Af Egon Kjær Sørensen, formand for Landsforeningen Frie Bønder Levende Land

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Af Egon Kjær Sørensen, formand for Landsforeningen Frie Bønder Levende Land"

Transkript

1 VÆKSTEN ER SLUT - TILBAGE TIL FREMTIDEN Af Egon Kjær Sørensen, formand for Landsforeningen Frie Bønder Levende Land Væksten er slut tilbage til fremtiden. Første del af denne overskrift er et direkte citat fra danske svineproducenters kongres i Herning i efteråret En bemærkelsesværdig udtalelse, al den stund, at det fra forrige års kongres lød, at der var plads til fire millioner svin mere i Danmark. Det er en meget dramatisk holdningsændring på blot et år. Enten har troen på vækst ikke hvilet på reelle økonomiske forudsætninger, eller også må der være sket dramatiske økonomiske ændringer i løbet af det forløbne år. Det sidste er ikke tilfældet. Renten er stadig historisk lav. Der har ikke været store ændringer i dollarkursen, og noteringen på slagtesvin er stort set uændret. Jordpriserne har været stigende, men ikke til skade for de af os, der i forvejen råder over et stykke jord. Ved at belåne stigningen på det vi i forvejen ejer, kan vi købe det næste stykke, eller låne til at leve for, hvis bedriften ikke giver overskud. I virkeligheden kan enhver dansk forbruger i butikkernes kølediske selv konstatere årsagen til svineproducenternes holdningsændring. Side om side ligger der pålæg fremstillet i Danmark (DK) og pålæg fra Polen (PL), men hvor det polske koster ca. 40 procent mindre end det danske. Som en kuriositet er det værd at nævne, at kødet fra Polen kommer fra grise, der er produceret af danske bønder, der har etableret sig i Polen. Med støtte fra den danske stat via IØ-fonden i Udenrigsministeriet. Kødet er forarbejdet på et polsk slagteri, der også er ejet af danske bønder, nemlig Danish Prime. Når de danske svineproducenter har svært ved at fastholde hjemmemarkedsandelen, skyldes det altså ikke udenlandsk konkurrence, men blot konkurrence fra de klogeste af de danske svineproducenter. Dem, der har set skriften på væggen, nemlig at svineproduktion i Danmark ikke længere er økonomisk bæredygtigt. På eksportmarkederne er der også store problemer, fordi et land som Brasilien presser sig på som en ubehagelig konkurrent. De kan jo hente soya-foderet til grisene lige uden for døren, mens de danske producenter skal have foderet fragtet hertil. I bund og grund er der tale om en svinesalgskrise, der meget ligner kornsalgskrisen i slutningen af 1800-tallet. Indtil da havde det danske landbrug været stort set selvforsynende med animalske fødevarer og med et overskud af korn, som blev eksporteret til de omkringliggende lande, hvor landbrugsjorden ikke muliggjorde dyrkning af korn. Men et teknologisk kvantespring i anden halvdel af 1800-tallet, nemlig opfindelsen af damplokomotiver og dampskibe, satte den danske driftsform under et hårdt økonomisk pres.

2 Presset kom fra korn fra den udstrakte amerikanske prærie. Leveret på kajen i København var prisen billigere end for det korn, der kom ind fra Sjællands bønder. En af følgerne blev, at flere hundredetusinde fattige landarbejdere emigrerede, mens næsten lige så mange søgte mod byerne. Her blev de opsuget af den begyndende industrialisering, der også voksede frem på baggrund af dampen som drivkraft. En anden følge var en total omlægning af det danske landbrug. De danske bønder droppede kornet, så produktionen først og fremmest blev baseret på en serie af animalske produkter. Herved kunne man ved at bruge eget korn til foder lægge en merværdi ind i dette, frem for at skuller sælge kornet til under produktionsprisen. Forudsætningen for denne udvikling var etablering af forarbejdningsvirksomheder, der ud over at færdiggøre varerne til forbrugerne også tog sig af markedføring og salg. Det var ikke opgaver, den enkelte bonde kunne magte. Disse virksomheder var nødvendige. Det indså en række fremsynede præster og lærere over det ganske land, og de tog intiativ til at starte andelsvirksomheder, hvor man stemmer efter hoveder og ikke høvder. Formandsposter tog de aldrig, men som sekretærer havde de et fast greb om udviklingen. Det næste skridt i denne virksomhedsudvikling var at oprette fælles eksportselskaber og fælles varemærker som f.eks Lurpak. På dette tidspunkt var der stadig tale om selvstændige, meget lokalt baserede selskaber, der blot samarbejde på eksportmarkederne. Det betød også, at produkterne var lokalt producerede. En Samsø-ost kom fra Samsø, og var ikke blot et navn på en ost. Den rummede også en fortælling om øen Samsø og dens bønder. Da det stigende befolkningstal omkring år 1900 øgede behovet for beskæftigelse på landet, blev udstykningerne af husmandsbrug sat i værk. Herved skabtes tusindvis af nye bosteder i de åbne land. Det var de store præstegårde og enorme godser fra enevældens tid, der måtte afgive noget jord til en forøget animalsk produktion. Produktionen voksede, javel - men slet ikke i sammenligning med den vækst, der nu er slut. Den begynder i midten af 1960-erne, hvor Danmark efter det første afslag på optagelse i EF rent økonomisk befandt sig i den såkaldte ventesalsperiode, med øgede nationale tilskud til det danske landbrug. I den periode opstod der et slangudtryk: det er noget være gylle, blandt unge mennesker. Gyllen var kommet for at blive, men ikke mange vidste, hvad det var på det tidspunkt. Men opdagelsen af at man ved at lade husdyr gå på spalter uden strøelse, kan fjerne deres afføring og urin fra staldene ved at trykke på en knap, løftede en meget tung arbejdsbyrde fra bøndernes skuldre. På samme tid kom den automatiske fodring også til, og den gjorde hverdagen endnu lettere. Ikke alene lettere, men også meget billigere, for elektricitet koster ikke meget i forhold til den energi, men får for pengene.

