Hele kroner, budgetårets priser (Regnskab 2013 i løbende priser) Politikområder Regnskab 2013 Budget 2014 Budgetforslag 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hele kroner, budgetårets priser (Regnskab 2013 i løbende priser) Politikområder Regnskab 2013 Budget 2014 Budgetforslag 2015"

Transkript

1 1 Hovedoversigt Udvalg: Teknik- og Miljøudvalget Hele kroner, budgetårets priser (Regnskab 2013 i løbende priser) Politikområder Regnskab 2013 Budget 2014 Budgetforslag 2015 Rammebelagte områder Ejendomme Natur og Miljø Trafik og Vej Kollektiv trafik og havne Ikke rammebelagte områder Ejendomme Natur og Miljø Trafik og Vej Kollektiv trafik og havne Service & Beredskab BUM-model Service & Beredskab Kørselskontoret Brugerfinansieret områder Affald og Genbrug I alt Generelle bemærkninger Teknik- og Miljøudvalgets mission Teknik og Miljøområdet varetager planlægnings-, udviklings-, anlægs-, drifts- og myndighedsopgaver inden for arealanvendelses-, teknik-, natur-, miljø- og forsyningsområdet. Opgaverne varetages ud fra de af Byrådet fastlagte kriterier og med henblik på at skabe størst mulige værdi på baggrund de til enhver tid fastlagte økonomiske-, kvalitetsmæssige- og tidsmæssige rammer. Teknik- og Miljøudvalgets vision Udvalgets vision er gennem et konstruktivt samarbejde at bidrage til, at Horsens Kommunes vision opfyldes. Udvalget vil træffe helhedsorienterede beslutninger, som sikrer borgerne og erhvervslivet i Horsens optimale vilkår inden for de ressortområder, som henhører under udvalget.

2 2 Udvalget vil sikre, at borgere og erhvervsliv får det højest mulige serviceniveau inden for de økonomiske rammer, som byrådet stiller til rådighed for området. Effektiviseringer Byrådet har besluttet, at der i kommunens budget indarbejdes en effektivisering på 1 % pr. år. Effektiviseringen er i Teknik og Miljø indarbejdet generelt over hele budgetområdet. Organisering Teknik og Miljø har pr. 1. april 2014 ændret sin organisering. Med omorganisering er der fjernet et cheflag og ansat en vicedirektør. Samtidig er antallet af afdelinger reduceret til 7 og der er sket en omrokering af opgaver mellem afdelingerne. Organisationsdiagrammet for den ny organisation kan ses på kommunens hjemmeside. Budgetbemærkninger Teknik og Miljø varetager en række indtægtsdækkede opgaver og indhenter indtægter af en betragtelig størrelse i forhold til de samlede udgifter. Det betyder, at mindre nettobudgetter kan dække over større udgifts- og indtægtsbudgetter. Teknik og Miljøs nettobudget er derfor opdelt på både indtægter og udgifter for at skabe et større overblik over den samlede økonomi.

3 3 Udvalg: Teknik- og Miljøudvalget Politikområde: Ejendomme Hele kroner, budgetårets priser (Regnskab 2013 i løbende priser) Funktion Regnskab 2013 Budget 2014 Budgetforslag 2015 Rammebelagte områder Fælles formål U I N Beboelse U I N Erhvervsejd. U I N Andre faste ejd. U I N Andre fritidsfac. U I N Havne U N Ældreboliger U I N Ikke rammebelagte områder Andre faste ejd. U I N I alt N Faste ejendomme Politikområdet dækker indtægter og udgifter hovedsageligt forbundet med kommunens udlejningsejendomme, offentlige toiletbygninger samt midlertidig drift af ejendomme erhvervet til andet formål eller tænkt solgt.

4 4 Kommunalt nybyggeri, om- og tilbygning samt bygningsvedligeholdelse skal gennemføres i høj kvalitet med henblik på at sikre sunde og funktionelle bygninger. Fokus rettes mod optimering af drift af kommunale bygninger herunder energibesparende foranstaltninger og sikring af bygnings- og løsøreværdier. Større vedligeholdelsesopgaver og istandsættelser på kommunale bygninger gennemføres som en koordineret indsats mellem anlægsbevilling og energibesparende foranstaltninger. Der er i budgettet indarbejdet forventede effektiviseringer og besparelser via lokaleoptimeringer for i alt 8,57 mio. kr. Effektiviseringerne og besparelserne skal hentes på hele Ejendomscenterets ejendomsportefølje hovedsageligt på ejendomme indenfor andre udvalgsområder. Effektiviseringerne og besparelserne vil efterfølgende blive høstet ved udkontering til de øvrige udvalgsområder. Forudsætninger for områdets konti Alle data vedrørende den aktuelle tilstand i kommunale bygninger og disses tekniske installationer indføres løbende i Teknik- og Miljøområdets program for bygningsvedligeholdelse. Handlingsplan Bygningssyn gennemføres hvert år på ca. 50 % af en kommunal bygningskategori. Lovpligtig energimærkning af kommunens bygninger opretholdes Beboelsesejendomme. Kommunen ejer en lang række beboelsesejendomme henholdsvis kommunale almene ældre- og plejeboliger, sociale bofællesskaber og institutioner samt fritliggende ejendomme og huse, der tilsammen indeholder over 400 beboelseslejligheder Erhvervsejendomme. Kommunen ejer 2 erhvervsejendomme med 3 lejemål Andre faste ejendomme Kommunen ejer 9 ejendomme og administrerer ca. 22 lejemål Heraf er en del ejendomme, købt med henblik på nedrivning i forbindelse med byggemodning mv. Ejendomme og institutioner, der er fraflyttet og budgetmæssig fjernet fastholdes i ejendomsværdi via midlertidig drift af bygninger Ældreboliger Ansvaret for budgettet for ældreboliger, boligdelen, overtages fra 2014 af Ejendomscenteret, hvorfra administrationen i forvejen varetages. Budgettet er således flyttet fra Sundhed og Social til Teknik- og Miljøudvalget. Udvendig vedligeholdelse og tekniske Installationer

5 5 en er, at der gennem en optimal og prioriteret bygningsvedligeholdelse af høj kvalitet sker en sikring af den kommunale ejendomsværdi, og at de kommunale bygninger bevares som sunde bygninger. Endvidere indgår en prioritering af bygningsvedligeholdelsen i forhold til renoveringsopgaver og energibesparende foranstaltningerne indenfor de kommunale ejendomme. For de budgetterede ejendomme forventes data vedrørende den aktuelle vedligeholdelsestilstand, løbende at blive opdateret i Teknik- og miljøs program for bygningsvedligeholdelse.

6 6 Udvalg: Teknik- og Miljøudvalget Politikområde: Natur og Miljø Hele kroner, budgetårets priser (Regnskab 2013 i løbende priser) Funktion Regnskab 2013 Budget 2014 Budgetforslag 2015 Rammebelagte områder Ubestemte formål U I N Grønne områder og naturpladser U I N Andre fritidsfaciliteter U I N Naturforvaltningsprojekter U N Skove U I N Vedligeholdelse af vandløb U I N Bidrag for vedligeholdelsesarbejder m.v. U N Fælles formål U N Bærbare batterier U N Miljøtilsyn -

7 7 virksomheder U I N Øvrig planlægning, tilsyn m.v. U I N Skadedyrsbekæmpelse U I N Ikke rammebelagte områder Ubestemte formål U I N Skadedyrsbekæmpelse U I N I alt N Jordforsyning Boligformål og Ubestemte formål Kommunen har gennem årene opkøbt arealer til brug for senere byudvikling. Indtil der er gennemført den fornødne planlægning og byudviklingen sættes i gang, forpagter kommunen jorden væk til landmænd, der dyrker jorden. Kommunen opnår indtægter fra forpagtningen. en for jordforsyningen er, at driften af de kommunale jorder, som kommunen har købt til brug for byudvikling m.m., skal være rentabel og i overensstemmelse med gældende lovgivning, under hensyntagen til miljøet. Forudsætninger for områdets konti Der udføres sædvanlige vedligeholdelsesopgaver såsom græsklipning, jordbehandling, tilsåning, plantning, beskæring, dræn- og rørarbejder, vej- og stiarbejder, hegnsarbejder og grøfterensninger. Der er i budgettet lagt følgende forudsætninger: At udlejen er total At ingen jordarealer bliver solgt, således at den beregnede indtægt kan opretholdes At takster og nettoprisindeks bliver som forventet.

8 8 At der ikke skal gives afgrødeerstatning, som skal finansieres under jordforsyningskonti. Der søges afgræsset med får, heste og kreaturer på de mere naturprægede arealer. Grønne områder og naturpladser Information og formidling Befolkningens adgang til og forståelse for natur og kulturhistorie skal forbedres. Forudsætninger for områdets konti Der udbydes guidede natur ture, som annonceres i lokalaviser. Der udarbejdes og vedligeholdes foldere og kortborde, som giver information om fredede områder og andre rekreative områder, der er tilgængelige for almenheden Parker og legepladser en er, at fastholde de enkelte parkers identitet og forskellighed. Parkerne skal rumme mulighed for: rekreation for alle aldersgrupper oplevelse af natur æstetiske oplevelser motion og leg Forudsætninger for områdets konti Arbejder i 2015 vil udover almindelig vedligeholdelse bestå i fortsat forbedring af belægninger, indplantning af nye bestandstræer og - buske, lægning af løg og forbedring af eksisterende anlæg i henhold til den overordnede plan for parkerne. Sommerblomst programmet fortsætter på centrale steder i byen. Renoveringen af legepladserne sker i samarbejde med Uddannelse og Arbejdsmarked Strandområder en er fortsat forbedring af badeforholdene i Horsens Fjord og badesøer samt fastholdelse af de kystnære og sønære offentlige arealer som attraktive rekreative arealer for borgerne i Horsens Kommune. Forudsætninger for områdets konti Budgettet skal dække omkostningerne til vedligeholdelse af arealer, kystsikring og faciliteter ved strandområderne samt badesøer og de tilknyttede rekreative områder. Der lægges vægt på, at man fortsat kan få tildelt det Blå Flag ved Husodde Strand Kolonihaver Der vil blive vedligeholdt veje, dræn, grøfter og beplantning i et vist omfang.

