Til nye børn og deres forældre

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Til nye børn og deres forældre"

Transkript

1 Velkommen til Børnegården Ryesgade 80 Information fra Køkkenet Til nye børn og deres forældre Køkkenleder Mit navn er Bettina og er uddannet køkkenassistent fra Suhr s husholdningsskole i 1984 og har deltaget i kurser om ernæring for børn i alderen 0-6 år, samt deltaget i div. relevante fordrag og konferencer gennem årene. Jeg har arbejdet 9 år inden for plejehjemsektoren og siden 1993 som køkkenleder. Først på Vesterbro i en integreret daginstitution og siden maj 2000 i "Børnegården". Telefon nr. Køkkenet tryk 12 Hjemmeside koekkenskriver.dk Mailadresse Vores Hus Børnegården er så vidt det er muligt økologisk. Der er dog nogle produkter der ikke kan købes økologisk og andre hvor kvaliteten eller smagen ikke er god. Vi får de fleste af vores varer fra Frydenholm en økologisk grossist der sælger til daginstitutioner, store køkkener o.s.v.. Det tilstræbes at lave maden fra bunden og efter årstiden, og uden farvestoffer og tilsætningsstoffer. Så køkkenet producerer feks. hjemmebagt brød/boller (dog ikke rugbrød) hver dag, hjemmesyltede rødbeder og agurkesalat, hjemmelavet leverpostej, salater til pålæg, samt kager og småkager til Husets traditioner og møder o.s.v.. Til hverdag bliver der lavet mad til ca. 86 børn og pædagogiske måltider. Ernæringsrigtig kost Det enkelte barn skal have dækket sit behov for energi og næringsstoffer i løbet af dagen, så det er godt tilpas, aktiv og nærværende i den tid, det er i Børnegården. Så derfor er kosten en meget vigtig del af børnenes dagligdag, da de spiser mellem 3-5 af dagens måltider hos os og de skulle gerne op på 6 måltider om dagen. Maden hos os i Børnegården skal leve op til myndighedernes anbefalinger og krav. Der skal være plads til særlige hensyn, der skyldes sygdom (sker i samråd med barnets læge), religion, traditioner m.v. Oplevelser Måltiderne skal være gode og udviklende oplevelser for børnene, så de bevarer deres nysgerrighed og lyst til at spise. Under måltidet kan børnene lære at omgås andre, udvikle deres sanser og sprog, træne deres evner til selv at vælge og tilfredsstille deres behov. Mætte børn er glade børn, der har lyst og energi til at lege og lære. Børnenes yndlingsretter Man er altid velkommen til at lægge sit barns yndlingsopskrift i køkkenet, så kan det jo være at den bliver sat på madplanen. På koekkenskriver.dk Ligger nogle af opskrifterne på de retter børnene får, og hvis man ikke kan finde den, er man velkommen til at skrive via hjemmesiden, så vil den blive lagt ud på hjemmesiden så hurtigt som muligt. Man er altid velkommen til at spørge efter andre opskrifter, eller stille spørgsmål angående kost.

2 Ferie i køkkenet Vuggestuebørnene har madpakke med hjemmefra når Bettina har ferie. Børnene får seddel med hjem i god tid om hvornår det drejer sig om. Den hænger også på køkkenets opslagstavle. De andre måltider børnene får tilbereder pædagogpersonalet. Husets måltider Der tilbydes morgenmad, formiddagsmåltid, middagsmad/frokost, eftermiddagsmad, sen eftermiddagsmåltid. Start på dagen Morgen mad fra 7 00 til kl foregår på Regnbuen på 1. sal. Børnene tilbydes havregryn, müsli eller cornflakes, hjemmebagte boller/brød, rugbrød, smør, ost, yoghurt, samt mælk. Som morgenåbnerne tilbereder. Vuggestuerne/børnehaverne Formiddagsmåltid ca. kl 9 00 Foregår på de enkelte stuer. Børnene tilbydes sæsonens friske frugt og vand. Børnehaven Frokost mellem og De spiser deres medbragte madpakker og får vand til. Når børnene skal på tur hvor de medbringer mad, skal det være det man kalder en turmadpakke. Det vil sige, at den er pakket i plastpose med navn på og ikke i madkasse. Vuggestuen Middag/frokost mellem kl Madplan skrives for en måned af gangen og hænger på køkkents opslagstavle. Madplanen er bygget op omkring flere ting; ernæring, det anbefalede, årstiden, farver, variation, økonomi o.s.v.. Hvilken dage får de hvad? Mandag grød fra 1. september til 30. april kold mad fra 1. maj til 31. august Tirsdag kød Onsdag kold mad Torsdag vegetar/fisk Fredag kold mad Mandag suppe fra 1. september til 30. april kold mad fra 1. maj til 31. august Tirsdag kød Onsdag kold mad Torsdag vegetar/fisk Fredag kold mad Kold mad består af pålægsfade, så de børn der kan smøre selv har muligheden,og man kan vælge hvad man vil spise, under vejledning af personale. Fadene består af et vegetarfad og et kødfad. Vegetarfad: kan består af æg i skiver eller kartofler, agurkeskiver, tomat, lidt mayonnaise eller remoulade som kan bruges i stedet for smør, fiskepålæg eller vegetar-pålæg, gulerødder eller andet grønt Kødfad: hjemmelavet kylling leverpostej, forskellige slags pølse (urtepølse, mild spegepølse af en slags), frikadelle skåret i skiver eller andet farsbrød, hjemmesyltede rødbeder eller andet surt, skåle med en eller anden slags hjemmelavet salat eller andet. Evt en lun ret. smør og rugbrød. Grød kan være risengrød, mannagrød eller rismelgrød. Suppen er altid en grønsagssuppe. Kødretten er for det meste lavet af hakket kød Fisk er hvad fiskehandleren har at tilbyde alt efter sæson. Vegetarretten kan være alle typer retter uden kød. Børnene får vand til frokost. Vuggestuerne/ børnehaverne Eftermiddag mellem kl Hjemmenbagt Brød eller boller m/ grønt eller pålæg og letmælk Når vuggestuen har grød/suppedag får børnene rugbrød med pålæg af en slags. Vi lukker og slukker Sen eftermiddagsmåltid er et tilbud til de børn, der bliver hentet sent og er små sultne og måske lidt trætte, så kan det jo være rart at få lidt i maven. De har mulighed for at få lidt frugt, knækbrød eller brød..

