Overskrift (MetaUM str. 30) Norge Underoverskrift (MetaUM str. 16) Oplæg ved Handelsråd Henrik Petersen Den Danske Ambassade i Oslo

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Overskrift (MetaUM str. 30) Norge 2011. Underoverskrift (MetaUM str. 16) Oplæg ved Handelsråd Henrik Petersen Den Danske Ambassade i Oslo"

Transkript

1 Overskrift (MetaUM str. 30) Underoverskrift (MetaUM str. 16) Norge 2011 Oplæg ved Handelsråd Henrik Petersen Den Danske Ambassade i Oslo

2 Disposition Hvorfor Norge? Økonomi og købekraft Politisk stabilitet Udfordringer og flaskehalse Dansk eksport til Norge Eksportpotentiale Eksportrådets vifte af assistancemuligheder Eksportrådet i Norge

3 Hvorfor Norge? Norge er et velhavende land med en meget købedygtig befolkning på knap 5 mio. mennesker Norge er nok det lettest tilgængelige marked for danske eksportører Vi forstår hinanden uden større problemer Der er adskillige flyafgange dagligt til og fra København, Aarhus, Aalborg og Billund Der er daglig færgefart til og fra København, Frederikshavn og Hirtshals Norge har gennem EØS-samarbejdet (Det Europæiske Økonomiske Samarbejde) mellem Norge, Island, Lichtenstein og EU fokus på Frie varebevægelser dog specialregler for landbrugsvarer Fri udveksling af tjenesteydelser Frie kapitalbevægelser og Fri bevægelighed for personer Norge er ikke medlem af EU, men følger i stort omfang EUs regler og regulativer. Danskere og danske produkter er meget vellidte i Norge

4 Økonomi og købekraft Norge er mindre påvirket af den finansielle uro end andre lande i Europa, men man er meget opmærksom på, at uroen hurtigt kan bede sig også hertil. Norges statsbudget, der endnu ikke er vedtaget, er på godt NOK mia. Der er tale om et mådeholdende statsbudget med mindre stramninger, med der er ikke desto mindre afsat betragtelige midler til anlægsinvesteringer indenfor bl.a. olieog gassektoren, forsvaret, jernbane og vejnet m.v. Indtægterne til statskassen hjælpes betragteligt af muligheden for at styrke statsbudgettet med det gennemsnitlige afkast på 4% af landerts enorme oliefond på over NOK mia. altså over NOK 120 mia. årligt. Den økonomiske vækst forventes i henhold til OECD at blive på 2,7 % i 2012 og 3,6 % i 2013 og samtidig forventes inflation at forblive moderat. Altså alt andet lige ganske positivt i forhold til andre europæiske lande og i stabil udvikling. Norges BNP pr. capita var i 2010 ifølge Valutafonden på USD Det er 2. størst i Europa kun overgået af Luxemburg. Danmarks BNP per capita var til sammenligning USD i 2010.

5 Politisk stabilitet Bombningen den 22. juli i regeringskvartalet og angrebet på Utøya, hvor i alt 77 personer mistede livet, satte Norge i en sorg, som man først nu er ved at kunne forholde sig til. At forstå det, kommer man nok aldrig til. Statsminister Jens Stoltenbergs formidable lederskab efter 22. juli har affødt en stor respekt i brede kredse både i Norge og i udlandet. Ved kommune- og fylkevalgene i oktober i år har man konstateret en markant højredrejning, med partiet Høyre som den store vinder, men også Arbejderpartiet havde et godt resultat. Fremskridtspartiet og Socialistisk Venstreparti tabte 1/3 af deres vælgere i forhold til sidste lokalvalg. Statsminister Jens Stoltenberg, der de seneste 6 år har ledet koalitionsregeringen bestående af Arbejderpartiet, Socialistisk Venstreparti og Senterpartiet, sidder fast i stolen til trods for presset fra Høyre og intet tyder således på valg før regeringsperiodes udløb til september 2013.

6 Udfordringer og flaskehals 1/2 Norges geografi betyder at forretningsbesøg og distribution er både tids- og omkostningskrævende. Mange virksomheder koncentrerer sig derfor indledningsvis om de største byer: Oslo, Bergen og Stavanger. Som om ny eksportør til Norge er det meget fornuftigt, men på sigt skal man dog ikke overse markedspotentialet i andre dele af landet. Lønindkomsterne er høje i Norge og med et noget lavere skattetræk i indkomsten end i Danmark resulterer det i en høj realløn, men Norge er også et land hvor omkostningsniveauet er meget højt. Den lave arbejdsløshed på godt 3 % er med til at presser lønningerne i vejret og med en begrænset årlig befolkningstilvækst, vil der fremover være behov for adskillige ekstra hænder indenfor et bredt udsnit af sektorer.

7 Udfordringer og flaskehals 2/2 Ikke mindst olie- og gassektoren efterspørger ingeniører og specialuddannet mandskab, men også sundhedssektoren og IT-sektoren giver gode muligheder for udenlandsk meget gerne dansk arbejdskraft. Boligmarkedet - især i Oslo - er eksploderet gennem de seneste år. Kvm-priser på over NOK på ejerlejligheder og NOK for enfamiliehuse er efterhånden blevet rutine. For nylig solgtes en garageplads på 20 kvm i Oslo-bydelen Majorstuen for NOK hvilket dog er ekstremt. Regeringen er meget opmærksom på prisudviklingen i boligmarkedet og er klar til at iværksætte tiltag for at forhindre et kollaps.

8 Dansk Eksport til Norge Norge er Danmarks 5. største eksportmarked. Den danske eksport til Norge udgjorde DKK 34,3 mia. i 2010 og efter de første 6 måneder af 2011 var eksporten allerede oppe på DKK 18,4 mia., hvilket er en stigning på 10,4 % i forhold til samme periode Opdelt på hovedvaregrupper eksporterer vi især: Bearbejdede varer Maskiner og udstyr Brændsel og kemiske stoffer og Fødevarer Eksporten af tjenesteydelser udgjorde 20,5 mia. i 2010.

9 Sektorer af speciel interesse for Danske eksportører Ambassaden ser især muligheder for dansk eksport til Norge indenfor: Maskin- og underleverandørsektoren Olie- og gassektoren Bygge- og anlægssektoren Sundhedssektoren IT og Telekom Miljøsektoren og Detailsektoren

10 Maskin- og underleverandørsektoren 1/3 Den finansielle krise har ramt den norske maskin- og underleverandørsektor i mindre grad end andre danske nærmarkeder - og i dag ser de fleste lyst på fremtiden. Store nye olie- og gasfundfund i Nordsøen, længere forventet levetid på eksisterende installationer, og en stabil høj oliepris medvirker til, at efterspørgslen efter maskiner og underleverandørarbejde forventes at nærme sig niveauet fra før krisen. Danske underleverandører står stærk på markedet. De er kendt som tilpasningsdygtige og fleksible med kort leveringstid og vinder nu kontrakter, som tidligere gik til bl.a. Kina og Østeuropa. Kundepleje er vigtigt, da grundlag for et godt samarbejde er relationer og tillid hvilket er meget vigtigt for nordmænd.

11 Maskin- og underleverandørsektoren 2/3 Indenfor maskin- og underleverandørsektoren er der specielt to clusters, som kan være interessant at se nærmere på: Clusteret i Kristiansand, hvor man har fokus på offshore-aktiveter, hvor de to store aktører er: Aker Solutions MH og National Oilwell Varco, som hver især er markedsledende indenfor deres teknologi. Clusteret i Kongsberg, hvor fokus er på subsea-løsninger, og hvor aktøerne er Kongsberg Gruppen og FMC Technologies. Også disse to virksomheder er markedsledende indenfor deres områder. Alle fire virksomheder er primære leverandører til operatører over hele verden. Omkring disse virksomheder findes der en række offsprings, som også er af stor interesse for danske underleverandører.

