Faktaark: Lønkommissionen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Faktaark: Lønkommissionen"

Transkript

1 Faktaark: Lønkommissionen 28. maj 2010 Afkast af uddannelse Uddannelseslængden har betydning for lønniveauet Lønkommissionens analyser viser, at der er en klar sammenhæng mellem uddannelse og løn, således at højere uddannelse generelt også afspejler sig i en højere løn, jf. redegørelsens figur 4.3 (nedenfor). I figuren ses afkast på timeløn opdelt på uddannelsesniveau for udvalgte grupper sammenlignet med timeløn for ufaglærte (modelberegnede timelønninger, som tager højde for bl.a. anciennitet og ledelsesansvar). Der er opdelt på følgende uddannelsesniveau med typisk uddannelseslængde: Gymnasium (GYM) Erhvervsakademiuddannelse (EUD) Kort videregående uddannelse (KVU): 2 2,5 år Mellemlang videregående uddannelse (MVU) 3,5 år Lang videregående uddannelse (LVU): 5 år Uddannelsesafkast ift. ufaglærte, den offentlige sektor, pct., 2007 pct Ingen Gym. EUD KVU MVU LVU PhD og Læger pct Fortjeneste pr. præsteret time Standardberegnet timefortjeneste Anm.: Referencegruppe ingen uddannelse/ikke-faglærte. Årsagen til, at gymnasiale uddannelser er medtaget som en selvstændig gruppe, er, at gruppen indeholder en del personer, som har forladt en uddannelse, før bacheloruddannelserne blev indført. Regressionsanalyserne er foretaget for den standardberegnede timefortjeneste inkl. genetillæg. Kilde: Lønkommissionens rapport, figur 4.3.

2 Faktaark Lønkommissionen 28. maj 2010 Løn & Køn Der kan uddrages 3 hovedkonklusioner af Lønkommissionens redegørelse om løn og køn: 1. Ligelønsloven overholdes Når det skal vurderes, om der er ligeløn, er det ikke nok at se på lønstatistikker eller gennemsnitslønninger. En konstateret lønforskel kan være lovlig, når den er begrundet i objektive forhold, som fx anciennitet, uddannelse, fleksibilitet og kvalitet, markedsværdi, opretholdelse af tidligere højt lønniveau og individuelle forhold. Lønkommissionen har fundet i alt 10 ligelønssager på det offentlige område. Der er godt offentligt ansatte. Antal ligelønssager 10 (inkl. forligsmæssigt afsluttede sager) Antal ansættelsesforhold Derfor kan det konstateres, at der ikke er problemer med overholdelse af ligelønsloven på det offentlige område. 2. Kvinder og mænd i samme faggruppe tjener generelt set det samme Figuren nedenfor viser, at der for de fleste grupper ikke er nogen signifikant lønmæssig forskel mellem mænd og kvinder. Der er enkelte grupper, som enten har en lønmæssig favør til kvinder eller mænd. Øverst ses 15 grupper, hvor kvinder tjener mere end mænd inden for gruppen. Nederst ses 10 grupper, hvor det omvendte gør sig gældende. Men hovedparten grupperne i midten har ingen lønforskel mellem mænd og kvinder.

3 Side 2 af 4 Lønforskel mellem mænd og kvinder, fortjeneste pr. præsteret time Er goter apeut, Reg. Dagpl ej er e, Kom. Fysi oter apeut, Reg. Fængsel sf unkti onær, Stat Labor ator i e, Stat Fysi oter apeut, Kom. Rengør i ngsassi stent, Kom. Læger, Reg. Soci al pædagog, Reg. Soci al pædagog, Kom. SOSU-hj æl per og hj emmehj æl per e, Kom. Sygepl ej er ske, Reg. Skol el ær er, Kom. SOSU-Assistent, Reg. SOSU-hjælper, Kom. Far maceut, Stat Kontor,i kke uddannet, Reg. Ingeni ør, Reg. Er nær i ngsassi stent, Kom. Psykolog, Reg. Jur i ster og økonomer, Reg. Bi oanal yti ker, Stat Bygni ngskonstr uktør, Kom. Bi oanal yti ker, Reg. Ingeniør, Stat Håndvær ker, Reg. Rengør i ngsassi stent, Reg. Far maceut, Reg. Ar kitekt, Kom. Er goter apeut, Kom. Magi ster, Kom. Soci al r ådgi ver, Kom. Jur i ster og økonomer, Stat Kontor,i kke uddannet, Kom. Psykolog, Kom. Ingeni ør, Kom. Jur i ster og økonomer, Kom. Speci al ar bej der, Stat Pædagog, Kom. Gymnasi el ær er e, Stat Magi ster, Reg. Labor ator i e, Kom. Pædagogmedhj æl per e, Kom. Politi, Stat SOSU-hj æl per, i kke uddannet, Kom. Omsor gs- og pædagogmedhj æl per e, Kom. For sker e, Stat Kontor per sonal e, Stat Håndvær ker, Stat Magi ster, Stat Ar kitekt, Stat Håndvær ker, Kom. Omsor gs- og pædagogmedhj æl per e, Reg. Rengør i ngsassi stent, Stat Bachel or, Kom. & Reg. Soci al r ådgi ver, Reg. Sygehuspor tør, Reg. Speci al ar bej der, Reg. T andpl ej er, Kom. T ekni sk ser vi cemedar bej der, Kom. SOSU-ass., pl ej ehj.ass., sygehj. & pl ej er e, Kom. SOSU-ass., pl ejehj.ass., sygehj. & pl ej er e, Reg. EDB-Assistent, Reg. Faglær t gar tner, Kom. Speci al ar bej der, Kom. Sygepl ej er ske, Kom. Chef er, Of f. Kontor per sonale, Kom. T ekniske desi gner e, Kom pct. Anm.: Koefficienter er kun rapporteret, hvis de er signifikante på et 5 pct.-niveau. Ikke signifikante koefficienter betyder, at der ikke er statistisk forskel på mænd og kvinder inden for grupperne. Regressionsanalyserne er foretaget for fortjenesten pr. præsteret time inkl. genetillæg. Gruppebetegnelser er forkortet i figuren. Kilde: Lønkommissionens rapport. Figur 4.14.

4 Side 3 af 4 3. Arbejdsmarkedet er kønsopdelt 3.1. Flest kvinder i det offentlige, flest mænd i det private På det offentlige område er syv ud af ti ansatte kvinder, mens det stort set forholder sig omvendt på det private område, hvor næsten syv ud af ti ansatte er mænd. Tabel: Den offentlige og private sektor fordelt på køn og ansættelsesforhold Sektor Køn Ansættelsesforhold Pct. Offentlig Mænd ,4 Kvinder ,6 I alt ,0 Privat Mænd ,1 Kvinder ,9 I alt ,0 Kilde: Lønkommissionens rapport, egen fremstilling. 3.2 Langt hovedparten af lønforskellen mellem kvinder og mænd kan forklares ud fra objektive faktorer Ser man nærmere på lønforskellen mellem kvinder og mænd i en statistisk analyse viser Lønkommissionens redegørelse, at langt hovedparten af lønforskellen mellem mænd og kvinder kan forklares ved, at mænd og kvinder er ansat inden for forskellige fag, med forskellige funktioner, anciennitet mv. Nedenstående figur viser, at kun 0,5 3,1 pct. af forskellen ikke kan forklares ud fra disse faktorer. Når nogen således henviser til forskelle i mænd og kvinders timeløn på mellem 15 og 20 pct., så skyldes langt hovedparten af denne lønforskel, at mænd og kvinder er ansat inden for forskellige fag, med forskellige funktioner, anciennitet mv.