3 Speciel kost Børn der har fødevare allergi, vil der blive lavet specialkost til. Men det skal ske i samråd med barnets læge. Hvis barnet skal have specielle produkter feks. Havremælk eller anden type fedtstof skal man selv medbringe dette med navn på. Køkkenet vil sørge for at opbevare det og give det til barnet. Børn der på grund af religion ikke må spise husets kød og pålæg, skal selv medbringe kød og pålæg. Man vil få besked fra køkkenet om hvor meget det drejer sig om. Det vil bliver opbevaret med navn på og tilberedt, så det ligner det de andre børn får. Traditioner Fastelavn Denne dag er en fest dag hvor børnene kommer udklædt og slår katten og tønde, det forgår om formiddagen. Børnenes forældre er velkomne til at se børnene slå til tønden. Bagefter er der kaffe/the, saft, hjemmebagte fastelavnsboller til børn og voksne Alle børnene får pølser m/ brød, samt grøntsagsstænger fra køkkenet til frokost. Og dagen slutter af med frugt og dem der er meget sultne får tilbudt rugbrød. Der drikkes mælk til. Påskefrokost i Børnegården forgår ugen før påske, hvor hele huset spiser en ekstra lækker frokost som ligner en almindelig dansk påske frokost med sild, rejer, fiskefilet, æg, frikadeller, lun lever postej, ost. Børnehavebørnene skal selv have pålæg med, og det forgår som smør selv dag. Vuggestuen får det hele fra køkkenet. Om formiddagen får børnene popcorn. Til eftermiddag får de frugt og dem der er meget sultne får tilbudt rugbrød. Der drikkes mælk til. Sommerfest i Børnegården er en dejlig fest om aftenen med glade mennesker, aktiviteter for børnene, kæmpe grill hvor man kan tilberede sin medbragte mad og man kan købe drikkevarer. Køkkenet sørger for the/kaffe, et lækkert hjemmebagt kagebord og så er det gratis. Julefest er hvor hele dagen står på julehygge, hvor der om eftermiddagen bliver danset om juletræ og julemanden finder sin vej forbi Børnegården og har måske lidt godt med til de søde børn. Hele familien, samt bedsteforældre bliver budt på glögg, æbleskiver, pebernødder, kaffe, the og saftevand. Til frokost får alle børnene Risengrød m/ kanel + sukker, smør. Julefrokost i Børnegården foregår i den sidste uge op til juleaften, hvor hele huset spiser en ekstra lækker frokost som godt kan ligne en god gammeldags dansk julefrokost med sild, rejer, fiskefilet, ribbensteg m/ rødkål, frikadeller, lun leverpostej, ost. Børnehavebørnene skal selv have pålæg med, og det forgår som smør selv dag. Vuggestuen får det hele fra køkkenet. Om formiddagen får børnene popcorn. Til eftermiddag får de frugt. Dem der er meget sultne får tilbudt rugbrød. Der drikkes mælk til.

4 Sukker-politik i Børnegården Ryesgade 80 I Børnegården ønsker vi, at indtagelse af sukker i dagligdagen sker i meget begrænset omfang. Dette er en del af vores sundhedspolitik, hvor der indgår kost, motion og hygiejne I forvejen tilstræbes det, at børnene i vores institution får en sund og varieret kost, tilberedt af kompetent køkkenpersonale, der tager hensyn til kostrådene. For os er mad ikke kun et spørgsmål om at blive mæt, men også om nydelse. Det er naturligvis vigtigt, at vores børn lærer at skelne mellem sund og usund mad, men de skal også lære at skelne mellem hverdag og fest. Umiddelbart er de største problemer omkring sukker mængden og kvaliteten af sukker. Vi ønsker at det er den enkelte forælder, der har ansvaret for hvor meget sukker barnet får. Derfor vil der ikke være kage, saftevand eller is i Børnegården. Undtagelsen er fester, hvor alle forældre er repræsenteret, og hvor de selv har mulighed for at sige fra. Hverdag Børnegården giver ikke børnene fødevarer med sukker i til hverdag, eksempelvis ingen kiks, småkager, slik, saftevand m.v., medmindre sukker indgår som en naturlig del af retten i meget små mængder. Fest Børnegården holder fast i sine traditioner og serverer fortsat æbleskiver til juletræsfest, fastelavnsboller til fastelavn og kage til sommerfest. Hvor forældrene også deltager. Madpakker Det bør tilstræbes, at børnene ikke må have dessertagtige madvarer med i deres madpakker, fx kiks, mælkesnitter, slik, drikkeyoghurt, kakaomælk, kage m.v. Fødselsdage og afslutning Vi holder gerne fødselsdage og afslutninger sammen med dit barn. Hvis du ønsker at bidrage til festen, kan der serveres et måltid mad til stuen eller frugt anrettet på en festlig måde, altså heller ikke kage og slik på denne dag. Dette gælder også hvis vi tager hjem til fødselsdage med hele stuen sammen med personalet. Sukker-politikken kan tillige ses på Børnegårdens hjemmeside eller koekkenskriver.dk

