Crime News. Kvinde skudt i hovedet med jagtgevær. 28.septemper I denne udgave vil vi sætte fokus på opklaringen af mordsager.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Crime News. Kvinde skudt i hovedet med jagtgevær. 28.septemper 2011. I denne udgave vil vi sætte fokus på opklaringen af mordsager."

Transkript

1 Crime News 28.septemper 2011 Kvinde skudt i hovedet med jagtgevær I denne udgave vil vi sætte fokus på opklaringen af mordsager.

2 Kvinde brutalt myrdet i sin have i Greve Skrevet af Emilie Ravn, Louise Dahl, Oussama Amairi og Niels Jørgensen. Motivet for mordet er stadig uklart da politiet nogle få dage efter mordet har to mistænkte og et hold af dygtige teknikere til at opklare et af årets mest brutale mord i Greves omegn. Der er fundet op til flere afgørende beviser i sagen. Der er funder spor af DNA og op til flere fingreaftryk. Der blev tirsdag formiddag fundet en kvinde myrdet i sin have i Greve. Kvinden blev øjensynligt dræbt mandag eftermiddag. Hun blev fundet af det lokale postbud, da han skulle afleverer dagens post. Hun var blevet skudt i hovedet. Riffelen lå ved siden af liget, jeg fandt hende ude på verandaen. Hun havde blødt ud over det hele. Jeg tjekkede hendes puls, og kunne ikke finde den og derefter ringede jeg til politiet. siger Postbuddet, efter en meget overvældende oplevelse. Politiet har ikke villet kommentere mordmetoden, men vores journalister har fra pålidelige kilder fået fortalt at politiet tror at det er et planlagt mord. Der er fundet beviser i sagen, som heriblandt kan være afgørende spor af DNA og fingeraftryk. Der er indtil videre to mistænkte i sagen. Et vidne der overværede anholdelsen, mener at have set to mørkhårede kvinder blive anholdt. På pressemødet fortalte politiet, at de to mistænkte intet alibi har og begge har et overbevisende motiv til at dræbe kvinden fra Greve. Kollegaer til kvinden fortæller om en lidt asocial og våbenglad person. Jeg husker at hun engang fortalte at hun plejede at gå til skydning tre gange om ugen. Jeg syntes det var lidt mærkeligt, især fordi hun var advokat og derfor intet behov havde for at kunne skyde. Hvis jeg skal være ærlig havde hun også lidt specielle kunder også lidt specielle kunder, I ved sådan nogle højtstående kriminelle. Vi hørte aldrig så meget til hende, men hun plejede altid at komme med stil, i en Mercedes. Jeg kan huske at vi altid plejede at stå med næsen mod ruden, når hun kom kørende, hun var jo også en flot kvinde, fortæller en kollega smågrinende. Denne ønsker dog at være anonym. Politiet skal i løbet af den nærmeste fremtid afhøre de mistænkte i sagen. Vi har sendt beviserne ind til vores laboratorier, vi burde snart få svar tilbage, og så burde vi have vores morder siger politidirektør Andersen. Kunne det måske have været et forkert valg af klient, der endte hendes liv. Det må tiden vise.

3 Blod, hår og tøjfibre. Skrevet af Sarah Kamounah, Emil Dalsø og Mustafa Al-Hasnawi. Blodstænk kan være med til at afsløre en morder, da det ofte af kommet af, at blod har sprøjtet/dryppet eller udtværet af gerningsmanden på gerningsstedet. Man kan finde frem til, hvor gerningsmanden har stået, hvis offeret er ramt af et våben tæt på, idet at blodet sprøjter på ham i stedet for gulv/vægge. Gerningsmanden har altså stået, hvor der ikke er blod. Analyse af en blodplets mønster kan bruges til at beregne blodets vinkel, hvor det ramte underlaget, blodets fart og hvor det kom fra. Løse hår på gerningsstedet kan bruges til at finde frem til personens hårfarve, hårtype og evt. længde, men hårstrået bruges primært til at finde personen slægt. Hårstrået kan give os et tydeligt DNA, der kan bruges til at finde personens alder, køn, race etc., hvis hårsækken også er inkluderet. Man skal dog huske på, at håret kan tilhøre hvem som helst, da folk mister hår hver dag, så politiet kan være efter den forkerte og har derfor brug for andre spor. Der findes 2 slags fibre, organiske og uorganiske. Alt tøj, tæpper osv. (som er lavet af stof) er fibre. Alt vi bruger fra naturens side til at lave stof (Hør, uld, bomuld osv.) er organiske fibre. Uorganiske fibre kan være nylon og silke mm. Analyse af fibre, der findes på offerets lig vil fastlæggelse typer af fibre til stede på gerningsstedet. For eksempel kan en fiber overføres fra et tæppe til et organ. Offeret har en lille del af det oprindelige stykke stof, som muligvis ikke er til at finde på gerningsstedet.

