Sundere mad og motion i arbejdsdagen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sundere mad og motion i arbejdsdagen"

Transkript

1 22. februar 2005 / side 1 Alfa Laval - Kolding Sundere mad og motion i arbejdsdagen Alfa Laval er en af de virksomheder, der fra årsskiftet for alvor har sat gang i aktiviteterne omkring Mad på arbejde. Men sundere mad og motionsvaner på arbejdspladsen er faktisk ikke noget nyt tema for medarbejdere og ledelse på Kolding-virksomheden. Allerede sidste vinter var vi med i en slankekonkurrence med vores nabovirksomhed Danfoss. Konkurrencen hed 6 om dagen 5 fra bagen og målet var, at vi skulle tage kampen op med julefedtet. Konkurrencen varede 10 uger, og da den var slut, følte vi, at vi havde mod på mere. Så da vi fik tilbuddet om at deltage i Mad på arbejde, var vi meget motiverede. Det gav os mulighed for at supplere det arbejde, vi allerede havde sat i gang omkring sundhed på arbejdspladsen, fortæller tillidsrepræsentant Monika Jessen. Kok amok og sund mad til natarbejdet Allerede nu er der kommet godt gang i Mad på arbejde-aktiviteterne på Alfa Laval, og der venter medarbejderne en lang række spændende tilbud og aktiviteter i løbet af året. I marts måned sætter vi ekstra fokus på motionen gennem et projekt vi kalder Fedtmulerne. Her vil der være ekstra mange aktivitet i vores motionsrum med spinning og forskellige andre tilbud. Senere på året sætter vi gang i noget vi kalder frokostvandringer, hvor de medarbejdere, der er interesserede, kan afslutte deres frokostpause med at gå forskellige ture rundt omkring fabrikken. På den måde håber vi at kunne få lidt flere ud at røre sig i løbet af arbejdsdagen, siger Monika Jessen. Du kan læse mere om Alfa Laval på under Virksomheder. Foto : Nana Reimers I januar startede vi en ny vægtkonkurrence mod vores naboer fra Danfoss, og i den forbindelse satte vi ekstra fokus på vores fitnessmenu i kantinen. Senere hen på foråret vil vi bl.a. sætte fokus på fedt og sukker gennem konkurrencer og plakater i kantinen, og så har vi også planlagt nogle arrangementer som vi kalder kok amok. Her får vi besøg af en kok, der vil lave sund og lækker mad sammen med os, og give gode råd og tips til hverdagsmadlavningen derhjemme. Senere på året har vi bl. a. planlagt nogle arrangementer specielt for vores nathold. Her vil der komme besøg fra Bedriftssundhedstjenesten, og der vil blive sat fokus på, hvad der er sundt at spise, når man arbejder om natten. I juni sætter vi fokus på alkohol og i slutningen af året laver vi et stress-tema, hvor vi ser nærmere på de usunde madvaner, der tit følger med, når man er stresset, siger Monika Jessen. På vandretur i frokostpausen Men det er ikke kun madvanerne, der er i fokus på Alfa Laval. Motionen spiller også en stor i virksomhedens aktiviteter omkring Mad på arbejde.

2 22. februar 2005 / side 2 Nye udfordringer i kantinen Kantinen er et af de vigtigste steder at starte, når madvanerne på arbejdspladsen skal ændres i en sundere retning. På Alfa Laval har kantinepersonalet taget udfordringen op, og i begyndelsen af januar tog kantineleder Finn Dypping og hans souschef på kursus for at få nye sunde ideer med hjem til kantinen. Kurset blev ledet af kokken Hans Bech Thomsen fra Henne Kirkeby Kro, og blandt deltagerne var bl. a. også kantinepersonale fra Pressalit Pressalit er en af de andre virksomheder, der deltager i Mad på arbejde. Det er rigtigt godt at komme på kursus og få udfordret nogle af alle de vaner, som man laver mad efter i dagligdagen. Mine kolleger og jeg er nok lidt tilbøjelige til kun at bruge de råvarer, som vi kender i forvejen og tilberede dem, som vi er vant til. På sådan et kursus her bliver man udfordret og får noget ny god inspiration med hjem, fortæller Finn Dypping. På kurset underviste Hans Bech Thomsen bl. a. Finn Dypping og de andre deltagere i, hvordan man, med forskellige former for kryddersalte, kan give maden et pift, samtidig med at man sparrer på fedtet. Vores kantinebrugere spiser hos os 5 af ugens 7 dage, så det er vigtigt, at den mad vi serverer ikke er alt for fed. På kurset blev vi klogere på, hvordan vi kan komme noget af fedtet til livs, uden at det går ud over smagen i maden, og det handler bl. a. om at sætte ekstra fokus på krydderierne. Hans Bech Thomsen viste os fx, hvordan man, ved at kværne forskellige krydderurter med salt, kan trække nogle andre og kraftigere smagsvarianter frem i maden, end vi er vant til, siger Finn Dypping. Men er det overhovedet noget man kan bruge, når man er tilbage i kantinekøkkenet og skal lave hverdagsmad til mange mennesker? Det kan da godt være, at det ikke er alt, hvad vi lærer på kurset, som vi direkte kan bruge i vores dagligdag. Men vi kan bruge tankegangen bag til at udvikle maden i vores kantine i en sundere og lækrere retning. Selvom vi i forvejen har meget fokus fedtet, har vi brug for en gang imellem at blive udfordret og se tingene fra nogle nye sider, siger Finn Dypping.

3 22. februar 2005 / side 3 Nyt år nye vaner Sig farvel til urealistiske nytårsforsætter og dårlig samvittighed. Det behøver ikke at være uoverkommeligt at få en sundere hverdag. Foto : Nana Reimers Det er ikke ret længe siden, at den sidste gode julemad blev sunket og 2004 blev afløst af December måned bød som sædvanlig på talrige julefrokoster med masser af den gode og fede danske julemad og rigeligt af de våde varer. Hvis du i løbet af julemåneden var til 3-4 julefrokoster af den slags, så kan der sagtens være røget 1-2 ekstra kilo på sidebenene. Derfor sluttede mange af os da også året af med, traditionen tro, at love os selv, at det nye år skulle blive meget sundere end det gamle MEGET sundere! Når hverdagen melder sig Nu har vi så taget hul på 2005, og kigger vi tilbage på årets første måned, så må de fleste af os nok indrømme, at mange af de gode intentioner og sunde nytårsforsætter er blevet godt og grundigt væk i januarmørket. For når først hverdagens travlhed melder sig, så kan overskuddet til at lette trykket på badevægten tit ligge på et meget lille sted. Et par ekstra kilo på sidebenene syner måske heller ikke af så meget, men hvis historien gentager sig år efter år, så kan kiloene faktisk udvikle sig til overvægt eller fedme. Det kan være en ganske alvorlig sag, for overvægt og fedme øger bl.a. risikoen for at få forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og kræft. Start på en frisk Men hvorfor ikke glemme alt om januar og dårlig samvittighed og starte på en helt frisk. For det behøver faktisk ikke være uoverkommeligt at gøre hverdagen lidt sundere. Du kan fx starte med at spørge dig selv : Vælger jeg mælk, ost, kød og pålæg med et lavt fedtindhold? Sparer jeg på fedt og sukker? Får jeg 600 gram frugt og grønt om dagen? Vælger jeg de grove typer af brød? Får jeg fisk en gang om ugen og bruger jeg fisk som pålæg tit? Fortsættes på næste side >>