5 Ernæring/sukker Børn mellem 1 og 6 år vil vokse i gennemsnit med 10 cm og tage mellem 2-3 kg på hvert år. Derfor stiller det store krav til deres kost, som både er brændstof og byggesten. Vi har som voksne et stort ansvar for at give vores børn nogle gode kostvaner, der kan hjælpe dem fysisk og psykisk videre i livet. Altså en god ballast og med masser af energi. For gode kostvaner dannes allerede i barndommen. Ved at have ensidige og dårlige ernæringsmæssige kostvaner kan man blive dårlig fungerende, feks. fysisk kan immun-forsvaret være svækket (feks. forkølelse, ørebetændelse, ringe kondition og udholdenhed osv.). Psykisk kan det medføre manglende indlæringsevne, træthed, aggressivitet osv.. For mindre børn er kosten med til at udvikle dem motorisk og sprogligt. Sukker Hvorfor er for meget sukker noget skidt for vores børn? Jo fordi det er farligt at indtage for meget sukker, især raffineret sukker som er et giftstof, altså uden næring og er vanedannende, samt optager den plads for den gode mad med vitaminer og mineraler. For meget sukker over længere tid tømmer hjernen for tiamin (vitamin B1) som er med til at koble hjernebarken ind, den del af hjernen vi bruger til at tænke med. Så ved mangel på tiamin kan man få indlærings problemer og reagere med aggression Sukker nedsætter kroppens optagelse af kalcium og magnecium. Som følge af dette risikere man at få knogleskørhed og for børn bløde knogler. En 4 årig skal have lige så meget jern og kalcium som en voksen mand, så det kan være et problem at dække dette hvis barnet spiser sig mæt i usund mad Børn har ikke behov for at spise sukker. Så længe de ikke trænes op til at kunne lide søde sager af søde forældre og bedsteforældre, vil de heller ikke plage om det. Kraftig sukker indtag påvirker vægten, altså fedme. Energioverskud vil altid ophobes som fedt uanset om den ekstra energi stammer fra sukker eller fedt Sukker har mange skadevirkninger både fysiske og psykiske. 8 ud af 10 børn spiser for meget sukker, børn og unge spiser ca 60 kg sukker om året. Sukker må højst dække 10 % af ens energibehov 85 % af det sukker vi spiser er gemt i maden og det indeholder ingen vitaminer eller mineraler. Sukker pr.døgn 1-3 år g 3-6 år g 12 år 50 g kvinder 60 g mænd 70 g. Blodsukker Det er vigtigt at børns måltider bliver fordelt jævnt over hele dagen, for at holde blodsukkeret jævnt så det kan give energi til vækst og bevægelse. Hvis blodsukkeret laver for store udsving kan barnet blive dårlig fungerede og have problemer med indlæring. I forhold til børns kropsvægt bruger de 2-3 gange mere energi end en voksen og for at kunne indtage så meget energi i deres små kroppe er det en fordel med ca. 6 måltider fordelt over hele dagen, så trives de også bedre. Solid morgenmåltid formiddagsfrugt frokost eftermiddags brød med tilbehør sen eftermiddag(ulvetimen) evt. brød, grønt eller frugt aftensmad

6 Eksempler på sukkerholdige produkter som vi forældre kan finde på at tilbyde vores børn i løbet af dagen. 100g. sukkerholdig morgenmadsprodukt 30-40g. sukker 35g. guldkorn 17g. sukker 33g. cornflakes 2g. sukker ½l. culture drikkeyoghurt 35g.sukker 125ml. smølfe yoghurt med frugt 15g. sukker 150ml. yoggi yoghurt 13g. sukker 100ml. Danonino 12g. sukker 200ml alm. frugt yoghurt 9g. sukker mælkesnitte 10g. sukker (man lige så god spise lagkage) 1 skive is 18g. sukker chokoladekiks 16g. sukker 1 skive købe skærekage 10g. sukker 1 købe kanelsnegl 10g. sukker 1 digestive 2g. sukker 1 mariekiks 1g. sukker 2 stk pålægschokolade 4g. sukker ½ L cola indeholder 50g. sukker 25 cl sød saft 25g. sukker 200ml. cacaomælk 10g. sukker 1 flødebolle 14g.sukker marsbar 25g. sukker en lille håndfuld vingummi(30g.) 12g. sukker remoulade 11 % sukker makrel i tomat indeholder også sukker Ketchup indeholder mere sukker end chokolade Juice indeholder lige så meget sukker som sodavand og saftevand men er dog sunder pga. dens indhold af vitaminer og mineraler Mængder af mad Hvor meget skal vores børn spise? Basiskost og kj i gennemsnit pr. dag (mængderne er vejlende) 1-3 år 14,7 kg. 5900kj ( kj) Brød og gryn 125 g Mælkeprodukter ½ L Ost 20 g Kartofler 75 g Grønsager 75 g Frugt 50 g Kød, fisk, indmad 50 g Æg ½ Fedtstof 20 g 4-6 år piger 19 kg kj ( kj) Drenge 19 kg. 7100kj ( kj) Brød og gryn 175 g Mælkeprodukter ½ L Ost 20 g Kartofler 100 g Grøntsager 100 g Frugt 75 g Kød, fisk, indmad 80 g Æg ½ Fedtstof 25 g De 8 kostråd Kan ses på Links til søgning på nettet om ernæring og kost, samt opskrifter kan findes på koekkenskriver.dk

7 Gode pjecer og foldere om kost, ernæring samt opskrifter Grøntsagsguf og frugtfiduser Sunde madpakker Ren besked nr. 4. august 2001 Mad med hjemmefra (madpakke ideer til børnehavebørn) Sunde børn leger bedst Syv råd- om din kost Mad og sunde tal eller Madpakken Mad til børn (1-6år) Sund mad... hele livet Udarbejdet af Bettina R.K. Tarp Børnegården Revideret september 2009 Mad og måltid i dagplejen mælke allergi Det gode måltid Gode råd om mad og mælkeprodukter for børn 0-3 år Gode råd om mælk og mejeriprodukter Kys piraten aktivitetshæfte karolines børne køkken 1

Til nye børn og deres forældre

Til nye børn og deres forældre Velkommen til Børnegården Information fra Køkkenerne Til nye børn og deres forældre Vores Hus Vi består af 4 vuggestuegrupper, 1 fast udflyttergruppe i Auderød, samt 2 turnusudflytterbørnehavegrupper som

Læs mere

Velkommen til Børnegården Ryesgade 80 s køkken

Velkommen til Børnegården Ryesgade 80 s køkken Velkommen til Børnegården Ryesgade 80 s køkken Udarbejdet af Bettina R.K. Tarp Børnegården,Ryesgade 80 10-06-2014 Til nye børn og deres forældre Vi består af 4 vuggestuegrupper med 12 børn i hver, 1 børnehavegruppe