9 Naturstier Borgerne skal gives adgang til naturoplevelser gennem et sammenhængende net af vandre- og cykelstier, som forbinder de større skove- og naturområder. Forudsætninger for områdets konti Der vil blive slået græs og foretaget vedligeholdelse af både stiernes belægning og rabatter. Andre fritidsfaciliteter Campingpladser og vandrerhjem en er, at Bygholm Camping fastholdes som en 2-stjernet mindre campingplads med rekreative værdier, som også skal være tilgængelige for borgerne. Derudover opretholdes et antal primitive teltpladser i tilknytning til naturstierne og Gudenåen som friluftstilbud til borgere og turister. Forudsætninger for områdets konti Der påregnes omkostninger til vedligeholdelse af bygninger og installationer. Desuden gennemføres almindelig udendørs vedligeholdelse i form af græsklipning, beskæring, plantning, dræning, renholdelse og vedligeholdelse af veje og inventar. Det er forudsat, at besøgstallet minimum svarer til 2013 niveauet. Naturbeskyttelse Naturforvaltningsprojekter at forøge naturværdierne i det åbne land og i tilknytning til bosætningsområder at forbedre befolkningens forståelse for natur- og kulturmiljø værdier og give mulighed for et bredt spektrum af friluftsliv, at forebygge forringelser af natur- og kulturmiljøværdier. Indsatsområder Fredede områder Fredningernes formål med hensyn til at bevare landskabstyper, udsigter og levesteder for planter og dyr skal sikres, ligesom det skal sikres, at fredningernes konkrete bestemmelser overholdes. Økologiske forbindelseslinjer Spredningsvejene og levestederne i de økologiske forbindelseslinjer for planter og dyr skal forbedres. Arter

10 10 Trusler mod bestande af truede og sårbare arter skal fjernes, så den biologiske mangfoldighed ikke forringes. Naturtyper Trusler mod beskyttede naturtyper skal fjernes, så disse bevares og forbedres som varige levesteder for dyr og planter. Internationale naturbeskyttelsesområder Udbredelsen af de arter og naturtyper områderne skal beskytte, skal fastholdes og forøges i overensstemmelse med de vedtagne handleplaner for de 5 Natura 2000 områder, der er beliggende indenfor Horsens Kommune. Kulturmiljø Værdifulde kulturmiljøer og kulturspor skal sikres for eftertiden, samt gøres mere synlige og tilgængelige gennem information og pleje. Der indsamles løbende forslag til nye projekter fra Det Grønne Råd, statsskovdistrikterne og fra private. Naturværdi, betydning for vandmiljøet, friluftsinteresser, lodsejernes medvirken samt gennemførlighed er de vigtigste parametre i prioriteringen. Derudover udvælges og tilrettelægges projekter, så eventuelle løbende driftsudgifter begrænses mest muligt Skove en er at skabe mulighed for et bredt spektrum af friluftsliv inden for naturbeskyttelseslovens og skovlovens rammer, hvor det samtidigt tilstræbes at skabe størst mulig biologisk mangfoldighed, samt variation i oplevelsen af skoven. Forudsætninger for områdets konti Arbejdet består i pleje af skove, herunder beskæring og udtynding af bevoksning, vedligeholdelse af skovveje og stier, grøfte- og vandhulsoprensning, hegnsarbejde og vedligeholdelse af inventar. Vandløbsvæsen Vandløb Vandløbene skal sikres et naturligt og varieret dyre - og planteliv, der kun er svagt påvirket af menneskelig aktivitet, således at de lever op til kravene i de statslige vandplaner, samtidigt med at deres evne til at aflede vandet, jævnfør vandløbsloven, sikres. Indsatsområder Vedligeholdelse af vandløb Vandløbsvedligeholdelsen skal udføres, så den får karakter af vandløbspleje, der hjælper med at få genskabt en tilfredsstillende tilstand i alle vandløb. Restaurering af vandløb Hvor det ikke er muligt at opnå en tilfredsstillende tilstand gennem vandløbsvedligeholdelse skal der gennemføres restaureringsprojekter i form af etablering af passage ved spærringer, udlægning af grus og stenmateriale og gensnoning af tidligere udrettede vandløbsstrækninger.

11 11 Miljøbeskyttelse m.v Miljøtilsyn, øvrig planlægning m.v. Der arbejdes for at sikre opfyldelsen af kvalitetsmålsætningerne for vandløb, søer, kystvande og grundvand fastsat i Vandrammedirektivet og i Vandplanerne, samt minimere miljøpåvirkningerne fra industri - og landbrugsproduktion samt råstofindvinding ved at sætte fokus på bæredygtighed. Indsatsområder Vandforurening Der sættes ind overfor alle former for punkt- og fladeforureninger med iltforbrugende stoffer, næringsstoffer og miljøfarlige stoffer i det omfang disse stoffer er med til at hindre opfyldelsen af de fastsatte kvalitetsmål Støj og luftforurening Virksomheder og andre aktiviteter skal placeres og drives, så de ikke generer omgivelserne Vandindvinding Der udarbejdes indsatsplaner, der både sikrer beskyttelse af de enkelte vandværkers grundvandsressourcer og øvrige områder med særlige drikkevandsinteresser. Diverse udgifter og indtægter Skadedyrsbekæmpelse Rottebekæmpelse at forebygge frem for at bekæmpe at der ikke skabes tilhold for rotter uden for kloakkerne at sikre en kompetent vejledning om forebyggelse og bekæmpelse af rotter at skabe et geografisk overblik over rotteforekomsten at udfase anvendelsen af rottegift, hvor det er praktisk muligt at personer, der beskæftiger sig med forebyggelse og rottebekæmpelse, til stadighed bidrager til og er orienteret om viden og erfaringer på området Indsatsområder Rottebekæmpelsen udføres af Service og Beredskab. Der udføres ca anmeldte besøg og ca eftersyn/kontrolbesøg årligt. Anmeldelse om rotter sker direkte til kommunens 3 rottefængere eller elektronisk via Rotteweb. Rottefængerne inddaterer deres registreringer i en database, som giver overblik over omfanget af rottebekæmpelsen i kommunen. Rottebekæmpelsen er brugerfinansieret

12 12 I henhold til Rottebekendtgørelsen er der udarbejdet en handlingsplan, som beskriver og redegør for rottebekæmpelsen i kommunen. I Rottebekendtgørelsen og dermed også i handlingsplanen er det blevet lovpligtigt for kommunen, indenfor en periode af 3 år, at opsætte rottespærrer på samtlige kloakledninger ind til eksisterende skoler, plejehjem og daginstitutioner. Udgifterne til rottespærrer er besluttet finansieret over gebyret til rottebekæmpelse. Udgiften til forrentning og afskrivning af rottespærrer og øgede driftsudgifter i øvrigt udgør samlet kr./år som finansieres ved en forhøjelse af gebyret for Rottebekæmpelse med 0,015 ~ et samlet gebyr på 0,04. Kattebekæmpelse Gennem et samarbejde med mere med Kattehjemmet i Lund kan borgerne tilbydes hjælp til indfangning af vildkatte. Derudover ydes hjælp til at bekæmpe forvildede tamduer samt assistance til mårindfangning i samarbejde med jagtforeningerne. Horsens Kommune dækker omkostninger til ammunition samt udgift til indkøb af mårfælder. Desuden reguleres andebestanden i Bygholm Park ved skydning. Råger reguleres i samarbejde med jagtforeninger på kommunale arealer. Der ydes tilskud til ammunition og kørsel. I budgettet er afsat penge til lejlighedsvis bekæmpelse af muldvarpe og mosegrise, hvor disse udgør et stort problem for driften af kommunale anlæg.

13 13 Udvalg: Teknik- og Miljøudvalget Politikområde: Trafik og Vej Hele kroner, budgetårets priser (Regnskab 2013 i løbende priser) Funktion Regnskab 2013 Budget 2014 Budgetforslag 2015 Rammebelagte områder Fælles funktioner U N Arbejder for fremmed regning U I N Parkering U I N Vejvedligeholdelse U I N Belægninger m.v. U I N Ikke rammebelagte områder Arbejder for fremmed regning U I N Vejvedligeholdelse (Afvandingsbidrag) U N Vintertjeneste U I N I alt N

14 14 Transport og infrastruktur Generelle bemærkninger Der er i budgetforliget indarbejdet en generel driftsbesparelse på 1 % p.a. hvilket også gør sig gældende for vejdriftsområdet i Besparelsen medfører en reduktion primært i forhold til belægningsvedligeholdelsen (kørebanebelægningen) som udgør den største enkeltudgift i vejdriftsbudgettet. Visionen for Horsens Kommune er, bl.a. på baggrund af En grøn transportpolitik, at tilgodese trafiksikkerheden og en god mobilitet herunder, at trængslen på vejene og trafikkens miljøpåvirkninger reduceres. I Vejplan 2012 er der beskrevet den overordnede udvikling for vejnettet. Vejene skal effektivt og sikkert understøtte den ønskede fremkommelighed og mobilitet i Horsens Kommune under hensyntagen til trafiksikkerheden, miljøet og prioriteringen mellem de forskellige trafikarter. Gennemkørende trafik skal afvikles på de primære trafikveje, og i størst mulige omfang ledes uden om bycentrene herunder Horsens midtby. Vejplanen skal medvirke til at realisere den ønskede byudvikling beskrevet i kommuneplanen. Der skabes en endnu bedre forbindelse mellem det kommunale vejsystem og det statslige vejnet, så udvekslingen mellem det overordnede vejnet og de trafikale mål i Horsens Kommune foregår mest hensigtsmæssigt Fælles Funktioner Arbejder for fremmed regning. Kontoen er udgiftsneutral og omhandler følgende funktioner: Arbejde i relation til opgravningsregulativ. I forbindelse med ledningsarbejder som udføres i de offentlige kørebanearealer af tredjepart gennemfører Horsens Kommune 1 2 år efter den endelige retablering af kørebanen ved at udlægge et slidlag. Udgifterne til dette slidlagsarbejde afholdes af ledningsejerne som en del af udgiften til det samlede ledningsarbejde. Arbejdet udføres for hovedpartens vedkommende af Service og Beredskab Kommunale veje Vejvedligeholdelse Teknisk udstyr