4 22. februar 2005 / side 4...fortsat fra forrige side 15 SLANKE gratis opskriftssamling Hvis du tænker lidt mere over de ting, når du fylder tallerkenen og indkøbsvognen, så er du faktisk godt på vej til at gøre dine madvaner sundere og lettere. Aktiv hverdag Men sund mad er ikke alt, der skal til for at besejre de overflødige kilo. Det er også nødvendigt at røre sig. Faktisk har det vist sig, at det er bedre at have en aktiv livsstil og være en smule overvægtig end at have en inaktiv livsstil og være normalvægtig. Den officielle anbefaling til voksne mennesker er 1 2 time fysisk aktivitet om dagen. Men det betyder ikke, at du behøver at tage træningstøj på eller gå i fitness center. Det handler bare om at have en hverdag, hvor man er aktiv. 15 slanke er en samling fedtfattige opskrifter fra De Danske Slagterier. I hæftet finder du opskrifter på 15 mættende retter med svinekød til voksne, der vil tabe sig eller holde vægten nede. Der er opskrifter og forslag til både morgenmad, frokost, middagsretter og mellemmåltider. Derudover finder du i hæftet nogle gode tips til, hvordan du kan komme godt i gang med nogle nye sundere madvaner. Prøv fx at : Tag cyklen oftere Brug trappen i stedet for elevatoren Giv havearbejdet en ekstra skalle Leg mere med børnene Gå nogle længere ture Det skader selvfølgelig ikke at røre sig mere end den 1 2 time om dagen. Rører du dig allerede 1 2 time om dagen, vil du have god gavn af yderligere 2-3 timers fysisk aktivitet om ugen. Hvis du kan få de her mad- og motionstips arbejdet godt ind din hverdag, så behøver du ikke tænke på nytårsforsætter, når det bliver december igen. Kilde : 15 SLANKE er gratis og kan hentes eller bestilles på eller på telefon Vidste du... dækkeservietterne fra Mad på Arbejde er noget, som der er blevet lagt mærke til på de arbejdspladser, hvor de er blevet brugt? 4 ud af 5 medarbejdere, der er blevet interviewet her i slutningen af projektet, har lagt mærke til dem. Heraf siger halvdelen, at de har læst dem og været tilfredse med dem.

5 22. februar 2005 / side 5 Mad på Arbejde ideer og erfaringer Konferencer : Mandag d. 18. april i København Onsdag d. 27. april i Aalborg Torsdag d. 28 april i Kolding Pilotprojektet Mad på Arbejde afsluttes med tre identiske konferencer. Her skal erfaringerne fra de 8 pilotvirksomheder spredes til alle virksomheder, som ønsker at indføre mere sund mad på arbejdspladsen. Konferencerne vil give inspiration og ideer til, hvordan arbejdspladsen kan gå i gang, eller komme videre, med at fremme den sunde mad. Medarbejdere fra de forskellige virksomheder i projektet vil dele ud af deres erfaringer ved at fortælle om, hvad de har iværksat af initiativer på netop deres virksomhed. Konferencerne vil også præsentere idemappen Mad på Arbejde som giver virksomhederne nogle konkrete redskaber til at arbejde videre med at fremme sund mad og en sund mad- og måltidspolitik. Hør mere om konferencerne og tilmeld jer hos : Fagligt Fælles Forbund, miljoe@3f.dk eller ring til 3F, Social og Miljøpolitisk Sekretariat på tlf

6 22. februar 2005 / side 6 Skinkeschnitzler med lynstegte grøntsager Her kan du prøve en af opskrifterne fra 15 slanke : Ingredienser til 2 personer : 2 skinkeschnitzler af inderlår, 1 cm tykke, a ca. 125 g salt og peber 2 tsk. olie Lynstegte grøntsager 1 løg, gerne rødløg 200 g persillerod eller pastinak 2 gulerødder, ca. 150 g 200 g broccoli i buketter sojasauce frisk timian eller andet kryddergrønt Fremgangsmåde: Hak løget. Skær persilleroden i tynde stave, gulerødderne i tern og broccolien i små buketter. Dup kødet tørt med køkkenrulle. Krydr med salt og peber. Varm olien på en pande ved god varme. Brun hurtigt skinkeschnitzlerne på begge sider. Skru ned til middel varme og steg dem færdige, til 2 minutter på hver side. Tag kødet af panden og dæk med stanniol. Steg løg, persillerod og gulerødder på panden nogle minutter under omrøring. Tilsæt broccoli og steg igen nogle minutter, til grøntsagerne er lige netop møre, men stadig sprøde. Smag til med sojasauce, salt og peber. Pynt med timianblade. Tilberedningstid. ca. 30 minutter Tips Skær en lille flig af det ene hjørne af skinkeschnitzlen og tjek, at kødet er svagt rosa. Hvis kødet stadig er råt, skal det steges lidt mere på begge sider. Hvis det er svagt rosa, vil det være lige netop gennemstegt ved servering, da temperaturen stiger i kødet, efter det er taget af panden. Medaljoner af svinefilet eller mørbradbøffer kan bruges i stedet for skinkeschnitzler. Teriyaki sauce, østerssauce eller Sambal olek kan bruges i stedet for sojasauce. Grøntsagerne kan varieres efter årstid og smag. Energifordeling og -indhold pr. person : Protein 41 % Kulhydrat 35 % Fedt 24 % 1460 kj kcal Opskrift : Udarbejdet af Vibeke Lehn. Opskrift og foto er venligst udlånt af Danske Slagterier.

