LAG er understøtter dansk turisme

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LAG er understøtter dansk turisme"

Transkript

1 Udvalget for Landdistrikter og Øer ULØ Alm.del Bilag 107 Offentligt LAG er understøtter dansk turisme Danmark står over for sin første nationale turismestrategi. Turismen skaber arbejdspladser og vækst i hele landet, og rummer store potentialer for yderligere vækst og arbejdspladser i årene fremover, hvis en realiserbar strategi for turismen sættes i søen. Som forarbejde til den nationale turismestrategi har Det Nationale Turismeforum udarbejdet en statusanalyse for den danske turisme, som blev offentliggjort i marts I forbindelse med offentliggørelsen udtalte Erhvervs- og Vækstminister Troels Lund Poulsen: Det er vigtigt, at vi gør en aktiv indsats for at styrke turisterhvervets muligheder i vores kystnære områder, som ikke oplever vækst. 1 Allerede et par måneder inden, i januar 2016, fremlagde Kommunernes Landsforening (KL), deres anbefalinger til den nationale turismestrategi. Anbefalingerne favner mange relevante, men samtidigt også meget bredt favnende indsatsområder, som kommunerne finder væsentlige når turismens potentialer skal forløses. Samtidigt peger udspillet også på flere af de udfordringer, der skal adresseres, for at idéerne kan gøres til virkelighed. Netop det, at gøre mange forskelligartede idéer til virkelighed, er de lokale aktionsgruppers spidskompetence. De lokale aktionsgrupper (LAG er) er en del af det danske landdistriktsprogram, men beskæftiger sig med alt andet end landbrug. LAG erne uddelte i 2015 mere end 70 mio. kr. til realiseringen af gode projekter, hvoraf rigtig mange af projekterne helt eller delvist handler om at give turismen et løft. Udvikling af turisme, erhverv, lokale servicefaciliteter og bosætning er de højest prioriterede indsatsområder for LAG erne. Udviklingen drives og understøttes desuden gennem de synergier, der, med LAG ernes lokale forankring og brede netværk, kan skabes. Dette gør effekterne af udviklingsindsatsen endnu større og mere levedygtige fremover. De lokale aktionsgrupper er derfor et oplagt bud på et veletableret, landsdækkende erhvervsfremmesystem, som kan og vil understøtte realiseringen af det store vækstpotentiale inden for turisme særligt i Danmarks landdistrikter. Og de lokale aktionsgrupper er klar til at gøre det i endnu højere grad, hvis regeringen og Folketinget, i forbindelse med udmøntningen af den nationale turismestrategi, vil have yderligere midler ud at arbejde for turismefremme i de kystnære områder og landdistrikterne fra dag ét. Solnedgang ved Havnsø. Foto: Colourbox. 1 Erhvervs- og Vækstministeriet, pressemeddelelse d Turismeanalyse viser store regionale og kommunale forskelle.

2 Turismeerhvervet er vigtigt, især i landdistrikterne KL og Det Nationale Turismeforum er enige om, at der er vækst i dansk turisme, men også at det kunne gå bedre. Begge bemærker ligeledes, at en stor del af de kommuner, hvor turismen har størst økonomisk betydning, ligger i landdistrikter. Det gør turismeerhvervet til et erhverv, som kan bidrage til et Danmark i balance. KL har opgjort turismeomsætningens andel af den samlede omsætning i alle kommunerne. Til dette kan der bemærkes, at kun i to ud af de 20 kommuner, hvor turismeomsætningen udgør mere end 3,3 % af omsætningen i kommunen, er der ikke en lokal aktionsgruppe (Helsingør og Dragør). Af de 11 kommuner, hvor omsætningen fra turismeerhvervet udgør mellem 2,3 og 3,3 % af den samlede omsætning i kommunen, er det kun tre, der ikke har en lokal aktionsgruppe (Roskilde, Frederikssund og København). De lokale aktionsgrupper er altså i høj grad til stede, der hvor turismen er et vigtigt erhverv i kommunen. LAG erne er klar til at understøtte den fortsatte udvikling af turismen, i alle de kommuner, der har en LAG; både de kommuner hvor turismen allerede nu fylder meget, men også i de kommuner, hvor potentialet fortsat er uforløst. De lokale aktionsgrupper prioriterer at støtte turismeerhvervet I landets største lokale aktionsgruppe, LAG Midt-Nordvestsjælland som dækker kommunerne Odsherred, Holbæk, Lejre, Sorø og Kalundborg, gik en tredjedel af tilskudsmidlerne i 2015 til direkte at støtte udvikling inden for turismeerhvervet, og mere end fire ud af fem af de støttede projekter bidrager til udviklingen af turismen i området. En anden tredjedel af støttemidlerne gik til at skabe bedre servicefaciliteter og rammevilkår i området, hvilket i høj grad også understøtter turismen. De forbedrede servicefaciliteter tæller blandt andet et Maritimt Aktivitetshus på Røsnæs Havn, der som et blåt anker for oplevelsesruten Røsnæs Rundt vil komme mange turister til glæde hvert år; samt en storskærmsbiograf på Holbæk Havn, hvor turister og lokale får mulighed for gratis at følge store sportsbegivenheder og gode film under den danske sommerhimmel, for bare at nævne et par eksempler. Mere end halvdelen af de uddelte tilskudsmidler fra LAG Midt-Nordvestsjælland gik i 2015 således til direkte eller indirekte at understøtte udviklingen af turismen for området som helhed. Flere af landets andre lokale aktionsgrupper har i 2015 støtte turisme-relaterede projekter med helt op til 85 % af deres tilskudsrammer for Maritimt Aktivitetshus Røsnæs, som er under opførelse. Tegning fra ansøgningsmateriale.

