rigtig mange timer på cyklen, og her skal de have de optimale betingelser.

9 Cyklen generelt Hjul. Lige som cyklen er der masser af meninger omkring, hvad de skal køre løb på. Jeg mener dog, at det er godt med et sæt træningshjul og et sæt løbshjul. Træningshjulene skal være alu hjul, og det gør ikke noget, hvis de er lidt tunge, det giver bare ekstra god træning. Løbshjulene, kan være carbonhjul med alu bremseflader, 100 % carbon eller et par alu hjul i god kvalitet. Mærket er ikke så vigtigt i første omgang. Lukkede eller åbne ringe. Åbne ringe bliver også kaldt dæk og slange. Det er altså med andre ord, det man kender fra ens hverdags cykler, bare smallere. Lukkede ringe er et dæk, hvor slangen er en integreret del af dækket. Det skal limes på hjulet, så det er lidt mere bøvlet at skifte. Prisen er også en helt anden. En lukket ring koster mellem kr. Når man punktere på en lukket ring skal den skiftes, og smides ud. Gearing: Alt efter, hvilken klasse man starter i, så er der en speciel gearing, der skal køres med. Dette gælder helt op til og med juniorklassen. Når jeg her skriver om gearingen, tager jeg som udgangspunkt, at den mindste klinge / tandhjul på baghjulet har 14 tænder. Her er det afgørende at hjulet er 700c med 23 mm dæk. I U11 klassen skal klingen foran have 39 tænder. Gearingen hedder dermed 39 / 14 I U13 klassen skal klingen foran have 39 tænder. Gearingen hedder dermed 39 / 14 I U16P klassen skal klingen foran have 42 tænder. Gearingen hedder dermed 42 / 14 I U15 klassen skal klingen foran have 42 tænder. Gearingen hedder dermed 42 / 14 I U17 klassen skal klingen foran have 46 tænder. Gearingen hedder dermed 46 / 14 I U19 / junior klassen skal klingen foran have 52 tænder. Gearingen hedder dermed 52 / 14 I D juniorklassen skal klingen foran have 52 tænder. Gearingen hedder dermed 52 / 14

10 Grunden til at der er lavet disse grænser, er udelukkende for at passe på de unge mennesker, så de ikke overanstrenger deres unge ben. Vægt på cyklen Hvis man har været ude og investere i en carboncykel, skal man være opmærksom på vægten. Cyklen skal med hjul, men uden dunk og computer veje min 6,8 kg. ellers bliver man nægtet start. Pedaler Der findes rigtig mange pedaler og typer af pedaler. De to mest brugte er dog look og speedplay. Den mest brugte af de to er look pedalen. Dette skyldes nok til dels prisen, og dernæst at det er nemmere at få reservedele til dem. Hvilken pedal man skal vælge, er op til den enkelte, men hvis man vil have en pedal, hvor foden sidder rigtig fast, så ikke den kan rykke fra side til side, så er det speedplaypedalen man skal vælge. Klik eller ikke klik pedaler Som udgangspunkt har alle cykelryttere klikpedaler. Det er en type pedaler, der gør at rytterens fod sidder fast på pedalen. Det har den fordel, at de ikke kun kan træde, men også trække, hvilket betyder at de kan få en del mere kraft ud i cyklen. Som ny rytter skal man ikke starte med at have klikpedaler. Man skal først lige vænne sig til cyklen, gearet, bremserne og farten. Når man mener man har styr nok på det, kan man skifte til klik. Man må forvente man de første gange man stopper op, lige vælter til siden, da man ikke lige sætter foden ned og står. Den skal vrides på en bestemt måde, men det kommer hurtigt ind som en rutine. Computeren Når man skal køre løb og træne til løb, er det en rigtig god ide at vælge en computer, der har følgende: Kadencemåler, fart, tid og pulsmåler. Disse ting vil man kunne bruge rigtig meget i sin træning, så den bliver optimal. Når det er sagt, er der en masse lir, til cyklen, men som reelt ikke har nogen indflydelse på træning eller løb. Vedligehold af cyklen Vedligehold af cyklen, er lige så vigtig som træningen. Ikke kun fordi der er tale om dyrt grej, men også fordi at det er vigtigt, at udstyret kører optimalt for at få det bedst mulige ud af træningen. Det bedste man kan gøre for at holde den vedlige, er at man skal vaske den hver gang man har været ude at køre, og der efter huske at smøre alle de bevægelige dele.