12 Maskin- og underleverandørsektoren 3/3 Der er rigtig gode muligheder for danske leverandører og alt efter virksomhedens maskinpark, erfaringer, referencer, certificeringer mv. er det muligt at etablere samarbejde med en lang række norske virksomheder indenfor maskin- og underleverandørsektoren. Industri- og underleverandørmessen: Den Tekniske Messen 2012 finder sted i Fornebu udenfor Oslo - den september Ambassaden arbejder sammen med Center for Underleverandører på at etablere en dansk fællesstand på omkring 165 kvm. Deltagelse er en oplagt mulighed til at etablere eller at udbygge forretningsrelationer i Norge.

13 Olie- og gassektoren 1/4 Norge er 7. største producent af olie i verden og 2. største producent af gas. I mere end 40 år har man hentet olie og gas op af den norske kontinentalsokkel, hvilket betyder, at der er tale om et solidt etableret marked med klare love og retningslinjer. I 2011 er der gjort to nye meget store fund i Norge: Aldous og Avaldsnes i nærheden af eksisterende infrastruktur. Norge har således olie- og gasressourcer til fortsat at kunne opretholde et højt produktionsniveau i mange år frem i tiden. I 2012 er der planlagt investeringer på mere end NOK 172 mia. og frem til og med 2015 investeringer på i alt NOK mia. Områderne længere mod nord og i Arktis forventes at indeholde store mængder af både olie og gas, og der er endvidere grund til optimisme omkring nye store forekomster af olie og gas i Barentshavet efter, at aftalen med Rusland om den omstridte delelinje i Barentshavet er kommet på plads.

14 Olie- og gassektoren 2/4 Der er en række meget store norske og internationale hovedoperatører i Norge Norske operatører: Statoil, Det Norske Oljeselskap, Norwegian Energy Company Statoil er den altdominerende operatør på norsk sokkel og også en af de største aktører i verden. Statoil alene køber ind for NOK 100 mia. årligt gennem sine mere end leverandører på verdensplan. Internationale operatører: BP, Esso, Total, Shell, Conoco Phillips. Herudover findes en stor gruppe af sekundære operatører omfattende blandt andre de to danske Mærsk og DONG. Der er over norske underleverandører på forskellige niveauer i olie- og gassektoren, der levere god kvalitet, men ofte til en højere pris, end vi kan levere fra Danmark.

15 Olie- og gassektoren 3/4 For danske underleverandører, som ønsker at komme ind på det norske marked, er det altafgørende, at man bruger den nødvendige tid på at sætte sig ind i, på hvilket niveau man vil have størst succes med at sælge sine produkter eller services. Danske potentielle leverandører bør især have fokus på: Hasteleveringer af høj kvalitet - kort varsel = høj pris Systemløsninger og teknologi til mere effektiv produktion Nedrivning af gamle installationer, inkl. transport af metalaffald til ophug/genbrug Subsea udstyr og installationer Særlig teknologi for arktiske områder

16 Olie- og gassektoren 4/4 Dansk Olie & Gas Klub er etableret af ambassaden som et tilbud om at deltage i et dansk netværk som er lokalt forankret i Norge. Der udgives jævnligt nyhedsbreve som informerer medlemmerne om hvem, hvad, hvor og hvorfor? i den norske olie- og gassektor og lejlighedsvis afholdes der arrangementer enten i Norge eller i Danmark. Næste arrangement for Olie & Gas Klubbens medlemmer planlægges i disse dage og vil blive afholdt i Danmark i januar 2012, hvor en tilrejsende norsk erhvervsdelegation vil blive præsenteret for dansk teknologi. Offshore Northern Seas, ONS, der er Norges største olie- og gasudstilling, finder sted den august 2012 i Stavanger. Der er allerede planlagt danske fællesstande på udstillingen, og ambassaden forventer at blive involveret i forbindelse med gennemførelsen af aktiviteterne.

17 Bygge- og anlægssektoren 1/3 Den norske bygge- og anlægssektor er præget af høj aktivitet, og omsætningen er steget med 9,4 % i første halvår 2011 sammenlignet med første halvår sidste år. Samtidig har der i løbet af 2011 været en kraftig stigning i nyprojekteringer, hvilket vidner om, at der også i den nærmere fremtid vil være højt aktivitetsniveau i sektoren. De fordelagtige markedsvilkår har spillet en afgørende rolle for, at mange danske virksomheder indenfor byggeri og anlæg de seneste år har haft succes i Norge. Den danske byggevareeksport til Norge forventes således at ende med en samlet stigning på næsten 30 % i 2011 i forhold til Væksten i byggeri- og anlægssektoren er bl.a. baseret på et demografisk skift, som betyder at landets store byer forventes at vokse betragteligt de kommende årtier.

18 Bygge- og anlægssektoren 2/3 Således forventes det f.eks. at Oslo vil skulle huse indbyggere i 2030 sammenlignet med i Lignende forandringer vil gøre sig gældende i Bergen, Stavanger og Trondheim og andre byer. Altså stor stigning i antallet af privatboliger. Dette indebærer også, at der i kommunalt regi vil være behov for investeringer i bl.a. nye børnehaver, skoler og hospitaler. Der er stigende fokus på grønt byggeri i Norge. Ambitiøse handlingsplaner er blevet lagt frem, for at promovere energieffektiviseringer i den private og offentlige sektor, og der ses ofte mod udlandet efter viden, kompetencer og erfaringer. Danske virksomheder er godt positioneret og der er bevågenhed omkring dansk ekspertise indenfor energieffektivisering. Alle virksomheder, som udfører arbejde på bygge- og anlægspladser, både norske og udenlandske, er pålagt at udstyre sine arbejdstagere med ID-kort. Det tager normalt en måneds tid at få ID-Kort.

19 Bygge- og anlægssektoren 3/3 Ambassaden har følgende planlagte aktiviteter af interesse for leverandører til byggeog anlægssektoren: Besøg hos udvalgte entreprenører i Norge Besøg hos udvalgte arkitekter i Norge Besøg hos udvalgte byggemarkeder i Norge Delegationsbesøg i Danmark af udvalgte norske potentielle kunder til danske arkitekter i samarbejde med Danske Ark i foråret Delegationsbesøg i Danmark af nøglebeslutningstagere indenfor passivhus-byggeri sammen med Teknologisk Institut i foråret Etablering af et netværksbaseret projektfokuseret samarbejde omkring grønt bygger sammen med Teknologisk Institut fra 1. februar 2012.

20 Sundhedssektoren 1/2 Til trods for, at Norge har færre indbyggere end Danmark udgør sundhedssektoren et yderst interessant marked for danske virksomheder, da man i Norge årligt anvender NOK 220 mia. i sundhedssektoren sammenlignet med Danmarks DKK 143 mia. Norge er udenfor EU, men følger som tidligere nævnt - ofte de samme regler og regulativer som EU og dermed vil en CE mærkning på f.eks. medicinsk teknisk udstyr som regel give adgang til det norske marked. I forbindelse med den norske Samhandlingsreformen, der træder i kraft den 1. januar 2012, åbner der sig nye muligheder for at være med til at effektivisere sundhedssektoren.

