Sådan kan du inddatere og søge naturdata. En pixibog om naturområdet på Danmarks Miljøportal

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sådan kan du inddatere og søge naturdata. En pixibog om naturområdet på Danmarks Miljøportal"

Transkript

1 Sådan kan du inddatere og søge naturdata En pixibog om naturområdet på Danmarks Miljøportal

2 Kort om Danmarks Miljøportal Danmarks Miljøportal giver adgang til fællesoffentlige data om natur og miljø i Danmark. Dataoplysningerne dækker over f.eks. jordforurening på et bestemt jordstykke, vandkvalitet i et åløb til fugletællinger og fund af dyr og planter i naturen. Myndighederne indrapporterer miljødata via deres egne fagsystemer eller via Miljøportalens brugergrænseflader, hvorefter data opbevares i Miljøportalen. På Danmarks Arealinformation kan borgere, myndigheder og virksomheder få vist data om naturen og miljøet i Danmark. I denne folder fortæller vi om den del af Miljøportalen, som omhandler indlevering og visning af data om naturen. Gode naturdata sikrer naturen Det er vigtigt, at myndighederne har adgang til opdateret data om naturen, når de skal træffe afgørelser i sager om f.eks. byggerier af veje, udvidelse af et landbrug, eller når der skal foretages naturgenopretning. Myndighederne overvåger derfor løbende de beskyttede naturarealer og indsamler informationer om bl.a. naturens tilstand og sjældne arter.

3 Data opbevares i Naturdatabasen Data om natur indsamles både af staten og kommunerne. Når myndighederne har indsamlet og indleveret data, opbevares de i en fællesoffentlig database, kaldet Naturdatabasen, som drives af Danmarks Miljøportal 1. Naturdatabasen er det sted, hvor man opbevarer alle de fællesoffentlige naturdata. Adgang til Naturdatabasen kan ske via Arealinformation, NaturAppl eller webservices. NaturAppl kan bruges til indrapportering af naturdata og Arealinformation bruges til at finde og vise naturdata. NaturAppl Værktøj til inddatering af naturdata Danmarks Miljøportal har udviklet værktøjet NaturAppl, som miljømedarbejdere kan bruge til at indrapportere data til Naturdatabasen 2. Når en miljømedarbejder laver en besigtigelse i felten, kan han/hun indtaste observationerne direkte ind i NaturAppl. Man slipper dermed for først at notere observationerne i papirskema og efterfølgende genindtaste observationerne hjemme på kontoret. NaturAppl kan downloades gratis fra Miljøportalens hjemmeside. Miljømedarbejderen skal installere NaturAppl på sin PC eller windows-tablet, før han/hun tager i felten 3. Når programmet er downloadet på en PC, behøver miljømedarbejderen ikke internetforbindelse for at kunne indtaste observationer. NaturAppl guider miljømedarbejderen igennem hvilke data, der skal registreres, når der er valgt feltskema. Man indleverer først naturdata til Naturdatabasen, når man igen har internetforbindelse. NaturAppl bliver løbende opdateret med nye feltskemaer i forbindelse med statens overvågningsprogrammer. Hvis man ikke har internetforbindelse i felten anbefales det, at man åbner NaturAppl og opdaterer hjemmefra, så man altid har den nyeste version af feltskemaer at arbejde i. 1. Du kan læse mere om Danmarks Miljøportals infrastruktur og hvordan databaserne forvaltes i pixien Sådan fungerer Danmarks Miljøportal som du finder på hjemmesiden. 2. NaturAppl blev udviklet på foranledning af en aftale mellem Kommunernes Landsforening og Miljøministeriet 3. Vejledninger til installation af NaturAppl kan findes på Miljøportalens hjemmeside.

4 Hvis miljømedarbejderen har adgang til internettet i felten, vil NaturAppl samtidig med indleveringen, automatisk lave en tilstandsberegning over naturens tilstand. Udover naturtilstandsindekset bliver også den tilhørende strukturtilstand og artstilstand lagret i Naturdatabasen. Hvis kommunen ønsker at få vist naturtilstanden for deres kommune offentligt, skal de rette henvendelse til Miljøportalen 4. Muligheder i NaturAppl Indrapportering af naturdata på alle feltskemaerne i Naturdatabasen (der kan også inddateres på tidligere gældende feltskemaer). Eksport og import af naturdata mellem flere brugere. Masseindlevering og opdatering af status for dine registreringer Hurtig søgning på artsnavne. Fremsøgning og indhentning af ældre naturdata, der kan danne grundlag for sammenligninger og kvalitetssikring. Kobling af nye geografiske objekter fra egne GIS systemer til dataregistreriger. Sammenkobling af dataregistreringerne i NaturAppl og geografisk information fra Danmarks Arealinformation. NaturAppl udfører tilstandstandsberegning for 3-besigtigelser og for kortlægning af habitatdirektivets lysåbne naturtyper, som er en del af NOVANA overvågningsprogrammet. 4. For at få vist naturtilstand for en kommune, skal kommunen skrive til miljoeportal@miljoeportal.dk.

