ÅRSRAPPORT DET BOLIGSOCIALE FÆLLESSEKRETARIAT

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ÅRSRAPPORT DET BOLIGSOCIALE FÆLLESSEKRETARIAT"

Transkript

1 ÅRSRAPPORT 2012 DET BOLIGSOCIALE FÆLLESSEKRETARIAT

2

3 Det Boligsociale Fællessekretariat Saralyst Allé Højbjerg Tlf Årsrapport 2012 Trykkeri: Chronografisk Oplag: 900 Fotos: hans VISUELLE VERDEN, Rasmus Brandt Lauridsen, Kvindehuset, Sundhedscafeerne, Projekt Fritidsjob, Helene Bagger og Det Boligsociale Fællessekretariat Årsrapporten kan rekvireres ved henvendelse til Fællessekretariatet

4 2012 DET BOLIGSOCIALE FÆLLESSEKRETARIAT ÅRSRAPPORT

5 INDHOLD FORORD JOHN JENSEN VELKOMMEN TIL BERTIL MAHS ANALYSE METTE JØRGENSEN OMRÅDE- OG PROJEKTSTØTTE ALEX VEJBY NIELSEN KOMMUNIKATION OG NETVÆRK BENEDIKTE ERLYKKE KVINDEHUSET FORMAND KIRSTEN SAABYE SUNDHEDSCAFEERNE HELLE DYBDAL JENSEN RAP AKADEMIET RASMUS BRANDT LAURIDSEN PROJEKT FRITIDSJOB TINE SØNNICHSEN BYG OP ANETTE NITSCHKE BEBOERFORUM FORMAND GUNNI SEIDELIN PETERSEN FARVEL TIL JENS MØLLER

6 forord JOHN JENSEN, FORMAND 5. KREDS OG FÆLLESSEKRETARITETS STYREGRUPPE

7 En af Fællessekretariatets hovedopgaver i 2012 har været at udforme en fælles strategi for byens udsatte boligområder i samarbejde med Aarhus Kommune. Med en fælles strategi vil snitfladerne mellem boligorganisationerne og Aarhus Kommune kunne gøres klarere. Vi kan indgå gensidigt forpligtende aftaler på længere sigt sammen åbne op for, at vi kan vende udviklingen i vores udsatte områder. Arbejdet med den fælles strategi fortsætter i 2013, hvor vi i kredsen ser frem til at få landet en ambitiøs strategi til gavn for udviklingen af de udsatte almene, boligområder i Aarhus. I 2012 har der været fokus på de mange helhedsplaner, der skal fornys og gentænkes. I den forbindelse er vi stolte over, at samspillet mellem Fællessekretariatet og boligorganisationerne medvirker til at løfte de boligsociale indsatser. Vi sagde farvel til Jens Møller i Jens var med til at starte sekretariatet i 2007 og har stået i spidsen for det siden. Det har været nogle begivenhedsrige år, hvor vi sammen har nået mange gode resultater. På vegne af kredsen siger jeg tak for det gode samarbejde. Samtidig er det også velkommen til den nye leder af Fællessekretariatet, Bertil Mahs. Bertil Mahs kommer fra en chefstilling i Socialstyrelsen, hvor han blandt andet har implementeret regeringens politikker på børn- og ungeområdet. Vi tror på, at vi i kredsen har et nyt stærkt kort på hånden i forhold til fremadrettet fokus på udvikling, evaluering og dokumentation af de boligsociale indsatser. Jeg ser frem til at tage hul på et år med den ny leder af Fællessekretariatet, hvor vi sammen vil udvikle nye boligsociale opgaver, samarbejder og relationer.

8 velkommen til bertil mahs CHEF FOR DET BOLIGSOCIALE FÆLLESSEKRETARIAT

9 Bertil Mahs er i december 2012 tiltrådt som ny chef for Det Boligsociale Fællessekretariat. Bertil kommer fra Socialstyrelsen i Odense, hvor han har været chef for Børn- og Ungeenheden. Her har han de seneste seks år haft ansvar for opbygning af en ny enhed med alt, hvad det indebærer. Samtidig har han haft ansvar for implementering af satspuljer og for implementering af en række af regeringens politiske initiativer på børn- og ungeområdet. Efter blot to-tre uger som chef for Fællessekretariatet har Bertil lagt nogle af sine visioner for den boligsociale indsats i Aarhus på bordet. Han vil blandt andet gerne skabe større opmærksomhed omkring byens boligsociale medarbejdere. De boligsociale medarbejderes indsats fortjener større bevågenhed. Jeg vil gerne bidrage til mere fokus på den faglige udvikling af det boligsociale felt. Og jeg vil bruge mit netværk til den offentlige sektor, forskning, uddannelsesinstitutioner, foreningsliv på at fremme boligsocial fællesviden og udvikling af boligsociale redskaber. Centralt bliver det også at udvikle dokumentation og facilitere en række helhedsplaner. Bertil er 49 år, gift og har to voksne sønner. Han bor i det nordlige Aarhus, hvor han blandt andet bruger fritiden på at spille fodbold og ro kajak.

10 analyse METTE JØRGENSEN Arbejdsopgaver i sekretariatet: Dokumentation, analyse og evaluering

11 2012 har blandt andet budt på en større evaluering af udlejningsredskaber i samarbejde med Aarhus Kommune. På baggrund af evalueringen præsenteres i 2013 en fælles strategi for brugen af udlejningsredskaber i de udsatte boligområder. Analyseindsatsen i 2012 har desuden - traditionen tro - budt på en boligsocial årsrapport, der skitserer situationen i byens almene, og særligt de udsatte, boligområder. I 2012 har videreudviklingen af BoSocData endvidere været et prioriteret indsatsområde. Fællessekretariatet har i samarbejde med Aarhus Kommune arbejdet med en model til kategorisering af de mange boligområder i BoSocData med det formål at skabe et bedre overblik over områdernes udfordringer. Kategoriseringsmodellen forventes færdigudviklet i Fokus i kommer til at stå i evalueringens tegn. Fællessekretariatet vil i det kommende år påbegynde en fælles og systematisk evaluering af helhedsplansindsatserne i Aarhus. Formålet er at få et overblik over indsatsernes virkning på en enkel og overskuelig måde, så vi altid har den relevante viden til rådighed både i forhold til dokumentation og til videre kvalificering af indsatserne. Derudover fortsætter udviklingen af BoSocData, og der vil gennem året blive præsenteret kortere analysenyhedsbreve med interessante nøgletal fra systemet. Og omkring sommertid udgiver vi den boligsociale årsrapport.

12 omrade- og projektstotte ALEX VEJBY NIELSEN Arbejdsopgaver i sekretariatet: Fællessekretariatets støtte til boligorganisationernes arbejde med nye sociale helhedsplaner (Beboerinvolvering. Samarbejdsrelationer og sagsbehandling i Aarhus Kommune. Dialog med Landsbyggefonden.) Hjælp til at søge finansiering til boligsociale aktiviteter (fundraising). Ad hoc-opgaver i relation til det boligsociale arbejde også i de almene boligområder, der ikke har en helhedsplan.

