Bedre vilkår for små og mellemstore virksomheders deltagelse på de internationale

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bedre vilkår for små og mellemstore virksomheders deltagelse på de internationale"

Transkript

1 Oversigt Bedre vilkår for små og mellemstore virksomheders deltagelse på de internationale markeder Forlængelse af eksportlån til 2015 Strategier for BRIK-landene markedsføringsinitiativ Business Entry Denmark: Styrket tiltrækning og fastholdelse af udenlandske virksomheder Danmark som attraktivt investerings- og produktionsland lavere selskabsskat Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter Reform af strategisk forskning of innovation Design2020 Treårigt regelstop for små og nystartede virksomheder Virksomhedernes byrder skal lettes med yderligere 10 pct. i 2015 Styrket finansiering af vækst hos små og mellemstore virksomheder Effektiv sagsbehandling på miljøområdet Digitalisering skaber vækst og udvikling Fonden for velfærdsteknologi Sund vækst og velfærdsteknologi Danmark som grøn vækstøkonomi Økonomioversigt Større initiativer i Danmark som vækstnation

2 Bedre vilkår for små og mellemstore virksomheders deltagelse på de internationale markeder Danmark har omkring eksporterende virksomheder, hvoraf ca virksomheder står for 90 pct. af eksportværdien. Hovedparten af dansk eksport er dermed koncentreret på relativt få større virksomheder. Der er et uudnyttet potentiale på 9 mia. kr. årligt. Samtidig oplever ca. 28 pct. af virksomhederne fortsat barrierer i EU s indre marked. For at styrke kundegrundlaget og relevansen for dansk erhvervslivs globalisering i udviklingslandene har IFU styrket adgangen til risikovillig kapital for danske virksomheders investeringer i udviklingslande. Det betyder bl.a. a lande som Angola, Kina og Indien vil forblive en del af IFU s landekreds. Det vil styrke erhvervslivets aktiviteter i disse lande. For at skabe endnu bedre rammer for international vækst i SMV erne igangsættes følgende initiativer: 2 mia. kr. til eksportkautioner For at imødegå finanskrisen blev eksportkautionsordningen etableret i Den udløber ved udgangen af Særligt overfor SMV erne er der dog fortsat mange pengeinstitutter, der er forsigtige med at finansiere nye eksportforretninger. For at styrke eksportvirksomhedernes muligheder for at finansiere nye forretninger gøres den midlertidige eksportkautionsordning permanent fra 1. januar 2012 med en samlet kautionsramme på 2 mia. kr.. Ordningen gøres samtidig mere fleksibel, så flere små og mellemstore virksomheder får mulighed for at komme ud på eksportmarkederne gennem brug af ordningen. Bedre adgang til nye vækstmarkeder for SMV er SMV er eksporterer kun i begrænset omfang til fjerntliggende vækstmarkeder. For at styrke adgangen til vækstmarkederne for små og mellemstore virksomheder tilbydes fremover hjælp til eksportforberedelsesforløb, herunder møder med potentielle kunder og samarbejdspartnere på udvalgte markeder. Endvidere udvides eksportprogrammet Vitus, så de mindste SMV ere fremover får mere rådgivning, når de vil ind på fjerne vækstmarkeder. Bedre adgang til det indre marked for SMV er For mange små og mellemstore virksomheder kan det give mening at fokusere på EU s indre marked, hvor forholdene minder mere om de danske. For at styrke små og mellemstore virksomheders eksport til EU s indre marked etableres et kontaktpunkt, som skal hjælpe danske virksomheder med oplysninger om salg af varer og services i EU. Endvidere etableres et hold af markedsåbnere, som tilbyder hjælp til løsning af konkrete problemer. Endelig etableres et netværk af udbudseksperter, som kan rådgive danske virksomheder om nationale regler mv. i forbindelse med lokale udbud i udlandet.

3 Forlængelse af eksportlån til 2015 Eksportlåneordningen (ELO) er en del af kreditpakken og understøtter eksportvirksomhedernes finansieringsmuligheder, mens de private lånemarkeder er tilbageholdende. Under den midlertidige ordning er det kun muligt at ansøge om eksportfinansiering frem til d. 31. december Dansk eksport vokser igen efter den økonomiske krise på verdensmarkederne. Analyser peger dog på, at kreditsituationen fortsat er stram, og der er fortsat indikationer på, at en del små og mellemstore virksomheder har vanskeligt ved at finde finansiering. Det skyldes bl.a., at de private lånemarkeder fortsat er meget forsigtige med at finansiere eksportaktiviteter, der indebærer risiko. Eksportlån tilbydes permanent i 8 ud af 12 af Danmarks konkurrentlande på eksportmarkederne. Det er vigtigt, at dansk eksport kan rejse sig igen efter finanskrisen, men det er fortsat vanskeligt for eksportvirksomheder at finansiere deres aktiviteter. Derfor gennemføres følgende: 1. Eksportlåneordningen videreføres frem til udgangen af 2015 inden for en bruttolåneramme på 20 mia. kr. 2. Ordningen målrettes endvidere SMV er ved, at Eksport Kredit Fonden tilbyder: a. lån til eksportforretninger med under to års kredittid (i dag giver ordningen kun adgang til udlån til eksportforretninger med kredittider over to år). b. lån til drift og oparbejdning i forbindelse med internationalisering.

4 Strategier for BRIK-landene markedsføringsinitiativ Den danske eksportsektor er ikke koblet godt nok op på det globale opsving, hvor de høje vækstrater findes på fjernmarkederne. Det gælder især BRIK-landene, Brasilien, Rusland, Indien og Kina men også andre særligt lovende vækstlande. Disse lande er kendetegnet ved en høj vækst og et stort og voksende marked. Alene BRIK-landene tegner sig tilsammen for godt 40 pct. af verdens befolkning. Store investeringer i udbygning af infrastruktur, sundheds- og velfærdsydelser og grøn teknologi gør disse vækstlande til ekstra attraktive markeder i de kommende år set i lyset af danske styrkepositioner. Dansk eksport til BRIK-landene er relativt mindre end flere europæiske landes, og danske virksomheder er typisk ikke så veletablerede på markederne som fx svenske og tyske virksomheder. Tyskland og Sverige eksporterede henholdsvis ca. 10 og 7 pct. af deres samlede eksport til BRIK-landene i 2009 mod Danmarks ca. 5 pct. Samme tendens ses for en række andre lovende vækstmarkeder. Hvis andelen af dansk eksport, som går til BRIK-landene, eksempelvis kunne komme på niveau med Tysklands, ville det betyde en vækst i eksporten på 20 mia. kr. og skabe omkring nye job i Danmark. Det er en særlig udfordring for de små og mellemstore virksomheder at udnytte vækstmulighederne på fjernmarkederne. For at vinde markedsandele og i højere grad udnytte det store potentiale i BRIKlandene og andre lovende vækstmarkeder igangsættes følgende initiativer for at styrke danske virksomheders eksport til og tilstedeværelse i disse vækstlande og samtidig tiltrække investeringer og talenter til Danmark: Målrettede strategier for hvert af BRIK-landene mv. Der skal i første omgang udarbejdes en særskilt strategi for hvert af BRIKlandene, der styrker og fokuserer den danske indsats over for høj vækstmarkederne. Strategierne vil omhandle konkrete danske satsningsområder for et udvidet handelsog investeringssamarbejde samt fokusere på at markedsføre Danmarks styrkepositioner og kompetencer, f.eks. inden for klima og energi, velfærd, design, arkitektur, forskning, uddannelse og fødevare. Mange steder har man et positivt billede af Danmarks styrker og kompetencer, fx som en grøn nation. Dette skal vi bygge videre på for at øge eksporten og tiltrække investeringer, turister og talenter til Danmark. Endvidere identificeres eksport- og investeringsmuligheder i andre særligt lovende vækstlande med henblik på, at der udarbejdes yderligere konkrete strategier. Derudover skal interesserede danske virksomheder tilbydes en udvidet eksportstartpakke målrettet vækstmulighederne på fjernmarkederne, ikke mindst til gavn for de små- og mellemstore virksomheder. Flere SMV er ud på fjernmarkeder hvor væksten er størst Medio 2011 lanceres to nye initiativer, hvor interesserede virksomheder tilbydes udvidede eksportpakker, der skal understøtte små og mellemstore virksomheder i at tage skridtet videre fra nærmarkederne og ud på fjernmarkederne.