21 Sundhedssektoren 2/2 Samhandlingsreformen giver større ansvar til kommunerne, som dermed bliver pålagt større omsorg for sine borgere med deraf følgende investeringer i bl.a.: Omsorgsboliger Plejematerialer Patientovervågningsudstyr og Telemedicin Alt sammen noget, der skal være med til at effektivisere plejen og således løse udfordringen med flere patienter og færre menneskelige ressourcer. Samtidig med Samhandlingsreformen følger også effektiviseringsinvesteringer i nye sygehuse, som der skal bygges fire af indenfor overskuelig fremtid. Inden for sundhedssektoren er Danmark ofte et reference land for Norge, hvor der hentes inspiration.

22 IT og Telecom 1/2 På mange måder ligner den norske IT- og Telecom-branche den danske. Der bliver investeret i fiberinfrastruktur, som primært drives af elselskaberne. Sundhedssektoren efterspørger smarte IT-løsninger, der kan hjælpe til effektivitet. Kommunerne bliver i større og større grad digitaliseret og efterspørger intelligente og enkle IT- løsninger. De store internationale IT-outsourcing og driftshuse har solidt fodfæste i Norge ikke mindst drevet af de store olieinvesteringer. Eksempelvis er et af Nordens største IT-huse: EDBErgogroup med sine ansatte i Norge Tilstedeværelsen af de store IT-huse betyder, at der er gode muligheder for mindre danske IT- virksomheder til at sælge direkte til de norske kunder ved at kunne reagere hurtigt på nye muligheder i markedet. Samtidig udgør de store IT huse en mulig partnerindgang til et norsk attraktivt marked.

23 IT og Telecom 2/2 Et af verdens største Telecom operatører: Telenor har også hjemme i Norge. Tidligere kunne man sammenligne TDC og Telenor, men i dag skiller Telenor sig ud ved at være massivt repræsenteret i verden og have hele 133 mio. mobilabonnenter. Dette medfører også et øget fokus fra Telenor på udvikling af nye tjenester, som de kan præsentere deres mange abonnenter for. En udvikling som danske virksomheder kan hjælpe med. Som følge af den markante stærke økonomiske udvikling i Norge og deraf følgende erhvervsudvikling er der til stadighed et stort behov for IT-konsulenter, der imidlertid er en mangelvare, så også i Norge er man begyndt med oursourcing af sine udviklingsopgaver. Der er således gode muligheder for danske virksomheder, som kan være med til at afhjælpe ressource-manglen på IT-konsulenter i landet.

24 Miljøsektoren 1/2 Norge har allerede en omfattende produktion af alternativ energi, der udgør omkring 60% af det totale energiforbrug. Med det meget ambitiøse klimamål for 2020 og 2030, skal der imidlertid satses yderligere på området. Man forventer specielt investeringer i Vandkraft Vindkraft Energieffektivisering, Fjernvarme, Smart grid og Intelligente energisystemer.

25 Miljøsektoren 2/2 Den norske regering har vedtaget en række love og forskrifter, som skal få yderligere fart på investeringerne. Det omfatter bl.a.: Norge og Sverige indfører pr. 1. januar 2012 et fælles grønt certifikatmarkedet. Dette forventer man specielt vil fremme investeringer indenfor vand, vind og soleenergi. Et nyt bygningsregulativ er vedtaget for at fremme energieffektivisering i bl.a. offentlige bygninger og større kontorbygninger Støtteordninger i forbindelse med omlægning af oliefyring til fjernvarme, varmepumper eller bioenergi Installering af gratis opladestationer til elbiler. Det totale antal er pt. omkring Danske leverandører er allerede aktive i Norge, og det øgede offentlige fokus på miljøteknologske løsninger hilses naturligvis velkommen.

26 Detailsektoren 1/2 Detailsektoren i Norge er karakteriseret ved tiltagende kædedannelser. Fødevaresektoren deles stort set af fire store aktører: NorgesGruppen (40%) Coop Norge (23%) Reitan Gruppen (23%) og ICA Norge (14%) Indkøb er centralt organiseret og leverancer foregår oftest til centrallagre, hvorfra de fire aktører selv distribuerer til deres egne butikker i Norge. Der er endvidere en række fødevaregrossister, der også dækker cateringsektoren hotel, storkøkner m.v. Eksport af landbrugsvarer til Norge er ikke omfattet af EØS-samarbejdet, og der anvendes både kvoter og toldbarrierer til at sikre Norges høje fokus på at opretholde en politisk udstukket selvforsyningssikkerhed.

27 Detailsektoren 2/2 Dansk mode, design og møbler er både kendt og eftertragtet i Norge. Der er fortsat mange uafhængige butikker i segmentet, men flere er hårdt presset som følge af finanskrisen. For en dansk leverandør vil det oftest være formålstjenligt at anvende en agent til at bearbejde det norske marked, men man skal være opmærksom på, at agentprovision og mark-up kan være noget højere end i Danmark. For så vidt angår modesegmentet findes der over 200 agenter i sammenslutningen Norsk Moteforum, som er beliggende i Oslo. Norsk Moteforum er endvidere platformen, hvor modemesserne i Norge afholdes i februar og august. Både modemesserne og interiørmessen er salgsmesser, hvor butiksindehaverne ofte placerer ordrer under besøget. Mange norske butikker og for den sags skyld også agenter besøger endvidere modemesserne i Bella Centeret og Formland.

28 Eksportrådets vifte af assistancemuligheder Eksportrådet har en meget bred vifte af assistancemuligheder som kan tilbydes. I forhold til Norge, kan bl.a. nævnes: Markedsanalyser, partnersøgning og besøgsprogrammer Åbne døre til myndigheder og store nøglekunder Etablering Told- og eksportteknisk rådgivning Fælles eksportfremstød Rekruttering af arbejdskraft og Mød en eksportrådgiver

29 Eksportrådet i Norge Handelsafdelingen på Danmarks Ambassade er reelt Eksportrådets platform i Norge. Der er fem eksportrådgivere i handelsafdelingen, der hver dækker deres hovedansvarsområde. Handelsråd Henrik Petersen. Detailhandlen (fødevarer, beklædning, bolig m.v.) henpet@um.dk Eksportrådgiver Henrik Visby. Industrisektoren (jern & metal, plast, proces m.v.); Underleverandører til industrien; Vindenergi; Miljø; Forsvar henvis@um.dk Eksportrådgiver Søren Hilligsøe. IT og telecom; Medtech og IT til sundhedssektoren; Rekruttering sorhil@um.dk Eksportrådgiver Malthe Slemming. Byggeri & anlæg; Arkitektur; Energieffektivisering malsle@um.dk Eksportrådgiver Martin Amdi Pedersen. Olie & gas; Skibsværftsindustrien; Fjernvarme; Minedrift marped@um.dk

30 Tak for opmærksomheden Jeg håber, at min præsentation har været en appetitvækker for jer, og at vi kan assistere jer med at gå i gang med eller at udvikle jeres eksport - til Norge. Henrik Petersen Leder af Handelsafdelingen Handelsråd Danmarks Ambassade i Oslo For yderligere information se:

Markedsmuligheder i Norge

Markedsmuligheder i Norge Markedsmuligheder i Norge Overskrift (MetaUM str. 30) Underoverskrift (MetaUM str. 16) Norge 2011 Oplæg ved Handelsråd Henrik Petersen Danmarks Ambassade i Oslo Hvorfor Norge? Norge er et velhavende land

Læs mere

Overskrift (MetaUM str. 30) Norge 2013. Oplæg ved Handelsråd Henrik Petersen Danmarks Ambassade i Oslo. Underoverskrift (MetaUM str.