3 Lokal forankring sikre synergier og skaber samarbejde KL oplyser i udspillet til den nationale turismestrategi, at kommunerne er den største bidragsyder i direkte finansiering til dansk turisme, med investeringer for mere end 300 mio. kr. i Af samme grund opfordres der til, at den nationale turismestrategi skal understøtte kommunernes arbejde på turismeområdet. Dette gør de lokale aktionsgrupper allerede. Dels har kommunerne, og regionerne, i de områder hvor der er etableret lokale aktionsgrupper, alle et medlem siddende i den lokale aktionsgruppes bestyrelse. LAG ens udviklingsstrategi skal desuden godkendes af både kommuner og region, netop for at sikre et tæt samarbejde og understøttelse af lokale og regionale udviklingsstrategier. Der findes mange gode eksempler på de lokale aktionsgruppers evne til at samle aktører på tværs af kommunegrænser. På Fyn har de to lokale aktionsgrupper, LAG SØM og LAG MANK (SØM: Syd-, Øst- og Midtfyn, MANK: Middelfart, Assens, Nordfyn og Kerteminde), i 2015 taget initiativ til, samt støttet, etableringen af Blå Støttepunkter Fyn rundt topmoderne naturpladser med shelterfaciliteter langs kysten. Bag projektet står en arbejdsgruppe bestående af de fem involverede kommuner, de fem lokale turistorganisationer samt LAG SØM og LAG MANK. De arkitekttegnede shelters ved Fyns kyster. Billede fra bookenshelter.dk Lokalt forankrede destinationssamarbejder og tværkommunale turismesamarbejder understøttes Tværkommunale destinationssamarbejder fremhæves som et indsatsområde, der bør adresseres og prioriteres i den nationale turismestrategi. Disse samarbejder skaber kritisk masse og større effekt af indsatsen, samt en bedre og mere sammenhængende oplevelse for turisterne. Det er noget, de lokale aktionsgrupper allerede har opbygget god erfaring med. I Vestsjælland støttede den lokale aktionsgruppe, Udvikling Nordvestsjælland, etableringen af Naturpark Åmosen, der har skabt nogle helt unikke rammer for natur- og kulturoplevelser på tværs af kommunegrænserne mellem Kalundborg, Holbæk og Sorø. Ud over at synliggøre området som en attraktion for turisterne, har etableringen af Naturparken også bidraget til øget iværksætteri i lokalområdet. Her kan flere borgere se sig selv i etableringen af nye virksomheder, der kan understøtte turisternes oplevelse i området, fx med Bed-and-breakfast, cykeludlejning, sejlads m.m. Nord for Naturpark Åmosen, i Odsherred, støttede den samme LAG etableringen og udviklingen af Danmarks første UNESCO certificerede Geopark, Geopark Odsherred, og øst for Naturparken støttede man omdannelsen af Brorfelde Observatorium, der er under forvandling fra feltstation til astronomi-attraktion. Den lokale aktionsgruppe som fællesnævner for disse tre projekter har yderligere ansporet dem til samarbejde efter etableringen. Således er de nu i fællesskab i gang med at udvikle nye aktiviteter og pakkeløsninger til turisterne med udgangspunkt i områdets geologi. Brorfelde Observatorium.

4 Sammen om finansieringen Når Danmark og EU gennem de lokale aktionsgrupper støtter udviklingen i landdistrikterne, og turismen i landdistrikterne, sker det altid i samarbejde med andre investorer. LAG erne kan nemlig højst yde støtte til halvdelen af projektudgifterne. De andre investorer er bl.a. virksomheder, organisationer, foreninger, andre fonde og private borgere. Hvilke investorer, der deltager i finansieringen af et givent projekt, afhænger i høj grad af projektet. Der er dog ingen tvivl om, at LAG-ordningen er et eksempel på en veletableret og meget fleksibel model for, hvordan offentlig-private investeringer, også i et kvalitetsløft af turismen, kan udfoldes. En rapport, udarbejdet for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter omkring de offentlig-private investeringer, der fortages gennem de lokale aktionsgrupper, viste at midlerne fra LAG erne som regel geares med tre kroner for hver krone LAG erne støttede med. Rapporten viste, at i hvert af årene fra har der været anvendt 143 mio. kr. til projekter med tilskud fra LAG erne. Heraf er der i gennemsnit udbetalt 33 mio. kr. fra LAG-midler, svarede til ca. én fjerdedel af den samlede finansiering til projekterne. I gennemsnit i hvert af årene er LAG-midlerne suppleret med anden offentlig medfinansiering (fra fx kommuner, regioner og landsdækkende almennyttige fonde) på 28 mio. kr. og privat finansiering på 82 mio. kr. 2 De lokale aktionsgrupper kan støtte alt lige fra bedre en isbod på stranden, et aktivitetshus i nationalparken, bredbånd og mobildækning i feriehusområderne, produktudvikling, virksomhedsetablering og -udvikling, events, servicefaciliteter, markedsføring, destinationssamarbejder og kompetenceløft, med mere. Det aktuelle, lokale behov er med andre ord i fokus. Kultur er en del af LAG ernes DNA Kulturturister er en god forretning, i det de har et større døgnforbrug, når de er på ferie, end turister generelt har. Af samme årsag opfordrer KL til, at tilbud for kulturturisme indtænkes i de andre turismeområder. Når turisterne adspørges om deres oplevelser i Danmark, udtrykker de stor tilfredshed med vores smukke kyster, strande og flotte landskaber, mens udvalget af kulturelle seværdigheder og kultur- og fritidsaktiviteter ikke vækker samme tilfredshed. De lokale aktionsgrupper har de lokale kulturværdier og stedsbundne ressourcer som en hjørnesten i deres fundament, og er derfor i høj grad bevidste om at indtænke de lokale, kulturelle potentialer i de projekter, der støttes. LAG erne er således med til at øge udbuddet og kvaliteten af kultur- og fritidsaktiviteter, som efterspurgt af turisterne. De lokale aktionsgruppers store lokalkendskab og netværk understøtter samtidigt synergier omkring disse kulturelle fokuspunkter, så synlighed og effekt øges. Et eksempel er projektet Vævernes hus, som foreningen Vævere i Kattrup Gods med Vævernes Hus til højre. Vestsjælland står bag. Udgangspunktet er et kunsthåndværk, der tidligere har været en lokal styrkeposition, men som gennem de seneste 100 år har været i stor tilbagegang. Nu er foreningen ved at etablere en turistvirksomhed, der kan få kunsthåndværket til at blomstre igen. Foreningen har et meget tæt samarbejde med de lokale museer, hvor der har været meget roste og besøgte særudstillinger. Hele projektets omdrejningspunkt er dog etableringen af et besøgssted, som kan vise levende kunsthåndværk og kulturformidling vævning. Den lokale aktionsgruppe fik formidlet kontakt til et lokalt stort lokalt gods, hvor nogle tiloversblevne bygninger nu kan få nyt liv med etableringen af Vævernes Hus. Godset har ellers ikke været åbent for offentligheden, men godsejeren blev så varm på idéen, at turisterne nu får en ekstra kulturel dimension med i købet, når de fremover besøger Vævernes Hus på Kattrup Gods. 2 De lokale aktionsgrupper introduktion og status for perioden , Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, februar 2013.

5 Kvalitetsløft af servicefaciliteter og bredbåndsdækning Bedre og mere synlige attraktioner gør ikke hele forskellen, når det handler om at tiltrække flere turister til Danmark. Den basale service skal også have et løft, og det kan LAG erne bidrage til. Til eksempel oplever næsten en tredjedel af befolkningen i landdistrikterne problemer med mobildækningen, hvilket selvfølgelig også gør sig gældende for turister, der opholder sig i fx sommerhusområder m.m. På Asnæs syd for Kalundborg blev der i 2014 etableret 4G mobil bredbåndsforbindelse med støtte fra den lokale aktionsgruppe, hvilket har haft en kæmpe betydning for området, dets beboere, virksomheder og gæster. Erhvervsturisme og professionalisering I midten af juni har Allinge på Bornholm de seneste fire år lagt gader, stræder og pladser til Folkemødet. Inspirationen kom fra den svenske Almedalsveckan, og på bare fire år er Folkemødet blevet et tilløbsstykke uden lige, med en stigning på mere end overnatninger og en bruttoværditilvækst på mere end 20 mio. kr. som følge. Startskuddet til Folkemødet var et udviklingsarbejde støttet af LAG Bornholm. Et godt stykke derfra, på Dragsholm Slot i Odsherred, var man i foråret 2016 meget tæt på at opnå en Folkemødet i Allinge. Foto: Colourbox. Michelin-stjerne til den ene af slottets to restauranter, og slottets ejer, Mads Bøttger, lægger ikke skjul på, at ambitionen fortsat er at få den eftertragtede stjerne i hus. En vigtig del af den gastronomiske oplevelse på Dragsholm er de lokale råvarer, ikke mindst krydderurterne fra slottets urtehave, som blev anlagt i 2009 med støtte fra den lokale aktionsgruppe. Samme år fik Kragerup Gods, hvor regeringen i januar holdt regeringsseminar, også støtte fra den lokale aktionsgruppe. Uden LAG-midler fra Udvikling Nordvestsjælland var der ikke blevet nogen Go High-bane på Kragerup, og uden Go High-banen var hotel- og konferencevirksomheden på Kragerup ikke kommet så godt gennem de økonomiske kriseår, sådan sammenfatter ejeren af Kragerup Gods, Birgitte Dinesen, betydningen af de knap kr., som Udvikling Nordvestsjælland bevilgede til projektet i marts Go High banernes 4,8 km gennem trætoppene besøges af flere end gæster årligt. Urtehaven på Dragsholm Slot i Odsherred, med den inddæmmede Lammefjord i baggrunden.