3 Hvis en person med stillesiddende arbejde kunne tappe sin nødvendige energi fra en stikkontakt, ville han ikke komme til at betale for meget mere end to kwh om dagen. Derfor begyndte udskildningløbet her. De bønder, der investerede i teknik, trak fra de, der stædigt hold fast ved skovl og trillebør. Resultatet blev hurtigt færre og færre landmænd, der nu kaldte sig producenter, til at producere flere og flere svin. De store danske producenter i Danmark udkonkurrerede de små danske bønder i Danmark, men det stoppede ikke ved det. Nu udkonkurrerer de store danske producenter i udlandet, de store danske producenter hjemme i Danmark. I dagens landbrug er frænde frænde værst. Derfor er svinesalgskrisen kommet over os, og den kradser hårdt. De store producenter kræver allerede hjælp fra staten, i form af lempeligere arealkrav, fordi de selv samme producenter i deres indbyrdes konkurrence har presset prisen på produktionsjord op. Økonomisk hjælp vil kun købe dem en stakket frist, for grise som et ensartet industriprodukt kan fremstilles billigere andre steder end i Danmark. Og ensartede produkter er, hvad den nuværende andelsbevægelse er ekspert i at producere. Produktionen er ensrettet mod eksport, og det er helt nødvendigt, da fire ud fem danskproducerede grise skal eksporteres, - vi kan simpelthen ikke spise dem selv. Men netop det faktum gør, at også svineproducenternes fremtid ligger i udlandet og ikke i Danmark. Kvægsektoren var, indtil kvotebørsens indførelse, ikke nær så industrialiseret som svinebruget, men netop børsen med handel af mælkekvoter har medført, at Danmark har udviklet de største malkekvægsbesætninger i Europa. Samtidig står over halvdelen af alle danske malkekøer i stalde, der er under fem år gamle. Det indikerer en høj gældsprocent, og med faldende mælkepriser har mælkeproducenterne begivet sig ud på den samme rutchebane som svineproducenterne. Hvad angår gæld, så er det betegnende, at danske landmænd ikke selv ikke i en periode hvor renten er rekordlav - nedbringer deres gæld. De lader den vokse og vokse. Alene i 2004 steg landbrugets samlede gæld med 18 mia. kr., og danske landmænd er i dag med en gældsprocent på over de 60, de mest forgældede overhovedet i det samlede EU. Når gælden stiger i en periode, hvor indtægterne er vigende, vil en almindelig lønmodtager blive kaldt til møde i banken. Tilsyneladende sker der ikke det samme med svineproducenterne, måske fordi de fortsatte værdistigninger på jord gør, at kreditgivernes sikkerhed ikke er truet. Men hvad sker der, den dag hvor jordpriserne falder, fordi ingen længere har brug for jorden til at køre gylle på? Eller den dag, der snart kommer, hvor flere danske smågrise køres sydpå til opfedning end der slagtes herhjemme? Da vil krisen for alvor ramme de danske produktionslandbrug. Og hvad gør vi så?

4 Der tegner sig tre muligheder: vi kan øge statsstøtten, vi kan lade stå til, - eller vi kunne begynde at opstille forskellige fremtidsmodeller for landbruget i Danmark, når produktionslandbrugenes tid udrinder. Nu er vi fremme ved overskriftens anden halvdel :TILBAGE TIL FREMTIDEN. Den er hentet fra den uafhængige landboorganisation, Frie bønder Levende land. Tilbage til fremtiden betyder ikke, at vi skal tilbage til Jens Hansens bondegård med trillebør, skovl og stokroser, men at vi skal lære af fortidens landbrug og erfaringer i den nuværende situation, hvor produtionslandbruget befinder sig i den samme krise som ramte beklædningsindustrien, lige før den blev udflaget. Det er en gammel sandhed, at det eneste man kan lære af Historien, er, at man intet kan lære, fordi den aldrig gentager sig selv. Det er for så vidt rigtigt, for vi kan ikke gentage den forandring, der skete som følge af kornsalgskrisen. En ændring, der i virkeligheden kom til at danne grundlag for landbruget som det bærende eksporterhverv gennem store dele af det 20. århundrede. Men hvis vi ikke i tide begynder at opstille modeller for et fremtidigt dansk landbrug, ender det måske med et totalt sammenbrud, med alvorlige økonomiske følger, ikke kun for de nuværende producenter, men også for kreditgiverne. I den forbindelse er det værd at bemærke, at disse ikke er store tanke med anonyme penge, der er lånt ud til produtionslandbruget, men at pengene stammer fra hr. og fru Jensens pensionsopsparing. Krisen er derfor ikke et problem, der kun berører landbrugere, men hele samfundet. Økonomisk holder landbruget hele samfundet som gidsler. Tilsyneladende er det ikke gået op for de bevilgende myndigheder, for det eneste, der afsættes penge til i disse år, er forskning i, hvorledes de negative miljømæssige følger af produktionslandbruget kan afhjælpes, så disse landbrug kan vokse sig endnu større. For eksempel er der under landdistriktsmidlerne afsat et tocifret millionbeløb til at forske i, hvorfor gylle lugter... Man kunne blot spørge en hvilken som helst bonde, for svaret ligger lige for: svinefabrikker lugter, fordi der er samlet for mange svin på for lidt plads. De mange millioner ville være givet bedre ud til en forskning i, hvorfor så mange små landbrug ophører med en dyreetisk bedre produktion og sælger jorden til de stadig færre, men hastigt voksende produktionslandmænd. En sådan forskning vil kunne danne grundlag for en landdistriktpolitik, hvor flere mindre landbrug i fremtidens globaliserede verden ville kunne vokse frem som levende landbrug, der sikrer, at det danske landskab fortsat kan vedblive at fremstå som et rigt kulturlandskab, omend større arealer end nu vil overgå til menneskabt vild natur.

