Referat Socialudvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat Socialudvalget 2014-2017"

Transkript

1 Referat Socialudvalget : Tirsdag den 03. juni 2014 Mødetidspunkt: Kl. 13:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:05 Mødested: Bemærkninger: Medlemmer: Ib Kirkegaard (O) Duygu A. Ngotho (A) Jens Bertram (C) Lisbeth Læssøe (C) Michael Mathiesen (C) Gitte Kondrup (A) Bente Borg Donkin (F) Deltagere: Fraværende: Lisbeth Læssøe Bente Borg Donkin Det Hvide Værelse, Rådhuset Budgetmøde. John Calberg (C) var mødt som stedfortræder for Lisbeth Læssøe (C). Jan Ryberg Christensen (L) var mødt som stedfortræder for Bente Borg Donkin (F). Sagsoversigt 01. Godkendelse af indkaldt stedfortræder Godkendelse af dagsorden Budgetrevision pr. 30. april 2014 for Socialudvalget Budgetforslag budgetmøde i Socialudvalget Helsingør Rehabiliterings- og Træningscenter - Ny Styringsmodel Evaluering af Projekt HelsingUng - orientering Sundhedsaftale Konkretisering af indsatser for at nå Vision Godkendelse af timepriser på fritvalgsområdet Årsregnskab 2013 plejehjemmet Birkebo Opfølgning på møde med Ældrerådet 6. maj orientering Udviklingen af det nære sundhedsvæsen på psykiatriområdet - Kommunernes fællesrolle Revurdering af beslutning om fælles byggeri for plejehjem og daginstitution i Hornbæk Forslag om placering af daginstitution i SFO-bygninger overfor Hornbæk Skole Sager til behandling på kommende møder i Socialudvalget - orientering Meddelelser/Eventuelt...65 Bilagsliste...66

2 2 01. Godkendelse af indkaldt stedfortræder Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 14/4459 Socialudvalget Indledning/Baggrund Hvis et udvalgsmedlem har lovligt forfald, kan et andet byrådsmedlem indkaldes som stedfortræder. Udvalgsformand og udvalgssekretær underrettes om afbuddet og årsagen til fraværet oplyses, da det skal fremgå af referatet af mødet. Hvis der ønskes en stedfortræder til mødet, skal udvalgsmedlemmet selv indkalde et andet byrådsmedlem som stedfortræder. Dette skal ske efter aftale med den pågældendes valgruppe. Sagsfremstilling Lisbeth Læssøe (C) har den 10. februar 2014 meldt afbud på grund af ferie. John Calberg (C) deltager i stedet. Indstilling Udvalgsformanden indstiller, 1. at det godkendes, at Lisbeth Læssøe (C) har lovligt forfald. 2. af det godkendes, at John Calberg (C) er indkaldt som rette stedfortræder for Lisbeth Læssøe (C). Beslutninger Socialudvalget den Ikke til stede: Lisbeth Læssøe, Bente Borg Donkin John Calberg (C) var mødt som stedfortræder for Lisbeth Læssøe (C). Jan Ryberg Christensen (L) var mødt som stedfortræder for Bente Borg Donkin (F). Indstillingen godkendt. Endvidere godkendte udvalget, at Jan Ryberg Christensen (L) var mødt som stedfortræder for Bente Borg Donkin (F), der var fraværende på grund af ferie.

3 3 02. Godkendelse af dagsorden Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 14/1489 Socialudvalget Beslutninger Socialudvalget den Ikke til stede: Lisbeth Læssøe, Bente Borg Donkin John Calberg (C) var mødt som stedfortræder for Lisbeth Læssøe (C). Jan Ryberg Christensen (L) var mødt som stedfortræder for Bente Borg Donkin (F). Dagsordenen godkendt.

4 4 03. Budgetrevision pr. 30. april 2014 for Socialudvalget Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 14/9519 Socialudvalget Bilag 1: Ansøgninger om frigivelse til SU Tabel 1a 2. udgave - budgetområde 618 Psykiatri og Handicap Høringssvar fra Ældrerådet - budgetrevision Indledning/Baggrund Som led i kommunens økonomistyring har Center for Økonomi og Styring i samarbejde med Center for Særlig Social Indsats, Center for Sundhed og Omsorg og Center for Borgerservice, IT og Digitalisering udarbejdet budgetrevision pr. 30. april Der er to årlige budgetrevisioner - en pr. 30. april 2014 og en pr. 31. august Budgetrevisionerne beskriver ændringer til indeværende års budget. Ændringerne skal være i overensstemmelse med kommunens økonomiske politik, og omfatter både det rammestyrede og det ikke-rammestyrede område. Områdeleder Mikkel Elkjær, Center for Økonomi og Styring deltager under punktet. Retsgrundlag Principper for økonomistyring i Helsingør Kommune. Relation til vision og tværgående politikker Budgetproces og Økonomisk Politik for Helsingør Kommune. Sagsfremstilling Budgetrevisionen pr. 30. april 2014 omfatter: 1. Beskrivelse af foreslåede justeringer til budget Justeringer til budget 2014, oprettelse af puljer i Borgerservice, IT og Digitalisering til IT-licenser og telefoni 3. Ansøgninger om frigivelse af indefrosne midler 4. Udmøntning af besparelser i forbindelse med udbud 1. Beskrivelse af foreslåede justeringer til budget 2014 Budgetrevisionerne beskriver ændringer i indeværende års budget, der er i overensstemmelse med kommunens regler for justering af budgetrammerne (Økonomisk Politik for Helsingør Kommune). De afledte effekter af justeringerne i 2014 for budget indgår i Økonomiudvalgets 1. behandling i september af budget Ved budgetrevisionen kan der ansøges om tillægsbevillinger til indeværende års budget i henhold til kommunens økonomiske politik. Tillægsbevillinger kan omfatte både korrektioner som følge af norm- og mængdeændringer samt korrektioner i forbindelse med ændringer af serviceniveauet. En budgetomplacering i indeværende år vil også benævnes som en tillægsbevilling, hvis denne sker mellem udvalg, budgetområder eller mellem rammestyret eller ikke rammestyret område og på baggrund af en byrådsbeslutning. Kort resume:

5 5 Budgetrevisionen pr. 30. april 2014 for Socialudvalgets 4 budgetområder 618, 619, 620 og 621 giver anledning til en anbefaling af en samlet nedjustering af budget 2014 med 2,007 mio. kr., se tabel 1a, 1b, 1c og 1d Budgetområde 618 Psykiatri og Handicap Tabel 1a Budgetrevision for budgetområde 618 Psykiatri og Handicap Årets priser, netto i kr. Oprindeligt budget 2014 Korrigeret budget 2014 Forbrug pr Forventet regnskab 2014 Mer/ mindreforbrug* Foreslåede justeringer til budget 2014 Rammestyret område: Psykiatrien Foranstaltninger for voksne Center for Job & Oplevelse Kronborghus SPUC Kronborgsund Lindevang Værkstedet Ellehammersvej Rusmiddelcenteret Pensionatet Petersborg/Broen Bostøtteteam/ Springvandet Seniorhuset/ Karetmagervej Ikke-rammestyret område: Foranstaltninger for voksne I alt På budgetområde 618 Psykiatri og Handicap anbefales det, at budget 2014 nedjusteres med 8,035 mio. kr. Justeringerne fordeler sig med -9,035 mio. på det rammestyrede område og 1 mio. kr. på det ikke rammestyrede område. På det rammestyrede område vedrører justeringerne følgende: Teknisk omplacering af budget vedr. overheadindtægter på de takstfinansierede tilbud. Indtægtsbudgettet overføres til de enkelte totalrammer fra Økonomiudvalgets budget. Der overføres samlet -8,724 mio. kr. til Socialudvalgets område. Omplaceringen sker for at tilbuddene har bedre mulighed for at økonomistyre på deres område. Teknisk omplacering af budget vedr. tilsyn. Udgifterne har tidligere været afholdt på Økonomiudvalgets område, men skal fra 2014 afholdes af de enkelte institutioner. Der overføres samlet 0,359 mio. kr. til Socialudvalgets område. Teknisk omplacering af midler til krisecentre og objektiv finansiering. Der overføres - 0,67 mio. kr. til Børne- og Ungeudvalget.

6 6 Når der tages højde fra ovenstående reguleringer, forventes der et samlet merforbrug på 4,7 mio. kr. på den rammestyrede del af budgetområde 618 Psykiatri og Handicap. På foranstaltninger for voksne (myndighedsområdet) forventes der et merforbrug på 3,7 mio. kr. Der er overført et underskud på 1,5 mio. kr. fra Derudover er budgettet, som led i budgetaftalen for 2013, nedjusteret med 5 mio. kr. i Endelig har den generelle besparelse i forbindelse med vedtagelsen af budget 2014 reduceret områdets budget med yderligere 1,5 mio. kr. Budgettet er således reduceret med 8 mio. kr. fra 2013 til 2014, mens udgifterne ser ud til at falde med 4,3 mio. kr. Det forventede fald i udgifterne fra 2013 til 2014, er således ikke så stort, at det kan udligne det merforbrug der er overført fra 2013 og de besparelser der er lagt ind til budget På foranstaltningsområdet forventes der et merforbrug på 1,0 mio. kr. Merforbruget fordeler sig som nedenfor, som angivet af tilbuddene. Center for Job og Oplevelse forventer et lille merforbrug på godt kr. Merforbruget skyldes hovedsageligt mindre belægning på beskyttet beskæftigelse og tomgangshuslejer på Kronborgkollegiet. Centret ønsker frigivelse på kr. af indefrosne midler til forskellige tiltag. Værkstedet Ellehammersvej forventer et mindreforbrug på kr. På grund af planlagte strukturændringer er påtænkte anlægsplaner sat i bero. Kronborghus forventer et merforbrug på godt kr. Merforbruget skyldes overført merforbrug fra sidste år, som Kronborghus er i gang med at afvikle. Derudover er der udgifter til dobbelt forstanderløn i en periode, udskiftning af IT og forebyggelse af indbrud. Disse modsvares af lønrefusion, særtakst til en beboer og indtægter fra beboerpakke. Kronborgsund forventer et merforbrug på kr. Merforbruget skyldes overført merforbrug fra sidste år, som Kronborgsund er i gang med at afvikle. Helsingør Rusmiddelcenter, Omsorg og Støtte forventer et mindreforbrug på kr. Mindreforbruget skyldes takstindtægter fra Fredensborg. Disse er medvirkende til at dække underskuddet ved aftrapning af projektmidler til HelsingUng, som i år udgør 30 % eller kr. Merforbrug på Stof budgettet på kr. er afledt af projekt nedtrapningen. Det udskydes, at ansætte medarbejder, til det mere indtag, der vil være på Helsingør Rusmiddel Center af Fredensborg borgere, indtil budgettet balancerer. SPUC forventer overordnet at overholde budgettet. Der er afsat midler til styrkelse og prioritering af økonomistyringen, og derved forhåbentlig mulighed for i år at prioritere fælles uddannelse/opkvalificering i forbindelse med krav om dokumentation for medarbejderne, samt mere velfærdsteknologiske løsninger og heraf opkvalificering af medarbejderne. Lindevang forventer at overholde budgettet i Der er foretaget en budgettilpasning i forhold til det reducerede budget. Lindevang ønsker frigivelse på i alt kr. af indefrosne midler til forskellige tiltag. Pensionatet i Hornbæk forventer at overholde budgettet. Bostøtteteam og Springvandet forventer et lille merforbrug på kr. Dette skyldes budgetreducering svarende til én stilling i år, der skal indhentes i år og Derudover ophører flexjob refusion pr. 1. oktober 2014 og der er støt stigende udgift til 107-boliger. Seniorhus og Petersborg ingen bemærkninger.