15 15 Driftsbudgettet omhandler drift og vedligeholdelse af signalanlæg, hastighedsvisere, automatiske pullerter, p-automater, digitale parkeringshenvisningstavler mm. Vedligeholdelsen omfatter udskiftning af udbrændte lyskilder, rengøring, opretning af master og udskiftning af armaturer efter påkørsler og hærværk samt sikkerhedshensyn. Drift- og vedligeholdelse af kommunens signalanlæg er i 2012 blevet udliciteret i de to områder som kommunen er opdelt i med hensyn til vejbelysningsvedligeholdelsen. Denne vedligeholdelseskontrakt udløber ved udgangen af Vedligeholdelsen af det tekniske udstyr udføres i henhold til gældende sikkerhedsregler, og således at udstyret fremstår tidssvarende og i god vedligeholdelsesmæssig stand. Vejbelysning Driftsbudgettet omhandler drift, vedligeholdelse og anskaffelser specificeret således: Vejbelysningens samlede årlige normale brændtid er timer. Dette medfører et samlet energiforbrug i Horsens Kommune på 6,1 mio. Kwh. Under hensyntagen til den samlede driftsøkonomi er der gennemført en natslukning af de mindre vejes vejbelysning, således at der natslukkes mellem kl og kl på ugens hverdage, hvilket medfører en energibesparelse på ca 0,6 mio. Kwh. Jævnfør belysningsplanen og handlingsplanen vil det med en udskiftning til mere energivenlige lyskilder/armaturer og med natdæmpning af belysningsstyrken være muligt at reducere elforbruget med op til 45 %. Vedligeholdelsen omfatter regelmæssig udskiftning af lyskilder og rengøring af armaturer (gruppeudskiftning), opretning af master og udskiftning af armaturer efter påkørsler og hærværk samt sikkerhedshensyn. Drift- og vedligeholdelse af kommunens vejbelysning og signalanlæg er i 2012 blevet udliciteret i de to områder som kommunen er opdelt i vejbelysningsmæssigt. Kontrakten udløber ved udgangen af 2015, hvorefter den beskrevne renovering opstartes og driften og vedligeholdelsen vil blive gennemført som en del af fornyelsesentreprisen eller udbudt separat. Renovering og fornyelse af vejbelysningen udføres i henhold til gældende Vejregler og sikkerhedsbestemmelser og i henhold til besluttet belysningsplan og handlingsplan, herunder opdatering af tilgængelige datagrundlag, samt løbende ajourføring af anlægsdata i forbindelse med ændring og udbygning af belysningsanlægget I løbet af 2014 og 2015 optimeres ledningsanlægget, og der etableres målerinstallationer, så det bliver muligt at registrere det reelle elforbrug. I løbet af 2015 udbydes og iværksættes en systematisk udskiftning/renovering og vedligeholdelse af vejbelysningen, således at kommunen indenfor en afgrænset årrække får fornyet sit vejbelysningsanlæg med tidssvarende og energivenlige lyskilder/lampetyper, får udskiftet udtjente/nedslidte træ-og stålgittermaster og får kabellagt luftelledningerne. Parkerings- og rastepladser Budgettet omfatter renholdelse og vedligeholdelse af belægninger og grønne arealer samt drift og vedligeholdelse af eventuelle toiletter og inventar som bænke, borde og rabatter, Stier (i eget tracé) Budgettet omfatter løbende gennemførelse af vedligeholdelse af stibelægningen og eventuelt tilstødende beplantning i forhold til stiernes anvendelse/betydning. Rabatter og grøfter

16 16 Budgettet er afsat til vedligeholdelse af rabatter, grøfter og grønne områder på vejarealerne, bekæmpelse af ukrudt og beplantningspleje. Rabatarealerne vedligeholdes ved græsklipning og ved at afhøvle høje rabatter henholdsvis ved at tilfylde lave rabatter. Tiltaget er vigtig for at undgå vandansamlinger på kørebanen og undgå huller i rabatterne, således at asfaltbelægningen sikres mod hurtig nedbrydning.. Græsklipningen skal både sikre oversigtsarealer i kryds og oversigtslinier til skiltning, og at rabatarealerne ser velplejede ud. Autoværn og hegn Budgettet anvendes til ren og vedligeholdelse af autoværn således at disse er funktionsdygtige og sikkerhedsmæssigt velfungerende og i en rimelig visuel stand Broer, tunneller, bygværker mm Der sikres kontinuerlig drift og vedligeholdelse af broer og bygværker. Enkelte år kan der være behov for reparationer, som kræver en større indsats med deraf følgende øgede omkostninger. Omfanget af nødvendige reparationer fastlægges i forbindelse med generaleftersyn. Der udføres løbende generaleftersyn af alle broer og bygværker i Horsens Kommune. Der udarbejdes på baggrund af generaleftersynet tilstandsrapporter. Alle data bliver registreret i DanBro systemet. Det tilstræbes, at der går max. 6 år mellem hvert eftersyn. Renholdelse af gader, cykelstier mm. Renholdelsen består i fejning af offentlige veje og stier, bekæmpelse af ukrudt på offentlige vejarealer, ukrudtsbekæmpelse ved rundkørsler, heller, kantsten, busholdepladser og fortove. Arbejdet udføres uden brug af pesticider. Kriteriet for ukrudtsbekæmpelsen er, at der opnås et rimeligt visuelt niveau under hensyntagen til trafiksikkerheden. Det må påregnes mere synligt ukrudt langs vejene end ved anvendelse af pesticider. Systematisk fejning af offentlige veje og cykelstier sker jævnfør fejeplaner samt i øvrigt efter behov. Såvel ukrudtsbekæmpelse som fejning kontrolleres ved egenkontrol og tilsyn fra bestillerfunktionen Belægninger Budgetposten omfatter budget til asfaltarbejder på kommunens veje og vedligeholdelse af fortove. Længden af de offentlige veje i Horsens Kommune er ca km. Heraf er ca. 141 km tidligere amtsveje. Der er km fortovsstrækninger i Horsens Kommune. Der forventes omlagt 2 4 km fortove primært i forbindelse med gaderenoveringer og ledningsarbejder. Vejforvaltningssystemet Vejman.dk er i 2012 implementeret i vejdriften. De vejtekniske forhold og data vil herefter blive lagt ind og ajourført i dette vejforvaltningssystem og blive anvendt af både kommunens bestiller-og udførerfunktion

17 17 Kørebanebelægningerne på kommunevejene er mange steder nedslidte, og flere hårde vintre har medført en gradvis forværring af vejenes tilstand. Med det nuværende budgetniveau anvendes en stadig større del af de afsatte midler til reparationer i stedet for nye belægninger. I forbindelse med prioriteringen af belægningsarbejderne vil de tidligere amtsveje, som nu udgør de primære trafikveje i Horsens Kommune, blive prioriteret højt. Strækninger, der skal have ny asfaltbelægning vil bl.a. ved anvendelse af vejforvaltningssystemet Vejman.dk blive udpeget ud fra en samlet prioritering og ensartet registrering af belægningerne, ligesom der i de tilfælde, hvor der skal foregå omfattende ledningsarbejder, vurderes, om det samtidigt hermed er hensigtsmæssigt at udføre belægningsarbejder koordineret med ledningsarbejderne. Afmærkning og skilte Der sker systematisk servicering af færdselstavler, vejvisningstavler og gadenavneskilte. Ensartet og tydelig skiltning og afmærkning søges opretholdt. Der foretages hurtigst muligt reparation/udskiftning af påkørte og nedslidte færdselstavler. Byinventar (læskure, bænke, papirkurve, flagstænger mm) Ren og vedligeholdelse af byinventar således at det er funktionsdygtigt og sikkerhedsmæssigt velfungerende, og fremstår indbydende og i en god visuel stand Sikring af byinventarets funktion, omfattende løbende vurdering af tilstand og udseende, med henblik på nødvendig udskiftning af ødelagt eller nedslidt byinventar. En del af byinventaret i Horsens er opsat og vedligeholdes af en reklamevirksomhed, som afholder alle udgifter hertil. Vejafvanding Vedligeholdelse af vejafvandingssystemet udføres i henhold til gældende renholdelsesintervaller og således, at afvandingsledninger, dræn og brønde mv. fremstår i en god driftstilstand, så belægningsarealerne sikres hurtig og effektiv afvanding selv under store nedbørssituationer Vintertjeneste Af hensyn til fremkommeligheden og trafiksikkerheden i vinterperioden gennemføres vintertjenesten i henhold til det gældende regulativ for vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, stier og pladser. Regulativet sikrer en prioriteret indsats i forhold til vejenes og stiernes betydning i forhold til trafikkens art og størrelse. Der fortsættes med at udskifte til mere miljøvenligt grej, herunder væskespredere. Der er gennemført permanent reduktion af saltdoseringen på de enkelte spredere, og derved reduceres det samlede saltforbrug.

18 18 Udvalg: Teknik- og Miljøudvalget Politikområde: Kollektiv Trafik og Havne Hele kroner, budgetårets priser (Regnskab 2013 i løbende priser) Funktion Regnskab 2013 Budget 2014 Budgetforslag 2015 Rammebelagte områder Busdrift U N Havne U N Lystbådehavne U I N Ikke rammebelagte områder Busdrift U N Færgedrift U I N Lystbådehavne U I N I alt N Kollektiv Trafik Busdrift Budgettet vedrører primært udgifter til Trafikselskabet i Region Midtjylland. Budgettet er tilpasset de ændringer, som Region Midtjylland har foretaget i deres budget 2014, så der budgetteres med et trafiktilskud til Midttrafik på kr. Desuden er der budgetteret med kr. vedr. kollektiv trafikbetjening af pensionister i landområderne. Der er afsat ½ mio. kr. til at forbedre busbetjeningen i 2014 og 1 mio. kr. årligt fra Endelig budgetteres der med et mindre beløb til lejeafgift til DSB vedr. Horsens Rutebilstation.

19 Færgedrift Budgettet vedr. Endelave Færgefart er fra 2014 flyttet til Service & Beredskab. Havne Havne Endelave Havn Vedligeholdelse og pasning af færgeleje og tilhørende landareal i henhold til gældende sikkerhedskrav Landarealet skal have et godt serviceniveau, og derved være et attraktivt sted for brugerne at benytte. Endelave Lystbådehavn er udskilt af Endelave Havn og er budgetteret under Lystbådehavne. Forudsætninger for områdets budget er, at der udføres løbende vedligeholdelse af færgelejet. Landarealerne vedligeholdes og holdes ryddelige Lystbådehavne mv. Horsens Lystbådehavn Horsens Lystbådehavn skal fremstå som en attraktiv havn med højt serviceniveau i sammenligning med andre lystbådehavne. I det foreliggende budget er det forudsat, at samtlige liggepladser bliver udlejet, og at besøgstallet for gæstepladser svarer til 2013 niveauet. I 2013 var der et fald i antallet af fastligger pladser på ca. 100 pladser og en mindre indtægt som følge heraf. Endelave Lystbådehavn Det tilstræbes, at Endelave Lystbådehavn med udvidelsen og nye servicefaciliteter vil fremstå som en attraktiv havn med et serviceniveau, der kan medvirke til at skabe et forbedret grundlag for øens videre udvikling. I budgettet er forudsat, at besøgstallet svarer til det nuværende niveau.

