1. Meddelelse: Evt. gennemgang af tidligere udsendte mailorienteringer *

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Meddelelse: Evt. gennemgang af tidligere udsendte mailorienteringer *"

Transkript

1 Møde i Social- og Sundhedsudvalget tirsdag den 10. maj 2005, Kl i udvalgsværelse 1 REFERAT INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Meddelelse: Evt. gennemgang af tidligere udsendte mailorienteringer * 2. Fællesmøde med Handicaprådet * 3. Orientering mod afstemningsmåde i område 2 - Brugerrådsvalg * 4. Tilsyn på plejecentrene, samlet redegørelse for 2004 * 5. Ansøgning til midler fra pulje til bl.a. udvikling og etablering af tilbud om aflastning og akutpleje for ældre med demens * 6. Ansøgning om tilskud i henhold til 115 i Serviceloven fra Dansk Røde Kors til flygtninge- og integrionsarbejde * 7. Ansøgning fra Pederstrup Sogn om tilskud efter 115 i Serviceloven til Kirkehøjskole * 8. Dogme fælles retningslinier for bygge- og anlægsarbejder i Dogme kommunerne * 9. Revisionsberetning for 2004 * 10. Orientering om Københavns Amts tilsyn på Ungdomspensionen februar 2005 * 11. Orientering om forløb af 19 hjemtagelser/ændring af opholdssted af anbragte børn og unge i 2004 * 12. Regnskab for udvidelse af vuggestuen Hestens Kvarter 26 - bygningsdelen. * 13. Regnskab for udvidelse af vuggestuen Hestens Kvarter 26 - inventar * 14. Regnskab for Legepladspruljen - Daginstitutioner *

2 15. Regnskab for legepladsarbejder på daginstitutioner - anlægsbevilling 2003 * 16. Regnskab for diverse ombygninger i daginstitutioner projekt nr. 4201/1997 * 17. Anvendelse af lejligheden Krvej 30A til daginstitution * 18. Opfølgning på dagplejeordningen - forslag til yderligere justeringer * 19. Udpegning af medlemmer til følgegruppe vedr. "Det gode Børneliv" * 20. Sager til behandling på lukket møde (punkt 20) 1. Meddelelse: Evt. gennemgang af tidligere udsendte mailorienteringer Social- og Sundhedsudvalget soplæg Børn & Unge foreslår, orienteringen tages til efterretning. Social- og Sundhedsudvalgets møde 10. maj 2005 Punkt 1:

3 2. Fællesmøde med Handicaprådet Social- og Sundhedsudvalget, den 8. marts 2005, pkt. 3 Social- og Sundhedsudvalget har vedtaget, der afholdes fællesmøde med Handicaprådet i maj Handicaprådet har anmeldt en række emner, de ønsker drøfte med udvalget. Ældre & Handicap udarbejder et selvstændigt refer fra mødet. Dagsorden til mødet (udsendes) Social- og Sundhedsudvalget. soplæg Ældre & Handicap foreslår, de foreslåede emner drøftes Social- og Sundhedsudvalgets møde 10. maj 2005 Punkt 2:

4 3. Orientering mod afstemningsmåde i område 2 - Brugerrådsvalg Valg til brugerråd i hjemmeplejens 3 områder fandt sted samme dag den 16. marts Indsigelse fra borger mod afstemningsmåden i område 2, da brugerrådets medlemmer ifølge annoncen i "De 4 Årstider" skulle vælges ved håndsoprækning. Dette blev ikke fulgt, idet de fremmødte deltagere fik hver en stemmeseddel, hvorpå man kunne stemme på 1 person. Inden valget gennemgik brugerrådet i område 2 på mødet den 9. februar 2005 proceduren for selve valget og blev enige om anvende stemmeseddel i stedet for håndsoprækning. Baggrunden for dette var, afstemningen ved de foregående valg blev oplevet som meget forvirrende, da flere havde svært ved huske, hvor mange gange de havde stemt og selve optællingen var problemisk. Brugerrådet var vidende om, informionen i såvel "De 4 Årstider" som i Ballerup Bladet beskrev, valget ville foregå ved håndsoprækning men mente ikke det ville give anledning til problemer ændre procedure, når blot brugerne blev informeret om beslutningen på selve valgmødet. en om anvende stemmeseddel til valget blev nedskrevet i refer fra brugerrådets møde den 9. februar 2005 og tilsendt alle rådsmedlemmer. en har ikke medført kommentarer eller indsigelser fra brugerrådets medlemmer. Det skal bemærkes, borgeren, som fremsender indsigelsen, er medlem af brugerrådet i område 2 og havde meldt afbud til mødet den 9. februar Der er ikke efterfølgende modtaget indsigelser mod brugerrådets beslutning. På selve valgdagen var der ingen indsigelser omkring valgproceduren. Det kan oplyses, område 1 og 3 også benyttede sig af skriftlig afstemning. Indsigelse fra borger af 17. marts 2005 (ligger i sagen) Refer fra valget i område 2 den 16. marts 2005 (ligger i sagen) Not fra Områdelederen i område 2 af 8. april 2005 (ligger i sagen) Social- og Sundhedsudvalget.