11 Samtidig er det en god ide at gå dækket igennem for sten, hver gang man kommer hjem, da dette kan være med til at minimere chancen for punktering. Lidt generelt Hvem er kommissærerne? Kommissærerne er en flok mennesker, der har forskellige interesser i cykelsporten. Nogle er gamle ryttere, som ikke ønsker at fortsætte med at cykle af den ene eller anden grund. Det kan også være forældre, der har eller har haft børn, der kører, og endelig er der dem, der er kommissærer, fordi de gerne vil gøre en forskel i cykelsporten. Kommissærerne er dommere, som sammen med arrangørerne, skal få løbet til at forløbe på bedst mulige måde for alle, der er omkring og i løbet. De holder som regel til oppe i dommervognen, som er den bil, der holder på målstregen. De vil meget gerne hjælpe og svare på spørgsmål, men hvis der er mange i vognen eller det er tæt på et opløb, så skal man lige væbne sig med tålmodighed. Hvis man har noget, der drejer sig om en episode i løbet, der evt. har medført, at en rytter er lidt oppe og ringe, så sørg for at han lige falder ned 10 minutter og evt. får lidt at spise, og så kom med ham senere. Det får I absolut mest ud af. Man skal dog være opmærksom på at protest tiden er 15 min. Så hold ikke rytteren for længe væk. Der er ingen tvivl om, at hvis man kommer til kommissærerne med et smil og et spørgsmål, så hjælper de. Hvis du møder dem i målområdet, har de enten en blå skjorte eller en blå jakke på. Opførsel God opførsel er alfa omega, når man sidder på en cykel. Der er rigtig mange, der desværre har et rimmelig anstrengt forhold til cykelryttere. Det skyldes højst sandsynligt en dårlig oplevelse med en rytter. Hvis det ikke er det, kender de helt sikkert én, der har haft en episode med en rytter. DCU og FDM indleder en kampagne for at gøre det tåleligt for alle parter. Når ungerne er ude at cykle, er det vigtigt, at de ikke fylder hele vejen, når de kommer kørende på en træningstur, da det ofte er med til at provokere billister. Det samme gælder, at rytteren ikke skal gestikulere med fagter og diverse budskaber med fingre og andet. Til løb er det også vigtigt, at rytterne ikke bare skælder ud på alt og alle. Der er nogen, man slet ikke skal skælde ud på, og det er poster, der står rundt om på ruten. Det gælder både frivillige fra klubben eller hjemmepolitiet. Man kan have en mening om dem, men den holder man helt for sig selv. Uden alle de frivillige, der render rundt til cykelløb, kunne vi ikke afholde løb, så vi skal respektere dem, uanset om de er i uniform eller har klubtøj på. Vi som forældre skal også lærer, at det ikke er os, der kører løb, men vores små poder. Sommetider snakker kommisærerne om, at det kunne være godt med forældreområder. Forældre er rigtig gode til at kommentere deres arbejde og afgørelser.

12 Hvorfor licens / klippekort For at køre løb i Danmark skal man have en licens. Den giver en ret til at køre løb i Danmark samt i udlandet. Når man indløser sin licens, skriver man under på, at man har sat sig ind i reglerne og er indforstået med dem. Samtidig med at du køber din licens skal du have en chip. Nogen klubber har sådanne liggende, ellers bestiller du den sammen med licensen. Chip købes med et års abonnement, der automatisk udløber, hvis der ikke indbetales for yderlige år. Er man i tvivl om, hvorvidt ens søn eller datter vil køre løb, så kan man indløse et klippekort gennem klubben. Det giver ret til at køre 3 løb, så man lige kan prøve og se, om det er noget for en. Spørg i klubben om, hvordan I får et sådant klippekort, hvis det er det I vælger i første omgang. KLIPPEKORT KØBES PÅ DCU WEBSHOP TIL 20,-, chip lejes til de enkelte løb til 100,-! Pointsystemmet Hvem får point Når man kører løb her hjemme i Danmark, kan man samle point til statistikken. Statistikken er et system, der holder øje med de point den enkelte rytter kører hjem. Samtidig fungerer den som en rangliste i de to distrikter samt på landsplan. Hvad man kan bruge denne rangliste til, ud over at følge med i hvem der ligger på den, ved jeg ikke, men der er en del af rytterne, der går meget op i hvor de ligger, og hvor deres konkurrenter ligger. Hvor vidt det er positivt eller negativt, er op til den enkelte at vurdere, men vi må ikke glemme, at de unge mennesker bruger rigtig meget tid på deres cykler, og at cykling er en sport, der er masser af konkurrence i. Måden man får point til statistikken på er efter præmiegivende placeringer i licensløb. 1. plads = 8 point. 2. Plads = 6 point. 3. plads = 5 point. 4. plads = 4 point. 5. plads = 3 point. 6. plads = 2 point. 8. plads og resten af præmierækken = 1 point. DM i A feltet er dobbelt point.

13 De to distrikter Cykelverdenen er i Danmark delt op i to distrikter. Der er Distrikt Sjælland, som dækker Sjælland, Lolland, Falster, Møn og Bornholm. Distrikt Jylland / Fyn dækker resten af Danmark. De to distrikter har det overordnede ansvar for at få cykelhverdagen til at fungere på rytterniveau. Det er samtidig på deres hjemmeside, man kan følge med i statistikken, så man kan se, hvordan man ligger, hvis man har kørt point hjem. Ud over dette består distrikterne af 3 udvalg. Kommissærudvalget: De tager sig af kommissærerne i de to distrikter. Børne- og ungeudvalget: De tager sig af alt med børn og unge, samt Børne og unge DM. Det sportslige udvalg: De tager sig af mange sportslige tiltag, samt junior og senior, bl.a. løb i udlandet med distriktsholdet. Forsikring De cykler, der køres på, er ofte meget dyre cykler, og det kan derfor være en rigtig god ide at forsikre dem. Der er mange, der tror, at cyklerne er forsikret i deres indboforsikring. Det passer for det meste også, hvis man ser på skader, der er sket under træning, med læser man sin police igennem, står der som oftest også, at forsikringen ikke dækker ved skader, der er sket under licensløb, løb under DCU eller UCI. Forsikringen heller ikke nødvendigvis dækker carboncykler. Derfor skal man ud at tegne en tillægsforsikring, der dækker skader på cyklen sket under løb. En sådan forsikring kan svinge fra ca kr. til 5000 kr. Så her skal man se sig for og sikre sig, hvad man får for pengene.

