KORT OM ISLAND. Gletsjere: Gletsjere dækker km 2 af øens overflade. Vatnajökull Nationalpark er den største nationalpark i Europa.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KORT OM ISLAND. Gletsjere: Gletsjere dækker 11.922 km 2 af øens overflade. Vatnajökull Nationalpark er den største nationalpark i Europa."

Transkript

1

2

3 KORT OM ISLAND Officielt navn: Island Flag: Blåt med et rødt kors i hvidt omrids. Farverne er symbolske for Island: rød er for vulkanernes ild, hvid for sneen og gletsjerne, og blå for himlen foroven. Størrelse: km 2, lidt større end Ungarn og Portugal, og lidt mindre end Cuba. Befolkning: (januar 2014). Gennemsnitsalder, 35,6 år. Hovedstad: Reykjavik. De største kommuner er Reykjavík* ( ); Kópavogur* (30.000); Hafnarfjördur* (25.000); Akureyri (17.000); Reykjanesbær (14.000). *Byer i hovedstadsregionen. Styre: Parlamentarisk konstitutionel republik. Sprog: Islandsk. Engelsk tales og forstås i vid udstrækning. Religion: Overvejende kristen. Valuta: Den islandske króna (flertal krónur) ISK. Tid: Island hører under Greenwich Mean Time (GMT) året rundt. Gletsjere: Gletsjere dækker km 2 af øens overflade. Vatnajökull Nationalpark er den største nationalpark i Europa. Højeste punkt: Bjergtinden Hvannadalshnjúkur m Naturressourcer: Fisk, vandkraft, geotermisk energi Naturkatastrofer: Vulkansk aktivitet, jordskælv, laviner, glaciale oversvømmelser. Nyttige websteder: iceland.is visiticeland.com inspiredbyiceland.com safetravel.is en.vedur.is (islands meteorologiske institut) road.is statice.is en.island.is cb.is (islands centralbank) PROMOTE ICELAND 2015 Udgivet af Promote Iceland Promoteiceland.is Trykt af Ísafoldarprentsmiðja Eco - certificeret trykning

4 UNDERFUNDIGE island Det er ikke tilfældigt, at forfatteren Jules Verne valgte Snæfellsjökull-gletsjeren som introduktionen til sine helte, i sit berømte eventyr, Rejsen til Jordens Indre.

5

6 HVOR DET UVENTEDE SKER HVER DAG Som et land med skarpe kontraster, er Island ikke let at definere. Hjemsted for den største gletsjer i Europa samt og nogle af verdens mest aktive vulkaner, er Island almindeligt kendt som "Landet af ild og is". Men Island er også mørkets og lysets land. Islands beliggenhed lige under polarcirklen resulterer i lange sommerdage med næsten 24 timers sollys, der opvejes af korte vinterdage med næsten ingen sollys overhovedet. Heldigvis, selv om vintrene er mørke, er de relativt milde og frembyder en af naturens mest spektakulære udstillinger af skønhed: Nordlyset. På en mørk og klar nat, kan Nordlyset ofte ses danse hen over himlen foroven i al dets grønne herlighed. Men du skal være hurtig for at fange det, da det ofte forsvinder lige så hurtigt, som det dukker op. På samme måde som Islands vejr, som ofte skifter på mystisk vis. Som de lokale vil fortælle dig: Hvis du ikke kan lide vejret, så bare vent fem minutter.. Mens den gennemsnitlige temperatur er gunstig, kan vejrforholdene veksle hurtigt fra solskin til regn og tilbage til solskin igen. Dette komplicerer valget af den rette påklædning, men Islands dramatiske vejr er bare endnu en dimension ved den allerede store mangfoldighed af landskab og lys, som ændrer sig med hver drejning på vejen og hver skiftende sæson. I betragtning af hvor uforudsigeligt vejret er, er det ikke mærkeligt, at islændingene har en rig tradition for folklore fyldt med troldmænd, ånder, elverfolk, trolde, skjulte mennesker og andre mystiske væsener. Mange historier har deres oprindelse i de lange mørke vinternætter, mens andre er relateret til de korte sommernætter. Island er en mystisk blanding af gamle traditioner i nye omgivelser. Island er både den yngste landmasse i Europa og hjemsted for kontinentets ældste parlament, som blev grundlagt i 930 e.kr. Parlamentets oprindelige beliggenhed, Thingvellir, er optaget på UNESCOs verdensarvsliste, og befinder sig der, hvor den nordamerikanske og den eurasiske tektonisk plade glider fra hinanden med et par centimeter hvert år. I Thingvellir, er det muligt at gå eller endda dykke mellem de to kontinenter. Fra de mosbegroede lavamarker i sydvest, gennem det golde højland i midten, til de skyhøje fjorde i nordvest, er Island bevis på den store mangfoldighed af landskab og ys. Det siges ofte, at dele af Island, såsom det golde højland, er så overjordisk, at folk føler, at de er ankommet til planeten Mars. Billeder taget af Mars-sonden Curiosity er i hvert fald et bevis på denne lighed. En lavamark i det nordlige Island blev brugt som træningsområde for NASA-astronauter, herunder Neil Armstrong, før deres første ekspedition til månen. Som om Island ikke var spektakulær nok over jorden, er der mere at se under overfladen. Island er hjemsted for hundredevis af underjordiske huler og mange af dem kan udforskes i al deres storhed. Det er endda muligt i sommerperioden, at gå ind i en vulkan for at se nærmere på en af Islands største seværdigheder.

7

8 8 SUBLIME ISLANDSKE OPLEVELSER NORDLYSET Der findes intet som at ligge på ryggen og kigge op på den klare himmel på en mørk vinternat, og se det medrivende Nordlys danse hen over himmelhvælvingen. Showet begynder ofte ud af det blå, og er helt sikkert værd at vente på. POLARCIRKLEN Island befinder sig lige under polarcirklen med undtagelse af en lille ø som ligger 40 kilometer fra kysten. Denne ø, Grímsey, er hjemsted for færre end 100 mennesker og et paradis for fuglekiggere med hundredtusindvis af fugle. MELLEM KONTINENTER På grund af sin unikke position på den midtatlantiske højderyg, er Island et af de få steder på Jorden, hvor det er muligt at befinde sig mellem kontinentale plader. Gåture mellem de nordamerikanske og eurasiske plader er en dejlig påmindelse om vores plads i universet. GLETSJERIS I betragtning af, hvor grøn Island kan blive, er det ikke overraskende, at folk undrer sig over landets tilsyneladende misvisende navn. Men der er faktisk en hel del is i Island. Island er hjemsted for den største gletsjer i Europa og en tiendedel af dens overflade er dækket af is. UNDER OVERFLADEN Under det vulkanske landskab i Island er der uendelige huler og tunneler med spektakulære lava formationer - kun et lille antal er blevet udforsket eller endda opdaget. MIDNATSSOL Sommer i Island er en magisk tid. Hele øen bliver levende under det konstante sollys. Gå en tur i midnatssolen og Island fremtræder med helt nye farver. UDENDØRS BADNING Når frosten sætter ind, sneen falder, og vinden blæser hårdt, er det tid til at finde vej til den nærmeste pool eller slappe af i en varm kilde. Den bedste måde at opleve ekstremerne i den islandske natur er gennem landets stærke kontraster. FRED OG RO Der findes ikke noget sted som Island, hvor man kan nyde fred og ro. Som det tyndest befolkede land i Europa, vil Island give dig mulighed for at blive ét med naturen og få dig til at føle dig som den sidste person i universet.

9 VULKANER - EN DEL AF LIVET Vulkansk aktivitet er en del af livet i Island,og folk har lært at leve med både dens ulemper og betydelige fordele, såsom geotermisk energi og dramatiske naturområder. Island sidder på toppen af den midtatlantiske højderyg, en km lang revne i havbunden som forårsages af adskillelsen af de nordamerikanske og eurasiske tektoniske plader. Kløften, hvor de to plader mødes, vokser den dag i dag med ca. 2,5 cm om året.. Derfor tilhører den vestlige del af Island, vest for de vulkanske zoner, den nordamerikanske plade og den østlige del tilhører den eurasiske plade, hvilket betyder, at Island rent faktisk ligger på to kontinenter. Dette er også et af de mest vulkansk aktive områder på jorden. I gennemsnit oplever Island en vulkansk begivenhed hvert 5. år. Siden middelalderen stammer en tredjedel af al lava, der har dækket jordens overflade, fra udbrud på Island. Den største registrerede lavastrøm i verdenshistorien fandt sted på Island i løbet af sommeren 1783, hvor en 25-kilometer lang række kratere, Lakagígar, sydvest for Vatnajökull, udøste 14 km 3 lava. Denne samme geologiske aktivitet er også ansvarlig for nogle af de mest dramatiske højdepunkter i den islandske natur. De bjergrige landskaber, sorte lavamarker og geotermiske pools og gejsere er resultatet af løbende samspil mellem vulkansk aktivitet og naturforholdene. Islændinge har også nydt godt af enorme ressourcer af geotermisk energi. Over 90 % af boligerne i Island opvarmes af naturlig geotermisk varme - en af de billigste og reneste former for energi, der findes. Varme kilder kan findes næsten overalt, og smeltevandet, der dannes af subglaciale vulkaner, forsyner landet med en rigelig kilde til vandkraft. Med al denne energi lige under jordskorpen, er sikkerhed førsteprioritet på Island. Al seismisk aktivitet overvåges nøje og infrastruktur er designet til at håndtere naturkatastrofer. Som følge deraf, er alvorlige risici ekstremt sjældne. 11