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Falkonergården

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Falkonergården Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Falkonergården For at fremme sunde kost- og motionsvaner og undgå overvægt allerede i børnealderen har forældre og personale udarbejdet følgende mad- og måltidspolitik,

Læs mere

Sandved Børnegårds Kostpolitik

Sandved Børnegårds Kostpolitik Kostpolitik Sandved Børnegårds Kostpolitik Vi vil, fra børnegårdens side, tage initiativ til at børnenes sundhed gøres til et emne, vi diskuterer og forholder os mere bevidst til. Det, at mange børn spiser

Læs mere

Kostpolitikken for Galten/Låsby Dagtilbud

Kostpolitikken for Galten/Låsby Dagtilbud Kostpolitik for Galten/Låsby Dagtilbud Kostpolitikken for Galten/Låsby Dagtilbud tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for dagtilbudsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8

Læs mere

KOSTPOLITIK Toppen og Eventyrhuset

KOSTPOLITIK Toppen og Eventyrhuset KOSTPOLITIK Toppen og Eventyrhuset Varieret sund mad giver gode kostvaner Barnet har brug for 'brændstof' for at kunne vokse, lege og lære. De er aktive dagen igennem og det er derfor vigtig kosten er

Læs mere

Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken:

Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken: Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken: Hovedansvaret for børnenes kost er forældrenes, men da vi skal sørge for mad til de yngste og arrangerer maddage for de store, har vi et medansvar for børnenes

Læs mere

Sunde Børn i en Sund By

Sunde Børn i en Sund By Sunde Børn i en Sund By Mad- og måltidspolitik for dagplejen i Brædstrup børn og unge Forord Horsens Kommune ønsker at fremme sund kost, motion og god hygiejne blandt børn i alderen 0-6 år. Som led heri

Læs mere

Tovværkets Børnegårds

Tovværkets Børnegårds Tovværkets Børnegårds Kostpolitik Formålet med en kostpolitik Vi har på Tovværkets Børnegård valgt at udarbejde en kostpolitik for at tydeliggøre, hvilke pædagogiske overvejelser vi har gjort os i forhold

Læs mere

Kost og sundhedspolitik

Kost og sundhedspolitik Kost og sundhedspolitik Ud fra Slagelse kommunes vejledning har Børnehuset ved Noret, i samarbejde med forældrebestyrelsen sammensat følgende principper for kost og sundhedspolitik. Formål Formålet med

Læs mere

Kostpolitik i Dagmargården

Kostpolitik i Dagmargården Kostpolitik i Dagmargården Dagmargårdens kostpolitik er baseret på de 8 kostråd. De 8 kostråd De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene,

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR BØRNEINSTITUTIONEN TJØRNEPARKEN

KOSTPOLITIK FOR BØRNEINSTITUTIONEN TJØRNEPARKEN KOSTPOLITIK FOR BØRNEINSTITUTIONEN TJØRNEPARKEN Formål Formålet med retningslinjer for kost er at sikre en ernæringsrigtig kost i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger.

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR NIM BØRNEHUS

KOSTPOLITIK FOR NIM BØRNEHUS KOSTPOLITIK FOR NIM BØRNEHUS Sidst revideret: 06.7.2016 Kostpolitik for Nim Børnehus Kostpolitikken skal synliggøre Børnehusets holdninger vedrørende kost overfor forældre, og samtidig tjene som retningslinje

Læs mere

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene Kostpolitik For Børnehuset Skovtroldene Skovtroldenes kostpolitik tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for daginstitutionsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8 kostråd. Den

Læs mere

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene Kostpolitik For Børnehuset Skovtroldene Skovtroldenes kostpolitik tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for daginstitutionsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8 kostråd. Den

Læs mere

Kostpolitik i Valhalla.

Kostpolitik i Valhalla. Kostpolitik i Valhalla. Kostpolitikken er udarbejdet i tæt samarbejde mellem personale og forældreråd. Kostpolitikken skal sikre os opmærksomhed på madkultur, for de forskellige aldersgrupper, og til de

Læs mere

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer:

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer: Vores mål med en kostpolitik er, at sikre børnene en sund kost i det daglige og dermed indføre sunde kostvaner på længere sigt. De fleste børn opholder sig en stor del af dagen i børnehaven, personalet

Læs mere

Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus

Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus Forord I Hornsyld Idrætsbørnehus sætter vi fokus på sund kost. Derfor har vi fundet det relevant at udvikle en kostpolitik, idet vi anser barnets

Læs mere

Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken:

Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken: Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken: Hovedansvaret for børnenes kost er forældrenes, men da vi skal sørge for mad til de yngste og arrangerer maddage for de store, har vi et medansvar for børnenes

Læs mere

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet, og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. Formålet med

Læs mere

Holdning til allergi/vegetarbørn og børn fra andre kulturer:

Holdning til allergi/vegetarbørn og børn fra andre kulturer: Kostpolitik 2015. Forældrebestyrelsen, personalet og køkkenassistenten har i samarbejde udarbejdet en kostpolitik, der vil blive set på 1 gang om året. Kostpolitikken vil blive fulgt i det daglige arbejde.

Læs mere

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen.

