Vejledning til beregning af dagslys i rum og bygninger med MicroShade

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning til beregning af dagslys i rum og bygninger med MicroShade"

Transkript

1 Vejledning til beregning af dagsls i rum og bgninger med MicroShade Dette er en vejledning til beregning af dagsls i rum og bgninger ved brug af MicroShade. Vejledningen beskriver mndighedskrav og -vejledninger samt hvorledes det kan beregnes om disse er overholdt ved brug af MicroShade. Derudover beskriver vejledningen andre metoder til evaluering af dagslsforhold med MicroShade som giver en mere realistisk evaluering af de faktiske dagslsforhold.

2 Mndighedskrav og - vejledninger Kravene til dagsls er beskrevet i bgningsreglementet, og er gengivet nedenfor. Kravene til dagsls er, at arbejdsrum skal være velbelste, men afskærmes så solindfald ikke medfører overophedning eller skaber gener ved direkte solindfald. I vejledningen til bgningsreglementet beskrives nærmere, hvornår rum kan betragtes som velbelste. Arbejdsrum kan betragtes som velbelste, når rudearealet ved sidels svarer til mindst % af gulvarealet og ved ovenls mindst 7% af gulvarealet forudsat en lstransmittans på 0,7 for ruden. X X Arbejdsrum kan også betragtes som velbelste, hvis det kan eftervises, at der er en dagslsfaktor på % ved arbejdspladser. Vejledningen til bgningsreglementet er gengivet nedenfor. I det følgende beskrives, hvilke metoder som kan anvendes til at undersøge om bgningsreglementets vejledning er overholdt i rum og bgninger med MicroShade. Først beskrives de mest nøjagtige metoder, dernæst de mere vejledende metoder. Bgningsreglement 6.., stk. Arbejdsrum, opholdsrum i institutioner, undervisningslokaler, spiserum, benævnt i det følgende arbejdsrum mv. samt beboelsesrum skal have en sådan tilgang af dagsls, at rummene er vel belste. Vinduer skal udføres, placeres og eventuelt afskærmes, så solindfald gennem dem ikke medfører overophedning i rummene, og så gener ved direkte solstråling kan undgås. Vejledning til bgningsreglement I arbejdsrum mv. kan dagslset i almindelighed anses for at være tilstrækkeligt, når rudearealet ved sidels svarer til mindst pct. af gulvarealet eller ved ovenls mindst 7 pct. af gulvarealet, forudsat at ruderne har en lstransmittans på mindst 0.7. De pct. og 7 pct. er vejledende ved normal placering af bgningen samt normal udformning og indretning af lokalerne.rudearealet skal forøges forholdsmæssigt ved reduceret lsgennemgang (f.eks. solafskærmende ruder) eller formindsket lsadgang til vinduerne (f.eks. ved tætliggende bgninger). Dagslset kan ligeledes anses for at være tilstrækkeligt, når det ved beregning eller måling kan eftervises, at der er en dagslsfaktor på pct. ved arbejdspladserne. Ved bestemmelse af dagslsfaktoren tages der hensn til de faktiske forhold, herunder vinduesudformning, rudens lstransmittans samt rummets og omgivelsernes karakter. Der henvises til B og Bg Anvisning : Beregning af dagsls i bgninger samt SBi-anvisning 9: Dagsls i rum og bgninger.

3 Metoder til evaluering af dagslsforhold For at analsere de varierende dagslsforhold i et rum eller en bgning anbefales det at lave en beregning af Useful Dalight Illuminance (UDI). UDI beregnes på baggrund af vejrdata, og beskriver dagslsniveauets variationer over et helt år, hvor dagslsniveauet måles i lux. UDI er nærmere beskrevet i artiklen Useful dalight illuminances: A replacement for dalight factors af Nabil og Mardaljevic, Energ and Buildings volume 8 (06) p Ved at beregne UDI kan det faktiske dagslsniveau over året sammenlignes med Dansk Standard 700 Retningslinjer for kunstig belsning i arbejdslokaler, som angiver den nødvendige belsningsstrke for de fleste arbejdsopgaver. Derudover kan UDI anvendes i stedet for dagslsfaktoren til at beskrive, hvor mange timer, arbejdstimer eller % af året dagslsniveauet er tilstrækkeligt. Alternativt kan anvendes Dalight Autonom (DA), som beskriver hvor mange procent af året dagslsniveauet, målt i lux, er over et vist niveau, f.eks. 0 lux. DA beregnes ligeledes over et år på baggrund af vejrdata. X X I forhold til UDI beskriver DA ikke, hvor meget dagslsniveauet er under grænseværdien. Hvis dagslsniveauet f.eks. kun er lux gives det ingen værdi. DA beskriver heller ikke hvor meget over grænseværdien dagslsniveauet er. Det betder, at de meget høje dagslsniveauer, f.eks. 00 lux, vægtes ligeligt med 0 lux, men i praksis vil så høje lsniveauer forårsage diskomfort. Både UDI og DA kan beregnes i bl.a. programmerne RADIANCE og DAYSIM. I begge programmer er det muligt at beregne dagslsforholdene med MicroShade ruder direkte. Ved at anvende disse evalueringsmetoder tages der højde for MicroShades progressive egenskaber. Som supplement til beregning af UDI eller DA kan både Radiance og DAYSIM beregne dagslsfaktoren (DF). Dagslsfaktoren tager dog ikke højde for MicroShades progressive egenskaber, og må derfor betragtes som vejledende. Dagslsfaktoren er nærmere beskrevet i det følgende. Separat vejledning til beregning af dagslsforhold med MicroShade i DAYSIM kan fås ved henvendelse til support@microshade.dk eller på under download.

4 Dagslsfaktor X Dagslsfaktoren skal være minimum % ved arbejdspladser ifølge vejledningen til bgningsreglementet. Dagslsfaktoren (DF) er et udtrk for andelen af dagsls indendørs (i arbejdsplanet) i forhold til den samtidige belsningsstrke udendørs på et vandret plan, belst af en fuld himmelhalvkugle. DF beregnes under en standard CIE jævn oversket himmel. Indendørs belsningsstrke DF 0% Udendørs belsningsstrke Dagslsfaktoren er afhængig af en række faktorer: rudens lstransmittans vinduets størrelse, placering og udformning rummets geometri (højde/dbde/bredde forhold) reflektansen af rummets overflader og de udvendige overflader skgger fra træer, tagudhæng eller omkringliggende bgninger Dagslsfaktoren måles eller beregnes for en CIE jævn oversket himmel, og er altså et udtrk for den mindste belsningsstrke man kan forvente i bgningen. Da denne himmelmodel er uafhængig af solens position, bliver dagslsfaktoren ikke påvirket af vinduets orientering. I virkeligheden vil der på dage med direkte solindfald være mere ls i bgningen, og lset vil også være afhængigt af solens position i løbet af dagen og året. Dagslsfaktoren er således en minimums situation, og må betragtes som værende vejledende. Der er forskellige metoder til at beregne dagslsfaktoren: Skabelonmetoden, beskrevet i B og Bg Anvisning : Beregning af dagsls i bgninger, 0. er, beskrevet i SBianvisning 9: Dagsls i rum og bgninger, 08. Beregningsprogrammer som f.eks. RADIANCE, DAYSIM, IESVE Radiance, SimLight (BSim), Dalight Visualizer osv. Metoderne beskrives i det følgende.