Overskrift (MetaUM str. 30) Norge 2013. Oplæg ved Handelsråd Henrik Petersen Danmarks Ambassade i Oslo. Underoverskrift (MetaUM str. Overskrift (MetaUM str. 30) Underoverskrift (MetaUM str. 16) Norge 2013 Oplæg ved Handelsråd Henrik Petersen Danmarks Ambassade i Oslo Hvorfor Norge? Norge er et af verdens rigeste lande med en købedygtig

Læs mere

Overskrift (MetaUM str. 30) Underoverskrift (MetaUM str. 16) Norge 2013. Oplæg ved Handelsråd Henrik Petersen Danmarks Ambassade i Oslo

Overskrift (MetaUM str. 30) Underoverskrift (MetaUM str. 16) Norge 2013. Oplæg ved Handelsråd Henrik Petersen Danmarks Ambassade i Oslo Overskrift (MetaUM str. 30) Underoverskrift (MetaUM str. 16) Norge 2013 Oplæg ved Handelsråd Henrik Petersen Danmarks Ambassade i Oslo Hvorfor Norge? Norge er et af verdens rigeste lande med en købedygtig

Læs mere

Overskrift (MetaUM str. 30) Norge 2014. Oplæg ved Danmarks Ambassade i januar 2014. Underoverskrift (MetaUM str. 16)

Overskrift (MetaUM str. 30) Norge 2014. Oplæg ved Danmarks Ambassade i januar 2014. Underoverskrift (MetaUM str. 16) Overskrift (MetaUM str. 30) Underoverskrift (MetaUM str. 16) Norge 2014 Oplæg ved Danmarks Ambassade i januar 2014 Hvorfor Norge? Norge er et af verdens rigeste lande med en købedygtig og kvalitetsbevidst

Læs mere

Oplæg ved Danmarks Ambassade, Frederikshavn 20. november 2014

Oplæg ved Danmarks Ambassade, Frederikshavn 20. november 2014 Oplæg ved Danmarks Ambassade, Frederikshavn 20. november 2014 Norge er et af verdens rigeste lande med en købedygtig og kvalitetsbevidst befolkning på godt 5 mio. Norge er nok et af de lettest tilgængelige

Læs mere

Overskrift (MetaUM str. 30) Norge 2013. Oplæg ved Handelsråd Henrik Petersen Danmarks Ambassade i Oslo. Underoverskrift (MetaUM str.

Overskrift (MetaUM str. 30) Norge 2013. Oplæg ved Handelsråd Henrik Petersen Danmarks Ambassade i Oslo. Underoverskrift (MetaUM str. Overskrift (MetaUM str. 30) Underoverskrift (MetaUM str. 16) Norge 2013 Oplæg ved Handelsråd Henrik Petersen Danmarks Ambassade i Oslo Hvorfor Norge? Norge er et af verdens rigeste lande med en købedygtig

Læs mere

Overskrift (MetaUM str. 30) Norge 2015. Oplæg ved Danmarks Ambassade i januar 2015. Underoverskrift (MetaUM str. 16)

Overskrift (MetaUM str. 30) Norge 2015. Oplæg ved Danmarks Ambassade i januar 2015. Underoverskrift (MetaUM str. 16) Overskrift (MetaUM str. 30) Underoverskrift (MetaUM str. 16) Norge 2015 Oplæg ved Danmarks Ambassade i januar 2015 Hvorfor Norge? Norge er et af verdens rigeste lande med en købedygtig og kvalitetsbevidst

Læs mere

Overskrift (MetaUM str. 30) Underoverskrift (MetaUM str. 16) Growbiz, Norge 2012. 8. maj 2012, Eksportrådgiver Søren Hilligsøe

Overskrift (MetaUM str. 30) Underoverskrift (MetaUM str. 16) Growbiz, Norge 2012. 8. maj 2012, Eksportrådgiver Søren Hilligsøe Overskrift (MetaUM str. 30) Underoverskrift (MetaUM str. 16) Growbiz, Norge 2012 8. maj 2012, Eksportrådgiver Søren Hilligsøe Fordomme om Norge Skriget 130 mio dollars MULIGHEDER Eksportrådet i Norge Handelsråd

Læs mere

Underoverskrift (MetaUM str. 16)

Underoverskrift (MetaUM str. 16) Underoverskrift (MetaUM str. 16) Oplæg ved Eksportrådgiver Henrik Visby Frederikshavn torsdag den 20. november 2014 Henrik Visby +474152 9038 henvis@um.dk Eksportrådgiver (underleverandører, olie & gas,

Læs mere

Underoverskrift (MetaUM str. 16) Oplæg ved Eksportrådgiver Henrik Visby Offshoreenergy medlemsmøde, CT Offshore, Odense den 19.

Underoverskrift (MetaUM str. 16) Oplæg ved Eksportrådgiver Henrik Visby Offshoreenergy medlemsmøde, CT Offshore, Odense den 19. Underoverskrift (MetaUM str. 16) Oplæg ved Eksportrådgiver Henrik Visby Offshoreenergy medlemsmøde, CT Offshore, Odense den 19. marts 2015 Henrik Visby Dansk, norsk gift +474152 9038 henvis@um.dk Eksportrådgiver

Læs mere

Byggeri og anlæg i Norge. Oplæg ved Eksportrådgiver Malthe Slemming

Byggeri og anlæg i Norge. Oplæg ved Eksportrådgiver Malthe Slemming Byggeri og anlæg i Norge Oplæg ved Eksportrådgiver Malthe Slemming Frederikshavn torsdag den 20. november 2014 Kort om mig selv Malthe Slemming +47 93 473 227 malsle@um.dk Eksportrådgiver (arkitektur,

Læs mere

Find vejen til det norske marked

Find vejen til det norske marked Underoverskrift (MetaUM str. 16) Find vejen til det norske marked Præsentation ved Eksportrådgiver, Malthe Slemming Torsdag den 23 januar 2014, Ringsted Kort om mig selv Malthe Slemming +47 93 473 227

Læs mere

Oplæg ved Eksportrådgiver Malthe Slemming. Torsdag den 31. oktober 2013, Glostrup

Oplæg ved Eksportrådgiver Malthe Slemming. Torsdag den 31. oktober 2013, Glostrup Oplæg ved Eksportrådgiver Malthe Slemming Torsdag den 31. oktober 2013, Glostrup Malthe Slemming +47 93 473 227 malsle@um.dk Eksportrådgiver (byggeri & anlæg), Danmarks Ambassade i Oslo Tidligere arbejdet

Læs mere

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport Marts 2013 Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK OG KONSULENT NIS HØYRUP CHRISTENSEN, NHC@DI.DK Tyrkiet har udsigt til at blive det OECD-land, der har den største

Læs mere

Tema. Eksport og globalisering. Stigende eksport i Region Nordjylland. Ingen eksport data på kommuneniveau. Udvikling i eksport i Region Nordjylland

Tema. Eksport og globalisering. Stigende eksport i Region Nordjylland. Ingen eksport data på kommuneniveau. Udvikling i eksport i Region Nordjylland Tema Eksport og globalisering I en stadig mere globaliseret verden er det afgørende for væksten og jobskabelsen i Aalborg, at virksomhederne tænker og handler internationalt. Ved at udvide markedet fra

Læs mere

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser?

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Konkurrencedygtig Hvordan sikrer vi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Uden ville europæerne ikke kende til den velstand, mange nyder i dag. Energi er en forudsætning

Læs mere

Eksportrådet og Væksthus Syddanmark - (v/steen Nymann Andersen, Eksportrådet & Væksthus Syddanmark)

Eksportrådet og Væksthus Syddanmark - (v/steen Nymann Andersen, Eksportrådet & Væksthus Syddanmark) Eksportrådet og Væksthus Syddanmark - Eksportforberedelse og kulturelle barrierer til Norge (v/steen Nymann Andersen, Eksportrådet & Væksthus Syddanmark) Hvad gør Eksportrådet? Eksportrådet bidrager til

Læs mere

BEDRE Overblik. Hvordan står det til i Aalborg? Årets tredje udgave af BEDRE Overblik retter spotlyset mod temaet eksport og globalisering.