5 Danmarks Arealinformation Visning af naturdata Borgere og myndigheder kan via Arealinformation se de naturdata, som miljømedarbejderen har inddateret via NaturAppl, da Arealinformation trækker data fra Naturdatabasen. Man kan fremsøge naturdata enten via en geografisk søgning på Arealinformation, hvor man udvælger et specifikt område at se data for, eller via en ikke-geografisk søgning, hvor man blot søger data fra hele Danmark via siden Naturdata. Fra Arealinformation åbnes siden Naturdata, hvor man kan finde en statusrapport, man kan udtrække standardrapporter for et valgt område eller lave et dynamisk udtræk, hvor man selv vælger hvilke data man får ud i sin rapport. I fakta-boksen kan du se, hvornår det er smart at bruge de forskellige rapportfunktioner. Der findes på Miljøportalens hjemmeside, detaljerede vejledninger til, hvordan man søger naturdata frem enten via Danmarks Arealinformation eller på Naturdata. Søge- og rapportværktøjer i Naturdata Funktionen Status giver en statusrapport for 3-registreringer, hvor der for en given kommune, kan udtrækkes hvilke data og hvor mange data, som er indtastet inden for en given tidsperiode. Hvis man som myndighed er logget på, kan man desuden se antallet af uafsluttede aktiviteter. Funktionen Besigtigelser giver en standardrapport, der viser kommunale besigtigelsesdata for et givent område. Her bliver der samtidig genereret et kortudsnit. Hvis du er logget på som kommune, kan du se data for besigtigelser som kommunen endnu ikke har færdiggjort. Dynamiske udtræk er en søgefunktionalitet, hvor man selv kan definere søgekriterier, og angive hvilke data man vil se i sit dataudtræk. De downloadede data med tilhørende geografi kan kobles til eget GISsystem..

6 Arkitekturen bag Danmarks Miljøportal og naturdata Danmarks Miljøportals opgave er at udstille og opbevare fællesoffentlige miljødata. Det gør Miljøportalen ved at stille webservices til rådighed. En webservice er en fleksibel grænseflade, som gør det muligt for systemer at kommunikere med hinanden via internettet. Der er udviklet webservices til Naturdatabasen og Danmarks Arealinformation. Det betyder, at myndighederne og virksomhederne kan koble deres fagsystemer direkte på Naturdatabasen og Arealinformation, eller få udviklet en anden brugergrænseflade hos en ekstern leverandør. Naturdatabasen er databasen, hvor alle naturdata lagres. Data kan inddateres til Naturdatabasen via NaturAppl, og dette program henter ligeledes information om tidligere indleverede data fra Naturdatabasen. Data i Naturdatabasen kan hentes af myndigheder, virksomheder og borgere. Miljøportalens brugerstyring bestemmer, hvem der kan redigere i naturdata. Fremsøgning af data sker enten via Arealinformation, eller via den ikke-geografiske tilgang på Naturdata. Data fra Naturdatabasen kan også hentes via webservices, der herefter kan bruges i myndighedernes 3. parts fagsystem.

7 Værktøjer til indtastning og fremsøgning af naturdata Værktøj Benyttes til Benyttes af IT-teknik NaturAppl At indtaste naturdata digitalt offline i feltskemaerne og indlevere online til Naturdatabasen. Myndigheder Kræver at programmet er installeret lokalt på computeren og opdateret inden du går i felten. Naturdata At fremsøge registrerede naturdata enten for hele Danmark eller for et specifikt område defineret i Arealinformation. Her kan man finde standardrapporter og lave dynamiske rapporter på 3 områder, samt lave en GIS fil (GML) og en CSV fil (regneark) som man kan bruge i sit eget fagsystem. Borgere og Myndigheder Kræver at Microsoft Silverlight er installeret og evt. eget GIS-system som kan læse GML filer. Nyttige links Hjemmeside: Danmarks Arealinformation: Installation af NaturAppl: Sider/NaturAppl.aspx Vejledninger til bl.a. NaturAppl og Arealinformation:

8 På vores hjemmeside kan man finde vejledninger til hvordan man inddaterer og fremsøger naturdata på Danmarks Miljøportal og i vores dialog baseret FAQ, gives der svar på ofte stillede spørgsmål. Har du yderligere spørgsmål eller forslag er du altid velkommen til at kontakte Danmarks Miljøportal på miljoeportal@miljoeportal. dk eller på telefon , der er åben i hverdage mellem 9 og 14. Du kan også kontakte din repræsentant i den naturfaglige følgegruppe. Følgegruppen for natur består af: Ann Ammitzbo (formand) Favrskov Kommune anam@favrskov.dk Eva Christensen Favrskov kommune evch@favrskov.dk Lisbeth Bjørndahl Andersen Miljøministeriet, NST lba@nst.dk Kristian Kjeldsen Miljøministeriet, NST krkje@nst.dk Tom Birch Hansen Region Midtjylland Tom.Birch-Hansen@RU.RM.DK Niels Philip Jensen KL (observatørstatus) npj@kl.dk Februar 2014 Danmarks Miljøportal T: E: miljoeportal@miljoeportal.dk Udgiver Danmarks Miljøportal Udgave: 1.version ISBN

Lettere at indberette naturdata. Ny applikation er nem at bruge og sparer tid

Lettere at indberette naturdata. Ny applikation er nem at bruge og sparer tid Lettere at indberette naturdata. Ny applikation er nem at bruge og sparer tid Ikke alle naturmedarbejdere har taget imod Danmarks Miljøportals applikation NaturAppl med åbne arme. Til gengæld vinder den

Læs mere

Vejledning til søgning af naturdata

Vejledning til søgning af naturdata Vejledning til søgning af naturdata Søgning via Naturdata og Danmarks Arealinformation Fotograf: Kaare Thyregod Madsen Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give en kort introduktion til, hvordan

Læs mere

ÉN INDGANG TIL DATA OM NATUR OG MILJØ

ÉN INDGANG TIL DATA OM NATUR OG MILJØ ÉN INDGANG TIL DATA OM NATUR OG MILJØ ÉN INDGANG TIL DATA OM NATUR OG MILJØ Danmarks Miljøportal er en platform til opsamling og opbevaring af natur- og miljødata, så disse data kan deles mellem myndigheder,

Læs mere

Sådan fungerer Danmarks Miljøportal. en pixibog om infrastrukturen bag Danmarks Miljøportal

Sådan fungerer Danmarks Miljøportal. en pixibog om infrastrukturen bag Danmarks Miljøportal Sådan fungerer Danmarks Miljøportal en pixibog om infrastrukturen bag Danmarks Miljøportal Kort om Danmarks Miljøportal Danmarks Miljøportal giver adgang til mange forskellige fællesoffentlige data om

Læs mere

Én indgang til data om natur og miljø

Én indgang til data om natur og miljø Én indgang til data om natur og miljø Én indgang til data om natur og miljø Danmarks Miljøportal er en platform til opsamling og opbevaring af natur- og miljødata, så disse data kan deles mellem myndigheder,

Læs mere

Danmarks Miljøportal Brugerseminar Aalborg 28. oktober 2014 v/ Eva Christensen, Favrskov kommune

Danmarks Miljøportal Brugerseminar Aalborg 28. oktober 2014 v/ Eva Christensen, Favrskov kommune Danmarks Miljøportal Brugerseminar Aalborg 28. oktober 2014 v/ Eva Christensen, Favrskov kommune 2 Miljøportalens organisationsdiagram Bestyrelsen Udvikling Styregruppe til udviklingsprojekter Styregruppe

Læs mere

Indhold. Aktuelt. > Navnkonkurrence er slut og vinderen fundet. De nye navne bliver NaturAppl og Naturdata.

Indhold. Aktuelt. > Navnkonkurrence er slut og vinderen fundet. De nye navne bliver NaturAppl og Naturdata. Januar 2014 I dette nyhedsbrev kan du læse om nye muligheder i PULS (Database for punktkilder). B-boringsprojektet løber efter planen og er i gang med udvikling af fase 2. Du kan læse om den nye funktionalitet

Læs mere

Fremsøgning af data i Danmarks Naturdata v. Jesper Fredshavn

Fremsøgning af data i Danmarks Naturdata v. Jesper Fredshavn Fremsøgning af data i Danmarks Naturdata v. Jesper Fredshavn Overblik over søgemulighederne i Danmarks Naturdata På søgefanebladene kan du kombinere søgekriterier for geografisk område, tidsperiode, arter,

Læs mere

Bruger Dokumentation Præsentation af Naturdata pa DAI.