5 Skabelonmetoden Skabelonmetoden er en simpel metode til bestemmelse af dagslsfaktoren ud fra de tre dagslskomponenter; himmelkomponenten (SC), den eksternt reflekterede komponent (ERC) og den indvendig reflekterede komponent (IRC). Derudover skal anvendes en række korrektionsfaktorer for dels glassets transmittans, k, sprosser og karme, k, og for snavs på glasset, k. Dagslsfaktoren bestemmes af formlen: x DF ( SC ERC IRC ) k k k SC, ERC, IRC, k og k bestemmes som beskrevet i B og Bg anvisning Beregning af dagsls i bgninger, 0. Skabelonerne er oprindelig beregnet for ruder med ét lag glas med en lstransmittans for den diffuse stråling på 0,8. For andre ruder, skal følgende formel for k anvendes: k 0,9 L T 0,8,0 Hvor L T,0 er lstransmittansen for den solafskærmende rude ved vinkelret lsindfald. Faktoren 0,9 multipliceres med L T,0 for at få den diffuse transmittans. Den vinkelrette lstransmittans, L T,0 for de forskellige tper af MicroShade er angivet i tabel, side 8 i denne vejledning. I tabel er korrektionsfaktoren k angivet for de forskellige tper af MicroShade for hhv. en -lags og en -lags rude. Tabel : (k ) MicroShade tpe MS-A MS-D MS-RS MS-RW -lags rude* 0, 0,6 0, 0, -lags rude 0,6 0, 0,6 0, * mm hærdet glas + MicroShade + mm glas med lavenergibelægning og argonfldning. mm hærdet glas + MicroShade + mm glas med lavenergibelægning + mm glas med lavenergibelægning og argonfldning. Ved skabelonmetoden tages der ikke højde for MicroShades progressive egenskaber, og metoden kan ikke anvendes til evaluering af de varierende dagslsforhold i rummet eller bgningen, men udelukkende som vejledning.

6 6 Hvis man kender dagslsfaktoren i et rum eller bgning uden solafskærmning, kan man ved hjælp af en såkaldt korrektionsfaktor vurderer reduktionen af dagslset på grund af MicroShade. en beregnes som belsningsstrken i et rum med MicroShade divideret med belsnings-strken i det samme rum med samme lavenergi rude (- eller -lags) uden MicroShade. er er beskrevet nærmere i SBi-anvisning 9: Dagsls i rum og bgninger, 08. Der kan anvendes en korrektionsfaktor på 0, for MicroShade MS-A og en korrektionsfaktor på 0, for MicroShade MS-D ved sidels (facader). kurven er beregnet ud fra målinger i Dagslslaboratoriet på Kunstakademiets Arkitektskole i København. Lignende målinger udført hos Teknologisk Institut har resulteret i den samme korrektionsfaktor. Figuren skal ses som en vejledende vurdering af den reducerede dagslsfaktor, da resultatet især påvirkes af vinduets placering og rummets udformning. Tilsvarende korrektionsfaktorer for andre tper af solafskærmning kan ses i SBi-anvisning 9: Dagsls i rum og bgninger, s. 8. for MicroShade i facader I nedenstående figur er vist korrektionsfaktorkurver for MicroShade i facader, som kan anvendes til beregning af lsreduktionen i et rum med MicroShade. Det ses, at MicroShade reducerer dagslsfaktoren mindre langt inde i rummet end ved facaden MS-A 0. MS-D Afstand fra vinduet, m Dagslskorrektionsfaktor ved sidels

7 7 for MicroShade i atrier Som for sidebelste rum kan der anvendes en korrektionsfaktor for MicroShade i atrier. Beregningsprogrammer Der findes en række beregningsprogrammer, som kan beregne dagslsfaktoren. en afhænger af atriets AHindeks (areal-højdeforhold). AH indekset er et udtrk for atriets geometri, og kan beregnes af følgende formel: L B AH H Hvor L er atriets længde, B er atriets bredde og H er atriets højde. AH-indekset er nærmere beskrevet i SBianvisning 9: Dagsls i rum og bgninger, s. 98. I bilag er angivet dels figurer og tabeller over korrektionsfaktorer for forskellige AHforhold og MicroShade tper ved et vandret atrium tag, og i bilag er angivet korrektionsfaktorer for et atriumtag med hældning for forskellige AH-forhold. erne er beregnet ud fra målinger i Dagslslaboratoriet på Kunstakademiets Arkitektskole i København. MicroShade A/S har i samarbejde med Fraunhofer Institute for Solar Energ Sstems (ISE) udviklet en model af MicroShade MS-A, som kan anvendes i både RADIANCE og DAYSIM. I disse to programmer er det derfor muligt at beregne dagslsfaktoren med MicroShade direkte, mens tilsvarende beregning endnu ikke er muligt i andre programmer. Der er udarbejdet en separat vejledning til beregning af dagslsforhold med MicroShade i DAYSIM, som kan fås ved henvendelse til support@microshade.dk eller på under downloads. x Selvom dagslsfaktoren kan beregnes direkte med MicroShade i RADIANCE og DAYSIM anbefales det at supplere denne beregning med mere detaljerede analser, idet dagslsfaktoren er en minimums situation og ikke angiver noget om variationen i dagslsforholdene i rummet eller bgningen. Effekten af MicroShades progressive egenskaber kommer således ikke til udtrk ved en dagslsfaktorberegning og denne må anses for vejledende.

8 8 Rudeareal X Ifølge vejledningen til bgningsreglementet kan dagslset anses for tilstrækkeligt, såfremt der ved sidels er et rudeareal svarende til mindst pct. af gulvarealet og ved ovenls mindst 7 pct. af gulvarealet. 0,7 rudeareal % L Sidels T,0 For facader (sidels) kan rudearealet, for ruder med solafskærmning, beregnes af følgende formel: 0,7 rudeareal % L T,0 Hvor L T,0 er lstransmittansen for den solafskærmende rude ved vinkelret lsindfald. For ovenls skal man bruge 7% i stedet for % i beregningerne. 0,7 rudeareal 7% L Ovenls T,0 Tabellerne angiver hhv. den vinkelrette lstransmittans, den procentvise andel af rudearealet i forhold til gulvarealet for facader og den procentvise andel af rudearealet i forhold til gulvarealet for ovenls ved anvendelse af MicroShade i en -lags eller en -lags lavenergirude. Tabel : Lstransmittans (L T,0) MicroShade tpe MS-A MS-D MS-RS MS-RW -lags rude* 0,9 0, 0,9 0, -lags rude 0, 0,8 0, 0,8 Tabel : Rudeareal (%) Sidels MicroShade tpe MS-A MS-D -lags rude* 6 8 -lags rude 8 Det er væsentligt at bemærke, at der ved denne fremgangsmåde ikke tages højde for MicroShades progressive egenskaber, hvorfor metoden anses for vejledende. Tabel : Rudeareal (%) Ovenls MicroShade tpe MS-A MS-D MS-RS MS-RW -lags rude* 6 -lags rude 9 * mm hærdet glas + MicroShade + mm glas med lavenergibelægning og argonfldning. mm hærdet glas + MicroShade + mm glas med lavenergibelægning + mm glas med lavenergibelægning og argonfldning.