5 Business Entry Denmark: Styrket tiltrækning og fastholdelse af udenlandske virksomheder i Danmark Tilstedeværelsen af udenlandsk ejede virksomheder i Danmark styrker værdiskabelsen, fordi arbejdspladserne typisk har en høj produktivitet. Der er kun omkring udenlandsk ejede virksomheder i Danmark. Det svarer til ca. 1 pct. af alle private virksomheder, men de udenlandsk ejede virksomheder står for 18 pct. af beskæftigelsen og 22 pct. af omsætningen i den private sektor. Danmarks beholdning af udenlandske investeringer er mindre end de fleste små og velstående lande, vi normalt sammenligner os med. Sverige har i dag 67 pct. af Nordens hovedkontorer blandt multinationale selskaber, mens 28 pct. af hovedkontorerne ligger i Danmark. I 2006 havde Danmark en andel på 34 pct. Samtidig er der med globaliseringen sket en øget konkurrence om de videntunge jobs fra bl.a. Asien. Danmark sakker således bagud i den internationale konkurrence om at tiltrække virksomheder og udnytter ikke sit fulde investeringspotentiale. I dag skal en udenlandsk virksomhed, der ønsker at etablere sig eller udvikle deres aktiviteter i Danmark i kontakt med forskellige ministerier, regionale organer og kommuner. For at effektivisere og styrke indsatsen for tiltrækning og fastholdelse af udenlandske virksomheder i Danmark er det planen at etablere en fælles national enhed Busines Entry Denmark. Business Entry Denmark vil skulle følge den udenlandske virksomhed hele vejen fra den første indledende kontakt i udlandet, til etablering i Danmark og til efterfølgende løbende fastholdelse. I hele forløbet kan Business Entry Denmark være den udenlandske virksomheds kontaktpunkt i Danmark. Der iværksættes et arbejde, som skal opstille konkrete modeller for tilrettelæggelsen af Business Entry Denmark.

6 Danmark som attraktivt investerings- og produktionsland lavere selskabsskat Danmark skal være et attraktivt investerings- og produktionsland. Produktivitetsvæksten i Danmark har imidlertid været lav siden midten af 1990 erne, og faldende bidrag fra investeringer er en af de væsentligste årsager hertil. Samtidig bliver den globale konkurrence mellem landene om virksomhedernes investeringer stadigt større. Vækstforum pegede på, at skattesystemet skal fremme lysten til at investere, og at der er behov for reformer, der øger tilskyndelsen til at investere. En af metoderne til at gøre Danmark til et mere attraktivt land at investere i er at gennemføre en fuldt finansieret nedsættelse af selskabsskatten. Aftaleparterne er enige om, at der nedsættes et udvalg med deltagelse af relevante eksperter samt bred repræsentation fra erhvervslivet. Udvalget skal udarbejde forslag til finansiering inden for erhvervsområdet af en reduktion af selskabsskatten fra 25 pct. til 20 pct. over en årrække. Udvalgets analyser skal blandt andet omfatte mulighederne for at reducere erhvervsstøtten, men andre finansieringselementer fra erhvervsområdet kan også inddrages. Der lægges til grund, at lempelser for banker og andre dele af den finansielle sektor neutraliseres. Udvalget skal afrapportere februar 2012.

7 Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter Vækstforum har foreslået, at selskaber skal have mulighed for at få udbetalt negativ skat, såkaldte skattekreditter, af deres underskud (frem for at fremføre underskud til modregning i fremtidige overskud). Virksomheder får derfor mulighed for at få udbetalt negativ selskabsskat af den del af deres underskud, der stammer fra forsknings- og udviklingsaktiviteter (skattekreditter). Skattekreditter vil understøtte innovation, fordi de kan give en kapitalindsprøjtning for virksomheder, hvor forsknings- og udviklingsindsatsen endnu ikke har givet tilstrækkeligt afkast til, at de betaler selskabsskat. Nyetablerede og små og mellemstore virksomheder med forskningsaktiviteter mv. sikres således likviditetsmæssige fordele. Konkret kan virksomheder fra 2012 trække forsknings- og udviklingsudgifter for 5 mio. kr. årligt ind under ordningen. Initiativet skønnes at indebære offentlige merudgifter i størrelsesordenen mio. kr. årligt i perioden og 100 mio. kr. årligt i varig virkning. Forsøgs- og forskningsaktivitet i forbindelse med negativ skat afgrænses på samme måde, som forsøgs- og forskningsaktivitet afgrænses i forbindelse med straksafskrivninger. Initiativet finansieres fuldt ud ved, at der rettes op på en forkert praksis for, hvordan afgiften på en bestemt type forsikringer beregnes (såkaldte kombinerede forsikringer). Derudover er der et finansieringsbidrag fra overskydende provenu fra aftale om iværksætteraktier samt ophævelse af momsfritagelse for indførsel af tidsskrifter mv.

8 Reform af strategisk forskning og innovation Der er i de senere år sket en markant styrkelse af den offentlige forsknings- og innovationsindsats, blandt andet som led i Globaliseringsaftalen fra I 2011 er der afsat 19 mia. kr. til forskning, udvikling og innovation, svarende til godt 1 pct. af BNP. Det er en stigning på 5 mia. kr. siden 2006 eller ca. 35 pct.. Det gør Danmark til et af de mest ambitiøse lande på dette område. Men der er behov for et stærkere gennemslag af disse investeringer på virksomhedernes innovation og dermed produktivitet og vækst i det private erhvervsliv. Derfor gøres det offentligt forsknings- og innovationssystem mere sammenhængende, overskueligt og enkelt, og der sikres større sammenhæng i værdikæden gennem en reform, der bygger på tre elementer: Nyt råd for strategisk forskning og teknologi Under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling er der i dag to finansieringsorganer, der hver især finansierer forskellige aspekter af anvendelsesorienteret forskning og understøtter spredning af forskningsbaseret viden til anvendelse i dansk erhvervsliv. Der skal etableres et enstrenget bevillingssystem for strategisk forskning og teknologi gennem en sammenlægning af Det Strategiske Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation til et nyt råd for strategisk forskning og teknologi. Det nye råd skal bl.a. understøtte en sammenhængende forsknings- og innovationsindsats inden for prioriterede områder (fx klima/energi, sundhed, fødevarer, produktion), øge videnspredning af forskningsresultaterne og arbejde for en fortsat internationalisering af dansk forskning. Ny enhedsorganisation for teknologisk service (GTS) DanskGTS De Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS) indsamler, opbygger og udvikler teknologiske kompetencer og formidler denne viden til dansk erhvervsliv. Der findes i dag ni GTS-institutter. For at styrke GTS-institutternes evne til at indgå i dynamiske samarbejder med virksomhederne etableres DanskGTS, som skal skabe stordriftsfordele og sikre sammenhæng til den overordnede forskningspolitik. DanskGTS skal endvidere have øget fokus på at skabe videnbaseret vækst og innovation i danske virksomheder. Styrket samordning mellem Vækstfonden mv. og Innovationsmiljøerne Der sigtes mod at skabe en bedre sammenhæng i mulighederne for risikovillig kapital i hele forløbet fra virksomhedens tidlige opstartsfase til ekspansions- og vækstfasen. Nogle virksomheder oplever i dag, at der er et mismatch mellem investeringer i de helt tidlige faser og adgangen til kapital i de efterfølgende faser. På den baggrund nedsættes en arbejdsgruppe, som skal komme med forslag til, hvordan der kan sikres en større samordning mellem Vækstfonden, de regionale iværksætterfonde samt Innovationsmiljøerne. Sigtet er at skabe bedre sammenhæng i fødekæden for risikovillig kapital.

9 Design 2020 Der er internationalt stigende opmærksomhed omkring de muligheder, designpolitik og design tilbyder i forhold til at skabe en stærkere innovationspolitik og mere innovation. Regeringen lancerede i 2007 sin designpolitik DesignDanmark. Det forventes, at design som innovationsdriver bliver endnu vigtigere i fremtiden. Der er over de senere år sket en udvikling i anvendelsen af design, i designtænkning og i designforskning. Design er ikke længere alene formgivning og æstetik, men i stigende grad også et strategisk element i virksomhedernes innovationsproces med at udvikle brugervenlige løsninger. Regeringen har derfor nedsat et bredt sammensat Visionsudvalg for design, som skal bidrage til at sætte fokus på de langsigtede udfordringer på designområdet. Visionsudvalget kommer ultimo maj med sin rapport om den fremtidige anvendelse af design, designtænkning og designforskning i løsningen af Danmarks vækst- og innovationsudfordringer. Der fremlægges en ny Designstrategi Design2020 på baggrund af arbejdet i det bredt sammensatte Visionsudvalg for design. Design 2020 skal have fokus på, at styrke vilkårene for design, så design i højere grad end hidtil bliver en konkurrenceparameter for virksomhederne i udvikling af nye produkter og processer. Strategien vil bl.a. lægge op til en bedre samordning af henholdsvis uddannelserne på designområdet og den erhvervsrettede indsats for videnspredning. Endvidere vil der som opfølgning på handlingsplanen for offensiv global markedsføring af Danmark blive etableret et offentlig-privat designkonsortium, som skal bidrage til at øge kendskabet til danske styrker og kompetencer på designområdet.