BEDRE Overblik. Hvordan står det til i Aalborg? Årets tredje udgave af BEDRE Overblik retter spotlyset mod temaet eksport og globalisering. BEDRE Overblik Hvordan står det til i Aalborg? Årets tredje udgave af BEDRE Overblik retter spotlyset mod temaet eksport og globalisering. I en stadig mere globaliseret verden er det afgørende for væksten

Læs mere

Markedsmuligheder Island. Oplæg ved Konsul Ernst Hemmingsen

Markedsmuligheder Island. Oplæg ved Konsul Ernst Hemmingsen Markedsmuligheder Island Oplæg ved Konsul Ernst Hemmingsen Fakta om Island Areal: 103.000 km2 (Danmark 43.000 km2) Befolkning: 320.000 Hovedstad: Reykjavik med forstæder 193.000 Sprog: Islandsk meget

Læs mere

Markedsmuligheder i Sverige i 2013

Markedsmuligheder i Sverige i 2013 Underoverskrift (MetaUM str. 16) Markedsmuligheder i Sverige i 2013 Oplæg ved Handelschef Mette Ehlers Mikkelsen Den Danske Ambassade i Stockholm Brugt med tilladelse fra PEJ GRUPPEN Sverige BNP/indbygger:

Læs mere

Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport

Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport Indblik Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport Danmark har væsentlige styrker inden for energieffektivisering, der kan resultere i både mere eksport og jobskabelse.

Læs mere

Sverige! Vores købedygtige nabo

Sverige! Vores købedygtige nabo Underoverskrift (MetaUM str. 16) Sverige! Vores købedygtige nabo kør over broen Mette Ehlers Mikkelsen, Handelschef, Danmarks Ambassade, Stockholm Veje Til Vækst, 15. November 2012 Svenske brands Svenske

Læs mere

Invitation til deltagelse i omvendt fremstød. Besøg fra Sverige af selektivt udvalgte bygherrer

Invitation til deltagelse i omvendt fremstød. Besøg fra Sverige af selektivt udvalgte bygherrer Invitation til deltagelse i omvendt fremstød. Besøg fra Sverige af selektivt udvalgte bygherrer Opfølgning på Sverige - fremstød i København 2013 Præsentation af danske arkitekters byggeprojekter i København

Læs mere

virksomhedsobli- gationer

virksomhedsobli- gationer virksomhedsobli- Norske gationer Se aktuelle anbefalinger på: o https://markets.sydbank.dk Fred Olsen Energy, DOF Subsea og STX Anbefaling: Fred Olsen Energy Floater til 2016 NIBOR3 + 425 bp. FK: 5805921

Læs mere

Eksportrådet & Væksthuset Hjælper din virksomhed med at få succes internationalt

Eksportrådet & Væksthuset Hjælper din virksomhed med at få succes internationalt Underoverskrift (MetaUM str. 16) Eksportrådet & Væksthuset Hjælper din virksomhed med at få succes internationalt Verden Venter.. Oplæg ved Internationaliseringsrådgiver Martin Amdi Pedersen Eksportrådet

Læs mere

Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse af følgende spørgsmål:

Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse af følgende spørgsmål: Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 200 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Der er tale om et åbent samråd. Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse

Læs mere

Byggevareeksporten er svag men viser lyspunkter

Byggevareeksporten er svag men viser lyspunkter Mio. Kr. Dansk byggevareeksport i andet kvartal 2013 Byggevareeksporten er svag men viser lyspunkter Mens den samlede danske vareeksport viser en svag, men vedholdende vækst, er der et lille stykke vej

Læs mere

Markedsbesøg, Subsea Valley Conference 2015

Markedsbesøg, Subsea Valley Conference 2015 Eksportrådet i Norge, Oslo Markedsbesøg, Subsea Valley Conference 2015 - Norges største og vigtigste mødeplads for subseamarkedet Den 14. 15. april 2015 arrangerer Danmarks Eksportråd et markedsbesøg til

Læs mere

Markedsmuligheder i Sverige, 2013

Markedsmuligheder i Sverige, 2013 Underoverskrift (MetaUM str. 16) Markedsmuligheder i Sverige, 2013 Oplæg ved Handelschef Mette Ehlers Mikkelsen Den Danske Ambassade i Stockholm Brugt med tilladelse fra PEJ GRUPPEN Sverige BNP/capita,

Læs mere

Økonomi. Colliers STATUS. 3. kvartal 2015. Opsvinget har bidt sig fast. Årlig realvækst i BNP. www.colliers.dk > Markedsviden

Økonomi. Colliers STATUS. 3. kvartal 2015. Opsvinget har bidt sig fast. Årlig realvækst i BNP. www.colliers.dk > Markedsviden Colliers STATUS 3. kvartal 15 Økonomi Opsvinget har bidt sig fast Den danske økonomi er vokset de seneste syv kvartaler i træk, hvilket afspejler, at opsvinget i den danske økonomi nu for alvor har bidt

Læs mere

FORSIKRING & PENSIONS ÅRSMØDE DEN 7. MAJ 2015 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER]

FORSIKRING & PENSIONS ÅRSMØDE DEN 7. MAJ 2015 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] FORSIKRING & PENSIONS ÅRSMØDE DEN 7. MAJ 2015 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] [Indledning] Tak for invitationen til at komme her i dag. Og lad mig gå lige til sagen og tale lidt om socialisme. Jeg kan huske,

Læs mere

JANUAR LANDEANALYSER. Thailand. Af Ascha Lychett Pedersen, Politisk Økonomisk Afdeling. De økonomiske forventninger - 1 -

JANUAR LANDEANALYSER. Thailand. Af Ascha Lychett Pedersen, Politisk Økonomisk Afdeling. De økonomiske forventninger - 1 - JANUAR 2010 LANDEANALYSER Thailand Af Ascha Lychett Pedersen, Politisk Økonomisk Afdeling De økonomiske forventninger Dansk Erhverv forventer et fald i det Thailandske bruttonationalprodukt på -3,2 procent

Læs mere

Af chefkonsulent Jens Zoëga Hansen og konsulent Holger N. Jensen

Af chefkonsulent Jens Zoëga Hansen og konsulent Holger N. Jensen Indblik Frederiksberg 17. oktober 2014 Danske el-net foran stor investeringspukkel Af chefkonsulent Jens Zoëga Hansen og konsulent Holger N. Jensen De danske elnet leverede i 2013 en rekordhøj stabilitet.

Læs mere

Kombineret? I Japan er det muligt! Kunne du tænke dig at få adgang til et marked med et BNP på størrelse med: Argentina. Guatemala.