10 12

11 HAR DU NOGENSINDE SET HIMLEN DANSE FORAN DINE ØJNE? På klare vinternætter organiseres mange sightseeingture omkring dette spektakulære naturfænomen. Den mørke islandske vinter har et par fordele. Mellem september og april, bliver Island forkælet med et storslået naturfænomen: aurora borealis. Opkaldt efter den romerske gudinde for daggry, Aurora, og det græske navn for Nordenvinden, Boreas, bliver fænomenet ofte blot kaldt Nordlyset, da det holder sig til breddegraderne langt mod nord. Nordlyset skabes af partikler fra solen, der frigives i sol-eksplosioner. Når disse partikler interagerer med atmosfæren i Jordens magnetfelt, frigives energi, hvilket får himlen til at lyse op i et væld af farver. Nordlyset opstår højt over jordens overflade, hvor atmosfæren er blevet meget tynd, i en højde på km. På klare vinternætter organiseres mange sightseeingture omkring dette spektakulære - men uberegnelige - naturfænomen. Det ideelle sted til at observere nordlyset varierer, og udflugtsledere er dygtige til at "jagte" lyset, finde steder, hvor forholdene er bedst til at se det på en given nat. Der er ingen garanti for, at du vil se nordlyset under dit ophold, men dine chancer bliver straks forbedret uden for befolkede områder, især væk fra den oplyste hovedstad. Nordlyset kan stadig ses inde fra byen, og på mange kolde vinteraftener spredes nyheden hurtigt blandt lokalbefolkningen, der opfordrer hinanden til at gå ud for at tage et kig på vores lokale vidunder. For det meste går folk glip af deres chance for at se nordlyset, ikke fordi lyset ikke er der, men fordi de simpelthen ikke kigger op på himlen i de sene nattetimer eller tidligt om morgenen. For at vurdere, om det er værd at blive oppe og stirre ud af vinduet, er der en række faktorer at overveje, herunder tidspunktet for solopgang, solnedgang og måneopgang samt tilstedeværende skydække. Islands Meteorologiske Institut leverer disse oplysninger sammen med en praktisk nordlys-aktivitetsprognose på sin hjemmeside ( is). Prognosen er beregnet på en skala fra 0-9, hvor 0 er stille og 9 er højt. Med mørk, klar himmel er en moderat prognose på 3 eller endda en lav 2'er tilstrækkelig til at fange det blændende lys.

12 rene island

13 Spa er en moderne opfindelse, men badning i geotermiske pools er en gammel tradition, der går tilbage til de første bosættelser.

14

15 ISLAND: EN NATURLIG KILDE Geotermisk energi opvarmer mere end 170 svømmebassiner i Island. Den islandske kost er rig på kvalitetsråvarer, der er opdrættet og fanget i uforurenet natur og produceret med største omhu. Fiskeriet har historisk set været Islands største industri. Islandsk torsk og kuller har været fisket i store mængder og har længe været en fast bestanddel af den islandske kost. Ferskvandsmæssigt, finder man laks og fjeldørred i Islands mange floder. Islandske får nyder et fredeligt liv og græsser frit i bjergene før de bliver gennet ned, når efteråret kommer. Dette gode, naturlige liv er medvirkende til, at islandsk lam er verdenskendt for sin enestående smag. Luftkvaliteten i Island er god grundet øens nordatlantiske oceaniske klima og stabile vinde. Endvidere opfyldes hovedparten af landets el-behov af vedvarende energikilder. Geotermisk energi, et meget renere alternativ til fossile brændstoffer, bruges til at opvarme mere end 90 % af landets bygninger og de fleste af landets 170 svømmebassiner. Islændinge nyder også godt af naturlige varme kilder og geotermiske laguner, såsom den berømte Blå Lagune og Mývatn-naturbadene, hvis høje niveauer af silikater og andre mineraler har en særlig foryngende virkning på huden. Svømning har længe været et populært tidsfordriv i Island. Hovedstadsområdet kan prale af et stort antal pools og næsten hver by på Island, uanset hvor lille den er, har sit eget offentlige svømmebassin. At lære at svømme er en del af pensum i skolen, og folk i alle aldre mødes ved poolen og nyder at slappe af i de geotermiske bade, som ofte fungerer som den lokale version af pub'en i visse andre lande, og hvor du med stor sandsynlighed får hørt al byens sladder. Kvaliteten af drikkevandet i Island er også usædvanlig god på grund af de mange ferskvandsfloder, der strømmer ned fra bjergene og gletsjerne. Faktisk er det fuldstændig sikkert (og anbefales) at drikke vandet direkte fra kilden. Ellers er det stadig kun et rør væk fra din vandhane.

16 SMAG PÅ ISLaND Det islandske køkken drager i den grad fordel af landets beliggenhed. Omgivet af nogle af verdens fineste fiskepladser og med et naturligt rent miljø tilbyder islandske restauranter nogle af de reneste råvarer, der findes. Islandsk fødevareproduktion er fokuseret på kvalitet og friske råvarer. Uanset om det er friskfanget fisk, frit gående islandske lam, økologisk dyrkede grøntsager eller havsalt, lavet på den gammeldags måde, leverer den rene islandske natur sunde fødevarer til lokale og globale markeder. Bæredygtighed og sikker produktion er vigtigt. I århundreder har islændinge brugt deres innovation og kreativitet til produktion, opbevaring og tilberedning af mad. Kreativ mentalitet fremmer nye, friske produkter og spændende delikatesser. Islandsk fisk er kendt for sin kvalitet. Fanget på en ansvarlig måde, og forarbejdet efter de højeste industristandarder, er det en eftertragtet råvare. Islandsk lam er også en kilde til national stolthed, og er kendt for sit møre kød. Økologiske grøntsager dyrkes i geotermiske drivhuse rundt omkring i Island, og dækker en stor del af landets efterspørgsel. Skyr - det velsmagende, fedtfattige mejeriprodukt med højt proteinindhold, der ligner yoghurt - er en anden unik delikatesse, der kendetegner Island. Disse og andre friske ingredienser danner grundlaget for en rig islandsk madkultur. Kokke i Island har taget det nye nordiske køkken til sig med stor begejstring. En filosofi, der fremmer regionale ingredienser og prioriterer renhed, enkelhed og etisk produktion. Menuer kan således ændre sig baseret på hvilke ingredienser, der er i sæson på det pågældende tidspunkt. Islands natur, folket og kulturen påvirker fødevareproduktionen og det islandske køkken. Der er et stort udvalg af højkvalitetsrestauranter i Island, og mange af dem har specialiseret sig i at bruge islandske råvarer. Nogle vælger et traditionelt køkken, mens andre vælger at udforske nye måder at tilberede maden på. Islandske kokke, hvoraf mange har vundet fornemme internationale priser, kombinerer friske, kvalitetsingredienser, deres families madtraditioner, innovativ tankegang og deres faglige færdigheder for at tilbyde mindeværdige og lækre måltider.

17 ISLANDSKE SPECIALITETER, DER SKAL PRØVES SKYR Som surmælksprodukt ligner skyr yoghurt i sin tekstur, men det er teknisk set en blød ost. Skyr er populært for sin lave fedtindhold og høje proteinindhold. Den er lækker med blåbær og et strejf af fløde. Kendt som den islandske supermad. LAM Islandske lam tilbringer traditionelt somrene med at græsse i det islandske højland, og lever for det meste af bjergurter, som giver dette magre gourmetkød sin delikate smag. PLOKKFISKUR Plokkfiskur er fiskegryde lavet af kogt fisk, kartofler og løg, og den serveres i hvid sauce og med rúgbrauð. Det er traditionelt en ret, der laves af madrester, men den betragtes nu som en original delikatesse. RÚGBRAUÐ Islandsk rugbrød, mørk og tæt, som regel temmelig sød i det, og traditionelt bagt i en gryde eller dampet i særlige træfade begravet i jorden i nærheden af en varm kilde. Serveres ofte med fisk. Meget sundt. HARÐFISKUR Tørret fisk, som regel lavet af kuller, havkat eller torsk. En anden islandsk supermad, da denne næsten er en ren kilde til protein. En populær snack til børn og voksne, den er lækker med et lille lag smør oven på. ISLANDSK BRÆNDEVIN Selv om den ikke er en "madret", er islandsk snaps, i folkemunde kendt som Sorte Død, en stor del af islandsk madkultur. Den er lavet af gærede kartofler og krydret med kommenfrø. Serveres normalt afkølet. Udvis forsigtighed. FJELDØRRED Fjeldørred er en lækker ferskvandsfisk, der findes i det høje nord. En fast bestanddel af det islandske køkken, som serveres saltet, røget og grillet. ISLANDSK ØL Øl var forbudt i Island mellem 1915 og Til gengøld var spiritus tilladt. Islandske øl fås nu overalt, og I de senere år er en række mikrobryggerier skudt op rundt om i landet. KJÖTSÚPA Islandsk kjötsúpa, som kan oversættes til kødsuppe, er en solid lammesuppe med grøntsager. Det er en populær vinterret, men nydes også på restauranter og i hjemmene året rundt. DEN ISLANDSKE HOTDOG Gennem årene er Island blevet berømt for sine hotdogs. Korrekt bestilt som eina með öllu (én med det hele), fås pølsen med friske løg, ristede løg, ketchup, sennep og remoulade.

18 KulturELLE ISland Islandsk kultur er formet af isolation og de ekstreme naturkræfter. Selv om det er stærkt forankret i skikke og traditioner, er nutidens islandske samfund både moderne og progressivt.