10 Treårigt regelstop for små og nystartede virksomheder Små og nystartede virksomheder rammes hårdere af kravene fra det offentlige, fordi de ofte møder kravene første gang, og fordi de ikke har en professionel organisation til at tackle kravene og kommunikationen med det offentlige. Derfor oplever små og nystartede virksomheder det også som særligt generende, når der gennemføres ny belastende regulering, de skal forholde sig til. Ca. 90 pct. af de danske virksomheder har færre end 10 ansatte (svarende til virksomheder), og der registreres hvert år nye virksomheder i Danmark. I en treårig periode frem til 1. juli 2014 fritages alle virksomheder med færre end 10 ansatte (svarende til EUs beskæftigelsesgrænse for mikrovirksomheder) og nystartede virksomheder som udgangspunkt fra at skulle efterleve nye krav, som følger af national lovgivning vedtaget af Folketinget efter 1. juli Virksomheder, der i den treårige periode vokser sig større end 10 medarbejdere, vil forsat være omfattet af fritagelsen. Fritagelsen gælder bebyrdende regler, mens regler der gør det lettere, også vil gælde for små og nystartede virksomheder. Hvor helt særlige hensyn gør sig gældende, eksempelvis hensynet til mennesker og dyrs liv og sundhed, kan der dispenseres fra regelstoppet. Dispensationen vil kræve en særskilt forelæggelse for regeringen. Regeringen vil i EU arbejde for, at der også gives mulighed for at fritage de små virksomheder fra EU-reglerne.

11 Virksomhedernes byrder skal lettes med yderligere 10 pct. i 2015 Der blev i 2001 sat et ambitiøst mål om at lette erhvervslivets administrative byrder med op til 25 pct. i Det mål er nu nået virksomhedernes administrative byrder er lettet med 7,6 mia. kr. fra 2001 til 2010 det svarer til, at virksomhederne har fået frigjort fuldtidsstillinger, som de nu i stedet kan bruge til at skabe vækst. Indsatsen mod de administrative byrder fortsættes, og i den fremadrettede indsats vil der være særligt fokus på de byrder, virksomhederne oplever som særligt byrdefulde. De administrative byrder skal lettes med yderligere 10 pct. i 2015 i forhold til Målet skal nås både i forhold til de faktiske og de oplevede byrder. Der nedsættes et virksomhedspanel med virksomheder og erhvervsorganisationer, der skal udpege de konkrete områder, som virksomhederne oplever som særligt byrdefulde i mødet med det offentlige. Ministerierne udarbejder konkrete handlingsplaner for, hvordan byrderne, herunder de oplevede byrder, kan nedbringes yderligere frem mod 2015, således at målet nås.

12 Styrket finansiering af vækst hos små og mellemstore virksomheder Regeringen har siden 2001 bl.a. arbejdet for at styrke det danske marked for risikovillig kapital. Det har bl.a. båret frugt i forhold til mængden af kapital under forvaltning i venturefonde, som siden 2000 er øget med ca. 10 mia. kr. Danmark ligger efterhånden pænt over gennemsnittet af OECD-lande. Regeringen har senest i starten af 2011 indgået en aftale med pensionssektoren, der styrker markedet for risikovillig låne- og ejerkapital markant med samlet op til 10 mia. kr. Hovedelementerne i aftalen er, at pensionssektoren stiller 5 mia. kr. til rådighed som risikovillig kapital for iværksættere og SMV er med vækstpotentiale. Der er etableret Dansk Vækstkapital, der skal investere midlerne i nye og eksisterende investeringsfonde og forvalterteams, der har specialiseret viden om de målgrupper af virksomheder, de investerer i. Endvidere igangsættes tre nye låne- og kautionsordninger til iværksættere og små og mellemstore virksomheder i regi af Vækstfonden. Et større udbud af risikovillig kapital bidrager til at skabe vækst og nye arbejdspladser. Mange små og mellemstore virksomheder og særligt vækstvirksomheder har i lyset af krisen imidlertid fortsat vanskeligt ved at finde finansiering til forretningsudvikling og vækstinitiativer mv. SMV ers adgang til vækstkapital skal derfor styrkes yderligere. Der igangsættes følgende nye initiativer: 600 mio. kr. yderligere til lån under vækstkautionsordningen Vækstkautionsordningen styrkes med yderligere 600 mio. kr. i udlån til forretningsudvikling inden for rammerne af Erhvervspakken. Samtidig forenkles ordningen ved, at vinduerne til forretningsudvikling og erhvervsbyggeri mv. slås sammen. Midlerne vil være tilgængelige for alle erhverv for det primære erhverv kræver det EU Kommissionens accept. Vækstkautionsordningen er en kautionsordning, hvor staten gennem Vækstfonden kautionerer for 75 pct. af et bank- eller realkreditlån på op til 10 mio. kr. Penge- eller realkreditinstituttet yder selve lånet. Udvalg om SMV-obligationer Der er nedsat et udvalg med repræsentanter for erhvervsorganisationerne, som undersøger mulighederne for, at især små og mellemstore virksomheder fremover i større omfang kan benytte erhvervsobligationer som en markedsbaseret finansieringskilde. Stigende kapitalkrav til bankerne indebærer, at der fremover vil blive stillet større krav til virksomhedernes kapitalgrundlag, når de søger lån i banken. Det vil især være en udfordring for små og mellemstore virksomheder. Erhvervsobligationer for små og mellemstore virksomheder vil kunne være en alternativ mulighed for finansiering.

13 Effektiv sagsbehandling på miljøområdet Det skal være lettere at drive virksomhed i Danmark. Administrative byrder, komplekse regler, unødige kontroller og langsommelig sagsbehandling forringer danske virksomheders konkurrenceevne. I dag er sagsbehandlingen på miljøområdet ofte langsommelig og praksis er meget uensartet fra kommune til kommune og sagsbehandlingstiden i Natur- og Miljøklagenævnet alt for lang. Det er vigtigt, at sagsbehandlingstiderne gøres kortere. Derfor blev der i forbindelse med finanslovsaftalen for 2011 afsat 10 mio. kr. til ekstern bistand til en forstærket indsats i Natur- og Miljøklagenævnet for at nedbringe puklen af ældre uafsluttede klagesager. Indsatsen indebærer at 250 af de ældste sager afgøres i Endvidere blev der nedsat et hurtigt arbejdende eksternt ekspertudvalg. Som opfølgning på anbefalinger fra ekspertudvalget vedrørende reform af klagesystemet på miljøområdet er parterne enige om følgende: Der nedsættes en midlertidig taskforce, som får til opgave at færdigbehandle puklen af gamle klagesager på husdyrområdet. Der afsættes i alt 25 mio. kr. hertil finansieret inden for Grøn Vækst midlerne. Initiativet ligger i forlængelse af den ekstraordinære indsats som indgår i aftalen om finansloven for Natur- og Miljøklagenævnet skal have mulighed for at afvise at behandle bagatelsager og fokusere sagsbehandlingen til de punkter, der reelt klages over. Endvidere er der enighed om følgende initiativer: Der skal indføres flere bagatelgrænser og anmeldeordninger. Miljøgodkendelserne skal i videst muligt omfang gives automatisk, hvis en række objektive betingelser er opfyldt. Der indledes forhandlinger med KL om at omlægge kommunernes tilskud til behandling af husdyrsager, så tilskuddet gøres afhængig af aktiviteten i den enkelte kommune. Regelgrundlaget på husdyrområdet præciseres, herunder fastsættes BAT-krav til staldbyggeri i bekendtgørelser, hvor det også vil fremgå at kravene på ansøgningstidspunktet vil gælde uanset, hvor lang sagsbehandlingstiden er. Desuden indføres fleksible miljøkrav i forbindelse med test af ny miljøteknologi i almindelige husdyrbrug.

14 Digitalisering skaber vækst og udvikling Digitalisering er et middel, der kan bidrage til, at virksomhedernes produktivitet øges, og at det offentlige kan arbejde mere effektivt til gavn for alle parter. Regeringen vil sammen med KL og Danske Regioner præsentere en ny ambitiøs digitaliseringsstrategi for den offentlige sektor for En række elementer, der arbejdes med i strategien, kan medvirke til at gøre det nemmere at drive virksomhed. Mulige virksomhedsrettede initiativer i den kommende digitaliseringsstrategi er fx: Indberet én gang: Virksomhedernes grunddata stilles til rådighed for alle offentlige myndigheder. Dermed vil virksomhederne ikke længere komme til at indberette deres stamoplysninger flere gange til det offentlige. Digital post til alle virksomheder: Fra 2013 bliver det obligatorisk for alle virksomheder at have en digital postkasse, som alle offentlige breve kan sendes til. Virksomhedernes rådgivere kan nemt få adgang til den digitale postkasse. Virksomhedernes egen side på Virk.dk: Fra 2012 vil virksomheder, der logger på den fællesoffentlige portal Virk.dk, få adgang til en personlig side målrettet den enkelte virksomhed. Den personlige side giver virksomhederne overblik over kommende, igangværende og afsendte indberetninger. På Virk.dk har virksomhederne også nem adgang til alle relevante erhvervsrettede selvbetjeningsløsninger. Nye virksomheder fødes digitalt: Fra 2012 registreres alle nye virksomheder 100 pct. digitalt via Virk.dk og bliver herefter automatisk tilmeldt alle de grundlæggende offentlige digitale services såsom NemID, NemKonto, Digital post m.fl. Den nyetablerede virksomhed modtager en velkomstpakke, der kan give overblik over de regler, krav og tilbud, der gælder i forbindelse med opstart. Nemmere ansættelse af ny medarbejder og ansøgning om løntilskud: I 2013 etableres en tværoffentlig proces, Medarbejdernøglen, der guider virksomhederne igennem forløbet omkring ansættelse af en medarbejder. Ved at hente data fra eindkomstregistret og automatisere gentagne transaktioner mellem virksomheden og de offentlige myndigheder kan refusioner og tilskud for virksomhedernes ansatte i fx flexjob forenkles. Automatisk postering til det offentlige: Der sendes årligt 80 mio. NemKontomeddelelser mellem private virksomheder og det offentlige. Håndtering af disse meddelelser automatiseres via NemHandelsystemet, så det er nemt og sikkert at sende elektroniske fakturaer direkte fra egen PC. Tilgængelige offentlige data: Offentlige data kan være værdifulde for private virksomheder, når de udvikler digitale services, produkter og forretningskoncepter til deres kunder, gennemfører testforsøg mv. Derfor skal tilgængeligheden af de offentlige data øges.