7 7 På det ikke rammestyrede justeres budgettet for forventet mindreindtægt på 1 mio. kr. som følge af fald i antallet af sager, der giver statsrefusion Budgetområde 619 Sundhed og Omsorg Tabel 1b Budgetrevision for budgetområde 619 Sundhed og Omsorg Årets priser, netto i kr. Oprindeligt budget 2014 Korrigeret budget 2014 Forbrug pr Forventet regnskab 2014 Mer/ mindreforbrug* Foreslåede justeringer til budget 2014 Rammestyret område: Myndigheden Hjemmeplejen Grønnehaven Montebello Strandhøj Falkenberg Bøgehøjgård Kristinehøj Birkebo Poppelgården Myndigheden - Sundhed Ikkerammestyret område: Myndigheden I alt * Merforbrug/mindreindtægt +, Mindreforbrug/merindtægt - På budgetområde 619 Sundhed og Omsorg skal budget 2014 ikke justeres. I 2014 forventes der et samlet merforbrug på 6,2 mio. kr. på det rammestyrede område. Myndigheden forventer et mindreforbrug på 4,1 mio. kr., som bl.a. skyldes merindtægter på mellem kommunal afregning med andre kommuner. Hjemmeplejen forventer et merforbrug på 6,0 mio. kr. Det forventede merforbrug er dog forbundet med en vis usikkerhed, idet priserne for ydelserne ikke er korrigeret i 2014, dette

8 8 sker først primo juni 2014, på baggrund af regnskabstimeprisen for Plejehjemmet Bøgehøjgård forventer et merforbrug på 0,249 mio. kr. Der er driftsoverført merforbrug fra 2013 på 0,666 mio. kr. Der afvikles således 0,417 mio. kr. af tidligere års merforbrug, samtidig med at plejehjemmet indhenter den politiske besparelse fra budget 2014 og frem. Plejehjemmet har fortsat udfordringer med borgere som er på midlertidigt ophold, idet disse borgere kræver andre og flere ressourcer end de permanente plejehjemsbeboere i form af mere akut beredskab særligt i plejen. Der er hyppig ind/- og udflytninger og der er pårørende og lægekontakt, der kræver særlige ressourcer. Plejehjemmet Bøgehøjgård afventer beslutning vedrørende ny afregningsmodel til Poppelgården, idet der i denne sag også ligger en ny afregningsmodel for startpakker til Bøgehøjgård. Plejehjemmet Birkebo forventer et merforbrug på 2,507 mio. kr. Der er driftsoverført merforbrug fra 2013 på 1,948 mio. kr. Der oparbejdes således et yderligere merforbrug i 2014 på 0,559 mio. kr. Ifølge plejehjemmet Birkebo skyldes merforbruget, at budgettet til energi er for lavt i forhold til de faktiske udgifter. Manglende budget til kreditforeningslån til servicearealerne. Endvidere mangler der budget til rengøring af servicearealerne. Herudover forventes et merforbrug på 2,8 mio. kr. på Poppelgården og et mindreforbrug på 1,2 mio. kr. på Falkenberg. I 2014 forventes der et samlet merforbrug på 0,308 mio. kr. på det ikke rammestyrede område, som skyldes ikke realiserbare indtægter vedrørende statsrefusion på dyre enkeltsager Budgetområde 620 Anden Social Service Tabel 1c Budgetrevision for budgetområde 620 Anden Social Service Årets priser, netto i kr. Oprinde-ligt budget 2014 Korrigeret budget 2014 Forbrug pr For-ventet regnskab 2014 Mer/ mindreforbrug* Foreslåede justeringer til budget 2014 Rammestyret område: Borgerservice Ikke-rammestyret område: Boligsikring Boligydelse Personlige Tillæg Enkeltudgifter Førtidspensioner Hjælp udlændinge I alt * Merforbrug/mindreindtægt +, Mindreforbrug/merindtægt -

9 9 I 2014 forventes der et samlet merforbrug på 0,02 mio. kr. på det ikke rammestyrede område. Der foreligger både mer- og mindreforbrug. Der forventes mindreforbrug til Boligsikring på 4,0 mio. kr. og merforbrug til Boligydelse på 5,9 mio. kr. Herudover foreligger der mindreforbrug til Personlige tillæg på 0,6 mio. kr. og mindreforbrug til Enkeltydelser på 1,3 mio. kr. På budgetområde 620 anbefales det, at budget 2014 opjusteres med 0,03 mio. kr Budgetområde 621 Genoptræning Tabel 1d Budgetrevision for budgetområde 621 Genoptræning Årets priser, netto i kr. Oprindeligt budget 2014 Korrigeret budget 2014 Forbrug pr Forventet regnskab 2014 Mer/ mindreforbrug* Fore-slåede justeringer til budget 2014 Rammestyret område: Aktivitetsbestemt medfinansiering Genoptræning Ikkerammestyret område: Aktivitetsbestemt medfinansiering I alt *Merforbrug/mindreindtægt +, Mindreforbrug/merindtægt - I 2014 forventes et samlet merforbrug på 6,5 mio. kr. på området. Merforbruget vedrører aktivitetsbestemt medfinansiering. På budgetområde 621 Sundhed anbefales det, at budget 2014 opjusteres med 6,0 mio.kr. som følge af øget aktivitet på området Rammestyret område Under aktivitetsbestemt medfinansiering er: Hospice ophold, færdigbehandlede patienter på psykiatriske og somatiske hospitaler samt vederlagsfri fysioterapi. Der er overført merforbrug fra 2013 på 0,5 mio. kr. Merforbruget skyldes primært betalingen for færdigbehandlede patienter på hospitalerne samt betaling for ophold på hospice. Det i 2014 forventede merforbrug på 0,5 mio. kr. søges dækket ved frigivelse af indefrosne midler på Specialiserede genoptræning på hospitalerne, der er en del af den aktivitets bestemte medfinansiering Ikke rammestyret Hospitalerne omlægger flere behandlinger til ambulante besøg. Helsingør Kommune havde i 2012 i alt besøg/ydelser på hospitalerne. Det er steget til i 2013, og forventes at stige yderligere i Omlægningen har bevirket et mindre fald i antallet af

10 10 indlæggelser. Borgere der indlægges, bliver indlagt med mere komplicerede diagnoser, som afregnes til højre DRG-takster. Hertil kommer at Region Hovedstaden har omlagt den tidligere vagtlægeordning til den nye akutfunktion. Regionen forventer at kommunernes medfinansiering kommer til at stige mellem 80 og 130 mio. kr. i Regionen, KL og Ministeriet arbejder på en model, hvor kommunerne i regionen måske bliver kompenseret for stigningen. 2. Justeringer budget 2014, oprettelse af puljer i Center for Borgerservice, IT og Digitaligering til IT-licenser og telefoni På IT og telefoni området bruges der hvert år uhensigtsmæssigt mange ressourcer i forbindelse med den interne afregning mellem Center for Borgerservice, IT og Digitalisering og de decentrale enheder. Arbejdsgangen kan forenkles ved en budgetmæssig overførsel fra de lokale enheder til Borgerservice, IT og Digitalisering, som i forvejen står for afregningen eksternt. Center for Økonomi og Styring foreslår derfor, i samråd med Borgerservice, IT og Digitalisering, en overflytning af budget i forbindelse med dækning af udgifter til IT og telefoni. Flytningen vil ikke have nogen likviditetsmæssig virkning, idet budgetterne blot flyttes mellem budgetområder. Byrådet besluttede på mødet den 16. december 2013, at ovenstående justering blev foretaget i budget For budget 2014 sker denne justering ved budgetrevisionen pr. 30. april 2014 og for budget indgår driftskorrektionen i budgetprocessen. På budgetområde budgetområde 618 Psykiatri og Handicap anbefales det, at budget 2014 nedjusteres med 0,4 mio. kr. På budgetområde budgetområde 619 Sundhed og Omsorg anbefales det, at budget 2014 nedjusteres med 0,8 mio. kr. 3. Ansøgninger om frigivelse af indefrosne midler Overførselsreglerne for Helsingør Kommune fremgår af kommunens Økonomiske Politik. Mindreforbrug op til 6 % overføres automatisk til det efterfølgende budgetår og indefryses på en særskilt konto, mens der kan søges om overførsel og indefrysning af mindreforbrug over 6 %. Efterfølgende kan de indefrosne beløb frigives af Økonomiudvalget/Byrådet i forbindelse med de 2 årlige budgetrevisioner efter ansøgning fra de pågældende centre/institutioner. Frigivelser under kr. pr. totalramme kan godkendes af centercheferne alene. Disse frigivelser kan ske løbende hen over året og indgår ikke i budgetrevisionen. Der er indkommet 15 ansøgninger om frigivelser til budgetrevisionen pr. 30. april 2014 for Socialudvalget. Samlet set er der ansøgt om frigivelser på i alt 3,058 mio. kr. på udvalgets 4 budgetområder 618, 619 og 621, jf. tabel 2. Tabel 2. Oversigt over indefrosne midler og ansøgninger om frigivelser Årets priser, netto i kr. Indefrosne Indefrosne Ansøgning om midler fra 2012 Frigivelser 2013 midler fra 2013 frigivelse 2014 Rest til frigivelser Budgetområde Center for Job & Oplevelse Psykiatrien

11 11 Rusmiddelcenteret Kronborghus Lindevang Værkstedet Ellehammersvej SPUC Pensionatet Budgetområde Myndigheden Hjemmepleje Montebello Strandhøj Falkenberg Kristinehøj Budgetområde Genoptræning Aktivitetsbestemt specialiseret 618 i alt Budgetområde 618 Psykiatri og Handicap På budgetområde 618 Psykiatri og Handicap søges der om frigivelse af 1,07 mio. kr. Frigivelserne vedrører: Center for Job og Oplevelse 0,25 mio. kr. til omstilling af Ellehammersvej Center for Job og Oplevelse 0,12 mio. kr. til hjælpemidler og inventar til dagtilbud for Kronborgsunds beboere. Center for Job og Oplevelse 0,12 mio. kr. til informationsmaterialer Center for Job og Oplevelse 0,3 mio. kr. til omstilling af organisation Center for Job og Oplevelse 0,084 mio. kr. til specialkompenserende brændeflækker Center for Job og Oplevelse 0,056 mio. kr. vedr. indtægter på Nyruphus som er bogført i Lindevang 0,07 mio. kr. til oprettelse af flisearealer Lindevang 0,07 mio. kr. til nye LED lamper Det er fagudvalgets opgave at prioritere ansøgningerne om frigivelse af indefrosne midler, og udvalgets prioritering skal fremgå af referatet Budgetområde 619 Sundhed og Omsorg På budgetområde 619 Sundhed og Omsorg søges der om frigivelse af 0,64 mio. kr. Frigivelserne vedrører: Myndigheden 0,177 mio. kr. til Aktivitetscenter Hamlet 40 års jubilæum Myndigheden 0,597 mio. kr. til puljen til bedre ældrepleje Strandhøj 0,081 mio. kr. til kursus Montebello 0,307 mio. kr. til flere unge i uddannelse Falkenberg 0,042 mio. kr. til sansehave og hønsegård Falkenberg 0,043 mio. kr. til musik og bevægelse Falkenberg 0,07 mio. kr. til renovering af gulve Falkenberg 0,096 mio. kr. til temadag for medarbejdere 3.3. Budgetområde 621 Genoptræning