14 Træning og energiprodukter Træning og træningsmængde: Der er ingen tvivl om, at hvis man vil køre cykelløb, så kræver det træning, men hvilken form er der mange holdninger til. Nogen siger, at der skal kilometer i benene, andre siger interval og andre igen har en helt anden tilgang. Hvis man går ind på DCU s hjemmeside, kan man finde træningsanbefalinger for U17 og U19 / junior. Hvorfor kan man ikke finde nogen for børneklasserne? Det må skyldes, at i den alder skal der være plads til alt andet. Der skal ikke være noget krav om en samlet træningsmængde eller andet. Det skal være sjovt at gå til cykling, og de skal ikke i den alder stå overfor at skulle vælge mellem fodbold og cykling f.eks. For at få den rette træning, skal man lytte til træneren i klubben. Klubberne har gode og engagerede trænere, som kan hjælpe og rådgive inden for mange ting, og samtidig er de ældre ryttere også gode til at give råd fra sig. DCU har i 2012 udgivet en bog der omhandler træning. Det er en ny måde at se træning af børneryttere på. Det er en metode der hedder ATK træning. (Aldersrelateret koncept) Det er et koncept Team Danmark har udviklet, og DCU er så kommet med i det, og har skrevet bogen så konceptet passer til cykelsporten. Bogen kan købes ved DCU. Skal de have telefon med ud at cykle? Når de er ude at træne, er det vigtigt, at de har en telefon, så de kan få fat på nogen, hvis der sker noget med dem. Det kan være en skade, der opstår, et styrt, en punktering eller noget helt andet. En anden god ting man evt. kan give rytteren med er et armbånd med navn og telefonnummer på. Til de fleste løb kører der et fejeblad rundt og samler ryttere op, der har haft defekt eller været ude for mindre styrt. Her er det ikke nødvendigt at have telefon med. Hvis du er i tvivl om, der kører et fejeblad rundt, så spørg i dommervognen. Hvis ikke de ved det, kan de i hvert fald fortælle dig, hvem der ved det. Hvad gør man i vinterperioden? Vinterperioden er en underlig tid for cykelryttere og forældre. Når det sidste løb i Bov er kørt, og man har ønsket god vinter til alle de forældre man har lært at kende, så kommer vinteren som en kærkommen pause fra lange køreture i bil, venten i målområdet og spændingen ved løbet. Der går dog ikke lang tid, før man igen glæder sig til at komme af sted og få startet op igen.

15 For rytternes vedkommende, kan det også være noget af en overgang. De går fra at træne ret meget, til at holde en god lang pause, hvor de ikke må røre cyklen i hvert fald 14 dage. De skal slappe af efter en lang og hård sæson. Når pausen er ovre, kan de stille og roligt begynde igen. Der er meget stor forskel på, hvad de forskellige klubber laver om vinteren. Nogen starter først op i februar, andre har spinningtræning og nogle køre MTB. Det er meget forskelligt, men jeg syntes godt, at man kan have en forventning til klubben om, at de laver en eller anden form for træning gennem hele vinteren. Når der skal cykles, er det vigtigt, at man har en vinterracer med skærme. Modsat til sommercyklen må den gerne være en gammel cykel, som også gerne må veje lidt ekstra, da det giver en god vintertræning. Kost Når snakken kommer omkring kost er der rigtig mange ideer om hvad der er rigtig og hvad der er forkert. Nogen spiser tre timer før et løb, og så skal det helst være havre eller andet grød. Nogen spiser hvidt brød med Nutella en time før og andre mener noget helt andet. Snak derfor med jeres træner eller en anden rytter i klubben om hvad de gør med mad op til løb. En ting de fleste dog er enige i er at det der skal spises skal være sundt og at livstilen i sæsonen er sund med god søvn og god mad. Som forældre vil man hurtigt opleve at, når rytteren begynder at træner, så stiger mængden af foderindtag også. Det er utroligt hvad de unge mennesker kan spise, men det er vigtigt at de får alt det de kan spise. En vigtig ting er at vi som forældre sørge for at rytteren har noget mad, som de kan få lige efter målgang, Det kan være pastasalat, banan eller müslibare. Det er bare vigtigt at de får noget så de hurtigt kan få fyldt deres depoter med energi igen. Energidrik/bar I klasserne U11, U13 og U15 er det ikke nødvendigt at drikke energidrik under løbet. Det tager ganske enkelt for lang tid fra indtagelse til energien er i musklerne, hvor det skal bruges. Dermed ikke sagt, at de ikke skal drikke, for det skal de, men det skal ikke være energiprodukter. Samtidig er der flere børneryttere, der oplever, at det giver meget slim i munden. Hvis man vil give dem så meget energi som muligt, skal man sørge for, at de får det rigtige at spise op til løbet. Dette kan du læse mere om i afsnittet om ernæring. Et kvarter før start kan man evt. give en U15 en energibar. Det er ikke en sneakers eller Twix, men i stedet en rigtig energibar eller muslibar.

16 Proteindrik Proteindrik hører ikke til i hverken børneklasserne eller i U17 klassen. Det er et produkt man skal vise en lille form for respekt, da kroppen i denne alder skal have lov til selv at restituerer og ikke behøver hjælp til det. Har man en teenager søn/datter, der virkelig skyder i vejret og vedkommende spiser meget og ikke tager på, så kan man i det sidste år af U17 begynde at lade dem tage det. Smertestillende medicin: Smertestillende medicin høre ikke hjemme i sporten. Har man behov for, at tage smertestillende medicin, bør man ikke stille til start. Er det ikke farligt og hårdt? Er cykelsporten farlig? Både ja og nej. Det man ser og husker fra cykelløb er styrt, og det gør ondt, og de får hudafskrabninger, men der er meget sjældent at der er nogen der kommer alvorligt til skade. Hvis man tænker på, at der er i snit ca. 500 ryttere til start to gange hver weekend, så er det utroligt få der kommer til skade. Sammenligner man med andre sportsgrene som håndbold og fodbold, så kommer der flere til skade i de to sportsgrene, end der gør til cykling. Det var til løb. Hvad så under træning? Vi bor i et rigtigt dejligt land med masser af muligheder for at lave en god træning. Desværre er der også en masse bilister, der har svært ved at håndtere cykelryttere på vejen. Det skaber en masse farlige situationer, som kan ende med en skadet rytter. Denne risiko kan vore ryttere være med til at minimere, ved at køre efter gældende færdselsregler og ikke sende diverse hilsner af sted mod folk. Det er en meget stor opgave for forældre at fortælle, hvordan de skal køre under deres træning. Det er en hel kultur af cykelhadere, der skal vendes, og det bliver ikke gjort over night. Det tager tid, og vi forældre og ryttere bliver nødt til at være positive omkring cykelhaderne og hilse pænt på dem i stedet for at skælde ud. Det er svært, men det kan lade sig gøre. Så i bund og grund er cykling ikke farligere end så mange andre sportsgrene, man skal bare selv passe på, når man færdes i trafikken. Er det så ikke hårdt at være cykelrytter? Når man kommer til træning for første gang og høre, at de træner mellem 30 og 40 km, så lyder det måske lidt hårdt og skræmmende, men de vil lynhurtigt kunne køre den distance uden de store problemer. Det er nok mere os forældre, der ikke cykler, der syntes det lyder hårdt. Der hvor det kan være hårdt, er de mange timer man skal sidde på cyklen, og en del af de timer sidder man alene ude på landevejen og træder. Det er hårdt, og noget der kræver respekt og opbakning af forældre.