Kombineret? I Japan er det muligt! Kunne du tænke dig at få adgang til et marked med et BNP på størrelse med: Argentina. Guatemala. Kunne du tænke dig at få adgang til et marked med et BNP på størrelse med: Argentina Guatemala Holland New Zealand Norge Rusland Sydafrika Sydkorea Ukraine Kombineret? Uden de sproglige og kulturelle barriere,

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7). Finansudvalget 2009-10 FIU alm. del, endeligt svar på 7 spørgsmål 269 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 7. september 2010 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af

Læs mere

Find vej til det Norske og Tyske marked

Find vej til det Norske og Tyske marked Find vej til det Norske og Tyske marked Væksthus Hovedstaden og Gribskov Erhvervscenter 13 november 2015 Ved: Klaus Baagøe-Nielsen VP Sales & Marketing WiseCon præsentation: Hvem er WiseCon Mission & Vision

Læs mere

Temadag om økologisk slagtekyllingeproduktion. 1. februar 2016

Temadag om økologisk slagtekyllingeproduktion. 1. februar 2016 Temadag om økologisk slagtekyllingeproduktion 1. februar 2016 Agenda 1. Kort introduktion 2. Økologi i Danmark hvordan udvikler økologien sig? 3. Afsætning af kylling og økologiske kyllinger i Danmark

Læs mere

Valutarelaterede obligationer

Valutarelaterede obligationer Valutarelaterede obligationer Strategi Uge 24 Se aktuelle anbefalinger på: Vi ser stadig potentiale i EM landene https://markets.sydbank.dk Vigtige kommende nøgletal: Tyrkiet 17/06 Rentemøde 30/06 Handelsbalancen

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Jobrapporten for december. Side 1/14

Jobrapporten for december. Side 1/14 USA: Jobrapporten for december Puha for en skuffelse, men var det bare vejret? Side 1/14 Jobrapporten - konklusioner Konklusion: Jobrapporten var svagere end ventet næsten hele vejen rundt. Men der er

Læs mere

Markedet for vindenergi

Markedet for vindenergi Markedet for vindenergi IDA Det Nordeuropæiske marked for energi og ressourcer 5. februar 2015 Martin Risum Bøndergaard Energiøkonomisk konsulent Vindmølleindustrien Hvem er Vindmølleindustrien? Vi: -

Læs mere

Det grønne afgiftstryk forværrer krisen

Det grønne afgiftstryk forværrer krisen December 2012 Det grønne afgiftstryk forværrer krisen AF KONSULENT INGEBORG ØRBECH, INOE@DI.DK OG CHEFKONSULENT KATHRINE LANGE, KALA@DI.DK På trods af et faldende energiforbrug og et svækket erhvervsliv

Læs mere

#4 februar 2012. Dansk eksportudvikling ØKONOMISK TEMA

#4 februar 2012. Dansk eksportudvikling ØKONOMISK TEMA #4 februar 2012 ØKONOMISK TEMA Dansk eksportudvikling Efter en høj vækst igennem 2010 faldt vareeksporten igennem store dele af 2011. Niveauet for den danske vareeksport i 2011 var dog 11,4 pct. højere

Læs mere

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN FDKV UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 19. marts 2016 INDHOLD Den energipolitiske dagsorden De vigtigste sager lige nu Regulering

Læs mere

EKSPORTMULIGHEDER I TYSKLAND V/ AMBASSADØR FRIIS ARNE PETERSEN

EKSPORTMULIGHEDER I TYSKLAND V/ AMBASSADØR FRIIS ARNE PETERSEN FOKUS PÅ TYSKLAND BRYGHUSET VENDIA 21.JANUAR 2016 EKSPORTMULIGHEDER I TYSKLAND V/ AMBASSADØR FRIIS ARNE PETERSEN FORBUNDSSTATEN TYSKLAND 80,5 mio. indbyggere 16 delstater Hovedstad: Berlin Areal: 357.021

Læs mere

Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækstmarkeder

Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækstmarkeder Organisation for erhvervslivet Januar 21 Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækstmarkeder Af afsætningspolitisk chef Peter Thagesen, PTH@DI.DK og konsulent Jesper Friis, JEF@DI.DK

Læs mere

Noterne er primært et supplement til oplægsholdernes præsentation samt uddrag af efterfølgende diskussion!

Noterne er primært et supplement til oplægsholdernes præsentation samt uddrag af efterfølgende diskussion! Noterne er primært et supplement til oplægsholdernes præsentation samt uddrag af efterfølgende diskussion! Karl Sperling - Aalborg Universitet Velkomst og kort introduktion til PRINCIP-projektet. Se flere

Læs mere

Naboer i vækst: Eksport til Norden markedsmuligheder i Sverige, 2014

Naboer i vækst: Eksport til Norden markedsmuligheder i Sverige, 2014 Underoverskrift (MetaUM str. 16) Naboer i vækst: Eksport til Norden markedsmuligheder i Sverige, 2014 Oplæg ved Handelschef Mette Ehlers Mikkelsen Den Danske Ambassade i Stockholm Forretningskultur Sverige

Læs mere

Markedsmuligheder i Sverige, 2013

Markedsmuligheder i Sverige, 2013 Underoverskrift (MetaUM str. 16) Markedsmuligheder i Sverige, 2013 Oplæg ved Handelschef Mette Ehlers Mikkelsen Den Danske Ambassade i Stockholm Forretningskultur Brugt med tilladelse fra PEJ GRUPPEN Sverige

Læs mere

Varmepumpefabrikantforeningen

Varmepumpefabrikantforeningen Varmepumpefabrikantforeningen Foreningens formål er at samle fabrikanter af varmepumpeanlæg med henblik på at koordinere de enkelte fabrikanters branchemæssige og merkantile interesse, for herigennem at

Læs mere

Øjebliksbillede 4. kvartal 2012

Øjebliksbillede 4. kvartal 2012 Øjebliksbillede 4. kvartal 212 TUN ØJEBLIKSBILLEDE 4. KVARTAL 212 I denne udgave af TUN øjebliksbillede dækker vi 4. kvartal 212. Rapportens indhold vil dykke ned i den overordnede udvikling i dansk økonomi

Læs mere

Økonomisk analyse. Udenlandsk frugt og grønt fortrænger dansk frugt og grønt fra butikshylderne. Importen af frugt og grønt stiger

Økonomisk analyse. Udenlandsk frugt og grønt fortrænger dansk frugt og grønt fra butikshylderne. Importen af frugt og grønt stiger Økonomisk analyse 27. februar 212 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +45 3339 4 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Udenlandsk frugt og grønt fortrænger dansk frugt og grønt fra butikshylderne

Læs mere

Grønland er økonomisk på spanden Af Lars Erik Skovgaard, BT. BUSINESS Det går den gale vej med økonomien i Grønland. Inden for de senere år er fiskeriet og turismen gået tilbage, og de store forhåbninger

Læs mere

Mette Diego-Roll Handelschef Ambassaden i Madrid

Mette Diego-Roll Handelschef Ambassaden i Madrid Mette Diego-Roll Handelschef Ambassaden i Madrid 2 1. Verdens 12. største økonomi 2. En boomende turistindustri 3. Stort potentiale i B-2-B markedet 4. Springbræt til Latinamerika, Sydeuropa og Nordafrika

Læs mere

Maskineksporten til Tyskland går frem i nord, men stagnerer i syd

Maskineksporten til Tyskland går frem i nord, men stagnerer i syd Maskineksporten til Tyskland går frem i nord, men stagnerer i syd Det har længe været kendt, at der er et stort uudnyttet eksportpotentiale i Sydtyskland set med danske briller. Dansk Metal satte fokus

Læs mere

Generalforsamling. April 2010. Generalforsamling. Temaer som back-up

Generalforsamling. April 2010. Generalforsamling. Temaer som back-up Generalforsamling April 2010 Generalforsamling Temaer som back-up Årsregnskab 2009 DONG Energy er en af Nordeuropas førende energikoncerner med hovedsæde i Danmark. Vores forretning er baseret på at fremskaffe,