12 12 På budgetområde 621 Genoptræning søges der om frigivelse af 0,575 mio. kr. Frigivelserne vedrører: Genoptræning 0,575 mio. kr. til betaling af ventedage. Ansøgningerne om frigivelser på Socialudvalgets område er vedlagt som bilag 1. Det er fagudvalgets opgave at prioritere ansøgningerne om frigivelse af indefrosne midler, og udvalgets prioritering skal fremgå af referatet. 4. Udmøntning af besparelser i forbindelse med udbud Center for Økonomi og Styring gennemfører hvert år en række udbud og beregner det overordnede besparelsespotentiale for kommunen. Besparelsespotentialet vil som hovedregel altid blive realiseret fuldt ud ved en reduktion i de berørte budgetrammer, jf. kommunens Indkøbspolitik. Kun undtagelsesvist vil besparelsen forblive helt eller delvist på budgetområderne. Den konkrete udmøntning af besparelserne sker i forbindelse med de 2 årlige budgetrevisioner og med virkning fra det tidspunkt, hvor den ny indkøbsaftale træder i kraft og har effekt. På den måde sikres det, at alle institutioner og centre fortsat vil have et budget, som er i overensstemmelse med udgifterne på området Kort beskrivelse af besparelsespotentialer ved udbud Der er til budgetrevisionen pr. 30. april 2014 ikke afsluttet udbud, hvor der er et besparelsespotentiale, som skal fordeles mellem budgetområderne. Økonomi/Personaleforhold Budgetrevisionen vil på Socialudvalgets område medføre en samlet tillægsbevilling på mio. kr., jf. tabel 3. Tabel 3. Tillægsbevillingsoversigt I Kr. Korrektioner til budget Budgetområde Funktion Psykiatri og Handicap rammestyret område Psykiatri og Handicap ikke rammestyret område Anden Social Service ikke rammestyret område m.fl. 621 Sundhed, ikke rammestyret område I alt Heraf udgiftsneutrale omplaceringer Heraf tillægsbevillinger finansieret af kassen Kommunikation/Høring Økonomiudvalget og Byrådet behandler budgetrevisionen pr. 30. april 2014 henholdsvis den 16. juni og 24. juni De enkelte fagudvalg har behandlet budgetrevisionen pr. 30. april 2014 inden, dog behandler Sundheds, Idræts- og Fritidsudvalget samt Kultur- og Turismeudvalget budgetrevisionen sideløbende med Økonomiudvalget og Byrådet. Indstilling

13 13 Center for Økonomi og Styring, og Center for Særlig Social Indsats, Center for Sundhed og Omsorg og Center for Borgerservice, IT og digitalisering indstiller, 1. at der på budgetområde 618 gives en negativ på 9,035 mio. kr. til på det rammestyrede område. 2. at der på budgetområde 618 gives en positiv tillægsbevilling på 1,0 mio. kr. på det ikke rammestyrede område3. 3. at der på budgetområde 620 gives en positiv tillægsbevilling på 0,028 mio. kr. på det ikke rammestyrede område. 4. at der på budgetområde 621 gives en positiv tillægsbevilling på 6,0 mio. kr. til Aktivitetsbestemt medfinansiering på det ikke rammestyrede område. 5. at der gives en negativ tillægsbevilling på 0,404 mio. kr. til budgetområde 618, som følge af etablering af pulje i Center for Borgerservice, IT og Digitalisering til ITlicenser og telefoni. 6. at der gives en negativ tillægsbevilling på 0,755 mio. kr. til budgetområde 619, som følge af etablering af pulje i Borgerservice, IT og Digitalisering til IT-licenser og telefoni. 7. at der på budgetområde 618 frigives 1,07 mio. kr. 8. at der på budgetområde 619 frigives 1,413 mio. kr. 9. at der på budgetområde 621 frigives af 0,575 mio. kr. 10. at fagudvalget prioriterer ansøgninger om frigivelse af indefrosne midler for udvalget. Beslutninger Socialudvalget den Ikke til stede: Lisbeth Læssøe, Bente Borg Donkin John Calberg (C) var mødt som stedfortræder for Lisbeth Læssøe (C). Jan Ryberg Christensen (L) var mødt som stedfortræder for Bente Borg Donkin (F). Indstillingerne godkendt.

14 Budgetforslag budgetmøde i Socialudvalget Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 14/9711 Socialudvalget Bilag 1 Ringefordeling område 618 Bilag 2: 619 ringefordeling budget Bilag 3: Ringefordeling område 620 Bilag 4: 621 ringefordeling budget Bilag 5: 618 Beskrivelse ringpapir. Bilag 6: 619 Beskrivelse ringpapir. Bilag 7: 620 Beskrivelse ringpapir Bilag 8: 621 beskrivelse ringepapir Bilag 9: Driftskorrektioner SU. Bilag 10 Anlægskorrektion område 618.pdf Bilag 11: Driftsønsker budget Bilag 12 Områdebeskrivelse 618 Psykiatri og Handicap Bilag 13: Områdebeskrivelse Sundhed og Omsorg Bilag 14: 620 Budgetområdebeskrivelse. Anden Social Service Bilag 15: Områdebeskrivelse 621 Sundhed Høringssvar Budget C-MED Center for Særlig Social Indsats Høringssvar vedr. budget fra C-MED i Borgerservice, IT og Digitalisering Høringssvar budgetforslag CenterMED Sundhed og Omsorg Høringssvar fra Ældrerådet - budget Budget høringssvar fra Ældrerådet.pdf Indledning/Baggrund I henhold til tidsplanen for budget , skal fagudvalgene i maj/juni måned behandle budgetforslaget for Center for Økonomi og Styring har i samarbejde med Center for Særlig Social Indsats, Center for Sundhed og Omsorg og Center for Borgerservice, IT og Digitalisering udarbejdet udvalgets budgetforslag for I budgetforslaget er udvalgets opgaver fordelt på ring 1 og 2. Udvalget skal godkende budgetforslaget med fordelingerne i ring 1 og 2, drifts- og anlægskorrektioner samt forslag til nye serviceopgaver. Derudover skal udvalget prioritere, hvilke forslag til nye anlægsopgaver, der skal indgå i budgetforhandlingerne. Konsekvenserne af økonomiaftalen mellem regeringen og KL, de nye pris- og lønskøn samt lov- og cirkulæreprogrammet er først endeligt kendt i starten af juli, og vil herefter blive indarbejdet i budgetforslaget. Områdeleder Mikkel Elkjær, Center for Økonomi og Styring deltager under punktet. Næstformændene i C-MED i hhv. Center for Særlig Social Indsats, Sundhed og Omsorg samt Borgerservice, IT og Digitalisering er inviteret til punktet. Udtalelser fra C-MED vil blive fremlagt på mødet. Retsgrundlag

15 15 Den kommunale styrelseslov samt Byrådets budgetprocedure for budget Relation til vision og tværgående politikker Sagen har relation til Helsingør Kommunes Økonomiske politik. Sagsfremstilling Socialudvalgets budget har 4 budgetområder: 618 Psykiatri og Handicap 619 Sundhed og Omsorg 620 Anden Social Service 621 Genoptræning Forslaget til budget på budgetområderne omfatter: 1. Fordeling af opgaver i ring 1 og 2 2. Beskrivelser af opgaverne i ring 1 og 2 3. Drifts- og anlægskorrektioner 4. Forslag til nye serviceopgaver 5. Forslag til nye anlægsopgaver 6. Budgetområdebeskrivelser 1. Fordeling og beskrivelse af opgaverne i ring 1 og 2 Center for Særlig Social Indsats, Center for Sundhed og Omsorg og Center for Borgerservice, IT og Digitalisering har sammen med Center for Økonomi og Styring udarbejdet en fordeling af budgetområdernes budgetter i ring 1 og ring 2. Ring 1 indeholder de opgaver, der kan karakteriseres som lovpligtige og nødvendige, mens ring 2 indeholder øvrige opgaver, der er ønskelige samt forslag til nye opgaver. For en udspecificering af fordelingen af opgaverne se bilag 1, 2, 3 og 4. Det samlede budget på Socialudvalgets område i 2015 er på 1.379,6 mio. kr. fordelt med 1.296,2 mio. kr. i ring 1 og 83,4 mio. kr. i ring 2, jf. tabel 1. Derudover er 20,8 mio. kr. i ring 2 som nye driftsforslag til budget Tabel 1: Fordelingen af ring 1 og 2 på budgetområder kr. Budget 2015 ring 1 Budget 2015 ring 2 BO 2016 ring 1 BO 2016 ring 2 BO 2017 ring1 BO 2017 ring 2 BO 2018 ring 1 BO 2018 ring i alt Der er udarbejdet beskrivelser på alle opgaver i ring 1 og ring 2. Beskrivelser er vedlagt i bilag 5, 6, 7 og Drifts- og anlægskorrektioner Center for Økonomi og Styring har i samarbejde med Center for Særlig Social Indsats, Center for Sundhed og Omsorg og Center for Borgerservice, IT og Digitalisering udarbejdet

16 driftskorrektioner, jf. bilag Samlet set er der på Socialudvalgets område udarbejdet driftskorrektioner på -16,7 mio. kr. i 2015,-9,4 mio. kr. i 2016, -2,7 mio. kr. i 2017 og 11,5 mio. kr. i Fordelingen på budgetområderne er vist i tabel 2. Tabel 2: Driftskorrektioner fordelt på budgetområder kr. Budget 2015 BO 2016 BO 2017 BO 2018 Budgetområde Psykiatri og Handicap Budgetområde Sundhed og Omsorg Budgetområde Anden Social Service Budgetområde Akt. medfiansiering I alt I budget er der indarbejdet følgende driftskorrektioner på Socialudvalgets område: 2.1. Budgetområde 618 Psykiatri og Handicap P/L regulering 0,7 mio. kr. Fra Omplacering mellem konto 5 og 6-0,5 mio. kr. Fra Omplacering husleje Nyruphus -0,1 mio. kr. Fra Omplacering krisecentre -0,4 mio. kr. Fra Omplacering objektiv finansiering -0,2 mio. kr. Fra Budgetområde 619 Sundhed og Omsorg P/L regulering 1,4 mio. kr. fra Omplacering mellem konto 5 og 6-0,3 mio. kr. fra Opdatering af budgettildelingsmodellen -3,4 mio. kr. i 2015, -0,2 i 2016, 0,5 mio. kr. i 2017 og 8,2 mio. kr. i Budgetområde 620 Anden Social Service Mængderegulering førtidspensioner -12,8 mio. kr. i 2015, -9,9 mio. kr. i 2016, -4,8 mio. kr. i 2017 og 0,5 mio. kr. i Mængderegulering Boligsikring -4,3 mio. kr. i 2015, -3,9 mio. kr. i 2016, -3,4 mio. kr. i 2017 og -2,9 mio. kr. i Mængderegulering Boligydelse 6,5 mio. kr. i 2015, 6,9 mio. kr. i 2016, 7,4 mio. kr. i 2017 og 7,8 mio. kr. i Regulering Personlige Tillæg -0,6 i 2015, -0,4 mio. kr. i 2016, -0,3 mio. kr. i 2017 og 0,2 mio. kr. i Regulering Enkeltudgifter -1,3 mio. kr. i 2015, -1,2 mio. kr. i 2016, -1,1 mio. kr. i 2017 og -1,1 mio. kr. i Budgetområde 621 Aktivitetsbestemt medfinansiering P/L regulering -1,4 mio. kr. i