5 Side 4 af 4 Lønforskellen (forklaret og uforklaret) mellem mænd og kvinder i den offentlige sektor fordelt på lønbegreb, pct. Pct Forskel 0,5 pct. 15,4 14,9 Forskel 3,1 pct. 20,2 17, Fortjeneste pr. præsteret time Forklaret del Standardberegnet timefortjeneste I alt Anm.: Lønforskelle er beregnet som den gennemsnitlige lønforskel mellem kvinder og mænd sat i forhold til alles gennemsnitlige løn. Beregningerne er baseret på uvægtede gennemsnitlige timeløn. Kilde: Lønkommissionens rapport, egen fremstilling. Der er ikke i Lønkommissionens redegørelse angivet tilsvarende opgørelse for den private sektor. Men til sammenligning viser en tidligere opgørelse foretaget af SFI, at den uforklarede del af lønforskellen i den private sektor i 2006 var på 8,6 pct., jf. nedenstående figur. Lønforskellen (forklaret og uforklaret) mellem mænd og kvinder i den private sektor. Fortjeneste pr. præsteret time, pct Pct , Forskel 8,6 pct. 3,7 Fortjeneste pr. præsteret time Forklaret del I alt Kilde: Tabel 8.2 i SFI Lønforskelle mellem mænd og kvinder

6 Faktaark: Lønkommissionen 28. maj 2010 Ledere og medarbejdere: Der er for få midler til lokal løndannelse Som en del af Lønkommissionens arbejde har Deloitte gennemført en omfattende fokusgruppeundersøgelse af rammerne for ledelse og arbejdstilrettelæggelse inden for ti større sektorområder i den offentlige sektor. 1 Undersøgelsen har til formål at afdække ledere og medarbejderes oplevelse af aftaler, overenskomster og administrative forskrifter. Ledere og medarbejder bakker op om de nye lønsystemer Ifølge undersøgelsen finder både ledere og medarbejdere, at intentionerne bag de nye lønsystemer er gode. De fremhæver det som positivt, at man på den enkelte arbejdsplads har mulighed for at belønne gode resultater. Men ledere og medarbejdere påpeger samtidig, at der i forbindelse med de årlige lønforhandlinger er for få midler i spil til, at løntillæggene kan få de tilsigtede effekter. Der er også helt overvejende enighed blandt ledere og medarbejdere om, at der er meget administration knyttet til de årlige lønforhandlinger. Ligeledes fremhæver de, at principperne bag de nye lønsystemer i den offentlige sektor udhules gennem de mange forhold, der fastlåser lønforhandlingerne (fx i forbindelse med forhåndsaftaler, som definerer hvordan lønmidlerne skal anvendes). Mulighederne for at ændre lønrelationer lokalt er forholdsvist begrænsede. Det skyldes bl.a., at den lokale løn kun udgør en relativt begrænset andel af den samlede løndannelse, jf. tabel: Procentvis fordeling af lønsummen for ansatte på ny løn, 2007 (tabel 9.2) Lokale tillæg Centralt aftalt løn Staten 10,1 89,9 Kommunerne 7,0 93,0 Regionerne 6,5 93,5 Kilde: Lønkommissionens rapport. På det kommunale og regionale område er den lokale løndannelse desuden bundet ind i en række garantimekanismer, der har medvirket til at fremme en puljetænkning lokalt og at tilsande af de nye lønsystemer. 1 Undersøgelsen er refereret i kapitel 10 i Lønkommissionens betænkning. I alt har 163 ledere og medarbejdere fra offentlige arbejdspladser deltaget i undersøgelsen. Derudover har 61 deltagere fra både offentlige og private arbejdspladser perspektiveret resultaterne fra det offentlige med erfaringer fra det private.

7 Side 2 af 2 Mere fleksibel løndannelse i den private sektor Den private sektor er ifølge Lønkommissionens redegørelse kendetegnet ved at have en række bredere og mere rammeprægede overenskomster, som i højere grad lægger op til lokal forhandling og tilpasning. Det gælder bl.a. på lønsiden, hvor hovedparten af lønmodtagerne på LO/DA-området er omfattet af en overenskomst med minimalløn/mindsteløn. Redegørelsen viser også, at der på det private område er en større lønspredning end på det offentlige. Trods indførelsen af de nye lønsystemer i den offentlige sektor viser nedenstående figur, at de offentlige lønsystemer stadig er langt mere centralt reguleret end den private sektor minimal- og mindstelønssystemer. Her aftales hovedparten af lønnen på den enkelte arbejdsplads, jf. de 2 bokse i højre del af figuren. Indplacering af lønsystemer Alle lønelementer aftalt centralt Ingen lønelementer aftalt centralt Gamle lønsystemer (offentlig sektor) Nye lønsystemer (offentlig sektor) Minimalløn systemer (privat sektor) Systemer uden centralt aftalte lønsatser (privat sektor) Kilde: Lønkommissionens rapport, kapitel 9 Deloitte har for Lønkommissionen gennemført en perspektiverende sammenligning med private arbejdspladser. Den viser, at på de private arbejdspladser opleves løndannelsen at være enklere og mere fleksibel. Der er fx en højere udbredelse af jobløn, hvor kompensation for fleksibilitet i højere grad er inkluderet i grundlønnen.

8 Faktaark: Lønkommissionen 28. maj 2010 Offentlige og private lønninger Lavtlønnede grupper på det offentlige område ligger pænt i forhold til det private - højtuddannede ligger noget lavere Lønkommissionens analyser viser, at der på det private område er en større lønspredning end på det offentlige. En række af de kortuddannede grupper på det offentlige område ligger pænt sammenlignet med tilsvarende grupper på det private område. Omvendt får nogle af de bedst lønnede på det private område en højere løn end de bedst lønnede i det offentlige. Privat- og offentligt ansatte grupper Indeks for fortjeneste pr. præsteret time* Indeks 100 = timeløn for kasseekspedient Indeks for standardberegnet timefortjeneste * Månedsløn kr.** Kasseekspedient, privat Rengøring, privat Rengøring, stat Teknisk servicemedarbejder, kommuner Specialarbejder, stat Specialarbejder, privat SOSU-hjælpere og hjemmehj., kommuner SOSU-hjælper, privat SOSU assistent, privat SOSU assistenter, kommuner Håndværkere, kommuner Håndværkere, privat Pædagoger, kommuner Pædagoger, privat Kontoransatte, stat Kontoransatte, kommuner Kontoransatte, privat Fængselsfunktionærer, stat Politibetjente, fastansatte, stat Sygeplejersker, regioner Sygeplejersker, privat Lærer, kommuner Lærer, privat Ingeniører, staten Ingeniører, privat Jurister og økonomer, stat Jurister og økonomer, privat *Inklusiv genebetaling og betalt frokost. ** Inklusiv genebetaling Kilde: Lønkommissionens redegørelse, kap. 5 og egne omregninger til fuldtidsmånedsløn. Månedslønnen er opgjort ved at gange den standardberegnede timefortjeneste med 160,33 (årsnorm på timer divideret med 12).

