Lærervejledning: På Sporet af Kunsthistorien

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lærervejledning: På Sporet af Kunsthistorien"

Transkript

1 Lærervejledning: På Sporet af Kunsthistorien Mogens Møller: 4 kvadratiske rammer Forløb: På sporet af kunsthistorien. Målgruppe: klasse Fag: Dansk, billedkunst. Indledning I materialet her kan du hente inspiration til arbejdet med dansk kunsthistorie gennem de sidste 300 år. Materialet kan bruges i undervisningen i folkeskolens mellemtrin og udskoling. Materialet tager udgangspunkt i undervisningsforløbet På sporet af kunsthistorien på Sorø Kunstmuseum og indeholder elevopgaver samt forslag til aktiviteter. Det er struktureret ud fra et før, under og efter museumsbesøget, men opgaverne til efter bearbejdning af museumsbesøget kan også bruges i forbindelse med forberedelsen alt efter klassens dagsorden. Struktur 1) Undervisningsforløbet På sporet af kunsthistorien introduceres i klassen af underviseren. 2) På museet modtages klassen af museets kunstformidler, der gennem dialog med eleverne går i dybden med kunsthistorien gennem udvalgte værker. Undervejs vil eleverne arbejde i grupper og blive introduceret til forskellige metodiske greb. 3) Evt. værkstedsarbejde. 4) Besøget på museet efterbehandles hjemme i klassen.

2 FØR forberedelse på skolen Introduktion Introducer forløbet ved at tale om, at KUNSTHISTORIEN udvikler sig i samspil med omverdenen: historiske begivenheder, teknologi, populærkultur, andre æstetiske udtryksformer etc. Lad eleverne brainstorme på, hvad der kendetegner KUNSTEN hhv. før og nu. Hvordan så kunsten ud i gamle dage? Hvordan ser den ud i dag? Københavns 1. jernbane, 1848 H. C. Andersen ( ) skriver i 1842 En digters bazar, stærkt inspireret i både form og indhold af sin første togtur. Mindmaps Eleverne skal i små grupper lave to forskellige mindmaps: 1) Kunst i dag, 2) Kunst i gamle dage. De skal komme ind på følgende: Hvilken rolle spillede kunstneren? Hvad skildrede kunsten? Hvilke materialer og medier brugte de, fx maleri, foto, installation, performance etc. Hæng de færdige mindmaps op i klassen og lad de enkelte grupper fremlægge for hinanden. Tidslinje historisk overblik Eleverne skal nu arbejde med de kunsthistoriske problematikker. Start evt. med en tidslinje på tavlen, hvor I sammen tilføjer perioder, som I fx har arbejdet med, skal gennemgå eller på anden vis er relevante for eleverne. Det kan fx være fra 1700 tallet over guldalderen til det moderne gennembrud. Fordel de forskellige perioder og lad eleverne i grupper arbejde med en udvalgt periode. De skal på egen hånd undersøge, hvad der karakteriserer denne. Det kan fx være det borgerlige portræt, nationalromantikken, folkelivsbilleder, socialrealisme, kubisme, konkret kunst, minimalisme, konceptkunst, popkunst, 80 erkunst, samtidskunst. Grupperne kan evt. gå på nettet eller biblioteket. Grupperne skal fremlægge resultatet for hinanden og I kan evt. skrive stikord på en tidslinje, der sættes op i klassen inden forløbet.

3 Opsamling Lav en fælles opsamling på elevernes mindmaps og tidslinje-arbejde. Præsenter afslutningsvis Sorø Kunstmuseum og fortæl, at I her vil arbejde videre med kunsthistorien gennem udvalgte kunstværker. I vil her se på, hvordan kunsten udvikler sig i samspil med historien, men også få et indblik i, at kunsten er en størrelse, der reagerer på sig selv og er i dialog med tidligere retninger og udtryksformer. Vis evt. eksempler på kunstværker. (Se senere i lærervejledningen) Elevspørgsmål: Refleksion over kunst og historie Hvordan kan kunsten afspejle krig? Et kendt eksempel fra den internationale kunsthistorie er Pablo Picassos Guernica, der handler om den spanske borgerkrig. Billedet er blevet et anti-krigs symbol. Analysér billedet og undersøg hvorfor. Kan kunsten formidle en anden viden om krigen end fx historisk fakta? Pablo Picassos Guernica Er det kunstnerens opgave at deltage i samfundsrelevante spørgsmål eller skal den passe sig selv? Hvem bestemmer, hvad rigtig kunst er, og hvorfor ændrer kunsten sig hele tiden? Er du mest til romantiske landskabsmalerier eller kølig industriel konceptkunst? Er kunst et spørgsmål om personlig smag?

4 P.C. Skovgaard: Udsigt over Skarritsø, Mogens Møller: 4 kvadratiske rammer Kort om Sorø Kunstmuseum Sorø Kunstmuseum åbner i 1943 på initiativ af Soransk Samfund. Museet har til huse i en fredet ejendom, opført i 1832 som bolig for godsforvalteren ved Sorø Akademi. I 2011 udvides museet med en ny tilbygning, tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Tilbygningen er et flot eksempel på, hvordan en moderne arkitektur føjer sig til en eksisterende bygning med respekt for historien og de historiske omgivelser. Museets samling rummer ca værker, som spænder over 350 års dansk kunst. Nyd en perlerække af malerier af de vigtigste kunstnere i den danske kunsthistorie fra 1700-tallet til i dag. Museet har derudover to specialsamlinger af russisk kunst: Russisk kunst fra , doneret af Hermod Lannung samt landets største og fineste samling af russiske ikoner fra , doneret af Per Schrøder, Hermod Lannung og Lorentz Jørgensen. UNDER: Sorø Kunstmuseum Intro På museet starter vi forløbet med en fælles undersøgelse af begrebet kunsthistorie. Vi samler op på elevernes overvejelser fra skolen og ser sammen nærmere på, hvordan kunsten kan give et autentisk og levende indblik i en tids kultur og samfund. Læringsmål Stimulere en nysgerrig og undersøgende tilgang til at opleve kunst og gå på museum; styrke viden om og forståelse for kunstfeltets mangfoldighed herunder kunstnerrollen og kunstens materialer; understøtte elevernes evne til at samtale om visuelle udtryk; stimulere deres fantasi og lyst til at udtrykke sig visuelt.