17 17 Center for Ejendomme har i samarbejde med Center for Særlig Social Indsats udarbejdet 1. anlægskorrektion på Socialudvalgs område, jf. bilag 10. Samlet set er der på Socialudvalgets område udarbejdet anlægskorrektioner på 6,0 mio. kr. i 2016 og 0,5 mio. kr. i Tabel 3: anlægskorrektioner fordelt på budgetområder kr. Budget 2015 BO 2016 BO 2017 BO Psykiatri og Handicap 619 Sundhed og Omsorg 620 Anden Social Service I alt Anlægskorrektionen vedrører bygning af nyt bofællesskab Teglhuset. 3. Forslag til nye serviceopgaver I tabel 4 indgår en række forslag til nye serviceopgaver i ring 2 fra Center for Særlig Social Indsats, Center for Sundhed og Omsorg og Center for Borgerservice, IT og Digitalisering. Forslagene fordeler sig på følgende måde på budgetområderne. Tabel 4: Forslag til nye serviceopgaver fordelt på budgetområder kr. Budget 2015 BO 2016 BO 2017 BO Psykiatri og Handicap HelsingUng Tilskud til Frelsens Hær Sundhed og Omsorg Rehabiliterings-team Ekstravagtlag i hjemmeplejen - nat Indkøb og drift af PDA ere Tilbud om varm mad om aftenen Genåbning af lukkede plejehjemspladser (5) Permanent åbning af midlertidige Lukkede plejehjemspladser (6) Kliniske vejledere og kliniske undervisere Hjerneskadegenoptræning Udregningsydelse sygepleje Ansættelse af medarbejder til udvikling af rehab.indsatsen 620 Anden Social Service Ingen Akt. medfinansiering Regulering af budget til akt medfinansiering I alt Forslagene til nye serviceopgaver er beskrevet mere udførligt i bilag Forslag til nye anlægsopgaver Center for Ejendomme har i samarbejde med Center for Særlig Social Indsats udarbejdet forslag til nye anlægsopgaver på udvalgets område.

18 18 Under prioritet 2 er der, indenfor Socialudvalgets budgetområde 618 Psykiatri og Handicap ét anlægsforslag: 1. Etablering af 10 skæve boliger Der er ingen anlægsforslag indenfor Socialudvalgets øvrige budgetområder. Administrationen har prioriteret alle de indsamlede anlægsforslag både nye og genfremsatte i to kategorier henholdsvis: Prioritet 1) Uundgåelige anlægsopgaver (Need-to-have) Eksempelvis forslag, der understøtter den fortsatte drift, opfylder lovkrav, har betydning for sikkerhed og/eller sundhed i kommunens ejendomme, opretholder vedligeholdelsesniveauet for de kommunale bygninger Prioritet 2) Øvrige anlægsopgaver (Nice-to-have) Ønsker af mere individuel karakter refererende til det enkelte centerområde/enheds behov, og som typisk medfører et øget serviceniveau. De prioriterede anlægsforslag forelægges nu fagudvalgene på budgetmøderne i maj/juni måned, hvor fagudvalgene har mulighed for at omprioritere de fremsatte anlægsopgaver og eventuelt supplere med yderligere nye anlægsopgaver. De anførte anlægssummer er overslagspriser/foreløbige tal baseret på kendte nøgletal og/eller på baggrund af erfaringer fra egne eller andre kommuners tilsvarende opgaver. Når Socialudvalget har foretaget den endelige prioritering af anlægsforslagene, vil Center for Ejendomme lave kvalificerede beregninger af anlægsudgifterne for anlægsforslagne under prioritet 1, udarbejde tidsplan og i samarbejde med Center for Økonomi og Styring beregne den afledte driftsøkonomi samt afledte konsekvenser i relation til planforhold mv. Eventuelt supplerende anlægsforslag fra Socialudvalget vil blive behandlet svarende til prioritet 1, således at det i forbindelse med budgetprocessen reelt er mulighed for stillingtagen ud fra den samlede anlægs- og driftsøkonomi. Anlægsforslagene under prioritet 2 vil ikke blive yderligere bearbejdet. Til Socialudvalgets orientering er der desuden, overfor Sundheds-, Idræts og Fritidsudvalget fremstillet, anlægsforslag om et nyt sundhedshus. Da det kommunale indhold i et nyt sundhedshus endnu ikke er fastlagt, er det pt. ikke muligt at beregne arealbehovet og anlægsudgiften. 5. Budgetområdebeskrivelser Der er udarbejdet budgetområdebeskrivelser på hvert af udvalgets budgetområder. Beskrivelserne er vedlagt i bilag 12, 13, 14 og 15. I beskrivelserne er drifts- og anlægskorrektionerne medtaget, mens forslagene til nye service- og anlægsopgaver ikke indgår. Økonomi/Personaleforhold Jf. sagsfremstillingen. Kommunikation/Høring Budgetforslaget er udarbejdet i et samarbejde mellem Center for Økonomi og Styring og Center for Særlig Social Indsats, Center for Sundhed og Omsorg og Center for Borgerservice, IT og Digitalisering.

19 19 Sagen er sendt til høring i Ældrerådet. Eventuelle udtalelser vil foreligge til udvalgets møde. Indstilling Center for Særlig Social Indsats, Center for Sundhed og Omsorg og Center for Borgerservice, IT og Digitalisering og Center for Økonomi og Styring indstiller, 1. at fordelingen på ring 1 og 2 i udvalgets budgetforslag godkendes 2. at beskrivelserne af opgaverne i ring 1 og 2 tages til efterretning 3. at drifts- og anlægskorrektionerne i udvalgets budgetforslag godkendes 4. at forslag til nye serviceopgaver i ring 2 i udvalgets budgetforslag godkendes 5. at det besluttes hvilke forslag til nye anlægsopgaver, der skal indgå i den videre budgetproces samt at de sættes i prioriteret rækkefølge. Beslutninger Socialudvalget den Ikke til stede: Lisbeth Læssøe, Bente Borg Donkin John Calberg (C) var mødt som stedfortræder for Lisbeth Læssøe (C). Jan Ryberg Christensen (L) var mødt som stedfortræder for Bente Borg Donkin (F). Indstillingerne godkendt med bemærkning om, at aktivitetsbaseret medfinansiering indarbejdes som en driftskorrektion fra 2015 og frem.

20 Helsingør Rehabiliterings- og Træningscenter - Ny Styringsmodel Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 14/11105 Byrådet Bilag 1. Baggrund for indstilling.docx Bilag 2. Huset.pdf Bilag 3. Styringsmodel for Helsingør Rehabiliterings- og Træningscenter.docx Bilag 4. Døgnrehabilitering pakkemodel.docx Bilag 5. Ambulant genoptræning pakkemodel.docx Høringssvar fra Ældrerådet Indledning/Baggrund Den økonomiske styringsmodel for Helsingør Rehabiliterings- og Træningscenter (tidligere Træningscenter Poppelgården) har vist sig at være uhensigtsmæssig, idet Rehabiliteringsog Træningscenterets økonomi har været reguleret på baggrund af plejehjemmenes model. Der lægges derfor op til at ændre styringsmodellen, så den passer til centerets opgaveportefølje. Samtidig anbefales, at løfte Rehabiliterings- og Træningscenterets budget med 2 mio. kr. permanent. Plejehjemmet Bøgehøjgård har overtaget 6 midlertidige pladser fra Poppelgården i 2012, som anvendes til færdigbehandlede patienter fra sygehusene. Pladserne er blevet finansieret som almindelige plejehjemspladser selvom opgaven er langt mere kompleks. Det anbefales derfor, at Bøgehøjgårds budget løftes med 0,8 mio. kr. permanent. Områdeleder Mikkel Elkjær, Center for Økonomi og Styring og Leder af Helsingør Rehabiliterings- og Træningscenter Henrik Sahlgren deltager under punktet. Retsgrundlag Service og sundhedsloven. Størstedelen af genoptræningen gives efter Sundhedslovens paragraf 140, men gives også efter serviceloven paragraf 86 (genoptræning og vedligeholdende træning). Pleje, sygepleje- og service opgaverne i forbindelse med døgnforløbene gives efter serviceloven paragraf 83 (personlig og praktisk hjælp), paragraf 86 (genoptræning og vedligeholdende træning), og paragraf 122 (Palliativ træning), samt efter sundhedsloven paragraf 138 (sygepleje). Forløbsprogrammernes indhold og aktiviteter er rammesat via Sundhedsaftalerne. Relation til vision og tværgående politikker Kommunens Økonomiske Politik Relation til vision: Tidlig indsats Relation til strategikort (Center for Sundhed og Omsorg):

21 21 Vi skaber rammer og tilbud for at kunne varetage de patientrettede rehabiliterende indsatser Vi har fokus på indsatser, der understøtter borgerne til at være selvhjulpne og tage ansvar for egen sundhed Vi motiverer borgerne til træning og tilbyder kvalificeret træning og mulighed for selvtræning Vi har fokus på at beboere og brugere gør, hvad de selv kan. Sagsfremstilling I 2003 overgik Træningscenter Poppelgården fra alene at være et plejehjem, til både at være plejehjem og et sted med midlertidige pladser til bl.a. døgngenoptræning. I forbindelse med kommunalreformen i 2007 blev Træningscenter Poppelgården desuden tilført den lovpligtige ambulante genoptræning som kommunerne overtog fra regionen. I 2010 blev de sidste plejehjemspladser nedlagt og træningscenter Poppelgården fik dermed kun ansvaret for midlertidige pladser, døgngenoptræning og ambulant genoptræning. I 2011 startedes med afvikling af forløbsprogrammer på KOL og Diabetes. I 2013 startede forløbsprogrammer for hjerte og kræft. n 2012 er desuden startet andre større eller mindre opgaver, som løses i samspil med andre samarbejdspartnere som f.eks. Center for Job og uddannelse og center for Særlig Social Indsats (Hjerneskadeprojekt, Rehab-team mm). Som en konsekvens af det ændrede opgavesæt skiftede Poppelgården navn i starten af maj 2014 til Helsingør Rehabiliterings & Træningscenter. Den aktuelle økonomiske tildelingsmodel af midler til centeret er overtaget fra ældreområdet. Størstedelen af budgettildelingen sker derfor fortsat med udgangspunkt i den eksisterende tildelingsmodel for plejehjemmene. Tildelingsmodellen har på den længere bane vist sig at være uhensigtsmæssig, idet opgaverne i centeret har en langt mere kompleks struktur og er styret af en lang række andre hensyn end på det øvrige ældreområde. Bl.a. er aktiviteten og udskrivningsfrekvensen på regionens sygehuse en meget væsentlig parameter for opgaveudviklingen på centeret. Det har derfor været vanskeligt at styre økonomien på Helsingør rehabiliterings- og træningscenter. I forlængelse heraf anbefales det derfor, at der indføres en ny styringsmodel, der tager hensyn til og kan monitorere den stigende grad af kompleksitet i opgaverne samt den generelle stigning i især den ambulante genoptræning på centeret. Ligeledes anbefales det permanent at løfte Helsingør Rehabiliterings- og Træningscenters budget med 2 mio. kr., som følge af den øgede kompleksitet og det stigende antal opgaver. For en uddybning af baggrunden for tilpasning af styringsmodellen og budgettet henvises til bilag Ny styringsmodel Den nye styringsmodel er udarbejdet med henblik på dels at skabe gennemsigtighed og gennemskuelighed mellem de ydelser som centeret leverer og den økonomi som anvendes, og dels at skabe et rimeligt økonomisk grundlag for de ydelser som leveres. Afregningen opdeles i tre hovedelementer som illustreres bedst i figuren i bilag 2. Nederst er 1) den stedspecifikke bevilling ( fundamentet ) for 2) borgerydelserne (døgngenoptræning, ambulant genoptræning, forløbsprogrammer). Øverst er 3) projektmidler ( taget ) og midler til andre aftalte aktiviteter (både borger og institutionsorienteret). 1) Den stedspecifikke bevilling er en ramme bevilling. Bevillingen er fordelt på Ejendomsudgifter, øvrig drift, rengøring og tøjvask,

