Notat om vinterdæk på biler

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat om vinterdæk på biler"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat Sagsnr. TS Dato 28. august 2015 Notat om vinterdæk på biler Dette notat er en opdatering af Trafikstyrelsens notat af 15. november Opdateringen vedrører oplysninger om den tyske model, herunder overholdelse og kontrolforanstaltninger, oplysninger om FDMs målinger på vinterdæk og oplysninger om EU-projekt om behov for nye dækregler. Hvad er vinterdæk Ifølge de internationale regler (EU og ECE) skal dæk, som fabrikanten ønsker markedsført som vinterdæk, mærkes M+S (mud and snow). Hvis dækket derudover er mærket med et symbol med tre bjergtinder og et snekrystal ( sne. ), opfylder dækket nogle præstationskrav målt på Personbildæk mærket med symbolet skal have mindst 7% bedre vejgreb end et almindeligt referencedæk. Lastbildæk mærket med symbolet skal have mindst 25% bedre vejgreb end et almindeligt referencedæk. I Sverige opererer myndighederne med en positivliste over vinterdæk til personbiler. Nogle af positivlistens vinterdæk betegner FDM dog som farlige at anvende. Som forbruger kan der for personbildæk søges sammenlignende information om vinterdækkenes egenskaber ved at læse en eller flere af de mange og omfattende test af vinterdæk, som typisk bringes af biltidsskrifter, aviser og forbrugerorganisationer lige op til vintersæsonen. Dækvalget kan med fordel foretages ud fra disse test, så de gode vinterdæk vælges fremfor de dårlige, som direkte frarådes i testen. Dæk, som sælges i EU, skal desuden for at understøtte forbrugerens valg være forsynet med en etiket, som angiver 1) vejgreb på våd vej, 2) rullemodstand og 3) dækstøj. Side 1 (13)

2 Argumenter om vinterdæk For vinterdæk: Bilen kan sætte hurtigere i gang på sne- eller isbelagt vejbane og kan måske komme op ad en bakke, som det ellers ikke er mulig at forcere. Vinterdæk mindsker bilens bremselængde, forbedrer sidestabiliteten og kurvekørslen på sne- og/eller is-belagt vejbane ved en given hastighed. Dækbranchen oplyser, at almindelige dæks bremseegenskaber forværres i takt med udetemperaturens fald, og at der er et balancepunkt omkring 7 grader celsius, der giver vinterdæk en voksende fordel under denne temperatur. Trafik- og Byggestyrelsen har dog ikke kunnet få dokumentation for at der skulle være et balancepunkt ved netop 7 graders celcius med hensyn til vejgrebet. Imod vinterdæk: Trafik- og Byggestyrelsen har kendskab til målinger, som viser, at vinterdæk som oftest har dårligere vejgreb også på veje med helt lave temperaturer, så længe der ikke er tale om sne/is. Vinterdæk øger generelt bilers bremselængde både på våd og på tør vejbane. Udenlandske biltidsskrifters målinger af dæks bremseevne Personbildæk: Mere end 80 testmålinger tilsammen - foretaget i 2013 og i 2014 af flere udenlandske biltidsskrifter - på vinterdæk og almindelige dæk fra mange forskellige dækfabrikanter viser ved sammenligning, at vinterdæk på våd vej i gennemsnit bremser 18-37% dårligere end tilsvarende almindelige dæk. Spredningen er væsentligt større, men tendensen er som sagt den samme. Vinterdæk er dårligere end almindelige dæk til at bremse på våd vej. På tør vej er forskellen endnu større. Våde veje er de hyppigst forekommende i Danmark om vinteren og det skyldes den udbredte anvendelse af salt i snebekæmpelsen. Salten omdanner sne og is til vand. Oktober-udgaven 2014 af det tyske biltidsskrift Auto motor und sport indeholder en test af 19 forskellige fabrikater vinterdæk af samme størrelse. Det er Trafik- og Byggestyrelsens opfattelse, at de valgte dækfabrikaterne hører til i den bedste halvdel af vinterdækmarkedet. Testene er gennemført med samme personbil på henholdsvis sne, våd vej og tør vej. Side 2 (13)

3 Ved maksimale nedbremsninger fra 80 km/t opnås i gennemsnit decelerationer på våd vej på 6,6 m/s 2. En test i februar-udgaven 2014 fra samme biltidsskrift af 15 forskellige fabrikater almindelige dæk med samme størrelse og maksimale nedbremsninger fra 100 km/t viste en gennemsnitlig deceleration på våd vej på 8,0 m/s 2. Sammenligning af middeldecelerationen for bremsning på våd vej med vinterdækkene (6,6 m/s 2 ) og med almindelige dæk (8,0 m/s 2 ) viser således, at vinterdækkene bremser 18% dårligere på våd vej end sommerdækkene. En tilsvarende tendens vil man se for maksimalbremsning på tør vej. Lastbil- og busdæk: Lastbil- og bustidsskrifterne har ikke tradition for at udføre egentlige dæktests. Det nævnes dog i en større artikel i Lastauto Omnibus, november 2010, om vinterdæk til tunge køretøjer, at et konkret vinterdæk har op til 20 pct. bedre trækkraft på glat vej (dækfirmaet Continental). Der opgives ikke andre tal for dækkenes egenskaber. I en specialartikel Nutzfahrzeug-bereifung im Winter (Verkehrs- Rundschau Ekstra, nr. 38, 2010) fremgår det, at almindelige dæk grundlæggende er egnede til kørsel i almindelige milde vintre. Kun ved fuldt snedække er vinterdæk relevante og kun på drivakslen. Under ekstreme forhold kan vinterdæk komme på tale til forakslen (dækfirmaet Michelin). Der oplyses ingen tal for dækkenes egenskaber. Det svenske Väg- och Trafikinstitutets målinger Et større studie fra det svenske Väg- och Trafikinstitutet, Bussars Trafiksäkerhet Vintertid, VTI Rapport nævner, at vejgrebsstudier ikke viser nogen større forskel på almindelige dæk og vinterdæk på is. Statens Väg- och Transportforskningsinstitut VTI udførte i marts 2012 friktionsmålinger med dæk til tunge køretøjer på fastkørt sne og fandt, at vinterdæk havde ca. 20% bedre trækkraft end almindelige dæk. Der forekommer dog variationer afhængig af, om der er tale om dyb nysne eller fastkørt sne. På blødere og dybere nysne kunne trækkraften være op til 65% bedre. Målingerne blev udført med nye, fuldmønstrede dæk. Danske målinger ved dækdemonstration den 18. april 2012 To ens personbiler, den ene med gode vinterdæk og den anden med gode almindelige dæk (begge fra samme fabrikant) fuldbremser samtidigt fra samme hastighed på 60 km/t, men standser forskelligt. Side 3 (13)

4 På våd epoxy (svarer nogenlunde til is og glat, fastkørt sne): Bilen med vinterdæk standser på 40 meter, og den med almindelige dæk standser på 60 meter, hvilket betyder 33% bedre bremseevne med vinterdæk. På tør asfalt: Bilen med almindelige dæk standser på 17 meter, og bilen med vinterdæk standser på 22 meter, hvilket betyder 29% dårligere bremseevne med vinterdæk. TV2 Lorry filmede de to målinger, som kan ses på: FDMs målinger FDM har udarbejdet rapporten Vinterdæk på personbiler i Danmark dateret april 2014 og et supplerende notat dateret maj 2014 med titlen Uddybende kommentarer om udførelse af bremsemålinger ifm. FDMs rapport fra maj FDM skriver i rapportens sammenfatning: For at kortlægge forskellen ved kørsel med sommer- og vinterdæk på personbiler i typisk dansk vinterklima har FDM målt bremselængder på en typisk dansk landevej. Målingerne er foretaget med fire personbiler med to typer sommerdæk og to typer tilsvarende vinterdæk ved tre typiske vejrtyper: Temperaturer mellem 0 og -5 C, temperaturer mellem 0 og +5 C samt temperaturer over +5 C. Der er desuden foretaget målinger på snedækket vej. FDM skriver i afsnittet resultater: Resultaterne viser, at vinterdæk generelt sikrer kortere bremselængder, jo mindre friktion der er til rådighed, hvilket typisk gælder ved kørsel i vinterføre med fugt og sjap. På egentlig snedækkede veje sikrer vinterdæk markant kortere bremselængder end sommerdæk. På tørre veje med høj temperatur har sommerdæk en marginalt kortere bremselængde end vinterdæk. Rapporten konkluderer, at der ikke er direkte sammenhæng mellem temperatur og bremselængder, men at det derimod er selve friktionsforholdene, der er afgørende for bremselængderne på sommer- og vinterdæk. På den baggrund anbefales det, at man altid kører med vinterdæk i vinterføre med lav friktion, dvs. på sne- og isdækkede veje samt på våde vinterveje uanset temperaturen. Dette er i praksis en anbefaling af brug af vinterdæk i vinterperioden i Danmark i lighed med vore nabolande. Side 4 (13)