5 I dialog med kunsten Sammen med museets kunstformidler undersøger eleverne en række kunstværker, som afspejler den kunsthistoriske udvikling samt kunstens relation til historie, kultur og samfund på et givent tidspunkt. Vi går til dels kronologisk til værk men fokuserer også på korrespondancer og ligheder på tværs af tid, udtryk og medier. Vi zoomer ind på relevante værker og analyserer ud fra forskellige metoder deres tema. Nedenfor ses en række eksempler på kunstværker, som kan gennemgås på museet. Vær opmærksom på, at de viste værker ikke nødvendigvis vil indgå i forløbet, da der løbende foretages ændringer i udstillingen af museets faste samling. Christen Dalsgaard: Stengangen på Sorø Akademi L.A. Ring. Maduddeling på Frederiksberg. 1887

6 Per Kirkeby: Den langløbede Colt Claus Carstensen: Benjamin

7 EFTER: På skolen Her finder du forslag til elevdiskussioner og opgaver, der kan bruges som opsamling og bearbejdning af museumsbesøget. Det er opdelt i 5 perspektiverende temaer, som alle relaterer sig til det kunsthistoriske perspektiv. Emnerne kan differentieres alt efter fag, trinmål og klassens dagsorden. De 5 temaer er: 1) Grundloven og det nationalromantiske 2) Virkelighedens indtog i kunsten 3) Forbrugssamfund og masseproduktion 4) Kunstnerrollen 5) Et fotografisk blik på kunsthistorien 1) Grundloven og det nationalromantiske Grundloven indføres i Danmark i Danmark er i krig med Tyskland og på mange måder falder etableringen af demokrati i Danmark sammen med en stigende nationalisme. Danmark mister land til Tyskland og fokuserer samtidig på det danske sprog og den danske nationalitet. Kunstkritikeren N.L. Høyen holder i 1844 i foredraget Om Betingelserne for en skandinavisk Nationalkunsts Udvikling. Her formulerer han dagsordenen for den danske kunst: den skal være dansk og med danske motiver. En væsentlig pointe er, at det danske folk har fået sin nationale egenart fra landskabet. Naturforskeren H.C. Ørsted karakteriser det danske folk på denne måde: godmodig, munter, beskeden, uden tilbøjelighed til Vold og til Rænker, sjælden heftig i sine Lidenskaber, med naturlig Tilbøjelighed til Fred og god Orden i Samfundet. De nationalromantiske landskabsskildringer er en vigtig del af den danske Guldalder ( ) og i forlængelse heraf finder man folkelivsbillederne ( ). Nationalromantikken i billedkunsten er et udtryk for kunstnernes stræben efter et karakteristisk dansk landskab eller en særlig dansk og oprindelig folkesjæl. I dag diskuterer man den nationale identitet i lyset af bl.a. globaliseringen, EU og indvandring. Spørgsmålet om national identitet er komplekst, ligesom kulturmøder og gensidig kulturel påvirkning foregår hele tiden. Elevdiskussion: Hvilke positive og negative betydninger rummer begrebet national identitet? Hvad forbinder eleverne med det at være 'dansk'? (Diskutér fx ord og begreber som Dansk Folkeparti, kolonihave, Den lille havfrue, YouTube, google etc.) Hvad kan være positivt ved at have flere nationale identiteter? Og hvilke udfordringer er der, når to eller flere nationale identiteter skal leve side om side i et enkelt menneske - fx hvis man er flyttet til et andet land? Hvad vil du savne mest, hvis du skulle flytte fra Danmark permanent eller i længere tid? En tradition, madvarer, der er svære at opdrive i udlandet (lakridser og rugbrød fx), en særlig tid på året etc.

8 Elevopgave: I Danmark er jeg født Sammenlign H.C. Andersen oprindelige version fra 1844 med Natashas version fra Hvad siger de forskellige versioner om Danmark og det at være dansk? Hvordan ville et dansk landskabsmaleri anno 2012 se ud? Lad eleverne lave et værk, der repræsenterer deres dagsaktuelle version af det danske landskab. Find evt. inspiration i Natashas tekst. De skal selv vælge medie og materiale, og landskabet kan bestå af lyd, billeder, ting osv. H.C. Andersen: I Danmark er jeg født, dér har jeg hjemme, der har jeg rod, derfra min verden går. Du danske sprog, du er min moders stemme, så sødt velsignet du mit hjerte når. Du danske, friske strand, hvor oldtids kæmpegrave stå mellem æblegård og humlehave. Dig elsker jeg! - Dig elsker jeg! Danmark, mit fædreland! Hvor reder sommeren vel blomstersengen mer rigt end her, ned til den åbne strand? Hvor står fuld månen over kløverengen så dejligt som i bøgens fædreland? Du danske, friske strand, hvor Danebrogen vajer, - Gud gav os den, - Gud giv den bedste sejer! Dig elsker jeg! - Dig elsker jeg! Danmark, mit fædreland! Engang du herre var i hele Norden, bød over England, - nu du kaldes svag, et lille land, og dog så vidt om jorden end høres danskens sang og mejselslag. Du danske, friske strand, plovjernet guldhorn finder, Gud giv dig fremtid. som han gav dig minder! Dig elsker jeg! - Dig elsker jeg! Danmark, mit fædreland! Du land, hvor jeg blev født, hvor jeg har hjemme, hvor jeg har rod, hvorfra min verden går, hvor sproget er min moders bløde stemme og som en sød musik mit hjerte når. Du danske, friske strand med vilde svaners rede, I grønne ø'r, mit hjertes hjem hernede! Dig elsker jeg! - Dig elsker jeg! Danmark, mit fædreland! Natasha. (uddrag) Verden, den er stor Mærk dig mine ord Jeg trives hvor jeg bor Men jeg savner Sudan og den røde jord Min far, min søster og min bror... ye-ah I Danmark er jeg født Der har jeg hjemme Der har jeg rod, og Derfra min verden går Men jeg tøver år efter år Kan ikke se hele den vide verden hvor Jeg skal blive gammel, slå mig ned og byg' min bondegård... Skal jeg blive hos min mor Og de hårde vintre i det kolde Nord Eller skal jeg søge sydpå ad tropiske rytmespor Hjælp mig Odin og Thor! ( ) Jeg rejser væk igen og letter mit tungsind Fuld galop i den varme ørkenvind Hesten den er døbt og købt, af Bin Laden, jeg vinder løb Som første kvinde og Sudan er over ende... Ingensteds har jeg følt mig så elsket og så hjem' Familien og de mange smil får mig til at glem' alt det danske sprog er min modersstemm' Kalder på mig inden længe med et suk, pudser jeg min vinge For at vende næsen stik nord igen Men noget inden i mig trækker mod Caribien Der er en melodi Så simpel og så fri, jeg synger med, for den har sat sig inden i ( ) Danmark du fryser nu Mennesker de gyser nu Lang er din vinter Jeg nynner den om hyacinter, men Jeg ved at solen er væk igen Og jeg skal langt for at finde den Så jeg tyr' til min musik, og jeg fatter papir og pen... ye-ah Jeg skriver sange om blandet blod om den storm, der raser i mit hoved Om at vælge eller vrage, om at være, om at vise mod... overskud Det er komplet lige meget, hvor pæredansk jeg er Jeg vil altid være hende "Den lille mørke dér" "Er du adopteret?" "Kommer du fra Indien?" "Har du en far?" "Hvor kommer du fra?" Og jeg må svare: "Islands Brygge det er da klart" Jeg føler mig dansk og det er nemt at blende ind Men der vil altid være en Pia, en Johnny og en Evartsen Der synes jeg er for dum og grim, og bør sendes hjem Men fuck nu dem, for jeg ved at hele Verden er mit hjem Kom igen! I Sudan har jeg kærlighed og slægt Men mangler karrieren og skal ik' giftes væk Jamaica har min karriere i tjek ( ) Jeg prøver lykken år efter år Og jeg ved li' præcis hvor jeg står I Sudan er jeg en blegfis Og i Danmark det sorte får... mæhhh

