Det matematiske modelbegreb

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det matematiske modelbegreb"

Transkript

1 1 Hensigten med arbejdskortene i -serien er, at I får mulighed for at udvikle modelleringskompetence og derved danne jer et indblik i denne kompetence bliver rustet til at tilrettelægge undervisningsmiljøer/-situationer, hvor elever får mulighed for at udvikle modelleringskompetence får mulighed for at udføre matematisk modellering, samt at afkode, tolke, analysere og vurdere matematiske modeller. -serien består af disse arbejdskort: 1 Hastigheden af et nervesignal i en arm 2 Body Mass Index 3 Det perfekte fotografi 4 Tagrenden 5 Katteskålen 6 Eksempler fra fysik og astronomi

2 2 1 Hastigheden af et nervesignal i en arm Hensigten med dette arbejdskort er, at I får mulighed for gennem eksperimenter at opstille en matematisk model I kapitlet så vi på et eksempel på opstilling af en matematisk model til bestemmelse af et nervesignals hastighed i en arm. Udfør eksperimentet på holdet Opstil en matematisk model og vurdér resultatet. (Vink: Brug lineær regression)

3 3 2 Body Mass Indeks Overvægt er i disse år et stigende problem i store dele af verden. Men hvornår er en person overvægtig? Alle er tilsyneladende enige om, at to egenskaber (der begge kan udtrykkes med tal) må spille ind ved bedømmelsen: Personens vægt og personens højde. Man hvad skal man gøre med disse to tal for at få en slags mål for undervægt, normalvægt og overvægt? Forskellige forslag der kan betragtes som matematiske modeller har gennem tiderne været i spil. Herom handler dette arbejdskort. Hensigten med dette arbejdskort er, at I overvejer forskellige anvendte modeller til beskrivelse af normalvægt og overvægt. I en folder fra Diabetesforeningen kan man læse: Test din risiko for type 2 diabetes danskere har type 2 diabetes uden at vide det. Måske er du en af dem? Hvad er type 2 diabetes Type 2 diabetes er kendt under mange navne: Gammelmandssukkersyge, aldersdiabetes, mild diabetes. Disse navne er misvisende. Type 2 diabetes rammer stadig flere mennesker uanset alder og køn. Type 2 diabetes er en farlig sygdom, men der kan med livsstilsændringer og medicin gøres meget for at undgå alvorlige komplikationer på øjne, kredsløb, nyrer og nerver. Symptomerne på type 2 diabetes er ofte svage. Derfor har du og din læge måske ikke været advaret. Herunder kan du teste, om du er i farezonen med stor risiko for at have type 2 diabetes. Højde og vægtgrænse Trækker du 90 fra din højde i cm, finder du den vægtgrænse, hvor din risiko for livsstilssygdomme generelt øges. Høj risiko for at have type 2 diabetes opstår især ved svær overvægt og visse andre situationer. Når dit BMI (Body Mass Index) overstiger 30, er du svært overvægtig. Det udregnes således: Tag din vægt i kilo. Divider vægten med din højde i meter (fx 1,70) ganget med sig selv. Eksempel: 90 / (1,70 1,70) = 90 / 2,89 BMI = 31,1 Inspireret af dette opslag skal du opstille en matematisk model til bestemmelse af Body Mass Index (BMI).

4 4 Mål din højde og vægt og udveksl dine målepunkter med resten af holdet. Afsæt målepunkterne i et koordinatsystem med højden ud af førsteaksen og vægten op af andenaksen. Normalt siger man, at vægten passer godt til højden, hvis BMI opfylder 20 BMI 25. Udtryk vægten v vha. højden h, når det oplyses at BMI = 20. Indtegn den tilsvarende graf i det koordinatsystem, hvor du har afsat dine målepunkter. Gør derefter det samme med BMI = 25. Hvad betyder det, når et målepunkt ligger mellem de to grafer? Hvad betyder det, når målepunktet ligger over eller under de to grafer? Ernæringseksperten Lars Okholm har angivet følgende tommelfingerregel til at beregne normalvægten ud fra højden: o Tag højden i cm og træk 100 fra. o Træk derefter 10 % fra. o Træk 3 kg fra for kvinder og 1 kg fra for mænd. Udregn normalvægten for gruppens medlemmer vha. Okholms tommelfingerregel. Afsæt disse "Okholm-punkter" i det koordinatsystem, hvor du har afsat dine målepunkter. Brug forskellige symboler for mænd og kvinder. Tegn en ret linje gennem "Okholm-punkterne" for kvinder og en ret linje gennem "Okholm-punkterne" for mænd. Hvordan passer disse "Okholm-linjer" med målepunkterne og med graferne svarende til BMI = 20 og BMI = 25? For maratonløbere regner man som tommelfingerregel med, at vægten skal være en tredjedel af højden målt i cm. Indtegn den tilsvarende graf. Hvilken kropsbygning har de fleste maratonløbere? Ifølge Diabetesforeningen har man øget risiko for at få livsstilssygdomme såsom diabetes (sukkersyge), hvis vægten er mere end højden i cm minus 90. Tegn den graf, der svarer til, at vægten er lig med højden i cm minus 90. Sammenlign med de grafer, der svarer til BMI på hhv. 20 og 25. efleksion: Det for tiden mest omtalte vægtmål er BMI. Overvej hvilken betydning det kan have, at BMI ikke som Okholm-målet skelner mellem mænd og kvinder. Hvordan skulle denne skelnen i givet fald indarbejdes i BMI? En mandlig bodybuilder med en lav fedtprocent kan sagtens have et BMI over 30. Vil man kalde ham overvægtig? Overvej hvilke betydende faktorer, der ikke er inkluderet i BMI-målet.

5 5 3 Det perfekte fotografi Hensigten med dette arbejdskort er, at I skal arbejde aktivt med at opstille en matematisk model ud fra et eksperiment I selv udfører, og at I derefter skal validere jeres matematiske model ser, at man kan tage udgangspunkt forskellige steder i matematikken ved opstilling af en matematisk model for det samme eksperiment. Scenen sættes: En fotograf ønsker at åbne en forretning, hvor folk kan komme ind og tage et billede af sig selv, uden at nogen står og kigger. Han har et kamera, der står på et stativ, og det kan skrues op og ned. Fotografen har brug for en måde, hvorpå han kan fortælle kunderne, i hvilken afstand (L) de skal placere kameraet i forhold til det, de skal fotografere. Hvis de fx vil fotografere sig selv i fuld højde, afhænger afstanden af deres højde (h), og hvis de vil lave et portræt, afhænger afstanden af længden af deres hoved. Fotografen ønsker altså at angive en metode, der gør kunden i stand til at placere kameraet, når kunden har målt højden (h) af det, han/hun ønsker at fotografere. A Bemærk, at kameraet har en fast åbningsvinkel A. Din opgave er at beskrive en metode for fotografen, så han skriftligt kan give de nødvendige informationer til sine kunder. Du kan aflevere resultatet som en graf, en tegning, en tabel eller en ligning. Dvs. du skal opstille en matematisk model.

6 6 Eksperiment: For at indsamle de nødvendige data til at finde en måde at forudsige afstanden, hvis højden af genstanden er kendt, kan du som en»primitiv«model af fotografens kamera bruge paprøret fra en toiletrulle eller køkkenrulle. Du skal også bruge et målebånd. Det anvendte rørs åbningsvinkel antages at være den samme som kameraets. Hvor mange målinger, mener du er det minimale, du kan foretage for at få en rimelig model? Begrund dit svar! Er dine målinger reproducerbare? Validér din model. Hvordan kan du evt. forbedre modellen? Hvordan vil du anbefale fotografen at give kunderne den skriftlige brugsanvisning på anvendelsen af fotografiapparatet: a: som en tabel b: som en graf c: som en ligning d: eller blot forklare det med ord? Begrund dit svar, og lav et forslag til fotografens opslag. Lav selv en brugsanvisning på alle 4 måder, og vurdér hvilken model, der er bedst til hvem. efleksion: Kan man bruge denne modelleringsopgave i folkeskolens ældste klasser? Begrund dit svar. Hvilke kompetencer udover modelleringskompetencen har eleverne mulighed for at udvikle ved at arbejde med denne aktivitet?