9 Side 2 af 3 Selvvurdering af indkomst En gymnasielærer, der har rundet de 50 år, hører typisk til de ti procent mest velstillede i samfundet. Og både skolelærere og politibetjente hører til de 20 procent rigeste danskere. For de fleste af dem kommer dette imidlertid som en overraskelse. Danskerne undervurderer nemlig i høj grad, hvor velstillede de er i forhold til andre lønmodtagere. Kilde: Meningsmåling foretaget af Megafon for Politiken og TV 2 og offentliggjort d. 1. maj 2010 Ansættelsesvilkår offentlig/privat Tabellen nedenfor giver et overblik over de centralt aftalte øvrige ansættelsesvilkår. Tallene er fra 2007, som er Lønkommissionens udgangspunkt. Der er imidlertid sket en række ændringer i de efterfølgende overenskomstforhandlinger. Hertil kommer forskelle på udbredelsen af betalt frokost. Langt størstedelen af de offentlige grupper har således betalt spisepause, mens kun 4 ud af 10 privatansatte har betalt spisepause. Centralt aftalte øvrige ansættelsesvilkår (2007), offentlig og privat sektor Ansættelsesvilkår Offentlig sektor Privat sektor* Indgår i beregningen (DA/LO-området) af fortjeneste pr. præsteret time Graviditet og barsel med løn 34 uger 29 uger Graviditetsorlov 6-8 uger**** 4 uger X Barselsorlov 14 uger 14 uger X Fædreorlov 2*2 uger 2 uger X Forældreorlov 10 uger 9 uger X Fravær med løn i forbindelse med graviditetsundersøgelser Ja Nej X** Andre fraværsrettigheder med løn Optjening af pension i den ulønnede del af barslen Ja Ja***** Optjening af fuld ferie i den ulønnede del af barslen Ja Nej Omsorgsdage 2 dage pr. barn pr. år i barnets første 8 leveår = 16 dage pr. barn Ingen X Hel eller delvis Hel eller delvis tjenestefrihed med løn tjenestefrihed med løn til pasning af sygt barntil pasning af sygt barn Barnets 1. sygedag Tjenestefrihed med løn ved barns alvorlige sygdom på dettes 1. sygedag Op til 5 dage pr. barn inden for 12 på hinanden følgende måneder på dettes 1. sygedag X Op til 5 dage pr. barn inden for 12 på hinanden følgende måneder X*

10 Side 3 af 3 Ferie- og feriefridage 6 uger pr. år 6 uger pr. år X Ingen Løn under sygdom - arbejdere tidsbegrænsning 9 uger*** X Ingen Ingen Løn under sygdom - funktionærer tidsbegrænsning tidsbegrænsning X Anm.: * Flere af fraværsrettighederne i den private sektor er bundet op på anciennitetskrav. Desuden er aflønningen under fravær på det private område ofte med et lønloft og ikke med fuld løn som i den offentlige sektor. ** Fortjenesten pr. præsteret time opfanger som udgangspunkt alle fraværstimer og -betalinger. Såfremt der for et ansættelsesforhold er registreret et meget stort antal fraværstimer i forhold til betalingerne, og fortjenesten pr. præsteret time derved bliver unormalt høj, bortcensureres ansættelsesforholdet i lønstatistikken. *** Inden for bygge- og anlægsområdet er perioden 5 uger. **** I staten er graviditetsorloven 6 uger, mens den i kommuner og regioner er 8 uger. ***** Det blev på DA-området pr. 1. juli 2007 indført, at der optjenes pensionsbidrag i 10 uger af den ulønnede del af barselsorloven. På DAområdet indbetales det ekstraordinære pensionsbidrag dog før orlovsperioden, og det indgår således i lønstatistikken. Kilde: Lønkommissionens rapport, kap. 5.

11 Faktaark: Lønkommissionen 28. maj 2010 Ledere og medarbejdere ønsker mere fleksible overenskomster og lokalt råderum Som en del af Lønkommissionens arbejde har Deloitte gennemført en omfattende undersøgelse af rammerne for ledelse og arbejdstilrettelæggelse inden for ti større sektorområder i den offentlige sektor. 1 Undersøgelsen er baseret på fokusgruppeinterview. Den har til formål at afdække, i hvilket omfang ledere og medarbejdere oplever, at aftaler, overenskomster og administrative forskrifter fremmer eller modvirker ledelsens råderum, medarbejdernes indflydelse på eget arbejde og en hensigtsmæssig tilrettelæggelse af arbejdet. I alt har 163 ledere og medarbejdere fra offentlige arbejdspladser deltaget i undersøgelsen. Derudover har 61 deltagere fra både offentlige og private arbejdspladser perspektiveret resultaterne fra det offentlige med erfaringer fra det private. Manglende fleksibilitet i overenskomsterne Medarbejdere og ledere peger i undersøgelsen på en række barrierer i de centrale overenskomster og aftaler på det offentlige område: Der er for få muligheder for at tilpasse løn- og ansættelsesvilkårene til forholdene og prioriteringerne på den enkelte arbejdsplads. Kritikken viser, at man ikke er ramt den rette balance mellem central regulering og lokale frihedsgrader. Overenskomster og aftaler er for komplicerede og uoverskuelige. Det gælder især arbejdstidsreglerne. Det gør det vanskeligt at organisere arbejdet effektivt, bl.a. fordi faggrupperne har forskellige arbejdstidsregler. Overenskomster og aftaler giver ikke optimale rammer for det tværfaglige samarbejde på den enkelte arbejdsplads. Det gælder især på de store velfærdsområder fx sygehusene. Ledere og medarbejdere efterspørger en harmonisering af reglerne mellem personalegrupper og mere fleksible rammer for især arbejdstilrettelæggelse og løndannelse på den enkelte arbejdsplads. 1 Undersøgelsen er refereret i kapitel 10 i Lønkommissionens betænkning.

12 Side 2 af 2 Mere fleksibilitet og lokalt råderum i den private sektor Deloitte har for Lønkommissionen gennemført en perspektiverende sammenligning med private arbejdspladser. Den indikerer, at der på en række punkter opleves en enklere løndannelse, klarere ledelsesstrukturer og en mere fleksibel arbejdstilrettelæggelse på de private arbejdspladser. Der opleves også bedre muligheder for at præge institutionens profil. I forhold til ledelse udtrykker de private ledere fx en oplevelse af klarhed over kompetence og ledelsesrum, herunder en udstrakt grad af delegation og frihed. Næsten 500 overenskomster og aftaler på det offentlige område Overenskomsterne inden for det offentlige bygger altovervejende på centrale aftaler i fagopdelte overenskomster med stor variation i detaljeringsgrad. I alt er der omkring 500 overenskomster og aftaler (se tabel nedenfor). Den private sektor er kendetegnet ved at have en række bredere og mere rammeprægede overenskomster som i højere grad lægger op til lokal forhandling og tilpasning. Det gælder bl.a. på lønsiden, hvor hovedparten af lønmodtagerne på LO/DA-området er omfattet af en overenskomst med minimalløn/mindsteløn. Samlet set viser undersøgelsen, at både medarbejdere og ledere oplever, at der er en række barrierer i overenskomsterne på det offentlige område for en hensigtsmæssig og tidssvarende ledelse og tilrettelæggelse af arbejdet. Antal centrale overenskomster i stat, kommuner og regioner Stat Kommuner Regioner Antal hovedaftaler 5 Uoplyst 13 Antal overenskomster/organisati onsaftaler* Antal fælles regelsæt/generelle aftaler** Anm.: Der tages forbehold for det præcise antal aftaler. Aftaler om arbejdstid mv. (inkl. aftaler om lokal løn-dannelse), som knytter sig til én eller flere overenskomster, er ikke medtaget. *: For kommuner og regioner er tallet inkl. tjenestemandsaftaler. **: For statens område inkl. 3 fællesoverenskomster. Kilde: Lønkommissionen

1. Introduktion og sammenfatning... 3 1.1 Indledning... 3 1.2 Rapportens struktur... 4

1. Introduktion og sammenfatning... 3 1.1 Indledning... 3 1.2 Rapportens struktur... 4 1. Introduktion og sammenfatning... 3 1.1 Indledning... 3 1.2 Rapportens struktur... 4 2. Befolknings- og beskæftigelsesudviklingen... 6 2.1 Den seneste udvikling i befolkningen... 6 2.2 Befolkningen frem

Læs mere

Lønkommissionen en fælles trædesten frem mod OK 11

Lønkommissionen en fælles trædesten frem mod OK 11 Lønkommissionen en fælles trædesten frem mod OK 11 Artiklen indledes med refleksioner om baggrunden for Lønkommissionens nedsættelse, dens formål og opgave. Der kommenteres også på Lønkommissionens særlige

Læs mere

Forældres muligheder for at passe syge børn

Forældres muligheder for at passe syge børn 19.9.2006 Notat 13007 MELA/kiak Forældres muligheder for at passe syge børn Der er store forskelle på forældres muligheder for at passe deres børn, når de bliver syge. Det viser en undersøgelse som FTF

Læs mere

Dig som medarbejder. Uddrag fra ATPs Medarbejderportal

Dig som medarbejder. Uddrag fra ATPs Medarbejderportal Dig som medarbejder Uddrag fra ATPs Medarbejderportal Feriefridage Fastansatte medarbejdere (inkl. elever) har hvert kalenderår ret til 5 feriefridage. Disse dage placeres under hensyntagen til arbejdets

Læs mere

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold.

