Belæg for konklusionerne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Belæg for konklusionerne"

Transkript

1 PRESSEMEDDELELSE udsendt mandag d. 19. juni Belæg for konklusionerne LO Århus og LO Aalborg udsender nu pjecen Dansk Folkeparti - og vores svar" i andet oplag - trods skarp men grundløs kritik fra Dansk Folkeparti Dansk Folkeparti har i pressen og i et nylig udsendt svarskrift "Fup og fakta om LO's pjece om Dansk Folkeparti" forsøgt at nedgøre vores pjece. Efter en grundig gennemgang af partiets kritikpunkter melder vi hus forbi og tøver ikke med at udsende vedlagte uæ ndrede genoptryk (5.000 stk.), efter at førsteoplaget på stk. næ rmest blev revet væ k. Dansk Folkeparti begår i sit svarskrift - bevidst eller ubevidst - to grundlæ ggende fejl. For det første går partiet ud fra, at vi i pjecen citerer ordret fra Dansk Folkepartis principprogram. Det gør vi ikke - og det står der heller ikke i pjecen. Derfor tjener det ikke noget sagligt formål at sammenligne teksten med principprogrammet ord for ord. Derimod er det på sin plads at vurdere, om pjecen sagligt gengiver partiets politik. Det mener vi, at den gør. Alt andet ville jo også væ re bedrag, som før eller siden ville bliver afsløret og undergrave både pjecens og LO-sektionernes trovæ rdighed. Den anden fejl er, at Dansk Folkeparti alene sammenholder pjecens tekst med principprogrammet. Imidlertid gør vi allerede på side 2 opmæ rksom på, at vi ud over principprogrammet også bruger "Håndbog i dansk politik 1999" som kilde. Håndbogen er skrevet af Ib Garodkin og udgives på forlaget Rosinante. Den udkommer årligt og betragtes som en yderst trovæ rdig kilde til partiernes aktuelle synspunkter. Samtlige partiledere anbefaler bogen - også Pia Kjæ rsgaard, der på bagsiden roser håndbogen som "... et fint stykke væ rktøj med opdaterede oplysninger om partiernes standpunkter". Bogens oplysninger om Dansk Folkeparti bygger bl.a. på Folketingets forhandlinger, æ ndringsforslag til 3. behandling af finansloven 1998 og principprogrammet. Vi mener, at vi i principprogrammet og håndbogen har to seriøse kilder til Dansk Folkepartis politik. Derfor fastholder vi pjecens konklusioner - som bekræ ftes, når man sammenholder den med Dansk Folkepartis svarskrift og kildematerialet (jf. bilag til denne pressemeddelelse). Vi fastholder også vores hovedkonklusion: Dansk Folkeparti er et parti, som benytter flygtninge- og indvandrerspørgsmålet som rambuk for en politik, hvis overordnede formål er at ødelæ gge de politiske resultater, arbejderbevæ gelsen har opnået. Dansk Folkeparti bedrager derfor alle - men først og fremmest sine egne væ lgere. Flere oplysninger ved henvendelse til LO Århus - tlf eller LO Aalborg - tlf

2 BILAG TIL PRESSEMEDDELELSE Belæg for konklusionerne... I det følgende gennemgår vi Dansk Folkepartis kritik (svarskriftet) af vores pjece punkt for punkt (ræ kkefølge som i pjecen). Om kommunalpolitik Dansk Folkeparti kalder det "en meget bombastisk udlæ gning", når vi skriver, at partiet ønsker de kommunale udligningsordninger afskaffet. Partiet henviser til, at der i principprogrammet alene står, at partiet ønsker at vurdere "mulighederne for at afskaffe mange af de udligningsordninger, der findes ". Efter vores mening er det en noget akademisk indvending. Tilbage står, at partiet vil arbejde for, at udligningsordningerne afskaffes. Det vil sige, at de rigere kommuner ikke skal betale til de fattigere - hvilket vil føre til et mere ulige Danmark. Om arbejdsløshed og dagpenge Dansk Folkeparti bringer i sit svarskrift tre citater fra principprogrammet og erkender, at de kan "fortolkes i retning af det, som LO skriver" - nemlig at partiet ønsker arbejdsløshedsdagpengene sat ned og i øvrigt finansieret af arbejdsmarkedets parter. Vi kunne tilføje et fjerde: "Derfor skal forskellen mellem det, man tjener ved at arbejde i forhold til, hvad man får ud af det, hvis man går ledig, væ re større." Altså ikke noget dementi, men tvæ rtimod en bekræ ftelse af vores kritik. Om ferie Dansk Folkeparti erklæ rer, at vores udlæ gning af principprogrammet ikke er korrekt, men erkender - med henvisning til nyligt fremsatte æ ndringsforslag til ferieloven - at den "kommer... tæ t på" partiets praktiske politik. Det er svæ rt at se, hvori det ukorrekte består. I principprogrammet står, at Feriefonden... (skal) afvikles, og af håndbogens afsnit 1.15 (side 92) om ferie fremgår, at partiet går ind for at afskaffe ferieloven, at feriepengene løbende bør udbetales, og at der skal væ re mulighed for at opspare ferie. Vi mener, at ferieloven er en vigtig sikring af den enkelte lønmodtagers ret til ferie - en ret, som aldrig må blive en magtkamp mellem den enkelte lønmodtager og arbejdsgiver. Desuden sikrer ferielov og Feriefond, at de opsparede midler kommer til udbetaling, når der er brug for dem - nemlig når ferien skal holdes.

3 Om a-kasser og fagforeninger Dansk Folkeparti medgiver, at "pointen i LO s udsagn er rigtig nok". Og pointen - Dansk Folkepartis drøm om at adskille a-kasser og fagforeninger - er netop kernen i partiets politik: Et frontalt angreb på fagbevæ gelsen under dæ kke af et forsvar for "den enkelte borger". Mon ikke den enkelte borger/lønmodtager står stæ rkest ved at stå sammen med andre ligestillede? Mon ikke fagforeningers og a-kassers tæ tte samarbejde er en forudsæ tning for, at de ledige ikke tvinges ud i et ræ s mod bunden i indbyrdes konkurrence på lønog arbejdsforhold for at få job? Om pensionsordninger Dansk Folkeparti medgiver, at "substansen i udsagnene (er) korrekte". Dansk Folkeparti er ude efter ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond, fordi disse ordninger er obligatoriske og kollektive. Partiet ønsker i stedet forsikringsordninger for grupper og enkeltpersoner. Om orlovsordninger Dansk Folkeparti dementerer ikke, at partiet går ind for at afvikle orlovsordningerne - tvæ rtimod. Derimod beskyldes vi for citatfusk, når vi refererer partiet for at mene, at uddannelsesorlov under alle omstæ ndigheder skal forbeholdes folk i arbejde. Synspunktet fremgår imidlertid af håndbogens afsnit 1.21 (side 119) om orlovsordninger. Som kilde angiver bogen bl.a. en pressemeddelelse fra partiet samt partiets æ ndringsforslag til finansloven Vi mener, at uddannelsesorlov er en god chance til efteruddannelse for både beskæ ftigede og ledige - og for ledige til at komme i job. Derfor bør adgangen til uddannelsesorlov lettes. Dansk Folkeparti argumenterer imod orlovsordningerne ud fra, at det danske arbejdsmarked i dag er ramt af "flaskehalse", der indebæ rer mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det er en myte. Påstanden om arbejdskraftsmangel bunder som regel i nogle arbejdsgiveres ønske om at træ kke kvalificeret arbejdskraft til lokalområdet, bl.a. i håb om at begræ nse lønudviklingen. Generelt er der ingen mangel på arbejdskraft. Om arbejdsmiljø Dansk Folkeparti beskylder os for fusk, men dementerer ikke vores gengivelse af partiets politik - f.eks. at arbejdsgiverne ikke læ ngere skal have eneansvaret for, at arbejdsmiljøreglerne overholdes, og at bevillingerne til Arbejdstilsynet og Arbejdsmiljøinstituttet skal skæ res ned med 20 pct. (håndbogens afsnit 1.16, side 96).