20 20 Udvalg: Teknik- og Miljøudvalget Politikområde: Service & Beredskab Hele kroner, budgetårets priser (Regnskab 2013 i løbende priser) Funktion Regnskab 2013 Budget 2014 Budgetforslag 2015 BUM-model Driftsbygninger og pladser U I N Kørselskontor U 0 I 0 N 0 Ikke rammebelagte områder Færgedrift U I N I alt N Driftsbygninger- og pladser Service- og Beredskab Det er Service og Beredskabs målsætning at udføre opgaverne så effektivt som muligt, med et højt kvalitetsniveau og med lavest mulige omkostninger for Horsens kommune samt for borgerne i kommunen. Forudsætning for områdets konti Ud fra de forudsatte indtjeningsmuligheder beregnes en timepris for personalet for de timer, der kan konteres ud. Udgifterne dækker lønninger til personalet inkl. ledelse (løn til Service og Beredskabschef deles med rengøringsorganisationen) samt udgifter til faste omkostninger og den almindelige drift af Service og Beredskab med tilhørende garager og værksteder. Der beregnes på samme måde en timepris på maskiner og materiel. Maskinparken søges tilpasset behovet i størst mulig omfang. Ligesom udskiftning af materiel foretages efter en udskiftningsstrategi, der har som mål at holde omkostningerne nede. Alle timepriser beregnes på en sådan måde, at vilkårene i Cirkulære om beregning af kontrolbud for kommuner og regioner overholdes. Generelle bemærkninger

21 21 Det er en forudsætning for Service og Beredskabs budget, at Service og Beredskabs omkostninger kan dækkes af indtjeningen ved at udføre arbejder for den øvrige del kommunens organisation primært for Teknik- og Miljø området. Arbejdets art og omfang aftales med kunderne på forhånd, og der indgås så vidt muligt kontrakter om levering af serviceydelsen med henblik på direkte udkontering på bestillerens budget frem for at sende interne fakturaer. Det er forudsat, at der udføres ydelser for bestillerne i lighed med tidligere år. Budgettet er tilpasset dette ved opskrivning af udgifter og indtægter med ca. 12 mio. kr. Der er også sket en teknisk tilpasning af budgettet med ca. 7 mio. kr. i udgifter og indtægter på grund af et ændret konteringsprincip. Budgettet er desuden tilpasset sammenlægningen med Brand og Redning. Det betyder, at alt personale, regningsarbejder, værkstedsarbejder mv. er flyttet til Service og Beredskabs budget. Brand og Redning skal således fremover betragtes som et bestiller-område i lighed med øvrige bestiller-områder f.eks. Affald og Trafik og Natur og Miljø. Sammenlægningen betyder en tilpasning af Service- og Beredskabs budget med ca. 24 mio. kr. i udgifter og indtægter. Kørselskontoret. Generelle bemærkninger Kørselskontoret er organisatorisk en del af Service og Beredskab i Teknik og Miljø. Som det er tilfældet for den øvrige del af Service og Beredskab er det en forudsætning, at kørselskontorets omkostninger dækkes af indtjening ved at salg af kørsel til kommunale enheder. Kørslernes art og omfang aftales med de enkelte skoler, institutioner, afdelinger mv. Der er afsat et budget på 25,38 mio. kr. i udgifter og indtægter, som dækker lønninger til personalet, afholdelse af omkostninger til busentreprenører samt andel af faste udgifter og almindelig drift af Service og Beredskab. : Det er målsætningen for kørselskontoret, at det kommunale kørselsbehov koordineres så effektivt som muligt med højt kvalitets- og serviceniveau for de berørte borgere og med lavest mulige omkostninger for Horsens kommune Færgedrift Trafikbetjening af Endelave Færgefarten gennemføres med en uændret sejlplan for at sikre opretholdelse af de nuværende muligheder for at bo og bosætte sig på Endelave. Indtægterne er budgetteret ud fra de gældende takster og under forudsætning af et uændret antal passagerer.

22 22 Udgifterne er budgetteret på baggrund af tidligere erfaringer for, hvad der forventes af løbende drifts- og vedligeholdelsesudgifter til færgen samt et uændret mandskab til færgedriften. Det vil på grund af øgede drifts- og vedligeholdelsesudgifter til færgen være nødvendigt at finde besparelser andre steder i færgedriften f.eks. ved optimering af håndteringen af pladsbestilling og billetekspeditionen.

23 23 Udvalg: Teknik- og Miljøudvalget Politikområde: Affald og Genbrug (brugerfinansieret) Hele kroner, budgetårets priser (Regnskab 2013 i løbende priser) Funktion Regnskab 2013 Budget 2014 Budgetforslag Generel administration U I N Ordninger for dagrenovation og restaffald U I N Ordninger for storskrald og haveaffald U I N Ordninger for glas, papir og pap U I N Ordninger for farligt affald U I N Genbrugsstationer U I N Øvrige ordninger og anlæg U I N I alt N Affald og genbrug Affaldshåndtering

24 24 Det er Horsens Kommunes mål at udnytte affaldet bedre, så flere ressourcer bliver genanvendt og mindst muligt forbrændes eller deponeres. For at nå dette mål er der i Affaldshåndteringsplan sat fokus på bedre sortering hos den enkelte borger, effektiv og miljøvenlig indsamling i nye beholdere og bedre affaldsbehandling. Overgangen til øget sortering hos borgerne vil ske gradvist. Den første og største omlægning vil ske, når sækkesystemet pr. juni 2015 erstattes af et beholdersystem. En del ejendomme vil også på dette tidspunkt overgå fra individuelle affaldsløsninger til fælles offentlige affaldsløsninger. Herefter vil der gradvist komme flere ejendomme over på løsninger med øget sortering Affaldshåndteringens initiativer er indarbejdet i budget 2015 Forudsætninger for områdets konti Generelt er Affalds- og Genbrugsområdets budget tilpasset affaldsbekendtgørelsens bestemmelser. Det betyder, at de enkelte affaldsordninger, som skal hvile-i-sig-selv, tydeligt fremgår af budgettet med både budgetterede udgifter og indtægter Generel Administration Administrationsomkostninger, der ikke direkte kan føres til de enkelte ordninger er samlet under generel administration fordelt mellem husholdninger og virksomheder. I 2015 er det forudsat, at der skal anvendes færre udgifter til generel administration, idet en stor del af indsatsen forventes målrettet Ordninger for dagrenovation jævnfør forventningerne til den nye affaldsplan Ordninger for dagrenovation - restaffald Implementeringen af den nye ordning for dagrenovation, sortering i restaffald og madaffald, indebærer en vis usikkerhed i budgettet, da der ikke tidligere er erfaringer med denne type indsamling og sortering. Samlet set er det forudsat at omkostningerne til den nye affaldsordning vil betyde en stigning i tømningsgebyrerne på 13 %. Stigningen skyldes hovedsageligt udgifter til indkøb af beholdere, idet beholderne fremover leveres fra Horsens Kommune til brugerne. Sorteringen af affaldet betyder udgifter til behandling af madaffald, der dog modsvares af en tilsvarende mindre mængde affald til forbrænding. I 2015 forventes indsamlet ton madaffald til en behandlingspris på 280 kr./ton og tons dagrenovation til forbrænding til en forbrændingspris på 321 kr./ton. Administration Administrationsbidrag betales jævnfør forbrug af personale og øvrige ydelser. Der er forudsat en øget indsats på dagrenovationsområdet i både 2014 og 2015 jævnfør forventningerne til den nye affaldshåndteringsplan. Renter Renten er forudsat til 2,5 % i 2015 og 4 % fra 2016 og frem og beregnes af mellemregnskabet med kommunen, som kan ses af langtidsprognoserne. Indtægter

25 25 Indtægter for husholdninger og virksomheder er beregnet ud fra antallet af stativer og minicontainere jævnfør statistikker fra opkrævningssystemet pr. april Samlet set hæves gebyrindtægterne med 13 % til afskrivning af nye affaldsbeholdere, som fremover vil være kommunalt ejede Ordninger for storskrald og haveaffald Ordningen for storskrald og haveaffald udvides fra juni 2015 med husstandsindsamling af papir og emballager i kommunalt ejede beholdere. Den øgede service på indsamling af papir og emballager forventes at medføre en merudgift på indsamling, behandling og afskrivning af beholdere. Udgifterne finansieres ved at hæve det samlede husholdningsgebyr med 15 %. For at sikre at mest muligt affald sorteres og afleveres korrekt, også hos de borgere der ikke selv har mulighed for at benytte kommunens genbrugspladser, har Horsens Kommune en storskraldsordning, hvor borgerne kan få afhentet deres storskrald ved boligen. Ordningen kan kun benyttes af private husstande Ordninger for glas, papir og pap Som et led i målsætningen om genanvendelse er der er etableret miljøstationer, hvor kommunens borgere kan aflevere papir, glas og flasker. Ved boligselskaber er der etableret papirindsamling og i nogle landdistrikter er det spejderne der står for indsamlingen af papir og pap. I takt med at der fra juni 2015 indføres øget husstandsindsamling af papir og emballager af glas, metal og plast, vil der ske en afvikling af miljøstationerne og spejdernes papirindsamling. Disse ordninger forventes udfaset fra budget Ordninger for farligt affald Der er lavet aftale med Motas om afhentning af farligt affald hos virksomhederne. For husholdningerne er der med Motas lavet aftale om afhentning af medicinaffald indsamlet af apotekerne. Ordningen for husholdningerne indeholder også aflevering af malerester hos nogle malerforretninger. I løbet af 2015 og 2016 vil der jævnfør Affaldshåndteringsplanen blive husstandsindsamlet batterier mv. Budgettet er tilpasset udgifterne til indsamling og behandling Genbrugsstationer Genbrugspladser Der er i september 2012 foretaget en brugerundersøgelse på genbrugspladserne, og den viser, at virksomhederne står for 2 % af besøgene men afleverer 8 % af de samlede affaldsmængder. Disse tal er brugt ved beregningen af henholdsvis det faste affaldsgebyr for alle gebyrpligtige virksomheder og besøgsgebyret for tilmeldte virksomheders brug af genbrugspladserne. De resterende omkostninger er indeholdt i husholdningsgebyret. Affaldsmængderne er vurderet ud fra statistikker fra regnskab Der er regnet med tons til forbrænding, tons til deponering, tons til neddeling og en nettoudgift til specialaffald på ca. ½ mio. kr. Behandlingspriser er beregnet jævnfør en forbrændingspris på 255,5 kr./ton (inkl. afgifter til staten), en neddelingspris på 100 kr./ton og en deponeringspris på 975 kr./ton (inkl. statsafgift).