13 I samarbejde med de relevante boligorganisationer har vi i 2012 arbejdet med prækvalifi kationer og helhedsplaner i Gellerup-Toveshøj, Bispehaven, Rundhøj, Langkærparken, Trigeparken, Herredsvang, Møllevangen-Charlottehøj- Frydenlund og Vorrevangen- Reginehøj-Kalmargade. Nogle er i skrivende stund godkendt i Landsbyggefonden og allerede igangsat. Nogle er ved at blive sagsbehandlet. Og nogle er kun lige igangsat så arbejdet hermed rækker et godt stykke ind i Fundraising På fundraisingfronten fik vi i foråret 2012 svar på de ansøgninger, vi sidste år sammen med de relevante boligorganisationer indsendte til Realdaniapuljen Det gode Boligliv. Seks projekter modtog ved den lejlighed tilsammen knap 2 mio kroner. Det var også i foråret, Fællessekretariatet fik bevilliget kroner fra Det Lokale Beskæftigelsesråd til et nyt projekt, Byg Op. Bestsellerfonden støttede Fritidspatruljen i Gellerup med en Christianiacykel og Kvindehuset med kroner. Ansøgninger fra Nøglen i Elstedhøj, Søndervangskolen og det boligsociale arbejde i Kalmargade er afsendt. Her ved årsskiftet har vi endnu ikke fået svar på ansøgningerne.

14 kommunikation og netva rk e BENEDIKTE ERLYKKE Arbejdsopgaver i sekretariatet: Ekstern kommunikation Planlægning af aktivteter i Aarhus-netværket Studietur til London

15 I 2012 blev vores nye hjemmeside taget i brug. Vi mente, at tiden var løbet fra den gamle, og vi ville gerne gøre det mere synligt, hvem vi er, og hvad vi laver. Analysearbejde, område- og projektstøtte, Aarhusnetværket samt vores projekter udgør fire hovedområder og har derfor fået hver sin boks på forsiden. Herudover har vi synliggjort, hvilke boligområder vi er fokuseret på, og under Lige nu kan man følge igangværende opgaver. Siden kan besøges på adressen Aarhus-netværket er et netværk for byens boligsociale medarbejdere og ansatte i Fællessekretariatet. Aarhus-netværkets aktiviteter i 2012 var en studietur til London. Her blev vi meget inspireret af at se, hvordan en boligforening kan gøre socialt arbejde til en integreret del af boligforeningens arbejde. Vi så eksempler på, hvordan målsætninger om involvering af beboerne kan realiseres i praksis. Det var en udbytterig tur - også i forhold til at opbygge netværk med boligsociale kolleger i Aarhus. Der kører tre kollegiale supervisionsgrupper blandt medlemmerne i netværket. Fællessekretariatet har igangsat grupperne, men ellers kører grupperne selv uden indblanden fra sekretariatet. Fokus i 2013 bliver på kommunikationssiden at få lavet en strategi for, hvordan kommunikation bliver tænkt ind i analysearbejdet fra begyndelsen af den enkelte opgave. I forhold til Aarhus-netværket er der planer om at sætte turbo på den faglige udvikling, men det er alt sammen på idéplan, så mere om det følger i løbet af året.

16 kvindehuset

17 Kvindehuset kan glæde sig over et støt stigende antal brugere og frivillige, lige som udbuddet af aktiviteter er forøget. I 2012 er der blandt andet oprettet engelskkursus, som hurtigt måtte deles i tre velbesøgte niveauer. Et tilbud for kvinder uden skriftsprog Kirsten Saabye, formand i Kvindehuset er blevet en succes. Det samme gælder for sprogvennerne, hvor en nydansker sættes sammen med en etnisk dansker for at øge talefærdigheden på det nye sprog. Et pilotprojekt for ældre kvinder over 60 år med støtte fra Aarhus Kommune er blevet til Kvindehusets Ældreklub, finansieret af Social- og Integrationsministeriet indtil medio Kvindehuset har uddannet 37 bydelsmødre, som er i livlig aktivitet blandt andet i sundhedscaféerne, hvor de fungerer som vejledere og tolke. Med Landsorganisationen for bydelsmødre i ryggen har vores bydelsmødre dannet deres egen forening med base i Kvindehuset. Det løbende arbejde med at finde forankring nåede et stort skridt videre, da Kvindehuset i efteråret opnåede at komme på kommunens budget. Hermed er husets aktiviteter sikret fundament og tag over hovedet i tre år. Ledelsens opgave bliver at finde finansiering af aktiviteter og ansatte. Fokus har i høj grad ligget på at udvikle Kvindehuset til et frivillighus, og det vil også blive det, vi i stadig stigende grad vil fokusere på i det kommende år. Vi ser frivillighed som en metode til personlig vækst, og ser metoden bekræftet i det daglige, hvor brugere ofte er endt med at påtage sig ansvar som frivillige. Vi har indført husmøder, hvor frivillige dels kommer med ideer til indhold, dels melder sig som ansvarlige for aktiviteter. På samme måde er det de frivillige, der i høj grad tager ansvar for rengøring af huset. Det er denne model, Kvindehuset fortsat vil arbejde efter og udbygge, så huset kan blive så selvkørende som muligt med et mangfoldigt udbud af såvel motionstilbud som oplysende og kreative aktiviteter.

18 sundhedscafeerne GELLERUP-TOVESHØJ HERREDSVANG BISPEHAVEN VIBY SYD TRIGE I november gav Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg tilsagn om, at man er interesseret i at videreudvikle og fortsætte Sundhedscafe-projektet også efter at den nuværende finansiering udløber. Projektet lægger sig da også i fin forlængelse af kommunens nye sundhedspolitik. Vi ser frem til at konkretisere det fortsatte samarbejde om at mindske uligheden i sundhed i byens udsatte boligområder.

19 Projektleder Helle Dybdal Jensen og projektmedarbejder Rosita Ahmadian I Viby Syd indgår Sundhedscafeen i Helhedsplanens idé- og udviklingsgruppe, som består af boligsociale og kommunale frontmedarbejdere. Sundhedscafeen har bidraget til, at et pilotprojekt Unge og hash i udsatte boligområder finder sted i Viby Syd et samarbejde mellem Det Boligsociale Fællessekretariat, Folkesundhed, SSP, HotSpot og Ungdomscentret. I Gellerup-Toveshøj samarbejder Sundhedscafeen med Folkesundhed, Sundhedsenheden og Sundhedshuset. Desuden er vi med i aktiviteter som Zumba og madklub for børn. I Bispehaven besøger en del børn og unge Sundhedscafeen. Der har været samarbejde om aktiviteter til drenge, piger og kvinder. Der afholdes månedlige netværksmøder mellem lokale sundhedsprofessionelle og boligsocialt ansatte. I Herredsvang er der nedsat en sundhedsgruppe med henblik på samarbejde om aktiviteter. Herudover understøtter vi også en livsstils- og netværksgruppe. Et samarbejde med kommunen skal føre til etablering af løberuter og udvikling af en løbegå-kultur i boligområdet. Løberuter er tænkt som en støtte til sammenhængskraften og trygheden i boligområdet. Trige, som er Sundhedscafeens mindste bydel, arbejder fortsat med udbredelse af kendskab til projektet, fx gennem arrangementer om fællesskab og netværk. Sundhedscafeen har samarbejdet med Folkesundhed Aarhus om kampagnen Men s Health Week. Med Sundhedscafeen som tovholder, planlagde og afholdt lokale aktører 32 aktiviteter for mænd i alle aldre fx sundhedstjek, far-søn-madlavning, fodbold og cykelværksted. Markering af ugen falder godt i tråd med de fem boligområders ønske om at få udviklet flere aktiviteter for mænd. Indtil videre har publikationen Sundhed alle kan levere en brik synliggjort nogle af de muligheder for synergi, som et samarbejde om sundhed kan afstedkomme i et udsat boligområde med Viby Syd som eksempel. I 2013 vil fokus være på implementering af sundhedstjek, samarbejde og aktiviteter. Sundhedsuge for mænd ventes gentaget i alle fem områder i 2013.