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold. Social arv 163 8. Social arv nes sociale forhold nedarves til deres børn Seks områder undersøges Der er en klar tendens til, at forældrenes sociale forhold "nedarves" til deres børn. Det betyder bl.a.,

Læs mere

Fleksibilitet i arbejdslivet

Fleksibilitet i arbejdslivet August 2010 Fleksibilitet i arbejdslivet Resume Kravene i arbejdslivet er store, herunder kravene om fleksibilitet i forhold til arbejdspladsen. Samtidig har den enkelte også behov for fleksibilitet og

Læs mere

Offentligt ansatte har langt mere betalt fravær og frihed end privatansatte

Offentligt ansatte har langt mere betalt fravær og frihed end privatansatte 3. oktober 2014 ANALYSE Af Lotte Katrine Ravn Offentligt ansatte har langt mere betalt fravær og frihed end privatansatte I Danmark er arbejdstiden 37 timer for en fuldtidsansat. Det gælder, uanset om

Læs mere

FA FRAVÆRSSTATISTIK. Om statistikken 3. Tabel 1. Fravær i pct. af mulig arbejdstid 5. Tabel 2. Fraværsdagsværk pr.

FA FRAVÆRSSTATISTIK. Om statistikken 3. Tabel 1. Fravær i pct. af mulig arbejdstid 5. Tabel 2. Fraværsdagsværk pr. FINANSSEKTORENS ARBEJDSGIVERFORENING FA FRAVÆRSSTATISTIK AMALIEGADE 7 TELEFON +45 3391 4700 1256 KØBENHAVN K FAX +45 3391 1766 WWW.FANET.DK Udgivelse, Tryk og ekspediditon: FA kontak t: klc@fanet.dk issn

Læs mere

Indkomster i de sociale klasser i 2012

Indkomster i de sociale klasser i 2012 Indkomster i de sociale klasser i 2012 Denne analyse er den del af baggrundsanalyserne til bogen Klassekamp fra oven. Analysen beskriver indkomstforskellene i de fem sociale klasser og udviklingen i indkomster

Læs mere

Kvinder og højtuddannede rammes af 40-års-model

Kvinder og højtuddannede rammes af 40-års-model Kvinder og højtuddannede rammes af 4-års-model Dansk Folkeparti har foreslået, at der indføres et krav om mindst 4 år på arbejdsmarkedet for at kunne modtage efterløn. Denne analyse tegner et billede af,

Læs mere

industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat

industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat Mini-udgave industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat Overenskomsten gælder fra 1. marts 2012 til 28. februar 2014 Kære medlem! For at hjælpe både nye

Læs mere

Overenskomst 2014 mellem Socialdemokraternes Folketingsgruppe på Christiansborg og Akademikerorganisationerne

Overenskomst 2014 mellem Socialdemokraternes Folketingsgruppe på Christiansborg og Akademikerorganisationerne Overenskomst 2014 mellem Socialdemokraternes Folketingsgruppe på Christiansborg og Akademikerorganisationerne 1 Indholdsfortegnelse 1 Dækningsområde... 3 2 Lønbestemmelse... 3 3 Pension... 3 4 Arbejdstid...

Læs mere

Vejledning om forhold der skal eller bør fastsættes i ansættelseskontrakten og forhold som bør undgås

Vejledning om forhold der skal eller bør fastsættes i ansættelseskontrakten og forhold som bør undgås Vejledning om forhold der skal eller bør fastsættes i ansættelseskontrakten og forhold som bør undgås Denne vejledning beskriver de forhold, som skal fremgå af ansættelseskontrakten og de forhold, som

Læs mere

Kønsmainstreaming af HK-KL-overenskomst kvantitativ del

Kønsmainstreaming af HK-KL-overenskomst kvantitativ del Kønsmainstreaming af HK-KL-overenskomst kvantitativ del Mona Larsen, SFI September 2015 1 1. Indledning I henhold til ligestillingslovgivningen skal kommunerne indarbejde ligestilling i al planlægning

Læs mere

LIGELØNSGUIDE - VEJLEDNING OM KØNSOPDELT LØNSTATISTIK

LIGELØNSGUIDE - VEJLEDNING OM KØNSOPDELT LØNSTATISTIK LIGELØNSGUIDE - VEJLEDNING OM KØNSOPDELT LØNSTATISTIK HVAD ER LIGELØN Ligeløn vil sige, at enhver arbejdsgiver skal yde kvinder og mænd lige løn, for så vidt angår alle lønelementer og lønvilkår, for samme

Læs mere

SFI s undersøgelse af lønforskelle

SFI s undersøgelse af lønforskelle Sagsnr. Ref. NBO Den 18. december 2000 SFI s undersøgelse af lønforskelle Social Forsknings Instituttet har udarbejdet en analyse om ligeløn. Den har titlen: mænd og kvinder i Danmark. SFI har udført undersøgelsen

Læs mere

FA FOKUS Juni 2015 JUNI 2015. NR. 3 I S S N 2 24 6-7 73 4

FA FOKUS Juni 2015 JUNI 2015. NR. 3 I S S N 2 24 6-7 73 4 FOKUS FA FOKUS Juni 2015 JUNI 2015. NR. 3 I S S N 2 24 6-7 73 4 FA Fraværsstatistik 2014 1 Kolofon Titel: FA FOKUS Forfatter: Seniorkonsulent Kirsten Lemming-Christensen Layout: Grafisk designer Maja Pode

Læs mere

Anvendelse af vikarer på sygehusene

Anvendelse af vikarer på sygehusene Kapitel 8 78 Anvendelse af vikarer på sygehusene Brug af vikarer er en naturlig del af det at drive et sygehusvæsen. Det kan være hensigtsmæssigt at bruge vikarer til for eksempel at lukke huller i forbindelse

Læs mere

7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet. Oktober 2013

7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet. Oktober 2013 7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet Oktober 2013 Djøfs undersøgelse af psykisk arbejdsmiljø, stress og balance 2012 Faktaark nr. 7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet Dette faktaark

Læs mere

Djøfernes holdninger til barselsorlov og afskedigelsesvilka r

Djøfernes holdninger til barselsorlov og afskedigelsesvilka r Djøfernes holdninger til barselsorlov og afskedigelsesvilka r Oktober 2011 1 Indhold Løn til fædre under orlov... 3 Øremærkning af barsel til fædre... 3 Mænd vil gerne holde længere orlov... 4 Mænd og

Læs mere

Barsel, adoption og omsorgsdage

Barsel, adoption og omsorgsdage Cirkulære om Barsel, adoption og omsorgsdage 2005 Cirkulære af 15. september 2005 Perst. nr. 048-05 PKAT nr. J.nr. 05-524-66 Indholdsfortegnelse Cirkulære Indledning...3 Bemærkninger til aftalens enkelte

Læs mere

Jobfremgang på tværs af landet

Jobfremgang på tværs af landet 1K 2008 2K 2008 3K 2008 4K 2008 1K 2009 2K 2009 3K 2009 4K 2009 1K 2010 2K 2010 3K 2010 4K 2010 1K 2011 2K 2011 3K 2011 4K 2011 1K 2012 2K 2012 3K 2012 4K 2012 1K 2013 2K 2013 3K 2013 4K 2013 1K 2014 2K

Læs mere

Løn- og personalestatistikken 2008 - for arkitektbranchen. Medarbejdere der er omfattet af DANSKE ARKs overenskomster 4 DELTIDSANSÆTTELSER 7