26 26 Renter Renten er forudsat til 2,5 % i 2015 og 4 % fra 2016 og frem og beregnes af mellemregnskabet med kommunen, som kan ses af langtidsprognoserne. Information Budgettet anvendes til generel information omkring affaldshåndtering. Miljøgebyrer Husholdningsgebyret skal dække privates andel af udgifter til Genbrugspladser, Generel administration, Ordning for storskrald, Ordning for glas, papir og pap, Ordning for Farligt affald og Komposteringsanlæg. Virksomhedsgebyret skal dække virksomhedernes andel af udgifter til Genbrugspladser, Generel administration, Ordning for Farligt affald og Komposteringsanlæg. Husholdningsgebyret og Virksomhedsgebyrerne er fastsat ud fra en forudsætning om, at virksomhedernes andel af de faste omkostninger (på baggrund af antal besøg) til Genbrugspladserne udgør 2 %, og at deres andel af de variable omkostninger udgør 8 % (på baggrund af afleveret affaldet). Disse tal er også brugt ved beregningen af besøgsgebyret for tilmeldte virksomheders brug af genbrugspladserne. I virksomhedsgebyret er indregnet forventet tab som følge af manglende indbetalinger af opkrævet gebyr. Restancerne for årene er pt. på godt 1,2 mio. kr. ~ en årlig restance på godt kr. Restancerne er overgået til SKAT, men der er ikke fortrinsret for kravet, hvorfor der må forventes store tab. Da de enkelte ordninger skal hvile-i-sig-selv, og omkostninger skal fordeles mellem husholdninger og virksomheder, er det ikke muligt at få dækket det tabte på anden måde end gennem de fremtidige opkrævninger hos virksomhederne. I det faste virksomhedsgebyr for 2014 er der indregnet et forventet tab på 1,2 mio. kr. for årene (afskrives over 5 år) og et årligt tab fra 2014 og frem på kr./ år ~ 10 %. Antallet af husstande er beregnet efter statistikker fra opkrævningssystemet pr. april Virksomheder jævnfør CVR registeret. Ordninger for farligt affald Kommunens borgere og virksomheder har mulighed for at aflevere olie- og kemikalieaffald på Genbrugspladserne samt via miljøkasser på Endelave Øvrige ordninger og anlæg Affald og Genbrugs ejendomme Ejendommene forsøges afskrevet over en 20-årig periode ved huslejeindtægter hovedsageligt fra Service og Beredskab. Afskrivningen vanskeliggøres på grund af lavere udlejningspriser, idet markedsprisen er faldet, hvilket forringer indtjeningen og forlænger afskrivningsperioden. Deponeringsanlæg Udgifterne til drift af deponeringsanlægget holdes på et minimum, da forholdene omkring miljøgodkendelsen stadig er uafklarede. Deponeringsgebyret kan derfor fastholdes på prisniveauet for 2014.

27 27 Renter Renten er forudsat til 2,5 % i 2015 og 4 % fra 2016 og frem og beregnes af mellemregnskabet med kommunen, som kan ses af langtidsprognoserne. Deponeringsgebyr Der er budgetteret med tons affald til deponering og et deponeringsgebyr på 500 kr./ton ekskl. statsafgift. Mellemdepot Mellemdepotet er et oplag, der tjener som omlastestation for genbrugspladserne med henblik på senere samlet bortkørsel. Mellemdepotet står overfor en udvidelse med faciliteter til også at kunne modtage og omlaste forskellige affaldsfraktioner fra dagrenovationen fra juni Omkostningerne til omlastning betales af den pågældende ordning for henholdsvis dagrenovation, glas, papir og pap samt genbrugsstationer På mellemdepotet henlægges også jord med henblik på analyse og videre disponering. Mellemdepotets aktiviteter planlægges udvidet til mindre sortering og oparbejdningsaktiviteter med henblik på bedre afsætningspriser. Mellemdepotet er oprettet efter et hvile i sig selv princip, hvor udgifterne til håndtering mv. afholdes af brugerne af depotet. Brovægt Der er etableret en vægt til vejning af affald til deponering mv. Udgifterne finansieres af brugerne. Kompostplads Komposteringsanlæg er et anlæg, som skal hvile-i-sig-selv via takster fra de erhvervsmæssige brugere samt genbrugspladsens brugere. Budgettet anvendes til håndtering af komposterbart affald. Pladsen er åben for virksomheder, som betaler efter vægt for benyttelse af pladsen samt for genbrugspladsernes brugere, herunder virksomheder der har betalt for adgang til en af genbrugspladserne.

Budgetopfølgning 1 Plan og Teknikudvalget. Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation

Budgetopfølgning 1 Plan og Teknikudvalget. Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation Budgetopfølgning 1 Plan og Teknikudvalget Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation Pr. 28. februar Overblik Plan og Teknikudvalget Mindreforbrug = - Merforbrug = + I 1000 kr. Opr.

Læs mere

Budgetforudsætninger 2016 Plan og Teknikudvalget. Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation

Budgetforudsætninger 2016 Plan og Teknikudvalget. Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation Budgetforudsætninger 2016 Plan og Teknikudvalget Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation Overblik Plan og Teknikudvalget I 1.000 kr. 2015 prisniveau Regnskab 2014 Opr. budget 2015

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2012 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2012 har der været kontinuerlig bortskaffelse af alle former for affald fra borgere

Læs mere

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2013 U dvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillings område 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2013 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald

Læs mere

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger.

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger. MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 10.26 Renovation mv. Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter konto 01.38 og vedrører indsamling, transport og

Læs mere

Budgetbemærkninger 2009 Teknik- og Miljøområdet

Budgetbemærkninger 2009 Teknik- og Miljøområdet Budgetbemærkninger 2009 Teknik- og Miljøområdet Teknik- og Miljøområdet Hele kroner Regnskab 2007 Budget 2008 Budget 2009 00.22.05 Ubestemte formål 915.359-292.525-530.499 00.25.10 Faste ejendomme, fælles

Læs mere

OVERFØRSEL FRA 2014 TIL 2015. Udvalg: Teknik- og Miljøudvalget DRIFT Serviceområde: Sammendrag. Sammendrag

OVERFØRSEL FRA 2014 TIL 2015. Udvalg: Teknik- og Miljøudvalget DRIFT Serviceområde: Sammendrag. Sammendrag OVERFØRSEL FRA 2014 TIL 2015 Udvalg: DRIFT Sammendrag Funktion Tekst Vedtaget Tillægsbev. Genbevil- Korrigeret Resultat Afvigelse Søges ovf. Beløb i 1.000 kr. Budget omplacer. linger Budget til 2015 -

Læs mere

123 11 2012 Struktur og tekst Budget 2013 Budget 2013

123 11 2012 Struktur og tekst Budget 2013 Budget 2013 123 11 2012 00 Byudvikling, bolig og miljøforanstaltninger F1 165.700.967 63.225.600 22 Jordforsyning F2 18.816.864 20.656.290 02 Boligformål F3 15.081.764 6.999.999 1 Drift D1 381.765 001 Fælles S1 381.764

Læs mere

Budgetoverblik med regnskab

Budgetoverblik med regnskab Budgetoverblik med regnskab 7. december DRIFT OG STATSREFUSION Forbrug 2014 Kapitalmidler DKK DKK DKK DKK DKK DKK 115.688.636 110.363.792 117.654.325 115.826.089 116.692.333 116.692.333 Trafik og Park

Læs mere

Bilag 2: Oversigt Frihedsgrader og bindinger på Teknisk Udvalgs område 17. Trafik og Grønne områder

Bilag 2: Oversigt Frihedsgrader og bindinger på Teknisk Udvalgs område 17. Trafik og Grønne områder Bilag 2: Oversigt Frihedsgrader og bindinger på Teknisk Udvalgs område 17. Trafik og Grønne områder Politikområdet Trafik og Grønne områder består af følgende delområder: 1. Udenfor selvforvaltning 1.1.

Læs mere

Indstilling. Ændring af storskraldsordningen i Århus Kommune. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 30. august 2007.

Indstilling. Ændring af storskraldsordningen i Århus Kommune. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 30. august 2007. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 30. august 2007 AffaldVarme Århus Teknik og Miljø Århus Kommune 1. Resume Byrådet har besluttet, at skraldespandene skal væk fra fortovet

Læs mere

Månedlig budgetopfølgning. Vejen Kommune Forbrug pr. 30/9 2015

Månedlig budgetopfølgning. Vejen Kommune Forbrug pr. 30/9 2015 Månedlig budgetopfølgning Vejen Kommune Forbrug pr. 3/9 215 6-1-215 2 - månedlig budgetopfølgning Forbrugsoversigt Opr. Budget Tillægsbev. og omplac. Korr. budget Forbrug ultimo sidste mdr. Forbrugsprocent

Læs mere

Center for Teknik og Miljø

Center for Teknik og Miljø -18 Præsentation varetager en alsidig vifte af opgaver indenfor miljø, natur, vand, energi, affald, veje og grønne områder. Arbejdet omfatter udarbejdelse af en række planer til myndighedsbehandling efter

Læs mere

Budgetforudsætninger 2016 Plan og Teknikudvalget. Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation

Budgetforudsætninger 2016 Plan og Teknikudvalget. Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation Budgetforudsætninger 2016 Plan og Teknikudvalget Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation Overblik Plan og Teknikudvalget Mindreforbrug = - Merforbrug = + I 1.000 kr. 2015 prisniveau

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalgets investeringsoversigt som den fremgik af det vedtagne budget 2015 inkl. efterfølgende vedtagne korrektioner.

Teknik- og Miljøudvalgets investeringsoversigt som den fremgik af det vedtagne budget 2015 inkl. efterfølgende vedtagne korrektioner. Projektteam Sagsbehandler: Helle Ellemann Andersen Sagsnr. 00.01.10-Ø00-54-14 Dato:06.05.2015 Teknik- og Miljøudvalget anlægsbudget 2016-2021 I dette notat beskrives følgende: Teknik- og Miljøudvalgets

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Pr. ultimo oktober 2015 Teknik- og Miljøudvalget Tillægsbevillinger Omplaceringer s procent 73.959-1.012 0 72.947 42.217 57,9 71.389-1.558 0 Natur og miljø 16.644-1.020 0 15.624 12.457 79,7 14.066-1.558

Læs mere

Velkommen til Odense Renovation!