5 soplæg Ældre & Handicap foreslår, orienteringen tages til efterretning. Social- og Sundhedsudvalgets møde 10. maj 2005 Punkt 3: 4. Tilsyn på plejecentrene, samlet redegørelse for På samtlige plejecentre i Ballerup Kommune har der i 2004 været gennemført følgende tilsynsbesøg: Embedslægeinstitutionen har været på uanmeldt tilsynsbesøg, Social- og Sundhedsudvalget har været på anmeldt tilsynsbesøg og en ekstern konsulent med sygeplejefaglig baggrund har på vegne af Social- og Sundhedsudvalget gennemført de uanmeldte tilsynsbesøg. Efter hvert tilsynsbesøg er der blevet udarbejdet en tilsynsrapport. Samtlige tilsynsrapporter har været til høring i både de respektive brugerbestyrelser og Ældrerådet. Der foreligger nu en samlet redegørelse over samtlige foretagne tilsyn i Helt overordnet kan følgende nævnes: Embedslægeinstitutionens tilsynsbesøg Embedslægeinstitutionen har i 2004 været på 85 tilsynsbesøg i Københavns Amt og generelt har besøgene været positive på 49 plejehjem fandtes ingen eller kun få mindre fejl og mangler ved stikprøverne.

6 På de 6 plejecentre i Ballerup Kommune har Embedslægeinstitutionen følgende konklusion: Generelt kan det konsteres, de fleste anbefalinger fra tilsynene i 2003 er efterkommet. Social- og Sundhedsudvalgets tilsynsbesøg Social- og Sundhedsudvalget havde på deres anmeldte tilsynsbesøg i foråret 2004 bl.a. valgt sætte fokus på aktiviteter for beboerne, røgfri arealer på plejecentrene og udredning af demens. På de forskellige plejecentre blev procedurerne for medicinhåndtering demonstreret. Mht. muligheden for røgfri lokaler er der alle steder på en eller anden måde fundet en løsning. Der kommer flere og flere demente beboere på plejecentrene. Embedslægen anbefaler, demente udredes i videst muligt omfang. På flere af plejecentrene blev det oplyst, det næsten er umuligt blive demens-udredt, hvis man bor på et plejecenter! I stedet gør man meget brug af GERO-teamet, der kan rekvireres af egen læge. Uanmeldt tilsynsbesøg v/ekstern sygeplejekonsulent De uanmeldte tilsynsbesøg blev gennemført i efteråret Den overordnede konklusion på besøgene er, det er nogle hyggelige plejecentre og der er en god tone blandt beboere og medarbejdere. På 4 af plejecentrene er der dog bemærkninger til aktiviteterne for beboerne. Samlet redegørelse over tilsynsbesøgene på plejecentrene i Ballerup Kommune 2004 (udsendes) Høringssvar fra brugerbestyrelserne og Ældrerådet vedr. de kommunale tilsyn i 2004 (udsendes) Høringssvar fra brugerbestyrelserne og Ældrerådet vedr. tilsynsrapporterne fra Embedslægeinstitutionen (udsendes) Kommunalbestyrelsen soplæg Ældre & Handicap foreslår,

7 Ældre & Handicaps redegørelse tages til efterretning, redegørelsen sendes til brugerbestyrelserne og Ældrerådet efter endt behandling. Social- og Sundhedsudvalgets møde 10. maj 2005 Punkt 4: 5. Ansøgning til midler fra pulje til bl.a. udvikling og etablering af tilbud om aflastning og akutpleje for ældre med demens Social- og Sundhedsudvalget, 2. december 2004, pkt. 5 Ældre & Handicap har ansøgt 3 mio. kr. fra puljen til etablering af særligt indrettede midlertidige aflastnings- og akutplejeboliger for demente. Med særlig indretning tænkes på indretning i overensstemmelse med principperne bag indretningen i "Iris Murdoch Building" på Stirling University i Skotland. Socialministeriet har nu behandlet ansøgningen og har bevilliget kr. til projekt "Midlertidige aflastnings- og akutplejeboliger til personer med demens". Formålet med det projekt, som Ældre & Handicap har søgt midler til, er imødekomme de behov personer med demens og deres pårørende har. For det første et behov for tilbud om midlertidige boliger til aflastning og akutpleje og for det andet et behov for en særlig indretning af disse boliger.