6 Invitation til dialog Som vi har illustreret det på de foregående sider, så har de lokale aktionsgrupper landet over stor erfaring med at understøtte realiseringen af Danmarks turismepotentialer i de kystnære områder og i landdistrikterne. LAG erne har tæt føling med de aktuelle lokale behov og potentialer, og vores indsats er tæt koordineret med kommunerne og regionernes strategier på området. Samtidigt har vi en god og løbende dialog og erfaringsudveksling de lokale aktionsgrupper i mellem, sådan at de gode idéer, erfaringer og best practice hurtigt kan sprede sig, fra Sønderborg til Skagen, fra Allinge til Lemvig. Men erfaringsudvekslingen og synergierne, som kan opnås ved turismeudvikling gennem de lokale aktionsgrupper, stopper ikke ved Danmarks grænser. Som LAG er er vi en del af et stort europæisk netværk af lokale aktionsgrupper, hvor igennem vi kan finde samarbejdspartnere for de danske turismeaktører i det meste af Europa. Det administrative setup omkring LAG erne som erhvervsfremmesystem er på plads, og forankret i Erhvervsstyrelsen under Erhvervs- og Vækstministeriet, hvor det Nationale Turisme Forum også har sit ophæng. De nationale linjer og ønsker for udviklingen af turismen i Danmarks kystnære og landlige områder kan derfor nemt kanaliseres ud gennem LAG erne, mens udviklingen kan følges tæt. Vi er klar til at tage en dialog om vores fælles muligheder for at sikre, at ord bliver til handling, når talen falder på gøre en aktiv indsats for at styrke turisterhvervets muligheder i vores kystnære områder, som ikke oplever vækst. Vil du tage dialogen med os? Med venlig hilsen Danmarks lokale aktionsgrupper Kontakt: Flemming Engtoft Larsen, Formand for LAG Midt-Nordvestsjælland: eller flemmingengtoft@gmail.com Nynne Larsby Friis, Sekretariatsleder for LAG Midt-Nordvestsjælland: eller nlf@lag-midtnordvestsjaelland.dk

Bilag til ansøgning om udbud af Serviceøkonom på Erhvervsakademi SydVest:

Bilag til ansøgning om udbud af Serviceøkonom på Erhvervsakademi SydVest: Bilag til ansøgning om udbud af Serviceøkonom på Erhvervsakademi SydVest: Bilag 1: Uddrag af Kystturismen i Danmark Udarbejdet af Center for Regional- og Turismeforskning for Videncenter for Kystturisme

Læs mere

Landudvikling Slagelse. - sammen udvikler vi det gode liv på landet i Slagelse Kommune

Landudvikling Slagelse. - sammen udvikler vi det gode liv på landet i Slagelse Kommune Landudvikling Slagelse - sammen udvikler vi det gode liv på landet i Slagelse Kommune Hvem er vi? Landudvikling Slagelse er en Lokal AktionsGruppe (LAG), der som lokal forening skaber udvikling i landdistrikterne

Læs mere

Landudvikling Slagelse. - sammen udvikler vi det gode liv på landet i Slagelse Kommune

Landudvikling Slagelse. - sammen udvikler vi det gode liv på landet i Slagelse Kommune Landudvikling Slagelse - sammen udvikler vi det gode liv på landet i Slagelse Kommune Hvem er vi? Landudvikling Slagelse er en Lokal AktionsGruppe (LAG), der som lokal forening skaber udvikling i landdistrikterne

Læs mere

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 November 2013 Indledning Med denne strategi for udvikling af turisme og oplevelser formulerer Greve Kommune nu for første gang en vision

Læs mere

YDEROMRÅDERNES POTENTIALER

YDEROMRÅDERNES POTENTIALER YDEROMRÅDERNES POTENTIALER ansøgningsrunde 2013 www.realdania.dk Stedet Tæller er en Realdania-kampagne, der frem til 2016 skal være med til at udvikle og udnytte de stedbundne potentialer, der kan bidrage

Læs mere

Erhvervs- og Turismepolitik

Erhvervs- og Turismepolitik Erhvervs- og Turismepolitik Fredensborg Kommune 2013-2016 l Godkendt af Byrådet den 24. juni 2013 1 Forord Det er med stor fornøjelse og glæde, at vi på vegne af Fritids- og Erhvervsudvalget og Kultur-

Læs mere

Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening

Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening Strategiplan mellem Lemvig Kommune og Lemvig Thyborøn Turistforening Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening Denne strategiplan er blevet til i en

Læs mere

Roskilde Kommune. Fishing Zealand er startet som et samarbejde mellem Danmarks Sportsfiskerforbund,

Roskilde Kommune. Fishing Zealand er startet som et samarbejde mellem Danmarks Sportsfiskerforbund, Roskilde Kommune Valdemarsgade 43 Postboks 200 4760 Vordingborg Tlf. 55 36 36 36 www.vordingborg.dk Sagsnr.: 11/11437 Dokumentnr.: 37607/13 Sagsbehandler: Paul Debois Dir. 55 36 24 12 E-mail: pde@vordingborg.dk

Læs mere

Bornholm rigere på oplevelser. Bornholms turismestrategi 2013-2016

Bornholm rigere på oplevelser. Bornholms turismestrategi 2013-2016 Bornholm rigere på oplevelser Bornholms turismestrategi 2013-2016 STRATEGI Bornholms nye turismestrategi tager over, hvor strategien fra 2006 slipper. Ambitionen med Bornholm I/S var at skabe grundlag

Læs mere

S T R AT E G I 2016-2019

S T R AT E G I 2016-2019 STRATEGI 2016-2019 INDHOLD 03 HVEM ER VI? HVAD VIL VI? 04 STRATEGI LANGSIGTEDE SIGTELINJER 06 STRATEGI PRIORITERINGER FOR 2016-2019 08 ÅBENHED. SAMARBEJDE. DIALOG 10 NATURFONDEN OM 10 ÅR 12 FAKTA 14 FONDENS

Læs mere

Småøernes Aktionsgruppe

Småøernes Aktionsgruppe Vejledning om støtte via Småøernes Aktionsgruppe Vi støtter projekter, som viser nye veje og skaber fremskridt på de 27 småøer synliggør muligheder og kvaliteter på småøerne styrker samarbejde og fællesskab