5 Under alle omstændigheder vil fremtidens danske landbrug blive meget anderledes, fordi vi som befolkning har vænnet os til at have en ekstrem kort arbejdstid. Fremtidens landbrug vil ikke som fortidens kunne kræve en arbejdsindsats på 10 timer dagligt, 365 dage om året. Udviklingen vil også være stærkt afhængig af, at den nuværende indkomstudvikling i samfundet fortsætter, så en større del af befolkningen igen tager sig råd til at købe mad med historie. Det er en positiv udvikling, de af os, der selv afsætter en del af vore produkter, allerede kan mærke. Der spørges ikke længere så meget om prisen, når blot historien er god nok. Den nye tids landmænd er for de flestes vedkommende ikke kun landmænd, men som gamle dages husmænd har han en indtægt ved siden af. Enten på deltid eller fuldtid. Nu ikke ved at køre mælketur, eller arbejde for gårdejerne i høst- og roesæsonen, men måske er han ingeniør, skolelærer eller noget lignende. Han er flyttet på landet med sin familie, fordi der er lys og luft og plads til børnene. Ved at bo her kan han give sine børn et meningsfuldt ansvar for andre levende væsner, og der kan opstå et reelt arbejdsfællesskab for alle familiens medlemmer. Det er den form for samvær, andre kalder kvalitetstid, og som de betaler for i dyre domme i badelande og oplevelsesparker. På bordet er der mad, som familien har fulgt fra jord til bord, for der er intet så afstressende som at passe have og husdyr, efter en arbejdsdag med masser af telefonkontakter, mails og møder. For slet ikke at tale om, hvordan det er selv at bygge stald og lade. Fremtidens landmand har ikke en stor besætning, men han vælger måske at holde kvæg af en af de gamle bevaringsværdige racer. Det giver et godt salgsargument, for det er ikke enhver vært beskåret at servere bøffer fra en kvægrace, der kun eksisterer nogle få hundrede af. Når familien skal på ferie eller blot skal holde fri, træder time-banken ind. I et samarbejde mellem en fire-fem frie bønder hjælper man hinanden med afløsning og tilsyn, således at fritidslivet for den nye tids bønder ikke adskiller sig fra det, som alle andre mennesker har. Den samme gruppe er måske sammen om de nødvendige maskiner til markdriften, ligesom de mere erfarne hjælper de nye og uerfarne i gang. Man står hinanden bi med råd og dåd. Denne nye tids bonde, har ikke en uddannelse fra en landbrugsskole, men sammen med sin ægtefælle/samlever og deres børn deltager han i de sommerferiekurser for frie bønder, der arrangeres i et samarbejde mellem Frie bønder-levende land og Båring Højskole på Fyn. En højskoleuddannelse, der skaber bønder med holdninger til dyrevelfærd, natur og miljø, og hvor ikke kun økonomi tæller. For ham skal husdyr være levende væsner i vore hænder, og ikke numre på et samlebånd. Den jord, han forvalter, har han til låns fra vore forfædre, og han ved, at han skal give den videre til vore børn. Med andre ord, hans landbrug piner ikke flest mulig penge ud af dyr og jord. Men for at det skal kunne komme til at gå sådan, så er der nogle forudsætninger, der skal opfyldes. I dagens Danmark kæmmes alle landbrug - store som små - over en kam, når det

6 gælder offentlige kontroltilsyn og gebyrer. Grunden hertil er, at i det politiske billede findes der kun produktionslandbrug i Danmark. Det er slet ikke tilfældet, der eksisterer stadig mange små og mellemstore brug, men de er under et urimeligt pres, fordi de uanset størrelsen betragtes som industri. Det er helt i orden at en udvidelse på et produktionslandbrug skal miljøgodkendes, men at en fri bonde skal søge om myndighedernes tilladelse for at udvide sin besætning fra 35 til 37 køer er mere end tåbeligt. Der må også ske lempelser i adgangen til jorden, der i dag er reserveret produktionsbrugenes videre udvikling. Mindre jordbrugere uden landbrugsfaglig uddannelse må slet ikke købe tillægsjord efter de gældende regler, og det bør ændres. I forbindelse med produktionslandbrugenes udflagning må der åbnes mulighed for tilbagekøb af jord til alle de nedlagte landbrug, således at vi ved genudstykning af produktions-landbrugene undgår unødvendigt byggeri i det åbne land. Hvad angår moms-refusion, må der også ændringer til. Nu er det således, at et mindre brug ikke får anerkendt negativ moms over en længere årrække, hvilket umuliggør en langsom opbygning af landbruget efter konen med æggene-princippet, en økonomisk klog metode, da det minimere lånebehovet, når man kun investerer for egne penge. Hvis man i stedet for negativ moms over f.eks. 10 år, låner en masse penge og skaber et underskud, der samlet set bliver lige så stort på et år, får man uden videre underskuddet refunderet. Rundt om i landet findes der stadig en række små slagtehuse. Disse må sikres fortsatte eksistens- og udviklingsmuligheder, så dyrene kan blive slagtet så tæt på produktionsstedet som muligt. På samme måde må der stilles udviklingsmidler til rådighed for skabelse af andre typer af forarbejdningsvirksomheder, der er af en sådan størrelse, at de kan behandle forskellige kvaliteter - og ikke kun kvantiteter. Om disse virksomheder er ejet af producenterne eller er privatejede, er stort set underordnet, blot de er tilstede, eller kommer til stede når den ny tid oprinder. At tiderne skifter, og at tiden er ved at rinde ud for produktionslandbruget i Danmark, er jeg ikke i tvivl om. Ej heller er jeg i tvivl om, at vi kan præge fremtidens danske landbrug, hvis vi som samfund allerede nu begynder at bygge fremtidens modeller. Den her skitserede er en mulighed - der findes sikkert andre. Lad os få gang i debatten og modelbyggeriet!

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 *2015. Kilde: NaturErhvervstyrelsen. Statistik over økologiske jordbrugsbedrifter 2014. 2015 foreløbig.

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 *2015. Kilde: NaturErhvervstyrelsen. Statistik over økologiske jordbrugsbedrifter 2014. 2015 foreløbig. Miljø- og Fødevareudvalget 215-16 MOF Alm.del Bilag 38 Offentligt Side 1 af 7 Mødenotat Mødedato 21. oktober 215 Møde Udfærdiget af Miljø- og Fødevareudvalget Landbrug & Fødevarer Fakta om økologi 215

Læs mere

Økonomisk analyse. Udenlandsk frugt og grønt fortrænger dansk frugt og grønt fra butikshylderne. Importen af frugt og grønt stiger

Økonomisk analyse. Udenlandsk frugt og grønt fortrænger dansk frugt og grønt fra butikshylderne. Importen af frugt og grønt stiger Økonomisk analyse 27. februar 212 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +45 3339 4 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Udenlandsk frugt og grønt fortrænger dansk frugt og grønt fra butikshylderne

Læs mere

BRANCHEUDVALGET FOR FRØ Danish Seed Council Axeltorv 3, 1609 København V

BRANCHEUDVALGET FOR FRØ Danish Seed Council Axeltorv 3, 1609 København V BRANCHEUDVALGET FOR FRØ Danish Seed Council Axeltorv 3, 1609 København V 1. marts 2012 Den samlede danske frøbranches høringssvar på forslag til lov om ændring af lov om afgift af bekæmpelsesmidler Indsendes

Læs mere

Seksagesima d.27.2.11. Mark.4,1-20.