5 FDM oplyser i rapporten, at undersøgelsen hviler på test af to fabrikater af almindelige dæk henholdsvis vinterdæk på to forskellige biler. Trafik- og Byggestyrelsen bemærker, at de testede dækfabrikater hører til blandt de bedste og dyreste på markedet ( premium brands ). Målingen på disse to dækfabrikater viser, at i fugtigt føre bremser de almindelige dæk og vinterdækkene tilnærmelsesvis ens på den pågældende vejstrækning. Trafik- og Byggestyrelsen er enig i, at der findes kombinationer af dæk og vejoverflader, hvor bremselængden er stort set ens for almindelige dæk og for vinterdæk på våd vej. Trafik- og Byggestyrelsen konstaterer, at måleresultaterne også viser, at bremselængden på tør vej - selv med anvendelse af dækfabrikater blandt de bedste på markedet - vil være mellem 6 og 16% længere med vinterdæk end med almindelige dæk. Test af to dækfabrikater på én type vejoverflade er ikke meget. FDMs test kan derfor ikke stå alene, når egenskaberne af det brede udsnit af fabrikater, som findes på markedet, skal vurderes. AutoBilds målinger på våd vej for 50 forskellige dækfabrikater Det tyske biltidsskrift AutoBild har i nummeret fra 2. oktober 2014 testet 50 forskellige fabrikater af vinterdæk. Resultaterne viste, at der var stor spredning på resultaterne. Bremselængden fra 80 km/t på våd vej varierede fra 36 meter for de bedste vinterdæk og op til 53 meter for de dårligste. Variationen i bremselængde udgjorde således 17 meter. Der blev også som reference målt på et enkelt almindeligt dæk, som havde en bremselængde på 36 meter. Denne test viser, at der er stor forskel på bremseevnen for e- godkendte vinterdæk, som kan købes på markedet. Resultaterne viser også, at de bedste vinterdæk kan have lige så god bremseevne på våd vej som almindelige dæk, og at de dårligste vinterdæk kan have op til 47% længere bremselængde på våd vej. Helårsdæk En del dækfabrikanter producerer dæk, som markedsføres under betegnelsen helårsdæk. Eksempler herpå er GoodYear Vector, Bridgestone Alle Weather Control, Falken Euro All Season, Hankook Optimo 4S, Klebér Quadraxer, Uniroyal All Season Expert mv. Senest har Michelin lanceret dækket Cross Climate, som både skulle have godt vejgreb på våd og tør vej svarende til et almindeligt dæk samt godt vejgreb på glat vej svarende til et vinterdæk. Michelin henviser til testresultater fra den tyske prøvningsinstitution TÜV. Side 5 (13)

6 FDMs Motor bragte i nr. 5/2015 en artikel med teksten Nyt dæk giver alle andre baghjul. Michelin har knækket nødden og introducerer nu et dæk, der er lige så godt som sommerdæk om sommeren og som vinterdæk om vinteren. Det lyder for godt til at være sandt, men Motor har prøvet det, og det ser lovende ud.man får altså det bedste fra begge verdener i dette dæk. Busuheld i januar måned 2014 Den 17. januar 2014 og ca. en uge frem var der ret kraftigt snefald og snefygning i Nordjylland. Det bevirkede, at flere busser og et lastvogntog skred af vejen. Der var ingen personskade. Uheldene gav anledning til en del medieomtale og diskussion om behov for lovgivning om vinterdæk. Da uheldene ikke gav anledning til personskade, er de nærmere omstændigheder ved uheldene imidlertid helt efter reglerne - ikke blevet klarlagt af politiet. Et af uheldene påkaldte sig dog nærmere interesse: En rutebus skred i grøften på en åben landevejsstrækning nord for Ålborg. Det blev i et landsdækkende medie (TV2 Nyheder) gjort gældende, at bussen burde have haft vinterdæk monteret. Busselskabet dokumenterede, at bussen var forsynet med vinterdæk, og det pågældende medie bragte et dementi dagen efter. Bussen havde en sort boks monteret, og udskrifter herfra viste, at hastigheden i forbindelse med uheldet havde været relativt beskeden ca. 50 km/t. Målingerne af den langsgående og den tværgående acceleration viste, at der hverken var foretaget undvige- eller bremsemanøvrer forud for uheldet. Der er således grund til at antage, at uheldet skete på grund af den meget kraftige tværgående blæst i kombination med, at bussen i det usædvanlig glatte føre - på trods af vinterdækkene - ikke havde tilstrækkeligt vejgreb til at holde kursen. Undersøgelse af behov for nye EU-regler EU Kommissionen har efter udbud anmodet det hollandske forskningslaboratorium TNO om at undersøge, om der er behov for at ændre de europæiske regler om dæk. TNO har foretaget en offentlig høring og har den 10. juni 2014 under ledelse af EU Kommissionen holdt møde med interessenter (dækindustrien) og med regeringsrepræsentanter. Ved mødet var Trafikstyrelsen og Dækimportørforeningen repræsenteret. Af TNOs endelige rapport, som forelå den 18. december 2014, fremgår følgende vedrørende vurderingen af spørgsmålet om obligatorisk brug af vinterdæk: Indførelse af harmoniserede regler om obligatorisk brug af vinterdæk i EU vurderes ikke at være omkostningseffektiv, idet Side 6 (13)

7 omkostningerne forventes at overstige de indvundne fordele: Benefit/cost brøken beregnes til mellem 0,33 og 0,44. Eventuel indførelse af krav om vinterdæk overlades bedst til nationalstaterne på grund af varierende klimatisk forhold. Omkring halvdelen af EU-landene har varierende lovkrav om brug af vinterdæk, og den anden halvdel har ingen krav om brug af vinterdæk. Uheldsstatistik Den generelle uheldsstatistik i Danmark viser, at antallet af trafikulykker på vej er markant lavere i perioder med betydeligt snefald. Vejdirektoratet har foretaget et udtræk af uheldsstatistikken for årene Tallene viser, at der i vintermånederne december, januar og februar gennemsnitlig sker 32% færre personskadeuheld i forhold til de øvrige måneder. Ses der på både personskade- og materielskadeulykker, skete der i gennemsnit 19% færre ulykker i vintermånederne i forhold til de øvrige måneder. I vintermånederne skete ¾ af ulykkerne på våde og tørre veje, og mere end 70% af ulykkerne medførte kun materiel skade. Rådet for Sikker Trafik og Vejdirektoratet begrunder nedgangen i ulykkesantallet med, at trafikken afvikles med lavere hastigheder, og at trafikanterne udviser en mere opmærksom og forsigtig adfærd i vinterføre. Danske statistikker for vejulykker viser således, at der ikke sker flere eller alvorligere vejuheld, når det er vintervejr. Uheldsstatistikken peger således ikke på et behov for en regulering af området. Lige omkring tidspunktet, hvor frostvejret indtræder, kan der dog være tale om en mindre stigning i antallet af ulykker. Dette skyldes, at bilisterne overraskes af pludseligt opståede glatte vejstrækninger særligt på broer og i skove. Fremkommelighed Som nævnt i afsnittet argumenter om vinterdæk kan en bil sætte hurtigere i gang på sne- eller isbelagt vejbane og kan måske komme op ad en bakke, som det ellers ikke er mulig at forcere under disse forhold. Det nævnes undertiden, at biler uden vinterdæk er skyld i kødannelse ved pludseligt, kraftigt snefald. Der er Trafik- og Byggestyrelsen bekendt ingen undersøgelser, som kan belyse, om det faktisk er tilfældet, eller hvad omfanget i givet fald er. For busselskaber kan det være af betydning for bedre opretholdelse af køreplanen at anvende egentlige vinterdæk de dage om året, hvor der forekommer pludseligt, kraftigt snefald. Ved de faste stoppesteder fo- Side 7 (13)

