"Hvor hurtigt løber vandet ibækken?" Flowmåling væske. Endress+Hauser. Poppelgårdvej DK-2860 Søborg Tlf /fax

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download ""Hvor hurtigt løber vandet ibækken?" Flowmåling væske. Endress+Hauser. Poppelgårdvej 10-12 DK-2860 Søborg Tlf. 70131132/fax70132133."

Transkript

1 "Hvor hurtigt løber vandet ibækken?" Flowmåling væske Endress+HauserA/S Poppelgårdvej DK-2860 Søborg Tlf /fax Endress+Hauser ThePowerofKnowHow

2 Terminologi Grundlæggende for et godt resultat af al flowmåling er en definition af hvilket produkt der måles på. Alle produkter kan befinde sig i en af 3 faser, nemlig som gas, væske eller faststof. Hvilken tilstand det enkelte produkt befinder sig i afhænger af en kombination af tryk og temperatur i systemet. Befinder produktet der skal måles på, sig i en af overgangstilstandene - d.v.s. lige på grænsen mellem 2 faser taler man om flerfase medier. At måle flow i denne tilstand vil som regel kræve særlige foranstaltninger, og er absolut ikke problemfri. Alle data som opgives for måleprincipper gælder kun for klart definerede en-fase medier. Nøjagtighed Et af de væsentligste parametre ved valg af den rigtige flowmåler er kravet til dens nøjagtighed. Der findes tre grundlæggende forskellige måder at angive nøjagtighed på, disse er: Nøjagtighed angivet i % af måleområdet eller fuld skala (span) Nøjagtighed angivet i % af aktuelt flow eller aktuel værdi. Ved differenstrykmålere angives nøjagtigheden ofte som % af differenstryk.

3 Terminologi Af figuren kan det ses, at der er meget stor forskel på nøjagtigheden af tre målere, der tilsyneladende har den samme nøjagtighed. Linearitet og karakteristik Udgangssignalet fra en måler kan enten være lineært eller ulineært - se de to nedenstående skitser. En karakteristik er en kurve, der viser, hvordan en flowmålers nøjagtighed varierer med hastigheden eller Reynold's tal, idet tallene på Y-aksen er et udtryk for, hvor tæt på det absolutte, måleren er, d.v.s. 1,00 er absolut nøjagtigt. Linearitet Begrebet linearitet skal kun anvendes ved en måler, der har en lineær karakteristik, se vedlagte skitser. En lineær karakteristik starter altid ved 0 og er typisk, idet en given stigning i flow modsvarer en tilsvarende stigning i udgangssignalet. Linearitet angives som +/- x% i forhold til den matematiske linie. Måleområder - effektive og dynamiske Nedenstående figur viser en typisk karakteristik for en turbinemåler, idet den viser flowet i forhold til k-faktor. k-faktoren er faktisk antal pulser/volumenenhed. Det kan ses, at flowmåleren har et udgangssignal mellem Ql og Q2, der er inden for en vis linearitet. Dette kaldes det effektive måleområde. måleren kan godt måle ud over det effektive måleområde, og det totale område kan også kaldes det dynamiske område, idet der dog her ikke kan angives nogen standardnøjagtighed uden for det effektive område.

4 Terminologi Reynold's tal Når væsker eller gasser strømmer igennem et rør, kan strømningen enten defineres som værende laminar eller turbulent. En kvantitativ angivelse af, hvordan strømningen i røret foregår, angives ved Reynold's tal, der er defineret som - ρ * V * D Reynolds tal beregnes som - R e = µ Hvor - R e er Reynolds tallet ρ er produktets densitet V er produktets linære hastighed i målerøret D er Rørets dimension µ er produktets dynamiske viskositet Reynold's tal er, når vi ser nærmere på det, et udtryk for de dynamiske kræfter i en strømmende væske divideret med viskositeten, altså hvor meget turbulens, der dannes. De følgende figurer giver et godt indtryk af, hvordan flowprofiler (idealiserede) ser ud ved laminart og turbulent flow. Laminart flow er defineret som flow ved Reynold's tal < Ved Reynold's tal over 2300 går man ind i et område, hvor flowet hverken er turbulent eller laminart. Ved stigende tal ender man i turbulent flow. De forskellige ligninger, der anvendes - f.eks. Bernoulli's ligning - er baseret på, at flowet er turbulent, idet forholdet mellem f.eks. differenstryk og volumenflow ændrer væsentlig karakter, når flowet bliver laminart. Kontinuitetsligningen Betragter vi et vilkårligt rør i to tværsnit, der ikke har samme areal, så vil det væskevolumen, der passerer tværsnit 1 i et givet tidsrum, også passere tværsnit 2 i samme tidsrum, idet væsken ikke kan forsvinde.

5 Terminologi Det væskevolumen, der strømmer igennem et rørtværsnit pr. tidsenhed, kan bestemmes ved, at volumen Q = hastigheden (v) * arealet (A). Idet flowet skal være konstant, fås følgende udtryk: Q = v 1 * A 1 = v 2 * A 2 - Dette udtryk kaldes kontinuitetsligningen. Bernoulli's ligning Bernoulli's ligning er et matematisk udtryk for følgende: Summen af den statiske trykhøjde, hastighedshøjden og geometrisk højde er en konstant størrelse for strømmende væsker. Den kan også udtrykkes som: Summen af statisk energi og hastighedsenergi er konstant i vandret liggende rør. Den grundlæggende forståelse af Bernoulli's ligning er vigtig, idet ligningen danner grundlaget for mange af de målertyper, vi skal se på.

6 Differenstrykmålere Grundlæggende princip Det grundlæggende princip for differenstryksmålere er kontinuitetsligningen og Bernoulli's ligning. Samtlige disse målere er afhængige af det faktum, at når en væske strømmer igennem en indsnævring, så stiger væskehastigheden. Dette betyder, at bevægelsesenergien stiger, og som konsekvens heraf falder det statiske tryk, idet energien er konstant. Ved at simplificere de matematiske udtryk, fremkommer man til en formel, der hedder Q = K * 2* dp * ρ hvor - Q er volumenflow K er konstant afhængig af primær elementet DP er det målte differenstryk ρ er produktets densitet v 1 v 2 v 1 Ptotal 1 = Pstat 1 + Pdyn 1 P total2 = P stat2 + P dyn2 + dw Tryktab = dp P Pdyn 1 P dyn2 dw dp P stat 1 P stat 2 Bemærk: dp bliver delvist omdannet til statisk tryk. Rest -: Tryk dw Som det kan ses af formlen, skal kvadratroden af differenstrykket uddrages, før der fås et lineært flowsignal. Desuden har disse målertyper den ulempe, at de forårsager et blivende tryktab, som kan være meget dyrt. Måleblænder Måleblænder har været brugt i mange år og har vundet meget stor udbredelse. I dag er måleblænder så veldokumenterede under de forskellige driftsforhold, at der findes internationale normer m.h.t. udformning og montage af disse. Den norm, der anvendes her i landet, er oftest DIN-normen DIN Heri er angivet al væsentlig information, som kan have interesse eller betydning for, hvordan en måleblænde anvendes og opfører sig under forskellige forhold.

7 Differenstrykmålere Afhængig af medie og måleopgaven vælges blænder enten som koncentriske eller excentriske blænder, og samtidig tilpasses det opståede differenstryk og det blivende tryktab til den aktuelle opgave. flow q DN DN 2000 undivided undivided orifice orifice corner corner tapping tapping annular annular chamber chamber orifice orifice corner corner tapping tapping orifice orifice flange flange flange flange tapping tapping En flowmåling baseret på en blændemåling vil altid involvere en eller anden form for differenstryksmåling, og det er her en begrænsning i måleprincippet fremkommer, idet, på grund af uddragning af differenstrykket, skal differenstryksmåleren kunne måle over et område, der er kvadratisk i forhold til flowområdet, f.eks.: Der ønskes et flow fra 1:10, dette vil medføre, at differenstryksmåleren skal kunne arbejde over et område fra 1:100. Måleblænder fås både som koncentriske og excentriske, som f.eks. de nedenfor viste. Venturirør Disse målerør har været anvendt til mange opgaver, især der, hvor behovet for et minimalt blivende tryktab var til stede. Dette vil typisk være i systemer med et relativt stort flow, der kører mere eller mindre konstant, f.eks. i vandforsyningsledninger. Der findes utallige udformninger af venturirør. Grunden til de mange forskellige udformninger af venturirør er ønsket om en mere kompakt og billigere måler. Brugen af venturirør har mindsket kraftigt i de senere år, hvor mere nøjagtige målemetoder er fremkommet til lavere priser og uden tryktab. Dyser Dyser er mere kostbare at fremstille end måleblænder, men billigere end venturirør. De har den fordel, at det blivende tryktab over dem ofte er meget lille, samt at de kan anvendes ved måling direkte ud til atmosfæren, d.v.s. uden videre modtryk. Et andet område, hvor de har fundet anvendelse, er til abrasive eller slidende medier, idet de ikke har nogle skarpe kanter, der kan slides. Kravene til lige rørstrækning før dyser vil ofte være lige så store, hvis ikke større end til måleblænder. Pitotrør Den enkleste form for pitotrør består af et stykke bukket rør, der rettes imod flowet. Herved vil der kunne måles det totale tryk ved pitotrøret. En almindelig trykmåling på rørsystemet vil angive det q P dyn = 0

8 Differenstrykmålere statiske tryk. Differensen mellem disse to tryk vil være et udtryk for det dynamiske tryk og derved, når kvadratroden er uddraget, flowet. Pitotrør har fundet stor udbredelse, især inden for ventilationsbranchen. De har dog den ulempe, at de kun måler flowet i ét punkt, og derved vil en sådan måling være meget følsom over for profilændringer. For at imødegå nogle af disse flowprofilproblemer er der udvikle forskellige former for midlende pitotrør, idet disse oftest måle det dynamiske tryk, eller en såkaldt middelværdi for det dynamiske tryk i flere punkter i måletværsnittet. Fordelen ved alle disse målere er naturligvis den lave anskaffelsespris, men de har samme begrænsninger som måleblænden m.h.t. måleområde. q P dyn + P stat P stat D Det midlende pitorør er også kendt under navnet Annubar - som dækker over et handelsnavn for et type pitotrør med en speciel udformning. Andre måletyper, der benytter differenstrykprincippet Variabel Area målere (Rotametre) Disse målere betegnes ofte ved navnet "Rotameter". I sin enkleste form er en variabel arealmåler et konisk rørstykke, der er gennemsigtigt, hvorpå der er graveret en skala. Inden i røret er der en flyder, som kan være rund eller konisk. Når der ikke er noget flow, så hviler flyderen på bunden af røret. Når mediet begynder at strømme, så løftes flyderen fra sædet, således at der opstår ligevægt mellem tryktabet over flyderen og opdriften samt tyngdekraften. Ved stigende flow vil flyderen stige op i det koniske rør, således at gennemstrømningsarealet forbi flyderen stiger. Højden af flyderen er derved et mål for flowet, der passerer den. Det er vigtigt, at flyderen forbliver centreret i røret, og måden, hvorved dette opnås, kan enten være v.h.a. indvendige svulster i røret eller v.h.a. en styrepind igennem flyderen. Til opgaver med høje tryk og temperaturer udformes VA-målere oftest af metalrør, idet den koniske flyderstilling aftastes magnetisk. Denne stillingsangivelse kan derefter omformes til et standardsignal. Ved anvendelse af VA-måler skal der tages hensyn til ændringer i vægtfylde og viskositet, idet der dog findes visse fabrikater og flyderudformninger, som sikrer imod viskositetsfølsomhed.