17 Påklædning Påklædningen til løb skal være klubtøj fra den klub man har licens i. Det er ikke kun noget man gør for klubbens skyld, men en regel, der står i de sportslige regler fra DCU. Der er dog ingen, der siger, at man skal køre i korte ben og korte ærmer. Ofte ser vi børn, der stiller op i kort kort, som de kalder det, selv om det er hundekoldt, og forældrene accepterer det. Her er det vigtigt, at vi som forældre skærer igennem og fortæller rytterne, at de skal have mere tøj på. Det er ikke kun for kommende sygdom om at gøre, men også for sikkerhedens skyld. Fingre, som er stive af kulde kan ikke holde ordentlig på styret eller bremse. Varmecreme Varmecreme eller lirercreme er et godt middel til at holde varmen med, men det er ikke en erstatning for opvarmningen. Smører rytterne det på inden opvarmningen, skal de være helt bevidste om, hvordan de varmer op og ikke stoppe, når de føler det er varmt. Problemet med varmecreme er, at det kun varmer huden op og ikke musklerne. Afsluttende kommentar Uanset, hvor meget man har kunnet læse i denne forældreguide, så er den bedste hjælp i klubben og ude til løbene. Det er her ude, der er folk der har prøvet det hele en masse gange. I klubberne ved de præcist hvad den enkelte rytter har brug for og hvad deres forcer er. Derfor syntes vi også, at det er vigtigt, at få børnene ud på cyklen, så snart de ønsker at køre løb, og ikke når det passer ind i vores forældres, tid, temperament og frygt. Få dem ud at køre, jo før jo bedre. Jo flere løb i de små klasser - jo større sikkerhed for dem selv længere fremme. Kontaktinfo DCU B&U-udvalg 2016 Formand DCU B&U Henrik Fenneberg mommarkvej49@gmail.com Formand B&U Jylland/Fyn Tonni Breiner tonnybreiner@gmail.com Formand B&U Sjælland Kenneth Dideriksen diider14@hotmail.com Medlem af B&U Kristian Lilliendal Kristian.lilliendal@gmail.com

Velkommen Holstebro Cykle Club af 1960

Velkommen Holstebro Cykle Club af 1960 Velkommen Holstebro Cykle Club af 1960 Vi har samlet nogle af de spørgsmål som du måtte stå med hvis du overvejer at begynde i en Cykel Club. Der er sikkert mange andre ting du kunne ønske svar på, og

Læs mere

VELKOMMEN I AMAGER CYKLE RING. - nyttig viden for forældre til nye børneryttere

VELKOMMEN I AMAGER CYKLE RING. - nyttig viden for forældre til nye børneryttere VELKOMMEN I AMAGER CYKLE RING - nyttig viden for forældre til nye børneryttere Vores sponsorer - støt dem, de støtter os Velkommen i klubben! Cykling er en sport for alle - og Amager Cykle Ring er en klub

Læs mere

Præsentation af Dameudvalget 2016 Ambitioner, fokusområder og info om udvalget

Præsentation af Dameudvalget 2016 Ambitioner, fokusområder og info om udvalget Præsentation af Dameudvalget 2016 Ambitioner, fokusområder og info om udvalget Af Dameudvalget, ved Tina Dideriksen 2016 ambitioner Damudvalget ønsker at rekruttere to medlemmer til udvalget gerne fra

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Hilsen fra kassereren

Hilsen fra kassereren Godt nytår Så er vi i gang med 2009, godt i gang endda. Vi vil fra bestyrelsens side sige stor tak til alle hjælpere som har brugt kostbar fritid på at hjælpe med at holde klubben i gang. Det sætter vi

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Sådan cykler vi ikke i ACK

Sådan cykler vi ikke i ACK Sådan cykler vi ikke i ACK Teoriprøve for håbløse cyklister Eksemplerne i prøven bygger desværre delvist på virkelige begivenheder, som tidligere er oplevet i klubben. Formålet med prøven er derfor, på

Læs mere

Elcykel Testpendlerforløb

Elcykel Testpendlerforløb Forår Sommer 2015 Sekretariatet for Supercykelstier Elcykel Testpendlerforløb Cases Forløbet I slutningen af 2014 efterlyste Sekretariatet for Supercykelstier frivillige testpendlere til et pilotelcykel-testforløb.

Læs mere

Ansøgning om DCU licens

Ansøgning om DCU licens . Danmarks Cykle Unions licenssystem CyklingDanmark.dk - Se vejledning og spørgsmål/svar til licenssystemet her. Ansøgning om DCU licens Fornavn *: Efternavn *: Hovedadresse *: Postnr./by * Telefon * Email

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

Interview med Thomas B

Interview med Thomas B Interview med Thomas B 5 10 15 20 25 30 Thomas B: Det er Thomas. Cecilia: Hej, det er Cecilia. Thomas B: Hej. Cecilia: Tak fordi du lige havde tid til at snakke med mig. Thomas B: Haha, det var da så lidt.