Velkommen til Odense Renovation! Velkommen til Odense Renovation! Kort om Odense Renovation A/S Non-profit Affaldshåndtering siden ca. 1882 Kommunalt aktieselskab siden 1994 Bestyrelsen består af 9 medlemmer, 6 udpeget af kommunen og

Læs mere

00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger Hovedfunktion: 22 Jordforsyning Bevillingsniveau

00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger Hovedfunktion: 22 Jordforsyning Bevillingsniveau 00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger Hovedfunktion: 22 Jordforsyning Bevillingsniveau Regnskab 2013 Budget 2014 05 Ubestemte formål 8.465 10.370 10.370 I alt bevilling 8.465 10.370 10.370 0.05

Læs mere

Den 28. oktober 2009 Budget og Analyse fajen. Budgetopfølgning, Teknik- og Miljøudvalget pr. 30. september 2009

Den 28. oktober 2009 Budget og Analyse fajen. Budgetopfølgning, Teknik- og Miljøudvalget pr. 30. september 2009 Den 28. oktober 2009 Budget og Analyse fajen Budgetopfølgning, Teknik- og Miljøudvalget pr. 30. september 2009 Generelt: Forbrugsrapporten pr. 30. september 2009 viser for udvalgets aktivitetsområder et

Læs mere

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune - et idékatalog Idekatalog Vi er nu nået godt halvvejs i arbejdet med den nye affaldsplan. Indtil nu er der arbejdet med at gøre status over, hvilke ordninger vi tilbyder brugerne, mængden af affald, der

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget 10.26 Renovation mv. 10.30 Trafik, infrastruktur og fritidsområder 10.31 Miljøforanstaltninger mv. - 1 - TEKNIK-

Læs mere

Udvalget for Natur, Miljø og Klima 72 Planlægning

Udvalget for Natur, Miljø og Klima 72 Planlægning 72 Planlægning 302 Udvalget for Natur, Miljø og Klima 66.912.809-54.494.161 13.013.000-1.569.000 51.424.000-52.535.000 72 Planlægning.. bev. 292.170 101.000 202.000 00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger

Læs mere

Indstilling. Efterslæb på vedligeholdelse af broer, fortove og stier. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø.

Indstilling. Efterslæb på vedligeholdelse af broer, fortove og stier. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 13. juni 2012 Trafik og Veje Teknik og Miljø Aarhus Kommune 1. Resume Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø udarbejdede primo 2012 en

Læs mere

Sagsfremstilling: Nedenfor beskrives de vigtigste mål og indsatser som udvalget forventes at arbejde med i 2015. Beskrivelsen tager udgangspunkt i:

Sagsfremstilling: Nedenfor beskrives de vigtigste mål og indsatser som udvalget forventes at arbejde med i 2015. Beskrivelsen tager udgangspunkt i: 04-02-2015 Side 1 TM - Fokus 2014-2015 og årsplan for 2015 Sagsnr.: 15/972 Resumé: I denne sagsfremstilling forelægges udvalget en oversigt over de vigtigste mål og indsatser, som udvalget - og administrationen

Læs mere

Økonomi og genanvendelse ved husstandsindsamling af emballager, opdatering

Økonomi og genanvendelse ved husstandsindsamling af emballager, opdatering Notat Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Dato: 2. december 2013 Økonomi og genanvendelse ved husstandsindsamling af emballager, opdatering Indledning Administrationen fremlagde 12. december 2012 notat

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 2. Læsevejledning... 4 3. Opsamling... 4 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 3.2 Supplerende data-2013 vedrørende kommunale indsamlingsordninger... 5 3.2.1 Genanvendelsesprocent

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om københavnerne og kommunen Egen miljøindsats Vurdering af kommunens miljøindsats Holdningen til miljømål Økologi Miljøledelse Renhold Økologi Baggrund for data om økologiforbrug

Læs mere

Genbrug / affald side 1

Genbrug / affald side 1 Genbrug / affald side 1 Indhold 1.60 Fælles formål, administrative opgaver... 2 1.61 Ordninger for dagrenovation... 3 1.62 Ordninger for storskrald og haveaffald... 4 1.63 Ordninger for glas, papir og

Læs mere

Genbrug / affald side 1

Genbrug / affald side 1 Genbrug / affald side 1 Indhold 1.60 Fælles formål, administrative opgaver... 2 1.61 Ordninger for dagrenovation... 4 1.62 Ordninger for storskrald og haveaffald... 5 1.63 Ordninger for glas, papir og

Læs mere

Green Cities fælles mål, baggrund og midler

Green Cities fælles mål, baggrund og midler Green Cities fælles mål, baggrund og midler 30. marts 2012 På de følgende sider beskrives Green Cities fælles mål med tilhørende baggrund og midler. Vi er enige om, at der inden for en 3-årig periode skal

Læs mere

Tilsynsrapport. Veje og grønne områder. Center for Teknik. Maj 2014

Tilsynsrapport. Veje og grønne områder. Center for Teknik. Maj 2014 Tilsynsrapport 2013 Veje og grønne områder Center for Teknik Maj 2014 lndholdsfortegnelse Generelt 2 Indledning Ændringer i udbud Kvalitetskrav Kvalitetskontrol 3 Almen vejdrift Græsslåning i landområder

Læs mere

Området er et hvile i sig selv område, som betyder at udgifter og indtægter set over en periode skal balancere.

Området er et hvile i sig selv område, som betyder at udgifter og indtægter set over en periode skal balancere. Bemærkninger til regnskab Politikområdet består af alle udgifter og indtægter i forbindelse med affaldshåndtering og rottebekæmpelse. Området er et hvile i sig selv område, som betyder at udgifter og indtægter

Læs mere

HJØRRING KOMMUNE REDUKTIONSFORSLAG

HJØRRING KOMMUNE REDUKTIONSFORSLAG Budget 215 Budget 216 Budget 217 Budget 218 TM drift 1,944 4,43 6,82 9,251 TM knt 6,565 1,248 1,937 2,627 TM i alt 2,59 5,651 8,757 11,878 Forslag til besparelser i mio. kr. Forslag Sektor Forslagets navn

Læs mere

Årsregnskab 2013. Bygningsvedligeholdelsesområdet udviser samlet et netto mindreforbrug på i alt 0,6 mio. kr.

Årsregnskab 2013. Bygningsvedligeholdelsesområdet udviser samlet et netto mindreforbrug på i alt 0,6 mio. kr. Resultat på drift, Byfornyelse Årsregnskab 2013 Bygningsvedligeholdelse Opr. Budget Korr. budget Regnskab 2013 Mer- /mindre forbrug (i f.t. korr. budget) (tal i 1.000 kr.) Samlet resultat: -2.701-458 -521-63

Læs mere

OPGAVEOMRÅDER ØKONOMI

OPGAVEOMRÅDER ØKONOMI 801 Vej og Park 801 Vej og Park OPGAVEOMRÅDER Serviceudgifter: Parker og legepladser, projekt nr. 20 Skove og naturområder, projekt nr. 20 Strandområder, projekt nr. 20 Kolonihaver, projekt nr. 20 Idrætsanlæg,

Læs mere

Budgetopfølgning 1 Plan og Teknikudvalget. Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation

Budgetopfølgning 1 Plan og Teknikudvalget. Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation Budgetopfølgning 1 Plan og Teknikudvalget Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation Pr. 28. februar Overblik Plan og Teknikudvalget Mindreforbrug = - Merforbrug = + I 1000 kr. Opr.

Læs mere

4. At mindre etageejendomme tilbydes bokse til opsamling af farligt affald og småt elektronikaffald. Boksene tømmes efter bestilling.

4. At mindre etageejendomme tilbydes bokse til opsamling af farligt affald og småt elektronikaffald. Boksene tømmes efter bestilling. Notat til indsamling af elektronikaffald og farligt affald Bygge, Plan og Miljø (BPM) har gennemført et forsøg med indsamling af småt elektronik i beholdere fra ca. 90 ejendomme. Desuden er der gennemført

Læs mere

NOTAT Teknisk Udvalg

NOTAT Teknisk Udvalg NOTA 18. maj 2011 Teknisk Udvalg Teknisk Udvalg har ansvaret for ca. 170 km kommunale veje, 160 km private fællesveje, 120 km cykelstier og 150 km fortove og gangstier. Derudover varetager Teknisk Udvalg

Læs mere

Budget 2012. Anlægsbudget 2012-15. Udvalget for Miljø og Teknik. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr.

Budget 2012. Anlægsbudget 2012-15. Udvalget for Miljø og Teknik. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr. 2012 2013 2014 2015 1: Byfornyelse 2: Små trafiksikkerhedsprojekter 2: Ny skolestruktur - sikre skoleveje 2: Innovationsproj. - statslige puljer 3: Renovering af signalanlæg

Læs mere

Prisliste 2012. Gældende fra 1. januar 2012 Odense Renovation A/S

Prisliste 2012. Gældende fra 1. januar 2012 Odense Renovation A/S liste 2012 er for husholdninger Dagrenovation Papir Genbrugspladser Farligt affald Flaskekuber Administration er for virksomheder Dagrenovationslignende affald Adgang til genbrugspladser Administration

Læs mere

Mere sortering Mindre bøvl

Mere sortering Mindre bøvl Mere sortering Mindre bøvl Ny affaldshåndteringsplan: Det hele bliver hentet ved husstanden TEKNIK OG MILJØ Du får to beholdere I Horsens Kommunes affaldshåndteringsplan lægger vi op til et nyt system,

Læs mere

1. Teknisk Udvalgs budgetdokument 2015 2018

1. Teknisk Udvalgs budgetdokument 2015 2018 NOTA ØDC Økonomistyring 4-11- 1. Teknisk Udvalgs budgetdokument 2015 2018 Udvalgets ansvarsområder og opgaver Udvalget består af to politikområder: Trafik og grønne områder Forsyningsvirksomheder Trafik

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget - 1 - Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget 10.26 Renovation mv. 10.30 Trafik, infrastruktur og fritidsområder 10.31 Miljøforanstaltninger mv. - 2 - TEKNIK-

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Ressourcer og Affald Mindre affald Bedre sortering fra borgere og erhverv Mere effektiv og miljøvenlig affaldsindsamling Bedre affaldsbehandling December 2015. Teknik-

Læs mere

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020 Husholdninger Dagrenovation Information om sortering og om eksisterende ordninger En øget udsortering af genanvendelige materialer fra husholdningsaffald. Etablere affaldsøer i kolonihaver Optimere mulighederne

Læs mere

Skovhegnet nedklassificeres til privat fællesvej

Skovhegnet nedklassificeres til privat fællesvej 1 of 10 Skovhegnet nedklassificeres til privat fællesvej Syddjurs Kommune, Udvalget for natur, teknik og miljø har bestemt, at der skal ske en harmonisering af boligveje i kommunen. Nogle boligveje har

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE

KORTLÆGNING & PROGNOSE 2014 2024 KORTLÆGNING & PROGNOSE 2 FORORD I forbindelse med udarbejdelsen af den kommunale affaldshåndteringsplan 2014-2024 er denne kortlægnings- og prognoserapport udarbejdet. Affaldsbekendtgørelsens

Læs mere

Budget 2015 drift Miljø-, Klima- og Trafikudvalget

Budget 2015 drift Miljø-, Klima- og Trafikudvalget Natur og Klima: 1. -66-89 -99-99 I alt -66-89 -99-99 1: Rammebesparelse hidrørende fra den generelle budgetprocedure. I forbindelse med den generelle budgetprocedure er det blevet besluttet, at der på

Læs mere

Favrskov Kommune Budget 2016 Driftsforslag

Favrskov Kommune Budget 2016 Driftsforslag Nr. U-201 Forslag Udvidelse på vandløbsområdet Politikområde 202 Natur, miljø og vandløb Tiltag (sæt ) Strukturændring Serviceændring Effektivisering Andet Det foreslås, at udvide driftsbudgettet for Vandløbsvæsen

Læs mere

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger.