Læs mere

BERETNING FRA BESTYRELSEN FOR INTEGRERET LAG HALSNÆS-GRIBSKOV Generalforsamling den 27. april 2016

BERETNING FRA BESTYRELSEN FOR INTEGRERET LAG HALSNÆS-GRIBSKOV Generalforsamling den 27. april 2016 BERETNING FRA BESTYRELSEN FOR INTEGRERET LAG HALSNÆS-GRIBSKOV Generalforsamling den 27. april 2016 Perioden maj 2015 april 2016 En lokal aktionsgruppe (en LAG) er et partnerskab mellem borgere, virksomheder,

Læs mere

Turismen i kommunerne skal skabe vækst og nye arbejdspladser -

Turismen i kommunerne skal skabe vækst og nye arbejdspladser - Turismen i kommunerne skal skabe vækst og nye arbejdspladser KL s anbefalinger til regeringen og den nationale turismestrategi Turismen i kommunerne skaber vækst og nye arbejdspladser KL s anbefalinger

Læs mere

9.3 millioner danske overnatninger. 2008 blev dermed endnu et rekordår for danske campingovernatninger

9.3 millioner danske overnatninger. 2008 blev dermed endnu et rekordår for danske campingovernatninger 1. Hovedlinjerne 2008 2. Tal for overnatninger 3. Forbrug og omsætning 4. Beskæftigelse 5. Campingpladser regionalt / lokalt 1. Hovedlinjerne 2008 På trods af den finansielle og økonomiske krise, der for

Læs mere

,, 34 procent har. ,, Danskere står for. ,, I de første fem. Hotellerne går frem. oplevet en omsætningsfremgang. på mindst 6 procent

,, 34 procent har. ,, Danskere står for. ,, I de første fem. Hotellerne går frem. oplevet en omsætningsfremgang. på mindst 6 procent Økonomisk analyse fra HORESTA juli 2006,, 34 procent har oplevet en omsætningsfremgang på mindst 6 procent Hotellerne går frem De danske hoteller har oplevet en positiv udvikling i såvel omsætning som

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål H fra Udvalget for Landdistrikter og Øer

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål H fra Udvalget for Landdistrikter og Øer Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12 (Omtryk - 02/02/2012 - Redigeret svar fra miljøministeren) ULØ alm. del, endeligt svar på spørgsmål 56 Offentligt J.nr. NST- 101-00584 Den 9.1.2012 Miljøministerens

Læs mere

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi 2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi Vækstforum Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Telefon 70 15 50 00 E-mail vaekstforum@regionsjaelland.dk www.regionsjaelland.dk Fotos: Jan Djenner Tryk: Glumsø

Læs mere

Nu bliver det lettere at prøve sine maritime drømme af i praksis

Nu bliver det lettere at prøve sine maritime drømme af i praksis Nu bliver det lettere at prøve sine maritime drømme af i praksis For Frederiksværk Lystbådehavn og havnens klubber er gået med i et nyt, ambitiøst Vild med Vand - projekt. Baggrunden for projekt Vild med

Læs mere

Fakta om Tøndermarsk Initiativet

Fakta om Tøndermarsk Initiativet Fakta om Tøndermarsk Initiativet Budget: Samlet budget: 210,9 millioner kr. Heraf kommer 111,3 millioner kr. fra Tønder kommune. Realdania har bevilget 65 millioner kr., og A.P. Møller og Hustru Chastine

Læs mere

LAG Midt-Nordvestsjælland

LAG Midt-Nordvestsjælland LAG Midt-Nordvestsjælland Tilskud til udvikling af liv og erhverv i landdistrikterne Lokale aktionsgrupper (LAG er) er lokalt forankrede foreninger, som skaber udvikling og innovation i lokalsamfundene

Læs mere

Lokal Udviklingsstrategi for. LAG Vejen. Under landdistriktsprogrammet For perioden 2007-2008. Kongeåen ved Foldingbro. Version 2, 2009 - pixiudgave

Lokal Udviklingsstrategi for. LAG Vejen. Under landdistriktsprogrammet For perioden 2007-2008. Kongeåen ved Foldingbro. Version 2, 2009 - pixiudgave Lokal Udviklingsstrategi for LAG Vejen Under landdistriktsprogrammet For perioden 2007-2008 Kongeåen ved Foldingbro Version 2, 2009 - pixiudgave 1 Indhold Formalia; Navn og adresse... 3 Strategi... 4 Overordnede

Læs mere

Til Frederikssund Kommune. En kort introduktion til Fishing Zealand. Baggrund:

Til Frederikssund Kommune. En kort introduktion til Fishing Zealand. Baggrund: Til Frederikssund Kommune En kort introduktion til Fishing Zealand. Baggrund: Rapporten Samfundsøkonomisk betydning af lystfiskeri i Danmark, Fødevareministeriet 2010 understreger, at lystfiskerne genererer

Læs mere

Lokal udviklingsstrategi for. LAG Billund. under landdistriktsprogrammet for perioden 2007-2013. 2. udgave - november 2008.

Lokal udviklingsstrategi for. LAG Billund. under landdistriktsprogrammet for perioden 2007-2013. 2. udgave - november 2008. Lokal udviklingsstrategi for LAG Billund under landdistriktsprogrammet for perioden 2007-2013. 2. udgave - november 2008 Pixiudgave Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Formalia... 3 Strategi...

Læs mere

Den Europæiske Socialfond 0 kr. 0 kr. Den Europæiske Regionalfond 3.881.875,50 kr. 0 kr. Regionale erhvervsudviklingsmidler 0 kr. 0 kr.

Den Europæiske Socialfond 0 kr. 0 kr. Den Europæiske Regionalfond 3.881.875,50 kr. 0 kr. Regionale erhvervsudviklingsmidler 0 kr. 0 kr. Bilag 22d Indstillingsskema til vækstforum Ansøgt beløb Den Europæiske Socialfond 0 kr. 0 kr. Den Europæiske Regionalfond 3.881.875,50 kr. 0 kr. Regionale erhvervsudviklingsmidler 0 kr. 0 kr. Indstillet

Læs mere

Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 350 Offentligt. Kort fortalt

Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 350 Offentligt. Kort fortalt Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 350 Offentligt Kort fortalt Forslag til Landsplanredegørelse 2013 Danmark i omstilling Danskerne flytter fra landet til byerne hurtigere end tidligere. Det giver

Læs mere

LAG Struer beretning 2011

LAG Struer beretning 2011 LAG Struer beretning 2011 a. Overordnet redegørelse for aktionsgruppens og bestyrelsens virke i det foregående år med hensyn til udviklingsstrategien, inddragelse af det lokale liv/offentlige myndigheder

Læs mere

Mulighedernes Danmark

Mulighedernes Danmark Mulighedernes Danmark Stine Lea Jacobi Programchef Realdania 12. oktober 2017 Agenda Hvem er Realdania? Udfordringer og muligheder Tre tilgange til udvikling To nye indsatser Opsamling Realdanias mission

Læs mere

Salg af Skarresø Camping og Skarridsøhjemmet

Salg af Skarresø Camping og Skarridsøhjemmet VÆKST OG BÆREDYGTIGHED Notat Dato: 30. september 2015 Sagsb.: lofra Sagsnr.: 15/25874 Dir.tlf.: +45 7236 3636 E-mail: lofra@holb.dk Salg af Skarresø Camping og Skarridsøhjemmet Kort opsummering af notatets