20 rap akademiet

21 Rasmus Brandt Lauridsen, leder af Rap Akademiet 2012 har været året, hvor det er lykkedes Rap Akademiet at finde frem til en forankringsmodel, som skal sikre projektets fremtidige eksistens. Akademiet er fra sommeren 2012 blevet en del af Fritidscenter Gellerup-Toveshøj, Fritidscenter Viborgvej og Østjysk Bolig. Der er derfor mulighed for, at de unge rappere nu kan modtage undervisning og producere musik i både Bispehaven og i Gellerup-Toveshøj. Rap Akademiets unge har i løbet af året deltaget i mange forskellige aktiviteter, herunder Aarhus læser højt-dagen, Sommerstemmer festivalen, Gelleraps, Jalla festivalen og DM-festen i Musikhuset. Akademiet har desuden udgivet debutalbummet Too Much Trouble med den populære rapgruppe TMT og kompileringen Vol. 2 samt udarbejdet undervisningsmateriale til Det Kriminalpræventive Råd og Fjernvarmeskolen i form af sange og tekstmateriale. Rap Akademiets evalueringsrapport for viste bl.a., at de unges arbejde med rap har givet mange af dem en større interesse for det danske sprog samt været medvirkende til, at de unge ikke begår kriminalitet. I 2013 vil Rap Akademiet indgå som en fast aktivitet under Fritidscenter Gellerup-Toveshøjs kulturskole Get2Play samt Fritidscenter Viborgvejs projekt Kulturmagneten. Der vil fortsat være fokus på den interessebaserede undervisning, og akademiet vil være en del af et bredt aktivitetstilbud, som også omfatter dans, instrument- og sangundervisning samt multimedie-produktion bliver også året, hvor opbygningen af Rap Akademiets nye musikstudie og performance-lokale finder sted for de midler, som akademiet modtog fra Realdania - og hvor nye kunstneriske samarbejdsprojekter med blandt andet Den Jyske Opera, Images-festivalen og Aarhus Jazz Orchestra vil se dagens lys.

22 Tre af de femten unge, som har fået fritidsjob i november/december projekt fritidsjob Sadio er ansat som køkkenmedhjælper på Plejecenter Hestehaven i Højbjerg. Sadio er 17 år, og hun drømmer om at blive sygeplejerske. Derfor betyder det særligt meget for hende at arbejde på plejecentret. Her får hun praktisk erfaring i forhold til sit ønskejob, og hun forbedrer sine muligheder for at blive optaget på sygeplejeskolen.

23 For Projekt Fritidsjob i Viby Syd er 2012 gået med at vejlede og hjælpe unge mellem år med at få et fritidsjob. To år efter projektets start har der været 161 ansættelser, og 273 unge har gennemført et vejledningsforløb, hvor de har udarbejdet en ansøgning, et CV og samtidig er blevet vejledt i de spilleregler, der er på arbejdsmarkedet. Ved udgangen af året er der på ganske få uger skabt 15 fritidsjobs, en del af dem er inden for ældreplejen. Inden de unge begynder at søge fritidsjob, bliver det vurderet, om de er jobparate. Det sker ud fra en vurdering af deres faglige, sociale og personlige kompetencer. Det er særligt de to sidstnævnte, der spiller en rolle for om den unge kan magte et fritidsjob. Erfaring fra projektet har vist os, at det er af stor betydning, at der er en, som hjælper og støtter de unge i forbindelse med jobsøgning og efterfølgende ansættelse. En del af de unge ville ikke have fundet et fritidsjob uden denne støtte - enten på grund af manglende tro på at det er muligt eller på grund af manglende socialt netværk. I 2013 sættes der fokus på forankring. Dels ved at søge fortsat fi nansiering, når projektperioden udløber ved årets udgang. Dels ved at tænke i alternative modeller, så de unge i Viby Syd fortsat kan blive understøttet i at få kendskab til arbejdsmarkedet. Projekt Fritidsjob er blevet til i et samarbejde mellem Det Boligsociale Fællessekretariat, Søndervangskolen, boligforeningerne Alboa og Århus Omegn samt Fritidscenter Viby.

24 byg op

25 Anette Nitschke, projektleder Projekt Byg Op vil udnytte den vækst, der er i de almene, aarhusianske boligområder i form af renoveringer og nybyggeri de kommende år. Byg Op vil være med til at styrke boligområderne ved at sikre, at der bliver oprettet lærepladser og fritidsjob på byggepladserne gerne til de unge fra områderne. Der er mangel på lærepladser, og målet er, at det tætte samarbejde mellem boligforeninger, byggepladser, Aarhus Tech og projekt Byg Op vil være med til at løfte den opgave at få de unge i uddannelse. Fra boligforeningernes side forventer man, at hærværk, chikane og tyveri på og omkring byggepladserne vil blive mindre i takt med, at de unge får større tilknytning til boligområderne og dermed også opnår en ejerskabsrelation. Arbejdet med Byg Op er begyndt i september 2012 og har derfor ikke nået målbare resultater endnu. Derimod har alle sejl været sat ind for at øge kendskabet til projektet og for at skabe netværk både internt og eksternt. Samarbejdsrammerne er nu på plads. De primært involverede er den enkelte boligforening, de boligsociale medarbejdere i områderne og Aarhus Tech. Der er også etableret et samarbejde med Produktionsskolen og Bakken Bears, hvor sidstnævnte har modtaget midler til at drive et lignende projekt. I 2013 vil disse relationer skabe konkrete pladser det være sig elevpladser og/eller fritidsjob. Målet er i 2013 at få skabt 30 fritidsjob og 20 lærepladser. Flere unge fra udsatte områder har allerede rettet henvendelse til Byg Op, da de via deres netværk har hørt om projektet.

26 I oktober tog 30 afdelingsbestyrelsesmedlemmer på studietur til Esbjerg I Beboerforums styregruppe sidder: Gunni Petersen afdelingsformand i Rosenhøj Ole Maltesen Brabrand Boligforening Jytte Jensen afdelingsformand i Præstevangen Benedikte Erlykke Det Boligsociale Fællessekretariat

27 Gunni Seidelin Petersen, formand for Beboerforum Beboerforum er et netværk for alle afdelingsbestyrelsesmedlemmer i de aarhusianske boligorganisationer. Netværkets aktiviteter er først og fremmest fyraftensmøder om aktuelle, boligsociale emner. Beboerforum tilstræber at afholde to møder årligt samt en endagstur til et boligområde i Danmark. Afdelingsbestyrelserne er selv med til på skift at afholde arrangementerne i samarbejde med Beboerforums styregruppe. kontakt mellem Fællessekretariatet og afdelings- Beboerforum giver mulighed for: Erfaringsudveksling på tværs af boligafdelinger Debat om aktuelle temaer i boligområderne Tættere bestyrelserne I 2012 har vi haft fokus på Frivillighed i almene boligområder og Forebyggelse i stedet for brandslukning. Vi har været på en studietur til Esbjerg for at se, hvordan man andre steder i landet gennemfører boligsociale helhedsplaner. Vi besøgte bydelsprojektet 3i1 i Esbjerg Øst, hvor man netop nu har taget hul på en ny fireårig indsats. En spændende indsats, som er præget af en stærk beboerinddragelse. I 2013 retter Beboerforum i første omgang sit fokus på de udfordringer, der er i mange boligafdelinger med misbrug og salg af hash. Vi planlægger et møde i februar, hvor vi vil få politiet og Aarhus Kommunes Hot Spot Center til at give afdelingsbestyrelserne nogle bud på, hvordan vi bedst angriber problemerne.