19

20 íslensk Menning* Det islandske sprog har altid været en vigtig del af Islændingens identitet. I forhold til de moderne sprog, der tales af Islands nordiske brødre, ligner islandsk mest det oldnordiske sprog, der engang blev talt på tværs af de nordiske lande. Island var det sidste land i Europa, der blev bosat, og den dag i dag, er det stadig kontinentets tyndest befolkede land. Island blev først bosat af emigranter fra Skandinavien og de britiske øer i det tiende århundrede, og på grund af sin beliggenhed i Nordatlanten, forblev Island en isoleret nation, som hovedsageligt bestod af landmænd og fiskere, indtil begyndelsen af det tyvende århundrede. Isolation og de ekstreme naturkræfter har formet islandsk kultur gennem årene, og har skabt en robust nation, hvor familiebåndene er tætte, følelsen af tradition er stærk, og tilknytningen til naturen er intens. Gennem århundreder har Island udviklet en unik tradition for historiefortælling og litteratur, begyndende med de berømte islandske sagaer fra det tiende og ellevte århundrede. Det er en overdrivelse at sige, at islændingene stadig kan læse de gamle sagaer, som de blev skrevet dengang, men det er rigtigt, at det islandske sprog er blevet bevaret omhyggeligt gennem århundreder og er det sprog, der har ændret sig mindst af de nordiske sprog. Denne litteratur- og sprogarv former kulturen den dag i dag. I 2011 blev Reykjavík den første ikkeengelsktalende by i verden til at blive udvalgt som UNESCOs litteraturby, og hvert år udgiver Island flere bøger pr. indbygger end nogen anden nation. Islændinge bevarer et stærkt forhold til folklore og tradition. De fejrer flere unikke helligdage, og mange festligheder er relateret til gamle nordiske traditioner, mens andre hænger sammen med den kristne kalender, selv om de fleste islændinge i dag fejrer disse begivenheder på en sekulær måde. Mens islandsk kultur er stærkt forankret i skikke og traditioner, er nutidens samfund både moderne og progressivt. Island har en høj levestandard, omfattende politisk frihed, og har spillet en aktiv rolle i bæredygtig udvikling og engagement i miljøet. ÍSLENSK TUNGA** Det islandske sprog har altid været en vital del af dennationale identitet. Sammenlignet med de andre nordiske sprog, er islandsk tættest på det oldnordiske sprog, der engang blev talt på tværs af de nordiske lande. Dette skyldes århundreders isolation samt nationens bevidste kamp for at bevare sit unikke sprog. Bevægelsen for sprogbeskyttelse begyndte i det 18. århundrede, da islandsk blev truet af dansk indflydelse, og det har siden været den dominerende sprogpolitik i landet. Den 16. november hvert årpå "dagen for det islandske sprog", uddeler ministeren for Uddannelse og Kultur Jonas Hallgrímsson-prisen til en islænding, der har bidraget på en eller anden måde til fremme af det islandske sprog. Datoen markerer fødselsdagen for Islands elskede nationaldigter Jónas Hallgrímsson, der kæmpede for at beskytte det islandske sprog fra dansk indflydelse i det 19. århundrede. I stedet for at bruge udenlandske ord til nye opfindelser, bliver der gjort en indsats for at skabe nyeislandske ord, eller genbruge gamle ord, der har mistet deres relevans i årenes løb. Ordet for computer for eksempel er tölva, som er en kombination af tala ("tal") og völva ("seersken"). Og ordet for ipad er spjaldtölva, som er en kombination af spjald ("tablet") og tölva ("computer"). Ligeledes for at beskytte sproget, skal hvert islandsk barn have et navn fra en database over godkendte navne eller være godkendt af et særligt navngivningsudvalg, som enten accepterer eller afviser navnet, primært baseret på, hvorvidt det er i overensstemmelse med islandske regler for ortografi og grammatik. Island har også modstået den europæiske tradition for at bruge familienavne, og opretholder i stedet et patronymisk og matronymisk navngivningssystem. Alle - herunder præsidenten og statsministeren - tiltales ved deres fornavn, da deres efternavn blot fortæller, at de er søn eller datter af deres far eller mor, med sidstnævnte voksende i popularitet. To islandske ord har faktisk fundet vej til det danske sprog, og ikke overraskende, er de begge relateret til geologi. Det er ordene gejser, som er afledt af en gejser i Island kaldet Geysir, og Jøkelløb, en videnskabelig betegnelse for en glacial oversvømmelse efter den pludselige og hurtige afsmeltning af is på grund af, for eksempel, et subglacialt udbrud. *Islandsk kultur ** Det islandske sprog

21

22 Islandsk jul er en højtid, der er ganske anderledes end den version af helligdagen, der fejres af de fleste.

23 HOLD JUL PÅ ISLAND! Island er det oplagte sted til at fejre julen, og islandsk jul er rig på juletraditioner. Islændinge fejrer 13 juledage, og traditionelt set, er festlighederne centreret om god mad og familie. Denne højtid er dybt forankret i de fleste islændinge. Den falder sammen med den mørkeste periode af året og det tidspunkt, hvor dagene begynder at blive længere igen. Islændingene går ekstra meget op i at bringe lys ind i deres julefestligheder, og dekorerer deres huse med julelys både indenfor og udenfor. Og, som i mange andre dele af verden, er et farverigt dekoreret juletræ en vigtig del af stuens møblement. Faktisk er julen i Island noget anderledes end den version, der fejres i andre lande. Til at starte med, omfatter julen ikke én, men 13 julemænd. I stedet for at flyve ind fra Nordpolen via en slæde trukket af rensdyr, bor Islands juledrenge i bjergene og går ned til byen én efter én op til juleaften for at bringe børn små gaver. De har alle særegne træk.ifølge islandsk folklore, kan deres laster have noget at gøre med uheldig genetik og/eller opdragelse, da de er børn af en tre-hovedet kæmpe kaldet Grýla - hvis livret er gryderet lavet af uartige børn - og hendes tredje mand, en lige så grim kæmpe kaldet Leppalúði. Måske endnu værre er dog deres kat, jólakötturinn, der siges at spise børn, der ikke modtager et stykke nyt tøj på første juledag. Nytårsaften er sandsynligvis årets største festaften. Fyrværkeri tændes hele natten lang og når sit højdepunkt ved midnat, hvor himlen lyser op i et par minutter, mens brandbiler og skibe ringer med klokkerne og lyder deres tågehorn for at byde det nye år velkommen. Det er helt sikkert det mest storslået fyrværkeri, du nogensinde vil se.

24 FRIHED & LIGESTILLING Individuel frihed har været en vigtig del af den islandske etos siden bosættelsestiden. Nordiske landmænd og søfarere flygtede fra politisk forfølgelse på den skandinaviske halvø og søgte nye lande, hvor de kunne være deres egne herrer. Uden nogen central regering, blev afgørelser truffet i regionale og nationale forsamlinger efter diskussion og forhandling. Selvom Island tilbragte 700 år under Norge og Danmarks koloniale styre, forblev uafhængighed og selvforsyning et varemærke for den islandske mentalitet. Nationalforsamlingen, Altinget, fortsatte med at samles i denne tid, og det fungerer nu som Islands primære ledelsesorgan, hvilket gør Island til det ældste parlamentariske demokrati i verden. Trods gamle traditioner, er den islandske politiske mentalitet progressiv, og landet har gentagne gange fået en topplacering i undersøgelser, der måler politisk frihed, ligestilling mellem kønnene, og menneskelig udvikling. Islændinge valgte verdens første kvindelige præsident i Landet har toppet det verdensøkonomiske forums rapport om globale kønsforskelle de seneste år. Den rangering betyder, at Island er det land, hvor kvinder nyder den mest ligestillede adgang til uddannelse og sundhedspleje. Island er også, hvor kvinder har størst sandsynlighed for at kunne deltage fuldt ud i landets politiske og økonomiske liv. Kvinder rangerer højt i politisk indflydelse, og indtager næsten lige så mange pladser i parlamentet som mænd, men de har også opnået næsten lige deltagelse i faglige og tekniske jobs. Island er også førende inden for LGBT-rettigheder. I 2009, valgte islændinge også den første åbent homoseksuelle statsminister i verden. Registrerede partnerskaber for par af samme køn har været lovlige siden Et nyt lovforslag i 2010 gjorde ikke kun ægteskaber for par af samme køn lovligt, men gjorde også ægteskabet til en kønsneutral institution, hvilket betyder, at der ikke er nogen juridisk forskel mellem heteroseksuelle ægteskaber og homoseksuelle ægteskaber. Nationen har helhjertet taget Reykjavíks Gay Pride-festival til sig som noget af en national helligdag. Cirka en fjerdedel af befolkningen deltager i festivalen hvert år, og det blev aldrig anset for underligt, at Jón Gnarr, Reykjavíks tidligere borgmester, dukkede op til festivalen klædt ud som drag queen. Island er også gentagne gange blevet udnævnt til den mest fredelige nation i verden ifølge det globale fredsindeks, som bliver udgivet af Instituttet for Økonomi og Fred. Selvom den amerikanske hær opretholdt en base i Keflavík under anden verdenskrig, og en lille militær tilstedeværelse indtil 2006, har Island aldrig selv haft sin egen stående hær. Kriminalitet på Island er en af de laveste i verden. Voldelig kriminalitet er sjælden, selv om det tages alvorligt af det islandske politi. Automatiske rifler og de fleste håndvåben er ulovlige i Island. Med undtagelse af Islands Viking Squad (SWAT-teamet), bærer det islandske politi ikke våben. Foto: Imagine Peace Tower er et udendørs kunstværk udtænkt af Yoko Ono til minde om John Lennon. Det er beliggende på Viðey-øen, Reykjavik.

25

26

27 Kreative island For en isoleret kultur i Nordatlanten, er kreativitet vigtig. Siden det 9. århundrede, da Island blev bosat, har litteratur og musik været en integreret del af livet i landet.