9 9 Hvis du har spørgsmål til dagslsberegninger med MicroShade er du velkommen til at kontakte MicroShade A/S. Atriet i Industriens Hus under opbgningen i maj. Der er MicroShade i gavlen og taget. Foto: MicroShade A/S Alle oplsninger er vejledende. Ret til ændringer forbeholdes. MicroShade A/S er ikke ansvarlig over for indholdet i henvisningerne i denne vejledning. Ingen af de foreliggende informationer er bindende for MicroShade A/S. MicroShade A/S Gregersensvej F 6 Taastrup Denmark Tel: support@microshade.dk

10 Bilag : er for MicroShade i atrium med vandret tag AH-indeks, for atrium med vandret tag I nedenstående figurer og tabeller ses dagslskorrektionsfaktoren for et AH-indeks på, for MicroShade MS-A, MS-D, MS-RS og MS-RW i et vandret atriumtag. Toppen af MicroShade er placeret i position x= MS-A AH-indeks, MS-A, AH-indeks, MS-D AH-indeks, MS-D, AH-indeks, , MS-RS AH-indeks, MS-RS, AH-indeks,

11 MS-RW AH-indeks, MS-RW, AH-indeks, AH-indeks, for atrium med vandret tag I nedenstående figurer og tabeller ses dagslskorrektionsfaktoren for et AH-indeks på, for MicroShade MS-A, MS-D, MS-RS og MS-RW i et vandret atriumtag. Toppen af MicroShade er placeret i position x= MS-A AH-indeks, MS-A, AH-indeks, MS-D AH-indeks, MS-D, AH-indeks,

12 MS-RS AH-indeks, MS-RS, AH-indeks, MS-RW AH-indeks, MS-RW, AH-indeks, AH-indeks 0,6 for atrium med vandret tag I nedenstående figurer og tabeller ses dagslskorrektionsfaktoren for et AH-indeks på 0,6 for MicroShade MS-A, MS-D, MS-RS og MS-RW i et vandret atriumtag. Toppen af MicroShade er placeret i position x= MS-A AH-indeks 0, MS-A, AH-indeks 0,

13 MS-D AH-indeks 0, MS-D, AH-indeks 0, MS-RS AH-indeks 0, MS-RS, AH-indeks 0, MS-RW AH-indeks 0, MS-RW, AH-indeks 0,

14 Bilag : er for MicroShade i atrium med taghældning AH-indeks, for atrium med taghældning I nedenstående figurer og tabeller ses dagslskorrektionsfaktoren for et AH-indeks på, for MicroShade MS-A, MS-D, MS-RS og MS-RW i et atriumtag med taghældning. Toppen af MicroShade er placeret i position x= MS-A AH-indeks, MS-A, AH-indeks, MS-D AH-indeks, MS-D, AH-indeks,

15 MS-RS AH-indeks, MS-RS, AH-indeks, MS-RW AH-indeks, MS-RW, AH-indeks, AH-indeks 0,8 for atrium med taghældning I nedenstående figurer og tabeller ses dagslskorrektionsfaktoren for et AH-indeks på 0,8 for MicroShade MS-A, MS-D, MS-RS og MS-RW i et atriumtag med taghældning. Toppen af MicroShade er placeret i position x= MS-A AH-indeks 0, MS-A, AH-indeks 0,

16 MS-D AH-indeks 0, MS-D, AH-indeks 0, MS-RS AH-indeks 0, MS-RS, AH-indeks 0, MS-RW AH-indeks 0, MS-RW, AH-indeks 0,

MicroShade. Vejledning til bygningssimulering med BSim

MicroShade. Vejledning til bygningssimulering med BSim MicroShade Vejledning til bygningssimulering med BSim Dette er en vejledning til anvendelse af BSim i forbindelse med MicroShade. BSim er et integreret edb-værktøj til analyse af bygninger og installationer,

Læs mere

Dagslys i energioptimerede bygninger

Dagslys i energioptimerede bygninger Dagslys i energioptimerede bygninger Thomas Nørgaard arkitekt maa CHRISTENSEN & CO ARKITEKTER . Fornemmelse for lys Formen og rummet Dagslys i energioptimerede bygninger . Fornemmelse for lys Materialitet

Læs mere

Ungt Lys. Dansk Center for Lys

Ungt Lys. Dansk Center for Lys Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, konferencer,

Læs mere

MicroShade. Type: MS-A. Datablad. Progressiv solafskærmning

MicroShade. Type: MS-A. Datablad. Progressiv solafskærmning MicroShade Datablad Type: MS-A MicroShade er en effektiv solafskærmning, der er opbygget af mikro-lameller i et bånd af rustfrit stål. MicroShade båndet monteres indvendigt i en to- eller trelags lavenergitermorude.

Læs mere

Type: MS-A Vertical. Datablad. Progressiv solafskærmning

Type: MS-A Vertical. Datablad. Progressiv solafskærmning Datablad Type: MS-A Vertical MicroShade er en familie af effektive solafskærmninger, der er opbygget af mikro-lameller i et bånd af stål. MicroShade båndet monteres indvendigt i en to- eller trelags lavenergitermorude.

Læs mere

Lys temadag 14. sept. 2010, Arkitektskolen Aarhus. Lys og sundhed

Lys temadag 14. sept. 2010, Arkitektskolen Aarhus. Lys og sundhed Lys temadag 14. sept. 2010, Arkitektskolen Aarhus Lys og sundhed BEFREITES WOHNEN LICHT OEFFNUNG Simultan farvekontrast Lys som synsskabende faktor Lys som sundhedsskabende faktor (6.5.1, stk. 1) BR 2008

Læs mere

Dagslys- og udsynskrav i BR18. Helle Foldbjerg Rasmussen MicroShade A/S

Dagslys- og udsynskrav i BR18. Helle Foldbjerg Rasmussen MicroShade A/S Dagslys- og udsynskrav i BR18 Helle Foldbjerg Rasmussen MicroShade A/S Indhold BR18 krav Udsyn Dagslys Eftervisning af de nye dagslyskrav Konsekvenser af de nye dagslysregler i BR18 7 February 2019 2 Udsynskrav

Læs mere

Vejledning til bygningssimulering med BSim

Vejledning til bygningssimulering med BSim Vejledning til bygningssimulering med BSim Dette er en vejledning til bygningssimulering med MicroShade i BSim. BSim er et bygningssimuleringsværktøj til analyse af bygninger og installationer, som er

Læs mere

MicroShade. Vejledning til energirammeberegning med Be10

MicroShade. Vejledning til energirammeberegning med Be10 Vejledning til energirammeberegning med Be1 Dette er en vejledning til energirammeberegning for byggeri med Micro- Shade facade- og tagglas. Vejledningen tager afsæt i den beregningsprocedure, der er angivet

Læs mere

Lys og Energi. Bygningsreglementets energibestemmelser. Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører

Lys og Energi. Bygningsreglementets energibestemmelser. Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører Lys og Energi Bygningsreglementets energibestemmelser Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører Bæredygtighed En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende

Læs mere

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk Lys og energiforbrug Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk uden lys intet liv på jord uden lys kan vi ikke se verden omkring os Uden lys kan vi ikke skabe smukke, oplevelsesrige bygninger med et godt synsmiljø

Læs mere

Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk

Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk Medlemsorganisation med 600 medlemmer - producenter, ingeniører, arkitekter, designere m.fl. Ungt LYS siden 1999 www.ungtlys.dk Den hurtige genvej til viden om

Læs mere

Beregning af dagslys i bygninger

Beregning af dagslys i bygninger By og Byg Anvisning 203 Beregning af dagslys i bygninger Jens Christoffersen Kjeld Johnsen Erwin Petersen 1. udgave, 2002 Titel Beregning af dagslys i bygninger Serietitel By og Byg Anvisning 203 Udgave

Læs mere

Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København

Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København Indeklimaets Temadag 2017 Teknologisk Institut 26.9.2017 Fra introduktionen: Hvad er afgørende for,

Læs mere

Bilag A. Indholdsfortegnelse

Bilag A. Indholdsfortegnelse Bilag A Fortolkning af visse bestemmelser i Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 96 af 13. februar 2001 om faste arbejdssteders indretning, som ændret ved bekendtgørelse nr. 721 af 22. juni 2006. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Solafskærmningers egenskaber Af Jacob Birck Laustsen, BYG-DTU og Kjeld Johnsen, SBi.