Løn- og personalestatistikken 2008 - for arkitektbranchen. Medarbejdere der er omfattet af DANSKE ARKs overenskomster 4 DELTIDSANSÆTTELSER 7 Løn- og personalestatistikken 2008 - for arkitektbranchen Hermed præsenteres Løn- og personalestatistikken 2008, der er udarbejdet af Danske Arkitektvirksomheder (DANSKE ARK). Løn- og personalestatistikken

Læs mere

Ufaglærte har færre år som pensionist end akademikere

Ufaglærte har færre år som pensionist end akademikere Tilbagetrækningsreformen Ufaglærte har færre år som pensionist end akademikere Ufaglærte har udsigt til færre år på folkepension end højtuddannede. Det skyldes, at ufaglærte har en relativt høj dødelighed,

Læs mere

LIGELØNSGUIDE - VEJLEDNING OM KØNSOPDELT LØNSTATISTIK

LIGELØNSGUIDE - VEJLEDNING OM KØNSOPDELT LØNSTATISTIK LIGELØNSGUIDE - VEJLEDNING OM KØNSOPDELT LØNSTATISTIK Udgivet af Finansforbundet revideret udgave, april 2010 Hvad er ligeløn Ligeløn vil sige, at enhver arbejdsgiver skal yde kvinder og mænd lige løn,

Læs mere

Faktaark: Vilkår. Indhold. Undersøgelsen viser at:

Faktaark: Vilkår. Indhold. Undersøgelsen viser at: Faktaark: Vilkår Undersøgelsen viser at: Den ugentlige arbejdstid ved job i udlandet er gennemsnitligt 47 timer Mere end 3 ud af 4 djøfere ansat i udlandet angiver, at aftenarbejde er en del af arbejdet

Læs mere

Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser

Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser Bilag 5 Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser I dette notat undersøges forældrenes uddannelsesniveau for de, der påbegyndte en bacheloruddannelse

Læs mere

Vejledning til ansættelseskontrakt for fysioterapeut funktionær på fast løn ved en arbejdstid på mere end 8 timer pr.

Vejledning til ansættelseskontrakt for fysioterapeut funktionær på fast løn ved en arbejdstid på mere end 8 timer pr. Vejledning til ansættelseskontrakt for fysioterapeut funktionær på fast løn ved en arbejdstid på mere end 8 timer pr. uge i gennemsnit Denne vejledning er udarbejdet af Danske Fysioterapeuters arbejdsgiverrådgivning

Læs mere

Faktaark om lønkommissionen

Faktaark om lønkommissionen Faktaark om lønkommissionen Indhold: Side 2: Lønkommissionen om det kønsopdelte arbejdsmarked og kønsmæssige skævheder Side 4: Lønkommissionen om løn og uddannelse Side 7: Lønkommissionen om arbejde af

Læs mere

Klar sammenhæng mellem børns og forældres livsindkomst

Klar sammenhæng mellem børns og forældres livsindkomst Klar sammenhæng mellem børns og forældres livsindkomst Der er stor forskel på størrelsen af den livsindkomst, som 3-årige danskere kan se frem til, og livsindkomsten hænger nøje sammen med forældrenes

Læs mere

Faktaark: Iværksættere og jobvækst

Faktaark: Iværksættere og jobvækst December 2014 Faktaark: Iværksættere og jobvækst Faktaarket bygger på analyser udarbejdet i samarbejde mellem Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Djøf. Dette faktaark undersøger, hvor mange jobs der er

Læs mere

Barsel, adoption mv.

Barsel, adoption mv. Barsel, adoption mv. Pjece om barsel, adoption m.v. Reglerne om barsel og adoption er komplicerede. Især, hvis man, som det faktisk er tænkt fra lovgivers side, bruger den fleksibilitet, der er indbygget

Læs mere

Danskerne trækker sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet

Danskerne trækker sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet Danskerne trækker sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet I de seneste godt 10 år er der sket en forholdsvis markant stigning i erhvervsdeltagelsen blandt de ældre i aldersgruppen -64 år. Særligt bemærkelsesværdigt

Læs mere

Karakteristik af unge under uddannelse

Karakteristik af unge under uddannelse Marts 2013 Karakteristik af unge under uddannelse Dette faktaark handler om, hvem de studerende er: Uddannelsestype, demografi, erhvervsarbejde, indkomst og udgifter samt hvilken andel deres samlede skattebetalinger

Læs mere

Barsel og løn ved barns sygdom. Privatansattes vilkår

Barsel og løn ved barns sygdom. Privatansattes vilkår Barsel og løn ved barns sygdom Privatansattes vilkår Marts 2015 Barsel og løn ved barns sygdom Resume Funktionærloven giver ret til barsel i samlet 18 uger med halv løn til kvinder, men ingen rettigheder

Læs mere

SAMFUNDSØKONOMISK AFKAST AF UDDANNELSE

SAMFUNDSØKONOMISK AFKAST AF UDDANNELSE 20. juni 2005 Af Mikkel Baadsgaard, direkte tlf.: 33557721 Resumé: SAMFUNDSØKONOMISK AFKAST AF UDDANNELSE Investeringer i uddannelse er både for den enkelte og for samfundet en god investering. Det skyldes

Læs mere

Dette faktaark omhandler djøfernes oplevelse af stress på arbejdspladsen og deres oplevelse af stress i hverdagen.

Dette faktaark omhandler djøfernes oplevelse af stress på arbejdspladsen og deres oplevelse af stress i hverdagen. Faktaark: Stress Dette faktaark omhandler djøfernes oplevelse af stress på arbejdspladsen og deres oplevelse af stress i hverdagen. Resultaterne stammer fra ACs arbejdsmiljøundersøgelse 2014. Undersøgelsen

Læs mere

SENIORER PÅ ARBEJDSMARKEDET

SENIORER PÅ ARBEJDSMARKEDET SENIORER PÅ ARBEJDSMARKEDET Marts 2012 Indledning Vedtagelsen af tilbagetrækningsreformen i december 2011 får stor betydning for fremtidens arbejdsmarked. Reformen betyder, at flere vil blive tilskyndet

Læs mere

Vejledning til ansættelseskontrakt for provisionslønnet fysioterapeut funktionær ved en arbejdstid på 8 timer eller derover pr.

Vejledning til ansættelseskontrakt for provisionslønnet fysioterapeut funktionær ved en arbejdstid på 8 timer eller derover pr. Vejledning til ansættelseskontrakt for provisionslønnet fysioterapeut funktionær ved en arbejdstid på 8 timer eller derover pr. uge i gennemsnit Denne vejledning er udarbejdet af Danske Fysioterapeuters

Læs mere

Stigende pendling i Danmark

Stigende pendling i Danmark af forskningschef Mikkel Baadsgaard og stud.polit Mikkel Høst Gandil 12. juni 2013 Kontakt Forskningschef Mikkel Baadsgaard Tlf. 33 55 77 27 Mobil 25 48 72 25 mb@ae.dk Chefkonsulent i DJØF Kirstine Nærvig

Læs mere

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren. 2007 udgave Varenr.

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren. 2007 udgave Varenr. Tjek lønnen Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren 2007 udgave Varenr. 7522 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Teknisk introduktion... 4 Indledning...

Læs mere

Tilkendelser af førtidspension og fleksjob 2003-2012

Tilkendelser af førtidspension og fleksjob 2003-2012 7. MARTS 2014 Tilkendelser af førtidspension og fleksjob 2003-2012 AF ANDREAS ØSTERGAARD NIELSEN En samlet analyse af tilkendelsespraksis 2003-2012 Formålet med dette notat er at give en samlet beskrivelse

Læs mere

TAP-undersøgelsen 2014 Efterskoleforeningens undersøgelse af løn- og pensionsvilkår for efterskolernes teknisk-administrative personale

TAP-undersøgelsen 2014 Efterskoleforeningens undersøgelse af løn- og pensionsvilkår for efterskolernes teknisk-administrative personale 0 0 TAP-undersøgelsen 2014 Efterskoleforeningens undersøgelse af løn- og pensionsvilkår for efterskolernes teknisk-administrative personale Indledning Efterskoleforeningen har i januar-februar 2015 gennemført

Læs mere

... ... ... ... ... Ved tidsbegrænset ansættelse ophører ansættelsen uden yderligere varsel den...