Læs mere

Camping 2005. En gennemgang af campingsæsonen 2005 med henblik på overnatninger, beskæftigelse og omsætning

Camping 2005. En gennemgang af campingsæsonen 2005 med henblik på overnatninger, beskæftigelse og omsætning Camping 2005 En gennemgang af campingsæsonen 2005 med henblik på overnatninger, beskæftigelse og omsætning Campingrådet juni 2006 1 Indholdsfortegnelse: 1. Sammenfatning side 3 2. Overnatninger side 3

Læs mere

Bilag 4: Tovholdergruppen for Turisme Handlingskatalog

Bilag 4: Tovholdergruppen for Turisme Handlingskatalog Bilag 4: Tovholdergruppen for Turisme Handlingskatalog Handlingskatalog for Turisme BRNs tovholdergruppe for turisme har, i samarbejde med repræsentanter fra BRN erhvervsforum, udarbejdet et handlingskatalog

Læs mere

Fælles retning for turismen i Region Sjælland. Fælles viden Fælles kernefortælling Fælles indsatser Anbefalinger

Fælles retning for turismen i Region Sjælland. Fælles viden Fælles kernefortælling Fælles indsatser Anbefalinger Fælles retning for turismen i Region Sjælland Fælles viden Fælles kernefortælling Fælles indsatser Anbefalinger Version 16. juni 2017 1 Motivation Turisme vækster i Danmark og internationalt, men i Region

Læs mere

VIDENSHUS. Sønderborg Havn

VIDENSHUS. Sønderborg Havn VIDENSHUS Sønderborg Havn En masterplan af den verdenskendte arkitekt Frank Gehry Introduktion: Sønderborg Havneselskab og Rambøll er gået sammen om at udvikle et projekt for et Videnshus på Sønderborg

Læs mere

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune NORDDJURS KOMMUNE Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune Landdistriktspolitik 2013 2016 1. Indhold 2. Indledning...2 3. Fakta om Norddjurs Kommune...3 4. Mål og udviklingstemaer...4 4.1. Dialog, samarbejde

Læs mere

Notat. Dato: 15-6-2015. Supplerende materiale om Gudenåsamarbejdets fremtid

Notat. Dato: 15-6-2015. Supplerende materiale om Gudenåsamarbejdets fremtid Natur og Vand Dato: 15-06-2015 Sagsnr.: 15/33599 Sagsbehandler: vpjojo Notat Dato: 15-6-2015 Supplerende materiale om Gudenåsamarbejdets fremtid Som supplement til dagsordenen om Gudenåsamarbejdets fremtid

Læs mere

Projekt: Uddybning af sejlrenden i Nymindestrømmen, Ringkøbing fjord

Projekt: Uddybning af sejlrenden i Nymindestrømmen, Ringkøbing fjord Projekt: Uddybning af sejlrenden i Nymindestrømmen, Ringkøbing fjord 1.1. Hvilken fond ansøger du under? FLAG - Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF) 1.2. Hvilken LAG ansøger du under? LAG Lemvig,

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur- og Fritidspolitik Nordfyns Kommune Revideret den 15. august 2014 Dokument nr. 480-2014-852344 Sags nr. 480-2013-36230 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 VISIONEN... 4 VÆRDIER... 5 NORDFYNS KOMMUNE

Læs mere

Ansøgning om tilskud til Projekt Troldbjerg Hvide Sande fra RKSK Vækstpuljen

Ansøgning om tilskud til Projekt Troldbjerg Hvide Sande fra RKSK Vækstpuljen Ansøgning om tilskud til Projekt Troldbjerg Hvide Sande fra RKSK Vækstpuljen Kontaktinformation på ansøger Organisation: Ringkøbing Fjord Turisme Adresse: Nørregade 2B Postnr.: 6960 Hvide Sande Kontaktperson:

Læs mere

Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017

Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017 Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017 Der arbejdes målrettet og strategisk med kulturudviklingen i kommunen. I forlængelse af byrådets beslutning af juni 2011 udnyttes synergien i sammenhæng

Læs mere

Erhvervs- og turismestrategi

Erhvervs- og turismestrategi Januar 2016 Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget Erhvervs- og turismestrategi Introduktion Beskæftigelses-og erhvervsudvalget har i 2015 indsamlet input til en ny erhvervs- og turismestrategi. Erhvervs-

Læs mere

Planlægning for kystturisme - Kontorchef Holger Bisgaard, Erhvervsstyrelsen

Planlægning for kystturisme - Kontorchef Holger Bisgaard, Erhvervsstyrelsen Planlægning for kystturisme - Kontorchef Holger Bisgaard, Erhvervsstyrelsen Planlægning for kystturisme - Regeringen har fokus på turismen Regeringen ønsker vækst og udvikling i hele Danmark. Kyst- og

Læs mere

Turismepolitik 2009-2013 for Lemvig Kommune

Turismepolitik 2009-2013 for Lemvig Kommune Turismepolitik 2009-2013 for Lemvig Kommune "Turismen i Lemvig kommune er et vigtigt indsatsområde for kommunen og dens udvikling indenfor erhvervsudvikling, bosætning, kultur og uddannelse" Lemvig Kommune

Læs mere

Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Hals

Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Hals Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Hals September 2014 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 1 Om rapporten... 1 Turismens økonomiske betydning i Hals... 2 Turismeforbrug... 2 Samfundsøkonomiske

Læs mere

Turismestrategi frem mod 2021

Turismestrategi frem mod 2021 Turismestrategi frem mod 2021 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. Overordnet om turistpolitiske overvejelser... 4 1.1 Regionale samarbejder... 5 1.1.1. Destination Fyn... 5 1.1.2 Naturturisme I/S... 6 2.

Læs mere

Oplæg fra Det Nationale Turismeforum til erhvervsministeren om turismefremmeindsatsen

Oplæg fra Det Nationale Turismeforum til erhvervsministeren om turismefremmeindsatsen 20. april 2018 Oplæg fra Det Nationale Turismeforum til erhvervsministeren om turismefremmeindsatsen Turismen er et vigtigt erhverv, der bidrager til at skabe vækst, beskæftigelse og oplevelser i Danmark.

Læs mere

Vedlagt er et for-projektoplæg til oprettelsen og udviklingen af Nordsjællands Maritime Klynge.

Vedlagt er et for-projektoplæg til oprettelsen og udviklingen af Nordsjællands Maritime Klynge. København, d. 19. november, 2014 Kære Byråd v/borgmesteren i Halsnæs, Gribskov og Helsingør kommune. Ansøgning om støtte i 1 år, til at udvikle projektet: Nordsjællands Maritime Klynge (Maritime Cluster

Læs mere

Vilkår for projektstøtte i Nyborg kommune

Vilkår for projektstøtte i Nyborg kommune LAG Nyborg Vilkår for projektstøtte i Nyborg kommune LAG Nyborg - kort fortalt Denne folder informerer om LAG Nyborg og vilkårene for at søge projektstøtte herfra. (LAG står iøvrigt for: Lokal AktionsGruppe).