9 Differenstrykmålere F G = V f * ρ f * g F A = V f * ρ m * g V F s = c w * A f * 2 * ρ 2 Hvor - F g = Tyngdekraften F A = Opdriften F s = Strømningskraften m Generelt er nøjagtigheden af VA-måler ikke bedre end 2-3 % af fuld skala, idet der dog kan leveres modeller, der er kalibreret til specielle opgaver, hvor målenøjagtigheden kan komme ned på 0,5-1% af fuld skalaværdi. Target-målere Disse målere arbejder lidt efter samme princip som VA-målere, idet der dog her er tale om et vippearrangement. Target-flowmåler skal, for at kunne anvendes med rimelig nøjagtighed, være kalibreret fra fabrikken sammen med det rør, den skal sidde i. Disse målertyper bør ikke anvendes under Reynold's tal på grund af den store ændring i linearitet ved disse flow. Target-flowmåler kan med fordel anvendes i applikationer med stort tørstofindhold, hvor en normal måleblænde hurtigt vil stoppe til. Nøjagtigheder i området 3-5% af fuld skala er typiske for disse apparater, såfremt de er kalibreret. Oftest anvendes target-princip i flowswitches d.v.s. kun som flow/no flow givere - typisk i kritiske systemer som kølevandskreds. Fjederbelastede målere For at imødekomme kravet om montage i alle former for rørføring, d.v.s. både horisontalt og vertikalt nedadgående flow, er der sket en videreudvikling af VA-målerne. Der findes forskellige typer af

10 Differenstrykmålere fjederbelastede målere på markedet med forskellige former for linearitet, men princippet i dem er, at det ikke er graviteten, der danner modstand for en flyder i et rør, men en fjeder. Disse målertyper kan leveres med både visuel aftastning såvel som elektronisk/pneumatisk udgangssignal. Fordele og ulemper ved differenstrykmålere Igennem mange år har disse målertyper været de absolut mest udbredte til kontinuerlig måling, idet fordelen bestod i en relativt fornuftig anskaffelsespris og en forholdsvis enkel montage og enkel vedligeholdelsesform. I dag vælges differenstryksmåleren oftest af vane, idet der på markedet er fremkommet målertyper, der er mere nøjagtige og måler over et større måleområde til de samme penge. Eksempler herpå er de magnetiske flowmålere og Vortex målere. Ulempen ved alle disse differenstryksmålere er det relativt lille måleområde samt den generelt dårlige nøjagtighed. Ved anvendelse af måleblænder ifølge DIN 1952, hvor måleblænden ikke vådkalibreres, skal der ikke påregnes en nøjagtighed bedre end 2-3% af aktuelt flow over et område på 1-4 (d.v.s. fra 25 til 100% flow). Ved måling på gasser bør man altid beregne Reynold's tal ved det mindste flow, der ønskes målt. Reynold's tal skal ved det mindste flow mindst være for at sikre den ønskede nøjagtighed. ISO / DIN standardized since 1929 well-known highly accepted reliable: data independent from manufacturer s marketing dp primary easily separated no interruption of process for transmitter exchange cheap + easy modernizing of measuring unit: just upgrade the dp transmitter universal for all fluids perfect principle for Gas / Steam / Liquid, proven under extreme process conditions dp is universal not only dp Flow also dp Level and pure dp (pumps,...) reduction of stock costs, standstill costs and staff education costs Process interface purely mechanical: rugged reliable Deltabar S is High-Tech Transmitter perfect total performance HART and fieldbus solutions self-check ceramic cell N o 1 flow principle worldwide

11 Magnetisk induktiv flowmåler Magnetisk induktive flowmålere Princippet i den magnetiske flowmåler er baseret på Faraday's lov om induktion. Lettere omskrevet siger Faraday's lov følgende: "Hvis man bevæger en elektrisk leder igennem et magnetfelt, så vil der vinkelret på lederens bevægelsesretning opstå en spænding, der er ligefrem proportional med lederens bevægelseshastighed." Faraday's lov : U = v * l * B, Hvor U er den inducerede spænding V er lederens hastighed L er lederens længde B er magnetfeltets styrke I den magnetiske flowmåler er det mediet, der er lederen, man skal således lægge mærke til, at Faraday ikke stiller krav til, hvor god lederen skulle være - men blot at den skal være "elektrisk ledende". Mekanisk opbygning En magnetisk flowmåler er opbygget af et stykke rør, der er lavet af noget ikke magnetisk materiale. Røret er indvendigt beklædt med en foring af ikke ledende materiale. Inden i denne foring placeres to eller flere elektroder.

12 Magnetisk induktiv flowmåler Vinkelret på elektrodeakslen, uden på røret, monteres to magnetspoler, der danner magnetfeltet igennem røret. måleren kan så være forsynet med flanger eller opbygges uden flanger til indbygning mellem flanger. Valget af foring og elektrodemateriale er afhængigt af mediet, idet der skal tages hensyn til følgende parametre: Tryk Temperatur Mediets aggressivitet Temperaturchok Udformning af magnetfeltet Den spænding, der ønskes aftastet ved elektroderne, skal svare til den middelhastighed, der er i måleren. Ved ideelle flowkonditioner, d.v.s. ved turbulent flow og lang lige rørstrækning før måleren, er det ikke så svært at få en middelværdi, der passer, men ved ikke veldefinerede flowprofiler er problemet helt anderledes. Den ideelle magnetiske flowmåler er uafhængig af flowprofil, da spændingsbidraget til elektroden for hver molekyle i mediet skal svare til det pågældende molekyles hastighed. Dette kan imidlertid ikke lade sig gøre fuldt ud. Baseret på beregninger samt emperiske tal har hvert fabrikat af magnetiske flowmålere fundet frem til en magnetfeltsfordeling i en magnetisk flowmåler, som de hver påstår, giver det bedste resultat.

13 Magnetisk induktiv flowmåler Denne magnetfeltsfordeling kan meget enkelt forklares på følgende måde: Måletværsnittet igennem måleren deles op i et vist antal områder (20-60 stk.). Derefter vikles magnetfeltet således, at hvert molekyle i det område påvirkes af et magnetfelt af korrekt - med andre ord - k = n= v n n= 0 Hvor k er konstant V er mediets hastighed på stedet n I praksis styres magnetfeltets udformning v.hj.a. nogle metalstykker, der placeres inde i spolerne suppleret med nogle stykker mellem spolerne - for at styre returfluksen. Forskning på dette område har i dag medført, at der typisk ikke stilles krav på mere end 3 til 5 gange diameteren i rørføringen før en magnetisk flowmåler. Da målingen i bund og grund er en hastighedsmåling, er det et must - for at få en korrekt måling - at målerøret er væskefyldt. En tomrørselektrode benyttes til løbende at kontrollere om dette krav er overholdt.

14 Magnetisk induktiv flowmåler Excitation af magnetfeltet Strømmen, der sendes igennem spolerne, kaldes excitationsstrømmen. Denne strøm kan ikke være en jævnstrøm, fordi der hurtigt vil opstå en polarisation ved elektroderne, der vil medføre, at der ikke vil kunne måles. De første kommercielle målere var derfor exciteret direkte fra nettet - d.v.s. med 50 Hz. AC. AC excitationen anvendes stadig på nogle målertyper i dag, idet den frembyder visse fordele ved måling i 2-fase medier. Ulemperne ved AC excitation er følgende: Nulpunkt er afhængigt af temperatur, komponentdrift, belægninger i målerør samt større ledningsevnevariationer. Stort effektforbrug: Typisk 5 til 10 gange mere end de moderne målere. Følsomhed over for elektrisk støj i og omkring måleren. På baggrund af disse ulemper blev den næste generation af magnetisk-induktive flowmålere forsynet med en pulserende DC excitation. Fordelen herved blev: Absolut nulpunktsstabilitet Lavere effektforbrug Mere nøjagtig p.gr.a. bedre signalfiltrering. Plus-minus excitation.

15 Magnetisk induktiv flowmåler Flowet beregnes som : ( B A) + ( C D) Q = 2 Frekvensen ved +/- excitation er sjældent større end ca. 10 Hz., dog er der udviklet specielle målere med op til 125 Hz excitation. Disse målere anvendes især til meget hurtige målinger (tidskonstant) eller ved pulserende flow. Signalbehandling I transmitteren omsættes den målte spænding (hastighed) til flow. Da det er meget små spændinger som aftastes på elektroderne (typisk nogle mv) er det vigtigt at sørge for signalet kommer velbeholdent frem til transmitteren - benyttes en måler i adskilt udførelse er nødvendigt at benyttede skærmede kabler, ofte sammenholdt med en særlig teknik, hvor der benyttes "aktive skærme" - dvs. skærmen er forsynet med et beskyttelse potential. Tidligere dimensionerede man magnetisk induktive flowmålere således at den maksimale hastighed lå mellem 2 og 4 m/s - dette var et kompromis mellem anvendeligt måleområde og mekanisk slidtage på målerens foring. Med indførelse af den digitale teknik, kan man i dag se næsten bort fra disse "håndregler". Hos Endress+Hauser benytter man således 3 operationsforstærkere, der dækker området fra 0-10 m/s. De 3 forstærkere er indstillet, så der forekommer en automatisk indkobling, når usikkerheden på det aktuelle trin vurderes at være for stor. Det betyder også at man i dag kan

16 Magnetisk induktiv flowmåler anvende en magnetisk induktiv flowmåler i et maksimalt område på 1000:1 eller med andre ord ned til en flowhastighed på 0,01m/s.