9 2) Virkeligheden i kunsten Kunsten afspejler historiske forhold som industrialisering, urbanisering og samt de nye teknologiske landvindinger, der for alvor tager fart i midten af 1800-tallet. I slutningen af tallet taler man om virkelighedens indtog i billedkunsten i form af Det Moderne Gennembrud. Kunsten skal ikke længere idealisere, som f.eks. i Guldalderen, men derimod vise den virkelige verden. Mange kunstnere interesserer sig i denne periode for det socialrealistiske og klasseforskellen i det voksende bysamfund. Et eksempel er kunstneren L.A. Rings værk Maduddeling på Frederiksberg (1887), som skildrer en hverdagssituation med gratis maduddeling i et folkekøkken. Gennem et naturalistisk udtryk registrerer og viser Ring klasseforskellen og den sociale uretfærdighed den rå virkelighed uden poetisk indpakning. Senere i kunsthistorien, særligt fra 1990 erne og frem, er der en tendens til, at kunstnerne igen retter opmærksomheden mod virkeligheden i form af det private og sociale, samfundet og den politiske dagsorden. Joachim Koesters fotoserie Day for Night, Christiania viser fristaden Christiania gennem brug af et mørkeblåt filter, der kaster et måneskins- og drømmeagtigt skær over stedet. Værket sætter tanker i gang om stedets historie, nutid og fremtid og er et oplagt udgangspunkt for en diskussion af samfundsmæssige spørgsmål, kunstværkets tætte forhold til virkeligheden samt værkets ønske om at række ud til beskueren og betone sociale relationer. Elevspørgsmål Skal kunsten beskæftige sig med verden uden for museet? Kan kunsten sige noget om virkeligheden, som fx ikke kan udtrykkes gennem et læserbrev? Fotoopgave: Fotografi og virkelighed: Man siger, at fotografiet har en særlig evne til at skildre virkeligheden. Eleverne skal derfor i grupper bruge fotografiet til at udtrykke en virkelig problemstilling: social, politisk etc. Gruppen skal tage et fotografi, der giver anledning til diskussion om et særligt emne. Det må gerne have en overskrift men skal også være i stand til at tale for sig selv. Det kan fx være, at jeres billede dokumenterer ulækre toiletter på skolen, skildrer det positive samvær blandt skolens hemmelige rygere eller sætter fokus på emner som miljø, mobning, venskab etc. Idéer til projektarbejde: Undersøg forholdet mellem kunst og virkelighed hos samtidskunstgrupper som A-kassen og Superflex. De blander sig ofte i aktuelle politiske problemstillinger eller har en konkret social dagsorden med deres værker. Superflex har fx lavet en videoværket Flooded McDonald s, hvor en MacDonalds restaurant oversvømmes, og de har lavet projektet Biogas i Afrika, der både forbedrer adgangen til energikilder i Afrika og provokerer til diskussioner om kunstens forhold til virkeligheden. I kan også undersøge forholdet mellem kunst og virkelighed hos fotografer som Nan Goldin, Richard Billingham og Wolfgang Tillmans.

10 3) Forbrugssamfund og masseproduktion Kunsthistoriens udvikling i 1950erne og 1960erne afspejler på mange måder den samfundsudvikling, kunsten er et produkt af. Fænomener som masseproduktion, anonymisering, gentagelse og monotoni beskriver både forbrugersamfundets industrielle fremstilling af dagligvarer og forbrugsgoder men også den kunstneriske praksis, som gør sig gældende for en lang række minimalistiske kunstnere i disse årtier. I England og USA opstår en anden kunstretning, nemlig popkunsten, som har samme udgangspunkt i det moderne forbrugersamfund som minimalismen. Men udtrykket er et helt andet, som det fremgår af museets værker af bl.a. Per Kirkeby og Albert Mertz, der benytter sig af elementer fra populærkulturens ugeblade, reklamer og tegneserier. Et interessant værk er i den forbindelse Per Kirkebys Den langløbede colt fra 1966, hvor eleverne kan undersøge grænsen mellem billedkunst, film og tegneserier. I Den langløbede colt fremstilles cowboyen i en tegneserieagtig stil, men vi kan ikke se hans ansigtstræk og lærer ikke personen at kende han er blot den mytologiske figur cowboy. Popkunstnerne dyrker popidoler og statussymboler men med en venlig ironisk distance. Eleverne kender måske Andy Warhols billeder af Marilyn Monroe, Elisabeth Taylor m.fl.. Popkunsten provokerer ved at indhente dele af massekulturens kulturproduktion til billedkunstens finkulturelle verden for derved at pille den ned fra sin piedestal. Elevspørgsmål: Er det kunst, når kunstneren blot bruger på forhånd producerede industrielle og billige materialer? Hvorfor bruger mange minimalistiske kunstnere en opstilling af materialer, der er gentagende, seriel og monoton? Hvad symboliserer denne opstilling? Elevopgave: Industriel skulptur og moderne livsstil. Lav et værk af masseproducerede materialer. Brug gentagelse, monotoni og det serielle i jeres opstilling. Find derefter eksempler på arkitektur, der passer til dit værk ud fra kriterierne: enkelhed i materialer og udtryk, gentagelse, monotoni. Præsenter værk og billede af arkitektur for resten af klassen og besvar følgende spørgsmål: Kunne du bo minimalistisk? Hvad siger dit værk og det valgte byggeri om mennesket, dets behov og det liv, der leves dér? Hvad betyder less is more? Find evt. eksempler på minimalisme i litteratur og musik.