4 Fingeraftryk Skrevet af Line Pajbjerg, Kirstine Sørensen, Kevin Turan og Mathias Sørensen. Fingeraftryk er særlige mønstre dannet af linjer, på de yderste led af fingrene. Fingeraftryk udvikles i tredje og fjerde fostermåned, ved at et væsketryk udvider huden på fingrene. Når trykket kort tid efter foretager sig igen, foldes huden. Herved dannes mønstertyperne og detaljerne, og de bliver forskellige fra finger til finger, ligesom at de er forskellige fra person til person. Tryk, varme og omgivelser bestemmer på det tidspunkt, hvordan et fingeraftryk kommer til at se ud. Derfor er det helt tilfældigt, hvordan de enkelte linjer fremtræder. Størrelsen af mønstre øges under opvæksten, men detaljerne, dvs. hvor to linjer mødes, eller to linjer stopper, og disses indbyrdes placering forbliver altid den samme. Ved identifikation af fingeraftryk, f.eks. ved en mordsag, er det en fingeraftryksekspert, en dakylog, som sammenligner to aftryk med hinanden. I Danmark skal der mindst være ti sammenfaldende detaljer i to aftryk, før at identifikationen er sikker, dvs. at samme finger og dermed samme person har afsat de to aftryk. Der må heller ikke være detaljer i det ene aftryk som ikke findes i det andet. Fingeraftryk er i hele verden accepteret som et endegyldigt bevis. Det betyder, at man har anerkendt, at der ikke findes to fingre i hele verden med det samme aftryk. I modsætning til dna-profiler, som hos enæggede tvillinger er helt ens, så er deres fingeraftryk lige så forskellige som hos andre mennesker. I Danmark er det Fingeraftrykssektionen hos Rigspolitiets Kriminal-tekniske Center, der registrerer og opbevarer fingeraftryk i en særlig database, der kaldes AFIS Automated Fingerprint Identification System. Cirka personer er registreret i AFIS (november 2008). Hvert år modtager Fingeraftrykssektionen finger- og håndaftryk fra cirka nye personer. Samtidig modtager sektionen cirka recidivistaftryk af personer, der er registreret i forvejen. Vi har brug for dig! Gør en forskel og bliv Bioanalytiker

5 Blodtyper Anne Klose, Magnus Rune og Rassoul Said VI kan kun bruge en type blod Alle mennesker har en blodtype, som er arveligt betinget. Man kan sige med et fint udtryk, at hver Blodtype er variationer i blodlegemeoverfladens kemiske struktur. Der er beskrevet og findes mange blodtypesystemer. Blanding af AB0 blodtyper kan dræbe Det vigtigste boldtypesystem, er AB0- blodtypesystem. Det består af de fire blodtyper: A, B, AB eller 0. Forskellen på hver blodtype kommer af det kulhydrat, antigen, der er fæstet til blodlegemerne. Til A er fæstet antigenet acetyl-glukose, til B antigenet galaktose, til AB både acetyl-glukose og galaktose, til 0 er der ikke fæstet noget antigen. Antistoffer og antigener passer sammen sådan at antistof A og antigen A vil sætte sig sammen. Det kaldes at blodet agglutinerer, hvilket vil sige at det klumper i blodårerne. Derfor er det utrolig vigtigt at antigener og antistoffer ikke passer sammen i blodet. Antistofferne bevirker altså, at man ikke bare frit kan blande blod af forskellige AB0-typer. Hvis fx A -blod gives til en patient med blodmangel, som har type B, vil A-antistofferne i type B blodet agglutinere med A-antigenerne i type A-blodet og omvendt. Agglutinationen af blodlegemerne i patientens blodkar kan fremkalder alvorlige, måske endda dødelige reaktioner. Rhesus uden atistoffer har ingen indflydelse på organdonation. Rhesusblodsystemet er et andet vigtigt blodtypebestemmelsessystem. Rhesussystemet arves også fra forældrene, men uafhængigt af AB0 systemet. Rhesusblodtypen indeholder koder kun for antigenet D på de røde blodlegemer, men ikke for nogen antistoffer i blodplasmaet. Derfor er man enten rhesus positiv og har antigen D, eller rhesus negativ uden antigenet. Rhesus er derfor kun relevant i forbindelse med blodtransfusion, hvor antigenerne på de røde blodlegemer helst skal være de samme, men ikke organdonation, da der ikke er noget antistof i blodet der kan angribe donororganet. Antistoffer er proteiner, som produceres af immunsystemet. De svæver rundt i blodplasmaet og spiller en afgørende rolle i forsvaret mod infektioner. Vores blodplasma indeholder Blodtyper klassificeres efter AB0 og rhesus, nogle er mere sjældne end andre. Når man snakker om bloddonorer definerer man normalt en persons blodtype efter både AB0 sytemet og rhesus systemet. I danmark er en enkelt kobination meget sjælden: AB negativ, da kun 4% af befolkningen har AB og kun 15% af dem der har AB samtidig er rhesus negativ, Mens A positiv er den mest almindelige, da 44% af befolkningen har A, og 85% af de mennesker har rhesus positiv. Den samme forskelighed i hyppighed bruger politiet også, når de skal vurdere sandsynligheden for at blodet på et gerningsstedet kommer fra netop den mistænkte.

6 Opklaring af forbrydelser Skrevet af Mie Zilmer, Christina Wibe, Ali Mahmoud og Alexander Falsing I forbindelse med mordsager, voldtægter og andre kriminalsager kan man bruge DNA profiler til at finde den rigtige gerningsmand. Med en DNA profil kan man sammenligne DNA fra gerningsstedet med DNA fra mistænkte. DNA profiler bliver også brugt til slægtsskabsundersøgelser, faderskabssager og til diagnostik af arvelige sygdomme, kromosomfejl og cancer. Man opsamler noget DNA fra gerningsstedet, men i nogle tilfælde kan man ikke finde DNA nok, men så kan bruge PCR metoden til at opformere det, så man har nok til at lave en DNA profil. Denne metode foregår ret simpelt. Det DNA man ønsker at kopiere sættes i et mikro reagensglas med alle de dele som skal til ved en DNA replikation (primere, nucleotider og DNA polymerase) blandingen opvarmes til 90 grader, så strengene deles i to. Derefter sænkes temperaturen til 60 grader, så primerne hæfter sig fast på enkeltstrengene og DNA polymerasen sætter de frie nucleotider fast på strengene, så de bliver dobbeltstrengede igen. Nu består strengene af en gammel streng og en ny streng. Herefter gentages denne proces indtil der er DNA nok til analysen. Bagefter tilsætter man nogle restrikstionsenzymer, som klipper DNA strengen over nogle bestemte steder. Da DNA ikke er ens, vil hvert menneske få klippet sit DNA i forskellige stykker. Så støber man en gelplade med huller til de forskellige væsker med DNAstykkerne fra gerningsstedet og fra de mistænkte, så de hurtigt kan sammenlignes. Gelen lægges i et kar som fyldes med en væske, vi kalder buffer. Til den vil DNA et afgive en H + ion, og DNAstykkerne vil bevæge sig mod den positive pol i elektroforesen, hvor der løber en strøm over gelen. Det vil den gøre, fordi at DNA et efter at have fraspaltet H + ionen, vil være negativt ladet, og positiv og negativ tiltrækker hinanden, derfor vil DNA et gå mod plus. De små DNA stykker vil vandre længere end de store, da de lettere kan trænge igennem gelen. Derefter skal DNA et farves, så man kan se DNA stykkerne og sammenligne de forskellige profiler. Nu kan man finde gerningsmanden i kriminalsagen eller i andre tilfælde finde ud af hvem faderen til barnet er.