4 I principprogrammet læ gger partiet væ gt på, at "Arbejdstilsynet... principielt ikke uden dommerkendelse (må) tiltvinge sig adgang til privat ejendom og dermed bryde Grundlovens bestemmelser om den private ejendomsret". Derfor tolker vi partiets politik sådan, at det offentliges muligheder for at gribe ind over for et sundhedsskadeligt arbejdsmiljø skal begræ nses, og at snæ vre arbejdsgiverinteresser sæ ttes over hensynet til den enkeltes helbred og samfundets sundhedsudgifter. Om uddannelse og efteruddannelse Dansk Folkeparti erkender, at vi henholdsvis citerer og udlæ gger teksten i principprogrammet rigtigt. Også her ønsker Dansk Folkeparti at pille fæ lles ordninger fra hinanden og lade efteruddannelse afhæ nge af, hvad hver enkelt lønmodtager kan komme igennem med over for arbejdsgiveren. I tråd med det ønsker partiet den skattefinansierede arbejdsmarkedsuddannelse erstattet af brugerbetaling. Det harmonerer ikke med behovet for et generelt uddannelsesløft i samfundet, hvor der ud over specifikke her-og-nu-produktionsbehov også er brug for bredere og mere fremtidsorienterede kvalifikationer. Om strejke og lockout "Lodret citatfusk" lyder Dansk Folkepartis anklage. I håndbogens afsnit 1.5 (side 70) om strejke og lockout gengives Dansk Folkepartis synspunkter således: "Strejke og lockouter skal forbydes på livsvigtige eller samfundstruende områder som fx sygehusvæ sen, politi, postvæ sen, civilt beredskab og samfundsnødvendig offentlig transport. Ulovlige og overenskomststridige arbejdsnedlæ ggelser skal straffes hårdt." Håndbogens kilde er interview med Søren Espersen og Pia Kjæ rsgaard, april og maj Vi mener, at strejkeretten er fagbevæ gelsens sidste udvej, når alle forhandlingsmuligheder er udtømte. Afskaffes strejkeretten, afskaffes lønmodtagernes mulighed for i tilspidsede situationer og i fæ llesskab at lade handling følge ord. Det vil svæ kke de fæ lles løsninger og bane vej for yderligere individualisering, hvilket isæ r vil ramme de kortuddannede og de lavtlønnede. Igen når vi ind til Dansk Folkepartis inderste væ sen: At splitte lønmodtagernes sammenhold. Om tillidsmæ nd Dansk Folkeparti gentager sin anklage om citatfusk. Vi gengiver Dansk Folkepartis politik i overensstemmelse med håndbogens afsnit 1.8 (side 74) om tillidsmandsinstitutionen. Kilden er også her det næ vnte interview med Søren Espersen og Pia Kjæ rsgaard.

5 Vi mener, at Dansk Folkeparti vil svæ kke tillidsrepræ sentantinstitutionen, fordi denne repræ senterer lønmodtagernes sammenhold. Om arbejdstid Igen beskylder Dansk Folkepartis os for citatfusk og fordrejning i forhold til principprogrammet - og igen stammer vores oplysninger fra håndbogen afsnit 1.9 og 1.11 (side 76 og side 80) om arbejdstid og overarbejde, der har ovennæ vnte interview med Søren Espersen og Pia Kjæ rsgaard som kilde. Dansk Folkeparti erklæ rer sig på den ene side som tilhæ nger af frie forhandlinger, men vil på den anden side gøre arbejdstid og overarbejde til et spørgsmål mellem den enkelte lønmodtager og arbejdsgiver - og dermed sæ tte aftaleparterne på arbejdsmarkedet ud af spillet. Linjen er klar: Kollektive aftaler skal erstattes af individuelle - til skade for sammenholdet og for de svageste på arbejdsmarkedet. Om løn Principprogrammet næ vner intet om, at mindstelønnen skal afskaffes, anfører Dansk Folkeparti. Vores oplysninger stammer fra håndbogens afsnit 1.12 (side 82) om løn - igen med ovennæ vnte interview som kilde. Pointen er den velkendte: Ligesom i arbejdstidsspørgsmålet er Dansk Folkeparti ude efter de kollektive overenskomster, som fortsat er den bedste sikring af lønmodtagerne mod underbetaling og vilkårligheder. Om fagligt kontingent Dansk Folkeparti anfører, at principprogrammet ikke omtaler skattefradrag for faglige kontingenter. Også her stammer vores oplysninger fra håndbogen, afsnit 9.3 (side 437) om fradrag. Dansk Folkeparti skriver, at der ikke er noget kontroversielt i at ville forenkle og sanere skattesystemet, men kryber uden om spørgsmålet: Vil partiet stemme for eller stemme imod at fjerne fradragsretten for faglige kontingenter? Om barselsorlov Dansk Folkeparti beskylder os for citatfusk, men ikke desto mindre står det fast, at partiet var imod faderens ret til orlov i uge efter fødslen, dvs. forlæ ngelsen af fæ dreorloven med to uger, som trådte i kraft i april Se håndbogens afsnit 10.2 (side 481) om barselsorlov.

6 Om boligpolitik Pjecen "afspejler i rimelig grad Dansk Folkepartis ønsker på boligområdet", kommenterer partiet og fortsæ tter: "Vi skammer os ikke over, at ville dæ mme op for almennyttigt boligbyggeri, der mange steder i landet har udviklet sig i en negativ og uheldig retning, med ghettodannelser til følge". Vi mener ikke, at det er det almennyttige boligbyggeris skyld, at der visse steder er sociale problemer. Det skyldes i høj grad den politiske favorisering af ejerboligen, som har fået brede dele af befolkningen til at flytte i eget hus. Tilbage i det almennyttige boligbyggeri er forholdvis mange kortuddannede og lavtlønnede, som er de første til at blive ramt af ledighed og deraf følgende problemer. Dertil kommer, at kommunerne tildeler borgere med sociale problemer almennyttige boliger. Disse forhold bruger Dansk Folkeparti til et frontalangreb på det almennyttige boligbyggeri. Om kollektiv trafik Dansk Folkeparti mener, at mange års økonomisk satsning på den kollektive trafik ikke har båret frugt. Vi mener, at der snarere er satset alt for lidt på den kollektive trafik, hvilket har væ ret med til at udbrede privatbilismen. Folks behov for transport skal selvfølgelig opfyldes. Samfundets opgave er af miljømæssige og trafikale årsager at skabe trovæ rdige kollektive alternativer til privatbilismen. Om erhvervspolitik Dansk Folkeparti bebrejder os igen for citatfusk og tilføjelser, som der ikke er dæ kning for i principprogrammet. Der er i programmet fuldt belæ g for pjecens udsagn om, at Dansk Folkeparti ønsker de frie markedskræ fter sluppet løs, og at politikerne skal blande sig mindre i det private erhvervslivs forhold. Nogle eksempler (citater) fra programmet: "Dansk Folkeparti ønsker Europa-samarbejdet koncentreret alene om at sikre fri handel " "EUs store strukturfonde, som har til formål at omfordele økonomiske ressourcer mellem medlemslandene, skal afvikles ". "Dansk Folkeparti ønsker et frit erhvervsliv helt uden statsstøtte. Organisationstvang skal afskaffes. Arbejdslivet må selv løse sine løn- og arbejdsproblemer. Kun såfremt samfundsmæ ssigt livsvigtige forhold - eksempelvis miljøet - afgørende trues, bør samfundet gribe ind gennem lovgivning. Dansk Folkeparti ønsker fri og fair handel, hvor markedets efterspørgsel fastsæ tter udbuddet. Samtidig ønsker Dansk Folkeparti som hovedregel, at dansk erhvervsliv skal have samme vilkår som erhvervslivet i de lande, Danmark konkurrerer med. Erhvervslivet skal sikres frihed. Politikerne blander sig generelt for meget i erhvervslivets forhold. Dette gæ lder for såvel industrien, landbruget som fiskeriet og andre erhverv."