8 Med udgangspunkt i denne bevilling, vil Ældre & Handicap udarbejde og fremlægge for udvalget, et konkret forslag til tilvejebringelse af aflastningsboligerne. Endvidere udarbejdes et samlet program for demensindssen i Ballerup Kommune. Social- og Sundhedsudvalget soplæg Ældre & Handicap foreslår, Orienteringen tages til efterretning. Social- og Sundhedsudvalgets møde 10. maj 2005 Punkt 5: 6. Ansøgning om tilskud i henhold til 115 i Serviceloven fra Dansk Røde Kors til flygtninge- og integrionsarbejde Dansk Røde Kors ansøger igen i år om tilskud til flygtninge- og integrionsarbejde. I 2003 blev der bevilget kr. Uforbrugte midler, kr. blev returneret. I 2004 blev der bevilget kr. Uforbrugte midler kr. ønskes overført til Dansk Røde Kors har i 2004 arrangeret foredrag, udflugter, cykelprojekt, fællesspisning og kurser.

9 Landskontoret gav kr. i tilskud til delvis dækning af udflugterne til Kronborg og Louisianna. Formålet er forts styrke indssen over for flygtninge, indvandrere og asylansøgere. Derfor vil Dansk Røde Kors fortsætte aktiviteterne, hvor målgruppen kan mødes, og hvor der bl.a. kan arrangeres lektiehjælp, cykelundervisning og kulturelle arrangementer. Der søges tillige om tilskud til dækning af deltagerbetaling til kurser, som ikke dækkes af landskontoret, samt til informionsmøde, hvervning af nye frivillige. Budgettet for 2005 udgør kr. Landskontoret bidrager med løbende konsulentbistand. Farveprint og porto er ikke længere sponsoreret.. Ved kulturelle arrangementer opkræves deltagerbetaling på ca. 20 kr. Da deltagerne i aktiviteterne ofte kommer fra Ballerup Sprogskole, kan der også være personer, som ikke bor i Ballerup Kommune. Der er 36 frivillige tilknyttet disse aktiviteter. Kontaktgruppens høringssvar: Det anbefales, der bevilges for 2005, idet uforbrugte midler for 2004 er medregnet. Dansk Røde Kors henvises til søge Den Nionale Pulje, idet tilbuddene også gælder andre end borgere i Ballerup. Ansøgning med bilag (udsendes) Opfølgningsskema og regnskab for 2004 (udsendes) Social- og Sundhedsudvalget soplæg Job & Familie foreslår, der bevilges kr. til Dansk Røde Kors i Ballerup til det frivillige flygtninge- og integrionsarbejde i henhold til 115 i Serviceloven, idet uforbrugte midler for 2004 er medregnet, og

10 Dansk Røde Kors i Ballerup henvises til søge restbeløbet i Den Nionale Pulje, idet tilbuddene også gælder andre end borgere i Ballerup. Social- og Sundhedsudvalgets møde 10. maj 2005 Punkt 6: 7. Ansøgning fra Pederstrup Sogn om tilskud efter 115 i Serviceloven til Kirkehøjskole Pederstrup Sogn vil den 14. og 15. juli 2005 afholde Kirkehøjskole over temaet "Hvad siger Jesus og biblen OS mennesker i dag". Meriale vil blive udarbejdet ud fra tankerne og DVD-en om Jesus og Josefine (TV2 s julekalender december 2003). Som appetitvækker har man engageret Bubber den 18. maj, anført i budgettet som foredragsholder. Han vil tale om, hvad julekalenderen afstedkom. Kirkehøjskolen starten kl med morgenmad og slutter kl med fællessang. Om formiddagen arbejdes i emnegrupper og om eftermiddagen i værkstedsgrupper. Der vil tillige være et børneteer. 10 frivillige står for arrangementet med hjælp fra personale fra kirken. Der forventes 60 deltagere. Voksne betaler 150 kr. og børn er gris. Bruttoudgift Egenbetaling 150 kr. x kr kr.

11 Nettoudgift Tilskud søges i Pederstrup Sogn og Grantoftens Forum Restbeløb kr kr kr. Kontaktgruppens høringssvar: Det anbefales, der bevilges kr. til medfinansiering af Kirkehøjskole. Beløbet er neds i forhold til ansøgningen, idet Kontaktgruppen er af den formening, der burde afkræves entre ved arrangementet med Bubber. Ansøgning med bilag (udsendes) Social- og Sundhedsudvalget soplæg Job & Familie foreslår, der bevilges kr. i henhold til 115 i Serviceloven i tilskud til Kirkehøjskole Social- og Sundhedsudvalgets møde 10. maj 2005 Punkt 7:

12 8. Dogme fælles retningslinier for bygge- og anlægsarbejder i Dogme kommunerne Ballerup Kommune har tilsluttet sig Dogme Dogme 2000 er et forpligtende samarbejde for kommuner om miljø. Udover Ballerup deltager Albertslund, København, Fredericia og Herning i Dogme 2000-samarbejdet. Et mål i Dogme 2000 er udarbejde fælles retningslinier for miljørigtigt byggeri og anlæg i kommunerne. En arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra de 5 kommuner har udarbejdet et forslag, som den politiske styregruppe for Dogme 2000 godkendte den 21. januar Forslaget er den 9. marts 2005 fremsendt til godkendelse i de 5 Dogme kommuner. Formålet med retningslinierne er, alt offentligt og støttet byggeri fremover gennemføres efter de samme miljørigtige retningslinier i Dogme-kommuner- ne. Retningslinierne er udformet, således de kan være et hjælpemiddel og redskab for de medarbejdere i kommunen, som arbejder med bygge- og anlægsopgaver. Retningslinierne har været forelagt de relevante afdelinger og er godkendt af Direktionen den 4. april Ballerup Kommune lever allerede i dag op til de fleste af de fælles krav, f.eks. indkøbes kun hvidevarer med energimærke A. Men der er også nye krav i retningslinierne, f.eks. bliver det et krav, der fremover skal projekteres efter "Håndbog i miljørigtig projektering" eller tilsvarende. Retningslinierne bliver vejledende for støttet byggeri, og er derfor sendt til høring i de almene boligselskaber. Boligselskabernes svar vil sammen med tilbagemeldingerne fra fagudvalgene blive forelagt Økonomiudvalget inden endelig godkendelse i Kommunalbestyrelsen. Retningslinierne træder i kraft den 1. januar 2006 under forudsætning af, de godkendes i de øvrige kommuner i Dogme-samarbejdet. Folderen "Miljørigtigt byggeri en smal sag" med angivelse af i hvilket omfang Ballerup Kommune i dag lever op til retningslinierne (udsendes). Kommunalbestyrelsen

13 soplæg Grønt Sekretari foreslår, udvalget godkender retningslinierne. Social- og Sundhedsudvalgets møde 10. maj 2005 Punkt 8: 9. Revisionsberetning for Den stsautoriserede revision har udarbejdet sin beretning for 2004, der for udvalgets område omfter beretning vedrørende sociale udgifter, der er omftet af stsrefusion med tilhørende bilag: 1. til Socialministeriet for til Beskæftigelsesministeriet for til Ministeriet for flygtninge, indvandrere og integrion for til Told- og Sktestyrelsen for Herudover er der udarbejdet en revisionsberetning for 2004 vedr. årsregnskabet. De fremdragne emner i delberetningen har været drøftet med revisionen og er korrigeret i det omfang, det har været nødvendig. Revisionsberetning vedrørende sociale udgifter, der er omftet af stsrefusion (er tidligere udsendt til kmb's medlemmer).

14 Revisionsberetning for 2004 vedr. årsregnskab (er tidligere udsendt til kmb's medlemmer). Job & Families kommentar af 29. april 2005 til Revisionens protokoll (udsendes). Ældre & Handicaps kommentar af 2. maj 2005 til Revisionens protokoll (udsendes). Kommunalbestyrelsen soplæg Job & Familie og Ældre & Handicap foreslår, udvalget anbefaler beretningen vedr. sociale udgifter, der er omftet af stsrefusion, til Kommunalbestyrelsens godkendelse. Social- og Sundhedsudvalgets møde 10. maj 2005 Punkt 9: 10. Orientering om Københavns Amts tilsyn på Ungdomspensionen februar Social- og Sundhedsudvalget den 9. april 2002, pkt. 4 Social- og Sundhedsudvalget den 2. december 2003, pkt. 1 Social- og Sundhedsudvalget den 10. august 2004, pkt. 8

15 Social- og Sundhedsudvalget den 11. februar 2005, pkt. 14 Københavns Amt har d aflagt det første af to tilsynsbesøg i Det fremgår af 7 i samarbejdsaftalen indgået i 2002 mellem Københavns Amt og Ballerup Kommune Amtet har pligt til føre tilsyn med, hvordan en opgave omftet af den amtslige tilsynsforpligtigelse løses. Tilsynet omfter både indholdet af tilbudet samt den måde opgaverne løses på. Rapporten gennemgår de 35 punkter, der blev vurderet i besøget. Tilsynets samlede vurdering: Ligesom for de foregående år er det forts tilsynets samlede vurdering, Ballerup Ungdomspension fremstår som en sund og velfungerende institution. Institutionen er kendetegnet ved snævre fysiske rammer, men med en personalegruppe, der på mange niveauer forsøger optimere institutionens muligheder og aktiviteter. Det er dog tilsynets indtryk, især kontor- og mødefaciliteter stiller store krav til planlægning for såvel personalet som de unge. Det er tilsynets vurdering, institutionen er inde i en god udvikling med struktur, kultur og holdninger til et målrettet arbejde med de unge. Ledelse og medarbejdere justerer på forskellige strukturelle forhold i institutionen: Der er bl.a. ændret på visitionsprocedure og praksis samt på mødestrukturen. Tilsynet vurderer, der er tale om vigtige, målrettede tiltag, som institutionen kan have gavn af styrke i forbindelse med de kommende års omstillingsproces mht. kommunalreformen. I forhold til de 35 forhold havde tilsynet følgende fem anbefalinger: At rengøringskvalitet og standard følges systemisk At institutionen snarest gennemfører brandøvelser, og brandøvelser herefter gennemføres regelmæssigt, f.eks. en gang om året At institutionen diskuterer, hvorfor fællesmøder/husmøder ikke kan afholdes eller hvorvidt disse kan genetableres, med hvilke formål og under hvilke former At institutionen løbende gør sig overvejelser om, hvordan og med hvilket indhold forældrene til de unge kan samles At institutionens MUS-struktur og MUS-koncept evalueres, bl.a. mhp. udlede fokus og kompetenceudviklingsområder Tilsynsrapport af (ligger til gennemsyn i sagen).