Læs mere

EU s Landdistriktsprogram 2014-2020 og Landdistriktspuljen

EU s Landdistriktsprogram 2014-2020 og Landdistriktspuljen Præsentation til Fondsmesse 2014 den 30. oktober 2014 EU s Landdistriktsprogram 2014-2020 og Landdistriktspuljen v/ Gert Kristoffersen 1 Lokaldrevet udvikling via lokale aktionsgrupper er en tilskudsordning

Læs mere

Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme.

Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse deb@erst.dk 19. august 2019 19/01035-5 theang-dep Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme. Turisme

Læs mere

Kontorchef Sanne Kjær, Naturstyrelsen

Kontorchef Sanne Kjær, Naturstyrelsen Inspiration til planlægning i kystnærhedszonen Inspiration til planlægning i kystnærhedszonen Kontorchef Sanne Kjær, Naturstyrelsen Indhold Hvorfor blev eksempelsamlingen til? Præsentation af eksempelsamlingens

Læs mere

AFDÆKNING AF TURISTERNES BEVÆGELSESMØNSTRE I DANMARK

AFDÆKNING AF TURISTERNES BEVÆGELSESMØNSTRE I DANMARK L O N E A L L E T O R P C A L L A R D, H E A D O F R E S E A R C H, W O N D E R F U L C O P E N H A G E N AFDÆKNING AF TURISTERNES BEVÆGELSESMØNSTRE I DANMARK Analyse under Culture Plus af turisternes

Læs mere

Tal omkring autocamperturismen.

Tal omkring autocamperturismen. Tal omkring autocamperturismen. 1 INTRODUKTION AF AUTOCAMPERRÅDET Autocamperrådet er stiftet 11. december 2010. Autocamperrådets medlemmer er DK-Autocam og Dansk Autocamper Forening. Andre foreninger,

Læs mere

Liv i baghaven. LAG - Midt-Nordvestsjælland skaber

Liv i baghaven. LAG - Midt-Nordvestsjælland skaber LAG - Midt-Nordvestsjælland skaber Liv i baghaven Vi yder støtte til vækst, arbejdspladser og attraktive levevilkår i Lejre, Holbæk, Sorø, Kalundborg og Odsherred kommuner INDHOLD Hvem er vi? Hvad vil

Læs mere

Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006

Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006 N O T A T Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006 Kort før nytår offentliggjorde VisitDenmark rapporten Tre forretningsområder i dansk turisme Kystferie, Storbyferie og Mødeturisme, der for første

Læs mere

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat mandag den 11. januar 2016 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ET - Godkendelse af dagsorden...1 2. ET - Orienteringssager Januar...2 3. ET - Drøftelse vedr. Turistinformation

Læs mere

Turismestrategi 2013-2017

Turismestrategi 2013-2017 Turismestrategi 2013-2017 1 Indhold Forord... 4 Vision... 5 Strategi... 6 Fokus Stærke værdikæder... 7 Fokus Nem tilgængelighed... 8 Fokus Smart markedsføring... 9 2 Vision: Køge vil overraske dig Strategi:

Læs mere

Projektstøtte i Kerteminde kommune

Projektstøtte i Kerteminde kommune Kerteminde LAG Projektstøtte i Kerteminde kommune Information om Kerteminde LAG Formålet med denne folder er kort at redegøre for Kerteminde LAG og vilkårene for at søge projektstøtte. LAG står for Lokal

Læs mere

Programskitse Syddansk Grøn Vækst program. Oplæg til KKR Syddanmark, KKU Syddanmark, Region Syddanmark og Syddansk Vækstforum

Programskitse Syddansk Grøn Vækst program. Oplæg til KKR Syddanmark, KKU Syddanmark, Region Syddanmark og Syddansk Vækstforum Programskitse Syddansk Grøn Vækst program Oplæg til KKR Syddanmark, KKU Syddanmark, Region Syddanmark og Syddansk Vækstforum Særlig pulje til kommuner og regioner Fødevareministeriet har afsat en særlig

Læs mere

Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked

Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Regeringen, maj 2 Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Regeringen, maj 2 Regeringen, maj 2 Et debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Publikationen kan

Læs mere

Årsberetning 2009 fra LAG Silkeborg under landdistriktsprogrammet for perioden 2007 2013

Årsberetning 2009 fra LAG Silkeborg under landdistriktsprogrammet for perioden 2007 2013 fra LAG Silkeborg under landdistriktsprogrammet for perioden 2007 2013 2 Oplysninger om den lokale aktionsgruppe Årstal, som indberetningen vedrører: 2009 Navn på lokal aktionsgruppe: Type af lokale aktionsgruppe:

Læs mere

Odder Kommunes vision

Odder Kommunes vision Odder Kommunes vision 2014-2018 Dokumentnummer: 727-2014-95229 side 1 Odder Kommune skaber rammerne for det gode liv gennem fællesskab, nærhed og åbenhed I Odder Kommune har borgerne mulighederne for et

Læs mere

Kvalitets- og servicestandard for turisme

Kvalitets- og servicestandard for turisme Kvalitets- og servicestandard for turisme Agenda Hvorfor lave en standard for kvalitetsturisme? Idé, baggrund og formål Hvilken form og hvilket indhold får standarden? Myter og virkelighed Hvordan foregår

Læs mere

Blomstrende Landsby. Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund. Programbeskrivelse

Blomstrende Landsby. Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund. Programbeskrivelse Blomstrende Landsby Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund Version 04 20. oktober 2009 1 Udviklingsprogrammet Blomstrende Landsby Udviklingsprogrammet Blomstrende Landsby giver landsbyer

Læs mere

Borgermøde i Bagenkop 28. oktober, kl. 18.30 20.30

Borgermøde i Bagenkop 28. oktober, kl. 18.30 20.30 Borgermøde i Bagenkop 28. oktober, kl. 18.30 20.30 Charlotte Hvid Program Tidspunkt Program 18.30 Velkomst og baggrund for borgermødet v/ Steffen Nielsen, Bagenkop Bylaug 18.40 Trends og tendenser på idræts-,

Læs mere

Afrapportering fra. Dialogforum om turismeplanlægning

Afrapportering fra. Dialogforum om turismeplanlægning Afrapportering fra Dialogforum om turismeplanlægning 2014 2015 Dialogforum om turismeplanlægning 2014 2015 Med Vækstplan om dansk turisme, som blev offentliggjort i januar 2014, blev medlemskredsen for

Læs mere

Vækststrategi for Kyst- og Naturturisme i Danmark - Kort fortalt

Vækststrategi for Kyst- og Naturturisme i Danmark - Kort fortalt Notat Vækststrategi for Kyst- og Naturturisme i Danmark - Kort fortalt 1 1. Introduktion Dette oplæg til Vækststrategi for kyst- og naturturismen i Danmark er udviklet i bestyrelsen for Dansk Kyst- og

Læs mere

Ansøgningsskema til Region Midtjyllands initiativer og programmer

Ansøgningsskema til Region Midtjyllands initiativer og programmer Ansøgningsskema til Region Midtjyllands initiativer og programmer 2018 ISAF Sailing World Championships Worlds 2018 1. Oplysninger om ansøger Navn, Adresse, Kontaktperson, tlf, mailadr, CVR nr. 2. Indhold

Læs mere

Udkast til samarbejde om den virksomhedsrettede indsats på Fyn

Udkast til samarbejde om den virksomhedsrettede indsats på Fyn Udkast til samarbejde om den virksomhedsrettede indsats på Fyn Notat udarbejdet som baggrundsmateriale til en drøftelse af samarbejde om den virksomhedsrettede indsats på Fyn for de beskæftigelsespolitiske

Læs mere

Udkastet til tursimestrategi for Region Sjælland er udarbejdet for Vækstforum Sjælland i samarbejde med Eskild Hansen Strategibureau, ehsb.