7 Der er desuden belæ g for pjecens udsagn om, at detailhandelen skal løsnes fra planlovenes snæ rende bånd og fra lukkeloven. Partiet citerer selv: "Handel- og servicefagene skal sikres frihed til selv at tilrettelæ gge sine ydelser over for kunderne. Dette betyder eksempelvis, at planlovene skal sikre fleksibilitet." "Lukkeloven skal totalt afskaffes." Desuden oplyser håndbogen, at partiet er imod den nye lov om planlæ gning af detailhandelen (afsnit 7.7 (side 307) om forbrugerstøtte). Samme sted leverer håndbogen fuldt belæ g for udsagnet om, at Forbrugerrådet skal nedlæ gges og forbrugerombudsmandens indflydelse begræ nses. Vi mener, at Dansk Folkeparti i ly af EU-modstand og anti-bureaukratisk retorik fører en politik, der vil afvikle den politiske regulering af markedet. På den måde bliver borgerne overladt til de rå markedskræ fter, hvor mennesket alene måles på sin væ rdi som arbejds- og købekraft. Den lille mand, som partiet hæ vder at forsvare, bliver det første offer. Kun politisk regulering og styring af markedet ud fra menneskelige og sociale hensyn kan forhindre, at det bliver alles kamp mod alle. Om skatter og offentlige udgifter Dansk Folkeparti dementerer ikke pjecens gengivelse af partiets politik, men fremfører og uddyber blot sine synspunkter. Vi mener ikke, at partiets politik handler om "forenkling" eller "sanering" af skattesystemet, som partiet skriver, men derimod om øget ulighed og social utryghed i kraft af store offentlige besparelser (prisen for skattelettelser - herunder afskaffelse af ejendomsskatterne) samt omfattende privatisering og udlicitering. Om sundhedsvæ sen Dansk Folkeparti hæ vder i sin kommentar, at partiet ikke er varm tilhæ nger af privathospitaler. Det fremgår ikke desto mindre af håndbogens afsnit 11.5 (side 541) om sygehuse, og ifølge principprogrammet ønsker partiet frit valg mellem offentlige sygehuse og privathospitaler. Vores mening: Hvis partiet får gennemført sine erklæ rede ønsker om frit valg mellem offentlige sygehuse og privathospitaler, offentlig betaling for behandling på privathospitaler, samt at pengene følger patienten, vil det betyde et boom for udviklingen af privathospitaler i Danmark. Patienter med penge på lommen vil købe sig til den bedste og hurtigste behandling med yderligere skæ vvridning af sygehusvæ senet og klassedeling af befolkningen til følge.

8 Det offentlige sygehusvæ sen vil få sin økonomi undergravet, idet det med fæ rre midler står tilbage med ansvaret for et bredt beredskab og med de økonomisk dårligst stillede patienter - som tegner sig for forholdsvis flest indlæ ggelser. Om børnepasning Dansk Folkeparti gør opmæ rksom på, at egenbetaling for børnepasning skal ses i sammenhæ ng med skattelettelser. O.k. - men for det første: Vil partiet garantere, at de offentlige tilskud til børnepasningen ikke beskæ res eller fjernes, før de ønskede skattelettelser er gennemført? For det andet og nok så afgørende: Selv om disse skattelettelser bliver gennemført, vil det samlet set ikke væ re til gavn for det store flertal af børnefamilier. Når brugerbetaling på flere områder erstatter en progressiv skattefinansiering, vil det medføre større ulighed. Jo lavere indkomst desto større andel af denne vil nemlig gå til (bruger)betaling af f.eks. børnepasning. Om pension og æ ldrepleje Dansk Folkeparti konstaterer, at "substansen" i gengivelsen af partiets "sobre og væ rdige æ ldrepolitik" er korrekt. Vi mener, at denne politik afspejler Dansk Folkepartis populisme. På snart sagt alle områder vil partiet de obligatoriske og kollektive ordninger til livs og have dem erstattet af individuelle ordninger og brugerbetaling - bare ikke på ældreområdet. Om EU Dansk Folkeparti takker for gengivelsen af partiets EU-synspunkter. Vi gør opmæ rksom på, at vi har en ganske anden international og solidarisk tilgang til EU-spørgsmålet end Dansk Folkeparti, og vi vender os mod partiets snæ vertsynede og nationalistisk betonede EU-modstand. Hvis man er interesseret i yderligere dokumentation, kan man ved henvendelse til LO Århus rekvirere den fulde ordlyd (kopi) af Dansk Folkepartis svarskrift.

Hovedbestyrelsens indstilling til forslag til kongresvedtagelse om principper for behandling af grænsekonflikter mellem LO s medlemsforbund

Hovedbestyrelsens indstilling til forslag til kongresvedtagelse om principper for behandling af grænsekonflikter mellem LO s medlemsforbund Fællesskab giver muligheder Ekstraordinær kongres 2003 Hovedbestyrelsens indstilling til forslag til kongresvedtagelse om principper for behandling af grænsekonflikter mellem LO s medlemsforbund Den 7.

Læs mere

Dansk Folkeparti -De svages parti?

Dansk Folkeparti -De svages parti? Dansk Folkeparti -De svages parti? LO - Storbyerne KØBENHAVN. ÅRHUS. ODENSE. AALBORG. ESBJERG. RANDERS Pia Kjærsgaards gode råd I foråret 2000 udgav LO Århus og LO Aalborg en pjece om Dansk Folkeparti,

Læs mere

Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller. kinesisk ordsprog. EU og arbejdsmarkedet

Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller. kinesisk ordsprog. EU og arbejdsmarkedet Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller kinesisk ordsprog EU og arbejdsmarkedet Ole Christensen, socialdemokratisk europaparlamentariker, medlem af Parlamentets

Læs mere

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister.

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister. 1. maj tale 2015 Forleden besøgte jeg den store danske virksomhed Leo Pharma. Den ligger et stenkast fra min bopæl. 1600 gode danske arbejdspladser har de i Danmark. De skaber produkter til millioner af

Læs mere

Det stærkeste våben, vi har i LO-fagbevægelsen, er vores sammenhold. På arbejdspladsen, i fagforeningen og i hele vores bevægelse.