22 22 Køkken/cafe samt egenbetaling for borgere på døgnrehabiliteringsforløb. Bevillingen er baseret på en samlet vurdering af, hvad der som minimum skal til for at kunne levere hele det aktuelle opgavesæt i rehabilitering og træningscenteret. Bevillingen evalueres løbende med afsæt i udviklingen i borgerydelserne. Sker der markante ændringer i opgavesættet (nye opgaver, forandrede krav til opgaverne eller som følge af en markant stigning i opgavevolumen) vurderes det om der skal ske en tilsvarende tilpasning af den stedspecifikke bevilling ( fundamentet ). Den stedsspecifikke bevilling forventes at udgøre 8,9 mio. kr., jf. tabel 3 i økonomiafsnittet. 2) Borgerydelserne er en rammebevilling. For døgnrehabiliteringsforløbene er der udarbejdet forslag til nye kvalitetsstandarder der tager afsæt i det nuværende opgavesæt og forventninger til opgaveløsningen. Det gælder; Døgnrehabiliteringsforløb med afsæt i genoptræningsplaner (sundhedsloven) Døgnrehabiliteringsforløb efter serviceloven (samme indhold som efter sundhedsloven) Vurderingsforløb efter serviceloven Terminale forløb efter serviceloven Midlertidige forløb efter serviceloven De nye kvalitetsstandarder for døgnrehabilitering vil blive fremlagt i en særskilt sag til udvalget i august. Til afregning af døgnrehabiliteringsforløbene jf. ovenstående kvalitetsstandarder er også udfærdiget en ny pakke afregningsmodel. For hvert forløb der startes, tildeles en (dyrere) opstartspakke der dækker de første 7 dages indsats for borgeren, da der skal gennem føres ekstra ordinært mange praktiske, administrative og sundheds faglige aktiviteter omkring borgerne ved indskrivning til et døgnrehabiliteringsforløb. En opgave som i øvrigt opleves at blive stadig større i takt med, at kommunen modtager borgere fra hospitalerne som i stigende grad er sundhedsfagligt ustabile. Efter den 7. dag tildeles en ny (billigere) pakke for borgeren, der dels tager afsæt i borgerens selvhjulpenhed, dels i borgerens sygeplejebehov. For hvert af ovenstående forløbstyper kan således tildeles 8 forskellige pakker, der er prissat efter forskellen i indsatsen, jf. bilag. Bevillingen til døgnrehabiliteringsforløb forventes at udgøre 25,8 mio. kr., jf. tabel 3 i økonomiafsnittet. For de ambulante genoptræningsforløb er der, i arbejdet med den nye styringsmodel, udarbejdet en tilpasning af de eksisterende kvalitetsstandarder, samt udfærdiget nye standarder, matchende de nye opgaver som kommer fra hospitalet. De nye kvalitetsstandarder vil blive fremlagt i en særskilt sag til udvalget i august. Derudover er tilsvarende sket en justering af afregningsmodellen, så den afspejler det konkrete opgavesæt som udføres på Helsingør rehabiliterings og træningscenter. Revisionen af kvalitetsstandarden har konkret betydet en udvidelse af antallet af ambulante kvalitetsstandarder med 15 stk. Derudover er, i revisionen af de gamle og integreret i de nye, taget hensyn til behovet for det stadigt stigende behov for en individualiseret genoptræning forud for deltagelse på holdtræningsaktiviteterne. I de gamle (og offentlige) kvalitetsstandarder var angivet antallet af gange som borgeren havde ret til træning. I de nye standarder er dette taget ud og antallet af gange er kun defineret i de ikke offentlige afregningstabeller for derved at muliggøre fagligt baserede vurderinger af borgernes genoptræningsbehov. Bevillingen til de ambulante genoptræningsforløb forventes at udgøre 7,5 mio. kr., jf. tabel 3 i økonomiafsnittet. Forløbsprogrammerne er under konstant udvikling. Aktuelt implementeres en ny

23 23 Tværdiagnostisk driftsmodel for diagnoserne KOL, Diabetes og hjerter. Der er aftalt et fast budget herfor og der er i samarbejde med Center for Sundhed og Omsorg udarbejdet et kvalitetskoncept herfor. For forløbsprogrammerne vil hele tiden skulle laves nye drifts- /økonomiaftaler mellem Sundhed og Omsorg og Rehabiliterings og Træningscenteret vedr., afvikling af disse. Aktuelt afprøves nye forløb for borgere med kræftdiagnoser. På vej er forløbsprogramtilbud for borgere med kræft og borgere med kroniske lænde/ryg problemstillinger. Bevillingen til forløbsprogrammerne forventes at udgøre 1,4 mio. kr., jf. tabel 3 i økonomiafsnittet. 3) Projekter og andre midlertidige aktiviteter. Udover de tre store kerneprocesser indgår Rehabiliterings- og Træningscenteret i en række samarbejder med f.eks. team, sundhed, andre centre og samarbejdspartnere indenfor Center for Sundhed og Omsorg. Det gælder f.eks. udvikling af nye forløbsprogrammer, klinisk underviser for sygeplejersker, udvikling af ny IT-platform, REHAB-samtaler med Center for Job og Uddannelse og Center for Særlig Social Indsats, og deltagelse i et statsligt finansieret hjerneskadeprojekt. For disse aktiviteter afklares fra aktivitet til aktivitet konkrete budgetter, som tilføres centeret på ad hoc basis. Nogle aktiviteter ender med at overgå til driftsaktiviteter. For disse aftales et driftsbeløb, som overføres til centeret og dermed indarbejdes i centerets grundbevilling. Andre aktiviteter bortfalder og dermed også finansieringen. Bruttobevillingen til projekter og andre midlertidige aktiviteter forventes i 2014 at udgøre 1,2 mio. kr., jf. tabel 3 i økonomiafsnittet. Bruttoudgiften dækkes af indtægter eller tilførsel af budget fra andre enheder i kommunen. Det samlede budget for Helsingør Rehabiliterings- og Træningscenter, herunder både den stedspecifikke bevilling og de tre store borgerydelser baserer sig på et kvalificeret skøn over forventet produktion for året. Det aktuelle skøn er udfærdiget med afsæt i historiske erfaringer. Det bør på sigt overvejes om dette skøn kan kvalificeres yderligere af prognoser, der baserer sig på forventede udgifter og opgaver. Det er første gang skønnet er udfærdiget med afsæt i de nye kvalitetsstandarder og afregningspakker. De er således en anelse usikre. 2. Bøgehøjgård I forbindelse med de kommunale besparelser på plejehjemsområdet i 2012 blev, af hensyn til Bøgehøjgårds rentabilitet, overført 6 midlertidige pladser fra rehabiliterings og træningscenteret (Poppelgården) til Bøgehøjgård. Som udgangspunkt er det pladser målrettet borgere uden genoptræningsplaner. Dog fungerer de som pladser, hvor der kan hjemtages færdigbehandlede borgere fra hospitalet indtil borgeren kan visiteres til enten støtte i eget hjem, genoptræningsforløb på Rehabiliterings og Træningscenteret eller en plejehjemsplads. For plejen og sygeplejens vedkommende og for det store arbejde med de mange indskrivninger (i gennemsnit 55 om året) varetager Bøgehøjgård nogenlunde de samme opgaver som Rehabiliterings- og Træningscenteret. Som det er redegjort for tidligere, afviger de midlertidige pladser på Bøgehøjgård også markant fra en traditionel plejehjemsplads, idet det typisk er kortere og mere plejekrævende forløb, som stiller større krav til en mere akut indsats fra både plejen, terapeuter, rengøring og administration. Bøgehøjgård har tidligere haft en økonomi i balance. I 2010 og 2011 var der således et lille mindreforbrug i størrelsesordenen 0,1-0,2 mio. kr. Det blev i 2012 og 2013 afløst af merforbrug på 0,6-0,7 mio. kr., da de midlertidige pladser blev etableret. Baggrunden for denne udvikling i merforbruget kan henføres til de samme udfordringer som gælder for døgnrehabiliteringsforløbene i Rehabiliterings- og Træningscenteret. I arbejdet med udfærdigelse af de nye kvalitetsstandarder og afregningspakker har Bøgehøjgård således også deltaget.

Referat Socialudvalget 2014-2017

Referat Socialudvalget 2014-2017 Referat Socialudvalget 2014-2017 Mødedato: Tirsdag den 01. april 2014 Mødetidspunkt: Kl. 14:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:35 Mødested: - Bemærkninger: Vi mødes på ved Petersborg kl. 14.00 og kører efterfølgende

Læs mere

Budgetområde: 619 Sundhed og Omsorg

Budgetområde: 619 Sundhed og Omsorg Regnskab Kerneydelserne på Sundhed og Omsorgs område er pleje, omsorg, træning og aktivering af ældre og handicappede. Afgørelse om og levering af de forskellige ydelser er organiseret efter en såkaldt

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2014 1. Resume Drift Oprindelig budget Korrigeret budget uden over- /underskud Forventet resultat Afvigelse (- = mindreforbrug) I 1.000 kr.

Læs mere

Sundhedsudvalget. Halvårsregnskab

Sundhedsudvalget. Halvårsregnskab Sundhedsudvalget Halvårsregnskab - pr. 30. juni 2015 TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl. 10-17

Læs mere

ocial- og Sundhedsudvalget

ocial- og Sundhedsudvalget Furesø Kommune Regnskab S ocial- og Sundhedsudvalget Social og Sundhedsudvalgets bevillingsområde omfatter følgende aktivitetsområder: Sundhed Borgerservice Ældre Voksenhandicap Regnskab Korr. Rest korr.