7 7 4 Tagrende et geometrisk modelleringsproblem Hensigten med dette arbejdskort er, at I kommer til at bruge og skabe matematik med et konkret udgangspunkt opstiller en model for en praktisk opgave ser, at flere forskellige modeller kan beskrive samme problem får erfaring med at formidle og vurdere løsninger tænker undervisningsdifferentiering konkret. Til opstilling og vurdering af denne model har du brug for et dynamisk geometriprogram. En kvadratisk plade på 2020 cm skal bruges til at fremstille en tagrende. Pladen skal bukkes, således at der fremkommer en rende med lodrette kanter og et rektangulært tværsnit. Bukningerne skal placeres, så rendens rumfang bliver størst mulig. Løs problemet på flere måder. Dog skal du bruge et dynamisk geometriprogram til mindst én løsningsmetode. Vurdér opgaven. Hvad kan man lære af at løse den på forskellige måder? Forestil dig, at du har en 10.klasse, og at du arbejder ud fra princippet undervisningsdifferentiering. Find en række måder, du kan tænke dig elever i 10. klasse kan gå i gang med opgaven på.

8 8 Undervisningsdifferentiering med opgaven Når jeg har stillet dem en åben opgave, ved jeg simpelthen ikke, hvordan jeg skal hjælpe dem i gang. Jeg kan jo selv kun bruge formlen, sagde en lærerstuderende, som i en praktik underviste i rumfang i en 8. klasse. At kunne undervisningsdifferentiere forudsætter bl.a., at man kan gå ind på en tankegang, som eleven har kan finde flere indgangsvinkler til en opgave og flere muligheder undervejs kan vurdere, hvad der skal til for at gøre en opgave lettere eller vanskeligere. Det er ikke så ligetil! Det kræver kendskab til den enkelte elev, og det kræver viden om forskellige faglige muligheder. De følgende tre opgaver efterfulgt af de mange løsningsskitser sætter fokus på de faglige muligheder. Sæt jer nogle stykker sammen og se på de løsninger, I allerede har fremstillet. Sammenlign dem og find ud af, hvad I mener elever i 10. klasse skal kunne for at gå ind i de forskellige løsningsmodeller. Inddrag nu flere løsningsmuligheder. Herunder er skitseret en række indgangsvinkler til opgaven, som viser forskellige metoder, lærerstuderende har brugt for at løse opgaven. Nogle af løsningsmulighederne kunne bruges i en 10. klasse andre er på jeres niveau. I nogle af dem anvendes måske matematik, som I ikke alle har mødt før. Se løsningsskitserne igennem og sammenlign med jeres egne forslag. Kan I sætte jer ind i opgaveløserens forslag? Kan I se relationer mellem forskellige løsningsmuligheder? Hvad vil I foreslå en elev i klasse, som siger: Jeg kan slet ikke komme i gang med opgaven? Løsningsskitser 1. Jeg prøver mig frem. Jeg tager et stykke papir, der er 20 cm på hver led. Jeg bøjer 1 cm op i hver side og regner rumfanget ud. Det bliver cm 3. Sådan fortsætter jeg, til jeg finder det største rumfang. 2. Jeg kalder det ombukkede stykke for x. Så er der 20 2x tilbage til bunden. umfanget bliver derfor 2 ( x) x(20 2 x) x 40x Nu kan jeg lave en tabel over (x) for forskellige værdier af x: x 1 cm 2 cm 3 cm 4 cm 5 cm L umfang 360 cm cm cm 3 L

9 9 3. Hvis x = 0, er rumfanget 0. Hvis x vokser, vokser rumfanget indtil et vist sted, hvorefter det aftager, indtil x = 10, hvor det igen er 0. Hvis stigning og fald i rumfang er symmetrisk, må et gæt på 5 være fornuftigt. Hypotese: x = umfanget må blive størst, når tværsnitsarealet er størst, da længden af renden hele tiden er den samme. Derfor kan jeg nøjes med at kigge på arealet enderne: A( x) x(20 2 x) 20x 2x 2 Jeg laver så en tabel. 5. Arealet x(20 2 x) 20x 2x 2 Når vi nu ved, at ethvert andengradspolynomiums grafiske billede er en parabel, kan man se: Nulpunkterne fås for x = 0 og for x = 10. Da parablen er symmetrisk, må toppunktet ligge midt imellem, så det må ske for x = A( x) x(20 2 x) 20x 2x 2 Det er en funktion af x, som jeg skal bruge maksimum for. Jeg kan huske, at man kan bruge differentialregning og finde nulpunkter for den afledede funktion: A'( x) 20 4x Så får jeg: A'( x) 0 4x 20 x 5 L 7. Jeg vil bruge et regneark, for så kan jeg nemt ændre springet mellem de x-værdier, jeg sætter ind: 8. Grafen for arealfunktionen er en parabel, der vender grenene nedad. Maksimum må findes i toppunktet, og jeg kan huske noget, der hedder toppunktsformlen: T b D, 2a 4a

10 10 9. Jeg bruger grafregneren. Jeg skriver funktionen ind og ser dens graf og aflæser maksimum for den. 10. Jeg har fået arealudtrykket til 20 x 1 x 10x x Det har maksimum for x = 10, så der skal bukkes 5 cm op, og så bliver rumfanget lig med 1000 cm 3. Andre muligheder for tagrenden Hvad nu hvis: vinklen mellem bunden af tagrenden og siderne var større end 90 grader, eller mindre end 90 grader. Lav en model i et geometriprogram. Kan du lave en dynamisk model? Undersøg hvilken vinkel og hvilken størrelse af ombøjningen, der giver det største volumen bliver det større end maksimum, da vinklen var 90 grader? tagrenden bukkes, til en halvcirkel ligesom en almindelig tagrende? Hvor stort bliver rumfanget så?

11 11 5 Katteskålen Af alle Guds skabninger er der kun én, der ikke kan gøres til slave. Det er katten. Hvis man kunne krydse mennesket med en kat, ville det forbedre mennesket, men forringe katten. Mark Twain, amerikansk forfatter Et hjem uden en kat kan godt være et kærligt hjem men hvordan vil det bevise det? - også Mark Twain Katte har selvfølgelig ikke meget med matematik at gøre, vil de fleste nok mene. Der findes dog mennesker, som tillægger katten visse matematiske evner: Katte kan med matematisk nøjagtighed beregne præcis, hvor de skal sidde for at være mest i vejen. Pam Brown, australsk poet Det er fx ikke unormalt, at netop som du vil scanne nogle billeder ind på din tre-i-én-printer, er den blevet indtaget af din kat! Og katten flytter sig nødigt og kun under højlydte protester. Hensigten med dette arbejdskort er, at I arbejder efter samme retningslinjer som i arbejdskort 4 blot med et nyt problem.

12 12 Matematiske evner eller ikke matematiske evner katte skal som alle andre levende væsener have noget at spise med jævne mellemrum. Og har man kat i en lejlighed eller et hus, er det praktisk, at kattemaden ikke spredes over hele matriklen. En spiseskål til katten er derfor et must. Dette arbejdskort bringer hjælp (som dog også kan bruges af hundeejere). I skal bruge: Et stykke papir (fx et A4-ark), tape, en saks og et passende computerprogram. Vi forestiller os følgende problem: Du har et fladt stykke metal, der er ca. 20cm 30 cm og en kat! Du ønsker at lave en kasseformet madskål til din kat ved at skære et kvadrat ud af hvert hjørne og derefter folde kanterne op, så de danner siderne af kassen (madskålen skal ikke have låg). Du ønsker at lave en madskål med størst muligt rumfang, derfor er det dit problem at finde ud af siden i det kvadrat, der skal skæres ud, for at rumfanget af kassen bliver maksimalt. Da et A-4 papir stort set er ca. 20cm 30 cm finder du på at lave nogle modeller i A-4 papir med forskelligt udskær i siderne. Før du begynder at skære kvadrater ud i hjørnerne af papiret, vurdér da, hvor stor du tror siden x i det udskårne kvadrat skal være for at rumfanget bliver maksimalt. Skriv dit skøn ned. Du er så heldig, at du befinder dig i et lokale med en del andre mennesker. For at spare tid, bed da de andre om at skære kvadrater med forskellige sidelængder ud af et stykke A4- papir. Når I alle har lavet forskellige modeller af kassen, sammenlign dem da, og vurdér hvilken kasse, der ser ud til at have det største rumfang. Skriv værdien for x og sammenlign, med dit skøn fra punkt 1. Opstil en matematisk model for problemet, brug et passende computerprogram. Vurdér dit skøn i forhold til den matematiske model.

13 13 Også her skal I forholde jer til nogle løsningsskitser fremsat af lærerstuderende. Se løsningsskitserne igennem og sammenlign med jeres egne forslag. Kan I sætte jer ind i opgaveløserens forslag? Kan I se relationer mellem forskellige løsningsmuligheder? Hvad vil I foreslå en elev i klasse, som siger: Jeg kan slet ikke komme i gang med opgaven? 1. Hvis vi bukker x cm om til siden, må rumfanget blive: ( x) x(20 2 x) (30 2 x) Vi kan differentiere og finde nulpunkter og fortegn for (x). 2. Lad os prøve at se praktisk på det: Hvis x = 0, er der ikke nogen æske, og så er rumfanget 0. Hvis x = 10, er der ingen bund, og så er rumfanget også 0. Så må størsteværdien ligge et sted imellem. Vi kunne jo lave en tabel og lade x være 1, 2, 3, osv. Kan vi så komme så tæt på, som vi vil? 3. Jeg tegner grafen i GeoGebra og aflæser maksimum.

14 14 6 Eksempler fra fysik og astronomi Hensigten med dette arbejdskort er, at I eksperimentelt udvikler formler, dvs. udfører et eksperiment og ud fra dette opstiller en sammenhæng mellem de variable i eksperimentet vurderer den udviklede models validitet og reproducerbarhed (reliabilitet) får mulighed for at afkode matematiske modeller fra et andet fagområde. Pendulet: Lav eksperimenter, der kan hjælpe dig med at finde formlen for et penduls svingningstid. Du kan fx gøre som følger: Hæng en sten eller et metallod op i en snor. Dette kaldes et pendul. Pendulet sættes i svingninger. Svingningstiden er defineret som tiden for en hel svingning dvs. den tid det tager pendulet at svinge fra en yderstilling og tilbage til den samme stilling. Hvad er det, der bestemmer denne svingningstid? Overvej hvilke variable (parametre) i situationen, der kan have indflydelse på svingningstiden: er det fx loddets masse, tidspunktet på dagen, snorens længde, snorens tykkelse, dagkursen på dollars, udsvingets størrelse, temperaturen i lokalet osv. Er svingningstiden reproducerbar eller ændrer den sig over tid? Hvis den ikke er det, giver undersøgelsen jo ingen mening. Har vi fået alle parametre med? Når I har fået reduceret antallet af parametre som I mener har indflydelse på svingningstiden, kan I starte eksperimentet. Efter nogle forsøg vil I konstatere, at det kun er en parameter, der har virkelig stor betydning for svingningstiden. Dvs. det bliver muligt for jer at beskrive svingningstiden som en funktion af denne ene parameter/variable. I kan nu ved at afbilde jeres resultater grafisk prøve at skyde jer ind på, hvilken funktion der er tale om. Når I har fundet en formel for svingningstiden, kan I prøve om formlen også gælder for andre genstande end den i eksperimentet anvendte. I det gamle bornholmerur sidder et pendul er der noget forbindelse mellem dette pendul og det I har fundet? Hvad er svingningstiden for pendulet i et bornholmerur?

15 15 Afkodning af matematiske modeller: Keplers love: Da Keplers love er bestemmende for, hvordan vores planet Jorden bevæger sig omkring Solen, hører det næsten med til at almindelig dannelse at kende til dem. Kepler var ansat hos Tycho Brahe, og efter dennes død i 1601 huggede Kepler Tycho Brahes imponerende samling af nøjagtige observationer. Kepler var overbevist om, at Vorherre havde udvalgt Tycho Brahe til at udføre observationerne og ham selv til at tolke dem. Efter i 4 år at have arbejdet med forskellige modeller, der kunne forklare målingerne, kunne Kepler endelig fastslå den sande bevægelse for planeterne. De blev udformet som Keplers 1. og 2. lov: Planeterne følger i deres bevægelse en ellipse med Solen i det ene brændpunkt. Planeterne bevæger sig hurtigst, når de er tættest på Solen, og langsomst, når de er længst væk fra Solen. Der gik yderligere 14 år, før Kepler fik opstillet sammenhængen mellem planeternes middelafstande til Solen og deres omløbstider (Keplers 3. lov). Den matematiske model/formel kom til at se således ud: T 3 G M 4π hvor: er planetens middelafstand fra Solen (målt i meter), T er planetens omløbstid omkring Solen (målt i sekunder), M er Solens masse (målt i kg) og G er gravitationskonstanten (en universalkonstant, som måles i m 3 /(kgsek 2 )). 2 2 Forklar med ord, hvad formlen udtrykker. Idet G = 6,6726 m 3 /(kg sek 2 ) skal du fra formlen isolere M på den ene side, og derefter finde Solens masse ved at indsætte velkendte data for og T, når Jorden er den planet formlen bruges på. Kan Keplers 3. lovs gyldighedsområde udvides? Prøv fx at undersøge, om Keplers 3. lov også gælder for Jupiter og de fire største af Jupiters måner. Dem opdagede Galilei med sin nyerhvervede kikkert i Måne Omløbstid T Afstand Io 1,769 døgn km Europa 3,551 døgn km Ganymedes 7,155 døgn km Callisto 16,69 døgn km

16 opgaver, hvor arbejdet med funktionsbegrebet er centralt og hvor det er oplagt at inddrage it

16 opgaver, hvor arbejdet med funktionsbegrebet er centralt og hvor det er oplagt at inddrage it 16 opgaver, hvor arbejdet med funktionsbegrebet er centralt og hvor det er oplagt at inddrage it Tanker bag opgaverne Det er min erfaring, at elever umiddelbart vælger at bruge det implicitte funktionsbegreb,

Læs mere

Geometri i plan og rum

Geometri i plan og rum INTRO I kapitlet arbejder eleverne med plane og rumlige figurers egenskaber og med deres anvendelse som geometriske modeller. I den forbindelse kommer de bl.a. til at beskæftige sig med beregninger af

Læs mere

Grønland. Matematik A. Højere teknisk eksamen

Grønland. Matematik A. Højere teknisk eksamen Grønland Matematik A Højere teknisk eksamen Onsdag den 12. maj 2010 kl. 9.00-14.00 Matematik A Prøvens varighed er 5 timer. Alle hjælpemidler er tilladt. Ved valgopgaver må kun det anførte antal afleveres

Læs mere

Optimale konstruktioner - når naturen former. Opgaver. Opgaver og links, der knytter sig til artiklen om topologioptimering

Optimale konstruktioner - når naturen former. Opgaver. Opgaver og links, der knytter sig til artiklen om topologioptimering Opgaver Opgaver og links, der knytter sig til artiklen om solsikke Opgave 1 Opgave 2 Opgaver og links, der knytter sig til artiklen om bobler Opgave 3 Opgave 4 Opgaver og links, der knytter sig til artiklen

Læs mere

Modellering med Lego education kran (9686)

Modellering med Lego education kran (9686) Modellering med Lego education kran (9686) - Et undervisningsforløb i Lego education med udgangspunkt i matematiske emner og kompetencer Af: Ralf Jøker Dohn Henrik Dagsberg Kranen - et modelleringsprojekt

Læs mere

Lærervejledning Modellering (3): Funktioner (1):

Lærervejledning Modellering (3): Funktioner (1): Lærervejledning Formål Gennem undersøgelsesbaseret undervisning anvendes lineære sammenhænge, som middel til at eleverne arbejder med repræsentationsskift og aktiverer algebraiske teknikker. Hvilke overgangsproblemer

Læs mere

fsa 1 For lidt eller for meget søvn? 2 Til sundhedsplejerske 3 Erobre flaget 4 På efterskole 5 Sammenhænge i kvadrater Matematisk problemløsning

fsa 1 For lidt eller for meget søvn? 2 Til sundhedsplejerske 3 Erobre flaget 4 På efterskole 5 Sammenhænge i kvadrater Matematisk problemløsning fsa Folkeskolens Afgangsprøve Matematisk problemløsning Maj 2011 Som bilag til dette opgavesæt er vedlagt et svarark 1 For lidt eller for meget søvn? 2 Til sundhedsplejerske 3 Erobre flaget 4 På efterskole

Læs mere

Kasteparabler i din idræt øvelse 1

Kasteparabler i din idræt øvelse 1 Kasteparabler i din idræt øvelse 1 Vi vil i denne første øvelse arbejde med skrå kast i din idræt. Du skal lave en optagelse af et hop, kast, spark eller slag af en person eller genstand. Herefter skal

Læs mere

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0 BAndengradspolynomier Et polynomium er en funktion på formen f ( ) = an + an + a+ a, hvor ai R kaldes polynomiets koefficienter. Graden af et polynomium er lig med den højeste potens af, for hvilket den

Læs mere

6. Regression. Hayati Balo,AAMS. 1. Nils Victor-Jensen, Matematik for adgangskursus, B-niveau 1

6. Regression. Hayati Balo,AAMS. 1. Nils Victor-Jensen, Matematik for adgangskursus, B-niveau 1 6. Regression Hayati Balo,AAMS Følgende fremstilling er baseret på 1. Nils Victor-Jensen, Matematik for adgangskursus, B-niveau 1 6.0 Indledning til funktioner eller matematiske modeller Mange gange kan

Læs mere

Kommentarer til matematik B-projektet 2015

Kommentarer til matematik B-projektet 2015 Kommentarer til matematik B-projektet 2015 Mandag d. 13/4 udleveres årets eksamensprojekt i matematik B. Dette brev er tænkt som en hjælp til vejledningsprocessen for de lærere, der har elever, som laver

Læs mere

Vejledende besvarelse

Vejledende besvarelse Side 1 Vejledende besvarelse 1. Skitse af et andengradspolynomium Da a>0 og da parablen går gennem (3,-1) skal f(3)=-1. Begge dele er opfyldt, hvis f (x )=x 2 10, hvor en skitse ses her: Da grafen skærer

Læs mere

Kapitlet indledes med en beskrivelse af - og opgaver med - de tre former for sandsynlighed, som er omtalt i læseplanen for 7.- 9.

Kapitlet indledes med en beskrivelse af - og opgaver med - de tre former for sandsynlighed, som er omtalt i læseplanen for 7.- 9. Kapitlet indledes med en beskrivelse af - og opgaver med - de tre former for sandsynlighed, som er omtalt i læseplanen for 7.- 9. klassetrin: statistisk sandsynlighed, kombinatorisk sandsynlighed og personlig

Læs mere

GUX. Matematik Niveau B. Prøveform b

GUX. Matematik Niveau B. Prøveform b GUX Matematik Niveau B Prøveform b August 014 GUX matematik B august 014 side 0 af 5 Matematik B Prøvens varighed er 4 timer. Delprøven uden hjælpemidler består af opgaverne 1 til 6 med i alt 6 spørgsmål.

Læs mere

Lineære modeller. Taxakørsel: Et taxa selskab tager 15 kr. pr. km man kører i deres taxa. Hvis vi kører 2 km i taxaen koster turen altså

Lineære modeller. Taxakørsel: Et taxa selskab tager 15 kr. pr. km man kører i deres taxa. Hvis vi kører 2 km i taxaen koster turen altså Lineære modeller Opg.1 Taxakørsel: Et taxa selskab tager 15 kr. pr. km man kører i deres taxa. Hvis vi kører 2 km i taxaen koster turen altså Hvor meget koster det at køre så at køre 10 km i Taxaen? Sammenhængen

Læs mere

Matematik A-niveau STX 24. maj 2016 Delprøve 2 VUC Vestsjælland Syd. www.matematikhjaelp.tk

Matematik A-niveau STX 24. maj 2016 Delprøve 2 VUC Vestsjælland Syd. www.matematikhjaelp.tk Matematik A-niveau STX 24. maj 2016 Delprøve 2 VUC Vestsjælland Syd www.matematikhjaelp.tk Opgave 7 - Eksponentielle funktioner I denne opgave, bliver der anvendt eksponentiel regression, men først defineres

Læs mere

GEOMETRI I PLAN OG RUM

GEOMETRI I PLAN OG RUM LÆRERVEJLEDNING GEOMETRI I PLN OG RUM Kopiark Indhold og kommentarer Vejledende sværhedsgrad Tilknytning til Kolorit 9 matematik grundbog Navne på figurer På siden arbejder eleverne med navnene på forskellige

Læs mere

for matematik på C-niveau i stx og hf

for matematik på C-niveau i stx og hf VariabelsammenhÄnge generelt for matematik på C-niveau i stx og hf NÅr x 2 er y 2,8. 2014 Karsten Juul 1. VariabelsammenhÄng og dens graf og ligning 1.1 Koordinatsystem I koordinatsystemer (se Figur 1):

Læs mere

Naturvidenskab. En fællesbetegnelse for videnskaberne om naturen, dvs. astronomi, fysik, kemi, biologi, naturgeografi, biofysik, meteorologi, osv

Naturvidenskab. En fællesbetegnelse for videnskaberne om naturen, dvs. astronomi, fysik, kemi, biologi, naturgeografi, biofysik, meteorologi, osv Naturvidenskab En fællesbetegnelse for videnskaberne om naturen, dvs. astronomi, fysik, kemi, biologi, naturgeografi, biofysik, meteorologi, osv Naturvidenskab defineres som menneskelige aktiviteter, hvor

Læs mere

Matematik B. Studentereksamen

Matematik B. Studentereksamen Matematik B Studentereksamen st10-mat/b-108010 Torsdag den 1. august 010 kl. 9.00-13.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål. Delprøven

Læs mere

MATEMATIK. GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål

MATEMATIK. GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål MATEMATIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål KOMMENTAR Vi har i det følgende foretaget en analyse og en sammenstilling af vore materialer til skriftlig

Læs mere

Vejledende Matematik A

Vejledende Matematik A Vejledende Matematik A Prøvens varighed er 5 timer. Alle hjælpemidler er tilladt. Af opgaverne 10A, 10B, 10C og 10D skal kun én opgave afleveres til bedømmelse. Hvis flere end én opgave afleveres, bedømmes

Læs mere

Mål Kompetencer Matematiske arbejdsmåder. Problembehandling. Ræsonnement

Mål Kompetencer Matematiske arbejdsmåder. Problembehandling. Ræsonnement Forslag til årsplan for 9. klasse, matematik Udarbejdet af Susanne Nielson og Pernille Peiter revideret august 2011 af pædagogisk konsulent Rikke Teglskov 33-38 Rumgeometri Kende og anvende forskellige

Læs mere

fs10 1 Rejsen til New York 2 Fra fahrenheit til celsius 3 Højde og vægt 4 Sukkerroer 5 Afstand til en båd 6 Regulær ottekant Matematik

fs10 1 Rejsen til New York 2 Fra fahrenheit til celsius 3 Højde og vægt 4 Sukkerroer 5 Afstand til en båd 6 Regulær ottekant Matematik fs10 10.-klasseprøven Matematik December 2012 Et svarark er vedlagt som bilag til dette opgavesæt 1 Rejsen til New York 2 Fra fahrenheit til celsius 3 Højde og vægt 4 Sukkerroer 5 Afstand til en båd 6

Læs mere

Årsplan for 5. klasse, matematik

Årsplan for 5. klasse, matematik Ringsted Lilleskole, Uffe Skak Årsplan for 5. klasse, matematik Som det fremgår af nedenstående uddrag af undervisningsministeriets publikation om fælles trinmål til matematik efter 6. klasse, bliver faget

Læs mere

Some like it HOT: Højere Ordens Tænkning med CAS

Some like it HOT: Højere Ordens Tænkning med CAS Some like it HOT: Højere Ordens Tænkning med CAS Bjørn Felsager, Haslev Gymnasium & HF, 2001 I år er det første år, hvor CAS-forsøget er et standardforsøg og alle studentereksamensopgaverne derfor foreligger

Læs mere

Matematik A studentereksamen

Matematik A studentereksamen Xxxx Side 1 af 11 Opgave 7 Jeg aflæser af boksplottet for personbeskatningen i 2007 medianen til. Første og anden kvartil aflæser jeg til hhv. og. Den mindst observerede personbeskatning i år 2007 var

Læs mere

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui Polynomier opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui Polynomier opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui Polynomier opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå Kort gennemgang af polynomier og deres egenskaber. asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd

Læs mere

MATEMATIK. Formål for faget

MATEMATIK. Formål for faget MATEMATIK Formål for faget Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede

Læs mere

Trigonometri. Store konstruktioner. Måling af højde

Trigonometri. Store konstruktioner. Måling af højde Trigonometri Ordet trigonometri er sammensat af de to ord trigon og metri, hvor trigon betyder trekant og metri kommer af det græske ord metros, som kan oversættes til måling. Så ordet trigonometri er

Læs mere

Netopgaver. Kapitel 4 At tilpasse kurver til punkter

Netopgaver. Kapitel 4 At tilpasse kurver til punkter 1 Netopgaver Nogle af Omegas opgaver og et enkelt bevis er lagt her på nettet. Idéen til dette opstod, da vi kunne se, at sidetallet i Omega skulle holdes nede for at give en bekvem og håndterbar bog.

Læs mere

Matematik B-niveau STX 7. december 2012 Delprøve 1

Matematik B-niveau STX 7. december 2012 Delprøve 1 Matematik B-niveau STX 7. december 2012 Delprøve 1 Opgave 1 Af trekanterne ABC og DEF ses ABC med b = 6 og c = 10. Der bestemmes for a. Tallene indsættes Så sidelængden er regnet til 8. For at bestemme

Læs mere

Delprøven uden hlælpemidler

Delprøven uden hlælpemidler Matematik B - Juni 2014 Af hensyn til CAS-programmet er der anvendt punktum som decimaltegn. Delprøven uden hlælpemidler Opgave 1 AB=8, A1B=12, AC=10 Opgave 2 Hvor y er salget af øko. fødevarer i mio.

Læs mere

Årsplan for 5. klasse, matematik

Årsplan for 5. klasse, matematik Årsplan for 5. klasse, matematik I matematik bruger vi bogsystemet Sigma som grundmateriale. I systemet er der, ud over også kopiark og tests tilknyttet de enkelte kapitler. Systemet er udarbejdet så det

Læs mere

Matematikprojekt Belysning

Matematikprojekt Belysning Matematikprojekt Belysning 2z HTX Vibenhus Vejledning til eleven Du skal nu i gang med matematikprojektet Belysning. Dokumentationen Din dokumentation skal indeholde forklaringer mm, således at din tankegang

Læs mere

Årsplan/aktivitetsplan for matematik i 6.c 2012-2013

Årsplan/aktivitetsplan for matematik i 6.c 2012-2013 Årsplan/aktivitetsplan for matematik i 6.c 2012-2013 Undervisere: Marianne Kvist (MKV) & Asger Poulsen (APO) Omfang: mandag kl. 10 00 11 20, onsdag kl. 10 00 11 20 4 lektioner pr. uge Matematikken i 6.c

Læs mere

Mundtlig prøve i Matematik

Mundtlig prøve i Matematik Mundtlig prøve i Matematik Tirsdag d. 9. september 2014 CFU Sjælland Mikael Scheby NTS-Center Øst Dagens indhold Prøvebekendtgørelse highlights Vekselvirkning mellem formalia, oplæg og arbejde med eksempler

Læs mere

Formler, ligninger, funktioner og grafer

Formler, ligninger, funktioner og grafer Formler, ligninger, funktioner og grafer Omskrivning af formler, funktioner og ligninger... 1 Grafisk løsning af ligningssystemer... 1 To ligninger med to ubekendte beregning af løsninger... 15 Formler,

Læs mere

Matematik interne delprøve 09 Tesselering

Matematik interne delprøve 09 Tesselering Frederiksberg Seminarium Opgave nr. 60 Matematik interne delprøve 09 Tesselering Line Købmand Petersen 30281023 Hvad er tesselering? Tesselering er et mønster, der består af en eller flere figurer, der

Læs mere

Funktioner generelt. for matematik pä B- og A-niveau i stx og hf. 2014 Karsten Juul

Funktioner generelt. for matematik pä B- og A-niveau i stx og hf. 2014 Karsten Juul Funktioner generelt for matematik pä B- og A-niveau i st og hf f f ( ),8 014 Karsten Juul 1 Funktion og dens graf, forskrift og definitionsmängde 11 Koordinatsystem I koordinatsystemer (se Figur 1): -akse

Læs mere

Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole

Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole Undervisningsplan for faget matematik Ørestad Friskole 1. af 11 sider Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole Undervisningsplanens indhold Undervisningens organisering og omfang side 2

Læs mere

WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Brandbjerg Højskole, den 25. november 2015

WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Brandbjerg Højskole, den 25. november 2015 WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Brandbjerg Højskole, den 25. november 2015 opstille og synliggøre læringsmål knyttet til repræsentation og symbolbehandling på forskellige klassetrin udvikle og vurdere undervisningsaktiviteter

Læs mere

MATEMATIK A-NIVEAU. Anders Jørgensen & Mark Kddafi. Vejledende eksempler på eksamensopgaver og eksamensopgaver i matematik, 2012

MATEMATIK A-NIVEAU. Anders Jørgensen & Mark Kddafi. Vejledende eksempler på eksamensopgaver og eksamensopgaver i matematik, 2012 MATEMATIK A-NIVEAU Vejledende eksempler på eksamensopgaver og eksamensopgaver i matematik, 01 Kapitel 3 Ligninger & formler 016 MATEMATIK A-NIVEAU Vejledende eksempler på eksamensopgaver og eksamensopgaver

Læs mere

xxx xxx xxx Potensfunktioner Potensfunktioner... 2 Opgaver... 8 Side 1

xxx xxx xxx Potensfunktioner Potensfunktioner... 2 Opgaver... 8 Side 1 Potensfunktioner Potensfunktioner... Opgaver... 8 Side Potensfunktioner Funktioner der kan skrives på formen y a = b kaldes potensfunktioner. Her er nogle eksempler på potensfunktioner: y = y = y = - y

Læs mere

Fra tilfældighed over fraktaler til uendelighed

Fra tilfældighed over fraktaler til uendelighed Fra tilfældighed over fraktaler til uendelighed Tilfældighed Hvor tilfældige kan vi være? I skemaet ved siden af skal du sætte 0 er og 1-taller, ét tal i hvert felt. Der er 50 felter. Du skal prøve at

Læs mere

Opgave 1 10. Opgave 2 Andengradsligningen løses, idet. Opgave 3. 11 er en løsning til ligningen, da:

Opgave 1 10. Opgave 2 Andengradsligningen løses, idet. Opgave 3. 11 er en løsning til ligningen, da: 7. marts 0 FVU AVU HF X FAG : Matematik B ark nr. antal ark 8 Opgave 0 a b 5 a b 5 = b 3 er en løsning til ligningen, da: = 9 = 3 Opgave Andengradsligningen løses, idet a = b = 3 c = 4 d (diskriminanten)

Læs mere

Matematik A. Studentereksamen

Matematik A. Studentereksamen Matematik A Studentereksamen stx123-mat/a-07122012 Fredag den 7. december 2012 kl. 9.00-14.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål. Delprøven

Læs mere

Folkeskolens Afgangsprøve. Matematisk problemløsning. maj 2007. Som bilag til dette opgavesæt er vedlagt et svarark

Folkeskolens Afgangsprøve. Matematisk problemløsning. maj 2007. Som bilag til dette opgavesæt er vedlagt et svarark Folkeskolens Afgangsprøve Matematisk problemløsning maj 2007 Som bilag til dette opgavesæt er vedlagt et svarark Mursten De første danske bygninger af mursten blev opført omlaing år 1160. I 1.1 I Hvor

Læs mere

Kulstofnanorør - småt gør stærk Side 20-23 i hæftet

Kulstofnanorør - småt gør stærk Side 20-23 i hæftet Kulstofnanorør - småt gør stærk Side 20-23 i hæftet SMÅ FORSØG OG OPGAVER Lineal-lyd 1 Lineal-lyd 2 En lineal holdes med den ene hånd fast ud over en bordkant. Med den anden anslås linealen. Det sker ved

Læs mere

Kort om Eksponentielle Sammenhænge

Kort om Eksponentielle Sammenhænge Øvelser til hæftet Kort om Eksponentielle Sammenhænge 2011 Karsten Juul Dette hæfte indeholder bl.a. mange småspørgsmål der gør det nemmere for elever at arbejde effektivt på at få kendskab til emnet.

Læs mere

Differentialregning Infinitesimalregning

Differentialregning Infinitesimalregning Udgave 2.1 Differentialregning Infinitesimalregning Noterne gennemgår begreberne differentialregning, og anskuer dette som et derligere redskab til vækst og funktioner. Noterne er supplement til kapitel

Læs mere

Eksempel på logistisk vækst med TI-Nspire CAS

Eksempel på logistisk vækst med TI-Nspire CAS Eksempel på logistisk vækst med TI-Nspire CAS Tabellen herunder viser udviklingen af USA's befolkning fra 1850-1910 hvor befolkningstallet er angivet i millioner: Vi har tidligere redegjort for at antallet

Læs mere

Reelle tal. Symbolbehandlingskompetencen er central gennem arbejdet med hele kapitlet i elevernes arbejde med tal og regneregler.

Reelle tal. Symbolbehandlingskompetencen er central gennem arbejdet med hele kapitlet i elevernes arbejde med tal og regneregler. Det første kapitel i grundbogen til Kolorit i 9. klasse handler om de reelle tal. Første halvdel af kapitlet har karakter af at være opsamlende i forhold til, hvad eleverne har arbejdet med på tidligere

Læs mere

Eksperimenterende undersøgelse af vinkelsummer i 4. 6.kl.

Eksperimenterende undersøgelse af vinkelsummer i 4. 6.kl. Eksperimenterende undersøgelse af vinkelsummer i 4. 6.kl. Målsætning: Lærermål: At observere på og udvikle brugen af geogebra i forbindelse med eksperimenterende undersøgelser af vinkelsummer i matematik

Læs mere

Matematik A. Studentereksamen

Matematik A. Studentereksamen Matematik A Studentereksamen Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål. Delprøven med hjælpemidler består af opgave 7-14 med i alt 19 spørgsmål.

Læs mere

Årsplan for Matematik 8. klasse 2011/2012

Årsplan for Matematik 8. klasse 2011/2012 Årsplan for Matematik 8. klasse 2011/2012 Formål for faget matematik Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand

Læs mere

sammenhänge for C-niveau i stx 2013 Karsten Juul

sammenhänge for C-niveau i stx 2013 Karsten Juul LineÄre sammenhänge for C-niveau i stx y 0,5x 2,5 203 Karsten Juul : OplÄg om lineäre sammenhänge 2 Ligning for lineär sammenhäng 2 3 Graf for lineär sammenhäng 2 4 Bestem y når vi kender x 3 5 Bestem

Læs mere

Mundtlig prøve i Matematik

Mundtlig prøve i Matematik Mundtlig prøve i Matematik Mandag d. 9. september 2013 CFU Sjælland Mikael Scheby Dagens indhold Velkomst, præsentation, formål med dagen Vekselvirkning mellem formalia, oplæg og arbejde med eksempler

Læs mere

Matematik A. Studentereksamen. Fredag den 5. december 2014 kl. 9.00-14.00. stx143-mat/a-05122014

Matematik A. Studentereksamen. Fredag den 5. december 2014 kl. 9.00-14.00. stx143-mat/a-05122014 Matematik A Studentereksamen stx143-mat/a-05122014 Fredag den 5. december 2014 kl. 9.00-14.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål. Delprøven

Læs mere

Nyt i faget Matematik

Nyt i faget Matematik Almen voksenuddannelse Nyt i faget Matematik Juli 2012 Indhold Bekendtgørelsesændringer Ændringer af undervisningsvejledningen Den nye opgavetype ved den skriftlige prøve efter D Ændringer af rettevejledningen

Læs mere

Højere Teknisk Eksamen maj 2008. Matematik A. Forberedelsesmateriale til 5 timers skriftlig prøve NY ORDNING. Undervisningsministeriet

Højere Teknisk Eksamen maj 2008. Matematik A. Forberedelsesmateriale til 5 timers skriftlig prøve NY ORDNING. Undervisningsministeriet Højere Teknisk Eksamen maj 2008 HTX081-MAA Matematik A Forberedelsesmateriale til 5 timers skriftlig prøve NY ORDNING Undervisningsministeriet Fra onsdag den 28. maj til torsdag den 29. maj 2008 Forord

Læs mere

Analytisk Geometri. Frank Nasser. 12. april 2011

Analytisk Geometri. Frank Nasser. 12. april 2011 Analytisk Geometri Frank Nasser 12. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk: Dette er

Læs mere

Årsplan matematik 5. klasse. Kapitel 1: Godt i gang

Årsplan matematik 5. klasse. Kapitel 1: Godt i gang Årsplan matematik 5. klasse Kapitel : Godt i gang I bogens første kapitel får eleverne mulighed for at repetere det faglige stof, som de arbejdede med i 4. klasse. Kapitlet er udformet som en storyline

Læs mere

Årsplan for matematik 4.kl 2013-2014 udarbejdet af Anne-Marie Kristiansen (RK)

Årsplan for matematik 4.kl 2013-2014 udarbejdet af Anne-Marie Kristiansen (RK) Matematikundervisningen vil i år ændre sig en del fra, hvad eleverne kender fra de tidligere år. vil få en fælles grundbog, hvor de ikke må skrive i, et kladdehæfte, som de skal skrive i, en arbejdsbog

Læs mere

Opgave design - oplæg til mundtlig prøve i matematik i 9. og 10. klasse - udvalgt baggrundsmateriale/ Mikael Skånstrøm

Opgave design - oplæg til mundtlig prøve i matematik i 9. og 10. klasse - udvalgt baggrundsmateriale/ Mikael Skånstrøm Opgave design - oplæg til mundtlig prøve i matematik i 9. og 10. klasse - udvalgt baggrundsmateriale/ Mikael Skånstrøm KOM-rapporten Prøvevejledning Fælles Mål http://pub.uvm.dk/2002/kom/hel.pdf http://qa.uvm.dk/uddannelser-og-dagtilbud/folkeskolen/afsluttendeproever/om-afsluttende-proever/proevevejledninger

Læs mere

Kvadrant - instrumentbeskrivelse og virkemåde

Kvadrant - instrumentbeskrivelse og virkemåde Kvadrant instrumentbeskrivelse og virkemåde Kvadrant - instrumentbeskrivelse og virkemåde Kvadranterne i instrumentpakken fra geomat.dk er kopier af et instrument lavet af Georg Hartman i 1547. Originalen

Læs mere

Talteori II. C-serien består af disse arbejdskort: C1 Talteori på forskellige klassetrin C2 Den pythagoræiske tripelsætning

Talteori II. C-serien består af disse arbejdskort: C1 Talteori på forskellige klassetrin C2 Den pythagoræiske tripelsætning 1 Talteori er ikke direkte nævnt i Fælles Mål 2009 som et fagområde, alle skal arbejde med. Det betyder dog ikke, at talteori nødvendigvis må vælges fra som indhold i skolen. Faktisk kan det tænkes, at

Læs mere

Årsplan 9. klasse matematik 2014-2015 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33-34

Årsplan 9. klasse matematik 2014-2015 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33-34 Årsplan 9. klasse matematik 2014-2015 33-34 Årsprøve og rettevejledledning 34-36 Årsprøven i matematik Talmængder og regnemetoder 37 Fordybelses uge 38-39 40 Termins-prøve 41 Studieturen 42 Efterårsferie

Læs mere

MatematiKan og Fælles Mål

MatematiKan og Fælles Mål MatematiKan og Fælles Mål MatematiKan er et digitalt værktøj til matematik. Det hører til gruppen af interaktive CAS værktøjer. Denne type digitale værktøjer er kendetegnet ved, at de har en delvis blank

Læs mere

STUDENTEREKSAMEN GUX MAJ 2007 2014 MATEMATIK A-NIVEAU. Prøveform b. Kl. 9.00 14.00 GUX-MAA

STUDENTEREKSAMEN GUX MAJ 2007 2014 MATEMATIK A-NIVEAU. Prøveform b. Kl. 9.00 14.00 GUX-MAA STUDENTEREKSAMEN GUX MAJ 007 014 MATEMATIK A-NIVEAU Prøveform b 014 Kl. 9.00 14.00 GUX-MAA Matematik A Prøvens varighed er 5 timer. Delprøven uden hjælpemidler består af opgaverne 1 til 6 med i alt 6 spørgsmål.

Læs mere

Emmas og Frederiks nye værelser - maling eller tapet?

Emmas og Frederiks nye værelser - maling eller tapet? Emmas og Frederiks nye værelser - maling eller tapet? Emmas og Frederiks familie skal flytte til et nyt hus. De har fået lov til at bestemme, hvordan væggene på deres værelser skal se ud. Emma og Frederik

Læs mere

Vejledende årsplan for matematik 5.v 2009/10

Vejledende årsplan for matematik 5.v 2009/10 Vejledende årsplan for matematik 5.v 2009/10 Uge Emne Formål Opgaver samt arbejdsområder 33-36 Geometri 1 Indlæring af geometriske navne Figurer har bestemte egenskaber Lære at måle vinkler med vinkelmåler

Læs mere

Rygtespredning: Et logistisk eksperiment

Rygtespredning: Et logistisk eksperiment Rygtespredning: Et logistisk eksperiment For at det nu ikke skal ende i en omgang teoretisk tørsvømning er det vist på tide vi kigger på et konkret logistisk eksperiment. Der er selvfølgelig flere muligheder,

Læs mere

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?.

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?. Hvor høj er skolens flagstang? Undersøgelsesbaseret matematik 8.a på Ankermedets Skole i Skagen Marts 2012 Klassen deltog for anden gang i Fibonacci Projektet, og der var afsat ca. 8 lektioner, fordelt

Læs mere

STUDENTEREKSAMEN MAJ AUGUST 2007 2009 MATEMATIK B-NIVEAU. onsdag 12. august 2009. Kl. 09.00 13.00. STX092-MABx

STUDENTEREKSAMEN MAJ AUGUST 2007 2009 MATEMATIK B-NIVEAU. onsdag 12. august 2009. Kl. 09.00 13.00. STX092-MABx STUDENTEREKSAMEN MAJ AUGUST 007 009 MATEMATIK B-NIVEAU onsdag 1. august 009 Kl. 09.00 13.00 STX09-MABx Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-5 med i alt 5 spørgsmål.

Læs mere

Du skal gå en tur i Ry med et kamera. Du skal nu finde 9 forskellige retvinklede trekanter og tage billeder af dem. Sæt billederne ind her.

Du skal gå en tur i Ry med et kamera. Du skal nu finde 9 forskellige retvinklede trekanter og tage billeder af dem. Sæt billederne ind her. Du skal gå en tur i Ry med et kamera. Du skal nu finde 9 forskellige retvinklede trekanter og tage billeder af dem. Sæt billederne ind her. Gå på opdagelse med et kamera. Du skal finde skilte Det kan være

Læs mere

Regneark II Calc Open Office

Regneark II Calc Open Office Side 1 af 10 Gangetabel... 2 Udfyldning... 2 Opbygning af gangetabellen... 3 Cellestørrelser... 4 Øveark... 4 Facitliste... 6 Sideopsætning... 7 Flytte celler... 7 Højrejustering... 7 Kalender... 8 Dage

Læs mere

Foreløbig udgave af læringsmål til: Kapitel 1 Regn med store tal Fælles Mål Læringsmål Forslag til tegn på læring

Foreløbig udgave af læringsmål til: Kapitel 1 Regn med store tal Fælles Mål Læringsmål Forslag til tegn på læring Foreløbig udgave af læringsmål til: Kapitel 1 Regn med store tal Fælles Mål Læringsmål Forslag til tegn på læring udføre beregninger med de fire regningsarter inden for naturlige tal, herunder beregninger

Læs mere

Gør rede for begrebet fremskrivningsfaktor og giv eksempler på anvendelse heraf.