Det stærkeste våben, vi har i LO-fagbevægelsen, er vores sammenhold. På arbejdspladsen, i fagforeningen og i hele vores bevægelse. /2IRUPDQG+DUDOG% UVWLQJ PDM Det stærkeste våben, vi har i LO-fagbevægelsen, er vores sammenhold. På arbejdspladsen, i fagforeningen og i hele vores bevægelse. Det er nemt at holde sammen i medgang. Det

Læs mere

Bortfald af efterløn for alle under 40 år skaber råderum på 12 mia.kr. til beskæftigelsesfradrag

Bortfald af efterløn for alle under 40 år skaber råderum på 12 mia.kr. til beskæftigelsesfradrag Bortfald af efterløn for alle under 40 år skaber råderum på 12 mia.kr. til beskæftigelses Det foreslås, at efterlønnen bortfalder for alle under 40 år. Det indebærer, at efterlønnen afvikles i perioden

Læs mere

industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat

industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat Mini-udgave industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat Overenskomsten gælder fra 1. marts 2012 til 28. februar 2014 Kære medlem! For at hjælpe både nye

Læs mere

DEN NYE EFTERLØN FOR DIG SOM ER FØDT EFTER 1955 EFTERLØNSBEVIS EFTERLØN PENSIONSMODREGNING SKATTEFRI PRÆMIE

DEN NYE EFTERLØN FOR DIG SOM ER FØDT EFTER 1955 EFTERLØNSBEVIS EFTERLØN PENSIONSMODREGNING SKATTEFRI PRÆMIE DEN NYE EFTERLØN FOR DIG SOM ER FØDT EFTER 1955 EFTERLØNSBEVIS EFTERLØN PENSIONSMODREGNING SKATTEFRI PRÆMIE EFTERLØN, REGLER OG FOLKEPENSIONSALDER Årgang Efterlønsalder, folkepensionsalder og periode med

Læs mere

Djøf mener, at handelsgymnasiet, hhx, skal ligestilles økonomisk på sammenlignelige områder med det almene gymnasium, stx.

Djøf mener, at handelsgymnasiet, hhx, skal ligestilles økonomisk på sammenlignelige områder med det almene gymnasium, stx. Djøf har udfordret partierne på holdningen til et udvalg af Djøfs mærkesager Uddannelse Djøf mener, at handelsgymnasiet, hhx, skal ligestilles økonomisk på sammenlignelige områder med det almene gymnasium,

Læs mere

Sundhedsforsikringer, privathospitaler, behandlingsgaranti og danskernes holdninger til dem. Privat sundhed er ulige sundhed. FOA Fag og Arbejde 1

Sundhedsforsikringer, privathospitaler, behandlingsgaranti og danskernes holdninger til dem. Privat sundhed er ulige sundhed. FOA Fag og Arbejde 1 F O A f a g o g a r b e j d e Sundhedsforsikringer, privathospitaler, behandlingsgaranti og danskernes holdninger til dem Privat sundhed er ulige sundhed FOA Fag og Arbejde 1 Politisk ansvarlig: Dennis

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV

SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV FÅR JEG DEN RIGTIGE LØN? KAN JEG BLIVE FYRET? HVAD GØR JEG, HVIS JEG KOMMER TIL SKADE? HVILKE FORDELE FÅR JEG SOM MEDLEM? SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV Derfor skal

Læs mere

PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV

PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV FÅR JEG DEN RIGTIGE LØN? KAN JEG BLIVE FYRET? HVAD GØR JEG, HVIS JEG KOMMER TIL SKADE? HVILKE FORDELE FÅR JEG SOM MEDLEM? PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV

Læs mere

Bolig- og erhvervsområde ved Viborgvej og Sommervej i Hasle

Bolig- og erhvervsområde ved Viborgvej og Sommervej i Hasle 1RWDWIUDERUJHUP GHDUUDQJHUHWDI +DVOH) OOHVUnGRJ0DJLVWUDWHQVDIGHOLQJ WLUVGDJGHQDSULO Bolig- og erhvervsområde ved Viborgvej og Sommervej i Hasle Formålet med mødet var at informere borgerne i Hasle om Lokalplan

Læs mere

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå.

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå. Kære venner! For halvandet år siden det var dengang Lars Løkke var statsminister - modtog jeg et brev fra nogle murersvende. De prøvede at komme i kontakt med nogen inde på Christiansborg. De var dødtrætte

Læs mere

Lizette Risgaard 1. maj 2014

Lizette Risgaard 1. maj 2014 Lizette Risgaard 1. maj 2014 God morgen. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? Det håber jeg sandelig. For vi har meget at snakke om i dag. Der er på ingen måder blevet mindre brug for

Læs mere

Svar: Jamen, jeg vil da indlede med at takke Finansudvalget for anledningen til at følge op på samrådet fra april.

Svar: Jamen, jeg vil da indlede med at takke Finansudvalget for anledningen til at følge op på samrådet fra april. Finansudvalget 2009-10 FIU alm. del Svar på 17 Spørgsmål 11 Offentligt T A L E september 2010 Samråd i FiU den 14. september 2010 kl. 10 om ferie-/efterløn 2010-0003606 Samrådsspørgsmål B til 17: Ministeren

Læs mere

1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard

1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard Den 1. maj 2009 Det talte ord gælder 1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard 1. maj tale af LO s næstformand Lizette Risgaard. Har I det godt? Det ser sådan ud. Jeg har det også godt. Det er klart,

Læs mere

Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Et springbræt til arbejdsmarkedet

Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Et springbræt til arbejdsmarkedet September 2012 Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Et springbræt til arbejdsmarkedet Du skal snart starte i et løntilskudsjob på en arbejdsplads.

Læs mere

YDELSESSERVICE KØBENHAVN GUIDE TIL SENIORJOB

YDELSESSERVICE KØBENHAVN GUIDE TIL SENIORJOB YDELSESSERVICE KØBENHAVN GUIDE TIL SENIORJOB NOVEMBER 2014 INDHOLD S. 02 1. SÅDAN FÅR DU SENIORJOB S. 02 Betingelser for seniorjob i Københavns Kommune S. 02 Hvornår skal du søge seniorjob? S. 02 Kompensationsydelse

Læs mere

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål:

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål: Familie og arbejde At få børn, tage sig af dem og se dem trives er vigtigt, uanset om du er far eller mor. Traditionelt tager mødre langt det meste af orloven (cirka 90%), men også mange fædre ønsker frihed

Læs mere

Konflikter og indgreb på LO/DA-området 1933-1998

Konflikter og indgreb på LO/DA-området 1933-1998 Konflikter og på LO/DA-området 1933-1998 1933 Indgreb Forbud mod arbejdsstandsninger og 1-årig forlængelse af alle overenskomster ved lov. Arbejdsgiverne imod (Kanslergadeforliget). 1936 Konflikt/ 5 ugers

Læs mere

Harald Børsting 1. maj 2014

Harald Børsting 1. maj 2014 Harald Børsting 1. maj 2014 Lokale taler: Helsingør, København, Køge og Roskilde I LO har vi 1 million lønmodtagere. Det er 1 million stemmer i debatten. I debatten om arbejdsløshed og beskæftigelsespolitik.