17 Vortex flowmåler VORTEX-MÅLERE Denne målertype har nu været på markedet i ca. 15 år og har efterhånden udviklet sig til en pålidelig målemetode. Teorien bag Vortex flowmåler målerne er egentlig ret enkel, idet den er baseret på et fænomen, som vi, i vort blæsende land, kan betragte næsten hver dag, nemlig blafren af et flag. Grunden til, at flaget egentlig blafrer, er, at der er en flagstang. Ved vindens passage henover flagstangen dannes der nemlig nogle hvirvler, som forårsager, at flaget blafrer. Dette fænomen kan også betragtes ved bropiller ved stærk strøm eller i vandløb bagved sten og lignende. Ved lave flowhastigheder når mediet nemlig at følge legemets overflade, og der opstår ingen hvirveldannelse. På et tidspunkt, når flowhastigheden øges, kan mediet ikke længere følge legemets overflade og presses væk fra det. Dette får mediet til at øge hastigheden i et givet område, og et lavtryksområde opstår (ivf. Bernoulli's ligning). Dette medfører, at mediet - eller en del af det - strømmer tilbage bagved legemet, hvorved flowmønstret krøller lidt sammen, og der dannes hvirvler. Frekvensen af disse hvirvler er ligefrem proportional med hastigheden af væsken. Disse hvirvler rives væk fra legemet og flyder væk fra obstruktionen. Den indbyrdes afstand mellem disse hvirvler bestemmes af legemets udformning.

18 Vortex flowmåler Fænomenet blev iagtaget allerede i 1912 af von Karmen. Hans eksperimenter medførte, at man kunne definere sammenhængen mellem den indbyrdes afstand mellem hvirvlerne på tværs og det indskudte legemes udformning. På grund af dette arbejde har von Karman lagt navn til det konstante hvirvelmønster, der dannes bagved et bredt, indskudt legeme, idet mønsteret kaldes Von Karmans Vortex Street eller Von Karmans Vortex Tail. I forbindelse med oscillerende fænomener anvendes en konstant, der hedder Strouhal's tal, der er dimensionsløs. Formlen for flowhastigheden er: v = f * d S hvor S = f = d = v = Strouhal's tal hvirveldannelsens frekvens hvirvellegemets dimension flowhastigheden Da legemets dimension er konstant, og Strouhal's tal er fastsat af legemets udformning, er formlen et udtryk for, at der ved en given flowhastighed vil være proportional med en given hvirveldannelses frekvens. Det er dette princip, der anvendes ved konstruktion af en Vortexmåler.

19 Vortex flowmåler Der findes mange forskellige metoder til aftastning af disse hvirvler, dog er de fleste baseret på at aftaste trykdifferensen, eller trykforskellen. Denne form for Vortex måler kaldes Vortex Shedding, idet hvirvlerne bliver revet af fra obstruktionen eller hvirvellegemet. Fordelen ved måleprincippet er, at det kan anvendes til både væsker, gas og damp, da det er ufølsomt over for ændringer i vægtfylde og viskositet, dvs. det måler altid volumen. Liquids Steam Gases

20 Vortex flowmåler Vægtfylden i sig selv spiller dog en rolle ved fastsættelse af Vortex flowmålerens måleområde, ligesom viskositeten også har indvirken på målerens funktions område. Den nedre grænse for en målerens måleområde kan faktisk udtrykkes ved Reynold's tallet. Som det kan ses af formlen for hastigheden, så er udgangssignalet for en Vortex flowmåler lineær til flowet, og det er netop p.gr.a. dette fænomen, at Vortex målere er ved at vinde indpas som erstatning for måleblænder, typisk i gas- og dampinstallationer, idet de i dag kan leveres til drift med medietemperaturer op til 400 C. Det lineære udgangssignal medfører, at måleområder på 1:15 kan opnås på væsker og 1:10 på damp, med en nøjagtighed på 1% af aktuel værdi - dog kan målerene ikke fabrikeres i dimensioner mindre en Ø15 mm, da det ikke er muligt rent fysisk at få placeres en obstruktion, samt en sensor i et mindre rør. SWIRLMETER Swirlmeteret er egentlig et fabrikatnavn for en Vortex-måler baseret på Vortex-precessions flowmåler. Et swirlmeter består af et venturilignende målerør med en varm termistor eller piezokrystal som sensor ved den mindste diameter.

21 Vortex flowmåler På indløbssiden af måleren er der nogle fastmonterede ledeskovle, der gør, at mediet sættes i rotation. Når mediet er i rotation og hastigheden øges (p.gr.a. indsnævring i diameter), dannes et spiralformet flowprofil. Der vil, fordi der i midten af røret dannes en zone med meget høj hastighed (lavt tryk), dannes en spiral. Denne spiralform består af områder med højt og lavt tryk. Disse trykvariationer aftastes af sensoren i form af pulser. Denne aftastnings frekvens er ligefrem proportional med hastigheden og derved med flowet. Swirlmeteret udmærker sig ved at måle lineært over et stort måleområde med relativt lavt blivende tryktab. Ulempen er dog dets produktionsomkostninger, som har medført den ringe udbredelse. MÅLER BASERET PÅ COANDAEFFEKTEN Disse målere betegnes ofte Fluidic-flowmålere. Disse målere har det tilfælles, at de allesammen gør brug af coandaeffekten. Coandaeffekten er det fænomen, der gør, at en væske klæber til en overflade, den strømmer forbi. Grunden til, at mediet klæber til en overflade, er følgende: Når et medie strømmer ind i et område, hvor der er en væg umiddelbart op af mediestrålen, så vil strålen bringe mediet i området mellem strålen og væggen i hvirvelbevægelse. Denne hvirvelbevægelse medfører, at der dannes et lavtryk i dette område. Differenstrykket over strålen vil således presse strålen ind mod væggen, hvorved den hvirveldannelse intensiveres, og derved fastholdes strålen stabilt op ad væggen.

22 Vortex flowmåler Principskitsen viser en flowmåler, der gør anvendelse af coandaeffekten. Ved en begyndende gennemstrømning igennem måleren vil mediet klæbe sig op ad den ene væg. En del af mediestrømmen ledes tilbage, og denne tilbageføringsstrøm vil medføre, at strålen presses op mod den anden væg, og derovre sker det samme, d.v.s. mediet vil oscillere frem og tilbage mellem de to vægge i måleren. Denne oscillation kan aftastes af f.eks. en varm termistor eller et piezokrystal. Pulserne fra dette apparat kan så omformes til standardsignaler.

23 Coriolis masseflowmåler Coriolis masseflowmåler Hvorfor skal man måle masseflow? Alle kender vittigheden om hvad der er tungest - 1 kilogram bly eller 1 kilogram fjer. Svaret giver jo sig selv, og forklarer også fordelene ved at måle masseflow fremfor volumenflow. Målingen er uafhængig af ændringer i volumen - dvs. uafhængig af påvirkninger fra temperatur- og tryk variationer uanset produktets beskaffenhed. Volume 1 Volume 2 Mass 1 = Mass 2 Masse 1 Volumen 1 Masse 2 Volumen 2 Et legemes masse på jorden bestemmes normalt ved at veje det, men masse kan også bestemmes ved at måle den acceleration som legemet påvirkes af fra en ekstern kraft. Grundlaget for dette er Newtons 2. lov om bevægelse : "Kraft = masse x acceleration" Når man vil måle masseflow af væsker i rør, er det vanskeligt at lave en aktuel måling, da en accelerationsmåling er forholdsvis vanskelig. På den baggrund bliver masseflow normalt beregnet ud fra flowhastigheden, i det der korrigeres for densitet eller tryk og temperaturen. Mange forskellige måleprincipper er afprøvet i forsøget på at bestemme masseflow v.hj.a. kraft og acceleration, men kun et princip er accepteret indenfor industrien til masseflowmåling. Princippet bygger på et gyrostatisk princip sammen med Coriolis accelerationen eller corioliskraften. I alle systemer der roterer om en akse, bliver der genereret en Corioliskraft, når et legeme bevæger sig radiært i systemet. Hvis et legeme, (massen) placeret på en skive, bevæger sig fra centrum og ud til kanten, kan det kun bevæge sig den korteste vej ved at»læne«sig op ad en kraft, der prøver at presse

24 Coriolis masseflowmåler U m F v ω = Angular velocity v = Radial velocity F = Effective force U m v u = Peripheral velocity F ω U m v F legemet væk fra den lige vej. Det er Coriolis accelerationen der danner kraften, som legemet»læner«sig mod. Coriolis kraften : F c = 2m* v * ω Tidlige målerdesign var baseret på to parallelle U-bøjede rør, der vibrerede ved deres egen resonansfrekvens. Lineære variable differential transformere (LVDT) blev brugt som pick-up sensorer. Sensorerne placeredes på indløbs- og udløbssiden, så de kan detektere bevægelsen af indløbs- og udløbssektionen, hvorfra signalerne sendtes videre til et kredsløb, der måler tidsforskellen mellem de to oscillatorer - tidsforskellen er proportional med masseflowet. ω F c = Angular velocity = Coriolis force ϕ = Phase shift A,B = Sensors y = Amplitude t = Time ϕ ~ F c ~ m

25 Coriolis masseflowmåler Bøjede, S-formede eller drejede rør anvendes til mekanisk at forstærke tidsforskellen mellem to målte oscillationer. Ikke uden problemer Selvom disse Coriolis masseflow målere fungerer godt med stor nøjagtighed, er de ikke uden problemer. Bøjede eller drejede rør har en relativ høj masse. Det resulterer i lav vibrationsfrekvens, typisk mellem 80 og 100 Hz, der gør måleren følsom overfor rørvibrationer og dårlig installation. De fleste rørvibrationer opstår i området under 100 Hz og kan give anledning til nulpunktsdrift og hermed målefejl. Kræfter i rørledningen, hvor måleren er installeret, kan forårsage nulpunktsskift og igen give målefejl. (Måleren viser flow, når der ikke er det). Eftersom disse målere anvender LVDT aftastning og kredsen måler tidsforskellen, er det vanskeligt med dette princip at gå op i aftastningsfrekvens. Det skyldes det faktum, at tidsforskellen skal måles i nanosekundområdet, hvis der anvendes høje frekvenser og man samtidig ønsker at måle lave flowmængder. Tidligere design af Coriolismålere havde store fysiske dimensioner, hvilket førte til mange installationsproblemer ved applikationer med begrænset indbygningsplads. Bøjede eller drejede rør giver større tryktab, der reducerer flowmængden og øger energiforbruget til pumpning. Endress+Hauser's masseflowmåler Endress+Hauser har udviklet - og patenteret - en Coriolis masseflowmåler, der imødekommer foranstående problemer og anvender Coriolis princippet til nøjagtig masseflowmåling. Måleprincippet beskrives kort som følger: Ved excitation, bliver et helt ret målerør bragt i resonanssvingninger. To induktive sensorer er placeret på ind- og udløbssiden til at detektere faseskiftet. Når der ikke løber produkt gennem måleren vil der ikke være faseskift, men ved en flow vil partiklen få en lodret acceleration. Partiklen vil modtage energi fra det oscillerende målerør og herved dæmpe vibrationerne på indløbssiden. V = 0 V > 0 F c F c