28 farveltil jens moller 2012 blev også året, hvor vi sagde farvel til Jens Møller, som har stået i spidsen for Fællessekretariatet siden marts Jens indledte sit arbejde i sekretariatet med at færdiggøre de aarhusianske boligforeningers ansøgning om en fælles helhedsplan for byens udsatte områder. Og de følgende fem et halvt år har det stået øverst på Jens dagsorden at få det boligsociale arbejde i Aarhus sat i system og få gjort kommunen og boligforeningerne bevidste om vigtigheden af en koordineret indsats. I Fællessekretariatet har Jens været en chef, der altid har vist tillid til sine medarbejdere. Han har ikke ladet sig bremse af forhindringer, men har kløet på med optimisme og engagement. Jens fortsætter nu sin karriere i Alboa. Vi ønsker ham held og lykke med det nye arbejde og ser frem til det fortsatte samarbejde. Tre spørgsmål til Jens

29 Hvilken betydning mener du Fællessekretariatet har for boligforeningerne og byens boligsociale arbejde? Jeg synes, at Fællessekretariatet sørger for, at det boligsociale hele tiden er på dagsordenen i boligorganisationerne, så der løbende arbejdes på at forbedre indsatsen og få mest muligt ud af ressourcerne. Derudover er Fællessekretariatet godt at have som fælles talerør over for medierne og som samlet indgang til boligorganisationerne på det boligsociale område. Hvilket resultat er du mest glad for at have nået med Fællessekretariatet? Jeg synes, at vi er kommet langt på flere områder, men analyseområdet med BoSocData, beboerundersøgelser og evalueringer er nogle af de vigtige hegnspæle. Hvad vil du gerne huskes for? Som en blandt mange, der har været med til at styrke den boligsociale indsats i Aarhus.

30 Altaner i Møllevangen

31

32

Boligsociale Fællessekretariat ÅRSRAPPORT

Boligsociale Fællessekretariat ÅRSRAPPORT 0 Det 10 Boligsociale Fællessekretariat ÅRSRAPPORT 010 indhold PERSONALE I 2010 FORORD FÆLLESSEKRETARIATETS 4 BEN SAMARBEJDET MED ÅRHUS KOMMUNE ANALYSEARBEJDET FAGLIG UDVIKLING FUNDRAISING BYDÆKKENDE

Læs mere

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder 1 Status på gadeplansmedarbejder-funktionen, Helsingør Kommune oktober 2014 Indhold Beskrivelse af indsatsens første fire måneder... 1 Målsætningen med gadeplansfunktionen... 2 Gadeplansmedarbejderens

Læs mere

Sundhed - alle kan levere en brik

Sundhed - alle kan levere en brik Sundhed - alle kan levere en brik - Et skrift om samarbejde på tværs og partnerskab i Viby Syd Sundhedscaféerne - et samarbejdsprojekt Med beboerne i centrum Indhold På beboernes hjemmebane Samarbejde

Læs mere

POLITIK FOR ALMENT SOCIALT ANSVAR I BOLIGFORENINGEN AAB

POLITIK FOR ALMENT SOCIALT ANSVAR I BOLIGFORENINGEN AAB POLITIK FOR ALMENT SOCIALT ANSVAR I BOLIGFORENINGEN AAB Indhold AAB s sociale ansvar - principielt... 1 Respekt for beboerdemokratiet... 2 Fremtidssikring... 2 Nybyggeri... 2 AAB s sociale ansvar - konkrete

Læs mere

Den 12. juni 2009 Århus Kommune

Den 12. juni 2009 Århus Kommune Notat Til: Til: Den politiske styregruppe Orientering/Drøftelse Den 12. juni 2009 Århus Kommune Borgmesterens Afdeling Forslag til fase 1 initiativer Fase 1 initiativer skal understøtte helhedsplanens

Læs mere

BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN I VOLLSMOSE 2016-2020 1/15

BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN I VOLLSMOSE 2016-2020 1/15 BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN I VOLLSMOSE 2016-2020 1/15 HELHEDSPLAN VOLLSMOSE 2016-2020 En kommende helhedsplan i Vollsmose skal gennem lokale indsatser understøtte de politiske udviklingsmål, som stat, kommune,

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

Notat om socialt udsatte boligomra der en koordineret tilgang

Notat om socialt udsatte boligomra der en koordineret tilgang Notat om socialt udsatte boligomra der en koordineret tilgang Indhold DIA-projektet... 2 Strategien for den kommunale indsats i Højvangen... 2 Sammenhængen til Socialpolitikken og den politiske forankring...

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

Pleje opfølgning på indsatsområder 2013

Pleje opfølgning på indsatsområder 2013 Pleje opfølgning på indsatsområder 2013 1. Ydelser til borgerne 1.1 Fredericia Former Fremtiden - Længst muligt i eget liv vers. 3.0 Visionen for Længst muligt i eget liv version 3,0 er: En kommune med

Læs mere

Projekt Bydelsundhed. Korskærparken 2008-2013 Sønderparken 2011-2014. Karen Heebøll Direktør for Pleje, Sundhed og Arbejdsmarked

Projekt Bydelsundhed. Korskærparken 2008-2013 Sønderparken 2011-2014. Karen Heebøll Direktør for Pleje, Sundhed og Arbejdsmarked Projekt Bydelsundhed Korskærparken 2008-2013 Sønderparken 2011-2014 Karen Heebøll Direktør for Pleje, Sundhed og Arbejdsmarked Susanne Vangsgaard Strategisk sundhedskonsulent Korskærparken som område ca.

Læs mere

Midt i Sund Zone OKTOBER 2012

Midt i Sund Zone OKTOBER 2012 Midt i Sund Zone en status halvvejs i projektets levetid OKTOBER 2012 Ulighed i sundhed Begrebet social ulighed i sundhed bruges til at beskrive det forhold, at sundhedsrisici og sygelighed er skævt fordelt

Læs mere

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse Indenrigs- og Sundhedsministeriet 27. oktober 2006 Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse 2007-2010 Regeringen og satspuljepartierne er enige om at styrke sundhedsfremme

Læs mere

STRATEGISK SAMARBEJDE OM KORSKÆRPARKEN. Initiativaftale mellem Fredericia Kommune og Socialministeriet

STRATEGISK SAMARBEJDE OM KORSKÆRPARKEN. Initiativaftale mellem Fredericia Kommune og Socialministeriet STRATEGISK SAMARBEJDE OM KORSKÆRPARKEN Initiativaftale mellem Fredericia Kommune og Socialministeriet 2011 Det strategiske samarbejde Med strategien Ghettoen tilbage til samfundet et opgør med parallelsamfund