Læs mere

Lov om ændring af ferieloven

Lov om ændring af ferieloven Lov om ændring af ferieloven (Udbetaling af uhævede feriepenge) LOV nr. 1200 af 27/12/2003 (Gældende) Lov om ændring af ferieloven (Udbetaling af uhævede feriepenge) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde

Læs mere

PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV

PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV FÅR JEG DEN RIGTIGE LØN? KAN JEG BLIVE FYRET? HVAD GØR JEG, HVIS JEG KOMMER TIL SKADE? HVILKE FORDELE FÅR JEG SOM MEDLEM? PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV Hvilke fordele er der ved medlemsskab Som pædagogisk assistentelev

Læs mere

Test din viden om overenskomst

Test din viden om overenskomst Hvor meget ved du egentlig om din overenskomst, og hvad den betyder for dit arbejdsliv? Test din viden her. Gennemgå svarene, når du har quizzet for at se kommentarerne og lære mere. Husk også at printe

Læs mere

Bekendtgørelse om feriedagpenge

Bekendtgørelse om feriedagpenge BEK nr 698 af 27/05/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 29. maj 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 2015-0002998

Læs mere

(Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes.

(Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes. PDMWDOH 7LQH$XUYLJ+XJJHQEHUJHU ) OOHGSDUNHQ (Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes. I dag bliver vi rost fra alle sider for vores fleksible arbejdsmarked og vores sociale

Læs mere

Om at være arbejdsløshedsforsikret i Danmark

Om at være arbejdsløshedsforsikret i Danmark Arbejdsdirektoratet November 2008 Om at være arbejdsløshedsforsikret i Danmark INDHOLD 1. INDLEDNING...3 2. DEN DANSKE ARBEJDSLØSHEDSFORSIKRING...3 3. A-KASSERNE...4 4. HVORDAN BLIVER JEG MEDLEM AF EN

Læs mere

Hvordan får vi erstattet løse ansættelser med faste?

Hvordan får vi erstattet løse ansættelser med faste? Hvordan får vi erstattet løse ansættelser med faste? DM Dansk Magisterforening Et værktøj til DM Offentligs tillidsrepræsentanter til medlemsdiskussion og til forhandling med ledelsen 1 Materialet søger

Læs mere

L 213 Forslag til lov om ændring af personskatteloven, ligningsloven og forskellige andre love.

L 213 Forslag til lov om ændring af personskatteloven, ligningsloven og forskellige andre love. Page 1 of 5 Folketinget, Christiansborg 1240 København K. Tlf.: +45 3337 5500 Mail: folketinget@ft.dk L 213 Forslag til lov om ændring af personskatteloven, ligningsloven og forskellige andre love. (Midlertidig

Læs mere

Ab Exercises. fitnessfaq.info. Introduktion til Ab Øvelser

Ab Exercises. fitnessfaq.info. Introduktion til Ab Øvelser Ab Exercises fitnessfaq.info Introduktion til Ab Øvelser Dine muskler hjæ lpe med at flytte dig gennem din dag, de også hjæ lpe med at definere din form. Jo stæ rkere og bedre træ net dine muskler er,

Læs mere

Fremtidens velfærd kommer ikke af sig selv

Fremtidens velfærd kommer ikke af sig selv Resumé af debatoplægget: Fremtidens velfærd kommer ikke af sig selv I Danmark er vi blandt de rigeste i verden. Og velfærdssamfundet er en tryg ramme om den enkeltes liv: Hospitalshjælp, børnepasning,

Læs mere

I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil.

I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil. GRUNDLOVSTALE 2015 I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil.) Det var en milepæl i udviklingen af det dengang

Læs mere

Kommunale budgetter blev en sejr for regeringen

Kommunale budgetter blev en sejr for regeringen En artikel fra KRITISK DEBAT Kommunale budgetter blev en sejr for regeringen Skrevet af: Per Clausen Offentliggjort: 02. november 2008 Budgetbehandlingen i kommuner og regioner skete på baggrund konflikterne

Læs mere

Bestyrelsen i 3F Holbæk-Odsherreds beretning 2011

Bestyrelsen i 3F Holbæk-Odsherreds beretning 2011 Bestyrelsen i 3F Holbæk-Odsherreds beretning 2011 Jeg vil gerne bede forsamlingen om at holde et minuts stilhed for at vise respekt til vores kammerater, der er faldet bort i årets løb. Fagligt: Jeg vil

Læs mere

Hvad er børnearbejde?

Hvad er børnearbejde? Hvad er børnearbejde? 1 Børns arbejde er at gå i skole og udvikle sig. Det er den holdning, der de seneste år, har vundet stærkt frem i vores del af verden. Selvfølgelig ved vi, at der også hos os er problemer

Læs mere

Lederne Sønderjylland

Lederne Sønderjylland Lederne Sønderjylland Fyraftensmøde om efterløn 10. marts 2011 Ved Brian Kjøller DEN FLEKSIBLE EFTERLØN 1. Hvad er efterløn 2. Ret til den fleksible efterløn 3. Efterlønsbevis 4. 2 års regel Udskydelse

Læs mere

Efterlønsbeviset - og den senere overgang til efterløn

Efterlønsbeviset - og den senere overgang til efterløn Om Efterlønsbeviset - og den senere overgang til efterløn Ledernes arbejdsløshedskasse 10. udgave, april 2011 Indhold 1. Indledning 3 2. Pensionsliste 4 3. Hvad kan du bruge dit efterlønsbevis til? 4 3.1

Læs mere

Meld dig ind i FOA. Får jeg den rigtige løn? Kan jeg blive fyret? Hvilke fordele har jeg som medlem af FOA? Hvad gør jeg, hvis jeg kommer til skade?

Meld dig ind i FOA. Får jeg den rigtige løn? Kan jeg blive fyret? Hvilke fordele har jeg som medlem af FOA? Hvad gør jeg, hvis jeg kommer til skade? ELEV Kan jeg blive fyret? Hvilke fordele har jeg som medlem af FOA? Får jeg den rigtige løn? Meld dig ind i FOA Hvad gør jeg, hvis jeg kommer til skade? Pædagogisk assistentelev Social- og sundhedshjælperelev

Læs mere

Vejledning til ansættelseskontrakt for fysioterapeut funktionær på fast løn ved en arbejdstid på mere end 8 timer pr.

Vejledning til ansættelseskontrakt for fysioterapeut funktionær på fast løn ved en arbejdstid på mere end 8 timer pr. Vejledning til ansættelseskontrakt for fysioterapeut funktionær på fast løn ved en arbejdstid på mere end 8 timer pr. uge i gennemsnit Denne vejledning er udarbejdet af Danske Fysioterapeuters arbejdsgiverrådgivning

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark 8. august 2014 Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark FOA har i perioden 9.-19. maj 2014 udført en undersøgelse om medlemmernes holdninger til ulighed i Danmark. Undersøgelsen blev udført via forbundets

Læs mere

Forslag til behandling

Forslag til behandling Forslag til behandling på generalforsamling for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening 29. oktober 2014 Forslag 1. Forslagsstiller: Michael Johnson. Ændringsforslag til vedtægternes 10 stk. 4

Læs mere

Du skal betale boligstøtte tilbage, fordi indkomsten sidste år har været højere, end du har oplyst.

Du skal betale boligstøtte tilbage, fordi indkomsten sidste år har været højere, end du har oplyst. Side 1 af 5 Tilbagebetaling af boligstøtte Du har fået et brev fra Udbetaling Danmark, hvis du skal betale boligstøtte tilbage. Her på siden kan du læse mere om, hvorfor du skal betale boligstøtte tilbage,

Læs mere

Alle unge skal have ret til et godt arbejde

Alle unge skal have ret til et godt arbejde Alle unge skal have ret til et godt arbejde Temaudtalelse til SFU s landsmøde 2012: Unges vilkår på arbejdsmarkedet Ungdomsarbejdsløsheden i Danmark er på niveau med 80 ernes ungdomskrise. I Europa er

Læs mere

Forudsætninger bag Danica PensionsTjek

Forudsætninger bag Danica PensionsTjek Forudsætninger bag Danica PensionsTjek INDHOLD Indledning.... 1 Konceptet... 1 Tjek din pension én gang om året.... 2 Få den bedste anbefaling.... 2 Forventede udbetalinger og vores anbefalinger... 2 Spørgsmålene...