Læs mere

Købekraften i Polen. Den Danske Ambassade i Warszawa, Polen. 4. juni, 2013

Købekraften i Polen. Den Danske Ambassade i Warszawa, Polen. 4. juni, 2013 Købekraften i Polen Den Danske Ambassade i Warszawa, Polen 4. juni, 2013 Agenda Overblik Fordomme/selvopfattelse Polen kontrasternes land Økonomiske nøgletal Markedsmuligheder Kulturforskelle Vi kan hjælpe

Læs mere

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Marts 2015 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Indledning I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

Statusnotat om. vedvarende energi. i Danmark

Statusnotat om. vedvarende energi. i Danmark Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 81 Offentligt Folketingets Energiudvalg og Politisk-Økonomisk Udvalg Økonomigruppen og 2. Udvalgssekretariat 1-12-200 Statusnotat om vedvarende energi i

Læs mere

Støtteprogrammer for SMVer. Præsentation ved Offshore Olie & Gas går internationalt torsdag den 20. maj 2010

Støtteprogrammer for SMVer. Præsentation ved Offshore Olie & Gas går internationalt torsdag den 20. maj 2010 Støtteprogrammer for SMVer Præsentation ved Offshore Olie & Gas går internationalt torsdag den 20. maj 2010 Hvem er vi? Eksportrådet er en del af Udenrigsministeriet Vi tilbyder rådgivning om eksport og

Læs mere

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet NATIONAL VÆKSTPOLITIK Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet Danmark som vækstnation Gode rammevilkår Det skal være attraktivt for danske og udenlandske virksomheder at investere i Danmark

Læs mere

Verden omkring ECCO. Fra national til global virksomhed 2. Valuta og nye markeder 4. Told på sko 5. Finanskrisen 6. damkjær & vesterager

Verden omkring ECCO. Fra national til global virksomhed 2. Valuta og nye markeder 4. Told på sko 5. Finanskrisen 6. damkjær & vesterager Verden omkring ECCO Fra national til global virksomhed 2 Valuta og nye markeder 4 Told på sko 5 Finanskrisen 6 damkjær & vesterager 1 Fra national til global virksomhed Som andre virksomheder er ECCO påvirket

Læs mere

Her kan du læse mere om indholdet i de enkelte workshops.

Her kan du læse mere om indholdet i de enkelte workshops. Her kan du læse mere om indholdet i de enkelte workshops. WORKSHOP 1 I 27. maj 2014 Eksportparathed Vi ser på, hvad det helt konkret er der sker, når virksomheder går på eksportmarkedet, og hvorfor så

Læs mere

Spareplaner truer over 55.000 danske job

Spareplaner truer over 55.000 danske job Spareplaner truer over 55. danske job De økonomiske spareplaner i EU og Danmark kan tilsammen koste over 55. job i Danmark i 213. Det er specielt job i privat service, som er truet af spareplanerne. Private

Læs mere

Eksport til Sverige lige over broen

Eksport til Sverige lige over broen Underoverskrift (MetaUM str. 16) Eksport til Sverige lige over broen Oplæg ved Handelschef Mette Ehlers Mikkelsen Den Danske Ambassade i Stockholm Forretningskultur Brugt med tilladelse fra PEJ GRUPPEN

Læs mere

Dødens gab mellem USA og Danmark

Dødens gab mellem USA og Danmark Den 7. oktober 9 Fokus på ud af krisen: Med en serie på arbejdspapirer sætter DI fokus på s muligheder ud af krisen sammenlignet med vores fire vigtigste samhandelslande: Tyskland, Sverige, og Storbritannien.

Læs mere

Nordjyske muligheder i den norske olie- og gasindustri THE WORLD IS ELECTRIC

Nordjyske muligheder i den norske olie- og gasindustri THE WORLD IS ELECTRIC Nordjyske muligheder i den norske olie- og gasindustri ELCOR SKAGEN A/S er en elektro-teknisk virksomhed som designer og producerer kontrol- og fordelingstavler til førende industrier i verden med den

Læs mere

Bilag 1 Indhold på cd-rom

Bilag 1 Indhold på cd-rom Bilag 1 Indhold på cd-rom Lydfil Interview med Keld Korsager o I starten af lydoptagelse en kort uformel snak med journalist på Børsen som anbefalede os at kontakte Keld Korsager. Lydfil Interview med

Læs mere

1. Indledning. 2. Spørgsmål Æ

1. Indledning. 2. Spørgsmål Æ Disposition 1. Indledning 2. Spørgsmål Æ 3. Spørgsmål Ø 4. Spørgsmål Å 1. Indledning I tilknytning til en undersøgelse gennemført af Skole og Samfund har Udvalget bedt mig om at besvare tre spørgsmål om

Læs mere

Åbne markeder, international handel og investeringer

Åbne markeder, international handel og investeringer 14 Økonomisk integration med omverdenen gennem handel og investeringer øger virksomhedernes afsætningsgrundlag og forstærker adgangen til ny viden og ny teknologi. Rammebetingelser, der understøtter danske

Læs mere

BESKÆFTIGELSESEFFEKT AF HANDLEN MED DE NYE EU-LANDE

BESKÆFTIGELSESEFFEKT AF HANDLEN MED DE NYE EU-LANDE 25. november 2002 Af Jakob Legård Jakobsen BESKÆFTIGELSESEFFEKT AF HANDLEN MED DE NYE EU-LANDE De seneste 10 år er samhandlen med de kommende østeuropæiske EU-lande vokset fra omkring 11 mia. 2001-kroner

Læs mere

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt. Export( 2011)

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt. Export( 2011) Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt Export( 2011) Eksporteret licens AfMICHAEL STENVEI Offentliggjort 29.02.12 kl. 16:40 Danskproduceret vindstrøm satte rekord i

Læs mere

Destinationsmonitor. Januar til april 2016. VisitDenmark, februar 2016 Viden & Analyse

Destinationsmonitor. Januar til april 2016. VisitDenmark, februar 2016 Viden & Analyse Destinationsmonitor Januar til april 2016 VisitDenmark, februar 2016 Viden & Analyse Udgivet af: VisitDenmark Sidst opdateret: juni 2016 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m. :

Læs mere

Tale til Realkreditforeningens årsmøde onsdag den 25. marts 2015

Tale til Realkreditforeningens årsmøde onsdag den 25. marts 2015 Tale til Realkreditforeningens årsmøde onsdag den 25. marts 2015 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen til at tale her i dag. Dansk økonomi er for alvor tilbage på vækstsporet. Det private forbrug

Læs mere

Kina kan blive Danmarks tredjestørste

Kina kan blive Danmarks tredjestørste Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Kina kan blive Danmarks tredjestørste eksportmarked AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK OG ØKONOMISK KONSULENT TINA HONORÉ KONGSØ, TKG@DI.DK

Læs mere

Markedskommentar marts: Centralbankerne skaber mere ro på markederne!