11 4) Kunstneren og materialet Gennem kunsthistorien har kunstneren haft mange roller og fremtrædelsesformer: Geniet, den unikke/genkendelig stil, samfundskritikeren, enspænderen, den gudsbenådede maler etc. Ofte møder vi kunstnerens personlige blik på virkeligheden, fremstillet på en genkendelig og unik måde, men i flere nyere værker er kunstneren anonym og helt forsvundet. Mange af Michael Kviums billeder er let genkendelige: groteske og forvredne menneskekroppe med scener fra de mere dystre sider af menneskelivet malet på en særligt kviumsk måde. En modsætning finder du fx i den såkaldte konceptkunst. Den opstår i 1960 erne, hvor kunstneren protesterer mod den traditionelle opfattelse af kunsten og kunstneren. Nu er kunstnerens idé eller værkets koncept det vigtigste, og i princippet kan enhver stå for selve udførelsen. Flere kunstnere får i dag deres assistenter til at lave deres værker. I dag bruges alt tænkeligt materiale i kunsten. Velkendte eksempler fra kunsthistorien er Damien Hirst, der fx har beklædt et menneskekranium med diamanter, og kunstneren Piero Manzoni, der har konserveret sin egen afføring på dåse. Gennem kunsthistorien har materialet især været et middel. Pensel, maling og lærred blev i kunstnerens hænder til redskaber for produktionen af et ophøjet æstetisk udtryk. Eller marmor, træ, bronze etc. blev formgivet i skulpturen. Senere sniger industrielle, værdiløse og endda ulækre materialer som pis, bræk og fordærvet kød sig ind i kunsten. Måske fordi kunstneren vil vise, at også det hverdagsagtige, trivielle og ulækre er en del af mennesket og samfundet. Elevopgaver: Find et værk, der bruger sjove, spændende, utraditionelle, provokerende, industrielle, hverdagsagtige, kostbare, kedelige eller helt traditionelle materialer. Bruges materialet på en symbolsk måde? Hvilke associationer vækker materialet, og hvilke værdier forbinder du det med? Kommer materialet fra en særlig sammenhæng, fx industrien eller hverdagssituationer. Ændrer materialet betydning, når det indgår i et kunstværk, eller fremstår det som 'sig selv'? Rummer det et budskab? Med udgangspunkt i det valgte værk skal du besvare følgende: Hvordan fremtræder kunstnerens personlighed gennem værket? Hvilket budskab, vil han gerne formidle? Har budskabet et personligt udtryk eller det anonymt? Ser du kunstneren som en slags budbringer eller forvalter af noget sandt? Sammenlign evt. to forskellige perioder og beskriv forskelle og ligheder mellem de to perioder. Denne opgave kan være en uddybelse af den mindmap-gave, der blev brugt som forberedelse af museumsbesøget. 5) Et fotografisk blik på kunsthistorien Kunsthistorien udvikler sig i tæt samspil med nye medier og nye teknologiske landvindinger. Kunsten afspejler med andre ord det forhold, at teknologien kan gribe ændrende ind i vores dagligdag, vores sanselige erkendelse af verden, vores sociale samværsformer, arbejdsrutiner etc. Jernbanens opståen resulterede ikke blot i nye rejsemuligheder men også i en ny måde at se og opfatte verden på. Fx henter impressionisterne inspiration i den flimrende opløsning af verden, der farer forbi uden for vinduet, mens H.C. Andersens første tur med Jernbanen satte sit præg på hans skrivestil.

12 Fotografiet har også i høj grad påvirket kunsthistorien. Man taler om, at der inden fotografiets opfindelse fandtes et såkaldt fotografisk blik eller en fotografisk sult i malerkunsten: ønsket om at gengive virkeligheden så præcist, realistisk og dermed også så objektivt som muligt. Linearperspektivet blev opfundet i renæssancen, hvor geometriske principper hjælper kunstneren til at male perspektiv og dybde i billedet på en så naturtro måde som muligt. Flere kunstmalere brugte også et Camera Obscura, hvor man kunne projicere et ydre motiv op på et lærred for derefter at male efter. Maleriets objektive ambitioner blev naturligvis overtrumfet af fotografiet. Fotografi betyder direkte oversat lystegning, og teknisk set bliver virkelighedens lyspartikler overført til det fotografiske papir og oftest (i det vellykkede billede) med en præcision og en detaljeringsgrad, der langt overgår maleriet. I 1839, da han så et fotografi for første gang, udbrød den franske kunstner Paul Delaroche, fra i dag er maleriet dødt. Han fik naturligvis ikke ret, men det er en kendsgerning, at maleriet blev påvirket af det nye medie. Mange kunstnere begynder at bruge fotografier i stedet for udførlige olieskitser og tegninger i maleprocessen. Andre fascineres og inspireres af fotografiet. Eksempelvis skildrer impressionismen ligesom fotografiet et øjeblik, ligesom flere impressionister inspireres af fotografiets til tider tilfældige og eksperimentelle beskæringer og kompositioner. Fra 1980 erne bliver fotografiet en anerkendt kunstform og er i dag et af samtidskunstens foretrukne medier. Elevopgave: På sporet af fotografiet hos Christen Dalsgaard. Christen Dalsgaard: Stengangen på Sorø Akademi med portrætfigurer, Formål: At eleverne gennem en billedanalyse af Christen Dalsgaards værk skal få kendskab til, hvordan kunstmalere brugte fotografiet som både et praktisk redskab og som inspiration f.eks. i forhold til komposition og beskæring.

13 Elevspørgsmål: Beskriv kompositionen i billedet. Hvordan er de forskellige personer placeret i forhold til billedets centrale begivenhed, dvs. eleven, der irettesættes af sin lærer? Se på fotografierne nedenfor. Christen Dalsgaard brugte dem som studie til sit store maleri. Man kalder Dalsgaards værker for historiefortællende malerier. På hvilken måde bruger han de fotografiske studier i den store fortælling, og hvorfor står personerne, som de gør? Hvordan skildrer han virkeligheden og dagligdagen på Sorø Akademi? Opfindelsen af fotografiet gør det mere almindeligt for kunstnere at efterligne fotografiets til tider tilfældige og eksperimentelle beskæringer og kompositioner. Forestil dig, at du skal tage et billede af noget, der bevæger sig hurtigt. Du trykker på udløseren, når du tror, det er det rette tidspunkt, men nogle gange er motivet måske kun halvt med på fotografiet du var enten for hurtig eller for langsom. Andre gange kan en person gå ind foran motivet. Ofte ødelægger det dit billede, men af og til fanger kameraet et øjeblik, der måske utilsigtet tager sig spændende, iøjnefaldende, vildt ud. Flere malere efterligner denne tilfældighed i deres billedkomposition og beskæring, fordi det gør billedet mere virkeligt eller autentisk. Gå på jagt efter detaljer i Dalsgaards billede, der efterligner fotografiets tilfældige øjeblikskomposition. Adjunkt Thorvald Hansen Elev fra Sorø Akademi

14 Dalsgaards olieskitser: I dag fremhæver flere kunstkritikere det interessante ved Christen Dalsgaards små men omhyggeligt udførte olieskitser og detaljestudier fra omkring 1850 erne. Man kan kun gisne om, hvorvidt han selv opfattede disse close-ups som et nødvendigt onde (og derfor med begejstring hilste fotografiet velkomment som et tidsbesparende hjælpemiddel) eller om han brugte skitserne på en mere eksperimenterende og selvudviklende måde. I dag tildeles de opmærksomhed, fordi de er et eksempel på en mere moderne, tilfældig og dristig beskæring af detaljer og fragmenter. I dag finder vi en tilfældig og skæv komposition i den såkaldte snapshotæstetik, der er almindelig hos mange nyere kunstfotografer. Christen Dalsgaard: Christen Dalsgaard: Ved Havegærdet, 1850 Studie fra et udhus, Elevopgave: Gå på jagt efter kunstværker, som I forbinder med fotografiet eller det fotografiske blik. I kan fx begrunde ligheden i et realistisk udtryk, skæve kompositioner, eller måske en tematisk lighed i form af fotografiets særlige evne til at fastholde fortiden, feriemindet, øjeblikket.