Læs mere

Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag.

Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag. Villy Søvndals tale 1. Maj 2011 Hej med Jer alle sammen. Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag. Første maj. En festdag, hvor

Læs mere

Notat // 05/11/07 IKKE FLERTAL FOR DE OFFENTLIGT ANSATTES LØNKRAV MEN DE OFFENTLIGT ANSATTE ER POSITIVE

Notat // 05/11/07 IKKE FLERTAL FOR DE OFFENTLIGT ANSATTES LØNKRAV MEN DE OFFENTLIGT ANSATTE ER POSITIVE IKKE FLERTAL FOR DE OFFENTLIGT ANSATTES LØNKRAV MEN DE OFFENTLIGT ANSATTE ER POSITIVE Et flertal i befolkningen er IKKE villig til at betale mere i skat for at sikre de offentligt ansatte højere løn. Det

Læs mere

effektiv sikring af selvstændige

effektiv sikring af selvstændige effektiv sikring af selvstændige information om dagpenge og efterløn Forord Driver du, eller har du drevet selvstændig virksomhed, kan du godt få udbetalt ydelser fra DSA, men du skal være opmærksom på,

Læs mere

ABAF NYT 18/2011 november 2011. Hvem kan få refusion og hvor fra? Alle virksomheder på det private

ABAF NYT 18/2011 november 2011. Hvem kan få refusion og hvor fra? Alle virksomheder på det private ABAF NYT 18/2011 november 2011 Hvem kan få refusion og hvor fra? Alle virksomheder på det private HUSK AT SØGE OM REFUSION FRA DA-BARSEL DER ER PENGE AT HENTE En undersøgelse viser, at mange virksomheder

Læs mere

13 konkrete forslag til en bedre ferielov

13 konkrete forslag til en bedre ferielov 13 konkrete forslag til en bedre ferielov 2 13 konkrete forslag til en bedre ferielov Indhold: Samtidighedsferie 4 Ingen bunden ferieperiode 5 Mulighed for at yde særligt ferietillæg i form af løntillæg

Læs mere

Regeringens forslag om afskaffelse af efterlønnen

Regeringens forslag om afskaffelse af efterlønnen Socialdemokraterne Analyse- og Informationsafdelingen 4. januar 2011 Regeringens forslag om afskaffelse af efterlønnen Sammenfatning Den typiske efterlønner er faglært eller ufaglært med mange år på arbejdsmarkedet

Læs mere

DSA er billigst. Kort nyt: SOCIALRÅDGIVNING. Problemer kan blive til ny viden POLITISK UDVIKLING

DSA er billigst. Kort nyt: SOCIALRÅDGIVNING. Problemer kan blive til ny viden POLITISK UDVIKLING DSA Danmarks billigste a-kasse arkiv www.dsa-akasse.dk Skriv til redaktionen Tilmeld 18-12-08 DSA er billigst I Arbejdsdirektoratets årlige benchmarkingrapport, hvor landets a-kasser sammenlignes, dokumenteres

Læs mere

Deltidsjob kan få seniorer til at udskyde pensionen

Deltidsjob kan få seniorer til at udskyde pensionen GLIDENDE OVERGANG Deltidsjob kan få seniorer til at udskyde pensionen Af Cecilie Agertoft Mathias Svane Kraft Mandag den 7. december 2015, 05:00 Del: 117 59 Et flertal af danskere mellem 55 og 62 år er

Læs mere

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ********************************

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** Sagsnr. 07-01-00-173 Ref. RNØ/jtj Den 10. januar 2001 Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** I

Læs mere

Efterløn eller ej? Magistrenes Arbejdsløshedskasse

Efterløn eller ej? Magistrenes Arbejdsløshedskasse MA - Aalborg Østerågade 19, 3. sal 9000 Aalborg C Telefon 70 20 39 74 6 Efterløn eller ej? A-kassen for højtuddannede NOR DI MA - Århus Vesterbro Torv 1-3, 7. sal 8000 Århus C Telefon 70 20 39 73 Tr y

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 SUU alm. del Bilag 424 Offentligt Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. Nej. Danskerne

Læs mere

lã=~í=î êé=~êäéàçëä ëüéçëñçêëáâêéí=á=bõp==

lã=~í=î êé=~êäéàçëä ëüéçëñçêëáâêéí=á=bõp== Indholdsfortegnelse I denne pjece kan du læse om følgende: 1. Indledning om arbejde mv. i EØS 2. Danske dagpenge, mens du søger arbejde i et andet EØS-land 3. Overførsel af forsikrings- og arbejdsperioder

Læs mere

Finn Sørensen, Enhedslisten Styrk venstrefløjen og fagbevægelsen 1 maj 2015 Her er min 1. maj tale. Den blev holdt i nogenlunde enslydende versioner

Finn Sørensen, Enhedslisten Styrk venstrefløjen og fagbevægelsen 1 maj 2015 Her er min 1. maj tale. Den blev holdt i nogenlunde enslydende versioner Finn Sørensen, Enhedslisten Styrk venstrefløjen og fagbevægelsen 1 maj 2015 Her er min 1. maj tale. Den blev holdt i nogenlunde enslydende versioner hos Ejendomsfunktionærerne, 3F Storkøbenhavn, Dansk

Læs mere

Et nyt arbejdsliv. O r l ov til udd a n n e l s e

Et nyt arbejdsliv. O r l ov til udd a n n e l s e Et nyt arbejdsliv O r l ov til udd a n n e l s e To slags orlov Der er to forskellige orlovsmuligheder: Orlov til uddannelse Orlov til børnepasning Orlovsmulighederne skal være med til at øge rotationen

Læs mere

Bekendtgørelse om selvforskyldt ledighed

Bekendtgørelse om selvforskyldt ledighed 1 of 14 21/09/2010 12:30 Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Område og begreber mv. Selvforskyldt ledighed ved udeblivelse fra samtaler eller aktiviteter,

Læs mere

juni 2013 Efterskolernes Ferievejledning

juni 2013 Efterskolernes Ferievejledning juni 2013 Efterskolernes Ferievejledning Denne puplikation er udarbejdet af Efterskoleforenings konsulent Jørgen Lycke i samarbejde med foreningens Juridisk/økonomisk enhed. (juni 2013) Indholdsfortegnelse

Læs mere

Fleksibilitet i arbejdslivet

Fleksibilitet i arbejdslivet August 2010 Fleksibilitet i arbejdslivet Resume Kravene i arbejdslivet er store, herunder kravene om fleksibilitet i forhold til arbejdspladsen. Samtidig har den enkelte også behov for fleksibilitet og

Læs mere

Vejledning til ansættelseskontrakt for provisionslønnet fysioterapeut funktionær ved en arbejdstid på 8 timer eller derover pr.