... ... ... ... ... Ved tidsbegrænset ansættelse ophører ansættelsen uden yderligere varsel den... ANSÆTTELSESBEVIS Efter Loven om ansættelsesbeviser skal der foreligge en skriftlig ansættelsesaftale for medarbejderen. Ansættelsesforholdet er ikke omfattet af nogen overenskomst. Funktionærloven, Barselsloven

Læs mere

Af Karina Ransby Cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening

Af Karina Ransby Cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening ANALYSE Offentligt ansatte har mere frihed med løn end ansatte i det private Fredag den 5. januar 2018 Offentligt ansatte har i gennemsnit betalt frihed - til blandt andet frokoster og sygdom - 10 timer

Læs mere

MELLEM STORBUTIKKERNES FORHANDLINGSUDVALG

MELLEM STORBUTIKKERNES FORHANDLINGSUDVALG 3.65.0 2014 /2017 OVERENSKOMST MELLEM STORBUTIKKERNES FORHANDLINGSUDVALG for Brugsforeningen for Als og Sundeved og 3F Sønderborg afdeling MARTS 2014 1 Overenskomstområde Denne overenskomst omfatter al

Læs mere

Region. Nyhavnsgade 2 90000 Aalborg

Region. Nyhavnsgade 2 90000 Aalborg Region Nordjylland i national balance September 2011 ERHVERV NORDDANMARK Nyhavnsgade 2 90000 Aalborg Region Nordjylland i national balance Et centralt emne i den regionale debat i Nordjylland har i de

Læs mere

Profilmodel 2009 fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau

Profilmodel 2009 fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau Profilmodel 9 fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau Af Katja Behrens og Thomas Lange En ungdomsårgangs kommende uddannelsesniveau fremskrives ud fra en antagelse om, at uddannelsessystemet

Læs mere

LØN, KØN, UDDANNELSE OG FLEKSIBILITET OFFENTLIGGØRELSE AF LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE MAJ 2010

LØN, KØN, UDDANNELSE OG FLEKSIBILITET OFFENTLIGGØRELSE AF LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE MAJ 2010 LØN, KØN, UDDANNELSE OG FLEKSIBILITET OFFENTLIGGØRELSE AF LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE MAJ 2010 LØNKOMMISSIONENS OPGAVE Kortlægge, analysere og drøfte: Om løn, ansættelsesog ledelsesstrukturer i den offentlige

Læs mere

UDVIKLINGEN I LØNMODTAGER- BESKÆFTIGELSEN AALBORG KOMMUNE

UDVIKLINGEN I LØNMODTAGER- BESKÆFTIGELSEN AALBORG KOMMUNE UDVIKLINGEN I LØNMODTAGER- BESKÆFTIGELSEN AALBORG KOMMUNE Indledning og datagrundlag Hvordan har beskæftigelsen udviklet sig i Aalborg Kommune i perioden januar 28 august 21?, er der i Aalborg Kommune

Læs mere

Tilbagegang i arbejdernes lønindkomst siden krisen

Tilbagegang i arbejdernes lønindkomst siden krisen Tilbagegang i arbejdernes lønindkomst siden krisen Siden 1985 har både rige og fattige danskere oplevet en stigning i deres indkomst. I løbet af de seneste år er indkomstfremgangen imidlertid gået i stå

Læs mere

Uddannelsesefterslæb på Fyn koster dyrt i tabt velstand

Uddannelsesefterslæb på Fyn koster dyrt i tabt velstand Uddannelsesefterslæb på Fyn koster dyrt i tabt velstand Næsten hver tredje 26-årige på Fyn har ikke fået nogen uddannelse. Dette svarer til, at mere end 1. unge fynboer hvert år forlader folkeskolen uden

Læs mere

7 ud af 10 akademikere har længere uddannelse end deres forældre

7 ud af 10 akademikere har længere uddannelse end deres forældre 7 ud af 1 akademikere har længere uddannelse end deres forældre AE har undersøgt den familiemæssige uddannelsesbaggrund for alle nyuddannede akademikere. Analysen viser, at 73 procent af alle nyuddannede

Læs mere

LØNDANNELSE BLANDT MEDLEMMER AF IDA HOVEDKONKLUSIONER OG SURVEYRESULTATER

LØNDANNELSE BLANDT MEDLEMMER AF IDA HOVEDKONKLUSIONER OG SURVEYRESULTATER Til Ingeniørforeningen, IDA Dokumenttype Rapport Dato 14. Juni 2012 LØNDANNELSE BLANDT MEDLEMMER AF IDA HOVEDKONKLUSIONER OG SURVEYRESULTATER LØNDANNELSE BLANDT MEDLEMMER AF IDA HOVEDKONKLUSIONER OG SURVEYRESULTATER

Læs mere

Indledning...1. Analyse af lønforskellen mellem kvinder og mænd...2

Indledning...1. Analyse af lønforskellen mellem kvinder og mænd...2 Ligelønsanalyse sammenligning af privatansatte kvinder og mænds løn Ref. PIL/- 17.02.2016 Indledning I dette notat præsenteres resultater fra en analyse af lønforskellen mellem mænd og kvinder. Analysen

Læs mere

Danskernes holdninger til barselsorlov opdelt på uddannelse

Danskernes holdninger til barselsorlov opdelt på uddannelse Danskernes holdninger til barselsorlov opdelt på Januar 2012 Indhold Lovgivningen om lønmodtagernes rettigheder er ude af trit med et moderne arbejdsmarked... 2 Danskerne vil have mere barselsorlov til

Læs mere

Skabelon til et ansættelsesbevis

Skabelon til et ansættelsesbevis Skabelon til et ansættelsesbevis Dette er et kommenteret eksempel på et ansættelsesbevis. Du kan således godt få et ansættelsesbevis, der ikke nødvendigvis indeholder alle punkter, eller hvor indholdet

Læs mere

Notat. Opgørelse af den lokale løndannelse

Notat. Opgørelse af den lokale løndannelse Notat 2010 Opgørelse af den lokale løndannelse Det fremgår af undersøgelseskommissoriet om løndannelse, at Lønkommissionen skal kortlægge, hvor stort et omfang den lokale løndannelse har i forhold til

Læs mere

Kvinder halter bagefter på løn

Kvinder halter bagefter på løn Selvom Danmark internationalt set klarer sig godt, når det kommer til ligestilling, er der en markant forskel på lønindkomsten for kvinder og mænd i Danmark. Noget af forklaringen bunder i, at flere kvinder

Læs mere

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser. 2007 udgave Varenr. 7520

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser. 2007 udgave Varenr. 7520 Tjek lønnen Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser 2007 udgave Varenr. 7520 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Teknisk introduktion... 4 Indledning... 5 Introduktion

Læs mere

Faktaark En ansvarlig lønudvikling

Faktaark En ansvarlig lønudvikling Faktaark En ansvarlig lønudvikling En ansvarlig økonomisk ramme med beskedne generelle lønstigninger. Den samlede økonomiske ramme for overenskomstperioden 2011-2013 udgør i alt 3,15 pct. Det har været

Læs mere

Over hver femte ung uden uddannelse er ledig

Over hver femte ung uden uddannelse er ledig Over hver femte ung uden uddannelse er ledig I løbet af den økonomiske krise er ledigheden steget for alle aldersgrupper, men med en klar tendens til, at den er steget mest for de unge. De nyeste tal viser,