16 Social- og Sundhedsudvalget. soplæg Job & Familie foreslår, rapporten tages til efterretning og ungdomspensionen implementerer tilsynets anbefalinger forår Social- og Sundhedsudvalgets møde 10. maj 2005 Punkt 10: 11. Orientering om forløb af 19 hjemtagelser/ændring af opholdssted af anbragte børn og unge i I 2004 gennemgik Børn & Familie samtlige anbringelser af børn og unge med henblik på en vurdering om der var børn og unge, hvor hjemgivelse ville være hensigtsmæssig. Der blev specielt fokuseret på børn og unge, som ikke profiterede af deres anbringelse og/eller hvor de hjemlige forhold havde ændret sig i positiv retning. På baggrund af denne vurdering blev 19 børn og unge hjemgivet/udskrevet. Udvalget har bedt om en orientering vedrørende forløbet af disse hjemtagelselser.

17 13 børn og unge er blevet udskrevet til hjemmet. 3 hjemtagelser er foretaget fra døgninstitution, 7 fra socialpædagogisk opholdssted, 2 fra ungdomspension samt 1 fra plejefamilie. 6 børn og unge er udskrevet fra amtslig døgninstitution til kommunal døgnanbringelse med tilsyn (ungdomsbolig, ungdomspension, hybel) Aldersmæssigt er 7 mellem 12 og 15 år og 12 er mellem år. I forbindelse med hjemgivelse er der til 12 børn bevilget 15 foranstaltninger: kontaktperson (3), aflastningsfamilie (1), specialskole (4), psykirisk udredning (1) samt tilsyn i bolig (6) 7 børn og unge er hjemgivet uden foranstaltninger. I 4 tilfælde med baggrund i familiernes ønske. 13 børn og unge er efterfølgende inde i et positivt forløb. For 6 børn/unge er forløbet bekymrende. Det skal imidlertid understreges, der for alle 6 var bekymring under deres anbringelse. Det må konsteres, hjemgivelsen for størstedelen af børnene/de unge har været positiv, og i ingen tilfælde har det medført en forværring af barnets/den unges tilstand. Med baggrund i ovenstående erfaringer vil Job & Familie i maj/juni 2005 foretage en ny gennemgang af alle anbringelser med henblik på undersøge, om der er børn og unge, der ikke profiterer af deres anbringelse og/eller hvor de hjemlige forhold har ændret sig i positiv retning, således hjemgivelse/ændring af opholdssted vil være mest hensigtsmæssig. Social- og Sundhedsudvalget soplæg Job & Familie foreslår, orienteringen tages til efterretning. Social- og Sundhedsudvalgets møde 10. maj 2005 Punkt 11:

18 12. Regnskab for udvidelse af vuggestuen Hestens Kvarter 26 - bygningsdelen Social- og Sundhedsudvalget den 8. oktober 2002, pkt. 12 Økonomiudvalget den 22. oktober 2002 pkt. 10 Kommunalbestyrelsen den 28. oktober 2002 pkt. 8 Kommunalbestyrelsen har meddelt følgende anlægsbevilling den 28. oktober 2002 Håndværkerudgifter kr. Bevillingen dækker en udvidelse af vuggestuen med 70 m 2. Udvidelsen er sket i forbindelse med renovering af bygningen. Efter udvidelsen er vuggestuen normeret til 44 børn. Regnskab for håndværkerydelser ,19 kr. Bevilling ,00 kr. Merforbrug 9.962,19 kr. Merforbruget svarer til en afvigelse på 1 % Regnskabsoversigt 5. maj 2004 (ligger til gennemsyn i sagen) Regnskabsskema (ligger til gennemsyn i sagen)

19 Kommunalbestyrelsen soplæg Børn & Unge foreslår, regnskabet godkendes. Social- og Sundhedsudvalgets møde 10. maj 2005 Punkt 12: 13. Regnskab for udvidelse af vuggestuen Hestens Kvarter 26 - inventar Social- og Sundhedsudvalget den 14. oktober 2003 pkt. 7 Økonomiudvalget den 21. oktober 2003 pkt. 13 Kommunalbestyrelsen den 27. oktober 2003 pkt. 9 Kommunalbestyrelsen har meddelt følgende anlægsbevilling den 27. oktober Håndværkerudgifter og inventar/apparur kr. Bevillingen dækker bevilling til inventar i forbindelse med udvidelsen. Ændring af udeareal samt etablering af alarmanlæg. regnskab for håndværkerydelser kr.