7 22. februar 2005 / side 7 Persillerod Persillerødder kan bl. a. bruges i supper, gryderetter, stuvninger, som lynstegte grøntsager eller som mos. Man kan fx give sin kartoffelmos et pift ved at blande mosede persillerødder i den. Toppen fra persillerod kan faktisk også sagtens bruges som suppevisk eller finthakket som krydderurt. Du kan også bare vælge at bruge bladene som pynt. Persillerod skal skrælles og skylles godt. Det er bedst at bruge de skrællede persillerødder med det samme. Ellers skal de opbevares i vand med lidt citronsaft, for ikke at blive slatne og mørke. Persillerod kan holde sig 2-3 uger i køleskabet. Persillerødder kan bl.a. bruges i supper, gryderetter, stuvninger, som lynstegte grøntsager eller som mos. Man kan fx give sin kartoffelmos et pift ved at blande mosede persillerødder i den. Toppen fra persillerod kan faktisk også sagtens bruges som suppevisk eller finthakket som krydderurt. Du kan også bare vælge at bruge bladene som pynt. Persillerod skal skrælles og skylles godt. Det er bedst at bruge de skrællede persillerødder med det samme. Ellers skal de opbevares i vand med lidt citronsaft, for ikke at blive slatne og mørke. Persillerod kan holde sig 2-3 uger i køleskabet.

8 22. februar 2005 / side 8 Kolofon Udgiver : 3F og Ministeriet for Familie og Forbrugeranliggender Ansvarshavende : Palle Smed, 3F Redaktør : Jakob Ibsen Jensen depcjije@fvm.dk Design : Macvaerk Design Studio Tryk : 3F Nyhedsbrevet er dit talerør Har du nogen gode ideer eller erfaringer i forbindelse med projekt Mad på arbejde, som du tror andre kan få glæde af, så er nyhedsbrevet stedet hvor du kan give din viden videre. Send dine historier, ideer eller tips til : madpaaarbejde@dfvf.dk

Mad på arbejde skudt i gang med fuld maddamp

Mad på arbejde skudt i gang med fuld maddamp Mad på arbejde skudt i gang med fuld maddamp Repræsentanter for de 8 pilotvirksomheder i Mad på arbejde strømmede torsdag den 25. marts til konference på Base Camp i København. Konferencen blev et flot

Læs mere

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010 Af Jette Jensen Program for 1. gang praktisk madlavning Kostændringer og ernæringsforbedringer Gennemgang af menu Opdeling af grupper Praktisk

Læs mere

MAD PÅ ARBEJDE. Ingen løftede pegefingre men dialog om- og adgang til mere sund mad på arbejdspladsen.

MAD PÅ ARBEJDE. Ingen løftede pegefingre men dialog om- og adgang til mere sund mad på arbejdspladsen. MAD PÅ ARBEJDE Ingen løftede pegefingre men dialog om- og adgang til mere sund mad på arbejdspladsen. DET ER KERNEN I DET SAMARBEJDE, som Specialarbejderforbundet i Danmark (SiD) og Fødevareministeriet

Læs mere

Sundhedsugen uge 17-2011.

Sundhedsugen uge 17-2011. Sundhedsugen uge 17-2011. I årets sundhedsuge er maden planlagt ud fra de 8 kostråd. Det vil sige, at maden har et lavt indhold af fedt og et højt indhold af kulhydrater. I menuen indgår årstidens råvarer,

Læs mere

KØD MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD

KØD MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD VIDen VÆKSt BaLanCe SunD MeD KØD MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD SunD MeD KøD 1/9 Sund med kød Mad indeholder de næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som du og din krop skal bruge for at kunne fungere

Læs mere

Vask porrerne og skær top og bund af. Skær dem i ringe rist dem i lidt olie på en pande sammen med de kogte kartofler i tern.

Vask porrerne og skær top og bund af. Skær dem i ringe rist dem i lidt olie på en pande sammen med de kogte kartofler i tern. Mandag Omelet med ost, kartofler, porrer og salat af rødkål 8 æg 60 gram mælk 20 gram smør 100 gram reven parmesan eller cheddar ost 2 store håndfulde frisk persille 100 g kartofler 1-2 stk. porrer Vask

Læs mere

Brug din ernæringsvejleder

Brug din ernæringsvejleder Sundhed og Forebyggelse Furesø Kommune Stiager 2 3500 Værløse www.sund.furesoe.dk Ernæringsvejlederen: E-mail: ernaeringsvejleder@furesoe.dk Sundhed og Forebyggelse Brug din ernæringsvejleder Vejledning

Læs mere

Inspiration fra Royal Greenland Smag forskellen...

Inspiration fra Royal Greenland Smag forskellen... Inspiration fra Royal Greenland Smag forskellen... 2 Inspiration til mere fisk på menuen fra Royal Greenland... Hvordan kan vi hjælpe dig med at få mere fisk på menuen? Vi har et meget spændende sortiment

Læs mere

5. udgave. 3. oplag. 2011. Foto: Jes Buusmann. Produktion: Datagraf: Bestillingsnr.: 192

5. udgave. 3. oplag. 2011. Foto: Jes Buusmann. Produktion: Datagraf: Bestillingsnr.: 192 5. udgave. 3. oplag. 2011. Foto: Jes Buusmann. Produktion: Datagraf: Bestillingsnr.: 192 13 SUNDE VANER TIL AT FOREBYGGE HJERTEKARSYGDOM Tjek dine madvaner HAR DU 13 RIGTIGE? Der er størst gevinst, når

Læs mere

Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 4 personer

Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 4 personer Go mad med Holm: Madplan for uge 18 Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 700 g kartofler, kogte 250 g gulerødder, kogte 100 g smør 900 g hakket oksekød 2 løg, finthakket

Læs mere

kostplan - UgE 21 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson

kostplan - UgE 21 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson kostplan - UgE 21 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson BASISVARER DU ALTID HAR I DIT KØKKEN Agavesirup Brune ris eller fuldkornsris Chili (frisk og tørret) Citroner

Læs mere

Spændende initiativer på Pressalit

Spændende initiativer på Pressalit Spændende initiativer på Pressalit På Pressalit gør kantinepersonalet en dyd ud af hele tiden at udvikle og forny kantinens rolle på arbejdspladsen, og med deltagelsen i Mad på arbejde er der blevet sat

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indledning side 2. Forbrænding og stofskifte side 2-5

Indholdsfortegnelse. Indledning side 2. Forbrænding og stofskifte side 2-5 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Forbrænding og stofskifte side 2-5 Husk Morgenmad side 6-7 Let og lækkert brød og boller side 8-23 Morgenmad på den proteinrige måde. side 24-31 Middagsretter der

Læs mere

BYENS KØKKEN PÅ BLOMSTERFESTIVAL

BYENS KØKKEN PÅ BLOMSTERFESTIVAL BYENS KØKKEN PÅ BLOMSTERFESTIVAL - Sovsen er vores DNA Sovs er sød musik, og derfor får du her på blomsterfestivalen mulighed for at smage på vores dejlige sovs. Hæftet indeholder opskrifter på bl.a. kyllingesovs,

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. KOSTPLAN - UgE 26 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienser til weekendhygge ikke medtaget): Fokus grønt: Gulerødder Forårsløg Hvidløg Frugt og grønt: Squash Champignon Hvidkålshoved

Læs mere

Sunde mad og spisevaner

Sunde mad og spisevaner Sunde mad og spisevaner Oplæg af Maiken M. Jensen Kost og Ernæringskonsulent Lemvig kommune 1 Sund mad er vigtig fordi den..., Bidrager med livsvigtige vitaminer og mineraler Indeholder gavnlige kostfibre

Læs mere

NYHED! To lækre ØKO-flippere møder fire fristende OPSKRIFTER...