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger. MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 1.26 Renovation mv. Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter konto 1.38 og vedrører indsamling, transport og

Læs mere

Præsentation. Udviklingsplan 2011-2013. Middelfart Kommune Renovationsvæsenet. Virksomhedens navn. Adresse Fynsvej 100 5500 Middelfart

Præsentation. Udviklingsplan 2011-2013. Middelfart Kommune Renovationsvæsenet. Virksomhedens navn. Adresse Fynsvej 100 5500 Middelfart Præsentation Virksomhedens navn Middelfart Kommune Renovationsvæsenet Adresse Fynsvej 100 5500 Middelfart Telefonnummer E-mail adresse Antal pladser eller antal elever Personalenormering Budgetramme i

Læs mere

Hovedkonto 2 Transport og infrastruktur

Hovedkonto 2 Transport og infrastruktur Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.2 - side 1 Dato: December 2012 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2013 Hovedkonto 2 Transport og infrastruktur Denne hovedkonto omfatter udgifter og indtægter vedrørende

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2014 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald fra

Læs mere

Budgetkontrol pr. 1. august 2018

Budgetkontrol pr. 1. august 2018 Politikområde Natur, vand og Miljø 1 Naturbeskyttelse 6.442 394 1.442-5.000 2 Vandløbsvæsen 6.111 2.437 6.011-100 3 Miljøbeskyttelse 4.128 1.777 4.128 0 Natur, Vand og Miljø i alt 16.681 4.608 11.581-5.100

Læs mere

1. Budgetbemærkninger Teknisk Udvalg

1. Budgetbemærkninger Teknisk Udvalg NOTAT ØDC Økonomistyring 1. bemærkninger Teknisk Udvalg -20 Udvalgets ansvarsområder og opgaver Udvalget består af to politikområder: Trafik og grønne områder Forsyningsvirksomheder Teknisk Udvalgets ansvarsområde

Læs mere

Affald fra husholdninger ALBERTSLUND

Affald fra husholdninger ALBERTSLUND Affald fra husholdninger 2014 ALBERTSLUND Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Budgetkontrol pr. 1. oktober 2017

Budgetkontrol pr. 1. oktober 2017 Budgetkontrol pr. 1. oktober 217 Politikområde Natur, vand og Miljø i 1. kr. 217 1 Naturbeskyttelse: 2 - Naturforvaltningsprojekter 1.25 297 1.55-15 3 - Sandflugt 58 58 58 4 Vandløbsvæsen: 5 - Fælles formål

Læs mere

Godkendt af Byrådet xx. oktober 2013. Kogebog for gebyrprincipper og takstfastsættelse på affaldsområdet.

Godkendt af Byrådet xx. oktober 2013. Kogebog for gebyrprincipper og takstfastsættelse på affaldsområdet. Kogebog for gebyrprincipper og takstfastsættelse på affaldsområdet. Vej, trafik og affald september 2013 Ver. 4.1 Indledning Nærværende kogebog gør rede for takstfastsættelsen på affaldsområdet og principperne

Læs mere

I Hvissinge Øst sættes et område til salg i 2016. Der er forventede nettoindtægter på 10,2 mio. kr. i 2016.

I Hvissinge Øst sættes et område til salg i 2016. Der er forventede nettoindtægter på 10,2 mio. kr. i 2016. Investeringsoversigt Bemærkninger Konto 0 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 002.008 Hvissinge Øst 2. etape I Hvissinge Øst sættes et område til salg i 2016. Der er forventede nettoindtægter

Læs mere

Budgetforudsætninger Plan og Teknikudvalg

Budgetforudsætninger Plan og Teknikudvalg Budgetforudsætninger Plan og Teknikudvalg I 1.000 kr. I 2014- prisniveau Plan- og Teknikudvalg Serviceudgifter Vejvæsen Km.veje, stier, pladser m.v (myndighed) Regnskab 2013 13-pl Opr. budget 2014 2014-pl

Læs mere

Budgetopfølgning 3 Plan og Teknikudvalget

Budgetopfølgning 3 Plan og Teknikudvalget Budgetopfølgning 3 Plan og Teknikudvalget Pr. 30. september Overblik Plan og Teknikudvalget Mindreforbrug = - Merforbrug = + I 1000 kr. Opr. budget Korr. budget Forv. regnsk. incl. over- /underskud incl.

Læs mere

Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE

Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE Velkommen til Skraldetanterne dine nye affaldsbeholdere Brøndby Kommune gør det nu lettere for dig at sortere dit affald, så det kan blive genbrugt. Derfor får alle med

Læs mere

Regnskab Aalborg Renovation

Regnskab Aalborg Renovation Aalborg Renovation Kommunal-økonomisk regnskab 2018 1 Sektor Aalborg Renovation Regnskab - sektor Aalborg Renovation Beløb i 1.000 kr. Oprindeligt Regnskab Korrigeret Afvigelse Brugerfinansierede udgifter

Læs mere

Forventet regnskab 2011. Budget 2011. Budget 2012 Udgifter, indsamling 274 324 289 286 282

Forventet regnskab 2011. Budget 2011. Budget 2012 Udgifter, indsamling 274 324 289 286 282 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø NOTAT Til TMU Affaldsgebyr 2012 - supplerende oplysninger TMU har på mødet den 14-11-2011 ønsket et notat med en række supplerende oplysninger

Læs mere

Hvis det viser sig, at der er behov for en modtageplads for olie- og kemikalieaffald på Materielgården, kan den etableres igen.

Hvis det viser sig, at der er behov for en modtageplads for olie- og kemikalieaffald på Materielgården, kan den etableres igen. Pkt.nr. 6 Modtagepladsen for olie- og kemikalieaffald på Materielgården 670221 Indstilling: Teknisk Forvaltning indstiller til Teknik- og Miljøudvalget: 1. at tage stilling til hvorvidt den eksisterende

Læs mere

Budgetoverblik. Teknik- og Miljøudvalg DRIFT OG STATSREFUSION. 15. december 2016

Budgetoverblik. Teknik- og Miljøudvalg DRIFT OG STATSREFUSION. 15. december 2016 Budgetoverblik Teknik- og Miljøudvalg 15. december 2016 DRIFT OG STATSREFUSION Vedtaget budget Teknik- og Miljøudvalg 172.363.563 169.173.008 167.798.630 167.133.020 Trafik og Park 79.781.976 78.713.087

Læs mere

restaffald til forbrænding Madaffald metal plast glas papir karton Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre

restaffald til forbrænding Madaffald metal plast glas papir karton Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre restaffald til forbrænding Madaffald papir karton metal plast glas Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre restaffald til forbrænding Madaffald papir karton metal plast

Læs mere

Omstilling/Tilpasning budget 2015-18

Omstilling/Tilpasning budget 2015-18 Frederikshavn Kommune Teknisk udvalg Omstilling/Tilpasning budget 2015-18 Økonomicentret, d. juni 2014 Drifts besparelses forslag Vinter -562-709 -818-925 Renhold af belægninger og bekæmpelse af invasive

Læs mere

AFFALDSTAKSTER 2016. Indholdsfortegnelse. Beholdere og minicontainere 2016 2. Boligbidrag 2016 5. Papir- og haveaffaldsbeholdere 2016 6

AFFALDSTAKSTER 2016. Indholdsfortegnelse. Beholdere og minicontainere 2016 2. Boligbidrag 2016 5. Papir- og haveaffaldsbeholdere 2016 6 AFFALDS 2016 Indholdsfortegnelse Beholdere og minicontainere 2016 2 Boligbidrag 2016 5 Papir- og haveaffaldsbeholdere 2016 6 Ekstra tømninger 2016 7 Sækkemærker 7 Ændringsgebyr 2016 7 Vask af beholdere

Læs mere

TU BILAG 2. Bemærkninger til udgiftsbudget og gebyrindtægt for affald

TU BILAG 2. Bemærkninger til udgiftsbudget og gebyrindtægt for affald Bemærkninger til udgiftsbudget og gebyrindtægt 2016 2020 for affald I henhold til gældende affaldsbekendtgørelsens 54 skal omkostningerne ved den enkelte indsamlings- og anvisningsordning efter opdelingen

Læs mere

Det er kun muligt for udvalgets medlemmer og særligt inviterede at deltage i mødet.