28 ISLAND SOM INSPIRATION Det er ofte blevet hævdet, at de kreative typer på Island søger inspiration i de dramatiske landskaber, kulturen, de mørke vintre, eller de lyse somre. Uanset hvad det er, kan Island også blive din inspiration. Kreative erhverv i Island beskæftiger mere end 5 % af arbejdsstyrken, en større andel end fiskeindustrien og landbruget tilsammen, og genererer en større andel af BNP end landbruget. Islandsk musik i særdeleshed, har i de senere år nået et stort publikum på verdensplan takket være internationale popstjerner som Björk og Sigur Rós. Begge er utvivlsomt blevet inspireret af Islands rodfæstede traditioner. En form for fortællende poesi, der er blevet videregivet fra mund til mund siden det 14. århundrede, kendt som Gammel Islandsk Rímur, har for eksempel fundet vej ind i moderne værker af Sigur Rós. Med tilføjelsen af Harpa Koncertsal og Konferencecenter, har islandsk musik fået et hjem, der er talenterne værdigt, og bygningen modtog den prestigefyldte Mies van der Rohe-arkitekturpris. Island har også produceret en række talentfulde forfattere, herunder nobelpristageren Halldór Laxness, og senest krimiforfatterne Yrsa Sigurðardóttir og Arnaldur Indridason, hvis bøger er oversat til mange sprog verden over. Island har en veluddannet befolkning med et af de højeste niveauer af læseog skrivefærdigheder i verden. Det er ikke tilfældigt, at Islands hovedstad, Reykjavik, blev den første ikke-engelsktalende by i verden, der blev udnævnt som en UNESCO-litteraturby i Scenekunst er også en fast bestanddel af islandsk kultur. Mange af landets mest respekterede forfattere skaber værker udelukkende til teater, eller adapterer deres tidligere værker til scenen. Islandske teatre nyder stor lokal interesse, og det relativt unge islandske Dansekompagni vinder hurtigt respekt, både derhjemme og i udlandet. Filmindustrien har også vokset inden for de seneste år, og har draget fordel af tilstrømningen af Hollywood-instruktører, der er kommet til disse kanter for at lave film, der drager fordel af Islands utrolige landskaber. Islandske film har også fundet modtagelige seere i udlandet. Værker af instruktøren Baltasar Kormákur har især været en succes, såsom '101 Reykjavík', baseret på en bog af den islandske forfatter Hallgrímur Helgason, og 'Mýrin' ("Jar City"), baseret på en bog af Arnaldur Indriðason. Hans film fra 2012, 'The Deep', som fortæller den sande historie om en fisker, der mirakuløst svømmede i land midt om vinteren, efter at hans skib var sunket ud for Islands sydkyst, blev nomineret til bedste udenlandske film ved den 85. Academy Awards Festival. Islandske kunstnere såsom Ragnar Kjartansson, hvis scenekunst ofte kombinerer forskellige medier, såsom malerier, musik og videoer, og Katrín Sigurðardóttir, hvis skulpturer udforsker grænserne mellem fysiske strukturer og opfattelser, har bygget på islandske kunstneres fine omdømme og skabt stor interesse rundt omkring i verden. Senest er videospiludviklere på den globale scene, endnu et bevis på betydningen af innovation og kreativitet for det islandske samfund. Det store multiplayer-onlinespil, Eve Online og det mobile quiz-spil, Quizup, blev født i Island og har nu et stort antal abonnenter på verdensplan. Med en tørst efter innovation og et engagement i bæredygtighed, er også islandske designere begyndt at nyde den voksende internationale respekt for islandske kunstnere. Og de bidrager til at styrke landets ry for kreativitet. Island er måske bedst kendt for sin ikoniske uldstrikketrøje, lopapeysa, men mode, og i bund og grund design, er nu nogle af de mere forskelligartede og blomstrende industrier i Island. I takt med at de vokser og modnes hvert år, er Reykjavíks årlige DesignMarch-festival og Reykjavíks modefestival et tydeligt bevis på dette.

29

30 ISLANDSKE FESTIVALER Islands lille befolkning har altid godt kunne lide en komsammen med dejlige mennesker. Hele året rundt, vil du finde kreative festivaler dedikeret til musik, film og mode. Med rigeligt af dagtimer om sommeren, og vinterens lange aftener, er der intet, der slår en god festival på Island. For flere oplysninger, besøg Sónar Reykjavík Grundlagt i Barcelona i 1994 som en festival for "avanceret musik og multimediekunst" er Sónar udvidet til en række byer rundt om i verden, og er blevet en af de vigtigste begivenheder på den årlige musikkalender, også i Reykjavík. DesignMarch I løbet af fire dage i marts fyldes Reykjavík med design-relaterede udstillinger, begivenheder og foredrag. Den voksede for nylig til at omfatte den årlige Reykjavík modefestival. Tectonics MusikFestival Grundlagt i Island af dirigent Ilan Volkov, er den årlige Tectonics Festival hans forsøg på at få symfoniorkestre til at være mere moderne og eksperimenterende. Selvom det varierer fra år til år, er programmet altid en sammenlægning af klassisk moderne, improvisation, elektronisk musik og rock. Reykjavík modefestival Reykjaviks modefestival er den vigtigste platform for de altid dristige og dygtige islandske modedesignere. Festivalen viser udviklingen og mulighederne i den islandske modebranche. REYKJAVÍK KUNSTFESTIVAL Som en fejring af alt, hvad der har med kunst at gøre, har Reykjavíks Kunstfestival været en fast bestanddel af Reykjavíks kulturliv siden Festivalen finder sted på en række forskellige steder rundt omkring i byen. Mørke Musik Dage Den årlige nye musikfestival Mörke musik dager er en ny musikbegivenhed, der vokser i popularitet. Festivalen afholdes af Islands Komponistforening i samarbejde med de fleste af de bedste kunstnere i landet. Aldrei Fór Ég Suður Hver påskeweekend, strømmer islændinge fra hele landet til Ísafjörður, et lille fiskerleje på Islands vestfjorde. Hvorfor? For at nyde en notorisk sjov og gratis rockfestival, der blev grundlagt for at fremvise lokale talenter sammen med de største islandske navne. Reykjavík Short & Docs En filmfestival, der fremviser et udvalg af sexede, sjove, skandaløse, lærerige kortfilm, animationer og dokumentarfilm fra hele verden. ISLANDS VINTERLEGE Den nordligste slopestyle skikonkurrence i sæsonen finder sted i Akureyri, en af de mest populære skidestinationer i Island. Det er en enestående mulighed for skiløbere og tilhængere til at opdage og opleve denne virkelig fantastiske by tæt på polarcirklen.

31 eistnaflug I en fjern fjord på den østlige kyst af Island, samles verdens venligste djævelhornsbærende metalhoveder for en weekend med crowdsurfing og andre metal-relaterede aktiviteter. Reykjavík Pride Titusindvis af Islændinge og besøgende fra udlandet samles i downtown Reykjavik for at deltage i eller se den årlige Reykjavík Pride Parade efterfulgt af en udendørs koncert. Selvom optoget velsagtens er højdepunktet, finder en række andre festligheder også sted i løbet af ugen. Reykjavík Dance Festival Det er mere end en festival - det er et fællesskab, der sætter dans og koreografi i centrum. En scene, hvor alle dem, der deltager, kollektivt søger efter andre måder at gøre, tænke, se, høre, tale, lave og deltage. Lókal Iceland Airwaves Hvert efterår, flyver tusindvis af mennesker til Reykjavik for at deltage i Iceland Airwaves, en fem-dages musikfestival, hvor flere hundrede musikere optræder på barer og caféer rundt omkring i byen udover Harpa, Islands relativt nye koncertsal og konferencecenter. Den internationale teaterfestival Lókal er en årlig begivenhed i Reykjavík, og er vært for teaterbegivenheder fra hele verden. Formålet er at samle moderne islandsk og internationalt teater. REYKJAVÍKS INTERNATIONALE LITTERATURFESTIVAL I september hvert år, arrangerer Reykjavíks årlige Internationale Litteraturfestival oplæsninger, seminarer, interviews og diskussioner med både internationale og islandske forfattere. All Tomorrow s Parties Den internationale musikfestival All Tomorrow s Parties (ATP) har fundet vej til Island, hvor den finder sted i en forladt NATOluftbase ved Keflavík, hvilket giver hele arrangementet en anderledes kulisse til at nyde de største bands i verden. SKJALDBORG FILMFESTIVAL Skjaldborg-filmfestivalen finder sted under pinsen i den lille badeby Patreksfjörður. Festivalen giver filmmagere og dokumentarfilmentusiaster en mulighed for og et forum til at diskutere og nyde, hvad den rige og blomstrende dokumentarfilmbranche på Island har at tilbyde. Reykjavík Jazz Festival Reykjaviks Jazzfestival præsenterer det bedste inden for islandsk jazz, krydret med eksotiske indslag fra den internationale jazzscene. LungA kunstfestival Lunga Kunstfestival afholdes hver sommer i en lille by i det østlige Island kaldet Seyðisfjörður, og tiltrækker kunstnere til at deltage i ugelange workshops og besøgende til at se de resulterende udstillinger samt nyde en afsluttende koncert med populære islandske bands. SEKVENSER Sekvenser er en ti-dages festival, der finder sted hvert andet år på Island, og som udelukkende beskæftiger sig med visuel kunst i realtid, især tidsbaserede optrædener, soniske værker, videoer og offentlige interaktive installationer. Reykjavíks Internationale Film Festival RIFF finder sted hvert år i elleve dage i slutningen af september. Festivalen sætter fokus på uafhængige film fra hele verden og fremhæver nye filmmagere. RIFF tilskynder samspillet mellem film og andre kunstarter gennem samtidig tilrettelæggelse af koncerter, fotoudstillinger og meget mere.

32 ISLAND PÅ DET HVIDE LÆRRED Apropos overjordiske steder, er Island ofte blevet omtalt i den populære HBO-serie Game of Thrones. Scener, der finder sted nord for Muren, bliver ofte filmet i Island, men den islandske natur kan også ses i andre dele af Westeros. "Jeg har villet filme i Island, siden jeg først besøgte landet i 90'erne. Det er et af de mest unikke og inspirerende landskaber på planeten", siger instruktør Darren Aronofsky, hvis episke fortælling om en arkbygger ved navn Noah (2014), blev filmet i Island. Men Aronofsky er næppe den eneste. Filmproducenter er længe blevet lokket til Island, inspireret af landets skønhed, lange lyse timer, og de varierede landskaber, der gør det muligt at skabe forskellige verdener, alt sammen inden for en kort afstand af hinanden. Mange husker måske Clint Eastwoods episke drama om Anden Verdenskrig, The Flags of Our Fathers (2006), der viser den ene side af kampen om Iwo Jima, og de mænd, som blev udødeliggjorte i et af de mest ikoniske krigsfotografier i vores tid. Filmen blev næsten udelukkende filmet på Reykjanes-halvøen. Et andet eksempel er Ben Stillers The Secret Life of Walter Mitty (2013), som også for det meste blev filmet i Island, hvor landet agerede stedfortræder for steder på Grønland, i Afghanistan og Himalayabjergene (og Island, selvfølgelig). Lara Crofts eventyr i Tomb Raider (2001) fandt delvist sted i Sibirien, med den islandske glaciale lagune Jökulsárlón som stedfortræder for den iskolde tundra. Senere var James Bond involveret i en episk biljagt langs den isdækkede overflade af den samme lagune i Die Another Day (2002). Sjovt nok, blev den samme lagune også brugt til at filme åbningsscenen i A View to a Kill (1985), hvor Bond viser sit store skitalent i en vild flugt fra russiske skurke. I 2005, rejser en Bruce Wayne i laser til Bhutan for at træne med sin mentor og senere ærkeskurk Ra's al Ghul og Skyggernes Broderskab, i Christopher Nolans Batman Begins. Som du måske har gættet, blev disse scener filmet i Island, med den store slåskamp filmet på den nøjagtig samme glaciale lagune. Mens andre superhelte, såsom Judge Dredd (1995) og The Mighty Thor (2013s Thor: The Dark World) også er blevet filmet i Island, er det overjordiske landskab blevet brugt kreativt i science fictiongenren som stedfortræder for både udenlandske planeter og den post-apokalyptiske verden. Prometheus (2013), Ridley Scotts forløber til Alien-filmene, blev i stor udstrækning også filmet på Island, med den særligt medrivende åbningsscene filmet ved vandfaldet Dettifoss. I Oblivion, så man også Tom Cruise køre langs det sorte sand i det islandske landskab, der fungerede som en version af New England efter en atomkrig. Scener fra Interstellar (2014) og Star Trek: Into Darkness (2013) blev også filmet på Island. Apropos overjordiske steder, er Island ofte blevet omtalt i den populære HBO-serie Game of Thrones. Scener, der finder sted nord for Muren, bliver ofte filmet i Island, men den islandske natur kan også ses i andre dele af Westeros. Og det er ikke kun islandsk natur, der er blevet vist i serien. Både det islandske band Sigur Ros, og Verdens Stærkeste Mand-deltageren, Hafthór Julius Björnsson, har også været med. Interesserede besøgende kan rejse rundt i landet og besøge velkendte scener, som er blevet markeret på et kort på