Bruger Dokumentation Præsentation af Naturdata pa DAI. Bruger Dokumentation Præsentation af Naturdata pa DAI. Introduktion Objekter på naturområdet omfatter bl.a. registrering af beskyttede naturtyper og naturobjekter (f.eks. 3 registreringer jf. Naturbeskyttelsesloven,

Læs mere

Brugers vejledning til indtastning af Naturdata på eksisterende 3- områder

Brugers vejledning til indtastning af Naturdata på eksisterende 3- områder Brugers vejledning til indtastning af Naturdata på eksisterende 3- områder Denne vejledning omfatter indtastning af naturdata på eksisterende 3-områder. Har du opdaget et nyt 3-område, skal du derfor oprette

Læs mere

Miljøudvalget 2014-15 L 94 endeligt svar på spørgsmål 82 Offentligt

Miljøudvalget 2014-15 L 94 endeligt svar på spørgsmål 82 Offentligt Miljøudvalget 2014-15 L 94 endeligt svar på spørgsmål 82 Offentligt 19. november 2010 Aftale mellem Miljøministeriet og KL om et bedre grundlag for beskyttelse af værdifuld dansk natur Indledning Indtil

Læs mere

Find besigtigelsesoplysninger for Statens 3-besigtigelser KUN for myndigheder med login. (beskrivelse af søgning uden login findes nedenfor)

Find besigtigelsesoplysninger for Statens 3-besigtigelser KUN for myndigheder med login. (beskrivelse af søgning uden login findes nedenfor) NOTAT Himmerland J.nr. NST-4104-00018 Ref. sorba/ajuel Den 24. november 2015 Naturstyrelsens 3-registreringsprojekt Vejledning til at finde besigtigelsesoplysninger for Statens 3- besigtigelser I Danmarks

Læs mere

Danmarks Miljøportal

Danmarks Miljøportal Danmarks Miljøportal 2 Dagens program 1. Generel præsentation af Danmarks Miljøportal 2. DMP som omdrejningspunkt for digitalisering? 3. Nyeste eksempel på digitalisering. 3 Danmarks Miljøportal Et partnerskab

Læs mere

Natur Naturdatabasen og forvaltningsgrundlag for opgaven efter 1.1.07.

Natur Naturdatabasen og forvaltningsgrundlag for opgaven efter 1.1.07. NOTAT Natur Naturdatabasen og forvaltningsgrundlag for opgaven efter 1.1.07. Af Pia Færch, Chefkonsulent, Kontoret for Teknik og Miljø KL. Data i naturdatabasen Når kommunerne efter 1. januar 2007 får

Læs mere

Status fra Danmarks Miljøportal ved FOSAKO-mødet den (Astrid Schuster)

Status fra Danmarks Miljøportal ved FOSAKO-mødet den (Astrid Schuster) Status fra Danmarks Miljøportal ved FOSAKO-mødet den 22.3.18 (Astrid Schuster) 2 Det vil jeg tale om Ændringer i Danmarks Arealinformation siden sidst vi mødtes der har været store ændringer med omlægning

Læs mere

Danmarks Miljøportal nu og i fremtiden

Danmarks Miljøportal nu og i fremtiden Danmarks Miljøportal nu og i fremtiden Torben Eriksen Projektleder Naturdatabasen Projektmedarbejder Arealinformation 28. maj 2008 Miljoeportal.dk 1 Danmarks Miljøportals opgave Give myndighederne adgang

Læs mere

Vejledning til søgning af naturdata via Danmarks Naturdata

Vejledning til søgning af naturdata via Danmarks Naturdata Vejledning til søgning af naturdata via Danmarks Naturdata Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give en kort introduktion til, hvordan myndighedernes naturovervågningsdata kan fremsøges vha. Danmarks

Læs mere

Vejledning til NaturAppl

Vejledning til NaturAppl Vejledning til NaturAppl Værktøj til inddatering af naturdata Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give en introduktion til funktionerne i NaturAppl. Indholdsfortegnelse Klik og hold CTRL-tasten

Læs mere

August Aktuelt

August Aktuelt August 2013 Aktuelt Nyheder fra Danmarks miljøportal Nu går sommeren på held, og Miljøportalen er efterhånden begyndt at rette fuld fokus mod det kommende brugerseminar i september. Her vil Carsten Beck

Læs mere

Vejledning til NaturAppl

Vejledning til NaturAppl Vejledning til NaturAppl Værktøj til inddatering af naturdata Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give en introduktion til funktionerne i NaturAppl. Indholdsfortegnelse Klik (hold CTRL-tasten

Læs mere

DANMARKS AREALINFORMATION

DANMARKS AREALINFORMATION DANMARKS AREALINFORMATION DATA OM MILJØET I DANMARK INTRODUKTION TIL DANMARKS AREALINFORMATION Danmarks Arealinformation 1 er en digital platform, der viser et bredt udvalg af fællesoffentlige stedbestemte