7 Sikkerhed ved undersøgelser Skrevet af Cecilia Pedersen, Sarah Petersen, Malthe Nannestad og Josefine Fjordvald. Der behøves kun ganske små mængder biologiske spor (DNA) til en efterforskningssag. Disse biologiske spor kan være spyt, hudceller, hår sæd eller blod. De består nemlig af mange mikroskopiske celler, som indeholder DNA. At indsamle DNA fra gerningssteder er blevet mere normalt hos politiet. Før blev det kun anvendt i alvorlige sager som drab, voldtægt eller røveri, hvor politiet nu også bruger det til at identificere omkomne i ulykker, som er meget svære at identificere. Det er blevet så normalt, at udstyr, som handsker, mundbind, sterile vatpinde og poser, som bruges til at indsamle DNA, er standart udstyr i patruljebiler. Det er kun i meget alvorlige krimisager, at politiet tilkalder kriminalteknikere. De prøver, som politiet indsamler, bliver sendt til Retsgenetisk Afdeling på Retsmedicinsk Institut under Københavns Universitet, som det eneste sted i Danmark foretager dna-analyser i straffesager. De DNA-profiler bliver så tastet ind i Det Centrale DNA-register, som styres af Rigspolitiets DNA-sektion. Registeret kan bruges til at identificere personer i straffesager eller ved ulykker, hvor en almindelig identifikation er udelukket. Det register er så delt op i to dele, en del til spor og en til personer. I sporregistret står dna -profiler fra spor på gerningssteder, og i personregistret står DNA-profiler fra en række sigtede personer. I krimisager (mord, voldtægt) gælder det om at finde ud af hvem der er forbryderen. Man kan ikke udelukke med 100 % sikkerhed at der ikke findes flere personer med samme DNA-profil. Fx vil enæggede tvillinger tit have helt identiske eller rigtig lignende DNAprofiler. Også almindelig helsøskende vil kunne have samme eller lignende DNAprofiler. Derfor kan det være vanskeligt at finde ud af sandheden hvis fx to brødre er involveret i den samme kriminalsag eller begge påstår de er faderen til det samme barn. Derfor er det altid et stort spørgsmål om politiet kan være sikre på at de har buret den korrekte forbryder inde. Sandsynligheden for at en anden person i befolkningen har samme DNA-profil som dig selv ligger mellem 1: og 1:

8 Amagermanden er varetægtsfængslet Skrevet af Jakob Borup og Selina Sundahl. Uskyldige kvinder blev på Amager voldtaget og nogle myrdet, men nu er "Amagermanden" tiltalt for de to drab og otte voldtægter, oplyser Rigsadvokaten. Amagermanden udplyndrede sine ofre. Statsadvokaten har rejst stribevis af tiltaler for drab og voldtægter mod en 45-årig familiefar fra Valby. Den 45-årige såkaldte "Amagermand" er tiltalt for gennem de seneste 24 år at have slået to kvinder ihjel, voldtaget otte - heriblandt mindreårige piger. Desuden er han tiltalt for at have udplyndret både sit første drabsoffer og de mindreårige piger. Statsadvokaten oplyser, at ifølge anklagemyndigheden slog den 45-årige tidligere fodboldtræner sit første menneske ihjel i en alder af bare 20 år. Det var en 73-årig pensionist fra Valby, og bare tre år senere dræbte han så en 40-årig kvinde og efterlod hende død i Fasanskoven på Amager. I alt fem gange har han angrebet og voldtaget i alt otte forskellige ofre. Senest i september 2009, hvor en 17-årig pige blev voldtaget i en haveforening på Amager. Og det blev endestationen for den 45- årige gerningsmand. Takket være dna-spor kunne politiet knytte den samme gerningsmand til sidste års voldtægt 2009 samt til det 20 år gamle drab i Fasanskoven. Og så startede jagten på serieforbryderen der altså kort efter viste sig at lede frem til fodboldtræneren og familiefaren med bopæl i Valby. Umiddelbart var der intet, der bandt forbrydelserne sammen, og politiet stod på bar bund i alle tre sager. Lige indtil da en 45-årig mand i 2010 troppede op til afhøring hos Københavns Politi. Han var en af de 260 personer, politiet efter henvendelser fra borgere havde indkaldt, fordi de kunne være interessante for efterforskningen. Under afhøringen fik manden foretaget et mundskrab til en dna -prøve. Fem dage senere modtog efterforskerne på Politigården et opkald fra retsteknikerne. Mandens dna-profil matchede dna fundet på gerningsstederne for alle tre forbrydelser, og han blev anholdt i sin lejlighed få timer senere. Retssagen mod den 45-årige starter til november Ud over drab, voldtægter og røverier er han tiltalt for forsøg på brandstiftelse for at skjule sporene efter sit første drab og grov vold.

9 Krimi QUIZ! Hvem tror DU morderen er? Angiv dit svar ud fra informationerne i boderne. Mistænkt nr. 1 Mistænkt nr. 2 Dit svar afleveres i redaktionens postkasse. Der udleveres præmie til tre udtrukne vindere. Vejen til din fremtid..