Seksagesima d.27.2.11. Mark.4,1-20. Seksagesima d.27.2.11. Mark.4,1-20. 1 En sædemand om foråret er en håbets figur noget af det mest livsbekræftende man vel kan se, også hvor vi, som nu om stunder møder ham i maskinens form. Sædemanden

Læs mere

Hvor meget bedre omdømme kan man få for 60 millioner kr.?

Hvor meget bedre omdømme kan man få for 60 millioner kr.? status Hvor meget bedre omdømme kan man få for 60 millioner kr.? Kan man reklamere sig til et bedre omdømme? Det korte svar er nej. Det lidt længere svar er ja hvis det hele ikke bare er reklame. Vores

Læs mere

Bilag 1 Indhold på cd-rom

Bilag 1 Indhold på cd-rom Bilag 1 Indhold på cd-rom Lydfil Interview med Keld Korsager o I starten af lydoptagelse en kort uformel snak med journalist på Børsen som anbefalede os at kontakte Keld Korsager. Lydfil Interview med

Læs mere

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ********************************

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** Sagsnr. 07-01-00-173 Ref. RNØ/jtj Den 10. januar 2001 Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** I

Læs mere

TØJ Ayesha & Fitore & Ayesha Fitore

TØJ Ayesha & Fitore & Ayesha Fitore TØJ Ayesha & Fitore & Ayesha Fitore Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...side 1 Indledning...side 2 Problemformulering...side 3 Problemstilling...side 3 Historie...side 4 Produktion...side 5 Økologi...side

Læs mere

Skudt ned over Danmark

Skudt ned over Danmark Jørgen Hartung Nielsen Skudt ned over Danmark Sabotør-slottet, 3 Skudt ned over Danmark Sabotør-slottet, 3 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2010 Illustrationer: Preben Winther

Læs mere

Fakta om avl for større kuld og pattegrisedødelighed

Fakta om avl for større kuld og pattegrisedødelighed Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 286 Offentligt Dyrenes Beskyttelse 2. juni 2010 Sekretariatet Fakta om avl for større kuld og pattegrisedødelighed DR TV avisen satte

Læs mere

Økologiplan Danmark. Sammen om mere økologi Kort version

Økologiplan Danmark. Sammen om mere økologi Kort version Økologiplan Danmark Sammen om mere økologi Kort version 1 Forord Økologien er gået fra at være biodynamisk idealisme i små butikker til i dag at være en naturlig del af supermarkedernes udbud. Den udvikling

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 474 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Dyresundhed Sagsnr.: 2011-20-762-000059 Den 8. juni 2012 FVM 038 GRUNDNOTAT TIL

Læs mere

Strukturudvikling Hvad bliver det til i 2020?

Strukturudvikling Hvad bliver det til i 2020? Fodringsseminar 2014 Strukturudvikling Hvad bliver det til i 2020? Bjarne Kornbek Pedersen Danish Farm Design A/S DANISH FARM DESIGN Udviklingstendenser Udvikling i befolkning 1950-2050 (Kilde: FN) Halvdelen

Læs mere

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 -

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det leteste at sætte gode initiativer i gang

Læs mere

LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup

LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup Terndrupcentrets torv var næsten ikke stort nok, så mange var mødt frem, da formanden for LO Rebild, Allan Busk, bød velkommen til de mange fremmødte. Men der

Læs mere

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det letteste

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14 KEB Alm.del Bilag 161 Offentligt (04)

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14 KEB Alm.del Bilag 161 Offentligt (04) Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14 KEB Alm.del Bilag 161 Offentligt (04) Vi håber, at vi har samme målsætning: En grønnere svinesektor, der bæredygtigt producerer kvalitetsfødevarer. Vi anviser

Læs mere

Penge og papir bremser økologisk fremdrift

Penge og papir bremser økologisk fremdrift Penge og papir bremser økologisk fremdrift Efterspørgslen på økologisk svinekød stiger, men der mangler økologiske grise. Miljøgodkendelser og manglende finansiering gør det besværligt at omlægge en traditionel

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2016 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN DANSK VELSTANDSUDVIKLING HOLDER TRIT Dansk økonomi har siden krisen i 2008 faktisk præsteret en stigning i velstanden, der er lidt højere end i Sverige og på

Læs mere

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university I: Interviewer ST: Respondent

Læs mere

Renten faldet med 2 %-point for små og mellemstore virksomheder

Renten faldet med 2 %-point for små og mellemstore virksomheder Renten faldet med 2 %-point for små og mellemstore virksomheder Små og mellemstore virksomheders rente på kassekreditten er faldet med 2 %-point de seneste 2,5 år. Det er positivt, men det er fortsat bemærkelsesværdigt,

Læs mere

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland 25. marts 2008 Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland Næsten en ud af ti er utilfreds med udviklingsmulighederne hvor de bor Nogle virksomheder mangler arbejdskraft,

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Noter til forældre, som har mistet et barn

Noter til forældre, som har mistet et barn Noter til forældre, som har mistet et barn En vejledning til forældre, som har mistet et barn Udgivet af Forældreforeningen VI HAR MISTET ET BARN At miste et barn er noget af det sværeste, man kan blive

Læs mere

Muligheder for at fodre ikke-drøvtyggere med 100 % økologisk foder. En praktisk tilgang.