Solafskærmningers egenskaber Af Jacob Birck Laustsen, BYG-DTU og Kjeld Johnsen, SBi. Solafskærmningers egenskaber Af Jacob Birck Laustsen, BYG-DTU og Kjeld Johnsen, SBi. Indførelsen af skærpede krav til energirammen i det nye bygningsreglement BR07og den stadig større udbredelse af store

Læs mere

Dansk Center for Lys UNGT LYS

Dansk Center for Lys UNGT LYS Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner etc. Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, netværk,

Læs mere

AB Lindstrand 08/2013 EVALUERING AF DAGSLYS I BOLIGER IFM. OPSÆTNING AF ALTANER

AB Lindstrand 08/2013 EVALUERING AF DAGSLYS I BOLIGER IFM. OPSÆTNING AF ALTANER AB Lindstrand 08/2013 EVALUERING AF DAGSLYS I BOLIGER IFM. OPSÆTNING AF ALTANER 35 43 10 10 PETER JAHN & PARTNERE A/S pjp@pjp.dk HJALMAR BRANTINGS PLADS 6 www.pjp.dk 2100 KØBENHAVN Ø Formål og læsevejledning

Læs mere

Hvem er EnergiTjenesten?

Hvem er EnergiTjenesten? Hvem er EnergiTjenesten? Processen for BR15 6. februar 2015 Bygningsreglementet sendes i høring 20. marts 2015 Høringsfristen udløber Sommer 2015 Forventes vedtaget i folketinget med ca. 6 måneder overlap

Læs mere

Lineære modeller. Taxakørsel: Et taxa selskab tager 15 kr. pr. km man kører i deres taxa. Hvis vi kører 2 km i taxaen koster turen altså

Lineære modeller. Taxakørsel: Et taxa selskab tager 15 kr. pr. km man kører i deres taxa. Hvis vi kører 2 km i taxaen koster turen altså Lineære modeller Opg.1 Taxakørsel: Et taxa selskab tager 15 kr. pr. km man kører i deres taxa. Hvis vi kører 2 km i taxaen koster turen altså Hvor meget koster det at køre så at køre 10 km i Taxaen? Sammenhængen

Læs mere

BYGNINGSREGLEMENTETS EKSEMPELSAMLING DAGSLYS I NYT KONTORHUS

BYGNINGSREGLEMENTETS EKSEMPELSAMLING DAGSLYS I NYT KONTORHUS BYGNINGSREGLEMENTETS EKSEMPELSAMLING DAGSLYS I NYT KONTORHUS KONSEKVENSER FOR DAGSLYS VED FORSKELLIGE VINDUES- PLACERINGER OG -UDFORMNINGER I NYT KONTORHUS. ENERGISTYRELSENS EKSEMPELSAMLING OM ENERGI SBI

Læs mere

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS Valg af måle- og beregningspositioner Orientering nr. 43 PFi/CB/ilk 31. december 2010 Måle- og beregningspositioner skal nogle gange være i skel, nogle gange på opholdsarealer,

Læs mere

SBi-anvisning 219 Dagslys i rum og bygninger. 1. udgave, 2008

SBi-anvisning 219 Dagslys i rum og bygninger. 1. udgave, 2008 SBi-anvisning 219 Dagslys i rum og bygninger 1. udgave, 2008 90 80 70 60 50 40 30 20 Dagslys i rum og bygninger Dagslys i rum og bygninger Kjeld Johnsen Jens Christoffersen SBi-anvisning 219 Statens Byggeforskningsinstitut,

Læs mere

DAGSLYSSIMULERING HUMLEGÅRDEN

DAGSLYSSIMULERING HUMLEGÅRDEN DAGSLYSSIMULERING HUMLEGÅRDEN Dagslys er komplekst. Man kan tale om det på mange måder. Arkitekten taler om kvalitet mens ingeniøren taler om kvantitet. For at skabe et fælles sprog om dagslysbehov arbejder

Læs mere

Dagslys. Betydningen av dagslys i bygninger hvad er godt og hvad er vigtig for at sikre sundhed og velvære? Jens Christoffersen, VELUX A/S

Dagslys. Betydningen av dagslys i bygninger hvad er godt og hvad er vigtig for at sikre sundhed og velvære? Jens Christoffersen, VELUX A/S Dagslys Betydningen av dagslys i bygninger hvad er godt og hvad er vigtig for at sikre sundhed og velvære? Jens Christoffersen, VELUX A/S Title/Department/Archive/Author 1 Visual aspects of light M. Knoop

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1. Belysning 0 1

INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1. Belysning 0 1 INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1 Belysning 0 1 EL BELYSNING Registrering Der foretages en entydig registrering af: anlægsbeskrivelse af belysningsanlæg zone areal almen belysning, installeret effekt i brugstiden,

Læs mere

Fakta om den nye flaskekøler

Fakta om den nye flaskekøler Fakta om den nye flaskekøler Figur 1: Foto af den nye flaskekøler under test i klimakammer hos Teknologisk Institut. I dette tilfælde gennemføres en nedkølingstest af et antal dåser med sodavand efter

Læs mere

ANALYSE: LYS GRUPPE

ANALYSE: LYS GRUPPE Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Lys i lejligheder... 3 2.1 Placering, orientering & indretning... 3 2.2 Valg af lysåbninger og glasareal... 4 2.2.1 Vinduesareal for alrum:... 4 2.2.2 Vinduesareal

Læs mere

Udledning af formel for pyramidestubbens rumfang

Udledning af formel for pyramidestubbens rumfang Udlednin af formel for pyramidestubbens rumfan Rumfan af pyramidestub: V = 1/3 * h * ( + + ( * ) = den lille rundflade (dvs. pyramidestubbens top) = den store rundflade (dvs. pyramidestubbens bund) h =

Læs mere

Termografi af ydervægge

Termografi af ydervægge Firma Kontrolpers on Kuben Manegement A/S Gammel Køge Landevej 22 DK2500 Valby Ordregiver Albertslund Ungdomsboliger Morbærhaven 1741 2620 Albertslund Enhed testo 8752 Serienr. : 2282495 Objektiv: Vidvinkel

Læs mere

Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation

Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation Rapport udarbejdet af Lars S. Søndergaard Henrik S. Olesen DELTA DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72 19 40 00 Fax +45 72 19

Læs mere

Dagslys i rum og bygninger. Kjeld Johnsen Jens Christoffersen

Dagslys i rum og bygninger. Kjeld Johnsen Jens Christoffersen Dagslys i rum og bygninger Kjeld Johnsen Jens Christoffersen SBi-anvisning 219 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2008 Titel Dagslys i rum og bygninger Serietitel SBi-anvisning 219 Udgave

Læs mere

En perspektivtegning er en tegning, der forsøger at efterligne, hvordan øjet ser virkeligheden.