NYHED! To lækre ØKO-flippere møder fire fristende OPSKRIFTER... NYHED! To lækre ØKO-flippere møder fire fristende OPSKRIFTER... God SMAG og sunde vaner det er Hattings ØKOLOGIK! Vi bakker op om den sunde livsstil og hylder god smag. Resultatet er to nye, lækre boller,

Læs mere

PsykInfo. Chili con carne (1 person)

PsykInfo. Chili con carne (1 person) Chili con carne Chili con carne 45 g løg 13 g friske champignon 58 g rød og grøn peber i tern 1 g hvidløg 70 g hakket oksekød 10% fedt 10 g Chili Beans (kidney bønner i chilisauce) 100 g flåede hakket

Læs mere

Spørgeskema til dig, som vil tabe dig

Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Opstart: Del 1 Sundhedsstyrelsen Og NIRAS Konsulenterne 2 Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Når du skal i gang med at tabe dig, er der mange ting, du skal tænke

Læs mere

De gode ideer bliver til virkelighed

De gode ideer bliver til virkelighed De gode ideer bliver til virkelighed Mad på arbejde er nu for alvor kommet igang, og mange af de gode ideer, som blev luftet på konferencen i marts måned, er ved at blive til virkelighed ude på virksomhederne.

Læs mere

FROKOSTFORSLAG fase 2

FROKOSTFORSLAG fase 2 FROKOSTFORSLAG fase 2 Du skal spise mad i starten af dagen og nedsætte indtagelsen i slutningen af dagen. De fleste har opbygget vaner der er modsat; man springer morgenmaden over eller spiser meget lidt

Læs mere

Kostplan - uge 13. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson

Kostplan - uge 13. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson Kostplan - uge 13 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson BASISVARER DU ALTID HAR I DIT KØKKEN Agavesirup Brune ris eller fuldkornsris Chili (frisk og tørret) Citroner

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

sommersalat bør indeholde spor af nødder Salatopskrifter i samarbejde med

sommersalat bør indeholde spor af nødder Salatopskrifter i samarbejde med sommersalat bør indeholde spor af nødder Salatopskrifter i samarbejde med Lad indeholde spor af nødder Salat og grøntsager kan både være det sunde, det sjove og det farverige indslag på middagsbordet.

Læs mere

Sund og hurtig hverdagsmad med æg

Sund og hurtig hverdagsmad med æg Sund og hurtig hverdagsmad med æg Ristet rugbrødssandwich med spejlæg og bacon Ristet rugbrødssandwich med spejlæg og bacon Ingredienser: (2 personer) 1 tsk olie 2 æg 4 skiver rugbrød, ca. 200 g 4 tsk

Læs mere

PORCHETTA GRILLET RULLE AF GRIS MED TILBEHØR

PORCHETTA GRILLET RULLE AF GRIS MED TILBEHØR PORCHETTA GRILLET RULLE AF GRIS MED TILBEHØR 1/2 mellemstykke af gris uden svær (kam, bryst og slag, der sidder sammen) 2-3 spsk. kommen 200 g revet vesterhavs ost 20 nye løg med top 40 gulerødder med

Læs mere

----------------------- Ribbensteg. 1 stk. ribbensteg Groft salt Laurbærblad Hele peberkorn 1 løg ¾ l vand Fløde

----------------------- Ribbensteg. 1 stk. ribbensteg Groft salt Laurbærblad Hele peberkorn 1 løg ¾ l vand Fløde Gyroskoteletter med varm coleslaw 4 stk. gyroskoteletter 1 4 hvidkål (i fine strimler) 1 forårsløg (skåret i skiver) ½ dl sukker ½ dl eddike 1 ds. tørrede sellerifrø (efter smag) 1 tsk. salt ½ dl vindruekerneolie

Læs mere

Forår+sommer OPSKRIFTSSAMLING. Inspiration til nyresyge og andre interesserede

Forår+sommer OPSKRIFTSSAMLING. Inspiration til nyresyge og andre interesserede Forår+sommer OPSKRIFTSSAMLING Inspiration til nyresyge og andre interesserede FORORD Velkommen til Nyreforeningens opskriftssamling, som, vi håber, vil fungere som inspiration til madlavningen i forårs-

Læs mere

Bøffelmozzarella med røget hellefisk og råmarineret fennikel med brøndkarseolie. Jordskoksuppe med kørvel, sprøde chips og milde løg

Bøffelmozzarella med røget hellefisk og råmarineret fennikel med brøndkarseolie. Jordskoksuppe med kørvel, sprøde chips og milde løg NYTÅRSMENU TIL 4 PERSONER Bøffelmozzarella med røget hellefisk og råmarineret fennikel med brøndkarseolie Jordskoksuppe med kørvel, sprøde chips og milde løg Krogmodnet oksefilet med rodfrugtkompot, sprøde

Læs mere

Sund mad. giver hulahop. i kroppen

Sund mad. giver hulahop. i kroppen Sund mad giver hulahop i kroppen AF Karen Eriksen ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen. indledning Mad er meget mere end indholdet af fedt, kulhydrater og vitaminer. Det er selvfølgeligt vigtigt,

Læs mere

pak maden ind Uhm, Madpakker til aften

pak maden ind Uhm, Madpakker til aften Af Camilla Zarah Lawes. Foto: Columbus Leth. Regi: Bolig & Brocante og privateje Uhm, Madpakker til aften pak maden ind Hvad har butterdej, filodej, serranoskinke, bacon og en stegeso til fælles? De egner

Læs mere

MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD

MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD ViDen VÆKST BaLanCe STeG KøD Rigtigt MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD STeG KøD rigtigt 1/5 Steg kød rigtigt Kød bliver tilberedt, så kødet: Bliver sikkert at spise Bliver nemmere at tygge Bliver lettere

Læs mere

Evaluering Livsstil for familier

Evaluering Livsstil for familier Evaluering Livsstil for familier Status: December 2015 Baggrund Dette notat samler op på de foreløbige resultater af projektet Livsstil for familier pr. december 2015. Notatet samler således op på de sidste

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Kom æggene op i en skål med salt og peber, samt mælken. Pisk i et minut.