Vi går derfor ud fra, at I ved, at DNA molekyler er meget lange molekyler

Vi går derfor ud fra, at I ved, at DNA molekyler er meget lange molekyler DNA-profil analyse Indledning DNA-profil analyser eller i daglig tale DNA-fingeraftryk er en metode, der bruges, når man skal finde ud af, hvem der er far et barn, hvis der altså er flere muligheder. Det

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Dansk 3. klasse Narcissos-myten 1. Fælles gennemgang: Udlever opgaverne. Du kan enten lade eleverne læse historien højt for hinanden, eller du kan læse den højt for

Læs mere

Interview med Thomas B

Interview med Thomas B Interview med Thomas B 5 10 15 20 25 30 Thomas B: Det er Thomas. Cecilia: Hej, det er Cecilia. Thomas B: Hej. Cecilia: Tak fordi du lige havde tid til at snakke med mig. Thomas B: Haha, det var da så lidt.

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af forældelsesfristen i pædofilisager

Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af forældelsesfristen i pædofilisager 2011/1 BSF 4 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 27. oktober 2011 af Peter Skaarup (DF), Pia Adelsteen (DF), Kim Christiansen (DF), Kristian Thulesen

Læs mere

Rejsebrev fra Færøerne

Rejsebrev fra Færøerne Rejsebrev fra Færøerne Hygge under aftensmaden. Side 1 af 6 Studerendes navn: Studienummer: E-mail.: Cathrine Dohn Jensen PS12414 1022065@ucn.dk Praktikperiode: 2. el. 3. Praktikperiode nr. 2. Praktik

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet RÅD OG VEJLEDNING Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet Indhold Denne pjece gennemgår, hvad der sker, når du har været udsat for personfarlig

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015 Lukkede døre (Det forbydes offentligt at gengive navn, stilling eller bopæl eller på anden måde offentliggøre partens identitet) HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015 Sag 213/2015 Anklagemyndigheden

Læs mere

Har du været udsat for en forbrydelse?

Har du været udsat for en forbrydelse? Har du været udsat for en forbrydelse? Denne pjece indeholder råd og vejledning til dig En straffesags forløb Når politiet f.eks. ved en anmeldelse har fået kendskab til, at der er begået en forbrydelse,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013 Sag 105/2013 Anklagemyndigheden mod T (advokat Bjørn Elmquist, beskikket) T har indbragt Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitets

Læs mere

Guide: Træk vejret korrekt og bliv sund

Guide: Træk vejret korrekt og bliv sund Guide: Træk vejret korrekt og bliv sund Bedre fordøjelse, sundere ryg, mindre stress, bedre søvn listen over fordele er lang og du skal blot forbedre noget, du alligevel gør 20.000 gange hver eneste dag:

Læs mere

Retsudvalget 2015-16 L 107 Bilag 4 Offentligt

Retsudvalget 2015-16 L 107 Bilag 4 Offentligt Retsudvalget 2015-16 L 107 Bilag 4 Offentligt Viborg d. 20 januar 2016 Til Folketingets Restudvalg Vedr. Høringssvar om den ændrede Knivlov Kære medlemmer af Retsudvalget Jeg er helt klar over at denne

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække.

Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Side 1 Urup Kirke. Søndag d. 1. maj 2016 kl. 11.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Salmer.

Læs mere

Interviewguide for sexarbejdere

Interviewguide for sexarbejdere Interviewguide for sexarbejdere Der er rigtig mange, som gerne vil i kontakt med sexarbejdere. Det oplever vi I SIO særligt meget fordi vi modtager mange forespørgsler på om vi kan videreformidle kontakten.

Læs mere

Julemandens arv. Kapitel 14

Julemandens arv. Kapitel 14 Kapitel 14 Bogen var en form for dagbog der strakte sig meget langt bagud i historien. Den var håndskrevet, og det var tydeligt at det var Julemanden der havde skrevet om sine mange oplevelser. Han undrede

Læs mere

Patientinformation. Blodtransfusion. - råd og vejledning før og efter blodtransfusion

Patientinformation. Blodtransfusion. - råd og vejledning før og efter blodtransfusion Patientinformation Blodtransfusion - råd og vejledning før og efter blodtransfusion Kvalitet Døgnet Rundt Immunologisk Klinik, Blodbanken Til egne notater 2 Blodtransfusion Hvorfor gives der Blod består

Læs mere

Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene"

Beboerportræt: Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene" Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet Når Fatma skriver, lever hun sig ind i en helt anden verden.

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

TIGER NYHEDSBREV MAJ 2014

TIGER NYHEDSBREV MAJ 2014 Kære alle nye, gamle og kommende Tiger Forældre Først vil vi sige tusind tak for en fantastisk familiefest med alle jer nye Tigerfamilier. Det var en stor fornøjelse at møde så mange af jer. Vi kan hver

Læs mere

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Kapitel 1 1. Hvem hjælper Lulu? Svar: Bob, side 4 2. Hvem tager støvlen på? Svar: Læsefidusen, side 5 3. Hvem siger: av! Av min tå! Svar: Læsefidusen

Læs mere

2.1. Opgavesæt A. 1. januar - 30. juni 2014. Prøvetiden er 45 minutter til opgavesæt 1 15 minutters pause og 1 time og 15 minutter til opgavesæt 2

2.1. Opgavesæt A. 1. januar - 30. juni 2014. Prøvetiden er 45 minutter til opgavesæt 1 15 minutters pause og 1 time og 15 minutter til opgavesæt 2 2.1 Opgavesæt A FVU-Læsning Trin 2 Forberedende voksenundervisning 1. januar - 30. juni 2014 Prøvetiden er 45 minutter til opgavesæt 1 15 minutters pause og 1 time og 15 minutter til opgavesæt 2 Eksaminandens

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om dna-registrering

Forslag til folketingsbeslutning om dna-registrering 2009/1 BSF 236 (Gældende) Udskriftsdato: 7. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 21. april 2010 af Marlene Harpsøe (DF), Liselott Blixt (DF), René Christensen (DF), Kim Christiansen

Læs mere

Hvor er det dog en overvældende følelse, at stå her med eksamensbeviserne i. hænderne, huerne på hovedet - og formentligt en gang god sprit i blodet!