Læs mere

Budget 2016-19 Budgetområde 619 Omsorg og Ældre

Budget 2016-19 Budgetområde 619 Omsorg og Ældre Indledning Hovedydelserne på budgetområde 619 Omsorg og Ældre omfatter: - Hjemmepleje og plejehjem/ældreboliger - Hjemmesygepleje - Akutpladser - Dagcentre/dagcentre for demente - Rehabilitering - vedligeholdende

Læs mere

Budgetområde 618 Psykiatri og Handicap

Budgetområde 618 Psykiatri og Handicap 2015-2018 område 618 Psykiatri og Handicap Indledning område 618 Psykiatri og Handicap omfatter udgifter til voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Området omfatter udgifter til følgende:

Læs mere

Referat Børne- og Uddannelsesudvalget

Referat Børne- og Uddannelsesudvalget Referat Børne- og Uddannelsesudvalget : Mandag den 02. juni 2014 Mødetidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 23:45 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Christian Holm Donatzky

Læs mere

REFERAT BYRÅDET. den 27.08.2012 i Byrådssalen

REFERAT BYRÅDET. den 27.08.2012 i Byrådssalen REFERAT BYRÅDET den 27.08.2012 i Byrådssalen Afbud: Ingen Orlov: Anders Kronborg (A) Stedfortræder: Rut Sydbøge (A) SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Budgetrevision pr. 30. juni 2012 - Alle

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012 Referat mandag den 5. november 2012 Kl. 16:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Afbud: Christian Plank (F) Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager -

Læs mere

Udvalget for Sundhed og Socialservice

Udvalget for Sundhed og Socialservice REFERAT Udvalget for Sundhed og Socialservice Møde nr.: 7. Ekstraordinær møde Mødedato: Mødevarighed: 08.30-10.00 Fraværende: Mødested: Mødelokale 2 Ingerlise Thaysen Indholdsfortegnelse: Åben dagsorden

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Handicaprådet

Referat for ekstraordinært møde Handicaprådet Referat for ekstraordinært møde Handicaprådet Mødedato: Mandag den 30. maj 2016 Mødetidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:00 Mødested: Rød 3, Prøvestenen Bemærkninger: Høringsmøde Rolf Monberg deltog

Læs mere

Brønderslev Kommune. Socialudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Socialudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Socialudvalget Beslutningsprotokol Dato: 23. april 2008 Lokale: Mødelokale 120, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: 8.30-13.00 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/166 Orientering

Læs mere

Pkt.nr. 2. Økonomirapportering pr. 31. juli 2007 586482. Indstilling: Centralforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget

Pkt.nr. 2. Økonomirapportering pr. 31. juli 2007 586482. Indstilling: Centralforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget Pkt.nr. 2 Økonomirapportering pr. 31. juli 2007 586482 Indstilling: Centralforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget 1. at Økonomirapporteringen pr. 31. juli 2007 tages til efterretning 2. at Forvaltningerne

Læs mere

Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889

Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889 Budgetopfølgning pr. 31. marts 2014 Udvalg: Sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889 10.1 10 Social

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Halvårsregnskab pr. 30.06.2014 1. Resume Drift Drift - Borgerrådgivning 232.368 232.368 98.198 234.168 1.800 Ældreboliger -15.253-15.253-8.819-15.253 0 Myndighed - Hjælpemidler

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Dagsorden Dato: Tirsdag den 6. maj 2014 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 074 mødelokale på Rådhuset Anette Eriksen, Morten Schou Jørgensen, Arne

Læs mere

Ændring Nr. Funktion Social- og sundhedsudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018

Ændring Nr. Funktion Social- og sundhedsudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Ændring Nr. Funktion Social- og sundhedsudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Ændringer indenfor vedtaget serviceniveau 6.796 5.722 6.831 8.493

Læs mere

Referat Socialudvalget's møde Mandag den 12-04-2010 Kl. 15:30 Bryghuset

Referat Socialudvalget's møde Mandag den 12-04-2010 Kl. 15:30 Bryghuset Referat Socialudvalget's møde Mandag den 12-04-2010 Kl. 15:30 Bryghuset Deltagere: Lars Erik Hornemann, Masoum Moradi, Ulla Larsen, Grete Schødts, Bjarne Hansen, Bente Bondebjerg, Tina Petersen Indholdsfortegnelse

Læs mere

Regulering af kommunens driftbudget som følge af ændret skøn for pris- og lønudviklingen ift. det skøn, der blev anvendt ved budgetvedtagelsen

Regulering af kommunens driftbudget som følge af ændret skøn for pris- og lønudviklingen ift. det skøn, der blev anvendt ved budgetvedtagelsen Pl regulering februar 2014 Korrektionsårsag Teknisk ændring Byrådet den: Indtastningsdato Korrektionsnr 4 Fagudvalg den: Regulering af kommunens driftbudget som følge af ændret skøn for pris- og lønudviklingen

Læs mere

Ældre og Sundhed. Budgetrevision Vurdering. Budgetrevision 2

Ældre og Sundhed. Budgetrevision Vurdering. Budgetrevision 2 Ældre og Sundhed -2019 Vurdering Holder det korrigerede budget? Der forventes et mindreforbrug på 1,5 mio. kr. mio. kr. I mindreforbruget er der forudsat en omplacering på 2,6 mio. kr. og altså et samlet

Læs mere

Budgetområde 620 Anden Social Service

Budgetområde 620 Anden Social Service Indledning omfatter primært serviceydelser, som retter sig mod almindelige borgere uden et socialt problem. Det vil sige ydelser, som er frivillige for borgeren samt ydelser, hvor tildelingen sker alene

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Beslutningsprotokol 12-01-2016 08:30 D116 (M0022) Afbud fra: Silkeborg Kommune Søvej 1, 8600 Silkeborg Tif: 8970 1000 wwwsilkeborgkommunedk Indholdsfortegnelse 1 (Offentlig)

Læs mere

Aktivitetsbestemt medfinansiering i 2012

Aktivitetsbestemt medfinansiering i 2012 Aktivitetsbestemt medfinansiering i 2012 1. Indledning Kommunerne har medfinansieret regionernes sundhedsudgifter siden finansieringsreformen trådte i kraft i 2007. Udgifter i forbindelse med den aktivitetsbaserede

Læs mere

Budgetområdebeskrivelse, Budgetområde 619 Omsorg og Ældre

Budgetområdebeskrivelse, Budgetområde 619 Omsorg og Ældre Budgetområdebeskrivelse, Budgetområde 619 Omsorg og Ældre Hovedydelserne på budgetområde 619 Omsorg og Ældre omfatter: Plejehjem/ældreboliger Hjemmepleje Hjemmesygepleje Dagcentre, herunder for demente

Læs mere

Korrigeret budget (incl. Oprindeligt budget. Overførsler)

Korrigeret budget (incl. Oprindeligt budget. Overførsler) Afvigelse ml. seneste skøn og korr. budget ("-"=) Skøn Skøn Skøn Forbrug pr. -2012 Overførsler fra til 2012 Korrigeret budget (incl. Overførsler) Oprindeligt budget Budget pr. 31. august 2012 Social- og

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. november 2011

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. november 2011 Referat mandag den 7. november 2011 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Jens K. Jensen (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager...2 3. JA - Tema, Beskæftigelsesindsatser

Læs mere

Politikområde 2 2013 2014 2015 2016 Implementeringsplan / serviceforringelser

Politikområde 2 2013 2014 2015 2016 Implementeringsplan / serviceforringelser Økonomiudvalg Politikområde 2 2013 2014 2015 2016 Implementeringsplan / serviceforringelser Besparelse administration -5,0-5,0-5,0 Hele organisationen skal bære en andel af besparelsen på 5 mio. kr. på

Læs mere

Meraktivitet udover baseline og op til sygehusenes andel af den statslige meraktivitetspulje afregnes til 70 % af DRG/DAGS-værdien.

Meraktivitet udover baseline og op til sygehusenes andel af den statslige meraktivitetspulje afregnes til 70 % af DRG/DAGS-værdien. Bilag 1 Økonomisk vurdering på det efterspørgselsstyrede område I det følgende gives en status på budgetvurderingen på det efterspørgselsstyrede område. Det omhandler følgende områder: Meraktivitet på

Læs mere

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU Nr. Tekst Anslået beløb (1000 kr) 2016 2017 2018 2019 1a* Robotstøvsuger -212-363 -363-363 1b* Rengøring hver 4. uge, borgere

Læs mere

Omkostningsægte pladspriser og servicepakker på kommunens plejehjem m.v. 398750

Omkostningsægte pladspriser og servicepakker på kommunens plejehjem m.v. 398750 Pkt.nr. 11 Omkostningsægte pladspriser og servicepakker på kommunens plejehjem m.v. 398750 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget 1. at punkterne 12.112.11, pkt. 12,17,

Læs mere

Referat Socialudvalget

Referat Socialudvalget Referat Socialudvalget : Onsdag den 07. oktober 2015 Mødetidspunkt: Kl. 14:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:24 Mødested: Det Røde Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Forventet sluttidspunkt: kl. 16.40 Medlemmer: Ib

Læs mere

REFERAT FOR SUNDHEDSUDVALGETS MØDE ONSDAG DEN 02. MAJ 2007 KL. 15:30 ADMINISTRATIONSBYDGNINGEN FARSØ, MØDELOKALE 111

REFERAT FOR SUNDHEDSUDVALGETS MØDE ONSDAG DEN 02. MAJ 2007 KL. 15:30 ADMINISTRATIONSBYDGNINGEN FARSØ, MØDELOKALE 111 REFERAT FOR SUNDHEDSUDVALGETS MØDE ONSDAG DEN 02. MAJ 2007 KL. 15:30 ADMINISTRATIONSBYDGNINGEN FARSØ, MØDELOKALE 111 52 Indholdsfortegnelse 29 Åben - Meddelelser til udvalgets møde den 2. maj 2007 30 Åben

Læs mere

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Oversigt over egne indsatsområder 2010 1. Rehabiliteringsafdelingen 1.1 Hjælpemidler - Samarbejde og dialogmøder med offentlige og private leverandører af høreapparater.

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen Pkt.nr. 6 Kommunalreform fremtidig organisering af genoptræning 524283 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Sundhedspolitik for Norddjurs Kommune...1. 2. Kvalitetsstandard for praktisk bistand til rengøring...2

Indholdsfortegnelse. 1. Sundhedspolitik for Norddjurs Kommune...1. 2. Kvalitetsstandard for praktisk bistand til rengøring...2 Voksen- og Plejeudvalget DAGSORDEN Møde nr. : 07/2008 Sted : Rådhuset Grenaa. Mødelokale 3 Dato : 9. juni 2008 Start kl. : 14.00 Slut kl. : Medlemmer Valdemar Haumand (A) (Formand) Kai Hansen (V) (Næstformand)

Læs mere

Samlet for alle udvalg -4.819-4.669-4.939-4.939

Samlet for alle udvalg -4.819-4.669-4.939-4.939 Forslagsnr. Tekst der beskriver forslaget 2011 2012 2013 2014 Teknik- og Miljøudvalget 2.01 Teknik og Miljø 201.04.01.11 i abonnementsprisen som følge af skatteforlig (Vejbelysning) -2.600-2.390-2.060-2.060

Læs mere

Sundheds- og forebyggelsesudvalget

Sundheds- og forebyggelsesudvalget Side 1 af 8 Acadresag: /30571 20 Sundheds- og forebyggelsesudvalget Medfinansiering af sygehusvæsenet og andre sundhedsydelser I 20 var afregningen vedr. kommunal medfinansiering betydeligt højere end

Læs mere

Referat Socialudvalget

Referat Socialudvalget Referat Socialudvalget : Tirsdag den 15. marts 2016 Mødetidspunkt: Kl. 14:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:22 Mødested: Det Røde Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Forventet sluttidspunkt kl. 16.00 Medlemmer: Duygu

Læs mere

Social-, Ældre- og Sundhedsudvalget: Sundhed og forebyggelse

Social-, Ældre- og Sundhedsudvalget: Sundhed og forebyggelse Opgaver under området Udvalget varetager opgaver inden for: Aktivitetsbestemt medfinansiering Genoptræning og vedligeholdende træning Vederlagsfri fysioterapi hos privatpraktiserende fysioterapeut Sundhedsfremme

Læs mere

1. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2010

1. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2010 Område: Økonomi Udarbejdet af: Afdeling for Sundhedsøkonomi Afdeling: Sundhedsøkonomi E-mail: Joern.frydendall@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631649 Dato: 7. juni 2010 1. Økonomi - og Aktivitetsrapportering

Læs mere

Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg og driftsområder

Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg og driftsområder Sundhed & Omsorg Ledelse & Udvikling Dato: 04-06-13-2013 Sagsnr.: 13/10181 Dok.nr.: 75441/ Sagsbehandler: LHH/TGS/JCK Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg

Læs mere

Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol

Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol Sundhedsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 07. september 2009 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 13:30-15:30 Peer Thisted, Formand (A) Birgitte Josefsen (V) Jette Ramskov (A) Johnny Sort Jensen

Læs mere

Referat Børne- og Uddannelsesudvalget

Referat Børne- og Uddannelsesudvalget Referat Børne- og Uddannelsesudvalget : Tirsdag den 17. marts 2015 Mødetidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:30 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Christian Holm Donatzky

Læs mere

Køb af pladser* 2.820 1.884 1.276 666 Salg af pladser 2.828 2.828 2.828 2.828 Teknisk korrektion - Netto 5.648 4.713 4.104 3.494

Køb af pladser* 2.820 1.884 1.276 666 Salg af pladser 2.828 2.828 2.828 2.828 Teknisk korrektion - Netto 5.648 4.713 4.104 3.494 BAGGRUNDSNOTAT Teknisk budget 2016-2019 Køb/salg af plejeboligpladser Gennemgang af de tekniske budgetter for køb- og salg af plejeboliger 2016-2019 har vist, at de nuværende budgetter ikke kan realiseres

Læs mere

Referat Fællesmøde - Socialudvalget og Ældrerådet

Referat Fællesmøde - Socialudvalget og Ældrerådet Referat Fællesmøde - Socialudvalget og : Tirsdag den 08. september 2015 Mødetidspunkt: Kl. 13:00 Sluttidspunkt: Kl. 13:50 Mødested: Rød 3, Prøvestenen Bemærkninger: Medlemmer: Deltagere: Ib Kirkegaard

Læs mere

Afledte Kommunale konsekvenser ved etablering af friplejehjem i Randers Kommune.