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen. Kostpolitik I Dr. Alexandrines børnehave vægter vi kosten højt, hvorfor vi har ansat en økonoma, der med sin faglige baggrund har en dybere indsigt i produktionen af mad. Vi har fuldkostordning, hvilket

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Petra

Kostpolitik Børnehuset Petra Kostpolitik Børnehuset Petra Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. 1 I samarbejde med bestyrelsen

Læs mere

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Indledning. Vi ved, at det har betydning for børns udvikling og trivsel i hverdagen, at de via ernæringsrig kost får brændstof til krop og hjerne, så de har

Læs mere

Kost og måltidspolitik i Galaksen

Kost og måltidspolitik i Galaksen Kost og måltidspolitik i Galaksen Politikken skal medvirke til at udvikle og sikre sunde mad og måltider. Politikken skal endvidere bidrage til at skabe og fastholde sunde mad og måltidsvaner. Kostpolitikken

Læs mere

Louisegårdens kostpolitik

Louisegårdens kostpolitik Louisegårdens kostpolitik Ledelsen og personalet har i samarbejde med forældrebestyrelsen udarbejdet en kostpolitik for Børnehuset Louisegården. Politikken er udarbejdet med henblik på at informere omkring

Læs mere

Børnehuset Hanens kostpolitik

Børnehuset Hanens kostpolitik Børnehuset Hanens kostpolitik Kostpolitik i Børnehuset Hanen I Børnehuset Hanen bliver der lavet mad til alle børn hver dag. Maden består af økologiske produkter, friske varer, årstidens grønsager og hjemmebagt

Læs mere

Kostpolitik ved egenproduktion

Kostpolitik ved egenproduktion Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik ved egenproduktion Foreløbigt gældende for Vuggestuen Smaaland, D.I.I. Villekulla, Vuggestuen Vimmerby Kostpolitik ved egenproduktion for Dagtilbud Ø-gaderne: Vuggestuen

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR BØRNEHUSET TJØRNEPARKEN

KOSTPOLITIK FOR BØRNEHUSET TJØRNEPARKEN KOSTPOLITIK FOR BØRNEHUSET TJØRNEPARKEN Formål Formålet med retningslinjer for kost er, at sikre en ernæringsrigtig kost i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger. Desuden

Læs mere

Udarbejdet af Eventyrhusets kostudvalg

Udarbejdet af Eventyrhusets kostudvalg Udarbejdet af Eventyrhusets kostudvalg Forord Eventyrhuset vil gerne give dit barn en god hverdag med velvære, trivsel, udvikling og en god opvækst med sunde kostvaner. Det er vigtigt med en sund kost,

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK 2012 - BØRNEHUSENE BULDERVANG MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK BØRNEHUSENE BULDERVANG Måltidet er ikke bare mad Ud over at skulle dække et fysisk behov, er måltidet en social funktion, som vi vægter højt Vi spiser

Læs mere

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000.

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000. 1 2 Indhold: Forord og formål Kostpolitik Aldersvarende mad Småt spisende børn Allergi Kontakt med børnehaven Børn fra fremmed kulturer Morgenmad Madpakken Eftermiddag Drikkevarer Fødselsdag Slik Festlige

Læs mere

Januar 2016 Båring Børnehus Kost og motionspolitik Båring Børnehus Kost og motionspolitik Kost- og motionspolitik i Båring Børnehus

Januar 2016 Båring Børnehus Kost og motionspolitik Båring Børnehus Kost og motionspolitik Kost- og motionspolitik i Båring Børnehus Januar 2016 Båring Børnehus Kost og motionspolitik Båring Børnehus Kost og motionspolitik Kost- og motionspolitik i Båring Børnehus Båring Børnehus kost- og motionspolitik er udarbejdet i fællesskab med

Læs mere

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen I Skovvangen tilbydes der kost i alle afdelingerne - dog ud fra forskellige principper. I vuggestuen Kornbakken og vuggestuen Århusbo er der

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Buldervang 2009 MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Måltidet er ikke bare mad Ud over at skulle dække et fysisk behov, er måltidet en social funktion, som vi vægter højt. Vi spiser sund og varieret kost. Vi spiser

Læs mere

Kostpolitik for Hørning BørneUnivers

Kostpolitik for Hørning BørneUnivers Kostpolitik for Hørning BørneUnivers Indhold Forord... 2 1. Formål med kostpolitikken i Hørning BørneUnivers... 2 2. Generelle principper... 2 3. Hørning BørneUnivers tilbyder følgende måltider... 3 4.

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 5900 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 300 kj/dag svarende til 5 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1435

Læs mere

Mad- og måltidspolitik

Mad- og måltidspolitik 1 Mad- og måltidspolitik 2 Denne folder er udarbejdet i et samarbejde mellem forældrebestyrelsen og personalet i foråret 2011. Ansvarlig leder: Søren Fynbo Daginstitution Højvang Tyrstedvej 2 8700 Horsens

Læs mere

Kostpolitik. Kostplanen skal være tilgængelig ved opslag på stuerne og på børnehavens hjemmeside.

Kostpolitik. Kostplanen skal være tilgængelig ved opslag på stuerne og på børnehavens hjemmeside. Kostpolitik Generelt Det er i barndommen, at de sunde kostvaner skal grundlægges, så hele livet kan blive sundt og godt. Det har stor betydning for børns udvikling og helbred, at de får en god og næringsrigtig

Læs mere

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen.

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen. Kostpolitik I Dr. Alexandrines børnehave vægter vi kosten højt, hvorfor vi har ansat en økonoma, der med sin faglige baggrund har en dybere indsigt i produktionen af mad. Vi har fuldkostordning, hvilket

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 7600 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 550 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1815

Læs mere

Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik

Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik Gældende for: Vuggestuen Vimmerby Vuggestuen Småland D.I.I. Villekulla Udarbejdet Maj 2010 Indholdsfortegnelse Formål og målsætning... 1 Køkkenpersonalets arbejde... 1

Læs mere

Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014

Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014 Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014 I Planeten er det vigtigt, at børnene oplever det at spise som noget rart og trygt således at børnene får lyst til at deltage i måltidet. Det betyder at

Læs mere

Kostpolitik for Børnehuset Katamaranen

Kostpolitik for Børnehuset Katamaranen Kostpolitik for Børnehuset Katamaranen I samarbejde med bestyrelsen har Børnehuset Katamaranen udarbejdet en kostpolitik, som beskriver institutionens holdning til kost, og hvordan vi udmønter den i praksis

Læs mere

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på:

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på: Kostpolitik Målet med denne politik er: - At understøtte gode kostvaner i samarbejde med forældrene. - At tage medansvar, når vi serverer noget i børnehaven, for at børnene får så gode kostvaner som muligt

Læs mere

Kostpolitik 2014-2016

Kostpolitik 2014-2016 Kostpolitik 2014-2016 Indholdet i denne pjece er drøftet og godkendt af forældrebestyrelsen i Daginstitutionen Kjellerup/Levring i maj 2014. Generelt Daginstitution Kjellerup/Levring ønsker at implementere

Læs mere

Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik.

Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik. Langhøj Dagtilbud og SFO Bækvej 6,Asp 7600 Struer Tlf: 96848940 Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik. I forbindelse med den stigende interesse og fokus på sundhed og trivsel, skabes indsatser for at

Læs mere

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård Kostpolitik i Hørsholm Børnegård I Hørsholm Børnegård har vi valgt, at prioritere børnenes kost højt. Det indebærer, at vi har ansat en køkkenmedarbejder, der står for indkøb,samt tilberedelse af dagens

Læs mere

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød Fredensborg kommune vil være en sund kommune. Vi vil skabe gode rammer for at gøre sunde valg til det nemme valg. Sådan lyder forordene til Fredensborg Kommunes kostpolitik der er udarbejdet i foråret

Læs mere

Mad- og måltidspolitik Bakkehuset

Mad- og måltidspolitik Bakkehuset Mad- og måltidspolitik Bakkehuset Forord Bakkehusets mad- og måltidpolitik er tænkt som et arbejdsredskab for at bevidstgøre børn, forældre og personale i forhold til sunde madvaner og livsstil. Igennem

Læs mere

KOSTPOLITIK for Børnehus Nord- og sydpolen marts 2012

KOSTPOLITIK for Børnehus Nord- og sydpolen marts 2012 KOSTPOLITIK for Børnehus Nord- og sydpolen marts 2012 Formål: Samfundsmæssigt er der sket en stigning i antallet af overvægtige børn og nu kan overvægt konstateres helt ned i 3 års alderen. Et stigende

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben.

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben. Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben. ugust 2008. Vi tror på god sund mad af høj kvalitet tilberedt med kærlighed 1 Indholdsfortegnelse Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben....

Læs mere

Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner

Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner 1 Anbefalinger for det sunde frokostmåltid til børn i daginstitutionen Det fælles frokostmåltid anbefalinger og inspiration

Læs mere

MAD MED MUSKLER KOSTPOLITIK BØRNEHAVEN KLATRETRÆET

MAD MED MUSKLER KOSTPOLITIK BØRNEHAVEN KLATRETRÆET MAD MED MUSKLER KOSTPOLITIK BØRNEHAVEN KLATRETRÆET Mad med muskler 1.0 Forord Mad med muskler 1.4 Rammer omkring måltidet 1.6 Tillæg til Motorikken og Naturens mad med muskler kost politik 1.0 Forord Mad

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Solgå rden.

Kostpolitik Børnehuset Solgå rden. Kostpolitik Børnehuset Solgå rden. I Børnehuset Solgården ønsker vi at være med til at, grundlægge nogle sunde kostvaner. Vi vil gerne følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger og derfor har vi i nedenstående

Læs mere

Indledning: Mål: Personalets holdning:

Indledning: Mål: Personalets holdning: Indledning: For at vores børn skal trives er sund mad og motion altafgørende. Det giver dem mere overskud i dagligdagen, bedre koncentrationsevne og forebygger sygdomme og unødvendige konflikter. Med en

Læs mere

Kostpolitik. Kostpolitik 0-6 år

Kostpolitik. Kostpolitik 0-6 år Kostpolitik Kostpolitik 0-6 år Vesthimmerlands Kommunes kostpolitik - for børn i kommunale dagtilbud Denne pjece indeholder Vesthimmerlands Kommunes kostpolitik for børn i alderen 0 til 6 år i dagtilbud

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Hvad er en mad- og måltidspolitik? En mad- og måltidspolitik er et velegnet styringsredskab for arbejdet med mad og måltider i børnehaven. En kostpolitik er en fælles vedtaget og

Læs mere

Madmod og madglæde. - i daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg

Madmod og madglæde. - i daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg Madmod og madglæde - i daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg Småfolk er elskelige og sårbare, opmærksomme og letpåvirkelige. De er indlæringsparate og har alle muligheder for sammen med de voksne at

Læs mere

Børnehuset Bakketoppen. Børnehaven Porskjær. Børnehuset Gyvelhøjen. Børnehaven Rønnehaven. Børnehaven Viften

Børnehuset Bakketoppen. Børnehaven Porskjær. Børnehuset Gyvelhøjen. Børnehaven Rønnehaven. Børnehaven Viften Børnehuset Bakketoppen Børnehaven Porskjær Børnehuset Gyvelhøjen Børnehaven Rønnehaven Børnehaven Viften Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Kostpolitikken... 3 Kostpolitikken i praksis:... 7

Læs mere

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes kostpolitik har bestyrelsen i Børnehuset Trehøje vedtaget følgende lokale kostpolitik: Det vil vi (vores mål med kostpolitikken)

Læs mere

Sundheds- & kostpolitik for Herslev Flexinstitution 2011-2012

Sundheds- & kostpolitik for Herslev Flexinstitution 2011-2012 Sundheds- & kostpolitik for Herslev Flexinstitution 2011-2012 Sundheds- og kostpolitik for Herslev Flexinstitution I Børnehuset har vi valgt at sætte fokus på børnehavens kost- og trivselspolitik. Dette

Læs mere

Kost-og bevægelsespolitik for Den danske Børnehave Løgumkloster.