33

34 DEJLIGE REYKJAVÍK Lille, sikker og venlig, Reykjavík er en moderne by med tætte bånd til naturen.

35

36 DEN LILLE HOVEDSTAD MED DET STORE HJERTE Lad dig ikke narre - et konstant stød af energi og begivenheder holder byen i live og pulserende med begejstring. Med en befolkning på , er Reykjavík ikke en travl metropol. Få skyskrabere ses i Reykjaviks skyline, trafikpropper er sjældne og ansigter er velkendte. En konstant impuls af energi og begivenheder holder byen i live og vibrerende af begejstring. Solrige dage føles som spontane feriedage i Reykjavík. Solbadere og folk på picnic fylder Austurvöllur, den grønne firkant foran Parlamentet; både lokale og turister slentrer op og ned ad Laugavegur, hovedgaden, hvor de shopper, får sig en kop kaffe og kigger på mennesker. Den tørstiges kamp for sparsomme udendørs siddepladser på barer, når happy hour indtræder. Syngende gademusikanter omkranser fortovet; scenekunstnere iscenesætter overraskende optrædener; måske dukker et showband op lige pludselig. Alt kan ske. Downtown Reykjavík (også kendt som 101, efter sit postnummer) er kernen i Islands rige kultur- og kunstscene. Om dagen regerer café-kulturen. En konstant brummen af

37 samtaler giver byens mange caféer liv. Med gratis WiFi og genpåfyldning af kaffe som normen, kan Reykjavíks cafégæster godt lide at hænge ud, indtil de er tilstrækkelig påvirkede af den stærke, mørke eliksir. Når dag bliver til aften, begynder folk at strømmemod byens mange fremragende restauranter. Over hele 101 vidner sjove vægmalerier og gadekunst om byens sans for kreativitet og sjov. Kunstgallerier som Reykjavík Kunstmuseum og Nationalgalleriet fremviser værker af klassiske islandske kunstnere, mens mindre, uafhængige gallerier fremviser projekter af banebrydende, moderne islandske og internationale kunstnere. De forskellige museer bevarer kulturen og historien af både byen og landet som helhed. Udpeget som en UNESCOlitteratur by, er Reykjavík også kernen i Islands litterære arv, hvor du vil opdage en skat af litterære værker og et væld af talentfulde digtere og forfattere.

38

39 island det er ikke en destination - det er et eventyr

40 EVENTYRLYSTNE ISLAND Eventyr er altid lige rundt om hjørnet i Island. Tag en 20 minutters køretur i enhver retning og find dig selv afsondret blandt Islands spektakulære landskaber. Disse landskaber er dog næppe til blot at kigge på.

41

42

43 SKABT TIL DEN EKSTREME OPLEVELSE Island blev skabt til den ekstreme oplevelse. Med sin overflod af bjerge, vulkaner, gletsjere, floder, søer, huler og ellers ujævne terræn, der venter på at blive tacklet, er Island virkelig en udendørsentusiasts paradis. Vandreture har længe været en populær aktivitet i Island, og smukke stier kan findes i alle dele af landet, fra kortere dagture til ture, der tager flere dage, såsom den 53-kilometer lange, verdensberømte Laugavegur-vandresti, som vil tage dig forbi Eyjafjallajökull-vulkanen og det indre Island. Denne betragtes som en af de mest spektakulære vandrestier i verden. De islandske bjergskråninger giver gode muligheder for skiløb og snowboarding fra det sene efterår op gennem foråret. Rundt om i landet, vil du finde gode skisportssteder, navnlig i Vestfjordene, Nordisland, Østisland, samt tættere på Reykjavik. For dem, der hellere vil nyde motoriserede eventyr, er det muligt at vælge mellem guidede snescooterture rundt om Islands gletsjere eller jeep-safarier på tværs af højlandet, Islands stort set uberørte indre. Selvom Island ikke umiddelbart bringer tankerne hen på vandsport, trives det godt på denne nordatlantiske ø. Hvert barn på Island lærer at svømme i folkeskolen og svømning er stadig et populært tidsfordriv blandt islændinge i alle aldre. Den geotermiske energi under dine fødder bruges til at opvarme mere end 170 offentlige svømmebassiner rundt om i landet, og intet er lige så fantastisk som at stoppe ved en grusvej for at finde en af Islands naturlige varme kilder gemt væk lige ude af syne. For at få adrenalinen til at køre, kan besøgende også deltage i den lokale havsvømningsforening for en kold dukkert i Nauthólsvík, windsurfe i bugten eller tage ud af byen for at tjekke nogle af Islands bølger, hvor man finder en lille gruppe surfere på de fleste gode dage. Om det er i havet eller en gletsjerflod, er det kolde vand ikke noget at være bange for, hvis du er forberedt. White water rafting er faktisk en klassisk aktivitet, der traditionelt set har haft flere islændinge end turister. Siden 1983 har mere end islændinge, hvilket er omkring halvdelen af den aktuelle befolkning, raftet ned ad Hvítá-floden i det sydlige Island. Mere avancerede raftere kan også tackle 4+-strømfaldene i den strømfyldte Jökulsá-flod i Østisland. Som en af de få øer, der sidder på den midtatlantiske højderyg, tilbyder Island ikke kun den sjældne mulighed for at se dette geologiske fænomen, men også en endnu mere sjælden mulighed for at snorkle eller dykke hvor kontinental pladerne mødes. Selvom vi taler om at dykke ned i en gletsjerflod, mens den munder ud i Islands største sø, Thingvallavatn, giver det kolde vand noget af den bedste synlighed i verden, så du tydeligt kan se Jordens yngste skorpe skubbe op og ud med ca. 2 cm pr. år. At dele islandsk natur med landets naturlige indbyggere er lige så givende. Uanset om du er om bord en af de mange hvalsafaribåde rundt omkring i landet, kigger på fuglelivet, eller rejser rundt i landet på en islandsk hest, vil den medrivende skønhed af det barske landskab aldrig stoppe med at forbløffe dig.

44 AKTIV I ISLAND Surfing Inden for de seneste år har Island fået ry som et surfsted. Bølgerne kan være førsteklasses, selvom havtemperaturen kræver en særlig tyk våddragt. En lille gruppe af surfere går ud året rundt og et par rejsearrangører har specialiseret sig i surf-interesserede besøgende. Super Jeeping Islands højland er barsk og snedækket. Det er dog muligt at udforske dele af højlandet via superjeep næsten året rundt. SNESCOOTERE Et spændende og måske mindre anstrengende alternativ til vandreture. Snescooter er en fantastisk måde at opleve Islands forskellige gletsjere på. HVALSAFARI Den mest populære aktivitet i Reykjavík er hvalsafari. Rejs lidt længere, til Nordisland, og du vil finde nogle af de bedste hvalsafarier i landet. LAKSEFISKERI Island er hjemsted for nogle af de bedste floder i verden til laksefiskeri, og nogle af verdens mest berømte laksefiskerientusiaster besøger regelmæssigt Island for at bruge deres fiskestænger. VANDRETURE Fra korte dagture til ture, der tager flere dage, er Islands bjerge modne til alle former for vandreture med utrolige udsigter. I den sydlige del af Vatnajökull Nationalpark, for eksempel, tilbyder Skaftafell fantastiske udsigter over savtakkede tinder, glitrende iskapper og golde flodsletter, der strækker sig mod havet.

45 ISKLATRING Gletsjere smelter og flytter sig konstant fra dag til dag. Men det er altid muligt at finde en lodret væg af is og ture tilbydes året rundt for alle niveauer. RIVER RAFTING For dem, der ikke er bange for lidt iskoldt vand, har Island nogle fantastiske floder til rafting og svømning - hvis det at tackle strømfald i selve båden ikke skulle være spændende nok. KAJAKSEJLADS Islands klare floder er fremragende til kajaksejlads, og få ting i livet kan sammenlignes med havkajaksejlads i rolige vande i en fjern fjord. HULE-UDFORSKNING Det vrimler med lavatunneler og andre huler på Island. En lille åbning i jorden fører dig ofte til en uventet stor verden nedenfor, én, der er fuld af geologiske formationer såsom stalagmitter og stalaktitter, som du ikke finder andre steder. RIDNING Findes der en bedre måde at opleve det islandske landskab end på hesteryg? Selvom de er mindre end den gennemsnitlige hest, skal du ikke kalde dem ponyer. Med to ekstra gangarter, er islandske heste noget helt for sig selv. DYKNING Selv om man typisk forbinder dykning og snorkling med tropiske øer og eksotiske fisk, tilbyder Islands glaciale vand noget af den bedste synlighed i verden, og synet af noget af jordens yngste skorpe skubbe op fra den midtatlantiske højderyg, er spektakulært.

46 BÆREDYGTIGEISLAND Som en lille ø midt i Nordatlanten, har Island måttet finde måder til at være så selvforsynende som muligt. Derfor bruger Island sine ressourcer til fulde. Og de, der bruges mest, er vedvarende energi og fiskeri.