26 Coriolis masseflowmåler Medens partiklen passerer gennem målerøret vil den give den optagne energi tilbage til målerøret, og herved forstærke svingningerne af målerøret på udløbssiden. De to sensorer måler faseskiftet, der er direkte proportionalt med masseflowet. Systemet arbejder med en relativt høje resonansfrekvens - højere end 600 Hz, hvilket giver ekstrem kort responstid ved flowændringer og samtidig immun overfor industrielle vibrationer (typisk Hz). Stabiliteten er yderligere forbedret ved at anvende to målerør der "svinger" i modfase (som en stemmegaffel). Kan erstatte vejesystemer Coriolis masseflowmåleren stiller ikke krav til rørlængder før - og efter måler. (Ingen lige rørstrækning er påkrævet). Måleprincippet er uafhængigt af flowparametre såsom: densitet, viskositet og temperatur. Imidlertid kan den ikke bruges til at måle på multifaseflow, ligesom der kun kan måles medier med et vist gas/luft indhold (typisk op til 10 % - afhængig blandings homogenitet). Coriolis masseflowmålere kan uden problemer erstatte vejesystemer i batch- og doseringsprocesser. Det giver brugeren et in-line vejesystem med mange fordele, f.eks. kontinuerlig vejning, nem rengøring og relativ lave installationsomkostninger i forhold til et vejecellesystem. I øjeblikket er der omkring 12 forskellige leverandører at vælge imellem. De fleste tilbyder målere fra DN 80 mm og nedefter, der kan dog leveres målere op til DN 150mm.

27 Coriolis masseflowmåler Fordele: Direkte, in-line masseflowmåling uden tryk- og temperaturkompensation. Måling indenfor visse grænser er uafhængig af ledningsevne, viscositet, densitet, gasog faststofindhold i mediet. Masseflow-, densitets- og temperaturudgang fra én måler. Begrænsninger: Høj temperatur (maks. 180 o C) Vibrationer (afhængig af konstruktion) Stort indhold af gas i mediet.

28 Ultralydsflowmålere Den forsatte udvikling af ny og mere kraftfuld elektronik har gjort det muligt at forcere udviklingen indenfor ultralydsflowmåling. En ny og forbedret teknik til signalbehandling har gjort måleprincippet endnu mere pålideligt, og dermed åbnet op for anvendelser, som ikke tidligere har været tilgængelige for dette princip. I dag er en af de største fordele ved ultralydsflowmålere således muligheden for at lave en kontaktfri måling i et lukket system. Med de nye clamp on principper kan måleren installeres direkte uden på målerøret, uden at bryde ind i processen. Måleprincippet er således blevet uafhængig af korrosion og procestryk, samtidig med det tilbyder en høj fleksibilitet idet samme måleenhed kan anvendes på flere rørstørrelser ja endog flyttes fra det ene målested til det andet. To forskellige principper til hver sin type opgaver Når man i dag taler om ultralydsflowmåling til montage udenpå målerøret, taler man grundlæggende om to forskellige måleprincipper, der hver især er velegnet til forskelligartede opgaver, og det er derfor vigtigt at man vælger det rigtige grundprincip til sin opgave, da målingen ellers ikke vil være til at stole på. Dopler princippet Er en flowmåler til væsker som indeholder partikler eller luftbobler, disse skal have en akustisk impedans, der er forskellig fra væsken. Selve målingen foregår ved at sende et ultralydssignal ind i væsken, signalet reflekteres når det møder partikler (ændrede akustiske egenskaber). Frekvensen af det reflekterede signal ændres proportionalt med hastigheden på partiklerne og væske hastigheden udledes således indirekte, idet det forudsættes at væsken og partiklerne har samme hastighed. En flowmåler efter Dopler princippet opererer typisk med frekvenser omkring 0,5MHz, og man kan forvente en nøjagtighed på 3-5% med disse principper. f ~ Q I Dopler princippet gælder at differensfrekvensen er proportional med volumenflowet Transit time princippet er en flowmåler til rene væsker, da ultralydssignalet skal kunne løbe uhindret mellem to sensorer. Selve målingen foregår ved at der samtidig udsendes ét ultralydssignal medstrøms og ét modstrøms.

29 Ultralydsflowmålere Da modstrøms signalet vil være længere tid undervejs, vil forskellen i vandringstiderne være et udtryk for væskehastigheden, som kan beregnes rent elektronisk. En flowmåler efter transit time princippet vil typisk arbejde i et område mellem 0,5 og 4 MHz, og kan i kalibrerede systemer tilbydes med nøjagtigheder bedre end 0,5%. I clamp on systemer, installeret på stedet må man dog regne med en nøjagtighed omkring 2% grundet usikkerhed omkring de fysiske parametre. A v flow ~ T BA - T AB B Opbygning af et transit time system Et clamp on målesystem består af en række komponenter, der sammenbygget og indstillet bliver til en flowmåler. Aftastningsdelen består af de to målesensorer, et montagearrangement samt kabler til forsyning og signaloverførsel. Ved et systemvalg er det vigtigt at vurdere den mekaniske stabilitet i dette arrangement ligesom systemer der skal flyttes fra sted til sted bør være enkle at samle.

30 w Flowmåling Ultralydsflowmålere En fast måleskinne, der viser placering af sensorerne sammenholdt et enkelt låsesystem, garanterer at afstanden udmåles korrekt, og at sensor placeringen ikke skrider gennem tiden. Transmitteren er hjertet i selve målingen det er her den nye teknik har gjort sit indtog. Udover at foretage de nødvendige beregninger, er det transmitteren som indeholder de informationer som afgør om systemet er let eller vanskeligt at arbejde med. En moderne transmitter beregninger således den korrekte sensor placering på baggrund af simple valg dvs. brugeren blot skal vælge rørmateriale, - dimension og tykkelse, samt hvilken væske der måles på. Videndatabasen omkring lydhastigheder, brydningsvinkler etc. er således indeholdt i transmitteren, og danner grundlag for beregningen. Er man i tvivl om nogle af disse parametre, eller findes materialerne ikke i databasen, kan man enten finde informationer på normal vis eller måle sig frem. Flere leverandører tilbyder således sensorer til måling af såvel vægtykkelse, som lydhastighed i væsken, hvilket giver en yderligere sikkerhed for at måleresultatet bliver optimalt. Generelle krav til en clamp on måler En måler som monteres udenpå et rør vil alt andet lige være mindre nøjagtig end en måler som er en kalibreret enhed, men målenøjagtigheden kan forbedres væsentlig ved at overholde nogle få regler. Rørdimensioner og materialer Clamp on målere kan fås til rør med dimensioner fra 10mm op til mere end mm, eneste begrænsning er således sensorernes fysiske dimensioner og de aktuelle montagebeslags udformning. Til gengæld skal man lidt opmærksom på hvilke rør måleren skal monteres på, da materialet skal være gennemsigtigt for ultralyd dvs. et homogent materiale uden luft. Beton og støbegods er materialer der umuliggør en måling, mens man skal være opmærksom på malede og coatede rør kan have en overgangszone, hvor der kan opstå luftlommer. ϕ β α Rørtykkelsen er også en af de parametre man skal tage i ed før en korrekt måling kan foretages. Lyden brydes i overgangen mellem forskellige materialer, og det er derfor nødvendigt for en korrekt montage af sensorerne at kende rørets specifikationer, så ikke ultralydssignalet rammer forbi modtageren.

31 Ultralydsflowmålere Flowmængder og -profiler Ultralydsbølgerne følger kun rette linier, hvorfor de kun passerer gennem en del af den væske som skal måles det betyder også, at der stilles krav til hastighedsprofilet på målestedet, som skal være ensartet, i termer tales således om laminart flow (Reynolds tal < 2000) eller turbulent flow (Reynold tal >4000). Disse forhold opnås kun med den korrekte rørføring for og efter målestedet typisk 15 x lige rørføring før første sensor og 5 x lige rørføring efter sidste sensor. Ændring i tilløbsforholdene afspejles direkte i målenøjagtigheden, og generelt kan man sige, at jo længere indløb desto bedre måling. Clamp on målere kan benyttes til en maksimal flowhastihghed på 15 m/s, mens Dopler princippet anvendes ned til flowhastigheder på 0,2 m/s. Transit time princippet klarer lave flow lidt bedre og kan måle ned til 0,05 m/s. Proces konditioner Da sensorerne monteres udenpå de eksisterende rør, er dette princip ufølsomt overfor såvel væsketryk som korrosive angreb fra produktet, og de kan derfor fremstilles i materialer, som primært tilgodeser måleprincip og produktion. Det betyder at der i de fleste sensorer indgår en del kunststof, med begrænsede termiske egenskaber men den egentlige temperatur begrænsning ligger i den koblingspasta, som anvendes til overgangen mellem rør og sensor. Pasta har tendens til at udtørre (fordampning), hvorfor man arbejder med forskellige sammensætninger, så vi i dag kan arbejde op til 170 o C med en særlig olie baseret koblingspasta. Ideelle forhold Kritiske forhold Ikke egnet Partikler & Gasser Homogenitet 2. fase < 0.5% Homogene væske (2. Komponent < 1%) Ensartet blanding 2. fase > 0.5% til < 5% 2. Komponent < 25% 2. fase > 5% Ikke opblandede medier Belægninger / Aflejringer Ingen belægninger eller aflejringer Mindre belægninger (< 3mm) Tykke belægninger (> 3mm) Medietryk Temperatur Ingen begrænsninger for væstrykket (ikke i berøring) -40 C C Viskositet < 200cSt. 200 til 1000cSt. > 1000cSt. Ideelle forhold Kritiske forhold Ikke egnet Måleområde 0.3 til 15 m/s < 0.3 m/s Dimension 50 til 2500 mm > 2500 mm < 50 mm Indløbs stræk > 15 x DN lige indløb og 3 x DN lige udløb > 10 x DN lige indløb (mere unøjagtig) > 1 x DN lige indløb, direkte efter bøjning, ekspansion, ventil eller pumpe Indbygningsforhold Horisontal eller vertikal - flow nedefra/op Vertikal med flow oppefra/ned