20 regnskab for inventar kr. bevilling kr. merforbrug kr. Merforbruget svarer til en afvigelse på 1,19% Regnskabsoversigt af 11. april 2005 (ligger til gennemsyn i sagen) Regnskabsskema (ligger til gennemsyn i sagen) Kommunalbestyrelsen soplæg Børn & Unge foreslår, regnskabet godkendes. Social- og Sundhedsudvalgets møde 10. maj 2005 Punkt 13: 14. Regnskab for Legepladspruljen - Daginstitutioner Økonomiudvalget den 18. februar 2003 pkt. 20 Kommunalbestyrelsen den 24. februar 2003 pkt. 5

21 Kommunalbestyrelsen har den 24. februar 2003 meddelt følgende bevilling Håndværkerudgifter kr. Bevillingen dækker udgifter til udbedring af sikkerhedsproblemer herunder faldulykker og hovedklemsfælder. Regnskab for håndværkerydelser kr. Bevilling kr. Merforbrug kr. Merforbruget svarer til en afvigelse på 0,49 % Regnskabsoversigt af 11. april 2005 (ligger til gennemsyn i sagen) Regnskabsskema (ligger til gennemsyn i sagen) Kommunalbestyrelsen soplæg Børn & Unge foreslår, regnskabet godkendes. Social- og Sundhedsudvalgets møde 10. maj 2005 Punkt 14:

22 15. Regnskab for legepladsarbejder på daginstitutioner - anlægsbevilling Social- og Sundhedsudvalget den 13. maj 2003 pkt. 15 Økonomiudvalget den 20. maj 2003 pkt. 16 Kommunalbestyrelsen den 26. maj 2003 pkt. 9 Kommunalbestyrelsen har den 26. maj 2003 meddelt følgende bevilling Håndværkerudgifter kr. Bevillingen dækker udgifter til renovering af daginstitutionernes legepladser, udbedringerne er foretaget i forhold til rapporten fra legepladspruljen. Håndværkerudgivet inventar og apparur bevilling merforbrug ,00 kr ,40 kr ,00 kr. 735,40 kr. Merforbruget svarer til en afvigelse på 0,15 %. Regnskabsoversigt af 21. april 2005 (ligger til gennemsyn i sagen) Regnskabsskema (ligger til gennemsyn i sagen)

23 Kommunalbestyrelsen soplæg Børn & Unge foreslår, regnskabet godkendes. Social- og Sundhedsudvalgets møde 10. maj 2005 Punkt 15: 16. Regnskab for diverse ombygninger i daginstitutioner projekt nr. 4201/ Kommunalbestyrelsen den 24. marts 1997 pkt. 7 Kommunalbestyrelsen den 30. juni 1997 pkt. 5 Ved omlægningen af projektet fra en anlægsbevilling, der bevilgedes i forbindelse med budgetvedtagelsen og derfor også indgik i den årlige regnskabsaflæggelse til en løbende bevillings- og regnskabssag er der fejlagtigt - ikke blevet aflagt regnskab for beløbet i Kommunalbestyrelsen har meddelt følgende bevillinger den 24. marts 1997 den 30. juni kr kr.

24 i alt kr. Bevillingerne dækker udgifter til istandsættelse af institutionerne Magleparken 218, Lilletoften 23, Ellekilde samt inventar til Fridrætten, Marbækvej. Regnskabet aflægges således: overført til byggeadministrionen til istandsættelser overført til dækning af merforbrug på projekt 2950 inventar bevilling mindreforbrug kr kr kr kr. Mindreforbruget svarer til en afvigelse på -1,75 % Regnskabsoversigt af 21. april 2005 (ligger til gennemsyn i sagen) Regnskabsskema (ligger til gennemsyn i sagen) Kommunalbestyrelsen soplæg Børn & Unge foreslår, regnskabet godkendes.