Hvor er det dog en overvældende følelse, at stå her med eksamensbeviserne i. hænderne, huerne på hovedet - og formentligt en gang god sprit i blodet! Kære alle sammen. Kære lærere, kære forældre og kære studenter. Hvor er det dog en overvældende følelse, at stå her med eksamensbeviserne i hænderne, huerne på hovedet - og formentligt en gang god sprit

Læs mere

EUROPEAN ARCHERY INDOOR CHAMPIONSHIPS RZESZÓW 2013. Rejsebrev nr. 5. Herre senior compound: Martin Damsbo Dame junior compound: Sarah Sönnichsen

EUROPEAN ARCHERY INDOOR CHAMPIONSHIPS RZESZÓW 2013. Rejsebrev nr. 5. Herre senior compound: Martin Damsbo Dame junior compound: Sarah Sönnichsen Rejsebrev nr. 5. Dennis Bager : Stor dag for dansk bueskydning! Bip, bip klokken var 5.30 og det var tid at stå, for bussen kørte med de første kl. 6.30. Martin og Dennis skulle først i ilden. Efter opvarmning

Læs mere

Tro og etik. Ærlighed

Tro og etik. Ærlighed Tro og etik Ærlighed Målgruppe: Seniorspejdere Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Ærlighed - niveau 4 - trin for trin Idéen med at beskæftige sig med ærlighed, og ikke mindst uærlighed,

Læs mere

IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE

IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE DEN KONKRETE FREMGANGSMÅDE Tekstliggørelse er med vilje en meget enkel metode, som ikke kræver specielle indkøb eller nye færdigheder. Det er vigtigt, fordi dagligdagen

Læs mere

Sygehuset pakket ind i sne, lige før det bliver rigtig mørkt.

Sygehuset pakket ind i sne, lige før det bliver rigtig mørkt. Sygehuset pakket ind i sne, lige før det bliver rigtig mørkt. Turen til Norge, Mo i Rana Jeg havde glædet mig meget til at komme til Norge i min specialepraktik. Jeg ville gerne udnytte muligheden, at

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der har været udsat for tyveri, indbrud, hærværk eller lignende

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der har været udsat for tyveri, indbrud, hærværk eller lignende RÅD OG VEJLEDNING Til dig, der har været udsat for tyveri, indbrud, hærværk eller lignende Indhold Denne pjece gennemgår, hvad der sker, når du har været udsat for tyveri, indbrud, hærværk eller lignende.

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

6.s.e.trin. A. 2015. Matt 5,20-26 Salmer: 392-396-691 496-502-6 Det er hårde ord at forholde sig til i dag. Det handler om at forlige os med vores

6.s.e.trin. A. 2015. Matt 5,20-26 Salmer: 392-396-691 496-502-6 Det er hårde ord at forholde sig til i dag. Det handler om at forlige os med vores 6.s.e.trin. A. 2015. Matt 5,20-26 Salmer: 392-396-691 496-502-6 Det er hårde ord at forholde sig til i dag. Det handler om at forlige os med vores bror, det handler om tilgivelse. Og der bliver ikke lagt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 17. december 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 17. december 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 17. december 2013 Sag 208/2013 Anklagemyndigheden kærer Østre Landsrets kendelse om ikke at tilbagekalde beskikkelsen af advokat Kristian Mølgaard som forsvarer

Læs mere

D O M. Hillerød Rets dom af 4. maj 2015 (8-55/2015) er anket af T med påstand om frifindelse, subsidiært

D O M. Hillerød Rets dom af 4. maj 2015 (8-55/2015) er anket af T med påstand om frifindelse, subsidiært D O M Afsagt den 16. september 2015 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Peter Mørk Thomsen og Jes Kjølbo Brems (kst.) med domsmænd). 14. afd. nr. S-1388-15: Anklagemyndigheden mod

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

Torben Blankholm NÅR ULYKKEN ER SKET. Førstehjælp for børn 7-9 år

Torben Blankholm NÅR ULYKKEN ER SKET. Førstehjælp for børn 7-9 år Torben Blankholm NÅR ULYKKEN ER SKET Elevhæfte Førstehjælp for børn 7-9 år Hvad sker der? Du kender det: Det er sjovt at lege med dine venner. Der er gang i den. Du har det dejligt, og så sker det lige

Læs mere

Efteruddannelsestur til International Documentary Festival Amsterdam (IDFA).

Efteruddannelsestur til International Documentary Festival Amsterdam (IDFA). Efteruddannelsestur til International Documentary Festival Amsterdam (IDFA). Sine Marianne Christensen Klipper DR Danmark Tidsperiode: 22.-25. november 2012 Formål: Hvert år i november omdannes Amsterdams

Læs mere

Seksagesima d.27.2.11. Mark.4,1-20.

Seksagesima d.27.2.11. Mark.4,1-20. Seksagesima d.27.2.11. Mark.4,1-20. 1 En sædemand om foråret er en håbets figur noget af det mest livsbekræftende man vel kan se, også hvor vi, som nu om stunder møder ham i maskinens form. Sædemanden

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

Bomuldens Dronning Hjælp til læsningen..!

Bomuldens Dronning Hjælp til læsningen..! Bomuldens Dronning Hjælp til læsningen..! Det første brev 1. Hvad betyder Nedenstående godkendt som følger; censureret af sikkerhedschef og statscensor P. Van der Viljoen 2. Giv et kort referat af brevet.

Læs mere

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar Amors tjener Første udkast Af Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM Efter en ide af Shahbaz Sarwar Benjamin Dahlerup (2013) Dette manuskript må ikke produceres uden forudgående aftale

Læs mere

Opgaver til dommermødet den 20-3-2015. a) Ifølge WA Reglerne er det tilladt at skyde ender af seks pile på både 50 og 30 meter i 1440-runden.