Udkastet til tursimestrategi for Region Sjælland er udarbejdet for Vækstforum Sjælland i samarbejde med Eskild Hansen Strategibureau, ehsb. Udkastet til tursimestrategi for Region Sjælland er udarbejdet for Vækstforum Sjælland i samarbejde med Eskild Hansen Strategibureau, ehsb.dk Strategien er udarbejdet i perioden september til december

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

Oplev Vækst. Program for Kick-Off af Oplev Vækst 22. Oktober 2013

Oplev Vækst. Program for Kick-Off af Oplev Vækst 22. Oktober 2013 Program for Kick-Off af Oplev Vækst 22. Oktober 2013 ULLA TOFTE PROGRAM Cand. mag. i historie, debattør, skribent. Derudover er Ulla medlem af Det Kongelige Teaters bestyrelse, medlem af bestyrelsen for

Læs mere

MADKVALITET I DANSK TURISME

MADKVALITET I DANSK TURISME MADKVALITET I DANSK TURISME AGENDA Data Egne observationer og analyse Erfaringer fra udlandet FOODs egne projekter plus et par bonus-events Bud på fremadrettet indsats Data fra Danmark TURISMEERHVERVET

Læs mere

ANSØGNING TIL FRILUFTSRÅDET. Fra Skjoldungeland til Nationalpark

ANSØGNING TIL FRILUFTSRÅDET. Fra Skjoldungeland til Nationalpark Oktober 2012 ANSØGNING TIL FRILUFTSRÅDET Fra Skjoldungeland til Nationalpark På de sidste bestyrelsesmøder i nationalparkprojekt Skjoldungelandet er det vurderet, at fortsat udviklings- og forankringsarbejde

Læs mere

På cykel i Danmark. Ved konsulent Helle Damkjær, VisitDenmark

På cykel i Danmark. Ved konsulent Helle Damkjær, VisitDenmark På cykel i Danmark Ved konsulent Helle Damkjær, VisitDenmark Definition af cykelturisten Hvad er definitionen på en international cykelturist i Danmark? Er det den tyske familiefar, der har cyklen bag

Læs mere

Blomstrende Landsby. Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund. Programbeskrivelse

Blomstrende Landsby. Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund. Programbeskrivelse Blomstrende Landsby Et udviklingsprogram for kommuner, landsbyer og lokalsamfund Version 06 15. marts 2010 1 Udviklingsprogrammet Blomstrende Landsby Udviklingsprogrammet Blomstrende Landsby giver landsbyer

Læs mere

Foto: Danmark i vandkanten. Overnatningstal jan. til dec. 2015 KERTEMINDE KOMMUNE

Foto: Danmark i vandkanten. Overnatningstal jan. til dec. 2015 KERTEMINDE KOMMUNE Foto: Danmark i vandkanten Overnatningstal jan. til dec. 2015 KERTEMINDE KOMMUNE Destination Kerteminde Haven ved Havet Turistsæsonen så i begyndelsen af 2015 ikke ud til at blive et turist-år pga. ustabilt

Læs mere

Til Halsnæs Kommune. En kort introduktion til Fishing Zealand. Baggrund:

Til Halsnæs Kommune. En kort introduktion til Fishing Zealand. Baggrund: Til Halsnæs Kommune En kort introduktion til Fishing Zealand. Baggrund: Rapporten Samfundsøkonomisk betydning af lystfiskeri i Danmark, Fødevareministeriet 2010 understreger, at lystfiskerne genererer

Læs mere

Udviklingsstrategi LAG Randers-Favrskov 2015-2020

Udviklingsstrategi LAG Randers-Favrskov 2015-2020 Udviklingsstrategi LAG Randers-Favrskov 2015-2020 Visionen for LAG Randers-Favrskov er at støtte og udvikle tiltag, der forbedrer mulighederne for erhvervsliv og attraktive levevilkår i området. Vi vil

Læs mere

1. Fynske Fristelser turisme og markedsføring af kvalitetsfødevarer i en kulturhistorisk ramme

1. Fynske Fristelser turisme og markedsføring af kvalitetsfødevarer i en kulturhistorisk ramme Projektbeskrivelse 1. Fynske Fristelser turisme og markedsføring af kvalitetsfødevarer i en kulturhistorisk ramme 2. Ansøger Faaborg-Midtfyn Kommune, Tinghøj Alle 2,. Kontaktperson: Mads Holdgaard,, tlf.

Læs mere

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025 1 of 7 Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg vusmidt@ru.rm.dk Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Læs mere

Turismens vækstpotentiale i Region Midtjylland

Turismens vækstpotentiale i Region Midtjylland Center for Analyse og Erhvervsfremme Turismens vækstpotentiale i Region Midtjylland 2010 SÆRKØRSEL: FERIEGÆSTERNES MOBILITET I OG UDEN FOR REGION MIDTJYLLAND HOVEDDELE ARBEJDSRAPPORTER + HOVEDRAPPORT DEL

Læs mere

FORNYELSE OG VÆKST I DANSK TURISME

FORNYELSE OG VÆKST I DANSK TURISME FORNYELSE OG VÆKST I DANSK TURISME Juni 2011 Forord I en globaliseret verden må et lille land som Danmark hele tiden arbejde for at have de bedste rammevilkår, hvis vi skal klare os i konkurrencen med

Læs mere

Konsulentbistand til udvikling af koncept- og forretningsmodel i testprojekt Energisafari

Konsulentbistand til udvikling af koncept- og forretningsmodel i testprojekt Energisafari Indhentning af tilbud Midtjysk Turisme ønsker at få tilbud på opgaveløsning vedrørende følgende opgaver i regi af Socialfondsprojektet RETHINK Kulturturisme : Konsulentbistand til udvikling af koncept-

Læs mere

Væksthus Nordjylland, økonomi og strategi for rolle og opgaver SAG NR.: 000182018 mie

Væksthus Nordjylland, økonomi og strategi for rolle og opgaver SAG NR.: 000182018 mie Væksthus Nordjylland, økonomi og strategi for rolle og opgaver SAG NR.: 000182018 mie Resume Ved årsskiftet 2007/08 godkendte de nordjyske kommuner en række økonomiske garantier for Væksthus Nordjyllands

Læs mere

Ansøgningsskema om tilskud til projekter vedrørende etablering af nye arbejdsplader og attraktive levevilkår i landdistrikterne

Ansøgningsskema om tilskud til projekter vedrørende etablering af nye arbejdsplader og attraktive levevilkår i landdistrikterne Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FødevareErhverv Ansøgningsskema om tilskud til projekter vedrørende etablering af nye arbejdsplader og attraktive levevilkår i landdistrikterne I henhold

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 36 af 21. oktober 2015 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 36 af 21. oktober 2015 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF). Skatteudvalget 205-6 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt Skatteudvalget 205-6 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 36 Offentligt 6. november 205 J.nr. 5-3020380 Til Folketinget Skatteudvalget

Læs mere

Notat. Evaluering 2015 og forslag til indsatser 2016

Notat. Evaluering 2015 og forslag til indsatser 2016 Notat Sags id. 24.10.00-G01-1-15 Den 15. december 2015 oltyj Status for Faaborg-Midtfyns turismeservice - Evaluering 2015 og forslag til indsatser 2016 Notatet omhandler alene kommunens lokale turismeservice.