25 Social- og Sundhedsudvalgets møde 10. maj 2005 Punkt 16: 17. Anvendelse af lejligheden Krvej 30A til daginstitution I forbindelse med pladskapacitetsanalysen blev der peget på et øget behov for pladsudvidelser i Måløv/Østerhøj skoledistrikter. Behovet er ikke akut, men vil blive det ved udgangen af Derfor foreslås, indrette de ledige lokaler efter Støtteteamets flytning til Møllen til daginstitutionspladser. Der er overflyttet 16 børnehavebørn mod forventet 12 børnehavebørn til Børnehaven Fredegården, Krvej 30B, for tilgodese forældreønsker i forbindelse med lukning af Børnehaven 10 geren, Liljevangsvej 10 Generelt bevirker optaget af ekstra børnehavebørn presset på Børnehaven Fredegårdens lokaler øges i eftermiddagstimerne. Børn & Unge foreslår, lejligheden, Krvej 30A, anvendes til daginstitutionsformål til supplement til Børnehaven Fredegårdens børnegrupper, der består af både børnehavebørn og fritidshjemsbørn. Udvidelsen af børnehavegruppen betyder et øget pres på lokalerne, da børnene opholder sig i institutionen i den fulde åbningstid, mods fritidshjemsbørnene, der opholder sig på skolen fra kl til Ejendomme oplyser, lejligheden kan indrettes til rumme op til 20 børn. Der skal gennemføres nødvendige bygningsmæssige tiltag (niveaufri indgang gennem hoveddøren, lydlofter i grupperum, ventilion (Airmaster). Ejendomme oplyser endvidere, der skal indhentes tilladelse til ændring fra erhvervslejemål til institution. Ledelsen i Børnehaven oplyser, der i forbindelse med anvendelse af lejligheden bør der etableres låge ved porten til gården samt skabes mulighed for udvidelse af børnehaven legeplads i haven ved Ballerup Familieværksted.

26 Brev af 26. april 2005 fra Ballerup Familieværksted om samdrift af Fredegården med Ballerup Familieværksted (udsendes) Not af 20. april 2005 fra Børnehaven Fredegården om udvidelserne på Fredegården (udsendes) Social- og Sundhedsudvalget soplæg Børn & Unge foreslår, der indhentes tilladelse til ændring fra erhvervslejemål til institution og der søges afs beløb i investeringsplanen i forbindelse med budgetarbejdet. Social- og Sundhedsudvalgets møde 10. maj 2005 Punkt 17: 18. Opfølgning på dagplejeordningen - forslag til yderligere justeringer I budgetlægningen for 2005 indgik en kapacitetstilpasning af dagplejeordningen til 185 pladser samt en tilpasning af overheadudgifterne, således pladsudgiften ikke overstiger pladsudgiften til vuggestue. På nuværende tidspunkt er disse justeringer gennemført, således budgettet forventes holde i 2005.

27 Imidlertid er der udsigt til den gennemsnitlige belægning i 2005 kommer til ligge lavere, hvilket betyder det økonomiske mål om en ensartet pladspris ikke ser ud til kunne opfyldes. Det kan delvis imødegås ved enten foretage en yderligere reduktion i dagplejen eller ændre normeringsgrundlaget i 0-2 års institutionerne. Der er desuden, for sikre en forts bæredygtig dagpleje, behov for en revurdering af den hidtidige struktur i dagplejen. Det foreslås derfor nedlægge dagplejegruppen i Egebjerg og overveje pladsnedlæggelser i Grantoften og Hede-/Magleparken, som dog delvis modsvares af behov for oprettelse yderligere pladser i Måløv/Østerhøj. På baggrund af budgetbeslutningen for 2005 er der gennemført en række beregninger, der sikrer sammenlignelighed imellem en dagplejeplads og en vuggestueplads. Beregningerne viser, med en belægning på 185 børn, giver det en pladspris på kr. En vuggestueplads er opgjort til kr. (Begge beløb er før fradrag af forældrebetaling). Beregningerne viser tillige allerede ved en belægning på 181,7 pladser bliver pladsudgiften ens for de to tilbud. Belægningssituionen har i de første måneder været således: 1. januar 1. februar 1. marts 1. april 1. maj De ledige pladser er primært opstået i forbindelse med overflytning af treårige til børnehaver og huse. Antallet af ubeste pladser i perioden skal desuden ses i forhold alle 185 pladser ikke er fuldt til rådighed grundet ophør af dagplejere eller længerevarende fravær. Endvidere er der en tydelig tendens til borgernes ønske om dagtilbud primært er i vuggestue og børnehuse, hvorfor eventuelle ledige pladser i dagplejen ofte besættes sidst. Med indførelsen af en fleksibel normering for daginstitutionerne sker der en løbende regulering af den samlede pladsudgift ud fra belægningsgraden. Er der ledige pladser reduceres personalenormering og tildeling af rammebeløb. Ved indskrivning på ekstrapladser sker der en tilsvarende tilførsel af normering og rammebeløb. I modsætning til daginstitutionerne (vuggestuer og børnehuse) sker der ikke en udgiftsregulering ved ledige pladser i dagplejen. Ud fra en økonomisk betragtning er det derfor særdeles uhensigtsmæssigt, der opstår ledige pladser i dagplejen og det har som konsekvens, der ikke kan forventes det økonomiske provenu af den fleksible normering, som hidtil antaget.