Opgaver til dommermødet den 20-3-2015. a) Ifølge WA Reglerne er det tilladt at skyde ender af seks pile på både 50 og 30 meter i 1440-runden. Opgaver til dommermødet den 20-3-2015 Navn: Opgaverne vil blive en blanding af individuelle opgaver og gruppeopgaver 1-2 er individuelle opgaver 15 min: Herefter 15 min gennemgang. 1.- oplys om følgende

Læs mere

Ugebrev 34 Indskolingen 2014

Ugebrev 34 Indskolingen 2014 Ugebrev 34 Indskolingen 2014 Fælles info: Kære indskolingsforældre. Allerførst velkommen tilbage til jer alle efter en dejlig varm og solrig sommerferie, det er tydeligt, at børnene har nydt det, men alle

Læs mere

Rangliste: Varme hænder har fået højere prestige blandt danskerne - UgebrevetA4.dk 03-05-2016 22:00:45

Rangliste: Varme hænder har fået højere prestige blandt danskerne - UgebrevetA4.dk 03-05-2016 22:00:45 Rangliste: Varme hænder har fået højere prestige blandt danskerne - UgebrevetA4.dk 03-05-2016 22:00:45 PRESTIGE Rangliste: Varme hænder har fået højere prestige blandt danskerne Af Mathias Svane Kraft

Læs mere

Nyt fra Veteranernes Tur til Rosenborg 14. april 2011

Nyt fra Veteranernes Tur til Rosenborg 14. april 2011 Nyt fra Veteranernes Tur til Rosenborg 14. april 2011 Vi var kun 9 Veteraner, der tog af sted fra Udbygade klokken 9:00 i dag, og så var vi hele 4 voksne med på turen. Vi gik ned ad Sjællandsgade for at

Læs mere

GPS 32-36. Sådan kan det bruges. I hjemmet. Evangelisk Børnemission. I klubben I kirken På ferien. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 32-36. Sådan kan det bruges. I hjemmet. Evangelisk Børnemission. I klubben I kirken På ferien. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 32-36 Sådan kan det bruges I hjemmet Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 32: David salves til konge Nøglesætning: Gud ser dig og kender dit

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012 Sag 151/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Georg Lett, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 17. oktober

Læs mere

16. søndag efter trinitatis 2014 Opvækkelsen af Lazarus ham Jesus elskede - er den syvende og sidste tegnhandling, som fremstår i Johannesevangeliet.

16. søndag efter trinitatis 2014 Opvækkelsen af Lazarus ham Jesus elskede - er den syvende og sidste tegnhandling, som fremstår i Johannesevangeliet. 1 16. søndag efter trinitatis 2014 Opvækkelsen af Lazarus ham Jesus elskede - er den syvende og sidste tegnhandling, som fremstår i Johannesevangeliet. Jesus opvakte Lazarus fra de døde fordi han elskede

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af straffeloven

Forslag. Lov om ændring af straffeloven 2007/2 LSF 68 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2007-730-0506 Fremsat den 6. februar 2008 af justitsministeren (Lene Espersen) Forslag

Læs mere

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO. Journalnummer: 2010-0019. Ankenævnets

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO. Journalnummer: 2010-0019. Ankenævnets AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0019 Klageren: Indklagede: xx på vegne yy DSB S-tog A/S Klagen vedrører: 17 kontrolafgifter á 750 kr. Ankenævnets sammensætning: Nævnsformand,

Læs mere

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 LO: Det er egentlig bare en udbygning af de spørgsmål, der var på spørgeskemaet. Det er bare

Læs mere

Det danske sundhedsvæsen

Det danske sundhedsvæsen Det danske sundhedsvæsen Undervisningsmateriale til sprogskoler Kapitel 3: Den praktiserende læge 3 Den praktiserende læge Hvad passer på praktiserende læge? Hvad passer på en praktiserende læge? Hvorfor

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

Telefoninterview med Carsten Munk. Telefoninterview med importøren Carsten Munk fra The Earth Collection den. 4.03.2013

Telefoninterview med Carsten Munk. Telefoninterview med importøren Carsten Munk fra The Earth Collection den. 4.03.2013 Bilag 3 Bilag 3.1 Telefoninterview Telefoninterview med Carsten Munk Telefoninterview med importøren Carsten Munk fra The Earth Collection den. 4.03.2013 5 C= Carsten Munk, A= Anne Pedersen, J= Josephine

Læs mere

MAD-SVIN-ERI. 1 sund 2 3 4 5 6 7 8 9 10 usund 1 GUS

MAD-SVIN-ERI. 1 sund 2 3 4 5 6 7 8 9 10 usund 1 GUS MAD-SVIN-ERI Hvad vi skal lave er nu er at vi skal være mad detektiver, vi skal undersøge hvor sund eller usund mad er. Du vil sikkert blive overrasket. 1. Hvad tror du er sund og usund mad? Du har nu

Læs mere

R E D E G Ø R E L S E. erfaringerne i praksis med de nye regler om civile agenter og om begrænsning af forsvarerens adgang til aktindsigt

R E D E G Ø R E L S E. erfaringerne i praksis med de nye regler om civile agenter og om begrænsning af forsvarerens adgang til aktindsigt Justitsministeriet Lovafdelingen Dato: 25. januar 2006 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2005-730-0080 Dok.: TTM40033 R E D E G Ø R E L S E om erfaringerne i praksis med de nye regler om civile agenter

Læs mere

Børn med særlige behov: Hvad har vi gjort for at inkludere dem i fællesskabet.