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

Ugebrev uge 41 gruppe 2

Ugebrev uge 41 gruppe 2 Ugebrev uge 41 gruppe 2 Så blev det endeligt tid til ugebrev igen. Det har jo været en tid med vikarer, da jeg har været syg. Jeg tror dog at det er gået ok. Vi var jo på besøg på en æbleplantage i sidste

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion

De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion - Tag altid dit affald med hjem, eneste undtagelse er bananskrald - Tis hvor det ikke generer omgivelserne - Overhold færdselsreglerne, også selv om det går stærkt

Læs mere

Vi er nu færdige med spørgeskemaundersøgelsen og Ungdomsklubbens personale har behandlet materialet, som nu kan læses på vores hjemmeside.

Vi er nu færdige med spørgeskemaundersøgelsen og Ungdomsklubbens personale har behandlet materialet, som nu kan læses på vores hjemmeside. Hvordan har du det I TK s Ungdomsklub børnemiljøvurdering 2010 Samlet svar: Drenge & Piger Skema udleveret til: 80 medlemmer. Modtaget svar: 31 stk. svarende til 39 % Den videre proces. På baggrund af

Læs mere

Kør sikkert I KCK. Kørsel i felt Tegngivning Køreregler

Kør sikkert I KCK. Kørsel i felt Tegngivning Køreregler Kør sikkert I KCK Kørsel i felt Tegngivning Køreregler Færdselsetiske retningslinier Lovlydig 1. Jeg er en lovlydig cykelrytter, som kender og efterlever Færselsloven 2. Jeg er særlig hjemme i Færselslovens

Læs mere

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university I: Interviewer ST: Respondent

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

Interessetilkendegivelse for en plads i Junioreliten 2014

Interessetilkendegivelse for en plads i Junioreliten 2014 Interessetilkendegivelse for en plads i Junioreliten 2014 Til: Kopi til: TC-Løbere TC-trænere Personlige trænere Forældre. Junioreliten er DOF s brutto-juniorlandshold. Det er et træningstilbud til de

Læs mere

DELTAGERINFORMATION XTERRA MØNS KLINT d. 31. MAJ

DELTAGERINFORMATION XTERRA MØNS KLINT d. 31. MAJ DELTAGERINFORMATION XTERRA MØNS KLINT d. 31. MAJ Kære Deltager Velkommen til XTERRA Møns Klint! Vi ser frem til at byde dig velkommen til en sportslig oplevelse ud over det sædvanlige i et af Danmarks

Læs mere

Baggrunds materiale omkring:

Baggrunds materiale omkring: Baggrunds materiale omkring: Bagrund Rev A Side 1 Hockey og godt miljø er en del af i OIK Vi ønsker at OIK skal være et rart sted at komme, med en ordentlig omgangstone både spillerne imellem, men i høj

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

ATLETGUIDE KMD 4:18:4 Kronborg 2016

ATLETGUIDE KMD 4:18:4 Kronborg 2016 ATLETGUIDE KMD 4:18:4 Kronborg 2016 Velkommen til KMD 4:18:4 Kronborg! Det er os en stor glæde at byde dig velkommen som deltager til KMD 4:18:4 Kronborg. I denne guide, vil du kunne finde svar på spørgsmål

Læs mere

Ryttere i god form kører 6 x 3/2 (3 min aktiv, 2 min pause) Ryttere i mindre god form kører 4 x 3/2 (3 min aktiv, 2 min pause)

Ryttere i god form kører 6 x 3/2 (3 min aktiv, 2 min pause) Ryttere i mindre god form kører 4 x 3/2 (3 min aktiv, 2 min pause) 14 Uvelse AT-intervaller: Der køres på den store rundstrækning (Kurreholmvej) - der skal nok bruges to runder til intervallerne. Ryttere i god form kører 6 x 3/3 (3 min aktiv, 3 min pause) Ryttere i mindre

Læs mere

FYS. efter operation i lænderyggen

FYS. efter operation i lænderyggen Information fra fysioterapeuterne I det følgende kan du (i hovedtræk) læse gode råd og vejledninger i forhold til arbejde, fysiske aktiviteter og træning efter en operation i lænderyggen. Dagen efter operationen

Læs mere

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire.

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire. Samtalevandring d. 2. maj 2012. Nicholas, 25. Biologistuderende. Bor på Ørholmgade. Interviewer: Nå, og det var Nicholas, du hedder? Nicholas: Ja, korrekt. Interviewer: Og hvor gammel er du? Nicholas:

Læs mere

Velkommen / Værd at vide...

Velkommen / Værd at vide... Sæson 27 - nummer 1 Så er Cirkus Oølaiski starte på sin 27. sæson - og den er skudt rigtig godt igang. 19 'gamle' cirkusbørn holder stadig vil - og er meget aktive i cirkus, og dertil er der indtil nu

Læs mere

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Generelle informationer om praktikstedet kan findes i mit 1. rejsebrev. Den pædagogiske opgave Min opgave i praktikken består som regel af at lave aktiviteter

Læs mere

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar Amors tjener Første udkast Af Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM Efter en ide af Shahbaz Sarwar Benjamin Dahlerup (2013) Dette manuskript må ikke produceres uden forudgående aftale

Læs mere

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN.

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN. VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN. Vi vil gerne byde dig og din familie velkommen til Kildebækkens Børnehave. Børnehaven er opdelt i 2 stuer, som hedder henholdsvis, Skovhulen og Havhulen. Børnehaven

Læs mere

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge.