Lærervejledning: Krop, identitet og iscenesættelse

Lærervejledning: Krop, identitet og iscenesættelse Lærervejledning: Krop, identitet og iscenesættelse Forløb: Krop, identitet og iscenesættelse Målgruppe: 1.-6. Klasse Fag: Dansk, billedkunst Indledning I materialet her kan du hente inspiration til arbejdet

Læs mere

Lærervejledning: At sanse naturen langsomt

Lærervejledning: At sanse naturen langsomt Lærervejledning: At sanse naturen langsomt Forløb: At sanse naturen langsomt Målgruppe: Indskoling Fag: Dansk, billedkunst Christen Dalsgaard: Solplettet bøgestamme, 1852 Indledning: I materialet her kan

Læs mere

Inspirationsmateriale til forløbet De små kunstopdagere

Inspirationsmateriale til forløbet De små kunstopdagere Inspirationsmateriale til forløbet De små kunstopdagere Hendrik Krock: Pan og Syrinx. 1722. Indledning I materialet her kan du hente inspiration til hvordan, du kan forberede jeres besøg på Sorø Kunstmuseum

Læs mere

Hvordan den kunsthistoriske arv spiller ind på samtidskunsten LAKE OF FIRE. En lærerguide 0. - 10. klasse

Hvordan den kunsthistoriske arv spiller ind på samtidskunsten LAKE OF FIRE. En lærerguide 0. - 10. klasse Hvordan den kunsthistoriske arv spiller ind på samtidskunsten LAKE OF FIRE En lærerguide 0. - 10. klasse INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 21. maj til 27. juni kan du og din klasse opleve udstillingen

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Hvornår er man egentlig dansker? Når man ser dansk ud? Når man har dansk pas? Eller danske forældre? Er man

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

Lærervejledning. Forløb: Hjemme hos Hammershøi Målgruppe: 6. 10. klasse Fag: Billedkunst og dansk. 1. Lærervejledning med. 2. Elevark med. 3.

Lærervejledning. Forløb: Hjemme hos Hammershøi Målgruppe: 6. 10. klasse Fag: Billedkunst og dansk. 1. Lærervejledning med. 2. Elevark med. 3. Ordrupgaards samlinger og særudstillinger rummer mange muligheder for engagerende, dialogbaseret undervisning, f.eks. i fagene dansk, billedkunst, historie, fransk og samfundsfag. Se nogle af museets akutelle

Læs mere

BILLEDANALYSE FAKTA Kunstneren Billedet FORM 1. Billedbeskrivelse Hvilken slags billede er det. Figurativt/Abstrakt Hvad er der på billedet.

BILLEDANALYSE FAKTA Kunstneren Billedet FORM 1. Billedbeskrivelse Hvilken slags billede er det. Figurativt/Abstrakt Hvad er der på billedet. BILLEDANALYSE FAKTA Det allerførste du skal gøre, er finde ud af fakta om billedet. Kunstneren - Hvad hedder kunstneren? - Hvornår levede hun? - Fra hvilket land stammer hun? Billedet - Hvad er billedets

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE

UNDERVISNINGSMATERIALE UNDERVISNINGSMATERIALE Målgruppe: mellemtrinnet (eller 2-5. kl.) Undervisningsforløbet er tilrettelagt af Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum og HEART/ undervisning. Booking af undervisningsforløbet

Læs mere

Torsdag den 28 januar 2016 kl. 19:30 i Restaurant Skovhus - Stumpedyssevej 4-2970 Hørsholm

Torsdag den 28 januar 2016 kl. 19:30 i Restaurant Skovhus - Stumpedyssevej 4-2970 Hørsholm Torsdag den 28 januar 2016 kl. 19:30 i Restaurant Skovhus - Stumpedyssevej 4-2970 Hørsholm Der vil være mulighed for at tilmelde sig til spisning kl. 18:00. Pris kr. 185,-. Menuen består af: Boeuf Sauté

Læs mere

AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE

AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE 1 Talentudviklingsholdet i AARHUS BILLED- OG MEDIESKOLE er for unge fra 15-19 år. Holdet er et 2-årigt forløb med undervisning 1 gang om ugen. Vi samarbejder med ARoS,

Læs mere

Skulpturi. En lærerguide til samtidsskulpturen

Skulpturi. En lærerguide til samtidsskulpturen Skulpturi RUndtenom En lærerguide til samtidsskulpturen INTRODUKTION TIL LÆREGUIDEN I perioden d. 21. april 3. juni kan du og dine elever opleve udstillingen Rundtenom, der viser eksempler på, skulpturens

Læs mere

Lærervejledning: Bygning, hjem, museum arkitektur på Ordrupgaard. Forløb: Arkitektur på Ordrupgaard. Fag: Dansk, billedkunst

Lærervejledning: Bygning, hjem, museum arkitektur på Ordrupgaard. Forløb: Arkitektur på Ordrupgaard. Fag: Dansk, billedkunst Lærervejledning: Bygning, hjem, museum arkitektur på Ordrupgaard Forløb: Arkitektur på Ordrupgaard Målgruppe: Udskoling Fag: Dansk, billedkunst Materialet består af to dele: Lærervejledning med information

Læs mere

METTE WINCKELMANN. We Have A Body EN UDSTILLING OM KROP OG IDENTITET

METTE WINCKELMANN. We Have A Body EN UDSTILLING OM KROP OG IDENTITET METTE WINCKELMANN We Have A Body EN UDSTILLING OM KROP OG IDENTITET INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 3. december 2011 29. januar 2012 kan du og din klasse opleve We Have A Body en soloudstilling

Læs mere

en lærerguide kunstnernes efterårsudstilling

en lærerguide kunstnernes efterårsudstilling en lærerguide kunstnernes efterårsudstilling 13 okt 25 nov 2012 INTRODUKTION I perioden 13. oktober til 25. november 2012 kan du og din klasse opleve udstillingen KE12 - Kunstnernes Efterårsudstilling.

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

BILLEDSKOLEN HORSENS SOMMER/EFTERÅR 2016

BILLEDSKOLEN HORSENS SOMMER/EFTERÅR 2016 BILLEDSKOLEN HORSENS SOMMER/EFTERÅR 2016 BILLED SKOLEN Billedskolen tilbyder i sommeren/efteråret 2016 en fritidsundervisning, hvor begreber som design, illustration, tegneserier og animation nu bliver

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

I dyrenes skygge. har flere af Bøggilds dyreskulpturer.