32 Flowmåling i åbne render/kanaler Ved måling af flow i åbne kanaler eller ikke fuldtløbende rør af store dimensioner kan ingen af de føromtalte målertyper anvendes. Ved måling af flow i åbne kanaler anvendes to grundlæggende, forskellige metoder: Den enkleste, form er vel nok overfaldsflowmåling, hvor overfaldet kan have forskellige udformninger, såsom rektangulær, trapezformet eller Vformet. Opstuvningsmåleren, til gengæld, har altid udformning efter noget, der ligner et venturirør, d.v.s. med en indløbsdel, en midterdel og en udløbsdel. Fælles for begge principper er, at flowet er ligefremt proportionalt med højden af væsken, enten over overfaldet eller i opstuvningsmåleren. Derfor kræves det, for at kunne måle flowet, at højden måles. Denne højde kan måles på forskellig måde, idet den mest anvendte er ultralydsniveaumåling baseret på ekkolod princippet. På ældre anlæg findes mange mekanisk baserede niveaumålinger, men på

33 Flowmåling i åbne render/kanaler grund af den krævende vedligeholdelse af disse samt muligheden for tilsmudsning, findes de næsten ikke mere. Ved måling i store kloakrør, f.eks., er der i dag nogle eksempler på anvendelsen af tryktransducer, der mures ind i bunden af rørene. Dette kan dog kun lade sig gøre, såfremt flowet igennem systemet kan lukkes, og hele rørsystemet drænes. Niveausignalet fra ultralydsmåleren bliver i dag, v.hj.a. mikroprocessorteknologien, direkte omsat til et lineært, flowproportionalt signal samt pulssignal til opsummering, idet enten opstuvningsmålerens eller overflademålerens dimensioner angives direkte til en samlet enhed. Det er i dag lykkedes at gøre disse systemer så små og handy, at de kan anvendes som bærbare, batteridrevne systemer ude i marken.

34 Valg af måleprincip At opstille kriterier for et endelig valg af flowmålere til konkrete opgaver kan være vanskeligt, da man skal tage forbehold for en lang række procestekniske parametre - disse kan være: Mediet der skal måles på Procestemperatur Procestryk Mediets viskositet Mediet densitet (vægtfylde) Min. og maks. flow (ønsket måleområde). Udover disse parametre, der er relateret til produktet, skal der også kigges nærmere på omgivelserne, det være sig: Indbygningsforhold Krav til nøjagtighed / godkendelser Krav til vedligehold Udgangssignaler Ønsket prisniveau I dette materiale omhandles en række måleprincipper, der alle har stærke og svage sider - en kort sammenlignende oversigt kunne se ud som følger: Måleprincip Væske diff.tryk mag.flow Coriolis Vortex Ultralyd Åben rende Ren Tørstof 3-10% Tørstof >10 % Kemisk aggressiv Elektrisk ledende Ikke el. ledende Viskositet < 10 cst Viskositet cst Viskositet > 40 cst DN < 25mm DN < 500mm DN > 500mm Stort måleområde Målenøjagtighed < 0,5% * < 0,5% < 0,25% < 0,75% 1-3 % 1-5 % FS * Kvadrat

35 Valg af måleprincip De fleste leverandører udgiver i dag software værktøjer, der kan hjælpe til med dimensioneringen af den flowmåler som skal benyttes til opgaven. Endress+Hauser's værktøj hedder Applicator og kører under Windows. Som alle software produkter er dette værktøj også "født" med en række udvælgelseskriterier, der gør nemmere at vælge det korrekte måleprincip til opgaven. Det må dog pointeres at resultatet bør vurderes kritisk - der kan jo være parametre omkring den konkrete opgave, som programmet ikke tager højde for!!

Måling af flow - Generelt INSA 1 / 14

Måling af flow - Generelt INSA 1 / 14 Måling af flow - Generelt INSA 1 / 14 Agenda Generelle flowterminologier Måleprincipper anvendelse og muligheder Dimensionering Montage / installation Spørgsmål INSA 2 / 14 Generelle flowterminologier

Læs mere

Måling af flow - Generelt.

Måling af flow - Generelt. Måling af flow - Generelt www.insatech.com Agenda Kort om mig Generelle flowterminologier Måleprincipper anvendelse og muligheder Dimensionering Montage / installation Spørgsmål www.insatech.com 2 Jacob

Læs mere

Teknologi & kommunikation

Teknologi & kommunikation Grundlæggende Side af NV Elektrotekniske grundbegreber Version.0 Spænding, strøm og modstand Elektricitet: dannet af det græske ord elektron, hvilket betyder rav, idet man tidligere iagttog gnidningselektricitet

Læs mere

Stop cylinderen rigtigt i endestillingen Af Peter Windfeld Rasmussen

Stop cylinderen rigtigt i endestillingen Af Peter Windfeld Rasmussen Stop cylinderen rigtigt i endestillingen Af Peter Windfeld Rasmussen I nogle applikationer skal en cylinder køres helt i bund ved høj hastighed. For at afbøde det mekaniske chok kan alle cylinderleverandører

Læs mere

Gipspladers lydisolerende egenskaber

Gipspladers lydisolerende egenskaber Gipspladers lydisolerende egenskaber Materialeegenskaber Gipsplader er specielt velegnede til lydadskillende bygningsdele. Dette beror på et optimalt forhold mellem vægt og stivhed, som gør, at pladen

Læs mere

Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM)

Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM) Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM) Institut for Fysik og Astronomi Aarhus Universitet, Sep 2006. Lars Petersen og Erik Lægsgaard Indledning Denne note skal tjene som en kort introduktion

Læs mere

6 Plasmadiagnostik 6.1 Tætheds- og temperaturmålinger ved Thomsonspredning

6 Plasmadiagnostik 6.1 Tætheds- og temperaturmålinger ved Thomsonspredning 49 6 Plasmadiagnostik Plasmadiagnostik er en fællesbetegnelse for de forskellige typer måleudstyr, der benyttes til måling af plasmaers parametre og egenskaber. I fusionseksperimenter er der behov for

Læs mere

AV K k o n t r a v e n t i l e r

AV K k o n t r a v e n t i l e r A V K I N T E R N A T I O N A L A / S AV K k o n t r a v e n t i l e r - H a r c h e c k p å f l o w e t 2 S e r i e 4 1 k o n t r a k l a p v e n t i l Det nyligt opdaterede program af kontraklapventiler

Læs mere

Kapitel 8. Magnetiske felter - natur, måleenheder m.v. 1 Wb = 1 Tesla = 10.000 Gauss m 2 1 µt (mikrotesla) = 10 mg (miligauss)

Kapitel 8. Magnetiske felter - natur, måleenheder m.v. 1 Wb = 1 Tesla = 10.000 Gauss m 2 1 µt (mikrotesla) = 10 mg (miligauss) Kapitel 8 Magnetiske felter - natur, måleenheder m.v. Natur Enhver leder hvori der løber en strøm vil omgives af et magnetfelt. Størrelsen af magnetfeltet er afhængig af strømmen, der løber i lederen og

Læs mere

Protoner med magnetfelter i alle mulige retninger.

Protoner med magnetfelter i alle mulige retninger. Magnetisk resonansspektroskopi Protoners magnetfelt I 1820 lavede HC Ørsted et eksperiment, der senere skulle gå over i historiebøgerne. Han placerede en magnet i nærheden af en ledning og så, at når der

Læs mere

Egensikre tryktransmittere til anvendelse i eksplosionsfarlige omgivelser Type MBS 4201, MBS 4251, MBS 4701 og MBS 4751.

Egensikre tryktransmittere til anvendelse i eksplosionsfarlige omgivelser Type MBS 4201, MBS 4251, MBS 4701 og MBS 4751. Egensikre tryktransmittere til anvendelse i eksplosionsfarlige omgivelser Type MBS 4201, MBS 4251, MBS 4701 og MBS 4751 Teknisk Brochure Egenskaber Ex ll 1G EEx ia llc T4 - T6 i overensstemmelse med ATEX

Læs mere

Generel information om Zurc tavleinstrumenter

Generel information om Zurc tavleinstrumenter Generel information om Zurc tavleinstrumenter Blødtjernsinstrumenter Blødtjernsinstrumentet er beregnet til måling af vekselstrøm og -spænding i frekvensområdet 15-100Hz. Det viser den effektive strømværdi

Læs mere

Øvelse i kvantemekanik Kvantiseret konduktivitet

Øvelse i kvantemekanik Kvantiseret konduktivitet 29 Øvelse i kvantemekanik Kvantiseret konduktivitet 5.1 Indledning Denne øvelse omhandler et fænomen som blandt andet optræder i en ganske dagligdags situation hvor et mekanisk relæ afbrydes. Overraskende

Læs mere

Stabilitet hele vejen rundt

Stabilitet hele vejen rundt Stabilitet hele vejen rundt Intelligent stabilitet - hele vejen rundt Maksimalt udbytte af din kraninvestering En lastbilmonteret kran er en stor investering, og jo mere du kan bruge den til, jo bedre

Læs mere

Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation

Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation Rapport udarbejdet af Lars S. Søndergaard Henrik S. Olesen DELTA DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72 19 40 00 Fax +45 72 19

Læs mere

2016-10-29 Systembetegnelse: TS 22.36 008

2016-10-29 Systembetegnelse: TS 22.36 008 Den Danske Akkrediteringsog Metrologifond TYPEGODKENDELSESATTEST Nr.: Udgave: Dato: 08-3516 1 2006-02-15 Gyldig til: 2016-10-29 Typegodkendelse udstedt iht. bekendtgørelse nr. 1144 af 15. december 2003

Læs mere

Mono EZstrip Family. Unik (MIP) Maintenance In Place! Videoer på EZstrip pumper og Muncher på:

Mono EZstrip Family. Unik (MIP) Maintenance In Place! Videoer på EZstrip pumper og Muncher på: Mono EZstrip Family Unik (MIP) Maintenance In Place! Videoer på EZstrip pumper og Muncher på: Fordele med EZstrip Family Maintenance In Place Hurtig og enkel udskiftning af de vigtige sliddele uden brug

Læs mere

Måling af ledningsevne. I rent og ultrarent vand

Måling af ledningsevne. I rent og ultrarent vand Måling af ledningsevne I rent og ultrarent vand Anvendelse af ledningsevne Mest anvendt til kvalitets kontrol Overvågning af renhed på vand til processen Kontrol af vand i processen Kontrol af drikkevand