Muligheder for at fodre ikke-drøvtyggere med 100 % økologisk foder. En praktisk tilgang. Fodring af ikke drøvtyggere med 100 % økologisk foder 100 % økologisk fodring af enmavede dyr er en kompleks opgave. Paul Poornan, Humphrey Feeds, UK sammenfatter de vigtigste problemstillinger. Artiklen

Læs mere

FORKORTET VERSION. Økologisk Handlingsplan 2020

FORKORTET VERSION. Økologisk Handlingsplan 2020 FORKORTET VERSION Økologisk Handlingsplan 2020 1 Forord Interessen for økologi har aldrig været større. Salget af økologiske varer har nået nye højder og øko-begivenheder, som køernes forårsfest og høstmarkeder,

Læs mere

Multikulturelt arbejdsmiljø er en selvfølge. Sjælland & Øerne. FRA DIN LOKALAFDELING Lokale virksomheder med internationalt perspektiv

Multikulturelt arbejdsmiljø er en selvfølge. Sjælland & Øerne. FRA DIN LOKALAFDELING Lokale virksomheder med internationalt perspektiv LOKALE NYHEDER FRA FØDEVAREFORBUNDET NNF SJÆLLAND & ØERNE LOKALE NYHEDER FRA FØDEVAREFORBUNDET NNF LILLEBÆLT-FYN Sjælland & Øerne Samarbejdet på tværs af nationaliteter fungerer rigtig godt og giver generelt

Læs mere

Det svære liv i en sportstaske

Det svære liv i en sportstaske Det svære liv i en sportstaske Konference: "Når man skal dele ansvaret for et barn Christiansborg, den 31. marts 2011 Formand Peter Albæk, Børns Vilkår Hvordan deler man et barn? Svært at bo to steder

Læs mere

Svinesektorens udfordringer er der løsninger sammen med biogas? Chefkonsulent Bent Ib Hansen Videncenter for Svineproduktion

Svinesektorens udfordringer er der løsninger sammen med biogas? Chefkonsulent Bent Ib Hansen Videncenter for Svineproduktion Svinesektorens udfordringer er der løsninger sammen med biogas? Chefkonsulent Bent Ib Hansen Videncenter for Svineproduktion Axelborg Den 2. marts 2015 Svinekød markedsgrundlag - Adgang til 140 markeder

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

Pas cu pas,- et skridt ad gangen.

Pas cu pas,- et skridt ad gangen. Pas cu pas,- et skridt ad gangen. Udlandspraktik er en fantastisk måde at opleve et andet land. Man møder landets kultur, normer og historie på en helt anden måde, og man oplever det hele på tæt hold Derudover

Læs mere

Bjarne Vest. COO Axzon A/S

Bjarne Vest. COO Axzon A/S Herning Svinekongres : Bjarne Vest Oktober 2015 1 Introduktion 51 år, polsk gift, har 2 børn på 7 og 13 år. Bjarne Vest COO Axzon A/S Har det grønne bevis fra Nordisk Landbrugsskole i Odense. Har boet

Læs mere

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Godaften. Vi danskere er grundlæggende optimister. Vi tror på, at hårdt arbejde betaler sig. Vi tror på, at vi kan komme videre

Læs mere

Program. Velkommen v. Marianne Mollerup Hvad er økologi for dig? Et lille grøntsagsshot Økologiske visioner v. Kenneth Højgaard En lille anretning

Program. Velkommen v. Marianne Mollerup Hvad er økologi for dig? Et lille grøntsagsshot Økologiske visioner v. Kenneth Højgaard En lille anretning Program Velkommen v. Marianne Mollerup Hvad er økologi for dig? Et lille grøntsagsshot Økologiske visioner v. Kenneth Højgaard En lille anretning Udfordringer og muligheder i økologisk omlægning v. Marianne

Læs mere

Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001

Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001 Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001 Kære landsmænd. Allerførst vil jeg gerne ønske jer alle et hjerteligt og velsignet godt nytår. Sidste år på denne tid sagde vi farvel til det gamle årtusinde

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække.

Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Side 1 Urup Kirke. Søndag d. 1. maj 2016 kl. 11.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Salmer.

Læs mere

Foderplanlægning Svin - et modul i FMS

Foderplanlægning Svin - et modul i FMS En introduktion til Foderplanlægning Svin - en del af planlægningsværktøjet FMS Udarbejdet af Ole Jessen, Videncenter for Svineproduktion Foderplanlægning Svin - et modul i FMS Denne introduktion er baseret

Læs mere

Deres ref.: 2009-5430-0156 Vor ref.: Birthe Boisen Dok. nr.: D-211009-4433 Dato: 23. oktober 2009

Deres ref.: 2009-5430-0156 Vor ref.: Birthe Boisen Dok. nr.: D-211009-4433 Dato: 23. oktober 2009 Justitsministeriet Dyrevelfærdskontoret Slotsholmsgade 10 1216 København K Att.: Cristina Gulisano Lyren1 DK-6330 Padborg Telefon: +45 74 67 12 33 Telefax: +45 74 67 43 17 Internet: www.itd.dk e-mail:

Læs mere

Guide. En effektiv model til at håndtere forandringer. Folkeskolereformen.dk er en del af Feggari Personaleudvikling ApS

Guide. En effektiv model til at håndtere forandringer. Folkeskolereformen.dk er en del af Feggari Personaleudvikling ApS Guide En effektiv model til at håndtere forandringer 1 I alle forandringsprocesser er det vigtigt, at skabe en fælles forståelsesramme for de involverede. Måske har du allerede stiftet bekendtskab med

Læs mere

VIDEN vækst balance. forundringskasse. grisen. Landbrug & Fødevarer

VIDEN vækst balance. forundringskasse. grisen. Landbrug & Fødevarer VIDEN vækst balance forundringskasse grisen Landbrug & Fødevarer forundringskasse gris side 2 Klassen i stalden-flyer Landbrug & Fødevarer ønsker, at så mange lærere som muligt kender til de muligheder

Læs mere

Vedlagt omdeles det talepapir, Brancheforeningen for Husstandsvindmøller anvendte i forbindelse med sit foretræde for udvalget torsdag den 6.

Vedlagt omdeles det talepapir, Brancheforeningen for Husstandsvindmøller anvendte i forbindelse med sit foretræde for udvalget torsdag den 6. Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 L 86 Bilag 22 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Til: Dato: Udvalgets medlemmer 6. december 2012 Materiale fra Brancheforeningen for Husstandsvindmøllers

Læs mere

Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækstmarkeder

Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækstmarkeder Organisation for erhvervslivet Januar 21 Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækstmarkeder Af afsætningspolitisk chef Peter Thagesen, PTH@DI.DK og konsulent Jesper Friis, JEF@DI.DK

Læs mere

1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert

1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert 1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert I dag er det vigtigt at huske, at 1. maj er arbejdernes internationale kampdag. I Danmark er 1. maj både en kampdag og en festdag! Men rundt om i verden ser

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. W stillet af Folketingets Miljøudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. W stillet af Folketingets Miljøudvalg Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 253 Offentligt (02) J.nr. NST-4101-00609 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. W stillet af Folketingets Miljøudvalg Spørgsmål W Vil ministeren redegøre for

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser?