Læs mere

SUNDHEDSCAFEERNE. gelleruptovesh0j

SUNDHEDSCAFEERNE. gelleruptovesh0j SUNDHEDSCAFEERNE Et års skrift herredsvang trige gelleruptovesh0j bispehaven viby syd Et samarbejde mellem boligforeningerne i fem bydele i Aarhus og Aarhus Kommune via Det Boligsociale Fællessekretariat

Læs mere

INDHOLD. Indledning Opgaven Værdierne Beboerdemokratiet Kommunikationen Servicen Det boligsociale Miljøet Væksten Afslutning. Redaktion Østjysk Bolig

INDHOLD. Indledning Opgaven Værdierne Beboerdemokratiet Kommunikationen Servicen Det boligsociale Miljøet Væksten Afslutning. Redaktion Østjysk Bolig 02 MÅLSÆTNINGSPROGRAM 2015 ØSTJYSK BOLIG INDHOLD 4 5 6 8 9 11 12 13 14 15 Indledning Opgaven Værdierne Beboerdemokratiet Kommunikationen Servicen Det boligsociale Miljøet Væksten Afslutning Udgiver Organisationsbestyrelsen

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 - et fælles anliggende for hele Helsingør Kommune Side 1 Indhold 1. Indledning. Side 3 2. Formål og sammenhæng til visionen Side 3 3. Gennemgående principper for fokusområderne.

Læs mere

Samarbejdspartnere: Hadsund Produktionsskole, Hobro Produktionshøjskole, UU Mariagerfjord og Mariagerfjord Kommune.

Samarbejdspartnere: Hadsund Produktionsskole, Hobro Produktionshøjskole, UU Mariagerfjord og Mariagerfjord Kommune. 3.0 Arbejdsmarked Projektbeskrivelse 1. Projektets titel Sæt MERE skub i egu 2. Kommunens navn, adresse, tlf.nr., e-mail, www og samarbejds-partnere Mariagerfjord Kommune Ndr. Kajgade 1 9500 Hobro 97 11

Læs mere

2012-2018. Sammen om sundhed

2012-2018. Sammen om sundhed 2012-2018 Sammen om sundhed forord Sammen løfter vi sundheden I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden.

Læs mere

Ansøgning om prækvalifikation. Boligområdets problemkompleks

Ansøgning om prækvalifikation. Boligområdets problemkompleks Ansøgning om prækvalifikation Højvangen, september 2015 Midtjysk Boligselskab, Skanderborg Andelsboligforening og Skanderborg Kommune fremsender hermed ansøgning om prækvalifikation til en helhedsplan

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 Januar 2013 Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 1. marts 2013 På vegne af Byrådet, Borgmester Karin Søjberg

Læs mere

Kirkens Korshærs Aktivitetscenter Silkeborg projekt 156

Kirkens Korshærs Aktivitetscenter Silkeborg projekt 156 Når viden skaber resultater --- Velfærdsministeriet Kirkens Korshærs Aktivitetscenter Silkeborg projekt 156 Det Fælles Ansvar II Case-rapport August 2008 Velfærdsministeriet Kirkens Korshærs Aktivitetscenter

Læs mere

Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017

Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017 Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017 Børn, Unge og Familie 2013 Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017 - Alle børn og unge har ret til et godt liv Alle børn og unge har ret til

Læs mere

2015 i Vollsmose Sekretariatet kort fortalt!

2015 i Vollsmose Sekretariatet kort fortalt! 2015 i Vollsmose Sekretariatet kort fortalt! VOLLSMOSE sekretariat for byudvikling VOLLSMOSE sekretariat for byudvikling Indledning De følgende sider er et sammenkog af den årsberetning, som Vollsmose

Læs mere

Partnerskabsaftale mellem Vindrosen De Frivilliges Hus i Esbjerg og Social Esbjerg Kommune

Partnerskabsaftale mellem Vindrosen De Frivilliges Hus i Esbjerg og Social Esbjerg Kommune Partnerskabsaftale mellem Vindrosen De Frivilliges Hus i Esbjerg og Social Esbjerg Kommune Partnerskabets ramme: Med denne aftale indgår Social, Esbjerg Kommune og Vindrosen De Frivilliges Hus i Esbjerg

Læs mere

Handleplan for Hotspot på Løvvangen

Handleplan for Hotspot på Løvvangen på Løvvangen den 24.3.2011 Handleplan for Hotspot på Løvvangen Kort om Løvvangen Løvvangen er et boligområde i Nørresundby i Aalborg Kommune. Boligområdet består primært af alment boligbyggeri med 818

Læs mere

SFI-konference d. 17/11-2011

SFI-konference d. 17/11-2011 SFI-konference d. 17/11-2011 Case om annoncerings-udlejningsforsøg i Rosenhøj BOLIGFORENINGEN ÅRHUS OMEGN SKANDERBORGVEJ 168 8260 VIBY J Årets Boligområde Rosenhøj i skiller sig på mange punkter ud fra

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 frivilligheden blomstrer Bærende principper fælles pejlemærker Tænkes sammen med fra politik til praksis 3 5 7 9 11 frivilligheden

Læs mere

NY BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN NY BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN BEBOERPROJEKT PULS

NY BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN NY BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN BEBOERPROJEKT PULS NY BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN NY BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN 2018-2021 2018-2021 BEBOERPROJEKT PULS 1 AAB 2017 MATERIALE TIL AFDELINGSMØDET Boligforeningen AAB, AKB, København, SAB samt Boligforeningen 3B har

Læs mere

Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier

Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier Udkast til Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier Antallet af flygtninge, der kommer til Danmark er stigende. Krig og uro i verdens brændpunkter gør, at Danmark modtager flere flygtninge

Læs mere

Aarhus Kommune og boligorganisationerne skal efterfølgende sammen implementere og folde strategien ud gennem konkrete delmål og indsatser.

Aarhus Kommune og boligorganisationerne skal efterfølgende sammen implementere og folde strategien ud gennem konkrete delmål og indsatser. Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 10. maj 2017 Fælles strategi for udsatte boligområder 1. Resume Med afsæt i Aarhus-fortællingens vision om en god by for alle har Aarhus Kommune

Læs mere

Holstebro Kommunes Integrationspolitik

Holstebro Kommunes Integrationspolitik Holstebro Kommunes Integrationspolitik Godkendt af Arbejdsmarkedsudvalget Holstebro Kommunes April 2013 Indhold Indledning 2 Holstebro Kommunes vision 2 Integrationspolitikkens tilblivelse 3 Tværgående

Læs mere

DOKUMENTATION I BOLIGSOCIALT ARBEJDE

DOKUMENTATION I BOLIGSOCIALT ARBEJDE DOKUMENTATION I BOLIGSOCIALT ARBEJDE Bertil Michael Mahs, Sekretariatschef Det Boligsociale Fællessekretariat i Aarhus STAT, MARKED OG CIVILSAMFUND DET BOLIGSOCIALE FÆLLESSEKRETARIAT INDSATSOMRÅDER 2011-2015

Læs mere

Indstilling. Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 27. Juni 2013 Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft 1. Resume Aarhus Kommune Sundhed Sundhed og Omsorg Magistratsafdelingen

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Guide til organisationsbestyrelsen. Tre lette trin SÆT ALMENT SAMFUNDSANSVAR PÅ DAGSORDENEN