I dyrenes skygge. har flere af Bøggilds dyreskulpturer. I dyrenes skygge Dyr er fascinerende. Deres levevis og bevægelser kan fange interessen hos både børn og voksne. At fange det fascinerende ved et dyr og overføre det til tegning eller skulptur er til gengæld

Læs mere

Kunst, kreativitet og læring

Kunst, kreativitet og læring SORØ Kunstmuseum Kunst, kreativitet og læring Inspirationsmateriale til folkeskolelærere, som gerne vil arbejde med kunst i undervisningen på skolen og ved museumsbesøg. 2 3 Indledning Kunst, kreativitet

Læs mere

Eksempler på spørgsmål C + B niveau

Eksempler på spørgsmål C + B niveau Eksempler på spørgsmål C + B niveau Forbehold: 1. Det siger sig selv at spørgsmålenes udformning skal være i overensstemmelse med undervisningspraksis, som kan ses i undervisningsbeskrivelsen. 2. Eksaminanderne

Læs mere

1. Skulpturen som medie. 2. Cronhammar og skulpturer

1. Skulpturen som medie. 2. Cronhammar og skulpturer 1. Skulpturen som medie Kunst kan være mange forskellige ting både noget du møder i skolen, hjemme hos dig selv måske, ude i byen eller på et museum. Kender I nogle former for kunst? Kunst kan for eksempel

Læs mere

Lærervejledning: Samtidskunst, medborgerskab og hverdag

Lærervejledning: Samtidskunst, medborgerskab og hverdag Lærervejledning: Samtidskunst, medborgerskab og hverdag Joachim Koester: Day for Night, Christiania. 1996. Forløb: Samtidskunst, medborgerskab og hverdag Målgruppe: Gymnasiet og HF Fag: Dansk, billedkunst

Læs mere

Lokalbanken fylder 90 år

Lokalbanken fylder 90 år Lokalbanken fylder 90 år og forærer kunst til borgerne tid til nærvær Forord Lokalbanken har fornøjelsen af at præsentere 11 kunstværker, der er blevet indkøbt i anledning af bankens 90-års fødselsdag.

Læs mere

din kreative fremtid starter her SKO TILMELDING NU LEN Læs om skoler Horsens Kunstmuseum

din kreative fremtid starter her SKO TILMELDING NU LEN Læs om skoler Horsens Kunstmuseum Læs om top Sommer skoler BILLED fremtid starter her SKO din kreative LEN Horsens Kunstmuseum Sommer og efterår 2013 TILMELDING NU BILLED SKOLEN Sommer og efterår 2013 Det er her en kreativ fritid og fremtid

Læs mere

Forestillinger 2004 - Værk i kontekst

Forestillinger 2004 - Værk i kontekst INSPIRATIONSMATERIALE Forestillinger 2004 - Værk i kontekst Esbjerg Kunstmuseum 07.05.-15.08.2004 INTRODUKTION TIL UNDERVISEREN: Forestil dig Asger Jorns Lykkens have (1947) indgå i hele fem forskellige

Læs mere

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede.

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede. Med afsæt i din passion og dit mål formulerer du tre nøglebudskaber. Skriv de tre budskaber ned, som er lette at huske, og som er essensen af det, du gerne vil formidle til de involverede. Du må maks.

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder

Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder 2 3 1. Hvad kommer du til at tænke på, når du ser bygningerne? 2. Er det bygninger, som du har lyst til at komme

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere Det foranderlige arbejdsliv Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 7.-9. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Arbejdsliv Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår

Læs mere

Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne

Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne Klassetrin: Undervisningsforløb: Opgavetitel Udskoling, 7.-10. klasse Farlig Ungdom Version: 200901 Forfatter: Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne Linda Nørgaard Andersen

Læs mere

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Kreativitet og herunder sløjd anses på Fredericia Friskole for et væsentligt kreativt fag. Der undervises i sløjd fra 4. - 9. klassetrin i et omfang

Læs mere

KULTURBUS tilbud forår 2016

KULTURBUS tilbud forår 2016 KULTURBUS tilbud forår 2016 HEART & Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum tilbyder en række aktiviteter i forbindelse med booking af kulturbussen. Tilbuddene er opdelt efter: Fællesaktiviteter på

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste Udforsk billedkunsten og den visuelle kultur med dine elever gennem det digitale univers Klatværket. Oplev mange anerkendte kunstværker gennem fem fællesmenneskelige temaer. Lad eleverne gå på opdagelse

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER. (men det er ikke altid det de andre kalder mig)

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER. (men det er ikke altid det de andre kalder mig) BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER JEG ER FREDE (men det er ikke altid det de andre kalder mig) Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse,

Læs mere

Street Art som eventyr Kan kun opleves i Rødovre

Street Art som eventyr Kan kun opleves i Rødovre Street Art som eventyr Kan kun opleves i Rødovre I samarbejde med Steen Koerner Studio & Tasso Hvis du ønsker intelligente børn læs eventyr for dem Hvis du ønsker mere intelligente børn læs flere eventyr

Læs mere

Skoletjensten/Arbejdermuseet. Lav en udstilling om 1950'erne. Version 200901

Skoletjensten/Arbejdermuseet. Lav en udstilling om 1950'erne. Version 200901 Klassetrin: Undervisningsforløb: Opgavetitel: Version 200901 Forfatter: Mellemtrin, 3.-6. klasse Kold krig og kiksekage Lav en udstilling om 1950'erne Linda Nørgaard Andersen Lav en udstilling på skolen,

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

forord I dagplejen får alle børn en god start

forord I dagplejen får alle børn en god start Små skridt Denne bog tilhører: forord I dagplejen får alle børn en god start Denne bog er til jeres barn, der nu er startet i dagplejen. Den vil blive fyldt med billeder, tegninger og små historier om

Læs mere

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire.

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire. Samtalevandring d. 2. maj 2012. Nicholas, 25. Biologistuderende. Bor på Ørholmgade. Interviewer: Nå, og det var Nicholas, du hedder? Nicholas: Ja, korrekt. Interviewer: Og hvor gammel er du? Nicholas:

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Mini guides til eksamen

Mini guides til eksamen Mini guides til eksamen Indhold PRÆSENTATIONSTEKNIK FORBEREDELSE NERVØSITET KONCENTRATION MINDSET KOMMUNIKATION 5 6 Præsentationsteknik Husk følgende 7 gode råd om Præsentationsteknik under eksamen: Fødder:

Læs mere

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling Børnehavkl. Se teater hør historier mal og tal Mine monstre - interaktiv teaterfortælling. Jeg guider jer gennem historien og børnene tager aktivt del i hele forestillingen og spiller alle rollerne, samtidig

Læs mere

Øjnene der ser. Vejledningen henvender sig til aldersgruppen ca. 5-10 år. Materialet er gratis og frit tilgængeligt på www.afrikaforbørn.