15 Fonden for Velfærdsteknologi Offentlig-privat innovation og samspil, hvor parterne sammen kan udvikle nye velfærdsteknologiske løsninger kan medvirke til at fremme nye markeder og nye forretningsmuligheder for private leverandører og samtidig skabe grundlag for, at den offentlige sektor kan løse sine opgaver effektivt. Den eksisterende ABT-fond omlægges til en ny Fond for Velfærdsteknologi, som skal være en motor for effektivisering af den offentlige sektor ved at drive demonstration og udbredelse af ny velfærdsteknologi. Fremadrettet vil fondens fokus være på større nationale projekter, koordinerede indsatser og investeringer i relativt ny, men også velafprøvet velfærdsteknologi. Fonden vil fortsat, men i mindre omfang finansiere lokalt initierede projekter. De større nationale projekter vil omfatte investeringer i løsninger, som er karakteriseret ved: En høj grad af offentlig og privat samarbejde Processer på tværs, dvs. flere aktører skal spille sammen om effektivisering Fælles infrastruktur, genbrug og ens standarder Høje decentrale omkostninger. Koordineret finansiering og afprøvning vil afløfte risici ved investeringer i ny teknologi og løsninger Tabel 1 Indsatsområder for ABT-fonden og den nye Fond for Velfærdsteknologi Eksisterende ABT-fond Demonstration af mindre, lokale projekter Afprøvning af nye løsninger Samspil mellem offentlig-privat om færdigudviklede løsninger Mange lokale og myndighedsspecifikke projekter Udbredelse via finansieringsbidrag til relevante myndigheder Ny Fond for Velfærdsteknologi Større strategiske satsninger, f.eks. fuld digital kommunikation Udbredelse af velafprøvet velfærdsteknologi Offentlig-privat samspil om udvikling og udbud af nye løsninger Brede, tværsektorielle indsatsområder Finansiering knyttets til dokumenteret udbredelse, fokus på organisering og krav til effekt Investeringerne vil på sigt være rettet mod strategisk vigtige velfærdsområder, som vil være præget af stigende efterspørgsel og udgiftspres. Fonden kan udbyde problemer og efterspørge nye løsninger i forhold til serviceopgaver, som er udgiftstunge, og hvor teknologi og marked endnu er umodent. Fonden vil endvidere fremme fuld digital kommunikation mellem borger og myndigheder og virksomheder og myndigheder. Det giver typisk både billigere og hurtigere sagsbehandling og færre fejl.

16 Sund vækst og velfærdsteknologi De fleste OECD-lande står over for store udfordringer med flere ældre, stigende velfærds- og sundhedsudgifter, et begrænset økonomisk råderum og mangel på kvalificeret arbejdskraft. Der vil derfor i de kommende år være en stigende international efterspørgsel efter velfærdsteknologier og -løsninger, som kan skabe bedre behandling og pleje i sundheds- og velfærdssektorerne, samtidig med at de kan bidrage til at løse de ressourcemæssige udfordringer. For yderligere at styrke vækstvilkårene for danske virksomheder inden for sundheds- og velfærdsområdet igangsættes følgende initiativer: One-stop-shops for forskerstøtte Fra 2012 lægges op til oprettelse af en one-stop-shop i tilknytning til hvert af universitetshospitalerne i Aalborg, Odense, Aarhus og København. De fire one-stopshops skal tilbyde offentlige og private forskere sammenhængende vejledning i alle faser af de kliniske forsøg både vedr. protokolskrivning, fondsansøgninger, patenter og kontraktforhold mv. De skal endvidere formidle kontakt mellem virksomheder og offentlige forskere samt lette patientrekruttering mv. De fire nye one-stop-shops skal erstatte og samle de nuværende forskerstøtteenheder i regionerne. Fast Track for godkendelse af kliniske fase I forsøg Danmark skal tiltrække kliniske forsøg i kraft af høj klinisk kvalitet og gode og hurtige godkendelsesprocedurer. For at tiltrække flere fase I forsøg til Danmark oprettes derfor et Fast Track for godkendelse af kliniske fase I forsøg. Med dette Fast Track kan fase I forsøg fremover godkendes inden for ca. 3 uger mod ca. 4 5 uger i dag. Bedre anvendelse af offentlige sundhedsdata til forskning Danmark har i international sammenhæng unikke patientdata som muliggør, at man i Danmark kan lave undersøgelser, som ikke kan laves andre steder i verden. Dataadgangen vil således kunne anvendes som en positiv konkurrenceparameter. Der nedsættes en arbejdsgruppe, der inden udgangen af 2011 skal komme med anbefalinger til en øget erhvervsmæssig anvendelse af de danske sundhedsdata. Partnerskab for Sygehus- og sundhedsinnovation Der etableres et Partnerskab for sundhedsinnovation i regi af Fornyelsesfonden. Partnerskabet skal fremme udvikling, standardisering og markedsmodning af moderne danske sygehus- og sundhedsløsninger. Partnerskabet kan eksempelvis omfatte sygehuse, private virksomheder, universiteter og private fonde og forventes som minimum at have 100 mio. kr. til rådighed til at investere i innovation og markedsmodning af nye kommercielle sundhedsløsninger på sygehusområdet. Markedsføring af danske sundheds- og velfærdsløsninger I forlængelse af aftalen om offensiv global markedsføring af Danmark etableres et offentlig-privat konsortium, der skal øge kendskabet til og markedsføre Danmarks styrker og kompetencer inden for velfærds- og sundhedsløsninger med henblik på at styrke danske virksomheders muligheder for at afsætte produkter og serviceydelser samt tiltrække investeringer.

17 Danmark som grøn vækstøkonomi Klimaudfordringer, miljøproblemer og ressourceknaphed vil medføre, at det globale marked for ressourceeffektive løsninger vil være stigende i de kommende år. Det er et marked hvor danske virksomheder i dag står stærkt, og hvor de i de senere år har oplevet en betydelig vækst. Senest er initiativet vedr. Global Green Growth Forum igangsat. Det skal sætte fokus på politikudvikling, vækst, beskæftigelse og branding af Danmark. Omstillingen til en grøn vækstøkonomi skal understøttes yderligere. Regeringen har fremlagt sit udspil til Energistrategi 2050, som forhandles med Folketingets partier. Udspillet vil bidrage til gode udviklingsmuligheder for virksomhederne på det grønne område. Regeringen foreslår blandt andet, at der udbydes en havmøllepark på 600 MW på Kriegers Flak. Kriegers Flak kan realiseres som et fælles projekt med Tyskland (og evt. Sverige) med forventet idriftsættelse Endvidere udbygges med 400 MW kystnære møller, som blandt andet kan anvendes til test og demonstration. Samtidig skal landbrugets rolle som grøn energileverandør fremmes. Blandt andet ved at øge igangsætningsstøtten og indføre et nyt støttesystem, som i højere grad udbreder støtten til flere anvendelser og øger støtten til biogas baseret på husdyrgødning. Der udarbejdes derudover en strategi for udbygning af smart grids og eltransmissionsforbindelserne til udlandet. Det giver mulighed for en øget effektivitet i udnyttelsen af fluktuerende energikilder, som vind og solenergi. Danmark skal udnytte de vækstmuligheder, som opstår ved den globale grønne omstilling. For at fremme den grønne vækstøkonomi igangsættes nye initiativer: Der etableres et partnerskab med offentlige og private interessenter om at styrke forskningen, udviklingen, demonstrationen og markedsmodningen af biobaserede produkter. Der gennemføres en analyse for at belyse, om der er tilstrækkelig kompetent arbejdskraft til at håndtere den grønne omstilling. Kravene til fremtidens byggeri i Bygningsklasse 2020 fremlægges allerede nu, så innovation i byggeriet fremmes, og der kan høstes erfaringer med fremtidens lavenergibyggeri. Understøtte kommunernes adgang til at lånefinansiere rentable energiforbedringer i kommunalt byggeri. Der gennemføres endvidere i en ny miljøteknologisk indsats.. Der afsættes i alt 130 mio. kr. til indsatsen inden for eksisterende rammer. Indsatsen omfatter blandt andet en tilskudspulje på 15 mio. kr. årligt til virksomheders udvikling, test og demonstration af nye miljøteknologier og etablering af offentligtprivate partnerskaber, der skal samarbejde om at løse nationale og globale miljøudfordringer.