Guide til organisationsbestyrelsen. Tre lette trin SÆT ALMENT SAMFUNDSANSVAR PÅ DAGSORDENEN Guide til organisationsbestyrelsen Tre lette trin SÆT ALMENT SAMFUNDSANSVAR PÅ DAGSORDENEN 1 INTRODUKTION SÆT ALMENT SAMFUNDSANSVAR PÅ DAGSORDENEN Kerneopgaven i den almene sektor er, at stille gode og

Læs mere

HANDLEPLAN 2016-2018. Vesterbrogade 4 7000 Fredericia 76 22 12 00 post@boligfa.dk www.boligfa.dk

HANDLEPLAN 2016-2018. Vesterbrogade 4 7000 Fredericia 76 22 12 00 post@boligfa.dk www.boligfa.dk HANDLEPLAN 2016-2018 Indsatser på baggrund af Målsætnings- og Handleplan godkendt af Repræsentantskabet i Boligkontoret Fredericia på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde den 19. november 2015 Vesterbrogade

Læs mere

Udviklingsplan for fysisk omdannelse af Bispehaven og nærområder

Udviklingsplan for fysisk omdannelse af Bispehaven og nærområder Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 26. september 2017 Udviklingsplan for fysisk omdannelse af Bispehaven og Det foreslås, at der udarbejdes en fælles udviklingsplan

Læs mere

Aarhus Kommune. Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Enhedslisten af 4. juni 2013. Til Enhedslisten De Rød Grønne i Aarhus Byråd. Den 14.

Aarhus Kommune. Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Enhedslisten af 4. juni 2013. Til Enhedslisten De Rød Grønne i Aarhus Byråd. Den 14. Til Enhedslisten De Rød Grønne i Aarhus Byråd Den 14. juni 2013 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Enhedslisten af 4. juni 2013 Forespørgslen handler om vilkårene

Læs mere

Velkommen til Ghetto Bingo!

Velkommen til Ghetto Bingo! Velkommen til Ghetto Bingo! Hvem får først jammerpladen fuld? Hvor elendigt er der på Nørremarken Alt det vi ikke kan eller hvordan var det engang? Dette belastede område med de ressourcesvage beboere

Læs mere

Målopfyldelser 2006 for kontraktstyrede virksomheder på Skoleudvalgets område 559459

Målopfyldelser 2006 for kontraktstyrede virksomheder på Skoleudvalgets område 559459 Pkt.nr. 23 Målopfyldelser 2006 for kontraktstyrede virksomheder på Skoleudvalgets område 559459 Indstilling: Skole og Kulturforvaltningen indstiller til Skoleudvalget, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

Motion og sundhed kun for kvinder. Seminar om kost- og motionsinterventioner blandt etniske minoriteter d.6. maj 2008.

Motion og sundhed kun for kvinder. Seminar om kost- og motionsinterventioner blandt etniske minoriteter d.6. maj 2008. Motion og sundhed kun for kvinder Seminar om kost- og motionsinterventioner blandt etniske minoriteter d.6. maj 2008. Evalueringsopgaven Institut for idræt v/lektor Laila Ottesen, har fungeret som faglig

Læs mere

rediger ansøgning 1. Grundlæggende oplysninger om projektet Beløb Forskning Regionalt eller landsdækkende

rediger ansøgning 1. Grundlæggende oplysninger om projektet Beløb Forskning Regionalt eller landsdækkende rediger ansøgning 1. Grundlæggende oplysninger om projektet Beløb Hvor meget søger du præcist (angiv kr. inkl. moms)? 89.000 Forskning Søger du støtte til et videnskabeligt forskningsprojekt? Ja Nej Regionalt

Læs mere

Generelt gør det sig gældende for samtlige indstillede projekter med kommunen som tovholder, at projekterne:

Generelt gør det sig gældende for samtlige indstillede projekter med kommunen som tovholder, at projekterne: Bilag 2 Oversigt over begrundelse for valg af indstillede projekter Bekæmpelse af rygning blandt udsatte unge kommunen som tovholder Generelt gør det sig gældende for samtlige indstillede projekter med

Læs mere

Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen

Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen Nyt fra Projektet Samdrift af institutionerne på Ørbækvej 47-53 OTOBER 2009 Fem arbejdsgrupper skal i gang Alle forældre, medarbejdere og ledere

Læs mere

Generalforsamling 2014 Formandens beretning

Generalforsamling 2014 Formandens beretning Hvem er I? Hvad vil I? Generalforsamling 2014 Formandens beretning Sådan spurgte Henrik Vinther bestyrelsen, på et møde vi havde inviteret ham til i november. DTLAa har nu eksisteret i 6 år, og vi har

Læs mere

Øget social- og uddannelsesmæssig indsats for udsatte unge over 18 år i Nørresundby.

Øget social- og uddannelsesmæssig indsats for udsatte unge over 18 år i Nørresundby. Punkt 3. Øget social- og uddannelsesmæssig indsats for udsatte unge over 18 år i Nørresundby. 2013-49283. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Familie- og Socialudvalget godkender, At

Læs mere

Sammen om velfærd. Vi har brug for dig

Sammen om velfærd. Vi har brug for dig Sammen om velfærd Vi har brug for dig Vi lever i en ny virkelighed, hvor det kommunale husholdningsbudget er presset. Det kræver, at vi sammen skaber en ny velfærd. Det kalder vi Ny virkelighed Ny velfærd.

Læs mere

STYRINGSDIALOG BOLIGSELSKABET AKB TAASTRUP

STYRINGSDIALOG BOLIGSELSKABET AKB TAASTRUP STYRINGSDIALOG BOLIGSELSKABET AKB TAASTRUP AKB Taastrups afdelinger i Høje-Taastrup Taastrupgård Blåkildegård Taastrup Valhøj Taastrupgård Opførelsesår: 1972 913 boliger, etagebyggeri Blåkildegård Opførelsesår:

Læs mere

At 1) byrådet tiltræder den fremsendte plan for fritids- og ungdomsskoleområdet i Aarhus Kommune.

At 1) byrådet tiltræder den fremsendte plan for fritids- og ungdomsskoleområdet i Aarhus Kommune. Indstilling Til Fra Dato Aarhus Byråd via Magistraten Klik her for at angive tekst. Dato for fremsendelse til MBA Indstilling om plan for fritids- og ungdoms- skoleområdetområdet Byrådets beslutning om

Læs mere

BILAG III PROJEKT INTEGRATION I LOKALOMRÅDET ANSØGNING

BILAG III PROJEKT INTEGRATION I LOKALOMRÅDET ANSØGNING 1 BILAG III 2 3 PROJEKT INTEGRATION I LOKALOMRÅDET 4 ANSØGNING 5 FORMÅL MED PROJEKTET 6 7 8 9 10 Projektet skal stoppe og forebygge kriminalitet blandt unge med anden etnisk baggrund end dansk i en bydel

Læs mere

Lokalsamfundet Bygger Bro - et partnerskab

Lokalsamfundet Bygger Bro - et partnerskab Lokalsamfundet Bygger Bro - et partnerskab Frivillighed, civilsamfund og AAK CFTF kerneopgaver, forebyggelse og tværfaglighed Frivillige, De frivilliges hus Integrationsråd, helhedsplaner, boligsociale

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget Beslutningsprotokol

Arbejdsmarkedsudvalget Beslutningsprotokol Arbejdsmarkedsudvalget Beslutningsprotokol 19-02-2014 11:00 Skanderborg Park, Skovsvinget 10, 8660 Skanderborg Afbud fra: Silkeborg Kommune Søvej 1, 8600 Silkeborg Tif: 8970 1000 wwwsilkeborgkommunedk