Afledte Kommunale konsekvenser ved etablering af friplejehjem i Randers Kommune. Afledte Kommunale konsekvenser ved etablering af friplejehjem i Randers Kommune. Randers Kommune har modtaget to konkrete henvendelser fra organisationer der er interesseret i at etablere friplejehjem

Læs mere

Beskrivelse af opgave, Budget 2015-2018

Beskrivelse af opgave, Budget 2015-2018 Beskrivelse af opgave, Budget 2015 2018 1 Det lovpligtige og nødvendige 6 Socialudvalget Budgetområde Sundhed Aktivitetsbestemt medfinansiering Vederlagsfri fysioterapi 01 Vederlagsfri fysioterapi Kommunen

Læs mere

Socialudvalget. Referat. Dato 01. september 2015. Mødetidspunkt 15:00 Sluttidspunkt 18:00. Mødelokalet v/kantinen, Vordingborg Rådhus

Socialudvalget. Referat. Dato 01. september 2015. Mødetidspunkt 15:00 Sluttidspunkt 18:00. Mødelokalet v/kantinen, Vordingborg Rådhus Socialudvalget Refer Do 01. september 2015 Mødetidspunkt 15:00 Sluttidspunkt 18:00 Sted Medlemmer Fraværende Bemærkninger Mødelokalet v/kantinen, Vordingborg Rådhus Heino Hahn, Vibe Bøgvad, Jørn Elo Hansen,

Læs mere

Udvalget for Sundhedsfremme

Udvalget for Sundhedsfremme Dagsorden Udvalget for Sundhedsfremme Møde nr.: 3 Mødedato: 25.06.2009 Mødetid: 16.00 Mødested: Mødelokale 4 Indholdsfortegnelse: Åben dagsorden 1 SU BMI undersøgelse Horsens kommune 2006/2007 2 SU Temadrøftelse

Læs mere

Tekniske korrektioner Voksen- og plejeudvalgets område

Tekniske korrektioner Voksen- og plejeudvalgets område Tekniske korrektioner s område Oversigt over tekniske korrektioner på voksen- og plejeområdet 14. august 2008 2009 2010 2011 2012 Doknr. Socialområdet Botilbud Sødisbakke stigende takster 2.249 2.249 2.249

Læs mere

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg)

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Sundheds- og OmsorgsforvaltningenFejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. BUDGETNOTAT Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Baggrund Regeringen og KL er med økonomiaftalen for 2015 enige om, at der

Læs mere

På områder med overførselsadgang forventes det, at der samlet bliver overført et underskud på 3.716.000 kr.

På områder med overførselsadgang forventes det, at der samlet bliver overført et underskud på 3.716.000 kr. Samlenotat for Børn & Undervisning Budgetopfølgning pr. 30. september 2011 Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen for Børn & Undervisning et forventet mindreforbrug på 886.000 kr. På nuværende

Læs mere

Teknisk Udvalg. Dagsorden. Dato: Tirsdag den 1. oktober 2013. Mødetidspunkt: 18:00

Teknisk Udvalg. Dagsorden. Dato: Tirsdag den 1. oktober 2013. Mødetidspunkt: 18:00 Dagsorden Dato: Tirsdag den Mødetidspunkt: 18:00 Mødelokale: Medlemmer: Mødelokale B105 Annette Johansen (A), Bjarne Kogsbøll (C), John A. Bilenberg (C), Kemal Bektas (A), Lars Prier (O), Laurids Christensen

Læs mere

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv Beslutning: Budgetopfølgning III for 2018 - Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv Sagsnr. i ESDH: 18/793 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for sociale forhold, sundhed og

Læs mere

Tillægsdagsorden Socialudvalget

Tillægsdagsorden Socialudvalget Tillægsdagsorden Socialudvalget : Tirsdag den 15. august 2017 Mødetidspunkt: Kl. 14:00 Mødested: Rød 3, Prøvestenen Bemærkninger: Medlemmer: Ib Kirkegaard (O) Jens Bertram (C) Duygu A. Ngotho (A) Bente

Læs mere

Socialforvaltningens driftsbudget 2013

Socialforvaltningens driftsbudget 2013 KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for tværgående kontorer NOTAT Bilag 1c. Generel beskrivelse af Socialudvalgets budget Det fremgår af Økonomiforvaltningens indkaldelsescirkulære for budgetforslag

Læs mere

Udvalget for Voksne og Sundhed

Udvalget for Voksne og Sundhed 17. november 2010 Udvalget for Voksne og Sundhed Den lineære forbrugsprocent ved udgangen af oktober er 83,3%. Nærværende notat kommenterer oktober måneds Ledelsesrapport samt Nøgletalsrapport. Notatet

Læs mere

Temadrøftelse om udgiftspres på ældre- og plejeområdet

Temadrøftelse om udgiftspres på ældre- og plejeområdet Temadrøftelse om udgiftspres på ældre- og plejeområdet v. Pleje- og Omsorgschef Susanne B. Jørgensen www.ballerup.dk Budget- og demografimodel To effekter årgangseffekt: - midlertidig - store årgange afløses

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2013

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2013 2013 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter pleje og omsorg for ældre og handicappede, forebyggende indsats for ældre og handicappede samt plejehjem. Endvidere omfatter området

Læs mere

Bilag 1. Socialforvaltningens regnskab 2007 - Oversigt og beskrivelse af de enkelte bevillingsområder

Bilag 1. Socialforvaltningens regnskab 2007 - Oversigt og beskrivelse af de enkelte bevillingsområder Socialforvaltningen Dato: 25-02-2008 Sagsnr.: 2007-103252 Dok.nr.: 2008-109642 Bilag 1. Socialforvaltningens regnskab 2007 - Oversigt og beskrivelse af de enkelte bevillingsområder Side 1 af 10 Serviceudgifter

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Byrådet 2014-2017

Referat for ekstraordinært møde Byrådet 2014-2017 Referat for ekstraordinært møde : Onsdag den 13. august 2014 Mødetidspunkt: Kl. 18:30 Sluttidspunkt: Kl. 19:30 Mødested: Bemærkninger: Medlemmer: Benedikte Kiær (C) Betina Svinggaard (A) Duygu A. Ngotho

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Byrådet

Referat for ekstraordinært møde Byrådet Referat for ekstraordinært møde Byrådet : Mandag den 04. december 2017 Mødetidspunkt: Kl. 16:50 Sluttidspunkt: Kl. 17:00 Mødested: Byrådssalen, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Benedikte Kiær (C) Betina

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 24. juni 2010. Århus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 24. juni 2010. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 24. juni 2010 Etablering af Rehabiliteringscenter for træning, læring og mestring og ombygning af Center for Syn og Hjælpemidler i Rehabiliteringsparken

Læs mere

Referat Socialudvalget 2014-2017

Referat Socialudvalget 2014-2017 Referat Socialudvalget 2014-2017 : Tirsdag den 01. april 2014 Mødetidspunkt: Kl. 14:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:35 Mødested: - Bemærkninger: Vi mødes på ved Petersborg kl. 14.00 og kører efterfølgende ud

Læs mere

Regulering af kommunens driftbudget som følge af ændret skøn for pris- og lønudviklingen ift. det skøn, der blev anvendt ved budgetvedtagelsen

Regulering af kommunens driftbudget som følge af ændret skøn for pris- og lønudviklingen ift. det skøn, der blev anvendt ved budgetvedtagelsen Pl regulering februar 2014 Korrektionsårsag Teknisk ændring Byrådet den: Indtastningsdato Korrektionsnr 4 Fagudvalg den: Regulering af kommunens driftbudget som følge af ændret skøn for pris- og lønudviklingen

Læs mere

Status på kommunens økonomi efter økonomiaftalen for 2015. Aftale om kommunernes økonomi for 2015 mellem KL og Regeringen er indgået d. 3.

Status på kommunens økonomi efter økonomiaftalen for 2015. Aftale om kommunernes økonomi for 2015 mellem KL og Regeringen er indgået d. 3. ØKONOMIAFTALE 2015 Intro Aftale om kommunernes økonomi for 2015 mellem KL og Regeringen er indgået d. 3. juni 2015 Aftalen fastsætter rammerne for de kommende budgetforhandlinger Pba. en opgørelse af de

Læs mere

164. Demografimodel Budget 2012

164. Demografimodel Budget 2012 Dagsorden til mødet i Økonomiudvalget den 3. august 2011 kl. 09:00 i Mødelokale,1. sal, Ndr. Kajgade Pkt. Tekst Åbne dagsordenpunkter 164 Demografimodel Budget 2012 165 Endelige rammer for budget 2012

Læs mere

BILAG 1. Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper

BILAG 1. Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper BILAG 1 Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper Almindelige somatiske plejeboliger Tryghedsboliger Ældreboliger Specialiserede pladser målrettet

Læs mere

Økonomiudvalget. Resume og høringssvar

Økonomiudvalget. Resume og høringssvar Økonomiudvalget Resume og høringssvar Budget 2014-2017 Resume: Fra ledelsesområdet Visitation Handicap og psykiatri og Ydelsen, kontanthjælp, MED udvalget på sygedagpenge/fleksjob området og centerstaben

Læs mere

Budgetområde 619 Omsorg og Ældre

Budgetområde 619 Omsorg og Ældre Budgetområde 619 Omsorg og Ældre 1. Indledning Hovedydelserne på budgetområde 619 Omsorg og Ældre omfatter: Plejehjem/ældreboliger Hjemmepleje Hjemmesygepleje Dagcentre, herunder for demente Rehabilitering

Læs mere

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Oversigt over egne indsatsområder 2010 1. Rehabiliteringsafdelingen 1.1 Hjælpemidler - Samarbejde og dialogmøder med offentlige og private leverandører af høreapparater.