Børn med særlige behov: Hvad har vi gjort for at inkludere dem i fællesskabet. Evaluering læreplaner Spirerne 2009 2011. Udarbejdet marts 2012. Temaerne: Barnets alsidige personlige udvikling, sprog og natur og naturfænomener. Læringstema: Fri for mobberi. Status: Tiltag. Intern

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb

RÅD OG VEJLEDNING. Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb RÅD OG VEJLEDNING Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb Indhold Denne pjece er skrevet til forældre og andre nære pårørende til børn, der har været udsat for

Læs mere

Pilgrimsvandring (inspireret af En vandring om liv og død fra CON DIOS 92 Praktiske øvelser)

Pilgrimsvandring (inspireret af En vandring om liv og død fra CON DIOS 92 Praktiske øvelser) Pilgrimsvandring (inspireret af En vandring om liv og død fra CON DIOS 92 Praktiske øvelser) Start: Vi synger: Må din vej gå dig i møde Historien om tvillingerne: Der var en gang to tvillinger. De lå i

Læs mere

De to bedragere. Opgaver til: BEDRAG. Instruktion: Læs teksten. Kender du den? Hvad handler den om?

De to bedragere. Opgaver til: BEDRAG. Instruktion: Læs teksten. Kender du den? Hvad handler den om? Førlæsning / Opgave 1 Instruktion: Læs teksten. Kender du den? Hvad handler den om? De to bedragere Der var engang en kejser. Han holdt så meget af smukt, nyt tøj, at han brugte alle sine penge på det.

Læs mere

Farv denne skønne løve i alle de. cirkusfarver du kan finde på! Tryllesøstrene. Manden på ethjulet cykel har skifte køretøj

Farv denne skønne løve i alle de. cirkusfarver du kan finde på! Tryllesøstrene. Manden på ethjulet cykel har skifte køretøj Manden på ethjulet cykel har skifte køretøj Manden på ethjulet cykel skifter køretøj til en lille cykel Skrevet af Ardeshir og Noah Manden på den ethjulede cykel skiftede køretøj til en tohjulet lille

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om dna-registrering

Forslag til folketingsbeslutning om dna-registrering 2011/1 BSF 27 (Gældende) Udskriftsdato: 5. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 17. januar 2012 af Peter Skaarup (DF), Pia Adelsteen (DF), Kim Christiansen (DF), Kristian Thulesen

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. marts 2015 Sag 198/2014 Journalist Jan Lauridtsen (advokat Asger Bagge-Jørgensen) kærer Østre Landsrets kendelse om navneforbud i sagen Anklagemyndigheden mod

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. november 2011 Sag 295/2009 (2. afdeling) A, B, C og D (tidligere ) (alle mødte selv) mod Politidirektøren for Østjylland, Rigsadvokaten og Justitsministeriet (kammeradvokaten

Læs mere

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire.

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire. Samtalevandring d. 2. maj 2012. Nicholas, 25. Biologistuderende. Bor på Ørholmgade. Interviewer: Nå, og det var Nicholas, du hedder? Nicholas: Ja, korrekt. Interviewer: Og hvor gammel er du? Nicholas:

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45.

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Lindvig Osmundsen Bruger Side 1 05-10-2014 Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Der er en vej som vi alle går alene. Teksterne vi har fået til 16. søndag efter trinitatis

Læs mere

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I 2012/2013 har vi i børnehavegrupperne haft fokus på børnenes sociale

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 5+6 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 5+6 2013 Fælles info Indsamling. I aften kulminerer de mange indsamlingsaktiviteter når DR åbner op for tvshowet den store Danmarksindsamling. Et af de fremstød vi lavede var salg af brød & kaffe i vores morgenåbning.

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Forbemærkning: Mvh Torsten Dam-Jensen

Forbemærkning: Mvh Torsten Dam-Jensen Forbemærkning: Min udlægning til teksten til 5. søndag efter Trinitatis bringes i to udgaver. Den første udgave er den oprindelige. Den anden udgave Mark II er den, som faktisk blev holdt. Af forskellige

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om at sænke den kriminelle lavalder

Forslag til folketingsbeslutning om at sænke den kriminelle lavalder 2008/1 BSF 78 (Gældende) Udskriftsdato: 12. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 19. december 2008 af Marlene Harpsøe (DF), Rene Christensen (DF), Kim Christiansen (DF), Kristian

Læs mere

I forbindelse med Rigsadvokatens mandat, skal jeg gøre følgende gældende til brug for Rigsadvokatens udtalelse til Justitsministeren.

I forbindelse med Rigsadvokatens mandat, skal jeg gøre følgende gældende til brug for Rigsadvokatens udtalelse til Justitsministeren. Retsudvalget 2009-10 REU alm. del Bilag 731 Offentligt Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal 16 1220 København K Korsør d.21 sep. 2010 Vicestatsadvokat Eva Rønne. Vedr.:Scandinavian Star I forbindelse med

Læs mere

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Rune Gleerup og Angete Birch Smith 16. april 2010 Tusindvis af danskere over 65 år har valgt at flytte i bofællesskab. Erling Nielsen er en af dem Den lille

Læs mere

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6 It-inspirator afsluttende opgave Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen Side 1 af 6 Indledning Den digitale medieverden er over os alle steder, om det er i dagtilbud, skoler eller fritidstilbud. Vi

Læs mere

Om mol 15. udkast. Ida Åkerstrøm Knudsen

Om mol 15. udkast. Ida Åkerstrøm Knudsen Om mol 15. udkast Af Ida Åkerstrøm Knudsen 2013 1. EXT. UDENFOR S HUS - DAG Mathias (19) går ned af en vej med rækkehuse. Han tager et brev op af lommen ser på adressen. Så stopper han ved huset med det

Læs mere

LUPUS og GRAVIDITET. "Pregnancy and Lupus" Artikel af Michael D. Lockshin, M.D. publiceret i 1996 20209-E/11-96

LUPUS og GRAVIDITET. Pregnancy and Lupus Artikel af Michael D. Lockshin, M.D. publiceret i 1996 20209-E/11-96 Oversættelse 1999 - Hanne Hønnicke, 8800 Viborg Side 1 LUPUS og GRAVIDITET "Pregnancy and Lupus" Artikel af Michael D. Lockshin, M.D. publiceret i 1996 20209-E/11-96 Eftersom lupus (SLE) først og fremmest