Kost-og bevægelsespolitik for Den danske Børnehave Løgumkloster. Kost-og bevægelsespolitik for Den danske Børnehave Løgumkloster. De fleste børn tilbringer meget tid i daginstitution og to måske tre af dagens måltider, bliver spist her. I måltidspolitikken for Tønder

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 8000 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 600 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1900

Læs mere

Kostpolitik for Beder Øst

Kostpolitik for Beder Øst Kostpolitik for Beder Øst Anden udgave redigeret juni 2010, Ulla Kjær Rytter Status/baggrund Kostpolitikken i Beder Øst tager afsæt i Århus Kommunes kostpolitik, i værdierne Troværdighed, Respekt og Engagement,

Læs mere

Hvorfor en kostpolitik? Vores målsætning: Råd til en god start på dagen: Børnegårdens Kostpolitik

Hvorfor en kostpolitik? Vores målsætning: Råd til en god start på dagen: Børnegårdens Kostpolitik BØRNEGÅRDENS KOSTPOLITIK REVIDRET 1 FEBRUAR 2012 Børnegårdens Kostpolitik Hvorfor en kostpolitik? I Børnegården mener vi, det er vigtigt, at børn spiser sundt og varieret hver dag! Derfor har vi udarbejdet

Læs mere

Mad- og Måltidspolitik

Mad- og Måltidspolitik Mad- og Måltidspolitik 2014 Idræts og naturbørnehuset Tingvej 3 6535 Branderup J 13-01-2014 2 Mad- og Måltidspolitik 1. Derfor er det vigtigt at vi har en mad- og måltidspolitik. Hvad og hvorfor: - Idræts-

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 7400 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 800 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget (Svarer til 1750

Læs mere

SKOVBØRNEHUSETS MAD & MÅLTIDSPOLITIK

SKOVBØRNEHUSETS MAD & MÅLTIDSPOLITIK SKOVBØRNEHUSETS MAD & MÅLTIDSPOLITIK FORORD Uden mad og drikke duer helten ikke, siger et gammelt ordsprog. Det skal faktisk tages helt bogstaveligt. Selv den dyreste bil kan ikke køre uden benzin og smøring

Læs mere

Hjerm Dagtilbud. KOSTPOLITIK Dagpleje, vuggestue og børnehave TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR

Hjerm Dagtilbud. KOSTPOLITIK Dagpleje, vuggestue og børnehave TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR Hjerm Dagtilbud KOSTPOLITIK Dagpleje, vuggestue og børnehave TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR Hjerm Dagtilbuds kostpolitik Formål Formålet med loven om frokostordning i dagtilbud er, at give alle børn

Læs mere

KOSTPOLITIK I UGLEBO.

KOSTPOLITIK I UGLEBO. KOSTPOLITIK I UGLEBO. Baggrund for udarbejdelse af kostpolitik Det har længe været et fælles ønske fra bestyrelsen og personalegruppen at få revideret kostpolitikken. Derfor arrangerede vi(forældrebestyrelsen)

Læs mere

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes kostpolitik har bestyrelsen i Børnehuset Trehøje vedtaget følgende lokale kostpolitik: Det vil vi (vores mål med kostpolitikken)

Læs mere

Boeslunde Børnehus Hovstien 36 4242 Boeslunde

Boeslunde Børnehus Hovstien 36 4242 Boeslunde Boeslunde Børnehus Hovstien 36 4242 Boeslunde Kostpolitik for Boeslunde Børnehus Formål Slagelse kommune har en overordnet kostpolitik, som har til formål at: - Fremme sunde kostvaner, herunder skabe forudsætning

Læs mere

Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner

Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner Hvem skal bruge anbefalingerne? Anbefalingerne for sund frokost i vuggestuer og børnehaver er udviklet til dig, der tilbereder mad i daginstitutionen. Kommuner

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Hjertinggårdens kostpolitik.

Hjertinggårdens kostpolitik. Hvad er en kostpolitik?: Det er vores holdning og mening om den kost børnene indtager, når de er i Hjertinggården. Kostpolitikken er et pædagogisk arbejdsredskab samt en praktisk beskrivelse af noget,

Læs mere

Kostpolitik for Firkløveren 2014.

Kostpolitik for Firkløveren 2014. Kostpolitik for Firkløveren 2014. I Firkløveren arbejder vi ud fra de anbefalede ernæringsprincipper fra Ishøj Kommune. Under overskriften et godt børneliv - et fælles ansvar skal Firkløveren være med

Læs mere

Virksomhedsplan for Specialinstitutionen Magnoliahuset. Mad og måltidspolitik.

Virksomhedsplan for Specialinstitutionen Magnoliahuset. Mad og måltidspolitik. Mad og måltidspolitik. Udarbejdet 2008/2009. Revideret maj 2010 Revideret oktober 2012 Revideret juni 2016 1 INSTITUTIONENS VISIONER OG MÅL. Magnoliahusets mål er at servere sund og varieret kost, hvor

Læs mere

Version 3.0. Godkendt 16. november 2010 / Revideret 1. november 2011 Gældende fra 1. januar 2011

Version 3.0. Godkendt 16. november 2010 / Revideret 1. november 2011 Gældende fra 1. januar 2011 Formålet med kostpolitikken Kostpolitikken er udarbejdet af bestyrelsen på baggrund af tanken om, at sund kost og en aktiv hverdag giver glade børn. Grundlaget for politikken er gode råd fra sundhedsstyrelsen

Læs mere

Børneuniverset Vuggestuen Kostpolitik

Børneuniverset Vuggestuen Kostpolitik Børneuniverset Vuggestuen Kostpolitik De gode kostvaner grundlægges i barndommen og følger os hele livet igennem. Børn skal have sund og nærende mad. Kosten har stor betydning for barnets vækst og udvikling.

Læs mere

Hvad spiser du i løbet af dagen?

Hvad spiser du i løbet af dagen? Navn: Alder: Højde: Vægt: Hvad spiser du i løbet af dagen? Sæt kryds ud for hvad du spiser Hvor ofte spiser du morgenmad? Hver dag 5-6 gange om ugen 3-4 gange om ugen 1-2 gange om ugen Mindre end 1-2 gange

Læs mere

kost politik Børnehuset Kaninbjerget

kost politik Børnehuset Kaninbjerget kost politik Børnehuset Kaninbjerget 1 2 kære forældre Børnehuset Kaninbjerget har en kostpolitik. Denne indebærer, at børnene skal have en sund og ernæringsrigtig mad, den tid der er i institutionen.