8 rekommer det, at sneen bliver komprimeret til is, hvilket kan vanskeliggøre igangsætning og opbremsning ved stoppestederne. Hvis det, ud fra en helhedsvurdering af serviceforbedringen i forhold til omkostningerne, ønskes, kan de regionale trafikselskaber stille særlige krav om særligt egnede dæk i glat føre som vilkår i forbindelse med udbud af buskørslen. Hvis man vil stille krav om vinterdæk på baggrund af ønsket om fremkommelighed, bør man kende såvel de øgede omkostninger for borgerne ved kørsel med vinterdæk samt de beregnede mindre omkostninger som følge af den bedre fremkommelighed. Manglende data gør det i praksis vanskeligt at bestemme de nævnte omkostninger. Et generelt krav om anvendelse af vinterdæk vil medføre øgede omkostninger for kommuner og regioner, der derfor må antages at kræve kompensation herfor (DUT). Det vil dreje sig om forøgelse af regionernes udgifter til rutebuskørsel og kommunernes udgifter til hjemmehjælperbiler mv. Havarikommissionens rapport om ulykker på landeveje Havarikommissionens rapport nr. 7, 2011 indeholder dybdeanalyse af 30 ulykker med køretøjer på landeveje med alvorlige personskader til følge, hvoraf tre af ulykkerne (med fire biler involveret) skete på veje med sne og is og alle tre med almindelige personbiler med almindelige dæk (sommerdæk). I rapportdelen, 10.3 Køretøjer, anfører Havarikommissionen, at: I undersøgelsen indgår fire køretøjer med almindelige dæk, der forulykkede på is- eller sneglat vej. Havde føreren tilpasset hastigheden til dækvalget kunne ulykkerne have været undgået. Men ulykkerne var heller ikke sket, hvis bilerne havde været forsynet med vinterdæk (mærket med M+S). Omvendt er der en enkelt ulykke, hvor HVU vurderer, at brugen af vinterdæk på en vej uden sne eller is fik afgørende negativ indflydelse. Undersøgelsen af landevejsulykkerne har i øvrigt ikke givet mulighed for at bedømme, i hvor stort omfang brug af vinterdæk har negativ virkning på sikkerheden under forhold, hvor der ikke er sne eller is. Med andre ord har HVU kendskab til tre ulykker, hvor vinterdæk ville have hjulpet og én ulykke, hvor vinterdæk forværrede uheldet. For høj hastighed var i alle tilfælde afgørende for, at uheldene skete. Frivillig brug af vinterdæk i Danmark Dækbranchens fællesråd gennemfører årligt optællinger af personbilers dækmontering på parkeringspladser mange steder i Danmark. Optællingen på omkring 4500 personbiler i januar 2015 viste, at 85% af bilerne havde vinterdæk monteret. Til orientering viste de tidligere Side 8 (13)

9 års tællinger, at i 2014 havde 84% og i 2013 havde 86% af personbilerne vinterdæk monteret. Dækbranchens fællesråd foretog ligeledes en optælling i juni 2015 på knapt 4000 personbiler i Danmark, og tællingen viste, at selv midt på sommeren var 18% af bilerne monteret med vinterdæk. Tallene for tidligere års tællinger var til sammenligning 17% for 2014 og 15% for Som nævnt under målinger, er det under alle omstændigheder sikkerhedsmæssigt uheldigt at køre med vinterdæk om sommeren. Krav om brug af vinterdæk i Norge, Sverige og Tyskland I Norge: Personbiler: I perioden 1. november til og med mandag efter 2. påskedag (i 2014 til og med 28. april) er der krav om minimum 3 mm mønsterdybde. Uden for perioden er kravet mindst 1,6 mm mønsterdybde. Bilen må ikke bruges uden et tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Dette vejgreb kan opnås med vinterdæk, snekæder eller lignende. Der er således ikke et specifikt krav om brug af vinterdæk for personbiler i Norge. Busser og lastbiler: I perioden nævnt ovenfor er der krav om minimum 5 mm mønsterdybde. Uden for perioden er kravet mindst 1,6 mm mønsterdybde. I perioden 15. november til 31. marts skal lastbiler, busser og påhængskøretøjer dertil have vinterdæk på alle aksler. Dækket skal enten være M+S-mærket eller være mærket medet symbol med tre bjergtinder og et snekrystal ( ). I Sverige: Personbiler: I perioden 1. december til og med 31. marts er der krav om vinterdæk og krav om mindst 3 mm mønsterdybde, når det er vintervejr (med sne, is, snesjap eller frost på vejen). Politiet afgør, om der er tale om vintervejr på kontrolstedet. Udover et krav om M+S-mærkning skal dækket også være omfattet af en særlig svensk positivliste for vinterdæk eller være mærket med et symbol med tre bjergtinder og et snekrystal ( ). Busser og lastbiler: I perioden nævnt ovenfor er der krav om vinterdæk på drivhjulene og et krav om mindst 5 mm mønsterdybde på alle dæk, når det er vintervejr (med sne, is, snesjap eller frost på vejen). Side 9 (13)

10 Lastbiler og busser har i Sverige yderligere muligheder for lovligt at køre med almindelige dæk forsynet med snekæder eller lignende. Mærkningskravene nævnt ovenfor gælder også for vinterdæk til busser og lastbiler. I Tyskland: I Tyskland skal biler have vinterdæk på alle hjul, hvis der er is, sne, snesjap eller rim på vejen, dog skal lastbiler og busser kun have vinterdæk på drivhjulene. Som vinterdæk anses M+S mærkede dæk. Politiet afgør, om der er tale om vintervejr på kontrolstedet. Efterlevelse og politikontrol: Trafikstyrelsen har i 2014 rettet henvendelse til Bundesanstalt für Strassenwesen, BASt i Tyskland (forskningsinstitution for bl.a. trafiksikkerhed) om de tyske regler for brug af vinterdæk og erfaringerne med reglerne. BASt oplyser, at ca. 90% af personbilerne i Tyskland efterlever kravene om vinterdæk (M+S mærkning) på alle hjul i vintervejr. Der findes ikke tal på varebilers efterlevelse af kravet. Lastbiler skal kun have M+S mærkede dæk på drivhjulene. BASt oplyser, at alle drivakseldæk til lastbiler er mærket med M+S, så der er ikke behov for dækudskiftninger på lastbilerne, når det tyske vintervejr indtræder. BASt oplyser desuden, at hvis politiet i Tyskland i vintervejr finder, at bilen ikke er forsynet med vinterdæk, er bødestraffen 40 euro (300 kr.). Hvis bilen blokerer for den øvrige trafik, er bødestraffen den dobbelte, og føreren får registreret 1 point i det centrale, tyske førerregister (et tysk point svarer til 1/6 af et dansk klip ) Ifølge BASt kontrollerer det tyske politi kun bilen for vinterdæk i forbindelse med ulykker. Kontrol på parkerede biler kan med lovens udformning ikke udløse en bødestraf. Den nationale dybdeanalyse af ulykker i Tyskland (GIDAS) har vist, at i ulykker i skete kun 22 ulykker på veje med vintervejr, og kun én af bilerne i de 22 ulykker havde sommerdæk. Desuden havde Tyskland 1417 ulykker om sommeren (april-oktober), hvor bilerne havde vinterdæk, men også 572 ulykker om vinteren (november-marts), hvor bilerne havde sommerdæk, men hvor det ikke var vintervejr. Vinterdækkrav i andre EU-lande Ifølge TNOs undersøgelser har som nævnt ca. halvdelen af medlemsstaterne i EU en eller anden form for regler om brug af vinterdæk. I følgende 13 EU-lande er der, som i Danmark, ikke fastsat regler om obligatorisk brug af vinterdæk: Side 10 (13)