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Konkurrencedygtig Hvordan sikrer vi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Uden ville europæerne ikke kende til den velstand, mange nyder i dag. Energi er en forudsætning

Læs mere

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950 Henvisning: Dette er en afskrift af det stenografisk optagne foredrag af Bruno Gröning, som han har holdt den 29. september 1950 hos heilpraktiker Eugen Enderlin i München. Foredrag af Bruno Gröning, München,

Læs mere

Sæsonens første træningsdag

Sæsonens første træningsdag Sæsonens første træningsdag Vækkeuret ringede kl.6.00 her til morgen. Jeg var spændt men også lidt nervøs for hvordan dagen i dag kom til at forløbe. Mest nervøs var jeg nok fordi jeg selv skulle gå på

Læs mere

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt. Export( 2011)

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt. Export( 2011) Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt Export( 2011) Eksporteret licens AfMICHAEL STENVEI Offentliggjort 29.02.12 kl. 16:40 Danskproduceret vindstrøm satte rekord i

Læs mere

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens.

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens. 3 s efter hellig tre konger 2014 DISCIPLENE BAD JESUS: GIV OS STØRRE TRO! Lukas 17,5-10. Livet er en lang dannelsesrejse. Som mennesker bevæger vi os, hver eneste dag, både fysisk og mentalt, gennem de

Læs mere

Bilag. Interview. Interviewguide

Bilag. Interview. Interviewguide Bilag Interviewguide Introduktion: Interviewet vil blandt andet omhandle konsekvenser ved insourcing i forhold det danske marked, hvilke faktorer der ligger til grund for at virksomheders insourcing og

Læs mere

MRSA skal tages alvorligt - men ingen grund til panik

MRSA skal tages alvorligt - men ingen grund til panik MRSA skal tages alvorligt - men ingen grund til panik 450 mennesker fik fakta og konstruktiv debat om husdyr- MRSA på borgermøde på Egtmont Højskolen i Hou Husdyr- MRSA er et problem, som erkendes og tages

Læs mere

Diktat 1 Lørdag morgen

Diktat 1 Lørdag morgen Diktat 1 Lørdag morgen Det begyndte som en helt n l e. Til morgenmad fik vi o u med k f. Og som altid drak vi u. T e var at vi skulle se en film måske den der handler om en k r e. Eller også en s. Men

Læs mere

#4 februar 2012. Dansk eksportudvikling ØKONOMISK TEMA

#4 februar 2012. Dansk eksportudvikling ØKONOMISK TEMA #4 februar 2012 ØKONOMISK TEMA Dansk eksportudvikling Efter en høj vækst igennem 2010 faldt vareeksporten igennem store dele af 2011. Niveauet for den danske vareeksport i 2011 var dog 11,4 pct. højere

Læs mere

VÆKSTFORUM. Energi i Nordjylland. Regionale styrkepositioner og potentialer

VÆKSTFORUM. Energi i Nordjylland. Regionale styrkepositioner og potentialer VÆKSTFORUM Energi i Nordjylland Regionale styrkepositioner og potentialer INTRODUKTION Nordjylland har stærke kompetencer og et stort potentiale inden for vedvarende energi, som Vækstforum Nordjylland

Læs mere

Det er blevet Allehelgens dag.. den dag i året, hvor vi mindes de kære elskede, som ikke er hos os længere!

Det er blevet Allehelgens dag.. den dag i året, hvor vi mindes de kære elskede, som ikke er hos os længere! ALLEHELGEN 2012 HA. Der er dage, hvor jeg slet ikke har lyst til at stå ud af sengen Jeg tænker på hende hele tiden. Der er ikke noget, der er, som det var før. Sådan udtrykte en mand sig. Han havde mistet

Læs mere

- Jeg vil ikke acceptere stigningen. Og jeg vil arbejde aktivt for at knække den kurve.

- Jeg vil ikke acceptere stigningen. Og jeg vil arbejde aktivt for at knække den kurve. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Svar på Spørgsmål 148 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Tale til åbent samråd den 4. februar 2010 i Folketingets

Læs mere

Rammerne for fremtidens landbrug. Jørgen Korning Landdistriktchef

Rammerne for fremtidens landbrug. Jørgen Korning Landdistriktchef Rammerne for fremtidens landbrug Jørgen Korning Landdistriktchef Landdistriktchef på Videncentret for Landbrug 80 ha blandet skov, græs og ager med 19 anguskøer med opdræt Videns- og kompetenceklynge for

Læs mere

Holdninger til socialt udsatte. - Svar fra 1.013 danskere

Holdninger til socialt udsatte. - Svar fra 1.013 danskere Holdninger til socialt udsatte - Svar fra 1.13 danskere Epinion for Rådet for Socialt Udsatte, februar 216 Introduktion Rådet for Socialt Udsatte fik i oktober 213 meningsmålingsinstituttet Epinion til

Læs mere

Projektet KLAP i Danmark

Projektet KLAP i Danmark Projektet KLAP i Danmark Specialkonsulent for beskæftigelse og uddannelse Dan Schimmel, Landsforeningen LEV, Danmark e-post: drs@lev.dk Fra ønsket om tilknytning til arbejdsmarkedet til faktisk beskæftigelse.

Læs mere

Randzoner: Den 1. september blev Danmark rigere

Randzoner: Den 1. september blev Danmark rigere Randzoner: Den 1. september blev Danmark rigere Du får adgang til nye naturområder Den nye lov om randzoner betyder, at alle danskere med tiden får adgang til nye naturområder i op til 10 meter brede zoner

Læs mere

Business Check SVIN 2014. Med driftsgrensanalyser for sohold og produktion af slagtesvin

Business Check SVIN 2014. Med driftsgrensanalyser for sohold og produktion af slagtesvin Business Check SVIN 2014 Med driftsgrensanalyser for sohold og produktion af slagtesvin Business Check SVIN 2014 Hæftet er produceret i et samarbejde mellem de lokale DLBR-virksomheder og SEGES P/S. Redaktion

Læs mere

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå.