Læs mere

Orienteringsnotat til Økonomiudvalget vedr. indgåelse af kontrakt om Mentorordning 2015-18

Orienteringsnotat til Økonomiudvalget vedr. indgåelse af kontrakt om Mentorordning 2015-18 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Sikker By NOTAT Til Økonomiudvalget Orienteringsnotat til Økonomiudvalget vedr. indgåelse af kontrakt om Mentorordning 2015-18 Jf. vedlagte indstilling

Læs mere

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune I Danmarks ses stigende sundhedsudfordringer, som sammen med nye krav og retningslinjer fra flere sider stiller større krav til kommunernes arbejde

Læs mere

Beretning for 2010/2011

Beretning for 2010/2011 Beretning for 2010/2011 Beboerdemokratiet Den forløbne periode har stået i samarbejdets tegn, men har også været præget af at boligkontorets fra september og frem til 1 maj har stået uden direktør. Bo83

Læs mere

Baggrundsviden for SSP handleplanen bydelen Vollsmose

Baggrundsviden for SSP handleplanen bydelen Vollsmose Baggrundsviden for SSP handleplanen bydelen Vollsmose Geografi Befolkning Vollsmose er en bydel i den nordøstlige del af Odense, som udelukkende udgøres af almene boliger. Bygningsmassen er både høje etagebyggerier

Læs mere

Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING

Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING 2016 Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING Sundhedsstyrelsen, 2016.

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene:

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene: Værdier i Institution Hunderup, bearbejdet i Ådalen. Sammenhæng: Vi har siden september 2006 arbejdet med udgangspunkt i Den Gode Historie for at finde frem til et fælles værdigrundlag i institutionen.

Læs mere

Det Boligsociale Fællessekretariat

Det Boligsociale Fællessekretariat Det Boligsociale Fællessekretariat Denne folder er udarbejdet af Det Boligsociale Fællessekretariat i januar 2010. Folderen kan rekvireres ved henvendelse til: Det Boligsociale Fællessekretariat Saralyst

Læs mere

PIXI-UDGAVE: Stærmosegården Boligsocial helhedsplan 2015-2019

PIXI-UDGAVE: Stærmosegården Boligsocial helhedsplan 2015-2019 PIXI-UDGAVE: Stærmosegården Boligsocial helhedsplan 2015-2019 HVORDAN BLIVER EN HELHEDSPLAN TIL? Helt overordnet er det Landsbyggefonden, der bestemmer, hvad en boligsocial helhedsplan skal indeholde.

Læs mere

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Valgavis Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Bodil Nielsen Blegdammen, Roskilde Kandidat til posten som næstformand Jeg bidrager med mit kendskab til branchen, min indsigt i organisationen og med

Læs mere

Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt

Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt Partnerskaber hvad er det? Indhold UCL og partnerskaber................................side 3 Etablering og vedligeholdelse..........................side

Læs mere

Høringssvar vedrørende frivillig- og ildsjælekoordinator

Høringssvar vedrørende frivillig- og ildsjælekoordinator Til Ringkøbing-Skjern Kommune 18. juni 2015 Høringssvar vedrørende frivillig- og ildsjælekoordinator Overordnede betragtninger Frivilligcentrets bestyrelse vil gerne kvittere for det synes vi inspirerende

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

Som en del af den nuværende boligsociale helhedsplan, er der etableret et områdekontor i Rønnebærparken/ Æblehaven.

Som en del af den nuværende boligsociale helhedsplan, er der etableret et områdekontor i Rønnebærparken/ Æblehaven. Velfærd Sekretariat Sagsnr. 239821 Brevid. 1694709 Ref. MESE Dir. tlf. 46 31 52 35 mettese@roskilde.dk NOTAT: Boligsociale indsatser i Roskilde Kommune 14. august 2013 Baggrund Morten Gjerskov (S) har

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet NOTAT Dato: 3. september 2015 Kontor: Almene boliger Sagsnr.: 2015-162 Sagsbeh.: Forsøgsgruppen Dok id: Udmelding af temaer for forsøgs- og udviklingsprojekter

Læs mere

Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013. v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS

Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013. v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013 v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS Formål og opdrag Evalueringen gennemført for FolkeFerieFonden Arbejdsmarkedets Feriefond støtter FolkeFerieFondens

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

af inklusion Ramme Fakta om almenområdet og specialområdet Aarhus, september 2012

af inklusion Ramme Fakta om almenområdet og specialområdet Aarhus, september 2012 Nytænkning af inklusion Fælles om Nytænkning af Social Inklusion Aarhus, september 2012 Ramme Med byrådets vedtagelse af budget for 2012 har Magistratsafdelingen for Børn og Unge (MBU) og Magistratsafdelingen

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

Udfordringer i det boligsociale arbejde

Udfordringer i det boligsociale arbejde Udfordringer i det boligsociale arbejde Boliger v/ Kristoffer Rønde Møller BL - Danmarks Almene Boliger Min baggrund for at tale om emnet Boligsocialt arbejde er i sin natur udfordrende - det er det smukke

Læs mere

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e Forord Jammerbugt Kommune betragter et levende forenings- og fritidsliv som en motor for udvikling i lokalsamfundet og

Læs mere

Boligsociale indsatser fremtidige udfordringer og løsninger

Boligsociale indsatser fremtidige udfordringer og løsninger Boligsociale indsatser fremtidige udfordringer og løsninger Kontor for Attraktive Bydele Gitte Brødsgaard Vesti Sociale og boligsociale indsatser Organisatoriske rammer Bydele i balance Fysiske forandringer

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune.

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune. Pædagogiske læreplaner SFO er Holbæk Kommune. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... Forord.... Særlige krav til pædagogiske læreplaner.... Sammenhæng i børnenes hverdag:... Anerkendelse af fritidspædagogikken....

Læs mere

Innovationsprojektet Lighed i sundhed - de tre temaer

Innovationsprojektet Lighed i sundhed - de tre temaer Innovationsprojektet Lighed i sundhed - de tre temaer Relationer og fællesskaber Tidlig indsats Sund adfærd og motivation 2014-2015 Vi skal have mere lighed i sundheden Høje-Taastrup Kommune har i foråret

Læs mere

gladsaxe.dk Handicappolitik for Gladsaxe Kommune 2010-2013 1

gladsaxe.dk Handicappolitik for Gladsaxe Kommune 2010-2013 1 gladsaxe.dk Handicappolitik for Gladsaxe Kommune 2010-2013 1 Forord I Gladsaxe Komwr vi tradition for at være på forkant med udviklingen ikke mindst på handicapområdet. Vi etablerede således bruger- og

Læs mere

Livskraft hele livet. Seniorpolitik

Livskraft hele livet. Seniorpolitik Livskraft hele livet Seniorpolitik Forord Det skal være godt at blive gammel i Høje-Taastrup Kommune. Kommunen ønsker en helhedsorienteret seniorpolitik, som kan sikre rammerne og vise retningen, når samarbejdet

Læs mere

God Løsladelse. Infopakke september 2011 3. udgave

God Løsladelse. Infopakke september 2011 3. udgave God Løsladelse Infopakke september 2011 3. udgave www.kriminalforsorgen.dk Læs i infopakken: Velkommen til infopakke og nyheder om God Løsladelse Samarbejdsaftaler mellem Kriminalforsorgen og kommunerne

Læs mere

Bogtrykkergården afd. 108. Bagergården afd. 142. Rådmandsbo 3B. Allersgade/Dagmarsgade - afd. 147 Her er projektkontoret Runddelen afd.