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge. Uge 38 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Endnu en uge er gået og det

Læs mere

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på 1. Søde Sally Bølle-Bob og Lasse kommer gående i byen. De ser Smukke Sally på den anden side af gaden.»hende gider vi ikke snakke med,«siger Lasse.»Nej.«Bølle-Bob kigger den anden vej.»hun gider heller

Læs mere

Vuggestuen Heimdalsvej

Vuggestuen Heimdalsvej Velkommen til Vuggestuen Heimdalsvej Heimdalsvej 5 8230 Åbyhøj Tlf: 87 13 81 51 Kære. og forældre. Vi glæder os til, at du skal starte her hos os i vuggestuen Du skal gå på.. stue. De voksne på din stue

Læs mere

Personale: Christa er ansat som pædagogmedhjælper

Personale: Christa er ansat som pædagogmedhjælper Personale: Christa er ansat som pædagogmedhjælper i perioden den 13.1.2011-30.6.2011. Christa er indtil den 31.3.2011tilknytte t 1.årgang. Derefter skal hun med 2.årgang over i SFO hjørnet. Ditte Jensen

Læs mere

Din rolle som forælder

Din rolle som forælder For mig er dét at kombinere rollen som mentalcoach og forældrerollen rigtigt svært, netop på grund af de mange følelser som vi vækker, når vi opererer i det mentale univers. Samtidig føler jeg egentlig

Læs mere

ATLETGUIDE KMD 4:18:4 Aalborg 2016

ATLETGUIDE KMD 4:18:4 Aalborg 2016 1 ATLETGUIDE KMD 4:18:4 Aalborg 2016 Velkommen til KMD 4:18:4 Aalborg! Det er os en stor glæde at byde dig velkommen som deltager til KMD 4:18:4 Aalborg. I denne guide, vil du kunne finde svar på dine

Læs mere

En begivenhedsrig uforglemmelig og ikke mindst udfordrende tur rundt på Sjælland.

En begivenhedsrig uforglemmelig og ikke mindst udfordrende tur rundt på Sjælland. Sjælland Rundt d. 2. juli 2011. En begivenhedsrig uforglemmelig og ikke mindst udfordrende tur rundt på Sjælland. Det var noget af en prøvelse ca. 700 ryttere blev sat på til dette års udgave af Sjælland

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 6. april 2011 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i SFO'en, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning andre

Læs mere

NDHOLD. Vedligeholdelse af cyklen 107 inspiration 111 efterskrift 115 cv 119. Wire og kabelsok 57 Bremseklo 58 Bremsegreb 58 Skærme 58 Lås 59

NDHOLD. Vedligeholdelse af cyklen 107 inspiration 111 efterskrift 115 cv 119. Wire og kabelsok 57 Bremseklo 58 Bremsegreb 58 Skærme 58 Lås 59 NDHOLD Indledning 7 værktøj 13 Unbrakonøgle (stiftnøgle) 14 Fastnøgle 15 Skruetrækker 16 Papegøjetang 17 Bidetang 18 Kædeskiller 19 Svensknøgle 20 Gummihammer 21 Rørtang 22 Topnøglesæt 23 Nippelnøgle 24

Læs mere

MAD-SVIN-ERI. 1 sund 2 3 4 5 6 7 8 9 10 usund 1 GUS

MAD-SVIN-ERI. 1 sund 2 3 4 5 6 7 8 9 10 usund 1 GUS MAD-SVIN-ERI Hvad vi skal lave er nu er at vi skal være mad detektiver, vi skal undersøge hvor sund eller usund mad er. Du vil sikkert blive overrasket. 1. Hvad tror du er sund og usund mad? Du har nu

Læs mere

TIGER NYHEDSBREV MAJ 2014

TIGER NYHEDSBREV MAJ 2014 Kære alle nye, gamle og kommende Tiger Forældre Først vil vi sige tusind tak for en fantastisk familiefest med alle jer nye Tigerfamilier. Det var en stor fornøjelse at møde så mange af jer. Vi kan hver

Læs mere

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6 It-inspirator afsluttende opgave Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen Side 1 af 6 Indledning Den digitale medieverden er over os alle steder, om det er i dagtilbud, skoler eller fritidstilbud. Vi

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 12. december 2011 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i SFO'en, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning andre

Læs mere

guide LØBETRÆNING 40 UGERS PROGRAM OG GODE RÅD 48 sider Februar 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

guide LØBETRÆNING 40 UGERS PROGRAM OG GODE RÅD 48 sider Februar 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus guide Februar 2015 48 sider LØBETRÆNING 40 UGERS PROGRAM OG GODE RÅD Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 LØBEGUIDE INDHOLD SIDE 3 Gennem de seneste 10 år er løb blevet stadig mere populært. I

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Formandens beretning på generalforsamlingen den 23. februar 2010

Formandens beretning på generalforsamlingen den 23. februar 2010 Formandens beretning på generalforsamlingen den 23. februar 2010 Velkomst: Velkommen til generalforsamling her i HGC- Hammerum Gjellerup Cykel Klub foreningens 10. ordinære generalforsamling. Indledning:

Læs mere

Løb for begyndere og let øvede

Løb for begyndere og let øvede Der løbes i tre grupper: Løb for begyndere og let øvede Kom i form til Svendborgløbet i maj A: Begyndere, programmet forudsætter at du kan gå 5-6 km i rask tempo B: Let øvede, programmet forudsætter at

Læs mere

Asger kan høre Fars travle skridt i lejligheden, imens han spiller sit yndlingsspil på computeren. I spillet skal Asger styre en dreng, der skal nå

Asger kan høre Fars travle skridt i lejligheden, imens han spiller sit yndlingsspil på computeren. I spillet skal Asger styre en dreng, der skal nå »Kom nu, Asger! Det går ikke, at jeg kommer for sent på arbejde igen.«far er stresset og styrter rundt i hele lejligheden efter et eller andet meget vigtigt, som han sikkert ikke engang selv ved, hvad