47 For et land, der i høj grad afhænger af en bæredygtig forvaltning af dets ressourcer, er miljøbeskyttelse en topprioritet for Island. Landet har forpligtet sig til at anvende grøn energi og i betragtning af økonomiens afhængighed af fiskeri og fiskesport, er den bæredygtige fangst af levende marineressourcer både en økonomisk og miljømæssig prioritet. Selvom det er en myte, at Island er den største producent af bananer i Europa, giver en række drivhuse opvarmet med geotermisk energi Island mulighed for at producere frugt og grøntsager, som ellers ikke ville kunne vokse i dette klima. Fiskeri har længe været Islands største industri og fisk forbliver landets største eksport. For at beskytte islandske fiskebestande fra overfiskning, blev en kvoteordning baseret på mange års forskning introduceret i 1990, og den har vist sig at være en succes, når det kommer til at beskytte denne vigtige ressource. Reykjavík, som betyder 'Den dampende bugt', henviser til dampen, der stiger fra nærliggende varme kilder, hvor indbyggerne vaskede deres tøj i det tidlige 20. århundrede. I 1930 blev den første offentlige bygning i Reykjavík opvarmet med geotermisk energi. I dag bruger islændingene geotermisk energi til at opvarme 90 % af bygningerne i landet og til 25 % af landets el-produktion. Med resten af Islands energibehov dækket af emissionsfri vandkraft, er Island fortsat et af de grønneste lande i verden.

48 Suðureyri Flateyri Bolungarvík Hnífsdalur Ísafjörður Súðavík DRANGAJÖKULL D DRA AN Þingeyri Hofsós Djúpavík Skagaströnd Sauðárkrókur Hólmavík Bíldudalur Tálknafjörður Patreksfjörður Drangsnes Blönduós Varmahlíð Brjánslækur Reykhólar Hvammstangi Laugarbakki Borðeyri Búðardalur Stykkishólmur Hellissandur Rif Ólafsvík Grundarfjörður HO SNÆFELLSJÖKULL SN NÆFELLSJÖ ÆF ÖK KULL LLL LANGJÖKULL Borgarnes Akranes Laugavatn Mosfellsbær Reykjavík Hafnarfjörður Flúðir Kópavogur Hver H Hveragerði Keflavík Selfo S osss Selfoss Grindavík Þorlákshöfn Eyrarbakki E Ey yr Stokkseyri Hella S Hvolsvöllur MÝRDALSJÖ EYJAFJALLAJÖKULL EY Vestmannaeyjar

BENNS Lægårdvej 86 7500 Holstebro Danmark Tlf. +45 65 65 65 65

BENNS Lægårdvej 86 7500 Holstebro Danmark Tlf. +45 65 65 65 65 På opdagelse i Dansk Vestindien 10 dage fra kr. 16.498,- pr. person Inkl. fly, hotel m.m. Der er mange øer man kan vælge at besøge i det Caribiske hav, så hvorfor skal det så lige være Dansk Vestindien?

Læs mere

1. R E J S E B R E V

1. R E J S E B R E V 1. R E J S E B R E V Dato: 18/9 2012 Pernille Larsen Studie nr. HS10047 Email: 1004861@ucn.dk Mit 5 semester på Monash Peninsula University I Frankston, Melbourne, Australien I perioden 7/7 2012 15/12

Læs mere

Kapitel 1. Noget om årets gang

Kapitel 1. Noget om årets gang Kapitel 1 Noget om årets gang 1 4. Mennesker og måneder VOXPOP Er der en måned, du særlig godt kan lide, eller er der en, du ikke bryder dig om? Nina Ja... Jeg kan rigtig godt lide september. Efterårsmånederne

Læs mere

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG EN E-BOG FRA MIG TIL DIG 8 GYLDNE GENVEJE TIL MERE ALENETID UDEN DÅRLIG SAMVITTIGHED. Apropos børn, så har vi sammen smukke Aia på 6 år, charmerende Villads på 3 år og bedårende Vega på 1 år. 3 verdensstjerner

Læs mere

Natur og naturfænomener

Natur og naturfænomener Natur og naturfænomener Naturoplevelser i barndommen har både en følelsesmæssig, en kognitiv og en kropslig dimension. Naturfaglig dannelse for børn i dagtilbud handler om, at børnene får mangeartede naturoplevelser

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

isabellas Forny Forårsmenu Vild med hverdagen Besøg et paradis af roser bag med ny inspiration pandekager og godt brød

isabellas Forny Forårsmenu Vild med hverdagen Besøg et paradis af roser bag med ny inspiration pandekager og godt brød Vild med hverdagen isabellas Nr. 1 13. FEBRUAR 25. MARTS 2012 kr. 59,95 Besøg vores shop på isabellas.dk Haven Forny Dyrk de dejligste kartofler Tiltræk sommerfuglene Anlæg et bed i skyggen isabellas fylder

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Velkommen til Frederikshavn Kommune Biblioteksforeningens årsmøde Torsdag den 29. marts 2012 kl. 09:15

Velkommen til Frederikshavn Kommune Biblioteksforeningens årsmøde Torsdag den 29. marts 2012 kl. 09:15 Velkommen til Frederikshavn Kommune Biblioteksforeningens årsmøde Torsdag den 29. marts 2012 kl. 09:15 Kære Alle sammen Det er mig en glæde at få lov til at byde jer velkommen til Frederikshavn. Velkommen

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Klub Svanen. Kontakt. Åbningstider

Klub Svanen. Kontakt. Åbningstider Dag Dato Aktivitet Personale Tir 5. Jul Sang og musik i haven To Ja Jo Tor 7. Jul Bowling i Haslev Ca To Tir 12. Jul Musikquiz med Leif To Ki Ca Tor 14. Jul Eventyr ved bålet Ki Ca Ti Tir 19. Jul Udendørslege

Læs mere

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde Engagement, tillid og samarbejde Vi viser vejen! Et godt børneliv kræver synlige og troværdige voksne, der kan og vil vise vej. Vi er professionelle! Vi er et engageret personale, som tør stå ved vores

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

HAVE og BAKKER. VORES mark er et fladt landskab midt i Trekantsområdet. Marken ligger lige nu og venter på at blive taget i brug.

HAVE og BAKKER. VORES mark er et fladt landskab midt i Trekantsområdet. Marken ligger lige nu og venter på at blive taget i brug. HAVE og BAKKER VORES mark er et fladt landskab midt i Trekantsområdet. Marken ligger lige nu og venter på at blive taget i brug. Min intention med marken er at skabe rum for oplevelser, kontemplation,

Læs mere

QuizzEuropa - et brætspil om et andet Europa

QuizzEuropa - et brætspil om et andet Europa HistorieLab http://historielab.dk QuizzEuropa - et brætspil om et andet Europa Date : 5. april 2016 Bliv udfordret på din sammenhængsforståelse for Europas historie, kulturelle mangfoldighed og politiske

Læs mere

DE UNDERJORDISKE LYRIK ALBUM: IND I FLAMMERNE

DE UNDERJORDISKE LYRIK ALBUM: IND I FLAMMERNE DE UNDERJORDISKE LYRIK ALBUM: IND I FLAMMERNE 1. Ind I Flammerne Selvom jeg ved at der kun er mørke for enden af tunnelen kaster jeg mig hovedløst ind i flammerne der omgiver dig Du efterlader mig i et

Læs mere

Øen der ikke vil dø. Teskt af Julie Hammer Lauridsen og Michala Rosendahl Foto af Michala Rosendahl

Øen der ikke vil dø. Teskt af Julie Hammer Lauridsen og Michala Rosendahl Foto af Michala Rosendahl Øen der ikke vil dø I Kattegat ligger Tunø og kæmper. Selvom befolkningstallet på øen har været stabilt de sidste ti år, er fremtiden usikker. For det er ikke nemt at lokke unge mennesker til en ø, hvor

Læs mere

navnet kan f.eks. fortælle om indianerens særlige egenskaber. Hvad tror du indianeren Syngende Stemme er god til?

navnet kan f.eks. fortælle om indianerens særlige egenskaber. Hvad tror du indianeren Syngende Stemme er god til? Indianernavne Indianerne har oftest flere navne. De har et officielt navn, ligesom du har dit fornavn. Og ligesom du måske også har kælenavne, så har indianerne også flere navne, som kun de nærmeste kender.

Læs mere

Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001

Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001 Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001 Kære landsmænd. Allerførst vil jeg gerne ønske jer alle et hjerteligt og velsignet godt nytår. Sidste år på denne tid sagde vi farvel til det gamle årtusinde

Læs mere

Island. 9. til 13. september

Island. 9. til 13. september Island 9. til 13. september NordjyskeFordele og OurWorld A/S har i samarbejde med andre medier fornøjelsen at præsentere denne rejse til Island. Island er et land med et ekstremt natursceneri. Naturen

Læs mere

Et møde på Villa Blide er et møde med det fri

Et møde på Villa Blide er et møde med det fri Velkommen Et møde på Villa Blide er et møde med det fri PLADS TIL RO OG REFLEKSION Villa Blide er et mindre kursussted midt i den smukke danske natur i skoven ved Jonstrupvang og tæt på København. De skønne

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

tegning NATUREN PÅ KROGERUP

tegning NATUREN PÅ KROGERUP tegning NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

Storyboard. Velkommen til. På de følgende sider, vil du blive

Storyboard. Velkommen til. På de følgende sider, vil du blive Storyboard Velkommen til. På de følgende sider, vil du blive præsenteret for resultatet af vores opgave, som er et produkt der er udformet som et storyboard. Vi vil starte storyboardet med at fortælle

Læs mere

Ankomst til Hjerternes Dal

Ankomst til Hjerternes Dal Ankomst til Hjerternes Dal 1 Ankomst til Hjerternes Dal Introduktion til kapitel 1: Ankomst til Hjerternes Dal Ankomsten til Hjerternes Dal er en af to indledende meditationer, som jeg har skrevet, for

Læs mere

Sankt Hans-tale, Slogs Herredshus, 23/6 2015.

Sankt Hans-tale, Slogs Herredshus, 23/6 2015. Sankt Hans-tale, Slogs Herredshus, 23/6 2015. Først vil jeg gerne sige tusind tak for muligheden for at tale her i aften. Det er altid dejligt at komme hjem til Bylderup-Bov og se så mange kendte ansigter.