Bogtrykkergården afd. 108. Bagergården afd. 142. Rådmandsbo 3B. Allersgade/Dagmarsgade - afd. 147 Her er projektkontoret Runddelen afd. Bogtrykkergården afd. 108 Bagergården afd. 142 Rådmandsbo 3B Allersgade/Dagmarsgade - afd. 147 Her er projektkontoret Runddelen afd. 127 HELHEDSPLAN FOR MIMERSGADEKVARTERET Med Helhedsplanen for Mimersgadekvarteret

Læs mere

SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår

SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår Vi har igen i år indgået et bredt budgetforlig. Det samlede resultat er økonomisk i balance vi respekterer aftalen

Læs mere

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE Sammen om FÆLLESSKABER 1 FORORD Faaborg-Midtfyn Kommune er karakteriseret ved sine mange stærke fællesskaber. Foreninger, lokalråd, borgergrupper mv.

Læs mere

Ottawa Charter. Om sundhedsfremme

Ottawa Charter. Om sundhedsfremme Ottawa Charter Om sundhedsfremme Forord Komiteen for Sundhedsoplysning ønsker med denne publikation at udbrede kendskabet til en væsentlig international aktivitet for at fremme sundhed. Charteret er udarbejdet

Læs mere

Etnisk Jobteam i Odense Kommune

Etnisk Jobteam i Odense Kommune Etnisk Jobteam i Odense Kommune Etnisk Jobteam ligger midt i Vollsmose og er af den grund ikke kun kulturelt, men også fysisk midt i hjertet af Odense Kommunes integrationsarbejde. Etnisk Jobteam er et

Læs mere

Nyt om Mentorskab. nr. 1, december 2006. Pointer fra seminaret Samtale i centrum

Nyt om Mentorskab. nr. 1, december 2006. Pointer fra seminaret Samtale i centrum nr. 1, december 2006 Nyt om Mentorskab Nyt om mentorskab er nyhedsbrev fra socialfondsprojekt Mentorservice. Det første nummer af nyhedsbrevet sendes ud elektronisk. Fra februar 2007 kan vores nyhedsbrev

Læs mere

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Holbæk Byråd, december 2012 Forord Frivillige gør allerede nu en stor indsats og en stor forskel i Holbæk Kommune. Frivillige er aktive medborgere, der tager ansvar for

Læs mere

Det århusianske samarbejde på vejen mod mere lighed i sundhed. - samarbejde mellem boligområde og kommune

Det århusianske samarbejde på vejen mod mere lighed i sundhed. - samarbejde mellem boligområde og kommune Det århusianske samarbejde på vejen mod mere lighed i sundhed - samarbejde mellem boligområde og kommune Oversigt 1. Baggrund og erfaringer fra 5 års boligsocial sundhedsindsats 2. Hvad gør vi lokalt i

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN 2012/2013 Arbejdsmarkedscenter SYD

VIRKSOMHEDSPLAN 2012/2013 Arbejdsmarkedscenter SYD VIRKSOMHEDSPLAN 2012/2013 Arbejdsmarkedscenter SYD Arbejdsmarkedscenter Syd Gunnar Clausens Vej 90 8260 Viby J Tlf. 8713 6600 E-mail: amcsyd@aarhus.dk www.amcsyd.dk Juni 2012 2 VIRKSOMHEDSPLAN 2012/13

Læs mere

Delmål / middel Status Fremtidige indsatser

Delmål / middel Status Fremtidige indsatser Strategiens overordnede mål Delmål / middel Status Fremtidige indsatser Visionen fra Strategi for mere sundhed og mindre misbrug: I Odense er der et godt børne- og ungdomsliv uden alkohol og stoffer. Vi

Læs mere

Virtuel bostøtte er fremtiden Brugere af bostøtte i Socialpsykiatri og Udsatte

Virtuel bostøtte er fremtiden Brugere af bostøtte i Socialpsykiatri og Udsatte Virtuel bostøtte er fremtiden Brugere af bostøtte i Socialpsykiatri og Udsatte Voksne kan fremover få tilbudt at supplere deres oprindelige fysiske støtte med en ny, teknisk løsning Nye velfærdsteknologiske

Læs mere

Prækvalifikationsansøgning boligsocial helhedsplan Lejerbo, Frederiksberg.

Prækvalifikationsansøgning boligsocial helhedsplan Lejerbo, Frederiksberg. 2011 Prækvalifikationsansøgning boligsocial helhedsplan. [Skriv forfatterens navn] Indledning Den boligsociale helhedsplan i Lejerbos afdelinger 203 (Danmarksgården), 252 (Finsens-Wilkensvej) og 237 (Howitzvej)

Læs mere

Partnerskab om ungestrategier

Partnerskab om ungestrategier UDKAST Partnerskab om ungestrategier Partnerskabsaftale mellem Hvidovre Kommune og Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration om indsatsen for nydanske børn og unge 2010 2013 Side 1 af 17 Aftale

Læs mere

Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 2014

Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 2014 Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 014 Institution: Bo og beskæftigelsescentret Vejen. - Dagcentret Kærhøj - Værkstedet Elemegade - Vejen støttecenter - Nørregadehus 73 - Nørregadehus 75 Nr. Målsætning

Læs mere

Ældre- og Handicapudvalget

Ældre- og Handicapudvalget Ældre- og Handicapudvalget Plejeboligerne er oprettet til ældre og handicappede med et stort behov for pleje, omsorg og tilsyn døgnet rundt. Personer med demens eller afvigende adfærd kan visiteres til

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN 2016

BESKÆFTIGELSESPLAN 2016 BESKÆFTIGELSESPLAN 2016 Beskæftigelsesindsatsen i Haderslev Kommune skal sikre, at kommunens borgere har mulighed for at deltage aktivt på arbejdsmarkedet, og at jobparate borgere hjælpes hurtigst muligt

Læs mere

Startboligordningen. Idékatalog. Februar 2016

Startboligordningen. Idékatalog. Februar 2016 Startboligordningen Idékatalog Februar 2016 Indhold 1 Et idékatalog... 3 2 Den gode samarbejdsmodel... 4 3 Visitationsprocessen... 6 4 Aktiviteter med de unge... 8 5 Samarbejde med civilsamfund og erhvervsliv...

Læs mere

Boligsocial profil Vandtårnsområdet, juni 2012

Boligsocial profil Vandtårnsområdet, juni 2012 07.03.2013 Prækvalifikation af boligsocial helhedsplan i Vandtårnsområdet (Vorrevangen, Kalmargade og Reginehøj) 1.0 Problemkompleks Andel hærværk/indbrud Boligsocial profil Vandtårnsområdet, juni 2012

Læs mere

Mission. Når vi har nået dette, når vi har fået et kompenserende, inkluderende og fordomsfrit samfund, kan og vil vi nedlægge os selv.

Mission. Når vi har nået dette, når vi har fået et kompenserende, inkluderende og fordomsfrit samfund, kan og vil vi nedlægge os selv. Handleplan 2010 Mission Sammenslutningen af Unge Med Handicap arbejder helt grundlæggende for et samfund, hvor man er ung frem for handicappet. Vi arbejder for et samfund, hvor man som ung med en funktionsnedsættelse

Læs mere