Øjnene der ser. Vejledningen henvender sig til aldersgruppen ca. 5-10 år. Materialet er gratis og frit tilgængeligt på www.afrikaforbørn. Øjnene der ser Dette undervisningsmateriale er udviklet af Louisiana Børnehus til projektet Afrika for børn. Materialet er gratis og frit tilgængeligt på www.afrikaforbørn.dk Skulpturer set med forskellige

Læs mere

fotos af jeres vægge, og drøft dem. fotos giver en mulighed for at se sig selv udefra.

fotos af jeres vægge, og drøft dem. fotos giver en mulighed for at se sig selv udefra. Fotos: BØrnEHavEn i FrEDEnsgÅrDEn og HEEr BarnEHagE 3 Gode råd FrA ForSKer åsta birkeland til At Se På VÆGGeNe Med Nye ØJNe vægge kan fremkalde handlinger Men væggene kan også fremkalde handlinger og på

Læs mere

Grangårds tre værdiord anno 2013

Grangårds tre værdiord anno 2013 Grangårds tre værdiord anno 2013 Nærvær, fællesskab og nysgerrighed Anna, som er pædagog, er på tur til søen med syv vuggestuebørn. Børnene kaster sten i vandet på må og få, indtil Anna opfordrer børnene

Læs mere

Kunsten at gå til jobsamtale. Kunsten at gå til en god jobsamtale

Kunsten at gå til jobsamtale. Kunsten at gå til en god jobsamtale Kunsten at gå til en god jobsamtale Tillykke Du er nu udvalgt til at komme til samtale hos en virksomhed omkring et job. Du skal derfor i gang med at forberede dig på at præsentere dig selv, så du bliver

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Foto: http://www.colourbox.com/vector/cute- anime- style- girl- vector- 4248225

Foto: http://www.colourbox.com/vector/cute- anime- style- girl- vector- 4248225 Lærervejledning Foto: http://www.colourbox.com/vector/cute- anime- style- girl- vector- 4248225 Fag: Dansk, billedkunst Emne: Manga, berettermodel, fortælleteknik, tegneseriens virkemidler, billedkomposition,

Læs mere

Fordyb dig i. Bibelens fortælling. Videoer med. Studiehæfte

Fordyb dig i. Bibelens fortælling. Videoer med. Studiehæfte gdette hæfte giver ad ang til videoerne Fordyb dig i Bibelens fortælling Videoer med Bibelens fortælling Studiehæfte til samtale og fordybelse 50 år med Bibellæser- Ringen Studiemateriale til Bibelens

Læs mere

1.OM AT TAGE STILLING

1.OM AT TAGE STILLING 1.OM AT TAGE STILLING Læringsmål Beskrivelse Underviseren introducerer klassen til arbejdsformen. Underviseren gør eleverne opmærksom på; Det handler om at tage stilling Der ikke er noget korrekt svar

Læs mere

Natur- og Kulturhistorisk Rygsæk

Natur- og Kulturhistorisk Rygsæk Natur- og Kulturhistorisk Rygsæk Et tilbud til dagtilbud og skoler i Tønder Kommune FORMÅL Børn og unge får kendskab til deres natur og kulturhistorie. Formalisere samarbejdet mellem kommunens skoler/dagtilbud

Læs mere

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING Målgruppe: Mellemtrin

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING  Målgruppe: Mellemtrin UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING WWW.HEARTMUS.DK Målgruppe: Mellemtrin Lærervejledning Materialet er opbygget som et forløb med et før-under-efter

Læs mere

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner Indledning Dette er de pædagogiske læreplaner for børnehaveafdelingerne på Egholmgård. I 2004 blev det besluttet at børnehaverne skulle arbejde med børnene udfra pædagogiske

Læs mere

overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt

overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 9. april til 15. maj kan du og din klasse opleve udstillingen Overlap. Med denne lærerguide i hånden håber vi,

Læs mere

Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice

Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice Samfundsfag: Færdighedsmål: Eleven kan tage stilling til og handle i forhold sociale og kulturelle sammenhænge og problemstillinger.

Læs mere

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10.klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

Agnethe Maagaard. Mine rødder. Min inspiration. Min amerikanske drøm...

Agnethe Maagaard. Mine rødder. Min inspiration. Min amerikanske drøm... A g n e t h e M a a g a a r d g l a s v æ r k Mit Danmark Mine rødder Jeg er født, opvokset og bor midt i den storslåede vestjyske natur tæt ved havet. Min inspiration Naturen, havet og de åbne vidder

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin juni 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Marie Kruses Skole, gymnasiet Stx Billedkunst

Læs mere

Klart på vej - til en bedre læsning

Klart på vej - til en bedre læsning FORLAG Lærerguide til LÆSEKORT Klart på vej - til en bedre læsning Af Rie Borre INTRODUKTION Denne vejledning er udarbejdet til dig, der gerne vil gøre din undervisning mere konkret og håndgribelig for

Læs mere

METODESAMLING TIL ELEVER

METODESAMLING TIL ELEVER METODESAMLING TIL ELEVER I dette materiale kan I finde forskellige metoder til at arbejde med kreativitet og innovation i forbindelse med den obligatoriske projektopgave. Metoderne kan hjælpe jer til:

Læs mere

MANGOEN. Et undervisningsforløb

MANGOEN. Et undervisningsforløb MANGOEN Et undervisningsforløb Udarbejdet af: Maria Wulff Christiansen, Anne Borg Jensen, Maria Buch Jensen og Mikkel Dresen. Hvorfor er emnet relevant? I Danmark har der gennem tiden været en tradition

Læs mere

Lærervejledning til Fanget

Lærervejledning til Fanget Lærervejledning til Fanget En udstilling med værker af den danske samtidskunstner John Kørner Målgruppe: mellemtrinnet Baggrundsinformation om udstillingen John Kørner - Fanget 04.05.13-22.09-13 Problemerne

Læs mere

Projektet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisning.

Projektet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisning. Brugervejledning Kære bruger Her præsenteres et filmisk casebaseret undervisningsmateriale om mobning og trivsel i skolen. De to film er blevet til på baggrund af virkelige historier og hændelser, som

Læs mere

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013 En lærerguide ENTROPIA - en soloudstilling med Marianne Jørgensen 13. april 19. maj 2013 Introduktion I perioden 13. april til 19. maj 2013 kan du og din klasse opleve udstillingen ENTROPIA en soloudstilling

Læs mere

Anna Ancher. - en usædvanlig kvinde. Høstarbejdere, 1905. Anna Ancher. 2009 www.skagensmuseum.dk

Anna Ancher. - en usædvanlig kvinde. Høstarbejdere, 1905. Anna Ancher. 2009 www.skagensmuseum.dk Anna Ancher - en usædvanlig kvinde Høstarbejdere, 1905. Anna Ancher. Undervisningsmateriale for 7.-10. klasse 2009 www.skagensmuseum.dk Spørgsmål Kender du nogle usædvanlige kvinder fra nutiden? Hvem?