En perspektivtegning er en tegning, der forsøger at efterligne, hvordan øjet ser virkeligheden. En perspektivtegning er en tegning, der forsøger at efterligne, hvordan øjet ser virkeligheden. Når man tegner perspektivtegninger, er der forskellige finter til at lave de rigtige størrelsesforhold. Nedenfor

Læs mere

Eter-Color. et naturligt og stærkt valg. Gennemfarvet fibercement. Stærk kvalitet naturlige, spændende farver. Minimal vedligeholdelse

Eter-Color. et naturligt og stærkt valg. Gennemfarvet fibercement. Stærk kvalitet naturlige, spændende farver. Minimal vedligeholdelse August 2012 2.122 DK Eter-Color et naturligt og stærkt valg Gennemfarvet fibercement Stærk kvalitet naturlige, spændende farver Minimal vedligeholdelse Til alle slags facader Eter-Color er en vejrbestandig

Læs mere

SBi-anvisninger om afhjælpning af PCB i bygninger

SBi-anvisninger om afhjælpning af PCB i bygninger SBi-anvisninger om afhjælpning af PCB i bygninger Helle Vibeke Andersen & Peter Vogelius, Marie Frederiksen, Barbara Kolarik, Nadja Lyng, Lars Gunnarsen, Lise Lotte Beck Raunkær Anvisning 1 Undersøgelse

Læs mere

Beskrivelse af produktprogram

Beskrivelse af produktprogram ovenlysmoduler Beskrivelse af produktprogram Produktprogram for ovenlysmoduler ovenlysmoduler er et modulært ovenlyssystem til erhvervs- og offentligt byggeri. Systemet består af et komplet produktprogram

Læs mere

Projektering af dagslys i byggeri

Projektering af dagslys i byggeri Projektering af dagslys i byggeri Bilag Simon Kristoffersen Bygningskonstruktøruddannelsen Specialerapport 7. semester, F2012 VIA University College, Campus Holstebro Vejleder: Christian Vrist 29-03-2012

Læs mere

Diagrammer & forudsætninger

Diagrammer & forudsætninger ARKITEKTURENERGIRENOVERING Diagrammer & forudsætninger ARKITEKTUR ENERGI RENOVERING Diagrammer & forudsætninger ARKITEKTUR ENERGI RENOVERING: DIAGRAMMER OG FORUDSÆTNINGER i i ii ii ARKITEKTUR ENERGI RENOVERING:

Læs mere

Midtvejsevaluering af målopfyldelsen i 2020- strategien

Midtvejsevaluering af målopfyldelsen i 2020- strategien 9. marts 2015 Midtvejsevaluering af målopfyldelsen i 2020- strategien J.nr. 20140039222 Ifølge den politiske aftale En strategi for arbejdsmiljøindsatsen frem til 2020 skal der i 2014 og 2017 i samarbejde

Læs mere

Miljøoptimeret. Solafskærmning i Facadeglas. MicroShade

Miljøoptimeret. Solafskærmning i Facadeglas. MicroShade Miljøoptimeret Solafskærmning i Facadeglas MicroShade Et Vindue mod Fremtiden MicroShade For Energirigtige og æredygtige Glasfacader Frihed til Design MicroShade båndet har standardhøjde på 140 mm med

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE BYGNINGSDELE 0 1. Vinduer og yderdøre 0 1

INDHOLDSFORTEGNELSE BYGNINGSDELE 0 1. Vinduer og yderdøre 0 1 INDHOLDSFORTEGNELSE BYGNINGSDELE 0 1 Vinduer og yderdøre 0 1 BYGNINGSDELE VINDUER OG YDERDØRE Registrering Ved at opgøre antallet af vinduer for hver facade for sig kan der tages hensyn til solindfald

Læs mere

Opgave 1 10. Opgave 2 Andengradsligningen løses, idet. Opgave 3. 11 er en løsning til ligningen, da:

Opgave 1 10. Opgave 2 Andengradsligningen løses, idet. Opgave 3. 11 er en løsning til ligningen, da: 7. marts 0 FVU AVU HF X FAG : Matematik B ark nr. antal ark 8 Opgave 0 a b 5 a b 5 = b 3 er en løsning til ligningen, da: = 9 = 3 Opgave Andengradsligningen løses, idet a = b = 3 c = 4 d (diskriminanten)

Læs mere

Projektering af dagslys i byggeri

Projektering af dagslys i byggeri Projektering af dagslys i byggeri Rapport Simon Kristoffersen Bygningskonstruktøruddannelsen Specialerapport 7. semester, F2012 VIA University College, Campus Holstebro Vejleder: Christian Vrist 29-03-2012

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE BYGNINGSDELE 0 1. Vinduer og yderdøre 0 1

INDHOLDSFORTEGNELSE BYGNINGSDELE 0 1. Vinduer og yderdøre 0 1 INDHOLDSFORTEGNELSE BYGNINGSDELE 0 1 Vinduer og yderdøre 0 1 BYGNINGSDELE VINDUER OG YDERDØRE Registrering Ved at opgøre antallet af vinduer for hver facade for sig kan der tages hensyn til solindfald

Læs mere

Brydningsindeks af vand

Brydningsindeks af vand Brydningsindeks af vand Øvelsesvejledning til brug i Nanoteket Udarbejdet i Nanoteket, Institut for Fysik, DTU Rettelser sendes til Ole.Trinhammer@fysik.dtu.dk 15. marts 2012 Indhold 1 Indledning 2 2 Formål

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE BYGNINGSDELE 0 1. Vinduer og yderdøre 0 1

INDHOLDSFORTEGNELSE BYGNINGSDELE 0 1. Vinduer og yderdøre 0 1 INDHOLDSFORTEGNELSE BYGNINGSDELE 0 1 Vinduer og yderdøre 0 1 BYGNINGSDELE VINDUER OG YDERDØRE Registrering Ved at opgøre antallet af vinduer for hver facade for sig kan der tages hensyn til solindfald

Læs mere

Lokalplanen i populærudgaven

Lokalplanen i populærudgaven Lokalplanen i populærudgaven Bestyrelsen har udarbejdet denne populærudgave af lokalplanen. Populærudgaven indeholder de væsentligste juridisk bindende bestemmelser fra lokalplanen, og kan bruges til at

Læs mere

GYMNASIELÆRERNES STRESSRAPPORT

GYMNASIELÆRERNES STRESSRAPPORT 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Sektor og stress... 6 Stillingsniveau og stress... 7 Alder og stress...