18 Økonomioversigt Langt hovedparten af initiativerne i vækstpakken er finansieret ved omprioriteringer af eksisterende indsatser, inden for eksisterende rammer, forlængelse af lånerammer eller er finansieret som led i andre aftaler. Herudover er en række initiativer finansieret med konkrete budgetforbedringer på andre områder, jf. tabel 1. Tabel 1 Finansieringsoversigt Mio. kr. (2011-pl) Negativ selskabsskat for forskning of udviklingsaktiviteter (skattekreditter) 1) : Finansiering: Stempelafgift på forsikringer Overskydende provenu fra aftale om iværksætteraktier (FL 2011) Ophævelse af momsfritagelse for indførsel af tidsskrifter m.v Finansiering i alt BoligJobordning fradrag for hjælp og istandsættelse i hjemmet Finansiering: En mere effektiv beskæftigelsesindsats Fokuseret administration i staten Reduktion af fonde fase af statens indkøb Mindreudgifter til eksisterende hjemmeserviceordning Mindreudgift til EU-bidrag 850 TB reserve 65 Finansiering i alt Miljøteknologisk handlingsplan Effektiv sagsbehandling på miljøområdet Finansiering: Omprioriteringen indenfor miljøområdet Omprioritering indenfor grøn vækst Finansiering i alt ) Den varige virkning af forslaget skønnes med usikkerhed til ca. 100 mio.kr. årligt.

19 26. maj 2011 Større initiativer i Danmark som vækstnation Aftalen om Danmark som vækstnation indeholder en række forslag med betydelig volumen, som bl.a. er finansieret ved omprioriteringer af eksisterende indsatser og forlængelse af lånerammer mv.: Initiativ Finansiering/ gennemførelse 2 mia. kr. til eksportkautioner til danske virksomheder fra Eksportkautionsordningen gøres permanent. Hjælper danske virksomheder med kautioner i forbindelse med eksportfremstød i en periode, hvor pengeinstitutter er forsigtige med at finansiere nye forretninger. Ordningen gøres permanent og finansieres med midler fra Erhvervspakken. Eksportlåneordningen med en ramme på 20 mia. kr. forlænges. Ordningen forlænges med fire år til med Ordningen er med til at sikre at dansk eksport rejser sig efter krisen. Hjælper eksportvirksomheder med at finansiere eksportaktiviteter i en vanskelig situation. Ordningen kræver ikke finansiering Negativ selskabsskat for forskning og udviklingsaktiviteter (Skattekreditter). Skattekreditter (for FoU) understøtter innovation, fordi det kan være en afgørende kapitalindsprøjtning for nyetablerede virksomheder, der endnu ikke betaler selskabsskat. Skattekreditter for FoU koster 250 mio. kr. i 2012 faldende til 150 mio. kr. i o o o Korrekt beregning af stempelafgift på forsikringer Overskydende provenu fra aftale om iværksætteraktier Ophævelse af momsfritagelse for indførsel af tidsskrifter mv. 600 mio. kr. yderligere i lån under vækstkautionsordningen. Ordningen sikrer kautioner for lån til virksomheders forretningsudvikling og til erhvervsejendomme. Oprindelig var rammen på 1,5 mia. kr. Stor efterspørgsel. Ordningen styrkes med yderligere 600 mio. kr. Gennemføres inden for rammerne af Erhvervspakken. Danmark som grøn vækstøkonomi. En række initiativer, som sikrer en hurtigere omstilling til en grøn økonomi. Udgifter for i alt 163 mio. kr. fra 2011 til 2015 (ekskl. initiativer i de aktuelle energiforhandlinger). Initiativerne finansieres ved omprioriteringer inden for eksisterende rammer på KEMINs og MIMs områder. Taskforce til færdigbehandling af gamle husdyrsager. Taskforcen nedsættes for at færdigbehandle og afvikle puklen af gamle klagesager på husdyrsområdet. Skal sikre hurtigere afklaring fremover. Taskforcen indebærer udgifter for i alt 25 mio. kr. o Frigjorte midler inden for Grøn Vækst

Aftale om Danmark som vækstnation Nyt kapitel

Aftale om Danmark som vækstnation Nyt kapitel Aftale om Danmark som vækstnation Nyt kapitel Et dynamisk erhvervsliv lægger fundamentet for et samfund i udvikling. Indtjeningen og arbejdspladser i de private virksomheder skaber grundlaget for, at der

Læs mere

Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation

Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation Den 27. maj 2011 Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation 1. Indledning I dag har regeringen, Dansk Folkeparti og Pia Christmas- Møller indgået aftale

Læs mere

Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig

Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig Finansudvalget 2010-11 Aktstk. 76 Svar på 8 Spørgsmål 1 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 7. februar 2011 Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig kapital Inspirationspunkter Jeg vil

Læs mere

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER KØBENHAVNS KOMMUNE SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER - ET ERHVERVSVENLIGT KØBENHAVN FORSLAG TIL KØBENHAVNS KOMMUNES ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FORORD Københavns Erhvervsråd består af repræsentanter fra

Læs mere

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi samler hele ATP Koncernen om en række initiativer og pejlemærker for digitalisering i ATP. Den støtter op om ATP Koncernens målsætning

Læs mere

Aftale mellem Regeringen og Dansk Folkeparti om Grøn Vækst 2.0

Aftale mellem Regeringen og Dansk Folkeparti om Grøn Vækst 2.0 Den. 9. april 2010 Aftale mellem Regeringen og Dansk Folkeparti om Grøn Vækst 2.0 Landbrugs- og fødevareerhvervet bidrager væsentligt til den danske eksport og beskæftigelse. Der er i alt 139.000 beskæftigede

Læs mere

Åbne markeder, international handel og investeringer

Åbne markeder, international handel og investeringer 14 Økonomisk integration med omverdenen gennem handel og investeringer øger virksomhedernes afsætningsgrundlag og forstærker adgangen til ny viden og ny teknologi. Rammebetingelser, der understøtter danske

Læs mere

Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækstmarkeder

Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækstmarkeder Organisation for erhvervslivet Januar 21 Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækstmarkeder Af afsætningspolitisk chef Peter Thagesen, PTH@DI.DK og konsulent Jesper Friis, JEF@DI.DK

Læs mere

Viden viser vej til vækst

Viden viser vej til vækst Djøfs jobpakke Viden viser vej til vækst 26.02.2013 Virksomheder, der investerer i ny viden og ansætter højtuddannede medarbejdere, vokser hurtigere, ansætter derudover flere kortuddannede, ufaglærte og

Læs mere

Vækstplan DK Stærke virksomheder, flere job

Vækstplan DK Stærke virksomheder, flere job Vækstplan DK Stærke virksomheder, flere job Februar 2013 Udfordringen v. økonomi- og indenrigsministeren Klare mål v. finansministeren Konkrete initiativer i Vækstplan DK v. skatteministeren Udfordringen

Læs mere

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi 2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi Vækstforum Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Telefon 70 15 50 00 E-mail vaekstforum@regionsjaelland.dk www.regionsjaelland.dk Fotos: Jan Djenner Tryk: Glumsø

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

Aktstykke nr. 49 Folketinget 2012-13. Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 4. december 2012.