Vejledning til ansættelseskontrakt for provisionslønnet fysioterapeut funktionær ved en arbejdstid på 8 timer eller derover pr. Vejledning til ansættelseskontrakt for provisionslønnet fysioterapeut funktionær ved en arbejdstid på 8 timer eller derover pr. uge i gennemsnit Denne vejledning er udarbejdet af Danske Fysioterapeuters

Læs mere

Lønsamtalen et ledelsesværktøj

Lønsamtalen et ledelsesværktøj Lønsamtalen et ledelsesværktøj Indholdsfortegnelse 1.Introduktion 2 2. Generelt om lønsamtalen. 2 3. Løntilfredshed..2 4. Samtalens 3 faser 3 4.1 Forberedelse..3 4.1.1 Medarbejdervurdering 3 4.2 Gennemførsel.4

Læs mere

Vi er også elektrikere!

Vi er også elektrikere! Vi sørger for Danmarks elektrikere Vi er også elektrikere! Der er en ting, der gør Dansk El-forbund til noget særligt. Vi beskæftiger os med dit fag. Faktisk har de fleste af os selv en baggrund som elektrikere.

Læs mere

L 23 Forslag til lov om ændring af ligningsloven.

L 23 Forslag til lov om ændring af ligningsloven. Page 1 of 12 Folketinget, Christiansborg 1240 København K. Tlf.: +45 3337 5500 Mail: folketinget@ft.dk L 23 Forslag til lov om ændring af ligningsloven. (Skattefrihed for soldaterlegater). Af skatteministeren

Læs mere

Om at være selvforskyldt ledig

Om at være selvforskyldt ledig Arbejdsdirektoratet Marts 2007 Om at være selvforskyldt ledig INDHOLD 1. INDLEDNING...3 2. HVAD SKER DER, HVIS DU SIGER ET ARBEJDE OP?...3 3. HVAD ER EN GYLDIG GRUND TIL AT SIGE ET ARBEJDE OP?...3 3.1.

Læs mere

Aftalen mellem PostNord Danmark og HK Post & Kommunikation (december 2015)

Aftalen mellem PostNord Danmark og HK Post & Kommunikation (december 2015) Ofte stillede spørgsmål til: Aftalen mellem PostNord Danmark og HK Post & Kommunikation (december 2015) (Version 2) Betalt spisepause bortfalder pr. 1.4.2016 1. Må man undlade at holde frokost? Tjenestetilrettelæggelsen

Læs mere

2005-2008. Overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og Politiforbundet i Danmark

2005-2008. Overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og Politiforbundet i Danmark 2005-2008 Overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og Politiforbundet i Danmark Overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og Politiforbundet i Danmark 1: Præambel Overenskomsten omfatter redaktionelt

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. Nej. Danskerne har 3,8 km til nærmeste apotek, og det er 90 procent af danskerne tilfredse

Læs mere

Dagpengeaftale ligger på den flade hånd - UgebrevetA4.dk 20-10-2015 10:05:45

Dagpengeaftale ligger på den flade hånd - UgebrevetA4.dk 20-10-2015 10:05:45 HURTIG AFTALE Dagpengeaftale ligger på den flade hånd Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Iver Houmark Andersen @IHoumark Tirsdag den 20. oktober 2015, 05:00 Del: Der er udsigt til hurtigt at kunne lande

Læs mere

Pressemeddelelse. Miljøøkonomisk vismandsrapport

Pressemeddelelse. Miljøøkonomisk vismandsrapport Pressemeddelelse Miljøøkonomisk vismandsrapport Materialet er klausuleret til onsdag den 26. februar 2014 kl. 12 Vismændenes oplæg til mødet i Det Miljøøkonomiske Råd den 26. februar indeholder fem kapitler:

Læs mere

Seniormøde 2014 Uddannelsesforbundet

Seniormøde 2014 Uddannelsesforbundet Seniormøde 2014 Uddannelsesforbundet Program Efterlønnen FTF-A Hvem er vi? Efterlønsreformen Efterlønskrav Efterlønsbevis Almindelig/LAV efterløn Udskudt/HØJ efterløn Skattefripræmie Fravalg af efterløn

Læs mere

(Det talte ord gælder)

(Det talte ord gælder) +HOOH7KRUQLQJ6FKPLGWVWDOHWLO/2 6NRQJUHVGHQRNWREHU (Det talte ord gælder) Kære kongres Tak fordi jeg måtte lægge vejen forbi jer i dag. Det er en af de aftaler, jeg virkelig har glædet mig til. Både før

Læs mere

Danske Sundhedsorganisationers Arbejdsløshedskasse

Danske Sundhedsorganisationers Arbejdsløshedskasse Danske Sundhedsorganisationers Arbejdsløshedskasse Børnepasningsorlov Januar 2005 FORORD 2 Både ansatte, selvstændige og ledige kan stadig få børnepasningsorlov, hvis barnet er født inden den 27. marts

Læs mere

Høringsnotat til udkast til lovforslag om ophævelse af barselsudligningsordning for selvstændige

Høringsnotat til udkast til lovforslag om ophævelse af barselsudligningsordning for selvstændige N O T A T Høringsnotat til udkast til lovforslag om ophævelse af barselsudligningsordning for selvstændige Sagsnr. 2015-3669 Følgende høringsberettigede organisationer har afgivet høringssvar: AC, Advokatsamfundet,

Læs mere

Tillykke med, at Roskilde har fået en plads for anstændighed. Tillykke med det enorme arbejde,

Tillykke med, at Roskilde har fået en plads for anstændighed. Tillykke med det enorme arbejde, Indvielsen af Anstændighedens Plads i Roskilde. Tale af Sara Glerup 16.04.16. Intro: Anstændigheden mangler plads Tillykke! Tillykke med, at Roskilde har fået en plads for anstændighed. Tillykke med det

Læs mere

L 16 Forslag til lov om indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmark og Israel.

L 16 Forslag til lov om indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmark og Israel. Page 1 of 8 Folketinget, Christiansborg 1240 København K. Tlf.: +45 3337 5500 Mail: folketinget@ft.dk L 16 Forslag til lov om indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmark og Israel. Af skatteministeren

Læs mere

1. maj 2007. Kære venner

1. maj 2007. Kære venner 1. maj 2007 /2VHNUHW U0DULH/RXLVH.QXSSHUW PDMWDOH Kære venner 1. maj kommer af sig selv! Det gør de forandringer, som kan skabe endnu bedre vilkår for fagbevægelsens medlemmer, ikke. Derfor har vi skabt

Læs mere

HANDELSKAMMERET OVERVURDERER DAGPENGEMODTAGERES INDKOMST

HANDELSKAMMERET OVERVURDERER DAGPENGEMODTAGERES INDKOMST i:\jan-feb-2001\handelskam.doc Af Martin Hornstrup 12. februar 2001 RESUMÈ HANDELSKAMMERET OVERVURDERER DAGPENGEMODTAGERES INDKOMST Handelskammeret forsøger at sælge ideen om at fjerne mellemskatten og

Læs mere

Der er altid arbejde til dem, der vil arbejde

Der er altid arbejde til dem, der vil arbejde En artikel fra KRITISK DEBAT Der er altid arbejde til dem, der vil arbejde Skrevet af: Poul Hansen Offentliggjort: 15. maj 2006 Den aktuelle arbejdsløshed Ledighedsprocenten er faldet fra 5,0 til 4,8 %.