11 Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Grækenland, Ungarn, Irland, Malta, Holland, Polen, Portugal, Spanien og Storbritannien. Side 11 (13)

12 Konklusion Der er ikke belæg for at antage, at et evt. krav om brug af vinterdæk i vinterperioden vil øge trafiksikkerheden. Derimod deler Trafik- og Byggestyrelsen også den almene opfattelse, at vinterdæk på bilerne øger fremkommeligheden på dage og steder med sneglatte eller isglatte veje. Der foreligger ikke viden om, i hvilket omfang en 100% brug af vinterdæk vil mindske kødannelser i glat føre. Den frivillige brug af vinterdæk er i forvejen meget stor, ca. 85% jf. de optællinger, som dækbranchens foretager på vilkårlige dage i vinterhalvåret. Dette skal ses i forhold til, at der i Tyskland alene er opnået 90% vinterdækbrug på dage med glat føre på trods af lovkrav. Der knytter sig en ikke uvæsentlig usikkerhed til procenttallene for brug af vinterdæk både i Tyskland og Danmark. Der er således i Danmark ad frivillighedens vej opnået stort set samme brug som ved lovgivning i Tyskland. Det kan tolkes som, at behovet for en regulering på området med et krav om vinterdæk ikke er ret stort. Indførelse af krav her i landet svarende til den tyske ordning vil formentlig ligeledes medføre, at politiet i praksis alene vil kunne udføre kontrol af forulykkede biler. Mange tunge køretøjer (og efter det oplyste alle lastbiler) har allerede M+S-mærkede dæk monteret på drivakslen. Når det kommer til ønsket om regulering af området, kan man dybest set dele interessenterne op i to grupper dækbranchen og bilisterne/bilejerne. Dækbranchen har udover intentioner om en forøgelse af trafiksikkerheden og fremkommeligheden også et naturligt ønske om forøgelse af omsætningen ved mersalg af vinterdæk og fælge, ved omskiftning to gange om året og ved opmagasineringen af henholdsvis sommer- og vinterdækkene. Naturligt er dækbranchen tilbageholdende med oplysninger til forbrugerne om vinterdæks dårligere bremseegenskaber på våd og tør vej, samt en ringere slidstyrke. Bilisterne/bilejerne skal bekoste indkøb af vinterdæk evt. med fælge, montering af vinterdæk på bilen og sørge for opmagasinering af vinter-/sommerhjul, som ikke bruges. I store dele af vinterhalvåret, hvor vejen er våd eller tør, får man en falsk tryghed med vinterdæk, fordi bilen bremser dårligere end med almindelige dæk. Her vil man som bilist også skulle afpasse (reducere) hastigheden efter bilens dækmontering og ikke alene ud fra føret. Trafik- og Byggestyrelsen har udsendt en nyhedsinformation på hjemmesiden om dette. Det er dog Trafik- og Byggestyrelsens opfat- Side 12 (13)

13 telse, at der generelt køres med samme hastigheder på tørre veje, hvad enten bilen har vinterdæk eller almindelige dæk. For busselskaber kan det være af betydning for bedre overholdelse af køreplanen at anvende egentlige vinterdæk de dage om året, hvor der forekommer pludseligt, kraftigt snefald. Hvis der lokalt, ud fra en helhedsvurdering af serviceforbedringen i forhold til omkostningerne, konstateres et behov, kan de regionale trafikselskaber stille særlige krav om særligt egnede dæk i glat føre som vilkår i forbindelse med udbud af buskørslen i det pågældende område. Alt i alt er det således ikke hensynet til trafiksikkerheden, der kan begrunde et krav til vinterdæk, men måske hensynet til fremkommeligheden. Et generelt krav om anvendelse af vinterdæk vil medføre øgede omkostninger for kommuner og regioner (DUT). Side 13 (13)

Opgaven som fagstyrelse, rådgiver og myndighed på dækområdet

Opgaven som fagstyrelse, rådgiver og myndighed på dækområdet Opgaven som fagstyrelse, rådgiver og myndighed på dækområdet Trafikstyrelsen Center for Biler og Grøn Transport v/ bilinspektør Victor Hollnagel Dæktemadag onsdag den 24. september 2014 Teknologisk Institut,

Læs mere

Trafikudvalget 2010-11 TRU alm. del Svar på Spørgsmål 253 Offentligt

Trafikudvalget 2010-11 TRU alm. del Svar på Spørgsmål 253 Offentligt Trafikudvalget 2010-11 TRU alm. del Svar på Spørgsmål 253 Offentligt Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 3392 9100 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Redegørelse om eventuelt krav om vinterdæk

Læs mere

Færdselsstyrelsen Bilteknisk Afdeling

Færdselsstyrelsen Bilteknisk Afdeling S 3166 - Offentligt Færdselsstyrelsen Bilteknisk Afdeling Dato: 11. oktober 2007 J. nr.: FS316-000032 NOTAT om reglerne om vinterdæk i Sverige og Tyskland Baggrund Folketingsmedlem Jens Christian Lund

Læs mere

Mødets dagsorden blev godkendt, dog suppleret med et par spørgsmål tilføjet eventuelt.

Mødets dagsorden blev godkendt, dog suppleret med et par spørgsmål tilføjet eventuelt. REFERAT 18/03/2014 Møde i Chaufførkontaktudvalg Mødedato & tid: Tirsdag den 4. marts 2014 Sted: Nordjyllands Trafikselskab, John F. Kennedys Plads 1R, 3. sal, 9000 Aalborg Deltagere: Thor Symonds, Fårup

Læs mere

Vinterdæk på personbiler i Danmark

Vinterdæk på personbiler i Danmark April 2014 Vinterdæk på personbiler i Danmark Test af forskelle mellem sommer- og vinterdæk på danske veje i typisk dansk vinterklima. Sammenfatning For at kortlægge forskellen ved kørsel med sommer- og

Læs mere

Volker Nitz. Dækbranchens Fællesråd

Volker Nitz. Dækbranchens Fællesråd Volker Nitz Dækbranchens Fællesråd Vinterdæk lovgivningen NORDEN OG EUROPA NORGE Vinterdæk er lovpligtige i vintervejr (slud, sjap, islag, isslag, sne, is, rim m.v.). Min. tilladte mønsterdybde er 3 mm.

Læs mere

Vinterdæk lovgivning efter tysk model i Danmark:

Vinterdæk lovgivning efter tysk model i Danmark: Vinterdæk lovgivning efter tysk model i Danmark: Dæktestrapporter dokumenterer, at tysk model er optimal for Danmark v/søren Holten Jacobsen, chefinstruktør, FDM Sjællandsringen. FDM s dæktest Regler i

Læs mere

1. Beskrivelse af virkemidlerne (der er flere delelementer) Videreførsel af KørGrønt (kampagner om energieffektiv køreteknik

1. Beskrivelse af virkemidlerne (der er flere delelementer) Videreførsel af KørGrønt (kampagner om energieffektiv køreteknik Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 41 78 02 23 Fax 7221 8888 mhl@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Videreførelse af kampagner for KørGrønt og energimærkning for biler, kampagner

Læs mere

Julehandlens betydning for detailhandlen

Julehandlens betydning for detailhandlen 18. december 2 Julehandlens betydning for detailhandlen Af Michael Drescher og Søren Kühl Andersen Julehandlen er i fuld gang, og for flere brancher er julehandlen den vigtigste periode i løbet af året.