Læs mere

Den fynske byregion har gode forudsætninger for bosætning:

Den fynske byregion har gode forudsætninger for bosætning: attraktive Fyn attraktive FYN Den fynske byregion skal kendes for livet i flere hastigheder. Det sted i Danmark, hvor uddannelse og karriere går hånd i hånd med en spændende fritid. Vi vil øge bosætningen

Læs mere

Fritidspolitik. Udkast

Fritidspolitik. Udkast Fritidspolitik 2015 Udkast 1 Indhold Indhold...Side 2 Forord...Side 3 Vision 1: Fællesskab...Side 5 Vision 2: Aktivitet...Side 7 Vision 3: Frivillige...Side 11 Vision 4: Partnerskaber...Side 13 Vision

Læs mere

Fællesskab giver nærmiljøet værdi. Det gode seniorliv i Landsbyen 10.11.14 - Steen Hjorth, Kerteminde Landsbyråd

Fællesskab giver nærmiljøet værdi. Det gode seniorliv i Landsbyen 10.11.14 - Steen Hjorth, Kerteminde Landsbyråd Fællesskab giver nærmiljøet værdi Steen Hjorth 60 år tilfreds efterlønner Bl.a formand for Mesinge Sogns Lokalråd og Kerteminde Landsbyråd Bor i Midskov på Hindsholm, Kerteminde Kommune Fællesskab giver

Læs mere

Turismeudvikling i Grønland Hvad skal der til? National Sektorplan for Turisme 2016-2020

Turismeudvikling i Grønland Hvad skal der til? National Sektorplan for Turisme 2016-2020 Turismeudvikling i Grønland Hvad skal der til? National Sektorplan for Turisme 2016-2020 Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq 1 FLERE TURISTER TIL

Læs mere

Metode: - at man gør brug af lokale ressourcer danner en Lokal Aktionsgruppe.

Metode: - at man gør brug af lokale ressourcer danner en Lokal Aktionsgruppe. Referat fra offentligt informationsmøde om lokale aktionsgrupper Onsdag d. 30. maj kl. 19 21.30 Bernstorffminde efterskole, Bernstorffminde 4, 5600 Faaborg Ca. 75 deltagere Landdistriktskoordinator Jens

Læs mere

Liv på landet. Tag del i udviklingen i landdistrikterne

Liv på landet. Tag del i udviklingen i landdistrikterne Liv på landet Tag del i udviklingen i landdistrikterne Tag del i debatten om de danske landdistrikter Der er højt til loftet på landet. Himlen er simpelthen større. Det er den fornemmelse man får, når

Læs mere

Fat cykelstyret. Panorama projektets spørgeundersøgelse blandt 400 turister på cykel, juli 2013

Fat cykelstyret. Panorama projektets spørgeundersøgelse blandt 400 turister på cykel, juli 2013 Fat cykelstyret Panorama projektets spørgeundersøgelse blandt 400 turister på cykel, juli 2013 Indledning Denne præsentation er en grafisk fremstilling af de regionale data fra Panorama projektets spørgeundersøgelse.

Læs mere

Status på turismeindsatsen i Holbæk Kommune/Orø. Projektudvalget for Vækst den 17. januar 2017

Status på turismeindsatsen i Holbæk Kommune/Orø. Projektudvalget for Vækst den 17. januar 2017 Status på turismeindsatsen i Holbæk Kommune/Orø Projektudvalget for Vækst den 17. januar 2017 Dagsorden 1. Projekt Ø-konsulent, medio 2014-ultimo 2016 - Projektperiode og økonomisk ramme - Hvad har vi

Læs mere

Interessentanalyse. VisitGudenaaen. April 2015. Manto A/S Knabrostræde 30, 1. sal 1210 København K Denmark. Phone: +45 3311 0111

Interessentanalyse. VisitGudenaaen. April 2015. Manto A/S Knabrostræde 30, 1. sal 1210 København K Denmark. Phone: +45 3311 0111 Interessentanalyse VisitGudenaaen April 2015 Manto A/S Knabrostræde 30, 1. sal 1210 København K Denmark Phone: +45 3311 0111 CVR: 2867 2322 www.manto-as.dk Indholdsfortegnelse 1 Gudenåen som vækstkatalysator...

Læs mere

TALE. 26. maj 2008. Kulturminister Brian Mikkelsen tale ved Øresundstinget torsdag den 29. maj Det talte ord gælder. Et lysglimt eller en dynamo

TALE. 26. maj 2008. Kulturminister Brian Mikkelsen tale ved Øresundstinget torsdag den 29. maj Det talte ord gælder. Et lysglimt eller en dynamo TALE 26. maj 2008 Kulturminister Brian Mikkelsen tale ved Øresundstinget torsdag den 29. maj Det talte ord gælder Et lysglimt eller en dynamo Tak for invitationen til at tale her i dag. Jeg er glad for

Læs mere

Mundtlig beretning til brug for LAG Fanø-Vardes generalforsamling tirsdag den 8. marts 2016 kl. 19.00 i Hodde-Tistrup Hallen.

Mundtlig beretning til brug for LAG Fanø-Vardes generalforsamling tirsdag den 8. marts 2016 kl. 19.00 i Hodde-Tistrup Hallen. Mundtlig beretning til brug for LAG Fanø-Vardes generalforsamling tirsdag den 8. marts 2016 kl. 19.00 i Hodde-Tistrup Hallen. Fremlægges af formanden Arne Haahr Hansen 15-14817 26791/16 haje LAG Fanø-Varde

Læs mere

Elisabeth Dreier Stridsgyden 17, Allested-Vejle 5672 Broby allestedvejle@yahoo.com Aktionsgruppen Allested-Vejle

Elisabeth Dreier Stridsgyden 17, Allested-Vejle 5672 Broby allestedvejle@yahoo.com Aktionsgruppen Allested-Vejle Navn Adresse By E-mail Repræsenterer du et udvalg, forening, råd eller bestyrelse? Hvilket fagområde vil du indgive hørinssvar til? Høringssvar - skriv eller kopier dit/jeres høringssvar ind her Vi vil

Læs mere

Turismen i Region Syddanmark

Turismen i Region Syddanmark Turismen i Region Syddanmark Turismen i Danmark 2 Status 2013: De første syv måneder i plus + 1,9 pct. + 1,2 pct. Danske overnatninger 2012 2013 Udenlandske overnatninger 2012 2013 6.000.000 5.000.000

Læs mere

BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN OG SJÆLLAND ARBEJDSMARKEDSOVERBLIK

BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN OG SJÆLLAND ARBEJDSMARKEDSOVERBLIK BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN OG SJÆLLAND ARBEJDSMARKEDSOVERBLIK Arbejdsmarkedet i tal 2. halvår 2011 December 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE BESKÆFTIGELSE, LEDIGHED OG ARBEJDSSTYRKE 1 BEFOLKNING OG UDDANNELSE

Læs mere