Læs mere

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Kunstskolen

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Kunstskolen Roskilde Ungdomsskole Fælles mål og læseplan for valgfaget Kunstskolen November 2014 Kunstskolen Formålet med undervisningen er, at eleverne tilegner sig kompetencer i billedkommunikation og i billedanalyse

Læs mere

6. - 10. klasse. Opgaveark ...

6. - 10. klasse. Opgaveark ... Interiør, ung kvinde set fra ryggen, 1904. Randers Kunstmuseum 6. - 10. klasse Kunst kan udtrykke forskellige følelser og sætte følelser i gang hos beskueren. Det kan ske gennem komposition, figurers kropssprog,

Læs mere

KOM I GANG MED AT MALE

KOM I GANG MED AT MALE KOM I GANG MED AT MALE Maleguide af Emelia Regitse Edelsøe Ind hol d Introduktion til maleri Forord...4-5 Sådan kommer du i gang Trin 1: Procesbog...6-7 Trin 2: Hvilke materialer kan jeg bruge?... 8-9

Læs mere

Min far og Vrede mand. Introduktion til undervisningsmaterialet. Min far og Vrede mand

Min far og Vrede mand. Introduktion til undervisningsmaterialet. Min far og Vrede mand Introduktion til undervisningsmaterialet Min far og Vrede mand 1 Undervisningsmateriale til Min Far og Vrede Mand Kære lærer. Dette undervisningsmateriale er tiltænkt til brug i danskundervisningen i indskolingen.

Læs mere

DONORBARN I SKOLE. Inspiration til forældre. Storkklinik og European Sperm Bank

DONORBARN I SKOLE. Inspiration til forældre. Storkklinik og European Sperm Bank DONORBARN I SKOLE Inspiration til forældre KÆRE FORÆLDER Vi ønsker med dette materiale at give inspiration til dig, som har et donorbarn, der starter i skole. Mangfoldigheden i familier med donorbørn er

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling

Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling Omkring 150 gæster indfandt sig til fernisering og åbningsarrangement på Efterårsudstillingen på Hirtshals Fyr. Kunstudvalget

Læs mere

ind i historien 3. k l a s s e

ind i historien 3. k l a s s e find ind i historien 3. k l a s s e»find Ind i Historien, 3.-5. klasse«udgør sammen med historiesystemet for de ældste klassetrin»ind i Historien Danmark og Verden, 6.-8. klasse«og»ind i Historien Danmark

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3 REBECCA HANSSON BABYTEGN Forlaget BabySigning 3 FORORD Da jeg i 2009 blev mor for første gang, blev jeg introduceret til babytegn. Vi brugte det flittigt med vores datter, og da hun var et 1 år, brugte

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Mini-guide til Den Gode Fortælling

Mini-guide til Den Gode Fortælling Mini-guide til Den Gode Fortælling version 1.0 maj 2012 Storytelling er et power- redskab, hvad enten du vil nå ud til nye donorer, styrke relationen til loyale støtter, rekruttere frivillige eller simpelthen

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

De unge kunstnere gider ikke politik - UgebrevetA4.dk 28-10-2015 22:00:45

De unge kunstnere gider ikke politik - UgebrevetA4.dk 28-10-2015 22:00:45 POLITISK KUNST De unge kunstnere gider ikke politik Af Mette Trudsø Susanne Sayers Torsdag den 29. oktober 2015, 05:00 Del: Den samfundskritiske kunst står svagt blandt yngre billedkunstnere, siger en

Læs mere

Kom godt fra start. - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen. Dorthe Holm

Kom godt fra start. - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen. Dorthe Holm Kom godt fra start - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen Dorthe Holm Tekst: Dorthe Holm, pædagogisk vejleder, børnehaveklasseleder v/ Centerklasserne Højvangskolen, d.holm@pc.dk

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Værnær AfAnniThus hol t Mål gr uppe: 7. 9. k l as s e Vær nær! Tekster i arbejdet: Ispigen fra Ispigen og andre fortællinger af Bent Haller. Det er ikke nemt fra De andre af Anna Grue Målgruppe 7.-9. klasse

Læs mere

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3 REBECCA HANSSON BABYTEGN Forlaget BabySigning 3 FORORD Da jeg i 2009 blev mor for første gang, blev jeg introduceret til babytegn. Vi brugte det flittigt med vores datter, og da hun var et 1 år, brugte

Læs mere

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG EN E-BOG FRA MIG TIL DIG 8 GYLDNE GENVEJE TIL MERE ALENETID UDEN DÅRLIG SAMVITTIGHED. Apropos børn, så har vi sammen smukke Aia på 6 år, charmerende Villads på 3 år og bedårende Vega på 1 år. 3 verdensstjerner

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, en planche, ugeplanerne, dokumentationsmapperne samt Barnet bog, der alt sammen er placeret i vores fællesrum, hvori

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET

LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET PÅ SPORET AF KUNSTEN OVERORDNET INTRODUKTION På sporet af Kunsten er et digitalt oplevelses- og undervisningskoncept, hvor eleverne

Læs mere

Mit Danmark. Agnethe Maagaard. Mine rødder. Min inspiration. Min amerikanske drøm...

Mit Danmark. Agnethe Maagaard. Mine rødder. Min inspiration. Min amerikanske drøm... A g n e t h e M a a g a a r d g l a s v æ r k Mit Danmark Mine rødder Jeg er født, opvokset og bor midt i den storslåede vestjyske natur tæt ved havet. Min inspiration Naturen, havet og de åbne vidder

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

UDSKOLINGEN / VENSKABER

UDSKOLINGEN / VENSKABER EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN UDSKOLINGEN / VENSKABER Lærervejledning Venskaber. Indhold og formål: Venskaber behandler elevernes egne venskabsrelationer perspektiveret

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere

Rudersdal Bibliotekerne - Hovedbiblioteket i Birkerød. Kunst i Birkerød Salen

Rudersdal Bibliotekerne - Hovedbiblioteket i Birkerød. Kunst i Birkerød Salen Rudersdal Bibliotekerne - Hovedbiblioteket i Birkerød Kunst i Birkerød Salen Rudersdal Bibliotekerne, 2007 Tekst og layout: Torben Wilhelmsen Kilder: Weilbachs Kunstnerleksikon / Kunstindeks Danmark. Pedersen,

Læs mere

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder:

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder: Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1 Deltager af personalet: Antal børn og alder: Udarbejdelse af skema dato: Karina, Özlem, Karin, Sadjida og Mette 11 børn i alderen 2-3 år

Læs mere