Læs mere

Fokus på udvikling. Enkelthed. er ganske enkelt bedre. Loberotor pumper

Fokus på udvikling. Enkelthed. er ganske enkelt bedre. Loberotor pumper Fokus på udvikling Enkelthed er ganske enkelt bedre Loberotor pumper Så enkelt og dog så mange muligh Dertil lægges. Seks serier med 16 størrelser. AL-Serie PL- Serie CL- Serie FL-Serie EL-Serie XL-Serie

Læs mere

Eksplosionssikring i Træpille Industrien

Eksplosionssikring i Træpille Industrien Eksplosionssikring i Træpille Industrien Præsentation af Gustaf Fagerberg A/S ved Erik Wienke Hvad skal der til for at en eksplosion kan opstå? (koncentration) Ilt Dispersion Lukket volumen Brændstof (koncentration)

Læs mere

C Model til konsekvensberegninger

C Model til konsekvensberegninger C Model til konsekvensberegninger C MODEL TIL KONSEKVENSBEREGNINGER FORMÅL C. INPUT C.. Væskeudslip 2 C..2 Gasudslip 3 C..3 Vurdering af omgivelsen 4 C.2 BEREGNINGSMETODEN 6 C.3 VÆSKEUDSLIP 6 C.3. Effektiv

Læs mere

Motor til modulerende styring AME 435

Motor til modulerende styring AME 435 Datablad Motor til modulerende styring AME 435 Beskrivelse ventilens karakteristik kan justeres trinløst mellem lineær og logaritmisk og omvendt. det avancerede design omfatter belastningsafhængige endestopkontakter,

Læs mere

Unit Magnet/posefiltre

Unit Magnet/posefiltre Unit Magnet/posefiltre 1-100 mikron/2,4 210 m 3 /h Heco Magnet/posefilter Units anvendes, hvor der er behov for en komplet løsning for pålidelig fjernelse af magnetiske partikler og kombinerer fordelene

Læs mere

November 2010 ATEX INFO Kennet Vallø. INFO om ATEX

November 2010 ATEX INFO Kennet Vallø. INFO om ATEX INFO om ATEX 1 2 HVAD ER ATEX? 4 DEFINITIONER: 5 TEORIEN: 5 STØV: 6 KLASSIFICERING AF EKSPLOSIONSFARLIGE OMRÅDER I ZONER 6 GAS: 7 ZONE 0: 7 ZONE 1: 7 ZONE 2: 7 STØV: 7 ZONE 20: 7 ZONE 21: 8 ZONE 22: 8

Læs mere

Opdrift og modstand på et vingeprofil

Opdrift og modstand på et vingeprofil Opdrift og modstand på et vingeprofil Thor Paulli Andersen Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet 1 Vingens anatomi Et vingeprofil er karakteriseret ved følgende bestanddele: forkant, bagkant, korde, krumning

Læs mere

AIMT Hærderiet Induktionshærdning The Group of Aalberts Industries Material Technologies

AIMT Hærderiet Induktionshærdning The Group of Aalberts Industries Material Technologies Induktionshærdning The Group of Aalberts Industries Material Technologies Hvorfor vælge Induktionshærdning Lokal hærdning på detaljen Relativ små formforandringer God reproducerbarhed Økonomisk attraktiv

Læs mere

Retningsventil type VDH 60EC 4/3 Til Cetop 5 flange montage (ISO 4401) og inline montage

Retningsventil type VDH 60EC 4/3 Til Cetop 5 flange montage (ISO 4401) og inline montage Datablad Retningsventil type VDH 60EC 4/3 Til Cetop 5 flange montage (ISO 4401) og inline montage Anvendelse Retningsventilerne anvendes til at styre vandets gennemstrømningsretning. Ventilerne er konstrueret

Læs mere

Antennens udstrålingsmodstand hvad er det for en størrelse?

Antennens udstrålingsmodstand hvad er det for en størrelse? Antennens udstrålingsmodstand hvad er det for en størrelse? Det faktum, at lyset har en endelig hastighed er en forudsætning for at en antenne udstråler, og at den har en ohmsk udstrålingsmodstand. Den

Læs mere

Transienter og RC-kredsløb

Transienter og RC-kredsløb Transienter og RC-kredsløb Fysik 6 Elektrodynamiske bølger Joachim Mortensen, Edin Ikanovic, Daniel Lawther 4. december 2008 (genafleveret 4. januar 2009) 1. Formål med eksperimentet og den teoretiske

Læs mere

RPM-K. Gældende fra: 25/5/2013

RPM-K. Gældende fra: 25/5/2013 RPM-K Gældende fra: 25/5/2013 Volumenstrøms regulator RPM-K I. INDHOLD Nærværende tekniske specifikationer dækker flere modeller og størrelser af volumenstrøms regulatorer (herefter: regulatorer) under

Læs mere

Installations- og vedligeholdelsesvejledning for ventiler. VAI skydeventiler fig 4433 Pn 25

Installations- og vedligeholdelsesvejledning for ventiler. VAI skydeventiler fig 4433 Pn 25 Installations- og vedligeholdelsesvejledning for ventiler. VAI skydeventiler fig 4433 Pn 25 Indhold: 1.0 Opbevaring... 3 2.0 Montage.... 3 2.1 Generelt... 3 2.2 Rørføring... 3 3.0 Rørsystem.... 4 3.1 Fittings....

Læs mere

Massefylden af tør luft ved normalt atmosfærisk tryk ved havets overade ved 15 C bruges som standard i vindkraftindustrien og er lig med 1, 225 kg

Massefylden af tør luft ved normalt atmosfærisk tryk ved havets overade ved 15 C bruges som standard i vindkraftindustrien og er lig med 1, 225 kg 0.1 Vindens energi 0.1. VINDENS ENERGI I dette afsnit... En vindmølle omdanner vindens kinetiske energi til rotationsenergi ved at nedbremse vinden, således at hastigheden er mindre efter at rotorskiven

Læs mere

Vand/Spildevand Kemi Kraftværker Fødevare/Pharma Olie/Gas Etc.

Vand/Spildevand Kemi Kraftværker Fødevare/Pharma Olie/Gas Etc. 1 2 3 Vand/Spildevand Kemi Kraftværker Fødevare/Pharma Olie/Gas Etc. 4 5 Eks. på enheder: 100.000 Pa = 100 KPa = 0,1 MPa 1000 mbar = 1 bar 1,01972 Kgf/cm² 10.197 mmh2o = 10,197 mh2o 6 Tryktransmittere

Læs mere

Basrefleks kabinettet

Basrefleks kabinettet Basrefleks kabinettet Hvordan virker en basrefleks? Denne kabinet type er den mest populære da den typisk giver mere oplevelse af bas og en større belastbarhed. Inden du læser denne artikel vil jeg anbefale

Læs mere

D1 1 Partikelformede bjergarter

D1 1 Partikelformede bjergarter D1 1 Partikelformede bjergarter Af Kurt Kielsgaard Hansen Sigteanalyse Kornstørrelser kan defineres ved hjælp af sigter med trådvæv med kvadratiske masker. Et korn, som ved en nærmere specificeret forsøgsprocedure

Læs mere

Introduktion til Clamp-on flowmålere

Introduktion til Clamp-on flowmålere Introduktion til Clamp-on flowmålere Februar 2016 Notatforfatter: Pieter F. Nieman, Teknologisk Institut 1 Indledning Dette notat omhandler brugen af clamp-on flowmålere og beskriver i korte træk nogle

Læs mere

7 QNL /LJHY JW VDPPHQVDWWHYDULDEOH +27I\VLN

7 QNL /LJHY JW VDPPHQVDWWHYDULDEOH +27I\VLN 1 At være en flyder, en synker eller en svæver... Når en genstand bliver liggende på bunden af en beholder med væske er det en... Når en genstand bliver liggende i overfladen af en væske med noget af sig

Læs mere

Magnetventiler 2/2-vejs direkte styrede Type EV210A

Magnetventiler 2/2-vejs direkte styrede Type EV210A Magnetventiler 2/2-vejs direkte styrede Type EV210A Egenskaber EV210A NC og NO Meget kompakte ventiler til industriel anvendelse - f.eks. som styrings- og doseringsventiler Til vand, olie, trykluft og

Læs mere

Afprøvning af Schlumberger Mistral M2 gasmåler. Projektrapport April 2003

Afprøvning af Schlumberger Mistral M2 gasmåler. Projektrapport April 2003 Afprøvning af Schlumberger Mistral M2 gasmåler Projektrapport April 2003 Afprøvning af Schlumberger Mistral M2 gasmåler Leo van Gruijthuijsen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2003 Titel : Afprøvning

Læs mere

TRAY. Installations vejledning. 1 TRAY VARMEVEKSLER. VANDENERGI M.A. Denmark ApS Email: mail@vandenergi.com Phone: +45 61653562

TRAY. Installations vejledning. 1 TRAY VARMEVEKSLER. VANDENERGI M.A. Denmark ApS Email: mail@vandenergi.com Phone: +45 61653562 Installations vejledning. TRY TILLYKKE MED DIN NYE SMUKKE SHOWER TRY Tray er en af de mest økonomiske og interessante måder at spare energi og CO2. Tilbagebetalingstiden er kort. Ved at anvende Tray sparer

Læs mere

Viborg Spildevand optimerer tørstofindholdet i spildevandsslam ved hjælp af coriolismålere

Viborg Spildevand optimerer tørstofindholdet i spildevandsslam ved hjælp af coriolismålere Viborg Spildevand optimerer tørstofindholdet i spildevandsslam ved hjælp af coriolismålere På Viborg Renseanlæg, der drives af Energi Viborg eksperimenterer man meget med at øge indholdet af tørstof i

Læs mere

Gr. 10 Pumpeaggregater

Gr. 10 Pumpeaggregater Gr. 10 Pumpeaggregater AVN Pumpestation AVN Hydraulik A/S har mange års erfaring i fremstilling af pumpestationer til stort set alle formål i industrien. Vi har også et stort know-how omkring hydraulik

Læs mere

Teknisk katalog. Magnetventiler 2/2-vejs, direkte styrede Type EV210A DKACV.PD.100.A3.01 520B1086. August 2001

Teknisk katalog. Magnetventiler 2/2-vejs, direkte styrede Type EV210A DKACV.PD.100.A3.01 520B1086. August 2001 Teknisk katalog Magnetventiler 2/2-vejs, direkte styrede Type EV210A August 2001 DKACV.PD.100.A3.01 520B1086 Strømløs lukket 2/2-way, direkte styrede ventiler Type EV210A NC til neutrale væsker og luftarter

Læs mere

AGV Kursus August 1999

AGV Kursus August 1999 AGV Kursus August 1999 Dato: 26.08.99 Morten Nielsen Daniel Grolin Michael Krag Indledning: Princippet bag en AGV (Autonomous Guided Vehicle) er at få et køretøj til at bevæge sig rundt i nogle omgivelser,

Læs mere

NMT - /40, 60, 80 NMT ER - /40, 60, 80 EGHN SMART - /60

NMT - /40, 60, 80 NMT ER - /40, 60, 80 EGHN SMART - /60 NMT - /40, 60, 80 NMT ER - /40, 60, 80 EGHN SMART - /60 Instruktion Installation 7340041 IMP Pumper erklære at disse produkter er i overensstemmelse med følgende EU-direktiver: CE Overensstemmelseserklæring

Læs mere

OSIRIS 10 10 KW VINDMØLLE SEPEEG

OSIRIS 10 10 KW VINDMØLLE SEPEEG 10 KW VINDMØLLE SEPEEG SOL VIND LED DESIGN OG TEKNIK Direkte dreven 10 kw vindmølle, som kombinerer den nyeste teknologi med solid, gennemprøvet mekanik Osiris 10 er en vindretningsorienteret (downwind)

Læs mere

Betjeningsvejledning. SIKA Magnetisk Induktiv flowmåler.