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå. Kære venner! For halvandet år siden det var dengang Lars Løkke var statsminister - modtog jeg et brev fra nogle murersvende. De prøvede at komme i kontakt med nogen inde på Christiansborg. De var dødtrætte

Læs mere

Hvordan skaffer man mad til ni milliarder?

Hvordan skaffer man mad til ni milliarder? Hvordan skaffer man mad til ni milliarder? Af: Kristin S. Grønli, forskning.no 3. december 2011 kl. 06:51 Vi kan fordoble mængden af afgrøder uden at ødelægge miljøet, hvis den rette landbrugsteknologi

Læs mere

Faktaark: Iværksættere og jobvækst

Faktaark: Iværksættere og jobvækst December 2014 Faktaark: Iværksættere og jobvækst Faktaarket bygger på analyser udarbejdet i samarbejde mellem Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Djøf. Dette faktaark undersøger, hvor mange jobs der er

Læs mere

FORSIKRING & PENSIONS ÅRSMØDE DEN 7. MAJ 2015 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER]

FORSIKRING & PENSIONS ÅRSMØDE DEN 7. MAJ 2015 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] FORSIKRING & PENSIONS ÅRSMØDE DEN 7. MAJ 2015 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] [Indledning] Tak for invitationen til at komme her i dag. Og lad mig gå lige til sagen og tale lidt om socialisme. Jeg kan huske,

Læs mere

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation teentro frikirkelig konfirmation Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud

Læs mere

Et portræt af de 810.000 private investorer i de danske investeringsforeninger

Et portræt af de 810.000 private investorer i de danske investeringsforeninger Analyse februar 2012 Et portræt af de 810.000 private investorer i de danske investeringsforeninger Investering i forening er et alternativ til at spare direkte op i aktier og obligationer. Når investor

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 SUU alm. del Bilag 424 Offentligt Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. Nej. Danskerne

Læs mere

Rundbordssamtale. Hvorfor er din forening med i Det Fælles Bedste

Rundbordssamtale. Hvorfor er din forening med i Det Fælles Bedste Rundbordssamtale Med Trine Krebs (Landsforeningen Praktisk Økologi), Tanja, Ærtebjerg (Omstilling Danmark), Niels Aagaard (Landsforeningen for Økosamfund), Karen Abrahamsson (Landsforeningen Økologisk

Læs mere

Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune.

Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune. PÅ VEJ TIL 1 Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune. Jeg håber, hæftet i sin nuværende form vil vække interesse for møllens historiske betydning.

Læs mere

Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI

Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI Den blå kløversti 5,5 km Kort beskrivelse af den blå kløversti Fra Brøndbyøster Torv, går man ad Brøndbyøster Boulevard forbi politiskolen, ned til Park Alle

Læs mere

HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION

HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION Denne analyse, lavet i dec. 2006, viser, at ca. 30 % af de organiserede små og mellemstore virksomheder har for lille eller ingen pension eller formue, selvom

Læs mere

Høringssvar fra. Udkast til Forslag til Lov om elektroniske cigaretter m.v.

Høringssvar fra. Udkast til Forslag til Lov om elektroniske cigaretter m.v. Høringssvar fra Udkast til Forslag til Lov om elektroniske cigaretter m.v. Indhold Indledende kommentarer... 1 Problematisk definition af e-cigaretter... 2 Høje gebyrer vil ødelægge branchen... 3 Forbud

Læs mere

Globale ambitioner i Region Midtjylland

Globale ambitioner i Region Midtjylland 23. juni 2011 Globale ambitioner i Region Midtjylland Internationalt. Næsten halvdelen af de små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland har internationale aktiviteter, og jo større og mere vækstivrige

Læs mere

Tag din. Praktik i Europa 2015-2017 ERASMUS+ Local skills in a European context. Indhold

Tag din. Praktik i Europa 2015-2017 ERASMUS+ Local skills in a European context. Indhold Tag din Praktik i Europa 2015-2017 ERASMUS+ Local skills in a European context Indhold Praktik i udlandet under ERASMUS+... 3 Hvad går projektet ud på?... 3 Hvorfor i udlandspraktik via ERASMUS+?... 4

Læs mere

For så vidt angår ordningerne i programmet, så vil foreningen særligt pege på følgende forhold:

For så vidt angår ordningerne i programmet, så vil foreningen særligt pege på følgende forhold: Åbyhøj, Til Erhvervsudvikling NaturErhvervstyrelsen Høringssvar fra Økologisk Landsforening vedr. J.nr. 15-8132-000040 Forslag til ændring af landdistriktsprogrammet 2014-2020 og supplerende miljøvurdering

Læs mere

DET FREMMEDE NYE ÅR OG DE FREMMEDE. Nytårsdag

DET FREMMEDE NYE ÅR OG DE FREMMEDE. Nytårsdag DET FREMMEDE NYE ÅR OG DE FREMMEDE Nytårsdag 2015 har været præget af de fremmede. Tusindvis af flygtninge fra Syrien, Libyen og Afghanistan har oversvømmet Europa. Det har skabt stor bekymring og uro

Læs mere

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 1 24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 Åbningshilsen Vi er kommet i kirke på 24. søndag

Læs mere

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Salmer: Indgangssalme: DDS 749: I østen stiger solen op Salme før prædikenen: DDS 70: Du kom til vor runde jord Salme efter prædikenen: DDS 478: Vi kommer

Læs mere

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006 Gæste-dagplejen Dagplejen Odder Kommune Brugerundersøgelse 2006 Undersøgelsen af gæstedagplejeordningen er sat i gang på initiativ af bestyrelsen Odder Kommunale Dagpleje og er udarbejdet i samarbejde

Læs mere

Sankt Hans-tale, Slogs Herredshus, 23/6 2015.

Sankt Hans-tale, Slogs Herredshus, 23/6 2015. Sankt Hans-tale, Slogs Herredshus, 23/6 2015. Først vil jeg gerne sige tusind tak for muligheden for at tale her i aften. Det er altid dejligt at komme hjem til Bylderup-Bov og se så mange kendte ansigter.