Læs mere

Indhold. Aktuelt. > Opdatering af kodeliste i overfladevandsystemerne

Indhold. Aktuelt. > Opdatering af kodeliste i overfladevandsystemerne Februar 2014 Danmarks Miljøportal kunne fra 1. januar 2014 kalde sig for Danmarks autoritative register på jordforureningsområdet. Det betyder at regionernes indberetning af jordforureningsdata alene opbevares

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer I Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Rødovre Kommune 2012-2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Rødovre Kommune Redaktion: Tage Burholt og Søren Bagger Udgiver: Miljøministeriet

Læs mere

Statistik på ajourføring januar - marts 2018

Statistik på ajourføring januar - marts 2018 Statistik på ajourføring januar - marts 2018 Statistik på ajourføring giver et overblik over antallet af redigeringer, herunder oprettelser, rettelser og sletninger, foretaget af de myndigheder, der indgår

Læs mere

Vejledning til bekæmperwebsite

Vejledning til bekæmperwebsite Vejledning til bekæmperwebsite Inddatering af rotteanmeldelser og den private rottebekæmpelse Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give en kort beskrivelse af hvordan bekæmpelsesfirmaer og R2

Læs mere

Statistik på ajourføring for juli - august 2014.

Statistik på ajourføring for juli - august 2014. Statistik på ajourføring for juli - august 2014. Statistik på ajourføring giver et overblik over antallet af redigeringer, herunder oprettelser, rettelser og sletninger, foretaget af de myndigheder, der

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Københavns Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Københavns Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs

Læs mere

Statistik på ajourføring for maj-juni 2014.

Statistik på ajourføring for maj-juni 2014. Statistik på ajourføring for maj-juni 2014. Statistik på ajourføring giver et overblik over antallet af redigeringer, herunder oprettelser, rettelser og sletninger, foretaget af de myndigheder, der indgår

Læs mere

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Redigeringsfunktioner i Danmarks Arealinformation Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give en kort introduktion til de mest brugte

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Dragør Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Dragør Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs Vej

Læs mere

Strategi 2013-2017 Danmarks Miljøportal

Strategi 2013-2017 Danmarks Miljøportal Strategi 2013-2017 Danmarks Miljøportal Introduktion Danmarks Miljøportal (DMP) har ansvaret for en digital infrastruktur på miljøområdet, der gør det muligt for myndigheder og offentlighed at få nem adgang

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Nyborg Kommune 2012-2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Nyborg Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs

Læs mere

Statistik på ajourføring for oktober 2014.

Statistik på ajourføring for oktober 2014. Statistik på ajourføring for oktober 2014. Statistik på ajourføring giver et overblik over antallet af redigeringer, herunder oprettelser, rettelser og sletninger, foretaget af de myndigheder, der indgår

Læs mere

Statistik på ajourføring januar - marts 2017

Statistik på ajourføring januar - marts 2017 Statistik på ajourføring januar - marts 2017 Statistik på ajourføring giver et overblik over antallet af redigeringer, herunder oprettelser, rettelser og sletninger, foretaget af de myndigheder, der indgår

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Frederikssund Kommune 2013-2014 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Frederikssund Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Rebild Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Rebild Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs Vej

Læs mere

Statistik på ajourføring november - december 2014

Statistik på ajourføring november - december 2014 Statistik på ajourføring november - december 2014 Statistik på ajourføring giver et overblik over antallet af redigeringer, herunder oprettelser, rettelser og sletninger, foretaget af de myndigheder, der

Læs mere

Statistik på ajourføring for marts - april 2014.

Statistik på ajourføring for marts - april 2014. Statistik på ajourføring for marts - april 2014. Statistik på ajourføring giver et overblik over antallet af redigeringer, herunder oprettelser, rettelser og sletninger, foretaget af de myndigheder, der

Læs mere

Statistik på ajourføring januar - december 2015

Statistik på ajourføring januar - december 2015 Statistik på ajourføring januar - december 2015 Statistik på ajourføring giver et overblik over antallet af redigeringer, herunder oprettelser, rettelser og sletninger, foretaget af de myndigheder, der

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Fredericia Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Fredericia Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Aarhus Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Aarhus Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs Vej

Læs mere

Statistik på ajourføring januar - december 2017

Statistik på ajourføring januar - december 2017 Statistik på ajourføring januar - december Statistik på ajourføring giver et overblik over antallet af redigeringer, herunder oprettelser, rettelser og sletninger, foretaget af de myndigheder, der indgår

Læs mere

Ver. 1-0 DMU, Kalø d. 22/10. 2009 Oprettelse og redigering af geografiske objekter i Danmarks Naturdata v. Jesper Fredshavn