Læs mere

2013/14 SIKKERT & LÆKKERT VINTERTILBEHØR

2013/14 SIKKERT & LÆKKERT VINTERTILBEHØR 2013/14 SIKKERT & LÆKKERT VINTERTILBEHØR Aygo Bridgestone LM30 155/65TR14 452238 PZ419-90690-ZB 4.995,- Aygo Firestone Winterhawk 2 Evo 155/65TR14 452239 PZ419-90690-ZB 4.495,- Yaris Bridgestone LM30 175/65TR15

Læs mere

Er dine dæk klar til vinterføret?

Er dine dæk klar til vinterføret? TEST & TEKNIK Vinterdæktest Inden længe skal vi sætte vinterdæk på bilen, hvis vi vil køre sikkert hver dag i vinteren. Motor har testet vinterdæk i to størrelser, og selvom de ligner hinanden ved første

Læs mere

BLIZZAK LM30 BLIZZAK LM32. Winterhawk 3 NYHED

BLIZZAK LM30 BLIZZAK LM32. Winterhawk 3 NYHED Blødere gummi bevarer sikre egenskaber på kolde veje Robust konstruktion sikrer nøjagtige styreegenskaber Mange lameller giver enestående greb på sne og is BLIZZAK LM30 Mønster med lange tværgående riller

Læs mere

2013/14 SIKKERT & LÆKKERT VINTERTILBEHØR

2013/14 SIKKERT & LÆKKERT VINTERTILBEHØR 2013/14 SIKKERT & LÆKKERT VINTERTILBEHØR Design 54 Mazda2 2007-2010 Bridgestone LM30 175/65TR14 443423 Stålfælg 5.495,- Mazda2 2007-2010 Firestone Winterhawk 2 Evo 175/65TR14 451867 Stålfælg 4.995,- Mazda2

Læs mere

Hastighed og uheldsrisiko i kryds

Hastighed og uheldsrisiko i kryds Trafiksikkerhed og Miljø Hastighed og uheldsrisiko i kryds Trafikdage på AUC 1996 Paper af: Civ. ing. Poul Greibe og Civ. ing. Michael Aakjer Nielsen Vejdirektoratet Trafiksikkerhed og Miljø Tel: 33 93

Læs mere

Volker Nitz Dækbranchen Danmark

Volker Nitz Dækbranchen Danmark Volker Nitz Dækbranchen Danmark En verden i forandring eller??? Den halve sandhed Opsummering af året 2015 Kilde Opgørelserne bygger på de informationer vi har modtaget i Vejdirektoratets ulykkesregister

Læs mere

Vinterdækhøringen - processen indtil nu. Dækbranchens temadag onsdag den 28. september 2011

Vinterdækhøringen - processen indtil nu. Dækbranchens temadag onsdag den 28. september 2011 Vinterdækhøringen - processen indtil nu Dækbranchens temadag onsdag den 28. september 2011 Trafikstyrelsen - Trafikstyrelsen er en styrelse under Transportministeriet med ansvar og opgaver på tværs af

Læs mere

Rådet for Større Dæksikkerhed. Volker Nitz

Rådet for Større Dæksikkerhed. Volker Nitz Rådet for Større Dæksikkerhed Volker Nitz Rådets medlemmer Erling Vestergaard Jensen, Bilinspektør, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter Jørgen Jørgensen, Afdelingsleder, FDM Peter Rytter, Konsulent,

Læs mere

Højresvingskampagne 2015

Højresvingskampagne 2015 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Højresvingskampagne 2015 Udviklingen i højresvingsulykker Helt overordnet er udviklingen

Læs mere

Gældende for udenlandske biler. Vinter M+S dæk

Gældende for udenlandske biler. Vinter M+S dæk Vinterudstyr til biler i Europa Belgien Land 1. november - 31. marts for pigdæk 1. oktober - 30. april for vinterdæk 90 km/t M-veje 60 km/t andre veje 50 i bebyggede områder på is ; anbefales ved is og

Læs mere

Perfekt vejgreb! Vinterdæk og komplethjul til din Mercedes.

Perfekt vejgreb! Vinterdæk og komplethjul til din Mercedes. Perfekt vejgreb! Vinterdæk og komplethjul til din Mercedes. Din Mercedes skal allerede have vinterdæk ved + 7 grader! Allerede ved temperaturer over nulpunktet skal du have monteret dine vinterhjul. Hvorfor?

Læs mere

Test: Her er ulemperne ved forkert dæktryk

Test: Her er ulemperne ved forkert dæktryk Test: Her er ulemperne ved forkert dæktryk Bilens fodtøj er din livsforsikring: Vi er samlet en håndfuld motorjournalister og dækfolk fra Norden på testbanen uden for Stockholm, og vi ved alle, at dækkenes

Læs mere

God stil til din bil.

God stil til din bil. 2014 God stil til din bil. FORD SERVICE ford.dk Sommer- og vinterhjul fra Bridgestone til din Ford FORD KA Ka Bridgestone T001 195/50HR15 1543873 454238 7.495,- Ka Bridgestone T001 195/50HR15 1543875 446580

Læs mere

Indhold. Side 2 af 14. Sammenfatning... 3. Baggrund... 4. Risici... 4. Mønsterdybde... 4. Lufttryk... 4. Vinterdæk i varm årstid...

Indhold. Side 2 af 14. Sammenfatning... 3. Baggrund... 4. Risici... 4. Mønsterdybde... 4. Lufttryk... 4. Vinterdæk i varm årstid... Resultat af dækrazzia september 2012 Side 2 af 14 Indhold Sammenfatning..................................... 3 Baggrund......................................... 4 Risici....................................

Læs mere

Anbefalinger Indkøb af busser og lastbiler

Anbefalinger Indkøb af busser og lastbiler Anbefalinger Indkøb af busser og lastbiler November 2011 Udgivet af Trafikstyrelsen November 2011 Grafisk tilrettelæggelse: grafiliokus.dk 3 Anbefalinger indkøb af busser og lastbiler Anbefalinger til

Læs mere

temaanalyse ulykker med unge teenagere 2001-2010

temaanalyse ulykker med unge teenagere 2001-2010 temaanalyse ulykker med unge teenagere 21-21 DATO: December 211 FOTO: Vejdirektoratet ISBN NR: 97887766417 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2 ulykker med unge teenagere 21-21 Dette notat handler

Læs mere

ARBEJDSANVISNING FOR GLATFØREBEKÆMPELSE KØREBANER

ARBEJDSANVISNING FOR GLATFØREBEKÆMPELSE KØREBANER ARBEJDSANVISNING FOR GLATFØREBEKÆMPELSE KØREBANER 1. GENERELT 1.1 Vej- og vejrforhold, der fører til udkald Glatføre opstår ved - nedkøling af våd vejbane til under 0 (hurtig opklaring, nye og sorte belægninger)

Læs mere

temaanalyse 2000-2009

temaanalyse 2000-2009 temaanalyse DRÆBTE I Norden -29 DATO: December 211 FOTO: Vejdirektoratet ISBN NR: 97887766554 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2 dræbte i norden -29 Dette notat handler om ulykker med dræbte

Læs mere

40.000 33.500 33.400 30.000 23.600 20.000. Danmark Finland Norge Sverige

40.000 33.500 33.400 30.000 23.600 20.000. Danmark Finland Norge Sverige Notat: DANMARK HAR DOBBELT SÅ HØJ SU SOM SVERIGE, FINLAND OG NORGE 01-06-2016 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé Den danske SU er den højeste

Læs mere

Udviklingen i antallet af naturgasdrevne køretøjer og naturgastankstationer i EU-landene

Udviklingen i antallet af naturgasdrevne køretøjer og naturgastankstationer i EU-landene DGC-notat 1/12 Udviklingen i antallet af naturgasdrevne køretøjer og naturgastankstationer i EU-landene Dansk Gasteknisk Center a/s har på anmodning fra HMN Naturgas undersøgt udviklingen i bestanden af

Læs mere

SE TRAFIK NOTAT NØRBYVEJ 2-1 VEJ I ÅBENT LAND. ETABLERING AF 2-1 VEJ.