Kom æggene op i en skål med salt og peber, samt mælken. Pisk i et minut. Mandag Omelet med kartofler - dild og tomat-kold weekendsteg 8 stk. æg 60 gram mælk 20 gram smør 100 gram reven parmesan eller cheddar ost 6 stk små blomme tomter, delt i kvarte En god håndfuld dild, vasket

Læs mere

7. udgave. 1. oplag. 2011. Forsidefoto: Scanpix/Corbis. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 143

7. udgave. 1. oplag. 2011. Forsidefoto: Scanpix/Corbis. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 143 7. udgave. 1. oplag. 2011. Forsidefoto: Scanpix/Corbis. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 143 KEND DIT KOLESTEROL Sådan kan du selv sænke dit kolesteroltal Mere end to ud af tre danskere har et højt

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 11.100 kj/dag + råderum på 1200 kj/dag til tomme kalorier svarende til 10 % af energiindtaget (Svarer til ca.

Læs mere

http://www.lf.dk/~/media/lf/tal%20og%20analyser/forbrug%20og%20detail/markedsanalyse%20om%20frugt%20og%20gr%c3%b8nt.ashx

http://www.lf.dk/~/media/lf/tal%20og%20analyser/forbrug%20og%20detail/markedsanalyse%20om%20frugt%20og%20gr%c3%b8nt.ashx Mad fra æbletræet DANMARK HAR VERDENS BEDSTE ÆBLER Danmark har et godt klima til æbler, og det giver saftige æbler, der er kendt for deres tynde skræl og gode kombination af sødme og syrlighed. Desuden

Læs mere

GRILLPØLSER MED KARTOFFELSALAT

GRILLPØLSER MED KARTOFFELSALAT 8 grillpølser Kartoffelsalat: 1 kg kartofler 4 æg 1 pk. bacon i tern, 120-150 g 2 dl cheddarost i tern 2 dl finthakket porre GRILLPØLSER MED KARTOFFELSALAT Dressing: 2 dl græsk yoghurt ½ dl tomatpuré 2

Læs mere

Bilag til Økodag på Madskoler 2009

Bilag til Økodag på Madskoler 2009 Bilag til Økodag på Madskoler 2009 Min mappe: (navn) Ilustration: Morten Telling, Moxtell Productions. Indholdsfortegnelse Viden om økologi: Hvad er økologisk? (2 sider med tekst + opgaver) Viden om økologi:

Læs mere

NytårsMåltidsKassen indeholder:

NytårsMåltidsKassen indeholder: NytårsMåltidsKassen indeholder: 1 oksefilet, 600 g Røget laks, 200 g 1 pakke Blå Kornblomst 1 pakke gedefriskost m. ramsløg 3 stk. piskefløde à ¼ l 2 bægre creme fraiche 18 % 2 citroner 5 bagekartofler

Læs mere

Dagplejerne i Ravsted Børneunivers har i gennemsnit en erfaring på 18 år

Dagplejerne i Ravsted Børneunivers har i gennemsnit en erfaring på 18 år Dagplejen Dagplejerne i Ravsted Børneunivers har i gennemsnit en erfaring på 18 år I dagplejen har vi fleksible åbningstider, der aftales med den enkelte dagplejer. Vi har barnevogne og dyner til rådighed,

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. KOSTPLAN - UGE 35 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienser til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt: Rucolasalat Blomkål Peberfrugt Grønt: Tomater Gul, rød, grøn peberfrugt Courgette

Læs mere

MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD

MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD VIDeN VæKsT BaLaNce KøD& SMaG MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD KøD & smag 1/10 Kød & Smag Kød er dyrenes muskler. Kød er bygget op af muskelfibre, der er sat sammen i bundter og omgivet af hinder, som

Læs mere

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning 2 Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010/2011 Af Jette Jensen Program for 2. gang praktisk madlavning Hvordan går det med vægtstopprojektet? Fortæl om Jeres succeser Hvad gør I, når

Læs mere

Opskrifter. Indbagt oksefars med salat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46. mesterslagterens

Opskrifter. Indbagt oksefars med salat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46. mesterslagterens Indbagt oksefars med salat 500 g hakket oksekød 2 løg 500 g friske champignoner Salt og peber 200 g butterdej 4 spsk. rapsolie Salat 4 tomater 1 agurk 2 peberfrugt 1 hovedsalat 1 ds majs Skyl champignon

Læs mere

Vibeke Lund NØGNE SANDHEDER. om smagen af grøntsager - nu med dressing

Vibeke Lund NØGNE SANDHEDER. om smagen af grøntsager - nu med dressing Vibeke Lund Sukkersherif & Sundhedscoach prof.bachelor i human ernæring Slotsgade 65, B2 3400 Hillerød Telefon: 70 28 10 38 mail@thesweetcompany.dk www.thesweetcompany.dk www.facebook.com/ thesweetcompany.

Læs mere

Handleplan for mad og måltider på botilbud og væresteder

Handleplan for mad og måltider på botilbud og væresteder Handleplan for mad og måltider på botilbud og væresteder Baggrund 2 Der er nedsat en arbejdsgruppe bestående af medarbejdere fra: Kløvervænget, Borgercaféen, Nr. 1, Svanen og Beskyttet beskæftigelse. Derudover

Læs mere

Kostpolitik for Børnehuset Nansensgade

Kostpolitik for Børnehuset Nansensgade Kostpolitik for Børnehuset Nansensgade Børnehuset Nansensgade Nansensgade 46 1366 Kbh K 82562950 37511@buf.kk.dk Kosten er afgørende for børns vækst og trivsel, derfor er det vigtigt, at børn fra begyndelsen

Læs mere

Kartoffel/sellerimos. 1 kg kartofler 1 selleri 1/2-1 dl mælk eller fløde evt. 30 g smør Salt og peber 1 bundt persille.

Kartoffel/sellerimos. 1 kg kartofler 1 selleri 1/2-1 dl mælk eller fløde evt. 30 g smør Salt og peber 1 bundt persille. Kartoffel/sellerimos 1 kg kartofler 1 selleri 1/2-1 dl mælk eller fløde evt. 30 g smør Salt og peber 1 bundt persille. Kartofler og sellerien skrælles, ternes og koges i i usaltet vand til alt er helt

Læs mere

Opskrifter SØFF september 2014

Opskrifter SØFF september 2014 Opskrifter SØFF september 2014 Grøntsager markeret med FED i opskrifterne er i poserne med jævne mellemrum, alt efter årstiden. Husk også at kigge på opskrifterne fra tidligere på året med same grøntsager,

Læs mere

Opskrifter fra Byens Køkken

Opskrifter fra Byens Køkken Opskrifter fra Byens Køkken Alle opskrifterne er udviklet i kreativt samarbejde mellem medarbejderne i Byens Køkken og kokken Claus Holm, som siden har arbejdet videre med opskrifterne. Hans forslag kan

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. KOSTPLAN - UgE 8 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienserne til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt: Spinat (frossent, blade og frisk) Gulerod Rød peberfrugt Tomater Desuden frugt

Læs mere

Tjek at du selv har: JuleMåltidsKassen indeholder:

Tjek at du selv har: JuleMåltidsKassen indeholder: Sanne Venlov, Søren Ejlersen og Thomas Hess er kokkene bag JuleMåltidsKassen. Vi ønsker jer alle en rigtig glædelig jul! Skriv til info@aarstiderne.com, hvis du har spørgsmål eller kommentarer til kassen.