Aktstykke nr. 49 Folketinget 2012-13. Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 4. december 2012. Aktstykke nr. 49 Folketinget 2012-13 49 Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 4. december 2012. a. Erhvervs- og Vækstministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at Vækstfondens adgang

Læs mere

Økologiplan Danmark. Sammen om mere økologi Kort version

Økologiplan Danmark. Sammen om mere økologi Kort version Økologiplan Danmark Sammen om mere økologi Kort version 1 Forord Økologien er gået fra at være biodynamisk idealisme i små butikker til i dag at være en naturlig del af supermarkedernes udbud. Den udvikling

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Redegørelse til Danmarks Vækstråd i forbindelse med høring af Region Hovedstadens og Vækstforum Hovedstadens regionale vækst- og udviklingsstrategi

Redegørelse til Danmarks Vækstråd i forbindelse med høring af Region Hovedstadens og Vækstforum Hovedstadens regionale vækst- og udviklingsstrategi Center for Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Att. Danmarks Vækstråd Telefon 38 66 50 00 Direkte 38665566 Fax 38 66 58 50 Web www.regionh.dk Ref.: 15002338 Dato: 22. april 2015 Redegørelse

Læs mere

Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet,

Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om: Fordeling af

Læs mere

Virksomheder, der satser på større marked, vinder

Virksomheder, der satser på større marked, vinder Virksomheder, der satser på større marked, vinder Danske industrivirksomheder, der har satset på at udvide eller opdyrke nye markeder i det seneste år, har klaret sig bedre end øvrige virksomheder. Det

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant Forundersøgelse - bedre sundhed og mere omsorg og pleje for færre ressourcer Udvikling af innovative sundheds- og velfærdsløsninger i Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Odder Kommunes vision

Odder Kommunes vision Odder Kommunes vision 2014-2018 Dokumentnummer: 727-2014-95229 side 1 Odder Kommune skaber rammerne for det gode liv gennem fællesskab, nærhed og åbenhed I Odder Kommune har borgerne mulighederne for et

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Målsætningtype: Fagområde Fagområde:

01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Målsætningtype: Fagområde Fagområde: Klimaindsats 01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Klima og energiarbejdet er drevet af et lokalt politisk ønske om, at arbejde for en bedre forsyningssikkerhed og at mindske sårbarheden

Læs mere

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015 Januar 2011 Indhold 1 INDLEDNING 2 STRATEGIGRUNDLAGET 2.1 DET STRATEGISKE GRUNDLAG FOR KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN 3 VISION - 2015 4 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN

Læs mere

Prisloft i udbud for Kriegers Flak

Prisloft i udbud for Kriegers Flak Prisloft i udbud for Kriegers Flak Der er på baggrund af energiaftalen fra 2012 igangsat et udbud for opførelsen af en 600 MW havmøllepark på Kriegers Flak. Udbuddet forventes afsluttet i november 2016,

Læs mere

Store virksomheders betydning for den danske økonomi og potentialet ved at flere virksomheder vokser sig store. Erhvervsstyrelsen

Store virksomheders betydning for den danske økonomi og potentialet ved at flere virksomheder vokser sig store. Erhvervsstyrelsen Store virksomheders betydning for den danske økonomi og potentialet ved at flere virksomheder vokser sig store. Erhvervsstyrelsen 1 Sammenfatning Formålet med denne analyse er at vise store virksomheders

Læs mere

Aftale om Forebyggelsesfonden

Aftale om Forebyggelsesfonden Aftale om Forebyggelsesfonden 421 millioner kroner til at forebygge nedslidning i 2010 Regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er enige

Læs mere

Bedre vilkår for investeringer og iværksættere

Bedre vilkår for investeringer og iværksættere Vækstinitiativer 2015 fm.dk Bedre vilkår for investeringer og iværksættere Et stærkt erhvervsliv er et dynamisk erhvervsliv, hvor der genereres nye ideer, og hvor der hele tiden etableres nye virksomheder

Læs mere

ManagEnergy workshop. Kontorchef Morten Lemvigh

ManagEnergy workshop. Kontorchef Morten Lemvigh ManagEnergy workshop Kontorchef Morten Lemvigh Region Nordjyllands rolle inden for regional udvikling Region Nordjyllands rolle og mission er at være dynamo for regional udvikling og skabe grundlag for

Læs mere

Det fremgår af aftalen af 2. november 2006, at der skal igangsættes forskning inden for miljøteknologi.

Det fremgår af aftalen af 2. november 2006, at der skal igangsættes forskning inden for miljøteknologi. Notat Uddybende beskrivelse af miljøteknologi (globaliseringsaftalen) 9. oktober 2007 Det fremgår af aftalen af 2. november 2006, at der skal igangsættes forskning inden for miljøteknologi. Aftalen indeholder

Læs mere

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet NATIONAL VÆKSTPOLITIK Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet Danmark som vækstnation Gode rammevilkår Det skal være attraktivt for danske og udenlandske virksomheder at investere i Danmark

Læs mere

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan 2012-13 v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen 1 Handlingsplan 2012-13 Sundheds- og velfærdsinnovation Sundheds- og velfærdsløsninger Vækstforums strategiske

Læs mere

Den digitale vej til fremtidens velfærd

Den digitale vej til fremtidens velfærd Den digitale vej til fremtidens velfærd V. Ulla Larney, Erhvervsstyrelsen Midtjysk Erhvervsakademi 21/8-2013 Danmark i front med digitalisering Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2011-2015 Ansøgninger,

Læs mere

REGIONALT VÆKSTPARTNERSKAB MELLEM REGERINGEN OG VÆKSTFORUM FOR REGION MIDTJYLLAND

REGIONALT VÆKSTPARTNERSKAB MELLEM REGERINGEN OG VÆKSTFORUM FOR REGION MIDTJYLLAND REGIONALT VÆKSTPARTNERSKAB MELLEM REGERINGEN OG VÆKSTFORUM FOR REGION MIDTJYLLAND [xx. måned] 2012 Danmark står over for en betydelig vækstudfordring, som ikke alene skyldes den aktuelle krise, men også

Læs mere

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik 2013-2018 Ballerup Kommune Indhold Forord 3 Ballerup Kommunes erhvervspolitiske vision 4 Fra vision til handling 5 Fokusområde 1 Viden og innovation

Læs mere

Hovedelementer i erhvervsudviklingsstrategi 2020. Panorama Lillebælt biografen 18. november 2011

Hovedelementer i erhvervsudviklingsstrategi 2020. Panorama Lillebælt biografen 18. november 2011 Hovedelementer i erhvervsudviklingsstrategi 2020 Panorama Lillebælt biografen 18. november 2011 1 Vision for 2020 Syddanmark er i 2020 kendetegnet ved høj vækst drevet af høj produktivitet og beskæftigelse

Læs mere

Øjebliksbillede 4. kvartal 2012

Øjebliksbillede 4. kvartal 2012 Øjebliksbillede 4. kvartal 212 TUN ØJEBLIKSBILLEDE 4. KVARTAL 212 I denne udgave af TUN øjebliksbillede dækker vi 4. kvartal 212. Rapportens indhold vil dykke ned i den overordnede udvikling i dansk økonomi

Læs mere

NOTAT. Økonomi- og Erhvervsministeriet har pr. 21. marts 2011 modtaget 33 høringssvar, hvoraf 8 har haft bemærkninger til forslaget.

NOTAT. Økonomi- og Erhvervsministeriet har pr. 21. marts 2011 modtaget 33 høringssvar, hvoraf 8 har haft bemærkninger til forslaget. NOTAT 23. marts 2011 11/00060-20 /cni-dep Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Vækstfonden (Ændring af Vækstfondens formål samt tilpasning af vækstkautionsordningen) 1. Indledning

Læs mere

Kommissorium for trepartsforhandlinger om en stærkere dansk konkurrenceevne, vækst og øget jobskabelse

Kommissorium for trepartsforhandlinger om en stærkere dansk konkurrenceevne, vækst og øget jobskabelse Regeringen 24. maj 2012 Kommissorium for trepartsforhandlinger om en stærkere dansk konkurrenceevne, vækst og øget jobskabelse Danmark har været hårdt ramt af det internationale økonomiske tilbageslag

Læs mere

Copenhagen hele Danmarks hovedstad. Diskussionsoplæg for den regionale vækst- og udviklingsstrategi for hovedstadsregionen (ReVUS)

Copenhagen hele Danmarks hovedstad. Diskussionsoplæg for den regionale vækst- og udviklingsstrategi for hovedstadsregionen (ReVUS) Copenhagen hele Danmarks hovedstad Diskussionsoplæg for den regionale vækst- og udviklingsstrategi for hovedstadsregionen (ReVUS) August 2014 Copenhagen hele Danmarks hovedstad Hovedstaden har en særlig

Læs mere

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark?

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? Vice President, Chemicals, R&D, Martin Skov Skjøth-Rasmussen, Haldor Topsøe A/S 1 Hovedanbefalinger Til universiteterne

Læs mere

Erhvervs- og turismestrategi

Erhvervs- og turismestrategi Januar 2016 Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget Erhvervs- og turismestrategi Introduktion Beskæftigelses-og erhvervsudvalget har i 2015 indsamlet input til en ny erhvervs- og turismestrategi. Erhvervs-

Læs mere

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo DE EUROPÆISKE STRUKTUR- OG INVESTERINGSFONDE (ESI) OG DEN EUROPÆISKE FOND FOR STRATEGISKE INVESTERINGER (EFSI) SIKRING AF KOORDINATION, SYNERGIER OG KOMPLEMENTARITET

Læs mere

Få hindringer på de nære eksportmarkeder

Få hindringer på de nære eksportmarkeder ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juni 215 Få hindringer på de nære eksportmarkeder Danske virksomheder oplever få hindringer ved salg til nærmarkederne, mens salg til udviklingslande og emerging markets uden

Læs mere

Her kan du læse mere om indholdet i de enkelte workshops.

Her kan du læse mere om indholdet i de enkelte workshops. Her kan du læse mere om indholdet i de enkelte workshops. WORKSHOP 1 I 27. maj 2014 Eksportparathed Vi ser på, hvad det helt konkret er der sker, når virksomheder går på eksportmarkedet, og hvorfor så

Læs mere

Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø. Att.: Fuldmægtig Christian Turley Pr. email: ministerbetjening@ftnet.dk, cht@ftnet.dk. 12.

Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø. Att.: Fuldmægtig Christian Turley Pr. email: ministerbetjening@ftnet.dk, cht@ftnet.dk. 12. Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Fuldmægtig Christian Turley Pr. email: ministerbetjening@ftnet.dk, cht@ftnet.dk 12. august 2013 Høring af udkast til lovforslag om ændring af lov om

Læs mere

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Indhold Danske Fonde 3 Det Frie Forskningsråd

Læs mere

FAIR FORANDRING STÆRKE VIRKSOMHEDER OG MODERNE FOLKESKOLER

FAIR FORANDRING STÆRKE VIRKSOMHEDER OG MODERNE FOLKESKOLER 1 FAIR FORANDRING STÆRKE VIRKSOMHEDER OG MODERNE FOLKESKOLER Socialdemokraterne og SF vil omprioritere fra: Højere lønsumsafgift på den finansielle sektor (1,0 mia. kr.). Reform af selskabsskatten (3,2

Læs mere

Flere i arbejde giver milliarder til råderum

Flere i arbejde giver milliarder til råderum ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE april 1 Flere i arbejde giver milliarder til råderum Den seneste tid har der været meget fokus på, hvor stort et råderum der er i i lyset af tilstrømningen af flygtninge og indvandrere

Læs mere

Udvikling af nye lægemidler forudsætter forskningssamarbejde mellem læger og virksomheder

Udvikling af nye lægemidler forudsætter forskningssamarbejde mellem læger og virksomheder Udvikling af nye lægemidler forudsætter forskningssamarbejde mellem læger og virksomheder Høring om klinisk forskning 2. november 2012 Formand for NSS Poul Jaszczak, overlæge, dr.med Fra statusrapporten

Læs mere

Regeringens planer for elbiler

Regeringens planer for elbiler Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 EPU alm. del Bilag 181 Offentligt Klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål M om regeringens planer for udrulning af en infrastruktur til opladning af

Læs mere

Profil af det midtjyske vækstlag Samfundsøkonomisk betydning, vækstbarrierer samt tiltag for udvikling af et bredere vækstlag.

Profil af det midtjyske vækstlag Samfundsøkonomisk betydning, vækstbarrierer samt tiltag for udvikling af et bredere vækstlag. Profil af det midtjyske vækstlag Samfundsøkonomisk betydning, vækstbarrierer samt tiltag for udvikling af et bredere vækstlag. Virksomheder i vækst Århus 16. september 2015 1 Disposition 1. Profil af det

Læs mere

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse snotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse Initiativerne er opdelt i fire fokusområder: Innovationsordningerne skal være nemt tilgængelige og effektive Innovationspakke Indsatsen skal

Læs mere

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig UDFOR- DRINGERNE Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet Kvaliteten er ikke tilstrækkelig høj For mange midler går til administration Virksomhederne ved ofte ikke, hvor de skal henvende sig For mange

Læs mere

DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE. Indledning. 28. april 2006

DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE. Indledning. 28. april 2006 DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE Gøsta Knudsen tlf. (+45) 3527 7508 28. april 2006 fax (+45) 3527 7601 gkn@dkds.dk Indledning I erhvervsredegørelser og i regeringens designpolitik fremhæves design

Læs mere

Støttemuligheder 2014. Susanne Damgaard, srd@force.dk Mob: 2269 7615 18.09.14

Støttemuligheder 2014. Susanne Damgaard, srd@force.dk Mob: 2269 7615 18.09.14 Støttemuligheder 2014 Susanne Damgaard, srd@force.dk Mob: 2269 7615 18.09.14 Hvordan forstår vi innovation? OECD definerer innovation som: implementeringen af et nyt eller væsentligt forbedret produkt

Læs mere

STRATEGI FOR MUDP

STRATEGI FOR MUDP STRATEGI FOR MUDP 2016-2019 INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). Med loven og den tilhørende bekendtgørelse overtog

Læs mere

Den Europæiske Socialfond 0 kr. 0 kr. Den Europæiske Regionalfond 0 kr. 0 kr. Regionale erhvervsudviklingsmidler 1.600.000 kr. 1.600.000 kr.

Den Europæiske Socialfond 0 kr. 0 kr. Den Europæiske Regionalfond 0 kr. 0 kr. Regionale erhvervsudviklingsmidler 1.600.000 kr. 1.600.000 kr. Bilag 21b Indstillingsskema til vækstforum Oprindelig ansøgt beløb Indstillet beløb Den Europæiske Socialfond 0 kr. 0 kr. Den Europæiske Regionalfond 0 kr. 0 kr. Regionale erhvervsudviklingsmidler 1.600.000

Læs mere

Eksport skaber optimisme

Eksport skaber optimisme Januar 2013 Eksport skaber optimisme Af chefkonsulent Marie Gad, MSh@di.dk De mindre og mellemstore virksomheder, der er på eksport markederne, tror på fremgang i 2013. Men hvis flere virksomheder skal

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om

Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om INITIATIVER I VÆKSTPLAN FOR LIFE SCIENCE af 18. april 2018 1 Initiativer i vækstplan

Læs mere

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering 1. 13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering Konkurrence, forbrugerforhold og regulering På velfungerende markeder konkurrerer virksomhederne effektivt på alle parametre, og forbrugerne kan agere

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Transportministeriet Frederiksholm Kanal 27 F 1220 København K

Transportministeriet Frederiksholm Kanal 27 F 1220 København K Transportministeriet Frederiksholm Kanal 27 F 1220 København K Lov om anlæg af en fast forbindelse over Femern Bælt med tilhørende landanlæg i Danmark samt tillæg til VVM Transportministeriet har udsendt

Læs mere

DANMARK STYRKET UD AF KRISEN

DANMARK STYRKET UD AF KRISEN RESUMÉ DANMARK STYRKET UD AF KRISEN September 2009 REGERINGEN Resumé af Danmark styrket ud af krisen Danmark og resten af verden er blevet ramt af den kraftigste og mest synkrone lavkonjunktur i mange

Læs mere

Sekretariatet. Fælles ph.d.-kampagne: Flere unge forskere til virksomhederne

Sekretariatet. Fælles ph.d.-kampagne: Flere unge forskere til virksomhederne Sekretariatet Fælles ph.d.-kampagne: Flere unge forskere til virksomhederne Den 17. november 2011 Dok.nr. ks/ka Kampagnen i hovedtræk AC foreslår, at der gennemføres en ph.d.-kampagne for at få flere virksomheder

Læs mere

Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 2015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst

Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 2015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst Den 1. august 007 Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst Regeringen fremlægger i dag tre store, markante og visionære planer for Danmarks

Læs mere

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025 1 of 7 Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg vusmidt@ru.rm.dk Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Fordeling af globaliseringsreserven til innovation og iværksætteri mv.

Læs mere

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond. Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet.

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond. Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. 1. Fondens formål Formålet med Grøn Omstillingsfond er at ruste

Læs mere

F&U på energiområdet: Samfundsøkonomiske principper og empiriske resultater

F&U på energiområdet: Samfundsøkonomiske principper og empiriske resultater F&U på energiområdet: Samfundsøkonomiske principper og empiriske resultater af Eirik S. Amundsen Formand for De Økonomiske Råd Professor Københavns Universitet og Universitetet i Bergen EnergiForsk2013

Læs mere

forslag til indsatsområder

forslag til indsatsområder Dialogperiode 11. februar til 28. april 2008 DEN REGIONALE UDVIKLINGSSTRATEGI forslag til indsatsområder DET INTERNATIONALE PERSPEKTIV DEN BÆREDYGTIGE REGION DEN INNOVATIVE REGION UDFORDRINGER UDGANGSPUNKT

Læs mere

Små og mellemstore virksomheders deltagelse i udbud

Små og mellemstore virksomheders deltagelse i udbud - 2013 Små og mellemstore virksomheders deltagelse i udbud Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens vej 35 2500 Valby Tlf. +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk On-line ISBN 978-87-7029-529-1 Analysen

Læs mere

Ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi 2016-2020 v. Pia Færch, kontorchef, KL

Ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi 2016-2020 v. Pia Færch, kontorchef, KL Ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi 2016-2020 v. Pia Færch, kontorchef, KL Vision En decentralt funderet offentlige sektor, der på en gang yder og faciliterer nær og tilgængelig, sammenhængende og

Læs mere

Fra viden til værdi. Foto: Lars Bahl

Fra viden til værdi. Foto: Lars Bahl Fra viden til værdi Foto: Lars Bahl Fra viden til værdi I Danmark er der ni almennyttige Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS-institutter), der til sammen udgør det danske GTS-net. GTS-nettet

Læs mere

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt S AM L E N OT AT 8. november 2006 J.nr. Ref. SVF/PEN Energidelen af rådsmøde (Transport, Telekommunikation og Energi) den 23. november