SE TRAFIK NOTAT NØRBYVEJ 2-1 VEJ I ÅBENT LAND. ETABLERING AF 2-1 VEJ. SE TRAFIK NOTAT NØRBYVEJ 2-1 VEJ I ÅBENT LAND. ETABLERING AF 2-1 VEJ. SE Trafik 28. september 2015 Vangelystvej 10, 5250 Odense SV Tlf. 6160 7260 Mail: steen@setrafik.dk CVR-nr. 3492 6093 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om, at godskørsel for fremmed regning med varebiler omfattes af godskørselsloven m.v.

Forslag til folketingsbeslutning om, at godskørsel for fremmed regning med varebiler omfattes af godskørselsloven m.v. 2015/1 BSF 165 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 1. april 2016 af Christian Rabjerg Madsen (S) og Rasmus Prehn (S) Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.1.2010 KOM(2009)713 endelig RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET Overvågning af CO 2 -udledningerne fra fabriksnye personbiler i EU: data

Læs mere

Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006

Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006 N O T A T Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006 Kort før nytår offentliggjorde VisitDenmark rapporten Tre forretningsområder i dansk turisme Kystferie, Storbyferie og Mødeturisme, der for første

Læs mere

EU-DÆKLABEL 1. november 2012. Introduktion til EU-dæklabel

EU-DÆKLABEL 1. november 2012. Introduktion til EU-dæklabel EU-DÆKLABEL 1. november 2012 Hvorfor lave dækmærkning? Dæk yder et vigtigt bidrag til trafiksikkerheden og til den miljømæssige påvirkning ved vejtransport. Men alle dæk ikke tilbyder de samme egenskaber.

Læs mere

Undervisningsmateriale til AMU mål 48407. Traktor/påhængsredsk: Test og justering af bremser

Undervisningsmateriale til AMU mål 48407. Traktor/påhængsredsk: Test og justering af bremser Undervisningsmateriale til AMU mål 48407 Traktor/påhængsredsk: Test og justering af bremser 1 Indholdsfortegnelse. Regler for vognbremser Side 3. Brug af bremsetester Side 6. Bremsetester display Side

Læs mere

Notat vedr.: Foretræde for Teknisk Udvalg angående: Permanent ombygning af Oddervej

Notat vedr.: Foretræde for Teknisk Udvalg angående: Permanent ombygning af Oddervej Aarhus Kommune Att. Teknisk Udvalg Rådhuset 8100 Århus C Skåde, den 12. juni 2016 Notat vedr.: Foretræde for Teknisk Udvalg angående: Permanent ombygning af Oddervej Fremlæggelse mandag den 13. juni kl.

Læs mere

Resultat af Dækrazzia 2014

Resultat af Dækrazzia 2014 Resultat af Dækrazzia 2014 Rådet for Større Dæksikkerhed FDM Teknologisk Institut Fabrikantforeningen for Regummierede Dæk Rigspolitiet Dækimportørforeningen Dæk Specialisternes Landsforening Side 2 af

Læs mere

Om at være arbejdsløshedsforsikret i EØS og på Færøerne

Om at være arbejdsløshedsforsikret i EØS og på Færøerne Om at være arbejdsløshedsforsikret i EØS og på Færøerne Indholdsfortegnelse I denne pjece kan du læse om følgende: 1. Indledning om arbejde mv. i EØS og på Færøerne 2. Danske dagpenge, mens du søger arbejde

Læs mere

16-03-2011. Trafiksikkerhed for metro, letbane og busløsninger. Sagsnr. 2011-25529

16-03-2011. Trafiksikkerhed for metro, letbane og busløsninger. Sagsnr. 2011-25529 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT Trafiksikkerhed for metro, letbane og busløsninger Baggrund Metro, letbaner og busser har forskellige karakteristika i forhold trafiksikkerhed

Læs mere

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Juni 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Notatet viser: USA er gået fra at være det syvende til det tredje vigtigste marked for industrieksporten i perioden 1995 til 2001.

Læs mere

NÅR VEJRET SKIFTER UDEN VARSEL

NÅR VEJRET SKIFTER UDEN VARSEL NÅR VEJRET SKIFTER UDEN VARSEL Forstå, hvordan pludselige skift i vejret påvirker køreoplevelsen. EN RAPPORT FRA 2 RESUMÉ 4 Når godt vejr bliver til dårligt og dårligt vejr bliver værre 5 Vejrforhold i

Læs mere

Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI C. Version 3.07

Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI C. Version 3.07 Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI C Denne lærervejledning er udarbejdet i tilknytning til Færdselsstyrelsens bekendtgørelse af 11. juni 1996 om undervisningsplan for køreuddannelsen

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0001 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0001 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0001 Bilag 1 Offentligt Miljøteknologi J.nr. 001-03680 Ref. kaasm, fleba Den 6. februar 2011 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Udvikling i nye bilers EUtypegodkendte

Udvikling i nye bilers EUtypegodkendte Udvikling i nye bilers EUtypegodkendte forbrug Oktober 2015 3 brændstofforbrug 2014 Forord Indhold Forord 4 Udvikling i nye solgte biler 5 Energiklasser Udvikling af CO 2 -udledningen for nyregistrerede

Læs mere

Færdselsstyrelsen Bilteknisk Afdeling

Færdselsstyrelsen Bilteknisk Afdeling Færdselsstyrelsen Bilteknisk Afdeling Dato: 10. november 2006 J. nr.: 2005-5036-260 NOTAT Sommerdæks og vinterdæks bremseegenskaber ved lav temperatur mv., forskningsresultater og målinger. I dette notat

Læs mere

T ænk, hvis dette var et slogan som kunne blive udbredt, blive accepteret

T ænk, hvis dette var et slogan som kunne blive udbredt, blive accepteret Vinterdæk snart revet væk 4 Vinterdæk hjælper med at køre sikkert 6 Regummierede dæk bliver en mangelvare i efteråret 7 Ny montagelinje til Teknisk Service 8 Kommende biler ser fodgængere og bremser automatisk

Læs mere

Risiko i trafikken 2000-2007. Camilla Brems Kris Munch

Risiko i trafikken 2000-2007. Camilla Brems Kris Munch Risiko i trafikken 2000-2007 Camilla Brems Kris Munch November 2008 Risiko i trafikken 2000-2007 Rapport 2:2008 November 2008 Af Camilla Brems og Kris Munch Copyright: Udgivet af: Rekvireres hos: Hel eller

Læs mere

Referat Trafiksikkerhedsplan Følgegruppemøde

Referat Trafiksikkerhedsplan Følgegruppemøde Referat Følgegruppemøde Mødedato: 25. september 2007 Tidspunkt: 16:00 Mødenr.: 2 Sted: Administrationsbygningen Faaborg, Mødelokale M21 Deltagere: Jack Foged Erhvervsrådet Torben Smith Handicaprådet Peter

Læs mere

Akut udbygningsbehov på E45 Østjyske Motorvej

Akut udbygningsbehov på E45 Østjyske Motorvej Akut udbygningsbehov på E45 Østjyske Motorvej Mobilitetskommissionen for den østjyske byregion Det koster min virksomhed 100.000 kr. om måneden, når jeg sidder her i 15 min hver dag. Akut udbygningsbehov

Læs mere

Spar op til 20% på dit brændstofforbrug

Spar op til 20% på dit brændstofforbrug Spar op til 20% på dit brændstofforbrug Alt andet t er helt sor Spar op til 20 % på brændstoffet Der er masser af CO 2 og penge at spare ved at ændre sine kørevaner bare en lille smule. F.eks. stiger brændstofforbruget

Læs mere

LYKKEN ER ET GODT VEJGREB.

LYKKEN ER ET GODT VEJGREB. BMW originale komplethjul Katalog 2010/11 www.bmw.dk Ren køreglæde LYKKEN ER ET GODT VEJGREB. Oplev Bmw s komplette sommer- og vinterhjulprogram. Behøver jeg at købe vinterdæk? - Jeg kører jo ikke så meget.