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse:

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse: KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN Indholdsfortegnelse: 1. Formålet med en kostpolitik på Bødkergården 2. Fødevarestyrelsens anbefalinger for kost til børn. 3. Børnenes energi- og væskebehov

Læs mere

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård Kostpolitik i Hørsholm Børnegård I Hørsholm Børnegård har vi valgt, at prioritere børnenes kost højt. Det indebærer, at vi har ansat en køkkenmedarbejder, der står for indkøb,samt tilberedelse af dagens

Læs mere

KOSTPOLITIK for 0-6 årige børn i daginstitutioner og dagpleje

KOSTPOLITIK for 0-6 årige børn i daginstitutioner og dagpleje Side af 6 KOSTPOLITIK for 0-6 årige børn i daginstitutioner og dagpleje Kosten til 0-6 årige i kommunale dagtilbud skal bygge på et fagligt grundlag. Forældre skal kunne være sikre på, at den mad, børnene

Læs mere

Mad hjem til dig- Plejecentre. Madservice Viborg

Mad hjem til dig- Plejecentre. Madservice Viborg Mad hjem til dig- Plejecentre Madservice Viborg Velkommen og velbekomme Vi er glade for at kunne byde dig indenfor i Madservice Viborg. Velkommen til et køkken med gamle dyder, friske råvarer og mange

Læs mere

Kostpolitik for. Dalens Børnehuse. Ellekonedalen Viborg

Kostpolitik for. Dalens Børnehuse. Ellekonedalen Viborg Kostpolitik for Dalens Børnehuse Ellekonedalen 4-8 8800 Viborg Redigeret nobember 2017 1 Kostpolitik for Dalens Børnehuse I Dalens Børnehuse har vi en madordning som er obligatorisk for alle børn. Vi har

Læs mere

Mad politikken tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger om sund kost.

Mad politikken tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger om sund kost. KOSTPOLITIK FOR BØRNEHUSET STJERNEN. Mad politikken tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger om sund kost. Formålet med Frederiksberg kommunes mad og måltids politik er

Læs mere

1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 40. 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen?

1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 40. 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen? 4 1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 4 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen? 3 3 3 3 2 2 2 2 1 1 2 2 1 3. Synes du, at der er for meget larm når

Læs mere

Mad - og måltids politik for Stavtrup Dagtilbud.

Mad - og måltids politik for Stavtrup Dagtilbud. Mad - og måltids politik for Stavtrup Dagtilbud. Forord: Denne politik indeholder Stavtrup Dagtilbuds mad - og måltids politik for børn i Stavtrups daginstitutioner og dagpleje. Den indeholder foruden

Læs mere

Mål for vores kostpolitik

Mål for vores kostpolitik Mål for vores kostpolitik Daginstitutionen Nørremarken har et mål om at børnene er sunde og i trivsel, og vi arbejder for at styrke børnenes sundhed. Det er vigtigt for os at både forældre og personale

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

De nye Kostråd set fra Axelborg

De nye Kostråd set fra Axelborg De nye Kostråd set fra Axelborg Susan Vasegaard, srh@lf.dk Hanne Castenschiold, hca@lf.dk Line Damsgaard, lda@lf.dk Handel, Marked & Ernæring Landbrug & Fødevarer Nye kostråd 2013 Mejeriprodukterne er

Læs mere

Børnehusene Team Høngs. kost- og bevægelsespolitik. Sunde børn er glade børn

Børnehusene Team Høngs. kost- og bevægelsespolitik. Sunde børn er glade børn Børnehusene Team Høngs kost- og bevægelsespolitik For vuggestuer - dagplejere og børnehaver Sunde børn er glade børn Børn, der oplever glæden ved at spise sund mad og bevæge sig, trives og udvikler sunde

Læs mere

Lokal mad og måltidspolitik. Folderen er udarbejdet i samarbejde med Forældrebestyrelsen og følger de 8 kostråd.

Lokal mad og måltidspolitik. Folderen er udarbejdet i samarbejde med Forældrebestyrelsen og følger de 8 kostråd. Lokal mad og måltidspolitik Folderen er udarbejdet i samarbejde med Forældrebestyrelsen og følger de 8 kostråd. Udarbejdet Marts 2013 Indholdsfortegnelse Forord Side 3 Det sunde frokostmåltid Side 4-5

Læs mere

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie. Regionshospitalet Randers Børneafdelingen

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie. Regionshospitalet Randers Børneafdelingen Patientinformation Kost anbefalinger Til overvægtige børn og deres familie Regionshospitalet Randers Børneafdelingen Sund kost Indledning: Denne pjece handler om nogle kost anbefalinger til dig og din

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK PÅ SLOTTET

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK PÅ SLOTTET MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK PÅ SLOTTET INDHOLD INDLEDNING... 2 BØRN, MAD OG MÅLTIDER... 4 FAKTA OM SUKKER... 5 FAKTA OM SALT... 6 FAKTA OM MEJERIPRODUKTER... 7 Ugentlig råderum til tomme kalorier for børn 3-6

Læs mere

Kostpolitik for 0-2 årige børn i Lemvig Kommunes Dagtilbud

Kostpolitik for 0-2 årige børn i Lemvig Kommunes Dagtilbud Kostpolitik for 0-2 årige børn i Lemvig Kommunes Dagtilbud - 1 - Forord Lemvig Kommune vil gerne sætte fokus på sund levevis for alle børn og unge. Allerede i 1999 blev der udarbejdet en overordnet kostpolitik

Læs mere

Lokal kostpolitik for Børnehuset Bella Luna.

Lokal kostpolitik for Børnehuset Bella Luna. Lokal kostpolitik for Børnehuset Bella Luna. Se vejledningen på side 2. Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes kostpolitik har bestyrelsen i Bella Luna vedtaget følgende lokale kostpolitik: Det vil vi (vores

Læs mere

Kostpolitik for Helsted Børnehus

Kostpolitik for Helsted Børnehus Kostpolitik for Helsted Børnehus Hvorfor en kostpolitik? Der er fart på i børnenes dagligdag der skal, lege og lærer en masse nyt. Børnene skal vokse og udvikle sig og det er derfor vigtigt at de får,

Læs mere