Læs mere

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården BESLUTNINGER Sundhedskoordinationsudvalget - mødesager Sundhedskoordinationsudvalget MØDETIDSPUNKT 13-05-2015 09:00 MØDESTED Mødelokale på regionsgården MEDLEMMER Formand Per Seerup Knudsen Næstformand

Læs mere

Budget 2016-19 Budgetområde 621 Sundhed

Budget 2016-19 Budgetområde 621 Sundhed Indledning Kommunalreformen har betydet, at kommunen er blevet en del af det samlede sundhedsvæsen med ansvar for aktiviteter inden for vederlagsfri fysioterapi, aktivitetsbestemt medfinansiering af det

Læs mere

Social- og sundhedsudvalget

Social- og sundhedsudvalget Blad nr. 528 Social- og sundhedsudvalget afholder møde onsdag den med følgende dagsorden Kl. 16.00: Rundvisning i Støtte- og Aktivitetscentret SAC-SYD, Søndervangen 51 Derefter møde i lokale 1 på Rådhuset

Læs mere

Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2016 for bevillingsramme: Sundhed og forebyggelse

Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2016 for bevillingsramme: Sundhed og forebyggelse SOCIAL OG SUNDHED Dato: 12. oktober 2016 Tlf. dir.: 4477 3428 E-mail: tgl@balk.dk Kontakt: Tina Gleerup Sagsid: 00.30.14-G01-10-16 Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2016 for bevillingsramme:

Læs mere

Referat Socialudvalget

Referat Socialudvalget Referat Socialudvalget Mødedato: Tirsdag den 09. juni 2015 Mødetidspunkt: Kl. 13:00 Sluttidspunkt: Kl. 15:00 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Foventet sluttidspunkt: kl. 16.00 Medlemmer:

Læs mere

01-01-2013 31-12-2013 Politisk udvalg: Socialudvalg

01-01-2013 31-12-2013 Politisk udvalg: Socialudvalg Aktiv Pleje type: Fagsekretariat/Stab Kommunen har en stor udfordring i forhold til, at antallet af ældre borgere er stigende, og der bliver flere ældre med behov for hjælp samtidig med, at der bliver

Læs mere

Nedenfor gennemgås budgettets forudsætninger (uændret i forhold til Økonomiudvalgets 1. behandling).

Nedenfor gennemgås budgettets forudsætninger (uændret i forhold til Økonomiudvalgets 1. behandling). Økonomi og Analyse Sagsnr. 190259 Brevid. 1092528 Ref. TKK Dir. tlf. 46 31 30 65 tinakk@roskilde.dk NOTAT: Byrådets 1. behandling af budget 2011-2014 26. august 2010 Økonomiudvalgets 1. behandling Økonomiudvalget

Læs mere

NOTAT. Udgiftsstigning på det specialiserede socialområde - yderligere udredning

NOTAT. Udgiftsstigning på det specialiserede socialområde - yderligere udredning SOLRØD KOMMUNE JOB- OG SOCIALCENTERET NOTAT Emne: Til: Udgiftsstigning på det specialiserede socialområde - yderligere udredning Byrådet Dato: 2. maj 2014 Sagsbeh.: Vinnie Lundsgaard / Maibritt Kuszon

Læs mere

Budget. Budgetrapport pr. 31. oktober Social - og Sundhedsudvalget

Budget. Budgetrapport pr. 31. oktober Social - og Sundhedsudvalget Budget Social - og Sundhedsudvalget Indledning Budgetrapporten fokuserer på budgetafvigelser. Der er derfor ikke kommentarer til udviklingen inden for budgetområder, hvor forbruget følger det budgetterede.

Læs mere

NOTAT. Antal Borgere fordelt på genoptræningsforløb Figur 1

NOTAT. Antal Borgere fordelt på genoptræningsforløb Figur 1 SOLRØD KOMMUNE GENOPTRÆNINGEN NOTAT Emne: Genoptræning i Solrød Kommune Til: Social-, sundheds- og fritidsudvalget Dato: Sagsbeh.: Bibi Anshøj Sagsnr.: Antal borgere fordelt på genoptræningsforløb Nedenstående

Læs mere

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Referat fra ordinært møde 23-04-2013 Tirsdag 23.04.2013 kl. 7:30 Mødelokale D1 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Nyttejob 3 Seniorjob i Hørsholm Kommune

Læs mere

Socialudvalget tirsdag den 02. november 2010, kl. 13:00 i Udvalgsværelse 1 Parkskolen M3 lok. 226

Socialudvalget tirsdag den 02. november 2010, kl. 13:00 i Udvalgsværelse 1 Parkskolen M3 lok. 226 tirsdag den 02. november 2010, kl. 13:00 i Udvalgsværelse 1 Parkskolen M3 lok. 226 Åbent møde Tilstede Ulrik Falk-Sørensen (F) - formand Jesper Würtzen (A) - næstformand Birgitte Dahl (O) Doris Børger

Læs mere

Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang)

Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang) Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 108 Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang) Godkendt i Socialudvalget

Læs mere

Serviceudgifter 141.298 136.652 135.279 135.279. 03.22.04 Pædagogisk psykologisk rådgivning 7.930 7.930 7.930 7.930

Serviceudgifter 141.298 136.652 135.279 135.279. 03.22.04 Pædagogisk psykologisk rådgivning 7.930 7.930 7.930 7.930 Familieområdet Opgaver under området Budget omfatter udgifter i forbindelse psykologbetjening på skole og institutioner mv, børns og unges ophold uden for hjemmet, forebyggende foranstaltninger, rådgivning

Læs mere

TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl.

TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl. Sundhedsudvalget Kvartalsregnskab - pr. 31. marts 2014 TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl.

Læs mere

Gentofte Kommune Økonomi Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund

Gentofte Kommune Økonomi Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Rapportering Økonomisk rapportering pr. 30. juni Halvårsregnskab inkl. tillægsbevillingsansøgninger Gentofte Kommune Økonomi Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Indledning Den økonomiske rapportering

Læs mere

Åbent møde for Sundhedsudvalgets møde den 30. april 2012 kl. 14:00 i Farsø administrationsbygning, lokale K2

Åbent møde for Sundhedsudvalgets møde den 30. april 2012 kl. 14:00 i Farsø administrationsbygning, lokale K2 Åbent møde for Sundhedsudvalgets møde den 30. april 2012 kl. 14:00 i Farsø administrationsbygning, lokale K2 Indholdsfortegnelse 043. Meddelelser til Sundhedsudvalgets møde den 30. april 2012 103 044.

Læs mere

Bemærkninger til bevillingskontrollen pr. 31/10-2015 på Social- og Sundhedsudvalgets område.

Bemærkninger til bevillingskontrollen pr. 31/10-2015 på Social- og Sundhedsudvalgets område. Bemærkninger til bevillingskontrollen pr. 31/10- på Social- og Sundhedsudvalgets område. (De to første sider er et resume af bemærkningerne, efterfølgende sider specifikation af samme). s * 1.000 DKK 0025

Læs mere

Helsingør Kommune Budgetrevision pr. 31. august 2014

Helsingør Kommune Budgetrevision pr. 31. august 2014 Helsingør Kommune Budgetrevision 31. august Center for Økonomi og Styring 10. oktober 1 Indhold 1. Overblik 3 1.1 Forventet forbrug 3 1.2 Likviditet og finansiering 5 1.3 Balanceforskydning 5 2. Teknik,

Læs mere

Referat for ekstraordinært Udsatterådsmøde Udsatterådet

Referat for ekstraordinært Udsatterådsmøde Udsatterådet Referat for ekstraordinært Udsatterådsmøde Udsatterådet : Torsdag den 02. juni 2016 Mødetidspunkt: Kl. 9:30 Sluttidspunkt: Kl. 11:30 Mødested: Rød 3, Prøvestenen Bemærkninger: Medlemmer: Lotte Kragelund

Læs mere

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat mandag den 11. januar 2016 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ET - Godkendelse af dagsorden...1 2. ET - Orienteringssager Januar...2 3. ET - Drøftelse vedr. Turistinformation

Læs mere

Der er endvidere udarbejdede to særskilte notater omkring driftsaftaleopfølgningen pr. 31. marts 2011 for socialområdet og sygehusområdet.

Der er endvidere udarbejdede to særskilte notater omkring driftsaftaleopfølgningen pr. 31. marts 2011 for socialområdet og sygehusområdet. Dato: 23. maj 2011 Budgetopfølgning pr. 31. marts 2011 Administrationen har gennemført den første store budgetvurdering for 2011. Nedenfor gives en redegørelse for resultatet heraf. Der er endvidere udarbejdede

Læs mere

Budget 2014 BO 2015 BO 2016 BO 2017 3033 311 Fritvalgspriser - udbud 0,900 0,900 0,900 0,900 3034 311 Det nære sundhedsvæsen 0,750 0,750 0,750 0,750

Budget 2014 BO 2015 BO 2016 BO 2017 3033 311 Fritvalgspriser - udbud 0,900 0,900 0,900 0,900 3034 311 Det nære sundhedsvæsen 0,750 0,750 0,750 0,750 Reduktioner (i mio. kr.) Budget Priorit. Service område Formål Budget 2014 BO 2015 BO 2016 BO 2017 3033 311 Fritvalgspriser - udbud 0,900 0,900 0,900 0,900 3034 311 Det nære sundhedsvæsen 0,750 0,750 0,750

Læs mere

OVERFØRSLER I ALT. I alt (overførsler) 51.843 48.169. Udvalg Afvigelse TB søges

OVERFØRSLER I ALT. I alt (overførsler) 51.843 48.169. Udvalg Afvigelse TB søges Bilag 2: Oversigt over afvigelser SERVICE I ALT (INKL. UDGIFTSNEUTRALE AFVIGELSER OG DUT) Udvalg Afvigelse TB søges Magistraten 5.543 10.504 Drifts- og Forsyningsudvalget 522 522 Undervisningsudvalget

Læs mere

Der er samlede overførsler for 64,1 mio. kr. på udgiftssiden og 19,8 mio. kr. på indtægtssiden.

Der er samlede overførsler for 64,1 mio. kr. på udgiftssiden og 19,8 mio. kr. på indtægtssiden. Bilag 1 - Overførsel af rådighedsbeløb fra 2011 til 2012 og 2013 I nedenstående skema er vist de enkelte fagudvalgs overførsler af rådighedsbeløb fra 2011 til 2012 og 2013: Overførsel af rådighedsbeløb

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Sundhedsudvalget. Mødedato: Tirsdag den 22-09-2009. Mødetidspunkt: 15:00. Sted:

REBILD KOMMUNE. REFERAT Sundhedsudvalget. Mødedato: Tirsdag den 22-09-2009. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: REFERAT Mødedato:. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager. Møde slut: 17:30. Fraværende: Børge Olsen. Indholdsfortegnelse Side 1. Temamøde - Socialområdet 199 2. Opfølgning

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Referat. til Børne- og Skoleudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Referat. til Børne- og Skoleudvalget TÅRNBY KOMMUNE Referat til Børne- og Skoleudvalget Mødedato: Torsdag den 2. maj 2013 Mødetidspunkt: 14:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: 215, Mødelokale Elise Andersen, Allan S. Andersen, Camilla Schwalbe,

Læs mere

Referat. fra mødet den 27-01-2011 kl. 13.00 i byrådssalen på rådhuset i Hanstholm.

Referat. fra mødet den 27-01-2011 kl. 13.00 i byrådssalen på rådhuset i Hanstholm. Referat fra mødet den kl. 13.00 i byrådssalen på rådhuset i Hanstholm. Medlemmer: Else Wienberg, Heinz Hvid, Jørgen Færk Jørgensen, Kim Nielsen, DH, Mikael Fenger, Peter Sørensen, Ulla Vestergaard, Aase

Læs mere