Læs mere

Orientering fra DM-branche til medarbejdere

Orientering fra DM-branche til medarbejdere Nyhedsbrev nr. 5 Marts 2015 Orientering fra DM-branche til medarbejdere Emner: Køre- og hviletids-bestemmelser for servicebiler mv. Servicebiler og overlæs Trafikkampagne trafikanter skal lære at forstå

Læs mere

Ulykkestal fordelt på politikredse. Status for ulykker 2013 Rapport nr 526

Ulykkestal fordelt på politikredse. Status for ulykker 2013 Rapport nr 526 Ulykkestal fordelt på politikredse Status for ulykker 213 Rapport nr 526 Indhold Forord og indledning 4. Nationale udviklingstendenser 6 1. Nordjyllands politikreds 12 2. Østjyllands politikreds 2 3.

Læs mere

Ulykker og nærved hændelser på jernbanen. Trafikstyrelsens Sikkerhedskonference, den 5. oktober 2010

Ulykker og nærved hændelser på jernbanen. Trafikstyrelsens Sikkerhedskonference, den 5. oktober 2010 Ulykker og nærved hændelser på jernbanen Trafikstyrelsens Sikkerhedskonference, den 5. oktober 2010 Program - Virksomhedernes sikkerhedsrapporter - Trafikstyrelsens sikkerhedsrapport - Sikkerhedsmål -

Læs mere

Sådan læser du dækket

Sådan læser du dækket På sporet af gode vinterdæk 28 vinterdæk i størrelser til de mest gængse biler er testet i dette års udgave af den store vinterdæktest, som gennemføres i samarbejde mellem FDM og vores tyske søsterklub,

Læs mere

Mere trafik færre ulykker Hvorfor? Chefkonsulent Sven Krarup Nielsen Vejdirektoratet

Mere trafik færre ulykker Hvorfor? Chefkonsulent Sven Krarup Nielsen Vejdirektoratet Mere trafik færre ulykker Hvorfor? Chefkonsulent Sven Krarup Nielsen Vejdirektoratet Hvorfor går det så godt? Vi har en plan og et mål! Trafikanten har skiftet holdning Trafikanten har ændret adfærd Bilteknikken

Læs mere

Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger

Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger Seniorforsker Hans Bendtsen Vejdirektoratet/Vejteknisk Institut Guldalderen 12, P.O. Box 235, 2640 Hedehusene, Denmark Telefon: 4630 7000, www.vd.dk, E-mail:

Læs mere

Sikkerhed på elcykel: Trafikantfaktorer og trafiksituationer. Sonja Haustein, sonh@transport.dtu.dk Mette Møller, sonh@transport.dtu.

Sikkerhed på elcykel: Trafikantfaktorer og trafiksituationer. Sonja Haustein, sonh@transport.dtu.dk Mette Møller, sonh@transport.dtu. Sikkerhed på elcykel: Trafikantfaktorer og trafiksituationer Sonja Haustein, sonh@transport.dtu.dk Mette Møller, sonh@transport.dtu.dk Baggrund Elcykler bliver mere og mere udbredt og dermed også ulykker

Læs mere

Hvorfor sker trafikulykkerne?

Hvorfor sker trafikulykkerne? Dybdeanalyse af 291 ulykker Velkommen Hvorfor sker trafikulykkerne? HVU - Havarikommissionen for Vejtrafikulykker Henrik Værø huv1@vd.dk marts 2015 Velkommen Præsentation af de hyppigst forekommende ulykkesfaktorer

Læs mere

Vejbump kan udformes på mange forskellige måder. I kataloget for typegodkendte vejbump findes følgende typer asfaltbump:

Vejbump kan udformes på mange forskellige måder. I kataloget for typegodkendte vejbump findes følgende typer asfaltbump: NOTAT Sagsbehandler: Jón Petersen Oprettet: 24-03-2014 Notat om vejbump I Danmark findes der fjorten typer fartdæmpere, som man almindeligvis anvender. Af disse er vejbump den type, som bruges hyppigst

Læs mere

Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013

Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 August 2014 3 Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 Forord Forord Trafikstyrelsen monitorerer udviklingen af nyregistrerede bilers energiegenskaber.

Læs mere

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Til Fredensborg Kommune Dokumenttype Notat Dato Juni 2014 FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Revision 1 Dato 2014-06-23 Udarbejdet af RAHH, CM, HDJ Godkendt

Læs mere

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING 13. april 2005/MW af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 Resumé: DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING Danmark er på en niendeplads globalt, en fjerdeplads i Norden og på en tredjeplads

Læs mere

fonde. Denne undersøgelse er nu blevet opdateret på grundlag af de seneste årsregnskaber for at vise udviklingen i bestyrelseshonorarerne i fondene.

fonde. Denne undersøgelse er nu blevet opdateret på grundlag af de seneste årsregnskaber for at vise udviklingen i bestyrelseshonorarerne i fondene. 29. december 2003 Bestyrelseshonorar i erhvervsdrivende fonde i 2003 Indledning I det seneste stykke tid har medierne fokuseret meget på erhvervsdrivende fonde i Danmark. Spørgsmålet har blandt andet været,

Læs mere

Undersøgelsen viser, at reduceret eller slukket gadebelysning i en eller anden form er meget udbredt og findes i 4/5 af de svarende kommuner.

Undersøgelsen viser, at reduceret eller slukket gadebelysning i en eller anden form er meget udbredt og findes i 4/5 af de svarende kommuner. Notat 7. december 2010 Resultat af kommunal høring vedr. gadebelysning Sammenfatning Denne undersøgelse er foretaget for at få mere, og landsdækkende viden om kommunernes praksis med at reducere eller

Læs mere

Oversigt over indsigere Offentlig høring LP 986

Oversigt over indsigere Offentlig høring LP 986 Oversigt over indsigere Offentlig høring LP 986 Bilag 3 - Kim Pedersen, advokat, på vegne af: Anna Marie Mikkelsen, Norsmindevej 201, 8340 Malling Entreprenørfirmaet Ole Mikkelsen A/S, Tofteledet 16, 8330

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

Öresundskomiteens kulturundersøgelse 2013

Öresundskomiteens kulturundersøgelse 2013 Öresundskomiteens kulturundersøgelse 2013 Öresundskomiteens kulturundersøgelse 2013 Undersøgelsen er gennemført af YouGov i perioden 26. marts 8. april 2013 blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen.

Læs mere

Skiftedag i EU. EU - en kort introduktion til skiftedagen

Skiftedag i EU. EU - en kort introduktion til skiftedagen Skiftedag i EU EU - en kort introduktion til skiftedagen Et fælles europæisk energimarked, fælles europæiske løsninger på klimaudfordringer, fælles europæiske retningslinjer for statsstøtte, der skal forhindre

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1243 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1243 Offentligt Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1243 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 4. september 2014 Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Christina

Læs mere

Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande

Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande 9. juli 213 Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande Af Esben Anton Schultz I dette notat ses nærmere på omfanget af udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande. Desuden

Læs mere

KørGrønt. Alt andet er helt sort. Spar op til 20 % på dit brændstofforbrug. 4. udgave

KørGrønt. Alt andet er helt sort. Spar op til 20 % på dit brændstofforbrug. 4. udgave KørGrønt Alt andet er helt sort Spar op til 20 % på dit brændstofforbrug 4. udgave Spar op til 20 % på brændstoffet Sådan gør du Hver gang du tanker bilen, sender du en sms til 1230. Fylder du tanken helt

Læs mere

lã=~í=î êé=~êäéàçëä ëüéçëñçêëáâêéí=á=bõp==

lã=~í=î êé=~êäéàçëä ëüéçëñçêëáâêéí=á=bõp== Indholdsfortegnelse I denne pjece kan du læse om følgende: 1. Indledning om arbejde mv. i EØS 2. Danske dagpenge, mens du søger arbejde i et andet EØS-land 3. Overførsel af forsikrings- og arbejdsperioder

Læs mere

Sikre rundkørsler 26 TRAFIK & VEJE 2013 JUNI/JULI

Sikre rundkørsler 26 TRAFIK & VEJE 2013 JUNI/JULI UDFORMNING AF KRYDS Sikre rundkørsler Projektet Cyklisters sikkerhed i rundkørsler har gennem flere studier sat fokus på rundkørsler og trafiksikkerhed. Artiklen beskriver sikre design for både cyklister