28 Dagplejens aktuelle og forventede pladskapacitet med de kendte afgange for dagplejre resten af året ser således ud: 1. maj juni juli aug sept okt nov dec. 173 Under hensyntagen til minimumsgrænsen for en bæredygtig dagplejegruppe er i størrelsesorden 7-8 dagplejere kan der arbejdes henimod en kapacitetsstruktur der fordeler sig således i kommunen: Ballerup midt 2 grupper 34 børn 12 dagplejere Baltorpvej/Grantf. 1 gruppe 22 børn 8 dagplejere Hede-/Maglep. 1 gruppe 22 børn 8 dagplejere Skovlunde 3 grupper 56 børn 18 dagplejere Måløv 2 grupper 34 børn 12 dagplejere I alt 168 børn 58 dagplejere Uanset tilpasning i normering må der dog regnes med en faktisk lavere gennemsnitsbelægning. Med en normering på 168 børn skønnes det, den gennemsnitlige belægning vil ligge på 158 børn, hvilket giver en pladspris på ca kr. I budgetmæssig sammenhæng vil der være en besparelse på ca. 2 mio. kr. på helårsbasis ved nednormering fra 185 til 168 pladser. Konkret foreslås, Egebjerggruppen halveres, således 3 dagplejere overføres til Ballerup Midt og 3 dagplejere tilbydes anden beskæftigelse. Egebjerggruppen med 6 dagplejere er en sårbar størrelse, hvilket bl.a. har ført til der er behov for et større antal vikarpladser.

29 Dagplejeformidlingen har tidligere forsøgt tilbyde gæstedagpleje i Ballerup Midt, men dette har ikke fungeret og har resulteret i, forældre har fravlagt dagpleje i disse tilfælde. Herudover foreslås Måløvgruppen i første omgang suppleres fra de nuværende 7 dagplejere til 11, svarende til en pladsudvidelse på 12 pladser. Efterfølgende kan det være relevant vurdere, hvorvidt der skal udvides yderligere, således der dannes 2 grupper á 7 dagplejere, jf. ovenfor. I forbindelse med overenskomstaftalen for er der indgået aftale om alle dagplejere i løbet af perioden frem til 31/ skal overgå til en aflønning på en 4- børns kontrakt. I Ballerup aflønnes dagplejerne med en 3½-børns kontrakt med en vikarforpligtelse indbygget. Foretages der ingen ændringer vil den nye overenskomst betyde en merudgift på ca. 14%, svarende til 2,5 mio. kr. Der er principielt to muligheder for initiiver til imødegå dette: indskrivning af 4 børn hos hver dagplejer mod nu kun 3 børn forts indskrivning af 3 børn, mens den 4. plads fungerer som vikarpladser. De nuværende 12 faste vikarpladser nedlægges i konsekvens heraf. Aftalen er netop underskrevet og Børn & Unge er i øjeblikket ved afsøge de mulige konsekvenser af aftalen. Der er derfor endnu for tidligt udtale sig hvilken model der kan anbefales. Aftalen vil dog under alle omstændigheder komme til påvirke den fremtidige struktur i dagplejen. Børn & Unges not (30. april 2005) om forslag om ændring af dagplejens struktur (udsendes) Social- og Sundhedsudvalget soplæg Børn & Unge foreslår, dagplejens kapacitet i fremtiden tilpasses forældrenes ønsker, de konkrete justeringer af dagplejegrupperne (Egebjerg og Måløv) foretages som beskrevet og konsekvenserne af den nye overenskomst vurderes på et senere tidspunkt.

30 Social- og Sundhedsudvalgets møde 10. maj 2005 Punkt 18: 19. Udpegning af medlemmer til følgegruppe vedr. "Det gode Børneliv" I henhold til tidligere brev af 12. april 2005 skal udvalget udpege 3 medlemmer til følgegruppe vedr. projektet "Det Gode Børneliv" Følgegruppen er karakteriseret ved følgende. Medlemmerne: repræsenterer interessenterne i programmet og de fremtidige brugere af programmets resulter. forpligter sig til videregive informioner fra følgegruppens møder til sine netværk. følger programmets udvikling, og medlemmerne kan give udtryk for deres synspunkter på programmet. bidrager med behovsafklaring, accept af løsninger og sparring. Indkaldelsesbrev af 12. april 2005 (tidligere udsendt) Social- og Sundhedsudvalget soplæg Børn & Unge foreslår,

31 der foretages udvælgelse. Social- og Sundhedsudvalgets møde 10. maj 2005 Punkt 19: Birte Passer, Ulrik Falk-Sørensen og Lene W. Nielsen valgt. Lukket møde 20. Økonomiudvalgets beslutninger i forbindelse med behandlingen af budgetopfølgningen og udgiftsredegørelsen Mødet sluttet kl.: Tine Landin deltog ikke i pkt. 18. Sign.: Ulrik Falk-Sørensen, Tine Landin, Lene W. Nielsen, Birte Passer, Jørn Larsen, Doris Børger, Kåre Harder Olesen / Anders Mortensen, Søren V. Larsen