Læs mere

Andre rejser til Island. Islands højdepunkter Natur & Wellness i Island Islands naturskønne vandrestier

Andre rejser til Island. Islands højdepunkter Natur & Wellness i Island Islands naturskønne vandrestier Den Gyldne Cirkel i Island Fra kr. 8.698,- pr. person Inkl. fly, hotelovernatninger, b illeje m.m. Oplev Islands smukke natur på en fantastisk kør- selv- ferie. Denne kør-selv-ferie fokuserer på de mange

Læs mere

ktive fortællinger, rim og remser

ktive fortællinger, rim og remser Skrevet af Lotte Salling Illustreret af Jarl Egeberg ktive fortællinger, rim og remser dialogisk læsning med børn Bogen er skrevet med støtte fra Kunstrådets Litteraturpulje Indhold Aldersopdelt indholdsfortegnelse.....................................

Læs mere

Planlægning: Herunder beskrives læreplanstema, læringsmål, tegn på læring og tilrettelæggelse af aktiviteter

Planlægning: Herunder beskrives læreplanstema, læringsmål, tegn på læring og tilrettelæggelse af aktiviteter Planlægning: Herunder beskrives læreplanstema, læringsmål, tegn på læring og tilrettelæggelse af aktiviteter Valg af læreplanstema: Kulturelle udtryksformer og værdier, natur og natur fænomener Begrundelse

Læs mere

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin Trine Bjerre & Kirsten Ruth Oskar i Legeland Forlaget Den lille Delfin Oskar i Legeland af Trine Bjerre & Kirsten Ruth 2014 1. udgave, 1. oplag isbn-13: 978-87-996221-3-9 Tekst & Lay-out: Trine Bjerre

Læs mere

Dette er uden tvivl en fantastisk smuk rejse med naturen i fokus. Andre rejser til Færøerne og Island

Dette er uden tvivl en fantastisk smuk rejse med naturen i fokus. Andre rejser til Færøerne og Island Klassiske Færøerne & Island 8 dage fra kr. 17.998,- pr. person Inkl. fly, hotelovernatninger m.m. På denne spændende 8-dages rejse vil I opleve den unikke natur på Færøerne og i Island. Rejsen er skræddersyet

Læs mere

Arrangør: PI Aarhus. Grundlovstriatlon. den 5. juni 2014. Dansk Politiidrætsforbund

Arrangør: PI Aarhus. Grundlovstriatlon. den 5. juni 2014. Dansk Politiidrætsforbund Arrangør: PI Aarhus Grundlovstriatlon den 5. juni 2014 Dansk Politiidrætsforbund Kære Triatleter Det er en stor fornøjelse for mig, at byde jer velkommen til det første triatlon-stævne i PI Aarhus regi.

Læs mere

Island. 9. 13. maj 2016. Udrejse fra Billund lufthavn

Island. 9. 13. maj 2016. Udrejse fra Billund lufthavn Island 9. 13. maj 2016 Udrejse fra Billund lufthavn Vi har hermed fornøjelsen at præsentere denne rejse til Island. Island er et land med et ekstremt natursceneri. Naturen er gold og barsk, men samtidig

Læs mere

Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI

Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI Formålet med at have en kostpolitik, er at bidrage til styrkelse af børns sundhed, både her og nu og på længere sigt. For HellumHejHuset er det

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

Pas cu pas,- et skridt ad gangen.

Pas cu pas,- et skridt ad gangen. Pas cu pas,- et skridt ad gangen. Udlandspraktik er en fantastisk måde at opleve et andet land. Man møder landets kultur, normer og historie på en helt anden måde, og man oplever det hele på tæt hold Derudover

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med

Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med det vilde køkken INDLEDNING Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med mindre der skulle opstå

Læs mere

Lærervejledning: At sanse naturen langsomt

Lærervejledning: At sanse naturen langsomt Lærervejledning: At sanse naturen langsomt Forløb: At sanse naturen langsomt Målgruppe: Indskoling Fag: Dansk, billedkunst Christen Dalsgaard: Solplettet bøgestamme, 1852 Indledning: I materialet her kan

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Trinitatis søndag 2015.docx. 31-05-2015 side 1. Prædiken til Trinitatis søndag 2015. Tekst. Johs.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Trinitatis søndag 2015.docx. 31-05-2015 side 1. Prædiken til Trinitatis søndag 2015. Tekst. Johs. 31-05-2015 side 1 Prædiken til Trinitatis søndag 2015. Tekst. Johs. 3,1-15 På den sidste forårsdag, den sidste søndag i maj, kun med teltdugen mellem os og Kærmindehavens grønne natur, mødes vi af en moden

Læs mere

Denedueforatmindeosom, atheligåndenskraftogvejledning erheltafgørendemidtialvorgode ognødvendigeplanlægning!

Denedueforatmindeosom, atheligåndenskraftogvejledning erheltafgørendemidtialvorgode ognødvendigeplanlægning! På Indre Missions Lederkonference 23. - 25. marts 2012 var en del af undervisningen udformet som et "LK12-køkken" med Helene Svinth Mathiassen, Brian Madsen og Carsten (Sprint) Korsholm Poulsen som de

Læs mere

Kære 9. klasse kære dimittender.

Kære 9. klasse kære dimittender. 1 Kære 9. klasse kære dimittender. Vores dimissionsfest i eftermiddag blev indledt med den LIP DUP, som I fornylig har en stor del af æren for, og som jeg tror på en eller anden måde vil minde jer om Th.

Læs mere

Island med Folkeskolen. 15. 20. juli 2012

Island med Folkeskolen. 15. 20. juli 2012 . Island med Folkeskolen 15. 20. juli 2012 Island er et land med et ekstremt natursceneri: Vulkaner, vandfald, gejsere, jøkler Naturen er gold og barsk, men samtidig også fascinerende, levende og nærværende,

Læs mere

Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n

Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Feens kys I dette hæfte skal vi beskæftige os med et musikværk, der hedder Feens kys. Det bliver spillet af et stort symfoniorkester. Musikken er

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

Nordisk Hovedstadsstævne i Reykjavik.

Nordisk Hovedstadsstævne i Reykjavik. Taastrup, 2012-08-29 Kjeld Espersen Espersen.kjeld@gmail.com Tlf. 2728 5235 Nordisk Hovedstadsstævne i Reykjavik. Dette stævne var i år lagt til Island og var fra den 16. 19. august. Det var lagt i samme

Læs mere

Noas ark. en historisk beretning?

Noas ark. en historisk beretning? Noas ark en historisk beretning? Noas ark - en historisk beretning? 1) Hvordan kan en så lille båd, indeholder så mange dyr? 2) Hvordan fik Noa alle dyrene med på arken? 3) Hvad med alt vandet? 4) Globalt

Læs mere

Skræddersyet rejseprogram - Galapagos

Skræddersyet rejseprogram - Galapagos Program til: Destination: Galapagos øerne Varighed: 3 uger Ankomst til: * Hjemrejse: * *Ankomst dato og hjemrejsedato er de dage, hvor man ankommer til Galapagos øerne og forlader dem igen. Der skal altså

Læs mere

Alt dette materiale tager stort set alt sammen sit udgangspunkt i at skaffe nye kunder, kunder man ikke har. Altså de berømte 10 fugle på taget.

Alt dette materiale tager stort set alt sammen sit udgangspunkt i at skaffe nye kunder, kunder man ikke har. Altså de berømte 10 fugle på taget. Forord Kære læser! Har du kunder? Ønsker du at beholde dem? Hvis du svarer ja, så er denne bog ikke et tilbud den er et påbud. Mennesker ved mere om krig end om fred. Derfor er der gennem årtier skrevet

Læs mere

Med Jesus i båden -2

Med Jesus i båden -2 Med Jesus i båden -2 Jesus redder Mål: At opmuntre børnene. Vi fortæller dem, at Jesus kender den situation, de befinder sig i. Vi fortæller dem, at Jesus hører dem og hjælper dem, når de kalder på ham.

Læs mere

Nyhedsbrev April. Sjov og fart. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk - 1 -

Nyhedsbrev April. Sjov og fart. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk - 1 - Sjov og fart Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev April BEMÆRK DUS-avisen kan også ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens billeder

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

MENS VI VENTER PÅ FORÅRET

MENS VI VENTER PÅ FORÅRET MENS VI VENTER PÅ FORÅRET Mens vi venter på foråret og lysere tider, er der mange hyggelige tilbud for børn i alle aldre og deres voksne. Fastelavn og påske markeres med maskeværksted og påskeklip med

Læs mere

Værd at vide om. Norge. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Norge. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Norge Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Norge Hovedstad Indbyggere Sprog Oslo 5,2 mio. Norsk Religion Valuta Areal Protestantisme Norsk krone Herunder kan du læse en række praktiske

Læs mere

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten.