Læs mere

Personalepolitikker og retningslinier for Borger og Arbejdsmarked

Personalepolitikker og retningslinier for Borger og Arbejdsmarked Personalepolitikker og retningslinier for Borger og Arbejdsmarked I forbindelse med at flere afdelinger organiseres under Borger- & Arbejdsmarked fra 1. august 2013 er der udarbejdet fælles personalepolitikker

Læs mere

FOA Køges nyhedsbrev nr. 1-2015

FOA Køges nyhedsbrev nr. 1-2015 FOA Køges nyhedsbrev nr. 1-2015 Kære Medlemmer Hermed det første nyhedsbrev fra FOA Køge afdeling. Afdelingsbestyrelsen besluttede i 2014 at vi fremover ikke skal have et lokalt medlemsblad men i stedet

Læs mere

Sjællandske faglærte pendler længere end faglærte fra Fyn og Jylland

Sjællandske faglærte pendler længere end faglærte fra Fyn og Jylland Sjællandske faglærte pendler længere end faglærte fra Fyn og Jylland Der er stor forskel på, hvor langt lønmodtagerne pendler alt efter deres uddannelsesbaggrund og bopæl. Erhvervsakademiuddannede pendler

Læs mere

Trivsel og social baggrund

Trivsel og social baggrund Trivsel og social baggrund Den nationale trivselsmåling i grundskolen, 2015 Elevernes trivsel præsenteres i fire indikatorer - social trivsel, faglig trivsel, støtte og inspiration samt ro og orden. Eleverne

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om spisepauser

Det siger FOAs medlemmer om spisepauser FOA Kampagne og Analyse 19. april 2012 Det siger FOAs medlemmer om spisepauser FOA har i perioden 12. marts til 23. marts gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel om spise-/frokostpauser.

Læs mere

Overenskomst for undervisere i AOF. Landsforbundet af Ungdoms- og Voksenundervisere OVERENSKOMST. for. Undervisere i AOF

Overenskomst for undervisere i AOF. Landsforbundet af Ungdoms- og Voksenundervisere OVERENSKOMST. for. Undervisere i AOF AOF Danmark Landsforbundet af Ungdoms- og Voksenundervisere OVERENSKOMST for Undervisere i AOF 2005 Kapitel 1 Overenskomstens område 1. Område Overenskomsten omfatter undervisere, som varetager vejledning,

Læs mere

LØN OG BESKÆFTIGELSE I SYGEHUSVÆSENET 2000-2005

LØN OG BESKÆFTIGELSE I SYGEHUSVÆSENET 2000-2005 LØN OG BESKÆFTIGELSE I SYGEHUSVÆSENET 2000-2005 Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 6 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax: 7222

Læs mere

Lærernes arbejdstidsanvendelse

Lærernes arbejdstidsanvendelse Lærernes arbejdstidsanvendelse Rapporterne præsenterer statistik om lærernes arbejdstidsanvendelse på de gymnasiale uddannelsesinstitutioner. Arbejdstidsanvendelsen opgøres separat for de tre uddannelsesområder

Læs mere

Overgang til efterløn. Thomas Michael Nielsen

Overgang til efterløn. Thomas Michael Nielsen Overgang til efterløn Thomas Michael Nielsen Overgang til efterløn Udgivet af Danmarks Statistik Juni 2005 Oplag: 500 Danmarks Statistiks Trykkeri Pris: 126,00 kr. inkl. 25 pct. moms ISBN: 87-501-1478-6

Læs mere

GYMNASIELÆRERNES STRESSRAPPORT

GYMNASIELÆRERNES STRESSRAPPORT 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Sektor og stress... 6 Stillingsniveau og stress... 7 Alder og stress...

Læs mere

Stress... 3. Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4. Den vigtigste kilde til stress... 5. Køn og stress... 5. Sektor og stress...

Stress... 3. Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4. Den vigtigste kilde til stress... 5. Køn og stress... 5. Sektor og stress... 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Sektor og stress... 6 Stillingsniveau og stress... 7 Alder og stress...

Læs mere

Den nye personaleomsætningsstatistik

Den nye personaleomsætningsstatistik Den nye personaleomsætningsstatistik Personaleomsætningsstatistikken har (i lighed med ligestillingsstatistikken) fået sin egen placering på KRL s hjemmeside undr Statistik og tal (eller via dette link:

Læs mere

INTERNATIONALE STUDERENDE I DANMARK UDDANNES SKÆVT

INTERNATIONALE STUDERENDE I DANMARK UDDANNES SKÆVT Maj 2016 INTERNATIONALE STUDERENDE I DANMARK UDDANNES SKÆVT AF CHEFKONSULENT SARAH GADE HANSEN, SGA@DI.DK OG STUD.SCIENT.OECON RIKKE RHODE NISSEN, RIRN@DI.DK Antallet af internationale studerende i Danmark

Læs mere

Vejledning om betaling under barsel mv. for medarbejdere omfattet af hovedoverenskomsten mellem HORESTA Arbejdsgiver og 3F

Vejledning om betaling under barsel mv. for medarbejdere omfattet af hovedoverenskomsten mellem HORESTA Arbejdsgiver og 3F Vejledning om betaling under barsel mv. for medarbejdere omfattet af hovedoverenskomsten mellem HORESTA Arbejdsgiver og 3F 1. Orlovsperioder i forbindelse med fødsel i henhold til barselsloven Orlovsperioder

Læs mere

Faktaark 1 - Tillykke med huen: Profil af en studenterårgang

Faktaark 1 - Tillykke med huen: Profil af en studenterårgang Juni 2015 Faktaark 1 - Tillykke med huen: Profil af en studenterårgang Med databaggrund i en registeranalyse og en survey beskrives typiske livsforløb med udgangspunkt i forskellige uddannelseslængder

Læs mere

Solgårdens syge-og sundhedspolitik.

Solgårdens syge-og sundhedspolitik. Solgårdens syge-og sundhedspolitik. MED oktober 2011 1 Thisted kommunes overordnede politik om sygefravær. Målet med sygefraværspolitikken er at skabe et kollegialt miljø med engagerede medarbejdere, der

Læs mere

[indsæt navn] [indsæt adresse] [indsæt by & postnummer] [indsæt CVR-nummer] (herefter kaldet virksomheden) [indsæt navn] [indsæt adresse]

[indsæt navn] [indsæt adresse] [indsæt by & postnummer] [indsæt CVR-nummer] (herefter kaldet virksomheden) [indsæt navn] [indsæt adresse] Mellem undertegnede [indsæt navn] [indsæt adresse] [indsæt by & postnummer] [indsæt CVR-nummer] (herefter kaldet virksomheden) og medundertegnede [indsæt navn] [indsæt adresse] [indsæt by & postnummer]

Læs mere

Hovedresultater: Delrapport om selvstændige

Hovedresultater: Delrapport om selvstændige 1 Hovedresultater: Delrapport om selvstændige 93 pct. af de selvstændige akademikere er tilfredse eller meget tilfredse med deres job, og kun 2 pct. tilkendegiver utilfredshed De selvstændige forventer

Læs mere

Faktaark om stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og nedslidning

Faktaark om stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og nedslidning 4. december 2012 Faktaark om stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og nedslidning Denne undersøgelse omhandler danskernes vurdering af stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og risiko

Læs mere

KVINDELIGE IVÆRKSÆTTERE

KVINDELIGE IVÆRKSÆTTERE KVINDELIGE IVÆRKSÆTTERE - et statistisk portræt Juli 2011 1 Fakta om statistikken Kvindelige Iværksættere - et statistisk portræt indeholder en række statistikker om henholdsvis en typisk kvindelig og

Læs mere

LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE SUNDHEDSKARTELLETS KORTE VERSION LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE

LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE SUNDHEDSKARTELLETS KORTE VERSION LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE SUNDHEDSKARTELLETS KORTE VERSION 1 Lønkommissionens redegørelse - Sundhedskartellets korte version Redaktion: Sundhedskartellet Forsidefoto: Ricky John Molloy Layout: Sundhedskartellet

Læs mere

Lederløn 2015 Lederne December 2015

Lederløn 2015 Lederne December 2015 Lederløn 2015 Lederne December 2015 Velkommen til Lederløn 2015 21 sider med de bedst underbyggede tal for lederes løn i Danmark netop nu. Lederløn 2015 giver mulighed for at sammenligne, hvad ledere i

Læs mere

Værd at vide om Barsel. læs mere om Dine rettigheder og fordele

Værd at vide om Barsel. læs mere om Dine rettigheder og fordele Værd at vide om Barsel læs mere om Dine rettigheder og fordele I denne pjece vil du få de vigtigste regler for udbetaling af barselsdagpenge samt ret til frihed i forbindelse med barsel/forældreorlov.