Læs mere

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk. LTS - møde i østkredsen den 10. marts 2008

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk. LTS - møde i østkredsen den 10. marts 2008 Lys og energiforbrug Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk Nyt Bygningsreglement BR08 Ikrafttræden 1/2 2008 Indtil 1/8 2008 kan både BR95 og BR08 anvendes Efter 1/8 2008 anvendes udelukkende BR08 Hvad er der

Læs mere

RATIONEL FORMA & FORMAPLUS BASIC & PREMIUM

RATIONEL FORMA & FORMAPLUS BASIC & PREMIUM RATIONEL FORMA & FORMAPLUS BASIC & PREMIUM 1 RATIONEL FORMA & FORMAPLUS Vi har udviklet det klassiske vindue med smalle sprosser og profilerede rammer og karme i en energioptimeret konstruktion. Vi har

Læs mere

SITUATIONSPLAN Mål 1:250 Hjulmand & Kaptain 28. januar 2010

SITUATIONSPLAN Mål 1:250 Hjulmand & Kaptain 28. januar 2010 Hjulmand & Kaptain 28. januar 2010 S I T UAT I O N S P L A N Mål 1:250 Hjulmand & Kaptain 28. januar 2010 Nyt domicil for Advokatfirmaet Hjulmand & Kaptain i Hjørring. Kim Utzon Arkitekter Januar 2010

Læs mere

A. Byggepladsindretning

A. Byggepladsindretning A. Byggepladsindretning I dette afsnit beskrives hvorledes byggepladsen indrettes. Dette omfatter en fastlæggelse af hvilket materiel, der skal forefindes på pladsen samt en bestemmelse af hvor dette placeres.

Læs mere

HÅNDBOG FOR ENERGI KONSULENTER ENFAMILIEHUSE. Version 2012. Beregnet forbrug 2012. Gyldig fra den 1. juli 2012

HÅNDBOG FOR ENERGI KONSULENTER ENFAMILIEHUSE. Version 2012. Beregnet forbrug 2012. Gyldig fra den 1. juli 2012 HÅNDBOG FOR ENERGI KONSULENTER Version 2012 ENFAMILIEHUSE Beregnet forbrug 2012 Gyldig fra den 1. juli 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE BYGNINGSDELE 02 Temperaturfaktor "b faktor" 02 VARMEFORDELINGSANLÆG 06 Varmerør

Læs mere

Trigonometri. Store konstruktioner. Måling af højde

Trigonometri. Store konstruktioner. Måling af højde Trigonometri Ordet trigonometri er sammensat af de to ord trigon og metri, hvor trigon betyder trekant og metri kommer af det græske ord metros, som kan oversættes til måling. Så ordet trigonometri er

Læs mere

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette.

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette. Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges grundvandsdannelsen, og belastningen på kloakker reduceres. Tagvand

Læs mere

Forhandler: www.persiennegruppen.dk. Ret til ændringer forbeholdes

Forhandler: www.persiennegruppen.dk. Ret til ændringer forbeholdes TEKNISKE INFORMATIONER / PLISSÉGARDINER Forhandler: www.persiennegruppen.dk Ret til ændringer forbeholdes TEKNISK INFORMATION FABER PLISSÉGARDINER OPMÅLING & BESTILLING Du kan bestille Faber plisségardiner

Læs mere

Lyskvalitet og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk

Lyskvalitet og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk Lyskvalitet og energiforbrug Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk uden lys intet liv på jord uden lys kan vi ikke se verden omkring os Problem: vi har begrænsede energi-resourcer kunstlys bruger energi hele

Læs mere

Regnvandstunnel. Installations- og driftsvejledning

Regnvandstunnel. Installations- og driftsvejledning Installations- og driftsvejledning Sortiment Varenummer Produkt 230010 Oldebjerg regnvandstunnel 300 l. 231004 Endeplade 2 stk. 19181280 Samlepinde til regnvandstunnel 6 stk. Udluftning ø110mm Inspektionslåg

Læs mere

Kort om Eksponentielle Sammenhænge

Kort om Eksponentielle Sammenhænge Øvelser til hæftet Kort om Eksponentielle Sammenhænge 2011 Karsten Juul Dette hæfte indeholder bl.a. mange småspørgsmål der gør det nemmere for elever at arbejde effektivt på at få kendskab til emnet.

Læs mere

INDEKLIMA OG GLAS BR-krav

INDEKLIMA OG GLAS BR-krav INDEKLIMA OG GLAS BR-krav VEJLEDNING 1. Indledning Denne information giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i beskrivelsen af valg af glas for at opnå et godt indeklima, primært i forbindelse

Læs mere

HÅNDBOG FOR ENERGI KONSULENTER FLERFAMILIEHUSE. Version 2012. Oplyst forbrug 2012. Gyldig fra den 1. juli 2012

HÅNDBOG FOR ENERGI KONSULENTER FLERFAMILIEHUSE. Version 2012. Oplyst forbrug 2012. Gyldig fra den 1. juli 2012 HÅNDBOG FOR ENERGI KONSULENTER Version 2012 FLERFAMILIEHUSE Oplyst forbrug 2012 Gyldig fra den 1. juli 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE GYLDIGHED 02 Gyldighed 02 BYGNINGSDELE 03 Temperaturfaktor "b faktor" 03

Læs mere

UDFORDRINGER I FREMTIDENS LAVENERGIBYGGERI

UDFORDRINGER I FREMTIDENS LAVENERGIBYGGERI MILJØFORUM FYN ÅRSMØDE 2012 UDFORDRINGER I FREMTIDENS LAVENERGIBYGGERI JOHANNES THUESEN, RAMBØLL DANMARK A/S LAVENERGIBYGNINGER SCENEN ER SAT: UDVIKLING FREM MOD 2020 Energiforliget af 21. februar 2008:

Læs mere

Miljøoptimeret. Solafskærmning i Facadeglas. MicroShade

Miljøoptimeret. Solafskærmning i Facadeglas. MicroShade Miljøoptimeret Solafskærmning i Facadeglas MicroShade Et Vindue mod Fremtiden MicroShade For Energirigtige og æredygtige Glasfacader rbejdsvenligt Lys fskærmning af solindfald spiller en vigtig rolle i

Læs mere

Ørum Torv. Afdeling 713 Udlejningsprospekt KPF Arkitekter AS 29. marts 2012

Ørum Torv. Afdeling 713 Udlejningsprospekt KPF Arkitekter AS 29. marts 2012 Ørum Torv Afdeling 713 Udlejningsprospekt KPF Arkitekter AS 29. marts 2012 s 2 Ørum Torv Skole Randers Viborg Ørum Torv Ørum Torv Boligselskabet Sct. Jørgen har udviklet Ørum Torv med hensigten om at skabe

Læs mere

Information om grundlag og terminologier i forbindelse med Energimærkning af vinduer og ruder

Information om grundlag og terminologier i forbindelse med Energimærkning af vinduer og ruder Sekretariat Teknologiparken 8000 Århus C. Tlf. 7220 1122 Fax 7220 1111 Information om grundlag og terminologier i forbindelse med Energimærkning af vinduer og ruder 2001 v/diplomingeniør Peter Vestergaard

Læs mere

Det forudsættes, at dagslyset i de nye tagboliger opfylder kravene i BR18.