Det er kun muligt for udvalgets medlemmer og særligt inviterede at deltage i mødet. Dagsordener og referater Ballerup Kommune Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Det er kun muligt for udvalgets medlemmer og særligt inviterede at deltage i mødet. Mødetidspunkt 03-11-2015 kl. 08:00

Læs mere

Mål og Midler Facility mangement

Mål og Midler Facility mangement Fokusområder i 2015 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

Trafik- og Teknikudvalget Punkt 26, bilag 1 By- og Miljøforvaltningen Driftsafdelingen

Trafik- og Teknikudvalget Punkt 26, bilag 1 By- og Miljøforvaltningen Driftsafdelingen By- og Miljøforvaltningen Driftsafdelingen Organisationsplan Ledelse Sekretariat- Projektkontor Vejområdet Grønne områder Kommunale Autoværksted Genbrugsstation ejendomme Driftsafdelingens hovedområder

Læs mere

Budgetopfølgning 2 Plan og Teknikudvalget

Budgetopfølgning 2 Plan og Teknikudvalget Budgetopfølgning 2 Plan og Teknikudvalget Pr. 31. maj Overblik Plan og Teknikudvalget Mindreforbrug = - Merforbrug = + I 1000 kr. Opr. budget Korr. budget Forv. regnsk. incl. over- /underskud incl. over-

Læs mere

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde:

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde: Regnskab 2006 Ældreudvalgets bevillingsområde: 990 Ældrepleje og omsorg 991 Folkepension 107 Bevilling 990 Ældrepleje og omsorg Beløb i 1.000 kr. Udg. Regnskab Budget inkl. omplacering Afvigelse Tillægsbevilling

Læs mere

Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2015

Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2015 Den 16. august 2014 Init. MOG Sagsnr. 14-01083 Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2015 Baggrund og formål Budget og gebyrer for 2015 i Ballerup Kommune er udarbejdet i henhold til

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Mødetidspunkt 11-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Teknik- og Miljøudvalget 11-08-2015 17:00 1 (Åben) Kommissorium

Læs mere

Teknik- og Miljøudvlgets budgetopfølgning pr. 1. april 2012

Teknik- og Miljøudvlgets budgetopfølgning pr. 1. april 2012 4.672.055 21.193.401 16.521.346 100.000 Boliger og byudvikling -8.650 202.884 211.535 0 002510 Fælles formål 266.189 266.189 0 Ejendomme, fælles formål Ændret bygningsdrift - rammebesparelse 266.189 266.189

Læs mere

Veje, Grønne områder og kollektiv trafiks samlede budgetramme 2020 i kr.

Veje, Grønne områder og kollektiv trafiks samlede budgetramme 2020 i kr. Fordeling af MTP s Driftsudgifter i 1.000 kr. Miljø og Natur 8.588 kr. Kommunale bygninger 9.666 kr. Veje, Grønne områder og kollektiv trafik 82.538 kr. Miljø og Natur Veje, Grønne områder og kollektiv

Læs mere

Hovedplanen. http://affaldsplan.affaldsportal.dk/haderslev/print.aspx?ixrapportdel=1

Hovedplanen. http://affaldsplan.affaldsportal.dk/haderslev/print.aspx?ixrapportdel=1 Side 1 af 25 Hovedplanen Side 2 af 25 Side 3 af 25 1 Forord 2 Indledning 2.1 Rammerne for affaldsplanen 3 Affaldsplanens opbygning 4 Haderslev Kommunes målsætninger 4.1 Målsætninger for perioden 2009-2012

Læs mere

Hovedkonto 1 Forsyningsvirksomheder m.v.

Hovedkonto 1 Forsyningsvirksomheder m.v. Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.1 - side 1 Dato: Januar 2015 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2015 Hovedkonto 1 Forsyningsvirksomheder m.v. Denne hovedkonto omfatter udgifter og indtægter vedrørende

Læs mere

Status 2013 for Affald

Status 2013 for Affald 2013 for Affald I 2013 har Teknik- og miljøudvalget truffet store beslutninger på affaldsområdet i Ballerup Kommune. Den ene er et forsøg med et helt nyt affaldssystem, hvor der i 2014 igangsættes forsøg

Læs mere

FORSLAG FRA MILJØ- OG PLANUDVALGET

FORSLAG FRA MILJØ- OG PLANUDVALGET Oversigt: M01. Udvendig bygningsvedligeholdelse (930.000 kr.)...2 M02. Administrationsbygninger (300.000 kr.)...2 M03. Offentlige toiletter (311.000 kr.)...2 M04. Grønne områder og naturområder (692.000

Læs mere

Bilag 6: Planens samlede driftsomkostninger og anskaffelser

Bilag 6: Planens samlede driftsomkostninger og anskaffelser Bilag 6: Planens samlede driftsomkostninger og anskaffelser Affaldshåndteringsplanens fokusområder Alle tal er i 1.000 kr. Alle tal med * er internt forbrug indeholdt i nuværende organisation. (1) Note

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Pr. ultimo oktober 2016 Teknik- og Miljøudvalget Tillægs- Om- Forbrug Forbrugs Anmodning Anmodning bevillinger placeringer procent om- placeringer tillægsbev. 68.110 1.972 0 70.082 31.161 44,5 69.599-483

Læs mere

Forventet regnskab 1.000 kr. Forventet merudgift/ mindreindtægt

Forventet regnskab 1.000 kr. Forventet merudgift/ mindreindtægt BUDGETOPFØLGNING PR. UDVALGET FOR TRAFIK, TEKNIK OG MILJØ Tekst Jordforsyning 0 20 0 Faste ejendomme 2.862 625 3.002 140 Fritidsområder, fritidsfaciliteter, natur og miljø 6.477 645 6.072-405 Redningsberedskab

Læs mere

Etablering af miljøstation på Gammel Kulhusvej

Etablering af miljøstation på Gammel Kulhusvej Etablering af miljøstation på Gammel Kulhusvej Baggrund Byrådet har besluttet at afprøve en ny type anlæg til indsamling af genanvendelige materialer. Senest med regeringen ressourcestrategi er der lagt

Læs mere

Budget. Natur og miljø , Infrastruktur ,

Budget. Natur og miljø , Infrastruktur , Pr. ultimo september 217 Teknik- og miljøudvalget - drift Tillægsbevillinger Omplaceringer sprocent Anmodning Anmod -ning 56.52 1.74 57.598 15.95 27,6 53.89-3.78-8 4 Natur og miljø 16.61-1.62 14.459 11.941

Læs mere

TU BILAG 2. Bemærkninger til udgiftsbudget og gebyrindtægt for affald

TU BILAG 2. Bemærkninger til udgiftsbudget og gebyrindtægt for affald Bemærkninger til udgiftsbudget og gebyrindtægt 2018 2022 for affald I henhold til affaldsbekendtgørelsens 54 skal omkostningerne ved den enkelte indsamlings- og anvisningsordning efter opdelingen i det

Læs mere

Koncept for gebyrstruktur på affaldsområdet

Koncept for gebyrstruktur på affaldsområdet Bilag 1 Koncept for gebyrstruktur på affaldsområdet Indhold Indledning... 1 Husholdningsaffald... 1 Dagrenovation... 2 Restaffald... 2 Madaffald... 2 Dispensationsmulighed for ejendomme som i dag har 14

Læs mere

Odense Renovation A/S

Odense Renovation A/S Odense Renovation A/S liste gældende fra 2016 er for husholdninger Dagrenovation Papir Genbrugsstationer Farligt affald Flaskekuber er for virksomheder Dagrenovationslignende affald Adgang til genbrugsstationer

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK FORSYNING A/S Journalnr.: Referat Dato: 6. september 2012

LYNGBY-TAARBÆK FORSYNING A/S Journalnr.: Referat Dato: 6. september 2012 LYNGBY-TAARBÆK FORSYNING A/S Journalnr.: Referat Dato: 6. september 2012 Referent: Marianne T. Bak Mødenr.: 19 Mødedato: Torsdag den 6. september 2012, kl. 11.30 13.00 Mødested: Mølleåværkets mødelokale,

Læs mere

13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima

13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima 13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima overslag Regn skab 2012 Udvalget for Natur, Miljø og Klima 7.934 14.652 14.197 14.195 14.152 14.152 Planlægning 91 101 101 101 101 101 Natur og miljø 12.50 3 14.155

Læs mere

VELKOMMEN TIL MØDE OM AFFALDSPLAN 2014 TIRSDAG D. 14. MAJ 2013

VELKOMMEN TIL MØDE OM AFFALDSPLAN 2014 TIRSDAG D. 14. MAJ 2013 VELKOMMEN TIL MØDE OM AFFALDSPLAN 2014 TIRSDAG D. 14. MAJ 2013 Program 18.00-18.15 Velkomst og præsentation 18.15-18.45 Orientering om rammerne for den nye affaldsplan 18.45-19.15 Præsentation af tankerne

Læs mere

Forventet regnskab kr. Forventet merudgift/ mindreindtægt

Forventet regnskab kr. Forventet merudgift/ mindreindtægt BUDGETOPFØLGNING PR. UDVALGET FOR TRAFIK, TEKNIK OG MILJØ Tekst Jordforsyning 0-1 0 Faste ejendomme 2.877 36 3.077 200 Fritidsområder, fritidsfaciliteter, natur og miljø 5.424 986 5.377-47 Redningsberedskab

Læs mere

Nordsjællands Park og Vej. Samarbejdsaftale for et. 60-fællesskab mellem. Helsingør og Fredensborg Kommuner. 1. januar 2014 60 aftale

Nordsjællands Park og Vej. Samarbejdsaftale for et. 60-fællesskab mellem. Helsingør og Fredensborg Kommuner. 1. januar 2014 60 aftale Nordsjællands Park og Vej Samarbejdsaftale for et 60-fællesskab mellem Helsingør og Fredensborg Kommuner 1. januar 2014 60 aftale Byrådene i Helsingør og Fredensborg kommuner indgår med virkning fra 1.

Læs mere

NOTAT Den 25. august 2015 Init. MOG Sagsnr. 14-02604

NOTAT Den 25. august 2015 Init. MOG Sagsnr. 14-02604 NOTAT Den 25. august 2015 Init. MOG Sagsnr. 14-02604 Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2016 Baggrund og formål Budget og gebyrer for 2016 i Ballerup Kommune er udarbejdet i henhold

Læs mere

Teknik og Miljøudvalget Budget 2009 Udgiftsbaseret Mio. kr.

Teknik og Miljøudvalget Budget 2009 Udgiftsbaseret Mio. kr. Teknik og Miljøudvalget Budget 2009 Udgiftsbaseret Mio. kr. Samlet resultat 60,7 Driftsafdelingen 38,0 Gartnerafdelingen 8,5 Driftsbygninger og materiel 5,7 Vej 23,8 Kollektiv trafik 10,0 Fælles formål

Læs mere

Albertslund Forsyning

Albertslund Forsyning Notat Brugergruppen Brugergruppens Årsberetning 2013 Forord Dato: 18. marts 2014 Sags nr.: 14/797 Sagsbehandler: lip Med udskillelsen af vand- og spildevandsforsyningen til selskaber, og dannelsen af HOFOR,

Læs mere

Budget 2008-2011. Plan- og miljøudvalgets budget:

Budget 2008-2011. Plan- og miljøudvalgets budget: Budget 2008-2011 Plan- og miljøudvalgets budget: Indeholder Bevilling nr. 440 Miljøforanstaltninger 441 Driftssikring af boligbyggeri 440 Miljøforanstaltninger Bevillingens indhold 1.000 kr. B2008 BO2009

Læs mere