Læs mere

Ruinkursus i Pula Kroatien d.1-4. Oktober 2009

Ruinkursus i Pula Kroatien d.1-4. Oktober 2009 Ruinkursus i Pula Kroatien d.1-4. Oktober 2009 Efter at være kommen hjem igen og tænkt turen og kurset igennem, vil jeg skrive lidt om turen. Vi kørte derned sent tirsdag aften og var så i Pula ved 17

Læs mere

JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING. Byg på grundvolden

JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING. Byg på grundvolden TROENS GRUNDVOLD Byg på grundvolden JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING Som kristne er det meningen at vi skal vokse i troen. Denne vækst er en process der vi hele tiden bliver mere lig Jesus, ved

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 01-02-2015 Prædiken til septuagesima søndag 2015.docx

Lindvig Osmundsen Side 1 01-02-2015 Prædiken til septuagesima søndag 2015.docx Lindvig Osmundsen Side 1 Prædiken til septuagesima søndag 2015. Tekst. Matt. 20,1-16. Retfærdighed eller godhed? Vi mennesker tænker meget på hvad løn vi får for vores arbejde og indsats. Kan det svare

Læs mere

BO TAO MICHAELIS (RED) DEN KRIMINELLE NOVELLE DANSKLÆRERFORENINGEN

BO TAO MICHAELIS (RED) DEN KRIMINELLE NOVELLE DANSKLÆRERFORENINGEN BO TAO MICHAELIS (RED) DEN KRIMINELLE NOVELLE DANSKLÆRERFORENINGEN Stefan Brockhoff Kriminalromanens ti bud En kriminalroman er et spil. Et spil mellem romanens enkelte figurer og et spil mellem forfatteren

Læs mere

Tør du tale om det? Midtvejsmåling

Tør du tale om det? Midtvejsmåling Tør du tale om det? Midtvejsmåling marts 2016 Indhold Indledning... 3 Om projektet... 3 Grænser... 4 Bryde voldens tabu... 6 Voldsdefinition... 7 Voldsforståelse... 8 Hjælpeadfærd... 10 Elevers syn på

Læs mere

Forældre brev og 5 års folder. Kære forældre

Forældre brev og 5 års folder. Kære forældre Forældre brev og 5 års folder Kære forældre Her følger en uddybende forklaring om, hvad du og dit barn tilbydes ved 5 års undersøgelsen. Herefter er der en lille folder med tegninger, som vi håber vil

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Sagsnr.: 2014-0035-0250 Dok.: 1339443 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål B

Læs mere

Vær opmærksom på synsproblemer hos udviklingshæmmede og andre kommunikationshandicappede

Vær opmærksom på synsproblemer hos udviklingshæmmede og andre kommunikationshandicappede Vær opmærksom på synsproblemer hos udviklingshæmmede og andre kommunikationshandicappede Af Gill Levy, RNIB Bearbejdet af øjenlæge Mette Warburg Videncenter for Synshandicap Vær opmærksom på synsproblemer

Læs mere

27/2010. Sejt at læse bøger. Af: Vibeke Bye Jensen

27/2010. Sejt at læse bøger. Af: Vibeke Bye Jensen artikler leder noter opslagstavlen debat årg 27/2010 Sejt at læse bøger I Århus læser børn i 45 dagtilbud rigtig mange bøger. Et projekt med dialogisk oplæsning skal især give børn med dansk som andetsprog

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

DataOverVågning - Risiko og Væsentlighed

DataOverVågning - Risiko og Væsentlighed DataOverVågning - Risiko og Væsentlighed Dias 1 Agenda 1. Indledning og agenda 2. RGA hvad og hvem 3. Fokus for RGA s IT sikkerhed 4. Hvad gør vi med InfoSphere Guardium 5. Hvorfor og hvordan implementerer

Læs mere

Velkommen I Dagplejen

Velkommen I Dagplejen Velkommen I Dagplejen Dorrith Glibstrup Skovvejen 23 6064 Jordrup Mobil nr. 4016 9267 Åbningstider: Man-tors 6.45-16.30 Fredag 6.45-15.45 Jeg hedder Dorrith Glibstrup og er født i 1962. Jeg har været dagplejer

Læs mere

Kræft. Alex Hansen Euc-Syd Sønderborg HTX 10/1/2010. news/possible-cancer-vaccines/. 29.09.2010. (Billede)

Kræft. Alex Hansen Euc-Syd Sønderborg HTX 10/1/2010. news/possible-cancer-vaccines/. 29.09.2010. (Billede) 2010 Kræft Alex Hansen Euc-Syd Sønderborg HTX 1 Cancer cells. Densley, Ross. Set: http://www.ngpharma.com/ news/possible-cancer-vaccines/. 29.09.2010. (Billede) 10/1/2010 Titelblad Skolens navn: Euc-Syd

Læs mere

Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1

Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1 Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1 Siden sidst. Lørdag d. 26/9/09 var Lokalhistorisk Forening på udflugt til Hjelholts Uldspinderi, Langå Vi blev guidet rundt af indehaveren og fik fortalt

Læs mere

brevets styrke 2013 og bliv klogere på danskerne

brevets styrke 2013 og bliv klogere på danskerne Lyt til brevets styrke 2013 og bliv klogere på danskerne Vælg brevet, hvis du vil have opmærksomhed det kan noget særligt Der er forskel på oplevelsen af at få et brev i hænderne og se en på skærmen. Brevet

Læs mere

Red Hill Special School

Red Hill Special School Red Hill Special School 72 Waterworks Road Red Hill QLD 4059 Email: admin@redhillspecs.eq.edu.au Område: Børn og unge med nedsat funktionsevne 1. Rejsebrev fra Brisbane, Australien Så er der allerede gået

Læs mere

Børne- og Ungetelefonen

Børne- og Ungetelefonen Børne- og Ungetelefonen Årsopgørelse 2010 Om Børne- og Ungetelefonen Børne- og Ungetelefonen blev oprettet i 2001 som et led i PAARISAs arbejde med forebyggelse af selvmord og seksuelt misbrug af børn.

Læs mere