Det forudsættes, at dagslyset i de nye tagboliger opfylder kravene i BR18. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT Bilag 4 Notat om lysforhold Notatet skal oplyse nærmere om lovgrundlaget for at regulere tagboliger ud fra den byggelovmæssige helhedsvurdering

Læs mere

PHPP og Be06 forskelle, ligheder og faldgruber

PHPP og Be06 forskelle, ligheder og faldgruber PHPP og Be06 forskelle, ligheder og faldgruber Klaus Ellehauge Hvad er et dansk passivhus? Passivhaus eller på dansk passivhus betegnelsen er ikke beskyttet, alle har lov til at kalde en bygning for et

Læs mere

Hvad er dagslys? Visuel komfort Energi og dagslys Analyse af behov Dagslysteknikker Dagslys i bolig og erhverv. Dagslys. Nokia Hvidt & Mølgaard

Hvad er dagslys? Visuel komfort Energi og dagslys Analyse af behov Dagslysteknikker Dagslys i bolig og erhverv. Dagslys. Nokia Hvidt & Mølgaard Hvad er dagslys? Visuel komfort Energi og dagslys Analyse af behov Dagslysteknikker Dagslys i bolig og erhverv Dagslys Nokia Hvidt & Mølgaard Dagslysseminar Esbensen Rådgivende Ingeniører Lyslaboratorium

Læs mere

Søby Park. 20 Boliger i Nørre Søby Højslev Boligselskab Afdeling 09

Søby Park. 20 Boliger i Nørre Søby Højslev Boligselskab Afdeling 09 Søby Park 20 Boliger i Nørre Søby Højslev Boligselskab Afdeling 09 Byggeforretningsfører: Boligkontoret Danmark Udlejningsprospekt KPF Arkitekter AS 1. Februar 2012 s 2 søby park Søby Park Børnehave Skole

Læs mere

Industrivirksomheder stiller skarpt på kunder og effektivisering

Industrivirksomheder stiller skarpt på kunder og effektivisering 10. september 2012 Industrivirksomheder stiller skarpt på kunder og effektivisering Konkurrenceevne. Industrivirksomheder i Region Midtjylland har dialogen med kunderne i fokus, når de skal finde veje

Læs mere

Opgavebesvarelse til øvelse 4

Opgavebesvarelse til øvelse 4 Opgavebesvarelse til øvelse 4 Opgave 4.2 Antag at den årlige indkomst for en person er $80.000 samt at efterspørgslen efter penge er givet ved a) Hvad er denne persons pengeefterspørgsel hvis renten er

Læs mere

AMU aktiviteter i Region Midtjylland 2004-2008

AMU aktiviteter i Region Midtjylland 2004-2008 AMU aktiviteter i Region Midtjylland Resume 2004-2008 Formålet med dette notat er at undersøge baggrunden for udviklingen i AMU aktiviteten i Region Midtjylland i perioden 2004-2008, hvor der generelt

Læs mere

Lærerarbejdspladser. Temakursus 2013. v. Amalie Ferdinand

Lærerarbejdspladser. Temakursus 2013. v. Amalie Ferdinand Lærerarbejdspladser Temakursus 2013 v. Amalie Ferdinand Overskrifter Proces til indretning af arbejdspladser Krav til arbejdspladser Krav på pauser? Hjemmearbejdspladser APV Samarbejde mellem TR og AMR

Læs mere

Teknisk Forvaltning Side 1 KÆDEHUSE, SYVHØJVÆNGE NR. 90 222 ( LIGE NUMRE ) RETNINGSLINIER FOR BYGNINGSÆNDRINGER

Teknisk Forvaltning Side 1 KÆDEHUSE, SYVHØJVÆNGE NR. 90 222 ( LIGE NUMRE ) RETNINGSLINIER FOR BYGNINGSÆNDRINGER Teknisk Forvaltning Side 1 1. Generelle oplysninger 2. Overdækninger 3. Væg i carport 4. Dør og vinduespartier 5. Tilbygninger 6. Udestue 7. Tag med 18 tagrejsning Teknisk forvaltning Side 2 1. GENERELLE

Læs mere

NY UDSIGTSVILLA STRANDVEJEN 49 7120 VEJLE ØST BREDBALLE GREENFLAKE 14

NY UDSIGTSVILLA STRANDVEJEN 49 7120 VEJLE ØST BREDBALLE GREENFLAKE 14 NY UDSIGTSVILLA STRANDVEJEN 49 7120 VEJLE ØST BREDBALLE GREENFLAKE 14 Strandvejen 49 Grunden er på 910 m² og fra den nye villa er der udsigt over fjorden og Vejle bakker. Strandevejen hører til det mondæne

Læs mere

Ungt Lys. Dansk Center for Lys. Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner

Ungt Lys. Dansk Center for Lys. Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, konferencer,

Læs mere

REGNEARK TIL BEREGNING AF BAT-KRAV PÅ SVINEBRUG

REGNEARK TIL BEREGNING AF BAT-KRAV PÅ SVINEBRUG REGNEARK TIL BEREGNING AF BAT-KRAV PÅ SVINEBRUG NOTAT NR. 1540 I notatet forklares regler og regnearkets beregningsforudsætninger ud fra de vejledende BAT-emissionsgrænseværdier for ammoniak og fosfor.

Læs mere

Unikaplan. - 2 plan serien

Unikaplan. - 2 plan serien Unikaplan - 2 plan serien 84 Skråner jeres byggegrund? - Så er løsningen her: UnikaPlan serien 2 plan for indbygning til skrånende grunde er et spændende bekendtskab. Den moderne arkitektur står i stærk

Læs mere

Bilag 1, Baggrundsanalyser. Baggrundsanalyser. Branchevejledning for indeklimaberegninger

Bilag 1, Baggrundsanalyser. Baggrundsanalyser. Branchevejledning for indeklimaberegninger Baggrundsanalyser 1 Indhold Atmosfærisk indeklima i boliger... 3 Sæsonopdeling af vejrdataåret... 3 Solafskærmning... 7 Varmeafgivelse fra personer... 1 2 Luftmængde [l/s] Bilag 1, Baggrundsanalyser Atmosfærisk

Læs mere

Årsrapport 2013, kæbeindsamling Djursland

Årsrapport 2013, kæbeindsamling Djursland Årsrapport 2013, kæbeindsamling Djursland Lars Haugaard Institut for Bioscience Aarhus Universitet Grenåvej 14, 8410 Rønde. E. post.: laha@dmu.dk Faglig kommentering: Aksel Bo Madsen 1 1. Baggrund for

Læs mere

Vejledningen skal støtte dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder lys som en del af arbejdet for et godt børnemiljø.

Vejledningen skal støtte dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder lys som en del af arbejdet for et godt børnemiljø. Lys Denne DCUM-vejledning handler om lys i dagtilbud. en beskriver, hvilken betydning lys i dagtilbud har, lysets påvirkning af børnenes trivsel, og hvordan børnene generelt bliver påvirket af indeklimaforhold.