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 20. december 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i SFO'en, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning andre

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 18. september 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i SFO'en, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning andre

Læs mere

ÅRSMØDE FOR KAPTAJNER I CCH & HCC

ÅRSMØDE FOR KAPTAJNER I CCH & HCC ÅRSMØDE FOR KAPTAJNER I & HCC Møde afholdt ved Kurt Brandi, P. Nørkjærs Plads 5, 3.sal, lejl1 Mødetidspunkt: Tirsdag den 3. November kl. 19:00 Indkaldte: Fra A-holdet: Brian Jensen Lars Asmussen Thomas

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Ugebrev 34 Indskolingen 2014

Ugebrev 34 Indskolingen 2014 Ugebrev 34 Indskolingen 2014 Fælles info: Kære indskolingsforældre. Allerførst velkommen tilbage til jer alle efter en dejlig varm og solrig sommerferie, det er tydeligt, at børnene har nydt det, men alle

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre

PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN Opgaver til dig og dine forældre Det her er Arthur. Han er 6 år og lige begyndt i skole. Han har trænet skolevejen sammen med sin mor og far. Men der er stadig meget, han ikke

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 11. januar 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i SFO'en, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning andre

Læs mere

FYSSISK TRÆNING I SOMMERFERIEN 2011

FYSSISK TRÆNING I SOMMERFERIEN 2011 FYSSISK TRÆNING I SOMMERFERIEN 2011 Alle ved hvor vigtigt det er at holde formen ved lige og evt. forbedre den i løbet af sommerferien. Mange af jer er kommet i en rigtig fin form især i den sidste tid

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

Hockey et fællesskab med regler i SSF1896

Hockey et fællesskab med regler i SSF1896 Hockey et fællesskab med regler i SSF1896 Et hæfte om retningslinjer når du er aktiv spiller i SSF1896 1 Hockey et fællesskab med regler Du har valgt at spille ishockey i SSF1896 Enten starter du nu som

Læs mere

10 trin til en succesfuld Facebook side

10 trin til en succesfuld Facebook side 10 trin til en succesfuld Facebook side Allerførst vil jeg gerne fortælle dig, hvor fedt jeg synes, det er, at du har downloadet denne E-bog. Det lyder måske lidt selvhøjtideligt, men jeg elsker at dele

Læs mere

BLIV VEN MED DIG SELV

BLIV VEN MED DIG SELV Marianne Bunch BLIV VEN MED DIG SELV - en vej ud af stress, depression og angst HISTORIA Bliv ven med dig selv - en vej ud af stress, depression og angst Bliv ven med dig selv Copyright Marianne Bunch

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? Kære forældre. Cyklisternes By og Fyns Politi KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP

Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? Kære forældre. Cyklisternes By og Fyns Politi KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP Kære forældre Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP Scan koden og hent app en GRATIS! Eller læs mere på www.odense.dk/skolevej Er du klar

Læs mere

Er dette sandheden eller er det synsninger :

Er dette sandheden eller er det synsninger : Gode ideer og tips fra vores tema aften: Ved du hvad bordstemmer er? Det er en snakke stemme som vi bruger når vi sidder ved bordene. Er dette sandheden eller er det synsninger : Man kan ikke spise selv,

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Cykel vedligeholdelse

Cykel vedligeholdelse Cykel vedligeholdelse Introduktion Du sidder nu med en guide til, hvordan du kan passe og pleje din cykel, så den ikke tager skade af det hårde danske vejr. Guiden her er hurtigt læst, og vil helt sikkert

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev Fritterhøjen uge 12+13 2011

Fælles info. Nyhedsbrev Fritterhøjen uge 12+13 2011 Fælles info Bevægelsesbane. Vi har haft bevægelses bane igen nu for 2. gang. Og allerede når vi skal noget for 2. gang er der nogle der siger, at det er kedeligt og det gider de ikke. Men det skulle de

Læs mere

dækninger Forsikringsguide 2015 Et overblik til dig, der er tillidsvalgt

dækninger Forsikringsguide 2015 Et overblik til dig, der er tillidsvalgt Medlemsrabat og særlige dækninger Forsikringsguide 2015 Et overblik til dig, der er tillidsvalgt Forsikringsguide 2015 Kære tillidsvalgte Kære tillidsvalgte Du er hver dag med til at hjælpe dine kolleger,

Læs mere

2016 Sebastian Trabjerg Tenniskonsulenten.dk. All rights reserved. Denne E- bog må kun benyttes til personligt brug.

2016 Sebastian Trabjerg Tenniskonsulenten.dk. All rights reserved. Denne E- bog må kun benyttes til personligt brug. 1 Introduktion Du har garanteret hørt denne sætning før Din serv skal være et våben og en fordel for dig Men er den nu også det? Eller er det mere et redskab som du bruger til at sætte bolden i gang med?

Læs mere

Brugervejledning Viki, Vik, Viktor & Viktoria

Brugervejledning Viki, Vik, Viktor & Viktoria Brugervejledning Viki, Vik, Viktor & Viktoria Jørn Iversen Rødekro ApS Hydevadvej 48 DK-6230 Rødekro Tlf: +45 74 66 92 42 iversen@ji.dk www.ji.dk Indholdsfortegnelse Værd at vide Side 4 Inden første cykeltur

Læs mere

Afsluttende spørgeskema

Afsluttende spørgeskema BRU-2 Afsluttende spørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-Slut GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Agurketid og så meget andet

Agurketid og så meget andet Agurketid og så meget andet Jeg har just siddet og lyttet til webmasterens sommerhilsen, og jeg tror næsten, at naboerne også har fået glæde af den vidunderlige duet. Musik kan om noget fået nakkehårene