Læs mere

Oksekødsgryde. Det skal du bruge (4 pers.) Sådan gør du. Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013

Oksekødsgryde. Det skal du bruge (4 pers.) Sådan gør du. Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 nøglehuls retter 1 Oksekødsgryde Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Oksekødsgryde Det skal du bruge (4 pers.) 400 g SMAGFULD hakket oksekød 3-7% 1 spsk. olie 1 stort skrællet groft hakket løg (ca. 90 g)

Læs mere

Kalkuntournedos. Tykstegsbøffer med fyldig tomatsalat. Opskrift 1 Opskrift 2. 4 stk. kalkuntournedos ½ dl vinduekerneolie Salt og peber

Kalkuntournedos. Tykstegsbøffer med fyldig tomatsalat. Opskrift 1 Opskrift 2. 4 stk. kalkuntournedos ½ dl vinduekerneolie Salt og peber Tykstegsbøffer med fyldig tomatsalat Opskrift 1 Opskrift 2 Kalkuntournedos 4 tykstegsbøffer 500 g tomater 5 stængler bladselleri med blade 1 stort bundt persille 1 dåse hvide bønner 2 spsk. olivenolie

Læs mere

viden vækst balance -en powerfood Æg - en powerfood 1/8

viden vækst balance -en powerfood Æg - en powerfood 1/8 viden vækst balance Æg -en powerfood 1/8 fakta et æg har alt, hvad der skal til for at bygge en kylling. det betyder, at ægget indeholder næsten alle de næringsstoffer, kroppen skal bruge for at kunne

Læs mere

Mad til kræsne ganer

Mad til kræsne ganer 16 Mad til kræsne ganer Mad til kræsne ganer 16 indeholder opskrifter på 8 af vores populære skaldyrsretter Carpaccio af kammuslinger med sprød rødbedesalat Forret 10 personer 30 stk friske kammuslinger

Læs mere

Hakkebøf Lindstrøm med rodfrugtslaw. Skinkemignon a la provence. Opskrift 1 Opskrift 2

Hakkebøf Lindstrøm med rodfrugtslaw. Skinkemignon a la provence. Opskrift 1 Opskrift 2 Skinkemignon a la provence Opskrift 1 Opskrift 2 Hakkebøf Lindstrøm med rodfrugtslaw 2 stk. skinkelårtunger 1 spsk olivenolie 2 kviste frisk rosmarin 1 fed hvidløg Salsa 100 g syltede peberfrugter 100

Læs mere

OPSKRIFTER MED VILDT

OPSKRIFTER MED VILDT OPSKRIFTER MED VILDT 2 I HÆFTET FINDER DU: FARSERET FASAN med glaserede rødbeder og waldorfsalat...4 BRAISERET GRÅAND i calvados m. sukkersyltede havtorn, svampe og bagekartoffel med mos... 6 KRONDYRMEDALJON

Læs mere

Undervisningsdag 2. De 8 kostråd BMI Æbleform/pæreform Pause Små skridt Fysisk aktivitet Tak for i dag

Undervisningsdag 2. De 8 kostråd BMI Æbleform/pæreform Pause Små skridt Fysisk aktivitet Tak for i dag Undervisningsdag 2 De 8 kostråd BMI Æbleform/pæreform Pause Små skridt Fysisk aktivitet Tak for i dag Spis frugt og grønt, 6 om dagen Det er lige så godt at spise frosne Hvor meget er 6 om dagen? Spis

Læs mere

Meatfree Mondays Denmark

Meatfree Mondays Denmark Meatfree Mondays Denmark Find flere opskrifter på: Opskrifthæfte 1 Retter med QUORN www.meatfreemonday.dk www.facebook.com/meatfreemondaysdenmark www.mirasopskrifter.dk Opskriften på forsiden finds her:

Læs mere

Kold farsbrød med groft brød

Kold farsbrød med groft brød Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Kokkelærerens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lame kotelet Farsbrød med Skaldyrs wok Blomkålsgratin Orange stegt med

Læs mere

1. Det hakkede kød blandes med mel, krydderier, æg og lidt væske og røres godt.

1. Det hakkede kød blandes med mel, krydderier, æg og lidt væske og røres godt. Opskrifter Frikadeller 500 g hakket flæskesmåkød 1 dl mel ca. 2 tsk. salt ca. 1 tsk. peber 2 spsk. hakket løg 1 æg 2 dl mælk margarine til stegning 1. Det hakkede kød blandes med mel, krydderier, æg og

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for børnehuset Harmonien 2012

Mad- og måltidspolitik for børnehuset Harmonien 2012 Mad- og måltidspolitik for børnehuset Harmonien 2012 Denne mad- og måltidspolitik er udarbejdet af og godkendt af bestyrelsen i Harmonien. Politikken skal sætte rammerne for den mad- og måltidspraksis,

Læs mere

Hvad spiser I af forskelligt mad i løbet af en dag? Er der noget, man ikke må spise? Hvis ja, hvad? Hvis nej, hvorfor ikke?

Hvad spiser I af forskelligt mad i løbet af en dag? Er der noget, man ikke må spise? Hvis ja, hvad? Hvis nej, hvorfor ikke? 3 Hvad spiser I af forskelligt mad i løbet af en dag? Er der noget, man ikke må spise? Hvis ja, hvad? Hvis nej, hvorfor ikke? Hvad vil det sige, at maden skal variere? Går I til noget sport i jeres fritid?

Læs mere

middag middag nem hverdagsmad til travle familier nikolaj kirk mikkel maarbjerg

middag middag nem hverdagsmad til travle familier nikolaj kirk mikkel maarbjerg middag middag nem hverdagsmad til travle familier nikolaj kirk mikkel maarbjerg indhold forord at spise sammen 8 retter, der laves i gryde 10 takt & tone 70 retter, der laves på pande 72 bestik 130 retter,

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Kostplan - uge 13 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienserne til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt forårsløg rødløg gulerod semisoltørrede tomater Frugt og grønt: Fennike Rosenkål

Læs mere

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Smoothie på et øjeblik

Læs mere

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 16 opskrifter i alt. Maj 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 16 opskrifter i alt. Maj 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Christian Liliendahl Guide Maj 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Lene Hansson opskrifter 8 36 sider Alle i sund og slank version 16 opskrifter i alt INDHOLD I DETTE HÆFTE: Sund: Kåldolmere...