Læs mere

Sygdom og fastholdelse. TR-kursus 1A September 2013

Sygdom og fastholdelse. TR-kursus 1A September 2013 Sygdom og fastholdelse TR-kursus 1A September 2013 Sygdom og fastholdelse TR-modul 1A Side 2 Fastholdelse af medarbejdere Overenskomsten: Socialt kapitel med hjemmel til at indgå særlige aftaler for at

Læs mere

N OTAT. Hovedresultater: De fleste børn har en bedsteforælder i nærheden

N OTAT. Hovedresultater: De fleste børn har en bedsteforælder i nærheden N OTAT De fleste børn har en bedsteforælder i nærheden Den 26. november 2014 Sags ID: SAG-2013-06868 Dok.ID: 1940895 Hovedresultater: JNC@kl.dk Direkte 3370 3802 Mobil 3131 1749 2 ud af 3 børn i alderen

Læs mere

Hørsholm Kommune. Analyse af lønniveauet i Hørsholm Kommune

Hørsholm Kommune. Analyse af lønniveauet i Hørsholm Kommune Hørsholm Kommune Analyse af lønniveauet i Hørsholm Kommune København den 29. maj 2015 Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 3 2 Metode... 3 2.1 Afgrænsning af analysen... 3 2.2 Lønbegrebet... 5 2.3 Anciennitet...

Læs mere

NOTAT 48 02.10.2015 EFFEKTEN AF HF. Metode

NOTAT 48 02.10.2015 EFFEKTEN AF HF. Metode NOTAT 48 02.10.2015 EFFEKTEN AF HF er tiltænkt rollen som social og faglig løftestang for de personer, der ikke følger den direkte vej gennem ungdomsuddannelsessystemet. I dette notat viser DEA, at hf

Læs mere

ASE ANALYSE November 2012

ASE ANALYSE November 2012 Indledning Nærværende analyse handler om folks opfattelse af ledighed samt opfattelsen af deres egen tilknytning til arbejdsmarkedet. Analysen sættes i relation til tidligere, sammenlignelige analyser,

Læs mere

Ligelønsanalyse sammenligning af privatansatte kvinder og mænds løn

Ligelønsanalyse sammenligning af privatansatte kvinder og mænds løn Ligelønsanalyse sammenligning af privatansatte kvinder og mænds løn Indledning I dette notat analyseres lønforskelle mellem privat ansatte kvinder og mænd. Analysen er gennemført på baggrund af Djøf Privats

Læs mere

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om Barsel, adoption og omsorgsdage

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om Barsel, adoption og omsorgsdage FINANSMINISTERIET Cirkulære om Barsel, adoption og omsorgsdage 1999 1 Cirkulære om barsel, adoption og omsorgsdage (Til samtlige ministerier mv.) Indledning 1. Finansministeriet og centralorganisationerne

Læs mere

OVERENSKOMST FOR KOMMUNALT ANSATTE TANDLÆGER MELLEM. Kommunala Arbeiðsgevarafelagið. Tandlægeforeningen

OVERENSKOMST FOR KOMMUNALT ANSATTE TANDLÆGER MELLEM. Kommunala Arbeiðsgevarafelagið. Tandlægeforeningen OVERENSKOMST FOR KOMMUNALT ANSATTE TANDLÆGER MELLEM Kommunala Arbeiðsgevarafelagið og Tandlægeforeningen 2015 2017 Indholdsfortegnelse 1. OVERENSKOMSTENS OMRÅDE... 1 2 AFGRÆNSNING... 1 3 MÅNEDSLØNNEDE...

Læs mere

Kongresdokument 1. 2. Såfremt der lokalt opstår problemer af principiel karakter med at opnå tjenestefrihed, skal forretningsudvalget orienteres.

Kongresdokument 1. 2. Såfremt der lokalt opstår problemer af principiel karakter med at opnå tjenestefrihed, skal forretningsudvalget orienteres. Kongresdokument 1 1/15 Retningslinjer for ansøgning om tjenestefrihed og ansættelsesforhold for medlemmer, der vælges til at varetage organisationsarbejde i Socialpædagogerne 1. Beslutning om frikøb, der

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE LØNFONDENS NEDLÆGGELSE OG IKRAFTTRÆDEN AF NYE BESTEMMELSER... 3 1. LØN UNDER SYGDOM... 4

INDHOLDSFORTEGNELSE LØNFONDENS NEDLÆGGELSE OG IKRAFTTRÆDEN AF NYE BESTEMMELSER... 3 1. LØN UNDER SYGDOM... 4 AMTSRÅDSFORENINGEN 33.06.4 Side 1 FORENINGEN AF YNGRE LÆGER VEJLEDNING om vilkår under sygdom, graviditet og barsel mv. for læger, der er fratrådt en ansættelse som reservelæge, 1. reservelæge, praksisreservelæge

Læs mere

1. En analyse af, hvis kønssammensætningen og jobfunktionerne var ens i de tre sektorer

1. En analyse af, hvis kønssammensætningen og jobfunktionerne var ens i de tre sektorer N O TAT Sygefravær i kommunerne, staten og det private 1. En analyse af, hvis kønssammensætningen og jobfunktionerne var ens i de tre sektorer Inspiration til undersøgelsen I kronikken Offentligt sygefravær

Læs mere

Regional udvikling i beskæftigelsen

Regional udvikling i beskæftigelsen Regional udvikling i beskæftigelsen af Forskningschef Mikkel Baadsgaard og stud.polit Mikkel Høst Gandil 12. juni 2013 Kontakt Forskningschef Mikkel Baadsgaard Tlf. 33 55 77 27 Mobil 25 48 72 25 mb@ae.dk

Læs mere

Hovedresultater fra IDA Lønstatistik 2012

Hovedresultater fra IDA Lønstatistik 2012 23. november 2012 Hovedresultater fra IDA Lønstatistik 2012 Hovedresultaterne til IDA Lønstatistik 2012 foreligger nu og offentliggøres hermed fredag den 23. november 2012. Lønudvikling De privatansatte

Læs mere

AFTALE. Mellem. Silkeborg Forsyning A/S. koncernens ansatte indenfor akademikerområdet. 23. december 2011

AFTALE. Mellem. Silkeborg Forsyning A/S. koncernens ansatte indenfor akademikerområdet. 23. december 2011 AFTALE Mellem Silkeborg Forsyning A/S og koncernens ansatte indenfor akademikerområdet 23. december 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Gyldighedsområde 2 Løn 3 Pension 4 Arbejdstid 5 Ferie - fritid 6 Barsel og

Læs mere

Hvordan påvirker forhøjelsen af efterlønsalderen beskæftigelsen for ufaglærte og faglærte?

Hvordan påvirker forhøjelsen af efterlønsalderen beskæftigelsen for ufaglærte og faglærte? 29. april 216 Hvordan påvirker forhøjelsen af efterlønsalderen beskæftigelsen for ufaglærte og faglærte? Af Michael Drescher, Jesper Grunnet-Lauridsen, Thomas Thorsen og Laust Hvas Mortensen I 211 blev

Læs mere