Læs mere

Nyt fra Christiansborg

Nyt fra Christiansborg H-Consulting, Bastrupvej 141, 4100 Ringsted, tlf. 5764 3100 Nyt fra Christiansborg April 2016 Grænsekontrol forlænges Regeringen har besluttet at forlænge den midlertidige grænsekontrol frem til 3. maj

Læs mere

Det er lettere, end du tror integration i virksomhederne

Det er lettere, end du tror integration i virksomhederne Det er lettere, end du tror integration i virksomhederne Integration betaler sig både for den enkelte virksomhed og for samfundet som helhed Nye regler i integrationsloven og i en ny danskuddannelseslov

Læs mere

Overenskomst 2013-2015

Overenskomst 2013-2015 Overenskomst 2013-2015 Kristelig Arbejdsgiverforening Kristelig Fagforening Overblik 2 årig aftale Mindstelønninger stiger generelt 1,4-2,2% over 2 år. SH-henlæggelser stiger fra 3,5% til 3,75%. Fleksibel

Læs mere

Om at være arbejdsløshedsforsikret. selvstændig erhvervsdrivende

Om at være arbejdsløshedsforsikret. selvstændig erhvervsdrivende Om at være arbejdsløshedsforsikret som selvstændig erhvervsdrivende Arbejdsdirektoratet November 2001 Pjecen fortæller i hovedpunkter om dine muligheder for at blive arbejdsløshedsforsikret som selvstændig

Læs mere

RET TIL PÅ EN UGE? PÆDAGOGISK ASSISTENTELEVER

RET TIL PÅ EN UGE? PÆDAGOGISK ASSISTENTELEVER MÅ JEG ARBEJDE HVER WEEKEND? KAN JEG FÅ TILSKUD TIL TRANSPORT? HVOR MANGE FRIDAGE HAR JEG RET TIL PÅ EN UGE? HVAD GØR JEG, HVIS JEG BLIVER SYG? PÆDAGOGISK ASSISTENTELEVER Kære elev Tillykke med din uddannelsesplads

Læs mere

Beskæftigelse, uddannelse og job

Beskæftigelse, uddannelse og job En artikel fra KRITISK DEBAT Beskæftigelse, uddannelse og job Skrevet af: Poul Hansen Offentliggjort: 02. september 2007 Uddannelse betyder meget for, om man får job, hvilke job, man kan få og ikke mindst

Læs mere

Indslaget er på hjemmesiden annonceret under overskriften: Flere ledige var ligefrem en forudsætning for dagpengereformen.

Indslaget er på hjemmesiden annonceret under overskriften: Flere ledige var ligefrem en forudsætning for dagpengereformen. Forudsætning for dagpengereformen. Det følgende er en afskrift af P1 Orientering, fredag den 2. november 2012, kl. 16.09 17.00. Det konkrete indslag blev bragt 16.44, jf. DR s hjemmeside. Indslaget er

Læs mere

Kunsten at gå til jobsamtale. Kunsten at gå til en god jobsamtale

Kunsten at gå til jobsamtale. Kunsten at gå til en god jobsamtale Kunsten at gå til en god jobsamtale Tillykke Du er nu udvalgt til at komme til samtale hos en virksomhed omkring et job. Du skal derfor i gang med at forberede dig på at præsentere dig selv, så du bliver

Læs mere

HVAD SIGER MEDLEMMERNE? KOMMUNAL

HVAD SIGER MEDLEMMERNE? KOMMUNAL HK Kommunals holdninger til OK15 HVAD SIGER MEDLEMMERNE? KOMMUNAL HK Kommunal har holdninger til OK15 Hvad siger medlemmerne? HK Kommunals overenskomster med KL og Regionerne skal fornys fra 1. april 2015.

Læs mere

Au pairer har også ret til ferie

Au pairer har også ret til ferie Arbejdsdirektoratet Juli 2008 Au pairer har også ret til ferie Til værtsfamilien INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING TO FORSKELLIGE FERIEMODELLER...2 2. FERIELOVENS REGLER GÆLDER SOM HOVEDREGEL...2 3. FORSKELLE

Læs mere

FLEKSJOB. Få mere viden om. Hvem kan få fleksjob? Begrænset arbejdsevne? Er arbejdsevnen. Fleksjob som selvstændig? varigt nedsat?

FLEKSJOB. Få mere viden om. Hvem kan få fleksjob? Begrænset arbejdsevne? Er arbejdsevnen. Fleksjob som selvstændig? varigt nedsat? Få mere viden om FLEKSJOB Hvem kan få fleksjob? Fleksjob som selvstændig? Begrænset arbejdsevne? Er arbejdsevnen varigt nedsat? Løn- og ansættelsesvilkår? Arbejdsprøvning - hvad er det? Forord Jobcenter

Læs mere

CO-Industri med Dansk Industri - Industriens Overenskomst - den 25. februar 2007 Pension Ferie, SH og frit valg

CO-Industri med Dansk Industri - Industriens Overenskomst - den 25. februar 2007 Pension Ferie, SH og frit valg 2YHUVLJWRYHU RYHUHQVNRPVWUHVXOWDWHU CO-Industri med Dansk Industri - Industriens Overenskomst - den 25. februar 2007 Pension Ferie, SH og frit valg Satser Udenlandsk Lærlinge/ 0,2+0,1 1.7.2009: 0,6+0,3

Læs mere

guide Her får du det bedste afkast Penge og pension sider Tag hånd om din pension Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide Her får du det bedste afkast Penge og pension sider Tag hånd om din pension Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Penge og pension Her får du det bedste afkast Tag hånd om din pension Foto: Iris Stor forskel på afkast Der kan være 150.000

Læs mere

Arbejdsmiljøet - hvad har de borgerlige partier foreslået?

Arbejdsmiljøet - hvad har de borgerlige partier foreslået? Arbejdsmiljøet - hvad har de borgerlige partier foreslået? De borgerlige partier har ikke taget initiativ til forbedringer af arbejdsmiljøforholdene, mens de har siddet i opposition. De har derimod stemt

Læs mere

Aftale om løn, arbejdsvilkår m.v. for undervisere ved Medieskolerne

Aftale om løn, arbejdsvilkår m.v. for undervisere ved Medieskolerne Aftale om løn, arbejdsvilkår m.v. for undervisere ved Medieskolerne Forhandlingsprotokollat Mellem underviserne, repræsenteret ved Medarbejderforeningen for medlemmer af Dansk Journalistforbund ansat på

Læs mere

Økonomer, med sympati for Basic Income tanken Gunnar Adler-Karlsson, 1933-

Økonomer, med sympati for Basic Income tanken Gunnar Adler-Karlsson, 1933- Kort biografi Svensk økonom. Adler-Karlsson var fra 1974 til 1988 professor i samfundsvidenskab på Roskilde Universitetscenter. Siden 1989 har han opholdt sig på øen Capri, hvor han har grundlagt et internationalt

Læs mere

Regionsrådsformand, Carl Holst Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle. Forslag til fælles projekt om job til nyuddannede.

Regionsrådsformand, Carl Holst Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle. Forslag til fælles projekt om job til nyuddannede. Regionsrådsformand, Carl Holst Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Den 21. september 2010 Ref.: Medlems nr.: Sagsnr.: Forslag til fælles projekt om job til nyuddannede Kære Carl Jeg vil endnu engang

Læs mere

Om at være arbejdsløshedsforsikret i EØS og på Færøerne

Om at være arbejdsløshedsforsikret i EØS og på Færøerne Om at være arbejdsløshedsforsikret i EØS og på Færøerne Indholdsfortegnelse I denne pjece kan du læse om følgende: 1. Indledning om arbejde mv. i EØS og på Færøerne 2. Danske dagpenge, mens du søger arbejde

Læs mere

Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier

Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier Vejledning for ledere Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier Hovedudvalget i Region Syddanmark Dit ansvar og dine muligheder som leder, når medarbejdere udsættes for chikane, injurier eller

Læs mere