Læs mere

Lokkemad. Nemme veje til mere energi i maden. 8 opskrifter på ny energi til dem, der spiser for lidt. Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe

Lokkemad. Nemme veje til mere energi i maden. 8 opskrifter på ny energi til dem, der spiser for lidt. Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe Nemme veje til mere energi i maden Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe Kom smør eller olie i grød og kartoffelmos Kom fløde og pasteuriserede æggeblommer i færdigkøbt koldskål Kom fløde i kakaomælk

Læs mere

[ succeser fra kantinen ]

[ succeser fra kantinen ] [ succeser fra kantinen ] Bagt lange med persillepesto [ 4 pers. ] Spicy fiskefrikadeller [ 4 pers. ] 600 g langefilet Bagte rodfrugter 1 kg rodfrugter fx kartofler, gulerødder, persillerod, pastinak og

Læs mere

INDHOLD. Velkommen til Det Gode Køkken Hjemmelavet mad efter stolte traditioner. Lidt udover det sædvanlige Du tilføjer selv det sidste krydderi

INDHOLD. Velkommen til Det Gode Køkken Hjemmelavet mad efter stolte traditioner. Lidt udover det sædvanlige Du tilføjer selv det sidste krydderi INDHOLD S 0 2 S 0 4 S 0 6 S 1 0 S 1 2 S 1 6 S 1 8 S 2 2 S 2 4 Velkommen til Det Gode Køkken Hjemmelavet mad efter stolte traditioner Lidt udover det sædvanlige Du tilføjer selv det sidste krydderi Husk

Læs mere

Japansk oksekarry. Japansk oksegryde. 700 gram Oksefilet. Raps olie. 2 store løg. 4 mellemstore gulerødder. 4 mellemstore Kartofler

Japansk oksekarry. Japansk oksegryde. 700 gram Oksefilet. Raps olie. 2 store løg. 4 mellemstore gulerødder. 4 mellemstore Kartofler Japansk oksekarry Japansk oksegryde 700 gram Oksefilet Raps olie 2 store løg 4 mellemstore gulerødder 4 mellemstore Kartofler 1,5 spsk. Karry mellem stærk 2 spsk. Japansk soja Evt. 1 spsk. Rørsukker (kan

Læs mere

Menu til den 11.april 2011

Menu til den 11.april 2011 Menu til den 11.april 2011 Påskefrokost Rejesalat Citronkage Lammekølle Kartoffelsouffle Spinat timbale Rødvin sauce Sommer Salat Rösti med laks og avocado Fiskefilet med hjemmelavet remoulade Rabarber

Læs mere

Opskrifter - langtidsstegning

Opskrifter - langtidsstegning Opskrifter - langtidsstegning Smag og måltider Maj 2014 Opskrifter langtidsstegning I denne pjece får du opskrifter og tips til langtidsstegning. Derudover finder du også forskellige opskrifter på tilbehør.

Læs mere

lækker, frisk og ny moderne mad. Men efter min mand og jeg fik vores første barn, gled mine egne behov i baggrunden.

lækker, frisk og ny moderne mad. Men efter min mand og jeg fik vores første barn, gled mine egne behov i baggrunden. forord: rå madvaner Rimelig rå er en bog om moderne og sunde madvaner, hverdagsmad med rawfood, næringsrigtig energimad og klimavenlig mad. Det er min overbevisning, at hele familien har den største glæde

Læs mere

og peber. 8. Kom smørret i en stor gryde, 17. Til pynt: Tag de grove blade og smelt det.

og peber. 8. Kom smørret i en stor gryde, 17. Til pynt: Tag de grove blade og smelt det. Du skal bruge 1 stk. løg 1. Vask hænder. 11 Kom laurbærbladet, 1 fed hvidløg 2. Find alle ingredienserne vand og hønsebouillon 2 stk. gulerødder frem. terningerne i gryden og rør. Ca. 250 g selleri 3.

Læs mere

Madværksted. Mine noter. Diabetesmad; slankemad. v/sundhedscenter Viborg

Madværksted. Mine noter. Diabetesmad; slankemad. v/sundhedscenter Viborg Mine noter Madværksted Diabetesmad; slankemad v/sundhedscenter Viborg Opskrifter Hjemmelavet mysli 3 Hønsesalat 4 Blomkålshummus 5 Boller i karry 6 Sojalaks med ingefærbønne-gulerodssalat 8 Broccolisuppe

Læs mere

Kost efter en kæbeoperation - Flydende kost - Med gode opskrifter

Kost efter en kæbeoperation - Flydende kost - Med gode opskrifter Kost efter en kæbeoperation - Flydende kost - Med gode opskrifter Hvis du har fået lavet en operation på kæben enten planlagt eller på grund af brud på kæben skal du spise flydende kost i en periode for

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. KOSTPLAN - UGE 10 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienser til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt Gulerod Æble Løg Hvidkål Øvrig frugt og grønt Lime Courgette rødbeder skalotteløg

Læs mere

Eriks Mad og Musik. 12.05. 2012 Tema: Gryderetter. Spritz. Aperol on the rocks. Ingredienser

Eriks Mad og Musik. 12.05. 2012 Tema: Gryderetter. Spritz. Aperol on the rocks. Ingredienser Eriks Mad og Musik.0. 0 Tema: Gryderetter Spritz Prosecco (eller anden mousserende hvidvin) Isterninger Dansk vand Aperol appelsin Forholdet mellem de tre ingredienser er nogenlunde --: del dansk vand,

Læs mere

Nigiri Sushi og Futo maki sushi. Til fire seks personer.