Betjeningsvejledning. SIKA Magnetisk Induktiv flowmåler. Betjeningsvejledning SIKA Magnetisk Induktiv flowmåler www.klinger.dk Opbygning af flowmåler 7 1. Transmitter 2. Display og betjeningspanel 3. Sensor 4. Liner / foring 5. Klemmeboks 6. Flange 7. Måleelektroder

Læs mere

Athena DIMENSION Varmeanlæg 4

Athena DIMENSION Varmeanlæg 4 Athena DIMENSION Varmeanlæg 4 Juni 2001 Indhold 1 Introduktion.................................. 2 2 Programmets opbygning........................... 2 3 Fremgangsmåde................................ 3

Læs mere

UPONOR VVS GULVVARME SYSTEM 17. Håndbog for Uponor Gulvvarmesystem 17

UPONOR VVS GULVVARME SYSTEM 17. Håndbog for Uponor Gulvvarmesystem 17 UPONOR VVS GULVVARME SYSTEM 17 Håndbog for Uponor Gulvvarmesystem 17 06 2010 5013 Uponor Gulvvarmesystem 17 Det ideelle gulvvarmesystem til nye trægulve Installation af vandbåren gulvvarme er den moderne

Læs mere

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI Emne 19 & 20: Sender & Modtagerteknik Velkommen til EDR Frederikssund Afdelings Steen Gruby 1 I øvrigt Emne 19 & 20: Sender & Modtagerteknik Tidsrum :1900 2200 I pause ca. i midten Toilettet er i gangen

Læs mere

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0 BAndengradspolynomier Et polynomium er en funktion på formen f ( ) = an + an + a+ a, hvor ai R kaldes polynomiets koefficienter. Graden af et polynomium er lig med den højeste potens af, for hvilket den

Læs mere

Optimale konstruktioner - når naturen former. Opgaver. Opgaver og links, der knytter sig til artiklen om topologioptimering

Optimale konstruktioner - når naturen former. Opgaver. Opgaver og links, der knytter sig til artiklen om topologioptimering Opgaver Opgaver og links, der knytter sig til artiklen om solsikke Opgave 1 Opgave 2 Opgaver og links, der knytter sig til artiklen om bobler Opgave 3 Opgave 4 Opgaver og links, der knytter sig til artiklen

Læs mere

Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder

Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder Dette design, TABAQ, tilhører Bjørn Johannesen, Bredkær 11, bjohannesen@post.cybercity.dk, 20 Hvidovre og er udviklet med simulering software,

Læs mere

Magnetventiler 3/2-vejs, direkte styrede Type EV310A

Magnetventiler 3/2-vejs, direkte styrede Type EV310A Magnetventiler /-vejs, direkte styrede Type EV10A Egenskaber EV10A NC og NO Meget kompakte ventiler til industriel anvendelse, f.eks. som styringsventiler Til vand, olie, trykluft og lignende neutrale

Læs mere

Kulstofnanorør - småt gør stærk Side 20-23 i hæftet

Kulstofnanorør - småt gør stærk Side 20-23 i hæftet Kulstofnanorør - småt gør stærk Side 20-23 i hæftet SMÅ FORSØG OG OPGAVER Lineal-lyd 1 Lineal-lyd 2 En lineal holdes med den ene hånd fast ud over en bordkant. Med den anden anslås linealen. Det sker ved

Læs mere

Håndvask i Afrika. Benny Lautrup Niels Bohr Institutet 22. januar 2004

Håndvask i Afrika. Benny Lautrup Niels Bohr Institutet 22. januar 2004 Håndvask i Afrika Benny Lautrup Niels Bohr Institutet 22 januar 2004 At jordens rotation får badevand til at løbe ud af karret i en hvirvel, der set oppefra drejer mod uret på den nordlige halvkugle og

Læs mere

Løsningsforslag til fysik A eksamenssæt, 23. maj 2008

Løsningsforslag til fysik A eksamenssæt, 23. maj 2008 Løsningsforslag til fysik A eksamenssæt, 23. maj 2008 Kristian Jerslev 22. marts 2009 Geotermisk anlæg Det geotermiske anlæg Nesjavellir leverer varme til forbrugerne med effekten 300MW og elektrisk energi

Læs mere

Teknisk information Skruekompressorer for ECONOMIZER drift

Teknisk information Skruekompressorer for ECONOMIZER drift H. JESSEN JÜRGENSEN A/S - alt til klima- og køleanlæg Teknisk information Skruekompressorer for ECONOMIZER drift ST-610-2 Indholdsfortegnelse: 1. Generelt. 2. Driftsprincip. 3. Designvariationer. 4. Anbefalinger

Læs mere

ATEX FDA ISO 9001 ATEX ISO 9001 FDA ISO 9001 FDA EMC EMC ISO 9001 ATEX FDA ATEX FDA EMC. Auto-line Automatiske selvrensende filtre

ATEX FDA ISO 9001 ATEX ISO 9001 FDA ISO 9001 FDA EMC EMC ISO 9001 ATEX FDA ATEX FDA EMC. Auto-line Automatiske selvrensende filtre ISO 91 ISO 91 FDA ISO EMC 91 ISO 91 FDA EMC FDA FDA EMC EMC ISO 91 FDA EMC Automatiske selvrensende filtre Skraber er kun i si under rensning Mange paknings- og styringsvarianter Skarpkantet spaltesi -

Læs mere

Elektronikken bag medicinsk måleudstyr

Elektronikken bag medicinsk måleudstyr Elektronikken bag medicinsk måleudstyr Måling af svage elektriske signaler Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Introduktion... 1 Grundlæggende kredsløbteknik... 2 Ohms lov... 2 Strøm- og spændingsdeling...

Læs mere

Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd

Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd Reflecting everyday life Akustik og lyd Akustik er, og har altid været, en integreret del af byggemiljøet. Basis for lyd Akustik er en nødvendig design-faktor ligesom

Læs mere

132-400 kv AC Station

132-400 kv AC Station 132-400 kv AC Station Frilufts AC-Stationer Højspændingskomponenter Afbrydere ETS-50-06-05 Rev. 0 teknisk standard REVISIONSOVERSIGT Dokumentnummer: 24407/10 Version Forfatter Dokument status/ændring Reviewer

Læs mere

Skiverod, hjerterod eller pælerod

Skiverod, hjerterod eller pælerod Træernes skjulte halvdel III Skiverod, hjerterod eller pælerod Den genetiske styring af rodsystemernes struktur er meget stærk. Dog modificeres rodarkitekturen ofte stærkt af miljøet hvor især jordbund

Læs mere

VAI - Teknik. Injektorer

VAI - Teknik. Injektorer VAI - Teknik Injektorer 1. Hvem er VAI Teknik 1. Firmaet er arvtager til DIKKERS, som kom uheldigt af dage. 2. Firmaet arbejder, som agentur og lagerførende grossist indenfor tilbehør til industrielle

Læs mere

V. Å. Gram A/S www.vaagram.dk. Kompakt filteranlæg med manuel eller automatisk Rotorens

V. Å. Gram A/S www.vaagram.dk. Kompakt filteranlæg med manuel eller automatisk Rotorens Kompakt filteranlæg med manuel eller automatisk Rotorens (FRS MAN eller FRS AUT). Velegnet til brug på uddannelsesinstitutioner og mindre værksteder el.lign., hvor der både skal afsuges fra maskiner og

Læs mere

Novenco Tagventilatorer HJV, HJL OG HJA

Novenco Tagventilatorer HJV, HJL OG HJA Novenco Tagventilatorer HJV, HJL OG HJA Produktfakta Tagventilator type HJV Udsugningsventilator med lodret luftafkast, anvendes f.eks. fra kontorer, institutioner, køkkener, haller, værksteder o.s.v.

Læs mere

Hvornår kan man anvende zone-modellering og hvornår skal der bruges CFD til brandsimulering i forbindelse med funktionsbaserede brandkrav

Hvornår kan man anvende zone-modellering og hvornår skal der bruges CFD til brandsimulering i forbindelse med funktionsbaserede brandkrav Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Hvornår kan man anvende zone-modellering og hvornår skal der bruges CFD til brandsimulering i forbindelse med funktionsbaserede brandkrav Erhvervsforsker, Civilingeniør

Læs mere

Grønland. Matematik A. Højere teknisk eksamen

Grønland. Matematik A. Højere teknisk eksamen Grønland Matematik A Højere teknisk eksamen Onsdag den 12. maj 2010 kl. 9.00-14.00 Matematik A Prøvens varighed er 5 timer. Alle hjælpemidler er tilladt. Ved valgopgaver må kun det anførte antal afleveres

Læs mere

KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle

KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle > Høj effektivitet > Få sliddele > Minimal støj En attraktiv investering - skabt til danske forhold! KVA Vind A/S Borrisvej 10, Astrup DK-6900 Skjern Tel. (+45) 9736

Læs mere

El-lære. Ejendomsservice

El-lære. Ejendomsservice Ejendomsservice El-lære Indledning 1 Jævnspænding 2 Vekselspænding 3 Transformator 6 Husinstallationer 7 Fejlstrømsafbryder 9 Afbryder 10 Stikkontakt 10 Stikpropper med jord 11 Elektrisk effekt og energi

Læs mere

Flygt PumpSmart, PS200. Konceptet der er skræddersyet til at drive pumper

Flygt PumpSmart, PS200. Konceptet der er skræddersyet til at drive pumper Flygt PumpSmart, PS00 Konceptet der er skræddersyet til at drive pumper Mindre tilstopning, færre driftsstop, større effekt Et standard-frekvensomformerdrev kan bruges til mange forskellige anvendelser.