Læs mere

Konkurrenceafdelingen K2

Konkurrenceafdelingen K2 Konkurrenceafdelingen K2 Andre foldere udgivet af Triton: Kontaktoplysninger Samværspolitik Svømmeskolen: Forældre / Børn hold 0-6 år Svømmeskolen: Børnesvømmehold K-afdelingen: Generelt om konkurrenceafdelingen

Læs mere

Deltager Guide. FjordTri 11. juni 2016. Kirke Hyllinge Idræts Forening. Motionstriatlon ved Roskilde Fjord

Deltager Guide. FjordTri 11. juni 2016. Kirke Hyllinge Idræts Forening. Motionstriatlon ved Roskilde Fjord Kirke Hyllinge Idræts Forening FjordTri 11. juni 2016 Motionstriatlon ved Roskilde Fjord Deltager Guide (udgivet 1. juni 2016 med forbehold for rettelser frem til løbsdagen) Velkommen til FjordTri 2016

Læs mere

Guide: Træk vejret korrekt og bliv sund

Guide: Træk vejret korrekt og bliv sund Guide: Træk vejret korrekt og bliv sund Bedre fordøjelse, sundere ryg, mindre stress, bedre søvn listen over fordele er lang og du skal blot forbedre noget, du alligevel gør 20.000 gange hver eneste dag:

Læs mere

www.mellervangskolen.dk Dus Mellervang Børnerådsmøde i Pyramiden

www.mellervangskolen.dk Dus Mellervang Børnerådsmøde i Pyramiden Børnerådsmøde i Pyramiden www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev Marts BEMÆRK DUS-avisen kan kun ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens billeder ligeledes kan ses Læs om Stamtræer

Læs mere

Lean giver tid til børnene

Lean giver tid til børnene Lean giver tid til børnene Normeringer kan der ikke lige laves om på. Alderen på børnene, der starter i dagsinstitution er også politisk bestemt og heller ikke noget, som de enkelte daginstitutioner har

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Denne undersøgelse er lavet med alle skolens elever. Eleverne har siddet i deres kontaktgrupper og diskuteret

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji. 0 1 Indholdsfortegnelse. Brugsanvisning side 2 Brugervejledning side 3 Tilpasning af cyklen side 4 Din første tur side 4 Justering af sæde side 5 Justering af sædehøjde side 6 Indstilling af ryglæn side

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2012 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn CPR-nummer

Læs mere

Sænk farten en lille smule, betyder en del.

Sænk farten en lille smule, betyder en del. Hal og sal: Fra og med uge 43 vil vi hver mandag og onsdag have mulighed for at benytte henholdsvis gymnastiksalen og hallen. (Tiderne står på kalenderen) Sænk farten : Er titlen på en fartkampagne sat

Læs mere

Mini guides til eksamen

Mini guides til eksamen Mini guides til eksamen Indhold PRÆSENTATIONSTEKNIK FORBEREDELSE NERVØSITET KONCENTRATION MINDSET KOMMUNIKATION 5 6 Præsentationsteknik Husk følgende 7 gode råd om Præsentationsteknik under eksamen: Fødder:

Læs mere

Nyhedsbrev Klub Viadukten, marts 2014

Nyhedsbrev Klub Viadukten, marts 2014 Nyhedsbrev Klub Viadukten, marts 2014 www.klubviadukten.dk Instagram #viadukten https://www.facebook.com/#!/fritidsklubben.viadukten.7 Til Medlemmerne Sommerkoloni Bornholm uge 32 Der er nu godt på vej

Læs mere

1. Velkomst SK-formand Hans Storm bød velkommen til fredagens møde, som omhandlede overgangen til Danmarks Cykle Union.

1. Velkomst SK-formand Hans Storm bød velkommen til fredagens møde, som omhandlede overgangen til Danmarks Cykle Union. Referat fra Klublederseminar 2015 Møde: både fredag og lørdag Mødedato: den 6. og 7. november 2015 Til stede: BMX-klubber, SU-formand, SK og sportssekretær Ikke til stede: Referent: Martin Gunnar Thenning

Læs mere

Velkommen til Odder Cykel Klub

Velkommen til Odder Cykel Klub Velkommen til Odder Cykel Klub Vi har her samlet nogle af de mange spørgsmål, der vil dukke op før og i den første tid efter du er blevet medlem i Odder Cykel klub. Hvis der er ting, der ikke er besvaret

Læs mere

Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1

Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1 Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1 Indledning INT: Okay, det er denne her brochure, det handler om. D: Mmm. INT: Og hvad tror du, den handler om? D: Den her brochure? Den handler

Læs mere

ATLETGUIDE KMD 4:18:4 Odense 2016

ATLETGUIDE KMD 4:18:4 Odense 2016 1 ATLETGUIDE KMD 4:18:4 Odense 2016 Velkommen til KMD 4:18:4 Odense! Det er os en stor glæde at byde dig velkommen som atlet til KMD 4:18:4 Odense. Velkommen til den femte udgave af KMD 4:18:4 Odense.

Læs mere

14 Hvor skal vi hen? LØSNINGER & UDSKRIFTER. 2 Sæt tryk og streg de bogstaver ud, du ikke kan høre. Julia: Har du været i Skagen?

14 Hvor skal vi hen? LØSNINGER & UDSKRIFTER. 2 Sæt tryk og streg de bogstaver ud, du ikke kan høre. Julia: Har du været i Skagen? 14 Hvor skal vi hen? 2 Sæt tryk og streg de bogstaver ud, du ikke kan høre Julia: Har du været i Skagen? Luis: Hvor ligger det henne? Julia: Oppe i Nordjylland. Luis: Har du været der? Julia: Næ, men jeg

Læs mere

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006 Gæste-dagplejen Dagplejen Odder Kommune Brugerundersøgelse 2006 Undersøgelsen af gæstedagplejeordningen er sat i gang på initiativ af bestyrelsen Odder Kommunale Dagpleje og er udarbejdet i samarbejde

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere