Sammenfattende: Kobolt udviser en forøgelse af Eumelaninet i lipokromen. Eumelaninet i lipokromen løber i uformindsket styrke ud i fjerkanten.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sammenfattende: Kobolt udviser en forøgelse af Eumelaninet i lipokromen. Eumelaninet i lipokromen løber i uformindsket styrke ud i fjerkanten."

Transkript

1 KOBOLT I SORTSERIEN Fuglen er i sin fremtoning mørkere/sortere end en klassisk sort melaninfugl. Trods det mørkere udseende er kontrasten imellem farve og stribe melaninet godt afgrænset. Fugle er på hele brystarealet henover gattet regelmæssigt ensfarvet. Den hvide rand ved de rimede felter ændrer sig til antrazitgrå. Helhedsbilledet ved de rimede fugle virker også her mørkere end ved de klassiske fugle. Sammenfattende: Kobolt udviser en forøgelse af Eumelaninet i lipokromen. Eumelaninet i lipokromen løber i uformindsket styrke ud i fjerkanten. Derfor bliver kobolter heller ikke lysere under bugen. Kobolt har ingen indflydelse på stribetegningerne. Eumelaninet er i en højere koncentration til fjerspidserne. Regelmæssigt eumelanin lagret i lipokromen. KOBOLT I AGATSERIEN Fuglen er i sin fremtoning mørkere askegrå end en klassisk agat melaninfugl. Trods det mørkere udseende er kontrasten imellem lipokrom og melanin striber godt afgrænset. Fuglens hele brystareal og henover gattet skal være regelmæssigt ensfarvet. Den hvide rand ved de rimede fugle ændrer sig til antrazitgrå. Helhedsbilledet ved de rimede fugle virker også her mørkere end ved de klassiske fugle. Sammenfattende: Kobolt udviser en forøgelse af eumelaninet i lipokromen. Eumelaninet i lipokromen løber i uformindsket styrke ud i fjerkanten. Derfor bliver kobolter under bugen heller ikke lyse. Kobolt har ingen indflydelse på stribetegningerne. Eumelaninet er i en højere koncentration i fjerspidserne. Regelmæssigt eumelanin lagres i lipokromen. KOBOLT I BRUN Fuglen er i sin fremtoning mørkere end en klassisk brun melaninfugl. Trods det mørkere udseende er kontrasten imellem lipokrom og melanin striber godt afgrænset. Fuglens hele brystareal henover gattet skal være regelmæssigt ensfarvet. Den hvide rand ved de rimede felter ændrer sig til antrazitgrå. Helhedsbilledet ved de rimede fugle virker også her mørkere end ved de klassiske fugle. Sammenfattende: Kobolt udviser en forøgelse af eumelaninet i lipokromen. Eumelaninet i lipokromen løber i uformindsket styrke ud i fjerkanten. Derfor bliver kobolter heller ikke lyse under bugen. Kobolt har ingen indflydelse på stribetegningerne. Eumelaninet er i en højere koncentration i fjerspidserne. Regelmæssigt eumelanin lagres i lipokromen.

2 SORT KOBOLT MED GUL INTENSIV Den skal have en tydelig ensartet ubrudt, sort ryg - og flanketegning. Brunnuance på skuldre og/eller vinge- og halefjer må ikke forekomme. Lipokromfarven skal være så ren gul som muligt, hvorved den fulde intensive faktor plus maksimal blåstruktur vil bevirke, at der opstår en stærk grøn farvetone. En jævn gennemfarvning over hele kroppen er kravet. Forskellen fra Sort med Gul er at lipokromfarven er væsentlig mørkere. På bugen og ved gattet skal lipokromfarven være ensfarvet. Fordeling af Sort/Gul i striber på ryg og flanker skal være 40% / 60%. Stribetegning forløber ikke i ubrudte striber. Vinger og hale har brunnuance. Horndele ikke mørke nok, hvide negle. Ingen eller kun svag flanketegning. Brunt på ryg, bryst, flanker, skuldre, vinge og/eller halefjer. Lyse sømme eller/og spidser på vinge og/eller halefjer. Gulnuancen ikke dyb nok eller farven uren. Utilstrækkelig blåstruktur. Lipokromfarven for lys på flanker, lår bug og/eller bryst. Ikke fuldstændig intensiv.

3 SORT KOBOLT MED GUL RIMET Den skal have en tydelig ensartet ubrudt, sort ryg - og flanketegning. Stribetegningen vil være noget bredere end ved den intensive fugl. Brunnuance på skuldre og/eller vinge- og halefjer må ikke forekomme. Næb, ben og negle, vinger og halefjer så ensartet mørke som muligt. Brystets farve skal være bleggrøn, ryggen grågrøn. Fuglen må kun have svag blåstruktur, idet lipokromfarven ellers bliver alt for hård i nuancen. Med en normal rimfordeling og en ren lysegul bundfarve kommer denne variant bedst til sin ret. Rimlaget vil fremstå som antrazitgrå. Forskellen fra Sort med Gul er at Lipokromfarven er væsentlig mørkere. På bugen og ved gattet skal lipokromfarven være ensfarvet. Fordeling af Sort/Gul i striber på ryg og flanker skal være 50% / 50%. Stribetegning forløber ikke i ubrudte striber. Ryg, bryst, skuldre og/eller vinger og halefjer for brune. Horndele ikke mørke nok, hvide negle. Ingen eller kun svag flanketegning. Lyse sømme eller/og spidser på vinge- og/eller halefjer. Den gule farve for stærk eller for uren i nuancen. Lipokromfarven på flanker, lår, bug og/eller bryst for lys. Rimfordeling ikke ensartet, for meget eller for lidt rim SORT KOBOLT MED GUL ELFENBEN INTENSIV Der henvises til omtalen af Sort Kobolt med gul intensiv, idet forskellen alene består i en neddæmpning af lipokromfarven med elfenbensfaktoren SORT KOBOLT MED GUL ELFENBEN RIMET Der henvises til omtalen af Sort Kobolt med gul rimet, idet forskellen alene består i en neddæmpning af lipokromfarven med elfenbensfaktoren.

4 SORT KOBOLT MED RØD INTENSIV Denne variant skal være fuldt intensiv og dermed have en absolut sort ensartet ubrudt ryg - og flanketegning. Vinge og halefjer skal lige så være så sorte som muligt. Brunnuance eller rim er derfor en fejl. Lipokromfarven skal være dyb og klar rød med en ensartet fordeling uden spor af rim. Forskellen fra Sort med Rød er at Lipokromfarven er væsentlig mørkere. På bugen og ved gattet skal lipokromfarven være ensfarvet. Fordeling af Sort/Rød i striber på ryg og flanker skal være 40% / 60%. Stribetegning forløber ikke i ubrudte striber. Brunnuance mellem striber på ryg eller skuldre, hale og vinger. Ingen eller kun svag flanketegning. Horndele for lyse, hvide negle. Lyse sømme eller/og fjerspidser på vinge/halefjer. Den røde farve ikke dyb nok eller ikke klar (evt. rustfarvet). Lipokromfarven ikke jævn. Lipokromfarven på flanker, lår, bug og/eller bryst for lys. Ikke fuldt intensiv.

5 SORT KOBOLT MED RØD RIMET Den skal have en tydelig ensartet ubrudt, sort ryg - og flanketegning. Stribetegningen vil være noget bredere end ved den intensive fugl. En smule brunnuance på ryg, bryst, i hale- og vingefjer kan næppe undgås, men det skal være mindst muligt. Horndele skal være så sorte som muligt. Den røde lipokromfarve skal være dyb, klar og jævn kombineret med en ensartet rimfordeling. Rimlaget vil fremstå som antrazitgrå. Forskellen fra Sort med Rød er at lipokromfarven er væsentlig mørkere. På bugen og ved gattet skal Lipokromfarven være ensfarvet. Fordeling af Sort/Rød i striber på ryg og flanker skal være 50% / 50%. Stribetegning forløber ikke i ubrudte striber. Ingen eller kun svag flanketegning. Brunnuance for stærk på bryst, ryg, skuldre og/eller vinger og hale. Lyse sømme og/eller fjerspidser på vinge- og/eller halefjer. Den røde farve ikke dyb nok eller ikke klar (evt. rustfarvet). Lipokromfarven på flanker, lår, bug og/eller bryst for lys. Rimfordeling ujævn, for lidt eller for meget rim SORT KOBOLT MED RØD ELFENBEN INTENSIV Der henvises til omtalen af Sort kobolt med rød intensiv, idet forskellen alene består i en neddæmpning af Lipokromfarven med elfenbensfaktor SORT KOBOLT MED RØD ELFENBEN RIMET Der henvises til omtalen af Sort med rød rimet, idet forskellen alene består i en neddæmpning af Lipokromfarven med elfenbensfaktor.

6 SORT KOBOLT MED HVID Bundfarven kan være såvel hvid recessiv som hvid dominant. Hvis bundfarven er hvid dominant, skal det såkaldte "anslag" være begrænset men dog synligt i vinger, men må ikke forekomme i hale eller på skuldre. Den skal have en tydelig ubrudt stribetegning på ryg og flanker. Tegningen skal ligesom vinge- og halefjer være dyb sort med en maksimal koncentration af sort eu-melanin, hvilket kun er muligt ved en fuld blåstruktur. Der må ikke fremvises brun phæo-melanin. Næb, ben og negle skal være så mørke som muligt. Den hvide bund skal stå absolut ren og ensartet, så alle konturfjer fremtræder sortagtige blå. Den blå farvetone vil i nogen grad være afhængig af den hvide farves renhed. Forskellen fra Sort med hvid er at lipokromfarven er væsentlig mørkere. På bugen og ved gattet skal lipokromfarven være ensfarvet. Intensiv fordeling af Sort/Gul i striber på ryg og flanker skal være 40% / 60%. Rimet fordeling af Sort/hvid i striber på ryg og flanker skal være 50% /50%. Stribetegningen forløber ikke i ubrudte striber. Brun nuance på ryg, bryst, skuldre og/eller i vinger og hale. Horndelene ikke mørke nok. Ingen eller kun en svag flanketegning. Lyse sømme eller/og spidser på vinge og halefjer. Utilstrækkelig blåstruktur. Ikke absolut intensiv. Lipokromfarven på flanker, lår, bug og/eller bryst for lys. Anslag for stærkt (hvid dominant). For lidt eller for meget rim.

7 AGAT KOBOLT Fuglen skal være helt intensiv, hvorfor striber på ryggen skal være korte, smalle og ret mørke i farven. Forskellen fra Agat er at Lipokromfarven er væsentlig mørkere. På bugen og ved gattet skal Lipokromfarven være ensfarvet. Tegningen skal nå godt ud på flankerne. Melaninet skal have samme farve i de store vinge og halefjer som i stribetegningen, og fjerspidserne må ikke være afblegede. På ryggen må der ikke være brunnuance. Agatstriberne skal være symmetriske. Horndelene skal være ensfarvede i overensstemmelse med ryggens melaninfarve. Lipokromfarven skal være så stærk gul som muligt, ren i farven og ensartet fordelt over hele kroppen. En let blåstruktur vil fremme farven, for meget blåstruktur vil gøre den hård med grønligt skær. Striber for lange og/eller for brede. Ingen eller kun svag flanketegning. Brunnuance på ryggen. Agatstriber usymmetriske eller for svagt aftegnede. Vinge/halefjer afblegede i spidser. Horndele for mørke. Gulnuancen for svag eller uren. For megen blåstruktur. Lipokromfarven på flanker, lår, bug og/eller bryst for lys. Ikke helt intensiv. Rimfordeling ikke ensartet, for meget eller for lidt rim.

8 BRUN KOBOLT Mørkebrunt minimalt afbrudt til ubrudt stribetegning på ryg og flanker. Vinger og halefjer skal være mørkebrune. En tilstedeværelse af blåstruktur i kombination med den lipokromfarve vil fremhæve lipokromfarvens renhed. Denne lipokromfarve skal fremkomme tydelig mellem de mørkebrune stribetegninger. Forskellen fra Brun er at Brun kobolt lipokromfarven er væsentlig mørkere. På bugen og ved gattet skal lipokromfarven være ensfarvet. Hvis bundfarven er hvid dominant, skal anslaget være så svagt som muligt. Horndelene skal være ensfarvede brune. Intensiv fordeling af melanin/lipokrom i striber på ryg og flanker skal være 40% / 60%. Rimet fordeling af Sort/hvid i striber på ryg og flanker skal være 50% /50%. Forekommende fejl. Den brune farve ikke mørk nok. Stribetegning på ryg - og flanker ikke lige og ubrudt. Vinge- og/eller halefjer for lyse og/eller for lidt brunt på hovedet. Sølvnuancen på bryst og bug uren. Anslaget for stærkt (hvid dominant). Rimlag på ryg for dominerende. Lipokromfarven på flanker, lår, bug og/eller bryst for lys. Ikke helt intensiv. Rimfordeling ikke ensartet, for meget eller for lidt rim.

9 SORT KOBOLT GUL MOSAIK TYPE SORT KOBOLT RØD MOSAIK TYPE 1 For både gul og Rød kobolt mosaik gælder samme beskrivelse, da det kun er mosaiktegningernes farve, de er forskellige. Rimlaget vil dog fremstå som antrazitgrå. På bugen og ved gattet skal lipokromfarven være ensfarvet. Mosaiktegningen dannes af kontrasten mellem lipokromfarven, som er samlet i felter, og den øvrige fjerdragt, som skal være helt uden lipokromfarve. Det er vigtigt for mønsterets tydelighed, at fjerdragten er ret stram og rimfaktoren moderat. fordeling af melanin/lipokrom i striber på ryg og flanker skal være 50% / 50%. LIPOKROMFELTER: 1. Hovedtegning: Over eller bag øjet symmetrisk på begge sider af hovedet skal findes en skarpt aftegnet og stærkt farvet øjenstribe, som i længden skal være begrænset, så den ikke når frem til næbbet og heller ikke trækker bag ud i nakken. 2. Skuldertegning: Symmetrisk på begge skuldre skal findes en tydelig og skarpt aftegnet farvet plet, som ikke må trække ud i vingefjerene. Farven skal være dyb og klar og samstemmende med den øvrige lipokromfarve. På mosaikker med gul må der fremkomme en yderst svag gul farve i de store slagfjer, ligesom der ved mosaikker med rød må være en svag cremeagtig farve. Farverne må ikke fremkomme som ren gul eller rød. 3. Gumptegning: På overgumpen - delvist dækket af de sluttede vingespidser - skal findes et skarpt afgrænset, dyb farvet område, som i nuance skal være afstemt med de øvrige felter. 4. Brysttegning: På brystet skal findes en svagt gennemskinnende plet, der ikke må være for stor, men skal være omgivet af hvide fjerpartier. DEN ØVRIGE FJERDRAGT: Af hensyn til kontrastvirkningen er det særdeles betydningsfuldt, at der ikke forefindes lipokromfarve udover de nævnte tegninger.

10 Øjenstriber kun svagt aftegnede. Øjenstriber for lange eller for korte. Lipokromfarve findes også udenfor de tilladte felter. Brystpletten for stor eller for stærk farvet. Skulderpletter for store, eller ikke stærkt farvede, evt. usymmetriske. Brogethed i fjerdragten, dun eller horndele. Melaninfejl i almindelighed. Lipokromfarve på ryggen. Lipokromfarve på halefjer. Farve: Lipokromfarven i det hele for svag eller uren, for dårlig kontrastvirkning. Rimlaget for stærkt eller svagt, for dårlig fjerdragt. Brysttegning for tydelig eller utydelig SORT KOBOLT GUL ELFENBEN MOSAIK TYPE SORT KOBOLT RØD ELFENBEN MOSAIK TYPE 1 Der henvises til omtalen af Sort Kobolt Gul Mosaik Type 1 og Sort Kobolt Rød Mosaik Type 1, idet forskellen alene består i en neddæmpning af lipokromfarven med elfenbensfaktor.

11 SORT KOBOLT GUL MOSAIK TYPE SORT KOBOLT RØD MOSAIK TYPE 2 For både gul og Rød kobolt mosaik gælder samme beskrivelse, da det kun er mosaiktegningernes farve, de er forskellige. Rimlaget vil dog fremstå som antrazitgrå. På bugen og ved gattet skal lipokromfarven være ensfarvet. Mosaiktegningen dannes af kontrasten mellem lipokromfarven, som er samlet i felter, og den øvrige fjerdragt, som skal være helt uden lipokromfarve. Det er vigtigt for mønsterets tydelighed, at fjerdragten er ret stram og rimfaktoren moderat. fordeling af melanin/lipokrom i striber på ryg og flanker skal være 50% / 50%. Type 2 hantypen afviger specielt fra huntypen ved hovedets tegning, mens den øvrige tegning i princippet skal opfylde samme krav som huntypen. Dog vil der være en tendens til, at de farvede felter vil være en smule større ved type 2. Hovedtegningen er en maske, som skal dække området rundt om næb og øjne. Masken skal være godt gennemfarvet, velafgrænset og fyldig. Den må ikke splittes over næbbet, og den må ikke være farveløs under næbbet. Masken må ikke trække bagud i nakken. Masken er for lille. Masken går bagud i nakken. Masken splittes over næbbet. Masken er ikke gennemfarvet og velafgrænset. Lipokromfarve forefindes også udenfor de tilladte felter. Brystpletten for stor. Skulderpletten for stor, så farven trækker helt ud i vingen. Farven for svag eller uren uden kontrast. Brogethed i fjerdragt eller horndele. Melaninfejl i almindelighed. Brysttegning ikke fuldstændigt adskilt fra maske og flanker For meget lipokromfarve på ryggen. Lipokromfarve i halefjer. Farve: Rimlaget for stærkt eller svagt, fjerdragten dårlig. Brysttegning for tydelig eller utydelig. Skuldertegning for svagt farvet. Lipokromfarve for svag/uren/ikke jævn.

12 SORT KOBOLT GUL ELFENBEN MOSAIK TYPE SORT KOBOLT RØD ELFENBEN MOSAIK TYPE 2 Der henvises til omtalen af Sort Kobolt Gul Mosaik Type 1 og Sort Kobolt Rød Mosaik Type 1, idet forskellen alene består i en neddæmpning af lipokromfarven med elfenbensfaktor.

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Hesten skal altid arbejde i en holdning, hvor det er fysisk muligt for den at udføre det, vi forlanger af den. Hesten må altså ikke på nogen

Læs mere

Guide. Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring. sider. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

Guide. Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring. sider. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 12 sider Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring Ud af comfortzonen med Krisztina Maria FYSISK OG MENTAL UDFORDRING INDHOLD:

Læs mere

Dyner og puder. Vælg med Varefakta fordi der er forskel

Dyner og puder. Vælg med Varefakta fordi der er forskel Dyner og puder Vælg med Varefakta fordi der er forskel Udvalget af dyner og puder i butikkerne er meget stort og kan virke uoverskueligt. Denne pjece er ment som en hjælp til at finde ud af, hvilken type

Læs mere

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme Her får du 5 trin til en sundere stemme. De er grundlaget for mit arbejde med sang, både når jeg selv

Læs mere

Vi er her for at søge. Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011

Vi er her for at søge. Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011 Vi er her for at søge Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011 På sidste års kundeseminar spurgte jeg skuespiller Lars Mikkelsen, hvorfor tvivlen er en ressource og en drivkraft for ham. Han forklarede

Læs mere

Notat. Danskerne: Kollektiv trafik kræver god tid. Analysenotat

Notat. Danskerne: Kollektiv trafik kræver god tid. Analysenotat Notat Analysenotat Danskerne: Kollektiv trafik kræver god tid Det er afgørende både for samfundet som helhed og erhvervslivet specifikt at varer og personer relativt smidigt kan blive transporteret rundt.

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

ARBEJDE VED COMPUTER SÅDAN SIKRER I GOD INDRETNING OG VARIATION I ARBEJDSSTILLINGER VED COMPUTERARBEJDE

ARBEJDE VED COMPUTER SÅDAN SIKRER I GOD INDRETNING OG VARIATION I ARBEJDSSTILLINGER VED COMPUTERARBEJDE BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM arbejde ved computer ARBEJDE VED COMPUTER SÅDAN SIKRER I GOD INDRETNING OG VARIATION I ARBEJDSSTILLINGER VED COMPUTERARBEJDE INDHOLD 4 FORORD 5 ARBEJDSMILJØFORHOLD VED

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Kapitel 15. Hvilken betydning har overvægt for helbred, trivsel og sociale relationer?

Kapitel 15. Hvilken betydning har overvægt for helbred, trivsel og sociale relationer? Kapitel 15 Hvilken betydning har over v æ g t for helbred, t r i v s e l o g s o c i a l e relationer? Kapitel 15. Hvilken betydning har overvægt for helbred, trivsel og sociale relationer? 153 Forekomsten

Læs mere

ARBEJDE VED SKÆRME BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDE VED SKÆRME PÅ KONTORARBEJDSPLADSER. BAR Privat Kontor og Administration

ARBEJDE VED SKÆRME BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDE VED SKÆRME PÅ KONTORARBEJDSPLADSER. BAR Privat Kontor og Administration ARBEJDE VED SKÆRME BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDE VED SKÆRME PÅ KONTORARBEJDSPLADSER BAR Privat Kontor og Administration 02 ARBEJDE VED SKÆRME FORORD "Arbejde ved skærme" henvender sig til medarbejdere,

Læs mere

Filtre. en APS store nok til at dække. coma corrector. også er dyrt. eller en af high-end. chipafstand. omfatter de. bruges ikke.

Filtre. en APS store nok til at dække. coma corrector. også er dyrt. eller en af high-end. chipafstand. omfatter de. bruges ikke. Coma og feltkrumning er beslægtede fænomener, som viser sig ved at stjerner i randen af billedfeltet trækkes ud til streger eller små kometer. Begge dele peger symmetrisk væk fra billedets centrum. Coma

Læs mere

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Den svære samtale er et begreb, der bliver brugt meget i institutioner

Læs mere

5 VIGTIGE HUSKE DE REGLER FOR EN SUND KROP PÅ FRISØRSALONEN HELE LIVET

5 VIGTIGE HUSKE DE REGLER FOR EN SUND KROP PÅ FRISØRSALONEN HELE LIVET 5 VIGTIGE HUSKE DE REGLER FOR EN SUND KROP PÅ FRISØRSALONEN HELE LIVET 1. BRUG KLIPPESTOLEN SÅ OFTE DU KAN De få sekunder du sparer på at stå fremadbøjet i stedet for at trække klippestolen i den rette

Læs mere

Af Susanne Høiberg, HØIBERG A/S

Af Susanne Høiberg, HØIBERG A/S Af Susanne Høiberg, HØIBERG A/S Det er en almindelig misforståelse, at blot man har patentbeskyttet sin produktion, så kan den også lovligt komme på markedet. Mange virksomheder med forskning og udvikling

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

Skyerne - himlens vejrudsigt

Skyerne - himlens vejrudsigt Af John Cappelen, DMI Storm P. sagde engang : Der findes ikke dårligt vejr - kun forkert påklædning! Det kan der selvfølgelig være en vis form for sandhed i, men det er nu engang rarere og mere bekvemt

Læs mere

Materialet retter sig mod 4. til 8. klasse. Dansk bearbejdelse: Anne Værnholt Olesen, Skoleservice, Tycho Brahe Planetarium

Materialet retter sig mod 4. til 8. klasse. Dansk bearbejdelse: Anne Værnholt Olesen, Skoleservice, Tycho Brahe Planetarium Dette skolemateriale til omnimaxfilmen Delfiner er en bearbejdelse af et amerikansk skolemateriale til filmen. Det oprindelige materiale kan findes som pfd-fil på adressen: http://www.dolphinsfilm.com/fslearn.htm

Læs mere

Cutting når unge snitter og skærer i egen krop

Cutting når unge snitter og skærer i egen krop 7 Cutting når unge snitter og skærer i egen krop Jens Christian Nielsen, Niels Ulrik Sørensen & Martha Nina Osmec 103 1. Indledning Selvskadende handlinger er ikke noget nyt fænomen. Man har længe kunnet

Læs mere

Vejledning om hovedlus

Vejledning om hovedlus Vejledning om hovedlus Vejledningen er lavet i samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og Aarhus Universitet og erstatter tidligere udsendte vejledninger om hovedlus. Den henvender sig især til de kommunale

Læs mere

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1 rite 1 Stå som billedet viser med armene strakt ud væk fra kroppen, horisontalt mod gulvet. Drej rundt med uret og hold dig mental koncentreret, så du tæller hver gang du når en omgang. Kan du, så fortsæt

Læs mere

Information om tandbehandlingen

Information om tandbehandlingen N r. 2 7 Information om tandbehandlingen før du træffer dit valg Information om tandbehandlingen før du træffer dit valg Du bestemmer selv Som patient hos tandlægen vælger du selv, om du vil modtage den

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Ude af sit gode skind

Ude af sit gode skind Svend Åg. Madsen Ude af sit gode skind Han er fyldt med bumser og hendes hud er ufattelig glat. Det er et slumpetræf at han har fået hende til bords. Men om et øjeblik er de færdige med at spise. Hun vil

Læs mere

AASE NILSSON. Ozu!j!lojqmjoh! Begynderknipling For børn og voksne. FORLAGET NYT I KNIPLING

AASE NILSSON. Ozu!j!lojqmjoh! Begynderknipling For børn og voksne. FORLAGET NYT I KNIPLING AASE NILSSON Ozu!j!lojqmjoh! Begynderknipling For børn og voksne. FORLAGET NYT I KNIPLING AASE NILSSON NYT I KNIPLING Begynderknipling For børn og voksne. FORLAGET NYT I KNIPLING. - 1 - NYT I KNIPLING

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING TIL KONTORARBEJDSPLADSER OPSKRIFTER PÅ ARBEJDSGLÆDE GOD TRIVSEL - EN FÆLLES OPGAVE FOR ET GODT ARBEJDSMILJØ

BRANCHEVEJLEDNING TIL KONTORARBEJDSPLADSER OPSKRIFTER PÅ ARBEJDSGLÆDE GOD TRIVSEL - EN FÆLLES OPGAVE FOR ET GODT ARBEJDSMILJØ BRANCHEVEJLEDNING TIL KONTORARBEJDSPLADSER OPSKRIFTER PÅ ARBEJDSGLÆDE GOD TRIVSEL - EN FÆLLES OPGAVE FOR ET GODT ARBEJDSMILJØ _ 00 GOD TRIVSEL FORORD FORORD Med baggrund i den danske arbejdsmiljølovgivning,

Læs mere

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Det fællesskabende møde om forældresamarbejde i relationsperspektiv Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Lysten til samarbejde udvikles gennem oplevelsen af at blive taget alvorligt og at have indflydelse

Læs mere