Læs mere

Et arbejdsmarked rustet til fremtiden

Et arbejdsmarked rustet til fremtiden Et arbejdsmarked rustet til fremtiden Danske Regioners forslag til et regionalt partnerskab for styrket kompetencematch t arbejdsarked ustet til remtiden Et arbejdsmarked rustet til fremtiden Danske Regioner

Læs mere

17. september 2001. Af Lars Andersen - direkte telefon: 33 55 7717

17. september 2001. Af Lars Andersen - direkte telefon: 33 55 7717 17. september 2001 Af Lars Andersen - direkte telefon: 33 55 7717 Resumé: FINANSLOVEN OG ERHVERVSLIVET I modsætning til tidligere år, hvor erhvervsorganisationernes beklagelser over finanslovens belastninger

Læs mere

Udvikling og test af nye serviceydelser og samarbejdsformer på sygehuse og i den primære sundhedssektor

Udvikling og test af nye serviceydelser og samarbejdsformer på sygehuse og i den primære sundhedssektor Udvikling og test af nye serviceydelser og samarbejdsformer på sygehuse og i den primære sundhedssektor Ansøgningsrunde målrettet projekter, der i offentlig-privat samarbejde løser udfordringer i fremtidens

Læs mere

Analyse. Vækstpakken er ufokuseret og nærmest ligegyldig. 10. februar 2016. Af Jens Hauch. Kontakt

Analyse. Vækstpakken er ufokuseret og nærmest ligegyldig. 10. februar 2016. Af Jens Hauch. Kontakt Analyse 10. februar 2016 Vækstpakken er ufokuseret og nærmest ligegyldig Af Jens Hauch Kontakt Vicedirektør Jens Hauch Tlf. 3140 7715 E- mail jeh@kraka.org Klik her for at angive tekst. 1. Generelt om

Læs mere

Kina kan blive Danmarks tredjestørste

Kina kan blive Danmarks tredjestørste Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Kina kan blive Danmarks tredjestørste eksportmarked AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK OG ØKONOMISK KONSULENT TINA HONORÉ KONGSØ, TKG@DI.DK

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0571 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0571 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0571 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16-11-2010 OK 4/0405-0300-0037 /JH Kommissionens grønbog om øget anvendelse af elektronisk baserede offentlige

Læs mere

Revisorbranchens Ekspertpanel. Barrierer for vækst og produktivitet

Revisorbranchens Ekspertpanel. Barrierer for vækst og produktivitet Revisorbranchens Ekspertpanel Barrierer for vækst og produktivitet September Revisorbranchens Ekspertpanel 31.8. Indledning Hvordan står det til med væksten og produktiviteten ude i virksomhederne? Hvilke

Læs mere

Erhvervspolitik 2015-2019

Erhvervspolitik 2015-2019 Erhvervspolitik 2015-2019 Forord Allerød Kommunes erhvervspolitik skal sikre overensstemmelse med Allerød Byråds overordnede mål i kommuneplanen om afbalanceret udvikling. Det betyder, at der skal være

Læs mere

KKR den 11. juni 2014

KKR den 11. juni 2014 KKR den 11. juni 2014 Erhverv, vækst og beskæftigelse Fokuseret Vækstdagsorden Regional erhvervs- og udviklingsstrategi, herunder turisme Klimastrategi (punkt 2.2) KKR SJÆLLAND En brændende platform OECD

Læs mere

To streger under facit Nyt kapitel

To streger under facit Nyt kapitel To streger under facit Nyt kapitel Udfordringen frem mod 2020 Sund økonomi er fundamentet for holdbar vækst og varig velfærd. Det går igen fremad for dansk økonomi, men de offentlige finanser er presset

Læs mere

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune 1 Udfordringer Esbjerg Kommunes servicetilbud vil i stigende grad blive udfordret i de kommende år. Vi vil blive mødt med

Læs mere

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH .DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH Folkeafstemning Deltagelse i euro-samarbejdet Omkring 1 år Op til 2-3 år Virksomhedernes omstilling til euro kan påbegyndes Omstilling i virksomhederne kan ske hurtigt forudsat

Læs mere

Pressemeddelelse. Miljøøkonomisk vismandsrapport

Pressemeddelelse. Miljøøkonomisk vismandsrapport Pressemeddelelse Miljøøkonomisk vismandsrapport Materialet er klausuleret til onsdag den 26. februar 2014 kl. 12 Vismændenes oplæg til mødet i Det Miljøøkonomiske Råd den 26. februar indeholder fem kapitler:

Læs mere

DANSK ERHVERVS INNOVATIONSPOLITIK VIDEN, INNOVATION OG VÆKST ALLE IDEER SKAL HAVE EN FAIR CHANCE

DANSK ERHVERVS INNOVATIONSPOLITIK VIDEN, INNOVATION OG VÆKST ALLE IDEER SKAL HAVE EN FAIR CHANCE fremtiden starter her... DANSK ERHVERVS INNOVATIONSPOLITIK VIDEN, INNOVATION OG VÆKST ALLE IDEER SKAL HAVE EN FAIR CHANCE dansk erhvervs innovationspolitik / Dansk Erhverv 3 Innovation Innovation handler

Læs mere

Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet inden for privat forskning og videnspredning 1

Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet inden for privat forskning og videnspredning 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 19. december 2005 Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet

Læs mere

Strategi- og handleplan for fremme af socialøkonomiske virksomheder i Esbjerg Kommune.

Strategi- og handleplan for fremme af socialøkonomiske virksomheder i Esbjerg Kommune. Sct. Knuds Allé 7. 6740 Bramming Postadresse Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 16. februar 2015 Sagsbehandler Susanne Oldenborg Telefon direkte 76 16 91 33 Notat Strategi- og handleplan for fremme af socialøkonomiske

Læs mere

FM s betydning for samfundets udvikling. Jan Stiiskjær. 29. jan. 09 DFM KONFERENCEN 2009

FM s betydning for samfundets udvikling. Jan Stiiskjær. 29. jan. 09 DFM KONFERENCEN 2009 DFM KONFERENCEN 2009 Dette vil jeg tale om Kort om DI og DI Service Den samfundsmæssige udfordring Offentlig-privat samarbejde og FM Hvad gør DI 2 DI organisation for erhvervslivet DI er en privat arbejdsgiver-

Læs mere

Geodatastyrelsens strategi 2013 2016

Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsen er en del af Miljøministeriet og har som myndighed ansvaret for infrastruktur for geografisk information, opmåling, land- og søkortlægning samt matrikel-

Læs mere

Socialøkonomiske virksomheder er private og driver erhverv med det formål gennem deres virke og indtjening at fremme sociale formål.

Socialøkonomiske virksomheder er private og driver erhverv med det formål gennem deres virke og indtjening at fremme sociale formål. KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for mål og rammer NOTAT Til Socialudvalget Status på Regeringens Udvalg for Socialøkonomiske virksomheder På Socialudvalgets møde med Udsatterådet i Københavns

Læs mere

Randers, 26. maj 2005 Fondsbørsmeddelelse nr. 16/2005 Side 1 af 5

Randers, 26. maj 2005 Fondsbørsmeddelelse nr. 16/2005 Side 1 af 5 Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 1067 København K Randers, 26. maj 2005 Side 1 af 5 Administrerende direktør Ditlev Engel har fremlagt rammerne for en strategisk handlingsplan for Vestas Wind Systems

Læs mere

Nyt fra Christiansborg

Nyt fra Christiansborg H-Consulting, Bastrupvej 141, 4100 Ringsted, tlf. 5764 3100 Nyt fra Christiansborg April 2016 Grænsekontrol forlænges Regeringen har besluttet at forlænge den midlertidige grænsekontrol frem til 3. maj

Læs mere

Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse af følgende spørgsmål:

Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse af følgende spørgsmål: Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 200 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Der er tale om et åbent samråd. Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Service- og kanalstrategi for Brøndby Kommune

Indholdsfortegnelse. Service- og kanalstrategi for Brøndby Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 2. Definition og afgrænsning 3 3. Borgere og virksomheders brug af kommunikationskanaler 4 4. Hvad er strategien, og hvad betyder det for borgere og virksomheder? 5

Læs mere

Orientering fra projektsekretariatet vedr. Kort projektstatus - Bilag til Kompetencerådsmødet den 4. marts 2011, dagsordenens pkt.

Orientering fra projektsekretariatet vedr. Kort projektstatus - Bilag til Kompetencerådsmødet den 4. marts 2011, dagsordenens pkt. Orientering fra projektsekretariatet vedr. Kort projektstatus - Bilag til Kompetencerådsmødet den 4. marts 2011, dagsordenens pkt. 4 Opsummering - indledning Den seneste periode har været kendetegnet ved

Læs mere

Ny strukturfondsperiode 2014-2020

Ny strukturfondsperiode 2014-2020 Ny strukturfondsperiode 2014-2020 Gete Villefrance e-mail: anna-gete.villefrance@ru.rm.dk www.regionmidtjylland.dk Processen 2014-2020 EU 2020 EU s strategiske retningslinier DK s nationale reform program

Læs mere