Læs mere

BRUGSANVISNING KARMA

BRUGSANVISNING KARMA 1 BRUGSANVISNING KARMA Inden du kører ud på din Karma scooter venligst læs denne vejledning nøje igennem. Karma scooteren er forsynet med drejesæde, som kan låses i 4 positioner. Når man forflytter sig

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Ugens analyse Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 4 ud af 1 kvinder på arbejdsmarkedet er på deltid Mere deltid i Danmark end

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt Notits Miljøteknologi J.nr. MST-501-00341 Ref. kaasm Den 27. september 2010 REVIDERET NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens

Læs mere

11 millioner europæere har været ledige i mere end et år

11 millioner europæere har været ledige i mere end et år millioner ledige i EU 11 millioner europæere har været ledige i mere end et år Arbejdsløsheden i EU-7 stiger fortsat og nærmer sig hastigt mio. personer. Samtidig bliver der flere langtidsledige. Der er

Læs mere

LÆKKER STIL TIL DIN BIL

LÆKKER STIL TIL DIN BIL LÆKKER STIL TIL DIN BIL 71803943 Model Sommerdæk Størrelse Varenr. Alufælg Pris Picanto TA Bridgestone B250 155/65TR14 460977 Dezent RE 4.995,- Model Vinterdæk Størrelse Varenr. Stålfælg Pris Picanto TA

Læs mere

Talepapir samråd den 13. april 2010

Talepapir samråd den 13. april 2010 Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 487 Offentligt Talepapir samråd den 13. april 2010 Spørgsmål U: Ministeren bedes redegøre for de overvejelser, der ligger bag de nuværende

Læs mere

Energierhvervsanalyse

Energierhvervsanalyse Energierhvervsanalyse 2010 Maj 2011 Formålet med analysen af dansk eksport af energiteknologi og -udstyr er at dokumentere betydningen af den danske energiindustri for samfundsøkonomien, beskæftigelsen

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Cykelregnskab 2015-2020

TÅRNBY KOMMUNE. Cykelregnskab 2015-2020 TÅRNBY KOMMUNE Cykelregnskab 2015-2020 1 Indhold: Indledning - Cykelregnskab 2015... 3 Hvorfor cykler borgerne i Tårnby?... 4 og hvorfor ikke?... 6 Ikke - cyklisterne i Tårnby Kommune... 7 Cykling og trafiksikkerhed...

Læs mere

Trafikdage i Aalborg. Biogas til tungere transport. Henrik Duer, COWI 28 AUGUST 2012

Trafikdage i Aalborg. Biogas til tungere transport. Henrik Duer, COWI 28 AUGUST 2012 Trafikdage i Aalborg Biogas til tungere transport Henrik Duer, COWI 1 Agenda Formål med biogas til transport Det generelle billede Svenske og tyske erfaringer Konklusioner 2 Formål Hvorfor biogas til transport?

Læs mere

Trafikantadfærd på 2-1 vej

Trafikantadfærd på 2-1 vej Adfærdsanalyse på Marbjergvej ved Roskilde Per Bruun Madsen Belinda la Cour Lund Lene Herrstedt old Juni 2010 Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Lyngby www.trafitec.dk 1. Indledning og formål... 3 2. Metode...

Læs mere

Vejgodstransportens syn på kørselsafgifter

Vejgodstransportens syn på kørselsafgifter Vejgodstransportens syn på kørselsafgifter v/ Adm. direktør Erik Østergaard, DTL TØF: Road Pricing og Kørselsafgifter 10. november 2011 Hvorfor kørselsafgifter? TØF: Road Pricing og Kørselsafgifter 2 10/11-2011

Læs mere

Danmark ligger i den lave ende, hvad angår manglen på arbejdskraft i EU Kontakt Frederik I. Pedersen

Danmark ligger i den lave ende, hvad angår manglen på arbejdskraft i EU Kontakt Frederik I. Pedersen 29. januar 2018 Danmark ligger i den lave ende, hvad angår manglen på arbejdskraft i EU Alle EU-lande, som det har været muligt at måle på, melder om mangel på arbejdskraft. Helt overordnet ligger indikatorerne

Læs mere

Cykelregnskab 2010. Udsendt i offentlig. Forslag 13.04.2011-11.05.2011. høring

Cykelregnskab 2010. Udsendt i offentlig. Forslag 13.04.2011-11.05.2011. høring Cykelregnskab 21 Forslag Udsendt i offentlig høring 13.4.211-11..211 Cykelregnskab 21 Indhold Cykelregnskab 21 Hvor meget cykler svendborggenserne? Hvorfor cykler svendborgenserne?...og hvorfor ikke? Cykling

Læs mere

flygtninge & migranter

flygtninge & migranter Fakta om flygtninge & migranter i Danmark Indhold Forord................................................ 3 Hvor kommer flygtninge og migranter fra?...4 Hvor mange hjælper Danmark sammenlignet med andre

Læs mere

Rådet for Bæredygtig Trafik og NOAH-Trafik fraråder entydigt at gennemføre begge forslag indeholdt i lovforslaget.

Rådet for Bæredygtig Trafik og NOAH-Trafik fraråder entydigt at gennemføre begge forslag indeholdt i lovforslaget. København den 11. marts 2016 Til Transport- og Bygningsministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Høring om udkast til lov om ændring af færdselsloven (forsøgsordning med kørekort til 17-årige

Læs mere

Detailhandlen efter krisen

Detailhandlen efter krisen Detailhandlen efter krisen Af analysekonsulent Malthe Munkøe og chefkonsulent Mette Feifer Resume Detailhandlen blev hårdt ramt af krisen. I løbet af 2008 faldt omsætningen med omkring 9 pct. Detailomsætningen

Læs mere

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport Marts 2013 Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK OG KONSULENT NIS HØYRUP CHRISTENSEN, NHC@DI.DK Tyrkiet har udsigt til at blive det OECD-land, der har den største

Læs mere

Høringssvar fra. Bekendtgørelse om anmeldelse af elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere mv.

Høringssvar fra. Bekendtgørelse om anmeldelse af elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere mv. Høringssvar fra Bekendtgørelse om anmeldelse af elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere mv. Indhold Indledende kommentarer... 1 Gebyrpriser baseret på fejlfortolket WHO rapport... 2 Proceduren

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 48 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Akutpakken giver særlig indsats til udfaldstruede Særligt jobberedskab

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven 2012/1 LSF 183 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2012-801-0009 Fremsat den 13. marts 2013 af justitsministeren (Morten Bødskov) Forslag

Læs mere

SIKKER VINTERSTIL TIL DIN BIL

SIKKER VINTERSTIL TIL DIN BIL 2012 SIKKER VINTERSTIL TIL DIN BIL Model Vinterdæk Størrelse Varenr. Stålfælg Pris Spark Bridgestone LM18 155/80QR13 451715 95975379 4.495,- Spark Firestone Winterhawk 2 Evo 155/80TR13 451716 95975379

Læs mere

Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Hals

Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Hals Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Hals September 2014 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 1 Om rapporten... 1 Turismens økonomiske betydning i Hals... 2 Turismeforbrug... 2 Samfundsøkonomiske

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2012

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2012 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I var den danske eksport af energiteknologi 61,1 mia. kr., hvilket er en stigning på 1,2 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgør 10 pct. af den samlede

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2015

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2015 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2015 I 2015 var Danmarks eksport af energiteknologi 71,4 mia. kr., hvilket er et fald på 3,9 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgjorde 11,1 pct. af den

Læs mere

Akut udbygningsbehov på E45 i Østjylland

Akut udbygningsbehov på E45 i Østjylland Akut udbygningsbehov på E45 i Østjylland Mobilitetskommissionen for den østjyske byregion maj 2015 »» Mobilitetskommissionen for den østjyske byregion dokumenterer, at behovet for udbygning af den østjyske

Læs mere