Læs mere

At-VEJLEDNING. Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.15 af april 1998. Rengøring og vedligeholdelse

At-VEJLEDNING. Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.15 af april 1998. Rengøring og vedligeholdelse At-VEJLEDNING A.1.4 December 2001 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.15 af april 1998 Rengøring og vedligeholdelse Vejledning om rengøring og vedligeholdelse på faste arbejdssteder. Samt projekterendes ansvar

Læs mere

ALTAN VEDLIGEHOLD. KONTECH ALTANER Hammerholmen 48A 2650 Hvidovre www.kontech.dk info@kontech.dk

ALTAN VEDLIGEHOLD. KONTECH ALTANER Hammerholmen 48A 2650 Hvidovre www.kontech.dk info@kontech.dk 2015 KONTECH ALTANER Hammerholmen 48A 2650 Hvidovre www.kontech.dk info@kontech.dk Indledning 10 gode altanråd Ståldele Aluminiumsdele Fiberbetongulve Glas Hårdttræsgulve Håndliste i hårdttræ Underbeklædning

Læs mere

Velkommen til ABC Analyzer! Grundkursusmanual 2 vil introducere dig til ABC Analyzers mere avancerede funktioner, bl.a.:

Velkommen til ABC Analyzer! Grundkursusmanual 2 vil introducere dig til ABC Analyzers mere avancerede funktioner, bl.a.: Velkommen til ABC Analyzer! Grundkursusmanual 2 vil introducere dig til ABC Analyzers mere avancerede funktioner, bl.a.: Kategoriseringer uden ABC-kategorier Krydstabel (trebenede) Beregnede og avancerede

Læs mere

Kolonihaveforbundets Århuskreds

Kolonihaveforbundets Århuskreds 1 Kolonihaveforbundets Århuskreds BYGGERETNINGSLINIER 2 VEDR. KOLONIHAVEHUSE Byggeretningslinjerne er udarbejdet i henhold til lejeaftalen med Århus Kommune Ved alle byggeansøgninger betales et GEBYR KR.

Læs mere

Bygningsreglementerne - Krav (BR10, BR15 og BR20) - Energirammer. Energi - U-værdier - Eref - Valg af glas - Energimærkningsordningen - Solbelastning

Bygningsreglementerne - Krav (BR10, BR15 og BR20) - Energirammer. Energi - U-værdier - Eref - Valg af glas - Energimærkningsordningen - Solbelastning Energi - U-værdier - Eref - Valg af glas - Energimærkningsordningen - Solbelastning Bygningsreglementerne - Krav (BR10, BR15 og BR20) - Energirammer Valg af vinduer Vinduesvalg på stille villavej i Århus

Læs mere

PENDLING I NORDJYLLAND I

PENDLING I NORDJYLLAND I PENDLING I NORDJYLLAND I 2 Indholdsfortegnelse Pendling i Nordjylland Resume... 3 1. Arbejdspladser og pendling... 4 Kort fortalt... 4 Tabel 1 Arbejdspladser og pendling i Nordjylland i 2007... 4 Tabel

Læs mere

MicroShade. Redefining Solar Shading

MicroShade. Redefining Solar Shading MicroShade Redefining Solar Shading Naturlig klimakontrol Intelligent teknologi med afsæt i enkle principper MicroShade er intelligent solafskærmning, der enkelt og effektivt skaber naturlig skygge. Påvirkningen

Læs mere

Vintech Vinduer & Døre ApS Ringvej 6 5853 Ørbæk Danmark

Vintech Vinduer & Døre ApS Ringvej 6 5853 Ørbæk Danmark Side 1 Udskrift d. 22-01- 07:32:28 Oplukkeligt facadevindue beregnet til anvendelse i boliger og erhvervsbygninger Type: Softline Nåletræ Sikkerhedsudstyrets bæreevne (topvendevindue) * 1-fags oplukkeligt

Læs mere

"Teknikken" i testdagsmodellen Jørn Pedersen, Afdeling for Specialviden, Dansk Kvæg

Teknikken i testdagsmodellen Jørn Pedersen, Afdeling for Specialviden, Dansk Kvæg "Teknikken" i testdagsmodellen Jørn Pedersen, Afdeling for Specialviden, Dansk Kvæg Nordisk avlsværdivurdering kort opsummering 3 racegrupper: Nordisk Holstein: Dansk, Svensk og Finsk Holstein samt Dansk

Læs mere

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med lys som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø.

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med lys som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø. Lys Denne DCUM-vejledning handler om lys på skoler og uddannelsessteder. en beskriver, hvorfor lys er vigtigt, samt forskellen på dagslys og kunstigt lys. Herudover beskrives, hvilke lovmæssige krav der

Læs mere

Rapport - Trivselsundersøgelsen 2012 - Skole og Kultur. Sådan læses rapporten Rapporten er opdelt i flg. afsnit:

Rapport - Trivselsundersøgelsen 2012 - Skole og Kultur. Sådan læses rapporten Rapporten er opdelt i flg. afsnit: Rapport - Trivselsundersøgelsen 12 - Skole og Kultur Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø, eventuelt

Læs mere

Stress... 3. Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4. Den vigtigste kilde til stress... 5. Køn og stress... 5. Sektor og stress...

Stress... 3. Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4. Den vigtigste kilde til stress... 5. Køn og stress... 5. Sektor og stress... 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Sektor og stress... 6 Stillingsniveau og stress... 7 Alder og stress...

Læs mere

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne 3. ARBEJDSMILJØET OG ARBEJDSMILJØARBEJDET I dette afsnit beskrives arbejdsmiljøet og arbejdsmiljøarbejdet på de fem FTF-områder. Desuden beskrives resultaterne af arbejdsmiljøarbejdet, og det undersøges

Læs mere

Klager fra borgere. 91 snak rundt omkring Ikke et varigt problem. -

Klager fra borgere. 91 snak rundt omkring Ikke et varigt problem. - Arbejdspladsvurdering 2004/2005 - handleplan Sæby Rådhus, Drifts- og Forsyningsafdelingen, Ålborgvej 93 og administrativt personale ved Virksomheden Thorshøj I orden Problem Fysiske forhold Socialforvaltningen,

Læs mere

Notat. SØHAVEN Kortlægning af vejtrafikstøj. Beregningsmodel med Søhaven markeret med gult. 19. november 2015

Notat. SØHAVEN Kortlægning af vejtrafikstøj. Beregningsmodel med Søhaven markeret med gult. 19. november 2015 Notat SØHAVEN Kortlægning af vejtrafikstøj 19. november 2015 Projekt nr. 222217 Dokument nr. 1217169900 Version 1, revision 1 Udarbejdet af MAM Kontrolleret af JEK Beregningsmodel med Søhaven markeret

Læs mere

Døre i alle afskygninger. Facadedøre, havedøre og specialdøre. Til bolig, erhverv og institution.

Døre i alle afskygninger. Facadedøre, havedøre og specialdøre. Til bolig, erhverv og institution. Døre i alle afskygninger Facadedøre, havedøre og specialdøre. Til bolig, erhverv og institution. Døre i alle afskygninger Indhold Døre for enhver smag... 4 Sortimentet... 6 Facadedøre i plast... 8 Facadedøre

Læs mere

Matematikken bag Parallel- og centralprojektion

Matematikken bag Parallel- og centralprojektion Matematikken bag parallel- og centralojektion 1 Matematikken bag Parallel- og centralojektion Dette er et redigeret uddrag af lærebogen: Programmering med Delphi fra 2003 (570 sider). Delphi ophørte med

Læs mere

GRAFIK & BILLEDEBEHANDLING

GRAFIK & BILLEDEBEHANDLING GRAFIK & BILLEDEBEHANDLING Indhold Opgaven - Beskrivelse - Målgruppe - Process Oversigt - Billeder Fritlægning Farvejustering & Farveforløb Blødt lys Udsnitsmaske Farvemætning Transformering - Tekst Struktur

Læs mere

Værd at vide om solbriller

Værd at vide om solbriller Værd at vide om solbriller S Å D A N V Æ L G E R D U R I G T I G T Få solen som du vil have den... Beskyt dig mod UV-stråler På en rigtig sommerdag, hvor solen skinner fra en skyfri himmel, er der intet

Læs mere