Gør rede for begrebet fremskrivningsfaktor og giv eksempler på anvendelse heraf. Eksamensspørgsmål 1a sommeren 2009 (reviderede) 1. Procent- og rentesregning Gør rede for begrebet fremskrivningsfaktor og giv eksempler på anvendelse heraf. Forklar renteformlen og forklar hvorledes hver

Læs mere

fsa 1 Rejsekort til Emil 2 Claras bueskydning 3 Emils akvarium 4 Claras børneopsparing 5 Hvor langt er der til øen? 6 Figurfølge

fsa 1 Rejsekort til Emil 2 Claras bueskydning 3 Emils akvarium 4 Claras børneopsparing 5 Hvor langt er der til øen? 6 Figurfølge fsa Folkeskolens Afgangsprøve Matematisk problemløsning December 2012 Et svarark er vedlagt som bilag til dette opgavesæt 1 Rejsekort til Emil 2 Claras bueskydning 3 Emils akvarium 4 Claras børneopsparing

Læs mere

ÅRSPLAN MATEMATIK 10 C SKOLEÅRET 2015/2016. 13 piger, 5 tosprogede og 8 etnisk danske (15 17 år) 14 drenge, 7 tosprogede og 7 etnisk danske (15 17 år)

ÅRSPLAN MATEMATIK 10 C SKOLEÅRET 2015/2016. 13 piger, 5 tosprogede og 8 etnisk danske (15 17 år) 14 drenge, 7 tosprogede og 7 etnisk danske (15 17 år) LINIE 10 ÅRSPLAN MATEMATIK 10 C SKOLEÅRET 2015/2016 FAG: KLASSE: LÆRER: Matematik 10C Nicolai Thyssen KLASSEFORUDSÆTNINGER: Holdet består af 27 elever fordelingen af eleverne er: 13 piger, 5 tosprogede

Læs mere

Lærerorientering til opgaver pa Bakken og i Dyrehaven:

Lærerorientering til opgaver pa Bakken og i Dyrehaven: Lærerorientering til opgaver pa Bakken og i Dyrehaven: Opgaverne er alle bygget op efter samme koncept; eleverne laver observationer i Dyrehaven og på Bakken og bruger derefter observationerne til at lave

Læs mere

FFM Matematik pop-up eftermiddag. CFU, UCC 11. Maj 2015

FFM Matematik pop-up eftermiddag. CFU, UCC 11. Maj 2015 FFM Matematik pop-up eftermiddag CFU, UCC 11. Maj 2015 Formål Deltagerne har: Kendskab til Forenklede Fælles Måls opbygning Kendskab til tankegangen bag den målstyrede undervisning i FFM Kendskab til læringsmål

Læs mere

Projekt 1.4 Tagrendeproblemet en instruktiv øvelse i modellering med IT.

Projekt 1.4 Tagrendeproblemet en instruktiv øvelse i modellering med IT. Projekt 1.4 Tagrendeproblemet en instruktiv øvelse i modellering med IT. Projektet kan bl.a. anvendes til et forløb, hvor en af målsætningerne er at lære om samspillet mellem værktøjsprogrammernes geometriske

Læs mere

i tredje sum overslag rationale tal tiendedele primtal kvotient

i tredje sum overslag rationale tal tiendedele primtal kvotient ægte 1 i tredje 3 i anden rumfang år 12 måle kalender hældnings a hældningskoefficient lineær funktion lagt n resultat streg adskille led adskilt udtrk minus (-) overslag afrunde præcis skøn formel andengradsligning

Læs mere

Mål for forløb På tur i vildmarken

Mål for forløb På tur i vildmarken Natur/teknologi 5.-6. klasse samt 3. - 4. klasse Mål for forløb Undersøgelse Undersøgelser i naturfag Eleven kan gennemføre enkle systematiske undersøgelser. variabler i en undersøgelse. Natur og miljø

Læs mere

Talrækker. Aktivitet Emne Klassetrin Side

Talrækker. Aktivitet Emne Klassetrin Side VisiRegn ideer 3 Talrækker Inge B. Larsen ibl@dpu.dk INFA juli 2001 Indhold: Aktivitet Emne Klassetrin Side Vejledning til Talrækker 2-4 Elevaktiviteter til Talrækker 3.1 Talrækker (1) M-Æ 5-9 3.2 Hanoi-spillet

Læs mere

Problembehandling. Progression

Problembehandling. Progression Problembehandling Progression Problemløsning Problemløsning forudsætter at man står overfor et problem som man ikke har en færdig opskrift til at løse. Algoritme Når man har fundet frem til en metode eller

Læs mere

MaxiMat og de forenklede Fælles mål

MaxiMat og de forenklede Fælles mål MaxiMat og de forenklede Fælles mål Dette er en oversigt over hvilke læringsmål de enkelte forløb indeholder. Ikke alle forløb er udarbejdet endnu, men i skemaet kan man se alle læringsmålene også de,

Læs mere

7 QNL 2PYHQGWSURSRUWLRQDOLWHW +27I\VLN. 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?:

7 QNL 2PYHQGWSURSRUWLRQDOLWHW +27I\VLN. 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?: 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?: Angiv de variable: Check din forventning ved at hælde lige store mængder vand i to glas med henholdsvis store og små kugler. Hvor

Læs mere

Lysets hastighed. Navn: Rami Kaddoura Klasse: 1.4 Fag: Matematik A Skole: Roskilde tekniske gymnasium, Htx Dato: 14.12.2009

Lysets hastighed. Navn: Rami Kaddoura Klasse: 1.4 Fag: Matematik A Skole: Roskilde tekniske gymnasium, Htx Dato: 14.12.2009 Lysets hastighed Navn: Rami Kaddoura Klasse: 1.4 Fag: Matematik A Skole: Roskilde tekniske gymnasium, Htx Dato: 14.1.009 Indholdsfortegnelse 1. Opgaveanalyse... 3. Beregnelse af lysets hastighed... 4 3.

Læs mere

Algebra INTRO. I kapitlet arbejdes med følgende centrale matematiske begreber:

Algebra INTRO. I kapitlet arbejdes med følgende centrale matematiske begreber: INTRO Kapitlet sætter fokus på algebra, som er den del af matematikkens sprog, hvor vi anvender variable. Algebra indgår i flere af bogens kapitler, men hensigten med dette kapitel er, at eleverne udvikler

Læs mere

Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG: MATEMATIK. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009

Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG: MATEMATIK. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG: MATEMATIK FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne udvikler matematiske r og opnår viden og kunnen således, at

Læs mere

Keplers verdensbillede og de platoniske legemer (de regulære polyedre).

Keplers verdensbillede og de platoniske legemer (de regulære polyedre). Keplers verdensbillede og de platoniske legemer (de regulære polyedre). Johannes Kepler (1571-1630) var på mange måder en overgangsfigur i videnskabshistorien. Han ydede et stort bidrag til at matematisere

Læs mere

Funktioner - supplerende eksempler

Funktioner - supplerende eksempler - supplerende eksempler Oversigt over forskellige typer af funktioner... 9b Omvendt proportionalitet og hyperbler... 9c Eksponentialfunktioner... 9e Potensfunktioner... 9g Side 9a Oversigt over forskellige

Læs mere

Matematisk argumentation

Matematisk argumentation Kapitlets omdrejningspunkt er matematisk argumentation, der især bruges i forbindelse med bevisførelse altså, når det drejer sig om at overbevise andre om, at matematiske påstande er sande eller falske.

Læs mere

Årsplan 8. Klasse Matematik Skoleåret 2016/17

Årsplan 8. Klasse Matematik Skoleåret 2016/17 Hovedformål Der arbejdes med følgende 3 matematiske emner: 1. tal og algebra, 2. geometri samt 3. statistik og sandsynlighed. Derudover skal der arbejdes med matematik i anvendelse samt de matematiske

Læs mere

LEVENDE KNOGLER, STÆRKE KNOGLER

LEVENDE KNOGLER, STÆRKE KNOGLER Mission X aktivitet Træn som en astronaut LEVENDE KNOGLER, STÆRKE KNOGLER Elevens Navn Denne undervisningstime vil lære dig metoder til at holde dine knogler sunde på, og hvordan du observerer effekten

Læs mere

Natur/teknologi i 6 klasse affald og affaldshåndtering, rumfang, målestok og matematik

Natur/teknologi i 6 klasse affald og affaldshåndtering, rumfang, målestok og matematik Natur/teknologi i 6 klasse affald og affaldshåndtering, rumfang, målestok og matematik Dette er en beskrivelse af et samspil mellem fagene Natur/Teknologi og matematik i to 6. klasser på Tingkærskolen

Læs mere