Læs mere

230V Elektrisk Vibrator Motor NEA

230V Elektrisk Vibrator Motor NEA Copenhagen Vibrator Products 230V Elektrisk Vibrator Motor NEA 230V enkeltfaset Leveres med kabel og kondensator 2 polet 3.000 omdrejninger 4 polet 1.500 omdrejninger Cirkulær Vibration Hygiejnisk design

Læs mere

Talrækker. Aktivitet Emne Klassetrin Side

Talrækker. Aktivitet Emne Klassetrin Side VisiRegn ideer 3 Talrækker Inge B. Larsen ibl@dpu.dk INFA juli 2001 Indhold: Aktivitet Emne Klassetrin Side Vejledning til Talrækker 2-4 Elevaktiviteter til Talrækker 3.1 Talrækker (1) M-Æ 5-9 3.2 Hanoi-spillet

Læs mere

I dette nummer IF CUS

I dette nummer IF CUS IF CUS 21. årgang nr. 2 I dette nummer ICS på vej mod nye horisonter med Hengstler Kraftkarle i rustfrit stål Hengstler encodere Power med BISS Hengstler encodere med BISS protokol Fiberoptik fra Contrinex

Læs mere

Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål.

Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål. a. Buens opbygning Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål. Buen påvirker pilen med en varierende kraft, der afhænger meget af buens opbygning. For det

Læs mere

Stærkstrømsbekendtgørelsen, Afsnit 9, 4. udgave, Højspændingdinstallationer

Stærkstrømsbekendtgørelsen, Afsnit 9, 4. udgave, Højspændingdinstallationer Stærkstrømsbekendtgørelsen, Afsnit 9, 4. udgave, Højspændingdinstallationer INDLEDNING Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 9, Højspændingsinstallationer, 4. udgave er udgivet af Elektricitetsrådet og har

Læs mere

Brydningsindeks af vand

Brydningsindeks af vand Brydningsindeks af vand Øvelsesvejledning til brug i Nanoteket Udarbejdet i Nanoteket, Institut for Fysik, DTU Rettelser sendes til Ole.Trinhammer@fysik.dtu.dk 15. marts 2012 Indhold 1 Indledning 2 2 Formål

Læs mere

1. Vibrationer og bølger

1. Vibrationer og bølger V 1. Vibrationer og bølger Vi ser overalt bevægelser, der gentager sig: Sætter vi en gynge i gang, vil den fortsætte med at svinge på (næsten) samme måde, sætter vi en karrusel i gang vil den fortsætte

Læs mere

GASS dækunderstøtning. Brochure og monterings anvisning

GASS dækunderstøtning. Brochure og monterings anvisning GASS dækunderstøtning Brochure og monterings anvisning Januar 2007 Indholdsfortegnelse Side: 4 Systembeskrivelse 6 Højdekombinationer 8 Breddekombinationer 10 Placering af rammer 12 Montage vha. montagedæk

Læs mere

Måling af niveau med mikrobølgeteknologi radar og guidet radar.

Måling af niveau med mikrobølgeteknologi radar og guidet radar. www.insatech.com Sammenligning af måleprincipper Kapacitiv Ultralyd Radar Guidede Flyder Tryk Radiometrisk Kilde Damping dependent on density Diff. Vejeceller Hydrostatisk www.insatech.com 2 Sammenligning

Læs mere

Katalog: Magnetfelt ved højspændingskabler og -luftledninger

Katalog: Magnetfelt ved højspændingskabler og -luftledninger Katalog: Magnetfelt ved højspændingskabler og -luftledninger 3. udgave. April 213 I denne udgave er fx tilføjet kabelsystemer, som er anvendt i nyere forbindelser samt en mere detaljeret beskrivelse af

Læs mere

Uponor. No-Dig-systemer. No-Dig-systemer. Uponor NO-DIG-SYstemer 569

Uponor. No-Dig-systemer. No-Dig-systemer. Uponor NO-DIG-SYstemer 569 Uponor Uponor NO-DIG-SYstemer 569 indhold 13.0 - indhold... 569 13.1 - indledning... 571 13.2 Uponor No-Dig-system Pipebursting...573 Dimensionering...576 13.3 Uponor No-Dig-system Omega-Liner...579 Godkendelser....

Læs mere

Prøveudtagning i forbindelse med bestemmelse af fugt i materialer

Prøveudtagning i forbindelse med bestemmelse af fugt i materialer Prøveudtagning i forbindelse med bestemmelse af fugt i materialer Når du skal indsende prøver af materiale til analyse i Teknologisk Instituts fugtlaboratorium, er det vigtigt, at du har udtaget prøverne

Læs mere

wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber

wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber Indhold Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber... 1 Indhold... 2 Lyd er trykforandringer i luftens molekyler... 3 Frekvens,

Læs mere

Agenda. Flowcomputer / Purgesystem - Menu opsætning

Agenda. Flowcomputer / Purgesystem - Menu opsætning Agenda Midlende Pitotrør - Primær og sekundær element - Bernoullis ligning - Kalibreringsfaktor - Tryktab - Versioner - Direkte eller remote monteret transmitter - Montage retning - Respektafstande - Spool

Læs mere

Roth SnowFlex Rørsystem

Roth SnowFlex Rørsystem Roth SnowFlex Rørsystem Planlægning og projektering... living full of energy! 204 Roth SnowFlex Rørsystem Et komplet system som holder arealer fri for sne og is Roth Snowflex anlæg anvendes til at holde

Læs mere

Technote. CirCon + /TemCon + - Termostatiske brugsvandsventiler. Anvendelse. Fordele. www.frese.eu

Technote. CirCon + /TemCon + - Termostatiske brugsvandsventiler. Anvendelse. Fordele. www.frese.eu Technote Side 1 af 8 Anvendelse CirCon + og TemCon + er reguleringsventiler til varmt brugsvandsanlæg med cirkulation. Ventilerne regulerer automatisk temperaturen på det cirkulationsvand, som gennemstrømmer

Læs mere

Sikkerhed for godt håndværk. - Rustfri flexslange til: Varme Vand Solvarme Køl

Sikkerhed for godt håndværk. - Rustfri flexslange til: Varme Vand Solvarme Køl Sikkerhed for godt håndværk - Rustfri flexslange til: Varme Vand Solvarme Køl Inoflex-flexslange og FixLock - Det professionelle valg! Inoflex-flexslange FixLock Rustfri flexslange Dimension DN 12-40 VA-godkendt

Læs mere

GRUNDFOS PE FLEX-BRØNDE. Ingen opgave er for stor

GRUNDFOS PE FLEX-BRØNDE. Ingen opgave er for stor GRUNDFOS PE FLEX-BRØNDE Ingen opgave er for stor ... til drænvand uden indhold af trævler og fibre Følgende modeller passer typisk til denne type opgaver: > PE Flex-brønd, ø4x2 mm med KP 25 A-1. > PE Flex-brønd,

Læs mere

Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Håndholdt hækklipper

Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Håndholdt hækklipper Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord Håndholdt hækklipper Indhold 3 Forord 4 Indledning 5 Hækklipning 10 Hækklipper 14 Stangklipper 17 Opsummering Forord 3 Denne branchevejledning Håndholdt hækklipper

Læs mere

Der er derfor, for at alle kan sende, kun tilladt, at sende intermitterende. Altså korte pakker. ( Dette skal dog verificeres!!)

Der er derfor, for at alle kan sende, kun tilladt, at sende intermitterende. Altså korte pakker. ( Dette skal dog verificeres!!) MHz KIT Rev: /- Det er ikke tilladt, at man bare udsender radiobølger på den frekvens, man ønsker. Forskellige frekvenser er udlagt til forskellige formål. Nogle til politiet, militæret, FM-radio-transmission,

Læs mere

Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk. Musik og bølger

Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk. Musik og bølger Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Musik og bølger Formål Hovedformålet med denne øvelse er at studere det fysiske begreb stående bølger, som er vigtigt for at forstå forskellige musikinstrumenters

Læs mere

Tallene angivet i rapporten som kronologiske punkter refererer til de i opgaven stillede spørgsmål.

Tallene angivet i rapporten som kronologiske punkter refererer til de i opgaven stillede spørgsmål. Labøvelse 2, fysik 2 Uge 47, Kalle, Max og Henriette Tallene angivet i rapporten som kronologiske punkter refererer til de i opgaven stillede spørgsmål. 1. Vi har to forskellige størrelser: a: en skive

Læs mere

Relativitetsteori. Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015

Relativitetsteori. Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015 Relativitetsteori Henrik I. Andreasen Foredrag afholdt i matematikklubben Eksponenten Thisted Gymnasium 2015 Koordinattransformation i den klassiske fysik Hvis en fodgænger, der står stille i et lyskryds,

Læs mere

Kommentarer til matematik B-projektet 2015

Kommentarer til matematik B-projektet 2015 Kommentarer til matematik B-projektet 2015 Mandag d. 13/4 udleveres årets eksamensprojekt i matematik B. Dette brev er tænkt som en hjælp til vejledningsprocessen for de lærere, der har elever, som laver

Læs mere

VentilationAlarm EP1 ES 966

VentilationAlarm EP1 ES 966 VentilationAlarm EP1 ES 966 Tryk, signal eller temperatur-vagt Giver brugeren sikkerhed om anlæggets driftsituation Overordnet beskrivelse VentilationAlarm EP1 er en multfuntionsalarm, der kan overvåge

Læs mere

TSA - Hvirveldiffusor. Halton TSA. Hvirveldiffusor

TSA - Hvirveldiffusor. Halton TSA. Hvirveldiffusor Halton TSA Hvirveldiffusor Hvirveldiffusor med høj induktion, der sikrer effektiv opblanding og hurtig sænkning af lufthastigheden Velegnet til rum med stor højde Radialt eller vertikalt kompakt strømningsmønster

Læs mere

Differenstrykregulator PN25 med flowbegrænsning

Differenstrykregulator PN25 med flowbegrænsning OEM Differenstrykregulator PN25 med flowbegrænsning VSG519... Støbegods GJS-400-15 DN15... DN50 k vs 2,5...32 m 3 /h Differenstrykindstillinger Fast: VSG519D..., VSG519E... Justerbar: VSG519K..., VSG519L...

Læs mere