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten. Side 1 Jack og lygten historien om græskarlygten Side 2 Personer: Jack Fanden Side 3 Jack og lygten historien om græskarlygten 1 En tom pung 4 2 Fanden 6 3 En mønt 8 4 Et år mere 10 5 Fanden kommer igen

Læs mere

Verdens bedste job med børn og troperejser

Verdens bedste job med børn og troperejser Verdens bedste job med børn og troperejser Vil du passe Felix 4,5 år og August 1,5 år og vil du med på et par længere rejser til Thailand, Malta og Dubai med alt betalt. Når vi er i Danmark, får du ofte

Læs mere

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Godaften. Vi danskere er grundlæggende optimister. Vi tror på, at hårdt arbejde betaler sig. Vi tror på, at vi kan komme videre

Læs mere

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation teentro frikirkelig konfirmation Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud

Læs mere

bbb Børnebiksen, April 2013.

bbb Børnebiksen, April 2013. bbb Børnebiksen, April 2013. Ørbækvej 34, Svendborg, 42912080 Bulen 23924382, Biksen 23927149, Banjen 23921749. Nyt fra kontoret. Håber I alle har nydt en dejlig påskeferie, med afslapning, påskeæg og

Læs mere

INDHOLD VELKOMMEN INDHOLD. Fængselsmuseet. Til et "SUPER FEDT museum " VELKOMMEN

INDHOLD VELKOMMEN INDHOLD. Fængselsmuseet. Til et SUPER FEDT museum  VELKOMMEN SOMMER/EFTERÅR 2013 VELKOMMEN INDHOLD Til et "SUPER FEDT museum " Fængselsmuseet VELKOMMEN Den 17. maj i år kunne Fængselsmuseet fejre 1 års fødselsdag. Og hvilket år det har været! Interessen har været

Læs mere

til refugium Fra kirke

til refugium Fra kirke Fra kirke til refugium I den historiske by Arles i Sydfrankrig har parret Anne-Laurence og Phillippe Schiepan omdannet en tidligere kirke til et utroligt hjem, hvor de selv bor på toppen. Resten af kirken

Læs mere

Malet. Høstet. Dyrket DANMARK. Vi bager med mel af korn, der er GRATIS TIL DIG DIREKTE FRA MARKEN FRA JORD TIL BORD DANSK TAPAS

Malet. Høstet. Dyrket DANMARK. Vi bager med mel af korn, der er GRATIS TIL DIG DIREKTE FRA MARKEN FRA JORD TIL BORD DANSK TAPAS GRATIS TIL DIG Vi bager med mel af korn, der er Dyrket Høstet Malet DANMARK DANSK TAPAS Smagen af danske specialiteter til brød bagt med dansk mel FRA JORD TIL BORD Valsemøllen følger kornet hele vejen

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Johannes Larsen, Svanemøllen set fra forhaven, 1937. Johannes Larsen Museet. Johannes & Alhed Larsen Et hjem i naturen. Opgaveark ...

Johannes Larsen, Svanemøllen set fra forhaven, 1937. Johannes Larsen Museet. Johannes & Alhed Larsen Et hjem i naturen. Opgaveark ... Johannes Larsen, Svanemøllen set fra forhaven, 1937. Johannes Larsen Museet Opgaveark Johannes & Alhed Larsen Et hjem i naturen Navn: Klasse:... Møllebakken Johannes og Alhed Larsen, ca. 1900 Ægteparret

Læs mere

3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217

3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217 3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217 Den onde djævel havde skabt et spejl, som kunne forvrænge alting, alt skønt blev grimt. De små djævle lo og var fornøjede,

Læs mere

Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam. Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset

Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam. Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam Køge Kommune 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Om Huset og dets brugere... 4 Konklusion...

Læs mere

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara.

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara. Bilag 1. Transskription af interview. Interview gennemført d. 5. maj 2014, via Skype. Beskrivelse af interview med Clara Interviewet med Clara blev udført den 5. maj 2014, som et Skype-interview. Vi blev

Læs mere

Selvom sommeren er slut, og turisterne for længst har rykket teltpløkkerne op, er der stadig folk på campingpladserne. For nogle mennesker er

Selvom sommeren er slut, og turisterne for længst har rykket teltpløkkerne op, er der stadig folk på campingpladserne. For nogle mennesker er Selvom sommeren er slut, og turisterne for længst har rykket teltpløkkerne op, er der stadig folk på campingpladserne. For nogle mennesker er campingpladsen et hjem og naturen en livsstil. Campist på fuld

Læs mere

Værd at vide om. Svalbard. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Svalbard. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Svalbard Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Svalbard Hovedstad Indbyggere Sprog Longyearbyen Ca. 2.500 Religion Valuta Areal Kristendom Norske kroner, NOK Norsk og russisk 61.022

Læs mere

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling Børnehavkl. Se teater hør historier mal og tal Mine monstre - interaktiv teaterfortælling. Jeg guider jer gennem historien og børnene tager aktivt del i hele forestillingen og spiller alle rollerne, samtidig

Læs mere

Børn og Unge. MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK For dagtilbud i Furesø Kommune

Børn og Unge. MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK For dagtilbud i Furesø Kommune Børn og Unge MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK For dagtilbud i Furesø Kommune MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK 2 FORORD Denne overordnede Mad- og måltidspolitik for dagtilbud i Furesø Kommune skal medvirke til at skabe gode

Læs mere

PETER LUNDBERG OLIEMALERIER

PETER LUNDBERG OLIEMALERIER PETER LUNDBERG OLIEMALERIER 2 Oliemaleri str. 150 x 150 cm. 2012. Millingbæk fantasi / A Closer Look A Closer Look At The World Behind Siden 1969 har maleren Peter Lundberg håndteret lærred, farver og

Læs mere

Nyt fra børnehaveklassen, l. & 2. klasse.

Nyt fra børnehaveklassen, l. & 2. klasse. Til forældre og andre venner. Endnu en periode med en glad og arbejdsom atmosfære er forløbet siden sidste nyhedsbrev. Og nu er det næsten blevet sommer! Eleverne nyder de udendørs aktiviteter, og humøret

Læs mere

Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede?

Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede? Innleg på Fritt Nordens konferanse under Nordisk Råds sesjon i Oslo 31.10.2007 KOLBRÚN HALLDÓRSDÓTTIR: Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede? Vil

Læs mere

Oceaner af klasse og stil

Oceaner af klasse og stil Oceaner af klasse og stil Kom godt igang Når du får lyst til at udsmykke dit hjem med et dekorativt akvarium, bør du starte med at vælge den bedst egnede plads. Placeringen skal være der, hvor du helst

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Det Gode Liv. Grøn og Mad

Det Gode Liv. Grøn og Mad Det Gode Liv Grøn og Mad Hvordan går(d) det? I flere af gårdene er der rigtig gode og varme sammenhold. Der afholdes jævnligt fællesarrangementer og fester. I andre gårde er fællesskabet endnu ikke blevet

Læs mere

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad 9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad Tak, fordi du giver dig tid til at læse de 9 bedste tips til at bruge din intuition. Det er måske den mest berigende investering

Læs mere

På uglejagt i Sønderjylland

På uglejagt i Sønderjylland På uglejagt i Sønderjylland Den store hornugle har kronede dage i Jylland. På 25 år er bestanden vokset fra nul til omkring 50 ynglende par og tilsyneladende bliver der bare flere og flere. MiljøDanmark

Læs mere

Vandhunde og vinterbadere i tidligere industrihavn

Vandhunde og vinterbadere i tidligere industrihavn 6 Vandhunde og vinterbadere i tidligere industrihavn Vandkultur I Landets første helårshavnebad er lagt til kaj i Aalborg Havn. Som et af de sidste elementer i byens enorme forvandling af den tidligere

Læs mere

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag H - Søren 00.06 Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.11 Søren: En ganske almindelig hverdag? 0014

Læs mere

mutiave VOL, lationue 11

mutiave VOL, lationue 11 mutiave VOL, lationue 11 Vi køber et hus. Det er ikke noget stort hus. Vi elsker det hus. Vi har betalt med blod, alt vores blod, vi har ikke mere blod tilbage, vores fingre er skrællede ind til knoglen.

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

27. - 29. MAJ 2016 HAVNEKULTURFESTIVAL.DK

27. - 29. MAJ 2016 HAVNEKULTURFESTIVAL.DK 27. - 29. MAJ 2016 HAVNEKULTURFESTIVAL.DK. PA ODENSE HAVN SEKRETARIAT FOR ODENSE HAVNEKULTURFESTIVAL Ungdomshuset Nørregade 60 5000 Odense C Tlf.: 63756820 Projektkoordinator Maria Friis telefon: 26127832

Læs mere

SE FREMTIDEN GENNEM BÆREDYGTIGE VINDUER I SMUKT DANSK DESIGN

SE FREMTIDEN GENNEM BÆREDYGTIGE VINDUER I SMUKT DANSK DESIGN SE FREMTIDEN GENNEM BÆREDYGTIGE VINDUER I SMUKT DANSK DESIGN TAG ANSVAR FOR FREMTIDEN Som forbrugere i dagens Danmark er vi så privilegerede at have muligheden for at gøre en stor forskel for miljøet.

Læs mere

Kvinden Med Barnet 1

Kvinden Med Barnet 1 Kvinden Med Barnet 1 Du blev født. Du voksede op. Du blev voksen, flyttede hjemmefra og så dig aldrig tilbage. Du fik dig en god uddannelse. Du blev forelsket, og I blev kærester. I var sammen i flere

Læs mere

Udkast til Strategi for Ribe - Version 1.0: Ikke flere ændringer

Udkast til Strategi for Ribe - Version 1.0: Ikke flere ændringer Udkast til Strategi for Ribe - Version 1.0: Ikke flere ændringer 1. Indledning En rapport fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter slog i 2015 fast, at en af årsagerne til Ribes succes er, at nogle

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45.

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Lindvig Osmundsen Bruger Side 1 05-10-2014 Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Der er en vej som vi alle går alene. Teksterne vi har fået til 16. søndag efter trinitatis

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer turen går til Budapest i Ungarn, nærmer i Szentendre hvor vi skal bo på campingpladsen Pap-Sziget. Den ligger på en lille ø i Donau floden. Informationer

Læs mere

LØRDAG 23.APRIL. skrevet af Allan

LØRDAG 23.APRIL. skrevet af Allan LØRDAG 23.APRIL skrevet af Allan Tidligt op og med flyet til Melbourne. Vi lander midt på formiddagen og finder den gratis turist-sporvogn som bringer os frem til hotellet hvor vi efterlader bagagen og

Læs mere

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Bjarke Schjødt Larsen N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Det hele startede, da mine forældre arbejdede som forskere i en nedlagt mine tæt ved byen Qullissat på Grønland. Jeg ved

Læs mere

Tandlæge på deltid eller heltid

Tandlæge på deltid eller heltid Tandlæge på deltid eller heltid Den Kommunale Tandpleje i Holstebro søger en dygtig tandlæge med tiltrædelse 01.01.14 eller hurtigst muligt herefter. Der er ansøgningsfrist den 13.12.13 med morgenposten

Læs mere

EN GOD FEST KRÆVER GOD FORBEREDELSE

EN GOD FEST KRÆVER GOD FORBEREDELSE EN GOD FEST KRÆVER GOD FORBEREDELSE Der er mange muligheder, når du afholder din fest på Hotel Saxkjøbing. Skal menuen være 3 eller 5-retter, hvad er dine livretter og hvilke vine passer sammen med maden?

Læs mere

Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016. Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune

Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016. Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016 Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Konklusion... 4 Præsentation af målgruppen for Den Gule Dør...

Læs mere