Markedskommentar marts: Centralbankerne skaber mere ro på markederne! Nyhedsbrev Kbh. 5. apr. 2016 Markedskommentar marts: Centralbankerne skaber mere ro på markederne! Marts blev en mere rolig måned på aktiemarkederne godt hjulpet på vej af lempelige centralbankerne. Faldende

Læs mere

Fremtidens mænd 2030: Ufaglærte og udkantsdanskere

Fremtidens mænd 2030: Ufaglærte og udkantsdanskere Fremtidens mænd 23: Ufaglærte og udkantsdanskere Mænd i 3 erne er allerede i dag overrepræsenteret i udkantsdanmark. En tendens som vil blive forstærket i fremtiden. I løbet af de næste 2 år vil kvinders

Læs mere

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi 2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi Vækstforum Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Telefon 70 15 50 00 E-mail vaekstforum@regionsjaelland.dk www.regionsjaelland.dk Fotos: Jan Djenner Tryk: Glumsø

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 frivilligheden blomstrer Bærende principper fælles pejlemærker Tænkes sammen med fra politik til praksis 3 5 7 9 11 frivilligheden

Læs mere

E-mobilitet Køreplan 2020

E-mobilitet Køreplan 2020 E-mobilitet Køreplan 2020 Segmenteret markedstilgang er nøglen til effektiv udbredelse af elbiler Oktober, 2012 Det gælder ikke om at løse 2015 eller 2020 udfordringerne nu Det gælder om at løse udfordringerne

Læs mere

USA: Eksamenstid for væksten og Fed

USA: Eksamenstid for væksten og Fed USA: Eksamenstid for væksten og Fed Kim Fæster Seniorøkonom Jyske Markets kf@jyskebank.dk +45 8989 7167 Side 1/13 USA: Eksamenstid for væksten og Fed Et af de store spørgsmål i amerikansk økonomi er om

Læs mere

Energiforbedringer i eksisterende bygninger

Energiforbedringer i eksisterende bygninger Energiforbedringer i eksisterende bygninger Elselskabernes indsats - Muligheder og barrierer Bygge- og Anlægssektorens miljøklub Fyn 24. Maj 2007 Konsulent Dorte Lindholm Dansk Energi Indhold Energispareaftalen

Læs mere

Markedskommentar Orientering Q1 2011

Markedskommentar Orientering Q1 2011 Markedskommentar Finansmarkederne har i første kvartal 2011 været noget u- stabile og uden klare tendenser. Udsigt til stigende inflation og renteforhøjelser gav kursfald på især statsobligationer. Men

Læs mere

2015 i hovedtræk Esbjerg Havn 3. Indledning

2015 i hovedtræk Esbjerg Havn 3. Indledning 2015 i hovedtræk 2015 i hovedtræk Esbjerg Havn 3 Indledning 2015 var et år præget af stor volatilitet i verdensøkonomien og en oliepris, der ved årets udgang var faldet til 36 dollars for første gang

Læs mere

Talepapir Samråd A (L193)

Talepapir Samråd A (L193) Finansudvalget 2012-13 L 1 7 Bilag 2 Offentligt Talepapir Samråd A (L193) 4. oktober 2012 Samråd i Finansudvalget d. 8. oktober 2012 Beskæftigelsesvirkningen af finanspolitikken i 2013 7 Samrådsspørgsmål

Læs mere

Ejendomsdagene EJENDOMSDAGENE. - Risiko og rejsegilde

Ejendomsdagene EJENDOMSDAGENE. - Risiko og rejsegilde Ejendomsdagene - Risiko og rejsegilde Er du Platin-medlem af Estate More Club deltager du gratis på Ejendomsdagene 2016 - Læs mere om alle fordelene ved Estate More Club her - Risiko og rejsegilde Executive

Læs mere

Energierhvervsanalyse

Energierhvervsanalyse Energierhvervsanalyse 2010 Maj 2011 Formålet med analysen af dansk eksport af energiteknologi og -udstyr er at dokumentere betydningen af den danske energiindustri for samfundsøkonomien, beskæftigelsen

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2016 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN DANSK VELSTANDSUDVIKLING HOLDER TRIT Dansk økonomi har siden krisen i 2008 faktisk præsteret en stigning i velstanden, der er lidt højere end i Sverige og på

Læs mere

Formandens beretning afgivet på Danmarks Skibskredit A/S ordinære generalforsamling 2016

Formandens beretning afgivet på Danmarks Skibskredit A/S ordinære generalforsamling 2016 Den 31. marts 2016 Formandens beretning afgivet på Danmarks Skibskredit A/S ordinære generalforsamling 2016 Jeg vil i dag orientere om bestyrelsens syn på Danmarks Skibskredits nuværende situation og fremtidsudsigter.

Læs mere

FORSKELLEN LIGGER I DETALJEN. Vigtigste konkurrencemæssige fordele ved LG Solar.

FORSKELLEN LIGGER I DETALJEN. Vigtigste konkurrencemæssige fordele ved LG Solar. FORSKELLEN LIGGER I DETALJEN Vigtigste konkurrencemæssige fordele ved LG Solar. FINANSIEL STYRKE HVORDAN ER DEN AKTUELLE SITUATION INDEN FOR SOLAR-INDUSTRIEN? Markedet for solarenergi ændrer sig væsentligt.

Læs mere

Investér i ferieoplevelser

Investér i ferieoplevelser Investér i ferieoplevelser Jeg vil gerne spare op og få min opsparing til at vokse Jeg søger efter muligheder for at spare på udgifterne for de oplevelser, som jeg gerne vil have Jeg vil gerne bruge mere

Læs mere

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET Selvforsyning, miljø, jobs og økonomi gennem en aktiv energipolitik. Socialdemokratiet kræver nye initiativer efter 5 spildte år. Danmark skal være selvforsynende med energi,

Læs mere

HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION

HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION Denne analyse, lavet i dec. 2006, viser, at ca. 30 % af de organiserede små og mellemstore virksomheder har for lille eller ingen pension eller formue, selvom

Læs mere

Opgavedel A: Paratviden om økonomi

Opgavedel A: Paratviden om økonomi Prøve i økonomi Denne prøve består af en hel række delopgaver. Du skal besvarer så mange som muligt opgaven er lavet, så det helst ikke skulle være muligt at alle når at besvarer alle opgaver på den givne

Læs mere

VÆKSTFORUM. Energi i Nordjylland. Regionale styrkepositioner og potentialer

VÆKSTFORUM. Energi i Nordjylland. Regionale styrkepositioner og potentialer VÆKSTFORUM Energi i Nordjylland Regionale styrkepositioner og potentialer INTRODUKTION Nordjylland har stærke kompetencer og et stort potentiale inden for vedvarende energi, som Vækstforum Nordjylland

Læs mere

Eksportsucces i UK med hjælp fra Eksportrådet. Eksportrådet, Ambassaden i London

Eksportsucces i UK med hjælp fra Eksportrådet. Eksportrådet, Ambassaden i London Eksportsucces i UK med hjælp fra Eksportrådet Eksportrådet, Ambassaden i London UK Tak for at I bruger tid på at høre hvad vi har at fortælle om det britiske marked. Denne præsentation vil give jer et

Læs mere

Lav oliepris og lave renter har sparket privatforbruget ud af dvalen

Lav oliepris og lave renter har sparket privatforbruget ud af dvalen ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE marts 2016 Lav oliepris og lave renter har sparket privatforbruget ud af dvalen Vi oplever i disse år fornyet vækst i forbruget. Over de sidste to år er privatforbruget steget

Læs mere

Finland & Baltikum som Eksportmål

Finland & Baltikum som Eksportmål Finland & Baltikum som Eksportmål Nokia Effekten Nokia er finnernes nationale stolthed. Nokia er et symbol for de større forandringer samfundet gennemlevede samt landets entre til den globale finansielle

Læs mere

Danske vækstmuligheder i rusland

Danske vækstmuligheder i rusland Organisation for erhvervslivet April 2010 Danske vækstmuligheder i rusland Trods et større tilbageslag i 2009 har de gennemsnitlige årlige vækstrater i Rusland været på imponerende 5,5 pct. de seneste

Læs mere

Analyse af Halsnæs kommunes feriehusudlejningspotentiale

Analyse af Halsnæs kommunes feriehusudlejningspotentiale Udarbejdet af konsulent Søren Damstrup På opdrag af Halsnæs Turistråd Afleveret 11. september 2014 Analyse af Halsnæs kommunes feriehusudlejningspotentiale Indledning Nærværende analyse er baseret på data

Læs mere