Ver. 1-0 DMU, Kalø d. 22/10. 2009 Oprettelse og redigering af geografiske objekter i Danmarks Naturdata v. Jesper Fredshavn Ver. 1-0 DMU, Kalø d. 22/10. 2009 Oprettelse og redigering af geografiske objekter i Danmarks Naturdata v. Jesper Fredshavn Rettigheder til redigering af geografi Du skal være oprettet som bruger med adgang

Læs mere

Vejledning til Rottehullet

Vejledning til Rottehullet Vejledning til Rottehullet Inddatering af giftforbrug og sikringsordninger for bekæmpelsesfirmaer Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give en kort beskrivelse af, hvordan bekæmpelsesfirmaer inddaterer

Læs mere

GeoGIS2020. Installation. Udkast. Revision: 1 Udarbejdet af: BrS Dato: Kontrolleret af: Status: Løbende Reference: Godkendt af:

GeoGIS2020. Installation. Udkast. Revision: 1 Udarbejdet af: BrS Dato: Kontrolleret af: Status: Løbende Reference: Godkendt af: GeoGIS2020 Installation Udkast Revision: 1 Udarbejdet af: BrS Dato: 2015.08.31 Kontrolleret af: Status: Løbende Reference: Godkendt af: 1. GENERELT Side 2 af 16 Side 3 af 16 2. DOWNLOAD OG INSTALLATION

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Silkeborg Kommune 2012-2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Silkeborg Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels

Læs mere

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Redigeringsfunktioner i Danmarks Arealinformation Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give en kort introduktion til de mest brugte

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer 4 Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Svendborg Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Svendborg Kommune Redaktion: Søren Bagger og Hanne Morthorst Petersen Udgiver:

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Allerød Kommune 2012-2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Allerød Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer . Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Helsingør Kommune 2012-2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Helsingør Kommune Redaktion: Søren Bagger og Hanne Morthorst Petersen

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Gribskov Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Gribskov Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs

Læs mere

Vejledning i anvendelse af Kommunikationslog. August 2019

Vejledning i anvendelse af Kommunikationslog. August 2019 Vejledning i anvendelse af Kommunikationslog August 2019 Hvem skal anvende vejledningen? Vejledningen er relevant for dig, hvis du skal søge oplysninger i kommunikationsloggen Du skal have en af følgende

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Norddjurs Kommune 2012-2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Norddjurs Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Sorø Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Sorø Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs Vej 30 9220

Læs mere

Let adgang til Miljødata - Danmarks Miljøportal

Let adgang til Miljødata - Danmarks Miljøportal Let adgang til Miljødata - Danmarks Miljøportal 2 Agenda Hvem står bag Miljøportalen? Miljøportalens opgaver Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi miljøområdet Hvordan kan Videnscenter for Landbrug

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Frederikshavn Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Frederikshavn Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Randers Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Randers Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs Vej

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Vesthimmerlands Kommune 2013 Titel: Redaktion: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Vesthimmerlands Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Hedensted Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Hedensted Kommune Redaktion: Søren Bagger og Hanne Morthorst Petersen Udgiver:

Læs mere

Sletning af cookies - For tilgang til den nye brugerstyring

Sletning af cookies - For tilgang til den nye brugerstyring Sletning af cookies - For tilgang til den nye brugerstyring Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give en kort introduktion til sletning af filer, der automatisk bruger ens log ind-oplysninger,

Læs mere

GUIDE TIL CLOUD DRIVE

GUIDE TIL CLOUD DRIVE GUIDE TIL CLOUD DRIVE Dette er en guide du kan anvende til nemt at komme effektivt i gang med at anvende Cloud Drive Indholdsfortegnelse 1. Tilgængelige Cloud Drive klienter 2. Guide til Windows klienten

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TRIC LAGERRAPPORT MODUL TIL MAGENTO MODUL VERSION BRUGERVEJLEDNING TRIC - Lagerrapport

BRUGERVEJLEDNING TRIC LAGERRAPPORT MODUL TIL MAGENTO MODUL VERSION BRUGERVEJLEDNING TRIC - Lagerrapport BRUGERVEJLEDNING TRIC LAGERRAPPORT MODUL TIL MAGENTO MODUL VERSION 1.1.3 Vejledning: Lagerrapport. Version 2015.12.22 Side 1 af 6 KOM GODT I GANG MED LAGERRAPPORT Vi vil her guide dig gennem brugen af

Læs mere

Oktober 2013 HLG/XIGA. Opstartsvejledning ATS Engros 1/12

Oktober 2013 HLG/XIGA. Opstartsvejledning ATS Engros 1/12 Oktober 2013 HLG/XIGA Opstartsvejledning ATS Engros 1/12 1. ATS Engros vejledning for aktører Formålet med dette dokument er at beskrive, hvordan du kommer i gang med at anvende ATS til test af certifikat