Nigiri Sushi og Futo maki sushi. Til fire seks personer. Nigiri Sushi og Futo maki sushi. Til fire seks personer. Sushi ris: 4 dl sushi ris 5 dl vand Marinade: ½ dl riseddike ¼ tsk salt 2 spsk sukker. Nigiri sushi. 20 25 stk. Tynde skiver laks, tun eller hellefisk

Læs mere

Menu 29/4. Blinis m stenbiderrogn, hjemmesyrnet fløde, hakket rødløg, og dild. Blåmuslinger dampet i øl. Ovnbagt laks med ramsløgpesto

Menu 29/4. Blinis m stenbiderrogn, hjemmesyrnet fløde, hakket rødløg, og dild. Blåmuslinger dampet i øl. Ovnbagt laks med ramsløgpesto Menu 29/4 Blinis m stenbiderrogn, hjemmesyrnet fløde, hakket rødløg, og dild Blåmuslinger dampet i øl Ovnbagt laks med ramsløgpesto Bygotto m grønt Grønkålssalat m salturt. Stegte bananer m honning, kanel

Læs mere

www.flensted.dk Flensted i skolemaden - opskrifter og nyttige informationer mad med værdi...

www.flensted.dk Flensted i skolemaden - opskrifter og nyttige informationer mad med værdi... www.flensted.dk Flensted i skolemaden - opskrifter og nyttige informationer mad med værdi... Flensted i skolemaden Sund, nærende og varieret kost i skolens kantine Med Flensted i skolemaden får du sunde

Læs mere

Nyt liv til madpakken i Ålborg Zoo

Nyt liv til madpakken i Ålborg Zoo 25. august 2004 / side 1 Foto: Maiken Christensen, SiD Nyt liv til madpakken i Ålborg Zoo Selvom juni måned traditionelt er ferietid, har aktiviteterne i projekt Mad på arbejde ikke ligget stille. Den

Læs mere

Sildesalat med karry. Fyldte æg. Ingredienser til 4 personer:

Sildesalat med karry. Fyldte æg. Ingredienser til 4 personer: Sildesalat med karry Ingredienser til 4 personer: 200 g marinerede sildefileter 3 spsk. cremefraiche 18 % 1 dl yoghurt naturel max. 3,5 % 2 tsk. karry friskkværnet peber 1 stort æble, fx Cox Orange 1 rødløg

Læs mere

Kære forældre. Madpakker

Kære forældre. Madpakker KOSTPOLITIK Kære forældre Vi har i bestyrelsen og personalegruppen besluttet, at vi i Børne- og Familiehuset har en kostpolitik. Denne indebærer, at børnene skal have en sund og ernæringsrigtig mad, den

Læs mere

LipidNyt på nettet. Nyhedsbrev fra Lipidklinikken december 2009. LipidNyt på nettet. Skal vi have tilskud?

LipidNyt på nettet. Nyhedsbrev fra Lipidklinikken december 2009. LipidNyt på nettet. Skal vi have tilskud? Nyhedsbrev fra Lipidklinikken december 2009 LipidNyt på nettet LipidNyt kan læses på Aalborg Sygehus hjemmeside. Her kan du også tilmelde dig nyhedsbrevet. Gå ind på: lipidnyt.aalborg-sygehus.dk. LipidNyt

Læs mere

SÆTTER SMAG PÅ DIT OSTEBORD

SÆTTER SMAG PÅ DIT OSTEBORD SÆTTER SMAG PÅ DIT OSTEBORD SKAB KØKKENETS SIGNATUR MED PHILADELPHIA TILBEREDNINGSTID ı 15 minutter SERVERINGSPORTION ı 65 g kj 531, kcal 127, protein 4,4 g, fedt 10,8 g, kulhydrat 2,6 g De fleste forbinder

Læs mere

Køllen ligges op på tallerken, anrettes med rucola vendt med ost og dressing.

Køllen ligges op på tallerken, anrettes med rucola vendt med ost og dressing. Dyrkølle med pesto og mandler: Rucola, vendes med dressing af 4 tsk olie 1 tsk balsamicoeddike 1 tsk citronsaft Røget dyrekølle i skiver 2. dl. salt mandler, ristede Revet parmesanost Cherrytomater i halve

Læs mere

Meget mere smag til din hverdag

Meget mere smag til din hverdag lynhurtig stegefolie TIBON grillfolie kan også med stor fordel anvendes på grillen Meget mere smag til din hverdag Opskriftshæfte lynhurtig stegefolie enkle trin Ovn-i-ovn princippet Placer fødevaren.

Læs mere

Krop & Sundhed. - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :)

Krop & Sundhed. - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :) Krop & Sundhed - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :) S ide 2 Krop & S u n dhed Å rgang 1, Nummer 1 Søvn - hvorfor er det så vigtigt? Søvn er en nødvendighed for alle levende væsner.

Læs mere

80,- Fødselsdagstilbud. Fedtfattigt nordisk farsbrød Pr. stk. kr. 45,- Ta 2 stk. for KUN. Friskhakket oksekød. Spicy vikingekøller.

80,- Fødselsdagstilbud. Fedtfattigt nordisk farsbrød Pr. stk. kr. 45,- Ta 2 stk. for KUN. Friskhakket oksekød. Spicy vikingekøller. Fødselsdagstilbud Kød, troværdighed og godt slagterhåndværk Spicy vikingekøller Se side 2 Oksesteg "Royal" Se side 4 Friskhakket oksekød Se side 7 Fedtfattigt nordisk farsbrød Pr. stk. kr. 45,- Ta 2 stk.

Læs mere

Fiskepate med krydderurtesauce (1 portion)

Fiskepate med krydderurtesauce (1 portion) Fiskepate med krydderurtesauce Fiskepate og ris 50 g fiskefars (Pernille- eller Thorfisk) 30 g laksefilet uden skind salt 20 g hvide og vilde ris 40 g vand salt Skær laksefileten i ca. ½ cm tynde strimler

Læs mere

N.A.C. Smagfuld og fyldt med smag. Danish Design Forever

N.A.C. Smagfuld og fyldt med smag. Danish Design Forever N.A.C Smagfuld og fyldt med smag Danish Design Forever N.A.C Fadkoteletter i går, ny nordisk i dag, Morsø for altid Den nye køkkentøjsserie fra Morsø har fået navnet N.A.C efter N.A Christensen, som i

Læs mere

MESTERSLAGTEREN VI GRILLER STADIG LÆKRE GRILLOPSKRIFTER FYLDT MED SMAG

MESTERSLAGTEREN VI GRILLER STADIG LÆKRE GRILLOPSKRIFTER FYLDT MED SMAG MESTERSLAGTEREN VI GRILLER STADIG LÆKRE GRILLOPSKRIFTER FYLDT MED SMAG TILBUDENE GÆLDER FRA D. 25/08 TIL D. 06/09-2014 CÔTE DE BOEUF 2 stk Côte de boeuf Salt og peber. Dup kødet tørt og krydr det godt

Læs mere

Madplan for mænd til hele ugen

Madplan for mænd til hele ugen Sundhedsfremme Sundhedsfremme Furesø Kommune Stiager 2 3500 Værløse Madplan for mænd til hele ugen Tlf. 7235 5657 sundhed@furesoe.dk www.sund.furesoe.dk Furesø Kommune Rådhustorvet 2 3520 Farum www.furesoe.dk

Læs mere

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Fortini Multi Fibre

Læs mere

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger. Derfor er det sundt Over halvdelen af danskerne spiser tæt på den anbefalede mængde fedt, men vi er ikke gode nok til at spise den rigtige type af fedt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet

Læs mere