Læs mere

LVK Bestyrelsens beretning ved årsmødet den 6. februar 2014. Fakta om LVK. LVKs udvikling i 2013

LVK Bestyrelsens beretning ved årsmødet den 6. februar 2014. Fakta om LVK. LVKs udvikling i 2013 LVK Bestyrelsens beretning ved årsmødet den 6. februar 2014 I denne beretning vil bestyrelsen se tilbage på året 2013, og redegøre for LVKs aktiviteter i det forgangne år. Vi vil ligeledes prøve at se,

Læs mere

Samlet Funktion Køn Anciennitet Alder

Samlet Funktion Køn Anciennitet Alder Samlet Funktion Køn Anciennitet Alder Løn - hvor enig er du i følgende synspunkter: Lokalt aftalte løntillæg skal udgøre en større del af den samlede løn? ikke- TR % over Antal 44 TR 5 K 14 U 10 ÅR 16

Læs mere

Hun er blevet gammel. Ældre udviklingshæmmede. Af Lone Marie Pedersen, lmp@sl.dk Foto: Carsten Ingemann

Hun er blevet gammel. Ældre udviklingshæmmede. Af Lone Marie Pedersen, lmp@sl.dk Foto: Carsten Ingemann Ældre udviklingshæmmede Vi prikker til hendes erindring Frida er blevet gammel og mister flere og flere færdigheder. Socialpædagog Monica Andersen er en af de medarbejdere, der skal hjælpe Frida med at

Læs mere

Troværdig ekspertise i totalentreprise!

Troværdig ekspertise i totalentreprise! Troværdig ekspertise i totalentreprise! AS S t a l d b y g Troværdig ekspertise... det kan du kende os på! Hos Gråkjær Staldbyg får du automatisk adgang til et bredt spekter af kompetencer inden for moderne

Læs mere

Grøn økonomi, grøn omstilling og grøn vækst Kært barn, mange navne

Grøn økonomi, grøn omstilling og grøn vækst Kært barn, mange navne Grøn økonomi, grøn omstilling og grøn vækst Kært barn, mange navne Henrik Zobbe, Institutleder Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet

Læs mere

Sag nr. 12/13699 Tobøl d 26.05.2013

Sag nr. 12/13699 Tobøl d 26.05.2013 1 Sag nr. 12/13699 Tobøl d 26.05.2013 Da sagen nu skal gå om, vil vi udover vores første ansøgning, med de gener, ulemper og groft krænkelse af privatlivets fred, som vi har af vejens brugere, gerne komme

Læs mere

Gjorde kinesere kunsten efter

Gjorde kinesere kunsten efter Tekst: Henrik Terney Foto: Thomas Yde Gjorde kinesere kunsten efter Et knap 250 år gammelt håndmalet tapet er»genfødt«på Gammel Estrup Herregårdsmuseet på Djursland. En malermester har med små pensler

Læs mere

Udkast til Strategi for Ribe - Version 1.0: Ikke flere ændringer

Udkast til Strategi for Ribe - Version 1.0: Ikke flere ændringer Udkast til Strategi for Ribe - Version 1.0: Ikke flere ændringer 1. Indledning En rapport fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter slog i 2015 fast, at en af årsagerne til Ribes succes er, at nogle

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 26157 Den 15. maj 2014 FVM 273 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til Kommissionens beslutning

Læs mere

Dansk udenrigshandel står stærkt

Dansk udenrigshandel står stærkt Hovedpointer Dansk udenrigshandel klarer sig godt, hvilket blandt andet afspejler sig i et solidt overskud på betalingsbalancen og handelsbalancen. En dekomponering af betalingsbalancen viser, at en stor

Læs mere

FlexNyt. Folingssæson. Fagligt nyt til deltidslandmænd og landboere. Uge 10, 2013

FlexNyt. Folingssæson. Fagligt nyt til deltidslandmænd og landboere. Uge 10, 2013 FlexNyt Indhold Heste Folingssæson Handelsgødning til kløvergræs Frist for indberetning af gødningsregnskaber og sprøjteoplysninger udskydes Husk nye regler for udbringning af gødning Fødevarekædeoplysninger

Læs mere

Rydning af skov i bondestenalderen

Rydning af skov i bondestenalderen Figur 1: Arkæologer klædt i stenaldertøj brænder et stykke skov. De vil finde ud af hvordan bønderne i stenalderen fik nye marker. Rydning af skov i bondestenalderen I bondestenalderen begyndte man at

Læs mere

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom 1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Hvert år får ca. 2.500 danskere enten lymfekræft, leukæmi, MDS eller andre blodkræftsygdomme, og godt 20.000 lever i dag med en af disse sygdomme.

Læs mere

8 pct. vækst den magiske grænse for social stabilitet i Kina Af cand.scient.pol Mads Holm Iversen, www.kinainfo.dk

8 pct. vækst den magiske grænse for social stabilitet i Kina Af cand.scient.pol Mads Holm Iversen, www.kinainfo.dk Nyhedsbrev 2 fra Kinainfo.dk Januar 2009 8 pct. vækst den magiske grænse for social stabilitet i Kina Af cand.scient.pol Mads Holm Iversen, www.kinainfo.dk Tema 1: Kina og finanskrisen 8 pct. vækst den

Læs mere

Beskæftigelse, uddannelse og job

Beskæftigelse, uddannelse og job En artikel fra KRITISK DEBAT Beskæftigelse, uddannelse og job Skrevet af: Poul Hansen Offentliggjort: 02. september 2007 Uddannelse betyder meget for, om man får job, hvilke job, man kan få og ikke mindst

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. Nej. Danskerne har 3,8 km til nærmeste apotek, og det er 90 procent af danskerne tilfredse

Læs mere

EC-VENTILATORER: ENERGIBESPARENDE, EFFEKTIVE OG EKSTREMT LYDSVAGE

EC-VENTILATORER: ENERGIBESPARENDE, EFFEKTIVE OG EKSTREMT LYDSVAGE EC-VENTILATORER: ENERGIBESPARENDE, EFFEKTIVE OG EKSTREMT LYDSVAGE EC-ventilatorer hjælper dig med at spare energi, penge, tid og plads. Dertil kommer integreret trinløs, støjsvag hastighedskontrol, lang

Læs mere