Læs mere

Undersøgelse om tilfredshed med, viden om DMP og integrering af digitalisering

Undersøgelse om tilfredshed med, viden om DMP og integrering af digitalisering Bilag 4.1.2.e Udkast til brugerundersøgelse (fremlagt 11102013 som bilag 7.2.2 Udkast til brugerundersøgelse) Bestyrelsesmøde den 24. september 2014 Undersøgelse om tilfredshed med, viden om DMP og integrering

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD PC...4 Mac...18 PC Sådan installerer du Chili Cloud på PC Åbn den mail du har modtaget med Chili Cloud

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Holstebro Kommune 2011-2012 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Holstebro Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels

Læs mere

Anbefaling om sikring og overdragelse af analoge og supplerende digitale data på miljøområdet

Anbefaling om sikring og overdragelse af analoge og supplerende digitale data på miljøområdet Projekt kommunalreformens forvaltningsgrundlag og digital forvaltning på miljøområdet Miljøministeriet CFK j.nr. Ref.: kich/bla/cab Anbefaling om sikring og overdragelse af analoge og supplerende digitale

Læs mere

Oprettelse og redigering af besigtigelsesdata i Danmarks Naturdata, version 1.02 v. Jesper Fredshavn

Oprettelse og redigering af besigtigelsesdata i Danmarks Naturdata, version 1.02 v. Jesper Fredshavn Oprettelse og redigering af besigtigelsesdata i Danmarks Naturdata, version 1.02 v. Jesper Fredshavn DMU, Kalø d. 10. Dec. 2008 Overblik over redigeringsmulighederne Som myndighedsbruger kan du få adgang

Læs mere

Dropbox. Dit online USB-stick

Dropbox. Dit online USB-stick Dropbox Dit online USB-stick Brug af Dropbox Overvejer du at begynde at bruge Dropbox? Så savner du måske en dansk vejledning til Dropbox? Det følgende er ment som en vejledning i at komme i gang med at

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Syddjurs Kommune 2012-2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Syddjurs Kommune Redaktion: Søren Bagger Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Høje-Taastrup Kommune 2012-2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Høje-Taastrup Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Viborg Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Viborg Kommune Redaktion: Søren Bagger og Hanne Morthorst Petersen Udgiver: Miljøministeriet

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Lyngby-Taarbæk Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Lyngby-Taarbæk Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Thisted Kommune 2012-2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Thisted Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs

Læs mere

Quick Guide for Mobil Reception (Omhandler mobil reception også kaldet isymphony)

Quick Guide for Mobil Reception (Omhandler mobil reception også kaldet isymphony) Quick Guide for Mobil Reception (Omhandler mobil reception også kaldet isymphony) Generelt Mobil Reception er et værktøj som bruges til at overvåge medarbejdere, kø er og meget andet samt styre dit omstillingsanlæg

Læs mere

Version 1.04 (23. januar 2017) Udarbejdet af Mette Valbjørn, MBU Digitalisering

Version 1.04 (23. januar 2017) Udarbejdet af Mette Valbjørn, MBU Digitalisering Vejledning til registrering på Office online portalen og mulighed for download af Office 365 til privat PC for medarbejdere med en az-ident i Aarhus Kommune, Børn og Unge Version 1.04 (23. januar 2017)

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Skive Kommune 2013-2014 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Skive Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs Vej

Læs mere

Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet

Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet Kort om NemHandelsprogrammet Hvis du har et økonomisystem, som kan skabe NemHandelsfakturaer, kan du kombinere økonomisystemet med det gratis NemHandelsprogram,

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD PC...4 Mac...18 PC Sådan installerer du Chili Cloud på PC Åbn den mail du har modtaget med Chili Cloud

Læs mere

Præsentation af Danmarks Miljøportal v/ Kaja A. Hansen

Præsentation af Danmarks Miljøportal v/ Kaja A. Hansen Præsentation af Danmarks Miljøportal v/ Kaja A. Hansen Hvad er Danmarks Miljøportal? Et partnerskab mellem Miljøministeriet Kommunernes Landsforening Danske Regioner Etableret for at sikre amternes miljødata

Læs mere

Vejledning i anvendelse af Kommunikationslog. Juni 2016

Vejledning i anvendelse af Kommunikationslog. Juni 2016 Vejledning i anvendelse af Kommunikationslog Juni 2016 Vejledningen er relevant for dig, hvis du skal søge oplysninger i kommunikationsloggen Hvem skal anvende vejledningen? Du skal have en af følgende

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Næstved Kommune 2011-2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Næstved Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs

Læs mere

MANUAL. Præsentation af Temperaturloggerdata. Version 2.0

MANUAL. Præsentation af Temperaturloggerdata. Version 2.0 MANUAL Præsentation af Temperaturloggerdata Version 2.0 Indholdsfortegnelse FORORD...3 INTRODUKTION...3 KRAV OG FORUDSÆTNINGER...3 INSTALLATION...4 OPSÆTNING...8 PROGRAMOVERBLIK...10 PROGRAMKØRSEL...11

Læs mere

VEJLEDNING I MONITORERING AF VÆGTSTOP

VEJLEDNING I MONITORERING AF VÆGTSTOP VEJLEDNING I MONITORERING AF VÆGTSTOP KONTAKT NIRAS A/S T: 8732 3232 E: vaegtstop@niras.dk Introduktion til vejledningen Denne vejledning beskriver, hvordan man indsamler, indtaster og monitorerer data

Læs mere

Udgået dokument - se ny version 6. juni 2018

Udgået dokument - se ny version 6. juni 2018 Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina Dokumenttype: Teknisk anvisning til intensiv overvågning TA. nr.: A15 Version: 2 Oprettet: 17.04.2012 Forfattere: Bjarne Søgaard¹ & Kåre Fog² Gyldig fra:

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Furesø Kommune 2011-2012 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Furesø Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs

Læs mere

Hvilke krav er der til registrering og besigtigelse af beskyttet natur? Naturbeskyttelseslovens 3

Hvilke krav er der til registrering og besigtigelse af beskyttet natur? Naturbeskyttelseslovens 3 Hvilke krav er der til registrering og besigtigelse af beskyttet natur? Tine Nielsen Skafte Naturområdet, By- og Landskabsstyrelsen - En generel erstatningsfri regulering af - Søer på 100 m 2 og derover

Læs mere

Milestone Systems. Hurtig introduktion: Aktiver licenser til XProtect VMS-produkter 2019 R1. XProtect Professional og XProtect Express

Milestone Systems. Hurtig introduktion: Aktiver licenser til XProtect VMS-produkter 2019 R1. XProtect Professional og XProtect Express Milestone Systems Hurtig introduktion: Aktiver licenser til XProtect VMS-produkter 2019 R1 XProtect Professional og XProtect Express Før du går i gang Dette dokument beskriver de grundlæggende trin, som

Læs mere

Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet

Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet Kort om NemHandelsprogrammet Hvis du har et økonomisystem, som kan skabe NemHandel-dokumenter, kan du kombinere økonomisystemet med det gratis NemHandelsprogram,

Læs mere

Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina

Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina Dokumenttype: Teknisk anvisning til intensiv overvågning Forfattere: Bjarne Søgaard¹ & Kåre Fog² ¹ Institut for Bioscience, Aarhus Universitet ² Amphi Consult

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Socialt Frikort Brugervejledning for Sagsbehandlere

Socialt Frikort Brugervejledning for Sagsbehandlere Socialt Frikort Brugervejledning for Sagsbehandlere Indhold Indledning... 3 Hvad er socialt frikort?... 3 Om Løsningen... 4 Persondata i Socialt Frikort... 4 Adgang til løsningen... 4 Nøglebegreber i Socialt

Læs mere

Lasso for. Microsoft Dynamics CRM

Lasso for. Microsoft Dynamics CRM Lasso for Microsoft Dynamics CRM Installationsvejledning Opdateret d. 20.07.2017 INSTALLER LASSO I MICROSOFT DYNAMICS CRM Denne vejledning beskriver installation af Lasso, opsætning, ændring af brugere

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Køge Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Køge Kommune Redaktion: Søren Bagger og Hanne Morthorst Petersen Udgiver: Miljøministeriet

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Ringkøbing-Skjern Kommune 2012-2013 Titel: Redaktion: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Ringkøbing-Skjern Kommune Søren Bagger Udgiver: Miljøministeriet

Læs mere

NSTs 3 Registreringsprojekt

NSTs 3 Registreringsprojekt NSTs 3 Registreringsprojekt Natur- og Miljøkonference 2012 Spor F om 3 beskyttet natur Tine Nielsen Skafte Serviceeftersyn UDSAGN Den danske natur forsvinder Der bliver ikke passet på naturen Kommunerne

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Waoo leveres af dit lokale energiselskab. Er du. Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC

INSTALLATIONS GUIDE. Waoo leveres af dit lokale energiselskab. Er du. Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC INSTALLATIONS GUIDE Online harddisk (Chili Cloud) TIL PC OG MAC Waoo leveres af dit lokale energiselskab. Er du INDHOLD PC...4 Mac...17 PC Sådan installerer du Chili Cloud på PC Åbn den mail du har modtaget

Læs mere